Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Ναυτικοί πυρσοί, κόφτες και κοντάρια βρέθηκαν στο ΑΠΘ μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ

 Ναυτικοί πυρσοί, πυροσβεστήρες με μπογιά, ενεργοποιημένες χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, καθώς και αντιασφυξιογόνες μάσκες, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποίησε χθες η Αστυνομία στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Κατά την επιχείρηση έγιναν 49 προσαγωγές ατόμων, που τελικά συνελήφθησαν για διατάραξη λειτουργία δημόσιας υπηρεσίας και αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα για να απολογηθούν.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, απογευματινές ώρες χθες (16-03-2024) σε χώρους του Α.Π.Θ, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελία για την πρόκληση φθορών, εξωτερικά της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης.

Την επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της ίδια Διεύθυνσης, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης, Αστυνομίας και Τροχαίας, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, προσήχθησαν συνολικά (49) άτομα, τα οποία συνελήφθησαν, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

22 ξύλινα κοντάρια, στις άκρες των οποίων ήταν προσαρμοσμένα τεμάχια υφάσματος,

12 αντιασφυξιογόνες μάσκες,

11 πυροσβεστήρες, περιέχοντες μπογιά,

4 πυροτεχνικές κατασκευές (τύπου ναυτικός πυρσός),

1 μεταλλικός κόφτης σιδήρου,

2 μεταλλικοί τροχοί κοπής,

2 δίσκοι κοπής,

1 μεταλλικό κλειδί τροχού,

1 βαριοπούλα,

6 κράνη δικυκλιστή,

2 ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες χειρός (κρότου λάμψης και δακρυγόνο),

1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

είδη ρουχισμού (γάντια, μπαλακλάβες) και

πλήθος λουκέτων και αλυσίδων θυρών.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο OPEN, το πρωί της Κυριακής, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου διαμήνυσε ότι εάν χρειαστεί η αστυνομία θα επέμβει ξανά, ενώ τόσο στο ΑΠΘ όσο και στην Πανεπιστημιούπουλη του Ζωγράφο υπάρχει αστυνομική επιτήρηση.

Παράλληλα, τόνισε και οι δύο αστυνομικές επιχειρήσεις, έγιναν παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν πάρτι σε Πανεπιστήμια να γίνονται γιορτές βίας

 


Στο τοπίο των Πανεπιστημίων στέκεται μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτηση που κάνει κάθε εβδομάδα στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις δύο επιχειρήσεις που έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε δύο ημέρες σε Πανεπιστημιούπολη και ΑΠΘ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως κατά περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει μέχρι και διαγραφές φοιτητών.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη


Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε όλες και όλους!


Αυτή η εβδομαδιαία ανασκόπηση είναι γεμάτη παραδείγματα για το πώς βοηθούν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις μας να δώσουμε πραγματική στήριξη και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.


Στους νέους μας που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή στέγη, με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στις νέες μαμάδες και τους νέους μπαμπάδες που αναζητούν βοήθεια για τη φύλαξη των μικρών παιδιών τους όσο εργάζονται, με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σε όσους συσσώρευσαν χρέη στη διάρκεια της κρίσης και θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με λιγότερα βάρη, με τον νέο, βελτιωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό. Στους ασθενείς που περιμένουν 2 και 3 χρόνια σε λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο, με τα νέα απογευματινά χειρουργεία. Στα άτομα με αναπηρία που επιτέλους μετά από δεκαετίες υποστηρίζονται από την πολιτεία ώστε να ζουν πιο αυτόνομα και ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες, χάρη στον «Προσωπικό Βοηθό». Σε όσους συνταξιούχους θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να στερούνται τη σύνταξή τους. Στους αγρότες μας που αγωνιούν για τα υψηλά κόστη παραγωγής και τους παρέχουμε φθηνό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας. Σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.


Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη.Ξεκινώ από το τέλος, με μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα και έχει σαν στόχο την αναγκαία επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης που καθυστερεί αδικαιολόγητα στη χώρα μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν και κάνουμε ήδη πολλά για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.


Το τελευταίο και σημαντικό μέτρο που μόλις ψηφίστηκε αφορά στη μεταφορά ύλης σε Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους από τα δικαστήρια, μια πρακτική που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού πολλών σωματείων και επαγγελματικών ενώσεων, τα κληρονομητήρια και οι πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης είναι σχετικά τυποποιημένες διαδικασίες που από εδώ και πέρα θα διεκπεραιώνονται από δικηγόρους και συμβολαιογράφους.


