Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Το Δικαστήριο του Κιλκίς έκρινε συνταγματικό τον νόμο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων

 


Δέν ήθελε να εμβολιαστεί και προσπάθησε να μην κάνει το εμβόλιο, ισχυριζόμενη ότι είναι αντισυνταγματικό.

Συνταγματικό έκρινε το Δικαστήριο του Κιλκίς το νόμο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Παιονίας.

Η εργαζόμενη προσέφυγε κατά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζεται, επικαλούμενη και την αντισυνταγματικότητα του νόμου, με απλά λόγια δεν ήθελε να εμβολιαστεί βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων.

Στην πρώτη προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε πανελλαδικά, το Δικαστήριο του Κιλκίς απέρριψε τις αιτιάσεις της εργαζομένης για τις διατάξεις του νόμου, επισημαίνοντας: «… οι οποίες τέλος καμμία αντισυνταγματικότητα δεν πάσχουν, όπως αβασίμως επικαλείται η αιτούσα, καθότι με αυτές προστατεύεται το υπέρτατης αξίας έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του συνόλου των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής ως μη νόμιμο και επαλλήλως ως αβάσιμο κατ’ ουσίαν».

Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Παιονίας εργάζονται κανονικά οι υπόλοιποι 16 υπάλληλοί του, που έχουν ήδη εμβολιαστεί.



Αφγανιστάν -πτώση από αεροπλάνο: 19χρονος νεαρός ποδοσφαιριστής ένα από τα άτομα που έπεσαν στο κενό


 

Αυτός είναι ο ένας εκ των Αφγανών που έπεσε από το αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο C-17 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια προσπάθεια να διαφύγει από τους Ταλιμπάν. 

Πρόκειται για έναν 19χρονο ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν για την εθνική ομάδα νέων του Αφγανιστάν.

Ο 19χρονος Ζάκι Ανβάρι γεννήθηκε όταν οι ΗΠΑ έδιωξαν τους Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν και μάθαινε για τη διακυβέρνησή τους μόνο από τους γονείς του. Φοίτησε σε ένα γνωστό διεθνές σχολείο στην Καμπούλ δίπλα σε παιδιά διπλωματών και το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα επίδοξο άτομο.



Ο 19χρονος Ζάκι Ανβάρι φοίτησε σε ένα γνωστό γαλλόφωνο σχολείο της Καμπούλ και προσπάθησε να δραπετεύσει από την Καμπούλ όπως εκατοντάδες άλλοι, αλλά έπεσε από το αεροπλάνο

Καθώς το αεροσκάφος C-17 ετοιμαζόταν για απογείωση και προχωρούσε στον αεροδιάδρομο, αρκετοί Αφγανοί προσπάθησαν να πιαστούν από τα συστήματα προσγείωσης καθώς το αεροπλάνο ανέπτυσσε ταχύτητα. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα, δείχνει το αεροπλάνο να πετά πάνω από την Καμπούλ και τουλάχιστον δύο πτώματα να πέφτουν από αυτό.

Η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος και Αθλητισμού του Αφγανιστάν ανέφερε ότι ο Ανβάρι ήταν μεταξύ «αρκετών άλλων συμπατριωτών που έπεσαν στο έδαφος ενώ πέταξε το αεροπλάνο» αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αμερική». «Πέθαναν και μαρτύρησαν» ανέφερε η ανάρτηση «ας αναπαυθεί η ψυχή του εν ειρήνη».





«Λουκέτο» στο εργαστήριο αντι-ντόπινγκ της Αθήνας

 


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε εχθές, Παρασκευή (20/8) ότι προέβη σε οριστική άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ της Αθήνας, λόγω μη συμμόρφωσης.

Ο WADA ανέφερε ότι το εργαστήριο, του οποίου είχε αρθεί προσωρινά η πιστοποίηση -αρχικά τον Οκτώβριο του 2019- λόγω έλλειψης θεσμικής υποστήριξης και επενδύσεων, έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) εντός 21 ημερών από τη λήψη της απόφασης.

Η άρση της πιστοποίησης σημαίνει ότι το εργαστήριο δεν νομιμοποιείται να αναλύει δείγματα ελέγχου ντόπινγκ για οργανισμούς αντι-ντόπινγκ, οι οποίοι συμμορφώνονται με τον παγκόσμιο κώδικα αντι-ντόπινγκ.

Συγκεκριμένα, η πιστοποίηση του εργαστηρίου της Αθήνας είχε αρθεί από τον WADA για διάστημα έξι μηνών τον Οκτώβριο του 2019, λόγω μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων (ISL), όπως εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας επιθεώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ. Η άρση της πιστοποίησης θα παρέμενε σε ισχύ έως ότου η ελληνική Πολιτεία υλοποιούσε σειρά δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι του WADA.

Η προσωρινή άρση πιστοποίησης παρατάθηκε εν συνεχεία στους 12 μήνες, για να χορηγηθεί νέα προθεσμία έξι μηνών, καθώς ελήφθη υπ’ όψη ότι η πανδημία της COVID-19 είχε επηρεάσει την ικανότητα του εργαστηρίου να συμμορφωθεί στους τομείς που ο WADA είχε υποδείξει, ώστε να ανακτήσει το εργαστήριο την πιστοποίησή του.

Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου άρσης της πιστοποίησης, ο WADA προέβη σε εξ αποστάσεως αξιολόγηση του εργαστηρίου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου Εργαστηρίων (ISL) και πως το εργαστήριο δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο αναμενόμενο επίπεδο που απαιτείται από ένα εγκεκριμένο από τον WADA εργαστήριο. Συγκεκριμένα, o WADA είχε προβεί σε άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ της Αθήνας λόγω ελλειπούς στελέχωσης του επιστημονικού δυναμικού του και λόγω μη ανανέωσης του τεχνικού εξοπλισμού.

Κατά συνέπεια, συστάθηκε πειθαρχική επιτροπή σε συμφωνία με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων (ISL) και η πρότασή τους για οριστική άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ της Αθήνας εγκρίθηκε την Πέμπτη (19/8) από την Εκτελεστική Επιτροπή του WADA.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του WADA, η σχετική απόφαση έχει προωθηθεί σε όλες τις εθνικές δημόσιες Αρχές, σε εθνικούς φορείς πιστοποίησης, Εθνικούς Οργανισμούς Αντι-Ντόπινγκ, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), στις διεθνείς Ομοσπονδίες και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Μετά την οριστική άρση της πιστοποίησης του Εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ της Αθήνας -λόγω μη συμμόρφωσης- από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA), ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», φορέας στον οποίο ανήκει το Εργαστήριο.

Το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» αναφέρει μία σειρά από βήματα που έχει κάνει προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων του WADA, ανάμεσα στα οποία η πρόσληψη έξι νέων επιστημόνων υψηλών προσόντων -όπως ζήτησε ο WADA-, την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης, αγοράς και εγκατάστασης δύο νέων αναλυτικών οργάνων LC-HRMS (Q-Exactive Plus) συνολικού κόστους 1.339.000 € και τη δημοπράτηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανανέωση των υλικών αναφοράς και των εν γένει αντιδραστηρίων του Εργαστηρίου.

«Με την έλευση των νέων οργάνων και αντιδραστηρίων και την πραγματοποίηση όλων των αλλαγών που έχουν σχεδιασθεί, αναμένεται η επανάκτηση της διαπίστευσης από τον WADA στο συντομότερο χρονικό διάστημα,» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η οποία καταλήγει ως εξής: «Άλλωστε, στη διαδικασία της Εκτελεστικής Επιτροπής του WADA προτάθηκε και αποφασίσθηκε η διαδικασία της επαναδιαπίστευσης του Εργαστηρίου να ακολουθήσει την εσπευσμένη διαδικασία και όχι τη συμβατική, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει».

Το εργαστήριο αντι-ντόπινγκ της Αθήνας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) εντός 21 ημερών από τη λήψη της απόφασης, όπως τονίζεται στη σημερινή (20/8) ανακοίνωση του WADA.

Υπενθυμίζεται πως ο WADA είχε προβεί σε άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ της Αθήνας λόγω ελλιπούς στελέχωσης του επιστημονικού δυναμικού του και λόγω μη ανανέωσης του τεχνικού εξοπλισμού.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος αναφέρει:

«Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας ιδρύθηκε το 1986, από το 2003 είναι διαπιστευμένο από τον WADA (World Anti-Doping Agency) και έχει πραγματοποιήσει ελέγχους ντόπινγκ για Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Μετά την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου του WADA στο Εργαστήριο τον Ιούνιο του 2018 και την καταγραφή μιας σειράς προβλημάτων, όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού (δεν είχε ανανεωθεί από το 2004), πρόσληψης εξειδικευμένων στελεχών και οικονομικής αυτονομίας, αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο του 2019 η διοικητική μεταφορά του Εργαστηρίου από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ»).

Επακολούθησε αναστολή της διαπίστευσης του Εργαστηρίου τον Οκτώβριο του 2019 και ζητήθηκε η άμεση επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων (εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της στελέχωσης).

Το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής της κινητής περιουσίας του εργαστηρίου από το Ο.Α.Κ.Α. στο ΕΚΕΦΕ «Δ» υπεγράφη τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η υποστήριξη από την Πολιτεία με το ποσό των 2.000.000 € για την ανανέωση του εργαστηριακού του εξοπλισμού, ενώ υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο ορίζει ετήσια οικονομική υποστήριξη προς το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ με το ποσό των 480.000 € έως την ανάκτηση της διαπίστευσης.

Στο διάστημα που παρήλθε, το ΕΚΕΦΕ «Δ» κινήθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά και κατάφερε να καλύψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του WADA, παρά τα ζητήματα που ανέκυπταν λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα,

⦁ προσελήφθησαν οι έξι νέοι επιστήμονες υψηλών προσόντων που ζήτησε ο WADA, ανεβάζοντας τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού σε 10 (έναντι τεσσάρων το 2019).

⦁ Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προκήρυξης, αγοράς και εγκατάστασης δύο νέων αναλυτικών οργάνων LC-HRMS (Q-Exactive Plus) συνολικού κόστους 1.339.000 € ,

⦁ ενώ δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανανέωση των υλικών αναφοράς και των εν γένει αντιδραστηρίων του Εργαστηρίου.

⦁ Παράλληλα, με την υποστήριξη του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΚΕΦΕ «Δ» λύθηκαν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και έγιναν σημαντικές αναβαθμίσεις στην κτηριακή και εργαστηριακή υποδομή του Εργαστηρίου.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού/Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας/Υφυπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ εργάζεται εντατικά, με στόχο να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του WADA για την επανάκτηση της διαπίστευσης.

Ήδη, τον Αύγουστο του 2021, το Εργαστήριο πέτυχε την ανανέωση της διαπίστευσης από τον ΑORC (Association of Official Racing Chemists) για τον έλεγχο του ντόπινγκ σε άλογα.

Με την έλευση των νέων οργάνων και αντιδραστηρίων και την πραγματοποίηση όλων των αλλαγών που έχουν σχεδιασθεί, αναμένεται η επανάκτηση της διαπίστευσης από τον WADA στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, στη διαδικασία της Εκτελεστικής Επιτροπής του WADA προτάθηκε και αποφασίσθηκε η διαδικασία της επαναδιαπίστευσης του Εργαστηρίου να ακολουθήσει την εσπευσμένη διαδικασία και όχι τη συμβατική, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει».


Πηγή



Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δίνει εντολή στους αστυνομικούς να εμβολιαστούν

 


Οι 36.000 αστυνομικοί της πόλης της Νέας Υόρκης έχουν πλέον δύο επιλογές: είτε να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού είτε να φορούν μάσκες όλη την ώρα, ενώ βρίσκονται σε υπηρεσία.

Η αστυνομική διεύθυνση της αμερικανικής μεγαλούπολης εξέδωσε το ενημερωτικό δελτίο, στο οποίο περιλαμβάνεται η διαταγή, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο αρχιφύλακας Έντουαρντ Ράιλι, εκπρόσωπος τύπου της NYPD. Η διαταγή εκδόθηκε ως απάντηση στο γεγονός ότι οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, σε μια χρονική περίοδο, όπου η παραλλαγή Δέλτα τροφοδοτεί την αύξηση των μολύνσεων Covid-19 και τις νοσηλείες σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεταξύ των αστυνομικών της Νέας Υόρκης, το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται σε περίπου 47%, είπε ο Ράιλι απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήματα του Reuters. Το ποσοστό αυτό απέχει από το 68% όλων των ενήλικων Νεοϋορκέζων, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα στοιχεία της πόλης.

«Από τη στιγμή που οι εμβολιασμοί έγιναν διαθέσιμοι, ενθαρρύναμε τους εργαζόμενούς μας, ειδικά εκείνους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, να εμβολιαστούν», τόνισε ο Ράιλι, προσθέτοντας πως η διαταγή αφορά και τους πολιτικούς εργαζόμενους των αστυνομικών τμημάτων.

Όλα τα μέλη του σώματος πρέπει να φορούν μάσκα, όταν έρχονται σε επαφή με το κοινό, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής κατάστασής του, σύμφωνα με τη διαταγή.

Αρκετοί αστυνομικοί, όλοι τους χωρίς μάσκα, εθεάθησαν να κάνουν περιπολία έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν σήμερα. Δεν θέλησαν να απαντήσουν σε ερώτημα του Reuters σχετικά με τις σκέψεις τους για τη διαταγή.

Το ενημερωτικό δελτίο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επισημαίνει πως «θα ληφθούν οι προσήκουσες πειθαρχικές κυρώσεις για τα μη εμβολιασμένα μέλη που θα εντοπίζονται να μην φορούν μάσκα όταν απαιτείται». Ωστόσο, δεν ανέφερε συγκεκριμένες κυρώσεις.


Πηγή



Tο τρομακτικό πρόσωπο των Ταλιμπάν


 

Αν και στην πρώτη τους «συνέντευξη Τύπου» μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να εξωραΐσουν την εικόνα τους, υποσχόμενοι ότι ότι δεν θα εκδικηθούν τους αντιπάλους τους και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των πολιτών, αρχίζουν να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι μαχητές των Ταλιμπάν σφαγίασαν και βασάνισαν μέλη της μειονότητας των Χαζάρα στο Αφγανιστάν. Σοκαριστικές είναι οι αφηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έζησαν τις δολοφονίες που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουλίου στην επαρχία Γκάζνι. Σύμφωνα με την Αμνηστία οι δολοφονίες αυτές αποτελούν «τρομακτική ένδειξη» των πραγματικών τους προθέσεων.

Η κοινότητα των Χαζάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Αφγανιστάν. Είναι σιιίτες μουσουλμάνοι και διώκονται εδώ και πολλά χρόνια από σουνίτες μουσουλμάνους του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε, αναφέρεται ότι οι εννέα άνδρες της κοινότητας Χαζάρα δολοφονήθηκαν από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στην περιοχή Μαλιστάν στην ανατολική επαρχία Γκάζνι. Η οργάνωση μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες και εξέτασε φωτογραφίες από τον χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι δολοφονίες.

Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι διέφυγαν στα βουνά όταν εντάθηκαν οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις και όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, τα βρήκαν λεηλατημένα και τους Ταλιμπάν να περιμένουν. Σύμφωνα με την έκθεση, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς, ενώ τρεις βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Κάλαμαρντ, δήλωσε: «Η βιαιότητα των δολοφονιών αποτελεί υπενθύμιση του παρελθόντος των Ταλιμπάν και μια τρομακτική ένδειξη για τι θα επακολουθήσει». Συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτές οι στοχευμένες δολοφονίες είναι απόδειξη ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν».

Η Άγκνες Κάλαμαρντ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί σε πολλές από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν με αποτέλεσμα να μην έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τις δολοφονίες. Η Αμνηστία κάλεσε τον ΟΗΕ να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν.

Συγκλονίζει η δολοφονία του στρατηγού Χάτζι Μουλά Αχκαζάι

Στο μεταξύ, παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter με τη δολοφονία πρώην διοικητή της αστυνομίας από τους Ταλιμπάν. Ο στρατηγός Χάτζι Μουλά Αχκαζάι, δεμένος, με μαντήλι στα μάτια, βρίσκεται γονατιστός στο έδαφος και δέχεται βροχή από σφαίρες.

Ανθρωποκυνηγητό για πρόσωπα που εργάστηκαν για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν, αναζητώντας άτομα που εργάζονταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, προειδοποιεί έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος ψάχνουν τους στόχους τους πόρτα-πόρτα, απειλώντας τις οικογένειές τους.

«Δεν υπάρχει διέξοδος», ανέφερε ο Φαρίντ, ένας Αφγανός κομάντο, σε γραπτό μήνυμα προς έναν Αμερικανό στρατιώτη, με τον οποίο πολέμησαν μαζί. Ο Φαρίντ, ο οποίος συμφώνησε να γίνει γνωστό μόνο το μικρό του όνομα, δήλωσε ότι κρύβεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, παγιδευμένος αφότου οι μονάδες του τακτικού στρατού παραδόθηκαν γύρω του. «Προσεύχομαι να σωθώ», είπε. 

Οι λίστες των Ταλιμπάν, οι οποίοι αναζητούν ανθρώπους που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν και πολέμησαν μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο φως, αποκαλύπτοντας ένα πιο αιματηρό πρόσωπο από την πιο ήπια εικόνα που οι μαχητές επιχειρούν να προβάλουν προς τον υπόλοιπο κόσμο.


Με πληροφορίες από ΒΒC, NYT

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Συνελήφθη άνδρας για εμπορία ανθρώπων, παράνομη κατακράτηση και απόπειρα βιασμού


 

Συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, με τη συνδρομή του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απόπειρας βιασμού, της εμπορίας ανθρώπων, της παράνομης κατακράτησης, της σωματικής βλάβης και της απειλής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία γυναίκας, συντρόφου του, ο συλληφθείς την κατακρατούσε παράνομα, σε οικία του στην Πάτρα, όπου από τον Μάρτιο του 2021, την εξύβριζε, την απειλούσε και την χτυπούσε επανειλημμένα στο σώμα της, προκαλώντας της σωματικές βλάβες.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο συλληφθείς με χρήση βίας και απειλών για την ζωή της παθούσας, την εκβίαζε, με σκοπό την γενετήσια εκμετάλλευση της.

Επιπλέον, πριν από μια εβδομάδα ο συλληφθείς αποπειράθηκε να την βιάσει, χωρίς να ολοκληρώσει την πράξη του.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.



Συνελήφθη αλλοδαπός κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων

 



Συνελήφθη, βραδινές ώρες της 18-8-2021, στην Πλατεία Βικτωρίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης (ΟΑΜΑ), αλλοδαπός κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω αστυνομικοί, στο πλαίσιο στοχευμένων περιπολίων στο κέντρο της Αθήνας, εντόπισαν και προσέγγισαν τον αλλοδαπό προκειμένου να τον ελέγξουν.

Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο με περιεχόμενο πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.



4 χρόνια φυλάκιση σε εμπρηστή στην Ζάκυνθο χωρίς αναστολή και δικαίωμα έφεσης

 


Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα έφεσης, επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ζακύνθου, σε ημεδαπό για την κατηγορία του εμπρησμού.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο ημεδαπός, προκάλεσε φωτιά σε οικόπεδο στην περιοχή του Παντοκράτορα, με αποτέλεσμα να καούν πάνω από 2 στρέμματα γης, χαμηλής βλάστησης.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες απέτρεψαν την φωτιά να φτάσει σε γειτονικές ιδιοκτησίες. 

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού για να εκτίσει τα 4 χρόνια.



Γώγος: Απέχουμε παγκοσμίως από έλεγχο πανδημίας, μπήκαμε τέταρτο κύμα με Δέλτα


Σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος  κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα.

Το νέο τέταρτο κύμα έχει να κάνει με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της μεγάλης της μεταδοτικότητας, έχει επικρατήσει παντού.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα και για λίγο σοβαρότερη νόσηση από αυτό το στέλεχος το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει πρόβλημα για τους μη εμβολιασμένους.

Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε.

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής.

Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.

Είπε, ότι πάνω από 80% έφτασε η παραλλαγή Δέλτα και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.



Πηγή: skai.gr




Προφυλακίστηκε ο πρώην αστυνομικός για εμπλοκή στη δολοφονία της συζύγου Κορφιάτη

 


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην αστυνομικός που φέρεται ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της 37χρονης Χριστίνας Κλουτσινιώτη, τον Ιούνιο του 2020 στον 'Αγιο Σώστη Ζακύνθου.

Σήμερα το πρωί, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, κλήθηκε από την ανακρίτρια Ζακύνθου ξανά σε απολογία. Μετά την απολογία του που κράτησε αρκετές ώρες, η ανακρίτρια και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, αποφάσισαν την προφυλάκισή του.

Ο πρώην αστυνομικός είχε συλληφθεί με άλλους επτά κατηγορουμένους τον περασμένο Ιούνιο, για την ίδια δολοφονία, και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τον πρώην αστυνομικό, ο οποίος υπηρέτησε ως υποδιοικητής Ασφαλείας στη Ζάκυνθο, είχε κατονομάσει για παράνομες δραστηριότητες στο νησί, ο Ντίμης Κορφιάτης (σύζυγος της Χριστίνας Κλουτσινιώτη), ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, για την ληστεία σε βάρος του νυν δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη από τον οποίο είχαν αποσπάσει 500.000 ευρώ. Στο Εφετείο ωστόσο, η ποινή του μειώθηκε στα 12 χρόνια κάθειρξη, εξέτισε τα 3/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε.


Πηγή




Μεσαίωνας στον Πειραιά - Σιίτες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν


 

Δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, γιόρτασαν και φέτος την Ασούρα στον Πειραιά με σκηνές μεσαίωνα που δεν αρμόζει να γίνονται σε κοινή θέα.

Για τους μουσουλμάνους αυτή είναι η μεγάλη θρησκευτική επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν και γιορτάζεται με ένα αιματηρό έθιμο αυτοτραυματισμού.

Ο Χουσεΐν ιμπν Αλί έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα. Η ημέρα μνήμης του θανάτου του ονομάζεται Ασούρα εορτάζεται τη δέκατη ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και αποτελεί ημέρα μεγάλου πένθους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για την ημέρα αυτή οι πιστοί αυτομαστιγώνονται, χρησιμοποιώντας μαστίγια με λάμες τα οποία προκαλούν αιμορραγία.





Με δανεικά βγάζει τον μήνα ένα στα δύο νοικοκυριά

 


Με δανεικά αναγκάζεται να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του σχεδόν ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά. Η οικονομική κρίση των περασμένων ετών και η πανδημία με τις αναστολές εργασίας σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας από τον Μάρτιο το 2020 δημιούργησε ένα ασφυκτικό κλοιό για τα νοικοκυριά, οδηγώντας τα στον δανεισμό για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ότι τη χρονιά που πέρασε 46,5% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι δανείζονται για να πληρώσουν καθημερινά έξοδα διαβίωσης με κύρια πηγή χρηματοδότησης τις τράπεζες (δάνεια και κάρτες), ενώ στα καθημερινά έξοδα φαίνεται να συνεισφέρουν με δανεισμό οι συγγενείς και οι φίλοι.

Τις ασφυκτικές συνθήκες δείχνει και το γεγονός ότι το 35,2% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν διαθέτει αποταμιεύσεις.

Τα στοιχεία της ΕΣΤΑΤ, τα οποία περιλαμβάνονται στην Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC), αποτελούν μέρος ενός κοινοτικού στατιστικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ερευνά τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και την εικόνα του δανεισμού τους. 

Τα δάνεια

Αν και το 72% των νοικοκυριών δεν έχει υποχρέωση να εξοφλήσει κανένα δάνειο, εξαιρώντας τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά της κύριας κατοικίας, το 28% έχει την υποχρέωση εξόφλησης ενός τουλάχιστον δανείου, εκ των οποίων το 19,6% ενός δανείου, το 6,5% δύο δανείων, το 1,7% τριών δανείων και το 0,2% τεσσάρων δανείων.

Μάλιστα το μέσο οφειλόμενο ποσό, συμπεριλαμβανομένων τόκων και κεφαλαίου (με εξαίρεση τυχόν ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά της κύριας κατοικίας), εκτιμάται σε 236,70 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό των φτωχών νοικοκυριών είναι στα 174 ευρώ και των μη φτωχών νοικοκυριών στα 246,35 ευρώ.

Ως κύριος λόγος για τη λήψη ενός δανείου από τα νοικοκυριά αποτελεί η αγορά περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των οικιακών επίπλων και συσκευών και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων) σε ποσοστό 56,3%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθούν η κάλυψη καθημερινών εξόδων διαβίωσης (46,5%), η εκπαίδευση (7,9%), η αγορά μεταφορικού μέσου (7,8%), οι διακοπές (7,2%), η ιατρική περίθαλψη (3,6%), το προσωπικό δάνειο για χρηματοδότηση ιδίας επιχείρησης (1,5%) και η αναχρηματοδότηση δανείων (1,4%) .

Κύρια πηγή χρηματοδότησης αποτελεί η τράπεζα ή κάποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε ποσοστό 99,2% μέσω δανείων ή πιστωτικών καρτών και ακολουθούν η ιδιωτική πηγή, δηλαδή συγγενείς, φίλοι σε ποσοστό 1,7% ή κάποια άλλη πηγή 0,2%.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι για τα φτωχά νοικοκυριά ο δανεισμός από συγγενείς και φίλους καλύπτει ποσοστό της τάξης του 37,4%, γεγονός από το οποίο μπορεί κανείς να συμπεράνει τη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

Οσο για τις οφειλές των νοικοκυριών σε ενυπόθηκα δάνεια της κύριας κατοικίας που διατηρούν τα νοικοκυριά κατά μέσο όρο εκτιμώνται σε 39.516 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό των φτωχών νοικοκυριών σε 29.436 ευρώ και των μη φτωχών νοικοκυριών σε 41.297 ευρώ. Ωστόσο τα τέσσερα στα έξι νοικοκυριά ( 40,7%) δηλώνουν ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποια ακίνητη περιουσία εκτός της κύριας κατοικίας. 

Ποια αποταμίευση;

Στο τέλος ενός τυπικού μήνα, τα νοικοκυριά αποταμιεύουν χρήματα σε ποσοστό 37,4%, ενώ το 27,3% βρίσκεται σε ανάγκη να ξοδεύει από τις αποταμιεύσεις του (είτε πρόκειται για καταθέσεις στην τράπεζα είτε για χρήματα που φυλάσσονται σπίτι), το 16,3% βρίσκεται σε ανάγκη δανεισμού από τρίτους και το 18,9% ούτε αποταμιεύει ούτε βρίσκεται σε ανάγκη εκταμίευσης ή δανεισμού.

Μόλις το 9,4% μπορεί να αποταμιεύσει, το 30,1% αναγκάζεται να ξοδέψει αποταμιεύσεις για να βγάλει τον μήνα, το 37,4% δανείζεται από φίλους και συγγενείς.

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν δυνατό να διατηρήσει το νοικοκυριό το τρέχον βιοτικό του επίπεδο με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο των αποταμιεύσεών του (σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή στο σπίτι), το 33,4% των νοικοκυριών δήλωσε για λιγότερους από 3 μήνες, το 17,3% από 3 έως 6 μήνες, το 8,2% από 7 έως και 12 μήνες και μόνο το 5,9% για περισσότερους από 12 μήνες, ενώ το 35,2% δεν διέθετε αποταμιεύσεις αρα δεν έχει περιθώρια να καλύψει τα καθημερινά έξοδα.


ΤΑ ΝΕΑ

in.gr



Αεροδρόμιο της Καμπούλ -Σκηνές χάους και τρομοκρατίας

 


Σκηνές χάους κάνουν τον γύρο του κόσμου, με πρωταγωνιστές παιδιά, γυναίκες και άνδρες να ποδοπατούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν μέχρι εκεί, ώστε να αποχωρήσουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο από το Αφγανιστάν, για να μην πέσουν στα χέρια των ισλαμιστών Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν, είπαν ψέματα γιατί υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να παρέχουν στις ξένες δυνάμεις την πλήρη υποστήριξή τους στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ωστόσο μόνο αυτό δεν κάνουν αφού τρομοκρατούν και σκοτώνουν. 



Πλήθη ατόμων συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, επιθυμώντας απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν και να μην ζήσουν στο μεσαίωνα των Ταλιμπάν. 

Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν πως οι Ταλιμπάν διεξάγουν στοχευμένες έρευνες για Αφγανούς που συνεργάστηκαν με την πρώην κυβέρνηση ή με ξένες δυνάμεις.



Έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

 


Η συνομιλία μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν κράτησε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα. 

Οι Έλληνας ηγέτης με τον Τούρκο ομόλογο του, συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Επιπλέον, συζητήθηκε η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας.