Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Η σύνοδος Δία-Κρόνου οδηγεί στο Αστέρι της Βηθλεέμ – Tι γράφει το Ευαγγέλιο και τι λένε οι επιστήμονες

 



Στη διάρκεια της πιο μεγάλης νύχτας του χρόνου, στις 21 Δεκεμβρίου, κάποιοι τυχεροί -όπου τα σύννεφα δεν ήταν πυκνά- είδαν στον ουρανό ένα λαμπερό αστέρι που εμφανίστηκε στον ουρανό μετά από πολλές εκατονταετίες!

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ένα αστέρι, αλλά μια σπάνια σύνοδος τριών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος: του γιγάντιου Δία, του Κρόνου και του Αρη. Οι δύο μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος ήρθαν τόσο κοντά, ώστε έμοιαζαν με ένα αστέρι. Εκτός του αστρονομικού ενδιαφέροντος, η σύνοδος αυτή ήταν φαινόμενο προς εξέταση για θεολόγους και άλλους ερευνητές, που πιθανολογούν ότι μια παρόμοια σύζευξη πλανητών ήταν το «Αστέρι της Βηθλεέμ» που αναφέρεται στα Ευαγγέλια και το οποίο οδήγησε τους τρεις Μάγους στην ταπεινή φάτνη όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο αναφέρεται πως ένα ασυνήθιστα λαμπρό αστέρι τράβηξε την προσοχή των τριών Μάγων (Είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτώ), ανθρώπων που μελετούσαν τα αστρονομικά φαινόμενα. Από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο έως τον αστρονόμο Γιοχάνες Κέπλερ, πολλοί θέλησαν να ερμηνεύσουν τον «Αστέρα». Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτό το αστέρι – άλλοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για κομήτη, άλλοι για σουπερνόβα, άλλοι για τη γέννηση ενός άστρου! Η επικρατούσα θεωρία για πολλούς αιώνες ήταν εκείνη που υποστήριζε πως το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν η τριπλή σύνοδος των πλανητών Δία, Κρόνου και Aρη, που έγινε το 7 π.Χ. στα όρια των αστερισμών Κριού και Ιχθύων.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι μετρήθηκε λανθασμένα η εποχή της Γέννησης του Χριστού. Ο μοναχός Διονύσιος από τη Σκυθία -γνωστός ως «Διονύσιος ο Μικρός», που έζησε τον 6ο αιώνα- ήταν μαθηματικός και αστρονόμος και συνέταξε το ημερολόγιο το οποίο ακολούθησε η Δύση, μετρώντας από τη Γέννηση του Χριστού. Ο Κέπλερ είχε πει ότι ο Χριστός γεννήθηκε ένα ή δύο χρόνια μετά τη σύνοδο των πλανητών, επομένως ο Διονύσιος έπεσε τουλάχιστον πέντε χρόνια έξω στους υπολογισμούς του.

Στη σύγχρονη εποχή, ο Μαρκ Κίντζερ, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Τενερίφης, πέρασε πολλά χρόνια μελετώντας τα γεγονότα όπως τα αναφέρουν τα Ιερά Ευαγγέλια και οι Ρωμαίοι ιστορικοί. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Χριστός θα πρέπει να γεννήθηκε το 4 π.X. ή το 5 π.X. κατά τον μήνα Mάρτιο ή Απρίλιο. H απογραφή που είχαν διατάξει οι Ρωμαίοι και που ανάγκασε τον Ιωσήφ με τη Μαρία να μετακινηθούν στη Βηθλεέμ τοποθετείται χρονικά στο 5 π.Χ. H καθιέρωση της εορτής της Γέννησης στις 25 Δεκεμβρίου έγινε για να συμπίπτει με την παγανιστική γιορτή των Ρωμαίων του «Sol Invictus» (Ανίκητου Ηλιου) και να μην έχουν πρόβλημα οι πρώτοι χριστιανοί.

O Βρετανός καθηγητής Ρίτσαρντ Μπίντερ υπολόγισε το 1996 με ειδικό λογισμικό ότι στις 3 Δεκεμβρίου του έτους 7 π.Χ. συνέβη η τριπλή σύνοδος των πλανητών, συμφωνώντας με τον Κέπλερ. O Βρετανός αστροφυσικός Μαρκ Κίντζερ υποστήριξε πως το Αστρο της Βηθλεέμ ήταν ένα «σούπερ νόβα» (καινοφανές άστρο), το οποίο παρατήρησαν αστρονόμοι από την Ανατολή τον Μάρτιο του 5 π.X.

Μια άλλη εκδοχή παρουσίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης. Οπως τόνισε, οι σημερινοί αστρονόμοι έχουν αποκλείσει την περίπτωση της συνόδου πλανητών, γιατί το φαινόμενο δεν διαρκεί τόσον καιρό ώστε να οδήγησε τους Μάγους από την Περσία στην Παλαιστίνη.

Η διαδρομή που έκαναν οι Μάγοι διήρκεσε πολλούς μήνες. Επίσης, οι υποθέσεις για κομήτη, ή σούπερ νόβα, μάλλον απορρίπτονται. Για την περίπτωση του καινοφανούς άστρου, αυτό επίσης δεν διαρκεί πολύ χρόνο, ενώ για τον κομήτη, στις εποχές εκείνες, η εμφάνισή του ήταν συνδεδεμένη με κακοτυχία, κι όχι με κάτι «θαυμάσιο» που ήθελαν να συναντήσουν οι Μάγοι.


ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ανετος πουλάει μεταχειρισμένα με γυρισμένα χιλιόμετρα και πλαστά Book Service

 



Ακόμη ένας ανυποψίαστος καταναλωτής έπεσε θύμα ενός επιτήδειου εμπόρου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ο οποίος γυρίζει τα χιλιόμετρα στα κοντέρ των οχημάτων που διαθέτει στο κατάστημά του ώστε να κερδίζει περισσότερα χρήματα εξαπατώντας ανυποψίαστους πελάτες.

Ο συγκεκριμένος έμπορος που διατηρεί κατάστημα εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στη Νίκαια πέραν των γυρισμένων χιλιομέτρων δίνει και βιβλία service των οχημάτων που «συμβαδίζουν» με τα ψεύτικα χιλιόμετρα που αναγράφονται στο κοντέρ του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα οι νέοι ιδιοκτήτες να μην γνωρίζουν τι πρέπει να αλλάξουν με κίνδυνο να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον κινητήρα αλλά και να κινδυνεύει μέχρι και η ζωή τους.

Ο ανυποψίαστος καταναλωτής μόλις αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα απάτης αμέσως ενημέρωσε τον επιτήδειο έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στέλνοντας μάλιστα και Εξώδικη Δήλωση Υπαναχώρησης την οποία αγνόησε παντελώς ο επιτήδειος έμπορος ΙΧ της Νίκαιας…

Κατόπιν αποφάσισε να καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του επιτήδειου εμπόρου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να δημοσιοποιήσει στο Newsauto.gr την υπόθεσή του μήπως και μπορέσει και γλιτώσει κανέναν άλλον ανυποψίαστο καταναλωτή.

Γιατί όπως είναι γνωστό οι υποθέσεις που αφορούν σε αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα κλείνουν μετά από πολλά χρόνια και οι επιτήδειοι έμποροι εξακολουθούν να εξαπατούν τους καταναλωτές μακραίνοντας την λίστα των θυμάτων τους…

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsauto.gr ο ανυποψίαστος καταναλωτής: «Εύχομαι να είστε καλά κι εσείς και οι δικοί σας αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Σας διαβάζω συχνά εσάς και τον κ. Τρακουσέλλη στο Newsauto.gr  και πήρα το θάρρος να σας γράψω για έναν απατεώνα έμπορο αυτοκινήτων, επί της Γρ. Λαμπράκη στη Νίκαια.

Πιο συγκεκριμένα, στις 9.06.18 έκλεισα την αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μάρκας Lancia, μοντέλο Ypsilon του 2013 στον έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ο οποίος διατηρεί κατάστημα επί της Γρ. Λαμπράκη στη Νίκαια. Το σύνολο της δαπάνης ήταν 7.550 ευρώ η αξία του αυτοκινήτου, συν 135 ευρώ για μεμβράνες, συν 70 ευρώ για μια μικρή εργασία φανοποιείας στο εμπρός αριστερό φτερό, συν 20 ευρώ για τον άνθρωπο που θα αναλάμβανε την μεταβίβαση. Συνολικά 7.775 ευρώ.

Κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου ο επιτήδειος έμπορος μου παρέδωσε:

1.Βεβαίωση ΚΤΕΟ που είχε περάσει το αυτοκίνητο στις 29.05.18 με ένδειξη χιλιομέτρων 61.509 που ήταν σε αρμονία με την χιλιομετρική ένδειξη του κοντέρ. Το αυτοκίνητο προσκόμισε για έλεγχο στο ΚΤΕΟ υπάλληλος ή συνεργάτης του εμπόρου μεταχειρισμένων ΙΧ.

2.Αντίγραφο service book με τελευταίο service στις 24.02.17 με ένδειξη χιλιομέτρων 59.993.

Μέχρι εδώ όλα καλά.

Στις 01.06.20 ως όφειλα λόγω παρέλευσης διετίας, πήγα να περάσω ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο. Όπως με ενημέρωσαν εκεί, με βάση το ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ, το αυτοκίνητο είχε περάσει ΚΤΕΟ και στις 11.07.17 και τότε είχε 107.221 χιλιόμετρα!

Με απλή αναλογική μέθοδο, το αυτοκίνητο είχε κάνει από την αγορά του 02.07.13 μέχρι στις 11.07.17 πάνω από 107.221 χλμ, δηλαδή περίπου 2.230 χλμ ανά μήνα. Επομένως μέχρι τον έλεγχο ΚΤΕΟ λίγο πριν το αγοράσω στις 29.05.18 (περίπου άλλοι 11 μήνες από το ΚΤΕΟ στις 11.07.17) το αμάξι είχε θεωρητικά διανύσει άλλα 24.530 χλμ επιπλέον.

Συνολικά λοιπόν θα μπορούσε να είχε 107.221 + 24.530 = 131.751 χλμ. και όχι 61.509 χλμ. που λέει το ΚΤΕΟ στις 29.05.18 πάνω στο οποίο βασίστηκα κι εγώ για την αγορά του. Είναι δε βέβαιο ότι ο έμπορος πέρασε ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο λίγο πριν το βάλει σε αγγελία προς πώληση για να συμβαδίζει η ένδειξη χλμ της βεβαίωσης ΚΤΕΟ με αυτά του κοντέρ. Η προηγούμενη βεβαίωση που είχε στα χέρια του έγραφε 107.221 χλμ…

Είναι προφανές λοιπόν ότι η απάτη ήταν προσχεδιασμένη γιατί το αμάξι πέρασε ΚΤΕΟ στις 29.05.18 (λίγο πριν μπει σε αγγελία προς πώληση) ενώ με βάση το τελευταίο ΚΤΕΟ στις 11.07.17 όφειλε να περάσει μετά από 2 έτη δηλαδή στις 11.07.19.

Περιττό να αναφέρω ότι το αυτοκίνητο αμέσως μετά την αγορά του άρχισε να βγάζει ένα σωρό ζημιές που δεν ήταν σε αρμονία με τα χλμ που είχε στο κοντέρ του αλλά είναι αναμενόμενες αν λάβει κανείς υπόψη τα πραγματικά του χλμ.

Απευθείας προχώρησε σε Εξώδικη Δήλωση Υπαναχώρησης (ο νόμος μου δίνει  το δικαίωμα υπαναχώρησης από την αγορά επειδή δεν είχε κλείσει διετία από την αγορά του αυτοκινήτου) η οποία αγνοήθηκε πλήρως από επιτήδειο έμπορο μεταχειρισμένων της Νίκαιας. Προχώρησα λοιπόν στο επόμενο βήμα, σε κατάθεση Αγωγής ενώ θα προχωρήσω και σε κατάθεση Μήνυσης εντός των ημερών. Είμαι δε αποφασισμένος να το πάω μέχρι το τέρμα γιατί για εμένα είναι θέμα αρχής.

Γνωρίζω δε από τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση ότι δεν είμαι η μοναδική περίπτωση. Μόνο ο δικηγόρος μου χειρίζεται άλλες δυο υποθέσεις του ενάντια στον συγκεκριμένο έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για το δημοσιογραφικό σας έργο καθώς κανένα άλλο Μέσο Ενημέρωσης δεν στέκεται δίπλα στον πολίτη-καταναλωτή όπως το Newsauto.gr και αποτελείται το μοναδικό όπλο μας ενάντια σε επιτήδειους εμπόρους μεταχειρισμένων!»


Γιώργος Κ. Ανδρής

newsauto.gr



Νέα Δημοκρατία για το Σκάνδαλο Folli Follie - ΣΥΡΙΖΑ

 


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον υπόδικο ιδρυτή της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά σε διάθεση “κονδυλίου (80)” για “κάποιες ανάγκες” του “ανθρώπου τους” που θα είναι “δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα”.

 Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Μπαλαούρας, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βγήκε και ουσιαστικά παραδέχθηκε τη συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρία δηλώνοντας ότι τα € 80.000 πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας, της εκλογικής του περιφέρειας.

 Για ποιο λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής;

 Θεωρείται και αυτό κανονικό για το “μαγαζί”»;



Βίντεο για την χρονιά του κορονοϊού

 


Μέσα σε 4 λεπτά ο Ελβετός Cee-Roo, κατάφερε να χωρέσει μια χρονιά γεμάτη πόνο, συγκινήσεις απώλειες και συγκλονιστικά γεγονότα. Όλο το 2020 που περιμένει όλος ο πλανήτης να φύγει πως και πως ήταν μια από τις πιο σκληρές χρονιές στην ανθρώπινη ιστορία. 





Το video με τον προκλητικό βουλευτή της Ελληνικής Λύσης "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ"

 


Προκλητικός βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Δημήτρης Βαγενάς, βρέθηκε σε βενζινάδικο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, και μπήκε προκλητικά ανάποδα σε μονόδρομο.

Ο βουλευτής ανέβαινε ανάποδα με το αυτοκίνητό του μονόδρομο στην Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη, όπου είχαν στήσει μπλόκο και πραγματοποιούσαν ελέγχους αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σε φιλικό τόνο οι αστυνομικοί τού είπαν και του έδειξαν πως «τον παρακολουθούν, τον παρατηρούν, τον βλέπουν» και άρα ας γυρίσει το αυτοκίνητο και ας συνεχίσει τον δρόμο του νομίμως, όταν ο προκλητικός και απαράδεκτος βουλευτής εν εξάλλω έβγαλε την ταυτότητά του από την τσέπη του φωνάζοντας στους αστυνομικούς: «Είμαι βουλευτής, δεν είναι δουλειά σας να μου πείτε τι θα κάνω».

Στη συνέχεια ο προκλητικός βουλευτής ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε να πηγαίνει αντικανονικά αδιαφορώντας για την αστυνομία και τον νόμο. 

Για το τύπου " ξέρεις ποιος είμαι εγώ" του απαράδεκτου βουλευτή της Ελληνικής Λύσης πρέπει να επιληφθεί άμεσα η Βουλή για του δείξει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου των ειδικών φρουρών:

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση, να σας ενημερώσουμε, για καταγγελία που περιήλθε σε γνώση μας από μέλη του Σωματείου μας, αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ, για απρεπή, προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά, ενδεχομένως και παραβατική εναντίον τους, από εκλεγμένο εκπρόσωπο του ελληνικού λαού.

Εμείς, όπως κι Εσείς φυσικά, γνωρίζουμε τις βασικές Γενικές Αρχές του Κώδικά Δεοντολογίας των Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βάση των οποίων οι εκπρόσωποι του λαού οφείλουν:

-Να ασκούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία, ανιδιοτέλεια, αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό.

-Να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, αλλά κυρίως,

-Nα εφαρμόζουν τους Νόμους που θεσπίζονται για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως!

Αν και πιστεύαμε ότι, εν έτη 2020, η νοοτροπία του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» από Έλληνα Βουλευτή, αποτελούσε ιστορικό σημάδι ενός μακρινού παρελθόντος, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι αυτές οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, είναι παρούσες και εκφράζονται από αιρετούς "άρχοντες" που υπηρετούν το ναό της Δημοκρατίας μας, ευτυχώς, όμως, ελάχιστης μειοψηφίας.

Κατόπιν τούτων, και με δεδομένη την από 18 Δεκεμβρίου 2020 υπηρεσιακή αναφορά των Συναδέλφων μας, η οποία και εμπεριέχει στοιχεία που παραπέμπουν στον εν λόγω Βουλευτή, παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας, καθώς και την εκδήλωση ενεργειών αρμοδιότητάς σας, απαραίτητων και για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της τιμής των μελών μας, σκληρά εργαζομένων αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ώστε να εμφυσήσετε και στον μειοψηφούντα έστω συνάδελφό σας του οποίου προεδρεύετε, ένα αίσθημα μετριοφροσύνης και συνέπειας στους νόμους. Γιατί Εσείς, όπως και εμείς, είμαστε ΥΠΗΡΕΤΕΣ του Ελληνικού λαού.





Συνελήφθησαν δύο κακοποιοί για σύσταση συμμορίας που διέπραττε κλοπές και ληστείες

 



Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 16-12-2020 στις Αχαρνές Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, δύο ημεδαποί, για σύσταση συμμορίας που διέπραττε κλοπές και ληστείες.

Από την έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 είχαν συστήσει συμμορία που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές στην περιοχή των Αχαρνών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, κινούμενοι πρώτες πρωινές ώρες εντόπιζαν γυναίκες κυρίως σε στάσεις ή σε ερημικούς δρόμους με χαμηλό φωτισμό, καθώς και σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες, αφαιρούσαν τις τσάντες τους και τρέπονταν σε φυγή, επιβιβαζόμενοι πολλές φορές στο "επιχειρησιακό" τους αυτοκίνητο.

Όσον αφορά τα στοχοποιημένα καταστήματα, εισέρχονταν σε αυτά και με την απειλή μαχαιριού ή με τη χρήση βίας αφαιρούσαν τα συρτάρια των ταμειακών μηχανών και τρέπονταν σε φυγή.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί η εμπλοκή των κατηγορουμένων σε -8- ληστείες σε βάρος κυρίως πεζών γυναικών, -1- ληστεία σε βάρος καταστήματος και -2- περιπτώσεων κλοπών από καταστήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Ξανά πάνω από 19.500 κρούσματα σε ένα 24ωρο στη Γερμανία -731 νέοι θάνατοι

 



Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.528 τις προηγούμενες 24 ώρες, φτάνοντας τα 1.530.180, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακόμη 731 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν στη Γερμανία, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φτάνει ως εδώ τους 27.006 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν χαιρέτισε την έγκριση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), χαρακτηρίζοντάς την «ορόσημο στη μάχη εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού». «Ο εμβολιασμός ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διανύσουμε αυτόν τον δρόμο όσο πιο γρήγορα γίνεται», έγραψε στο Twitter.

«Κάθε εμβολιασμός είναι ένα μικρό βήμα προς την κανονικότητα, την οποία και επιθυμούν όλοι, αλλά δεν πρόκειται για το τέλος της πανδημίας. Το ποσοστό μετάδοσης εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε νωρίτερα για το θέμα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως οι αρχές θα ξεκινήσουν τους πρώτους εμβολιασμούς σε οίκους ευγηρίας την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου «διότι προστατεύουμε πρώτα τους πιο ευάλωτους», όπως είπε.


Πηγή: iefimerida.gr 



Στο ναδίρ η ερωτική διάθεση τα Χριστούγεννα

 





ΛΟΝΔΙΝΟ. Η διάθεση για σεξ μειώνεται δραματικά ενόψει Χριστουγέννων, αλλά αυξάνεται εκ νέου τις μέρες πριν και μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Φαίνεται πως τα ψώνια της τελευταίας στιγμής και το συνεπαγόμενο άγχος, η υπερκατανάλωση φαγητού και κρέατος περιορίζουν τις σεξουαλικές ορμές, οι οποίες αναβιώνουν στη συνέχεια. 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διαφορές μεταξύ του ρυθμού γεννήσεων σε διάφορες χρονικές στιγμές, χωρίς όμως να μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα αν οι αποκλίσεις οφείλονται σε διακυμάνσεις γονιμότητας ή σεξουαλικής δραστηριότητας. Για να ερευνήσουν ενδελεχώς το φαινόμενο, οι ερευνητές του Στάνφορντ κάλεσαν μισό εκατομμύριο γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ να καταγράψουν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες έρευνες που έγιναν ποτέ σε αληθινό χρόνο με εθελοντική συμμετοχή γυναικών, εξήγησε η Λόρα Σιούμιλ, επικεφαλής της μελέτης. Από τις παρατηρήσεις προέκυψε ότι οι διακοπές, συμπεριλαμβανομένων των αργιών και της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, σχετίζονται με κορύφωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τις καθημερινές, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Guardian. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά, οι άνθρωποι κάνουν πολύ περισσότερο σεξ τα Σαββατοκύριακα», σχολίασε η Μικαέλα Μαρτίνες του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. 

Με βάση τα στοιχεία, οι τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα αποτελούν απαγορευμένη ζώνη για τις περισσότερες γυναίκες, καθώς οι νεότερες περνούν τις γιορτές μάλλον με τους γονείς παρά με τους συντρόφους τους. Από την άλλη, μαμάδες και εργαζόμενες γυναίκες είναι φορτωμένες την ίδια περίοδο με μια σειρά από αποστολές, από την οργάνωση της αγοράς και το τύλιγμα των δώρων μέχρι την αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών και το μαγείρεμα. «Δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη συνταγή για να νιώσει κανείς σέξι», σημειώνει η δρ Κέιτ Μπόγερ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Folli Follie: Όλη η έκθεση – κόλαφος της PwC

 



«Ουσιωδώς εσφαλμένες» οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες δημιούργησαν πλασματική εικόνα για το επενδυτικό κοινό, καθώς και ενδείξεις για υπεξαίρεση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καταδεικνύει -μεταξύ άλλων- η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, την οποία διενέργησε η PwC στη Folli Follie. Τι προκύπτει από αναφορές περί «συνδρομής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς την εταιρεία.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας, η οποία έχει ήδη περιέλθει στο χέρια της Δικαιοσύνης, προκύπτει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ήταν «ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών», με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό μια πλασματική εικόνα, από την οποία επωφελούνταν σημαντικά οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες. 

Χάρη σ’ αυτή την πλασματική εικόνα της εταιρείας, ειδικότερα, από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Εξ αυτών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ως βασικός μέτοχος, έλαβε περίπου 44 εκατ. ευρώ καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών. Ακόμη 3,8 και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, έλαβε και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. 

«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρχές» αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του ελεγκτικού πορίσματος 

folli-follie-oli-i-ekthesi-kolafos-tis-pwc0

Τα κέρδη της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Από την περίοδο 2007 – 2017, τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων ήταν ψευδή και παραπλανητικά, με τις εικονικές πωλήσεις από θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Ασία να λαμβάνουν χώρα από το 2001. Αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής διαχρονικά να παρουσιάζει ανοδική πορεία και οι κ.κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Γεώργιος Κουτσολιούτσος να αποκομίσουν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από πωλήσεις μετοχών μέσω επτά περιπτώσεων ιδιωτικής τοποθέτησης την περίοδο 2004 – 2017.

Παράλληλα, η εταιρεία από το 2001 ενέκρινε διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου, συνολικής αξίας 116 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία υπολογίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εισέπραξε 44 εκατ. ευρώ και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος 2,2 εκατ. ευρώ. 

Αγοραπωλησίες μέσω τρίτων

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Folli Follie Group (FFSA) αλλά και από την ανασκόπηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων.

Σ’ όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μία εξ αυτών η αγορά φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποκόμιση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των μετοχών, η οποία χρονικά φαίνεται να εκτελέστηκε μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2009.

Συγκεκριμένα: 

  • Τον Νοέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε αγορά 300.000 μετοχών της FFSA από την Landocean με εντολή του T. Law (κρατώντας ενήμερους τους Δημήτρη Κουτσολιούτσο και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο) όπως και πώληση 200.000 μετοχών τον Σεπτεμβρίου του 2009, με εκδήλωση πρόθεσης για την πώληση και άλλων 277.000 μετοχών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις των μετοχών αποκοιμίστηκαν κέρδη τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ. 
  • Τον Δεκέμβριο του 2008 τρίτο πρόσωπο εξαγόρασε 800.000 μετοχές της FF που βρίσκονταν στην κατοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσο μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής για ταμειακή διευκόλυνση του ιδίου. Με βάση τη συμφωνία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα επαναγόραζε τις μετοχές στην ίδια τιμή δύο περίπου μήνες αργότερα και ως εγγύηση εξέδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή ύψους 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αν η επαναγορά δεν λάμβανε χώρα για οποιοδήποτε λόγο τότε το τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε να προβεί σε πωλήσεις μετοχών όπως ο ίδιος ήθελε. Οι πωλήσεις μετοχών συγκεντρώνονται χρονικά στην περίοδο από τα τέλη Απριλίου 2009 έως τις αρχές Ιουλίου του 2009 και μέρος των εσόδων φαίνεται να μεταβιβάζεται στον ΓΚ. 
  • Τον Ιανουάριο του 2009 φαίνεται να πραγματοποιούνται αγορές άνω των 2,3 εκατ. μετοχών από φαινομενικά τρίτη ανεξάρτητη εταιρεία και σταδιακές πωλήσεις 1,7 εκατ. μετοχών από το τέλος Ιουλίου έως και τον Δεκεμβρίου του 2009 με καθαρό κέρδος πάνω από 13 εκατ. ευρώ. Στο έγγραφο που εντοπίστηκε φαίνεται πως το κέρδος αυτό μοιράζεται στα δύο, ενώ έχει επίσης εντοπιστεί εξτρέ από τραπεζικό λογαριασμό του Δημήτρη Κουτσολιούτσου σύμφωνα με το οποίο στις 9/4/2010 πιστώνεται ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (είσπραξη) με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ και με περιγραφή που συνάδει με την επωνυμία της προαναφερόμενης εταιρείας. 

Καταθέσεις σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς

Επίσης από την έρευνα προκύπτει πως Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν υπό τον δικό τους έλεγχο και διενεργούσαν χρηματιστηριακές συναλλαγές με επενδυτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι τηρούνταν στο όνομα τρίτων.

Στα γραφεία της FFSA, ενδεικτικά, εντοπίστηκαν αντίγραφα 21 καταθετηρίων εγγράφων, στα οποία φαίνεται να κατατίθενται σε λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με αιτιολογία “ΧΧΧΧΧΧ” 6,49 εκατ. ευρώ.

Ακόμη έχουν βρεθεί παρόμοια έγγραφα για καταθέσεις σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, συνολικού ύψους 23,2 εκατ. ευρώ. 

Ενδείξεις υπεξαίρεσης χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων

Από τον έλεγχο της PwC εντοπίστηκαν στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ή δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για τη διάπραξη από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ενεργειών υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών, αποθεμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. 

Στις 25 Απριλίου του 2019, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος με επιστολή του προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τάσο Φράγκου, προέβαλε αξιώσεις για οφειλόμενο ποσό προς τον ίδιο από την FF, ύψους 43,9 εκατ. δολ. Η PwC εντόπισε αντιφατικά στοιχεία, με βάση τα οποία ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε δεσμευτεί σε πιθανό δανειστή της FF να μην απαιτήσει από την εταιρεία ένα ποσό, το οποίο η ίδια τού όφειλε, ύψους 16,8 εκατ. δολαρίων..

Από τον έλεγχο της PwC προκύπτει μια οφειλή της (Folli Follie Group Sourcing) FFGS προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι η FFGS έχει απαίτηση από τον Landocea,n ύψους 37 εκατ. ευρώ. Εφόσον τελικά αποδειχθεί ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος της Landocean τότε από τον συμψηφισμό των δύο ποσών προκύπτει απαίτηση της FFGS έναντι του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Αναφορές περί «συνδρομής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Η αντίδραση της εταιρείας στην έκθεση της QCM κατευθύνθηκε και στην προσέγγιση πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών για την ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης του Ομίλου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επικοινωνίες που εντοπίστηκαν μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του Νίκου Σάκκου, διευθυντή ασφαλείας, εγείρουν υποψίες για προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και παρατίθενται τα σχετικά μηνύματα:

folli-follie-oli-i-ekthesi-kolafos-tis-pwc1

Προς τους Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσο από τον κ. Σάκκο

– 9/5/2018: 

«Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουν τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, ο Γ.Μ. έστειλε μήνυμα στον Γ.Κ. και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον αντιπρόεδρο από τον Λ. Είπε ο Τρ. να μην βγει ανακοίνωση και να πάμε στις 16.15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουν μια κοινή γραμμή». Ο κ. Σάκκος έκλεισε, λέγοντας «ό,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

– 11/05/2018:

Επικοινώνησαν «σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), ο Γ. Μ. (Γεράσιμος Μπαλαούρας), ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτό, για τον Όμιλο, είναι ο μπροστάρης, ο Α.Φ. (Αλέκος Φλαμπουράρης), ο Α.Χ. (Αλέξης Χαρίτσης), υπουργός Ανάπτυξης, ο Σ.Α. (Σταύρος Αραχωβίτης) από το στενό περιβάλλον. Στηρίζουν, όπως σας έχω πει, εμπράκτως τον Όμιλο».

Ο κ. Σάκκος ανέφερε επίσης, ότι «ο δε πρόεδρος (σ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο -και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντι μας».

Επίσης στο ίδιο μήνυμα, ο κ. Σάκκος φαίνεται να περιγράφει σύσκεψη, η οποία είχε λάβει χώρα μεταξύ εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Εταιρείας:

«Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη, έπρεπε να γίνει, μετά από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και απ’ ότι μου είπαν και οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος). Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), αύριο οπωσδήποτε να πάνε στην Επιτροπή τη σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας EY μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα που θα αφορά τους ελέγχους. Και φυσικά ότι έχουμε απ’ αυτά που μας έχουν ζητήσει εγγράφως -είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν και αυτό έχει φανεί, αρκεί να τους βοηθήσουμε και εμείς. Δεν έχουμε, κάνοντας αυτά -όπως είπε- να ανησυχούμε άμεσα για κάτι».

– 13/5/2018:

Ο κ. Σάκκος ενημέρωσε τον Τζώρτζη Κουτσολιότσο σχετικά με την αντιμετώπιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και για τη συνάντηση που είχε αναφέρει ότι του είχε ζητηθεί. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο κ. Σάκκος έγραψε το εξής:

«Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την Επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σ’ αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μια ροή».

folli-follie-oli-i-ekthesi-kolafos-tis-pwc2

«Πρέπει να διαθέσετε ένα κονδύλι»

Στη συνέχεια, ο κ. Σάκκος αναφέρει ότι πραγματοποίησε τη συνάντηση «μ’ έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς υποστηρικτές μας» και περιγράφει τη συνάντηση ως εξής:

«Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του, και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για εμας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει και κάποιες ανάγκες. Δεν θα ήθελα ούτε μεσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω την στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κάνενα σύμμαχο μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιοδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι γι’ αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με ότι προχωρώ τουλάχιστον σ’ αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγο της σοβαρότητας. Με ένα ναι ή όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση».

O Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απάντησε μονολεκτικά «Nai» και ο κ. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία επί τους συγκεκριμένου θέματος.

Των Δημήτρη Δελεβέγκου και Γεράσιμου Χιόνη

moneyreview.gr



Τέλος στους αιώνιους φοιτητές: Μπαίνει ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ

 



OΠΠΙ: Η νέα πανεπιστημιακή αστυνομία - Ολες οι αλλαγές στο μηχανογραφικό και στις βάσεις εισαγωγής - Εισήγηση Κεραμέως

Το «πράσινο φως» άναψε χθες το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές σε βάση εισαγωγής, μηχανογραφικό δελτίο, πανεπιστημιακή αστυνομία και ανώτατο όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις έχουν συμφωνήσει ομόφωνα για την βάση εισαγωγής και κατά πλειοψηφία για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική με την δημιουργία Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά το Σώμα να είναι υπό την εποπτεία των πρυτάνεων και όχι από την αστυνομία ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών συμφωνεί με την είσοδο με ταυτότητες.

Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να τονίσει ότι ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία.

Το καθεστώς των αιώνιων φοιτητών είχε καταργηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας τον ιδιότυπο ελληνικό «θεσμό» των αιώνιων φοιτητών. Πέντε χρόνια μετά, νέο νομοσχέδιο επαναφέρει το ανώτατο όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει:

Ανώτατο όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, (όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών)για τους φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, εισηγήθηκε η υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2.Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το ανώτατο όριο φοίτησης Ν + ½Ν, οι φοιτητές θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο.Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους. Οπως τόνισε η υπουργός Παιδείας “ με τη ρύθμιση αυτή Θωρακίζεται, έτσι, έτι περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας”.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ): Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, αλλά και η εξασφάλιση των υποψηφίων, καθώς η βάση εισαγωγής αποσυνδέεται από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Η επιλογή μίας βάσης εισαγωγής, οριζόντιας ή μη, σε απόλυτο μέγεθος και για όλα τα τμήματα, π.χ. η βάση του 10, δεν προκρίθηκε, καθώς αφ’ ενός θα συνέδεε άρρηκτα την εισαγωγή των υποψηφίων με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, προκαλώντας πιέσεις στην επιλογή των θεμάτων, αφ’ ετέρου τα προγράμματα σπουδών έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά.

Εισαγωγή σε δύο φάσεις

Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων. Οι δύο φάσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ερχεται η ΟΠΠΙ

Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Με αυτές τις δέσμες ρυθμίσεων, επιδιώκουμε συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, εξασφάλιση πιο στοχευμένων και πιο ποιοτικών επιλογών για τους φοιτητές και μεγαλύτερη αυτονομία για τα Πανεπιστήμιά μας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται στο σχεδιασμό μας για την ολιστική αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, αλλά και την ώθηση των Ιδρυμάτων μας σε μία ανοδική πορεία, που αξίζουν και μπορούν να επιτύχουν χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους. Τελικός ωφελούμενος, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και συνακόλουθα η κοινωνία μας εν συνόλω.»

Τι λέει η ΠΟΣΔΕΠ

«Φαινόμενα άσκησης βίας δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτά», λέει η ΠΟΣΔΕΠ το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών. Για το λόγο αυτό η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική με την δημιουργία Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά το Σώμα να είναι υπό την εποπτεία των πρυτάνεων και όχι από την αστυνομία. Το σώμα φύλαξης θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και με βάση τις τοπικές ανάγκες κάθε Πανεπιστημίου λένε οι πανεπιστημιακοί. Επίσης, λένε «ναι» στον έλεγχο εισόδου με ακαδημαικές ταυτότητες.

Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων με τη σύσταση ειδικού ανεξάρτητου σώματος φύλαξης, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία κυρίως από τις χώρες της Ε.Ε. Το σώμα φύλαξης θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα προσληφθεί από την πολιτεία, ιδανικά μέσω ΑΣΕΠ, με συγκεκριμένα προσόντα, θα έχει κατάλληλη εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς και θα μισθοδοτείται από την Γενική Κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να περιγραφούν αναλυτικά οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας φύλαξης των ΑΕΙ, όπως έγινε π.χ. με το ΠΔ 23/2002 για τη Δημοτική Αστυνομία. Το σώμα φύλαξης θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και με βάση τις τοπικές ανάγκες κάθε Πανεπιστημίου. Το ειδικό σώμα φύλαξης πρέπει να εποπτεύεται από τον Πρύτανη και όχι από την ΕΛΑΣ, ως εκ τούτου η θέση της ΠΟΣΔΕΠ διαφέρει ουσιαστικά από την πρόταση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Τι λένε οι πρυτάνεις

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, μετά την ολοκλήρωση τετραήμερων εργασιών στο ανακοινωθέν τονίζει: «Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της βίας και παραβατικότητας, η Σύνοδος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μίας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, ασφάλεια και φύλαξη των ιδρυμάτων. Διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μορφή ενίσχυσης της ασφάλειας εντός των ιδρυμάτων και ως προς τον χαρακτήρα και τη διοικητική ένταξη του σώματος πανεπιστημιακής φύλαξης. Η πλειοψηφία των μελών της Συνόδου στέκεται θετικά στην πρόταση περί ελεγχόμενης πρόσβασης ιδιαίτερα στους κρίσιμους χώρους των ΑΕΙ. Αναμένουμε την τελική γραπτή εξειδίκευση της νομοθετικής πρότασης του Υπουργείου ως προς τα ζητήματα ασφάλειας και φύλαξης. Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργείου για τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής, εμμένει στην προηγούμενη θετική άποψη που εξέφρασε κατά την έκτακτη σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου.Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά ζητείται από τα Τμήματα και τις Σχολές των ΑΕΙ να έχουν αποφασιστικό ρόλο σχετικά με τον καθορισμό των βάσεων. Υπήρξε και προβληματισμός, αναφορικά με το ενδεχόμενο να πληγούν Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού. Για τον λόγο αυτό τα ΑΕΙ αναμένουν την αποστολή εκ μέρους του Υπουργείου των στατιστικών στοιχείων από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη πριν καταλήξουμε στην τελική τοποθέτησή μας».


Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Πηγή : protothema.gr



Στα «κάγκελα» τα Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο- Μεγάλος εκνευρισμός για την αγορά Rafale και Meteor

 



Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση 18 γαλλικών Rafale.

Στο πλαίσιο αυτό τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται αν η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο.

Και ο λόγος είναι ότι με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο, ενώ πέρα από τα Rafale ανησυχία έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και η αγορά των Meteor, που είναι πύραυλοι αέρος αέρος μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και των Exocet που πλήττουν τα πλοία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, μιλώντας στο Haber Turk, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Οζγκιούρ Τορ αναφέρει ότι «όταν συζητάμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όλοι αναφέρουν τα 18 μαχητικά της Γαλλίας, τα οποία θα αγοράσει ή τα δικά μας 24 F-35, τα οποία θέλει να πάρει. Είναι σημαντικά αυτά, όμως αυτά που παραβλέπουμε είναι οι πύραυλοι που αγοράζει. Αγοράζει τους πυραύλους Meteor από τη Γαλλία με 400 εκατ. δολάρια. Όπως και τους Exocet.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χάρη στον Τζορτζ Παπαδόπουλο και άλλα 14 πρόσωπα

 


Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χθες Τρίτη πλήρη χάρη στον 33χρονο Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του που είχε ομολογήσει την ενοχή του στην κατηγορία πως είπε ψέματα σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) στο πλαίσιο της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ απένειμε επίσης χάρη στον Άλεξ φαν ντερ Ζβαν, 36 ετών, Ολλανδό θετό γιο Ρώσου δισεκατομμυριούχου, που είχε καταδικαστεί να εκτίσει 30 ημέρες φυλάκιση και να καταβάλει πρόστιμο 20.000 δολαρίων διότι είπε ψέματα σε μέλη της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ.

Συνολικά, ο Τραμπ απένειμε χάρη σε 15 πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο πρώην Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, και μετέτρεψε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τις ποινές πέντε.

Ο Τραμπ απέρριπτε εξαρχής την έρευνα του Μάλερ για τη Ρωσία, που χαρακτήριζε κυνήγι μαγισσών.

Η απονομή χάρης στα πρόσωπα αυτά καταγράφηκε ενώ δεν απομένει πλέον παρά χονδρικά ένας μήνας προτού ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τη νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο Τραμπ συνεχίζει ως εδώ να αρνείται να αναγνωρίσει.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ απένειμε χάρη στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου στρατηγό ε.α. Μάικλ Φλιν, που είχε ομολογήσει την ενοχή του σε δύο κατηγορίες πως είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI. Η χάρη στον Φλιν επικρίθηκε έντονα από τους Δημοκρατικούς.

Ο 70χρονος Κρις Κόλινς, Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που τάχθηκε υπέρ του Τραμπ το 2016 και παρέμεινε σθεναρός υποστηρικτής του απερχόμενου προέδρου, είχε ομολογήσει την ενοχή του το 2019 στην κατηγορία περί συνωμοσίας με σκοπό τη διάπραξη ασφαλιστικής απάτης και περί ψευδούς κατάθεσης σε πράκτορες του FBI και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, την οποία εκτίει. Έλαβε χάρη.

Άλλος ένας Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής στον οποίο απονεμήθηκε χάρη είναι ο Ντάνκαν Χάντερ, 44, που ομολόγησε πριν από έναν χρόνο την ενοχή του στην κατηγορία περί συνωμοσίας για την κατάχρηση ποσού της προεκλογικής του εκστρατείας για προσωπικά του έξοδα. Η κατηγορία επέσυρε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εξάλλου μετέτρεψε την ποινή του Ρεπουμπλικάνου πρώην βουλευτή του Τέξας Στιβ Στόκμαν, 64 ετών, που καταδικάστηκε το 2018 για κατάχρηση κεφαλαίων που προορίζονταν για αγαθοεργίες. Εξέτισε δύο από τα 10 χρόνια κάθειρξη που του είχε επιβληθεί. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα παραμείνει υπό δικαστική επιτήρηση και θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη, ο Τραμπ μετέτρεψε την ποινή της Κρίσταλ Μουνιός, η οποία είχε καταδικαστεί για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση μαριχουάνας. Η υπόθεση της Μουνιός, πρώην συγκρατούμενης της Άλις Τζόνσον, στην οποία ο Τραμπ είχε δείξει επιείκεια το 2018, απέκτησε δημοσιότητα κυρίως χάρη στην Κιμ Καρντάσιαν Ουέστ, διασημότητα των αμερικανικών τηλεοπτικών «ριάλιτι σόου».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Την Κυριακή θα εμβολιαστούν στον «Ευαγγελισμό» Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου

 



Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου στον «Ευαγγελισμό», όπως και οι δύο πρώτοι Έλληνες που θα κάνουν το εμβόλιο, ένας ηλικιωμένος και μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο. 

Θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του ψεκασμένου Βελόπουλου που θα αλειφθεί με κηραλοιφές. Ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί, θα εμβολιαστούν την ίδια μέρα, αλλά σε διαφορετικές ώρες. Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν προτρέποντας, μάλιστα, τους πολίτες να πράξουν το ίδιο.

Η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη. Μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου με τεράστιο κόστος. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και χάνονται καθημερινά. Οι περιορισμοί στις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας είναι ασφυκτικοί. Η οικονομία και, ιδίως, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, φθάνουν στα όρια της αντοχής τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικειότητα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πέρασαν από τη θέρμη και την εγγύτητα, που χαρακτηρίζει τον λαό μας, στον φόβο και την απόσταση.

Το εμβόλιο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας συνιστά ιστορικό επίτευγμα του ανθρώπινου νου. Είναι ο πολύτιμος καρπός της συστράτευσης των επιστημόνων από κάθε γωνιά του κόσμου κατά ενός αόρατου και ύπουλου εχθρού που δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Σήμερα κάνουμε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να επιστρέψουμε, δίχως δεσμεύσεις και αναστολές, στις ζωές μας, να απελευθερωθούμε από την πολύμηνη ομηρεία του ιού. Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, είναι μια πράξη προστασίας του εαυτού μας και του άλλου, της προσωπικής και της δημόσιας υγείας, του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Η ανοσία της κοινότητας εγγυάται την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου να τονίσουμε από κοινού τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, η ενότητα και η ομοψυχία είναι η πιο μεγάλη δύναμη των Ελλήνων».




Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα και με αυστηρό lock down

 



Oι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας:

«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Οι πολίτες δεν θα πάνε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούν σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουν, όπως τις άλλες χρονιές. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι -αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας- μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες- καθώς όπως είπε «αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η μοναδική εξαίρεση την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί.

Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς πέρα του ότι φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά, δεν προβλέπεται και κάποια μετακίνηση για το λόγο αυτό.

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, καθώς τα μέτρα που ισχύουν δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε με τον τρόπο ενδεχομένως που θα θέλαμε. Είναι όμως απαραίτητα και σημαντικά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία ανθρώπινων ζωών, την προστασία των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα και στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε άρση των μέτρων εν όψει των εορτών, ενώ προσέθεσε ότι ακόμα, και χώρες που άνοιξαν καταστήματα και εστιατόρια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά, προκειμένου να αποφύγουν μια νέα έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Σχετικά με την μετάλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα νέα αυτά δεδομένα οδήγησαν στην επικαιροποίηση της αεροπορικής οδηγίας (notam) που ισχύει για τις αφίξεις από τη χώρα αυτή προς τη χώρα μας. Έτσι από σήμερα το πρωί και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF.

Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού που ελέγχεται από την αστυνομία. Παράλληλα συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Σχετικά τώρα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και η Δυτική Αττική, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν σήμερα 367 ενεργά κρούσματα, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων είναι τα 54 έτη. Σε κατ' οίκον περιορισμό βρίσκονται επίσης οι 477 στενές επαφές high risk των κρουσμάτων, που προέκυψαν από τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Το 79,52% των κρουσμάτων παρουσιάζει κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 47,58% στην πρώτη περίπτωση και 31,94% στη δεύτερη.

Όσον αφορά την εικόνα στη Δυτική Αττική, παρά την έντονη διαδημοτική κινητικότητα των ενεργών κρουσμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες οι σαρωτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι ευτυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα εκτεταμένη διασπορά και επιδημιολογικά clusters που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές στην περιοχή». Αυτή τη στιγμή στο δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 179 ενεργά κρούσματα, στο δήμο Ελευσίνας 78 και στο δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 25. Σχετικά με το αν θα υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων στις περιοχές αυτές ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρακολουθούν αναλυτικά και αξιολογούν όλα τα δεδομένα σε καθημερινή βάση και την Πέμπτη θα τεθούν σε γνώση των επιδημιολόγων ώστε να κάνουν τις δικές τους εισηγήσεις σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Κάνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στο ακέραιο τα μέτρα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε άρση τους το ταχύτερο δυνατό. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι οι αποφάσεις μας βασίζονταν, βασίζονται και θα συνεχίσουν να βασίζονται στα σύνθετα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και μόνο.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες της χώρας να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αμέσως μετά τις γιορτές. «Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και πάλι μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε λίγο καιρό, χωρίς να λείπει κανείς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Μαγιορκίνης: Ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές στο σπίτι μας

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ' ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα», είπε ο καθηγητής. Όλα τα στοιχεία, υπογράμμισε, συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, χωρίς χρήση μάσκας δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο είπε χαρακτηριστικά. «Ότι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα». Τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας. Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. Σημαντικό είναι να μην συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επανέλαβε ότι αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, διατήρηση του μικρού αριθμού ατόμων στις όποιες συναντήσεις, διατήρηση των κανόνων υγιεινής και πολύ καλός αερισμός του χώρου.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει να έχει βάρος στις μεγαλύτερες ηλικίες με την συμμετοχή των 40 έως 65 και άνω να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ωστόσο έχει πτωτική πορεία.

Η βασική υπόθεση που εξετάζεται είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Το φαινόμενο είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, δεν έχει επαληθευτεί, παρόλα αυτά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη κυκλοφορούσε αρκετά πιο νωρίς. «Σε κάθε περίπτωση και αν επαληθευτεί η υπόθεση της μικρής αύξησης της μολυσματικότητας δεν τροποποιεί το σχεδιασμό που ήδη υπάρχει. Δηλαδή τον εμβολιασμό και τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας».