Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Το καθεστώς της Τουρκίας συνέλαβε 10 δημοσιογράφους φιλοκουρδικών μέσων ενημέρωσης

 


Καμία σχέση με την δημοκρατία δεν έχει το καθεστώς της Τουρκίας και έτσι καταλαβαίνουν όλοι γιατί ο Ερντογάν είναι φίλος με τον δικτάτορα της Ρωσίας, και τον δικτάτορα του Ιράν.

Ακόμη πιο ασφυκτικό έγινε το πλαίσιο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, μία εβδομάδα μετά την έναρξη ισχύος ενός νόμου που τιμωρεί με φυλάκιση τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και οι αρχές του καθεστώτος άρχισαν τις συλλήψεις.

Το Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δέκα δημοσιογράφοι φιλοκουρδικών μέσων συνελήφθησαν σε έξι τουρκικές επαρχίες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας.

«Δέκα από τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαν, το Ντιγιάρμπακιρ, την Ούρφα και τη Μαρντίν», ανέφερε το συνδικάτο TGS στο λογαριασμό του στο Twitter. Ωστόσο, οι αιτίες των συλλήψεων δεν διευκρινίστηκαν.

Οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι, τέσσερις από τους οποίους είναι γυναίκες, εργάζονται για τα φιλοκουρδικά πρακτορεία ειδήσεων Mezopotamya και Jinnews, σύμφωνα με το συνδικάτο των δημοσιογράφων. Το πρακτορείο Mezopotamya επιβεβαίωσε την είδηση.

Στο τέλος Ιουνίου, 16 Τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Η Τουρκία υιοθέτησε στα μέσα Οκτωβρίου ένα νόμο για την παραπληροφόρηση, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις. Οκτώ μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, ο νόμος αυτός τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι τριών ετών όποιον κατηγορείται ότι διαδίδει «ψευδείς ή απατηλές πληροφορίες».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.



Παραδόθηκε ο Ρομά που σκότωσε την 15χρονη - Κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα


 

Μετά από μέρες για να καθαρίσει και το αίμα από ίχνη αλκοόλ και για γλιτώσει το αυτόφωρο, παρουσιάστηκε ο 28χρονος που δολοφόνησε την 15χρονη.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί, συνοδεία του δικηγόρου του, ο 28χρονος που κατηγορείται για τη φονική παράσυρση της 15χρονης και τον σοβαρό τραυματισμό της 11χρονης αδελφής της και της μητέρας των δύο ανήλικων. 

Το θανατηφόρο δυστύχημα έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στον οικισμό της Παλαιόχωρας, στην Ημαθία, και ο οδηγός παρουσιάστηκε στην αστυνομία 5 ημέρες μετά χωρίς να έχει καμία συνέπεια αυτής της εσκεμμένης καθυστέρησης.

Ο Ρομά εγκατέλειψε στο σημείο της τριπλής παράσυρσης όλη την οικογένεια.

Ο 28χρονος Ρομά δεν είδε τίποτα δεν άκουσε τίποτα και υποστηρίζει ότι δεν αντιλήφθηκε την παράσυρση αρνείται ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και το λέει αυτό με ασφάλεια μετά απο 5 ημέρες, όπως επίσης ότι κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Υποστηρίζει δε προκλητικά δια του συνηγόρου του - ότι μετά την εκτροπή του αυτοκινήτου υπέστη και ο ίδιος τραύματα και απευθύνθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για την παροχή των πρώτων βοηθειών. 

Τα τελευταία 24ωρα, πάντα κατά τον δικηγόρο του, βρισκόταν στα πεθερικά του στη Θεσσαλονίκη, λόγω της «έκρυθμης κατάστασης» στον οικισμό της Παλαιόχωρας όπου ζει μόνιμα.

Για το θανατηφόρο τροχαίο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματικές βλάβες κατά συρροή από αμέλεια και εγκατάλειψη τροχαίου.



Μαθήματα πολιτικής ηθικής από την ΝΔ, διεγράφη ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης

 


Μαθήματα πολιτικής ηθικής κάτι που δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξη Τσίπρας έδωσε η Νέα Δημοκρατία με την διαγραφή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση.

Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης μετά τις καταγγελίες αναφορικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες του ίδιου και εξαγορά «κόκκινων» δανείων.

Ο βουλευτής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον γενικό γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, για όσα του καταλογίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον βουλευτή διαμηνύθηκε αρμοδίως μέχρι στιγμής πως θα πρέπει να δώσει ο ίδιος απαντήσεις για όσα του καταμαρτυρούνται. Ωστόσο οι εξηγήσεις του βουλευτή δεν ήταν πειστικές στα 20 λεπτά της συνάντησης με τον κ. Μπούγα,  έτσι ώστε να αποτρέψουν την αποπομπή του από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πηγές της ΚΟ: «Του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Εδόθησαν. Δεν κρίθηκαν επαρκείς».

Ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ αρνείται να παραδώσει την έδρα του και θα μείνει ανεξάρτητος.

Λίγο μετά τις 15:00 σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην οποία επισημάνθηκε πως οι εξηγήσεις του βουλευτή δεν ήταν επαρκής και κατά συνέπεια με απόφαση του πρωθυπουργού, τέθηκε εκτός ΚΟ.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».





Κακοποιός πήρε φόρα και έσπρωξε πισώπλατα επιβάτη στις ράγες του μετρό στη Νέα Υόρκη

 


Ένα σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας σε αυτό απεικονίζεται ένας νεαρός κακοποιός με καλυμμένο το πρόσωπό του για να μην τον αναγνωρίσουν να παίρνει φορά να σπρώχνει πισώπλατα έναν άλλο επιβάτη στις ράγες του μετρό. 

Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν περνούσε κάποιος συρμός τρένου και το θύμα γλίτωσε με λίγους μώλωπες. 

Η επίθεση συνέβη γύρω στις 14:40 το μεσημέρι της Παρασκευής (21/10) στις γραμμές του μετρό προς τα βόρεια στο σταθμό Wyckoff Avenue και Myrtle Avenue, σύμφωνα με την αστυνομία.




Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα του δράστη το Σάββατο, τα οποία τον δείχνουν να στέκεται στη μία πλευρά της πλατφόρμας με τα χέρια του σταυρωμένα και με την πλάτη στις γραμμές, καθώς εντοπίζει τον στόχο του στην άλλη πλευρά της πλατφόρμας. Ξαφνικά αφήνει το σακίδιό του στο έδαφος σπρώχνει τον άνδρα στις ράγες, παίρνει το σακίδιό του και εξαφανίζεται.





Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κάλεσε τον Α. Πάτση να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας


 


Άμεση αντίδραση της κυβέρνησης σε θέματα ηθικής τάξης, αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τολμάει να καλέσει τον οποιοδήποτε βουλευτή του, η στέλεχος του για θέματα ηθικής, απλά γιατί δεν έχουν ηθική.

Οι καταγγελίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με εξαγορά «κόκκινων» δανείων του γαλάζιου βουλευτή Ανδρέα Πάτση, θα τύχουν διερεύνησης.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας αναμένεται να καλέσει τον κ. Πάτση να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να διαπιστωθεί πρώτον αν όλα αυτά ευσταθούν και κατ’ επέκταση να διαπιστωθεί αν παραβαίνουν τη νομιμότητα ή και τις ηθικές αρχές της ΝΔ.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν άμεσα εξελίξεις για το μέλλον του βουλευτή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή προς τα αρμόδια όργανα της ΚΟ, ώστε να διαλευκανθεί άμεση η υπόθεση και στην περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες του βουλευτή Γρεβενών, να αποδοθούν.

Ο φαιδρός ακροαριστερός της Κουμουνδούρου Νάσος Ηλιόπουλος, χωρίς ίχνος ηθικής και αυτοκριτικής για την ανηθικότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ουδέποτε τόλμησε να καλέσει αυτός και ο Τσίπρας για να απολογηθούν για οτιδήποτε, τόλμησε να κάνει και κριτική.




Δήμαρχος Αλίμου: «Δέχομαι απειλές από μπράβους της νύχτας -Δεν θέλουμε νονούς και Εσκομπάρ στην παραλία»

 


Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλη, ισχυρίζεται και καταγγέλει ότι απειλείται

Μπράβοι της νύχτας, ανάμεσά τους και εν ενεργεία αστυνομικός εκτοξεύουν απειλές σε βάρος του. Ο Ανδρέας Κονδύλης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη όπου έχει καταθέσει στοιχεία. Οι απειλές ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο όταν προέκυψε το πρόβλημα με την ηχορύπανση που προκαλούν τα νυχτερινά κέντρα της παραλίας και την απόφαση του να τα κλείνει από νωρίς.

Δείτε αναλυτικά τι είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος:

«Προσέφυγα πριν από λίγες ημέρες στη δικαιοσύνη καταθέτοντας στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή μου αναφορικά με μπράβους της νύχτας οι οποίοι εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα της παραλιακής ζώνης και εκτοξεύουν απειλές, ύβρεις και χυδαιότητες σε βάρος του δημάρχου Αλίμου, σε βάρος προσωπικά εμού. Λένε μεταξύ άλλων ότι θα μου δώσουν ένα γερό μάθημα, θα μάθω τι σημαίνει να τα βάζω με τον τάδε, το αφεντικό τους δηλαδή κλπ. Αυτό αφορά ένα συγκεκριμένο κατάστημα και έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, από τότε που πήραμε τα μέτρα για την ηχορύπανση.

Θέλω λοιπόν και δημόσια από εδώ να στείλω ένα μήνυμα σε αυτούς τους

κυρίους και στα αφεντικά τους. Δεν τους φοβάμαι, είμαι εδώ και ας

κοπιάσουν, αν νομίζουν, τους περιμένω. Μάλιστα ένας από τους μπράβους

φέρεται να είναι εν ενεργεία αστυνομικός που εργάζεται ταυτόχρονα και

στο συγκεκριμένο νυχτερινό κατάστημα. Επίσης άνθρωπος από την ιδιοκτησία του καταστήματος, φέρεται να σχετίζεται με πρόσωπο που πρόσφατα συνελήφθη σε διαμέρισμα στον Άλιμο για εμπόριο ναρκωτικών. Βρέθηκαν στοιχεία που τον συνδέουν με τον έμπορο.

Επειδή όλα αυτά ξέρετε, μυρίζουν πολύ νύχτα και στον Άλιμο έχουμε μία αλλεργία με την νύχτα και ειδικά όσο αφορά την παραλία, στέλνω ένα ακόμη μήνυμα: Όποιος επιχειρήσει ή επιχειρεί να εγκαταστήσει καθεστώς νύχτας και υποκόσμου στην παραλία του Αλίμου, θα τον αναγκάσουμε να φύγει τρέχοντας. Νονούς και Εσκομπάρ στην παραλία μας δεν θέλουμε και ούτε σηκώνουμε. Είναι μία υποχρέωση που την έχουμε εμείς ως δημοτική αρχή απέναντι στην κοινωνία και όλοι μαζί δημοτική αρχή και κοινωνία απέναντι στα παιδιά μας. Η παραλία μας να είναι καθαρή και να μείνει καθαρή. Αρκούμαι σε αυτά αν χρειαστεί θα επανέλθω με ονόματα και περισσότερα στοιχεία».





Η τροπολογία έφυγε, οι όροι στην Τουρκία για τα F-16 παραμένουν

 



Ενόχληση έχει προκαλέσει στο Κογκρέσο και σε κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε επικοινωνιακά το θέμα της απόσυρσης της τροπολογίας Μενέντεζ. Στην Ουάσιγκτον, όπου όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη δεν οφείλεται ούτε στην επιρροή του ακριβοπληρωμένου τουρκικού μηχανισμού πίεσης ούτε σε κάποια ιδιοφυή στρατηγική των επιτελών του Ερντογάν, εξεπλάγησαν από τους πανηγυρισμούς και τις θριαμβολογίες. Και αντιστοίχως προβληματίστηκαν από το αφήγημα που διαμορφώθηκε στην Αθήνα περί ελληνικής ήττας.

Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη μη συμπερίληψη της εν λόγω τροπολογίας στο κείμενο της Γερουσίας είναι τρεις. Η επικράτηση του γνώριμου αμερικανικού ρεαλισμού, ο οποίος εν προκειμένω συνοψίζεται στη φράση κορυφαίου γερουσιαστή, «μη δένετε τα χέρια του προέδρου, είμαστε σε πόλεμο». Διαδικαστικοί λόγοι, καθώς υπό την πίεση των ενδιάμεσων εκλογών πέρασαν, χωρίς να πάνε στην ολομέλεια, μόλις 75 από τις 900 τροπολογίες που είχαν αρχικά ενσωματωθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό του σώματος. Και η επιλογή του Λευκού Οίκου να διατηρήσει αμετάβλητο τον παραδοσιακό μηχανισμό λήψης αποφάσεων που σχετίζεται με τις διεθνείς πωλήσεις αμυντικού υλικού.

Και τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο συμφωνούν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις αρμόδιες επιτροπές και να μην επιβάλλονται μέσω τροπολογιών. «Σήμερα είναι η Τουρκία, αύριο θα είναι η Σαουδική Αραβία και κάποια στιγμή θα αποδυναμωθούν τελείως οι επιτροπές», είπαν στην «Κ» πηγές του Κογκρέσου, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τη στάση τους υπέρ της απόρριψης της τροπολογίας. Αυτό που καθιστούν σαφές, όμως, και είναι ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η μη στήριξη της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση στήριξη του αιτήματος της Τουρκίας για αγορά και αναβάθμιση. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, όπως διευκρινίζουν.

Οι επιτροπές

Σε σχέση με το καθ’ αυτό αίτημα και τις φήμες που το θέλουν να προχωράει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Οι τεχνικές συνομιλίες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη καθυστερούν για μια σειρά από λόγους, αλλά όπως και να έχει αναμένεται να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες. 

Στο επόμενο στάδιο η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει ειδοποίηση στις αρμόδιες επιτροπές διεθνών υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας και θα περιμένει την τελική ετυμηγορία, η οποία θα ληφθεί από τη λεγόμενη «ομάδα των 4». Εκεί οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και η γνώμη του προέδρου μιας επιτροπής έχει την ίδια βαρύτητα με τη γνώμη του αντιπροέδρου της, με ό,τι αυτό σημαίνει για το τουρκικό αίτημα, ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη εναλλαγή ρόλων που ίσως προκύψει στις ενδιάμεσες εκλογές.

Είναι σημαντικό πάντως να γίνει κατανοητό το σκεπτικό της αρχικής απόφασης προώθησης των δύο τροπολογιών (Πάπας – Μενέντεζ). Επρόκειτο για μια επιπρόσθετη δικλίδα ασφαλείας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ένα ακόμη εργαλείο ανακοπής της. Κανείς από όσους λειτουργούν παρασκηνιακά για την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων δεν βασίστηκε ούτε επένδυσε αποκλειστικά σε αυτές για την επίτευξη των στόχων. Μάλιστα, όπως εξηγεί στην «Κ» σημαντικός παράγοντας του ελληνοαμερικανικού λόμπι, «τα οφέλη της εισαγωγής των δύο τροπολογιών είναι πολύ περισσότερα από την τελική κατάληξή τους, όσο και αν αυτό δυσκολεύεται να γίνει αντιληπτό σε πρώτη ανάγνωση». 

Οταν κατατέθηκε το τουρκικό αίτημα περί αγοράς και αναβάθμισης των F-16, ελάχιστοι στην Ουάσιγκτον το συνέδεαν με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Αυτό που έχει επιτευχθεί σήμερα, έναν χρόνο μετά, είναι τα δυο θέματα να είναι αλληλένδετα και να αποτελούν «ένα κοινό πακέτο». Αυτό το πακέτο έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα κάθε είδους συνομιλιών ΗΠΑ – Τουρκίας, έχει γίνει αντικείμενο προβληματισμού στο Κογκρέσο, έχει φθάσει στο Οβάλ Γραφείο, έχει αποτελέσει πεδίο ανάλυσης από κάθε δεξαμενή σκέψης και αμερικανικό ΜΜΕ και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει επηρεάσει σημαντικά και την εξέλιξη των τεχνικών συζητήσεων για την αγορά και την αναβάθμιση.

Οι προϋποθέσεις

Εχει γίνει κατανοητό ακόμη και σε όσους εξακολουθούν να στηρίζουν την Τουρκία, ότι ενδεχόμενο μελλοντικό πράσινο φως για αναβάθμιση ή πώληση των F-16, θα πρέπει να συνοδεύεται με κάποιον τρόπο από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις υπερπτήσεις και τον σεβασμό της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Προϋποθέσεις οι οποίες αν δεν τηρηθούν με συνέπεια από την Τουρκία (μια και από τη συμφωνία π.χ. αναβάθμισης έως την παράδοση του αναβαθμισμένου προϊόντος μεσολαβούν χρόνια) θα πυροδοτήσουν σειρά εξελίξεων, που ίσως να θυμίζουν την υπόθεση των F-35. Αν έχει διδάξει κάτι αυτή η ιστορία, όπως λένε με νόημα στην Ουάσιγκτον, είναι ότι όλες οι συμφωνίες σε όσο προχωρημένο στάδιο και αν βρίσκονται, μπορούν να ανατραπούν.

Η γκάφα με τους S-300 και τα αυστηρά μηνύματα

Αποτελεί πια προϊόν κοινής παραδοχής τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Κογκρέσο ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και το πρωτοφανές επίπεδο της επιθετικής ρητορικής είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθούν. Δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί και το έλλειμμα αξιοπιστίας της Τουρκίας, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την αβάσιμη κατηγορία της χρήσης των S-300 εκ μέρους της Ελλάδας. Μια κατηγορία που κατέπεσε με ευκολία, καθώς η ελληνική πλευρά απέδειξε με στοιχεία στους συνομιλητές της ότι είχε γίνει χρήση άλλου αμυντικού συστήματος και όχι της ρωσικής αντιπυραυλικής συστοιχίας.

Είναι πια ξεκάθαρο για τους Αμερικανούς ότι η Τουρκία κατηγορεί βάσει σχεδίου την Ελλάδα, χωρίς όμως να μπορεί να στηρίξει και να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε προσωπικά στον κ. Ερντογάν το μήνυμα ότι «αν δεν σταματήσεις την επιθετικότητα στο Αιγαίο δεν θα δεις ποτέ F-16». Και στην αναμενόμενη απάντηση του Τούρκου προέδρου ότι «οι Ελληνες είναι αυτοί που κάνουν τις παραβιάσεις», του ζήτησε να του προσκομίσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Ακόμη περιμένει να του αποσταλούν, όπως διαβεβαιώνουν από το γραφείο του.

Στο ίδιο πλαίσιο των δύσκολων συζητήσεων που διεξάγουν πίσω από κλειστές πόρτες οι Αμερικανοί με έναν συνομιλητή που δεν εμπιστεύονται, είναι και η οργισμένη προτροπή κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον. «Βοηθήστε», του είπε, «τον εαυτό σας σταματώντας το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζετε στο Αιγαίο, αν δεν το πράξετε μην περιμένετε από εμάς να σας βοηθήσουμε να πάρετε τα F-16».


Λένα Αργύρη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ινδία

 


Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με καταγωγή από την Ινδία και ο πρώτος ινδουιστής ηγέτης της χώρας. Γεννημένος στις 12 Μαΐου 1980 γίνεται επίσης ο έβδομος νεαρότερος Βρετανός Πρωθυπουργός.

Εκπροσωπεί ως βουλευτής την περιφέρεια του Ρίτσμοντ στο Γιόρκσιρ, έδρα του πρώην ηγέτη των Τόρις και νυν υποστηρικτή του Γουίλιαμ Χέιγκ.

Είναι δε ο Πρωθυπουργός με την τρίτη μικρότερη διάρκεια παρουσίας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά από τους Άντινγκτον και Πιτ, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά μόλις το 2015.

Η μετεωρική του ανέλιξη οφείλεται εν πολλοίς στον Μπόρις Τζόνσον, τον άνθρωπο τον οποίο κατά τους επικριτές του «πρόδωσε» με την «αντι-συντηρητική» πολιτική αύξησης φόρων και με την παραίτησή του, τη δεύτερη κατά σειρά από τις συνολικά 59 παραιτήσεις του Ιουλίου που προκάλεσαν την πτώση του κ. Τζόνσον.

Το τεράστιο πακέτο κρατικής παρέμβασης που αποφάσισε ως Υπουργός Οικονομικών για στήριξη των νοικοκυριών και της αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήρθε παρά τις κατηγορίες ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τις ανάγκες του απλού κόσμου - και αυτό λόγω της τεράστιας περιουσίας του, προσωπικής και της συζύγου του Ακσάνα Μούρτι (κληρονόμου μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών στην Ινδία).

Είναι μία περιουσία που τον καθιστά τον μόνο πολιτικό στη φετινή λίστα των Sunday Times με τους 250 πλουσιότερους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του στη θέση 222, με περιουσία που εκτιμάται στα 730 εκ. λίρες (840 εκ. ευρώ).

Για τους φίλους του, ωστόσο, ο Ρίσι Σούνακ δεν γαλουχήθηκε ως προς το χαρακτήρα και τις αξίες κατά τη διάρκεια της επικερδούς καριέρας του στο Σίτι, ως διευθυντής hedge fund, αλλά κατά την περίοδο που ως έφηβος βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση, ένα φαρμακείο.

Γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον, τέκνο της οικογένειας του Γιασβίρ και της Ούσα Σούνακ, ινδουϊστών της κοινότητας των Πουντζάμπι, που είχαν γεννηθεί στις βρετανικές αποικίες της Κένυας και της Τανζανίας αντίστοιχα.

