Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ δοκιμάζει το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού σε μορφή... κάψουλας!

 


Eνώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού προκαλώντας πονοκέφαλο στην ιατρική κοινότητα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είναι έτοιμη να διενεργήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid που θα χορηγείται από το στόμα.

Tο εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόσβαση στα ενέσιμα σκευάσματα των φτωχών χωρών και να είναι ένα πιο «βολικό» όπλο στη «φαρέτρα» των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της νόσου Covid.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes», η «Oravax Medical», μία εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τρόπων χορήγησης φαρμάκων από το στόμα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 σε μορφή κάψουλας.

Πρώτα όμως έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ελέγχου στο Νοσοκομείο Ichilov, το κεντρικό νοσοκομείο στην «καρδιά» του Τελ Αβίβ.

Οι κλινικές δοκιμές -εν αναμονή και της τελικής έγκρισης από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες -θα χρησιμεύσουν για την προώθηση του εμβολίου που «θα μπορείς να το πιεις στο... ποτήρι», όπως αναφέρει ο Ναντάβ Κιντρόν, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Oravax «Oramed Pharmaceuticals», σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post».

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα περιλαμβάνουν 24 ανεμβολίαστους εθελοντές.

Καθένας από αυτούς θα λάβει ένα ή δύο χάπια με τους επιστήμονες να διερευνούν την ασφάλεια του εμβολίου και τους δείκτες ανοσίας.

Στη συνέχεια, αν τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές (Φάση 3), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού θα στεφθεί με επιτυχία.

Το εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα είναι «πολύ πιο ανθεκτικό στις μεταλλάξεις Covid-19», τόνισε ο Κιντρόν.

Η εταιρεία «Oravax» αναπτύσσει το εμβόλιο-κάψουλα και ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19.

Τέλος, ο Ναντάβ Κιντρόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η χορήγηση του εμβολίου σε μορφή κάψουλας για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.


Πηγή : protothema.gr



«Unfair» των Ιαπώνων που δεν ξέρουν τις τους γίενται δεν έδειξαν την προσπάθεια του Πετρούνια

 


Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατάφερε με 15.333 και με μια εντυπωσιακή εμφάνιση να προκριθεί στους τελικούς των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Τόκιο. 

Ωστόσο, η προσπάθεια του Έλληνα αθλητή δεν μεταδόθηκε ποτέ με την ιστοσελίδα της ΕΡΤ να κάνει λόγο για "unfair" των Ιαπώνων σκηνοθετών κάτι που έγραψε και στο facebook.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το Unfair των Ιαπώνων σκηνοθετών της τηλεοπτικής μετάδοσης του προκριματικού, καθώς δεν έδειξαν την προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια, προφανώς θεωρώντας ως ιδιαίτερα σημαντικές τις προσπάθειες άλλων αθλητών και όχι την προσπάθεια του Χρυσού Ολυμπιονίκη στους κρίκους το 2016 και παγκόσμιου πρωταθλητή, δείχνοντας έτσι ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται στην Ιαπωνία.

Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης σχολίασε ότι "η ΕΡΤ θα μεταδώσει αμέσως την προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια μόλις έχει τα πλάνα" καθώς όπως εξήγησε "η καθυστέρηση οφείλεται στον συντονισμό της ιαπωνικής τηλεόρασης και του σκηνοθέτη".

Σχετικά με την μη live μετάδοση της επιτυχημένης προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια: Η ΕΡΤ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τη σκηνοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταδίδει τις πηγές και τις εικόνες που επιλέγουν οι Ιάπωνες σκηνοθέτες. Έγινε αμέσως διάβημα στο Τόκυο και το βίντεο του πρωταθλητή μας θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο αμέσως μόλις αποσταλεί στην ΕΡΤ. #ERTTokyo2020
Γιάννης Αργυρίου και 626 ακόμη
263 σχόλια
21 κοινοποιήσεις
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση


Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά τιμολόγια επιδοτήσεις

 


Πρόκειται για υπόθεση, για την οποία πέραν του εντοπισμού διακίνησης χιλιάδων εικονικών φορολογικών στοιχείων, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η χρήση πλαστών καταθετηρίων, με το λογότυπο γνωστής τράπεζας, τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα δεν αναγνωρίζει όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για 114 καταθετήρια, που κατάσχεσαν και επεξεργάστηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και αφορούν σε συνολική αξία άνω του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ! Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο διερεύνησης και εξάρθρωσης του κυκλώματος, έχει αποσταλεί πληθώρα πληροφοριακών δελτίων στις ΔΟΥ, όπου υπάγονται οι λήπτριες επιχειρήσεις. Τα πλαστά καταθετήρια αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις, που λαμβάνουν επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις.

Η απάτη σύμφωνα με τις πηγές της ΑΑΔΕ, εξελίσσεται σε τρία διαδοχικά στάδια:

Πρώτον, εικονική επιχείρηση εκδίδει εικονικό στοιχείο τιμολόγησης από εικονική επιχείρηση.

Δεύτερον, η λήπτρια επιχείρηση χρησιμοποιεί το εικονικό τιμολόγιο ως παραστατικό, που θα δικαιολογήσει το κόστος απόκτησης του επενδυτικού αγαθού.

Τρίτον, η εκδότρια επιχείρηση, πέραν της έκδοσης του εικονικού φορολογικού στοιχείου, εκδίδει και πλαστό καταθετήριο της τράπεζας, προκειμένου να πιστοποιηθεί η εξόφληση της συναλλαγής, αντίγραφο του οποίου αποστέλλει στη λήπτρια.

Τέταρτον, η λήπτρια επιχείρηση, έχοντας διασφαλίσει τα βασικά νομιμοποιητικά έγγραφα της απόκτησης του επενδυτικού αγαθού (τιμολόγιο και τραπεζικό παραστατικό εξόφλησης), χωρίς στην πραγματικότητα να έχει προβεί σε κάποια επένδυση, συντάσσει τον σχετικό φάκελο προς τον αρμόδιο φορέα, προκειμένου να λάβει την επιδότηση.

Ήδη, έχουν αποσταλεί μηνυτήριες αναφορές για τα αδικήματα της έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, της πλαστογραφίας εγγράφων και της παράνομης λήψης επιδοτήσεων. Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι αρμόδιοι διαχειριστικοί φορείς.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.




Μπράβοι και μαφία αλωνίζουν στην Μύκονο - Εκβιάζουν Σαουδάραβες να πληρώσουν υπέρογκα ποσά

 


Σύμφωνα με το protothema.gr η δράση του υπόσκομου, των μπράβων και της μαφίας καλά κρατάει στην Μύκονο και οι τοποθέτηση αστυνομικών στον νησί μόνο καλό και αλλαγή δεν έχει φέρει.

Εάν δεν υπάρξει σοβαρή πάταξη του υπόκοσμου στην Μύκονο, θα αλωνίζουν μπράβοι, κακοποιοί και κάθε είδους μαφιόζων κάνοντας την Μύκονο κακό παράδειγμα τουρισμού.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η δράση της μαφίας και του υποκόσμου καλά κρατεί στη Μύκονο και δεν εμποδίζεται, ούτε από τα lockdown, ούτε και από την παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης.

Το νησί «βουλιάζει» από κόσμο, οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες της εστίασης, κάνουν λόγο για επιστροφή στις καλές παλιές εποχές προ κορωνοϊού. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία που αγγίζει το 95%, έχει προσελκύσει κάθε λογής κακοποιό στοιχείο, από μπράβους του υποκόσμου μέχρι αλλοδαπά κλεφτρόνια που τη στήνουν στα σοκάκια, «ψαρεύοντας» τα υποψήφια θύματα τους.

Ανάμεσα τους και κάποιοι επιτήδειοι που μεταξύ άλλων πουλάνε υπηρεσίες ναργιλέ, σε Άραβες τουρίστες και μάλιστα σε εξωφρενικές τιμές. Στη προκειμένη περίπτωση, οι δυο νεαροί Σαουδάραβες που έμειναν στη Μύκονο από τις 9 Ιουλίου έως τις 17 Ιουλίου, αρχικά σε μια βίλα και έπειτα για δυο νύχτες σε μπουτίκ ξενοδοχείο, απευθύνθηκαν σε γραφείο concierge και ζήτησαν υπηρεσίες ναργιλέ σε καθημερινή βάση.


Στην επικοινωνία που είχε το protothema.gr μαζί τους, ανέφεραν τα εξής: «Μας εκβίασαν. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα μας παρείχαν υπηρεσίες shisha για 200 ευρώ τη μέρα, συνολικά για 8 ημέρες. Την τελευταία όμως μέρα, αντί για 1.600 ευρώ, μας ζήτησαν 7.700 ευρώ. Αυτό είναι τρελό!».


Οι δυο Σαουδάραβες τουρίστες ισχυρίζονται πως στην επικοινωνία που είχαν με το γραφείο concierge συμφώνησαν να πληρώσουν 200 ευρώ την ημέρα για υπηρεσίες ναργιλέ

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, την τελευταία μέρα, δέχτηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν την «επίσκεψη» ενός σωματώδη άνδρα κι ενός ακόμη, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για να την παροχή υπηρεσιών ναργιλέ.


«Μας απείλησαν ότι αν δεν τους δίναμε 7.700 ευρώ δεν θα μας άφηναν να φύγουμε από το νησί. Πως θα έκαναν ψευδή καταγγελία στην αστυνομία, ότι δήθεν δεν τηρήσαμε την προβλεπόμενη συμφωνία μαζί τους, ώστε να μην μας επιτρέψουν να ταξιδέψουμε. Τρομοκρατηθήκαμε και αναγκαστήκαμε να τους δώσουμε τα λεφτά δυστυχώς. Η πληρωμή του ποσού έγινε από την πιστωτική μας κάρτα».

Το γραφείο concierge ισχυρίστηκε ότι μέσα στη συμφωνία που είχε κάνει με τους Σαουδάραβες τουρίστες ήταν και η παροχή ενός ατόμου, ο οποίος θα ήταν συνεχώς μαζί τους, 24ωρες το 24ωρο, για να τους ετοιμάζει τους ναργιλέδες. Πως αυτός ήταν ο λόγος που η τιμή εκτοξεύτηκε στα 7.700 ευρώ και πως οι δυο Σαουδάραβες είχαν εξαρχής συμφωνήσει σε αυτό το πόσο, κάτι το οποίο οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά.



«Πέσαμε θύματα εξαπάτησης από άτομα που δυστυχώς αμαυρώνουν τη φήμη της Ελλάδας και των Ελλήνων στο εξωτερικό» καταλήγουν.

Δείτε βίντεο: Μύκονος: Σαουδάραβες τουρίστες πλήρωσαν ναργιλέ σε... τιμή Ι.Χ! - Υποστηρίζουν ότι εκβιάστηκαν από μπράβους





Ανεξαρτητοποίηση βουλευτή του ΜεΡΑ25 καταγγέλει αντιδημοκρατικές πρακτικές


 

Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να προλάβει την ξεφτίλα και τις καταγγελίες της βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου και είχε διαρρεύσει ότι θα την παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να ελεγχθεί για «αντιδεοντολογική συμπεριφορά».

Η επιστολή της όμως μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει για τις πρακτικές και για την λειτουργία του κόμματος του Βαρουφάκη. Στην επιστολή της καταγγέλλει την ηγεσία του κόμματος για αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά ενώ υποστηρίζει ότι «προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία και την ισότητα και την υπεράσπιση των αδυνάμων αλλα κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές».

app-facebook
Κωνσταντίνα Αδάμου - Βουλευτής ΜέΡΑ25 Β' Θεσσαλονίκης
14 ώρες πριν

ΔΗΛΩΣΗ

Δηλώνω την ανεξαρτητοποίηση μου από το ΜέΡΑ25, διότι θεωρώ ηθικό μου χρέος και καθήκον προς τους συμπολίτες μου και προς τον εαυτό μου, την τήρηση των κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οπως είναι η ελευθερία του λόγου, η δημοκρατία, η ισότητα, η ισηγορία, η ισονομία και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο.

Όταν εντάχθηκα στο εν λόγω κόμμα, πίστεψα στα όμορφα στημένα λόγια που διακήρυτταν… ομως 2 χρονια τώρα έγινα παρατηρητής αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολο...

Δείτε περισσότερα


Μητσοτάκης: Δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης


 

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 47 χρόνια δημοκρατικής πορείας. Προσθέτει έτσι, μία ακόμη σελίδα στο πιο μεγάλο κεφάλαιο πολιτικής ομαλότητας της Ιστορίας της. Και, καθώς η φετινή Ημέρα της Δημοκρατίας, συμπίπτει με τους δύο αιώνες ελεύθερης ζωής του Έθνους και με τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής του εμπειρίας, η πατρίδα μας αποκτά τρία ορόσημα της δύσκολης διαδρομής που έχει διανύσει. Αλλά και τρεις πυξίδες για την κατεύθυνση που καλείται να ακολουθήσει στο σήμερα και το αύριο.

Η 24η Ιουλίου είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ενταγμένη και στη συλλογική συνείδηση ως μία σταθερά αναστοχασμού. Ως πεδίο προβληματισμού για μία καλύτερη ζωή στον παρόντα χρόνο. Και ως πυροδότης νέων αναζητήσεων για μία πληρέστερη Δημοκρατία και μία ακόμη πιο ανοιχτή κοινωνία. Αποτελεί, συνεπώς, επέτειο με επίκαιρα μηνύματα το περιεχόμενο των οποίων σταθερά ανανεώνουν τα ζητούμενα των καιρών.

Στα πολλά χρόνια που κύλησαν από τον Ιούλιο του 1974, η ενότητα των Ελλήνων, η προσήλωση στους θεσμούς, οι σωστές επιλογές της κορυφής και η υπεύθυνη δράση της βάσης ήταν που οδήγησαν τη χώρα μπροστά. Αντίθετα, όταν οι αρχές αυτές παραβιάστηκαν, ο τόπος καθηλώθηκε. Έχουμε χρέος, λοιπόν, να τις επαναφέρουμε στο προσκήνιο αξιοποιώντας το απόσταγμα του παρελθόντος με τον δυναμισμό του παρόντος! Είναι ο δρόμος που επέλεξε η Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια.

Σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ. Εξοστράκισε με δικαιοσύνη τους σκοτεινούς εχθρούς της. Έμεινε όρθια απέναντι στα κύματα του λαϊκισμού και πιστή στους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού, του διαλόγου και των δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, κλείνει την πόρτα σε κάθε εθνική απειλή με την ισχυρή άμυνα και την ενεργητική της διπλωματία. Την κρατά, ωστόσο, ορθάνοιχτη στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, στην ανάπτυξη και τη συνοχή της κοινωνίας της.

Ύστερα από 47 χρόνια, ο συνδυασμός της ελευθερίας με την ατομική υπευθυνότητα αναβαπτίστηκε ως νικηφόρο δίδαγμα στην πολύμηνη μάχη με την πανδημία. Τώρα όμως, μας καλεί να το μετατρέψουμε σε συλλογική στάση για την έξοδο από αυτήν. Και, καθώς η προσωπική συμπεριφορά αναδεικνύεται σε καταλύτη της κοινωνικής επιτυχίας, το μήνυμα είναι σαφές: Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης!

Στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης και τα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ήδη αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων. Όταν, λοιπόν, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κορωνοϊός χτυπά, πλέον, μόνον τους ανεμβολίαστους, δεν υπάρχει χώρος για διπρόσωπες τοποθετήσεις. Η φημολογία δεν είναι ιδεολογία. Και οι ψεύτικοι φόβοι ανήκουν σε ψεύτικους κόσμους. Άρνηση στο εμβόλιο, συνεπώς, σημαίνει άρνηση στην υγεία και στην πρόοδο των πολιτών.

Η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς. Οφείλει, ωστόσο, να προνοεί για την επόμενη μέρα. Να σέβεται τους λιγότερους, χωρίς όμως να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους. Και να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει σε όλους το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας ευημερίας. Αυτής, που θα φέρει το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αυξάνοντας την απασχόληση και τον δημόσιο πλούτο της χώρας.

Ενωμένοι οι Έλληνες υποδεχόμαστε και φέτος την 24η Ιουλίου, μετουσιώνοντας την εμπειρία σε εθνική αυτοπεποίθηση και ενεργό αισιοδοξία. Τα βήματά μας οδηγούν, πλέον, μόνο μπροστά. Και οι στόχοι μας κοιτούν μόνο ψηλά!



Ευρω-φρένο σε προσφυγικές ροές

 


Με χρηματοδοτήσεις προς το Αφγανιστάν και τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, όπως το Ιράν και το Πακιστάν, σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση να εμποδίσει ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα. Ο πόλεμος ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην αφγανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ύφεση λόγω θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων, αλλά ο Αμερικανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι προειδοποίησε ότι ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο, δεν αποκλείεται να κατακτήσουν οι Ταλιμπάν ολόκληρο το Αφγανιστάν.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων αλλάζει τις ισορροπίες και ήδη πολλές χιλιάδες Αφγανοί ζητούν οδό διαφυγής από τη χώρα. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διαχείριση αυτής της εξέλιξης βρίσκεται σε προπαρασκευαστική φάση και ο στόχος είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Λόγω των συνεχών πολέμων των τελευταίων 40 ετών, ήδη 6,5 εκατομμύρια Αφγανοί ζουν στο Ιράν και το Πακιστάν. 

Το ερώτημα είναι αν η Ε.Ε. θα φθάσει να χρηματοδοτήσει, για τον σκοπό της ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Ταλιμπάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, το εγχείρημα θα είναι πιο δύσκολο σε αυτή την περίπτωση. 

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «η μελλοντική υποστήριξη προς το Αφγανιστάν θα παραμείνει εξαρτημένη από τον σεβασμό προς τις δημοκρατικές διαδικασίες». 

Ο ρόλος της Τουρκίας

Πέρα από το Ιράν και το Πακιστάν, ρόλο στη φιλοξενία Αφγανών μπορεί να διαδραματίσει και η Τουρκία, ενώ η πιθανή στήριξη προς την Αγκυρα για τον σκοπό αυτό θα είναι ξεχωριστή από τα 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η χώρα από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού έως το 2024.  

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έχει ολοκληρωθεί κατά 95%, ενώ ο τελευταίος στρατιώτης θα αναχωρήσει στις 31 Αυγούστου. «Θα είναι μια δοκιμασία της βούλησης και της ηγεσίας των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και του λαού», δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι. Ο Μάιλι είπε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν περίπου τα μισά από 419 περιφερειακά κέντρα του Αφγανιστάν, αλλά καμία από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών. Ωστόσο, πολιορκούν τις 17 εξ αυτών. «Τους τελευταίους 8, 10 μήνες οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σημαντικά εδάφη, οπότε η δυναμική φαίνεται ότι είναι με το μέρος τους», προσέθεσε ο Αμερικανός στρατηγός. Ωστόσο σημείωσε, «δεν νομίζω ότι το τέλος έχει ήδη γραφτεί». Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι ενώ οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι η νίκη τους επί της αφγανικής κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη, δεν αποκλείεται να υπάρξει λύση με διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν απέκλεισε «ολοκληρωτική κατάκτηση της χώρας από τους Ταλιμπάν». 

Χθες η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν απάντησε αρνητικά στο αμερικανικό αίτημα να φιλοξενήσει μερικές χιλιάδες Αφγανούς που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις, ενόσω διαρκεί η διαδικασία χορήγησης βίζας για την είσοδό τους στις ΗΠΑ. Ο ειδικός απεσταλμένος του Ουζμπέκου προέδρου Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ για το Αφγανιστάν, Ισματίλα Εργάσεφ, σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί επιείκεια στους συνεργάτες των Αμερικανών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ο Τσίπρας: «Έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά»

 


Σκληρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Παιδείας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε το θράσος να εξαπατήσει νέα παιδιά και δεσμεύτηκε, δήθεν για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σε περίπτωση επανεκλογής του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά, τάζοντάς τους στην ουσία την κατάργηση κάθε νόμιμης, αξιοκρατικής διαδικασίας εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, και μάλιστα αναδρομικά!

Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, και μακριά από κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, υποσχόμενος σε υποψήφιους την αναδρομική εισαγωγή τους σε σχολές στις οποίες δεν εισήχθησαν.

Προσποιείται ότι αγνοεί:

ότι οι υποψήφιοι αυτοί έχουν εισαχθεί σε άλλες αρχιτεκτονικές σχολές,

ότι στις σχολές που τους υπόσχεται αναδρομική εισαγωγή, οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και καταλαμβάνονται από υποψήφιους με υψηλότερες επιδόσεις, την επιτυχία των οποίων ακυρώνει,

ότι τα ίδια τα Πανεπιστήμια έχουν επιλέξει τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, προφανώς ξέροντας καλύτερα ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις φοίτησης και αποφοίτησης.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είχαν επιδοθεί σε εμπόριο φρούδων ελπίδων, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια, που οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων νέων ανθρώπων σε σχολές από τις οποίες δεν αποφοιτούν. Το μόνο που τον ενδιέφερε και τον ενδιαφέρει είναι το μικροκομματικό όφελος και ουδόλως το μέλλον και η προοπτική των νέων μας.

Αντιλαμβανόμαστε την απελπισία που αισθάνεται ο κ Τσίπρας, διαπιστώνοντας ότι η πλειονότητα της κοινωνίας, όπως και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονται υπέρ της ελάχιστης βάσης και ευρύτερα υπέρ των αλλαγών στην Παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι όμως θλιβερό να εργαλειοποιεί νέους ανθρώπους, να υποβαθμίζει αρχιτεκτονικές σχολές ανά τη χώρα, να ακυρώνει την προσπάθεια των υποψηφίων που πέτυχαν την επίδοσή τους με κόπο και προσπάθεια, να αναστατώνει νέους και οικογένειες, να κοροϊδεύει τους πάντες στο βωμό του κομματικού συμφέροντος.

Ο λαϊκισμός τους δεν έχει όριο».



Αστυνομικός παρασύρθηκε από λαθροδιακινητή και τραυματίστηκε σοβαρα στην Αλεξανδρούπολη

 


Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 39χρονος αστυνομικός από την Αλεξανδρούπολη ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο Γεωργιανού λαθροδιακινητή στο οποίο έκανε σήμα προκειμένου να το ελέγξει.

Ειδικότερα σε αγροτική περιοχή κοντά στα Δίκελλα δυο αστυνομικοί οι οποίοι βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας εντόπισαν ένα μαύρο VW το οποίο ήταν σταθμευμένο και αμέσως κίνησε τις υποψίες τους.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και ενώ του έκαναν σήμα να περιμένει μέσα στο όχημα για να προβούν σε έλεγχο, έθεσε το όχημα σε λειτουργία με σκοπό να διαφύγει και παρέσυρε τον έναν αστυνομικό τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Στη συνέχεια ο δράστης αφού χτύπησε τον αστυνόμο, απομακρύνθηκε από το σημείο προς άγνωστη κατεύθυνση με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη. Αστυνομικοί που βρισκόταν δύο χιλιόμετρα μετά από το αρχικό σημείο στη προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το όχημα του έκλεισαν το δρόμο με αποτέλεσμα να "καρφωθεί" σε ένα από τα περιπολικά προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Παρά τη σύγκρουση το όχημα δεν ακινητοποιήθηκε και συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη. Αργότερα ο δράστης εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή πεζός προσπαθώντας να διαφύγει. 

Παρόλο που προέβαλλε σθεναρή αντίσταση, τελικά συνελήφθη.

Ο 43χρονος γεωργιανός δράστης κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονία με δόλο και κρατείται στο ΑΤ Αλεξανδρούπολης ενώ πιθανόν αύριο να παρουσιαστεί τον Εισαγγελέα.



Μαφιόζικη εκτέλεση στη Θήβα

 


Μαφιόζικη εκτέλεση σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής (23/7) στη Θήβα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του permissos.gr , άγνωστος πλησίασε έναν 45χρονο και τον εκτέλεσε έξω από το σπίτι του.

Ο δράστης έριξε τουλάχιστον επτά σφαίρες, γαζώνοντας τον άτυχο άνδρα, πατέρα δύο παιδιών. 

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκτελεστή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.



Γώγος σε ΣΚΑΪ: Αύξηση νοσηλειών κατά 25% ημερησίως

 


Στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών αναφέρθηκαν τόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». 

«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.  

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Γώγος τόνισες ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.  

«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις», επισήμανε. 

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130. 

«Από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. 

Προστασία από τα εμβόλια 

Παράλληλα, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση. 

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο κ. Τζανάκης

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν. «Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%. 

«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε. 

 


Πηγή: skai.gr



10 ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για κάθε εμβολιασμό


 

Επιβράβευση της τάξεως των 10 ευρώ για κάθε πολίτη που θα πείθουν να εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 θα λαμβάνουν φαρμακοποιοί και γιατροί. Επιπλέον, αυξάνεται η αποζημίωση των γιατρών για τους εμβολιασμούς που διενεργούν και θα φτάνει πλέον έως και 50 ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση η σχετική διάταξη και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή της.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού, πλέον οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό σε πολίτες λαμβάνοντας αποζημίωση των 10 ευρώ για κάθε πολίτη, από αυτούς για τους οποίους προγραμμάτισαν τα ραντεβού, ο οποίος κάνει την πρώτη δόση. 

Η αποζημίωση θα καταβάλλεται μέσω του ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα ισχύει η αποζημίωση του ενός ευρώ για κάθε προγραμματισμό εμβολιαστικού ραντεβού που κάνουν εκ μέρους των πολιτών οι φαρμακοποιοί. Παράλληλα, οι γιατροί που θα πραγματοποιούν εμβολιασμούς στο ιατρείο τους θα λαμβάνουν αποζημίωση 20 ευρώ και όταν εμβολιάζουν κατ’ οίκον θα λαμβάνουν 50 ευρώ. Σημειώνεται ότι έως τώρα η αποζημίωση που προβλέπεται είναι 3 και 20 ευρώ, αντίστοιχα. 

«Θα πάμε πόρτα πόρτα»

«Εχουμε φτάσει πλέον τα 10 εκατομμύρια εμβολιασμών και θα πάμε πόρτα πόρτα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δείχνει εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες υγείας. Τους καλώ να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Να πείσουμε όσο παραπάνω συμπολίτες μας, από αυτούς που έχουν απομείνει και δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή φοβήθηκαν, είτε επειδή δεν είχαν καλή ενημέρωση, είτε επειδή παραπληροφορήθηκαν στο Διαδίκτυο, είτε επειδή δεν έφτασε κανείς στο επίπεδο να τους μιλήσει σε προσωπικό επίπεδο, πόρτα πόρτα, ένας ένας. Τους ζητώ, λοιπόν, να το κάνουν αυτό από εδώ και πέρα». 

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του αιτήματος για ικανοποιητικές αμοιβές στους γιατρούς δήλωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και κάλεσε τα μέλη του να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. «Για εμάς η συμμετοχή μας δεν συνέπεσε με τα οικονομικά κίνητρα. Δεν θεωρούμε τα 10 ευρώ κίνητρο, τα θεωρούμε επιβεβαίωση της προσπάθειας που ήδη καταβάλλουμε τόσους μήνες», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. 

Εν τω μεταξύ, σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, ενώ το τέταρτο κύμα φαίνεται να αρχίζει να επηρεάζει και τους σκληρούς δείκτες. Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.854 νέα περιστατικά COVID-19, εκ των οποίων 1.102 στην Αττική, 290 στη Θεσσαλονίκη και 116 στο Ηράκλειο Αττικής. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρουσίασε μικρή αύξηση, από 126 προχθές και 121 την περασμένη Τρίτη, σε 130 χθες. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