Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

ΚΑΘΑΡΜΑ 15χρονη κακοποιός στο Ηράκλειο βασανίζει 13χρονο ανήλικο και το χαίρεται



Με τρόπο σαδιστικό ένα 15χρονο ΚΑΘΑΡΜΑ κορίτσι κακοποιός βασανίζει έναν 13χρονο συμμαθητή της, σε κοινή θέα, με τις εικόνες να είναι εξοργιστικές.

Η ίδια γνήσιο ΚΑΘΑΡΜΑ από τις ματιές που ρίχνει στο κινητό τηλέφωνο φαίνεται να το απολαμβάνει. Ο κατά δύο χρόνια μικρότερος συμμαθητής της όμως, δείχνει να τα έχει χαμένα.



Ο φόβος και η ντροπή που αισθάνεται αποτυπώνονται στα λόγια, στις κινήσεις και στις εκφράσεις του. Για 35 δευτερόλεπτα όμως, το προσωπικό του μαρτύριο συνεχίζεται και καταγράφεται.

Όλα έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου στην καρδιά του Ηρακλείου με το θύμα να προσπαθεί να προστατευτεί και να κρύψει το πρόσωπό του με ένα καπέλο.

Η 15χρονη κακοποιός όχι μόνο δεν σταματά, αλλά σφίγγει το παιδί από το λαιμό.

Ο 13χρονος επιλέγει να μην σηκώσει χέρι σε ένα κορίτσι. Κάθεται και υπομένει χωρίς κανείς να απομακρύνει την 15χρονη.

Εξίσου σοκαριστικές είναι και οι αντιδράσεις των υπολοίπων στο σημείο.

Πίσω από το κινητό τηλέφωνο που καταγράφει τις σκηνές ακούγονται άλλες δύο φωνές. Δύο άτομα που δείχνουν να διασκεδάζουν. Ο ένας μάλιστα ζητάει από την 15χρονη να συνεχίσει.

Η λήψη ολοκληρώνεται με την 15χρονη κακοποιό να χτυπάει στο κεφάλι τον 13χρονο.

Οι γονείς του 13χρονου αποφάσισαν να μην αφήσουν το θέμα να περάσει έτσι. Έκαναν  μήνυση στην οικογένεια της 15χρονης και έδωσαν κατάθεση σε αστυνομικούς για το μαρτύριο του παιδιού τους.

Η νέα επίθεση έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα ανάλογων επεισοδίων μέσα και έξω από σχολεία της Κρήτης.

Ο 13χρονος επέστρεψε σπίτι σε κακή ψυχολογική κατάσταση και αναγκάστηκε να μιλήσει όταν το βίντεο άρχισε να διανέμεται σε φίλους και γνωστούς του.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθούν τα αίτια της επίθεσης, με τις εικόνες να προκαλούν αναστάτωση και έντονο προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης.




Δεν θα αφήσουν ζωντανό μαχητή της Χαμάς οι Ισραηλινοί


 

Σε πόλεμο έχει αναβαθμιστεί η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς, σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Μετά την πρωινή εισβολή των Παλαιστινίων έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 22 νεκροί και 580 τραυματίες, ενώ το Ισραήλ ήδη έχει ξεκινήσει την μεγάλη αντεπίθεσή του με αεροπορικές επιδρομές και θέλει να εξολοθρεύσει μια για πάντα τους ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ότι πολλές «δεκάδες από τα μαχητικά αεροσκάφη (του) πλήττουν αυτή στιγμή αριθμό στόχων» της Χαμάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις έχει σκοτωθεί ένα άτομο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς πληρώνουν και άμαχοι αθώοι Παλαιστίνιοι, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες

Η επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα φέρει την κωδική ονομασία "Swords of Iron" («Σιδερένια Σπαθιά») και όπως ακούγεται δεν θα αφήσει ζωντανό κανένα τρομοκρατή ισλαμιστήΠαλαιστίνιο.




Ακροαριστεροί κακοποιοί επιτέθηκαν κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια


 

Επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ από ακροαριστερούς κακοποιούς, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (6/10) στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ομάδα περίπου 20 κακοποιών αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε επίθεση σε βάρος των αστυνομικών, που βρίσκονταν στην συμβολή της οδού Κωλέττη με την Σουλτάνη στις 23:45 το βράδυ.

Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή φθορές, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 ακέραιες βόμβες μολότοφ που θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.




Μητσοτάκης για βράβευση της ΗΔΙΚΑ: Δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι, η Ελλάδα διαμορφώνει πλέον τις εξελίξεις

 


Σε ανάρτηση στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, με αφορμή τη βράβευση της χώρας από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA, πως η Ελλάδα δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά τις διαμορφώνει και γι αυτό δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι,

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και σε όλα τα στελέχη των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας που εργάζονται γι’ αυτά τα προγράμματα.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Σήμερα δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι όχι για ένα, αλλά για τρία βραβεία που απένειμε στην Ελλάδα ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA που εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο της διεθνούς αγοράς τεχνολογίας από 80 χώρες.

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Φώφη Γεννηματά» κέρδισε το 1ο βραβείο ως εφαρμογή της ψηφιακής Υγείας. Το ίδιο και το Κέντρο Διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στον τομέα του «Μετασχηματισμού του Κράτους». Ενώ η υπηρεσία myDESKlive για τα ηλεκτρονικά ραντεβού του πολίτη πήρε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «Ψηφιακή Ευκαιρία Συμπερίληψης».

Συγχαρητήρια στην ομάδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και σε όλα τα στελέχη των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας που εργάζονται γι’ αυτά τα προγράμματα.

Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά τις διαμορφώνει. Και την ίδια ώρα που αντιμάχεται με διαχρονικές παθογένειες, πρωτοπορεί στην καινοτομία και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για μία καλύτερη καθημερινότητα. Λύνοντας τα προβλήματα του παρελθόντος και κερδίζοντας τα στοιχήματα του μέλλοντος. Η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά!

Kyriakos Mitsotakis
23 ώρες πριν

Σήμερα δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι όχι για ένα, αλλά για τρία βραβεία που απένειμε στην Ελλάδα ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA που εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο της διεθνούς αγοράς τεχνολογίας από 80 χώρες.

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Φώφη Γεννηματά» κέρδισε το 1ο βραβείο ως εφαρμογή της ψηφιακής Υγείας. Το ίδιο και το Κέντρο Διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στον τομέα του «Μετασχηματισμού του Κράτους». Ε...

Δείτε περισσότερα
2,4 χιλ.
181
209

Η ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διακρίθηκε με το 1ο βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας. Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 είχε απονεμηθεί στην ΗΔΙΚΑ το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα για την εφαρμογή MyHealth.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA πραγματοποιήθηκε για το έτος 2023 στη Μαλαισία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 αντιπροσώπων από 80 χώρες.



Η Ελλάδα στον πλευρό του Ισραήλ καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς


 

Άμεση ήταν η καταδίκη, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, της σημερινής τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Ισραήλ. 

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» τονίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Τη σημερινή εκτόξευση ομοβροντίας τρομοκρατικών ρουκετών κατά του Ισραήλ, καταδίκασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με ανάρτησή της στο Twitter, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».




Το Ισραήλ απαντά στην επίθεση της Χαμάς «Είμαστε σε πόλεμο » Η Χαμάς διέπραξε ένα σοβαρό λάθος

 


Η Χαμάς έβαλε ξανά σε κίνδυνο τους Παλαιστίνιους και διέπραξε ένα μεγάλο λάθος, κάνοντας ξαφνική επίθεση στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιφνίδια και σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, βάζοντας σε κίνδυνο της ζωές των Παλαιστίνιων.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ότι πολλές «δεκάδες από τα μαχητικά αεροσκάφη (του) πλήττουν αυτήν τη στιγμή αριθμό στόχων» της Χαμάς.

ΥΠΕΞ: Άμεση καταδική της σημερινής επίθεσης κατά του Ισραήλ - Η Ελλάδα στο πλευρό του Ισραήλ

Άμεση ήταν η καταδίκη, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, της σημερινής επίθεσης κατά του Ισραήλ. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» τονίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Τη σημερινή εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών κατά του Ισραήλ, καταδίκασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με ανάρτησή της στο Twitter, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».


Νετανιάχου:  «Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


«Η Χαμάς διέπραξε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί και ξεκίνησε πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «πολεμούν εναντίον του εχθρού σε κάθε σημείο» και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. «Το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων και το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας τις επόμενες ώρες.

Η ανεύθυνη επίθεση των επικίνδυνων Ισλαμιστών ξεκίνησε πριν από τις 6:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με τις σειρήνες συναγερμού να ηχούν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι 5.000 ρουκέτες και βλήματα εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ Άκσα». «Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε.


Όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικών στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων καθώς και ενόπλους πάνω σε τζιπ να κινούνται στην ύπαιθρο.

«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μία 60χρονη Ισραηλινή σκοτώθηκε και τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο νότιο Ισραήλ. Ένα σπίτι έχει επίσης χτυπηθεί στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με πηγές από τον στρατό που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ωστόσο δεν ήταν άμεσα σαφές εάν υπήρχαν θύματα. Η υπηρεσία ασθενοφόρων έκανε έκκληση για αίμα στο νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ, καθώς υπάρχει έλλειψη. Μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.




Στη Γάζα, οι κάτοικοι ανέφεραν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και κινήσεις ενόπλων μαχητών. Κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες, φοβούμενοι ότι η σύγκρουση θα κρατήσει για ημέρες, ενώ εκατοντάδες πολίτες από το βορειοανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κουβαλώντας κουβέρτες και τρόφιμα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους προκειμένου να μετακινηθούν στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.



Γιατί η Νέα Δημοκρατία ζητάει πολιτική ψήφο στις 13 Περιφέρειες και τους 3 μεγάλους Δήμους της χώρας

 



Η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά αποδείξει τη σημασία που αποδίδει στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία του κράτους προς όφελος της κοινωνίας. Οι εκλογές της Κυριακής είναι σημαντικές. Πολλά στελέχη της παράταξης που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης, έχουν επί χρόνια δοκιμαστεί στον απαιτητικό στίβο της αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα του κατοίκου κάθε περιοχής και εκείνοι γνωρίζουν ποιος υποψήφιος είναι καταλληλότερος να δώσει λύσεις.

  • Η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε τα λεγόμενα “χρίσματα” σε Δήμους, παρά μόνο στους τρεις μεγάλους, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, που η μάχη είναι πολιτική, γιατί τα ζητήματα που τους αφορούν, λόγω του μεγέθους τους και των προκλήσεων της εποχής, άπτονται άμεσα της κεντρικής διοίκησης με την οποία απαιτείται συναντίληψη στον σχεδιασμό και τον τρόπο επίλυσής τους.
  • Το ίδιο και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, που ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η μεθαυριανή ψήφος είναι αμιγώς πολιτική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να νικήσουν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. Οι Περιφερειάρχες πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, να συμμερίζονται το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και τις αναπτυξιακές προτεραιότητές της για τη χώρα, που περνά μέσα από τον Β’ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας σε αυτή την κατεύθυνση η αποτελεσματική αξιοποίηση των πολλών διαθέσιμων πόρων, όπως τα 8 δισ ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. 


Ενισχυμένο κατά 10 δισ. ευρώ το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027 της ΕΕ.

 


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η προσωρινή έκθεση σχετικά με την πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

  • Συγκεκριμένα, η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο για συνολική αύξηση 10 δισ. ευρώ, επιπλέον των 65,8 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2024-2027. Μάλιστα, οι πόροι αυτοί αναμένεται να χρηματοδοτήσουν κατηγορίες, όπως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η διαχείριση των συνόρων, η αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτα κράτη και η πλατφόρμα για τις Στρατηγικές Τεχνολογίες για την Ευρώπη (STEP).
  • Μεταξύ των 10 δισ. ευρώ, στην πρόταση που υπερψηφίστηκε, περιλαμβάνεται και η αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του Αποθεματικού Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας, επιπροσθέτως των 2,5 δισ. που πρότεινε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτήσουν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν και για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, καθώς και εκείνων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπως στην περιοχή του Έβρου.

Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, μετά την επίσκεψή του στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο, για αύξηση των κονδυλίων προς την Ελλάδα, αλλά και για παροχή στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.




Ο προγραμματισμός για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό

 



  • Από τον Ιούλιο του 2023 έως και χθες  5/10, έχουν πραγματοποιηθεί: 44 διορισμοί σε θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, ενώ έχουν εγκριθεί 73 θέσεις επικουρικών ιατρών.
  • Έχουν προκηρυχθεί 1.067 θέσεις Ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Αντίστοιχα, για το νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό για Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας  και ΕΚΑΒ, έχουν προκηρυχθεί συνολικά 277 θέσεις.
  • Συνολικά ο προγραμματισμός των προσλήψεων του έτους 2023 αφορά σε 800 θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, εκ των οποίων 745 θέσεις μέσω ΑΣΕΠ.
  • Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα και προσλαμβάνονται 1.116 άτομα- προσωπικό διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, ενώ αναμένεται η πρόσληψη, επιπλέον 666 ατόμων τακτικού προσωπικού.
  • Έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη 4.000 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού. Στις 20/9 ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις  2.000, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου αναμένονται και τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες 2.000.
  • Επιπλέον, αναμένεται η προκήρυξη για 910 άτομα διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.


Στα 116 εκατ. ευρώ η αρχική Στεγαστική Συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και κτίρια που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες

 



Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καθώς και για την χορήγηση της Στεγαστικής Συνδρομής για τα σπίτια και τα λοιπά κτίρια που επλήγησαν με χρηματοδότηση που εκτιμάται, αρχικώς, στα 116 εκατ. Ευρώ.

  • Το σχήμα της Στεγαστικής Συνδρομής, το οποίο  υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιείται σε συνέχεια των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και ξεπερνούν τις 22.000 σε περισσότερες από 250 κοινότητες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
  • Το σχήμα περιλαμβάνει την ενίσχυση για την αποκατάσταση των κατοικιών και των λοιπόν κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου το 80% της επισκευής ή αποκατάστασης του κτιρίου καλύπτεται από δωρεάν κρατική αρωγή και το 20% από άτοκο δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζεται η επέκταση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής, ώστε να βοηθηθούν περαιτέρω οι ιδιοκτήτες κατοικιών που επλήγησαν από το πλημμυρικό φαινόμενο ως προς την κατασκευή νέων κτιρίων – σε αντικατάσταση αυτών που έχουν κριθεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Σε συνέχεια των μέτρων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της σφοδρής κακοκαιρίας “Daniel” που έπληξε περιοχές της Θεσσαλίας με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής Χρήστου Τριαντόπουλου, προχώρησε η σύσταση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας.



Η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ

 


Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα:

  • Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου*, μία σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής.
  • Όμως, θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής.
  • Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.
  • Η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωπαικών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να ξέρουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

*Σημειώνεται ότι με βάση όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες:

  • Εισάγεται και ορίζεται η έννοια της κρίσης, της έκτακτης κατάστασης.
  • Δίνεται ευελιξία στη διαδικασία ασύλου, επιτάχυνση ή αναστολή.
  • Εισάγεται η υποχρεωτική αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του Δουβλίνου (των επιστροφών στις χώρες πρώτης υποδοχής).


Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και σε δύο εμβληματικά σημεία ανάπλασης

 



  1. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι πλέον στην τελική ευθεία για την πλήρη λειτουργία του. Η πόλη ανακουφίζεται αφού η κυκλοφορία των οχημάτων αναμένεται να μειωθεί κατά 57.000

313.000 επιβάτες αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά το μετρό της Θεσσαλονίκης στην πλήρη ανάπτυξή του ( 13 σταθμούς με μήκος 9,6 χιλιόμετρα η βασική γραμμή και 5 σταθμοί με μήκος 4,8 χιλιόμετρα η γραμμή της επέκτασης προς Καλαμαριά) μειώνοντας έτσι την κυκλοφορία στην πόλη κατά περίπου 57.000 οχήματα και τις εκπομπές ρύπων κατά 212 τόνους ανά ημέρα. “Σήμερα κάνουμε το τελικό βήμα, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επιτέλους, σε πλήρη λειτουργία εντός του 2024. Ολοκληρώνουμε μία τολμηρή απόφαση: να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή ιδιωτική τεχνογνωσία, την καλύτερη τεχνογνωσία την οποία μπορούσαμε να βρούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη, ασφαλή λειτουργία αυτού του σημαντικότατου έργου” σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του.

  1. Ουσιαστική αναβάθμιση της νοτιοανατολικής πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επιφέρει η ανάπλαση των Κεραμείων Αλλατίνη με επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο  Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των παλιών «Κεραμείων Αλλατίνη», που είναι ανενεργά επί δεκαετίες και πλέον δρομολογείται η ανάπλασή τους με κεντρικό πυλώνα την κατασκευή ενός εμβληματικού πύργου μικτής οικιστικής και εμπορικής χρήσης, ύψους 100 μέτρων και τη διαμόρφωση της υπόλοιπης έκτασης σε κοινόχρηστο πάρκο, όπου θα προβάλλονται τα διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια του παλιού κεραμείου.

  1. Ανάπλαση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ

Με επένδυση αξίας εκατόν ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ (€180.000.000), η εταιρεία DIMAND θα προβεί στην ανάδειξη, την προστασία, τη διατήρηση και την επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ, μέσω της δημιουργίας συγκροτήματος μικτών χρήσεων, καθώς και μέσω της ανέγερσης δύο νέων κτιρίων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης, για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος. Η αγορά του ακινήτου από την εταιρεία ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε στη συγκεκριμένη έκταση είκοσι τριών (23) στρεμμάτων, να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.



Μειώνεται ο ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα καθώς και στις εργασίες για την άρση εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε κτίρια

 



Μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24 σε 13%) καθώς και στις εργασίες για την άρση εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε κτήρια, στο 4% προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα με τις διατάξεις που εισάγονται:

  • Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα: Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία,  αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, θερμοκήπια, τα οποία από τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία. Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών ή εντόμων. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή την στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.
  • Θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για την εκτέλεση εργασιών που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών στοιχείων και λοιπών σταθερών και μη εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον.
  • Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές διαμορφώνεται στο 3% στα νησιά, όπου εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% συντελεστής.

 



Ιδιαιτέρως θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας του ΕΚΑΒ με τις Ένοπλες Δυνάμεις

 



Κατά 30% αυξήθηκαν οι βάρδιες των νοσοκομειακών του ΕΚΑΒ τους τρεις πρώτους μήνες εφαρμογής μιας σημαντικής παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, για τη συνδρομή στην αποστολή τους και των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Σε έναν σύντομο Απολογισμό της Συμμετοχής των ΕΔ στα πληρώματα ΕΚΑΒ και Κέντρων Υγείας, τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, συνέδραμαν 159 στελέχη τους σε 57 περιοχές της χώρας.
  • Σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση κατά 30% στις βάρδιες, μια κάλυψη που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά στη χώρα.
  • Στις περιοχές αυτές έγιναν 5.965 διακομιδές, οι 3.823 από μικτά πληρώματα. Εάν δεν είχε υλοποιηθεί η παρέμβαση, περισσότερες από 1.500 διακομιδές θα πραγματοποιούνταν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ή δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν.


Τρεις παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΣΥ και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

 



Η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται σταθερά και προγραμματισμένα.  Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή συμβάλλουν στην προσπάθεια  αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΣΥ και  στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

  • Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων: Ψηφιοποιείται όλη η διαδικασία της λίστας χειρουργείου και δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης. Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα καταρτίζονται και θα οργανώνονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λίστες χειρουργείων. Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα είναι μια πλατφόρμα που θα διασυνδέει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε μία κοινή βάση δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται στρατηγικές αποφάσεις και να μειώνεται η αναμονή των ασθενών. Βασικοί όροι για την κατάρτιση της Ενιαίας Λίστας αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο ασθενής ενημερώνεται αμελλητί για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Από λίστα αυτή εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.
  • Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας οργανώνει και δημιουργεί σύστημα αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στα σπίτια των χρονίως πασχόντων. Σταματάει με αυτόν τον τρόπο η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών με τις αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η  αποστολή θα ξεκινήσει από τη 1η Ιανουαρίου 2024. Είναι μια υπηρεσία που θα προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες, ως δείγμα αλληλεγγύης της κυβέρνησης μας τους θεραπευόμενους ασθενείς συμπολίτες μας.
  • Ηλεκτρονική Παρακολούθηση Φαρμάκων: Καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων που θα διασφαλίζει διαφάνεια και θα παρέχει κάθε πληροφορία στην υπηρεσία και τους πολίτες για την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Οι πολίτες μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή θα γνωρίζουν εάν και που βρίσκεται το φάρμακο που αναζητούν. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

 



Απελαύνεται από την Κύπρο ο Ρώσος δημοσιογράφος που συνελήφθη για κατασκοπεία και η Ρωσία απαιτεί συγνώμη

 


Απελαύνεται από την Κύπρο ο Ρώσος δημοσιογράφος ο οποίος συνελήφθη χθες στη Λευκωσία, μετά από ανάκληση της άδειας παραμονής του για λόγους ασφαλείας. Μαζί του βρισκόταν και δεύτερο άτομο, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο καθώς καλύπτεται από διπλωματική ασυλία αφού είναι μέλος της ρωσικής πρεσβείας

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος δημοσιογράφος της κρατικής κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta, Alexander Gasyuk, ταξίδευε συχνά στην Αθήνα. 

 Ο Ρώσος κατά τη διάρκεια της σύλληψής του είχε προβάλει αντίσταση και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Η αστυνομία απορρίπτει κάθε αναφορά σε βία.

Βρισκόταν στη Κύπρο ως ανταποκριτής της ρωσικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, αλλά η δραστηριότητα του φαίνεται πως δεν είχε σχέση με τη δημοσιογραφία και βρισκόταν σε επαφή με τη ρωσική πρεσβεία. Πηγές των αρχών ασφαλείας στη Λευκωσία, σημείωναν πως υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο Ρώσος «δημοσιογράφος» αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προβαίνει στις δέουσες ενέργειες που προβλέπονται σε τέτοιου είδους ιδιάζουσας φύσης ζητήματα. Ο κ. Γκότσης επεσήμανε ότι «υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της διπλωματικής οδού με στόχο την επίλυση του θέματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Υπογράμμισε, ότι «το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε θέση να διαβεβαιώσει, ότι το ζήτημα τυγχάνει της δέουσας διαχείρισης και προσοχής από τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ότι η διευθέτησή του έχει ήδη τροχοδρομηθεί στην βάση των ενδεδειγμένων διαδικασιών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, «περαιτέρω δημόσιος σχολιασμός ισχυρισμών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν ενδείκνυται».

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε, ότι εξυπακούεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο Κράτος, λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειάς της και εφαρμογή των αποφάσεων των αρμοδίων αρχών για προστασία των συμφερόντων της.

«Κατηγορηματική διαμαρτυρία σε σχέση με τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες των Αρχών» της Κύπρου εναντίον του ανταποκριτή της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» Αλεξάντρ Γκασιούκ, διαπιστευμένου στη Λευκωσία, καθώς και του Ντ. Ντόινικοφ, υπαλλήλου της ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, «κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του», ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας με διαμαρτυρία στον πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα Κ. Γιωργαλλή.

«Μία ημέρα νωρίτερα, με πρόσχημα την αφαίρεση της άδειας παραμονής του Ρώσου δημοσιογράφου με την καθιερωμένη κατηγορία περί "απειλής της εθνικής ασφάλειας", οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να τον συλλάβουν με τη χρήση ωμής βίας για επακόλουθη απέλασή του. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ο ευρισκόμενος στο σημείο του συμβάντος εκπρόσωπος της διπλωματικής μας αποστολής, ενώ ο ίδιος ο Α. Γκασιούκ με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι ρίχθηκε σε κελί», αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι θεωρεί «απολύτως επινοημένους τους ισχυρισμούς περί ανάρμοστης δραστηριότητας του ανταποκριτή της "Ροσίσκαγια Γκαζιέτα" και παραβίασης του καθεστώτος παραμονής του στην Κύπρο, πολύ περισσότερο υπό το πρίσμα της επιδεικτικά προκλητικής και ωμής συμπεριφοράς των κυπριακών υπηρεσιών δυνάμεων ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, «τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στα εγκαίρως απεσταλμένα σχετικά αιτήματα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία», αντιθέτως «αρχικά χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ψυχολογικής πίεσης, μεταξύ άλλων και στην οικογένεια του δημοσιογράφου, και κατέληξαν όλα με τη σωματική βία».

Το ρωσικό Υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει ότι έχει λόγους «να θεωρεί ότι στην οργάνωση αυτής της προβοκάτσιας έβαλαν το χέρι τους δυτικές μυστικές υπηρεσίες» και «απαίτησε από την κυπριακή κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση του Ρώσου ανταποκριτή, αναλυτικές εξηγήσεις για το πρωτοφανές περιστατικό και επίσημη συγγνώμη».

Με ανακοίνωσή της η εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» αναφέρει ότι ο Ρώσος ανταποκριτής αναχώρησε από την Κύπρο και πετά για τη Ρωσία, αλλά και ότι έπειτα από την «αγνόηση» των σχετικών αιτημάτων της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, «αναμέναμε αυτή τη στιγμή, δεν κάναμε σχόλια, για να μην εμποδίσουμε της διαδικασία επιστροφής του ανταποκριτή μας». Μάλιστα ευχαριστεί τους Ρώσους διπλωμάτες για την έγκαιρη υποστήριξη και εντάσσει το περιστατικό «στην κοινή προσέγγιση των χωρών της ΕΕ για αύξηση της πίεσης στα ρωσικά ΜΜΕ και παραβίασης των νόμιμων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μας στο εξωτερικό».

Νωρίτερα ο ίδιος ο δημοσιογράφος σε εκτενή συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» χαρακτήρισε το περιστατικό «πρωτοφανές στα 63 χρόνια των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας» και υποστήριξε ότι δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του, επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, ενώ πρόσφατα οι αρμόδιοι συνομιλητές του τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημοσιογραφική διαπίστευσή του, όσο για την υπόθεση της άδειας παραμονής του θα έπρεπε να αναμείνει την απάντηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, «η οποία δεν έφθασε ποτέ».



Καμία σοβαρότητα ο Κασσελάκης όπως λέει θέλει αγόρια γιατί δεν μπορεί να μεγαλώσει κορίτσια, και ψάχνει δικαιολογίες

 


Προκλητικός ο Στέφανος Κασσελάκης για ακόμα μία φορά, προσπάθησε μετά το κράξιμο και τις αντιδράσεις να δώσει εξηγήσεις, για τα όσα ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωρακη και την προτίμηση του να επεκτείνει την οικογένεια του με το συντροφο του, προτιμώντας δυο γιούς και όχι κόρες.

Ο Κασσελάκης δέχθηκε σφοδρή κριτική, ακόμα και από βουλευτές του κόμματος όπως η Έλενα Ακρίτα, για τα όσα είπε, ειδικά ότι του αρέσει να μεγαλώσει αγοράκια και μόνο.

«Δύο άνθρωποι, που επιλέγουν την αγάπη, είναι οικογένεια. Η αγάπη κάνει την οικογένεια. Εγώ και ο Τάιλερ, ο Τάιλερ και γω, θα θέλαμε να επεκτείνουμε την οικογένεια μας. Θα θέλαμε να αποκτήσουμε δύο αγόρια, τον Απόλλωνα και τον Ηλία. Κάποια μέρα ίσως να τα βαπτίσουμε, δεν ξέρω, θα δούμε. Θα θέλαμε πάντως να έχουμε δύο αγόρια με παρένθετη μητέρα γιατί θα θέλαμε η προσωπικότητα του καθενός μας να μεταφερθεί στα παιδιά έτσι ώστε, προφανώς αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να υπάρχει αυτή η συνέχεια», ήταν τα λόγια του Στέφανου Κασσελάκη σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στον Σταύρο Θεοδωράκη στον ALPHA.

Το κράξιμο τον έκανε να δικαιολογήσει γιατί δύο αγόρια : 

«Υπάρχουν υπέροχα ζευγάρια μπαμπάδων που μεγαλώνουν υπέροχα κορίτσια. Στην περίπτωση του δικού μας ζευγαριού, νιώθουμε δέος μπροστά σε κάτι τέτοιο. Απέναντι σε μία κόρη, έχω ακόμα αναπάντητα ερωτήματα για το αν θα είμαι σε θέση να τη διαπαιδαγωγήσω σωστά, να ανταποκριθώ ως γονιός με επάρκεια στις ερωτήσεις της για την εφηβεία, την έμμηνο ρύση, τη γυναικεία σεξουαλικότητα - όλα όσα συνθέτουν τη μοναδικότητα της γυναικείας φύσης. «Αυτά μαθαίνονται στην πορεία», θα πείτε. Όμως επιτρέψτε μου την εκ των προτέρων συναίσθηση της ευθύνης. Δεν είναι τίποτα εύκολο ή δεδομένο. Ειλικρινά, καμία επιλογή λοιπόν μεταξύ κόρης και γιου. Μόνο ενσυναίσθηση. Γιατί το παιδί δεν είναι συνέχειά μας. Ούτε εργαλείο μας. Είναι ψυχή. Που θέλει από τους δύο γονείς του θαύματα και όχι τραύματα»




Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν κέρασε προκλητικά λεφτά μόνο στους 3 δικαστές αλλά σε όλους

 



Οι δικαστές δεν κέρασαν λεφτά στους 3 συνταξιούχους δικαστές που έκαναν προσφυγή, κέρασαν λεφτά σε όλους τους συνταξιούχους συναδέλφους τους, αδιαφορώντας για τα δημοσιονομικά της χώρας, και σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών.

Αδιαφορώντας για το πρόβλημα της επιβάρυνσης που θα προκύψει στα κρατικά ταμεία, οι Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει θέλουν να γεμίσουν τις τσέπες τους αδιαφορώντας για το κράτος, και τους πολίτες. Σε ανάλογες αποφάσεις που αφορούν συνταξιούχους των 600€ βγάζουν αρνητικές αποφάσεις, αλλά τα δικά τους, δικά τους και για τους άλλους προστατεύουμε το κράτος.

Για ακόμα μία φορά λοιπόν θύματα είναι τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η συνετή δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Σε αυτήν ξεκαθαρίζεται πως η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, στα επίπεδα πριν από το 2012, είναι πιλοτική -δεν αφορά, δηλαδή, μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1330, 1331, 1332/2023

Με τρείς πιλοτικές της αποφάσεις (1330/2023, 1331/2023 και 1332/2023), η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέλυσε ζητήματα που εγέρθηκαν σχετικά με την εκτέλεση των

255/2021 και 2/2022 αποφάσεων του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου).

Το ειδικό αυτό Δικαστήριο1 έκρινε στις εν λόγω αποφάσεις του ότι η υπαγωγή για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στη νομοθεσία περί ΕΦΚΑ είναι

αντισυνταγματική λόγω του υπερβολικά χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης που προκύπτει και ότι, μετά τη θέση εκποδών ως αντισυνταγματικής της εν λόγω νομοθεσίας, εφαρμόζεται

για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών η προϊσχύσασα νομοθεσία2.

Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων.

Ασκώντας την παρακολουθηματικού χαρακτήρα έναντι του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου δικαιοδοσία του, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τα εξής στο πλαίσιο των ήδη επιλυθέντων από το ειδικό αυτό Δικαστήριο ζητημάτων:

Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών

λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ' όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται κατά το Σύνταγμα να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού Δικαστηρίου,που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία. Μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της συνταξιοδοτικής Διοίκησης για επανακανονισμό της σύνταξης

δικαστικού λειτουργού, αφού αυτή όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες αρμοδίως ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Εφαρμοστέες για τον κανονισμό της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών εκκαλούντος είναι οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ενώ το καταβλητέο ποσό της σύνταξής τους υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το εν λόγω ειδικό Δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το ζήτημα της συμπερίληψης στις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αναλογίας μεταξύ αποδοχών ενεργείας και συντάξιμων αποδοχών, του ποσού της

αποζημίωσης λόγω της συμμετοχής δικαστικών λειτουργών στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ανήκει, ως εκ της φύσης του ζητήματος και ενόψει του ότι δεν έχει αυτό επιλυθεί με

προηγούμενη απόφασή του, στην αρμοδιότητα του κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος ειδικού Δικαστηρίου.

1 Το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο, όταν δικάζει μεταξύ άλλων διαφορές από συντάξεις δικαστικών λειτουργών, συγκροτείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστικούς λειτουργούς.

2 Σε προηγούμενη απόφασή του (1/2018) το ως άνω Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η αναπλήρωση σε ποσοστό ίσο ή κατώτερο του 60% σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού είναι επίσης αντίθετη στο Σύνταγμα.



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα

 



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα.




Νίκος Αρμένης (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, στο μέτωπο της διεύρυνσης θα ήθελα να πάμε. Προφανώς η Ουκρανία βρίσκεται στο προσκήνιο στην παρούσα συγκυρία και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, είδαμε και τον κ. Zelenskyy εδώ. Ποια είναι η θέση μας για τις προτεραιότητες το επόμενο διάστημα και πώς επηρεάζει η όλη συζήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως γνωρίζετε κ. Αρμένη, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και είκοσι χρόνια, από την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», χωρίς κατ΄ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο.


Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μία διαδικασία η οποία είναι αυστηρά καθορισμένη.


Κι όταν μιλάω για αυστηρά καθορισμένη διαδικασία, προφανώς και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίον οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να γνωρίζουμε εάν πράγματι προχωρούν σε αυτό το δρόμο.


Σε αυτή την κατεύθυνση, θέλω να τονίσω ότι για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου. Αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια η οποία απαιτείται, έτσι ώστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Ταυτόχρονα, βέβαια, η συζήτηση αυτή, της σημαντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης, των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους, εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως οι δράσεις συνοχής ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική, εις βάρος χωρών που ακόμα χρειάζονται τέτοια κεφάλαια.


Μαρία Ψαρά (STAR): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σάς κάνω μια ερώτηση για τη μετανάστευση: τι όφελος μπορεί να έχει η Ελλάδα από μια τελική συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και πόσο εφικτό είναι να έχουμε συμφωνία. Κι επειδή μιλήσατε στην είσοδό σας, χθες, για περισσότερα χρήματα στο μεταναστευτικό, εννοείτε χρήματα για την Τουρκία, η οποία με την Ελλάδα δρομολογούν μία συμφωνία για το μεταναστευτικό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σίγουρα στη θετική κατεύθυνση.


Έχουμε μία Συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου, θα μπούμε τώρα στη διαδικασία του τριλόγου, αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο θα έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μια χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής.


Αλλά από μόνο του το Σύμφωνο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών, για να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.


Παραδείγματος χάρη, η συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί με την Τυνησία είναι μια προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τη Λιβύη, το ίδιο πρέπει να γίνει με την Αίγυπτο, η οποία και αυτή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή αν αυτοί κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.


Και το ίδιο σε ένα βαθμό, ναι, γίνεται και με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μέσα από μια συζήτηση στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Άρα προφανώς αυτό το θέμα έχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση.


Γι’ αυτό και, ακριβώς, η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας για να μπορούμε να στηρίζουμε εκείνες τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές, το τονίζω, συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.


Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, προτείνατε την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά, όπως είπατε, τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις φυσικές καταστροφές προκειμένου να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θέλω να σας ρωτήσω: υπήρξε σύγκλιση ως προς αυτό; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο;


Και, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, πώς βλέπετε να προχωράει η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μια πρόταση η οποία καλύπτει τις ελληνικές ανησυχίες.


Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία- και καλά κάνουμε γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία- αλλά επιχειρηματολόγησα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι είναι αδύνατο να διαθέτουμε σημαντικούς πρόσθετους πόρους για την Ουκρανία και ταυτόχρονα να διαθέτουμε λιγότερους πόρους, πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με αυτούς που δίνουμε για την Ουκρανία για τη στήριξη ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές.


Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πάρα πολύ μικρό, έχει ήδη εξαντληθεί. Η Ελλάδα κατάφερε και πέτυχε να διεκδικήσει μέγιστη ευελιξία στην αξιοποίηση πόρων που είχε στη διάθεσή της για να στηριχθεί απέναντι στις φυσικές καταστροφές οι οποίες έπληξαν πρωτίστως τη Θεσσαλία, αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν αρκεί, διότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι και με άλλα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η αύξηση του Ταμείου Αλληλεγγύης κατά 2,5 δισεκατομμύρια, σε μία συνολική αναθεώρηση που ξεπερνάει τα 65 δισ., είναι ένα ποσό το οποίο δεν θα έπρεπε να μάς προβληματίσει. Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές γίνονται περισσότερο κατανοητές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και ακόμα απέχουμε από μία συνολική συμφωνία.


Για τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα στηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή, στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα μας και η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική.


Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει τους στόχους τους οποίους θέτει. Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, μάλλον είμαστε η ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις, όχι μόνο ως προς τις αναπτυξιακές μας επιδόσεις.


Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αναγνωρίζει αφενός τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν και τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει και υπόψη του το γεγονός ότι χρειαζόμαστε σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, με σημαντικότερο τον τομέα της άμυνας.


Δεν θα κουραστώ να λέω ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα διαφορετικό πρόσημο στον τρόπο με τον οποίο συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξοδεύει πολλά για την άμυνά της. Αλλά αυτές οι δαπάνες έχουν και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν θωρακιζόμαστε μόνο για να εξασφαλίσουμε, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία, προσθέτουμε με αυτό τον τρόπο και στις συνολικές δυνατότητες της Ευρώπης να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία.


Είναι βούλησή μας και νομίζω και βούληση της Ισπανικής Προεδρίας αυτή η συζήτηση να τελειώσει πριν από το τέλος του έτους.