Οι δικοί τους γονείς είχαν μεταναστεύσει στην ανατολική Αφρική από την Ινδία. Αμφότερες οι οικογένειες μετανάστευσαν στη συνέχεια στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960, με πρώτη τη γιαγιά Σράκσα Μπέρι, η οποία ένα χρόνο αργότερα έφερε στο Λέστερ όπου ζούσε τον σύζυγο της και τα τρία τους παιδιά, μεταξύ των οποίων η μητέρα του Ρίσι Σούνακ.

Αργότερα η φαρμακοποιός Ούσα συνάντησε στην περιοχή του Σαουθάμπτον τον μέλλοντα άντρα της και πατέρα του Ρίσι, που ήταν γενικός ιατρός στην ίδια περιοχή.

Μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Σαντζέι και τη μικρότερη αδερφή τους Ρααχί, τα παιδιά των Σούνακ έμαθαν να βοηθούν στο φαρμακείο, με τον έφηβο Ρίσι να κάνει παραδόσεις φαρμάκων με το ποδήλατό του τα Σαββατοκύριακα, αλλά και να κρατά τα βιβλία της επιχείρησης αφού μελετούσε παράλληλα οικονομικά για τις εξετάσεις A-level για την εισαγωγή σε πανεπιστήμιο.

Όπως ο ίδιος είπε από την πόλη της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την προηγούμενη κούρσα διαδοχής, τα κηρύγματα της «Σιδηράς Κυρίας» περί υπεύθυνου οικογενειακού προϋπολογισμού είχαν απήχηση στο σπίτι του «με τις συντηρητικές αξίες και τη μικρή επιχείρηση της μαμάς».

Οι γονείς Σούνακ πρόσφεραν στα παιδιά τους τις ευκαιρίες που ήθελαν και αυτά δεν τις άφησαν να πάνε χαμένες. Ο 40χρονος Σαντζέι είναι ψυχολόγος και η 37χρονη Ρααχί, επικεφαλής στρατηγικής στο Παγκόσμιο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ίδιος ο Ρίσι Σούνακ φοίτησε σε ιδιωτικά σχολεία, με έναν από τους δασκάλους του να θυμάται πως «πάντα ξεχώριζε» για το χαρακτήρα, τις επιδόσεις και το χιούμορ του. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ένα από τα πιο ακριβά και αποκλειστικά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, το Winchester College, χωρίς μάλιστα υποτροφία.

Όπως έχει αστειευτεί ένας φίλος του, «αν θέλεις να νιώσεις ανεπαρκής, πέρασε λίγο χρόνο με τους Σούνακ».

Ως έφηβος ο Ρίσι φαίνεται ότι ήταν ευρωσκεπτικιστής, γράφοντας στο σχολικό περιοδικό πως «η ρητορική των Νέων Εργατικών μοιάζει ανησυχητικά φιλοευρωπαϊκή». Καταδίκαζε δε τον κατώτατο μισθό που εισήγαγε ο Τόνι Μπλερ ως «καταστροφέα» θέσεων εργασίας.

Έπαιζε κρίκετ και χόκεϊ επί χόρτου, έκανε στίβο και του άρεσε το ποδόσφαιρο, όντας φίλαθλος της Σαουθάμπτον. Στα 18 του έλαβε ως δώρο μια ευχετήρια κάρτα υπογεγραμμένη από όλους τους παίκτες του συλλόγου.

Οι σπουδές του έγιναν στην Οξφόρδη, όπου σε αντίθεση με τον Μπόρις Τζόνσον ή τον Ντέιβιντ Κάμερον πριν από αυτόν, δεν έδειξε ενδιαφέρον για την ανάμιξη σε συλλόγους που ασχολούνταν με την πολιτική, αλλά που είχαν στραμμένη την προσοχή τους στον κόσμο των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών. Συμφοιτητές του τον έχουν περιγράψει ως «σπασικλάκι» και θυμούνται την εμμονή του με το Star Wars, ενώ είναι γνωστός και για την αγάπη του για τον Τζέιμς Μποντ.

Με την αποφοίτησή του το 2001 έπιασε αμέσως δουλειά στην Goldman Sachs και εντός μηνών μπόρεσε να αγοράσει το πρώτο του διαμέρισμα σε ακριβή γειτονιά στο δυτικό Λονδίνο, με τη βοήθεια πάντως των γονιών του. Μετά από τρία χρόνια έκανε ένα διάλειμμα για να ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με υποτροφία.

Εκεί συνάντησε την Ακσάτα Μούρτι, την οποία παντρεύτηκε στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας τέσσερα χρόνια αργότερα. Στην πόλη αυτή έχει χτιστεί η περιουσία του πατέρα της Μούρτι, του ιδρυτή της πολυεθνικής εταιρείας πληροφορικής Infosys, Ναραγιάνα Μούρτι. Η Infosys έχει υπερβεί σε χρηματιστηριακή αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και κατατάσσεται 602η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.

Η προσοχή του άρχισε να στρέφεται και στην πολιτική, με φίλο του εκείνη την εποχή να θυμάται πως ο νεαρός Ρίσι επικαλούνταν τον Συντηρητικό πολιτικό Μάικλ Χέσελταϊν αναφερόμενος στις φιλοδοξίες του: «εκατομμυριούχος στα 20 και κάτι, βουλευτής στα 30 και κάτι, υπουργός στα 40 και κάτι, πρωθυπουργός στα 50 και κάτι». Πλέον και ο τελευταίος στόχος επιτυγχάνεται, αρκετά νωρίτερα μάλιστα.

Η απόφασή του να εμπλακεί στην πολιτική εκτιμάται ότι επισπεύσθηκε μετά από τον γάμο του, καθώς η τόσο μεγάλη περιουσία της γυναίκας του σε συνδυασμό με τη δική του σήμαινε ότι «δεν είχε πια νόημα να προσπαθεί να βγάζει περισσότερα χρήματα», σύμφωνα με άλλον φίλο του που είχε μιλήσει στους Times.

Ωστόσο η διαχείριση αυτής της περιουσίας έχει αποδειχθεί πολιτικό βαρίδι για τον κ. Σούνακ. Όπως αποκαλύφθηκε προ μηνών, η σύζυγός του είχε δηλωθεί κάτοικος εξωτερικού στην εφορία και ως εκ τούτου δεν κατέβαλε φόρους στο Ην. Βασίλειο επί του εκτός Βρετανίας εισοδήματος. Αυτό άλλαξε γρήγορα μετά από την κριτική που ασκήθηκε στον τότε Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Σούνακ έχει τη φήμη του εμμονικού με συγκεκριμένα πράγματα, όπως η τάξη και η καθαριότητα, θέλει να κάθεται πιο μπροστά από τους άλλους στις φωτογραφίες και κυρίως επιδιώκει να είναι πάντα ντυμένος στην τρίχα. Αυτό το τελευταίο τού έχει προσδώσει το προσωνύμιο 'dishy Rishi' («Ρίσι ο κούκλος»). Την ίδια προσοχή στην εμφάνιση επιδεικνύει και στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από νωρίς στην πολιτική του καριέρα, με την εκλογή του το 2015, θεωρήθηκε ανερχόμενο αστέρι και η επιλογή του να στηρίξει το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 είχε θορυβήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ανέλαβε υπουργικό πόστο για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Μέι, ως κατώτερης βαθμίδας υφυπουργός Στέγασης τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Μπόρις Τζόνσον τον προήγαγε το 2019 τοποθετώντας τον μεταξύ των υφυπουργών στο Υπουργείο Οικονομικών, για να του δώσει εν τέλει τα ηνία στον καθορισμό της οικονομικών πολιτικής τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο Σάτζιντ Τζάβιντ παραιτήθηκε ως Υπουργός Οικονομικών καταγγέλλοντας προσπάθεια επιρροής από τον αμφιλεγόμενο αρχισύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ Ντόμινικ Κάμινγκς.

Αντιμετώπισε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κόστος διαβίωσης παρέχοντας σημαντική έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις και πολίτες, επιλέγοντας να αυξήσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για να καλύψει τις δαπάνες, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος. Είναι οι πολιτικές στις οποίες επέστρεψε εν τέλει μετά από τον μοιραίο «μίνι προϋπολογισμό» της η Λιζ Τρας.

Οι επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους εντάθηκαν μετά από την επιβολή αστυνομικού προστίμου σε βάρος του για το partygate, για το πάρτι γενεθλίων του Τζόνσον στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου και για την αποκάλυψη ότι διέθετε μέχρι και όταν έγινε υπουργός πράσινη κάρτα από τις ΗΠΑ, που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιήσει για ευνοϊκές φορολογικές διευθετήσεις.

Έχοντας, ωστόσο, αποκτήσει τη φήμη του σοβαρού και σταθερού πολιτικού, κατάφερε δύο φορές πλέον να κερδίσει την πρωτιά στη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος σε εσωκομματικές διαδικασίες διαδοχής. Η πρώτη φορά αποδείχθηκε ανεπαρκής για τον ίδιο, καθώς η βάση του κόμματος επέλεξε τη Λιζ Τρας.

Η δεύτερη φορά, όμως, τον οδηγεί στη «στέψη» και στο βάπτισμα του πυρός στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την οικονομία και για τους πολίτες, κατά την οποία θα πρέπει να αποδείξει τις ικανότητές του, με ελάχιστη έως ανύπαρκτη περίοδο χάριτος.

 

Θανάσης Γκαβός

Πηγή: skai.gr



Παρά τις πληροφορίες τελικά δεν θα δώσει η κυβέρνηση fuel pass 3

 


Μπερδεύτηκε ο κόσμος που περίμενε μέτρα για την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Εδώ και μέρες παίζει το σενάριο απο τα ΜΜΕ ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο το fuel pass 3, και μείωση του πετρελαίου κίνησης στην αντλία και σίγουρα το σενάριο δεν το έστησαν τα ΜΜΕ αλλά όσοι τους έδιναν τις πληροφορίες, ανάμεσα σε αυτούς και σε εμάς.

Σήμερα στον Σκάι και την εκπομπή Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας., δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3, παγώνοντας όσους είχαν την ελπίδα.

Όπως είπε, η μείωση των φόρων δεν μπορεί να γίνει, γιατί σύμφωνα με το Eurogroup οι μειώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες.

Η οριζόντια μείωση του Φόρου Κατανάλωσης έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, 1 δισ. που δεν το αντέχουμε. Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3. Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις. Εχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμα και ουσιαστικά μας λένε αυξήστε το έλλειμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμα 1,7%.



Ταυτοποιήθηκαν οκτώ βιαστές της 12χρονης

 



Και άλλους βιαστές της 12χρονης ταυτοποίησαν οι μαζικές αυτόβουλες προσελεύσεις στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. 

Τουλάχιστον 3 άνδρες που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εξακριβώθηκε ότι είχαν συναντηθεί με την ανήλικη, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς τους και από τα κινητά τους.

Οι Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν δύο ακόμα άτομα που είχαν επαφή με το κορίτσι. Συνολικά, μετά και την ολοκλήρωση της εξερεύνησης των ψηφιακών πειστηρίων, η Αστυνομία έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει 8 βιαστές που συναντήθηκαν με τη 12χρονη.

Η ανακρίτρια αναμένεται άμεσα να δώσει εντολή αναγνώρισης αυτών των ατόμων από τη 12χρονη, δρομολογώντας την έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης για τη σοκαριστική υπόθεση.

Ανάμεσα στα άτομα που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενώπιον των Αρχών ήταν και άνδρες που υποστήριζαν ότι συνομιλούσαν με κορίτσια μέσω της εφαρμογής blindchat, δεν γνώριζαν όμως αν επρόκειτο για τη 12χρονη. Οι αστυνομικοί δεν είχαν τη δυνατότητα να τους δείξουν το πρόσωπο της ανήλικης, με αποτέλεσμα όλοι τους, αφού εξετάστηκαν ενόρκως, να αφεθούν ελεύθεροι. Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων προχωρούν απευθείας στην κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των υπόπτων και γίνεται άρση απορρήτου. 

Η 12χρονη έχει κληθεί για αύριο, στην ανακρίτρια, να αναγνωρίσει για ακόμα μια φορά τα πρόσωπα των βιαστών της. Οι νέες ταυτοποιήσεις θα προστεθούν στα 4 άτομα που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι είχαν συναντηθεί με το κορίτσι, το οποίο γνώρισαν μέσω του διαδικτυακού προφίλ στην εφαρμογή ανώνυμων γνωριμιών.

Οταν η 12χρονη επιβεβαιώσει τα ευρήματα της Αστυνομίας, αναμένεται να «τρέξουν» και οι διαδικασίες για τα νέα εντάλματα σύλληψης. Ανάμεσά τους αναμένεται να είναι και αυτό για τον «Μιχάλη», τον «μαστροπό-ατζέντη», συνεργό του Ηλία Μίχου, που περιέγραψε το κορίτσι στην αρχική του κατάθεση. 

Ο 25χρονος «Μιχάλης» έχει ταυτοποιηθεί και φαίνεται ότι είχε παρελθόν μαστροπού. Μάλιστα, όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, φαίνεται από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διάγει πολυτελή βίο, κάτι που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του ιδιότητα και την ηλικία του.



Γονέας άρπαξε απ’ το λαιμό διευθυντή σχολείου


 


Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr γονέας παιδιού, εκπαιδευτικός και ο ίδιος, φέρεται να άρπαξε  απ’ το λαιμό τον διευθυντή του σχολείου όπου είναι μαθήτρια και η κόρη του. 

Αφορμή για το περιστατικό λέγεται πως είναι το γεγονός ότι το κορίτσι δεν θα είναι σημαιοφόρος την 28η Οκτωβρίου!!! 

Ο διευθυντής του σχολείου ζήτησε και έλαβε ιατρική βοήθεια και κρίθηκε απαραίτητη μάλιστα η τοποθέτηση κολάρου. 

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια, πιθανόν και δικαστική, αλλά και σε επίπεδο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των Τρικάλων οι οποίες ήδη το διερευνούν.




Εθνικά επικίνδυνος και ανίκανος ο Κατρούγκαλος παρακαλούσε την Τουρκία να μην κάνει πόλεμο

 


Αποδεδειγμένα εθνικά επικίνδυνοι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθημερινά αποκαλύπτεται η ανικανότητα, η ανεπάρκεια τους και η ανθελληνική στάση του σε εθνικά θέματα. 

Ως «εθνοφθόρα» χαρακτήρισε την πολιτική εξασφάλισης ενός «ήσυχου καλοκαιριού» κάθε φορά με την Τουρκία ο Πρέσβης επί τιμή, Γεώργιος Αϋφαντής, μιλώντας στην Κρήτη TV, αποκαλύπτοντας παράλληλα παρασκήνια από την επικίνδυνη άσκηση εξωτερικής πολιτικής, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έδειχνε ότι η Ελλάδα είναι μια ηττοπαθείς χώρα.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε στην θητεία του ανεπαρκή και εθνικά επικίνδυνου Γιώργου Κατρούγκαλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Αϋφαντής ανέφερε πως «τον θυμάμαι τον κύριο Κατρούγκαλο όταν ήμουνα Πρέσβης το 2019 στην Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης -η Φινλανδία είχε την προεδρία- είχε έρθει και ο κύριος Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι, να τον ικετεύει για μία συνάντηση. Να τον ικετεύει και να του λέει ο άλλος: «Να καθίσουμε σε έναν καναπέ να τα πούμε βρε παιδί μου. Όχι» εισπράττοντας δηλαδή ο κ. Κατρούγκαλος, αρχικά αρνητική απάντηση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ φέρεται να επέμενε σύμφωνα με τον κ. Αϋφαντή «και τελικά, για να τον ξεφορτωθεί ο κύριος  Τσαβούσογλου του είπε «άλλη ώρα δεν μπορώ, 10 η ώρα το βράδυ. Δέκα η ώρα το βράδυ ήμαστε εκεί». Μείνανε μισή ώρα μέσα και όταν βγήκε αναφώνησε ανακουφισμένος: «Εντάξει, δε θα γίνει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο».  Τότε πετάχτηκε ένας συνεργάτης του και του λέει: «"Μούφα κύριε υπουργέ, μούφα" , το παιδί αυτό νέο, εκφράστηκε έτσι».

«Τον κοίταζα και εγώ και οι υπόλοιποι, πολύ λίγοι διπλωμάτες ήμαστε, ήταν και η ΕΡΤ έξω, περίμενε ο κύριος Μελέτης. Αυτός ο άνθρωπος είχε έρθει να ικετεύσει να μη γίνει στη βάρδια του η ζημιά, γιατί Σεπτέμβριο υπολόγιζε να κάνει εκλογές το '19», κατέληξε ο κ. Αϋφαντής, συμπεραίνοντας πως «γινόμαστε ικέτες» απέναντι στην Τουρκία.

Ακούστε για τις αθλιότητες Κατρούγκαλου στο 18: 05






Επιτέλους ο λογαριασμός στους 10 βάνδαλους του 15ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

 


Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια για να αντιμετωπιστεί τέτοιου είδους εγκληματικότητα στα σχολεία, θα γίνει τώρα, και όπως λέει ο λαός μας κάλιο αργά παρά ποτέ.

Να πληρώσουν τα σπασμένα και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη», στην ανατολική Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανόν να κληθούν τα δέκα νεαρά άτομα που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, το βράδυ της Κυριακής (16/10).




Μιλώντας στο protothema.gr, η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ξεκαθαρίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης αποτίμηση των ζημιών, είναι πολύ πιθανόν ο κεντρικός δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος να κινηθεί νομικά, ούτως ώστε τα άτομα που προκάλεσαν τις σοβαρές ζημιές να πληρώσουν και τα σπασμένα.

«Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποτίμηση των καταστροφών, θα διερευνήσουμε κι αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αγωγή», αναφέρει η κα. Κοσμοπούλου, επισημαίνοντας ότι με αυτήν την ενέργεια θα σταλθεί, παράλληλα και ένα σημαντικό μήνυμα κατά της ατιμωρησίας. «Είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που προχώρησαν στον βανδαλισμό, καθώς μέχρι πρότινος οι «γνωστοί – άγνωστοι» δεν είχαν ονοματεπώνυμο. Ως εκ τούτου, θα διερευνήσουμε αν μπορούμε να στραφούμε νομικά εναντίον τους», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτεταμένες καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη και πιο συγκεκριμένα στο 15ο και το 14ο ΕΠΑΛ, σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου, όταν τουλάχιστον δέκα νεαροί εισήλθαν στο εσωτερικό του συγκροτήματος και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. «Όποια κι αν είναι τα αίτια, ο τρόπος δεν είναι να μπαίνουν και να σπάνε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Παιδείας.

Χαρακτηριστικό των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν - ειδικά στο 15ο ΕΠΑΛ - οι δέκα νεαροί που συνελήφθησαν από την αστυνομία και άλλα άτομα που ίσως να κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης, είναι ότι τα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσαν «μάχη» με το πρώτο φως του ήλιου, για να καταφέρουν να επαναφέρουν το σχολείο σε μία «νορμάλ» κατάσταση και να λειτουργήσει με ασφάλεια δύο ημέρες αργότερα. Και αυτό γιατί η ομάδα των νεαρών ατόμων βανδάλισε κυριολεκτικά ό,τι βρήκε μπροστά της, έσπασε πόρτες, νεροχύτες, πυροσβεστικές φωλιές, πέταξε πολλούς πυροσβεστήρες και θρανία ακόμα και από τα παράθυρα, ενώ λεηλάτησαν μέχρι και το κυλικείο του σχολικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα άτομα έγιναν αντιληπτά από εκπαιδευτικό που εργάζεται στο σχολικό συγκρότημα, όταν χτύπησε ο συναγερμός και ειδοποίησε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, έφτασα επί τόπου και προχώρησαν στην αυτόφωρη σύλληψη δέκα ατόμων για τις σημαντικές φθορές που θα κοστίσουν χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας από 14 έως 19 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

«Η μαγκιά δεν είναι τζάμπα, πρέπει να πληρώνεται»

Σε σχετική της ανάρτηση η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ανέφερε:

Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα νέων παιδιών (μαθητές του ίδιου του σχολείου οι περισσότεροι) μπήκε σε ένα από τα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος του "Ευκλείδη" και τα έκανε γυαλιά-καρφιά κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Το σχολείο είχε συναγερμό ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, που τοποθετήσαμε την άνοιξη μετά από προηγούμενη επίθεση βανδαλισμού. Κι ενώ ο συναγερμός χτυπούσε και με αστυνομικό τμήμα να εδρεύει στην απέναντι γωνία, οι νεαροί τα έσπαγαν. Τα έσπαγαν χωρίς να τους νοιάζει τι θα βρουν την άλλη μέρα οι συμμαθητές τους, τι θα βρουν αυτοί οι ίδιοι. Οι διευθυντές των σχολείων για μία ακόμη φορά σε κατάσταση σοκ. Αυτήν τη φορά 10 άτομα συνελήφθησαν (προφανώς λόγω του συναγερμού δεν πρόλαβαν να διαφύγουν), άρα οι "γνωστοί-άγνωστοι" απέκτησαν επιτέλους ονοματεπώνυμο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του αντέδρασε άμεσα και έπραξε τα δέοντα, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος εντός 2 ημερών και τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους. Ποιος όμως πληρώνει τον βαρκάρη; Αυτήν τη φορά, μετά την πλήρη αποτίμηση των ζημιών, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που αναλογεί στην περιουσία των πολιτών. Γιατί η μαγκιά δεν είναι τζάμπα. Πρέπει να πληρώνεται. Η κοινωνία μας δεν πρέπει να επιδεικνύει την παραμικρή ανοχή στον βανδαλισμό και την καταστροφή σχολείων από τα ίδια της τα "σπλάχνα" χωρίς λόγο και αιτία. Και δυστυχώς ο βανδαλισμός στα σχολεία είναι ένα νέο σημείο των καιρών.

Επειδή όμως ποτέ και τίποτε δεν είναι μαύρο ή άσπρο, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι κάνουμε, ώστε να μην οδηγούμαστε σ' αυτά τα ακραία φαινόμενα. Τι κάνουμε εκτός από διαπιστώσεις και κριτική; Τι κάνουμε ως γονείς για να μην έχουν τα παιδιά μας τόσο συσσωρευμένο θυμό; Τι κάνουμε ως εκπαιδευτικοί για να τα πλησιάσουμε; Τι κάνουμε ως άτομα με θέση ευθύνης που προϊστάμεθα είτε πολιτικά είτε διοικητικά κάποιων άλλων;

Προσωπικά από τη θέση ευθύνης μου δίνω έναν καθημερινό αγώνα. Και ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνω όλα σωστά. Πάντα βάζω τον πήχυ ψηλότερα. Και πάντα ασκώ αυτοκριτική. Σχεδόν ποτέ δεν "φωνάζω" σε εκπροσώπους άλλων φορέων ότι δεν τα έκαναν σωστά (να γνωρίζετε ότι οι Δήμοι είναι οι συνήθεις "καρπαζοεισπράκτορες"), παρά "φωνάζω" μόνον στον εαυτό μου και τους ανθρώπους των οποίων πολιτικά προΐσταμαι.

Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πιο πέρα. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και μετά ας κάνουμε κριτική και ας εξαντλήσουμε όλη την απαιτούμενη αυστηρότητα στους ενόχους.

Ξέρετε είναι κάπως σαν αυτό που διαμαρτυρόμαστε όλοι ότι από τον κόσμο μας λείπει το πράσινο κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ούτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

«Οργισμένη» αντίδραση Κωνσταντίνου Ζέρβα – «Απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου»

Τις καταστροφές στο κτιριακό συγκρότημα του «Ευκλείδη» και συγκεκριμένα στο 15ο ΕΠΑΛ καταδίκασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια και κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πολίτες, τους γονείς και πρωτίστως την Πολιτεία να υψώσουν τείχος προστασίας.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, δεν σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών και ναρκοθετεί την όποια προσπάθεια κάνει η Πολιτεία μαζί με τον Δήμο για να προσφέρει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος κάλεσε «την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πολίτες, τους γονείς και πρωτίστως την Πολιτεία να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας των εκπαιδευτικών- σχολικών εγκαταστάσεων, να αποτρέψουμε τυχόν νέες καταστροφές και να διακηρύξουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες ενέργειες στο μέλλον».

«Δεν μας περισσεύουν οι πόροι, δεν έχουμε την πολυτέλεια συνεχούς αποκατάστασης ζημιών - ειδικά σε μια χρονιά που το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εγκαταστάσεων. Ένα καλό, σύγχρονο, επαρκώς εξοπλισμένο δημόσιο σχολείο είναι ο σημαντικότερος θεσμός που στηρίζει αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.



Συνεχής και συνεπής η στήριξη της κυβέρνησης στους αγρότες

 


Η κυβέρνηση σε όλο το διάστημα της εξωγενούς κρίσης, που πλήττει και την πρωτογενή παραγωγή, κάνει ό,τι μπορεί για να βρίσκεται δίπλα στους αγρότες που δοκιμάζονται. Η στήριξη της είναι συνεχής, συνεπής και δεδομένη.


Μειώσεις φόρων και φορολογικά κίνητρα


Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.

Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

Μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 29% στο 22%.

Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Επιπλέον, ειδικά για τον αγροτικό τομέα, ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:


Μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων από το 13% στο 10%.

Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.

Θέσπιση, από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Μόνιμη υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.

Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων.

Απαλλαγή, για πρώτη φορά, από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

Έκτακτες ενισχύσεις στους αγρότες για την αντιμετώπιση των εξωγενών κρίσεων


Μόνο στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί στον αγροτικό τομέα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις. Στο «δίχτυ» προστασίας που άπλωσε η Κυβέρνηση πάνω από τον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:


Ενίσχυση περίπου 102.000 επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού 258 εκατ. ευρώ, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το 2022. Ήδη, στις 31 Αυγούστου 2022, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ποσό 72 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων.

Επιδότηση 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών.

Κάλυψη σε ποσοστό 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.

Ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 2% επί των φορολογητέων εκροών του 2021.

Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022.

Ενίσχυση των παραγωγών του οπωροκηπευτικού και αμπελοοινικού τομέα με 26,2 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Κρίσης της Ε.Ε..

Καταβολή 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, το 2021, σε αποζημιώσεις για καταστροφές. Έως σήμερα από την αρχή του χρόνου έχουν καταβληθεί  197,8 εκατ. ευρώ. Δίνεται προκαταβολή αποζημιώσεων σε επίπεδο 60%.

Ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων της Κοινής Οργάνωσης Αγορών για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά με απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που επηρεάζονται οι εξαγωγές τους.

 Προγράμματα που εφαρμόζονται για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα


Πρόγραμμα Νέων Αγροτών με συνολικό ποσό 525 εκατ. ευρώ. Κάθε δικαιούχος μπορεί  να παίρνει έως και 40.000 ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα.

Πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ. Αφορά γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται δενδρώδεις καλλιέργειες και μελισσοκομία.

Έργα άρδευσης μέσα από το «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσουν για τη λειτουργία του πόρους 4,5 δισ..

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται  έργα:

230 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης.

150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών.

90 εκατ. ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών.

80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους.

25 εκατ. ευρώ για την Ευζωία Ζώων.

41 εκατ. ευρώ  για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή.

460 εκατ. ευρώ για Εξισωτική Αποζημίωση.

114 εκατ. ευρώ για Αγροτική Οδοποιία.

40 εκατ. ευρώ μικρά αρδευτικά.

Κοινοτικοί πόροι 22 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη


Για τη μετάβαση της αγροτικής ανάπτυξης στη νέα εποχή, η χώρα μας διαθέτει 19,3 δισ. ευρώ από τη νέα  ΚΑΠ, πάνω από 2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και περίπου 500 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών (ΕΠΑΛΘ) που με τη σειρά τους αναμένεται να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους.


Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) υπήρξε ρεκόρ απορροφήσεων για το 2021, φθάνοντας στο 117%, και στο ΕΠΑΛΘ 96,6%. Σε ό,τι αφορά το 2022, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έχει επιτευχθεί ρεκόρ ετήσιας απορρόφησης πόρων του ΠΑΑ. Συγκεκριμένα, έχουν πληρωθεί πάνω από 610 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ύψος πληρωμών που έχει επιτευχθεί από την έναρξη υλοποίησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων στη χώρα μας, ενώ μέχρι τέλος του έτους οι πληρωμές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.


Σημειώνεται ακόμη ότι, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, υπογράφηκε ήδη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά η πρόσκληση LEADER για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών και Ομάδων Τοπικής Δράσης με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 236 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, για τη στήριξη επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αγροτικά προϊόντα, έχει αναπτυχθεί μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, με τη συνεργασία επτά τραπεζών, δανειακό πρόγραμμα 480 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ή επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι  χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Μικροπιστώσεων δαπάνες έως 25.000 ευρώ και χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.




30 αμερικανικά πανεπιστήμια έρχονται για να συνεργαστούν με ελληνικά

 



Η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία πανεπιστημίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και να επισημοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες. Μία επίσκεψη που έχει χαρακτηριστεί και από τις δύο πλευρές ως ορόσημο στην επιβεβαίωση της συνεργασίας των δύο χωρών, με την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ αυτή τη φορά στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα περισσότεροι από 70 πρυτάνεις, κοσμήτορες και καθηγητές, εκπροσωπώντας 30 πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και οι αριθμοί υποδηλώνουν από μόνοι τους το μέγεθος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η πολυαναμενόμενη επίσκεψη συμβολίζει κάτι περισσότερο από αυτό. "Είναι μία πραγματικά ιστορική επίσκεψη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία πανεπιστημίων των ΗΠΑ σε άλλη χώρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό", τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Shanna Dietz Surendra. Υπογράμμισε, μάλιστα, το γεγονός ότι πρόκειται για συνεργασίες με όλα τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και άρα ότι διευρύνεται ο κύκλος όσων θα μπορούν να επωφεληθούν από τις σχέσεις των Ιδρυμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η επίσκεψη; Ότι στο εγγύς μέλλον οι φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με συναδέλφους τους από τα πανεπιστήμια Yale, Columbia, Harvard, Princeton, Johns Hopkins- μεταξύ άλλων-, να κάνουν από κοινού έρευνα, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία ή/και να πάρουν κοινά ή διπλά πτυχία.

 



Μυθεύματα τα περί αύξησης της εγκληματικότητας

 


Εις απάντηση των όσων υποστηρίζουν ότι υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, παραθέτουμε τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.


Το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο των ετών 2015 έως 2019, μειώθηκαν οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων).

Στην ερμηνεία-αξιολόγηση των στοιχείων ενδείκνυται να μη ληφθεί υπόψη η περίοδος του 2020-2021 λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα 9μηνα των ετών 2015 έως 2019, το 9μηνο 2022 μειώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ληστείες σε ποσοστά που κυμαίνονται από 33,37 % έως 41,04 %, οι κλοπές – διαρρήξεις από 7,87 % έως 16,79%, και οι κλοπές τροχοφόρων από 16,16 % έως 51,92 %. Πιο αναλυτικά διαπράχθηκαν:


Ληστείες


112 λιγότερες από το 2019 (2.152 έναντι 3.264, μείωση 34,07%)

089 λιγότερες από το 2018 (2.152 έναντι 3.241, μείωση 33,60%)

198 λιγότερες από το 2017 (2.152 έναντι 3.350, μείωση 35,76%)

498 λιγότερες από το 2016 (2.152 έναντι 3.650, μείωση 41,04%)

078 λιγότερες από το 2015 (2.152 έναντι 3.230, μείωση 33,37%)


Κλοπές – Διαρρήξεις


169 λιγότερες από το 2019 (50.385 έναντι 60.554, μείωση 16,79%)

947 λιγότερες από το 2018 (50.385 έναντι 55.332, μείωση 8,94%)

253 λιγότερες από το 2017 (50.385 έναντι 55.638, μείωση 9,44%)

124 λιγότερες από το 2016 (50.385 έναντι 56.509, μείωση 10,84%)

302 λιγότερες από το 2015 (50.385 έναντι 54.687, μείωση 7,87%)


Κλοπές Τροχοφόρων


482 λιγότερες από το 2019 (12.877 έναντι 15.359, μείωση 16,16%)

520 λιγότερες από το 2018 (12.877 έναντι 17.397, μείωση 25,98%)

903 λιγότερες από το 2017 (12.877 έναντι 26.780, μείωση 51,92%)

561 λιγότερες από το 2016 (12.877 έναντι 19.438, μείωση 33,75%)

414 λιγότερες από το 2015 (12.877 έναντι 18.291, μείωση 29,60%)

 



Η Ελλάδα ζητά γρήγορη εφαρμογή της πρότασης για μείωση των χρονικών ορίων που απαιτούνται για την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων


 

Η πρόταση που έχει διατυπωθεί από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, για ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων μετά από 3 και όχι 5 χρόνια είναι ανάγκη να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό με την έκδοση σχετικής κοινοτικής Οδηγίας.

Το αίτημα αυτό καταθέτει με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την αρμόδια Επίτροπο και τους συναρμόδιους Υπουργούς ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να μειωθούν τα χρονικά όρια και τα εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση των αναγνωρισμένων προσφύγων, ενώ παράλληλα τονίζει πως ο εθελοντικός μηχανισμός αλληλεγγύης -που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ιουνίου- δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική, άμεση και απτή αλληλεγγύη.

Όπως επισημαίνει, ο εν λόγω εθελοντικός μηχανισμός προβλέπεται ότι θα οδηγήσει κοντά σε 1.000 μετεγκαταστάσεις το 2022, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των προβλεπόμενων ετήσιων αφίξεων στις χώρες MED5, δηλαδή τις πέντε χώρες πρώτης υποδοχής που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Για να ενισχύσει, μάλιστα, τη θέση για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της πρότασης, ο Υπουργός κάνει αναφορά στην άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόβλημα που προέκυψε από την κρίση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση αυτή δημιουργήθηκαν γρήγορα «οι προϋποθέσεις για να εγκατασταθούν οπουδήποτε οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας στην Ευρώπη, καταργώντας τους «κανόνες του Δουβλίνου».




Σε εξέλιξη ο αντιγριπικός εμβολιασμός

 



Τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ανακοινώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας. Τα αντιγριπικά εμβόλια διατίθενται από τα φαρμακεία και συνταγογραφούνται από τους θεράποντες ιατρούς μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εξέλιξη του αντιγριπικού εμβολιασμού (πλήθος συνταγογραφημένων εμβολίων και πραγματοποιηθέντων εμβολιασμών) και η κατανομή τους στις επιμέρους ομάδες αυξημένου κινδύνου παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές σε καθημερινή βάση, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ειδικότερα, κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου οι γιατροί καταγράφουν επίσης την ομάδα αυξημένου κινδύνου στην οποία ανήκει κάθε άτομο για το οποίο συνταγογραφούν το εμβόλιο. Οι φαρμακοποιοί και οι ιατροί που διενεργούν τα αντιγριπικά εμβόλια ενημερώνουν επίσης το Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού.

Η επιδημιολογική επιτήρηση ξεκίνησε στις 03-10-2022 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21-05-2023. Μέχρι και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 601.702 αντιγριπικοί εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.



Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: καταρχήν συμφωνία για κοινές παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας

 


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνήλθε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για κοινές παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας -συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου- η εξειδίκευση των οποίων θα γίνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

Έχουμε μία επί της αρχής συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων, προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου. Μία εκ των παρεμβάσεων είναι και η δυνατότητα επιβολής αυτού το οποίο ονομάζουμε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF.

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. Έχουμε όμως πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό στο επίπεδο των Υπουργών. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξαναγυρίσει το θέμα σε εμάς.

Η απόφαση η οποία ελήφθη λαμβάνει υπόψη πολλές από τις ελληνικές προτάσεις. Έχουμε κατοχυρώσει πια, ως χώρα, μια σημαντική τεχνοκρατική επάρκεια στα ευρωπαϊκά όργανα.     

Ασχέτως των παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις, απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας.