Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

5 συλλήψεις νεαρών σε Πατήσια και Σπάτα για ληστεία και οδήγηση κλεμμένων μοτοσυκλετών αντίστοιχα


 


Συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 10-12-2024, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στα Πατήσια, -2- ανήλικοι, ηλικίας 17 και 16 ετών κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, έπειτα από κλήση στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, σχετικά με ληστεία με βίαιο τράβηγμα αλυσίδας και αφαίρεση κινητού τηλεφώνου από δύο 19χρονους στην περιοχή των Πατησίων, ανωτέρω αστυνομικοί προσέτρεξαν στο σημείο και έπειτα από αναζητήσεις εντόπισαν τους -2- ανήλικους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Πατησίων, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα αντικείμενα ενώ οδηγήθηκαν στην

αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Επιπρόσθετα συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 11-12-2024 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στα Σπάτα, -3- νεαροί, ηλικίας 18, 17 και 15 ετών κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, απείθεια και αντίσταση.

Ειδικότερα, περιπολούντες αστυνομικοί εντόπισαν τους ανωτέρω κατηγορούμενους στην περιοχή των Σπάτων να επιβαίνουν σε -3- δίκυκλες μοτοσικλέτες και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Στη θέα των αστυνομικών οι -3- νεαροί ανέπτυξαν ταχύτητα προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο όμως οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τους -2- εξ’ αυτών (18 και 15 ετών) σε κοντινό σημείο ενώ ο 16χρονος εντοπίστηκε λίγο αργότερα και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Σπάτων.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι για τις -3- μοτοσυκλέτες είχε δηλωθεί κλοπή λίγες μέρες πριν, από τις περιοχές του Ζεφυρίου και του Χαλανδρίου.

Σημειώνεται ότι ο 18χρονος προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη καθώς αντιστάθηκε σθεναρά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάτων, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ανηλίκου στη δομή προσφύγων της Μαλακάσας

 


Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 16χρονου από ομοεθνείς του στη Δομή προσφύγων της Μαλακάσας, διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Η Εισαγγελέας ζητεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής. Eιδικότερα, η κα Αδειλήνη αναφέρει ότι “κατόπιν του αποτρόπαιου περιστατικού του πολύωρου βασανισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης αλλοδαπού εφήβου από ομοεθνείς του στη Δομή προσφύγων της Μαλακάσας […] παρακαλούμε να ενεργήσετε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής και να μας ενημερώσετε σχετικά”.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις αλλοδαποί από την Αίγυπτο, δύο εκ των οποίων ανήλικοι, συνελήφθησαν την Τετάρτη για κακοποίηση 16χρονου ομοεθνή τους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για βιασμό, πορνογραφία, παράνομη βία, παράνομη κατακράτηση και επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος ανήλικου ομοεθνή τους.



Ο κόσμος συγχαίρει τον βενζινοπώλη που αρνείται να βάλει καύσιμα σε οδηγούς που δεν φορούν κράνος


 

Με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου από τροχαίο στα Χανιά, ένας ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων πήρε μια ανατρεπτική απόφαση: αρνείται να βάζει βενζίνη σε μοτοσικλέτες, αν ο οδηγός τους δεν φοράει κράνος.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του άτυχου νεαρού και με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους. Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω τραγωδίες και να προστατευθούν όλοι όσοι κινούνται στο οδικό δίκτυο. Μάλιστα, η επιχείρηση προτρέπει όλα τα πρατήρια καυσίμων να πράξουν κάτι ανάλογο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση εργαζόμενου της επιχείρησης: «Το πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ Κ ΣΙΑ ΟΕ ανακοινώνει ότι λόγω του άδικου χαμού του 16χρονου ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ έπειτα από τροχαίο από αύριο 11/12/2024 δεν θα προμηθεύει με καύσιμα κανένα μηχανάκι μικρού ή μεγάλου κυβισμού αν οδηγός ή συνοδηγός δεν φέρει κράνος ασφαλείας… Ευελπιστούμε ότι και τα υπόλοιπα πρατήρια της πόλης μας θα ακολουθήσουν την ενέργεια αυτή που σκοπό έχει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε έτσι ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα…Τέλος ευχόμαστε στην οικογένεια του Γιάννη μας ο θεός και η χάρις της Παναγίας μας να τους δίνει υπομονή και δύναμη στην δοκιμασία αυτή…».

Δημητρης Κλωστρακης
την Τρίτη

Το πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ Κ ΣΙΑ ΟΕ ανακοινώνει ότι λόγω του άδικου χαμού του 16χρονου ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ έπειτα από τροχαίο από αύριο 11/12/2024 δεν θα προμηθεύει με καύσιμα κανένα μηχανάκι μικρού ή μεγάλου κυβισμού αν οδηγός η συνοδηγός δεν φέρει κράνος ασφαλείας... Ευελπιστούμε ότι κ τα υπόλοιπα πρατηρια της πόλης μας θα ακολουθήσουν την ενέργεια αυτή που σκοπό έχει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε έτσι ώστε να μην ξαναθρηνησουμε θύματα...Τέλος ευχόμαστε στην οικογένεια του Γιάννη μας ο θεός κ η χάρις της Παναγίας μας να τους δίνει υπομονή κ δύναμη στην δοκιμασία αυτή...

166
31
65

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, κάτω από την ανάρτηση υπήρξαν δεκάδες σχόλια με τους χρήστες του Facebook να επευφημούν την επιχείρηση γι αυτή την απόφαση. 



Ένας στους δέκα ασθενείς «γεμάτος» ανθεκτικά μικρόβια πριν τη νοσηλεία

 


Μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας είναι τα πολυανθεκτικά παθογόνα στη χώρα μας και η κατανάλωση αντιβιοτικών. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα της μικροβιακής αντοχής βρέθηκε πρώτο στην ατζέντα ημερίδας που διοργάνωσε ο ΕΟΔΥ χθες για τα επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες οι λοιμωξιολόγοι, στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται 20 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού που αποδίδονται στη μικροβιακή αντοχή. Περισσότεροι από 110.000 ασθενείς ετησίως εντοπίζονται με λοιμώξεις οι οποίες σχετίζονται με την Φροντίδα Υγείας, τη στιγμή που η χώρα μας έχει περίπου 2.000 θανάτους τον χρόνο σχετιζόμενους με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Σύψας, σημείωσε πως η επίπτωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι στην Ελλάδα στο 12%, έναντι 6% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – πρόκειται, συνεπώς, για διπλάσιο ποσοστό. Αίσθηση προκαλεί το στοιχείο ότι το 10% των ασθενών που μπαίνουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι… αποικισμένοι με ανθεκτικά παθογόνα από την κοινότητα. Αυτό αποδεικνύει ότι κοινότητα και νοσοκομεία είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» σε σχέση με τη μικροβιακή αντοχή και πως η εκδήλωση μιας νοσοκομειακής λοίμωξης δε σημαίνει απαραίτητα ότι την κόλλησε κάποιος μέσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, κ. Δημήτρη Χατζηγεωργίου, στόχος είναι σε μια τριετία η Ελλάδα να μειώσει την αναλογία 12 ασθενών που έχουν νοσοκομειακή λοίμωξη ανά 100 εισαγωγές, σε εννέα ασθενείς ανά 100 εισαγωγές. Θα συνεχίσει μεν να προηγείται των άλλων χωρών της Ευρώπης, αλλά θα έχει επιτύχει μια μικρή μείωση.

Ο 20χρονος αθλητής που κόλλησε ανθεκτικό σταφυλόκοκκο στο γυμναστήριο – Και άλλες δύο απίστευτες περιπέτειες μικροβιακής αντοχής

Οι γιατροί με τις περισσότερες συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας του ΕΟΔΥ δόθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Αναλυτικότερα, η χώρα μας είναι πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην ΕΕ (~43% πάνω από το ΜΟ της ΕΕ). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των καθορισμένων ημερήσιων δόσεων ανά 100.000 κατοίκους είναι 28,5, έναντι 20 στην ΕΕ. Για την κοινότητα οι καθορισμένες ημερήσιες δόσεις είναι 26,5 ανά 100.000 κατοίκους (18,3 στην ΕΕ) και στα νοσοκομεία 1,8 ανά 100.000 κατοίκους έναντι 1,6 στην ΕΕ.

Παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι και ουρολόγοι είναι οι ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν περισσότερο αντιβιοτικά, όπως προκύπτει από τα δεδομένα μελετών τα οποία παρουσιάστηκαν χθες από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ.

