Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Θεοδωρικάκος: Eνισχύουμε την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο Δήμο της Αθήνας


 

Στο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της ασφάλειας στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, το ζήτημα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην πρωτεύουσα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δημάρχου Αθηναίων και των συνεργατών του: «Η δράση μας όλο αυτό το διάστημα είναι δράση καθημερινής συνεργασίας, γιατί τα προβλήματα είναι σημαντικά και οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού. Μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο. Ο στόχος μας πάντα είναι το καλύτερο», επεσήμανε ο Υπουργός.

Ο κ.Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην συνεχή, καθημερινή και συντονισμένη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, αλλά και στα αποτελέσματα των ειδικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μέσα σε δυόμιση μήνες συνελήφθησαν περί τους 1000 παράνομους μετανάστες: «Θέλουμε να πετύχουμε το μάξιμουμ. Μερικά πράγματα είναι αλήθειες και πρέπει να τα μάθουν οι πολίτες. Από τις 15 Μαρτίου μέχρι χθες, η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει 1.000 παράνομους μετανάστες και τους έχει οδηγήσει τα κέντρα προσωρινής κράτησης. Αυτοί θα παραμείνουν στα κέντρα προσωρινής κράτησης και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους από τη στιγμή που είναι παράνομοι», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναφορικά με τις συλλήψεις για ναρκωτικά, ο κ.Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης με τον Δήμαρχο Αθηναίων και τόνισε πως η αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών απαιτεί ειδική διαχείριση και ευρεία συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων: «Το θέμα με τους χρήστες ναρκωτικών θέλω να σας πω ότι είναι πολύ δυσκολότερο.

Καταρχάς, να συμφωνήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι και ότι έχουν ανάγκη στήριξης της κοινωνίας. Δε μπορούμε να τους πάμε στα κρατητήρια της αστυνομίας. Εδώ χρειάζεται να κάτσουμε πολύ σοβαρά να συνεργαστούμε ο Δήμος, το Υπουργείο Υγείας, η αστυνομία, οι δομές που αντιμετωπίζουν το θέμα των ναρκωτικών για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτού το προβλήματος. Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι και η ευθύνη της αστυνομίας αυτή η ιστορία. Η Ελληνική Αστυνομία οτιδήποτε της ζητηθεί να κάνει, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των αρμοδιοτήτων της, είναι πανέτοιμη να το κάνει. Η αστυνομία δεν φυλακίζει. Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για τυχόν φυλάκιση ,τα δικαστήρια».

Όπως ανέφερε ο κ.Θεοδωρικάκος, η ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων της πρωτεύουσας είναι από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που γίνεται πράξη: «Οι ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις επειδή είναι αποτελεσματικές θα συνεχίζονται και έχετε παρατηρήσει ότι πλέον δεν είναι κάτι που γίνεται μία φορά στο τόσα. Είναι μία καθημερινότητα για το κέντρο της Αθήνας και έχει αποτελέσματα. Για να έχουμε ισχυρότερη παρουσία στο Δήμο Αθηναίων της αστυνομίας, πρώτον, δεν φεύγει ούτε ένας αστυνομικός από τα Αστυνομικά τμήματα του δήμου Αθηναίων για τουριστικούς προορισμούς. Οι τουριστικοί προορισμοί θα καλυφθούν με αστυνομικούς από άλλες περιοχές της χώρας. Δεύτερον, το φθινόπωρο οι καινούργιοι 700 αστυνομικοί θα κατανεμηθούν όλοι μέσα στα πλαίσια της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής. Τρίτον, 1η Ιουλίου οι 185 ειδικοί φρουροί που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, στην πανεπιστημιακή αστυνομίας, αυτή τη στιγμή διατίθενται στα Αστυνομικά τμήματα του δήμου Αθηναίων για τη δύσκολη περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου. Και τέλος, οι αστυνομικές δυνάμεις που απελευθερώνονται από την μεταφορά των δικογράφων αφοσιώνονται και αυτές στα θέματα ασφάλειας του δήμου Αθηναίων».

Τέλος, ο κ.Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων η εξέλιξη του οποίου θα καθοριστεί από την απόφαση του ΣτΕ: «Το θέμα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη, υπάρχουν ενστάσεις από όλες τις εταιρείες προς όλες τις άλλες και το ΣτΕ θα αποφασίσει. Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν διανοούμαι να κάνω τίποτε άλλο από το να εφαρμόσω την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όποια και αν είναι αυτή».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Νέα στημένη αθλιότητα Αποστολόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ για να συκοφαντήσουν την Ελλάδα

 



Μόνο Τούρκοι και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να βάλουν αυτή την άθλια προσωπικότητα να κατηγορεί την Ελλάδα.

Σε νέες άκρως προκλητικές δηλώσεις επιδόθηκε ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος, έναν σχεδόν χρόνο μετά την ακύρωση της παρασημοφόρησής του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κίνηση που δεν του έβαλε μυαλό

Υιοθετώντας μια εμπρηστική ρητορική που ακολουθούν μόνο οι Τούρκοι και Συριζαίοι για τους χειρισμούς της Ελλάδας όσον αφορά στο μεταναστευτικό, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία υποστήριξε πως οι «ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι στην ανοικτή θάλασσα».

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, βρισκόταν δίπλα του ο ανθέλληνας Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογου, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε η ειδική εκδήλωση και όπως φάνηκε ήταν άθλια και στοχευμένη η τοποθέτηση του διασώστη για να συκοφαντήσει την Ελλάδα.

Ο διασώστης έβαλε και  εναντίον της ΕΕ ισχυριζόμενος τα εξής: «Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί εγκληματίες και διακινητές. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που συγκαλύπτει τα εγκλήματα της ελληνικής Ακτοφυλακής το Αιγαίο και είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιστρέφει βασανισμένους ανθρώπους πίσω στυς βασανιστές τους στη Λιβύη».


«Πριν από 10 ημέρες, ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, παραιτήθηκε λόγω σοβαρών αποδείξεων ότι ο οργανισμός του κάλυπτε εγκλήματα κατά των προσφύγων στη θάλασσα που διέπραττε το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό Λιμενικό Σώμα παγκοσμίως που, αντί να διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, πετάει τους ανθρωπους στη θάλασσα. Οι ελληνικές αρχές απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι στην ανοικτή θάλασσα. Είνα μοναδικό φαινόμενο, δεν το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι το εξής: Oι πρόσφυγες φτάνουν μόνοι τους, ανεξάρτητα, στις ελληνικές ακτές» δήλωσε ο κ.Αποστολόπουλος.

«Οι ελληνικές Αρχές δεν τους καταγράφουν. Τους κρατάνε σε μυστικά μέρη, κατάσχουν τα υπάρχοντά τους, ως επί το πλείστον κινητά τηλέφωνα και διαβατήρια. Τους μεταφέρουν σε σκάφη του Λιμενικού, τους βάζουν σε φουσκωτό χωρίς μηχανές και εν τέλει τους παρατάνε στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς τροφή, νερό ή οποιοδήποτε μέσο για να καλέσουν σε βοήθεια, γιατί τους έχουν πάρει τα τηλέφωνα. Οπότε, αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν για βοήθεια» συμπλήρωσε.

«Μετανάστες που αρνούνται να επιβιβαστούν σε αυτά τα σκάφη, συχνά κακοποιούνται και βασανίζονται. Εν κατακλείδι, αν κάποιος συμπεριφέρεται ως εγκληματικό δίκτυο, αυτά είναι τα ευρωπαϊκά κράτη, όχι ο Μοχάμεντ, ο Ακίφ ή ο Αμίρ, οι οποίοι είναι πρόσφυγες που το έσκασαν για να σωθούν. Είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί εγκληματίες και διακινητές. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που συγκαλύπτει τα εγκλήματα της ελληνικής Ακτοφυλακής το Αιγαίο και είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιστρέφει βασανισμένους ανθρώπους πίσω στυς βασανιστές τους στη Λιβύη» κατέληξε.



Ο Μιχάλης Γιαννάκος έδωσε νέο σώου με Βασιλακόπουλο και Παγώνη


 

Τον Μιχάλη Βασιλακόπουλο τον βλέπουμε στα κανάλια να δίνει σώου, τον βλέπουμε να προκαλεί γιατρούς και επιστήμονες, και αναρωτιόμαστε οι Έλληνες πολίτες, αυτός ο συνδικαλιστής της ΠΟΕΔΗΝ πόσες ώρες έχει δουλέψει και πού τον τελευταίο χρόνο; Πόσες φορές βοήθησε δουλεύοντας την περίοδο της πανδημίας που υπέφεραν οι συνάδελφοι του νοσοκόμοι και νοσοκόμες; Η κάνει μόνο τον συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΗΝ;

Αυτή την φορά στόχος του Μιχάλη Γιαννάκου ήταν ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Αυτούς διάλεξε για να δώσει σώου.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, που δεν ξέρει κανένας πόσες ώρες έχει δουλέψει τον τελευταίο χρόνο, συγκρούστηκε και με τους δύο γιατρούς στο ΟΡΕΝ : 





Μητσοτάκης: H ρητορική της Τουρκίας γίνεται γραφική - Θα συνεχίσουμε την στήριξη στους πολίτες

 


Αποφασισμένος η στήριξη των πολιτών να συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την τουρκική προκλητικότητα που το τελευταίο διάστημα ολοένα και εντείνεται μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση», αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα ξανασυνομιλήσει μαζί του.

«Πράγματι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί είχα την εντύπωση μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή την δέσμευση. Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναδεικνύει διεθνώς τις προκλήσεις στα διάφορα fora και να αναζητεί συμμάχους, είτε στις ΗΠΑ είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους.», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

«H κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και πρόσθεσε πως και τώρα που το έκανε «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας».

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», σημείωσε.

«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς αυτό ορίζει η θεσμική τάξη, ενώ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη :




Χειρότερο καραγκιοζιλίκι απο τον Ερντογάν ο Μπαχτσελί προκαλεί την Ελλάδα

 


Τα καραγκιοζιλίκια του Ερντογάν, γνωστά και μη εξαιρετέα, αλλά η προκλητικότητα του νούμερου Μπαχτσελί δεν έχει προηγούμενο.

Αδιαφορώντας για το τι λέει και πόσο κακό κάνει στην Τουρκία, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπέλυσε ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα, εγκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Το νούμερο Μπαχτσελί ανιστόρητος, νομίζοντας ότι κάποιος τον φοβάται δήλώσε : «Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της [...]. Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά».

Το καραγκιοζιλίκι Μπαχτσελί είναι πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης που συγκυβερνά με το Κόμμα Ερντογάν, και χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».

«Ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του oοδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά, νομίζοντας ότι υπάρχει Έλληνας που θα φοβηθεί!!



Και όμως κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος ο νταής κρεοπώλης στο Ηράκλειο Κρήτης

 


Προκλητικός και επικίνδυνος ο κρεοπώλης του Ηρακλείου Κρήτης, συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, να διατηρεί κατάστημα βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια υπαλλήλων του και πελατών του.

Ο κρεοπώλης είναι γνωστός στην κοινωνία του Ηρακλείου και επικίνδυνος, αφού έχει προκαλέσει πλήθος επεισόδια στο Ηράκλειο.

Αποτέλεσμα της βίαιης και επικίνδυνης συμπεριφοράς του είναι να βρεθεί με χειροπέδες για μια ακόμη φορά, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του μία υπάλληλός του!

Η 46χρονη υπάλληλος κατήγγειλε ότι ο 42χρονος επικίνδυνος κρεοπώλης την εξύβρισε και την έσπρωξε βίαια μέσα στο κατάστημα όπου εργαζόταν στην 62 Μαρτύρων, το περασμένο Σάββατο. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον επικίνδυνο νταή, τον βρήκαν την Κυριακή, τον συνέλαβαν και σχημάτισαν σε βάρος του δικογραφία για βιαιοπραγία και εξύβριση, με την οποία παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Τα περιστατικά για την βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά του κρεοπώλη ξεκινούν 16 Οκτωβρίου του 2021, όταν χτύπησε με γροθιά στο κεφάλι έναν 46χρονο πελάτη που διαμαρτυρήθηκε επειδή η τιμή του κρέατος που επιθυμούσε δεν ήταν της ταμπέλας κι έπειτα τον ακολούθησε και τον χτύπησε με την πόρτα του αυτοκινήτου του τη στιγμή που έμπαινε σε αυτό, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο πόδι! Μάλιστα, προκάλεσε και ζημιές στο αυτοκίνητο.

19 Οκτωβρίου, μια υπάλληλος του που ήταν διαζευγμένη και έγκυος επτά μηνών τον κατήγγειλε ότι πλαστογράφησε την υπογραφή της και άλλων δύο συνάδελφων της σε χαρτί που ανέγραφε ότι υπέβαλαν «οικειοθελή παραίτηση»! 

1η Δεκεμβρίου επιτέθηκε σε έναν πρώην υπάλληλό του, ο οποίος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του λίγα μέτρα μακριά από το κρεοπωλείο και προκάλεσε ζημιές στο όχημα, χωρίς συγκεκριμένο λόγο!

21 Δεκεμβρίου του 2021, επιτέθηκε με μπαλτά, βρίζοντας και απειλώντας κατά του αδελφού ενός πρώην εργαζομένου του έξω από το κατάστημά του.

Παρά τα αλλεπάληλα βίαια γεγονότα, ο επικίνδυνος κρεοπώλης κυκλοφορεί ελεύθερος, και μάλιστα διαθέτει ακόμα άδεια κρεοπωλείου, έχοντας καθημερινά στα χέρια τους μαχαίρια και μπαλτάδες.



Εξαφανίστηκαν στην Αμαζονία Βρετανός δημοσιογράφος και Βραζιλιάνος ειδικός ιθαγενών -Τους είχαν απειλήσει

 



Ένας Βρετανός δημοσιογράφος και ένας Βραζιλιάνος ειδικός στους αυτόχθονες, οι οποίοι είχαν δεχτεί απειλές, εξαφανίστηκαν στην Αμαζονία.

Το παραπάνω έγινε γνωστό σήμερα από την εφημερίδα The Guardian και ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς χάθηκε ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο στην κοιλάδα του ποταμού Γιαβαρί, μαζί με τον Μπρούνο Αραούζο Περέιρα, έναν αναγνωρισμένο ειδικό στους αυτόχθονες. Ο Φίλιπς συνεργαζόταν τακτικά με την εφημερίδα The Guardian.




Ο Βραζιλιάνος Μπρούνο Περέιρα / Φωτογραφία: Twitter

Οι δύο άνδρες ταξίδευαν με πλοιάριο στη λίμνη Ζαμπούρου, στην Πολιτεία Αμαζόνας και αναμενόταν να επιστρέψουν το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 21.00 τοπική ώρα (02.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) στην πόλη Αταλάια ντου Νόρτε, όπως ανέφερε η Ένωση Οργανώσεων Ιθαγενών της Κοιλάδας Γιαβαρί (UNIVAJA) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Απομονωμένων Αυτοχθόνων Λαών (OPI).

«Τους είχαν απειλήσει την περασμένη εβδομάδα» πρόσθεσαν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Γνώστης της περιοχής της Αμαζονίας δεχόταν απειλές από υλοτόμους και εργαζόμενους σε παράνομα ορυχεία

Ο Μπρούνο Αραούζο Περέιρα, που γνωρίζει άριστα την περιοχή και έχει συνεργαστεί επί μακρόν με τη FUNAI, τον κυβερνητικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για τους αυτόχθονες, δεχόταν συχνά απειλές από υλοτόμους και από εργαζόμενους σε παράνομα ορυχεία που συνορεύουν με τα εδάφη των ιθαγενών. Η FUNAI ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές στις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις UNIVAJA και OPI, οι δύο άνδρες έφυγαν από την Αταλάια ντου Νόρτε για να πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους γύρω από μια βάση της FUNAI. Επέστρεψαν στη λίμνη Ζαμπούρου το βράδυ της Παρασκευής.

Κατόπιν, το πρωί της Κυριακής, πήραν τον δρόμο της επιστροφής και έκαναν μια στάση σε μια κοινότητα όπου ο Μπρούνο Περέιρα ήθελε να συναντηθεί με τον αρχηγό των ιθαγενών για να συζητήσει μαζί του το θέμα των «περιπολιών» για την αντιμετώπιση των εισβολέων.

Ο φύλαρχος όμως δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού και οι δυο τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αταλάια ντου Νόρτε, που απέχει δύο ώρες με το πλοιάριο. Το σκάφος τους ήταν καινούριο, διέθεταν αρκετά καύσιμα (70 λίτρα) για το ταξίδι και είχαν δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Η εφημερίδα The Guardian τονίζει ότι «ανησυχεί» πολύ για την τύχη του συνεργάτη της, άρθρα του οποίου είχαν δημοσιευτεί επίσης στις εφημερίδες The New York Times, The Washington Post και άλλες.

«Καταδικάζουμε κάθε επίθεση και βία εναντίον δημοσιογράφων και προσώπων που εργάζονται για τα μέσα ενημέρωσης. Ελπίζουμε ότι ο Ντομ και εκείνοι που ταξίδευαν μαζί του θα βρεθούν σύντομα, σώοι και ασφαλείς», πρόσθεσε.


Πηγή: iefimerida.gr



ΚΑΠΑ Research: Προβάδισμα 8,1% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

 



Στην έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2022, και δημοσιεύει το iefimerida καταγράφεται η δυναμική τους, μετά τα συνέδρια που διεξήγαγαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στήν πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έχει προβάδισμα 8,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (32%-23,9%), ενώ στις δεύτερες κάλπες αυξάνει τη διαφορά στο 8,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 34,4% έναντι 25,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν σήμερα είχαμε εκλογές, οι πολίτες θα προσέρχονταν στις κάλπες με το μυαλό στην αγοραστική τους δύναμη, τα εθνικά θέματα και την εθνική σταθερότητα. 

Οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν την ανάδειξη ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης.

Τέλος, όπως φανέρωσαν και τα συνέδρια, οι ηγεσίες έχουν αυξημένη βαρύτητα στην κάλπη και εκεί υπερέχει σε όλους τους δείκτες ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα:



Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 2,8%.



Στην πρόθεση ψήφου σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, κερδίζοντας 2,2% στις δεύτερες κάλπες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, κερδίζοντας 1,9%.



Σταθερό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως καταλληλότερου πρωθυπουργού, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 44%, έναντι 28% του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.



Τσιφλίκι αντιεξουσιαστών το ΑΠΘ, στήνουν φεστιβάλ με τίτλο «Εξω οι “μπάτσοι” από τις σχολές»


 

Οι αντιεξουσιαστές κάνουν φεστιβάλ με τίτλο «Εξω οι “μπάτσοι” από τις σχολές», μέσα οι ακροαριστεροί κακοποιοί αντιεξουσιαστές.

Προκλητικοί οι αντιεξουσιαστές, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουν φεστιβάλ μέσα στο ΑΠΘ με τίτλο «Εξω οι “μπάτσοι” από τις σχολές» διοργανώνει Πέμπτη και Παρασκευή η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, στο… γρασίδι της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, δηλαδή περίπου 300 μέτρα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο που τελούσε για 34 χρόνια υπό κατάληψη.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ των αντιεξουσιαστών, θα γίνουν εκδηλώσεις σχετικά με ζητήματα έμφυλων διακρίσεων, ενώ τη δεύτερη ομιλίες για την… «αντιεξέγερση», και θα ακολουθήσει… παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή κλαρίνου!




Θεοδωρικάκος για αντιμετώπιση εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

 


Με κεντρικό θέμα την ασφάλεια στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στον Τάκη Θεοδωρικάκο και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 11 συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο και γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται αύξηση της παραβατικότητας και της μικροεγκληματικότητας.

Οι 11 συγκεκριμένες περιοχές (οριοθετημένες κατά δρόμο, πλατεία και πεζόδρομο) καταγράφουν ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας, της μικρο-εγκληματικότητας και της όχλησης στην καθημερινότητα των πολιτών -τοξικομανείς, εμπόριο ναρκωτικών, Ρομά, πορτοφολάδες. Ο «μαύρος χάρτης» έχει συνταχθεί με βάση τα δεδομένα, που συλλέγουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, Novovile κλπ) καθώς και τις καταγγελίες, παράπονα, μηνυτήριες αναφορές πολιτών και φορέων της πόλης.

Η χαρτογράφηση δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές, αλλά και στο είδος της παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, κλοπές, κλπ).

Στη σύσκεψη, που έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου, παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ανώτατοι επιτελείς της Αστυνομίας.

O Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και ότι μειώθηκε κατά 30% η εγκληματικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας. Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συνεχείς ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και στα αποτελέσματά τους, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών, την εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και την αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.

Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Μάιο για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας διατέθηκαν συνολικά 4.260 αστυνομικοί σε εποχούμενες και πεζές περιπολίες, σε συνεργεία ελέγχων και σε ειδικές δράσεις και ελέγχθηκαν συνολικά 11.078 άτομα, 701 προσήχθησαν για άλλα αδικήματα και συνελήφθησαν 322. Από τα μέσα Μαρτίου που ξεκίνησαν οι στοχευμένες επιχειρήσεις, 1.000 παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Ιδιαίτερη συζήτηση, δε, έγινε για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών σε στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείκτες, πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως είναι ανάγκη να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας.

Στο αίτημα του κ. Μπακογιάννη, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων και απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια γι' αυτόν τον σκοπό, επισημαίνοντας τα εξής:

- Δεν έγινε καμία απόσπαση από αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας προς τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς

- Όσοι αποφοιτήσουν τον Σεπτέμβριο από τις σχολές της Αστυνομίας θα διατεθούν στην Αττική.

- 185 ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ από 1 Ιουνίου ενισχύουν τα Αστυνομικά Τμήματα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και

- Οι αστυνομικοί που απελευθερώνονται από τα γραφειοκρατικά πάρεργα (δικόγραφα κ.ά.) προορίζονται για τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

O δήμαρχος Αθηναίων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχαν έρθει σε αντιπαράθεση στα μέσα Μαΐου, όταν ο πρώτος είχε ζητήσει την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταρτίσει έναν χάρτη της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα. «Τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Kύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετέδιδαν πως «απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις "σκούπα" στη δημόσια τοποθέτησή του. H επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».



Μητσοτάκης :Ο πόλεμος να τελειώσει και μαζί του να αποτραπεί το καταστροφικό των αυταρχικών ηγετών

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή έναρξης της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε και μίλησε απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022», και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα περίπτερα. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:




Κυρία Επίτροπε, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, με χαρά και με υπερηφάνεια δηλώνω «παρών» στην γιορτή της ναυτιλίας μας, που καθημερινά ταξιδεύει στον χρόνο τη ρήση του Περικλή για το «μέγα της θαλάσσης κράτος».


Ενός αληθινού πρωταθλητή των θαλασσών, αφού εδώ και δεκαετίες στέκεται σταθερά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Και βέβαια ενός πολύτιμου «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς προσφέρει το 7% του ΑΕΠ και 200.000 θέσεις εργασίας στους πολίτες μας.


Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, ότι φέτος στα Ποσειδώνια συναντώνται όλα τα μέλη της εγχώριας ναυτιλιακής κοινότητας με εκπροσώπους κυβερνήσεων και επιχειρήσεων από 89 διαφορετικά κράτη.


Φιλοξενείτε σχεδόν 2.000 εκθέτες. Περιμένετε παραπάνω από 20.000 επισκέπτες. Πολλοί ήρθαν στην Αθήνα από το εξωτερικό, καλώς ορίσατε όλοι. Ήρθατε για να κλείσετε συμφωνίες αλλά και για να συζητήσετε τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο.


Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι, πράγματι, η πυξίδα μας δείχνει στη σωστή κατεύθυνση και το τιμόνι μας είναι σταθερό στην πορεία μας. Είναι μία πορεία που διαρκεί μέσα στους αιώνες, διότι ναι, κάποτε τα ελληνικά ιστιοφόρα κουβαλούσαν το σιτάρι των ουκρανικών πεδιάδων στη Σύρο κι από εκεί στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, ενώ σήμερα τα πλοία μας συνδέουν κάθε γωνιά του πλανήτη. Aντιπροσωπεύοντας λίγο παραπάνω από το 1/5 της παγκόσμιας χωρητικότητας, το 1/3 όλων των δεξαμενόπλοιων, το 1/4 των bulk carriers και των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το 1/6 των πλοίων που μεταφέρουν χημικά, το 1/10 της συνολικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.


Και επικαλούμαι αυτούς τους αριθμούς γιατί θεωρώ ότι κρύβουν πίσω τους τη ζωτική σημασία της ναυτιλίας μας για τη διεθνή συγκυρία, αλλά και τον καθοριστικό της ρόλο, κα Επίτροπε, στον εφοδιασμό της ηπείρου μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ανάγκες της οποίας καλύπτει κατά παραπάνω από 60%.


Και βέβαια την κρίσιμη συμμετοχή της στην παγκόσμια διακίνηση καυσίμων, τους κινδύνους που διατρέχει, όπως πιστοποιεί η περιπέτεια των δύο τάνκερ μας στο Ιράν, αλλά και την ικανότητα της ελληνικής ναυτοσύνης να μπορεί να μετατρέπει κάθε δοκιμασία, κάθε δυσκολία, κάθε κρίση, σε μια νέα ευκαιρία.


Πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, αποφασίσαμε ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μειώσουμε κατά περίπου 90% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως μία ακόμη απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Είναι κάτι το οποίο θα πλήξει σημαντικά τη ρωσική οικονομία, στρέφει όμως ταυτόχρονα και την Ευρώπη ακόμα περισσότερο προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Αμερικής. Και μαζί της -παρά τις προσωρινές δυσκολίες- ανοίγει νέα λιμάνια και νέους προορισμούς που μπορούν να κατακτηθούν από την ελληνική ναυτιλία.


Με άλλα λόγια και η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η γεωπολιτική ισορροπία στην υφήλιο. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το μοντέλο, αυτό το καταστροφικό μοντέλο, των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος προσωρινό, σήμερα, αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο.


Γιατί την ίδια στιγμή καθίσταται κομβική και η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου. Είναι μια επιλογή που δεν εξασφαλίζει μόνο ενεργειακή ασφάλεια από τους ρωσικούς εκβιασμούς, αλλά γίνεται και μία ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν ήδη κρατικούς αλλά και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα πεδίο που δηλώνει την κοινωνική διάσταση της ναυτιλιακής δράσης, αλλά και μια καινούργια πρόκληση για τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς LNG.


Οι κινήσεις της Ελλάδος -όπως είπε και η κυρία Επίτροπος- προς την ενεργειακή της αυτάρκεια, υπήρξαν και είναι ταχύτατες. Προ μηνός βρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με φίλους Βαλκάνιους ηγέτες αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον σημαντικό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ο οποίος θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο.


Όπως ξέρετε αυξάνουμε σημαντικά την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, θα μπορούν να υποδέχονται περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ενώ επιταχύνουμε και την ανάπτυξη αγωγών οι οποίοι θα μας διασυνδέσουν με τα Βαλκάνια, αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων που θα μας ενώσουν με την Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.


Η πατρίδα μας γίνεται, έτσι, μία ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα ένας κρίσιμος κόμβος για όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σταθερούς πυλώνες της τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή. Σήμερα βέβαια κυβερνώνται από σύγχρονες γέφυρες και ηλεκτρονικά πιλοτήρια, τα οποία ενσωματώνουν διαρκώς τις νέες καινοτομίες που κάνουν τη ναυτιλία ακόμα πιο παραγωγική.


Όμως, αυτά τα «ξύλινα τείχη» δεν έπαψαν ποτέ να υπηρετούν μία πολύπλευρη αποστολή, παράγοντας πλούτο στους πρωταγωνιστές τους, παρέχοντας ελεύθερο εμπόριο σε όλο τον κόσμο. Ναι, πρέπει να υπενθυμίζουμε -έχετε δίκιο, κα Πρόεδρε- ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια της θαλάσσιας οδού. Και βέβαια η ναυτιλία προσφέρει, όπως είπα ήδη, σημαντική ευημερία στον τόπο μας μέσω της συνεισφορά της στο ΑΕΠ μας αλλά και μέσω της δημιουργίας καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης.


Κυρίες και κύριοι, το στοίχημα των καιρών είναι διπλό και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάματα, ορθόπλωρα, όπως έλεγαν και οι καπετάνιοι μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το ζήτημα της πράσινης μετάβασης, το οποίο δεν έχει πια μόνο περιβαλλοντική διάσταση, αλλά αποκτά μια βαθιά γεωπολιτική διάσταση που συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή μας αυτάρκεια.


Σήμερα το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα χημικά προϊόντα, αντιστοιχούν στο 1/3 των θαλασσίων μεταφορών. Όμως ξέρουμε ότι στο βάθος του χρόνου η σημασία τους για τις εθνικές οικονομίες θα υποχωρεί και θα αποτελούν, σταδιακά, φορτίο με λιγότερο ενδιαφέρον για τα ποντοπόρα πλοία.


Είναι βέβαιο, συνεπώς, ότι σύντομα θα αναδειχθούν και νέοι εμπορικοί δρόμοι αλλά και διαφορετικές ανάγκες για νέα σκάφη. Σήμερα τα δεξαμενόπλοια μπορούν να μεταφέρουν αέριο, πετρέλαιο, τα πλοία ξηρού φορτίου να μεταφέρουν λιθάνθρακα. Αύριο όμως στις δεξαμενές και στα αμπάρια των πλοίων μπορεί να υπάρχει υδρογόνο και αμμωνία. Ακόμα και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να μεταφέρεται προς αποθήκευση σε άλλες τοποθεσίες. Να υπάρχουν περισσότερα ηλιακά πάνελ, περισσότεροι στρόβιλοι ανεμογεννητριών. Θα αυξηθεί το εμπόριο κρίσιμων μετάλλων, όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το νικέλιο, το λίθιο.


Με άλλα λόγια, το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών μεταβάλλεται, επιβάλλοντας έναν συνολικό αναπροσανατολισμό και της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Και οι πρώτοι οι οποίοι θα το αντιληφθούν θα είναι και οι κερδισμένοι. Όπως εξάλλου συνέβη και άλλοτε, τον 19ο αιώνα, όταν οι Έλληνες εφοπλιστές εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογική επανάσταση της μετάβασης από το ιστίο στον ατμό.


Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να πορευτούμε τον αντίστροφο δρόμο. Να επιστρέψουμε -όπως είπατε- σε μια ναυτιλία η οποία σταδιακά θα γίνεται ενεργειακά ουδέτερη. Και εδώ θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: ναι, έχει σημειωθεί πρόοδος, ο κλάδος της ναυτιλίας αντιπροσωπεύει όμως το 2,5% των συνολικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ένα μέγεθος όχι τόσο μεγάλο σε σχέση με άλλους κλάδους, αλλά σίγουρα αρκετά μεγάλο για να αγνοηθεί. Και εξόχως σημαντικό για να αποδείξει τη δυναμική σας να συμβάλλετε και εσείς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Ένας πιο «πράσινος» στόλος, εξάλλου, δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί και μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σας. Και νομίζω ότι είναι η ιδανική στιγμή όλοι να βάλουμε πλάτη στην εθνική επιδίωξη για τους ευρωπαϊκούς στόχους του «Fit for 55», της μείωσης, δηλαδή, κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030, σε σχέση με το 1990.


Όπως γνωρίζετε η Ευρώπη είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Κάτι το οποίο, ασφαλώς, συναρτάται και με την σταδιακή απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Και ξέρω πολύ καλά, έχοντας συνομιλήσει με πολλούς από σας, ότι ο ελληνικός εφοπλισμός κινητοποιείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να επιταχυνθεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να κατακτηθεί.


Όπως είπε και η κα Επίτροπος, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχει μία λύση απανθρακοποίησης που αφορά την ναυτιλία. Η συνολική προσπάθεια θα πρέπει να συμπεριλάβει την σύζευξη πολλών διαφορετικών τεχνολογικών λύσεων. Και θα υπάρξουν εμπόδια σε αυτή την πορεία. Για την υπέρβασή τους, ωστόσο, έχω δώσει αγώνες και αυτό πιστεύω ότι η ελληνική ναυτιλία το γνωρίζει καλά. Όχι μόνο εδώ, αλλά και στις Βρυξέλλες.


Στην επιστολή μου, μάλιστα, προς την ίδια την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ursula von der Leyen, την κάλεσα η ναυτιλία να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με μια σειρά από προτάσεις.


Πρώτον, όπως είπε και η κα Επίτροπος, να ενταθεί η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογιών γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα. Να είναι ασφαλή για τα πλοία αλλά να είναι και βιώσιμα για την οικονομία.


Δεύτερον, να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διασφαλίζονται πραγματικά ίσοι όροι ανταγωνισμού στις μεταφορές.


Τρίτον, να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των κρατών-μελών τα έσοδα από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών, ειδικά στο θαλάσσιο εμπόριο.


Και τέταρτον να ισχύσει ο μηχανισμός της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με υπεύθυνο τον χειριστή και όχι τον ιδιοκτήτη του πλοίου. Είναι μια θέση που συμμερίζεται πλήρως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Πρόκειται, λοιπόν, για μια ιστορική πρόκληση για την ελληνική ναυτιλία που απαιτεί ένα κοινό μέτωπο. Οι δράσεις της ναυτιλίας για την καινοτομία να συνδυαστούν και με την έρευνα και με τη δουλειά που γίνεται στο επίπεδο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ). Οι παραγωγοί ενέργειας και καυσίμων και οι κατασκευαστές μηχανών να συνεργαστούν με τη ναυτιλία και να εφαρμόσουν πρωτοπόρες μεθόδους και οι πολιτικοί θεσμοί, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διευκολύνουν τον συντονισμό όλων αυτών των δυνάμεων.


Για να μιλήσω ξανά στη γλώσσα σας, μπορούμε να κινηθούμε πρόσω ολοταχώς για την «πράσινη» ναυτιλία και πρέπει ως παγκόσμιοι πρωταγωνιστές, ως Ελλάδα, να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί σε αυτή την προσπάθεια. Και μιλώ για πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν το μέγεθος της χώρας μας, αντανακλούν ωστόσο την επιρροή που έχουμε στα παγκόσμια ναυτιλιακά πράγματα και, κυρίως, ευθυγραμμίζονται με το μέλλον.


Ναι, θα ήταν ίσως εύκολο να τηρήσουμε στάση αναμονής και να αφήσουμε μεγαλύτερες χώρες, οι οποίες ρυπαίνουν πολύ περισσότερο, να κινηθούν πρώτες. Είμαστε, όμως, κομβικός παίκτης στη ναυτιλία και επιβάλλεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να συνδράμουμε κι εμείς στο να γραφτούν οι κανόνες της επόμενης μέρας, παρά να τους γράψουν κάποιοι άλλοι για εμάς.


Η ναυτιλία, άλλωστε, είναι από τη φύση της μια πολύ ανοιχτή δραστηριότητα. Είναι η επιτομή, η έκφραση της παγκοσμιοποίησης. Και από αυτή τη νέα σελίδα της ναυτιλίας θα ωφεληθεί το διεθνές εμπόριο και η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στα ελληνόκτητα πλοία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο θα συμβάλει στη στρατηγική της αυτονομία. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει σεβαστό από τη γραφειοκρατία της. Ενώ ο κάθε επενδυτής θα έχει την ικανοποίηση όχι μόνο του κέρδους αλλά και της ευρύτερης συμβολής σε μία πορεία προς έναν πλανήτη πιο φιλόξενο για τα παιδιά μας.


Η μεγάλη αυτή στροφή δεν αφορά μόνο την ποντοπόρο ναυτιλία, αφορά φυσικά και την ακτοπλοΐα μας, αυτή που διατηρεί την κοινωνική συνοχή ενός τόπου με πάνω από 100 μικρά και μεγαλύτερα κατοικημένα νησιά, που μετέχει αποφασιστικά στο θαύμα του ελληνικού τουρισμού, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.


Και τώρα είναι η ώρα και για την ακτοπλοΐα να κάνει ένα μεγάλο βήμα, γιατί η «πράσινη» ακτοπλοΐα δεν θα αναδείξει μόνο στους επισκέπτες ένα νέο μοντέλο γνωριμίας με την Ελλάδα, αλλά θα προστατεύσει τελικά και την θάλασσά μας και τον αέρα μας.


Και ακριβώς για όλα τα παραπάνω είμαι έτοιμος, σε συνεργασία μαζί σας, να προτείνω στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα ο Πειραιάς να φιλοξενήσει ένα πραγματικό Centre of Excellence for carbon neutral maritime technologies (πρότυπο κέντρο ναυτιλιακών τεχνολογιών για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα).


Η χώρα μου γνωρίζει καλά πόσο βοήθησε ο κλάδος και η ελληνόκτητη ναυτιλία στην διακίνηση της παγκόσμιας αλυσίδας τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ναυτικούς μας.


