Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Νέα Ζηλανδία: Για πάντα στη φυλακή ο μακελάρης του Κράιστσερτς

 


Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας επέβαλε σήμερα στον άνδρα ο οποίος δολοφόνησε 51 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ στα τυφλά μέσα σε δύο ισλαμικά τεμένη την ώρα της προσευχής της Παρασκευής την 15η Μαρτίου 2019, σε ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας. Η σφαγή ήταν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Μπρέντον Τάραντ, υπήκοος Αυστραλίας, 29 ετών, με ακροδεξιά πολιτική ταυτότητα, ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες για 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίες από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο δράστης φόραγε κάμερα και αναμετέδωσε ζωντανά τη σφαγή στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς μέσω Facebook.

Συνήγοροι του δράστη ενημέρωσαν ότι ο εντολέας τους δεν θέλει να υποβληθεί ένσταση για την ποινή που του επιβλήθηκε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για κλοπές στους χώρους του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε περιοχές της Αττικής

 


Συνελήφθησαν, 23-8-2020 στην Αθήνα, έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, 2 αλλοδαποί (άνδρας - γυναίκα), για διακεκριμένες κλοπές κατ' εξακολούθηση και απάτη με υπολογιστή.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες με τη χρήση αυτοκινήτου, μετέβαιναν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και στους χώρους πέριξ αυτού, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους και στη συνέχεια, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, τους αφαιρούσαν το πορτοφόλι.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, χρησιμοποιώντας αφαιρεθείσες πιστωτικές κάρτες, και μετά την ανεύρεση του κωδικού ΡΙΝ, προέβαιναν σε αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν εννέα περιπτώσεις κλοπών.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Στους 252 οι νεκροί




Μια 83χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, κατέληξε σήμερα ξημερώματα, η γυναίκα έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ήταν τρόφιμος γηροκομείο.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, κατέληξε ένας άνδρας 90 ετών, από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι.

Τη μάχη για τη ζωή έχασε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και ένας άντρας 87 ετών.



ΑΠΘ: Χωρίς νέα μέτρα τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα

 



Σύμφωνα με την έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega, οι αριθμοί της έρευνας προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα, τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Τόνισε πως τα βασικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση της υγιεινής, λέγοντας πως φρένο στον ιό βάζουν και μέτρα όπως η τηλεργασία, που πρέπει να ενταθεί.

Στο ΑΠΘ όπως είπε ο καθηγητής δημιούργησαν μια συσκευή, η οποία όταν βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.

«Πρόκειται για αποδοτικό μέτρο, καθώς έδειξε ότι με τη συσκευή μειώθηκε το ιικό φορτίο κατά 55% στα μέρη που δοκιμάστηκε. Εξάλλου ο κορωνοϊός είναι και αερογενώς μεταδιδόμενος».

Τέλος, στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε αυτές οι συσκευές να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία, υποστήριξε, ότι θα ήταν καλό να μπουν όπου δεν μπορούν να τηρηθούν εύκολα οι αποστάσεις.


Κενόσα: Συνελήφθη 17χρονος για τους θανάσιμους πυροβολισμούς διαδηλωτών

 



Σύμφωνα με δικαστικούς αξιωματούχους, ο 17χρονος φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε δύο ανθρώπους, κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων στο Ουισκόνσιν.

Ένας έφηβος που ταυτοποιήθηκε ως ο Κάιλ Ριτενχάουζ συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία, σύμφωνα με δικαστικούς αξιωματούχους, καθώς φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε δύο ανθρώπους, τραυματίζοντας έναν ακόμη κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν.

Η παραλίμνια πόλη συγκλονίζεται από ταραχές από την Κυριακή, όταν η αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 29χρονο Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ.

Την Τρίτη (25/8), η τρίτη νύχτα των βίαιων επεισοδίων σημαδεύτηκαν από πυροβολισμούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν μέσα στους δρόμους της Κενόσα ενώ ακούγονται πυροβολισμοί. Σε άλλα βίντεο διακρίνει κανείς τραυματίες στο έδαφος.

Οι πυροβολισμοί ξέσπασαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Στο ένα βίντεο φαίνονται πολλοί άνθρωποι να κυνηγούν έναν άνδρα που τρέχει στον δρόμο κρατώντας ένα τουφέκι, καθώς πιστεύουν πως είχε πυροβολήσει έναν άλλο. Ένας από τους διώκτες του φαίνεται να τον κλωτσάει με φόρα αφού αυτός πέφτει στο έδαφος και ένας άλλος προσπαθεί να αρπάξει το όπλο του. Φαίνεται να πυροβολείται από μικρή απόσταση και να πέφτει στο έδαφος.

Άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα που μοιάζει να έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και άνθρωποι να προσπαθούν να τον περιθάλψουν, ενώ ένα άλλο δείχνει έναν άνδρα που φέρει σοβαρό τραύμα στο χέρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα πως αξιωματούχοι στο Ουισκόνσιν αποδέχθηκαν τη συνδρομή ομοσπονδιακών δυνάμεων επιβολής του νόμου για την «αποκατάσταση του νόμου και της τάξης».

Ο 17χρονος Ριτενχάουζ συνελήφθη στο Ιλινόι και κατηγορείται για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού, δήλωσε αξιωματούχος του δικαστηρίου του Λέικ Σίτι.


Πηγή



Φόβοι για σαρωτικό κύμα απολύσεων στην Ευρώπη

 


Από την επέλαση της πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντέξει χάρη στην πρωτοφανή στήριξη που διοχέτευσαν άμεσα οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Μάλιστα, ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία είχαν τα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας που –βάσει του γερμανικού μοντέλου «kurzarbeit»– κατέβαλαν στους εργαζομένους ένα μεγάλο ποσοστό των αποδοχών τους, επιτρέποντας στον εργοδότη είτε να μειώσει το ωράριό τους είτε να τους θέσει σε διαθεσιμότητα. Η εν λόγω επιτυχία διαφαίνεται άλλωστε στο ποσοστό ανεργίας της Ευρώπης, το οποίο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, συγκρατείται ακόμη σε μονοψήφιο αριθμό.

Παρ’ όλα αυτά, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι το φθινόπωρο θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν ότι ένα σαρωτικό κύμα απολύσεων θα αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αγορά εργασίας από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι ανησυχίες αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επικείμενη λήξη ή στον περιορισμό των προγραμμάτων στήριξης εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού τα προγράμματα αυτά αποτέλεσαν μια προστατευτική ασπίδα για την αγορά εργασίας έναντι της πανδημίας. Ενδεικτικά, από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ, τα κρατικά προγράμματα στήριξαν περίπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της McKinsey & Company, τους επόμενους μήνες, όταν δηλαδή περιοριστούν ή καταργηθούν εντελώς τα προγράμματα αυτά, έως και 59 εκατομμύρια εργαζόμενοι πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, να απολυθούν ή να δουν τα ωράριά τους να μειώνονται. Σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση βρίσκονται ιδίως όσοι απασχολούνται σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και οι λιανικές πωλήσεις.

Ηδη ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία, αποφάσισαν την παράταση των προγραμμάτων στήριξης μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η ενίσχυση για τις επιχειρήσεις μειώθηκε και ορισμένα προνόμια καταργήθηκαν. Η γαλλική κυβέρνηση επίσης παρέτεινε το αντίστοιχο πρόγραμμα για δύο ακόμα χρόνια, περιορίζοντας όμως παράλληλα την εμβέλειά του.

Εκτός αυτού, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα «τσουνάμι» απολύσεων, διότι με την έναρξη της καινούργιας σεζόν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τις ανάγκες τους και θα προτιμήσουν να συρρικνωθούν. Η γενναιόδωρη στήριξη που διοχετεύτηκε στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και παγκοσμίως, έδινε αρχικά την εντύπωση στις επιχειρήσεις ότι η κρίση θα είναι βραχυπρόθεσμη. Αλλωστε, τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν είχαν στόχο την προσωρινή ανακούφιση των πληγμάτων, μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση. Πλέον, όμως, είναι ξεκάθαρο πως η ζήτηση δεν θα επανέλθει σύντομα στα επίπεδα του 2019. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις –ελλείψει παράλληλα των προγραμμάτων στήριξης– θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση των αναγκών τους και σε μαζικές απολύσεις.

Τέλος, έπειτα από τη μεγάλη ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάκαμψης στην Ευρώπη αναμένεται πως θα επιβραδυνθεί, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Αναπόφευκτα η επιβράδυνση αυτή θα καταφέρει ακόμη περισσότερα πλήγματα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Έβρος: Εφοδος από μετανάστες και Τούρκους «δραπέτες»

 



Για αύξηση των μεταναστευτικών «πιέσεων» τον τρέχοντα μήνα στον Εβρο, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» τονίζει ότι η «πίεση» ασκείται σε όλο το μήκος του ποταμιού και υπογραμμίζει ότι έχουν γεμίσει ασφυκτικά όλοι οι χώροι κράτησης μεταναστών. Μάλιστα, αναφέρει ότι ένα μικρό ποσοστό όσων παρανόμως εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος είναι Τούρκοι πολίτες, τους οποίους κυνηγά το καθεστώς Ερντογάν. Οι συγκεκριμένοι κρατούνται σε ειδικούς χώρους, μέχρι να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

«Από τις αρχές Αυγούστου η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα είχαν συμβεί στις Καστανιές τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά τότε ήταν μία απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών από ένα σημείο. Τώρα, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες απόπειρες από τα Μαράσια του Βορείου Εβρου έως το δέλτα του ποταμού. Προτιμούν να κινούνται βράδυ, προσπαθώντας να μην πέσουν πάνω σε συνοροφύλακες ή τον στρατό», είπε ο κ. Χαρέλας. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και ειδικά αυτοί που μπαίνουν από τον Βόρειο Εβρο, κινούνται μέσα από τα βουνά προκειμένου να ξεφύγουν από τα μπλόκα που υπάρχουν στην Εγνατία Οδό. «Ομως, υπάρχει και ο κορονοϊός. Δεν γίνονται τεστ στους μετανάστες. Πριν από μερικές μέρες, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Δαδιά με θύματα μετανάστες, πέντε επιζώντες από τους συνολικά επτά επιβαίνοντες διαγνώστηκαν θετικοί», πρόσθεσε. Άλλωστε, λόγω εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού έχει μπει σε καραντίνα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Εβρου, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρονται εκεί άλλοι μετανάστες. Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στον Εβρο, γίνονται εργασίες και δεν δέχεται άλλους μετανάστες. «Ετσι, όλοι οι μετανάστες μεταφέρονται αναγκαστικά στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στο Χειμώνιο, οι οποίες όμως και αυτές είναι ασφυκτικά γεμάτες», πρόσθεσε.\

Σε ό,τι αφορά τους Τούρκους πολίτες που δραπετεύουν από το καθεστώς Ερντογάν, εισέρχονται συνήθως ομαδικά σε ελληνικό έδαφος και αναζητούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συλληφθούν και να αρχίσουν τη διαδικασία αίτησης πολιτικού ασύλου. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ακολουθείται διαφορετική διαδικασία και δεν προωθούνται σε ΚΥΤ, αλλά στα τμήματα συνοριακής φύλαξης της περιοχής. Κι αυτό συμβαίνει μέσα σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για δειγματοληπτικούς έστω ελέγχους για κορονοϊό. «Για αυτούς λαμβάνονται ειδικά μέτρα και ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία», είπε ο κ. Χαρέλας, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για τούρκους εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Σήμερα ολοκληρώνεται στο Διδυμότειχο η εκπαίδευση των 400 νέων συνοροφυλάκων που θα αναπτυχθούν στον Εβρο. Θα πάρουν φύλλο πορείας και την ερχόμενη Δευτέρα θα προσέλθουν για πρακτική στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης του νομού. Συγκεκριμένα, η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης θα ενισχυθεί με 135 άτομα και με 265 η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, που αντιμετωπίζει και το πιο σοβαρό πρόβλημα. «Οι συγκεκριμένοι 400 νέοι συνάδελφοι δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ούτε θα βελτιώσουν τις συνθήκες φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα κάνουν την πρακτική τους. Οταν αναλάβουν κανονικά εργασία, τότε θα αποδεσμευτούν τα 400 άτομα της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αποσπαστεί από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Ετσι, θα μπει ένα τέλος στις αποσπάσεις και οι αστυνομικοί θα επιστρέψουν στη βάση τους, βελτιώνοντας το εκεί αίσθημα ασφάλειας», κατάληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.


Αγγελος Αγγελίδης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια

 


Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε το θελήσει και σε όποια περιοχή επιθυμεί. 

Με το άρθρο 2 του Νόμου 2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπεται ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρούμενης σύμβασης να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ναυτικών μιλίων.

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση των δύο συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 στα 12 μιλία, προς δυσμάς, στο Ιόνιο.

«Η Ελλάδα μεγαλώνει, το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως το κάνουμε πράξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια»  πρόσθεσε. «Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέψει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας».



293 κρούσματα -33 στις ΜΕΘ - 5 θάνατοι

 



Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

1943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 (30.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 248 θανάτους συνολικά στη χώρα. 88 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο «κόκκινο»η Αττική με πάνω από 100 κρούσματα

Από τα 261 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στο «κόκκινο» για μία ακόμα ημέρα η Αττική καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100.

Αναλυτικότερα:

22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

103 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας ,

54 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Αργολίδας

2 στην Π.Ε. Άρτας

2 στην Π.Ε. Αχαΐας

1 στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 στην Π.Ε. Δράμας

6 στην Π.Ε. Έβρου

1 στην Π.Ε. Εύβοιας

9 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

3 στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 στην Π.Ε. Καβάλας

2 στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 στην Π.Ε. Κέρκυρας

9 Π.Ε. Κοζάνης, 6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 1 πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Κορινθίας

9 στην Π.Ε. Κυκλάδων

4 στην Π.Ε Λάρισας

1 στην Π.Ε. Λασιθίου

3 στην Π.Ε. Λέσβου

1 στην Π.Ε Μαγνησίας

5 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

5 στην Π.Ε. Πιερίας

1 στην Π.Ε. Πρέβεζας

3 Π.Ε. Ρεθύμνου, τα οποία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

1 στην Π.Ε. Ροδόπης

1 στην Π.Ε. Τρικάλων

9 στην Π.Ε. Χαλκιδική,

5 στην Π.Ε Χανίων, εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση




Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για ΑΟΖ Ιταλίας - Αιγύπτου

 



Στις επιτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης και στις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ  αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.


Δευτερολογία του Πρωθυπουργού :





Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump

 


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τηλεφώνησε απόψε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Trump για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.



Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

 



Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η ψηφοφορία για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Την ελληνοϊταλική συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν χωρίς ίχνος ντροπής το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επιψήφισαν, χωρίς το άρθρο 1 για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Με ντροπιαστικό «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. 

Η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης.