Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Κομισιόν: «Αδειασε» την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για τα εργασιακά


Ηχηρό «χαστούκι», δέχθηκε η ευρωομάδα του Σύριζα από τον Επιτροπο Schmit, η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς, να εκμαιεύσει από την Κομισιόν, καταδικαστική απάντηση, για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, στο χώρο της εργασίας, εν μέσω πανδημίας.

Οι ευρωβουλευτές του Σύριζα (Δ.Παπαδημούλης, Κ.Αρβανίτης, Στ.Κούλογλου, Ελενα Κουντουρά και Αλέξης Γεωργούλης) έσπευσαν, μεσούσης της πανδημίας του COVID-19, να καταγγείλουν στην Κομισιόν τα μέτρα της εκ περιτροπής εργασίας και μείωσης αποδοχών, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, την περίοδο της καραντίνας.

Αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθούν στα αίτια που προκάλεσαν την επιβολή αυτών των μέτρων, οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι:

-«Στις 24 Μαρτίου 2020, εκατοντάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ενημερώθηκαν με SMS από εταιρεία του αεροδρομίου Αθηνών ότι θα πάψει να τους απασχολεί. Στο υπόλοιπο προσωπικό η εταιρεία επέβαλε μονομερώς σύστημα εκ περιτροπής εργασίας ανά δύο εβδομάδες σε μηνιαία βάση για διάστημα έξι μηνών και μείωση κατά 50% των αποδοχών τους . Παρόμοιες πρακτικές παρατηρούνται σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις. Τους εργαζομένους αυτούς δεν καλύπτουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης όσον αφορά την παροχή επιδόματος 800 ευρώ»

Υποστήριξαν δε ακόμη ότι, ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποβλέπει στην ασφαλή και ευπροσάρμοστη απασχόληση και στην ισόρροπη προστασία των θέσεων εργασίας και ότι, σε συνδυασμό με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων , αποβλέπουν στη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης με επαρκείς ελάχιστους μισθούς.

Ερωτούσαν δε την Κομισιόν, αν εναρμονίζονται με τους κανόνες της ΕΕ τα μέτρα που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου 2020 για μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και αν οι πολιτικές της κυβέρνησης εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζομένους και αποτρέπουν επαρκώς τη διαρθρωτική ζημιά στην ήδη εύθραυστη, εξαιτίας της πολυετούς λιτότητας.

Στην καταλυτική του απάντηση (18 Ιουνίου 2020) ο Επίτροπος Schmit, «άδειασε» την ευρωομάδα του Σύριζα, υπογραμμίζοντας ότι:

-«Τα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι σε γενικές γραμμές συγκρίσιμα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλα κράτη μέλη, με σκοπό την προστασία των συμβάσεων εργασίας και τη διασφάλιση της δυνατότητας να ανακάμψει γρήγορα η οικονομική δραστηριότητα, μόλις χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.»

-«Όσον αφορά την επιλογή οργάνωσης της εργασίας σε βάρδιες, με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας κάθε εργαζομένου, η συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία μερικής απασχόλησης, την οποία ενσωματώνει η οδηγία 97/81/EΚ του Συμβουλίου , προστατεύει τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης από διακρίσεις όσον αφορά τους όρους απασχόλησης. Η αρχή pro rata temporis εφαρμόζεται όπου κρίνεται αναγκαίο , με την έννοια ότι ένα διαιρετό δικαίωμα, όπως η αμοιβή, μπορεί να μειωθεί αναλογικά προς το μειωμένο ωράριο εργασίας του εργαζομένου.»

-« Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη ρυθμίσεων για την τηλεργασία, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την αναπροσαρμογή δεξιοτήτων τόσο για εργαζομένους όσο και για ανέργους, καθώς και άλλα προγράμματα ενεργοποίησης. Μπορεί επίσης, υπό ορισμένους όρους, να υποστηρίξει εθνικά προγράμματα μειωμένου ωραρίου εργασίας.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Πηγή: Reporter.gr


Ευθεία προσωπική επίθεση Τσαβούσογλου κατά Μακρόν




Με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τα σχόλια του για τη στήριξη της Αγκυρας στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό «η Γαλλία προσπαθεί να επιστρέψει στο παρελθόν της και να γίνει αποικιοκρατική χώρα. Εχει κολλήσει ο εγκέφαλός της. Ο Μακρόν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη. Οι Γάλλοι το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και σηκώθηκαν και έφυγαν. Τώρα υποστηρίζουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Ο Μακρόν αντί να μπλέκεται σε άλλες χώρες ας προσπαθήσει να κυβερνήσει σωστά τη Γαλλία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει λόγο στις δηλώσεις του για «επικίνδυνο παιχνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη, το οποίο αντίκειται σε όλα όσα έχουν διεθνώς συμφωνηθεί.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε επίσης καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αυστραλία: Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τους τελευταίους δύο μήνες



Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, έστειλε δεκάδες ασθενοφόρα και κινητές μονάδες εφοδιασμένες με εξοπλισμό για να διενεργούνται τεστ στη Μελβούρνη, προκειμένου να διευρυνθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς η χώρα κατέγραψε σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τις πολιτειακές αρχές, εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα μόλυνσης τις προηγούμενες 24 ώρες· πρόκειται για την ένατη συναπτή ημέρα που επιβεβαιώθηκε διψήφιος αριθμός ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Στη Βικτόρια πλέον τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 200 από τα περίπου 270 σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην πολιτεία Βικτόρια, ο Ντάνιελ Άντριους, εκτίμησε πως με τη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, τα κρούσματα μόλυνσης θα «ανέβουν τις επόμενες ημέρες». Εξήγησε πως θα γίνουν 100.000 τεστ μέσα σε ένα δεκαήμερο.

Περίπου 1.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Μελβούρνη αύριο Παρασκευή για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών που επιβάλλεται σε όσους επαληθεύεται πως έχουν προσβληθεί, ανέφερε η υπουργός Άμυνας Λίντα Ρέινολντς. Περίπου 150 θα συμβάλλουν στη διενέργεια των τεστ.

Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων καταγράφηκε μερικές εβδομάδες αφότου η Αυστραλία — όπου η κυβέρνηση πιστώνεται πως οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας παρέμειναν συγκριτικά λίγοι (+1, πλέον 104 επί συνόλου 7.500 μολύνσεων) — άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού, ιδίως την πρακτική της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης. Οι αρχές πιστεύουν ότι η έξαρση των μολύνσεων οφείλεται στις οικογενειακές συναθροίσεις όπου πάνε άνθρωποι με ήπια συμπτώματα.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μεμονωμένες, κατ’ αυτόν, εστίες και να αποτρέψει την εξάπλωσή του ιού πέραν κάθε ελέγχου, αλλά υπενθύμισε πως «θα χρειαστεί να ζήσουμε» με την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, διότι «δεν θα πάει πουθενά», μολαταύτα «πρέπει να βαδίσουμε μπροστά».

Η κυβέρνηση του Μόρισον εννοεί να συνεχίσει τον Ιούλιο τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της Αυστραλίας, η οποία υφίσταται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε πάντως σήμερα επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για τη συρρίκνωση της αυστραλιανής οικονομίας, σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ (από –6,7%).

Ωστόσο η Qantas, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της καθήλωσης περίπου εκατό αεροσκαφών της στο έδαφος για να εξοικονομήσει ποσό ύψους περίπου 9 δισεκ. ευρώ και να ξεπεράσει την κρίση άνευ προηγουμένου που διέρχεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Νέες επιθέσεις καίγοντας ΙΧ και μοτοσυκλέτες από τους συντρόφους αντιεξουσιαστές του παρακράτους στην Θεσσαλονίκη


Συνεχίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους οι σύντροφοι αντιεξουσιαστές του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τις αποκαλύψεις έχουν θορυβηθεί για τα όσα έρχονται για Τσίπρα - Παππά και όλη την συμμορία των μαφιόζων παρακρατικών.

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική αυτή την φορά στη Θεσσαλονίκη, όταν δύο ΙΧ αυτοκίνητα και ένα μηχανάκι τυλίχθηκαν στις φλόγες στην περιοχή του Φαλήρου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 3:55 τα ξημερώματα, ενώ τα οχήματα ήταν σταθμευμένα επί της οδού Ανδρέα Μιαούλη.

Τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής δείχνουν και πάλι πως πρόκειται για εμπρησμό όπως και στην Αθήνα.

Οι δράστες φέρονται να τοποθέτησαν στουπί στο ντεπόζιτο της μηχανής και να έβαλαν φωτιά, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στα διπλανά αυτοκίνητα.




Νέο βίντεο αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ με θύμα Έλληνα ομογενή



Νέο βίντεο αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ προκαλεί όλη την υφήλιο για την κατάντια της αστυνομίας σε όλες τις πολιτείες.

 Έλληνας ομογενής βρέθηκε νεκρός στο Κουινς της Νέας Υόρκης λόγω αστυνομικής βίας, κατά τη διάρκεια σύλληψής του, στην πόρτα του σπιτιού του, και έπειτα από χτυπήματα με taser από αστυνομικούς.


Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ο Γιώργος Ζαπάντης ήταν άοπλος όταν τελικά ακινητοποιήθηκε και δέχθηκε τα μοιραία χτυπήματα.



Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων ο Ζαπάντης την ώρα της σύλληψής του απηύθυνε εκκλήσεις προς τους αστυνομικούς λέγοντας ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει κάτι που εκείνοι απέρριψαν θεωρώντας ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα των ημερών απέναντι στην γενική κατακραυγή για τη διογκούμενη χρήση αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. «Μην παίζεις αυτό το χαρτί» φέρεται να του απάντησε ένας εκ των αστυνομικών, σύμφωνα με μάρτυρες, είπε ο κ. Βομβολάκης.

Σημειώνεται πως η οικογένεια του Ζαπάντη αναμένει τα αποτελέσματα μίας ανεξάρτητης αυτοψίας σχετικά με την αιτία θανάτου, ενώ επιδιώκει την έρευνα για τις ευθύνες της αστυνομίας αλλά και τις πιθανές αστικές ευθύνες που προκύπτουν για τον γείτονα που παρείχε εσφαλμένες πληροφορίες, ακόμα και για την εταιρεία που κατασκευάζει τα όπλα taser.


Τήν ώρα που η Τουρκία προκαλεί μήνυμα ισχύος στέλνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις



Την ώρα πάντως που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί δοκιμάζοντας τις αντοχές της χώρας μας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε άσκηση που πραγματοποίησαν με πραγματικά πυρά έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία.

Την Τετάρτη το Καρπάθιο πέλαγος και η ευρύτερη περιοχή νοτίως της Καρπάθου σείστηκαν από τις βολές που πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις – υποβρύχιο, φρεγάτα, ελικόπτερο και F-16 – κατά στόχου επιφανείας.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την άσκηση που πραγματοποίησαν σε μία περιοχή που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Τούρκοι έδωσαν ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα καθώς όλες οι βολές ήταν επιτυχείς και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου, συγκεκριμένα ένα «εχθρικό» πλοίο.
Επρόκειτο για μία απολύτως ρεαλιστική εκπαίδευση που στέφθηκε από επιτυχία και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η Τουρκία προκαλεί με ακραίο τρόπο. Κι αυτό, όπως είναι πρόδηλο, έχει την αξία του.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ,  η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Ν. Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του ΠΝ, Αεροσκάφη της ΠΑ και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.



Αναλυτικότερα, οι βολές εκτελέσθηκαν ως ακολούθως:
Ένα Κ/Β RIM-7 Sea Sparrow από τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.
Ένα Κ/Β HELLFIRE από Ε/Π τ. S-70B AEGEAN HAWK.
Δύο Κ/Β MAVERICK από Α/ΦH F-16 Block 52+.
Μία Τ/Λ SST-4 (μάχης) από Υ/Β τ.214.
Στην εκπαίδευση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παρόντες και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Στην εκπαίδευση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παρόντες και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ. Ειδικότερα, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ από την οποία παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων.

Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ αποδεικνύουν την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ αποδεικνύουν την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.










Συνεχίζει να προκαλεί η γραφική γιαγιά των social media! Αυτή που έπαιρνε παράνομα την σύνταξη του πατέρα της




Η γραφική γιαγιά των social media που το παίζει αριστερή και λάτρης του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να πάρει χρόνο για λίγα λεπτά ακόμα δημοσιότητας.

Και επειδή όσοι το παίζουν αριστεροί έχουν λερωμένη την φωλιά τους, υπενθυμίζουμε ότι αν και παντρεύτηκε τρεις φορές η συγκεκριμένη γιαγιά Έλενα Ακρίτα εξακολουθούσε επί 45 χρόνια να παίρνει τη σύνταξη του πατέρα της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του tsantirinews.gr.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Έλενα Ακρίτα έπαιρνε από το 1965 μέχρι και το 2010 τη σύνταξη του πατέρα της, Λουκή Ακρίτα, ενώ το 2010 έπαψε να της χορηγείται, καθώς δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η σύνταξη στην κ. Ακρίτα καταβαλλόταν σύμφωνα με τον νόμο 4470/1965, ήταν προσωπική, και προβλεπόταν να συνεχίσει να την παίρνει όσες φορές και αν παντρευτεί, πράγμα που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες ορφανές που εφ’ όσον παντρευτούν, χάνουν την σύνταξη.

Η ειδική αυτή μεταχείριση στην κ. Ακρίτα, της απέφερε, σύμφωνα πάντα με το tsantirinews.gr, το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με μέτριους υπολογισμούς.

Η γιαγιά λοιπόν επιτέθηκε τώρα στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφκσι – Μητσοτάκη, με αφορμή την αποχώρηση της από την εταιρεία Zeus & Dione.

Έτσι η εθνική γιαγιά που ξεφτιλίζεται στο social Έλενα Ακρίτα έγραφε το εξής: «Πριν φύγει η κ. Μητσοτάκη από τον οικο μόδας της, ας ξαναραψει πρωτα τις στολές ταξιθετών του Νιαρχος που τους άφησε τους ανθρώπους με τα κουρέλια. Αριστερά το πολυδιαφημισμένο ντιζάιν και δεξιά η μόνη φωτογραφία ταξιθετών που υπάρχει, μια δική μου κουνημένη που την έβγαλα κρυφιως και υπούλως.»




Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Η Ελλάδα να ξυπνήσει από το όνειρο



Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, είπε να προκαλέσει και πάλι την Ελλάδα δείχνοντας έτσι ότι δεν έχει βάλει μυαλό. Σαν Τούρκος που είναι επιτίθεται κατά του Νίκου Δένδια και να κάνει λόγο για «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων.

Είναι τέτοια η ανηθικότητα των Τούρκων που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους λαθρομετανάστες μήπως και κερδίσουν κάτι παρά τις καταδίκες από το σύνολο της Ευρώπης.

Ήταν τέτοιο το θράσος του Τούρκου αξιωματούχος που έστρεψε τα… βέλη του και κατά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντάς τον «συνεργό στα εγκλήματα της Ελλάδας».

«Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες στα τουρκο-ελληνικά σύνορα παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Μπορέλ είναι πρωτίστως μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει - υπό την ομπρέλα της ΕΕ - τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων» είπε ο Χαμί Ασκόι, και συμπλήρωσε:

«Κι επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. γίνεται συνεργός σε όλα αυτά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι "η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη"».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα «αντί να κατηγορούν την Τουρκία, να εκπληρώσουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους».

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Η Ελλάδα, μαζί με την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου", πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η "φυλάκιση" της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία».

 


Η Άμεση Δράση και η ομάδα ΔΙΑΣ κρατάνε ασφαλείς τους πολίτες! Σύλληψη διαρρηκτών


Καθημερινά την μεγάλη μάχη κατά της εγκληματικότητας δίνουν η Άμεση Δράση και η Ομάδα Δίας με κίνδυνο της ζωής τους.

Όπως αναφέρει στην προσωπική του σελλίδα στο facebook ο Χρήστος Μπαλάσκας  Οργανωτικός Γραμματέας στην Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών.Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.Εκφ/τής Α.Δ :

Ξημερώματα 24/6/2020 το Β 2-1 της Δ’ αλλαγής περιπολικό της Άμεσης Δράσης Αττικής, κατά τη διάρκεια της περιπολίας του, κοντά στον προαστιακό του Κορωπίου εντόπισε φορτηγό το οποίο κινούταν ύποπτα και από τον τερματικό σύστημα προέκυψε πως είναι κλεμμένο από 22/6/2020 από τη περιοχή του Μενιδίου Αττικής.


Το περιπολικό της Άμεσης Δράσης αμέσως ενημέρωσε το κέντρο και έκανε σήμα στον οδηγό του ΙΧΦ να σταματήσει. Αντί αυτού το φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα και με επικίνδυνους ελιγμούς έκλεισε το δρόμο στο περιπολικό. Στη συνέχεια και ενώ κατέφθαναν ενισχύσεις (περιπολικά της Άμεσης Δράσης, η Δ 360-Β, η ΔΙ.ΑΣ. 305-2, το όχημα Μαρκοπούλου και όχημα Βαρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) το φορτηγό είχε ακινητοποιηθεί λόγω πρόσκρουσης στην μπάρα του δρόμου.

Φτάνοντας το Δ 360-Β της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, το όχημα του Α/Τ Μαρκοπούλου και το όχημα του Α/Τ Β.Β.Β. συνέλαβαν τα τρία άτομα από τους επιβαίνοντες κατόπιν πεζής καταδίωξης. Οι δράστες αντιστάθηκαν σθεναρά και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των αστυνομικών.



Από αυτούς είναι ένας Έλληνας, ένας ομογενής από το Ουζμπεκιστάν και ένας Αρμένιος. Στο φορτηγό βρέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων. γάντια κ.λ.π. Οι ανωτέρω συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο τοπικό Τ.Α. για τα περαιτέρω. Έρευνα γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συμμετοχή των συλληφθέντων σε σοβαρές περιπτώσεις διαρρήξεων εταιριών κ.λ.π.



Για μια ακόμη φορά η συνεργασία περιπολικών της Άμεσης Δράσης, των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και περιπολικών τμημάτων έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια στο Β 2-1 της Δ αλλαγής στο Δ 360-Β και στα οχήματα των Α/Τ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Μαρκοπούλου για τη σύλληψη των δραστών, όπως και στους σταθμούς που ενεπλάκησαν στο σημείο. 



Η Ευρώπη θα μπλοκάρει τους τουρίστες από ΗΠΑ λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού



Στοπ σε Αμερικανούς, Κινέζους, Ρώσους και Βραζιλιάνους τουρίστες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στις συγκεκριμένες χώρες, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να μην βρεθεί σε αυτήν την «λίστα των ανεπιθύμητων» χωρών.

Κατά τη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης την Τετάρτη, διπλωμάτες από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες άρχισαν να επεξεργάζονται τα κριτήρια για την άρση των περιορισμών στα μη ουσιώδη ταξίδια προς την Ευρώπη αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, δεν κατέληξαν ακόμα σε κάποιο τελικό σχέδιο και η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Ένα από τα κριτήρια προς συζήτηση είναι η «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν λάβει, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.

Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν θα γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη στο κοντινό μέλλον, επειδή ούτε οι Ευρωπαίοι επιτρέπεται ακόμα να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα, είναι πιθανό ότι αυτός ο παράγοντας (της αντιστοιχίας των μέτρων) να συνδυαστεί και με άλλες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού των νέων κρουσμάτων Covid-19, όταν θα παρθεί η απόφαση για το ποιος θα μπορεί να ταξιδέψει ή όχι όπως το αριθμητικό κριτήριο να είναι το όριο των 16 νέων κρουσμάτων μέσα σε 14 ημέρες ανά 100.000 άτομα.

Η τελική λίστα απαγόρευσης είναι πιθανό να περιλαμβάνει περίπου 20 περιοχές.




Μία στις τρεις επιχειρήσεις φοβάται «λουκέτο» το επόμενο διάστημα



Αποκαλυπτικά για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της MARC.

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως επιβεβαιώνει έρευνα που διεξήγαγε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC.

Το ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων που είχε επισημανθεί, σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020, ως το σημαντικότερο πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι πλέον εμφανές.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων φαίνεται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων που παλεύουν για την επιβίωση τους μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά μειωμένης ζήτησης.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δυσμενή αυτή κατάσταση είναι τα εξής:

8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.


Πηγή : protothema.gr


Το δράμα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στη Ρόδο- «Μαμά έπρεπε να γίνει αυτό για να μας σκεφτούν;»



Η τραγική ιστορία της οικογένειας στη Ρόδο – Η ανεργία λόγω κορωνοϊού της μητέρας που δεν μπορούσε να αγοράσει στο παιδί της φαγητό  - Τεράστιο το πρόβλημα με ξενοδοχουπαλλήλους.

Μια θλιβερή πτυχή, γνώριμη σε αρκετούς εργαζομένους στον κλάδο των ξενοδοχείων, από τις επιπτώσεις της καραντίνας για τον κορωνοϊό, αναδείχθηκε μέσα από την συγκινητική και συνάμα τραγική ιστορία ενός 9χρονου κοριτσιού, που λιποθύμησε από την πείνα, μέσα σε έναν φούρνο στη Ρόδο.

Τα λόγια της μητέρας του 9χρονου κοριτσιού μαχαιριά προς εκείνους που πρέπει να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί άμεσα λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

«Λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν είχα χρήματα να πάρω στο παιδί αυτό που ζήτησε και το παιδί μου λιποθύμησε. Εργαζόμουν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Το παιδί λέει “μαμά έπρεπε να λιποθυμήσω για να μας σκεφτούν;”» είπε η κ. Μαρία.

Το 9χρονο κορίτσι με τη μητέρα του περνούσαν έξω από ένα φούρνο όταν με τα λιγοστά κέρματα που είχε πάνω της η μητέρα μπήκε μέσα για να πάρει ένα καρβέλι ψωμί. Η μυρωδιά του ζεστού ψωμιού και των κουλουριών «χτύπησαν» το μικρό κορίτσι, αδύναμο από την ασιτία, το οποίο σωριάστηκε μέσα στο μαγαζί. «Δεν προλάβαμε να φάμε» ήταν τα λόγια που ψέλισσε η μήτερα όταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου έσπευσε να προσφέρει νερό χυμό και κάτι να φάει.

Ο γολγοθάς της μονογονεϊκης οικογένειας της 9χρονης έχει ξεκινήσει από τότε που η μητέρα της έμεινε άνεργη. Το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν έχει κλείσει και κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει λόγω κορωνοϊού. «Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, διαζευγμένη. Δούλευα πέρυσι, έπαιρνα 1.000 ευρώ, και μπορούσα και ζούσα τα παιδιά μου μια χαρά. Τα έβλεπα αυτά στην τηλεόραση και θλιβόμουν και να που έφτασα και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δεν συμπαρίσταται. Το χειρότερο είναι να βλέπει η μάνα να πέφτει το παιδί της. Έχω να κοιμηθώ πέντε μέρες», συνέχισε τη συγκλονιστική της μαρτυρία.

«Απευθύνθηκα στο σωματείο να ρωτήσω πότε θα πάρουμε αυτά τα 533 ευρώ. Μου είπαν ότι πρώτη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Δεν τα έχω πάρει ακόμα. Πρώτη του μήνα. Και αν θα ενταχθούμε μέσα. Διαφορετικά θα πάρω τα 480 που θα δώσει ο ΟΑΕΔ για τρεις μήνες, και 168 ευρώ που είναι το Α21 που τα περιμένω πώς και πώς». Η κυρία Μαρία η οποία μεγαλώνει μόνη της δυο κορίτσια απευθύνεται και στους 300 της Βουλής ρωτώντας τους δημόσια εάν εκείνοι θα μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με 168 ευρώ ανά δυο μήνες.

Σχετικά με το αν ζήτησε βοήθεια, η ίδια απάντησε ότι «δεν το έκανα. Είπα ότι είναι κάτι παροδικό. Θα περάσει. Σκέφτηκα ότι είναι και άλλες μητέρες σαν και εμένα. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι το παιδί μου θα πέσει ξερό κάτι. Είπα είναι κάτι παροδικό. Όλοι οι άνθρωποι περνάμε δυσκολίες και είχα ξαναπεράσει. Αυτή τη φορά ήταν πολύ δυνατό αυτό που συνέβη. Το χειμώνα ήμουν με το επίδομα ανεργίας, περίμενα να ανοίξει η σεζόν».

«Αυτή τη στιγμή βρέθηκε η κ. Μανιά, μου έδωσε κάποια τρόφιμα για τα παιδιά, να είναι καλά ο Σύλλογος. Πραγματικά αξίζει αυτή η γυναίκα. Δεν ήθελε τίποτα, ούτε χαρτιά ούτε εκκαθαριστικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους 300. Αν μπορούν να ζήσουν με 168 ευρώ κάθε δύο μήνες. Μόνο αυτό θέλω να πω. Όλοι είναι βολεμένοι, είναι μια χαρά. Τα δικά τους παιδιά δεν πεινάνε. Του λαού πεινάνε. Και δεν είμαι η μοναδική», ανέφερε με τη φωνή της να λυγίζει. «Λέω τι έκανα, έφερα στον κόσμο τα παιδιά για να πεινάνε; Το κοριτσάκι να μου ζητάει να φάει και να της λέω κάνε υπομονή να πάρω τα 533 ευρώ», καταλήγει.

Μετά την δημοσιοποίηση του θλιβερού περιστατικού έσπευσε δίπλα στην άνεργη μητέρα, η οποία αναζητά δουλειά, ο φιλανθρωπικός σύλλογος «Αγία Σοφία» Ρόδου. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του συλλόγου κα Σοφία Μανιά ανέφερε για την συγκεκριμένη μητέρα: «Η κυρία είναι μια πολύ αξιοπρεπής γυναίκα, δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια από τις δομές, δεν ήθελε να αισθανθεί ότι ζητιανεύει. Όταν ήρθε στο σύλλογο με δυσκολία της έδωσα τα τρόφιμα. Εμείς θα την βοηθήσουμε όσο μπορούμε, μέχρι η κοπέλα να πάρει τα πάνω της. Από εμάς θα έχει τα τρόφιμά της κάθε μέρα».

Τεράστιο το πρόβλημα με ξενοδοχουπαλλήλους

Η περίπτωση της 9χρονης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με ανθρώπους που εργάζονταν σε εποχικά ξενοδοχεία, κυρίως, και από το περασμένο φθινόπωρο είναι άνεργοι. Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε λουκέτο σε αρκετά ξενοδοχεία τα οποία ακόμη δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδοχουπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει κανένα ξενοδοχείο στο νησί ενώ καθημερινά εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στο εργατικό κέντρο για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους, από κοσμήματα και τιμαλφή μέχρι ό,τι μπορούν προκειμένου να ζήσουν. «Η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη αυτή τη στιγμή, σχεδόν όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά και δεν κινείται τίποτε έξω, ειδικά να βλέπατε το βράδυ όλα είναι νεκρά. Αυτά τα ξενοδοχεία που έχουν δηλώσει ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου δεν θα ανοίξουν γιατί δεν έχουν πληρότητα». Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο είναι 20 χιλιάδες ξενοδοχουπάλληλοι και άλλοι 20 χιλιάδες που εργάζονται στον τομέα του επισιτισμού όπου όλα τα καταστήματα είναι κλειστά σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη. «Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα προς το ζην».

Ο κ. Σταμούλης ζητά «να εκδοθεί μια απόφαση που να επιδοτεί όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μέχρι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία στα οποία εργάζονται. Θέλουμε να ανοίξει η πλατφόρμα πρόσληψης ή της αναστολής αυτής όταν γίνεται, για να λαμβάνουμε το επίδομα των 500 ευρώ»».

Χθες το βράδυ ο κ. Σταμούλης σύμφωνα με πληροφορίες ήρθε εσπευσμένα στην Αθήνα για να διευθετήσει θέματα των ξενοδοχουπαλλήλων, ενώ σήμερα το απόγευμα στις 19:30, η πλειοψηφία την Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αποφάσισε να πραγματοποιήσει ενημερωτική συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.


Βασίλης Γούλας, Λίνα Κεκέση
Πηγή : protothema.gr


35 νέα περιπολικά στην Ελληνική Αστυνομία



Στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν 35 νέα περιπολικά Hyundai i30 για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. έγινε η παράδοση των 35 νέων περιπολικών Hyundai i30 1,6lt Diesel 115hp, στα πλαίσια ανανέωσης του στόλου της. Πρόκειται για οχήματα τόσο υπηρεσιακού όσο και ελεύθερου χρωματισμού, όπου στο σύνολό τους θα διατεθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Τα οχήματα αυτά αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου.


ΝΔ: Ο Παπαγγελόπουλος έχει επιλεκτικό Αλτσχάιμερ



Η Νέα Δημοκρατία μετά την κατάθεση του Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή από την οποία ζήτησε και διακοπή γιατί τα μπέρδεψε και δεν ήξερε τι έλεγε, αναφέρει : «ο κ. Παπαγγελόπουλος συνεχίζει να πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις, να ψεύδεται συνεχώς και να αποκαλύπτεται ότι έχει επιλεκτικό Αλτσχάιμερ… . Στην αρχή ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μάξιμου με τους κκ Φιλιππάκη, Τάρκα, Μιωνή, Παπασταύρου. Οταν του επισημάνθηκε ότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, επικαλέστηκε το υπόμνημα Φιλιππάκη. Οταν του ειπώθηκε ότι δεν το λέει αυτό, επικαλέσθηκε ασθενή μνήμη και το ανακάλεσε.
Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι -δεν θυμάται πότε- στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, ο κ.Σαμαράς του ζήτησε να βοηθήσει τον κ. Παπασταύρου μέσω της κυρίας Τουλουπάκη. Οταν του επισημάνθηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν να ισχύει καθώς η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε την υπόθεση το …2017, «θυμήθηκε» ότι ήταν βοηθός του κ. Αθανασίου. Οταν του ειπώθηκε πως η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε βοηθός του κ. Αθανασίου το 2016, ενώ η υπόθεση είχε αποσταλεί από τον κ. Αθανασίου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν …θυμόταν! Σήμερα υπέπεσε σε μεγάλες αντιφάσεις».

Αποστάσεις από τον Νίκο Παππά πήρε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο ηχητικό ντουκουμέντο του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Ο ίδιος ο οποίος κατέθεσε εχθές στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής  πήρε αποστάσεις για τα όσα ακούγονται για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ζητώντας από τα μέλη της να καλέσουν τον πρώην υπουργό Επικρατείας για να τους εξηγήσει τι έχει πει στο ηχητικό.

«Ακούστηκε πουθενά ότι εγώ στοχοποίησα την κ. Γκραμπόφσκι;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη να σηκώνει το γάντι: «Έτσι όπως το λέτε εννοείτε ότι εσείς δεν στοχοποιήσατε την κ. Γκραμπόφσκι αλλά το έκανε ο Παππάς» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν αδειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας πάντως στη θέση του ότι δεν έβαλε στο στόχαστρό του την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι.




Μπορέλ σε Μητσοτάκη: Ευρωπαϊκή δέσμευση η προστασία της ελληνικής κυριαρχίας



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εχθές Τετάρτη στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell. Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Borrell.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις Καστανιές, ο κ. Borrell σημείωσε ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

«Εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την έναρξη της συνάντηση οι κ. Μητσοτάκης και Borrell είχαν τον παρακάτω διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας υποδέχομαι στην Ελλάδα και στο πρωθυπουργικό γραφείο, και είμαι ικανοποιημένος που είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε σήμερα το πρωί τον Έβρο, τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία και διασφάλιση των συνόρων μας και θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μία φορά την εκτίμησή μου προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που έχουμε λάβει στο πλαίσιο αυτού του περίπλοκου εγχειρήματος. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είχατε την ευκαιρία να δείτε ιδίοις όμμασι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και να επισκεφτείτε μια γωνιά της Ελλάδας, η οποία είναι πανέμορφη αλλά δεν δέχεται συχνά πολλούς επισκέπτες. Σας καλωσορίζω και πάλι και προσβλέπω σε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Josep Borrell: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελεί χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Είχα ένα εξαιρετικό πρωινό σήμερα συνοδευόμενος από τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών. Αποτελεί χαρά, τιμή αλλά και καθήκον μου η παρουσία μου εδώ, καθώς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήσασταν πολύ σαφής σχετικά με την κατάσταση. Από την πλευρά μας ήμασταν επίσης πολύ σαφείς, ελπίζω, εκφράζοντας όχι απλώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά τη δέσμευση προς την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτεί η κυριαρχία σας, τα εξωτερικά σας σύνορα, τα οποία -όπως είπα σήμερα το πρωί- αποτελούν εξωτερικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδράμαμε, στηρίξαμε την Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπως -θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους λόγους- για να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη.

Ταυτόχρονα όμως συζητήσαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών για την ανάγκη εδραίωσης ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση. Η Ελλάδα είναι ίσως το κράτος μέλος (της ΕΕ) που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον από οποιοδήποτε άλλο να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, και θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαστούμε, για να επιτύχουμε τον σκοπό αυτό και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα, όπως θα τη χαρακτηρίζαμε σήμερα, δηλαδή να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι με μεγάλη χαρά θα συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λέγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά πρωτίστως εννοώ την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και όπως τονίσατε, εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επαναλαμβάνω ότι είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση και προσβλέπω πάντα στη δική σας συνεισφορά αναφορικά με την επίλυση μιας, αντικειμενικά, πολύπλοκης κατάστασης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.




Τι θα κάνει ο Τσίπρας; Θα βάλει τον Παππά σε καραντίνα η θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος


Να βάλει σε καραντίνα το Νίκο Παππά καλεί το Μέγαρο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών του πρώην υπουργού με τον Σάμπυ Μιωνή. Η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει το ερώτημα που θέτει συνεχώς τις τελευταίες ώρες, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών για το παρακράτος τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό που δεν μπορεί πλέον αν κρύβεται.

Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τον τουρισμό και την αντίθεσή του στα δωμάτια καραντίνας, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναρωτιούνται αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα βάλει σε καραντίνα τον κ. Παππά, ή θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος;»

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σήμερα στον τουρισμό χρησιμοποίησε τη λέξη καραντίνα. Ο κ. Παππάς δεν ήταν όμως τουρίστας. Ήταν Υπουργός της Κυβέρνησής του και ο πιο στενός συνεργάτης του. Ας πει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι Έλληνες: θα βάλει σε καραντίνα τον κ. Παππά, ή θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος»