Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία 33χρονου υπηκόου Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στον Ασπρόπυργο



Εξιχνιάσθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία 33χρονου υπηκόου Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος, φέροντας τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο σε διάφορα σημεία του σώματός του, απογευματινές ώρες της 28-4-2018, έξω από την είσοδο οικοπέδου στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Από την συνδυαστική έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, εξακριβώθηκε ότι δράστης της ανθρωποκτονίας είναι 62χρονος ημεδαπός, συγγενικό πρόσωπο της συντρόφου του θύματος. Ως κίνητρο των πράξεών του φέρονται οικογενειακές διαφορές.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


25 νεκροί και 49 τραυματίες στην Καμπούλ ανάμεσα τους 8 νεκροί δημοσιογράφοι



Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, ανάμεσα τους 8 δημοσιογράφοι.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σας Νταράκ κοντά στα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NDS) και η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε δίπλα σε δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει για να καλύψουν την πρώτη επίθεση.


49 οι τραυματίες, ανάμεσα τους πέντε δημοσιογράφοι, ενώ ένας φωτογράφος του Reuters τραυματίστηκε από θραύσματα.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο βομβιστής αυτοκτονίας που ευθύνεται για τη δεύτερη επίθεση κατάφερε να διεισδύσει μεταξύ των δημοσιογράφων «κρατώντας μια κάμερα».






Οι μετανάστες «έφαγαν» τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών



Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ παραιτήθηκε την Κυριακή, εξαιτίας των σκανδάλων γύρω από τη μεταχείριση των μεταναστών από τις υπηρεσίες της, φέρνοντας την πρωθυπουργό των συντηρητικών Τερέζα Μέι σε ακόμη πιο δύσκολη, ευάλωτη θέση, μερικές ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 3ης Μαΐου.

Η παραίτηση της υπουργού, που θεωρείτο βασική της σύμμαχος, χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τη Μέι, η οποία έχει μπει πλέον στα αχαρτογράφητα νερά της τελευταίας χρονιάς των διαπραγματεύσεων ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάρτιο του 2019. Ταυτόχρονα, στερεί από την κυβέρνησή της μια φιλοευρωπαϊκή φωνή.

«Η πρωθυπουργός απεδέχθη απόψε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η 54χρονη Ραντ είχε βρεθεί στο σκαμνί εδώ και μέρες, μετά την αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες της είχαν ορίσει συγκεκριμένο αριθμό-στόχο ως προς τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Αρχικά, η Ραντ είχε αρνηθεί ότι ήταν ενήμερη για την ύπαρξη τέτοιου στόχου, μιλώντας στα μέλη αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Άθελά μου, παραπλάνησα την κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων ως προς τους στόχους για τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων για την (σ.σ. υπόθεση της μεταχείρισης των μεταναστών από την Καραϊβική και των απογόνων τους, που είναι γνωστοί στη Βρετανία ως η γενιά) Γουίντρας», παραδέχθηκε η Ραντ στην επιστολή της παραίτησής της που επιδόθηκε στην Τερέζα Μέι.

Η Ραντ πληρώνει το τίμημα για το σκάνδαλο Γουίντρας, τη μεταχείριση των μεταναστών από τα νησιά της Καραϊβικής που είχαν συρρεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο — μια υπόθεση που προκάλεσε κύμα οργής στη Βρετανία κι όχι μόνο.

Μισό εκατομμύριο μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας μετεγκαταστάθηκαν στη Βρετανία από το 1948 –όταν το πλοίο Empire Windrush, το πρώτο που μετέφερε ταξιδιώτες από την Καραϊβική, τους αποβίβαζε κοντά στο Λονδίνο– ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι μετανάστες αυτοί πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσουν στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση κι έλαβαν άδεια παραμονής επ' αόριστον.

Αλλά εκείνοι που δεν ζήτησαν ή δεν έλαβαν ποτέ έγγραφα ταυτότητας βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μια μεταχείριση παρόμοια με εκείνη των παράνομων μεταναστών: διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης αν δεν παρουσιάσουν αποδείξεις για κάθε χρονιά διαμονής τους στο ΗΒ.

Αντιμέτωπη με την κατακραυγή που προκάλεσε η απειλή των απελάσεων, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους ηγέτες των χωρών καταγωγής των μεταναστών της λεγόμενης γενιάς Γουίντρας, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο (16η-18η Απριλίου).

Την περασμένη Δευτέρα, η Ραντ είχε δηλώσει ότι «τη λυπεί βαθύτατα» η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζοντας «τη σημαντική συνεισφορά της γενιάς Γουίντρας» στο ΗΒ κι εξαγγέλλοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα τους χορηγηθεί η υπηκοότητα δωρεάν.

Όμως η υπουργός βρέθηκε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση όταν αποκαλύφθηκε ότι οι υπηρεσίες της είχαν συγκεκριμένους, αριθμητικούς στόχους για τους μετανάστες που θα επαναπατριστούν. Η υπουργός αρχικά διέψευσε ότι ήταν σε γνώση της αυτοί οι αριθμοί, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής εσωτερικών του κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

Αλλά νέες αποκαλύψεις, κυρίως από την εφημερίδα Guardian, για ένα εσωτερικό έγγραφο που μοιάζει να αποδεικνύει πως ήταν πράγματι ενήμερη, έκαναν αδύνατη την παραμονή της στην κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα, που απαίτησε επανειλημμένα την παραίτηση της Ραντ, επισήμανε ότι είναι η Τερέζα Μέι –η προκάτοχος της Ραντ στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το 2016– αυτή που έχει την κύρια ευθύνη για την υπόθεση και αξίωσε η πρωθυπουργός των Τόρις να δώσει εξηγήσεις για τον δικό της ρόλο στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των μεταναστών.

«Η αρχιτεκτόνισσα αυτής της κρίσης, η Τερέζα Μέι, πρέπει τώρα να κάνει ένα βήμα μπροστά και να δώσει άμεσες, πλήρεις και έντιμες εξηγήσεις για το πώς προέκυψε αυτή η ασυγχώρητη κατάσταση με δική της ευθύνη», τόνισε η Νταϊάν Άμποτ, βουλεύτρια και σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ηγέτης των οπαδών του Brexit στην κυβέρνηση, από την πλευρά του απέτισε φόρο τιμής μέσω Twitter σε μια «συνάδελφο (...) που έφερε σε πέρας εξαίρετο έργο κατά τη διάρκεια των (τρομοκρατικών) επιθέσεων της περασμένης χρονιάς».

Η παραίτηση της πιστής της συμμάχου αποτελεί νέο πολιτικό πλήγμα για τη Μέι μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις τοπικές εκλογές που χαρακτηρίζονται δοκιμασία για την κυβέρνησή της, η οποία ήδη σπαράσσεται εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους της για το Μπρέξιτ και δεν διαθέτει παρά οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Εξάλλου η υπόθεση της πολιτικής έναντι των μεταναστών συνδέεται άρρηκτα κι εγείρει άβολα ερωτήματα για το πώς το Λονδίνο θα επιδιώξει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών μετά το Μπρέξιτ, ενώ οι Τόρις διαβεβαιώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει εξωστρεφής οικονομία.

Η Μέι ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο με επιστολή της στην εφημερίδα The Voice, που απευθύνεται στην αφροκαραϊβική κοινότητα.

Η παραίτηση της Ραντ είναι η τέταρτη κυβερνητικού στελέχους σε έξι μήνες: προηγήθηκαν εκείνες του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέιμιαν Γκριν, αλλά και της υφυπουργού αρμόδιας για την αναπτυξιακή βοήθεια Πρίτι Πατέλ


ΤΑ ΝΕΑ


Ο Τραμπ! Ξερίζωσε τη βελανιδιά που φύτεψε μαζί με τον Μακρόν στον Λευκό Οίκο

Τραμπ και Μακρόν φυτεύουν τη βελανιδιά στο Λευκό Οίκο /Φωτογραφία: ΑΡ


Ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του δεν σταματούν να εκπλήσσουν τους πάντες. 

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο Λευκό Οίκο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. 

Το πρώτο πράγμα που έκανε το ζεύγος Μακρόν με την άφιξή του στο Λευκό Οίκο ήταν να φυτέψει ένα δέντρο. 



Ένα δέντρο το οποίο το έφεραν οι Μακρόν από τη Γαλλία. Μια ευρωπαϊκή βελανιδιά, ηλικίας περίπου 5 με 10 ετών, από το Bellleau Woods, ένα ιστορικό ορόσημο το οποίο συνδέεται με την είσοδο των ΗΠΑ στον Α' ΠΠ.

Οι δυο Πρόεδροι φωτογραφήθηκαν με τα φτυάρια στα χέρια και δίπλα τους και οι Πρώτες Κυρίες, ΗΠΑ και Γαλλίας. 



Ομως, την επόμενη ημέρα η βελανιδιά ήταν... άφαντη! 

Την αποκάλυψη έκαναν γερμανικά και βρετανικά ΜΜΕ αντιπαραβάλλοντας δυο φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από το ίδιο σημείο του Λευκού Οίκου, η μια το απόγευμα της άφιξης Μακρόν και η άλλη το επόμενο πρωί. 

Η μια είναι η... οικογενειακή φωτογραφία των Τραμπ με τους Μακρόν και τη βελανιδιά και στην άλλη το... απόλυτο τίποτα. 

Η βελανιδιά έχει ξεριζωθεί, ένα κομμάτι γκαζόν έχει τοποθετηθεί ώστε να μην μείνει κενό και όλα καλά. 



Ωστόσο, τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν έρευνα για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για διπλωματικό επεισόδιο ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που ξερριζώθηκε η βελανιδιά.

Διαπίστωσαν, ότι η βελανιδιά ξερριζώθηκε γιατί οι υγιειονομικές αρχές των ΗΠΑ είναι πολύ αυστηρές σε θέματα εισαγωγής ξένων ειδών. Οπως επιβεβαίωσε και το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, η νεαρή βελανιδιά του Μακρόν θα τεθεί σε υγιειονομική καραντίνα, την οποία επιβάλλουν οι τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ, και θα ξανατοποθετηθεί στη θέση της.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ντόρα άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον



Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή και τις εκλογές στην Τουρκία.

Στις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία, διαμορφώνεται ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό. Σταδιακά δημιουργούνται δύο μέτωπα που, αν και έχουν διαφορετική πολιτική και κομματική έκφραση, συγκλίνουν σε επίπεδο ρητορικής και υιοθετούν εθνικιστική ατζέντα. Από τη μία, η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία, προϊόν της υβριδικής συμπόρευσης του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Από την άλλη, επιχειρείται να δημιουργηθεί μέτωπο της αντιπολίτευσης με τη συνεργασία των θεωρητικώς Κεμαλιστών του Κιλιντσντάρογλου με τους φιλοκουρδικούς σχηματισμούς και τη νέα εκδοχή των Γκρίζων Λύκων της Μεράλ Ακσενέρ.

Τα δύο αυτά μέτωπα θυμίζουν περισσότερο ευκαιριακές συμμαχίες, καθώς στερούνται συμπαγούς υποβάθρου. Στην πράξη, δεν οικοδομούνται στη βάση της ταύτισης προγραμματικού λόγου και απόψεων. Αντιθέτως, σχηματίζονται με μοναδική αιτία την ανάγκη συνεργασιών εν όψει της κάλπης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα δύο μέτωπα θα συγκρουστούν σε μια χώρα όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι σε ισχύ εδώ και 21 μήνες, με τα βασικά ατομικά δικαιώματα να βρίσκονται ουσιαστικώς σε αναστολή. Άλλωστε, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αποστείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον, οι φετινές πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς να έχει επουλωθεί το τραύμα της απόπειρας πραξικοπήματος, που είναι πολύ πιο βαθύ και επώδυνο απ’ όσο έχουν σημειώσει οι αναλυτές.

Αυτές οι εξελίξεις δικαίως προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και, φυσικά, στην Ελλάδα. Το επόμενο δίμηνο, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά προβλέπεται να παραμείνει σταθερή: με ρητορική έντασης, ατελείωτα στρατιωτικά γυμνάσια και προκλητικότητα. Συνεχίζω να ανήκω σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από την Άγκυρα για θερμή κρίση στο Αιγαίο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος. Άλλωστε, η κατάσταση είναι τεταμένη. Οι Τούρκοι πιλότοι, νέοι και άπειροι στην πλειοψηφία τους, αγωνίζονται καθημερινά να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στην πολιτική ηγεσία της χώρας τους. Και στη δική μας πλευρά, άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται καθημερινά, φτάνοντας στα όρια της αντοχής τους.

Αναμφισβήτητα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια νέα φάση. Η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί τη χάραξη στρατηγικής σε τρία επίπεδα: σε βραχυπρόθεσμο, σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο. Στην ουσία, χρειαζόμαστε για κάθε πτυχή των διμερών μας σχέσεων και με μακρύ χρονικό ορίζοντα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με στρατηγικό βάθος και σαφή στόχευση. Για να το πετύχουμε, πρέπει προηγουμένως να εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον, η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι γραφικότητες για το θέμα του ελικοπτέρου στη Ρω, με τις διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στο Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να επαναληφθούν. Μόνο ζημιά προκαλούν στις εθνικές υποθέσεις.

Και, δεύτερον, να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατά τα πρότυπα των προηγμένων δημοκρατιών. Η ίδρυση και η λειτουργία του θα ανοίξει επιτέλους το δρόμο για την επίτευξη ενιαίας εθνικής θέσης, με τη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποτε διαχειριστήκαμε εθνικό θέμα με ενιαίο εσωτερικό μέτωπο, είχαμε μόνο θετικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, με δυνατές και σφυρηλατημένες συμμαχίες. Αποτελεί το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όμως οφείλει να προβάλλει αυτή τη δύναμη μέσω της άσκησης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η χώρα μας πρωταγωνιστούσε σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις που αφορούσαν τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ήρθε η ώρα να παρουσιάσει ξανά συγκροτημένο λόγο για όλα τα σοβαρά ζητήματα της περιφέρειάς της. Μόνον έτσι θα εξασφαλίσει την κατανόηση και στήριξη εταίρων και συμμάχων στα προβλήματα που προκαλεί η γειτονική Τουρκία.

Μετά τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου, καθώς και μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, το σκηνικό θα είναι διαφορετικό. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οφείλουμε να κινηθούμε στη βάση μιας αυτονόητης παραδοχής: η κοινή ιστορία και η κοινή γεωγραφία με την Τουρκία, μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ένα modus vivendi. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αθήνα θα πρέπει να επιδιώξει τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Άγκυρα. Να αποκαταστήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας που κάποτε υπήρχαν, από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο επίπεδο.

Με θάρρος και αυτοπεποίθηση και με αιχμή του δόρατος την αταλάντευτη ευρωπαϊκή της ταυτότητα, η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες. Η παθητική στάση και η άποψη ότι η συντήρηση της σημερινής κατάστασης και του status quo των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελούν ανώδυνη λύση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, αποτελεί επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό.


Δεν βγήκε η μπλόφα στην κυβέρνηση, στο τραπέζι πλέον οι εκλογές


Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, μαζί με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Είπε δηλαδή δημοσίως αυτό που το Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσει προς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αυτό όμως που συμβαίνει -και το έχουν βιώσει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν- είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να ανακόψει το κλίμα υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, που ενισχύεται από πολλές πλευρές, ακόμα και από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρεπορτάζ στον εγχώριο αλλά και το διεθνή Τύπο δεν τροφοδοτείται από τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης ή τα παιχνίδια της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά από τα πραγματικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα της «καθαρής εξόδου», καθώς όλες οι πλευρές επισημοποιούν το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα ισχύσει για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο. Παράλληλα, χάνει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα θέματα της αναβολής της μείωσης των συντάξεων και της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμα και η Κομισιόν -το έκανε και ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ κατά τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό προχθές στο Μαξίμου- διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση να μη διανοηθεί να αναβάλει την υλοποίηση ψηφισμένων μέτρων.

Δεν άφησε κανένα περιθώριο ο Γιούνκερ

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε θέμα αναβολής ψηφισμένων μέτρων «για χάρη της ανάπτυξης» στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, εκείνος του απάντησε λίγη ώρα αργότερα κατά την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι «όλα τα ψηφισμένα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν».

Και την ίδια στιγμή, η άκαμπτη θέση της ασταθούς γερμανικής κυβέρνησης δεν επιτρέπει ακόμα και ήπια διευθέτηση του χρέους χωρίς νέους όρους και ελέγχους, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με «καθαρή έξοδο» και αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση ανεξάρτητα από το τι λένε δημοσίως. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο βωμό της συμμετοχής του ΔΝΤ, που όλες οι πλευρές -και η Αθήνα- επιθυμούν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εγκαταλείπει οριστικά και την υλοποίηση των λεγόμενων «αντίμετρων», στα οποία είχε επενδύσει για την προεκλογική μάχη.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που είχε προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλά η κυβέρνηση κατά τους τελευταίους μήνες. Θα τα είχε καταφέρει αν οι δυσκολίες της τελικής ευθείας δεν οδηγούσαν τους άλλους παίκτες της διαπραγμάτευσης να αφήσουν σκοπίμως να διαρρεύσουν δυσκολίες, διαφωνίες και επιδιώξεις για να πετύχουν τους σκοπούς τους, αποκαλύπτοντας και την αδύναμη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Με αυτά τα δεδομένα, η πίεση που δέχεται το πρωθυπουργικό επιτελείο για εκλογές το φθινόπωρο, και μάλιστα τον Σεπτέμβριο, είναι ασφυκτική.

Ποιοι τις ζητούν

Το στενό οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, επειδή αντιλαμβάνεται ότι μετά τις υπογραφές για το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εμπλέκονται σε κυβερνητικά σχέδια και δουλειές, επειδή αντιλαμβάνονται ότι αν χαθεί το momentum της «εξόδου από το Μνημόνιο» τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ και προσωπικά για τους ίδιους.

Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας τάσσεται όντως ένας αριθμός κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που ναι μεν αντιλαμβάνεται το βαρύ πολιτικό κλίμα και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, έχουν όμως περισσότερα να κερδίσουν από την παραμονή στην εξουσία.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετοί οι βουλευτές που έθεσαν ζήτημα εκλογών το φθινόπωρο, εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αναβάλει τις μειώσεις στις συντάξεις που έχει ψηφίσει. Το έχει πει άλλωστε δημοσίως και ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, όταν δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Μας έχετε για πολιτικά αφελείς να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις;».

Σκόπιμη ένταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι επικρατούν -μάλλον συντηρούνται σκοπίμως- συνθήκες έντασης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., τόσο σε κορυφαίο επίπεδο, π.χ. στο τρίγωνο Μαξίμου, Καμμένου, Κουβέλη, όσο και στο επόμενο επίπεδο, ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη των δύο κυβερνητικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Αυτό το κλίμα επιτρέπει τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον κ. Καμμένο να έχουν τα χέρια τους ανοιχτά για μία «συμφωνημένη ρήξη» εφόσον χρειαστεί να ενεργοποιήσουν τα εκλογικά τους σχέδια, σε συνθήκες «αυτόνομης» προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν ο καβγάς μεταξύ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Αυλωνίτου και του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημ. Καμμένου χθες στον ΣΚΑΪ. Η κ. Αυλωνίτου δεν συμφωνούσε με τα όσα έλεγε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τον διέκοπτε συνεχώς και κάποια στιγμή του πρότεινε «να πάει στη Ν.Δ.».

«Εάν η κ. Αυλωνίτου με διώξει, το καλοκαίρι θα έχουμε εκλογές. Θα θέσω θέμα στον Π. Καμμένο, δεν θα συνεχίσει αυτό το τρολάρισμα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ή θα ζητήσει συγγνώμη ή θα έχουμε εξελίξεις. Είναι τεράστια προσβολή», απάντησε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον κ. Καμμένο να μιλήσει στον κ. Τσίπρα.


Γιάννης Καμπουράκης
Ελεύθερος Τύπος


Ο Πρωτόπαπας δηλώνει ότι δεν είναι ψεκασμένος και είχε γνωρίσει τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη



Απαντήσεις σε όλα όσα το τελευταίο διάστημα αναφέρουν για το όνομά του και παλαιότερες αναρτήσεις του έδωσε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. 

Ο κ. Πρωτοπαπάς, δέχτηκε κριτική για παλαιότερο άρθρο του, στο οποίο αναφέρεται με θέρμη στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, τον οποίο αποκαλεί «ο Σοφός Άγιος της Τεχνολογίας».

Μιλώντας στον Θέμα «104,6», και τον Γιάννη Πρετεντέρη, για τον τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, ανέφερε ότι «τον είχα γνωρίσει ως φοιτητής και τον Παίσιο. Όταν ζούσε ήταν ο Άγιος που ήθελε πάρα πολύ να ασχοληθεί με τεχνολογία αν και αγράμματος. Είχε φτιάξει μόνος του ραδιοφωνακι! Ξεκίνησε από τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους. Δεν είμαι θρησκόληπτος ούτε ψεκασμένος με όλο αυτό το μπούλινγκ που έγινε. Έχω γυρίσει 40 χώρες. Πρώτη φορά που έχω υποστεί τέτοιο μπούλινγκ επειδή είπα ή έγραψα υπέρ της θρησκείας. Ενώ συνεργάζομαι άψογα με Μουσουλμάνους 'Αραβες που σέβονται αυτόν που πιστεύει. Στην Ελλάδα γίνονται περίγελος όσοι πιστεύουν. Ο Άγιος Πορφύριος έλεγε για το Ιντερνετ, το είχε προβλέψει. Ηταν ο άγιος που προέβλεπε και ζούσε την τεχνολογία».

Για την ανάρτησή που είχε κάνει, «Η Ελλάδα και η Ρωμιωσύνη δεν πεθαίνει ποτέ κουφάλες ευρωπαίοι. Όταν εμείς κτίζαμε ναούς και γράφαμε κωμωδίες και τραγωδίες εσείς ζούσατε στις λάσπες, τρώγατε ωμό κρέας και μιλούσατε άπλυτοι με άναρθρες κραυγές. Ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο», ο κ. Πρωτοπαπάς, ανέφερε: «Το είχα γράψει πριν 2-3 χρόνια όταν η Ελλάδα πιεζόταν με τους Ευρωπαίους. Είχα πάει στο Σούνιο και μου ήρθε. Τότε όλοι έβριζαν, δεν ήμουν μόνος μου. Εκείνη την εποχή, το παίρνω πίσω και απολογούμαι, γι αυτό και απενεργοποίησα FB. Τέτοιο μπούλινγκ επειδή θαυμάζω ελληνικό πολιτισμό».



Πηγή : protothema.gr


Αποκάλυψη 60 χρόνια μετά: Βρετανοί βασάνιζαν μέχρι θανάτου Κύπριους αγωνιστές



"Το μυστικό ‘στρατόπεδο βασανιστηρίων’ της Βρετανίας και η δυσωδία μίας συγκάλυψης..."

Τις μαρτυρίες Βρετανών στρατιωτών περί βασανισμού Κυπρίων κρατουμένων αγωνιστών κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 φέρνει στο φως η Mail on Sunday.

Το αναλυτικό δημοσίευμα έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Το μυστικό ‘στρατόπεδο βασανιστηρίων’ της Βρετανίας και η δυσωδία μίας συγκάλυψης: Πώς οι γενναίοι άνδρες που διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίηση φυλακισμένων σε βρετανική βάση στην Κύπρο αγνοήθηκαν… μέχρι τώρα».

Βασίζεται στη μαρτυρία του 79χρονου σήμερα Τζέιμι Έικιν και στο αρχείο του αποθανόντος ταγματάρχη Μάικ Στόουρτον, οι οποίοι το 1958 υπηρετούσαν στο 2ο Τάγμα της Φρουράς Γρεναδιέρων στην Κύπρο.

Ένα βράδυ εκείνου του Οκτωβρίου, ο 19χρονος τότε Υπολοχαγός Έικιν είχε λάβει διαταγή από τον Ταγματάρχη του να πάει για βραδινή φύλαξη ενός «κέντρου ανακρίσεων» που λειτουργούσαν οι Βρετανοί στην περιοχή της Κυθρέας.

Εκείνο το βράδυ ο νεαρός Βρετανός στρατιώτης άκουσε κραυγές πόνου από Κύπριους αιχμαλώτους, τους οποίους είδε τις επόμενες ημέρες σε άσχημη κατάσταση. Συνάδελφός του μάλιστα του αποκάλυψε ότι είδε έναν Κύπριο φυλακισμένο να δέχεται βίαια χτυπήματα στο λαιμό, καθώς επίσης στο στομάχι και πίσω από τα γόνατα με κομμάτια πάγου.

Λίγο αργότερα ο κ. Έικιν έμαθε από τον Έλληνα υπεύθυνο του κέντρου ανακρίσεων πως ένας φυλακισμένος είχε πεθάνει στη διάρκεια της ανάκρισης και πως την ώρα του ξυλοδαρμού τοποθετούταν πάγος ώστε να μη δημιουργούνται μελανιές στο σώμα του.

Ο κ. Έικιν λέει στη βρετανική εφημερίδα ότι ορισμένοι άλλοι Βρετανοί αξιωματικοί διαφώνησαν μαζί του όταν αντέδρασε, θεωρώντας πως ως «τρομοκράτες» οι Κύπριοι κρατούμενοι άξιζαν όσα υφίσταντο.

Θορυβημένος πάντως από τις καταγγελίες του στρατιώτη του, ο Ταγματάρχης Στόουρτον προσπάθησε αρχικά να αναφέρει τις μαρτυρίες στο αρχηγείο του τάγματος, αλλά ο Διοικητής απουσίαζε και έτσι, κατόπιν σκέψης και συζήτησης με τον Υπολοχαγό Έικιν κατήγγειλε τα περιστατικά στον Γραμματέα του Κυβερνήτη σερ Χιου Φουτ.

Ο ίδιος ο Κυβερνήτης, αναφέρει το δημοσίευμα, μετέβη στη συνέχεια στο κέντρο ανακρίσεων, αλλά όλα τα ίχνη των βασανιστηρίων είχαν σβηστεί. Στο αρχείο του, μάλιστα, ο Ταγματάρχης Στόουρτον αναφέρει πως η μετάβαση του σερ Χιου Φουτ στο κέντρο καθυστέρησε λόγω ενός ανεξήγητου μπλόκου στο δρόμο.

Σε ό,τι αφορά τη στάση άλλων αξιωματικών, στο αρχείο του ο Ταγματάρχης Στόουρτον έχει σημειώσει πως αντέδρασαν με αδιαφορία. «Έμεινα με την εντύπωση ότι αγωνιούσαν να μάθουν όσο το δυνατόν λιγότερα (για τα καταγγελλόμενα περιστατικά)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αρχείο που έχει περιέλθει στη διάθεση της Mail on Sunday.

Η εφημερίδα κατονομάζει το θύμα εκείνης της νύχτας του Οκτωβρίου (16/10/1958) στην Κυθρέα ως Σπύρος Χατηγιακουμή. Για το θάνατό του δεν καταδικάστηκε κανείς, με τον ιατροδικαστή να μην καταλήγει σε οριστικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου.

Αργότερα ο Ταγματάρχης Στόουρτον ενημερώθηκε πως λόγω των καταγγελιών του προς ανωτέρους του δύο αξιωματικοί πέρασαν από στρατοδικείο. Αλλά ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 2001 ενοχλημένος από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες βρετανικές στρατιωτικές αρχές.

Ο γιος του Ταγματάρχη, ο Χάρι Στόουρτον, δηλώνει στην εφημερίδα ότι έπειτα από τις καταγγελίες πολλοί αξιωματικοί απέφευγαν τον πατέρα του, κάτι που τον στενοχωρούσε.

Το περιστατικό επρόκειτο να συμπεριληφθεί σε βιβλίο ανώτερου αξιωματικού των Γρεναδιέρων, το οποίο όμως όταν τελικά εκτυπώθηκε το 1996 δεν περιλάμβανε καμία σχετική αναφορά, παρά την αλληλογραφία του συγγραφέα τόσο με τον Στόουρτον όσο και με τον Έικιν.

Σύμφωνα με τον Τζέιμι Έικιν, ο συγγραφέας Συνταγματάρχης Όλιβερ Λίντσεϊ αργότερα του απολογήθηκε για την παράλειψη, λέγοντας ότι το σχετικό απόσπασμα είχε λογοκριθεί από το Υπουργείο Άμυνας, παρά το ότι είχαν περάσει σχεδόν 40 χρόνια.

Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, οι καταγγελίες των Έικιν και Στόουρτον περιλαμβάνονται σε ένα νέο βιβλίο, του Άλγκι Κλαφ (Algy Cluff) με τίτλο ‘Unsung Heroes’.


Πηγή: Αποκάλυψη: Βρετανοί βασάνιζαν μέχρι θανάτου Κύπριους αγωνιστές | 

Πηγές : iefimerida.gr | ΚΥΠΕ


Οργισμένες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την παραχάραξη της ιστορίας από τον Ερντογάν




Υποστήριξε ότι η πυρκαγιά στη Σμύρνη το 1922 προκλήθηκε από Έλληνες στρατιώτες.

Τις οργισμένες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η μεγάλη πυρκαγιά στη Σμύρνη, το 1922, προκλήθηκε από Έλληνες στρατιώτες που υποχωρούσαν μετά την ήττα του ελληνικού στρατού.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και τα κόμματα, κάνουν λόγο για παραχάραξη της ιστορίας από τον Τούρκο πρόεδρο και για υπονόμευση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Παυλόπουλος: Ίδιον των μεγάλων πολιτικών να μετρούν τα λόγια τους

«Οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος, θέλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε και τίποτα απολύτως», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του στον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο μετά την επιμνημόσυνη ακολουθία για τη συμπλήρωση 25 ετών από την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη και πρόσθεσε «διακηρύσσουμε ότι είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης. Αλλά είμαστε λαός και έθνος, ο οποίος δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να απεμπόλησει, έστω και κατ΄ ελάχιστο το έδαφός του, τα σύνορά του, την κυριαρχία του».

Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται «μεγάλοι πολιτικοί» είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτάται από τον σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας» και συμπλήρωσε: «αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός τότε από εκεί και πέρα κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον, δεν μπορεί να απαιτεί τον σεβασμό μας. Ούτε ημών των Ελλήνων ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της διεθνούς κοινότητας. Και είναι απολύτως σαφής αυτή η θέση. Που είναι θέση η οποία συμβαδίζει με τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον εν γένει δυτικό πολιτισμό».

Αναφερόμενος στο έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας, τον οποίο χαρακτήρισε Ιεράρχη των νοσοκομείων και των φυλακών, διότι ήταν δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη βοήθειας, σημείωσε ότι μας άφησε παρακαταθήκη την αγάπη προς τον πλησίον που «στηρίζει τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους, ο οποίος στις μέρες μας έχει υποστεί τεράστια ρήγματα ιδίως μέσα στην κρίση». «Κι εάν δεν έχει καταρρεύσει, κι εάν αποφύγαμε την κοινωνική έκρηξη, αυτό οφείλεται στην οικογένεια, στην εκκλησία, στην αλληλεγγύη που εμείς οι Έλληνες φροντίζουμε να έχουμε μεταξύ μας στις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΝΔ: Η προκλητική παραχάραξη της ιστορίας υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών

Για «προκλητική παραχάραξη της ιστορίας» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία «υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέας Δημοκρατία, με αφορμή όσα είπε ο ηγέτης της γειτονικής χώρας σε προεκλογική του ομιλία στη Σμύρνη.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Η προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπηρετεί αλλά υπονομεύει τις σχέσεις των δυο κρατών και των λαών μας.

Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν είναι ούτε μπορεί να θεωρηθεί άλλοθι για τέτοιες απολύτως απαράδεκτες θέσεις.

Άλλωστε η Ιστορία έχει καταγράψει ανεξίτηλα τη διαχρονική πορεία και τη συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Και αυτό δεν αλλάζει».

Κίνημα Αλλαγής: Ο Ερντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία

Ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «διαστρέφει ξανά την ιστορία», εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε προεκλογική ομιλία του στη Σμύρνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε από το βήμα του ομιλητή ότι τη Σμύρνη έκαψαν οι Έλληνες στρατιώτες κατά την υποχώρησή τους το 1922.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Κινήματος Αλλαγής:

«O κ. Eρντογάν διαστρέφει ξανά την ιστορία, για να τη φέρει στα μέτρα της φανατικής προεκλογικής ρητορικής του.

H καταστροφή της Σμύρνης και όσα έγιναν σε βάρος των Ελλήνων είναι από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Το λιγότερο που περίμενε κάποιος λοιπόν είναι σεβασμός».

Ποτάμι: «Το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων

Στην επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Κρήτη όπου βρίσκεται. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για αυτά που θεωρεί εκκρεμότητες, καθώς «το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων»

Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεόρασης της Νέας Κρήτης
για την προκλητική στάση της Τουρκίας και την επιθετικότητα Ερντογάν έχει ως εξής:

Η συμπεριφορά του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Θέλω να θυμίσω ότι ο Ερντογάν στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε μιλήσει για την ελληνοτουρκική φιλία και είχε πει ότι θα κάνει προσπάθειες, έτσι ώστε να γκρεμιστούν τα τείχη και να έχουμε μια σχέση, η οποία θα μας επιτρέψει όλοι μας Έλληνες και Τούρκοι να ζούμε ειρηνικά σε αυτή τη μεριά του πλανήτη. Δυστυχώς, μάλλον από εσωτερικές ανάγκες ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό. Εμείς θα πρέπει από τη μια να είμαστε αυστηροί στην τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου για τη θάλασσά μας, για τα νησιά μας. Από την άλλη να προσπαθούμε συνέχεια, έτσι ώστε ο στρατός μας να είναι αξιόμαχος, ετοιμοπόλεμος, να μπορεί να απαντήσει σε μια απρόβλεπτη κίνηση. Όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τούρκους. Είμαστε καταδικασμένοι, Έλληνες και Τούρκοι, να ζούμε μαζί σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Άρα θα πρέπει και ενισχύουμε σε ότι μας αφορά τις προσπάθειες των δημάρχων μας στα ακριτικά νησιά για συνεννόηση με τους δημάρχους των μικρασιατικών παραλιών έτσι ώστε να υπάρχει και ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες.


Πηγή: protothema.gr


Ο Ρουβίκωνας απειλεί μετά τη σύλληψη στελέχους του: 10 δράδεις για κάθε δίωξη




Με δυναμική απάντηση στη σύλληψη ηγετικού στελέχους του, για την επίθεση στο βρετανικό συμβούλιο, απειλεί άλλος κορυφαίος παράγοντας τού Ρουβίκωνα.

«Οι προκλήσεις θα απαντηθούν άμεσα και δυναμικά. Για κάθε σύλληψη ή δίωξη μελών της ομάδας, δέκα δράσεις κανονίζονται» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και τόνισε πως και ο ίδιος έχει ταυτοποιηθεί για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία.

Αναλυτικά αναφέρει: «Παρασκευή βράδυ συνελήφθη σύντροφος της ομάδας για την παρέμβαση στο βρετανικό συμβούλιο ύστερα από μήνυση του προέδρου του συμβουλίου. Πήγαν και τον πήραν ασφαλίτες από τον χώρο της εργασίας του. Σήμερα ενημερώθηκα ότι με «ταυτοποίησαν» για την επίθεση στην γαλλική πρεσβεία. Οι προκλήσεις θα απαντηθούν άμεσα και δυναμικά. Για κάθε σύλληψη ή δίωξη μελών της ομάδας, ΔΕΚΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΖΟΝΤΑΙ».

Το στέλεχος τού Ρουβίκωνα που έχει συλληφθεί είναι 38 ετών και έχει πέσει και άλλες φορές στα χέρια τής αστυνομίας.


Πηγή : aixmi.gr


Απαγχονίστηκε 40χρονη μητέρα τριών παιδιών στο Άργος



Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Άργους από την τραγική είδηση της αυτοκτονίας μια μητέρας τριών παιδιών.

Σύμφωνα με τις argolikeseidhseis.gr, το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν την 40χρονη γυναίκα στην αυτοκτονία.

Το τραγικό συμβάν έγινε στην περιοχή του Γηροκομείου Άργους με την τραγική μητέρα να βάζει τέλος στη ζωή της με σχοινί που έδεσε σε δέντρο στην αυλή του σπιτιού της.

Οι άνδρες του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο σημείο έκαναν προσπάθειες για ανάνηψη χωρίς όμως αποτέλεσμα.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νόμος Παρασκευόπουλου: 12.000 αποφυλακίσεις σε μια τριετία


Περισσότεροι από 12.000 κρατούμενοι έχουν  αποφυλακιστεί από το 2015 ως και σήμερα, την περίοδο ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου, κάνοντας χρήση των διατάξεών του. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες βαρυποινίτες, πολλοί εκ των οποίων στη συνέχεια διέπραξαν στυγερά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", ακόμα και σήμερα και μετά τις τροποποιήσεις που έχει δεχτεί ο επίμαχος νόμος, περίπου 430 με 450 κρατούμενοι αποφυλακίζονται κάθε μήνα. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν βαριές καταδίκες για ειδεχθή εγκλήματα, όπως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές ή εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2017 κάνουν λόγο για 320 αποφυλακισθέντες με καταδίκες για ληστείες και 1.137 για κλοπές. Ο αριθμός των κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών οι οποίοι βγήκαν από τις φυλακές, έφτασε τους 698. Μόνο το 2017, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν 50 κρατούμενοι με καταδίκες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και 41 άτομα που είχαν φυλακιστεί για ανθρωποκτονίες.

Εγκλήματα που σόκαραν

Ανάμεσα στους κακοποιούς που αποφυλακίστηκαν πρόωρα με τον νόμο Παρασκευόπουλου, υπήρξαν ορισμένοι οι οποίοι επανέλαβαν την εγκληματική τους δράση, με τρόπο που σόκαρε την κοινή γνώμη:

- Γεωργιανός, 38 ετών, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον 27χρονο κοσμηματοπώλη Θεόδωρο Παπαδόπουλο, μέσα στο κατάστημά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο δράστης είχε καταδίκη 25 ετών για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων και αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση του επίμαχου νόμου.          

- Τα τρία μέλη της σπείρας που βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα είχαν αποφυλακιστεί πρόωρα, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας.

- Ο κατηγορούμενος για τη στυγερή δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζαμπέρη, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς είχε συλληφθεί με 37,5 κιλά χασίς. Αποφυλακίστηκε πρόωρα μετά από έκτιση ποινής που δεν έφτασε τα έξι χρόνια.

- Ο Αφγανός που κατηγορήθηκε για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Και αυτός είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου, καθώς είχε καταδικαστεί για βαρύτατες σωματικές βλάβες εις βάρος 20χρονης στην Κέρκυρα, από την οποία άρπαξε την τσάντα.

Το 2015, όταν ο κ. Παρασκευόπουλος είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον νόμο του, δικαστικοί λειτουργοί είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί από την πλευρά των Εισαγγελέων ότι "οι ρυθμίσεις αυτές ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων και αναιρούν το γενικό και ειδικό προληπτικό αποτέλεσμα της επιβληθείσας ποινής". Παρότι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.      



Πηγή : msn.com


Σταμάτης Κριμιζής : Νιώθω εξαπατημένος, δεν υπάρχει αξιοκρατία



«Ηρθα να σου πω συγχαρητήρια για την επιλογή σου». Τα συγχαρητήρια που δεχόταν ο Σταμάτης Κριμιζής από τον συνάδελφό του στην Ακαδημία Αθηνών, που μπήκε βιαστικός μέσα στο γραφείο του με ένα κουτί γλυκά, δεν ήταν για την ανάληψη των καθηκόντων του στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ), αλλά για την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου. Ο κ. Κριμιζής του έσφιξε το χέρι με ένα πικρό χαμόγελο.

Ο βετεράνος πλανητικός επιστήμονας, ο μόνος που έχει «ταξιδέψει» σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με όχημα τα επιστημονικά όργανα που σχεδίασαν ο ίδιος και η ομάδα του για τη NASA, με εμπειρία στη διοίκηση διαστημικών προγραμμάτων στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, φαίνεται πως είχε μια ανώμαλη προσγείωση σε μια πρωτόγνωρη, για τον ίδιο, κατάσταση. Οταν ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου στον νεοσύστατο Οργανισμό, η επιστημονική κοινότητα είδε στο πρόσωπό του έναν υπερκομματικό άνθρωπο με εμπειρία και κύρος. «Μόλις ανέλαβα αυτή τη θέση είχα ένα μήνυμα από τον διευθυντή των επιστημονικών προγραμμάτων της NASA», μας λέει ο κ. Κριμιζής, «στο οποίο μου έλεγε ότι περιμένει να συζητήσουμε πώς θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα».

«Χωρίς περιεχόμενο»

Αρκετοί, σημειώνει, ήταν όμως και εκείνοι που τον προειδοποίησαν ότι μπαίνει σε μια κατάσταση «με αναξιόπιστους ανθρώπους», αλλά ο ίδιος ένιωσε χρέος απέναντι στην πατρίδα του να βοηθήσει. «Οταν κάποιος φωνάζει μέσα στη νύχτα βοήθεια, τι κάνεις; Τρέχεις να βοηθήσεις δίχως να υπολογίσεις τον κίνδυνο. Οταν διαπίστωσα ότι ο Οργανισμός που ιδρύθηκε ήταν ένα κατασκεύασμα χωρίς περιεχόμενο, σκέφθηκα ότι είχα μόνο μία διέξοδο. Δεν θα γινόμουν φερέφωνο ανθρώπων που δεν ξέρουν τίποτα για το Διάστημα», μας λέει ο Σταμάτης Κριμιζής.

Πριν από μερικές μέρες και μετά μόλις τέσσερις εβδομάδες και τρεις συνεδριάσεις, ο Σταμάτης Κριμιζής ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ με μια μακροσκελή ανοιχτή επιστολή γεμάτη αιχμές για χειραγώγηση του νεοσύστατου Οργανισμού, ο οποίος δεν πρόλαβε να αποκτήσει ούτε καν ΑΦΜ. Τι άλλαξε μέσα σε έναν μήνα; «Με υπουργική απόφαση όλη η ευθύνη για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) δεν ανήκει στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό αλλά στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Αυτό είναι μοναδικό για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία διαστημική υπηρεσία ευρωπαϊκού κράτους που εκπροσωπείται στο συμβούλιο του ΕΟΔ από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον ίδιο τον Οργανισμό και το Διάστημα», σημειώνει ο κ. Κριμιζής.

Στην επίμαχη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου 2018 (αριθμ. 3095/2018) από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά συγκροτείται μια επιτροπή που αποτελείται από υπαλλήλους της ΓΓΤΤ, με ευθύνη την επεξεργασία και αξιολόγηση θεμάτων της ESA, για τα οποία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής «αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής και έγκρισης του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

Αυτό σημαίνει, όπως μας λέει ο κ. Κριμιζής, ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και πρόσβαση στη διαχείριση προγραμμάτων ύψους 16 εκατ. ευρώ. «Στήθηκε ένας Οργανισμός που δεν έχει αρμοδιότητες και εξαρτάται από τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα και γι’ αυτό τον ονόμασα “Τσάρο του Διαστήματος”», λέει ο κ. Κριμιζής, ο οποίος σε άλλο σημείο της κουβέντας κάνει λόγο για ένα προμελετημένο σχέδιο: «Νομίζω ότι ο κ. Μαγκλάρας είναι ο υπεύθυνος για την κακοδαιμονία της όλης υπόθεσης, πιστεύω ότι την υπέσκαψε από την αρχή. Υποθέτω ότι έπεισε τον υπουργό κ. Παππά ότι αυτό θα λειτουργήσει, δεν ξέρω όμως αν του είπε ότι αυτό το σχήμα είναι ολωσδιόλου διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη διαστημική υπηρεσία στην Ευρώπη». 

«Μόνο γενικότητες»

Λειτουργούμε σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι ουσίας, μας λέει ο κ. Κριμιζής όταν τον ρωτάμε για το πρόγραμμα ανάπτυξης 11 μικροδορυφόρων, ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η Ελλάδα, σημειώνει, πρέπει να πάρει μέρος σε προγράμματα μικροδορυφόρων, που στο εξωτερικό ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια, αλλά το θέμα για τον ίδιο είναι με ποιον τρόπο.

«Ο σωστός τρόπος για να κάνεις ένα διαστημικό πρόγραμμα είναι να πεις ποιος είναι ο σκοπός, οι προδιαγραφές, ο τρόπος υλοποίησης. Αυτού του είδους οι λεπτομέρειες δεν υπήρχαν, παρά μόνο γενικότητες. Χρειάζεται ένας άλλος προγραμματισμός με τα κατάλληλα άτομα», σημειώνει με έμφαση. Στην επιστολή του αφήνει αιχμές αδιαφάνειας και πιθανών οικονομικών συμφερόντων αλλά δεν θέλει να επεκταθεί. «Η δική μου θέση δεν ήταν να κάνω τον ντετέκτιβ για ζητήματα οικονομικής διαφάνειας, αυτό θα ήταν υπόθεση ενός νομικού συμβούλου ή οικονομικού διευθυντή που ήταν στο οργανόγραμμα του Οργανισμού», τονίζει. 

Τα τηλέφωνα στο γραφείο του χτυπούν συνεχώς. Αποφεύγει να απαντήσει και μου δείχνει τα πρώτα δημοσιεύματα με τις αντιδράσεις του υπουργείου. «Πίστεψα ότι ο υπουργός ήταν ειλικρινής, τώρα έχω μεγάλες αμφιβολίες», σημειώνει ο κ. Κριμιζής. Οπως μας εξηγεί, όταν επεσήμανε στον κ. Παππά ότι κινδυνεύουν οι αρμοδιότητες του ΕΛΔΟ από την επιτροπή που προβλέπεται να δημιουργηθεί στη γενική γραμματεία, εκείνος τον καθησύχασε. «Μην ανησυχείτε κ. Κριμιζή, μου είπε, αυτό το συμβούλιο είναι μόνο για να συλλέγει εισηγήσεις από τα άλλα υπουργεία για να τα εξετάσει ο ΕΛΔΟ. Μερικές μέρες μετά βγήκε η απόφαση για τις αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας», σημειώνει. «Νιώθω εξαπατημένος», τονίζει, «το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι τίποτα δεν γίνεται αξιοκρατικά. Η αξιοκρατία είναι βασική για την ύπαρξη και την πρόοδο της χώρας και τώρα είδα ότι η φημισμένη “ελληνική πραγματικότητα” υπεισέρχεται σε κάθε επίπεδο. Εχουμε ένα πελατειακό κράτος, το γνωρίζουν και οι “πελάτες” και οι “εργοδότες”».

Το brain drain

Στην τελευταία μας συνάντηση («Κ», 27/4/2018) ο επιφανής επιστήμονας μιλούσε με ενθουσιασμό για τον νέο φορέα που ήταν στα σκαριά. Είχε κάτσει να σκεφθεί τρεις και τέσσερις φορές πριν απαντήσει θετικά στη νέα πρόκληση που ανοίγονταν μπροστά του και είχε διαμηνύσει ότι θα κινηθεί με βάση τις αρχές της «αριστείας, αξιοκρατίας και αξιολόγησης». Οι στόχοι του για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στο Διάστημα δεν ήταν «από άλλο γαλαξία». «Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε ολόκληρο διαστημόπλοιο», έλεγε τότε, αλλά επιστημονικά όργανα μετρήσεων για τις διάφορες διαστημικές αποστολές που σήμερα είναι κυρίως αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας. Η σύγχρονη διαστημική τεχνολογία, έλεγε, είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της χώρας και ο τρόπος να την αποκτήσουμε είναι μέσω των διεθνών διαστημικών προγραμμάτων με τη στρατηγική ενός διαστημικού οργανισμού. Γι’ αυτό θεώρησε, επισημαίνει, ότι ήταν χρέος του να προσφέρει τις γνώσεις και τη βοήθεια του.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Χίο, ο Σταμάτης Κριμιζής είχε την τύχη να φύγει νωρίς από την Ελλάδα για σπουδές και να διαπρέψει στον τομέα του. Με την επιστροφή του ήθελε, μας λέει, η στάση του να αποτελέσει παράδειγμα για τους νέους επιστήμονες που είχαν φύγει από τη χώρα και να αποτελέσει «φρένο» για το φαινόμενο του brain drain. «Οι νέοι φεύγουν, δραπετεύουν. Ηλπιζα ότι θα φτιάξουμε έναν Οργανισμό για να πούμε γυρίστε, ελάτε να βοηθήσετε τη χώρα, ότι στεκόμαστε τουλάχιστον σε έναν τομέα με περηφάνια και κύρος. Δεν μπορώ να το πω τώρα», καταλήγει.

Σύγκρουση συμφερόντων

– Κύριε Κριμιζή, λέτε στην επιστολή σας «follow the money» («ακολουθήστε τα χρήματα»). Πιστεύετε ότι μέσω του νέου οργανισμού εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα;

– Οπωσδήποτε. Ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (σ.σ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς) είναι συγχρόνως και διευθύνων σύμβουλος του Hellas-Sat/Arabsat. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος (σ.σ. Γεώργιος Μαντζούρης) έχει σχέση με τους μικροδορυφόρους, όπως και δύο άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με το ίδιο πρόγραμμα, ενώ ένα άλλο μέλος είναι στο διοικητικό συμβούλιο του si-cluster (σ.σ. μεγάλες και μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών). Βέβαια, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, όταν συζητούνται θέματα με πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, οι εμπλεκόμενοι αποχωρούν και τα υπόλοιπα μέλη αποφασίζουν. Αλλά όταν τέσσερα από τα επτά μέλη του συμβουλίου αποχωρήσουν, πώς θα βγει η οποιαδήποτε απόφαση;

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




Οι ΑΝΕΛ ταυτίστηκαν με την μπουρδολογία της Αυλωνίτου και τα έβαλαν με τον Δημήτρη Καμμένο



Είναι απίστευτο το ότι κανένας δεν μάζεψε την ανεξέλεγκτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αυλωνίτου και επιτέθηκαν στον Δημήτρη Καμμένο.

Την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Αμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ, η συμπεριφορά που επιδεικνύει ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Καμμένος και όχι της Αυλωνίτου. 

Κύκλοι των ΑΝΕΛ λένε ότι με το γεγονός ότι σχεδόν κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, η οποία οφείλεται και στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος βγαίνει και με τα πεπραγμένα του προκαλεί αρνητική δημοσιότητα.

Το τραγικό είναι ότι οι ΑΝΕΛ ταυτίζονται με την τρέλα της Αυλωνίτου και την ακατυάσχετη μπουρδολογία της και όχι με τον Δημήτρη Καμμένο.

Τελευταίο περιστατικό, που προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια του υπουργού Αμυνας, ήταν το φραστικό επεισόδιο που είχε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Μέχρι και ο άλαλος Τέρενς Κουίκ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το ίδιο περιστατικό, προφανώς φοβούμενος μην χάσουν μερικούς μήνες πρίν την καρέκλα.

Η ανάρτησή του Τέρενς Κουίκ στο twitter : «Αρνούμαι ένας άνθρωπος να ταυτίζει εμάς τους ΑΝΕΛ με συμπεριφορές & απόψεις που δεν μας αξίζουν, όταν μάλιστα αλλιώς έχουμε συμφωνήσει για διαχείριση θεμάτων σε σύσκεψη υπό τον @PanosKammenos. Λυπάμαι για τη δημόσια τοποθέτησή μου, αλλά αρκετά ανέχθηκα τη σιωπή. Και δεν είμαι ο μόνος».


Επιβεβαιώνει το τηλεφώνημα στον Τζανακόπουλο το περιβάλλον Μαρινάκη



Tην δική τους εκδοχή δίνουν πηγές από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη σχετικά με το τηλεφώνημα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο το βράδυ του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με το aixmi.gr, το τηλεφώνημα που έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν διευκρινιστικό και όχι απειλητικό.

Όπως λέει ο επιχειρηματίας το τηλεφώνημα έγινε από εμφανή αριθμό στις 22.27 το βράδυ του Σαββάτου, και σκοπός ήταν να διευκρινιστεί ο συντάκης του Non Paper όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης χαρακτηριζόταν ως «ναρκέμπορας», ώστε να προβεί σε νομικές ενέργειες ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε ενώ περίπου έξι λεπτά αργότερα, επέστρεψε την κλήση ρωτώντας «ποιος είναι;».

«Καλησπέρα κύριε Τζανακόπουλε, είμαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης και θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή σκοπεύω να προβώ σε νομικές ενέργειες, ποιος είναι ο συντάκτης των non papers για να ενημερώσω τους δικηγόρους μου», φέρεται πως είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σύμφωνα πάντα με το aixmi.gr.




Νέα Δημοκρατία : Οι αλλαγές που σχεδιάζει ο κ. Κοτζιάς στο ΥΠ.ΕΞ. παραβιάζουν το Σύνταγμα




Δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκου για τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στο Βήμα της Κυριακής σχετικά με τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών που ετοιμάζει ο κ. Κοτζιάς δεν μπορούν παρά να μας ανησυχούν έντονα. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να συγκεντρώσει το σύνολο των εξουσιών στο πρόσωπό του, υπονομεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου και καταργώντας απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και θεσμικά αντίβαρα. Η κατάργηση της παρουσίας εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους στα υπηρεσιακά συμβούλια ή η δημιουργία παράλληλων δομών όπως η σύσταση γραφείου εσωτερικών υποθέσεων είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν τη “λογική” που διέπει τον νέο Οργανισμό.

Το πλέον εξωφρενικό -και ενδεικτικό της αυταρχικής αντίληψης που χαρακτηρίζει τον κ. Κοτζιά- είναι ότι με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο εξής “τη συνολική ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής”, αλλαγή που παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο σύνολο της Κυβέρνησης και πρωτίστως στον Πρωθυπουργό. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και εφόσον γίνουν πράξη αυτές οι αλλαγές, η επόμενη Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας θα τις καταργήσει άμεσα. Με έναν νόμο και ένα άρθρο-όπως θα έλεγε κάποτε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

H Νέα Δημοκρατία θα διαμορφώσει έναν οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ενός σύγχρονου, αξιοκρατικού και αποτελεσματικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων και όχι των προσωπικών φιλοδοξιών και των ιδεοληψιών της παρούσας ηγεσίας του».


Δύσκολες ώρες για το Βαγγέλη Μπούτα στο νοσοκομείο Καρδίτσας - Ανατράπηκε το τρακτέρ του



Δύσκολες ώρες για το Βαγγέλη Μπούτα που τραυματίστηκε μετά από ατύχημα που είχε τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 29/4 στο αμπέλι του και μετά από ανατροπή του τρακτέρ του.

O Βαγγέλης Μπούτας εκτελούσε σύμφωνα με πληροφορίες εργασίες ψεκασμού στο αμπέλι του. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών το τρακτέρ ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει τραυματίζοντας τον στα άκρα με πολλαπλά κατάγματα. 

Μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Σύμφωνα  με τις πληροφορίες του KarditsaLive.Net η κατάσταση των τραυμάτων του κρίνεται σοβαρή ωστόσο δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ολοκληρώθηκε το χειρουργείο στο νοσοκομείο της Καρδίτσας και ο ασθενής διακομίζεται με ασθενοφόρο στο Γ.Ν. Λάρισας για την περαιτέρω νοσηλεία του και αποκατάσταση των τραυμάτων του.


Πηγή : karditsalive.net