Η αφαίρεση αυτής της ύλης θα επιτρέψει στους δικαστές να αξιοποιούν τον χρόνο τους για τη μελέτη πιο σύνθετων δικογραφιών και την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων. Επιπλέον θα αποφορτιστούν και οι γραμματείες των δικαστηρίων, καθώς οι ένορκες βεβαιώσεις θα γίνονται πλέον μόνο από συμβολαιογράφους ή δικηγόρους. Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τη χώρα μας, έχουν γίνει βήματα αλλά είμαστε ακόμα πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό και πρέπει να τρέξουμε.


Θα συνεχίσω με τα εντυπωσιακά στοιχεία από την εφαρμογή του νέου βελτιωμένου εξωδικαστικού μηχανισμού που δίνει αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις σε κόκκινα δάνεια με «κούρεμα» που προσεγγίζει το 30%. Τον Φεβρουάριο υποβλήθηκαν 7.360 νέες αιτήσεις οφειλετών, υπερδιπλάσιος αριθμός από τους προηγούμενους μήνες. Ο μέσος όρος το 2023 ήταν 3.400 νέες αιτήσεις ανά μήνα. Το ρεκόρ αιτήσεων σχετίζεται με τις βελτιωτικές αλλαγές που έκανε το Υπ. Οικονομικών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο μήνα. Δηλαδή πέρα από το επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, την υποχρέωση για τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο να αποδεχτούν την πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες, τη μείωση του επιτοκίου για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών στο 3% για 3 έτη και τη δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές. Επίσης αριθμός ρεκόρ καταγράφηκε τον Φεβρουάριο ως προς τις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, έγιναν 1.222.


Έτσι, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν ωφεληθεί 14.322 συμπολίτες μας με επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 5,17 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. Με την πολιτική αυτή, που είναι βαθιά κοινωνική, δίνουμε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που κρατάει ομήρους εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες συμπολίτες μας, παρέχοντάς τους μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους με λιγότερα βάρη.


Δείχνει να πετυχαίνει και μια άλλη σημαντική μεταρρύθμισή μας, η παροχή κινήτρων σε συνταξιούχους για την επιστροφή τους στην εργασία και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνταξιούχων. Πάνω από 41.000 είναι οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν από εργαζόμενους συνταξιούχους τις πρώτες 18 ημέρες λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου 17% υψηλότερος σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα νούμερα στο τέλος του 2023, πριν καταργηθεί δηλαδή η παρακράτηση του 30% της σύνταξης.


Η επανένταξη στην αγορά εργασίας και μάλιστα έμπειρων εργαζόμενων θα συνεισφέρει στην οικονομική δραστηριότητα και στην αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Με την ευκαιρία, να αναφέρω τα νεότερα από την πορεία του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.


Ήδη οι ωφελούμενοι έφτασαν τους 544, έχουν προσληφθεί 669 προσωπικοί βοηθοί, και έγιναν -από διεπιστημονικές επιτροπές- άλλες 413 αξιολογήσεις ενδιαφερομένων. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο στην Αθήνα, όμως εντός του 2024 θα επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες. Κάθε ωφελούμενος και κάθε ωφελούμενη λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα και επιλέγει ο ίδιος ή η ίδια από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών τον/την Προσωπικό Βοηθό ή τους Προσωπικούς Βοηθούς της επιλογής του. Η χρηματοδότηση του προγράμματος για το 2023 προήλθε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας και κυρίως της εργαζόμενης γυναίκας, που έρχεται να προστεθεί στη σημαντική αύξηση των voucher που δίνουμε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ειδικά για τις νταντάδες της γειτονιάς έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 2449 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 1296 και υπογράφηκαν ήδη 207 συμφωνητικά.


Συνεχίζω με το μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που διευκολύνει νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο που οδηγεί σε μηνιαία δόση μικρότερη ενός ενοικίου. Μέχρι στιγμής, 4.835 νέοι συμπολίτες μας έως 39 ετών έχουν εκταμιεύσει δάνεια συνολικού ύψους 467,5 εκ. ευρώ. Έως τώρα, έχουν υπογραφεί 5.551 συμβάσεις ύψους 536,5 εκ. ευρώ και εγκριθεί 9.881 δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ.


Πάμε τώρα στα απογευματινά χειρουργεία. Θα έχετε ακούσει ότι τα πρώτα έγιναν την περασμένη Τρίτη στη Βόρεια Ελλάδα -4 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα άλλα 3 στο ΑΧΕΠΑ και στα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ, ενώ άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, το Γ. Γεννηματάς και το Σωτηρία, επίσης ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία. Δεν είναι τα μόνα. Η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση καθώς δεκάδες ασθενείς κλείνουν ραντεβού για επεμβάσεις.

Από μελέτη που έγινε υπολογίζεται ότι με τον νέο θεσμό η δυναμικότητα του συστήματος αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%. Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων γίνεται με βάση τη νέα ψηφιακή Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και το κόστος των ιατρικών πράξεων είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία στα οποία αναγκάζονταν να καταφεύγουν οι ασθενείς λόγω της απαγόρευσης που ίσχυε έως πρότινος να εκτελούνται χειρουργεία στο ΕΣΥ μετά το μεσημέρι, εκτός τακτικού ωραρίου.


Με την πολιτική αυτή, η οποία θέλω να σημειώσω ότι εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και οι δαπάνες που κάνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και το ΕΣΥ αλλά και το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών του. Είναι μια win-win πολιτική για όλους. Τονίζω και πάλι ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου, θα γίνονται κανονικά και μάλιστα θα ελέγχονται αυστηρά οι κλινικές αν όντως κάνουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις.


Περνάω στο αγροτικό ζήτημα και τις δεσμεύσεις που δώσαμε και υλοποιούμε απέναντι στα εύλογα αιτήματα που κατέθεσαν τον προηγούμενο μήνα οι εκπρόσωποι των αγροτών. Ξέρουν πολύ καλά οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες. Ξέρουν όμως και πολύ καλά πως αυτή η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό τους.


Εκτός από την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο σε μόνιμη βάση από το 2025 που ήδη συμφωνήσαμε πως θα γίνεται, είχαμε δεσμευτεί για φθηνό ρεύμα. Το είπαμε και το κάνουμε. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών, δηλαδή ρύθμιση χρεών και φθηνότερο αγροτικό ρεύμα με σταθερό τιμολόγιο -από 9,3 έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα σε βάθος 10ετίας- από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως προς τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31/12/2023, παρέχεται η δυνατότητα άτοκης ρύθμισης, καθώς το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τους τόκους στους προμηθευτές.


Αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και η τεχνική έκθεση των εξειδικευμένων Ολλανδών συμβούλων μας για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τον σφοδρό μεσογειακό κυκλώνα Daniel. Πρόκειται για την πρώτη ολιστική μελέτη που εκπονείται για την περιφέρεια Θεσσαλίας εδώ και 70 χρόνια, από μια πολυμελή ομάδα ειδικών με σημαντική εμπειρία διεθνώς σε αντίστοιχου μεγέθους καταστροφές και αποκαταστάσεις.


Το Master Plan προφανώς δεν είναι Ευαγγέλιο, δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί αυτούσιο αλλά συνιστά μια σοβαρή -επιστημονική βάση- για διαβούλευση, ώστε να καταλήξουμε στις βέλτιστες λύσεις για τις πολλές και άκρως επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δηλαδή για την αντιπλημμυρική προστασία, τη θωράκιση και αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών, τη βέλτιστη διαχείριση των υδάτων που λιγοστεύουν επικίνδυνα, τη βιώσιμη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να εγγυηθεί υψηλότερα εισοδήματα και προστασία του περιβάλλοντος.


Χαίρομαι διότι ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας ήδη βρήκαν πολλά σημεία συναίνεσης με τις προτάσεις της μελέτης, η οποία θα συζητηθεί εκτενώς για να απαντηθούν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που θέτει. Τις λύσεις θα τις συμφωνήσουμε μαζί με τους κατοίκους, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, χωρίς αιφνιδιασμούς, καθώς μας δίνεται μια ευκαιρία να διορθώσουμε πολλά λάθη του παρελθόντος. Η Θεσσαλία πρέπει και θα γίνει καλύτερη μετά από αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία.

Περνώ στο ζήτημα των περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές νέους, όπως τα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.


Βεβαίως, η απαράδεκτη και καταδικαστέα εικόνα μισαλλοδοξίας που είδαμε δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση τη Θεσσαλονίκη. Αδικεί τόσο την ιστορία και την παράδοσή της, όσο και τη σημερινή κουλτούρα της ανοιχτής και φιλόξενης πόλης που όλοι αγαπάμε. Έγιναν συλλήψεις -η Πολιτεία κινήθηκε αμέσως- και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Όσοι κατηγορηθούν για εμπλοκή στα επεισόδια θα δικαστούν με βάση τον αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Αλλά και η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, πρέπει να απομονώσουμε το μίσος προς ευάλωτους συμπολίτες μας και όσους το καλλιεργούν, πολιτικούς και πολίτες.


Από τη δική μας πλευρά, είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Χθες είχαμε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ.


Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης αυτής μετά από την εκκένωση της κατάληψης. Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δεν γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις. Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας.


Στο μεταξύ να τονίσω ότι έχει ήδη ενταθεί και θα γίνει εντονότερη η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, ιδίως των μεγάλων πόλεων, στις πιο δύσκολες γειτονιές, αυτές που μπορεί να έχουν πιο επιβαρυμένο ιστορικό επεισοδίων και εγκληματικότητας, αλλά και εκεί όπου σημειώνονται περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων.


Πρέπει ασφαλώς να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά στο bullying και τη βία στις νεότερες ηλικίες. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν σε κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι και οι υπεύθυνες που θα δέχονται τις επώνυμες καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού. Ορίστηκαν επίσης οι τετραμελείς Ομάδες Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών αποκλειστικά από μαθητές, τους γονείς τους ή όσους έχουν την επιμέλεια των παιδιών.


Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δρομολογείται εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε πρόσφατα ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων».


Κλείνω με ένα ζήτημα που αφορά το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον. Μια θαλασσινή χώρα όπως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοστατήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της άναρχης αλιείας, που οδηγούν σε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε απώλεια μοναδικής βιοποικιλότητας.


Στο «Our Ocean Conference 2024» που διοργανώνουμε στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου θα επιδιώξουμε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις δεκάδες κυβερνήσεις που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Είναι στοίχημα για το σήμερα αλλά και χρέος προς τις μελλοντικές γενιές. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη Διάσκεψη έχοντας ήδη δεσμευτεί μεταξύ άλλων για απαγόρευση της αλιείας στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030, για επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ώστε να καλύπτουν το 30% των θαλασσών μας έως το 2025 και για διάθεση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ, για την απεξάρτηση των νησιών μας από ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα.


Κάπου εδώ ολοκληρώνω τη σημερινή ανασκόπηση, με την ευχή να περάσετε καλά τα αυριανά Κούλουμα όπου και αν βρίσκεστε. Άλλωστε, σε όλη την Ελλάδα οι Δήμοι έχουν διοργανώσει παρελάσεις και καρναβαλικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά εδέσματα και τραγούδια. Σας εύχομαι καλή Σαρακοστή!Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου για την υπόθεση Όλιβερ

 Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου για την υπόθεση του κακοποιημένου Όλιβερ στην Αράχωβα.

Σύμφωνα με την δικηγόρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κατά της κακοποίησης Ζώων κυρίας Ανθούλας Ανάσογλου, απομακρύνθηκε οριστικά το σενάριο της αγέλης των σκύλων ή άγριων ζώων που υποτίθεται ευθύνονται για τα θανατηφόρα τραύματα στο σώμα του χάσκι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές κατά ποιου φυσικού προσώπου έχει ασκηθεί η δίωξη από τον Εισαγγελέα.Η σχολή Ευελπίδων την 6 θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο


 

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εξειδικευμένης ιστοσελίδας τα εκπαιδευτικά θέματα startskool.com.

Η Σχολή Ευελπίδων καταλαμβάνει την έκτη θέση της κατάταξης στη σχετική λίστα.

Η πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες στρατιωτικές σχολές

Στην πρώτη θέση είναι η Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία, στη δεύτερη η ακαδημία Saint-Cyr, στην τρίτη η National Defense Academy, στην τέταρτη η Royal Airforce Academy και στην πέμπτη η Στρατιωτική Ακαδημία της Νοτίου Αφρικής.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά, με την Ευελπίδων στην έκτη θέση, η Royal Military Academy Sandhurst, η Στρατιωτική Ακαδημία της Κίνας, η Στρατιωτική Ακαδημία της Κορέας και η Στρατιωτική Ακαδημία της Αιγύπτου.

Περιγράφοντας την Ευελπίδων, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Βάρη, Αττικής και αποτελεί το αρχαιότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

«Η ακαδημία στοχεύει στο να διαμορφώσει, καλλιεργήσει και εκπαιδεύσει δόκιμους σε εξαιρετικούς στρατιώτες και ηγέτες μέσω θεωρητική και πρακτική εξάσκησης» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Η Ευελπίδων προσφέρει «ακαδημαϊκή μόρφωση και στρατιωτική εκπαίδευση», συνεχίζει το δημοσίευμα, και επισημαίνει ότι στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση περιλαμβάνονται «μαθήματα χημείας, μαθηματικών, φυσικής και ξένων γλωσσών» ενώ η στρατιωτική εκπαίδευση των δοκίμων περιλαμβάνει «τακτικές, χειρισμό όπλων και εντατική γυμναστική».

«Η Σχολή προσφέρει, επίσης, θερινά προγράμματα και διεθνή σεμινάρια σε διαφορά θέματα» καταλήγει το δημοσίευμα.'Εσπασαν την κατάληψη στο ΑΠΘ - 45 προσαγωγές καταληψιών φοιτητών και μη


 

Επέμβαση από άνδρες των ΜΑΤ σε σχολές του ΑΠΘ ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, με τις Αρχές να προχωρούν σε τουλάχιστον 45 προσαγωγές.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών, καθώς και στο Βιολογικό του ΑΠΘ που τελεί υπό κατάληψη αρκετές εβδομάδες, με αφορμή το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επέμβαση των Αρχών οργανώθηκε με αφορμή την προσπάθεια από μεριάς φοιτητών να αφαιρέσουν τις λαμαρίνες που βρίσκονται περιμετρικά της υπό ανέγερση βιβλιοθήκης.

Έως αργά το απόγευμα, αστυνομία και φοιτητές παρέμειναν εντός του ΑΠΘ, ενώ καθηγητές που βρέθηκαν στο σημείο ζήτησαν προκλητικά την απομάκρυνση των Αρχών, εφόσον όπως τονίζουν έχει ολοκληρωθεί η επέμβασή τους και οι προσαγωγές.

«Να αποχωρήσουν τώρα οι δυνάμεις των ΜΑΤ εφόσον η επιχείρηση της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις ολοκληρώθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος και ενώ δεν είχε τελειώσει η επιχείρηση κάτι που οι δύο τρεις προκλητικοί καθηγητές δεν μπορούν να κρίνουν καλύτερα απο την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την Αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο της Σήμανσης εισήλθε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ προκειμένου να συλλέξει αντικείμενα τα οποία εντοπίστηκαν εντός του κτηρίου.

Κατά την επιχείρηση ελέγχου εντός του κτιρίου, όπως φαίνεται και στις εικόνες του ThessToday, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων κράνη, στυλιάρια, πανό, δείχνοντας ότι και αυτό το πανεπιστήμιο είχε μετατραπεί σε γιάφκα κακοποιών.

Όπως αποτυπώνεται στο οπτικό υλικό από το thestival.gr, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο εντός της σχολής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 45 προσαγωγές.

ΝΔ : Νέα ερωτήματα για παραβίαση του νόμου, τον λαβύρινθο των επιχειρήσεων και τις διαδρομές χρήματος Κασσελάκη

 


Απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων ζητά η Νέα Δημοκραστία.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που ανακύπτουν για τις εταιρείες του αλλά και διαδρομές χρημάτων.

«Μετά από τα διαδοχικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πρώτο Θέμα» και «Παραπολιτικά», προστίθενται νέα σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την παραβίαση του νόμου από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον λαβύρινθο των επιχειρήσεων και τις διαδρομές χρήματος του», αναφέρει αρχικά η ΝΔ.

«Τα ερωτήματα πλέον είναι αμείλικτα και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

  1. Με δεδομένο ότι το μητρώο επιχειρήσεων του Delaware ΔΕΝ υποχρεώνεται σε κανόνες διαφάνειας, ΟΤΑΝ έγινε ο δανεισμός της Left Media ΠΟΙΟΣ ήταν ο διαχειριστής της εταιρείας OSIOS LLC και ΠΟΙΟΣ ο κύριος ΜΕΤΟΧΟΣ; ΠΟΙΟΣ τελικά υπογράφει την δανειακή σύμβαση για λογαριασμό της εταιρείας;
  2. ⁠Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της οικογένειας Κασσελάκη το 2018, ύψους 762.000, για τον οποίο πληρεξούσιος δικηγόρος ήταν ο Εμμανουήλ Καπνισάκης, ο νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κασσελάκη, ΠΩΣ και από ΠΟΙΟΝ πληρώθηκε; Σχετίζεται μήπως με την εξαγορά της οικογενειακής εταιρείας του από την εισηγμένη που τότε διοικούσε;
  3. Με τι κεφάλαια φτιάχτηκε η PHILACOATINGS Inc. (USA) και ποιος ο ρόλος της εταιρείας φάντασμα «THE PHILA COATINGS ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΠΕ»;
  4. Πόσο συνηθισμένο είναι ο CEO να αγοράζει την εταιρεία του; Οι μέτοχοι της εισηγμένης Tiptree Inc. γνώριζαν για τις δραστηριότητες της θυγατρικής τους Tiptree Marine;
  5. Γιατί η έδρα της PHILACOATINGS, που δεν παρουσιάζει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι μια υπερπολυτελής βίλα στην οποία η οικογένεια Κασσελάκη πέρασε τις ημέρες των γιορτών; Πώς αγοράστηκε; Είναι σύνηθες μια βίλα να δηλώνεται ως έδρα εταιρείας;

Ξέρουμε ότι δεν θα λάβουμε πάλι καμία απάντηση και όσο ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, εμείς θα συνεχίζουμε να τις ζητάμε επιτακτικά!», καταλήγει.Για «τρομοκράτηση» και «βία» από «οργανωμένες ομάδες» μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας

 


Για «τρομοκράτηση» και «βία» από «οργανωμένες ομάδες που χρησιμοπιούν εκφοβισμό» μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη "μοναδική αλήθεια" τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι», τόνισε.

Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».
Συνελήφθη και ο δεύτερος Σομαλός λαθρομετανάστης που αποπειράθηκε να βιάσει την 36χρονη


 

Χειροπέδες και στον δεύτερο Σομαλό λαθρομετανάστη που εμπλέκεται στην απόπειρα βιασμού της 36χρονης γυναίκας που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 29ης Φεβρουαρίου στα Εξάρχεια πέρασαν εχθές Σαββάτο οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 18χρονος λαθρομετανάστης εντοπίστηκε στην Αθήνα και συνελήφθη. Κατηγορείται ότι μαζί με έναν ακόμη Σομαλό ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί εισέβαλαν στο σπίτι της 36χρονης και αποπειράθηκαν να την βιάσουν αφού πρώτα την ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού.

Το θύμα είχε περιγράψει ότι οι λαθρομετανάστες κακοποιοί πριν φύγουν από το διαμέρισμα με τα κλοπιμαία ο ένας εκ των δύο επέστρεψε στο υπνοδωμάτιο και της άνοιξε το στόμα ψάχνοντας αν έχει κάποιο χρυσό δόντι για να της το ξεριζώσει.

Νωρίτερα, είχαν αποπειραθεί να τη βιάσουν με την 36χρονη να τους αποτρέπει διατηρώντας την ψυχραιμία της.

«Αρχικά, πίστευα πως με είχαν βάλει στο "μάτι" αλλά από τα βίντεο καταλάβαμε πως ήταν μια ώρα κάτω, στο δρόμο, και παρακολουθούσαν. Πήδηξαν από τον πρώτο που μένω και μπήκαν από την μπαλκονόπορτα. Δεν τη διέρρηξαν γιατί έχω ανοιχτά επειδή έχω και ένα γάτο. Ήρθαν στο υπνοδωμάτιο να με ξυπνήσουν για να τους πω που έχω τα χρήματα. Στην αρχή ήμουν πολύ ψύχραιμη, συζητούσα μαζί τους. Μόλις κατάλαβαν ότι μόνο εγώ είμαι στο σπίτι με ρώτησαν "γιατί είσαι μόνη σου;". Μόλις πήγαν να με αγγίξουν τους είπα "όχι, δεν θέλω", με επιβλητικό τρόπο και αυτό τους μπλόκαρε λίγο. Μετά μου είπαν "μην φωνάζεις" και αποπειράθηκαν και οι δύο να με βιάσουν. Προσπάθησαν να μου κατεβάσουν την κουβέρτα, να μου αγγίξουν το στήθος και τους είπα "όχι, δεν θέλω". Απέτρεψα τον βιασμό δύο φορές από τον έναν και μια από τον άλλον», περιέγραψε η 36χρονη η οποία αφού γλίτωσε τον βιασμό είδε τον έναν από τους δύο Σομαλούς να επιστρέφει και να της ανοίγει με τη βία το στόμα αναζητώντας τη «λεία» του ακόμη και πάνω της.

«Πήραν 1.005 ευρώ που είχα στο σπίτι, το ρολόι μου και μια τσάντα. Ξεκίνησαν να φύγουν επειδή βρήκαν τα χρήματα. Πριν φύγουν, όμως, και ενώ είχαν πάρει τα λεφτά, ο ένας ήρθε στο δωμάτιο, μου έπιασε το πηγούνι και μου άνοιξε το στόμα για να δει αν έχω χρυσό δόντι για να το ξεριζώσει», ανέφερε το θύμα των δύο Σομαλών.

Να σημειώσουμε ότι οι λαθρομετανάστες ήταν γνωστοί στην αστυνομία και για άλλα εγκλήματα, αλλά όπως γίνεται πάντα σε αυτή την χώρα η δικαιοσύνη τους άφηνε επικίνδυνους ελεύθερους χωρίς να τους έχει απελάσει.
Απειλεί την Αμερική και τους Αμερικάνους ο Τράμπ : Αν δεν εκλεγώ, θα γίνει μακελειό στη χώρα

 


Ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε την επικείμενη ψηφοφορία καμπή στην ιστορία της χώρας, προειδοποιώντας και απειλεί μάλιστα για το «μακελειό» που -κατ’ αυτόν- πρόκειται να υποστεί η αμερικανική οικονομία εάν δεν επικρατήσει αυτός στην αναμέτρηση με τον απερχόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Η 5η Νοεμβρίου θα είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της χώρας μας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματός του στη Βαντέλια, στην πολιτεία Οχάιο, τέσσερις ημέρες αφού εξασφάλισε μαθηματικά το χρίσμα της παράταξης, όπως και ο πρόεδρος Μπάιντεν στην άλλη πλευρά.

Καυχήθηκε πως η νίκη του στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων ήταν «η γρηγορότερη που επιτεύχθηκε ποτέ» και υπογράμμισε πως απομένουν πάνω από επτά μήνες ως το επαναληπτικό ματς των εκλογών του 2020.

Το χρονικό διάστημα αυτό είναι ολόκληρη «αιωνιότητα» όταν στην εξουσία βρίσκονται «ανίκανοι τύποι» που οδηγούν τη χώρα στον γκρεμό, είπε.

Καταφέρθηκε εναντίον των σχεδίων «των Κινέζων» να κατασκευάζουν αυτοκίνητα στο Μεξικό και να τα πωλούν σε Αμερικανούς και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούν να μας πουλάνε αυτά τα οχήματα αν εκλεγώ».

«Αν δεν εκλεγώ εγώ, θα γίνει μακελειό στη χώρα», συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μοιάζοντας να προεξοφλεί ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Στάθηκε ειδικά σε αυτές που περιέγραψε ως απειλές για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, που κατ’ αυτόν θα παραμεληθεί αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν.

Η ομάδα του Τζόν Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ηττημένο των προεδρικών εκλογών του 2020, ο οποίος «διπλασιάζει τις απειλές του για πολιτική βία».

«Θέλει κι άλλη 6η Ιανουαρίου», πρόσθεσε η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενη στην επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο το 2021, «όμως οι Αμερικανοί θα του καταφέρουν νέα εκλογική ήττα τον Νοέμβριο, διότι συνεχίζουν να απορρίπτουν τον εξτρεμισμό του, την κλίση του στη βία, τη δίψα του για εκδίκηση».Στο 35% η Νέα Δημοκρατία - Κατάντια Ανδρουλάκη έχασε 3 μονάδες σε 50 ημέρες


 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, η βασική μεταβολή που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό, είναι η κάμψη της εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη, το οποίο στην πρόθεση ψήφου απώλεσε σχεδόν τρεις εκατοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να τον προσπεράσει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ που με βραχεία κεφαλή επανακτά τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των κομμάτων.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,12% και ήταν μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,37%, τώρα προσεγγίζει δημοσκοπικά το 35% και αποσπά προβάδισμα 21,5 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.