Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως υπαίτιο για απώλεια ανθρώπινων ζωών



Την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθιστώντας τον υπεύθυνο για δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για θανάτους ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί «αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έλαβε τα μέτρα της, εν όψει της επικείμενης επιδημίας της γρίπης, για να διασφαλίσει ότι δεν θα κλείσουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, παρά το γεγονός ότι είχε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ό,τι λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα 200 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά ενώ καθημερινά περισσότερα από 50 άτομα που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη επιστημονικά πρακτική που έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλούς ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, φέτος η Ελλάδα κατέχει ρεκόρ θανάτων από γρίπη καθώς το 95% όσων ασθενών κατάληξαν, παρά το γεγονός ότι ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν είχαν εμβολιαστεί. Ο ΙΣΑ καταλογίζει την ευθύνη για τη φετινή χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο υπουργείο Υγείας που δεν έκανε εγκαίρως την καθιερωμένη εκστρατεία ενημέρωσης.

Επίσης, οι γιατροί κατηγορούν τον υπουργό Υγείας για την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, χωρίς να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν τις απαραίτητες προμήθειες με ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις να μείνουν χωρίς θεραπεία. Τέλος, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για νοσοκομεία που έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους δεδομένου ότι δεν έχουν οριστεί νέες διοικήσεις. 

«Ο ΙΣΑ απαιτεί την έξοδο της υγείας, από τη μέγγενη των μνημονίων. Η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σήμερα χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές από ανικανότητα αυτών που έχουν την πολιτική ευθύνη διαχείρισης της δημόσιας υγείας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή


Με εντολή Τσίπρα παραμένει ο Σφακιανάκης επικεφαλής στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος



Στην ανάκληση της μετάθεσης του υποστρατήγου Μανώλη Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού προχώρησε η κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Υπενθυμίζεται πως ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων για την καρατόμηση του υποστρατήγου από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε σήμα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ότι η μεταθεση του Μανώλη Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού ανακαλείται.

Από την εξέλιξη αυτή είναι βαρύτατα εκτεθειμένος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής, ούτε λίγο-ούτε πολύ, απέδωσε στις... δημόσιες σχέσεις τις μεγάλες επιτυχίες του υποστρατήγου Σφακιανάκη.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ο Πολάκης έπινε καφέ στο καφενείο της Βουλής αντί να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών


"Συστηματικά περιφρονεί την κοινοβουλευτική διαδικασία" κατήγγειλε ο βουλευτής του Ποταμιού Kώστας Μπαργιώτας

Την οργή της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος προτίμησε να πιει φραπέ στο καφενείο του Κοινοβουλίου, αντί να εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να απαντήσει στις προγραμματισμένες ερωτήσεις που του έχουν υποβάλει βουλευτές... 

«Ο Πολάκης ανέβαλε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης και έπινε καφέ στο καφενείο της Βουλής αντί να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών... Συστηματικά περιφρονεί την κοινοβουλευτική διαδικασία» κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού, και υπεύθυνος Υγείας του κόμματος Κώστας Μπαργιώτας.

Η στάση του υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση και άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ ο προεδρεύων της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός είχε ενημερώσει ότι ο κ. Πολάκης έχει «φόρτο εργασίας». 

Για εμπαιγμό του κοινοβουλίου έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η δήλωση Μπαργιώτα: 

“Οι ΜΕΘ, οι μεταμοσχεύσεις και ο …. φραπές του κ. Πολάκη!!!!”

Φαίνεται πως για κάποιους ένας φραπές στο κυλικείο της Βουλής είναι σημαντικότερος από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για πολλοστή φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ακύρωσε την συζήτηση επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης που αφορούσε την τραγική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. 

Επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση στο κοινοβούλιο ο κ. Πολάκης άραξε κυριολεκτικά με τις ώρες στο καφενείο της Βουλής, απολαμβάνοντας τον φραπέ του, την ώρα που θα έπρεπε να παρευρίσκεται στην αίθουσα της Oλομέλειας.

Στο μεταξύ, τα θύματα της γρίπης ξεπέρασαν τα εκατό, δεκάδες ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ με κίνδυνο της ζωής τους, αλλά ο “πολύς” κ. Πολάκης δε νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει ούτε τη Βουλή ούτε την κοινωνία. Δεν δείχνει καν να αντιλαμβάνεται το θεσμικό του ρόλο ούτε και τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η ανεπάρκεια του.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας
Υπεύθυνος του τομέα Υγείας"



Πηγή: skai.gr


Αίσχος! Στο 10% η έκτακτη εισφορά



Δεν έχει τέλος η φορομπηχτική πολιτική - «Ένοχη σιωπή» από Σταθάκη που διέψευσε μόνο τα σενάρια για αναδρομικότητα - Η τρύπα στα δημοσιονομικά του 2016 το νέο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις - Οι δανειστές ζητούν κατάργηση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει νέο φόρο σε όλους

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% από 8% σήμερα, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων, ως ελληνική πρόταση. Τα κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.

Με δεδομένο όμως ότι μόνη της αυτή η πρόταση δεν φτάνει, στο τραπέζι πέφτει εκ νέου και η αναδρομική φορολόγηση του 2015, παρά την κατηγορηματική - έως πρόσφατα τουλάχιστον - άρνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος είναι να προκύψουν έσοδα όχι μόνο 290 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, αλλά το ποσό να διπλασιαστεί σχεδόν και να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό. 

Οι δανειστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%. Αντίθετα, οι θεσμοί προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό όμως, το αφορολόγητο εάν δεν καταργηθεί εντελώς, θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο «mega» διέψευσε τα σενάρια για αναδρομική έκτακτη εισφορά, ανέφερε όμως ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς.

«Το αναδρομικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5 % του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος. Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή : protothema.gr


ΝΔ: Κρίσεις-σφαγείο στην ΕΛ.ΑΣ



Για "κρίσεις - σφαγείο" στην Ελληνική Αστυνομία κάνει λόγο η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ενορχηστρωμένη επιχείρηση.

Σε δήλωσή του, ο συντονιστής Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, αναφέρεται σε «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, καρατομήσεις και εξοστρακισμούς αξίων ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ» που δυστυχώς, όπως σημειώνει, «επιβεβαιώνουν τους φόβους και την αγωνία που εδώ και καιρό εκφράστηκαν δημόσια από τη Νέα Δημοκρατία για το προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα στο οποίο επιδόθηκε τελικά η Κυβέρνηση».

Σύμφωνα με κ. Κυριαζίδη «παρακάμφθηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας» καθώς, όπως υποστηρίζει «η κυβέρνηση "ξήλωσε", παρόπλισε και αποστράτευσε εξαίρετους, επιτυχημένους και με τεράστια προσφορά αξιωματικούς, όπως τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τον τέως Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σταυρόπουλο, σκανδαλίζοντας έντονα την κοινωνία».

«Πριν καλά - καλά αναλάβουν τα καθήκοντά τους και κλείσουν ένα έτος θητεία, απομακρύνθηκαν σχεδόν οι μισοί ταξίαρχοι και αστυνομικοί διευθυντές» προσθέτει ο κ. Κυριακίδης και κάνει λόγο για «πρωτοφανή και προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης» για την οποία λέει πως «είναι απολύτως καταδικαστέα, από όλους τους 'Ελληνες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης».

Και καταλήγει:

«Αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την υστάτη στιγμή, να ανακαλέσει αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις».


Πηγή : ethnos.gr


Δηλώσεις ντροπής από τον Τόσκα για τον αποδεδειγμένα άξιο Αξιωματικό Σφακιανάκη




Πριν από λίγο είδαμε τις δηλώσεις του υπεύθυνου όπως φαίνεται από αυτά που είπε της καρατόμησης του υποστράτηγου Σφακιανάκη

Θέλουμε να αξιοποιούνται στελέχη με αστυνομικές δυνατότητες και όχι αυτοί που κάνουν δημόσιες σχέσεις, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Δημοσιοσχεσίτη χαρακτήρισε τον Μανώλη Σφακιανάκη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στο «ξήλωμά» του από επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και χωρίς ντροπή για τα όσα έχει προσφέρει ο άξιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο κοινωνικό σύνολο.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, ο κ. Τόσκας ανέφερε πως η αντίληψη του υπουργείου είναι να αξιοποιούνται στελέχη που έχουν πραγματικές δυνατότητες, αστυνομικές και όχι «εκείνοι που έχουν ικανότητες επικοινωνίας με τα ΜΜΕ και κάνουν δημόσιες σχέσεις». 

Με λίγα λόγια για τον κύριο Τόσκα ο Σφακιανάκης δεν είχε προσφέρει τίποτα!!!!

Ο κ.Κυριαζίδης του απάντησε «να προσλάβετε στην Ελληνική Αστυνομία ανθρώπους από τα Εξάρχεια που γνωρίζουν το αντικείμενο για να φτιάξετε ένα κράτος όπως εσείς το εννοείτε».

«Μακρυά από εμάς οι κατηγορίες περί ιδιοκτησίας. Το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά στον Ελληνικό λαό» απάντησε ο κ. Τόσκας και κατηγόρησε με τη σειρά του την ΝΔ ότι ήταν αυτή που είχε λογικές ιδιοκτησίας.

Ντροπή κύριε Τόσκα τίποτα άλλο!!




Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 13% της ΝΔ στην παράσταση νίκης



Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB.

Η μέτρηση έγινε σε πανελλαδική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με προσωπικές συνεντεύξεις.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις τάσεις Φεβρουαρίου 2016 με ποσοστό 3,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αφού καταγράφει ποσοστό 26,9%, έναντι 23,2% του κυβερνώντος κόμματος.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5,7%, η Ενωση Κεντρώων με 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, «Το Ποτάμι» με 2,6%, Λαϊκή Ενότητα 2,4% και τέλος ο ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 1,9%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,1%. Το «Κανένα Κόμμα» συγκεντρώνει 20,5%, το «'Αλλο Κόμμα» 6,2% ενώ το «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» συγκεντρώνει 4,2%.

Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 25,2% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 28,2%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 41,6%.

Στο ερώτημα τι από τα παρακάτω θα θέλατε να συμβεί μέσα στο 2016, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, το 39% απαντά να γίνουν εκλογές, ενώ το 42,3% δηλώνει χωρίς εκλογές από την παρούσα βουλή.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Το 27,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 21,9% το κυβερνών κόμμα. Το 39,4% απαντά «Κανένα κόμμα»




Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Παντελής Παντελίδης



Μαζί του ήταν δύο κοπέλες, η μία ακρωτηριάστηκε - Το τζιπ έπεσε με ταχύτητα πάνω στις μπάρες στην οδό Ιασονίδου, στο Ελληνικό.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει από το πρωί ότι ο τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης, που μάλιστα τις τελευταίες ημέρες μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ λόγω του τραγουδιού του για την Κύπρο, σκοτώθηκε σε τροχαίο! 

Ο τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης έχασε τη ζωή του στις 8.20 το πρωί της Πέμπτης σε τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 18, στο ύψος του Ελληνικού, όταν το Ι.Χ τύπου τζιπ που οδηγούσε, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στις προστατευτικές μπάρες. Παράλληλα, τραυματίστηκαν οι δύο γυναίκες που επέβαιναν στο όχημα.

Ο 33χρονος τραγουδιστής διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Αρχικά στο Ασκληπιείο πήγε ο ιδιοκτήτης του κέντρου, όπου θα εμφανιζόταν ο γνωστός τραγουδιστής, ο οποίος και τον αναγνώρισε, ενώ αμέσως μετά έφθασε στο νοσοκομείο και ο αδελφός του για την τυπική ταυτοποίηση των στοιχείων του, αφού ο Π.Παντελίδης δεν είχε πάνω του ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο.

Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του τζιπ σε μια απότομη στροφή στο ύψος του δυτικού αεροδρομίου με αποτέλεσμα το όχημα να προσκρούσει πάνω στις διαχωριστικές μπάρες και να αναποδογυριστεί.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο απεγκλώβισαν και τους τρεις επιβαίνοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε σχεδόν μία ώρα για να απεγκλωβίσουν τον Παντελή, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε δεν φόραγε ζώνη, και όταν τα κατάφεραν διαπίστωσαν ότι δεν είχε σφυγμό. Μόλις απεγκλωβίστηκε η μία γυναίκα, που διατηρούσε τις αισθήσεις της, τους είπε ότι οδηγός του ΙΧ ήταν ο Παντελής Παντελίδης. 

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και οι τρεις στο Ασκληπιείο Βούλας και δυστυχώς και εκεί διαπιστώθηκε ότι ο Παντελής Παντελίδης είναι νεκρός.

Η μία γυναίκα που ήταν μαζί του έχει υποστεί κατάγματα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ακρωτηριαστεί.

Σύμφωνα με τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο του τροχαίου, φαίνεται πως ο οδηγός έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και το όχημα κατέληξε στις μπάρες του δρόμου. 

Την πολύ δύσκολη διαδικασία της αναγνώρισης ανέλαβε ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου όπου εμφανιζόταν ο τραγουδιστής, ο οποίος και επιβεβαίωσε την είδηση-σοκ. 

Η ανείπωτη τραγωδία στην άσφαλτο έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις αντιδράσεις για το κομμάτι που έγραψε για την Κύπρο, οι στίχοι του οποίου προκάλεσαν ποικίλα σχόλια με τον καλλιτέχνη δίνει την δική του απάντηση μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook παίρνοντας τελικά την απόφαση να το αποσύρει. «Αποφάσισα ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους Κυπρίους φίλους μου να αποσύρω αυτό το τραγούδι γιατί όλο αυτό με πίκρανε» έγραψε στο λογαριασμό του. 


Πηγή : protothema.gr


Μείωση 1,38% παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα το 2015



Μειωμένα κατά 1,38% ή κατά 610,5 εκατ. ευρώ εμφανίζονται τα συνολικά φορολογικά έσοδα το 2015, έναντι του 2014, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την εξέλιξη και διακύμανσή τους. 

Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν το 2015 σε 43,614 δισ. ευρώ έναντι 44,225 δισ. ευρώ το 2014, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους και ειδικότερα από τους φόρους στην περιουσία. 

Στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει είναι και η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ των έμμεσων (και πιο άδικων αφού πλήττουν όλους τους πολίτες χωρίς κριτήρια εισοδηματικά και κοινωνικά) φόρων και των άμεσων φόρων στη διαμόρφωση των φορολογικών εσόδων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σχετικά με τη συμμετοχή των άμεσων και έμμεσων φόρων στα συνολικά φορολογικά έσοδα, διαπιστώνεται ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του έτους 2015, οι έμμεσοι φόροι (23,77 δισ. ευρώ) αποτέλεσαν το 54,5% (από 53,75% το 2014) του συνόλου των φορολογικών εσόδων και οι άμεσοι φόροι (19,844 δισ. ευρώ) ανήλθαν στο 45,50% (από 46,25% το 2014).

Ο χάρτης των φορολογικών εσόδων, όπως παρουσιάζεται παρακάτω αναλυτικά, μάλλον ενισχύει το επιχείρημα ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, πέφτουν τα έσοδα.


Τα βασικά σημεία της Έκθεσης

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσίευσε την πρώτη Έκθεση για την εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων. Σε αυτή αναλύεται η πορεία των φορολογικών εσόδων (σύγκριση των στοιχείων με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους και αιτιολόγηση των μεταβολών) και αποτιμάται η ποσοστιαία επίτευξη των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων 2015 για τις βασικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων. 

Στα 43,614 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) για το έτος 2015 εμφανίζονται μειωμένα κατά 610,543 εκατ. ευρώ ή 1,38% έναντι του έτους 2014. 

Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν το 2015 σε 43,614 δισ. ευρώ έναντι 44,225 δισ. ευρώ το 2014. Η υστέρηση αυτή οφείλεται, εξηγούν οι αναλυτές, σε σειρά παραγόντων και κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους και ειδικότερα από τους φόρους στην περιουσία. 

Μείωση 8,46% στα έσοδα από φόρους περιουσίας

Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους ανήλθαν σε 19,844 δισ. ευρώ, έναντι 20,456 δισ. ευρώ το 2014 (μείωση κατά 2,99%). 

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από τους φόρους περιουσίας κατά 8,46% (αποτελούν το 16% των συνολικών άμεσων φόρων), καθώς και στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 11,79% (αποτελούν το 8,56% των συνολικών άμεσων φόρων) και στη σημαντική μείωση, κατά 20,92%, των εσόδων από προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους άμεσους φόρους (αποτελούν το 1,67% των συνολικών άμεσων φόρων).

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από φόρους στην περιουσία διαμορφώθηκαν το 2015 σε 3,180 δισ. ευρώ έναντι 3,473 δισ. ευρώ το 2014, μειωμένα κατά 8,46% ήτοι 293,899 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πραγματικότητα στη μείωση των εσόδων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας κατά 319,838 εκατ. ευρώ.

Αυτή η ετήσια μεταβολή, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλεται κυρίως α) στην κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από 1/1/2014 και στην αντίστοιχη μείωση των εσόδων κατά €1,074 δισ. και β) στην αύξηση μεν των εσόδων από τον θεσμοθετημένο από το έτος 2014 ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 875,472 εκατ. ευρώ, η οποία όμως δεν αντιστοιχεί στην αναμενόμενη είσπραξη, λόγω της πληρωμής των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 2016. Τα έσοδα από τον φόρο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. κατά τα έτη 2014-2015 αποτελούν οφειλές του έτους 2013 ή προγενέστερων ετών.

Οριακή μείωση από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

Αντιθέτως τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος τα οποία είναι 12,213 δισ. ευρώ και αποτελούν το 61,54% των συνολικών άμεσων φόρων, εμφανίζονται αμετάβλητα (οριακή αύξηση κατά 0,05%) κατά το έτος 2015 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα για το έτος 2014.

Ειδικότερα, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (7,82 δισ. ευρώ), τα οποία αποτελούν το 64% των συνολικών φόρων εισοδήματος, εμφανίζονται οριακά μειωμένα κατά 0,35% για το έτος 2015 σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην σημαντική αύξηση κατά 11,02% που παρουσίασαν τα έσοδα φόρου από μισθούς και συντάξεις που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης, ενώ μεγάλη μείωση κατά 46,82% σημείωσαν τα έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή προκαταβολής. Επίσης μείωση 10,89% σημείωσαν τα έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης (πλην μισθών και συντάξεων) και μείωση 5,24% τα έσοδα από τον κύριο φόρο στο εισόδημα.

Με βάση τη μηνιαία εξέλιξη των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρατηρείται ότι τα εν λόγω έσοδα σημειώνουν σημαντική αύξηση από τον μήνα Ιούλιο του 2015 και μετά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του έτους 2014. 

Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι η 1η δόση πληρωμής του συγκεκριμένου φόρου μετατέθηκε από την 31η Ιουλίου την 31η Αυγούστου, εξαιτίας της επιβολής των capital controls.

Αντίθετα με τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου τα έσοδα εμφανίζονται οριακά μειωμένα, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (2,895 δισ. ευρώ), τα οποία αποτελούν το 23,70% των συνολικών φόρων εισοδήματος, εμφανίζονται αυξημένα κατά 9,06% για το έτος 2015 σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2014.

Οριακή αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων από έμμεσους φόρους (23,770 δισ. ευρώ) παρουσίασε το 2015 οριακή αύξηση 0,00025%  (δηλαδή 597 χιλ. ευρώ) έναντι του 2014.

Οι κατηγορίες έμμεσων φόρων που συνεισφέρουν περισσότερο στα αντίστοιχα έσοδα είναι: 

α) τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που συμμετέχουν με ποσοστό 57,32% (13,625 δισ. ευρώ), 

β) τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης που εισπράττονται από τα τελωνεία, τα οποία συμμετέχουν με ποσοστό 29,61% (7,038 δισ. ευρώ) και 

γ) τα έσοδα από λοιπούς φόρους κατανάλωσης που συμμετέχουν με ποσοστό 7,24% (1,722 δισ. ευρώ).

Την πιο προσοδοφόρα κατηγορία έμμεσων φόρων αποτέλεσαν το 2015 τα έσοδα από ΦΠΑ εμφανίζοντας οριακή αύξηση 0,09% και διαμορφούμενα στα 13,625 δισ. ευρώ από 13,613 δισ. ευρώ το 2014. 

Η εικόνα των εσόδων από ΦΠΑ παρουσιάζει αύξηση από τον Οκτώβριο 2015 και έπειτα, κυρίως λόγω των αυξήσεων στους συντελεστές. Συγκεκριμένα τα εν λόγω έσοδα εμφανίζουν τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015 αύξηση 10,6%  (139 εκατ. ευρώ), 5,9% (69 εκατ. ευρώ) και κατά 14,5% (144 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τους αντίστοιχους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. 

Σχετικά με την πορεία των εσόδων από επιμέρους κατηγορίες των έμμεσων φόρων, σημειώνεται ότι τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους συναλλαγών ανήλθαν από 606,379 εκατ. ευρώ το 2014 σε 625,011 εκατ. ευρώ το έτος 2015 (αύξηση 3,07%).

Εντός αυτής της κατηγορίας, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων από 277,324 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 310,439 εκατ. ευρώ (αύξηση 11,94%) με τα έσοδα από τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίων των άρθρων 17-31 Ν.1676/86 να ανέρχονται από 79,498 εκατ.ευρώ σε 136,003 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 71,08%), ενώ τα έσοδα από τα τέλη χαρτοσήμου μειώθηκαν από 326,554 εκατ. ευρώ σε 310,342 εκατ. ευρώ (μείωση 4,96%).

Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης που εισπράττονται από τα Τελωνεία αποτελούν τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα κατηγορία εσόδων από έμμεσους φόρους (ετήσια έσοδα 7,038 δισ. ευρώ με ποσοστό συμμετοχής στα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους 29,61%), σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,42% (από 7,008 δισ. ευρώ το 2014). 

Την τρίτη πιο σημαντική κατηγορία εσόδων από έμμεσους φόρους αποτελούν τα έσοδα από λοιπούς φόρους κατανάλωσης (ποσοστό συμμετοχής 7,24% επί των συνολικών έμμεσων φόρων) με σωρευτικά έσοδα 1,72 δισ. ευρώ από τα 23,8 δισ. ευρώ εσόδων από έμμεσους φόρους για το 2015)

Τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης από 1,693 δισ. ευρώ το 2014 ανήλθαν το έτος 2015 σε 1,722 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 1,70%. 

Εντός αυτής της κατηγορίας, τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων από 1,119 δισ. ευρώ το 2014 ανήλθαν το έτος 2015 σε 1,123 δισ. ευρώ (οριακή αύξηση 0,39%), τα
έσοδα από τον φόρο ασφαλίστρων (αρθρ.29 Ν. 3492/06) αυξήθηκαν οριακά κατά 2,73% από 304,561 εκατ. ευρώ σε 312,868 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και καρτοκινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν το έτος 2015 σε σχέση με το 2014 κατά 6,35%, συγκεκριμένα από 224,342 εκατ. ευρώ σε 210,089 εκατ.ευρώ.

Η υποκατηγορία των εσόδων από λοιπούς φόρους κατανάλωσης που επηρεάζει περισσότερο την εν λόγω κατηγορία εσόδων είναι τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (με ποσοστό συνεισφοράς 65,24% στα συνολικά έσοδα από λοιπούς φόρους κατανάλωσης). 

Επίτευξη ετήσιων στόχων μέχρι τον Δεκέμβριο

Το ποσοστό επίτευξης των άμεσων φόρων ως προς τον επικαιροποιημένο στόχο του 2015 για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015 είναι στο 113,22%, ενώ το αντίστοιχο
ποσοστό για τους έμμεσους φόρους ξεπερνά το 107,3%, επισημαίνεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι συγκρίνονται τα έσοδα προ επιστροφών φόρων.

Οι περισσότερες κατηγορίες άμεσων φόρων έχουν ξεπεράσει το αντίστοιχο επίπεδο της επικαιροποιημένης ετήσιας στοχοθεσίας.

Ο στόχος των 2,43 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υπερκαλύφθηκε κατά 18,9%, παρουσιάζοντας αυξημένες εισπράξεις κατά 9,06% σε σχέση με το αντίστοιχο
δωδεκάμηνο του 2014. Αντιστοίχως, και ο στόχος των 6,9 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεπεράστηκε, αφού κατέληξε στο επίπεδο του 112,9% έναντι του ετήσιου στόχου. Ενδεικτικό στοιχείο για τον εν λόγω φόρο αποτελεί το γεγονός ότι παρουσιάζει οριακή μείωση έναντι των εισπράξεων του 2014 κατά 0,35%.

Οριακά καλύτερα αποτελέσματα καταγράφονται στη κατηγορία λοιποί άμεσοι φόροι με ποσοστό επίτευξης 100,3% στο δωδεκάμηνο έναντι στόχου 2,41 δισ. €, έστω και αν παρουσιάζουν μικρή μείωση στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (-0,36%). 

Η κατηγορία των άμεσων φόρων που έχει υπερκαλύψει σημαντικά τον ετήσιο στόχο είναι οι άμεσοι φόροι που βεβαιώνονται για πρώτη φορά (129,46% έναντι ετήσιου στόχου 276 εκατ. €), αν και παρατηρείται σημαντικά μειωμένο επίπεδο είσπραξης κατά 11,96% από το 2014.

Σε αντίθεση, η μόνη κατηγορία με υστέρηση στα προσδοκώμενα έσοδα είναι ο φόρος εισοδήματος φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής, όπου το ποσοστό επίτευξης στόχου για το δωδεκάμηνο του 2015 αντιστοιχεί στο 95,64% του ετήσιου στόχου (49,1 εκατ. €), παρόλο που οι εισπράξεις παρουσιάζονται υψηλότερες κατά 13,72% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες άμεσων φόρων επιδεικνύουν υπερκάλυψη στο ποσοστό επίτευξης στόχου του δωδεκαμήνου από 3,8% έως 23,1%. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τα οποία ξεπερνούν το επίπεδο των προσδοκώμενων εσόδων κατά 13,3%. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι η διαδικασία καταβολής οφειλών ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου του 2015 και συνεχίζει να εισπράττεται μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016. Συνεπώς, δεν είναι ακόμη γνωστό το εν λόγω ποσοστό επίτευξης. Εντούτοις, πρέπει να λάβουμε υπόψιν το θετικό γεγονός ότι οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί κατά 45,27% εν συγκρίσει με την περίοδο του 2014. 

Άλλη κατηγορία που σημείωσε σημαντική υπερκάλυψη (123,06%) έναντι του ετήσιου επικαιροποιημένου στόχου (1,38 δισ. €) είναι αυτή των άμεσων φόρων από παρελθόντα έτη, παρόλο που τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 11,79% σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά με την κατηγορία των έμμεσων φόρων και βάσει των στοιχείων του δωδεκαμήνου, ο ετήσιος στόχος ξεπεράστηκε σύμφωνα με την επικαιροποίησή του τον Νοέμβριο του 2015. 

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό επίτευξης στόχου των έμμεσων φόρων του 2015 αντιστοιχεί στο 107,3% του ετήσιου στόχου (22,15 δις €). 

Οι κατηγορίες των έμμεσων φόρων που επιδεικνύουν θετικό ποσοστό επίτευξης στόχου είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) με ποσοστό 107.22% έναντι στόχου 12,71 δις € (αυξημένα έσοδα κατά 0,09% σε σχέση με το 2014) και οι φόροι κατανάλωσης που εισπράττονται από τα Τελωνεία με
ποσοστό 101,41% ή 7,04 δις € (αυξημένα έσοδα κατά 0,42% σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2014). 

Σε αυτή την κατηγορία των φόρων θα πρέπει να τονιστεί το πολύ υψηλό ποσοστό επίτευξης στόχου των ειδικών φόρων σε είδη πολυτελείας κατά 116,1% έναντι στόχου 11 εκατ. €, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων, το οποίο έχει υπερβεί τον ετήσιο στόχο (169 εκ. €) κατά 115,63%, ενώ παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (103,42%). 

Οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές στους έμμεσους παρουσιάζουν ποσοστό επίτευξης 113,96% έναντι επικαιροποιημένου στόχου 114 εκ.€ (μειωμένη είσπραξη κατά 37,70% σε σχέση με το 2014).

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να επισημανθεί το χαμηλό ποσοστό επίτευξης στόχου των ειδικών φόρων κατανάλωσης λοιπών εισαγόμενων από τρίτες χώρες (92,29% του στόχου 17 εκ. €), με τα έσοδα να παρουσιάζονται μειωμένα κατά 88,18% σε σχέση με το 2014. 

Τέλος, μια κατηγορία των έμμεσων φόρων με σημαντική απόκλιση από τους επικαιροποιημένους ετήσιους στόχους είναι οι έμμεσοι φόροι υπέρ τρίτων με ποσοστό επίτευξης 91% έναντι στόχου 3 εκ. € (μειωμένα έσοδα κατά 19,62% σε σχέση με το 2014), τα ειδικά τέλη και εισφορές στα οχήματα με ποσοστό 81,33% έναντι ετήσιου στόχου 46 εκ. € παρά την αύξηση των εσόδων από το 2014 κατά 26%.

Τέλος, σημαντική υστέρηση παρουσιάζουν τα ειδικά τέλη διενέργειας τεχνικού ελέγχου οχημάτων κατά 78,34% έναντι στόχου 38 εκ. € (αυξημένα έσοδα κατά 33,37% σε σχέση με πέρυσι).


Αργυρώ Τσατσούλη


Newsroom ΔΟΛ


Tρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία με 28 νεκρούς

ΦΩΤΟ REUTERS



28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 61 τραυματίστηκαν απόψε στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαπράχθηκε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στόχευε στρατιωτικά οχήματα, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται για την ενέργεια αυτή.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε ένα όχημα, εξερράγη καθώς στρατιωτικά λεωφορεία κινούνταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.


Φοιτητές έφτιαξαν εφαρμογή για πρατήρια και τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα!




Η εφαρμογή είναι δωρεάν και υπάρχει σε εκδόσεις για Android, Windows 8/8.1/10, Windows Phone 8, καθώς και σε web έκδοση

Η άλλη Ελλάδα είναι εδώ και το δείχνει καθημερινά, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα αισιοδοξίας προς κάθε κατεύθυνση.

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα, δημιούργησαν την εφαρμογή fuelGR, όπου οι χρήστες smartphone ή H/Y μπορούν δωρεάν να δουν σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. 

Η δωρεάν εφαρμογή υπάρχει σε εκδόσεις για Android, Windows 8/8.1/10, Windows Phone 8, καθώς και σε web έκδοση (χρήση με browser). 

Ο καθηγητής Εφαρμογών δημιούργησε το μηχανισμό τροφοδοσίας δεδομένων και όρισε τις λειτουργικές προδιαγραφές των εφαρμογών.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Ντέμος υλοποίησε τις εκδόσεις για Windows (πτυχιακή εργ.) και Android, με επιπλέον σημαντική συμβολή στις υποδομές υποστήριξης της εφαρμογής, ο Τάσος Θεοδοσίου υλοποίησε την έκδοση για Windows Phone 8 (πτυχιακή εργ.) και ο Θάνος Πηγαδάς υλοποίησε την έκδοση για Web browser (πτυχιακή εργ.).

Τι είναι ακριβώς το fuelGR; Πρόκειται, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή κ. Κόκκορα, ένα ωραίο παράδειγμα αξιοποίησης δημόσιων και ανοικτών δεδομένων (public open data) που συγκεντρώνουν διάφορες κρατικές και μη υπηρεσίες. Στην προκειμένη περίπτωση, η πηγή των δεδομένων είναι το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η αντίστοιχη υπηρεσία, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, θεωρείται ξεπερασμένη αλλά και δύσχρηστη. 

Εκτός από συνεχή ενημέρωση τιμών, το fuelGR παρέχει τα ακριβέστερα δεδομένα θέσης για τα πρατήρια, με περίπου 9 στα 10 πρατήρια να έχουν διασταυρωθεί χειροκίνητα για την θέση τους. Καμία άλλη εφαρμογή ή on-line πηγή ενημέρωσης για καύσιμα δεν παρέχει τέτοια ακρίβεια - οι περισσότερες δεν δίνουν καθόλου θέση ή δίνουν μία (συνήθως κακή) εκτίμηση θέσης. Αποτέλεσμα του εμπλουτισμού των δεδομένων από την ομάδα του fuelGR είναι η παροχή οδηγιών πλοήγησης προς το πρατήριο που επέλεξε ο χρήστης, η δυνατότητα προβολής πραγματικής εικόνας του πρατηρίου (μέσω Google Street View) ώστε να δει ο χρήστης την ποιότητα του πρατηρίου ως εγκατάσταση και το τι άλλες υπηρεσίες παρέχει (πλυντήριο, shop, κτλ).

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (πάνω από 12000 χρήστες) και λαμβάνει εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητά και την ευχρηστία της (έκδοση για Android). Ο χρήστης απλά εκκινεί την εφαρμογή και αυτή λαμβάνει αυτόματα φρέσκα δεδομένα πρατηρίων και τιμών με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής (χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής) και κάνει αυτόματα zoom στην περιοχή. 

Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να υποδείξει της περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη (με κίνηση του χάρτη ή/και παρατεταμένη πίεση). Επιλέγοντας την πινέζα ενός πρατηρίου ο χρήστης βλέπει τις λεπτομέρειες του πρατηρίου και μπορεί να λάβει οδηγίες πλοήγησης, εικόνα του πρατηρίου από το Google StreetView, καθώς και πλήρη τιμοκατάλογο του πρατηρίου. Τα δεδομένα λήψης και οι προβαλλόμενες πληροφορίες μπορεί προαιρετικά να φιλτραριστούν ορίζοντας τύπο καυσίμου και εταιρία(-ες) που ενδιαφέρουν, καθώς και παλαιότητα τιμών, δηλ. πόσο παλιά καταχωρημένες τιμές είναι αποδεκτές. Παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και υγραέριο.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποδείξει ότι κάποιο πρατήριο πιθανώς δεν είναι σε σωστή θέση. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υπηρεσίας.

Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και off-line καθώς θυμάται το τελευταίο σετ δεδομένων που έλαβε. Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και χρήστες χωρίς συνεχή σύνδεση στο Internet, μπορούν να ωφεληθούν. Για παράδειγμα, κάποιος βλέπει τα πρατήρια στην περιοχή ενδιαφέροντος μέσω του wi-fi του σπιτιού του και στη συνέχεια μπορεί να τα ανακαλεί χωρίς live σύνδεση, ενώ ταξιδεύει.



Πηγή : protothema.gr


Πανελλήνιο ρεκόρ η Κυριακοπούλου



Η Νικόλ Κυριακοπούλου ξεπέρασε τα 4.81 μέτρα κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα επί κοντώ στο Γκραν Πρι της IAAF που διεξήχθη στην Στοκχόλμη.

Έναν μήνα πριν από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα διεξαχθεί στο Πόρτλαντ η Νικόλ Κυριακοπούλου δείχνει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου με άλμα στα 4.81 μέτρα. Η επίδοσή της αυτή σημειώθηκε στο Γκραν Πρι της IAAF στην Στοκχόλμη.



Πηγή : gazzetta.gr 



Ο γερμανικός Τύπος για τα σχόλια Λαζόπουλου σχετικά με τον Β. Σόιμπλε



Το σχόλιο του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι αντιδράσεις που προκάλεσε απασχολούν τα γερμανικά ΜΜΕ, με δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές σελίδες τους.

«Οι Έλληνες εξοργισμένοι μετά την προσβολή στον Σόιμπλε», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt», η οποία σημειώνει ότι «ένας Έλληνας κωμικός μπήκε στο στόχαστρο διότι εκφράστηκε κακόγουστα για την παραπληγία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» και παραθέτει τόσο την επίμαχη δήλωση του κ. Λαζόπουλου όσο και αναρτήσεις χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Από τον περασμένο χρόνο, ο Λαζόπουλος κοροϊδεύει ξανά και ξανά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών», αναφέρει η εφημερίδα και υπενθυμίζει ότι πριν από λίγο καιρό ο Έλληνας ηθοποιός «απένειμε» στον κ. Σόιμπλε, με φωτογραφικό μοντάζ, τιμητικό βραβείο «απανθρωπιάς».

Το σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο «Κωμικός προσβάλλει τον Σόιμπλε - οι Έλληνες εξοργισμένοι» και αναφέρει σχετικά: «Κατηγορία ‘όχι αστείο'. Έλληνας κωμικός χλευάζει την αναπηρία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τώρα πρέπει ο κωμικός να αντιμετωπίσει σκληρή κριτική από τους συμπατριώτες του». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Σόιμπλε είναι στην Ελλάδα λιγότερο αγαπητός από οπουδήποτε αλλού και αναφέρει ότι από την αρχή της κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρείται «αυστηρός πρωτεργάτης της πειθαρχίας», ο οποίος σέρνει τη χώρα από τη μύτη με τα σκληρά του μέτρα λιτότητας. «Αυστηρές δηλώσεις, κοροϊδία και καρικατούρες για τον Σόιμπλε δεν είναι σπάνιο πράγμα. Αυτό πίστευε μάλλον και ο κωμικός Λάκης Λαζόπουλος - και τόλμησε μια άσχημη προσβολή», γράφει το περιοδικό και επισημαίνει ότι τα σχόλια του ηθοποιού προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τηλεθεατών, ακόμη και κατά την διάρκεια της εκπομπής.

Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», υπό τον τίτλο «Έλληνας κωμικός προσβάλλει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» αναφέρει ότι ο Λάκης Λαζόπουλος «κάνει αστεία για την οικονομική κρίση και επιτίθεται εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών» και προσθέτει ότι «τα σκληρά λόγια του Λαζόπουλου προκάλεσαν κύμα οργής». Η εφημερίδα παραθέτει σχόλια από το διαδίκτυο και την σχετική δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κορμοστασιά του Σόιμπλε», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Κωμικός παρεκτρέπεται με ένα σχόλιο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο κυνικός υπαινιγμός για την παραπληγία του Σόιμπλε του επιστρέφει άμεσα».

Ανάλογα δημοσιεύματα αναρτώνται στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το περιοδικό Focus και άλλα μέσα.


Πηγή : kathimerini.gr


Ακυρώνεται η τριμερής Νταβούτογλου,Τσίπρα, Μέρκελ



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες για την τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Τσίπρα μετά το μακελειό.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την μετάβασή του στις Βρυξέλλες όπου σήμερα θα είχε τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Τσίπρα για το προσφυγικό,  μετά το μακελειό στο κέντρο της Αγκυρας.

 «Οι Βρυξέλλες ακυρώνονται. Το ταξίδι ακυρώνεται» ανέφερε τούρκος διπλωμάτης στο Euobserver. Την είδηση επιβεβαίωσε και τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. 

Ο κ. Νταβούτογλου μετέβη αμέσως στο προεδρικό όπου ο Ερντογάν έχει συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη ενώ επεβλήθη απαγόρευση στη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά την επίθεση.      

Ακυρώθηκε και η συνάντηση που είχε οργανώσει η Αυστρία στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία.


Πηγή : thetoc.gr


Αποβολή βουλευτών Χ.Α. από τον φρούραρχο




Με την ενεργοποίηση διάταξης του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει αποβολή βουλευτών από τις συνεδριάσεις, και με τη συνδρομή του φρουράρχου, αντιμετωπίστηκε χθες στο Κοινοβούλιο από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων η νέα έκρηξη ύβρεων και απειλών εκ μέρους των μελών της Χρυσής Αυγής. Ηταν κεκλεισμένων των θυρών, απόρρητου χαρακτήρα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, με θέμα το προσφυγικό, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Χρήστος Παππάς εξαπέλυσαν ύβρεις κατά πάντων, των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων, ενώ εξέφρασαν εκ νέου τις ρατσιστικές αντιλήψεις τους.

Ο παριστάμενος πρόεδρος της Βουλής, με σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων μελών της Επιτροπής, διέκοψε τη συνεδρίαση και κάλεσε τους ταραχοποιούς να εγκαταλείψουν την αίθουσα. Εκείνοι αρνήθηκαν, εξαπέλυσαν νέες ύβρεις και βιντεοσκοπούσαν το επεισόδιο. Κατόπιν τούτου, κλήθηκε ο φρούραρχος και στελέχη της φρουράς της Βουλής και οι ασχημονούντες βουλευτές αναγκάστηκαν να φύγουν.

Στο στόχαστρό τους είχαν ήδη βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν στην αίθουσα, βουλευτές άλλων κομμάτων που αντιδρούσαν (εκτός των άλλων καταγγέλθηκαν ως «προδότες»), και οι πρόσφυγες.

«Η διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σύσσωμη, απαίτησε την αποβολή από τη συνεδρίασή της των μελών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, επειδή: Εκμεταλλευόμενοι οι βουλευτές της την κοινοβουλευτική διαδικασία επιτέθηκαν με προσβλητικές και κακοήθεις εκφράσεις κατά του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτόξευσαν ρατσιστικές ύβρεις κατά μεταναστών, προσφύγων και κάθε βουλευτή, που αντέδρασε στη φασιστική συμπεριφορά τους», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των βουλευτών-μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για «μία από πιο μαύρες σελίδες κοινοβουλευτικής διαδικασίας» έκανε λόγο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Η συμπεριφορά τους είναι ναζιστική», σχολίασε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Από φασίστες και ναζιστές ρατσιστικό και φασιστικό λόγο θ’ ακούσεις», είπε ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ). «Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Βουλής την αλλαγή του Κανονισμού, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την εισαγωγή του κόμματος των ναζί στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι). 

Αξιοσημείωτο είναι ότι πέραν της εκρηκτικά επιθετικής και υβριστικής συμπεριφοράς, λίγες ώρες αργότερα «διοχετεύθηκε» βίντεο από τη στιγμή του επεισοδίου, που ελήφθη από συσκευή που βρισκόταν στο έδρανο ακριβώς μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη, γεγονός το οποίο εγείρει επιπλέον ερωτήματα: για τη βιντεοσκόπηση συνεδρίασης που έχει χαρακτηριστεί εθνικά απόρρητη, καθώς και για την άνευ αδείας βιντεοσκόπηση εντός του Κοινοβουλίου.


Πηγή : kathimerini.gr


Υπό παραίτηση ο Σγουρίδης μετά τη δήλωσή του ότι ο Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες




Την παραίτησή του έθεσε στην διάθεση του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,  ο Π. Σγουρίδης υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά την δήλωσή του ότι ο «Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.  


Σγουρίδης για Τσίπρα: Παραπλάνησε τους αγρότες

«Οι πολιτικοί δυστυχώς δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν αλλά από αυτά που έλεγαν», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η δήλωση - βόμβα του κ. Σγουρίδη έγινε στην πρωινή εκπομπή του MAXIMUM 93,6. 

«Αν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζει. Όταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια» συνέχισε. Τότε, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός»;

«Όπως και ο προηγούμενος. Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3. Όπως τα λεφτά υπάρχουν...», απάντησε ο κ. Σγουρίδης.

«Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Όπως ο Παπανδρέου, πριν κλπ. ‘Άρα κάποια στιγμή, επειδή η χώρα έφτασε στο τέλος και επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα επιτελικό υπουργείο που μιλάει μόνο για την επιχειρηματικότητα, ας ξαναβάλουμε μπροστά την επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο κ. Σγουρίδης. 


Πηγή : tovima.gr


Τι κάνατε ρε Συριζαίοι τον Σφακιανάκη υποβαθμίσατε; Δεν έχετε αίσθηση σοβαρότητας





Γιάννης Αθανασίου

Η αιφνίδια υποβάθμιση και απομάκρυνσή του ικανού Υποστράτηγου από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει τίποτα να πηγαίνει καλά σε αυτή την χώρα

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ υποβάθμισε  με κατεπείγον σήμα τον ικανότερο Υποστράτηγο Μανώλη Σφακιανάκη με τεράστιες επιτυχίες από την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε υποδεέστερη θέση Διοικητικής Υποστήριξης.   

H αιφνίδια αυτή υποβάθμιση ενός στελέχους με τόσο μεγάλες επιτυχίες ο επί χρόνια γεννά αρκετά ερωτηματικά.   

Ο ΣΚΑΙ αναφέρει σε ρεπορτάζ του  πως το παρασκήνιο είναι έντονο μιας και πρόκειται για κίνηση αδρανοποίησης ενός από τους ικανότερους αξιωματικούς με τεράστιες επιτυχίες 

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους από τον περιβάλλον του κ. Σφακιανάκη η μετακίνηση αυτή δεν θα γίνει δεκτή και θα γίνει ένσταση ενώ γίνεται λόγος για μεθόδευση και ίσως ο επιτυχημένος Στρατηγός να παραιτηθεί για λόγους αξιοπρέπειας .