Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Το νέο καθεστώς για ηλεκτρονικές αποδείξεις


Με στόχο οι ηλεκτρονικές πληρωμές να φτάσουν το 2020 τουλάχιστον στα 43 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση άνω των 7 δισ. ευρώ συγκριτικά με τη φετινή χρονιά, παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα η νομοθετική διάταξη για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές. Εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η υποχρέωση θα αφορά από το νέο έτος και τους ελεύθερους επαγγελματίες, και τους εισοδηματίες, αλλά και το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα από δύο ή περισσότερες πηγές.

Από το… κυνήγι θα εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή τα μερίσματα και οι τόκοι. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος –το άθροισμα από όλες τις πηγές που φορολογούνται βάσει κλίμακας–, ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22% επί της αξίας των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα υπολείπονται του στόχου.

Επίσης, η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει ανώτατο πλαφόν ηλεκτρονικών πληρωμών, το οποίο θα οριστεί σύμφωνα με πληροφορίες στις 20.000 ευρώ. Ετσι, είτε ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 67.000 ευρώ είτε 167.000 ευρώ, οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα υποχρεούται να προσκομίσει δεν θα μπορούν να υπερβούν το ποσό των 20.000 ευρώ.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα εξακολουθήσει να εξαιρεί τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 70 ετών από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ καμία αλλαγή δεν επέρχεται στον κατάλογο των συναλλαγών που θα αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του 30% του εισοδήματος. Ετσι, θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές με κάρτα (ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού) πλην:

1. Των ενοικίων που καταβάλλει ο φορολογούμενος για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες.

2. Των ποσών για την αγορά οχημάτων, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.

3. Των τελών κυκλοφορίας.

4. Των δόσεων για αποπληρωμή στεγαστικών δανείων.

5. Των δαπανών για την αγορά ομολόγων και χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Ο στόχος για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 7 δισ. ευρώ τουλάχιστον μέσα στο 2020 είναι φιλόδοξος, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί για δύο λόγους. Πρώτον, διευρύνεται αισθητά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τις κάρτες τους, πιστωτικές και χρεωστικές.

Και δεύτερον, μεγαλώνει η «εισοδηματική βάση» επί της οποίας θα υπολογίζεται ο υποχρεωτικός συντελεστής του 30%. Εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που και τα προηγούμενα χρόνια υποχρεούνταν να κάνουν συναλλαγές με κάρτες, από τις αρχές του 2020 θα προστεθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι (κατά κύριο λόγο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων) αλλά και όλοι οι εισοδηματίες και οι αγρότες.

Μόνο από την προσθήκη των εισοδημάτων από ενοίκια και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, παράγονται κάθε χρόνο εισοδήματα της τάξεως των 11 δισ. ευρώ. Αρα αυτοί που εισπράττουν αυτά τα ποσά θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ.

Η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών δεν θα αφορά μόνο αυτούς που έχουν ως αποκλειστική πηγή εισοδήματος το ενοίκιο ή το ελεύθερο επάγγελμα, αλλά και αυτούς που έχουν εισοδήματα από δύο ή περισσότερες πηγές. Ετσι, μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ από ενοίκια αλλά και 5.000 ευρώ από «μπλοκάκι» θα έχει άθροισμα φορολογητέων αποδοχών 20.000 ευρώ και θα πρέπει να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Αν δεν πιάσει τον στόχο και οι ηλεκτρονικές του πληρωμές φτάνουν στις 5.000 ευρώ, επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο 220 ευρώ. Η έκπτωση φόρου που προβλέπεται για τους μισθωτούς (και η οποία θα είναι αισθητά μειωμένη φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή) θα δίδεται κανονικά και σε αυτούς που θα πιάνουν τον στόχο των ηλεκτρονικών πληρωμών και σε αυτούς που δεν θα τον πιάνουν.

Μπόνους επιβράβευσης

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών να έχουν «μπόνους» επιβράβευσης. Δηλαδή να αναγνωρίζονται ακόμη και στο διπλάσιο για να επιτευχθεί ο στόχος του 30%. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν αυτό το μέτρο θα ισχύσει από φέτος. Σε κάθε περίπτωση, οι δαπάνες που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών επισκευής ή ενεργειακής θωράκισης ακινήτου, δεν θα ενσωματώνονται στο «καλάθι» των υπόλοιπων αποδείξεων. Ναι μεν η πληρωμή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά αλλά γι’ αυτές θα γίνεται έκπτωση φόρου 40% επί της αξίας της συναλλαγής.

Πονοκέφαλος για την ΑΑΔΕ οι δαπάνες των επαγγελματιών

Ενα από τα προβλήματα στο οποίο θα κληθεί να δώσει λύση το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει να κάνει με τον διπλό χαρακτηρισμό των δαπανών που κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.  Με τη χρεωστική του κάρτα ή μέσω e-banking ο επαγγελματίας μπορεί και να πληρώνει τους προμηθευτές του και να αγοράζει εξοπλισμό για την άσκηση του επαγγέλματός του, αλλά και να κάνει τα ψώνια του σπιτιού. Ετσι, δεδομένου ότι το 30% των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών θα υπολογίζεται επί του καθαρού εισοδήματος όπως αυτό αποτυπώνεται στο Ε1, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην συνυπολογίζονται οι ίδιες δαπάνες δύο φορές. Η τελική λύση θα πρέπει να δοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ούτως ή άλλως, η υποχρέωση πραγματοποίησης συναλλαγών που να αντιστοιχούν στο 30% των καθαρών κερδών αφορά τα εισοδήματα ή τα καθαρά κέρδη του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Οι αυτοαπασχολούμενοι ενσωματώνουν τις επαγγελματικές τους δαπάνες στα βιβλία τους –η τήρηση των οποίων θα γίνει ηλεκτρονική από τις αρχές του 2020, τουλάχιστον με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό– και τις αποτυπώνουν στο έντυπο Ε3 της εφορίας. Στο έντυπο Ε1, το βασικό φορολογικό έντυπο, μεταφέρεται ουσιαστικά το καθαρό αποτέλεσμα, δηλαδή η διαφορά «έσοδα μείον δαπάνες». Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κάποιος χαρακτηρισμός της δαπάνης κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Ο επαγγελματίας μπορεί να ζητήσει την έκδοση τιμολογίου (σαφής ένδειξη ότι πρόκειται για επαγγελματική δαπάνη), μπορεί όμως και να ζητήσει απλή απόδειξη, καθώς συναλλαγές μέχρι 50 ευρώ με απόδειξη αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές. Ετσι, όταν η ΑΑΔΕ θα τροφοδοτείται με τα στοιχεία από τις τράπεζες για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιες περιπτώσεις έχει εκδοθεί τιμολόγιο και σε ποιες απόδειξη, η οποία πάλι μπορεί να είναι «επαγγελματική» ή «οικογενειακή». 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χανιά: Κλείσιμο του Μπάλου και αύξηση του εισιτηρίου για το φαράγγι της Σαμαριάς – Η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη



Tην άποψη ότι θα πρέπει να προστατευθούν οριστικά κάποιες περιοχές των Χανίων, όπως το Ελαφονήσι, το Φαράγγι της Σαμαριάς, ο Μπάλος και να μπουν ακριβότερα εισιτήρια στα Φαράγγια των Χανίων, εκ των οποίων τουλάχιστον…

4 θα πρέπει να γίνουν εθνικοί δρυμοί, κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο του 2ου Chania Businnes Forum 2019, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

“Αν δεν προστατευτεί ο Μπάλος, ούτε τα δικά σας παιδιά δεν θα τον ζήσουν. Σας το λέω με την υπογραφή μου” ανέφερε, κάνοντας λόγο για δύσκολες αποφάσεις, που πρέπει όπως είπε να παρθούν.

“Το φαράγγι της Σαμαριάς θα πρέπει να έχει πολύ ακριβότερο εισιτήριο από ότι ισχύει σήμερα. 10 ευρώ εισιτήριο στο Φαράγγι δεν είναι κάτι το φοβερό, σας βάζω την υπογραφή μου ότι δε θα μειωθούν οι επισκέπτες” υποστήριξε η Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας..

Τέλος η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την έκπληξή της για τη δημιουργικότητα των Κρητικών επιχειρηματιών, την οποία χαρακτήρισε μοναδική και έκανε λόγο για επιχειρηματίες με όραμα, που θέλουν να αφήσουν την σφραγίδα τους, αλλά χρειάζονται στήριξη.

Πηγή: zarpanews.gr


Νέο καραγκιοζιλίκι Ραγκούση τα βάζει με τους «τυχοδιώκτες του ΠΑΣΟΚ που πήγαν ΣΥΡΙΖΑ για 7.000 ευρώ το μήνα»



Ο Ραγκούσης τους τελευταίους μήνες έχει υπερβεί της γενικής ξεφτίλας και είναι μία κατηγορία ξεφτίλας μόνος του.

Ο ανεκδιήγητος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που του χρεώνουμε ότι ταιριάζει απόλυτα στο παρακμιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, τα έβαλε με την πασοκογενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Βήμα για Όλους» του STAR Κεντρικής Ελλάδος και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο, και μίλησε ποιος ο Ραγκούσης για γυρολόγους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, παριστάνοντας τους αντιμνημονιακούς, ενώ παλαιότερα είχαν ψηφίσει τα μνημόνια, «για να κάνουν τους καλούς στον κύριο Τσίπρα».

Τους συγκεκριμένους «στελέχη, βουλευτές και πρώην υπουργούς» τούς χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτους ο πρώην πασόκος και νυν Συριζαίος. «Για να μην πω κατάπτυστους» τόνισε ο τύπος που χρειάζεται ψυχιατρική γνωμάτευση γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται όσα λέει και κάνει.

Έκανε μάλιστα σαφέστατη αναφορά στο... οικονομικό σκέλος αυτής της ιστορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Και εγώ διαφώνησα με το κόμμα μου το 2012 όταν προέκυψαν οι δυσβάσταχτες πληροφορίες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά εγώ πήγα σπίτι μου πέντε χρόνια. Δεν γύριζα, δεν σουλατσάριζα σαν τυχοδιώκτης από κόμμα σε κόμμα, διεκδικώντας καμία βουλευτική έδρα και κανένα κρατικό αξίωμα για να έχω και εγώ μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα. Και εγώ θα ήθελα να έχω 7.000 ευρώ το μήνα όλα αυτά τα πέντε χρόνια, αλλά προτίμησα να κάτσω σπίτι μου και μαζί με μένα και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν στη ΝΔ. 

Δυστυχώς ναι. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί και θα αποτελούν πάντοτε για τον ελληνικό λαό ένα μόνιμο παράδειγμα προς αποφυγή. Ένα μόνιμο παράδειγμα πολιτικής ανηθικότητας που έβαλε το οικονομικό, το ταπεινό ευτελές συμφέρον...Βεβαίως 7.000 ευρώ το μήνα δεν είναι ευτελές ποσό, αλλά όταν το βάζεις πάνω από αξίες όταν το βάζεις πάνω από αρχές, νομίζω ότι είναι μια ευτελής και ανήθικη επιλογή.»

«Αυτό δεν είναι μια ακόμα απόδειξη για το πόσο θλιβερή είναι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;»

Ένα ψυχίατρο για τον Ραγκούση γιατί δεν είναι θέμα μόνο ξεφτίλας, χειροτερεύει η κατάσταση!!!


Επιμένει ο Τσίπρας να θέλει να απαξιώσει την επιτροπή Novartis ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για σκευωρία


Οι αποκαλύψεις της "Καθημερινής" για στημένους μάρτυρες που επιβεβαιώνουν την σκευωρία ΣΥΡΙΖΑ για στημένες κατηγορίες πολιτικών όσο αφορά την υπόθεση Novartis, φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα και το κόμμα του.

Ένας λόγος ακόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να κάνει μπάχαλο τις διαδικασίες της επιτροπής για να μην ξεφτιλιστούν περισσότερο και αντιμετωπίσουν τα στελέχη τους σοβαρές ποινικές ευθύνες.

Σήμερα, αναμένεται να στείλει ο Τσίπρας αμετανόητος και αδίστακτος την απαντητική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τρομαγμένος για τα όσα έρχονται στην δημοσιότητα για την σκευωρία που έστησε μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην άποψη πως η εξαίρεση των δύο πρώην υπουργών αποτελεί παράνομη πράξη.

Είναι βέβαιο ότι ο Τσίπρας ποντάρει στην ένταση για να προκαλέσει χάος, ώστε να οδηγήσει σε μεγάλη σε διάρκεια διακοπή των εργασιών της επιτροπής και κατ’ επέκταση στην απαξίωση της, ακολουθώντας πρακτικές αντικοινοβουλευτικές και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Αυτές οι αθλιότητες και οι τσαμπουκάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του Πολάκη - Τζανακόπουλου μόνο ηρωοποίηση δεν μπορεί να πετύχει αντίθετα εξοργίζει περισσότερο του Έλληνες πολίτες για την κατάντια και την ποιότητα των στελεχών του Τσίπρα.

Ακούστηκε και η αθλιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και πρόταση μομφής κατά του κ. Τασούλα για να ξεφτιλιστεί περισσότερο στα μάτια του Ελληνικού λαού.

Η εξελίξεις μετά τις νέες αποκαλύψεις θα είναι ραγδαίες και ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα με τις γελοιότητες τους, στριμώχνεται περισσότερο και απαξιώνεται από τον ελληνικό λαό.






Γυναίκα πυροβολήθηκε στο κεφάλι


Σε σοβαρή κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι από πυροβόλο όπλο μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο μία 24χρονη γυναίκα.

Η κοπέλα βρισκόταν σε καφετέρια μαζί με έναν άνδρα στην οδό Μαυρομιχάλη, στον Πειραιά, η γυναίκα, η οποία όπως φαίνεται μέχρι στιγμής μετά από έντονη λογομαχία με τον άντρα που είχε όπλο μαζί του το οποίο κατείχε παράνομα του το πήρε και απειλούσε να το στρέψει εναντίον της όταν κάποια στιγμή το όπλο εκπυρσοκρότησε, κατά τη προσπάθεια του άντρα να την αποτρέψει να πυροβοληθεί.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν την πυροβόλησε ο άνδρας η πυροβολήθηκε μόνη της, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν, ενώ η Αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.


Σοκ στη Βρετανία από τον τραυματισμό του Αντρέ Γκόμεζ της Έβερτον - «Έκλαιγε, ούρλιαζε, φώναζε»


Σοκ  ο τραυματισμός του επιθετικού της Έβερτον, Αντρέ Γκόμεζ, στον αγώνα της ομάδας του κόντρα στην Τότεναμ.

Ο Πορτογάλος επιθετικός έσπασε τον αστράγαλό του μετά από μαρκάρισμα του επιθετικού της Τότεναμ, Σον Χέουνγκ μιν στο 79ο λεπτό και αναμένεται σήμερα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο Γκόμεζ «έκλαιγε, ούρλιαζε, φώναζε» από τους πόνους : «Ήταν σε σοκ. Τα μάτια του είχαν ανοίξει. Προσπάθησα να του κρατήσω το κεφάλι» δήλωσε ο Τούρκος συμπαίχτης του Τσενκ Τοσούν ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει τον Γκόμεζ από το να κοιτάζει το πόδι του.

Εξίσου σοκαρισμένος ήταν και ο Σον ο οποίος τελικά αποβλήθηκε για το πολύ σκληρό μαρκάρισμά του.





Αυτή είναι η 45χρονη που παρασύρθηκε με το φουσκωτό της στο Αιγαίο


Λίγα λεπτά μετά τις δύο έφτασε στο λιμάνι του Ηρακλείου η 47χρονη που κατέβηκε από το σκάφος του Λιμενικού με τα πόδια σε πολύ καλή κατάσταση, μετά την περιπέτεια που έζησε μέσα στο μικρό φουσκωτό σκάφος χωρίς μηχανή.

Η 47χρονη  είχε πάει για να ψωνίσει κάποιες προμήθειες από κόλπο στη Φολέγανδρο, πλην όμως τα ρεύματα όπως όλα δείχνουν την παρέσυραν και βρέθηκε μεσοπέλαγα επί ώρες.

Όπως δήλωσε ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής, από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης στις έρευνες υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και χερσαίες δυνάμεις από την Θήρα, την Ίο, τη Νάξο, τη Φολέγανδρο και τη Μήλο, τρία ιδιωτικά σκάφη καθώς και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, σήμερα η τεράστια επιχείρηση εντάθηκε περαιτέρω με την συμμετοχή και σκαφών από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

«Τα σκάφη έσπευσαν σε συγκεκριμένες περιοχές έρευνας σύμφωνα με τη συστηματικότητα και τη μεθοδολογία που ακολουθείται από τα έμπειρα στελέχη του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και μετά από ώρες ερευνών εντοπίστηκε από το πλωτό του Λ.Σ 119 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου η αγνοούμενη η οποία επέβαινε στο μικρό φουσκωτό, σε απόσταση 55 ναυτικά μίλα βορειοδυτικά του Ηρακλείου, μια τεράστια απόσταση που δείχνει την ένταση της επιχείρησης έρευνας. Υπάρχει αίσια έκβαση στην επιχείρηση και αυτό δείχνει και την κατάρτιση και την εμπειρία που διαθέτουν τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος στα σκάφη, τα πλωτά και τα εναέρια. Ελπίζουμε πάντα όλες οι επιχειρήσεις να έχουν το ίδιο αίσιο τέλος» είπε ο κ. Δουβής.

Η γυναίκα λόγω της διαδικασίας που πρέπει να τηρηθεί, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείου Ηρακλείου για αξιολόγηση της κατάστασής της και τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ όπως δήλωσε ο λιμενάρχης Ηρακλείου, όταν την εντόπισε το πλωτό σκάφος, η ίδια πολύ συγκινημένη ευχαρίστησε τον κυβερνήτη και το υπόλοιπο πλήρωμα.

«Σε τέτοιες στιγμές, είναι αρκετή η συγκίνηση. Η γυναίκα μετά από τόσες ώρες ταλαιπωρίας, μετέφερε τις ευχαριστίες της στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη. Αυτές είναι οι στιγμές ηθικής ικανοποίησης που μας γεμίζουν με θάρρος και φορτίζουν τις μπαταρίες μας, για την επόμενη επιχείρηση» συμπλήρωσε ο κ. Δουβής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Παγώνουν» ΕΝΙ και TOTAL τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ


Δύο μόλις μήνες πριν την έναρξη των γεωτρήσεων και η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ  κινείται σε αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού εργασιών καθώς δεν θα ξεκινήσει από το «τεμάχιο 7» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αρχικά είχε σχεδιάσει, αλλά από γειτονικό οικόπεδο.

Εν αντιθέσει με τα όσα λεγόντουσαν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου.

Εξέλιξη που αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας.

Ζητήματα που φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL. Την ίδια ώρα, ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής.

Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται τώρα,  σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα , σε αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στο τουρκικό Πρόγραμμα της DW ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί είχε προτείνει τη δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και θεωρεί ότι θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Προς το παρόν οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν τα τουρκοκυπριακά εδάφη σαν να εμπίπτουν στα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι λάθος ότι η πρότασή μας για από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δεν αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πρότασή μας αντιμετωπίζεται διεθνώς όλο και πιο θετικά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν την αποδέχονται, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όλο και συχνότερα λέγεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας».


Πηγή : in.gr


«Αδειάζει» Π. Πολάκη και Αλ. Τσίπρα για την Novartis ο Στ. Κοντονής



Στην παραδοχή ότι η δήλωση του Παύλου Πολάκη που τον εμφανίζει να γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis ήταν ικανή «να τινάξει την έρευνα στον αέρα και να την καταστήσει διάτρητη», προέβη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην ΕΡΤ. Επίσης άφησε αιχμές κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και χαρακτήρισε στίγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πολάκη ο κ. Κοντονής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αυτή η δήλωση ήταν ικανή να τινάξει την έρευνα στον αέρα και να την καταστήσει διάτρητη» και σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά που λέμε», για να προβεί στην εκτίμηση ότι «ενδεχομένως να πιθανολογούσε» για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Επίσης, αποκάλυψε πως τότε είχε κάνει σχετικό διάβημα στον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το εάν υπήρξε απάντηση από την πλευρά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός αποκάλεσε ακόμα μείζον πολιτικό θέμα τις αναφορές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πως ως υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι συναντούσε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε ότι «έπεσε από τα σύννεφα», ζητώντας, όπως είπε, εξηγήσεις για το αν το γνώριζε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις αλλαγές του ποινικού κώδικα, στις οποίες προέβη τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε στίγμα για την κυβέρνηση της Αριστεράς, τη μετατροπή σε πλημμέλημα από κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας και συμφώνησε με τη αλλαγή της διάταξης που προώθησε η Νέα Δημοκρατία.

«Αλλά το κακό έγινε, διότι ο κάθε κατηγορούμενος κρίνεται με τον επιεικέστερο προηγούμενο ποινικό νόμο και όσοι απηλλάγησαν απηλλάγησαν λόγω παραγραφής… και θα απαλλαγούν και άλλοι», κατέληξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.


Πηγή : liberal.gr


Οδηγός στην Κωνσταντινούπολη έριξε λεωφορείο σε στάση - 13 τραυματίες



Ένας οδηγός στην Κωνσταντινούπολη έριξε το λεωφορείο του σε στάση λεωφορείου και στη συνέχεια επιτέθηκε με μαχαίρι στους ανθρώπους που προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να φύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο δράστης πήδηξε στη θάλασσα, στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Στους 13 τραυματίες περιλαμβάνεται και ένας άνδρας τον οποίο μαχαίρωσε ο οδηγός όταν προσπάθησε να τον εμποδίσει να φύγει, αφού είχε παρασύρει με το βαρύ όχημα τους ανθρώπους που περίμεναν στη στάση. Μεταξύ των τραυματιών είναι τρεις Ιρανοί υπήκοοι και δύο παιδιά.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο οδηγός έριξε κατά λάθος ή σκόπιμα το λεωφορείο στη στάση.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, ο  33χρονος οδηγός συνελήφθη.

'da özel halk otobüsü yayalara çarptı: 13 yaralı http://v.aa.com.tr/1634463 


Eλεγχοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου


Ελέγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, πραγματοποίησαν, το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛΑΣ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛΑΣ αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από το σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων, καταγράφοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών-εκπροσώπων καταστημάτων που ελέγχθηκαν ήταν συνεργάσιμοι και επέδειξαν επαγγελματισμό και κατανόηση της σημασίας της τήρησης του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό όσων δεν καπνίζουν.

Στη Λάρισα οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε κεντρικά, όσο και σε περιφερειακά σημεία της πόλης σε συνολικά είκοσι δύο επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών, όπως κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες και παιδότοποι.

Σε τρία καταστήματα κάπνιζαν άνω των 30 θαμώνων και σε τέσσερα βρέθηκαν 10-19 καπνίζοντες.

Επίσης, επιπλέον των προηγουμένων, σε επτά καταστήματα μολονότι δεν βρέθηκαν καπνίζοντες την ώρα του ελέγχου υπήρχε έντονη μυρωδιά καπνού και σταχτοδοχεία στα τραπέζια.

Σήμανση περί απαγόρευσης καπνίσματος υπήρχε σε 7 μόνο καταστήματα. Στους παιδότοπους δεν κάπνιζε κανείς ούτε υπήρχαν σταχτοδοχεία στα τραπέζια.

Στη Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν συνολικά είκοσι ένα καταστήματα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ταχείας εστίασης και μπαρ-καφετέριες στις περιοχές, Πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης, και Λευκός Πύργος.

Σε 18 καταστήματα με αριθμό θαμώνων 20-220 δεν βρέθηκαν καπνίζοντες, ενώ καταγράφηκε, επίσης, η ύπαρξη σήμανσης, καθώς και απουσία σταχτοδοχείων από τα τραπέζια.

Σε τρία καταστήματα βρέθηκαν καπνίζοντες και ειδικότερα, στο πρώτο 10 σε σύνολο 70 θαμώνων, στο δεύτερο 10 σε σύνολο 90 θαμώνων (χρήση ναργιλέ) και στο τρίτο 35 σε σύνολο 85 θαμώνων. Σε πέντε καταστήματα δεν υπήρχαν σημάνσεις ή/και δεν είχαν ληφθεί λοιπά μέτρα αποτροπής.

Στην Αθήνα ελέγχθηκαν συνολικά δέκα πέντε καταστήματα, εστίασης και μπαρ-καφετέριες, στις περιοχές Αμπελόκηποι και Κεραμικός, για κάποια εκ των οποίων υπήρχαν καταγγελίες στην ΕΛΑΣ.

Σε εννέα καταστήματα, κάποια εκ των οποίων την ώρα του ελέγχου είχαν 100-160 θαμώνες, δεν κάπνιζε κανείς.

Σε δύο καταστήματα κατεγράφησαν 4 καπνίζοντες σε σύνολο 15-20 θαμώνων σε κάθε ένα εξ αυτών.

Σε τρία καταστήματα, υπήρχαν μεν σημάνσεις αλλά λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητας τους υπήρχαν αρκετοί καπνίζοντες ναργιλέ. Ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων ήταν ανοικτό roof garden».

Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθενται παραδείγματα συνδρομής και συστάσεων περί μέτρων πρόληψης και αποτροπής, όπως:

1. Ζητείται από τον υπεύθυνο-εκπρόσωπο του καταστήματος να απευθυνθεί προς τους καπνίζοντες σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος, οι οποίοι συμμορφώθηκαν άμεσα.

2. Ζητείται να αυξηθούν οι σημάνσεις περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους του χώρους και να είναι μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο ευδιάκριτες.

3. Ζητείται να απομακρυνθούν τα τασάκια από τα τραπέζια

4. Ενημερώνεται ο υπεύθυνος-εκπρόσωπος σχετικά με την ακριβή έννοια του «εσωτερικού χώρου»

5. Καταγραφή προβληματισμών υπεύθυνου-εκπροσώπου καταστήματος σχετικά με όρους που χρησιμοποιούνται στις σχετικές διατάξεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



«Ιερό πόλεμο» σε Φανάρι και Αθήνα κηρύσσει το Πατριαρχείο Μόσχας


Σε ένα άκρως τεντωμένο σχοινί «πατούν» οι σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και, εσχάτως, με την Εκκλησία της Ελλάδος λόγω του ουκρανικού ζητήματος.

Η μεγάλη εκκλησιαστική διαμάχη αναθερμάνθηκε μετά τις 12 Οκτωβρίου, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ένα ζήτημα στο οποίο έφερε σθεναρή αντίσταση το Πατριαρχείο Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο Μόσχας, με απόφαση του Πατριάρχη κ. Κύριλλου, είχε σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όταν εκείνος χορήγησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας παύει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εκκλησία της Ουκρανίας και την αναγνώριση Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου εξόργισε τη Ρωσία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να προβαίνει σε σειρά κυρώσεων.


Όπως ανακοινώθηκε, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, το Πατριαρχείο Μόσχας σταματά πλέον να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η αρχή έγινε από τη σημερινή Θεία Λειτουργία, στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, κατά την οποία ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εν λόγω ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας αναμεταδόθηκε από το σύνολο των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, τα οποία έκαναν λόγο για σφοδρά αντίποινα.

Και «μαύρη λίστα» ελλαδικών Μητροπόλεων από τη Μόσχα
Δυο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το Πατριαρχείο Μόσχας είχε προβεί σε μια ακόμη «πολεμική» ενέργεια κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, μέσω της υπηρεσίας θρησκευτικού τουρισμού, έδωσε μια «μαύρη λίστα» έξι Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, καλώντας τους πιστούς να μην τις επισκέπτονται.

Στη λίστα, με τον τίτλο «ανεπιθύμητες μητροπόλεις» (!) που απαγορεύεται να περιλαμβάνουν στα πακέτα τους τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία ή να τις επισκέπτονται προσκυνητές μεμονωμένα συγκαταλέγονται οι:

1) Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
2) Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
3) Ιερά Μητρόπολη Βεροίας
4) Ιερά Μητρόπολη Άρτης
5) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών
6) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος


Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το εξής σκεπτικό: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πηγές Ιεράς Συνόδου στο iefimerida.gr: Μονομερείς ενέργειες, δεν τρομοκρατούμαστε.

Τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος δείχνουν να αντιδρούν ψύχραιμα στις πρωτοφανείς κυρώσεις του Πατριαρχείου Μόσχας. Τον τόνο έδωσε προ ημερών ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, δηλώνοντας ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε χειραγωγείται από τον οποιοδήποτε, ούτε δέχεται εντολές από κανέναν, ούτε απειλείται από κανέναν».

Υψηλόβαθμη πηγή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέφερε στο iefimerida.gr πως «το Πατριαρχείο Μόσχας προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες. Εμείς, όπως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν προχωρούμε σε διακοπή ευχαριστιακής κοινωνίας και θα συνεχίσουμε να μνημονεύουμε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο».

Κατά την ίδια πηγή, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έκρινε ότι «είναι δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί την αυτοκεφαλία όταν συντρέχουν οι περιστάσεις. Αυτή είναι η σταθερή μας γραμμή».

Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» από τη Μόσχα

Μέχρι σήμερα πάντως, καμία άλλη Εκκλησία, ακόμα και οι «αδελφικές», όπως της Σερβίας, δεν δείχνει να υιοθετεί την «πολεμική» στάση του Πατριαρχείου Μόσχας απέναντι στο Φανάρι και την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη μεγάλη κρίση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Βαρθολομαίος είχε παύσει να μνημονεύει τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Στη συνέχεια, οι σχέσεις των δυο Εκκλησιών αποκαταστάθηκαν.

Η ενέργεια της Μόσχας που δοκιμάζει τα… νεύρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η «μαύρη λίστα» των έξι επαρχιών. Οπως σχολίασε η ίδια πηγή στο iefimerida.gr, «αυτή η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας προκαλεί θυμηδία. Είναι μια προσπάθεια διάσπασης και διχασμού της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία θα πέσει στο κενό».

Η πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου επί του ζητήματος μέχρι την Τετάρτη, καθώς από αύριο, μέχρι τότε, συνέρχεται σε συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.


Πηγή: iefimerida.gr



Γεν. Γραμ. του Κ.Κ. Σανγκάης προς Μητσοτάκη: Είστε ο σημαντικότερος εταίρος μας στην Ευρώπη


Με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής της Σαγκάης και μέλος του Π. Γ. του ΚΚ Κίνας, κ. Li Qiang συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέπτεται τη Σαγκάη προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo 2019 (2- 5 Νοεμβρίου), στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την υποδοχή που επιφυλάχθηκε τόσο στον ίδιο όσο και στην ελληνική αποστολή, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως είναι μεγάλη τιμή που επισκέπτεται την χώρα για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. «Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κίνα», τόνισε παράλληλα για να προσθέσει: «Την είχα επισκεφθεί για πρώτη φορά το 1995. Από τότε έχω έρθει πολλές φορές στην όμορφη χώρα σας και στη Σαγκάη, δύο φορές ακόμα, και πρέπει να σας πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την εκπληκτική οικονομική πρόοδο της σπουδαίας χώρας σας. Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Γκουανγκτζού έβλεπα ακόμα χωμάτινους δρόμους. Τώρα, όμως, βλέπω μία χώρα δυναμική, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, που κατάφερε και έβγαλε 800 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια. Καθώς γιορτάσατε τα εβδομηκοστά χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, έχετε κάθε λόγο να είσαστε εξαιρετικά υπερήφανοι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το γεγονός ότι η Κίνα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα την κρίσιμη τελευταία δεκαετία και τόλμησε να επενδύσει σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, επένδυση 600 εκατομμυρίων της Cosco που μπορεί, μάλιστα, να φτάσει το 1 δις. «Στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως απόρροια όλων των σημαντικών συμφωνιών, όπως η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Σαγκάης, αλλά και των προοπτικών που ανοίγονται για τις δύο χώρες στον Τουρισμό, είναι η εφικτή προσδοκία την περίοδο 2020-21 η Ελλάδα να προσελκύσει 500.000 τουρίστες από την Κίνα. Επανέλαβε δε πως πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά της Κίνας και γι’ αυτό ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής που θα αναζητήσει ευκαιρίες για συνεργασία. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά για την ενίσχυση της δραστηριότητας των Ελλήνων στην Κίνα», σημείωσε χαρακτηριστικά απαριθμώντας παράλληλα τους τομείς εκείνους που η χώρα μας μπορεί να πρωτοπορεί στην Κινεζική αγορά.

«Οι δύο χώρες γενέτειρες σπουδαίων πολιτισμών»

«Η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που συνδέονται από μία βαθιά πολιτιστική σχέση. Γιατί είμαστε και οι δύο, χώρες γενέτειρες σπουδαίων πολιτισμών», επεσήμανε ακόμη ο Πρωθυπουργός αναφέροντας ότι στις δύο άκρες του κόσμου την ίδια περίπου εποχή φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης και ο Κομφούκιος αντιμετώπισαν από την ίδια οπτική γωνία σημαντικά προβλήματα που άπτονται της ανθρώπινης φύσης.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νέο εργοστάσιο της ελληνικής επιχείρησης Kleemann στη Σαγκάη, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ανελκυστήρα στην παγκόσμια αγορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως τo παράδειγμα της Kleemann αποτυπώνει πώς η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να λειτουργεί αρμονικά σ’ ένα διεθνές περιβάλλον. «Η Ελληνική σημαία θα κυματίζει ψηλά σηματοδοτώντας τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ένα ευρύτερο όραμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας πως είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας να υπάρχουν τέτοια παραδείγματα επιχειρήσεων.

«Αποδείξατε ότι σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν. Μας κάνετε υπερήφανους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τις κινεζικές αρχές για τη συνεργασία με την ελληνική εταιρεία.

Τόνισε δε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα, που τώρα πια αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, να καταστεί μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις και όλες οι δομές να λειτουργούν αρμονικά προκειμένου να υποδέχονται και να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας: «Θέλω οι πρώτες κουβέντες των ελληνικών αρχών σε εκείνους που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα να είναι ‘πώς μπορώ να σας βοηθήσω;’», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος άφησε το δικό του μήνυμα στον τοίχο των ευχών γράφοντας: «Καλή Επιτυχία» και συνεχάρη τα αδέλφια Κουκούντζου που, όπως σημείωσε, γρήγορα αντιλήφθηκαν τις δυνατότητες της Κινεζικής αγοράς.

Την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping.