Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Αθήνα: 45χρονος από τη Συρία βίαζε 6χρονη


 

Σοκάρει το γεγονός ότι ένα 6χρονο κοριτσάκι από το Μαρόκο το κακοποιούσε σεξουαλικά ένα ΚΤΗΝΟΣ Σύρος λαθρομετανάστης.

Το 45χρονο ΚΤΗΝΟΣ από την Συρία δεν δίστασε να το οδηγήσει στο διαμέρισμά του και να το βιάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λαθρομετανάστης κακοποιός και το κοριτσάκι είναι γείτονες καθώς διαμένουν σε διπλανά διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας. Τις προηγούμενες μέρες λοιπόν ο 45χρονος είδε την ανήλικη να κινείται στον χώρο και, δελεάζοντας, την οδήγησε στο διαμέρισμά του και τη βίασε.

Στη συνέχεια η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τους γιατρούς να καταλαβαίνουν αμέσως τι συμβαίνει και να ειδοποιούν τις Αρχές.

Η ανακοίνωση ΕΛΑΣ

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες (16-10-2024) στην Αθήνα, 45χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για βιασμό και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη.

Ο 45χρονος κατηγορείται ότι διέπραξε τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις, σε βάρος ανήλικης εντός διαμερίσματος στην Αθήνα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



10χρονη στην Ισπανία βιάστηκε από τον πατριό της και έμεινε έγκυος


 

Στιγμές φρίκης στα χέρια του πατριού της έζησε ένα 10χρονο κορίτσι στην Μαγιόρκα της Ισπανίας καθώς έπεσε θύμα βιασμού και έμεινε έγκυος.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης οι βιασμοί έγιναν ενώ η μητέρα απουσίαζε στην εργασίας της εμπιστευόμενη το παιδί στον σύντροφό της.

Η αποκάλυψη της φρίκης έγινε όταν το παιδί άρχισε να υποφέρει από πόνους στην κοιλιά με τη μητέρα της να την μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν αρχικά αρκετούς μώλωπες και τραύματα που υποδήλωναν ότι το παιδί είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση πριν να ανακαλύψουν ότι η 10χρονη ήταν έγκυος αρκετών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του κοριτσιού, μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Όπως είπε η μητέρα το μόνο άτομο που είχε φροντίσει το κορίτσι ήταν ο τωρινός σύντροφός της με αποτέλεσμα να κληθεί οι αστυνομία άνδρες της οποίας συνέλαβαν τον 35χρονο Ισπανό την Δευτέρα.

Όταν την Τετάρτη ο 35χρονος εμφανίστηκε ενώπιον δικαστήριου, φέρεται να είπε στον δικαστή «λυπάμαι πολύ για ό,τι έκανα, αλλά ήταν μόνο μία φορά».

Σύμφωνα όμως με την Ultima Hora, η ανήλικη είπε στην αστυνομία ότι ο πατριός της την κακοποιούσε επί ένα μήνα.


Πηγή



Σε 6ήμερη άδεια ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν»


 

Άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε την Πέμπτη ο καταδικασμένος ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έλαβε εξαήμερη άδεια και θα επιστρέψει στη φυλακή στις 23 Οκτωβρίου, ενώ θα πρέπει κάθε μέρα να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, μέχρι να επιστρέψει στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος η «Λάμπρος» της «17Ν» έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε δεκαεπτά δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και για τη συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.




Γεραπετρίτης : Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά


 

Από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης:

«Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά και βεβαίως καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν ήταν πάντοτε οι περίοδοι ηρεμίας ένα κεκτημένο. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία».

  • Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, «στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
    • «Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Άρα στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο».
    • Αυτή τη στιγμή, «έχει εδραιωθεί ένα καθεστώς, το οποίο είναι σχετικώς καλής κατανόησης, έχει αναπτυχθεί μία σχετική αμοιβαία εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε περαιτέρω εντάσεις και κρίσεις».
    • «Έχουμε την ευκαιρία, εάν υπάρξει σύμπτωση σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, να προχωρήσουμε στο ζήτημα της οριοθέτησης. Εάν προκύψει τέτοια κοινή κατανόηση το οποίο δεν μπορώ να προδικάσω ακόμα πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τότε η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου».
    • Η παραπομπή στη Χάγη είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον υπάρξει ένα συνυποσχετικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να καταλήξουν σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς, το οποίο άγεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνον το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό θα ήταν η κατάληξη μιας συζήτησης, αλλά αυτό είναι και το όριο της δικής μας διαπραγμάτευση.
  • Το ζήτημα οριοθέτησης αιγιαλίτιδας αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική κυριαρχία, άρα είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα της χώρας μας.
    • «Το πότε θα ασκηθεί, θα μου επιτρέψετε να το διατηρήσω σε επίπεδο εσωτερικό. Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Αυτό, το οποίο μπορώ να σας πω, μετά βεβαιότητας, είναι ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, το οποίο της αποδίδει απολύτως το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει όποτε το κρίνει η ίδια η χώρα, με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και θα το πράξει».
    • «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα. Δεν έχει ασκηθεί καθ' όλη τη διάρκεια προφανώς της Μεταπολίτευσης, αλλά αυτό δεν απεμπολεί, ούτε κατά διάνοια, το δικαίωμα, το οποίο απορρέει αυτοτελώς από το διεθνές δίκαιο. Άρα, η συζήτηση ότι θα παραμείνουμε στα 6 ναυτικά μίλια είναι προφανώς αλυσιτελής».


Εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από 4ο αίτημα πληρωμής των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

 



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, από το σκέλος των επιχορηγήσεων, μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 4ου αιτήματος πληρωμής που είχε υποβληθεί στις αρχές Ιουνίου.

Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει πλέον 18,2 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ, ποσό που ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 5η θέση των 27 κρατών- μελών.

Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιχορηγήσεων αφορούσε στην επίτευξη 20 οροσήμων και στόχων, τα οποία περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη συμβασιοποίηση έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, τα προγράμματα δασικής προστασίας Anti-nero Ι και ΙΙ, η βελτίωση οδικής ασφάλειας σε οδικό δίκτυο Δήμων και Περιφερειών, η αναβάθμιση ασφάλειας των 13 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και μεταρρυθμίσεις όπως η Κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και η αναβάθμιση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.



Νομιμότητα σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

 



Από ανάρτηση του Πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Η δέσμευσή μας για νομιμότητα παντού δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Απλώνεται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν τομέα υψίστης σημασίας, όπως αυτός της Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εντοπίστηκαν 100 γιατροί που, μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024, υπερσυνταγογραφούσαν σε ασθενείς. Μάλιστα, σε έναν από αυτούς, επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ, καθώς συνταγογράφησε, μέσα σε έναν μόλις μήνα, χιλιάδες φάρμακα και μάλιστα στο ΑΜΚΑ της μητέρας του.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε.



«Ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα»

 




Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην 1η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου:

  • Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις.
  • Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιβάλλεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το δομικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί αυτή την περιοχή σε καθεστώς βέβαιης ανάφλεξης.


Νετανιάχου: Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο...αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα της και επιστρέψει τους ομήρους μας

 


Παράλληλα κυκλοφόρησε και βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη των τρομοκρατών της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ομάδα αναγνώρισης του ισραηλινού στρατού σε τυπικό έλεγχο σε δρόμο στη συγκεκριμένη περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με ομάδα πέντε αντρών, οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν στρατιωτική παρουσία, ξεκίνησαν να εκτοξεύουν εναντίον τους χειροβομβίδες. Σύμφωνα με την πηγή του IDF, η μονάδα του στρατού η οποία δεν ανήκει στις ειδικές δυνάμεις, ανταπέδωσε με πυρά, σκοτώνοντας τους τέσσερις από αυτούς. Ο πέμπτος μπήκε σε σπίτι το οποίο βρισκόταν κοντά του και ταμπουρώθηκε.

Η ομάδα του ισραηλινού στρατού, ακολουθώντας το «πρωτόκολλο» του πεδίου της Γάζας, ενεργοποίησε drone ανίχνευσης με κάμερα, το οποίο μπήκε στο σπίτι, προκειμένου να βρει τον συγκεκριμένο άνδρα, αλλά και να τον ταυτοποιήσει. Ο άνδρας άρχισε να πετά πέτρες και ξύλα στο drone καθώς το όπλο του δεν είχε πλέον σφαίρες και δεν διέθετε πυρομαχικά. 



Παράλληλα με το drone, η ομάδα των στρατιωτών του Ισραήλ κάλυψε όλη την περιοχή με ακροβολισμένο περιοχή ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος, με βάση τις πληροφορίες του protothema.gr, είναι στον στρατό κάνοντας την θητεία του τους τελευταίους μήνες. Ο ελεύθερος σκοπευτής, παρά το ότι δεν είναι μεγαλύτερος από 20 ετών, βρήκε το κατάλληλο σημείο και, όταν έλαβε την εντολή από τον διοικητή της μονάδας του, εκτέλεσε τον άνδρα, που δεν ήταν άλλος από τον Σινουάρ, με μια βολή στο κεφάλι.

Δείτε παρακάτω βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ: 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση των τρομοκρατών της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

«Προς τον λαό της Γάζας, έχω ένα απλό μήνυμα. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο. Μπορεί να τελειώσει αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα της και επιστρέψει τους ομήρους μας».

«Το Ισραήλ θα εγγυηθεί την ασφάλεια όλων εκείνων που θα επιστρέψουν τους ομήρους μας», υπόσχεται, προσθέτοντας ότι αν κάποιος τους βλάψει, “το Ισραήλ θα σας κυνηγήσει και θα σας φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Απευθυνόμενος στους λαούς της Μέσης Ανατολής, ο Νετανιάχου λέει ότι «ο άξονας του τρόμου που οικοδομήθηκε από το Ιράν καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Το βασίλειο του τρόμου που το ιρανικό καθεστώς επέβαλε στον ίδιο του το λαό και στους λαούς του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και της Υεμένης - και αυτό θα τελειώσει», υπόσχεται.

«Αυτή η αρχή της ημέρας μετά την Χαμάς και είναι μια ευκαιρία για εσάς, τους κατοίκους στη Γάζα, να απελευθερωθείτε επιτέλους από αυτή την τυραννία», είπε, εννοώντας τη Χαμάς, για την οποία είπε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να κυβερνήσει τη Γάζα.

Ακόμη περισσότερο όμως είχε να στείλει ένα μήνυμα προς τους μαχητές της Χαμάς, καλώντας τους να παραδοθούν.

Ο Σινουάρ, είπε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, «κατέστρεψε τη ζωή σας. Σας είπε ότι ήταν λιοντάρι, αλλά στην πραγματικότητα κρυβόταν σε ένα σκοτεινό λάκκο. Σκοτώθηκε όταν επιχείρησε να διαφύγει από τους στρατιώτες μας. Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς: οι ηγέτες σας το βάζουν στα πόδια και θα εξοντώνονται. Αλλά όποιος τους βλάψει θα έχει το αίμα του πάνω τους», είπε μεταξύ άλλων.

Συνέχισε λέγοντας ότι «όποιος καταθέσει τα όπλα του και απελευθερώσει τους ομήρους μας, θα του επιτρέψουμε να ζήσει και να φύγει».

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 100 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, αν και το πιθανότερο είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι πια στη ζωή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλεσε, τέλος, τον πόλεμο στη Γάζα, «Πόλεμο της Ανάστασης», μια ονομασία που είχε προτείνει ο ίδιος σε προηγούμενο κυβερνητικό συμβούλιο.

Προς τις οικογένειες των ομήρων είπε ότι η εξόντωση του Σινουάρ είναι μια «σημαντική στιγμή» στον πόλεμο. «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιστροφή των αγαπημένων σας που είναι και δικοί μας αγαπημένοι», τόνισε.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι η εξόντωση του Σινουάρ καθιστά σαφές στους επικριτές, μέσα στο Ισραήλ αλλά και στο εξωτερικό, γιατί η κυβέρνησή του επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου. «Γιατί επιμείναμε, παρ’όλες τις πιέσεις, να εισέλθουμε στη Ράφα, το οχυρωμένο προπύργιο της Χαμάς, όπου κρύβονταν ο Σινουάρ και πολλοί από τους δολοφόνους».

Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ο Νετανιάχου, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα και συνεχίζει να προκαλεί βαρύ φόρο αίματος.



Η στιγμή που τεράστιο κύμα καταπίνει 20χρονο τουρίστα στην Ινδονησία

 



Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια ενός ανεύθυνου 20χρονου τουρίστα στην Ινδονησία να τραβήξει φωτογραφίες με φόντο εντυπωσιακά κύματα στην παραλία Kedung Tumpang καθώς ένα από αυτά τον «κατάπιε» με αποτέλεσμα να κυρηχθεί απο τις αρχές αγνοούμενος.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή όταν ο Roni Josua Simanjuntak πήγε σε μια ακτή μαζί με φίλους του.

Σε βίντεο που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες έχει καταγραφεί η στιγμή που ένα κύμα τον σκέπασε και τον παρέσυρε στον Ινδικό Ωκεανό.

Ένα από τα κύματα που είναι επικίνδυνα στην περιοχή φαίνεται να ρίχνει τον 20χρονο από τον βράχο και να τον εξαφανίζει από τα μάτια των φίλων του, οι οποίοι στην αρχή γελούν με την εξέλιξη αυτή.

Όταν οι φίλοι του 20χρονου αντιλήφθηκαν ότι κακός γελάνε και είχαν χαθεί τα ίχνη του, ήταν αργά.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο άνδρας που καταγράφει τις τραγικές στιγμές εντοπίζει μια σιλουέτα στην επιφάνεια του νερού, η οποία εκτιμάται ότι ήταν το κορμί του 20χρονου.

Ακόμα και σήμερα ο 20χρονος δεν έχει εντοπιστεί με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι οι έρευνες θα τερματιστούν την προσεχή Κυριακή.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, τα κύματα στην περιοχή φτάνουν έως και τα 4,5 μέτρα, γεγονός που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τα σωστικά συνεργεία.



Ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς ακροδεξιούς, δεξιούς και ψεκασμένους "πατριώτες" της φακής


 


Το μήνυμα του πρωθυπουργού σε οτιδήποτε ακροδεξιό, δεξιό και ψεκασμένο στην χώρα που το παίζει "πατριώτης" για ψήφους, νομίζοντας ότι με την συμπεριφορά του θα κάνει κακό στην κυβέρνηση αλλά κάνει κακό στην χώρα, είναι ξεκάθαρο.

Από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες :

«Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; 

Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; 

Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής… 

Και εν πάση περιπτώσει, σήμερα είμαστε σε θέση να συζητούμε πολιτισμένα με την Τουρκία, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ' ό,τι το 2019. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι ξεπουλάμε, ότι συμφωνούμε ή ότι προδίδουμε κανέναν. Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, που δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. 

Στηρίζω απόλυτα τον ΥΠΕΞ σε αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε, έχω μιλήσει έξι φορές με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. 

Έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό ως απάντηση σε όσους θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτες απ' ό,τι εμείς. 

Υποψιάζομαι πως στην πρώτη πραγματική κρίση, θα ήταν οι πρώτοι που θα 'βαζαν την ουρά στα σκέλια».



Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy υπέγραψαν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Ουκρανίας, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.



Λευτερής Αυγενάκης : Θα συνεχίσω να υπηρετώ τη Νέα Δημοκρατία με όλες τις δυνάμεις του

 



Την έλλειψη οποιασδήποτε πρόθεσης να συμμετάσχει σε προσπάθειες σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές επανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τη Νέα Δημοκρατία με όλες τις δυνάμεις του.

«Επικοινώνησα σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ως συνέχεια της επιστολής που παρέλαβα από την Ειδική Γραμματεία της Βουλής, ώστε να ορίσω έναν εκπρόσωπό μου και έναν αναπληρωτή στη Διάσκεψη των Προέδρων. 

Επανέλαβα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από μέρους μου να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε προσπάθεια σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους Βουλευτές. 

Η πολιτική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια στηρίζεται στις αρχές της φιλελεύθερης παράταξης μας, της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις» έγραψε σε ανάρτησή του.



Μητσοτάκης : Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο............

 



Τέλος ανοχής στα περί εθνικών υποχωρήσεων - Πρώτη προτεραιότητα οι απελάσεις παράνομων μεταναστών!!

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι «καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό».

«Εμείς αντιμετωπίσαμε πρώτοι τον Μάρτιο του 2020 την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Από τότε η ΕΕ άλλαξε και ήρθε πολύ κοντά στις εθνικές θέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και τόνισε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτήν την εντολή δώσαμε στην ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τις ενστάσεις που διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τα εθνικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών / Φωτογραφία Δημήτρης Παπαμήτσος - Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους για την εκ δεξιών κριτική και όσους το παίζουν πατριώτες για να κερδίσουν ψήφους.

«Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής… Και εν πάση περιπτώσει, σήμερα είμαστε σε θέση να συζητούμε πολιτισμένα με την Τουρκία, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ' ό,τι το 2019. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι ξεπουλάμε, ότι συμφωνούμε ή ότι προδίδουμε κανέναν. Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, που δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Στηρίζω απόλυτα τον ΥΠΕΞ σε αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε, έχω μιλήσει έξι φορές με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό ως απάντηση σε όσους θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτες απ' ό,τι εμείς. Υποψιάζομαι πως στην πρώτη πραγματική κρίση, θα ήταν οι πρώτοι που θα 'βαζαν την ουρά στα σκέλια».

Η σύνέντευξη :

Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος εξελίσσεται σε μία δύσκολη εξίσωση, όπως φάνηκε και στη σημερινή Σύνοδο. Θέλω να σας ρωτήσω εάν στην προσυνάντηση στην οποία συμμετείχατε, που έγινε με την πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, υπήρχαν ενδεχομένως κάποια σημεία σύγκλισης; Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία καταγράφονται διαφωνίες μεταξύ των χωρών;

Κι ένα τρίτο, αν μου επιτρέπετε, πόσο θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο σαφέστατα έχει και μία ανθρωπιστική διάσταση, να μην αντιμετωπίζεται συλλογικά αλλά ενδεχομένως κάποια κράτη να θέτουν και τα δικά τους εθνικά χαρακτηριστικά; Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, κα Σκιτζή, το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Και, αν μου επιτρέπετε μια γενικότερη παρατήρηση, η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη -θέλω να θυμίσω- τον Μάρτιο του 2020. Οπότε δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.

Αυτά τα χρόνια, όμως, η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Αυτό αποτελεί πια ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει και από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αποτελούν επιτυχίες της Ευρώπης και είναι θέσεις οι οποίες είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Η Ευρώπη έχει πάρει μία απόφαση -είναι μία απόφαση η οποία, προφανώς, εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα- ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε.

Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών.

Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις.

Σπύρος Μουρελάτος (ANT1): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω για την ιταλική περίπτωση. Η Ιταλία δημιουργεί κέντρα φιλοξενίας στην Αλβανία. Εσείς εμφανιστήκατε στη συνέντευξή σας στους «Financial Times» σκεπτικός. Ήθελα να ρωτήσω, εάν άλλαζε η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα ήσασταν σύμφωνος με μια τέτοια πρακτική; Τι αντιπροτείνετε εσείς αν θεωρείτε πως δεν είναι παραγωγικό το παράδειγμα της Ιταλίας; Τι αντιπροτείνετε για τις επιστροφές καθώς έχουμε δει ότι και στο δίπολο με την Τουρκία αυτό δεν λειτουργεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία, γιατί προφανώς κάθε χώρα έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα, θα έλεγα, λύση -εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση- για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα -η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα- και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας, με βάση το ιταλικό δίκαιο, στην Αλβανία. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί, τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την Ιταλία.

Και ,να το τονίσω αυτό, είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Δεν είναι μια απόφαση η οποία, σε αυτό το επίπεδο, έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Αυτό το οποίο έχει αξία, κ. Μουρελάτε, είναι ότι στην επιστολή της κυρίας von der Leyen, για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι «θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις». Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους.

Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική. Και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε.

Μαρία Ψαρά (STAR): Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα follow-up, μπορεί να έχετε απαντήσει: αν είστε υπέρ ή κατά των κλειστών κέντρων σε τρίτες χώρες για το μεταναστευτικό.

Τώρα, η ερώτησή μου αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Προβλέπονταν επιστροφές, αλλά δεν έγιναν ποτέ. Έχετε κάνει κάποια πρόταση για να αλλάξει αυτή η στάση της Τουρκίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σωστό αυτό το οποίο επισημαίνετε. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι έχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με την Τουρκία στο επίπεδο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αυτό αφορά όμως την επιχειρησιακή διάσταση και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατικών αρχών Ελλάδος και Τουρκίας και κυρίως την καλύτερη συνεργασία με το Λιμενικό.

Όμως έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επιστροφές στην Τουρκία δεν γίνονται. Και θα πρέπει να γίνουν. Προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί, το θίγουμε στην Τουρκία, δεν είμαστε μόνο εμείς αυτοί που το θίγουμε, και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε.

Η Ελλάδα κάνει επιστροφές, αλλά θέλω να τονίσω ότι οι επιστροφές είναι μία δύσκολη διαδικασία συνολικά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στατιστικά μόνο ένας στους πέντε από αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης, τελικά επιστρέφουν.

Γ’ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έρχεται και αναγνωρίζει αυτό το πρόβλημα και λέει ουσιαστικά, για να το πω με πολύ απλά λόγια, ότι «αν δεν δικαιούσαι να μπεις στην Ευρώπη πρέπει να γυρίσεις».

Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα και στους διακινητές αλλά και σε αυτούς που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι αν έρθουν στην Ευρώπη έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψουν στην χώρα από την οποία ήρθαν.

Είναι μία απολύτως σωστή πολιτική. Η Ελλάδα επέμενε πολλά χρόνια σε αυτή τη διάσταση, την οποία τονίζω ότι ερχόμαστε να συμπληρώσουμε με συμφωνίες νόμιμης μετανάστευσης, διμερείς, όπως αυτές που κάνει η Ελλάδα. Αλλά εκεί πάλι, τους όρους με τους οποίους θα έρθει κάποιος οικονομικός μετανάστης τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές.

Αν μπεις παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω στη χώρα από την οποία ξεκίνησες. Για να το πω πολύ απλά και πολύ απλοϊκά θα έλεγα, αυτό είναι το νόημα της νέας προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία πρέπει να συμπληρώσει και νομοθετικά, όπως ξέρετε, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς το κεφάλαιο αυτό το είχαμε αφήσει εκτός των ευρωπαϊκών συζητήσεων.

Μαρία Ψαρά (STAR): (Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, δεν είμαι επί της αρχής αντίθετος σε καμία καινοτόμα πρόταση και πρέπει να τις εξετάσουμε, πρέπει να «σκεφτούμε έξω από το κουτί». Έχουμε πρόβλημα σήμερα ως Ευρώπη. Έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Και θέλω να θυμίσω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέγαμε εμείς πριν από τέσσερα, πέντε χρόνια, φάνταζαν τότε πολύ ξένα. Όταν εμείς είπαμε, τον Μάρτιο του 2020, «αναστέλλουμε προσωρινά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, γιατί δεχόμαστε μία υβριδική απειλή από την Τουρκία», κάποιοι μας στραβοκοίταξαν. Πολλοί δικαιωματιστές έλεγαν «τι είναι αυτά τα οποία κάνετε τώρα;».

Τώρα που η Πολωνία έχει το ίδιο πρόβλημα, όλοι σπεύδουν να τη στηρίξουν. Άρα, η Ευρώπη έχει έρθει πιο κοντά στις εθνικές θέσεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Γιάννης Καντέλης (ΣΚΑΙ): Θα ήθελα να σας πάω σε μία άλλη διάσταση των ελληνοτουρκικών, διότι στις 8 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Fidan και θα διερευνήσει με τον κ. Γεραπετρίτη κατά πόσο οι δύο χώρες μπορούν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο του διαλόγου, αν μπορούν να καταλήξουν σε ένα συνυποσχετικό για τη Χάγη για τη βασική διαφορά που έχουμε, για τις θαλάσσιες ζώνες. Και θα ήθελα να μου πείτε πόσο αισιόδοξος είστε γι’ αυτή την πορεία της συζήτησης.

Και ένα σχόλιο, σας παρακαλώ, διότι την ίδια στιγμή υπάρχουν φωνές στη χώρα που μιλούν για «ξεπουλήματα», που μιλούν για «πακέτο Κύπρου και Αιγαίου». Μάλιστα, σε αυτές τις φωνές ήρθε να προστεθεί και αυτή του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μου να κάνω μία διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως Πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Erdoğan και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο.

Τώρα, όμως, αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε «μειοδότες», γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία;

Αναρωτιέμαι: πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;

Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για «πατριώτες της φακής». Και, εν πάση περιπτώσει, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν.

Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι.

Η Ελλάδα, λοιπόν, και σε αυτό στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Erdoğan. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια.

Νίκος Αρμένης (ΑΠΕ – MEGA): Κύριε Πρόεδρε, η ακρίβεια εξακολουθεί να πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θέλω να ρωτήσω αν συζητήσατε το θέμα της ανταγωνιστικότητας ή το αφήσατε για το άτυπο Συμβούλιο της Βουδαπέστης, δεδομένου ότι είχατε στείλει πρόσφατα κι αυτή την επιστολή στην κα von der Leyen, όπου επισημάνατε τις μεγάλες στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ενέργειας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιστολή αυτή είχε αποτέλεσμα, διότι πια υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια παράγραφος η οποία δίνει σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα, που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Είναι, όμως, πολύ παράξενο, όχι για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες, αλλά για δύο μήνες μία ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης -δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα- να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη, σε μία υποτίθεται ενιαία αγορά, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου.

Άρα, το αίτημά μας έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Action24): Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Θα παραμείνω στο πεδίο της οικονομίας. Σήμερα δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ. Εκεί φαίνεται ότι η αρχική εκτίμηση αναθεωρείται προς τα πάνω, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5 δισεκατομμύρια και εξίσου αυξάνονται και οι επενδύσεις. Και θέλω να σας ρωτήσω τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για τον οικονομικό της σχεδιασμό, αν τον αλλάζουμε ή πόσες παραπάνω ευκαιρίες δημιουργούνται; Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το ανάποδο. Όπως ξέρετε, η ΕΛΣΤΑΤ σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα προχωρά σε μία συνολική αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΕΠ. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η ανάπτυξη την οποία πέτυχε η κυβέρνησή μας ήταν ακόμα υψηλότερη από αυτή την οποία γνωρίζαμε, όπως τουλάχιστον είχε αποτυπωθεί από τα προηγούμενα στοιχεία.

Δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική μας πολιτική, απλά τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ότι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική δεν τροφοδοτείται μόνο από την κατανάλωση, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δυναμική παίζουν και οι επενδύσεις.

Και θα έλεγα ότι είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και σίγουρα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, το οποίο, τελικά, επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ, θα αποτυπωθεί και στους δείκτες, όπως ο δείκτης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε όλα τα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουν υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αν αυξάνεται αυτό προφανώς βελτιώνεται συνολικά η θέση της χώρας, και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε όλους αυτούς τους δείκτες.