Αναγνωρίζει, επίσης, τον ρόλο που αναλαμβάνει σήμερα απέναντι στην ενεργειακή αναταραχή. Είναι έτοιμη, λοιπόν, να γίνει ο φορέας της νέας εποχής της.


Το ενδιαφέρον μας άλλωστε καταγράφεται και στις εθνικές πολιτικές μας σε όλα τα πεδία: από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που έχει ήδη αναστρέψει τη μείωση του νηολογίου μέχρι την καθιέρωση διεθνών συμβάσεων εργασίας των πληρωμάτων. Και από την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος για τους αλλοδαπούς ναυτικούς μέχρι τον καινούριο Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου που άλλαξε, επιτέλους, ύστερα από 64 χρόνια.


Γνωρίζετε επίσης ότι ήδη ψηφιοποιούνται και απλοποιούνται οι διαδικασίες νηολόγησης, με αποτέλεσμα πέρυσι οι σχετικές αιτήσεις -όπως με πληροφόρησε το Υπουργείο- να είναι 61% περισσότερες από ό,τι ήταν το 2020.


Και ως τα τέλη αυτής της χρονιάς θα είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης για την προσέλκυση και άλλων νέων στην θάλασσα. Μια εθνική προτεραιότητα για την ναυτιλία μας, για να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική ναυτοσύνη και στις επόμενες γενιές.


Σε ένα παράλληλο μέτωπο, στον τόπο μας αναβιώνει και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος. Είναι ο δίδυμος αδελφός της γαλανόλευκης ναυτιλίας. Το Νεώριο της Σύρου, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πριν από λίγους μήνες, ξαναγίνεται ένας «πνεύμονας» απασχόλησης και «ατμομηχανή» ευημερίας για το νησί. Ξέρω ότι πολλοί από σας το έχετε επιλέξει και είστε πολύ ικανοποιημένοι από τις εργασίες που γίνονται εκεί.


Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαράζουν νέα ρότα, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας έλυσε και το τελευταίο σημαντικό εκκρεμές ζήτημα. Και στον ίδιο δρόμο πιστεύω ότι θα βαδίσουν επιτέλους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με ένα ειδικό σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα έρθει σύντομα στην Βουλή.


Ενοποιούνται έτσι οι πολλαπλοί εθνικοί μας στόχοι. Είναι αναπτυξιακοί, γιατί σε αυτή την προσπάθεια κινητοποιούνται μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Onex, η ιταλική Fincantieri. Είναι, επίσης, κοινωνικοί γιατί με αυτόν τον τρόπο συντηρούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργούμε και πολλές νέες. Είναι φυσικά και αμυντικοί, με αναγεννημένα ναυπηγεία τα οποία είναι σε θέση να εκτελούν σημαντικά έργα του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς όμως να είναι πλήρως εξαρτημένα από αυτό. Και βέβαια είναι και στόχοι οικολογικοί, διότι εκεί αύριο μπορούν να γίνονται πράσινες κατασκευές, όπως παραδείγματος χάρη αυτές που απαιτούνται για να τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.


Σας ζητώ, λοιπόν, να εμπιστευτείτε κι εσείς όχι μόνο τους Έλληνες καπετάνιους και μηχανικούς στα πλοία σας, αλλά και τους άξιους ναυπηγούς και τεχνικούς του τόπου μας και μαζί τους την συνολική αντίληψη για την ναυτιλία του μέλλοντος που θέλησα σήμερα συνοπτικά να σας περιγράψω.


Κερδισμένοι θα βγούμε όλοι. Σίγουρα η Ευρώπη μας, το ποντοπόρο εμπόριο το οποίο τόσο σημαντικό ρόλο θα παίζει στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η ακτοπλοΐα, οι οικονομίες, οι τοπικές κοινωνίες αλλά και φυσικά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε.


Ανέκαθεν η ναυτιλία -ειδικά στην Ελλάδα- είναι μία δραστηριότητα συνυφασμένη με τη ζωή, την οικονομία αλλά και τον πολιτισμό και την κοινωνική δράση -συχνά αθόρυβη αλλά πολύ σημαντική. Είναι ένα πεδίο, όχι μόνο επαγγελματικό, αλλά και ζωντανό κομμάτι του λαού από τον οποίο αντλεί άξια στελέχη. Και στον οποίο βέβαια η ναυτιλία οφείλει ένα μέρισμα της επιτυχίας της, γιατί δεν υπάρχει ακμαία ναυτιλία χωρίς ακμαία κοινωνία.


Γι’ αυτό και σας ενθαρρύνω, κα Πρόεδρε, να συνεχίσετε με τον ίδιο δυναμισμό το πλούσιο κοινωνικό έργο το οποίο ήδη έχετε αναλάβει, είτε ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, είτε μεμονωμένα και ξεχωριστά ως εφοπλιστές και πλοιοκτήτες.


Στο νέο τοπίο κερδισμένη θα είναι η πατρίδα μας η οποία, πρώτη ξανά, θα υψώσει στα πλοία της τη σημαία της εξέλιξης, της καινοτομίας, του «πράσινου» εκσυγχρονισμού. Για να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλους τους ωκεανούς, με πρεσβευτή την ελληνική ναυτοσύνη.


Όπως έγραφε άλλωστε και ο Στρατής Μυριβήλης: «όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων». Τη γνωριμία αυτή με τις θάλασσες του κόσμου καλούμαστε τώρα να ανανεώσουμε. Και το μπορούμε. Με τόλμη, με γνώση, με συνέπεια, έχοντας πρίμα τον καιρό.


Εύχομαι κάθε επιτυχία στα Ποσειδώνια και καλά ταξίδια και καλές θάλασσες σε όλες και σε όλους.


Σας ευχαριστώ πολύ.



"Επιβίωσε" ο Τζόνσον και παραμένει πρωθυπουργός

 


Ο Μπόρις Τζόνσον απέκρουσε την πρόταση μομφής προς το πρόσωπο του. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβίωσε από την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του. 148 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, ενώ κέρδισε 211 ψήφους εμπιστοσύνης.

Η νίκη αυτή σηματοδοτεί μία δεύτερη ευκαιρία για τον Τζόνσον, αν και πάνω από το ένα τρίτο του κοινοβουλευτικού κόμματος έχει εκφράσει τη δυσπιστία του στο πρόσωπο του ηγέτη του. 

Αυτή η μομφή κλείνει τον δρόμο για να ηγηθεί του κόμματός του στις επόμενες εκλογές.





Νέο χαστούκι στην Τουρκία από την Κομισιόν

 



Η Κομισιόν προειδοποίησε και πάλι την Άγκυρα, με τον Ούγγρο επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι να υπογραμμίζει ότι η γείτονας συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε., μιλώντας στη συνεδρίαση επί της έκθεσης προόδου για την Τουρκία που συνέταξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Σάντσεθ.

«Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας», ο κ. Βάρχελι, τονίζοντας παράλληλα ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» 

Ο κ. Βάρχελι διεμήνυσε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.



Προφυλακίστηκε ο 46χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών

 


Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα κρίθηκε ο 46χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών που κατηγορείται για ασέλγεια κατά ανηλίκων μαθητών του.

Η απολογία του προπονητή στον Ανακριτή ήταν πολύωρη και απολογήθηκε για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων μετά τις καταγγελίες οκτώ μαθητών του που κατέθεσαν στην Ασφάλεια ότι είχε προσβλητική και υποτιμητική συμπεριφορά καθώς και ότι τους έβαζε να του κάνουν μασάζ ενώ εκείνος έβλεπε πορνό στο κινητό του.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρίες.





H Mόσχα απειλεί με πύραυλο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο επειδή έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους

 


Θράσος των ΡώSSων του δικτάτορα Πούτιν, που απειλούν ανοικτά κράτη της Ε.Ε.

Στο στόχαστρο του επικεφαλής της υπηρεσίας διαστήματος της Ρωσίας «Roscosmos», Ντμίτρι Ρογκόζι, βρέθηκαν Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο, επειδή εμπόδισαν τον Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Σερβία όταν έκλεισαν τον ενάεριο χώρο τους και έβαλαν έτσι «μπλόκο» στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Ρογκόζιν απείλησε με θράσος ότι μπορεί όποτε θέλει να εκτοξεύσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Satan-2». Σε μήνυμά του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον «Sarmat» (σ.σ. ή αλλιώς Satan 2)); Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία». Το ίδιο ισχύει και για τους Σουηδούς που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, απείλησε ο διευθυντής της «Roscosmos».




Αγοράκι 2 ετών βρήκε το πιστόλι του πατέρα του και τον σκότωσε

 



Αρχικά, οι αστυνομικοί πίστεψαν πως κάποιος εισέβαλε στο σπίτι και πυροβόλησε τον άτυχο 26χρονο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

Ο δράστης ήταν ένα αγόρι δύο ετών που σκότωσε από ατύχημα τον πατέρα του στη Φλόριντα, όταν τον πυροβόλησε στην πλάτη με πιστόλι που είχε αφεθεί στο δωμάτιο όπου βρισκόταν χωρίς επίβλεψη από τους γονείς του, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι τοπικές αρχές.

Φθάνοντας στην κατοικία του θύματος την 26η Μαΐου κοντά στο Ορλάντο, αστυνομικοί, που ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά, βρήκαν τη μητέρα, τη Μαρία Αγιάλα, να κάνει μαλάξεις στην καρδιά του πατέρα, του Ρέτζι Μάμπρι, τραυματισμένου σοβαρά από σφαίρα.

Αρχικά, οι αστυνομικοί πίστεψαν πως κάποιος εισέβαλε στο σπίτι και πυροβόλησε τον 26χρονο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε• όμως το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του ζευγαριού αποκάλυψε στους ερευνητές ότι τη μοιραία σφαίρα έριξε ο μικρός αδελφός του, 2 ετών, εξήγησε ο Τζον Μίνα, ο σερίφης της κομητείας Όραντζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το όπλο βρισκόταν σε σάκο που είχε αφήσει στο πάτωμα ο Ρέτζι Μάμπρι και το παιδί, αφού το βρήκε, άρχισε να το περιεργάζεται και πυροβόλησε τον πατέρα του στην πλάτη καθώς εκείνος έπαιζε βιντεοπαιχνίδι σε υπολογιστή, διευκρινίζεται σε δικόγραφα.

Τα πέντε μέλη της οικογένειας, ανάμεσά τους κοριτσάκι πέντε μηνών, βρίσκονταν μέσα στο ίδιο δωμάτιο όταν εκτυλίχθηκε το τραγικό περιστατικό.

Οι δύο γονείς ήταν ελεύθεροι υπό όρους, καθώς αντιμετώπιζαν διώξεις για παραμέληση των παιδιών και κατανάλωση ναρκωτικών, σημείωσε ο σερίφης.

Οι υποθέσεις αυτής της φύσης είναι σοκαριστικά συνηθισμένες στις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 2021, παιδί 2 ετών πήρε στα χέρια του όπλο που βρισκόταν μέσα σε σακίδιο πλάτης και σκότωσε πυροβολώντας στο κεφάλι τη μητέρα του, η οποία συμμετείχε σε βιντεοκλήση μέσω Zoom.



Παναγιωτόπουλος πρός Τουρκία : «πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας»

 


«Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας με την Τουρκία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός έστειλε σαφές «μήνυμα» προς την Άγκυρα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά στο casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

«Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, σε περίπτωση που αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Και όχι μόνο υπερπτήσεις, αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο, που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», κατέληξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.




Στα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. τα 3 τηλέφωνα του συλληφθέντα για εμπρησμό Βρετανού

 



Τρία τηλέφωνα με «πακιστανικά» νούμερα βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα Βρετανού εμπρηστή στην Μαλακάσα που αποπειράθηκε να βάλει φωτιά στην περιοχή της Λίμνης Μπελέτσι. 

Κατά την ανάκριση ο αλλοδαπός κακοποιός δεν συνεργάστηκε καθόλου με τις Αρχές, κρατούσε την στάση που κρατάνε οι αντιεξουσιαστές, ενώ αποδείχθηκε ότι ερχόταν συχνά στην Ελλάδα.

Στην κατοχή του αλλοδαπού βρέθηκαν αντικείμενα για εμπρησμό. Την υπόθεση ανέλαβε να διερευνήσει η ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος, που σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και τρεις τηλεφωνικές συσκευές με «πακιστανικά νούμερα» που έχουν δοθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω ανάλυση, μήπως από αυτά προκύψουν απαντήσεις για την δράση και τα κίνητρά του, αλλά και για το αν τυχόν προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες επ’ αμοιβή και κατόπιν εντολής άλλων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον Ανακριτή.