Μελέτη επιπολασμού για τις λοιμώξεις μετά από φροντίδα υγείας που έγινε το 2022-2023 δείχνει πως 1 στους 3 ασθενείς είχε λοίμωξη σχετιζόμενη με φροντίδα υγείας κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Επίσης, το 55,3% των ασθενών λάμβανε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό την περίοδο της μελέτης. Οι 3 συχνότεροι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί είναι οι εξής: Acinetobacter spp, klebsiella spp και pseudomonas aeruginosa.

Σχέδιο ΕΟΔΥ για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ο ΕΟΔΥ ξεδιπλώνει ένα σχέδιο με μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στην κοινότητα και σε όλο το φάσμα των δομών υγειονομικής περίθαλψης. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Επιπλέον προσωπικό για τα νοσοκομεία, έκδοση οδηγιών για την πρόληψη των λοιμώξεων, εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ανατροφοδότηση.

Στις λοιμώξεις που σχετίζονται με φροντίδα υγείας αποδίδεται το 70% των επιπτώσεων στην υγεία της μικροβιακής αντοχής, ποσοστό που αναδεικνύει τη σημασία των μέτρων ελέγχου λοιμώξεων στις υγειονομικές δομές, όπως:

υγιεινή χεριών,

τήρηση των ορθών πρακτικών κατά τις παρεμβατικές διαδικασίες,

έγκαιρη ανίχνευση, έλεγχος αποικισμού και μικροβιολογική επιτήρηση,

αύξηση των δυνατοτήτων απομόνωσης των αποικισμένων και των ασθενών με λοίμωξη,

ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με αρμοδιότητα την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των λοιμώξεων και πρόληψης της διασποράς τους,

εξασφάλιση συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Μάλιστα, αναμένεται η ενεργοποίηση μιας πλατφόρμας για συνεχιζόμενη εκπαίδευση, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι επαγγελματίες υγείας μέσω των κωδικών taxisnet και θα ανανεώνουν κάθε χρόνο την πιστοποίησή τους.


Πηγή



Αποχή των δικηγόρων στην Πάτρα που καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της προέδρου και της εισαγγελέως

 



Αποχή από τα καθήκοντά τους κάνουν σήμερα οι δικηγόροι της Πάτρας, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και της εισαγγελέως του ίδιου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τempo24.News, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας η πρόεδρος κάλεσε συνήγορο «να μάθει να διαβάζει την αλφαβήτα». Προηγήθηκε και άλλο προσβλητικό περιστατικό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις των δικηγόρων.

Ανάλογη συμπεριφορά φέρεται να επέδειξε και η εισαγγελέας της έδρας. 

Αναλυτικά η απόφαση των δικηγόρων

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του (12-12-2024), αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων-μελών του από τα καθήκοντά τους κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων β΄ βαθμού, διαμαρτυρόμενοι για την ανεπίτρεπτη, απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά της Προέδρου του Δικαστηρίου και της Εισαγγελέως της έδρας απέναντι στους δικηγόρους - συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.




Ελληνική πραγματικότητα ανοίγει ξανά το κλαμπ της Βουλιαγμένης στο οποίο είχαν μεθύσει μαθητές

 



Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας πήρε μια αδιανόητη και προκλητική απόφαση, εξοργίζοντας την κοινωνία.

Την προσωρινή λειτουργία του κλαμπ στη Βουλιαγμένης που είχε σφραγιστεί την 31η Οκτωβρίου μετά το πάρτι που οδήγησε μαθητές στο νοσοκομείο αφού είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αποφάσισε προκλητικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Χ ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Κάνοντας λόγο για «αδιανόητη απόφαση», ο κ. Δούκας σημειώνει ότι «το Διοικητικό Πρωτοδικείο επικαλέστηκε μόνο την «οικονομική βλάβη» του επιχειρηματία, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ δεν κληθήκαμε ως Δήμος να εκθέσουμε τα επιχειρήματά μας, όπως είχαμε ζητήσει».




Συρία: Η στιγμή της απελευθέρωσης κρατουμένου από τα μπουντρούμια του Άσαντ

 



Σε μια σκηνή που συγκλονίζει, η κάμερα του CNN κατέγραψε τη στιγμή της απελευθέρωσης ενός άνδρα σε μια από τις διαβόητες φυλακές του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Ο κρατούμενος, προερχόμενος από την πόλη  Χομς, φαινόταν να μην πιστεύει στα μάτια του καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με την ελευθερία.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, ο απελευθερωμένος κρατούμενος εμφανίζεται σκεπασμένος με μια κουβέρτα, ακίνητος για αρκετά δευτερόλεπτα, σαν να προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Η αντίδρασή του αποτυπώνει τον τρόμο και την απομόνωση που βίωσε κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Όταν ο αντάρτης, ο οποίος λίγο νωρίτερα πυροβόλησε το λουκέτο του κελιού για να μπει μέσα, του μίλησε, ο κρατούμενος σήκωσε τα χέρια ψηλά και φώναξε «είμαι πολίτης, είμαι πολίτης». Τα επόμενα λεπτά είναι ανατριχιαστικά με τον άνδρα που πλέον είχε απελευθερωθεί να κρατάει γερά το χέρι της Αμερικανίδας δημοσιογράφου και να λέει «Θεέ μου, υπάρχει ήλιος, Θεέ μου, το φως!» όταν τον οδηγούν έξω από τη φυλακή.

Όπως περιέγραψε, τον είχαν συλλάβει πριν από 3 μήνες και τον είχαν μεταφέρει στη Δαμασκό προκειμένου να τον ανακρίνουν για το κινητό του τηλέφωνο. «Μείνε μαζί μου, μείνε μαζί μου» ακούγεται να λέει ο άνδρας, ο οποίος τρέμει σύγκορμος καθώς, όπως αποκαλύπτει, η προηγούμενη φορά που είχε φάει και είχε πιει κάτι ήταν πριν από τέσσερις ημέρες.

«Για 3 μήνες δεν έχω ακούσει τίποτα για τα παιδιά μου και την οικογένειά μου» λέει ο συγκλονισμένος άνδρας, ο οποίος ακούγοντας ότι «η Συρία είναι ελεύθερη», ρωτάει «είναι αλήθεια;» τον αντάρτη που τον απελευθέρωσε, τον οποίο στη συνέχεια φίλησε στο κεφάλι.





Νέο φωτισμός στην Διονυσίου Αεροπαγίτου με την σφραγία του Ιδρύματος Ωνάση

 



ΝΕΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗ, ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 

Το Ίδρυμα Ωνάση, με σταθερή αφοσίωση, αναδεικνύει τον «πολιτισμό της καθημερινότητας», που απλώνεται διακριτικά στον δημόσιο χώρο, εμπλουτίζοντας τη συλλογική μας εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά και σταθερά με τον Δήμος Αθηναίων εδώ και πολλά χρόνια, ενώ στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει η υλοποίηση μια σειράς έργων που θα βελτιώσουν και άλλο την πόλη.






Μία από τις ωραιότερες διαδρομές της Αθήνας, από την αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως το τέλος της Αποστόλου Παύλου, θα αποκτήσει νέο φωτισμό με την υπογραφή της Eleftheria Deko Lighting Design, μεταμορφώνοντας, αρμονικά με το περιβάλλον, έναν από τους πιο εμβληματικούς περιπάτους της πόλης.



Παράλληλα, το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει και την ανάπλαση στο σημείο όπου ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου συναντά τη Λεωφόρο Αμαλίας. Σήμα κατατεθέν αυτής της παρέμβασης είναι το μπρούτζινο γλυπτό-παγκάκι του Κωνσταντίνου. Π. Καβάφη, το οποίο θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και στην Onassis Mandra, λίγα μέτρα μακριά από το νέο κτίριο του Αρχείου Καβάφη.

Στόχος των παρεμβάσεών του Ιδρύματος Ωνάση, με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι η βελτίωση της αθηναϊκής γειτονιάς, η επέκταση των πράσινων επιφανειών και η ζωντάνια στις συνοικίες όπου εντάσσονται τα κτίρια και οι δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση. 

Αντίστοιχα έργα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, παρέχουν ασφαλές περιβάλλον και άνετη κυκλοφορία, διευκολύνουν την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο και ενισχύουν την ταύτιση με τον δημόσιο χώρο προβλέπονται επίσης σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.



Realpolls: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ

 



Προβάδισμα 13 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία ως προς την πρόθεση ψήφου δίνει η δημοσκόπηση της Realpolls για λογαριασμό του Star.

Στην τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη από 4/12/ έως 7/12/2024, σε δείγμα 2.289 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, το 26,4% απάντησε πως «αν γίνονταν αύριο εκλογές, θα ψήφιζε» Νέα Δημοκρατία. 

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, ενώ στην τρίτη θέση ισοψηφούν τρία κόμματα, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Φωνή Λογικής, με 5,9%.

Λίγο πιο πίσω με 5,7% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε απόσταση αναπνοής με 5,1% το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 3,8%, ενώ εκτός Βουλής είναι η Νέα Αριστερά, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και το ΜεΡΑ25.

Στο ερώτημα «ποια από τα παραπάνω θέματα είναι τα πιο σημαντικά και πρέπει η Κυβέρνηση να κάνει οπωσδήποτε κάτι», μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (45,1%) δηλώνει η ακρίβεια, ενώ ακολουθούν η Υγεία (31,7), οι μισθοί (27,4%) και η εγκληματικότητα/ασφάλεια (25,2%).

Στην ερώτηση «ποια συναισθήματα σας δημιουργεί η χώρα αυτή τη στιγμή», η «απογοήτευση» είναι η πιο σύνηθες απάντηση με 48%, με την ανησυχία/φόβος/άγχος να ακολουθούν με 32,8%.

Τέλος, στην ιδεολογική τοποθέτηση, στην ερώτηση «σε μια κλίμακα (όπου το 1 = Αριστερά και το 7 = Δεξιά, πού τοποθετείτε τον εαυτό σας), η πλειοψηφία απαντά… κέντρο, ενώ σχεδόν ένας στους 5 λέει ότι «δεν έχει νόημα η ερώτηση».








Σεσημασμένος κακοποιός το θύμα της αιματηρής καταδίωξης στην Θεσσαλονίκη

 


Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. μετά από την ένοπλη καταδίωξη στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Τετάρτης.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του thesstoday.gr, οδηγός δικύκλου κυνήγησε μέχρι τα διόδια και πυροβόλησε εν κινήσει έναν 25χρονο άνδρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στην πλάτη.

Ο άνδρας παρά το τραύμα του κατάφερε να οδηγήσει μέχρι τα διόδια, ζητώντας βοήθεια από αστυνομικούς που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στο φυλάκιο, οι οποίοι ειδοποιήσαν το ΕΚΑΒ. Το θύμα διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μπήκε αμέσως στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θύμα ετών 25 είναι γνωστός στις Ελληνικές Αρχές και με πλούσιο «βιογραφικό». Μάλιστα, παρότι είχε αποφυλακιστεί την περασμένη άνοιξη μπήκε ξανά στη φυλακή για να εκτίσει ποινή για κλοπές, ωστόσο τον περασμένο μήνα βγήκε από τη φυλακή.

Ο 25χρονος θεωρείται από τους σκληρούς ποινικούς. Στο παρελθόν έχει πέσει ξανά θύμα πυροβολισμών, όμως και ο ίδιος έχει εμπλακεί σε επεισόδιο με πυροβολισμούς. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τον δράστη και «χτενίζει» κάθε πιθανή περιοχή. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.




Τούρκικη Μαφία : 8 συλλήψεις και 30 προσαγωγές στην έφοδο της ΕΛΑΣ σε Αθήνα, Νίκαια, Θεσσαλονίκη

 



Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο εξάρθρωσης εγκληματικών ομάδων Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας, διενεργήθηκαν -6- έρευνες σε οικίες, στο κέντρο της Αθήνας και στη Νίκαια, κατά τις οποίες συνελήφθησαν -8- υπήκοοι Τουρκίας και σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:






  • -50- πιστόλια, πλήρως λειτουργικά, από τα οποία τα -48- έφεραν κάνη με σπείρωμα για υποδοχή σιγαστήρα (Threadedbarrel),
  • -1,7- κιλά ινδικής κάνναβης,
  • -38- φυσίγγια των 9mm,
  • -12- ρολόγια και
  • κάρτες SIM και τηλεφωνικές συσκευές.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν -7- έλεγχοι σε καταστήματα στην Αττική, από όπου προσήχθησαν -27- αλλοδαποί, από τους οποίους -25- Τούρκοι, ένας Σύριος, μία Βουλγάρα καθώς και ένας ημεδαπός.

Στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, διενεργήθηκαν -6- έρευνες σε οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν tablet και πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων, ενώ προσήχθησαν -2-υπήκοοι Τουρκίας.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.





Άνοδος 73% στις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Νοέμβριο 2024

 



Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν τον Νοέμβριο του 2024 οι επιτυχείς ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Άνοδο περίπου 73% σημείωσαν οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών τον φετινό Νοέμβριο που διαμορφώθηκαν σε 1.991 αντιστοιχώντας σε αρχικές οφειλές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ από 1.152 ρυθμίσεις αρχικών οφειλών 394 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα συνέχισαν και οι νέες αιτήσεις καθώς και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων που διαμορφώθηκαν σε 5.219 και 3.395 αιτήσεις αντιστοίχως. Πρόκειται για αύξηση 22,22% για τις νέες αιτήσεις και 48,32% για τις οριστικές υποβολές συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2023.

Έως σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 27.538 και η συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών σε 9,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενίσχυσε την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με 2.167 ευάλωτα νοικοκυριά να επωφελούνται από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα. Πρόκειται για αύξηση άνω του 19% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2024. Παράλληλα, 130 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.

Επιπρόσθετα, δημοσιεύονται στοιχεία για την κατάσταση των κόκκινων δανείων που έχουν παραμείνει στις τράπεζες, αλλά και για τις διμερείς ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τον Οκτώβριο από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις: οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πραγματοποίησαν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 287 εκατ. ευρώ για πάνω από 7.620 οφειλέτες. Η πλειοψηφία αυτών των ρυθμίσεων αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιεί η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις προς τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περίπου €10,5 δισ. δάνεια έχουν καταστεί ενήμερα μέσω των εργαλείων ρύθμισης.

Τέλος, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τους συναρμόδιους φορείς η τεχνική υλοποίηση και είναι πλέον εφικτή η αίτηση των συνυπεύθυνων προσώπων εταιρειών που έχουν λυθεί ή εκκαθαριστεί, δυνάμει του Ν. 5072/2023, προκειμένου να αποφύγουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και να διασώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.



Η Ελλάδα ανάμεσα στις 8 χώρες της ΕΕ που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός τους χωρίς επιφυλάξεις από την Κομισιόν

 



Η Ελλάδα είναι μια από τις 8 χώρες της ΕΕ που ο προϋπολογισμός του 2025 εγκρίθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό πιστοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ECOFIN η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την αξιολόγησή της για τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών στο πλαίσιο εφαρμογής νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 20 χώρες για τις οποίες η Κομισιόν εισηγείται έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και μία από τις 8 χώρες των οποίων τα Σχέδια Προϋπολογισμού για το 2025 θεωρείται πως συμμορφώνονται πλήρως προς τις δημοσιονομικές συστάσεις και τα όρια ανώτατων δαπανών. Ειδικότερα:

  • Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 22 εθνικά μεσοπρόθεσμα σχέδια εκ των οποίων τα 20 θεωρείται ότι πληρούν τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου και χαράσσουν αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία. Πέντε κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Λιθουανία) δεν έχουν ακόμα υποβάλει μεσοπρόθεσμα σχέδια.
  • Έχουν επίσης υποβληθεί 17 Προσχέδια Προϋπολογισμών για το 2025 από κράτη μέλη της ευρωζώνης (δεν υπέβαλαν σχέδια η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ισπανία) εκ των οποίων 8 θεωρείται ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις δημοσιονομικές συστάσεις, ενώ επτά δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως, ένα δεν ευθυγραμμίζεται και ένα ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζεται.

 




Αντιπυρική προστασία: Η δουλειά που θα κάνουμε το χειμώνα, θα μας βοηθήσει το επόμενο καλοκαίρι

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου του 2024:

Από τότε που με εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργό της χώρας, το 2019, μπορώ να βγάλω, τα εξής συμπεράσματα, από την αλλαγή του δόγματος που υλοποιήσαμε σε αυτή την αντιπυρική περίοδο:

  • Το πρώτο συμπέρασμα  έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συνεργασία αποδίδει. … Τα δάση τα οποία κάηκαν φέτος ήταν τελικά πολύ, πολύ λιγότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και αυτό καταδεικνύει ότι αυτή η προτεραιοποίηση την οποία υιοθετήσαμε ως προς την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είχε τελικά αποτέλεσμα.
  • Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί πράγματι να είναι ένας υπερπολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία είναι ήδη μαζί μας. Αναφέρομαι στη δυνατότητα την οποία έχουμε να χρησιμοποιούμε  drones για εναέρια επιτήρηση. Σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα, τα οποία για πρώτη φορά πετούν έμφορτα τις δύσκολες μέρες του χρόνου, ο έγκαιρος εντοπισμός είναι αυτός ο οποίος θα κάνει τη διαφορά μεταξύ του να ελεγχθεί μια πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά ή να ξεφύγει μια πυρκαγιά.
  • Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός. Και ο εφησυχασμός προφανώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήταν πριν από 5 ή 10 χρόνια. Με το που τελειώνει η μία αντιπυρική περίοδος πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δουλειά την οποία θα κάνουμε τον χειμώνα στα δάση, είτε είναι δουλειά πρόληψης είτε είναι δουλειά αποκατάστασης, θα μας βοηθήσει το επόμενο καλοκαίρι. Και προφανώς αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Τα δεδομένα της φετινής αντιπυρικής περιόδου

  • Το 2024  ήταν ένα από τα πιο ξηρά έτη. Από την άνοιξη και μετά, το έλλειμμα της ετήσιας  συνολικής βροχόπτωσης ξεπερνά το 40-50% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 34 ετών.
  • Το 2024 ήταν το πλέον θερμό έτος. Καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες -ρεκόρ σε μήνες όπως ο Απρίλιος, ο Ιούνιος, αλλά και ο Ιούλιος με  πολυήμερο  καύσωνα-ρεκόρ διάρκειας 16 ημερών. Να σημειωθεί ότι ο αμέσως προηγούμενος πολυήμερος καύσωνας διάρκειας 15 ημερών, σημειώθηκε το 2023.  Έχουμε δηλαδή δύο διαδοχικές χρονιές γεγονός πρωτοφανές.
  • Φέτος είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό εκδήλωσης πυρκαγιών εκτός αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή πριν την 1η Μαΐου και μετά την 31η Οκτωβρίου. Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια.
  • Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου είχαμε αύξηση κατά 7,42% του αριθμού των πυρκαγιών σε σχέση με τον Μέσο Όρο 20ετίας:  8.844 πυρκαγιές είναι ο ΜΟ, και 9.500 το 2024.
  • Αν και είχαμε περισσότερες ενάρξεις πυρκαγιών, είχαμε μείωση των στρεμμάτων που κάηκαν στο σύνολο κατά 13,67%. Δηλαδή 515.000 στρέμματα ο Μ.Ο της 20ετίας, 444.500 στρέμματα το 2024.
  • Το σημαντικότερο επίτευγμα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, μετά την προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η μείωση κατά 76,45% των καμμένων δασών. Φέτος έχουμε  27.756 στρέμματα καμένων δασών έναντι 117.858 στρεμμάτων που είναι ο ΜΟ της εικοσαετίας.
  • Αλλά και αθροιστικά, δηλαδή Δάση και Δασικές εκτάσεις- όπου δασικές εκτάσεις εννοούμε τη χαμηλή βλάστηση,  θάμνους, πουρνάρια, σχίνα, κουμαριές κλπ  - έχουμε 25% μείωση σε σχέση με τον ΜΟ της 20ετίας.  


Η Ελλάδα μεταξύ των 7 χωρών της Ε.Ε. που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης

 


Ανάρτηση του Πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι από σήμερα η Ελλάδα είναι μία εκ των 7 χωρών της ΕΕ που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ factories) στην Ευρώπη με χρηματοδότηση κοινοτική και εθνική.

  • Γιατί είναι σημαντική αυτή η κατάκτηση; Πρώτα και κύρια, διότι με τη δημιουργία του Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos», αναδεικνύεται η στρατηγική μας δέσμευση στην καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία στην Ευρώπη.
  • Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα που πρότεινε η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο προσφάτως δημοσιευμένο «Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» για την καθιέρωση της Ελλάδας ως προορισμό καινοτομίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως.
  • Ο «Pharos» θα λειτουργήσει καταλυτικά ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας την τεχνολογική πρόοδοστους τομείς της υγείας, της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα, του πολιτισμού και της γλώσσας—τομείς που συνδέονται άρρηκτα με τις προτεραιότητες που θέτει η εθνική μας στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.
  • Με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή «DAEDALUS», το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos» θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Από την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, έως την παροχή προηγμένων υπολογιστικών πόρων και την καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηθικής και συμμόρφωσης.
  • Στόχος μας, το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης να αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο.