Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ρωσίας στηρίζει οργανωτικά τη «Συναυλία για την Ειρήνη»

 


Για καιροσκοπική στάση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση 

«Η κ. Φωτίου και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι στηρίζουν οργανωτικά την αποκαλούμενη “Συναυλία Ειρήνης”. 

Μια συναυλία όπου, αντίθετα με την ανακοίνωση που αναγκάστηκαν να βγάλουν, δεν υπάρχουν πουθενά οι λέξεις ρωσική εισβολή. 

Εξομοιώνοντας έτσι τον θύτη με τα θύματα, ουσιαστικά αθωώνουν τον θύτη. Καμία έκπληξη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς επιβεβαιώνει με μια ακόμη ευκαιρία και για μία ακόμη φορά την καιροσκοπική στάση “ναι μεν αλλά” που τηρεί από την πρώτη ημέρα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, εγκάλεσε την τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, καθώς το τηλέφωνο που δίνει η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη για Όλους», που διοργανώνει την «Συναυλία Ειρήνης» που έχει προκαλέσει αντιδράσεις για την έλλειψη αναφοράς στην Ουκρανία, οδηγεί στην πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Κα Φωτίου το ότι το τηλέφωνο της ΜΚΟ, που οργανώνει τη Συναυλία Ειρήνης δίχως καμία αναφορά σε ρωσική εισβολή ταυτίζεται με το δικό σας είναι κάποια σατανική σύμπτωση η είστε εσείς πίσω απο την εν λόγω ΜΚΟ και την εν λόγω συναυλία» τονίζει σε ανάρτηση του στο twitter προς την πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός.

Όπως είναι προφανές, εγείρονται ερωτήματα για το ποιος είναι ο ρόλος της κ. Φωτίου στη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την «Συναυλία για την Ειρήνη» που φέρεται να κρατά ίσες αποστάσεις από Ρωσία και Ουκρανία.

Η Θεανώ Φωτίου προκλητικά και χωρίς ίχνος ηθικής, απάντησε στις επικρίσεις του Νίκου Ρωμανού, υπερασπιζόμενη την επιλογή της.

«Σε σύγχυση για μια ακόμα φορά η ΝΔ επιτίθεται στη συναυλία για την Ειρήνη και κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/3 στα Προπύλαια με πλήθος καλλιτεχνών», αναφέρει σε δήλωση-απάντησή της προς τη ΝΔ η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου.

«Με εγκαλεί δε προσωπικά ότι διέθεσα τηλεφωνική μου γραμμή στην “Αλληλεγγύη για Όλους”», συνεχίζει η κ. Φωτίου και «πληροφορεί» τη ΝΔ ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτουν μέρος του μισθού τους και τις τηλεφωνικές τους γραμμές για να ενισχύσουν δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης». «Είμαστε περήφανοι για αυτό. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από τη ΝΔ. Κι αυτό δεν περιμένουμε να το καταλάβει», υπογραμμίζει.



Δέν άρεσε στον πωλητή κεραλοιφών ότι θα μιλήσει ο Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή

 


Το καραγκιοζιλίκι του Βελόπουλου το ξέρει όλη η υφήλιος, όπως ξέρει ότι έχει μια τρέλα με τον δικτάτορα Πούτιν, το ξανθό γένος όπως το λέει εννοώντας τους Ρώσους τους οποίους υποστηρίζει.

Για ακόμα μια φορά, προκλητικά η Ελληνική Λύση αποφασίζει να υπερασπιστεί τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία, με το κόμμα του πωλητή κεραλοιφών Κυριάκου Βελόπουλου να επιτίθεται στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά για την πρόσκληση που έγινε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή.

Η προκλητική ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης υπέρ του δικτάτορα Πούτιν:

«Ο πρωθυπουργός, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς όπως άλλωστε συνηθίζει, κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Βουλή των Ελλήνων. Την Βουλή που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του όπως και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί, σπανίως “επισκέπτονται”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης. Η Ελληνική Λύση λοιπόν αναμένει με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την ισχυρή αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία πολύ πριν τον πόλεμο, η οποία στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής μας ασφάλειας, όπως και τις θέσεις του για την συμπεριφορά του ουκρανικού κράτους έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας».



Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον , Volodymyr Zelenskyy


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, πριν από λίγο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy.

Ο κ. Zelenskyy συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Zelenskyy να μιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του κ. Zelenskyy θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.



Στο όνομα της Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ το τηλέφωνο που διοργανώνει την «συναυλία Ειρήνης»


 

Σύμφωνα με το omadaalithias, εδώ και μερικές μέρες βασικό θέμα συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο, είναι η  «συναυλία Ειρήνης» που διοργανώνει η κοινότητα «Αλληλεγγύη για όλους».

Πολλοί χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν πως η αφίσα που πρωτοκυκλοφόρησε δεν είχε καμία αναφορά, ούτε στην Ουκρανία ούτε στην ρωσική εισβολή. Κάτι που τους έκανε να μιλούν για συναυλία «ίσων αποστάσεων».

Ποια είναι όμως η κοινότητα «Αλληλεγγύη για Όλους»; 

Googlάρωντας κάποιος θα δει πως η κοινότητα έχει έδρα στην διεύθυνση: Ακαδημίας 74, Αθήνα 106 78 και τηλέφωνο 2103801921.

Κάνοντας μια αναζήτηση στον τηλεφωνικό κατάλογο όμως θα δούμε πως το συγκεκριμένο νούμερο, ανήκει στο όνομα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΘΕΑΝΩ Β ΦΩΤΙΟΥ.

Επιστρέφοντας και πάλι στο site της κοινότητας θα παρατηρήσουμε πως άλλη μια ακόμα Θεανώ Β. Φωτίου, του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, τυχαίνει να έχει μάλλον προνομιακή μεταχείριση  καθώς φιλοξενείται δήλωσή της στις 31/5/18.


Τρομερή σύμπτωση ή κάτι άλλο; 



300 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τον δικτάτορα στη βομβιστική επίθεση στο θέατρο Μαριούπολης

 


Ουκρανοί αξιωματούχοι στη Μαριούπολη δήλωσαν ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη βομβιστική επίθεση στις 16/3 στο θέατρο της πόλης.

1.300 άνθρωποι πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει στο κτίριο, με μόλις 150 επιζώντες να έχουν βγει από τα ερείπια αμέσως μετά την επίθεση.

Πηγές δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος όγκος όσων βρίσκονταν στο θέατρο είχαν κρυφτεί κάτω από τη σκηνή και ότι τα ερείπια εμπόδιζαν την έξοδό τους.

Δεν υπάρχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που επιχειρούν στη Μαριούπολη και οι έντονες μάχες και οι βομβαρδισμοί κοντά στο θέατρο απέτρεψαν τις προσπάθειες διάσωσης, επισημαίνει ο «Guardian», υπενθυμίζοντας ότι το θέατρο βομβαρδίστηκε από αεροπλάνο, παρότι η λέξη «παιδιά» ήταν γραμμένη με μεγάλα λευκά γράμματα στο έδαφος.

Σε δήλωση σήμερα το πρωί, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι οι τοπικές αρχές ήταν σε θέση να ανακοινώσουν έναν νέο αριθμό νεκρών από την τραγωδία.

«Δυστυχώς, ξεκινάμε αυτή τη μέρα με άσχημα νέα. Από αυτόπτες μάρτυρες, πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος. Μέχρι το τέλος, δεν θέλω να πιστέψω σε αυτή τη φρίκη. Μέχρι το τέλος θέλω να πιστεύω ότι όλοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Όμως τα λόγια όσων βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας λένε άλλα» ανέφερε, και συνέχισε:

«Το Δραματικό Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τόπος συναντήσεων, ραντεβού, σημείο αναφοράς. “Που είσαι; Είμαι στο Δραματικό Θέατρο” Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή πει αυτή τη φράση: “Στο Δραματικό Θέατρο”. Τώρα δεν υπάρχει πια Δραματικό Θέατρο. Στη θέση του εμφανίστηκε ένα νέο σημείο πόνου για τους κατοίκους της Μαριούπολης, ερείπια που έγιναν το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες αθώους ανθρώπους».



Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μην ανατραπεί ο δικτάτορας Πούτιν από τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη

 


Έχει μεγάλη ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία του συντρόφου δικτάτορα Πούτιν και το άγχος του να μην ανατραπεί είναι μεγάλο, μην ξεχνάμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν είναι υπέρ του καθεστώτος του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εμφανώς ταραγμένο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μην πάθει κάτι ο πατερούλης δικτάτορας Πούτιν, υποστηρίζει ότι η διεθνής θέση και τα συμφέροντα της χώρας «τίθενται σε κίνδυνο», σημειώνοντας ότι «προφανώς, αυτό αδυνατεί να το αντιληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Έχει περάσει μία ολόκληρη μέρα από τη δημοσιοποίηση της απαράδεκτης συνέντευξης του αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτη και από τον κ Μητσοτάκη δεν έχει υπάρξει καν σχόλιο, πολλώ δε μάλλον διάψευση», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «ανεκδιήγητες δηλώσεις Βαρβιτσιώτη, ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία στοχεύουν στην ‘ανατροπή’ του ρώσου προέδρου», σημειώνοντας πως «είναι επικίνδυνες τόσο για τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση, όσο και για την ίδια τη θέση της χώρας μας, αφού την εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στον πόλεμο».

«Η σιωπή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη σημαίνει συμφωνία με τα λεγόμενα Βαρβιτσιώτη», επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «δεν ήταν άλλος ένας ατυχής αυτοσχεδιασμός υπουργού, αλλά πρόκειται για κυβερνητική γραμμή. Είτε από έλλειψη σοβαρότητας, είτε από προσπάθεια να εμφανιστούν ακόμα πιο ‘πιστοί και πρόθυμοι σύμμαχοι’, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η διεθνής θέση και τα συμφέροντα της χώρας «τίθενται σε κίνδυνο», σημειώνοντας ότι «προφανώς, αυτό αδυνατεί να το αντιληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μ. Βαρβιτσιώτης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ασφαλώς, οι κυρώσεις δεν έχουν στόχο καθεστωτική αλλαγή»

Σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη συνέντευξή του σε αμερικανικό Μέσο και την αναφορά του στο πολιτικό καθεστώς της Ρωσίας, προχώρησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απατώντας στις νέες αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην ανησυχία του μην πάθει κάτι ο σύντροφος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα στοχεύουν και προσωπικά τον κ. Πούτιν και την οικογένειά του, τους στενούς του επιτελείς και τον οικονομικό του περίγυρο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης με αφορμή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η πίεση που ασκείται μέσω των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, έχει ως στόχο να ανεβάσει το πολιτικό και οικονομικό κόστος συνέχισης αυτού του πολέμου.

«Ασφαλώς, οι κυρώσεις δεν έχουν στόχο καθεστωτική αλλαγή. Για το μέλλον της Ρωσίας θα αποφασίσει κυρίαρχα ο ρωσικός λαός που επίσης υποφέρει και πληρώνει κι αυτός βαριές συνέπειες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία», σημειώνει.

Καταληκτικά, ο Μ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει: «Μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ότι ο πόλεμος αυτός αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Πούτιν κι ότι ο αυταρχισμός είναι ο αντίπαλος της ελευθερίας και της δημοκρατίας»



Κακοποιοί αντιεξουσιαστές στρατολογούν ανήλικους - Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι με 9 μολότοφ

 


Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι ανήλικοι είναι εύκολος στόχος ακροαριστερών κακοποιών αντιεξουσιαστών, που καθημερινά είναι έξω από σχολεία προσπαθώντας να προσηλυτίσουν, ανήλικα για τρομοκρατικές και δολοφονικές ενέργειες όπως η ρίψη βομβών μολότοφ.

Δύο 16χρονοι συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, Πέμπτη 24 Μαρτίου, στο κέντρο της Αθήνας, κατηγορούμενοι για κατοχή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Οι δύο ανήλικοι, είχαν στην κατοχή τους μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε στους ανωτέρω, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), όπου διαπιστώθηκε ότι η τσάντα μεταφοράς laptop που είχε στην κατοχή του ο ένας εξ αυτών, περιείχε εννέα βόμβες μολότοφ, δύο ζεύγη ελαστικών γαντιών εργασίας και ένα ζεύγος μάλλινων γαντιών.

Στην κατοχή του ιδίου ανήλικου βρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, τρεις αναπτήρες, περιλαίμιο, αποσμητικό σπρέι και καπέλο τύπου τζόκεϊ. Στην κατοχή του έτερου ανηλίκου βρέθηκαν δύο ζευγάρια γαντιών και περιλαίμιο.

Η τσάντα που περιείχε τις μολότοφ, είχε έντονη οσμή αποσμητικού, ως μέσο κάλυψης της έντονης οσμής του εύφλεκτου υγρού που περιείχαν οι μολότοφ.

Οι δύο ανήλικοι οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία για να οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Συνελήφθη ο Αλβανός κρατούμενος με Covid που απέδρασε από το νοσοκομείο Ρόδου


 

Από την περασμένη Δευτέρα οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον Αλβανό υπόδικο που είχε δραπετεύσει από το Γενικό νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλευόταν κρατούμενος, καθώς έπασχε από κορωνοϊό.

Το πρωί της Πέμπτης, τον βρήκαν και τον συνέλαβαν σε πολύ κοντινό σημείο από το ίδρυμα!

Κανείς δεν ξέρει με πόσους ήρθε σε επαφή ο 31χρονος δραπέτης στο διάστημα που κυκλοφορούσε ελεύθερος και αν τους έχει μεταδώσει τον ιό. Αυτό που προξενεί εντύπωση, όμως, είναι πώς κατάφερε να κινείται παρ' όλο που πάσχει από βαριά πνευμονία! Το περίεργο είναι ότι κατόρθωσε να βγάλει τις χειροπέδες που τον κρατούσαν δεμένο στο κρεβάτι της κλινικής Covid-19... γλιστρώντας τα χέρια του που είναι ιδιαίτερα λεπτά! 

Έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες στους αστυνομικούς που φρουρούσαν την πόρτα του δωματίου του!

Ο 31χρονος είχε μεταχθεί την προηγούμενη Παρασκευή από τις δικαστικές φυλακές Χανίων για να δικαστεί για κλοπές από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Όμως, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και η δίκη αναβλήθηκε, αφού εισήχθη στο νοσοκομείο υπό επιτήρηση που αποδείχθηκε πως δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρή. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει, όπως και οκτώ Ρομά συνεργοί του, είναι για κλοπή τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση που φέρονται να διέπραξαν σε επιχειρήσεις της Ρόδου τον Φεβρουάριο του 2017.



Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

 



Συμπατριώτες μου,


Οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης γιορτάζουμε, σήμερα, την αφετηρία μιας πορείας διακοσίων ενός χρόνων αγώνα για την πρόοδο του έθνους. Αλλά και την αυγή του τρίτου αιώνα ανεξαρτησίας μας, που αντικρίζουμε με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Τιμούμε κάθε γενιά των προγόνων. Τους αγωνιστές του 1821, που μας πρόσφεραν ελευθερία και κράτος, σε μια ήπειρο όπου βασίλευε η απολυταρχία. Αλλά και τους διαδόχους τους. Αυτούς που μεγάλωσαν την πατρίδα και δούλεψαν σκληρά για την ευημερία της. Όλους τους Έλληνες, πριν από εμάς, που για δεκαετίες κράτησαν την πιο πολύτιμη σκυτάλη: την εντολή της ενότητας και της διαχρονικής προκοπής.

Φέτος υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με μόνη βεβαιότητα την αβεβαιότητα ενός πολέμου. Μιας φωτιάς που άναψε ξανά στην Ευρώπη βάφοντας με αίμα τα σύνορα και οδηγώντας εκατομμύρια στην προσφυγιά. Πρόκειται για μια γεωπολιτική κρίση που, μαζί με τις πόλεις της Ουκρανίας, βομβαρδίζει και τη διεθνή αγορά ενέργειας, πυροδοτώντας έτσι την ακρίβεια σε όλες τις χώρες και σε όλα τα προϊόντα.

Στη χώρα μας η νέα δοκιμασία ξεσπά πριν καλά-καλά τελειώσει η πανδημία. Κι ενώ έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες αμυντικές προκλήσεις, πότε στον Έβρο και πότε στο Αιγαίο. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Ελλάδα άφηνε πίσω την καθήλωση κι έμπαινε σε τροχιά ευημερίας. Σε αυτήν πρέπει να μείνουμε! Επιστρατεύοντας τη δύναμη και την αντοχή μας. Ώστε και πάλι μία διεθνής περιπέτεια να γίνει μία εθνική νίκη.

Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που προκαλούν στο κάθε νοικοκυριό οι εισαγόμενες ανατιμήσεις. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση υψώνει, ήδη, ένα πρώτο ανάχωμα απέναντί τους. Με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και εκπτώσεις στα καύσιμα. Ώστε να απορροφηθεί μέρος των αυξήσεων. Με τόνωση του εισοδήματος των πιο αδύναμων. Αλλά και με ειδικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Δεν θα κρύψω όμως την αλήθεια: κανένα δημόσιο ταμείο καμίας χώρας δεν μπορεί να καλύψει τις συνέπειες ενός παγκόσμιου σεισμού. Να τις περιορίσει μόνο μπορεί. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Κι ακριβώς γι’ αυτό είμαι, εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής. Για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Για το χτύπημα της διεθνούς κερδοσκοπίας. Και για μία από κοινού απάντηση στο ράλι των τιμών.

Η αντίδραση της Ευρώπης δεν αργεί. Αλλά μέχρι τότε, ένα μόνο έχω να υποσχεθώ: ότι θα είμαι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των δυνάμεών μας. Χωρίς, ωστόσο, να εξαντλώ και τα περιθώρια των δυνατοτήτων μας. Γιατί η παροδική κρίση θα βρει το τέλος της. Ενώ η διαδρομή του τόπου πρέπει να είναι συνεχής και ανοδική. Και, κυρίως, σταθερή και ασφαλής.


Συμπολίτες μου,


Οι οικουμενικές ιδέες της εξέγερσης του ‘21 διασχίζουν σύνορα και αιώνες. Έτσι, ο πόθος για την ελευθερία του τότε, γίνεται αλληλεγγύη προς τους υπερασπιστές της Ουκρανίας σήμερα. Το όραμα των Ελλήνων για ένα σύγχρονο κράτος υψώνεται και πάλι ζωντανό στην Ευρώπη μπροστά στον αυταρχικό δεσποτισμό. Και τη θέση του παλαιού φιλελληνικού κινήματος, παίρνει τώρα ένα κύμα διεθνούς συμπαράταξης.

Πριν από 201 χρόνια, ξεκίνησε ένας αγώνας από λίγους, που πολλοί στον κόσμο δεν τον πίστεψαν. Και όμως πέτυχε! Τον αγώνα των δικών μας καιρών καλούμαστε να τον δώσουμε όλοι ενωμένοι. Είμαστε, άλλωστε, οπλισμένοι με τα διδάγματα που γέννησαν και το ελεύθερο κράτος μας: Με την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Την ψύχραιμη διορατικότητα. Και τη διάθεση να κάνουμε εφαλτήριο το κάθε εμπόδιο.

Τιμούμε, λοιπόν, την 25η Μαρτίου, όπως το επιβάλλει η συγκυρία. Μετατρέποντας τον στοχασμό για το παρελθόν σε δυναμισμό για το παρόν και σε σχεδιασμό για το μέλλον. Για μια πατρίδα που έρχεται από πολύ μακριά και πορεύεται πολύ μακριά.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες, παντού στον κόσμο!



Αυτός είναι ο Ρώσος «χασάπης της Μαριούπολης»

 


Ουκρανία: Αυτός είναι ο Ρώσος «χασάπης της Μαριούπολης» -Ο στρατηγός του Πούτιν είχε πολιορκήσει και το Χαλέπι.

«Χασάπης της Μαριούπολης» χαρακτηρίζεται ο Ρώσος αξιωματικός που διευθύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πολιορκία της πόλης.



Ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεβ (Mikhail Mizintsev), που υπηρετεί και ως διοικητής του ρωσικού εθνικού κέντρου για την άμυνα από το 2014, ταυτοποιήθηκε ως ο υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, ενώ ήταν αυτός που ζήτησε από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν.

Πιθανότατα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου, του Δημοτικού Θεάτρου, όπως και για την καταστροφή ολόκληρων περιοχών μέσα στη μαρτυρική πόλη.

O Ρώσος στρατηγός έδωσε εντολή να βομβαρδιστεί το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Ο Olexander Scherba, πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστρία, του έδωσε το όνομα «χασάπης», ενώ η Oleksandra Matviichuk, διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα κινήσει διαδικασίες ώστε να αντιμετωπίσει ο Ρώσος στρατηγός κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

H πολιορκία της Μαριούπολης οργανώθηκε προσωπικά από τον στρατηγό Mikhail Mizintsev, ο οποίος είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει την επιχείρηση στη Συρία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Sergey Bratchuk.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ρώσος στρατηγός έδωσε την εντολή να βομβαρδιστεί και το θέατρο της Μαριούπολης, στο καταφύγιο του οποίου είχαν κρυφτεί εκατοντάδες άνθρωποι.

To θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν κρυφτεί στο καταφύγιο

Τι συνέβη στο Χαλέπι της Συρίας

Ο Mikhail Mizintsev πιθανότατα συμμετείχε ως διοικητής των ρωσικών δυνάμεων και στην πολιορκία του Χαλεπίου, στη Συρία.

Η πολιορκία της πόλης από τις ρωσοσυριακές δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τους αντάρτες του FSA, διήρκεσε συνολικά 4 χρόνια!

Η πιο έντονη περίοδος ήταν στα τέλη του 2016, όταν περικυκλώθηκε το ανατολικό μέρος της πόλης, ενώ στα σπίτια τους βρίσκονταν 270.000 άμαχοι. Ακολούθησαν σφοδροί βομβαρδισμοί επί μήνες, ενώ οι ρωσοσυριακές δυνάμεις κατέλαβαν τελικά την πόλη με έφοδο αρμάτων και στρατιωτών.

Ωστόσο, τα θύματα αυτής της περιόδου υπολογίζονται σε σχετικά λίγα (1.640), δεδομένου του γεγονότος ότι η πόλη πολιορκούνταν επί μήνες, και σίγουρα είναι πολύ λιγότερα από όσους έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στη Μαριούπολη.

Στην ουκρανική πόλη, με πληθυσμό 400.000 κατοίκους, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.000 άμαχοι, με τοπικούς αξιωματούχους να υπολογίζουν αυτόν τον αριθμό δέκα φορές μεγαλύτερο.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», οι ρωσικές δυνάμεις τότε έκαναν χρήση βομβών διασποράς αλλά και χημικών όπλων, συχνά και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ βομβαρδίστηκαν συστηματικά και νοσοκομεία. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων.

Στο Χαλέπι, επίσης, είχαν συμφωνηθεί σε αρκετές περιπτώσεις εκεχειρίες, οι οποίες παραβιάστηκαν και από τις δύο πλευρές.

Και σε αυτή την περίπτωση προσφέρθηκαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους και ενώ πολλές χιλιάδες κατόρθωσαν να διαφύγουν, αναφέρθηκαν περιπτώσεις συλλήψεων ή και εκτελέσεων ορισμένων.


iefimerida.gr



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στον δημοσιογράφο Nic Robertson

 



Nic Robertson: Η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή στη Σύνοδο του NATO, έτσι δεν είναι;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι όντως η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Πιστεύω ότι όλοι μας, όταν εκλεγήκαμε στην εξουσία, ουδέποτε διανοηθήκαμε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν εντελώς αδιανόητο. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει.


Nic Robertson: Άρα η Ελλάδα έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει προσφέρει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 15.000 Ουκρανούς. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, αλλά, Nic, είμαστε μια χώρα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή προσφυγικής κρίσης στο παρελθόν.


Επομένως, είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Θα χρειαστεί -αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε στην Ευρώπη- όλοι να κάνουμε περισσότερα, γιατί οι αριθμοί των προσφύγων θα είναι πάρα πολύ μεγάλοι.


Nic Robertson: Έχει συζητηθεί εκτενώς ενδεχόμενο μπλοκάρισμα στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες. Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται. Γνωρίζω ότι αυτό προβληματίζει την Ελλάδα. Έχετε στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την επιβολή πλαφόν στο κόστος της ενέργειας και μια λύση ως προς αυτό. Διχάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό αυτή την πίεση της Ρωσίας σχετικά με το επίπεδο και το είδος των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε επιβάλει μία εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων, σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες. Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικές κυρώσεις.


Φυσικά, όσον αφορά την ενέργεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία.


Nic Robertson: Αυτό δεν είναι, όμως, το νόημα των κυρώσεων; Είναι κυρώσεις αντί πολέμου. Οι ελευθερίες της Ουκρανίας και οι ελευθερίες για τις οποίες στην ουσία γίνεται αυτός ο πόλεμος δεν έρχονται χωρίς τίμημα. Τα ευρωπαϊκά έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να περιμένουν ότι θα καταβάλουν κάποιο οικονομικό τίμημα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι ήδη πληρώνουμε τίμημα. Πιστεύω ότι, σίγουρα, όλοι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας. Αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει. Πλήττει τους πολίτες μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας, μολονότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία έχουμε επίσης την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πολίτες μας ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν.


Nic Robertson: Μήπως η Αμερική με αυτά που θα ήθελε, αυτά που θα ήθελε ο Πρόεδρος Biden από πλευράς κυρώσεων, πηγαίνει πέρα από το επίπεδο των επιπτώσεων που μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο συγκριτικά με την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.


Επίσης, η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αποτελεί βεβαίως μόνο ένα κλιματικό ζήτημα πλέον, αλλά και ένα γεωπολιτικό ζήτημα.



Οικονόμου: Έκθετος ο Τσίπρας, η ΡΑΕ τον διαψεύδει για τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» ύψους €1,4 δισ.

 



«Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται απροκάλυπτα η κυβέρνηση θα βρίσκεται με πραξεις, με κάθε μέτρο που είναι δυνατόν, δίπλα στους πολίτες», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η ΡΑΕ, την οποία επικαλείται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή της, πριν από λίγο, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με περισσό θράσος δήλωναν τις τελευταίες 24 ώρες πως η ΡΑΕ έχει τάχα δώσει στοιχεία στην Κυβέρνηση για «ουρανοκατέβατα κέρδη» ύψους 1,4 δισ. ευρώ και πως η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η ΡΑΕ δηλώνει ρητά ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε, μετά την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας, να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών». Κανένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει στο χρόνο και στη δύναμη της αλήθειας. Μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ ο κ. Τσίπρας είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος. Οφείλει άμεσα να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, τον οποίο και προσπάθησε για ακόμη μια φορά να εξαπατήσει από βήματος Κοινοβουλίου», προσθέτει.

«Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η κοινωνία. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται απροκάλυπτα η κυβέρνηση θα βρίσκεται με πραξεις, με κάθε μέτρο που είναι δυνατόν, δίπλα στους πολίτες».




Μπάιντεν: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν


 

«Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν» διεμήνυσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο Τζό Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε περισσότερα από 400 άτομα και οντότητες που «τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή», συμπεριλαμβανομένων 300 μελών του ρωσικού κοινοβουλίου. «Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένο από ό,τι είναι σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

 «Ο Πούτιν πόνταρε στη διάσπαση του ΝΑΤΟ... ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη συνοχή. Ο Πούτιν εισπράττει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκόπευε ως συνέπεια της επίθεσης στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι θα ήθελε να δει τη Ρωσία να απομακρύνεται από την G20, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Ουκρανία θα πρέπει να συμμετάσχει ως παρατηρητής

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία» τόνισε.

Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, είπε, καθώς και στην επιβολή «του πιο σημαντικού καθεστώτος οικονομικών κυρώσεων που έχει υπάρξει ποτέ» για να «σακατευθεί» η οικονομία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε:

«Του κατέστησα σαφείς τις συνέπειες. Δεν απείλησα, αλλά του κατέστησα σαφείς για να βεβαιωθώ, τις συνέπειες του να βοηθήσει τη Ρωσία». 

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι «επισήμανε τον αριθμό των αμερικανικών και ξένων εταιρειών που εγκατέλειψαν τη Ρωσία ως συνέπεια της βάναυσης συμπεριφοράς της». «Έδειξα ότι (ο Σι) θα έθετε τον εαυτό του σε σημαντικό κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία» παρατήρησε. 


skai.gr



Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία


 

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο, η οποία αποτελεί «τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής που μόλις ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική», τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου», τονίζουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Προτρέπουν, επίσης, τη Ρωσία να επιτρέψει «την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», επισημαίνεται στη συνέχεια στη δήλωση και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες».

Η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως μια κατάπαυση του πυρός. «Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας ενώ διεξάγονται συζητήσεις είναι λυπηρή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη και εκείνες που αναλαμβάνονται διπλωματικά από τους Συμμάχους για να βαρύνουν τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου», αναφέρει η δήλωση. Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη τους στον Πρόεδρο Ζελένσκι, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους «γενναίους» Ουκρανούς πολίτες, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι στηρίζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στο δικαίωμα της αυτοάμυνάς της και υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω «πολιτική και πρακτική υποστήριξη». «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης», αναφέρουν στη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω την υποστήριξη στην Ουκρανία, στη Σύνοδο του Απριλίου.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την ενότητά τους απέναντι στη Ρωσία και δηλώνουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν συντονισμένη διεθνή πίεση στη Μόσχα, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Αναφορικά με την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής: «Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν, επίσης την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Επισημαίνουν, δε, ότι θα επιταχύνουν το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μια πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη. «Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας», αναφέρεται στη δήλωση.

Τέλος, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του, επιβεβαιώνοντας την πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ τονίζει ότι παρέχει υποστήριξη σε εταίρους που πλήττονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμαχικών πληθυσμών μας και κάθε σπιθαμή συμμαχικής επικράτειας. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια», υπογραμμίζουν οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.



Επιτάχυνση της αξιοποίησης των εθνικών ενεργειακών πόρων

 


Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών

Και, ναι, πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί αξιοποίησης και των εθνικών ενεργειακών πόρων.

Από τη μία μεριά θα απλοποιήσουμε και άλλο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι μία κατεύθυνση την οποία δίνει συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας την οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η χώρα μας. Είναι εγχώρια, κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει, κανείς δεν μπορεί να μας την χρεώσει. Και οφείλουμε να υλοποιήσουμε πλήρως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030.

Όπως, θα επανέλθει η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Οφείλουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα -και θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό την επόμενη εβδομάδα- να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα.

Οι πυλώνες αυτοί: εγχώρια, ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διερεύνηση των όποιων δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπάρχουν, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις -όπως αυτή που δρομολογείται με την Αίγυπτο- είναι ο κορμός του αυριανού εθνικού ενεργειακού μας μείγματος.




Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολογούμενος για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και τ. Σοβιετική Ένωση

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό σύστημα έθετε ως προϋπόθεση για πλήρη εθνική σύνταξη στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, μια προϋπόθεση που δεν μπορούσε να εκπληρωθεί, αφού τα σύνορα άνοιξαν μετά το 1990. Την ρύθμιση αυτή άλλαξε η Κυβέρνηση όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ορίζοντας ότι ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στην Ελλάδα θα είναι τα 30 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, από τον κυνισμό που τον χαρακτήριζε ως Κυβέρνηση κατέφυγε στη δημοκοπία, προτείνοντας να δίνεται σύνταξη στους ομογενείς από Αλβανία και τ. Σοβιετική Ένωση  με 15 χρόνια διαμονής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολογούμενος. Θα πρέπει να εξηγήσει στους ομογενείς μας γιατί έφερε αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση την οποία διορθώνουμε.

Με τη νέα ρύθμιση  από 1η Ιανουαρίου 2022 θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής, για να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ταυτόχρονα, θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος ομογενής κατά τη συνταξιοδότησή του είχε 20 χρόνια στην Ελλάδα θα έπαιρνε το 50% της εθνικής σύνταξης. Από  τώρα  και στο εξής θα λαμβάνει τα 2/3.  Αντίστοιχα αν κάποιος είχε 30 χρόνια διαμονής, με το «νόμο Κατρούγκαλου» θα έπαιρνε τα 3/4 της εθνικής σύνταξης, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα τη λάβει ολόκληρη.

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα χορηγηθεί και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων στους ομογενείς όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.




Τροπολογία για τον Τύπο βάζει τέλος στη χυδαιότητα ορισμένων εντύπων

 



Κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών τροπολογία που αφορά σε θέματα Τύπου. Σκοπός της ρύθμισης είναι να τεθούν -χωρίς καμία παρέμβαση στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία της έκφρασης- διαδικαστικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε με διαδικαστικές εγγυήσεις να διασφαλίζονται τα δικαιώματα θιγόμενων πολιτών από δημοσιεύματα σε χυδαία έντυπα που προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά τους. 

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Σε κάθε εφημερίδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση επιβάλλεται εντός 10 ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στο έντυπο της εφημερίδας αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση επιβάλλεται εντός 10 ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ.

Στο έντυπο της εφημερίδας αναγράφεται ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση επιβάλλεται εντός 10 ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.​​​​​

Τα βεβαιωμένα πρόστιμα παρακρατούνται από τα πρακτορεία διανομής Τύπου και αποδίδονται αμελλητί. Η απόδοση του ποσού των προστίμων προηγείται οποιασδήποτε κατάσχεσης εις χείρας του πρακτορείου από τρίτο ή εκχώρησης απαίτησης σε τρίτο.

Εφόσον η αξίωση κατά εφημερίδας δεν καλύπτεται για οποιονδήποτε λόγο από την εταιρεία, υπέχει την ίδια υποχρέωση ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων.

Για την αξιολόγηση της δυσχερώς επανορθώσιμης ή ανεπανόρθωτης βλάβης της εφημερίδας στο πλαίσιο αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας κατά πράξεων επιβολής προστίμου της παρούσας παραγράφου προσμετράται η οικονομική κατάσταση του μετόχου ή εταίρου που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων. Για την αξιολόγηση της συνδρομής του δημοσίου συμφέροντος στο πλαίσιο αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας κατά πράξεων επιβολής προστίμου λαμβάνονται υπόψη καταδίκες σε βάρος της εφημερίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

 



Δύο χρόνια το gov.gr στην υπηρεσία των πολιτών


 

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του gov.gr. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ξεκίνησε ενσωματώνοντας 501 ψηφιακές υπηρεσίες και προσθέτοντας δύο νέες: την ψηφιακή έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης. Σήμερα, το gov.gr παρέχει 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

Το gov.gr παρέχει 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες

7.936.034 διαφορετικοί πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το gov.gr, εκδίδοντας ένα τουλάχιστον έγγραφο ή υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική δήλωση.

159.346.146 έγγραφα ή δηλώσεις έχουν εκδοθεί/υποβληθεί ηλεκτρονικά

6.285.764 υπεύθυνες δηλώσεις και 2.189.684 εξουσιοδοτήσεις έχουν εκδοθεί

3.195.589 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

πάνω από το 42% των συνταγών και των παραπεμπτικών εκδίδεται άυλα.

Το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς, βελτιώνεται και επικαιροποιείται με βάση τα σχόλια, τις προτάσεις και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών. Μάλιστα, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών στην ερώτηση αν είναι χρήσιμη η σελίδα που περιγράφει την κάθε υπηρεσία, ξεπερνά το 95%. Με τον τρόπο αυτό, το gov.gr πλησιάζει κάθε ημέρα τον αρχικό στόχο: να αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει όλες τις λύσεις και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Να είναι δηλαδή, το ένα και μοναδικό σημείο επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο.



Παρακολούθηση αποθεμάτων βασικών υλών και προϊόντων


 

Στο νόμο του Υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης, που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται  ρυθμίσεις που επιβάλλουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν: Την ποσότητα των αποθεμάτων. Τη χώρα προέλευσης των προϊόντων. Την τοποθεσία αποθήκευσης. Τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι  το μέτρο πέραν της ενημέρωσης που παρέχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, αποτελεί και μία δικλείδα στο να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Υπογραμμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη σήμερα αυτών των προϊόντων. Ήδη, έχουν καταγραφεί από τις μεγάλες αλυσίδες τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα, υπάρχουν επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας για όλα αυτά τα προϊόντα.



Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τον καταναλωτή από την αισχροκέρδεια


 

Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών

Και βέβαια, κάτι με το οποίο δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να διαφωνεί, είναι ότι η πολιτεία οφείλει να αγρυπνά και να προστατεύει τον καταναλωτή από την αισχροκέρδεια που δυστυχώς παραμονεύει σε κάθε κρίση.

Τον τελευταίο μήνα έγιναν σχεδόν 3.500 έλεγχοι. Από πρατήρια καυσίμων μέχρι τα σούπερ μάρκετ, μέχρι το χονδρεμπόριο.

Τα αρμόδια Υπουργεία βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, έτσι ώστε να προσθέτουν στην φαρέτρα τους νέα μέτρα ελέγχου, όπως π.χ. η σημερινή ανακοίνωση ότι πρέπει όλα τα αποθέματα στα σιτηρά να δηλώνονται σε σχετική πλατφόρμα ώστε να αποφεύγεται η κερδοσκοπία.

Έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα σχεδόν 500.000 ευρώ και αυτό θα συνεχιστεί.

Έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα. Και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση. Στο βαθμό που υπάρχουν υπερκέρδη αυτά θα φορολογηθούν. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.




Στο «Αβέρωφ» οι υπογραφές για 3 Belh@rra και 6 επιπλέον Rafale σύνολο 24

 



Στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, μπήκαν οι τελικές υπογραφές των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των Γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group. 



Οι δύο πρώτες FDI αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026. Ο χρόνος θεωρείται ρεκόρ για την ναυπήγηση ενός πολεμικού πλοίου, που μάλιστα δεν βρίσκεται ακόμη σε μαζική παραγωγή. Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η δεύτερη «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν. Για λόγους άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό, ελήφθη η απόφαση τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία να χτιστούν με τις προδιαγραφές που έχει ζητήσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει τις εξής παραπάνω δυνατότητες:

16 επιπλέον βλήματα Aster 30

Δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)

Σύστημα αυτοπροστασίας RAM

Σύστημα αφέσεως Chaffs

Οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026 (με γαλλική διαμόρφωση) θα αναβαθμιστούν στα πλοία με την συμφωνημένη ελληνική διαμόρφωση μέσα στο 2027 στην Ελλάδα από τεχνικούς της Naval Group στο πλαίσιο της σύμβασης και εντός του συμβατικού τιμήματος, δηλαδή χωρίς επιπλέον κόστος. Μέσα στο 2027 οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI θα μπουν διαδοχικά στα ναυπηγεία για επισκευή και παράλληλα θα γίνει η αναβάθμισή τους με τους δύο επιπλέον εκτοξευτές για βλήματα Aster 30 ανα φρεγάτα, το σύστημα αυτοπροστασίας RAM και το σύστημα αφέσεως Chaffs. Οι εργασίες αναβάθμισης προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες για κάθε πλοίο που θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας από τους Γάλλους για την αναβάθμιση.

Οι υπογραφές των συμβάσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αποτελούν ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε εχθές, στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ» στο Παλαιό Φάληρο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό πλοίο στην ιστορία της πατρίδας μας, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «συνιστά κορυφαίο συμβολισμό το γεγονός ότι, η τελετή υπογραφής» πραγματοποιείται στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο υπουργός είπε επίσης πώς η απόκτηση των φρεγατών Belharra και των 6 επιπλέον μαχητικών Rafale «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

Δήλωσε δε, υπερήφανος, καθώς «ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για τόσο σύνθετα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

«Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών», επισήμανε, «η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale και των Belharra, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λ.π.) σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής».

Για τη συμφωνία, ανέφερε ότι «αποτελεί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο».

«Είναι καιρός», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, «η οικονομική ισχύς της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με την αμυντική της ικανότητα, ώστε από παθητικός παρατηρητής, να καταστεί ενεργός πρωταγωνιστής των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, τόνισε ότι «έχουν στόχο να θωρακίσουν την άμυνα των δύο χωρών έναντι αναθεωρητικών ενεργειών, όπως είναι οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία, από απειλές που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας».

Συνέχισε δε, λέγοντας, ότι οι ελληνογαλλικές σχέσες «εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».

«Είναι», είπε, «ιδιαίτερη τιμή και χαρά και έχει ιδιαίτερη σημασία, το γεγονός ότι στον αυριανό λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου θα συμμετάσχει η υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, κα Φλοράνς Παρλί».

«Είναι κοινή θέληση και απόφαση των κυβερνήσεών μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας» κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.



Η Γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, είπε ότι η Ελλάδα με την απόκτηση των φρεγατών «ολοκληρώνει και ενδυναμώνει» τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. «Θα έχει», είπε, «καράβια με συστήματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, ικανά να προστατεύσουν τα εθνικά της συμφέροντα». Ανέφερε επίσης ότι «σηματοδοτεί την κοινή μας θέληση να είμαστε αλληλέγγυοι σε απειλές» εναντίον «των κρατών και των συμφερόντων μας».

«Σηματοδοτεί», συνέχισε, «τη θέληση για συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών μακροπρόθεσμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλο ατού» τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας «για να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή Άμυνα του αύριο».

Τη σύμβαση για την απόκτηση των φρεγατών και των αεροσκαφών υπέγραψε από ελληνικής πλευράς ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος. Από γαλλικής πλευράς, υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Naval, Πιερ Ερίκ Πομελέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ, ενώ τη σύμβαση για τα αεροσκάφη υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation 'Ερικ Τραπιέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ.

Μετά το τέλος της τελετής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