Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ν.Δ.: Αβεβαιότητα προκαλεί, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους.



Είκοσι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που προκαλεί, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους.

Με αφορμή την ερώτηση, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που η καθημερινότητα των νοικοκυριών πλήττεται και το εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες, τις εμμονές και τις παραλείψεις της εξακολουθεί να παίζει με την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας.  

Ταυτόχρονα “βυθίζει” την οικονομία σε βαθιά αβεβαιότητα. 

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την εφαρμογή της ρύθμισης “Κατρούγκαλου” για το νέο χαράτσι στα μπλοκάκια και το αρμόδιο Υπουργείο δεν είναι ακόμα σε θέση να αποσαφηνίσει τον τρόπο υπολογισμού των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες!

Πρόκειται για πραγματικό αλαλούμ, αλλά και απόδειξη της ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης. 

Αυτή η ανικανότητα ήταν άλλωστε και η αιτία που οδήγησε στην τραγική διαπραγμάτευση και τη θεσμοθέτηση μιας εξοντωτικής φορολογικής και ασφαλιστικής καταιγίδας για τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους».  


Θεσσαλονίκη: Τους κρατούσαν κλειδωμένους και ζητούσαν 2.600 ευρώ για να τους αφήσουν ελεύθερους



Συνελήφθη 42χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, στο διαμέρισμα του οποίου βρέθηκαν κλειδωμένοι οι παθόντες - Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα δύο άτομα 

Υπόθεση παράνομης κράτησης δύο αλλοδαπών σε διαμέρισμα στη δυτική Θεσσαλονίκη, μέχρις ότου αυτοί παραδώσουν χρηματικό ποσό για την απελευθέρωσή τους, εξιχνίασε κατόπιν καταγγελιών το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη 42χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, στο διαμέρισμα του οποίου, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, βρέθηκαν κλειδωμένοι οι παθόντες, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα δύο άτομα.

Σε βάρος των τριών αλλοδαπών σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία και παράνομη κατακράτηση. Είχε προηγηθεί καταγγελία υπηκόου Ιράκ, σύμφωνα με την οποία ο 32χρονος αδερφός του κρατούνταν παράνομα σε διαμέρισμα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών, κατά τις απογευματινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου, εντοπίσθηκε το διαμέρισμα στην περιοχή των Αμπελοκήπων, στο οποίο βρέθηκαν κλειδωμένοι ο 32χρονος αδερφός του καταγγέλλοντα και ένας 26χρονος υπήκοος Συρίας.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος, μαζί με συνεργούς του, κρατούσαν τους δύο αλλοδαπούς χωρίς τη θέλησή τους, μέχρι οι τελευταίοι να τους παραδώσουν το χρηματικό ποσό των 1.300 ευρώ έκαστος, προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων, καθώς και εμπλεκομένων στην υπόθεση συνεργών του.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, protothema.gr


Καθεστώς τρομοκρατίας στην Τουρκία : Συνέλαβαν για ένα «tweet» τον δημοσιογράφο Αχμέτ Σικ




Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα έναν από τους σπουδαιότερους δημοσιογράφους της χώρας, τον Αχμέτ Σικ, για τη ανάρτηση tweet που θεωρήθηκε επικριτικό για το καθεστώς τρομοκρατίας του σουλτάνου καθώς και για τα  άρθρα του στην εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο Αχμέτ Σικ συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά καθώς είχε συλληφθεί και το 2011 και φυλακιστεί για ένα χρόνο λόγω της συγγραφής ενός βιβλίου που αφορούσε το κίνημα Γκιουλέν. 

Τότε η σύλληψη του είχε γίνει πριν εκδοθεί το βιβλίο του με τίτλο «Ο στρατός του Ιμάμη» και τότε ο καθεστωτικός σουλτάνος της Τουρξίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει για τη σύλληψη του δημοσιογράφου ότι «κάποια βιβλία είναι πιο επικίνδυνα και από τις βόμβες». 

Ο Αχμέτ Σικ έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Τύπου UNESCO/Guillermo Cano 2014.


Μητσοτάκης: Κατάπτυστη η επιστολή Τσακαλώτου -Ζητάει συγγνώμη σε 5 σημεία



«Κατάπτυστη» χαρακτήρισε την επιστολή Τσακαλώτου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «παιχνίδι διγλωσσίας».

«Στο εσωτερικό σηκώνει μπαϊράκι και στο εξωτερικό ζητάει συγγνώμη» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89» και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει ό,τι του ζητηθεί προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του κ. Σόιμπλε, ικανοποιώντας «κάθε του επιθυμία».


Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Είναι εμφανές πως ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει ό,τι του ζητηθεί, για να παραμείνει στην εξουσία.  Η επιστολή Τσακαλώτου ήταν κατάπτυστη. Σε πέντε σημεία ζητάει "συγγνώμη" για αυτό που έγινε. Ο κ. Τσακαλώτος πρέπει να καταλάβει πως εκπροσωπεί την Ελλάδα. Χρέος του είναι να πάει μπροστά την οικονομία. Κάτι που δεν ξέρει πώς να το κάνει. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, για να μοιραστεί το πλεόνασμα. Και αυτή επιβάλει συνεννόηση με τους εταίρους. Αυτό δεν έγινε και ο κ. Τσακαλώτος έστειλε αυτήν την κατάπτυστη επιστολή.»

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική σημειώσει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα φέρει επενδύσεις και όχι το κράτος και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία πελατειακού κράτους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει συμβασιούχους, για να τους μετατρέψει σε μόνιμους. Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που κυοφορείται. Θέλει να φορτώσει το Δημόσιο με πλεονάζον προσωπικό. Και μία κατάπτυστη τροπολογία, σε πλήρη παράβαση του Συντάγματος, που δίνει, κυρίως σε δημάρχους, τη δυνατότητα να αποδέχονται δικαστικές αποφάσεις που τακτοποιούν και μονιμοποιούν από την πίσω πόρτα συμβασιούχους. Η Κουμουνδούρου χτίζει ένα μεγάλο κομματικό και πελατειακό κράτος και υπερφορολογεί την κοινωνία, για να το χρηματοδοτήσει» είπε.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή εξεταστικής επιτροπής για την πρώτη περίοδο του 2015, καθώς «εκεί τορπιλίστηκε η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας».

Ερωτηθείς για τα πόθεν έσχες, ξεκαθάρισε ότι «δε θα πέσουμε στο παιχνίδι του κιτρινισμού, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κάνοντας ειδική μνεία στο πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη, παραδέχθηκε πως εγείρονται ερωτηματικά, τα οποία ο ίδιος πρέπει να μας εξηγήσει.



Πηγή:   iefimerida.gr 


«Θερίζει» η επιδημία της γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα



«Υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας», αναφέρει ο οργανισμός - Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις

«Θερίζει» η γαστρεντερίτιδα τους Έλληνες το τελευταίο διάστημα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες καταγράφουν αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας την τρέχουσα περίοδο, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει λόγο για επιδημία της νόσου τη χειμερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει πως «υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας».

Το protothema.gr με τη βοήθεια των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ απαντά σε 10  ερωτήσεις που ανακύπτουν καθώς τα κρούσματα της γαστρεντερίτιδας εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη.

Τι προκαλεί γαστρεντερίτιδα;

Πολλοί διαφορετικοί ιοί προκαλούν γαστρεντερίτιδα – οι συχνότεροι είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Οι ιοί αυτοί μολύνουν μόνο τους ανθρώπους και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Κάθε ιός έχει τη δική του εποχική δραστηριότητα. Οι λοιμώξεις από νορο-ιό, για παράδειγμα, καταγράφονται όλο τον χρόνο, αλλά ιδιαίτερα τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες. Σημειωτέον ότι για τον ροτα-ιό υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό που είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια κοπράνων για να αποκλειστεί η γαστρεντερίτιδα από βακτήρια ή παράσιτα.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως δέκα ημέρες ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε τη γαστρεντερίτιδα. Συνήθως όμως διαρκούν από 24 έως 48 ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα ανοσοκατεσταλμένα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα σοβαρό νόσημα;

Για τους περισσότερους δεν θεωρείται σοβαρή ασθένεια. Αποτελεί ωστόσο νόσημα που χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;

Σε περίπτωση αφυδάτωσης το άτομο μπορεί να έχει μειωμένη ούρηση, ξηροστομία και ζαλάδα. Ένα αφυδατωμένο παιδί μπορεί να κλαίει με λίγα ή και καθόλου δάκρυα και να έχει τάση για υπνηλία.

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα;

Όπως σε όλες τις ιογενείς ασθένειες, η μετάδοση γίνεται με τους ιούς. Στην προκειμένη περίπτωση οι ιοί βρίσκονται στα κόπρανα και στα εμέσματα του ασθενούς. Οι ιοί επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Ποιος είναι πιθανότερο να νοσήσει από γαστρεντερίτιδα;

Ο καθένας μπορεί να νοσήσει από γαστρεντερίτιδα αν και ορισμένοι ιοί τείνουν να προκαλούν νόσο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Οι λοιμώξεις από ροτα-ιούς πχ αποτελούν τη συχνότερη αιτία διάρροιας σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων. Οι αδενο-ιοί προκαλούν διάρροια σε μικρά παιδιά ενώ οι νορο-ιοί προκαλούν μολύνσεις σε άτομα όλων των ηλικιών.

Πώς θεραπεύεται η ασθένεια;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση. Επισημαίνεται από τους ειδικούς ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή. Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους: α) να μη συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του, β) να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί), γ) να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, δ) να μην συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.

Ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης από την ιογενή γαστρεντερίτιδα;

Για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα νόσησης από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, η αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων  προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα, η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού.





Παράταση έως 2 Ιανουαρίου για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας




Eως τις 2 Ιανουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. 

Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους. 

Το πρόστιμο για την μη καταβολή ισούται με το ύψος των τελών, το οποίο θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί.  

Η καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση πινακίδων  παραμένει η Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.




Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υπηρεσία του τουρισμού



Η απήχηση που έχει το βίντεο και δευτερευόντως η φωτογραφία, σε αντίθεση με ένα απλό κείμενο, στους χρήστες του διαδικτύου είναι αναμφισβήτητη. Πρόκειται για μία μορφή περιεχομένου (content) που προσελκύει και καθηλώνει, υπό προϋποθέσεις, τον χρήστη, κάτι το οποίο γνωρίζει πλέον καλά και η τουριστική βιομηχανία, η οποία εσχάτως έχει επιστρατεύσει τα drones.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν τα drones (μη επανδρωμένα/τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη) έχουν ξεφύγει από τα όρια των στρατιωτικών-βιομηχανικών εφαρμογών και έχουν αρχίσει να βρίσκουν εφαρμογές στο χώρο του τουρισμού.

Τουριστικά θέρετρα, υπαίθρια μνημεία, αξιοθέατα, τουριστικά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία δύναται πλέον να προβληθούν με εναέριες λήψεις. Έχουν κάνει μάλιστα την εμφάνισή τους εταιρείες που εκμεταλλεύονται εμπορικά τα drones, οι οποίες αναλαμβάνουν την προετοιμασία διαφημιστικού κλιπ με δέσιμο εναέριων βίντεο με μουσική και επαγγελματική επεξεργασία αεροφωτογραφιών.

Οι εταιρείες αυτές υπόσχονται αερο-φωτογραφήσεις, από μεγάλο υψόμετρο ή από κοντινές αποστάσεις (το φωτογραφικό άλμπουμ μπορεί να αναρτηθεί στην εταιρική ιστοσελίδα ή στην Booking), καθώς και αερο-βιντεοσκοπήσεις ενός προορισμού-επιχείρησης. Με τις πανοραμικές αυτές λήψεις ο χρήστης μπορεί να δει έναν προορισμό-επιχείρηση όπως δεν τον είχε δει ποτέ ξανά. 
Πολυτελή ξενοδοχεία καθώς και τουριστικοί προορισμοί άδραξαν την ευκαιρία και αξιοποίησαν τα drones, αναθέτοντας συνήθως την παραγωγή σε εξειδικευμένες εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι αλυσίδες όπως η Waldorf Astoria αντικαθιστούν το photo gallery στην ιστοσελίδα τους με βίντεο τραβηγμένα από αέρος. 

Ένα δε μπουτίκ-ξενοδοχείο στην Κόστα Ρίκα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του, προσέλαβε μία εταιρεία για να αερο-βιντεοσκοπήσει τη δασώδη ιδιόκτητη έκταση των 15 στρεμμάτων που περίκλειε τις εγκαταστάσεις, παρέχοντας στους εν δυνάμει πελάτες του εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Η χρήση των drones αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στο να υπερτονιστούν οι εγκαταστάσεις, αλλά και για να δουν οι επισκέπτες, από μία διαφορετική οπτική γωνία (bird’s eye), τι τους περιμένει μόλις καταφθάσουν εκεί.

Τις αρετές των drones αντιλαμβάνονται πλέον και τουριστικοί προορισμοί, όπως το υπουργείο Τουρισμού της Αυστραλίας, το οποίο το 2014 εγκαινίασε μία πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια βασιζόμενη σε βίντεο από drone (που ακολουθούσε πιστά τη διαδρομή ενός αποδημητικού πουλιού) που γυρίστηκε στις ακτές της.

Πρόσφατα γυρίστηκε ένα βίντεο στη Σκωτία, που συγχρηματοδοτήθηκε από μία ομάδα εταιρειών, που κάλυπτε τη διαδρομή ενός επαγγελματία mountain biker, που έκοβε την ανάσα καθώς κινείτο σε δύσβατο μονοπάτι στο νησί Σκάι. Το εν λόγω βίντεο έγινε viral καθώς είχε 42 εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube.

Ωστόσο, τα drones δεν είναι απαραίτητα απρόσιτα για τους «κοινούς θνητούς», καθώς ακόμη και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις-οργανισμοί μπορούν να περιοριστούν στην αγορά μιας συσκευής μαζί με μία κάμερα και τον απαραίτητο εξοπλισμό..

Χάρη στα drones μπορούν επίσης να προσεγγισθούν απρόσιτοι ή επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία προορισμοί (π.χ. Τσερνομπίλ), αλλά και να γυριστούν λήψεις που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν (π.χ. καταγράφοντας τη διαδρομή των δελφινιών ή των φαλαινών ή ακολουθώντας κατά πόδας έναν σέρφερ).

Στο κοντινό μάλιστα μέλλον θα αξιοποιηθούν από τους τουριστικούς φορείς και βίντεο που θα έχουν τραβηχτεί από ιδιώτες, ως μία μορφή περιεχομένου προερχόμενη από τους ίδιους τους χρήστες (user generated content). Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι η ιστοσελίδα Travel By Drone, που επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάσουν βίντεο που έχουν γυρίσει σε διάφορους προορισμούς ανά τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Τα drones όμως έχουν και άλλες εφαρμογές. Αν όντως τελειοποιηθεί ένα σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο ενός drone ενώ αυτό επισκέπτεται δημοφιλείς προορισμούς, όπως αρχαιολογικά μνημεία, τότε θα δίνεται η δυνατότητα στον «τουρίστα», ενώ βρίσκεται καθισμένος στον καναπέ του, να φοράει ένα ζευγάρι γυαλιών εικονικής πραγματικότητας και να «ταξιδεύει». Με ένα απλό κούνημα της κεφαλής του, θα μπορεί να κατευθύνει το drone, το οποίο, εξοπλισμένο με κάμερες που «κοιτούν» σε όλες τις κατευθύνσεις, του στέλνει πίσω βίντεο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια φθηνή, χαμηλού στρες και φιλική προς το περιβάλλον μορφή τουρισμού, που, αν υλοποιηθεί, θα απευθύνεται κυρίως σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή το χρόνο να ταξιδέψουν, καθώς και σε άτομα με κινητικά προβλήματα.



Πηγή: epixeiro.gr

Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης




Αριστεροί «πατρίκιοι» με... γερά πορτοφόλια: Τι αποκάλυψαν τα πόθεν έσχες



Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αριστερής μπουρζουαζίας

Υπουργοί όπως οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Τσακαλώτος, Γεροβασίλη, Σταθάκης, Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μόνο στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν ανήκουν - Από κοντά τους και ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε «Αριστερά του χαβιαριού», παρά σε μια Αριστερά των δρόμων και των αγώνων, παραπέμπουν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων για τα εισοδήματα της διετίας 201-2014, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. 

Υπουργοί όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μόνο στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν θα έλεγε κανείς ότι ανήκουν. Αντίθετα, διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, με εισοδήματα, ακίνητη περιουσία, τραπεζικούς λογαριασμούς και, ορισμένοι εξ αυτών, επενδύσεις.

Με βάση τα στοιχεία «πόθεν έσχες» που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν πολλά «γερά πορτοφόλια», καθώς αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος της βουλευτικής αποζημίωσης ξεπερνά τις 70.000 ετησίως για κάθε βουλευτή.

Μολονότι οι ελεγκτές δεν διαπίστωσαν κάτι το αντικανονικό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εμφανές ότι χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση. Και αυτό, είτε γιατί πρόκειται για εκκωφαντικά ερωτηματικά (όπως τι έγιναν οι υψηλές καταθέσεις προηγούμενων ετών που είχε ο Γιώργος Σταθάκης), είτε γιατί κάποια δεδομένα προσκρούουν στη λογική, καθώς είναι ένα θέμα πώς γίνεται να έχει κανείς εισόδημα εκατοντάδων ή δεκάδων χιλιάδων ευρώ και να διατηρεί σχεδόν ανύπαρκτες καταθέσεις.

Ακόμη πιο εύγλωττα είναι τα πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν για μία κυβέρνηση που πλασάρεται ως ευαίσθητη για τα κοινωνικά προβλήματα και διατείνεται ότι προστατεύει τους αδυνάτους έναντι της πλουτοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα η ίδια αποτελείται από εκπροσώπους των πάνω διαζωμάτων της κοινωνικοοικονομικής διαστρωμάτωσης.

Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο «κραυγαλέα» παραδείγματα, ενδεικτικά για το μέσο οικονομικό μέγεθος των κορυφαίων κυβερνητικών, αλλά και των Συριζαίων:

- Με διαφορά οι πιο πλούσιοι της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Ο πρώτος με εισόδημα 337.104 δολάρια και η δεύτερη με 161.326 ευρώ μόνο για το 2014. Ποσό 1,8 εκατ. δολάρια εισέπραξαν από πώληση ακινήτου στην Αμερική, ενώ έχουν ακόμα 4 ακίνητα. Διατηρούν χαρτοφυλάκιο μετοχών και αμοιβαίων 241.051 δολ. και 103.711 ευρώ, αντίστοιχα. Ο κ. Παπαδημητρίου έχει καταθέσεις 2,45 εκατ. δολαρίων σε Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιπες τραπεζικές καταθέσεις εξωτερικού (HSBC, JP Morgan κ.α.) φτάνουν στα 3,14 εκατ. δολάρια!

- Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε το δικό του εισόδημα το 2014 (75.000 περίπου από τη βουλευτική αποζημίωση), αλλά σε αυτό προστέθηκαν και τα 135.000 ευρώ της συζύγου του. Το 2014 πούλησε αμοιβαία κεφάλαια περίπου 103.000 ευρώ, ενώ αγόρασε με τη σύζυγό του άλλα, ύψους άνω των 200.000 ευρώ. Εκείνη τη χρονιά είχε καταθέσεις 205.983 ευρώ, 16.279 λιρών Αγγλίας και 532 δολαρίων.

- Στο πόθεν έσχες του Γιώργου Κατρούγκαλου αξιοσημείωτες είναι οι καταθέσεις (κοντά στα 300.000 ευρώ), ενώ δεν είναι απολύτως διευκρινισμένο τι γίνεται με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, καθώς διατηρούσε δικηγορικό γραφείο.

- Υψηλή οικονομική επιφάνεια έχει και η Όλγα Γεροβασίλη, καθώς δήλωσε εισοδήματα ύψους 223.213,15 ευρώ το 2013 και 166.108,16 ευρώ το 2014, καθώς συμμετέχει ως ομόρρυθμος εταίρος σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο στην Άρτα. Με τον σύζυγό της δηλώνει και ακίνητη περιουσία, όχι εξωφρενικών αξιών πάντως. Ωστόσο, κατά έναν περίεργο τρόπο οι καταθέσεις της είναι πενιχρές.

- Ο Γιώργος Σταθάκης, εκ των πλουσιοτέρων με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις του, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει μόλις τις βουλευτικές αποζημιώσεις, ενώ στη δήλωση του 2014 δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις καταθέσεις ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, που εμφάνιζε σε παλαιότερες δηλώσεις του. Πάντως, με την σύζυγό του εμφανίζει ακίνητη περιουσία 51 ακινήτων.

- Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δηλώνει εισοδήματα 125 χιλιάδες ευρώ, έχει 6 ακίνητα, 3 αυτοκίνητα και ένα φουσκωτό σκάφος 8,3 μέτρων. Δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες καταθέσεις στις τράπεζες.

- Ευκατάστατος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος δηλώσεις εισοδήματα 75.000 ευρώ και καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του, με εισόδημα 82.000 ευρώ, έχει καταθέσεις σε αγγλικές και ισπανικές τράπεζες ύψους 116.229 ευρώ και 27.231 στερλινών.

- Την ίδια ώρα, διατηρεί τις καταθέσεις της στο εξωτερικό, σύμφωνα με το πόθεν έσχες, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία δήλωσε για το 2014 εισοδήματα ύψους 118.620,32 ευρώ. 

Η κυρία Φωτίου σε 2 τραπεζικούς λογαριασμούς στην NATWEST έχει 97.113,15 στερλίνες ενώ σε 8 λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών έχει υπόλοιπο 22.849,77 ευρώ. 

- Άνετος οικονομικά ήταν και ο Γιάννης Βαρουφάκης, λίγο πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών το 2015. Εμφάνιζε εισόδημα 89.840 ευρώ -πριν γίνει βουλευτής- ενώ άλλα 32.108 ευρώ δήλωνε η σύζυγός του. Οι καταθέσεις τους είναι ξεπερνούν τις 70.000 σε τράπεζες της Ελλάδας, στην HSBC και στην Bank of America.

- Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Νίκου Ηγουμενίδη (ΣΥΡΙΖΑ) (κοινοί με σύζυγο τέκνα, γονείς) ανέρχονται σε 212.000 ευρώ

- Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης εμφανίζει τραπεζικές καταθέσεις ύψπους 249.000 ευρώ (κοινοί με σύζυγο και τέκνα). Επίσης, εμφανίζει χαρτοφυλάκιο μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας αποτίμησης περίπου 110.000 ευρώ.

- Η ευρωβουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα εμφανίζει αυξημένες τραπεζικές καταθέσεις με χρήματα που προήλθαν από δωρεές. Όπως δηλώνει η ίδια στο πόθεν έσχες για το 2015 (χρήση 2014) διατηρεί 340.843 ευρώ στην LCL της Γαλλίας και στην Πειραιώς σε Ελλάδα και Βουλγαρία με προέλευση χρημάτων από δωρεές και άλλα περίπου 8.200 ευρώ από την μισθοδοσία της ως ευρωβουλευτής. Επίσης, η ακίνητη περιουσία αποτελείται από διαμέρισμα 102 τ.μ. με αποθήκη και πάρκινγκ που της παραχώρησε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ακόμα 2 διαμερίσματα 72 και 75 τ.μ. με αποθήκες.

- Νέο μέλος στο «golden club» του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, καθώς η Ευφροσύνη (Φρόσω) Καρασαρλίδου εμφανίζει τραπεζικούς λογαριασμούς (κοινούς με τον σύζυγό της Παναγιώτη Παρχαρίδη) ύψους... 636.713 ευρώ. Μάλιστα, τα 159.382 εξ αυτών είναι «αποθηκευμένα» στην UBS της Ελβετίας.

- Ένα ακόμα δείγμα ότι τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών ξεπερνούν τις ιδεολογίες αποτελεί η δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Γιάννη Μπαλάφα, που πρωτοεισήλθε στην Βουλή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Ο νυν υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε στο πόθεν έσχες του 2014 (χρήση 2013) τραπεζικές καταθέσεις 449.754 ευρώ. Επίσης, εμφανίζεται να προχωρά σε αγορές ακινήτων (σ.σ. μερίδια σε διαμερίσματα, καταστήματα, οικίες κ.α). Το 2014 είχε εισοδήματα ύψους 20.911 ευρώ και ένα ΙΧ 1.390 κ.ε.


Πηγή : protothema.gr



Στα λευκά η Αθήνα, χιονίζει και στο κέντρο




Χιονίζει στην Αθήνα, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη το έχει «στρώσει» σε πολλά προάστια.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του Ζυγού.
Κλειστές είναι επίσης, η λεωφόρος Πεντέλης από το 4-14 στρατιωτικό νοσοκομείο, η Διονύσου από Θησέως εως Νέα Μάκρη και η επαρχιακή οδός Ελευσίνας Θήβας από το 4ο Χλμ.
Επι ποδός βρίσκονται τα μηχανηματα της Περιφέρειας. «Για μικροπροβλήματα τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται» έκανε λόγο μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99.5 ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος.
Κλειστή ειναι αυτή την ώρα η λεωφόρος Καρρέα, καθώς έχει ακινητοποιηθεί όχημα.
Στον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τα δρομολογια προς την Κηφισιά εκτελουνται λόγω πάγου έως το σταθμό Ειρήνη.
Νωρίτερα, προβλήματα και ουρές οχημάτων έως και 700 μέτρων είχαν σχηματιστεί στην εθνική οδό στο ύψος του Καπανδριτίου, όταν δίπλωσαν 2 νταλίκες, οι οποίες απομακρύνθηκαν.
Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.
Απαγορευτικό απόπλου ισχύει σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ σύμφωνα με το λιμενικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμιακές γραμμές Αγία Μαρίνα Νέα Στείρα καθώς και οι γραμμές, Καβάλα- Πρινου, Κεραμωτή- Θάσος, Αλεξανδρουπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.
Πού υπάρχουν προβλήματα
Λόγω χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξής περιοχές, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγη ώρα, η Τροχαία:
  • Στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του εστιατορίου «Ζυγός» στο ρεύμα προς το καζίνο
  • Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.
  • Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Θησέως στην Εκάλη.
  • Παράλληλα, σύμφωνα με την Τροχαία, δεν επιτρέπεται, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Σχηματαρίου.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ανάλογων φορτηγών στην περιφερειακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από το 3,5 χλμ στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.
Επέλαση του χιονιά σε πολλές περιοχές της χώρας
Πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες σε Βοιωτία και Ήπειρο. Χιόνισε μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα.
Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων και σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την περιφέρεια.
Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους εκτός από το πυκνό χιόνι και τον παγετό, αναμένονται βοριάδες που θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο.
Η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει ως και 6 βαθμούς υπό το μηδέν.
Το θερμόμετρο στο λεκανοπέδιο δεν θα ξεπεράσει σήμερα τους 4 βαθμούς Κελσίου.
Ο χιονιάς θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, με σταδιακή βελτίωση απο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Newsroom ΔΟΛ