Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Οδηγούσε ανάποδα από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Παλλήνη! 12.600 ευρώ πρόστιμο αφαίρεση άδειας για πάντα

 


Ένας 75χρονος δημόσιος κίνδυνος, οδήγησε τουλάχιστον για 15 χιλιόμετρα στο αντίθετο ρεύμα.

Χειροπέδες πέρασε η Ελληνική Αστυνομία σε 75χρονο ο οποίος κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και έφτασε μέχρι και την Παλλήνη.

Μάλιστα, του επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 12.560 ευρώ, ενώ του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για 1.160 ημέρες και κατασχέθηκε για πάντα το αυτοκίνητό του.

Ο 75χρονος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω το πρωί της Κυριακής, κατόπιν καταδίωξης, για επικίνδυνη οδήγηση, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και απείθεια.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών να κινείται αντίθετα στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πριν ξεκινήσει η καταδίωξη.

Κάπου εκεί, ο 75χρονός τα… έχασε και άρχισε να παραβιάζει όποιον ερυθρό σηματοδότη βρισκόταν στον διάβα του και ό,τι νόμο του Κ.Ο.Κ. υπάρχει, κινούμενος αντίθετα στους δρόμους της Αθήνας και φτάνοντας τελικά μέχρι την… Παλλήνη!

Εκεί, η Τροχαία κατόρθωσε να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του και του επέβαλλε όσα πρόστιμα του αναλογούσαν.

Αναμένεται πλέον να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, ώστε να του αφαιρεθεί η άδεια ικανότητας οδήγησης δια βίου με σκοπό μην ξαναβγεί ο… επικίνδυνος ηλικιωμένος στους δρόμους ξανά.

Ο 75χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Συνελήφθη 20χρονος Ρομά που συμμετείχε στο τροχαίο με νεκρό τον αστυνομικό - Αναζητούνται άλλοι 3

 


Σε επίσημη ενημέρωση προχώρησε σήμερα Τρίτη (19/12) η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη σύλληψη του 20χρονου Ρομά το πρωί της Δευτέρας (18/12), ο οποίος συμμετείχε στην καταδίωξη στον Ασπρόπυργο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναζητούνται ακόμη 3 άτομα, από τα οποία τα 2 έχουν ταυτοποιηθεί και πρόκειται για 17χρονους παραβατικούς Ρομά.

Ο 20χρονος, μαζί με άλλους Ρομά κακοποιούς, έχοντας συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την κλοπή οχημάτων, από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (17/12) έως και πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (18/12) έκλεψαν τέσσερα οχήματα από το Πέραμα και τη Νίκαια Αττικής.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας


Δικογραφία για εγκληματική οργάνωση (συμμορία), διακεκριμένες κλοπές, απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση από την οποία προκλήθηκε θάνατος, σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, μετά από διαδοχικές κλοπές οχημάτων στο Πέραμα και στη Νίκαια Αττικής από μέλη εγκληματικής οργάνωσης, κατά τη διαφυγή των οποίων και συνεπεία επικίνδυνης οδήγησης, προκλήθηκε θανάσιμος τραυματισμός αστυνομικού και τραυματισμός ακόμη τριών.

Για τις ανωτέρω πράξεις συνελήφθη, χθες, 18 Δεκεμβρίου 2023, το πρωί 20χρονος Ρομά, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τρεις Ρομά συνεργοί του, από τους οποίους οι δύο έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω έχοντας συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την κλοπή οχημάτων, από βραδινές ώρες της 17-12-2023 έως και πρώτες πρωινές ώρες της 18-12-2023 αφαίρεσαν τέσσερα (4) οχήματα από το Πέραμα και τη Νίκαια Αττικής.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.



Γελάει ο κόσμος με τον βουλευτή του ΝΙΚΗ : Αυτές τις μέρες ανοίγουν οι πύλες της Κολάσεως και βγαίνουν οι καλικάντζαροι!

 



Τι ζούμε επειδή κάποιοι ψεκασμένοι αποφάσισαν να στείλουν ότι να΄ναι στην βουλή.

Γέλιο προκάλεσε σε κάθε σοβαρό Έλληνα πολίτη, η παρέμβαση, εκτός θέματος, που έκανε ο βουλευτής της Νίκης Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για… πύλες της κολάσεως.

Ο γιατρός στο επάγγελμα βουλευτής της Νίκης έστειλε μήνυμα… ετοιμότητας στον ελληνικό λαό, προειδοποιώντας πως «ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως» και ότι «δαιμόνια ή καλικάντζαροι θα επιτεθούν στον λαό του Θεού», και έχει πέσει στο πάτωμα από τα γέλια κόσμος και κοσμάκης.

«Στις άγιες ημέρες που εισερχόμαστε θέλει πραγματικά μεγάλη προσοχή. Γίνονται και ακούγονται τα χειρότερα. Θυμάμαι ως νεαρός ιατρός που εφημέρευα στο ΑΧΕΠΑ βλέπαμε τα χειρότερα, θα επιβεβαιώσουν αντίστοιχα και άλλοι ιατροί συνάδελφοι» είπε, ξεκινώντας στην εισαγωγή του.

«Το τι ξύλο έπεφτε αυτές τις ημέρες αγάπης στις οικογένειες -οι άνδρες χτυπούσαν τις γυναίκες, οι γυναίκες τους άνδρες, τα παιδιά, τους γονείς, και οι γονείς τα παιδιά! Γι' αυτό βγήκε, ξέρετε, και "το ξύλο της χρονιάς". Λοιπόν, οι παλαιότεροι, οι γονείς και οι παππούδες μας, έλεγαν ότι τις ημέρες αυτές ανοίγουν οι πύλες της Κολάσεως και βγαίνουν τα δαιμόνια που πειράζουν τον λαό του Θεού! Τους έλεγαν μάλιστα και καλικάντζαρους. Ο μακαριστός Χριστόδουλος θα έλεγε, μάλιστα, ότι τα απύλωτα στόματα ανοίγουν και ξερνούν δηλητήριο» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως τα «απύλωτα στόματα» είναι τα ΜΜΕ.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε βουλευτή που καταφέρθηκε κατά του Αγίου Παΐσίου και σε πρωινή εκπομπή που αμφισβήτησε την Αγία Γραφή, καλώντας τη θρησκευτική ηγεσία, τους βουλευτές και την πολιτική ηγεσία να καταδικάσουν αυτές τις ύβρεις.





Δεν είναι κακό να δώσεις παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει καλοσύνη άντε για λίγες ημέρες

 



Με την ακρίβεια να καλπάζει, και τις γιορτές προ των πυλών, οι καταναλωτές θέλουν να περάσουν καλές γιορτές και να μπορούν να ψωνίσουν λίγα πράγματα για το γιορτινό τραπέζι.

Είναι όμως υποχρεωμένοι να πληρώσουν μέσα στις γιορτές και τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. με την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη να δείχνει σκληρός και δύσκολος στο να δώσει παράταση για να διευκολύνει τους πολίτες, κάτι που θα εκτιμηθεί όπως κάθε χρόνο από πολλές οικογένειες.

Μέχρι στιγμής όλοι ξέρουμε χωρίς να έχει επέμβει ακόμα ο πρωθυπουργός, πώς για την τρέχουσα προθεσμία που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2024 και λήγει 31/12/2023 θα δοθεί μία μικρή παράταση με κάποιες πληροφορίες να μιλούν για λίγες ημέρες και κάποιες άλλες για δύο βδομάδες… το πολύ, λες και θα ήταν κακό να εισπράξει το κράτος τώρα που πάει καλά και τέλος του Ιανουαρίου τα τέλη κυκλοφορίας! 

Οι παρατάσεις δύο μηνών (έως τα τέλη Φεβρουάριου) όπως ίσχυαν τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης κλπ. τέλειωσαν αλλά η ακρίβεια σε όλα παραμένει, και η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για να μεταβάλει το θεσμικό πλαίσιο για την επιβολή προστίμων δηλαδή την πληρωμή του διπλάσιου της αξίας των τελών κυκλοφορίας.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση τις επόμενες ημέρες τονίζοντας πως «ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις».

Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τελικά!!




Επικίνδυνος ο Αλβανός για την ασφάλεια όλων μας - Είχε απελαθεί δύο φορές και μπαινόβγαινε στην Ελλάδα

 



Επικίνδυνος για την ασφάλεια όλων μας, ο 37χρονος θρασύδειλος Αλβανός κακοποιός είχε απελαθεί δύο φορές από την Ελλάδα, και παρά το πλούσιο ποινικό του μητρώο γυρνούσε και συνέχιζε την εγκληματική δραστηριότητα στην χώρα μας. 



Ο θρασύδειλος Αλβανός «πιστολέρο» αναζητείται από τις Αρχές για την τριπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Γκάζι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Παρά το βεβαρημένο ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα και την Αλβανία, βρήκε τρόπο να επιστρέψει από την Αλβανία στην Ελλάδα και να συνεχίσει ανενόχλητος την παραβατική του δράση. 

Απόπειρα ανθρωποκτονίας, σωματική βλάβη, όπλα, ναρκωτικά, κλοπές, διακίνηση μεταναστών, πλαστογραφία. Πρόκειται για τις κατηγορίες που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν ο 33χρονος άνδρας από την Αλβανία, ο οποίος συνελήφθη από το τμήμα εκβιαστών για τους πυροβολισμούς στο Γκάζι. 

Ο 33χρονςο Αλβανός κακοποιός είπε στους αστυνομικούς, όταν είδε τον συνεργό του να ανοίγει πυρ τα ξημερώματα του Σαββάτο δήθεν φοβήθηκε, λες και δεν ήξερε ποιος είναι ο 37χρονος, και τι είναι ικανός να κάνει. Μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι δήθεν δεν ήξερε ότι ο 37χρονος είχε όπλο επάνω του.

Ο 33χρονος όφειλε να δίνει το «παρών» μία φορά το μήνα στο Τμήμα Ασφαλείας Μελισσίων, με βάση τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί από το Πρωτοδικείο Πατρών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν σε πλαστογραφίες. Σε βάρος του συλληφθέντα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών ποινική δίωξη για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή.

Οι Αρχές εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του 37χρονου, χωρίς να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει καταφέρει αφού είναι και εύκολο, να περάσει τα σύνορα. Σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας έχουν σταλεί φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας του καταζητούμενου δράστη, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι αναζητήσεις σε μέρη που συνδέονται με την παράνομη δραστηριότητά του το προηγούμενο διάστημα. Σε βάρος του 37χρονου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την 29η τακτική ανακρίτρια.





Κασσελάκης : Όταν γνώρισα τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντυπωσιάστηκα - Δημαγωγός ο Αλέξης Τσίπρας

 


Το είδα φως και μπήκα, έκανε τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από επτά χρόνια, ο Στέφανος Κασσελάκης υμνούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα που έμπλεξε με τον ακροαριστερό Παύλο Πολάκη, τον καταδικασμένο Νίκο Παππά, και ότι έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης είναι κακός.

Σε άρθρο του στον Εθνικό Κήρυκα, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στήριζε ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, εξαπολύοντας μύδρους κατά του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον  οποίον χαρακτήριζε λαϊκιστή και δημαγωγό, αλλά και κατά του Βαγγέλη Μεϊμάράκη, ο οποίος διεκδικούσε επίσης την προεδρία της ΝΔ.




Διαβάστε το άρθρο: 

Γιατί θα ψήφιζα τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΠEΜΠΤΗ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 17, 2015 |

ΤΟΥ ΣΤΈΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΆΚΗ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πριν από μερικές μέρες επέστρεψα στη Νέα Υόρκη από τη Σανγκάη, όπου πέρασα περίπου μία εβδομάδα για επαγγελματικούς λόγους. Ήταν η τρίτη φορά που επισκεπτόμουν την Κίνα αλλά από την προτελευταία είχαν περάσει ήδη επτά χρόνια (μάλιστα τότε έγραφα τη «Στήλη του Φοιτητή» για τον «Ε.Κ»).

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου λοιπόν συνειδητοποίησα ξαφνικά κάτι λυπηρό: ιδού μία χώρα που μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια και με μηδενική δημοκρατική παράδοση έχει καταφέρει να γίνει καλύτερη από τη Γερμανία σε θέματα υποδομής, εργατικότητας και κοινωνικής γαλήνης, ενώ η δική μου πατρίδα – εκείνη με τη μακροβιέστερη δημοκρατική παράδοση στον κόσμο – έχει μαραζωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Και να συλλογιστεί κανείς την πικρή ειρωνεία αυτής της αντιπαραβολής… το ότι η Κίνα διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες αμέσως μετά από της Ελλάδας…

Όπως πολλοί νέοι Έλληνες που έχουν «επιλέξει» -γιατί κάθε άλλο παρά οικειοθελώς είναι– να βρουν προσωπική ικανοποίηση μέσω σταδιοδρομίας στο εξωτερικό, έτσι και εγώ ατενίζω την κατάσταστη της πατρίδας μας αρχικά με απογοήτευση αλλά και με κάποια ελπίδα, μετά όμως με ντροπή και στο τέλος έως και με αηδία. Είναι μια διαδικασία που αρχίζει με έναν αναστεναγμό, ύστερα με τα μάτια αποσβολωμένα, μετά πάλι με έναν αναστεναγμό και στο τέλος με τα αυτιά κλειστά (αγγλιστί, tuned out). Τι κρίμα… μία ολόκληρη γενιά νέων, ικανών, δημιουργικών ανθρώπων να αισθάνεται ήδη πολύ εξαντλημένη για να σκεφτεί το μέλλον του τόπου της.

Εχοντας δει έμπρακτα την έκβαση και τις επιπτώσεις της σχεδόν δωδεκάμηνης δημαγωγίας του κ. Τσίπρα, πολλοί από εμάς κοιτούν αναγκαστικά προς τη Νέα Δημοκρατία για μια εναλλακτική πρόταση που θα μας επιτρέψει να διαπρέψουμε και μέσα στη χώρα μας, να πάρουμε επιχειρηματικά ρίσκα και να μεγαλώσουμε την «πίτα» για όλους.

Επιπλέον θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ευπρόσδεκτο να είχαμε μία αξιοπρεπή αντιπροσώπευση από τον εκλεγμένο ηγέτη της χώρας στο εξωτερικό (όχι παντελή γελοιοποίηση μπροστά σε πιθανούς συνεργάτες και επενδυτές).

Ετσι λοιπόν πάλι έφτασα να γίνομαι tuned out από ενδείξεις ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είχε έναν ξεκάθαρο, βατό δρόμο προς την επισημοποίησή του ως προέδρου του κόμματος (άξιον απορίας άμα θα ήταν στην ίδια θέση χωρίς να είχε επιλεγεί πρώτα ως αντικαταστάτης του κ. Σαμαρά).

Δεν ξέρω και πάρα πολλά για τον κ. Μεϊμαράκη αλλά θυμάμαι το εξής: όταν ήμουν δέκα – έντεκα ετών και είχα πάει στο ξενοδοχείο Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας για τις προφορικές εξετάσεις του διπλώματος Αγγλικών Lower, στην έξοδο, πάνω στο πεζοδρόμιο, ήταν ο κ. Μεϊμαράκης περιτριγυρισμένος από μερικά άτομα σε ένα «πηγαδάκι» πολιτικής. Λέτε να είχα περάσει δίπλα από τη σωτήρια λύση της Ελλάδα τότε και να μην το είχα πάρει χαμπάρι;

Δε χρειάζεται ο τόπος άλλους επαγγελματίες πολιτικούς και ειδικά ανθρώπους με λίγη ή με απαρχαιωμένη εμπειρία στην πραγματική οικονομία, εκεί όπου χρειάζεται να αντιμπετωπίσεις πολύπλοκα προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή σου και τη ζωή των συνανθρώπων σου άμεσα. Και σίγουρα δε χρειάζεται ο τόπος άτομο το οποίο να έχει αναδειχθεί μέσα από τις μυωπικές νοοτροπίες και διαδικασίες που δυστυχώς ακόμα χαρακτηρίζουν την πατρίδα μας (διότι οι φωνές στα τηλεπαράθυρα δεν αποτελούν προθέρμανση για διεθνή διπλωματία). Σε αυτό το μήκος κύματος, το πρόβλημα με τα λεγόμενα «τζάκια» – δηλαδή τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες που έχουν στιγματίσει τη χώρα επί δεκαετίες – δεν είναι τόσο ότι περιθωριοποιούν άλλους ικανούς ανθρώπους από θέσεις εξουσίας, όσο το ότι έχουν παράγει απογόνους ανέτοιμους και ευρύτερα ακατάλληλους για τις θέσεις που αναλαμβάνουν (ίσως να τους ήταν δύσκολο να διαπρέψουν μέσα στον πραγματικό κόσμο της εργασίας). Βέβαια πρωταρχικά φταίνε οι ψηφοφόροι οι ίδιοι, οι οποίοι δεν έχουν κοιτάξει κάτω από την επιφάνεια στην ουσία του ατόμου ή ίσως να έχουν υπάρξει εξαρτώμενοι από ένα αυτοτροφοδοτούμενο κύκλωμα ρουσφετιών (κάπως έτσι δυστυχώς επτωχεύσαμεν).

Γνώρισα τον Κυριάκο σε ένα δείπνο που παρέθεσε πριν από μερικά χρόνια ο «Ε.Κ.» στην Αστόρια. Ήμουν σκεπτικός αρχικά βάσει των προαναφερθέντων, αλλά εντυπωσιάστηκα από ένα πράγμα κυρίως: ο Κυριάκος μεταδίδει κοινή λογική –«common sense»– μέσα από τις απόψεις του. Ξεδιαλύνει το χάος σε απλά πράγματα, πράγματα στα οποία δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει ανεξάρτητα πολιτικής πεποίθησης. Και βεβαίως πράγματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι έφτασε η χώρα σε διεθνή διασυρμό – μπας και προσβάλλουμε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα έστω και λίγο!

Καμία γενιά στην ιστορία δεν έχει υποθηκεύσει την επόμενη όταν της ζητείται μια μικρή θυσία για το καλό των παιδιών της. Ελάχιστοι έχουν εκφράσει αυτή την πραγματικότητα πειστικά. Και ελάχιστοι μπορούν να την εφαρμόσουν στην πράξη, το οποίο είναι το μόνο που μετράει στο τέλος της ημέρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί και τα δύο.

Οταν ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός ομιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, ερωτήθηκε πώς θα διαχειριζόταν η κυβέρνησή του τη δύσκολη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, απάντησε ότι είχε αναθέσει αυτήν τη δυσβάσταχτη αποστολή στο πιο ικανό άτομο που υπήρχε. Και έτσι είναι.

Ο Κυριάκος μπορεί να εμπνεύσει όχι με μαγευτικό χάρισμα αλλά με απλή λογική και με συγκεκριμένες προτάσεις. Μπορεί να στρείψει το πλοίο. Και όταν το κάνει αυτό, θα μπορέσει να αφήσει και ένα θετικό κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Αφού το δείπνο στην Αστόρια είχε τελειώσει μετά από μια εξαιρετική συζήτηση, ο Κυριάκος (χωρίς συνοδεία) προσπαθούσε να βρει τρόπο να επιστρέψει στο Μανχάταν, όπου θα διανυκτέρευε σε διαμέρισμα φίλου του. Προσφέρθηκα να τον αφήσω εκεί, αφού εξάλλου είχα νοικιάσει ένα μικρό αμάξι για μερικές ώρες από την Zipcar. Αποδέχθηκε με χαρά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής τον ενδιέφερε να μάθει τις απόψεις μου για τις χρηματαγορές και τη διεθνή οικονομία από το ρόλο μου στον όροφο συναλλαγών της Goldman Sachs.

Ο βουλευτής με τους περισσότερους σταυρούς από την Αθήνα να μαθαίνει από εμένα, τότε 24 χρονών, για το τι γινόταν στην αγορά χαλκού στην Κίνα (άντε πάλι η Κίνα!).

Αλλά αυτό δεν είναι τυχαίο. Χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο εικονοκλάστη (όχι με την έννοια της λέξης που ταιριάζει στον κ. Τσίπρα). Μπορείτε να δείτε π.χ. συνέντευξη στην οποία ο Κυριάκος μίλησε ανοιχτά για τη σχέση του με τη σύζηγό του και το πώς ο κάθε άνθρωπος αλλάζει και ωριμάζει με τη ζωή. Ίσως μπορείτε να περιγράψετε τον Κυριάκο ως ανθρωποκεντρικό. Γνωρίζει ότι υπάρχει και σοφία και σύγχυση σε όλους τους ανθρώπους – και για αυτόν το λόγο χρειάζεται κοινή λογική για να βρεθούν οι κοινές τομές.

Θα είναι τραγική ειρωνεία να έχει ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης εσφαλμένα για τόσα τζάκια στην ιστορία του και την πιο καθοριστική στιγμή να προεξοφλήσει έναν ικανό αλλά και καλό άνθρωπο επειδή τυχαίνει να γενήθηκε σε τέτοιο τζάκι. Εξάλλου και ο ίδιος έχει πει ότι συνειδητοποιεί την τύχη που είχε και γι’αυτό ακριβώς θέλει να δώσει ευκαιρίες σε άλλους που δεν τυγχάνουν τέτοιας πλατφόρμας να ακουστούν και να συνεισφέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο αξίες στις οποίες έχει χτίσει την καμπάνια του είναι η ελευθερία και η αλληλεγγύη.

Και όπως ξέρετε δεν είναι κάθε τζάκι φτιαγμένο από την ίδια πέτρα. Πριν ενάμισυ χρόνο παρεβρέθηκα σε δεξίωση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα. Ο αρμόδιος υπουργός – και εκείνος μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά, νέος και προερχόμενος από πολιτική οικογένεια – είχε καθυστερήσει. Ο Αμερικανός Πρέσβης περίμενε μέχρι την άφιξή του για να απευθύνει μερικά λόγια στους καλεσμένους του, οι οποίοι στέκονταν στον κήπο της κατοικίας του. Φτάνει τελικά ο υπουργός, στέκεται μπροστά μπροστά απέναντι από τον Πρέσβη και καθώς μιλούσε ο Πρέσβης, εκείνος κοιτούσε επανειλημμένα και παρατεταμένα δεξιά και αριστερά για το ποιος ήταν μέσα στους (Έλληνες) καλεσμένους. Ο εκπρόσωπος της υπερδύναμης απέναντι στη νοοτροπία του χωριού…

Όταν έχεις σεβασμό σε άλλους -ό,τι θέση και να έχουν, όσο χρονών και να είναι – μπορείς να έχεις και σεβασμό στον εαυτό σου. Και όταν έχεις σεβασμό στον εαυτό σου, έχεις τη δύναμη να πράξεις το σωστό, το ηθικό, το δύσκολο, το αναγκαίο.

Γι’αυτό το λόγο απευθύνω μία παράκληση προς όσους, αντίθετα με τη γενιά μου στο εξωτερικό, έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο μέλλον της πατρίδας μας μέσω των εκλογών της φιλελεύθερης παράταξης, να το κάνουν. Κοιτάξτε λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια και δώστε στον Κυριάκο μία απροκατάληπτη αξιολόγηση. Δε θα είστε λίγοι που θα τον προσκαλέσετε όπως και εγώ να είναι συνοδηγός στην καθημερινότητά σας.



Νέες μαρτυρίες για την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς - «Κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της και συνέχισαν να τη βιάζουν»

 


Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δημοσίευσε ένα βίντεο με μαρτυρίες και υλικό από ρεπορτάζ του Kann News σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Προειδοποίηση: Παραστατικές αναφορές σεξουαλικής βίας. Στήθη κομμένα. Γυναίκες πυροβολήθηκαν στη βουβωνική χώρα. Σοροί γυναικών χωρίς εσώρουχα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για σεξουαλική βία κατά των Ισραηλινών γυναικών στις 7 Οκτωβρίου» γράφει στην ανάρτησή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Την ώρα που εμείς κρυβόμασταν, άκουγα κορίτσια να φωνάζουν βοήθεια. Έλεγαν ''Βοήθεια! Όχι! Σας παρακαλώ!''. Άκουγα τα κορίτσια να κλαίνε. Ήταν φρικτό. Άκουγα να γίνονται πράγματα στα κορίτσια που δεν μπορώ καν να περιγράψω» λέει ένας από τους μάρτυρες. 

«Από ένα αυτοκίνητο βγήκαν πέντε τρομοκράτες. Έκαναν ένα ημικύκλιο γύρω από μια κοπέλα. Δεν μπορούσε να κουνηθεί. Και εκείνοι άρχισαν να την γδύνουν. Και μετά κοίταξα αλλά δεν ήθελα να κοιτάξω. Ήταν ένα κορίτσι που δεν κινούνταν πλέον ο τρομοκράτης συνεχίζει να τη βιάζει» προσθέτει ένας άλλος μάρτυρας.



Η Ν.Δ. πρώτη με 23,1 μονάδες διαφορά, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιωμένος από τους πολίτες ο Στέφανος Κασσελάκης


 

Την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά η δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Action24. 

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 38,6% στην εκτίμηση ψήφου, με οριακή άνοδο σε σχέση με το Νοέμβριο  και με προβάδισμα 23,1 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που δεν καρπώνεται όλη την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, και χάνει μισή μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση φτάνοντας στο 15,5%. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει 37,3 ως ο καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, με δεύτερο τον... Κανένα, που λαμβάνει 33,1%, τρίτο με μόλις 7,8% τον Κασσελάκη, και τέταρτο με μόλις 5,6% τον Ανδρουλάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ των Κασσελάκη - Πολάκη καταγράφει νέα πτώση στο 13,4% , από το 14,7% του Νοεμβρίου, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που εμφανίζονται είτε στάσιμα, είτε με πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Η Νέα Αριστερά των 11 που απχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πολύ χαμηλά στην εκτίμηση ψήφου στο 2,6% ωστόσο ένα ποσοστό 24,7% δηλώνει ότι «σίγουρα» ή «πολύ πιθανά» να το ψηφίσει!

Περιορισμένες είναι οι προσδοκίες των πολιτών για το 2024 - το 31,8% δηλώνει μεγάλη ή αρκετή αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά. Οι πολίτες - όπως και σε όλες τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις - θεωρούν ως μακράν σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας την ακρίβεια, ενώ σημαντικά ποσοστά έχει πλέον και η εγκληματικότητα. Παράλληλα, η πλειονότητα των πολιτών στέκεται αρνητικά απέναντι στους γάμους ομοφύλων ζευγαριών, ενώ πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που διαφωνούν με την τεκνοθεσία για τους ομοφύλους. Μάλιστα, η εταιρεία έκανε ερώτημα για το θέμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ - με τους 8 στους 10 να εκφράζουν τη διαφωνία τους, ειδικά για την τεκνοθεσία. 

Μικρές είναι οι προσδοκίες για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενώ πάνω από ένας στους τρεις συμφωνεί με τα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :




























Επειδή αρέσει στον Κασσελάκη το ρόζ δεν τον πείραξε η ροζ Ελληνική σημαία - Αποσύρεται με παρέμβαση Γεραπετρίτη

 



ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αδιαφορούν για την σημαία μας και τα Εθνικά σύμβολα!!

Μετά την παρέμβαση Γεραπετρίτη για την απόσυρση του έργου τέχνης υπήρξε αντίδραση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ δια του Στέφανου Κασσελάκη, που δεν τον ενδιαφέρουν τα Εθνικά σύμβολα, όσο και από τη Νέα Αριστερά με τα δύο κόμματα να υπερασπίζονται τη διαφορετική σημαία ως έκφραση της τέχνης και ποιος νοιάζεται για το σύμβολο

Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αντίστοιχο έργο τέχνης με την παναφρικανική σημαία με το σχέδιο της σημαίας των ΗΠΑ ενώ οι πρώην συνοδοιπόροι του στη Νέα Αριστερά, που εκφράζουν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτι της ακροαριστεράς, επέλεξαν μια πιο ρητορική αντίδραση κάνοντας λόγο για παρέμβαση που «μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

Το θέμα ανέδειξε ο γραφικός μεν επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, αλλά εδώ είχε δίκιο, κραδαίνοντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, μία φωτογραφία της επίμαχης ροζ ελληνικής σημαίας. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Νατσιός, κάνοντας λόγο για «κουρέλι», η σημαία μας, αντί για γαλανόλευκη, είναι φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα.

Πράγματι, η σημαία αυτή φιλοξενήθηκε εντός του ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ, που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες. Όπως αναφέρεται επεξηγηματικά, «το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες». 

«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους» έχουν αναφέρει σχετικά οι διοργανωτές της έκθεσης. Πρόκειται, δηλαδή, για μία συμβολικά βαμμένη σε χρώμα ροζ σημαία, που στόχο έχει να αναδείξει το ακανθώδες ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και τις διαστάσεις που έχει λάβει στις μέρες μας.

Παρά τον συμβολικό της χαρακτήρα, ωστόσο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, η ροζ ελληνική σημαία αποσύρεται άμεσα από την έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.



Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Real FM για την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας, η Γεωργία Λαλέ σχολίασε: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίστηκε τη ροζ ελληνική σημαία με μια φωτογραφία του έργου του Αμερικανού καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χάμονς από το 1990, που συνδυάζει τα χρώματα της Παναφρικανικής σημαίας με το σχέδιο της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιπροσωπεύσει την ταυτότητα της αφρικανικής διασποράς.

«Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα. *Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», έγραψε στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η Νέα Αριστερά με δική της ανακοίνωση τάχθηκε υπέρ του έργου τέχνης που προκάλεσε αντιδράσεις ζητώντας την ανάκληση της παρέμβασης Γεραπετρίτη.

«Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα. Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών. Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.

«Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες» έγραψε με τη σειρά του ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.




Στα «κάγκελα» οι Τούρκοι: Και επίσημα ελληνικό το κοκορέτσι

 


Το κοκορέτσι είναι ελληνικό και.. επίσημα, με βάση διεθνή κατάλογο γαστρονομίας. Την πατρότητα του, διεκδικούν πάντως και οι Τούρκοι.

Τις έντονες αντιδράσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε ο κατάλογος του TasteAtlas που συμπεριέλαβε το κοκορέτσι στην λίστα με τα κορυφαία φαγητά του κόσμου. Οι γείτονες φάνηκε να ενοχλούνται για το γεγονός ότι ο κατάλογος δίπλα στο κοκορέτσι είχε την ελληνική σημαία και το θεωρούσε ως ένα ελληνικό φαγητό.

«Χάσαμε το κοκορέτσι από τους Έλληνες» έγραψε η Haber Global, εκφράζοντας τα τουρκικά… παράπονα ότι το πιάτο κανονικά λέγεται kokorec και αποτελεί street food της Τουρκίας.

Η ενόχληση των Τούρκων δεν έμεινε μόνο στο κοκορέτσι, καθώς διαμαρτυρήθηκαν και για το τζατζίκι (το αποκαλούν cacik) όπως και τα γιουβαρλάκια.



Κατατέθηκε και σήμερα ψηφίζεται η σύνδεση άδειας παραμονής με νόμιμη εργασία για 30.000 μετανάστες


 

Κατατέθηκε στη Βουλή η υπ’ αριθμόν 56/7 14.12.2023 τροπολογίαστο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», η οποία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας. Η άδεια θα δίνεται ΜΟΝΟΝ σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση: 

  • Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο. 
  • Αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς.
  • Απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης. 

Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης.



Ο νέος προϋπολογισμός ενισχύει πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών

 


Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ανάρτηση του με την ανασκόπηση της εβδομάδας:

  • Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω με την οπαδική βία. H δέσμη των πρόσθετων δράσεων που ανακοινώσαμε στοχεύουν στον πυρήνα του προβλήματος. Στοχεύουν στο να απαλλάξουμε τον ελληνικό αθλητισμό από αυτή τη γάγγραινα, από τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και τη θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας. …
    Αποδίδουμε πολύ μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Δικαιοσύνης και στην ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο αυτό.
  • Θα συνεχίσω με τα νέα για τη σιδηροδρομική σύνδεση στον κεντρικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί εξαιτίας των καταστροφών από τις σαρωτικές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». Στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα που είχε κυριολεκτικά διαλυθεί, ξανάρχισαν από την περασμένη Κυριακή τα εμπορευματικά δρομολόγια και από χθες περνούν και τα επιβατικά τρένα. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 θα ξεκινήσουν και οι εργασίες οριστικής αποκατάστασης τόσο του κύριου άξονα όσο και των δύο άλλων σιδηροδρομικών τμημάτων, Λάρισας-Βόλου και Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας, αλλά και της τουριστικής γραμμής του Πηλίου.
  • Με την ευκαιρία αυτή, να υπενθυμίσω ότι άνοιξε πάλι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, προκειμένου επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυριά να υποβάλουν ή να διορθώσουν τις αιτήσεις τους για την κρατική οικονομική στήριξη. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και 22 Δεκεμβρίου 2023.
  • Τις προηγούμενες ημέρες ενεργοποιήσαμε και το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), αυξάνοντας κατά 40 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό του (από 21,5 σε 61,5 εκ. ευρώ). Έτσι, στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, πρωτίστως όσες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές, και ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς του κλάδου για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
  • Τώρα, περνάω σε ένα αναπτυξιακό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να σας πω ότι έκλεισε με επιτυχία ο κύκλος των ενεργειών μας: η ευρωπαϊκή επιτροπή και επισήμως διαβεβαίωσε ότι εγκρίνεται το κυβερνητικό σχέδιο για το «ξαναζωντάνεμα» των πολύπαθων ναυπηγείων με την μεταβίβασή τους στην ΟΝΕΧ, εγχείρημα με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, τραπεζικά ιδρύματα και το ελληνικό δημόσιο. Έτσι, υπογράφηκε Μνημόνιο 10ετούς συνεργασίας ανάμεσα στην Attica Group και τον Όμιλο Εταιρειών ΟΝΕΧ για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group και των θυγατρικών της, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου! Είναι σημαντικό ότι η αναβάθμιση των 45 πλοίων θα έχει «πράσινο πρόσημο» σύμφωνα με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Νομοθεσίας. Η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων της Ελευσίνας και Σύρου μετατρέπουν τη χώρα σε ναυπηγικό hub για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επαναπροσδιορίζουν την παραγωγική δυναμική της στην άμυνα, στην ενέργεια και στη ναυτιλία.
  • Θα μείνω στον ναυτιλιακό τομέα. Η Ελλάδα πέτυχε πάλι μια τιμητική πρωτιά, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην 1η θέση στην Κατηγορία «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, προφανώς όχι τυχαία.
  • Στο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στη Σάμο, τη χρονιά 2024-2025 θα λειτουργήσει σχολή Ξυλοναυπηγικής, μια τέχνη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας ταυτότητας για χιλιάδες χρόνια. Η παραδοσιακή τεχνογνωσία μπορεί ως σύγχρονη πρακτική να ενταχθεί σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια συμβάλλοντας στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν και ΙΕΚ Αντιγραφέα Μνημείων-Εκθεμάτων. Τα πιστά αντίγραφα των μνημείων και των εκθεμάτων των μουσείων μας έχουν μεγάλη ζήτηση από τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.
  • Τώρα που έκλεισε ο κύκλος των αιτήσεων για το Youth Pass, τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά έδειξαν ενδιαφέρον 7 στους 10 δικαιούχους. Αυτές τις μέρες περίπου 140.000 νεαροί και νεαρές 18 και 19 ετών βλέπουν στους λογαριασμούς τους τα 150 ευρώ, και μπορώ να πω ότι χάρηκα που ίσως βοήθησα κι εγώ λίγο με το σχετικό βίντεο πριν δυο εβδομάδες να γραφτούν 30.000 επιπλέον δικαιούχοι!
  • Αλλάζω θέμα για να σας πω για τον «ψηφιακό βοηθό» που μπήκε σε λειτουργία την εβδομάδα που μας πέρασε και βρίσκεται πλέον στη διάθεση των πολιτών στο gov. Τι κάνει λοιπόν ο «mAigov»; Θα σας δίνει τις πληροφορίες που ζητάτε από τον κατάλογο των 1.608 ψηφιοποιημένων υπηρεσιών που έχουν ενταχθεί έως σήμερα στο gov, και των 3.270 ψηφιοποιημένων διοικητικών διαδικασιών που έχουν ενσωματωθεί στο μητρώο ΜΙΤΟΣ, και θα εξηγεί τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνει ο πολίτης για την ταχεία διεκπεραίωση του αιτήματός του. Δεν είναι δηλαδή μηχανή αναζήτησης, αλλά υπό μια έννοια, το chat gpt του gov. Αποτελεί την πρώτη εφαρμογή που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο Ελληνικό Δημόσιο και μία από τις πρώτες ανάλογες υπηρεσίες στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και στην απλοποίηση της καθημερινότητας όσων έσπευσαν να κάνουν χρήση του ψηφιακού βοηθού, που μέσα σε τρεις μόλις ημέρες δέχθηκε 61.600 ερωτήματα!
  • Τώρα, έχω νέα από τον χώρο της δημόσιας υγείας που ίσως ακούγονται μικρά αλλά είναι πολύ σημαντικά για την περιφέρεια. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ικαρίας, διαχρονικό αίτημα των κατοίκων του νησιού προκειμένου να αποφεύγονται χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις τους στην Αθήνα για να κάνουν εξειδικευμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις και επεμβάσεις. Βορειότερα, στις Σέρρες, το Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου απέκτησε νέα Ψυχιατρική Κλινικήπροϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ που ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο των 18 μηνών. Η παράμετρος της ψυχικής υγείας είναι κομβική στις πολιτικές μας για τη δημόσια υγεία: υπάρχει χαρτοφυλάκιο με αποκλειστικό περιεχόμενο αυτά τα ζητήματα, που χρειάζεται να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, ανοχή και αποτελεσματικότητα. Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ενώ τα σχολεία μας ενισχύονται με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
  • Και μια πολύτιμη ενίσχυση του ΕΚΑΒ στο λεκανοπέδιο με 20 μηχανές και 8 κινητές μονάδες παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που εξασφάλισε η Περιφέρεια Αττικής με κονδύλια από το περιφερειακό πρόγραμμα για την υγεία. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η τμηματική παραλαβή 52 νέων ασθενοφόρων -«μια επένδυση ζωής» όπως σωστά ειπώθηκε.
  • Και πάμε τώρα να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό! … ο νέος προϋπολογισμός ενισχύει πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τονώνει την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις ανισότητες και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εν συντομία, αξίζει να σας πω ότι είναι ο πρώτος από το 2010 που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, με μόνιμες φοροελαφρύνσεις για όλους που αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ ως αντίβαρο στον πληθωρισμό και επαναφέρει τις «παγωμένες» από το 2012 τριετίες των μισθωτών. Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου με χιλιάδες υπαλλήλους ανακοίνωσε ήδη νέο πλάνο αποδοχών για τους εργαζόμενους της αναγνωρίζοντας τις τριετίες για το διάστημα 2012-2023 που οδηγεί σε αύξηση των μισθών τους κατά 5,2%.
    Η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων αποτελεί την πιο αποτελεσματική απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις. Και σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνεται ότι το μέσο ωρομίσθιο στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 7,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του ιδίου τριμήνου του 2022, μετά από αύξηση 4.8% στο δεύτερο τρίμηνο, και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Σωρευτικά από το τρίτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση είναι 20,2%. Με δυο λόγια, η ανάπτυξη της οικονομίας επιστρέφει και στους εργαζόμενους. Γι' αυτό και ο προϋπολογισμός του 2024 είναι αναπτυξιακός, διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία, χωρίς να ξεφεύγει από τις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας.
  • Κλείνω τη σημερινή ανασκόπηση με κάτι που προσωπικά με χαροποίησε πολύ. Είχα επισκεφτεί του Αρκιούς τον περασμένο Ιούνιο και δεσμεύτηκα τότε ότι όσο υπάρχει ακόμα και ένας μαθητής, θα υπάρχει σχολείο. Η εκπαιδευτική μονάδα όχι μόνο υφίσταται για τον έναν και μοναδικό μαθητή, αλλά το μικροσκοπικό νησάκι των Δωδεκανήσων έχει πλέον και έναν παιδότοπο που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ. Μακάρι να μεγαλώσει η νησιωτική κοινότητα και να γεμίσει με πολλές παιδικές φωνές αυτός ο όμορφος χώρος που ατενίζει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου μας.