Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Σε πτώση το πετρέλαιο, σε χαμηλά έτους η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

 



Οι οδηγοί βλέπουν με ανακούφιση τις τιμές των καυσίμων να έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών.

Οι καλοκαιρινές διακοπές, εκτός από τα έξοδα διαμονής και σίτισης, συχνά επιβαρύνονται και από το κόστος των μετακινήσεων, ειδικά αν γίνονται με ιδιωτικό όχημα. Μάλιστα, πέρυσι οι τιμές των καυσίμων είχαν εκτοξευθεί, με το μέσο όρο της βενζίνης πανελλαδικά να φτάνει τον Αύγουστο του 2023 τα 1,991 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης τα 1,754 ευρώ, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πολίτες.

Αντίστοιχη πορεία είχαν και φέτος, όπου στις αρχές Ιουλίου η μέση τιμή της βενζίνης είχε φτάσει τα 1,907 ευρώ και το diesel ξεπέρναγε τα 1,66 ευρώ, αναγκάζοντας πολλούς να αναθεωρήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για τις διακοπές.

Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται! Με το βαρέλι πετρελαίου Brent να έχει πέσει στα 77 δολάρια και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικάνικου νομίσματος, οι τιμές στις ταμπέλες των πρατηρίων καυσίμου άρχισαν να μειώνονται, με τους ιδιοκτήτες θερμικών οχημάτων να δέχονται αυτή την πτώση με μεγάλη χαρά.

Αν και στη χώρα μας η μείωση των τιμών στα καύσιμα εμφανίζεται πιο αργά σε σχέση με την αύξηση, είναι αισθητή η διαφορά, με πολλά πρατήρια να έχουν πλέον το 1,6 μπροστά από την τιμή της βενζίνης και το 1,3 από αυτή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Αττικής, η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 1,8 ευρώ, με χαμηλότερη τα 1,674 ευρώ, ενώ για το diesel η μέση τιμή κυμαίνεται στα 1,554, με τη χαμηλότερη να βρίσκεται στα 1,395 ευρώ. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 1,85 και 1,59 ευρώ αντίστοιχα.

Μιλάμε για μείωση πάνω των 5, και σε μερικές περιπτώσεις των 10 λεπτών του ευρώ, μέσα σε μόλις ένα μήνα, που ήρθε ίσως την πιο κατάλληλη τιμή για τους περισσότερους οδηγούς, οι οποίο αυτή την περίοδο έχουν να “αντιμετωπίσουν” τα έξοδα επιστροφή από τις διακοπές τους.

Αν και οι χαμηλές τιμές είναι ελκυστικές, δεν πρέπει να αποτελούν το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή πρατηρίου, ειδικά αν δεν γνωρίζουμε την ποιότητα καυσίμου που διαθέτει. Είναι προτιμότερο να πληρώσουμε 10 ή 15 ευρώ παραπάνω για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας σε ένα "ελεγμένο" βενζινάδικο, παρά να αντιμετωπίσουμε προβλήματα λόγω νοθείας που μπορεί να μας κοστίσουν ακόμα και τετραψήφια ποσά.



carandmotor.gr



Στα χέρια της αστυνομίας ο άνδρας που επιχείρησε να κάψει συναγωγή στην Γαλλία

 


Ένας άνδρας που καταζητούνταν για τον εμπρησμό της συναγωγής στη Γαλλία συνελήφθη από την αστυνομία έπειτα από ανταλλαγή πυρών αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/8).

Το BFMTV αναφέρει ότι δέχτηκε πολλούς πυροβολισμούς αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Το γαλλικό δίκτυο προσθέτει ότι ο ύποπτος είναι ένας 33χρονος αλγερινής υπηκοότητας.

Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων γύρω στις 23:30 του Σαββάτου (00:30 της Κυριακής στην Ελλάδα) σε κτίριο στη συνοικία Πισεβάν της Νιμ.

Σε μήνυμά του στο X, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν επιβεβαίωσε τη σύλληψη του φερόμενου ως εμπρηστή.

Το υλικό από τις κάμερες γύρω από τη συναγωγή βοήθησε στην ταυτοποίηση του δράστη της εμπρηστικής επίθεσης. Ο άνδρας φορούσε παλαιστινιακή σημαία και κρατούσε όπλο.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από συναγωγή κοντά στο Μονπελιέ, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από την αρχή ως τρομοκρατική ενέργεια, όπως εξάλλου δήλωσε και ο Εμανουέλ Μακρόν στο X. «H μάχη κατά του αντισημιτισμού είναι ένας καθημερινός αγώνας, κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τον δράστη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Στην είσοδο της συναγωγής στην πόλη Λα Γκραντ-Μοτ, στη νότια Γαλλία, ξέσπασε φωτια αλλά κατασβέστηκε γρήγορα, ενώ δύο πόρτες υπέστησαν ζημιές. Δύο αυτοκίνητα έξω από τη συναγωγή τυλίχθηκαν στις φλόγες, καθώς ένα δοχείο αερίου πιθανόν εξερράγη μέσα σε ένα από τα οχήματα.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είχε λάβει εικόνες ενός ατόμου που προκάλεσε, πιθανόν, την έκρηξη. Ο ύποπτος που φαίνεται στα πλάνα ήταν τυλιγμένος μια παλαιστινιακή σημαία. Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι ο άνδρας κρατούσε δύο άδεια μπουκάλια, καθώς έφευγε από τον τόπο του εγκλήματος με τα πόδια. Σε μια από τις εικόνες φαίνεται επίσης να είναι οπλισμένος, ενδεχομένως με πιστόλι των 9 χιλιοστών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. «Πρόκειται για μια αντισημιτική επίθεση. Για μία ακόμη φορά στοχοθετούνται οι εβραίοι συμπολίτες μας», τόνισε ο Ατάλ στο Twitter. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Μπροστά στον αντισημιτισμό, μπροστά στη βία δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να φοβηθούν», πρόσθεσε.



Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί που άρπαξαν αλυσίδα λαιμού από τουρίστα στο κέντρο της Αθήνας

 



Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της 22-8-2024 στην Ομόνοια, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 2 αλλοδαποί, ηλικίας 23 και 24 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία σε βάρος τουρίστα στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι προσέγγισαν τον 38χρονο τουρίστα, ο οποίος κινούταν πεζός στο κέντρο της πόλης και αφού τον ακινητοποίησαν του αφαίρεσαν με βίαιο τράβηγμα αλυσίδα λαιμού, καθώς και το πορτοφόλι του.

Το ανωτέρω συμβάν έγινε αντιληπτό από αστυνομικούς ευρισκόμενους σε κοντινό σημείο, οι οποίοι ακινητοποίησαν άμεσα τους κατηγορουμένους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Μετά από έρευνα στην κατοχή του ενός βρέθηκε η αφαιρεθείσα αλυσίδα και επιδόθηκε στον παθόντα, ενώ σε κοντινό του συμβάντος σημείο εντοπίστηκε και το πορτοφόλι του θύματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές στα Νότια Προάστια Αττικής


 

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 4 ημεδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και αποδομήθηκε την 24-7-2024 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής 

Πρόκειται για τους:

  • ΑΛΚΟ Γεώργιο του Ιωάννη και της Αρετής γεννηθέντα 15-3-1984 στα Άνω Λιόσια Φυλής Αττικής,
  • ΜΟΥΣΤΑΦΑ Αντώνη του Χρυσοβαλάντη και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 28-1-2002 στην Αθήνα,
  • ΡΑΜΜΟ Κωνσταντίνο- Μάριο του Κυριάκου και της Αντωνίας, γεννηθέντα την 19-6-1988 στην Αθήνα,

  • ΣΙΑΜΠΑΝΗ Κωνσταντίνο του Παναγιώτη και της Δωροθέας, γεννηθέντα την 21-1-1989 στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στη διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων, που έχουν τελεστεί από τους κατηγορουμένους και τους συναυτουργούς τους σε βάρος και άλλων θυμάτων, την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας καθώς και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920/933 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 23-9-2024, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης για την Αττική


 

Συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης της Πρωτεύουσας ενεργοποιεί η ΕΥΔΑΠ λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι “πηγές” αυτές είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.

Όπως τόνισε, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα με την λειψυδρία αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση. Έχουμε κάνει, είπε, από καιρό μια καμπάνια με συστάσεις στον κόσμο και για την ώρα περιμένουμε την εθελούσια ανταπόκριση του.

Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί.

Σύμφωνα με τον κύριο Σαχίνη τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα. Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδράμει ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο κ. Σαχίνης ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σπαταλά νερό.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.



Αδίστακτοι κουκουλοφόροι στον Διόνυσο μπουκάρουν σε σπίτια αδιαφορώντας για σκυλιά και συναγερμούς

 


Τον φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους του Διονύσου έχουν προκαλέσει κουκουλοφόροι, οι οποίοι δεν πτούνται ούτε από συναγερμούς ούτε από γαβγίσματα και μπουκάρουν σε σπίτια την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους λείπουν.

Βίντεο από τη στιγμή που αδίστακτοι κουκουλοφόροι προσπαθούν να μπουν σε σπίτια στην περιοχή είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από μια ομάδα στο Facebook όπου οι κάτοικοι συζητούν και μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους.

Μία γυναίκα που προχώρησε στη δημοσιοποίηση των βίντεο και φωτογραφιών έγραψε: «Το τελευταίο βίντεο τα λέει όλα ..με συναγερμό να χτυπάει , σκυλιά να γαβγίζουν.. Στόχος τους είναι να μπουν και προχωράνε απτόητοι! Καπως έτσι μπήκαν σε ένα από τα πολλά σπίτια της περιοχής μας! Κλαράκια στις πόρτες/ γκαραζόπορτες όπως έχουν αναφέρει πολλοί , μέχρι και σκούπες κτλ για να τσεκάρουν ποιος λείπει. Έχουν περάσει από ολες τις αυλές μας.. και δε λένε να σταματήσουν!.

Εγώ δεν θα πω για την αστυνομία, γιατί θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να περιμένουμε από 2-3 περιπολικά να ελέγξουν όλες τις περιοχές του δήμου μας. Όσες περιπολίες και να κάνουν δεν γίνετε τίποτα. Πηδάνε από σπίτι σε σπίτι και μέσα από οικόπεδα κενά, και να περάσει απέξω η αστυνομία εκείνοι μπορεί να είναι από πίσω και να μπαίνουν εκείνη την ώρα και να μην τους αντιληφθεί κανείς.Κάντε ότι μπορείτε σαν γειτονιά.

Μιλήστε με τους δίπλα σας, κάντε μια ομάδα να επικοινωνείτε, να βοηθάει ο ένας τον άλλον, μην φοβάστε να πάρτε τηλέφωνο αν ακούσετε σκυλιά να γαβγίζουν ή συναγερμό να χτυπάει δίπλα σας 2-3 η ώρα το βράδυ!!».







Πηγή



Η Χεζμπολάχ χτύπησε το Ισραήλ με 320 πυραύλους - Αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ


 

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Η επίθεση έγινε με μεγάλο αριθμό drones και είναι αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ολοκλήρωσε «την πρώτη φάση» αντιποίνων του για τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ. Σημείωσε ότι έπληξε 11 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους και ότι εξαπέλυσε πάνω από 320 πυραύλους Κατιούσα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι πραγματοποιεί προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο, αφού εντόπισε προετοιμασίες για επιθέσεις «μεγάλης κλίμακας» από την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο. Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, ο (ισραηλινός στρατός) πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στο Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Χαγκάρι προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ «σύντομα θα εκτοξεύσει ρουκέτες και πιθανώς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ».





Η Τσαπανίδου παίρνει την έδρα ανοίγει γραφείo και ο Κασσελάκης είναι σε απόγνωση


 

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε βάλει λυτούς και δεμένους για να κλέψει μια έδρα που δεν δικαιούται και δεν του ανήκει.

Οι συνεργάτες του τυχοδιώκτη νόμιζαν ότι εάν πείσουν τον Όθωνα Ηλιόπουλο να παραιτηθεί της έδρας του, θα άνοιγε ο δρόμος εύκολα για την είσοδο του Κασσελάκη στην βουλή.

Οι επιλαχόντες όμως είχαν άλλη άποψη, με πρώτη την Πόπη Τσαπανίδου που δικαιωματικά της ανήκει η έδρα, κάτι που θέλει και ο Αλέξης Τσίπρας για την ίδια.

Η Πόπη Τσαπανίδου, έχει πάρει την απόφασή της να κρατήσει την έδρα, με τις ευλογίες μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα, και έτσι είναι το σωστό.

Η Τσαπανίδου ετοιμάζει το πολιτικό της γραφείο που θα λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, μεγαλώνοντας την απόγνωση του τυχοδιώκτη που βλέπει να τελειώνουν με τον χειρότερο τρόπο οι μέρες του στην πολιτική ζωή της χώρας.





Ζόλινγκεν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη


 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε έχουν τραυματιστεί χθες, Παρασκευή. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιθεωρητή της αστυνομίας Σάσα Κρέστα, ο δράστης δεν επέλεξε τα θύματα, στόχευε ωστόσο με το μαχαίρι του στον λαιμό τους και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. 

Οι αρχές αποφάσισαν να διακοπεί το «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία» που βρισκόταν σε εξέλιξη, με την ευκαιρία της 650ής επετείου από την ίδρυση της πόλης, και επρόκειτο να διαρκέσει ως και αύριο Κυριακή. 

Την ώρα της επίθεσης, στην πλατεία Φρόνχοφ, στο κέντρο της Ζόλινγκεν, βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι που παρακολουθούσαν συναυλία.

Ο Χέντρικ Βιστ, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ζόλινγκεν της Δυτικής Γερμανίας ήταν «τρομοκρατική ενέργεια». Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου επισκέφθηκε το σημείο της επίθεσης και έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση κατά ανθρώπων, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τα πιθανά κίνητρα του δράστη.

Ο 26χρονος Σύρος Ίσα Αλ Χ. παραδόθηκε αργά το βράδυ χθες Σάββατο σε αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, δηλώνοντας πως είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, στη Γερμανία.

«Είμαι αυτός που ψάχνετε», φέρεται -σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild- να δήλωσε ο 26χρονος, ο οποίος φορούσε βρώμικα ρούχα, λερωμένα με αίμα.

«Έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε όλη μέρα» χθες, επιβεβαίωσε περί τα μεσάνυχτα στο ARD ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Χέρμπερτ Ρόιλ.

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι ο Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζούρ κι έφθασε στην Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ κι έναν χρόνο αργότερα έλαβε «επικουρική προστασία», την οποία εξασφαλίζουν συχνά πρόσφυγες από χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις.

Κατά το Der Spiegel, πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής.



Διευρύνεται και βελτιώνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»

 



Λαμβάνοντας υπόψη, την εκτίναξη του κόστους στέγασης και τη δυσκολία εύρεσης κατοικιών το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» από 10 εκατ. σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025, επιδότηση ενοικίου για 24 μήνες με δυνατότητα λήψης για επιπλέον 1+1 χρόνια επιδόματος στέγασης σε πρώην ωφελούμενους, επαγγελματική κατάρτιση και συμβουλευτική για την εύρεση εργασίας

  • Με την αύξηση του προϋπολογισμού ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών διαμορφώνεται σε 700 από 550.  Η απόφαση προβλέπει την αύξηση δαπανών ενοικίου αναλογικά με τον αριθμό των μελών του ωφελούμενου νοικοκυριού, κατά 50 ευρώ και εντάσσονται δυο νέες κατηγορίες ωφελούμενων: οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το δημόσιο και οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Ίδια αύξηση (50 ευρώ) προβλέπεται και για δαπάνες κοινοχρήστων και λογαριασμών ΔΕΚΟ.
  • Για τη νέα κατηγορία δαπανών που αφορά στις επισκευές και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής: Έως τα 900 για μονομελές νοικοκυριό, εως τα 1.000 για νοικοκυριό δύο μελών και έως τα 1.200 για τρία μέλη.
  • Στο νέο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» έγινε προσθήκη δαπανών ψυχαγωγίας για τα ωφελούμενα νοικοκυριά ενώ παράλληλα, αυξήθηκαν οι κοινωνικοί λειτουργοί για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων κάθε σχεδίου.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του νέου προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» είναι:

  • Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,
  • Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
  • Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
  • Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
  • Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης.

 



Πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού» από το υπουργείο Υγείας και τη UNICEF

 



Προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF για το πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού», υπεγράφη σήμερα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

Το πρόγραμμα αφορά την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση NextGenerationEU, Greece 2.0 και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα αποτελείται από τρεις πυλώνες και περιλαμβάνει δράσεις για την προαγωγή της ψυχικής υγείας τριών βασικών ομάδων, με βάση την ηλικία, ξεκινώντας από την παιδική έως τη μετεφηβική ηλικία:

  • Ο Πυλώνας 1 στοχεύει στην προαγωγή υγείας της οικογένειας και του παιδιού μέσω του παιδιατρικού πλαισίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η σωματική και η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες και επηρεάζονται από κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες έρευνες, όταν ο κεντρικός σχεδιασμός των πολιτικών υγείας στο παιδιατρικό περιβάλλον προσανατολίζεται και επικεντρώνεται στη φροντίδα της οικογένειας, μέσω της υποστήριξης των παιδιάτρων στην εφαρμογή πρακτικών εντοπισμού και παραπομπής της οικογένειας σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενισχύεται σημαντικά η παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης και συστηματικής ανταπόκρισης στις ανάγκες των μελών της οικογένειας και, κατά συνέπεια, των παιδιών.
  • Ο Πυλώνας 2 επικεντρώνεται στην προαγωγή της υγείας των εφήβων κοριτσιών μέσω της αποστιγματοποίησης της περιόδου. Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι κοινωνικές νόρμες που εισάγουν διακρίσεις, τα ταμπού, η φτώχεια και η έλλειψη βασικών υπηρεσιών συχνά καθιστούν ανεκπλήρωτες τις ανάγκες των κοριτσιών σε θέματα υγείας και υγιεινής της περιόδου. Τα έφηβα κορίτσια μπορεί να αντιμετωπίσουν στιγματισμό, παρενόχληση και κοινωνικό αποκλεισμό κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
  • Ο Πυλώνας 3 στοχεύει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των εφήβων και των νέων (17-24 ετών) μέσω της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυτό- και ετερο- καταστροφικής συμπεριφοράς, της βίας και της επιθετικότητας. Είτε δηλαδή έχουμε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, π.χ. αυτοτραυματισμό, είτε βία και επιθετικότητα προς άλλους.

Κάθε πυλώνας αποτελείται από συγκεκριμένα πακέτα εργασίας που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, όπως η συλλογή δεδομένων, η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υλοποίηση και η παρακολούθηση ποικίλων παρεμβάσεων, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών υλικών για επαγγελματίες καθώς και η σύσταση και λειτουργία Πρότυπου Κοινοτικού Κέντρου για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.




Ο.ΣΥ. Α.Ε.: προμήθεια 300 καινούργιων λεωφορείων, μέσω μίσθωσης

 



Η σύμβαση που υπογράφηκε προβλέπει την προμήθεια 300 καινούργιων λεωφορείων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μέσω μίσθωσης διάρκειας 10 ετών με δικαίωμα προαίρεσης ενός έτους. Μάλιστα, η εκμίσθωση των ηλεκτρικών λεωφορείων περιλαμβάνει τους φορτιστές και τη σύνδεσή τους με το δίκτυο των αμαξοστασίων. Ειδικότερα, πρόκειται για:

  • 100 πετρελαιοκίνητα αρθρωτά λεωφορεία, 18 μέτρων.
  • 100 πετρελαιοκίνητα λεωφορεία, 12 μέτρων.
  • 100 ηλεκτρικά λεωφορεία, Midi 8,6 μέτρων, ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Το 30% του συνόλου των λεωφορείων παραδίδεται στο επόμενο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει πως ένας πολύ σημαντικός αριθμός νέων λεωφορείων πρόκειται να ενταχθεί στον στόλο της Ο.ΣΥ. έως το τέλος τους έτους. Και τα υπόλοιπα στους πρώτους μήνες του 2025.

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για την ανανέωση του στόλου και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών:

  • Τα νέα οχήματα που θα παραληφθούν με τη σύμβαση θα προστεθούν στα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν ήδη από τον Ιούνιο στους δρόμους της Αθήνας.
  • Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για 211 νέα λεωφορεία στην Ανατολική και Δυτική Αττική, και τα πρώτα 30 οχήματα προγραμματίζεται να κυκλοφορήσουν την επόμενη Δευτέρα.
  • Σε αυτά, πρέπει να συνυπολογιστούν τα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου, με χρονοδιαγράμματα παράδοσης έως το φθινόπωρο του 2025.
  • Συνολικά, λοιπόν, σε έναν χρόνο – περίπου – από σήμερα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 950 νέα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας.
  • Παράλληλα, είναι ανοιχτή, έως τις 26 Αυγούστου, η δημόσια διαβούλευση για άλλα 700 οχήματα, εκ των οποίων τα 200 είναι τρόλεϊ, όπου υπάρχει πρόβλεψη και για 50 – ενδεχομένως και 100 – λεωφορεία υδρογόνου, προκειμένου να αξιοποιήσουμε και αυτή την τεχνολογία.


Το Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ούτε διακόπτεται ούτε περικόπτεται

 


Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά φήμες ότι το Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 έως 67 σε φορείς του δημόσιου τομέα έχει δήθεν περικοπεί ή διακοπεί. Το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά με αυξημένους πόρους και αυξημένες θέσεις. Ειδικότερα:

  • Το Πρόγραμμα, ενώ κάλυπτε αρχικά 10.000 ανέργους, έχει διευρυνθεί διαδοχικά τόσο αριθμητικά όσο και ποσοτικά ως προς το ύψος της ενίσχυσης, ώστε σήμερα - μετά και την τελευταία πρόσφατη τροποποίηση της ΚΥΑ στις 6 Αυγούστου 2024 - να καλύπτει 26.500 ανέργους. Η τελευταία αύξηση των θέσεων κατά 5.000 έχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 156 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του συνολικού προγράμματος ανέρχεται πλέον στα 626 εκατ. ευρώ.
  • Το Πρόγραμμα επεκτείνεται λαμβάνοντας υπόψη τη λήξη της θητείας των παλαιότερων ωφελούμενων και την εισροή νέων ωφελούμενων, αλλά και το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό. Το μόνο το οποίο έχει συμβεί και προφανώς παρεξηγείται - καλόπιστα ή κακόπιστα από ορισμένους - είναι ότι υπάρχουν οροφές τόσο δαπανών όσο και θέσεων που δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν.
  • Υπολογίζεται ότι και μετά την τελευταία επέκταση των δικαιούχων κατά 5.000, και ενώ το πρόγραμμα είχε αρχικά σχεδιαστεί ώστε να υπάρχουν 10.000 ενεργοί δικαιούχοι, από τους περίπου 26.500 που έχουν προσληφθεί έως σήμερα, περισσότεροι από 17.000 είναι σήμερα ενεργοί.
  • Οι δικαιούχοι προσλαμβάνονται κάθε φορά για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης 12 επιπλέον μηνών. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δεδομένα δημοσιονομικά περιθώρια τόσο στον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ, όσο και των ΟΤΑ και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης που ορίζουν τον ρυθμό με το οποίο επεκτείνονται οι θέσεις του προγράμματος.
  • Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ ώστε εντός του 2025 να επεκταθεί το πρόγραμμα, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη το 2022, το 2023 και πρόσφατα τον Αύγουστο του 2024.