Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Αυξήθηκε στα 80,5 έτη το προσδόκιμο ζωής



Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και έφτασε κατά μέσον όρο τα 80,5 έτη το 2013, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο κάτω μέρος του καταλόγου.

"Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση", δηλαδή ο αριθμός κατά μέσον όρο των ετών που αναμένεται να ζήσει μια γενιά αν συνεχίσουν να ισχύουν οι συνθήκες θνησιμότητας του έτους της γέννησής της, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 χρόνια από το 1970, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο "Πανόραμα της Υγείας 2015".

Το προσδόκιμο "εξακολουθεί να αυξάνεται τακτικά" κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μήνες ετησίως και "τίποτε δεν προμηνύει μια επιβράδυνση" του αυξητικού αυτού ρυθμού στη ζώνη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, διευκρινίζει ο διεθνής οργανισμός που αριθμεί 34 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές από τις ανεπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως το Μεξικό, η Χιλή ή η Τουρκία.

Το κέρδος αυτό σε μακροβιότητα εξηγείται από "τη βελτίωση του τρόπου ζωής", μια καλύτερη παιδεία και τις "προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά την υγεία", σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Πρώτες στον κατάλογο είναι η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Γαλλία: το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις χώρες αυτές, ανδρών και γυναικών μαζί, όπως υπολογίστηκε για το 2013, ξεπερνάει τα 82 έτη, με την Ιαπωνία να φτάνει τα 83,4 έτη και την Ισπανία τα 83,2 έτη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση του καταλόγου αυτού των 34 χωρών μελών με προσδόκιμο τα 81,4 έτη.

Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται κατά φθίνουσα σειρά η Ινδονησία (70,9 έτη), η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με τις τρεις τελευταίες να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, από τα 70,7 έτη στη Ρωσία, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται στα 66,5 στην Ινδία και στα 56,8 στη Νότια Αφρική.

Στο κάτω μέρος του καταλόγου βρίσκονται εξάλλου και το Μεξικό (74,6 έτη), η Ουγγαρία (75,7 έτη), η Σλοβακία (76,5 έτη) και η Τουρκία (76,6 έτη). Ωστόσο για την τελευταία, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι έχει σημειώσει "σημαντικές προόδους όσον αφορά τη μακροβιότητα" και πλησιάζει γρήγορα τον μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης αυτής με προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση τα 78,8 έτη, αν και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία ανά κάτοικο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίζονται "πιο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας", μια "μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών", όπως επίσης και "πιο υψηλά ποσοστά θυμάτων τροχαίων και ανθρωποκτονιών".

Η κακή αυτή θέση που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ στην κατάταξη αυτή εξηγείται επίσης από την "δύσκολη κοινωνικό-οικονομική κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και τα προβλήματα πρόσβασης και συντονισμού στην περίθαλψη για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες", προσθέτει ο οργανισμός.


Πηγή : Nooz.gr


Βούτσης: Ο Σούλτς χαρακτηρίζει 'αρρωστημένους εγκεφάλους' όσους πιέζουν για τα δάνεια




Ποια ήταν τα σχόλια του Μάρτιν Σουλτς για το θέμα των "κόκκινων δανείων". Τα λόγια του μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο αργότερα διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για δηλώσεις

Στήριξη στην Ελλάδα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και για το ασφαλιστικό παρέσχε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όπως απεκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος του παρέθεσε γεύμα εκ μέρους του  ελληνικού κοινοβουλίου.

«Ο κ. Σουλτς αναγνώρισε ότι έχουμε σε όλα δίκιο και ότι είναι ανόητα αυτά που μας ζητάνε. Από τα σπίτια που πρέπει να σωθούν μέχρι και το ασφαλιστικό» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτοντας τι διημείφθη στο γεύμα. «Μας είπε ότι κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι θέτουν τέτοια ζητήματα και σας τα ζητάνε όλα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, κατά τη σύντομη ενημέρωση που παρείχε σε επιτροπή της Βουλής σχετικά με τα αποτελέσματα του γεύματος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε, μάλιστα, «πολύ χαρούμενος» για τη στάση του Προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,  αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πρέσβεις.

Απόδοση και όχι δηλώσεις

«Όσα απέδωσα στον Σούλτς δεν αποτελούν δηλώσεις του αλλά ελεύθερο σχολιασμό» διευκρίνισε αργότερα ο κ. Βούτσης

Αργότερα, πάντως, ο Νίκος Βούτσης επιχείρησε να μετριάσει το θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις αναφορές του κ. Σουλτς τονίζοντας ότι τα λόγια που απέδωσε στο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου είναι μεν ακριβή αλλά δεν συνιστούν «δηλώσεις Σουλτς». Υποστήριξε αντίθετα ότι τα όσα είπε συνιστούν «ελεύθερο σχολιασμό» των σχολίων που έκανε κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε, μάλιστα, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως όσα ανέφερε στην αίθουσα της επιτροπή περί των σχολίων του κ. Σουλτς μεταδόθηκαν από «ατύχημα» καθώς είχε αρχίσει η αναμετάδοση από το εσωτερικό κύκλωμα χωρίς να έχουν ξεκινήσει όμως οι εργασίες της επιτροπής. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνονται οι εν λόγω αναφορές Σουλτς ως επίσημες δηλώσεις. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι στην ουσία τους ισχύουν όλα τα λεχθέντα.



Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή : news247.gr


Είπατε κάτι; Βαρουφάκης: Θα ήθελα να γίνω Καγκελάριος της Γερμανίας!




Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου μία τα λέει και μετά λέει άλλα και τα διαψεύδει ο Βαρουφάκης!!

άθρο

Σε συνέδριο των Financial Times στο Λονδίνο ο Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: “Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε οποιαδήποτε δουλειά στην Ευρώπη, ποια θα ήταν αυτή;”

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Business Insider τόνισε πως θα ήθελε να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας κι αυτό για να αλλάξει το μέλλον της ευρωζώνης!
«Θα ήθελα να γίνω Καγκελάριος της Γερμανίας, φυσικά», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε αστειευόμενος: «Θα έπρεπε βέβαια να φρεσκάρω τα γερμανικά μου».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως αν γινόταν Καγκελάριος θα έθετε σε εφαρμογή ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων προκειμένου να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ταμείου φτώχειας από την ΕΚΤ και επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και start-ups που ασχολούνται με την τεχνολογία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Διευκρινίσεις Βαρουφάκη για το “θέλω να γίνω Καγκελάριος”

Διευκρινίσεις, μέσω Twitter έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με απάντηση που του αποδόθηκε να έχει δώσει σε συνέδριο των Financial Times στο Λονδίνο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως δεν είπε πως θα ήθελε να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας, αλλά πως απάντησε ότι η θέση της Μέρκελ είναι η μόνη στην Ευρώπη με δυνατότητα άσκησης ουσιαστικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης έγραψε στο Twitter:

“«Υπάρχει θέση εξουσίας στην Ευρώπη με δυνατότητα άσκησης ουσιαστικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής της ευρωζώνης;» ερωτήθηκα.

«Ναι, της Γερμανίδας Καγκελαρίου» απάντησα. «Ο Βαρουφάκης θέλεις να γίνει Καγκελάριος της Γερμανίας» διαδίδει η τρόικα εσωτερικού. Καλημέρα”.


Αποσύρεται η διάταξη για αύξηση φόρου στα μικρά ζυθοποιεία - Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ



Τη ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της μπίρας που παράγεται από μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και σύσσωμη η αντιπολίτευση στη συζήτηση που πραγματοποιείται στις επιτροπές της Βουλής.

Η ρύθμιση περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια το απόγευμα.

Μετά την απόρριψή του, το συγκεκριμένο άρθρο αποσύρεται και δεν θα έλθει στην ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝΕΛ είχαν προαναγγείλει την αντίθεσή τους στην εν λόγω ρύθμιση, από την οποία η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.



Πηγή: euro2day.gr


Εξαφανίζουν την ιστορία : Εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου η ποντιακή Γενοκτονία



Ολος ο ποντιακός Ελληνισμός ζητεί την παραίτηση Φίλη - Ανω κάτω η Βουλή, διακομματικά πυρά κατά Φίλη - Ερωτήματα καθώς ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Γεροβασίλη τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα και παρέπεμψαν στις δηλώσεις του προηγούμενου εκπροσώπου - Αύριο συγκεντρώσεις Ποντίων-«Εκρηξη» και στο Twitter

Ισχυρό προβληματισμό για το αν οι δηλώσεις Φίλη εντάσσονται σε ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό προκαλεί ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την οποία υποστηρίζει ότι εξαιρέθηκε η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ύλη της Γ' Λυκείου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, η εξαίρεση της διδασκαλίας έγινε με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούνιο όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλά για αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του "Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα", «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου» και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές».

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Αναιτιολόγητη εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την εξεταστέα- διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου 

Παρά τις επανειλημμένες Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει ακόμα απαντήσει, ως οφείλει θεσμικά, για την αναιτιολόγητη και εθνικά προκλητική ενέργεια της εξαίρεσης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου.

Σημειώνεται ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 96080/ΦΕΚ Β’ 1186/19.06.2015, η οποία αφορά τον καθορισμό της εξεταστέας-διδακτέας ύλης των Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το έτος 2015-2016, μεταβλήθηκε το περιεχόμενό της για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κυριότερη των αλλαγών αυτών αποτελεί η αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του «Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα», στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

Την ενέργεια αυτή, που υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές, ήρθε να συμπληρώσει η δημόσια δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία, το βράδυ της 2.11.2015, αμφισβήτησε ευθέως τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διαπράττοντας έτσι μια μέγιστη εθνική ασέβεια και μια ωμή παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Ιδίως, μάλιστα, σε μια περίοδο η χώρα μας δίνει αγώνα τόσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, όσο και για τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

-Για ποιους λόγους και με ποια ιστορικά κριτήρια εξαιρείται από φέτος το κεφάλαιο που πραγματεύεται την Περίοδο του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα και, ιδιαίτερα, της Γενοκτονίας των Ποντίων, από τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ’ Λυκείου, της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού;

-Προτίθεται να επανεισάγει το κεφάλαιο που πραγματεύεται την Περίοδο του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ο αιώνα στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ’ Λυκείου, της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκαταστήσει την ιστορική ασέβεια που διέπραξε με τις προχθεσινές του δηλώσεις τόσο απέναντι στους Έλληνες του Πόντου όσο και στην Εθνική μνήμη;

Ολος ο ποντιακός Ελληνισμός ζητεί την παραίτηση Φίλη

Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιτική κατακραυγή για τον Νίκο Φίλη και τις δηλώσεις άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής το σύνολο σχεδόν των κομμάτων καταδίκασε τον υπουργό Παιδείας με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις αποτυπώνουν την προσωπική άποψη του κ. Φίλη και πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για μικροπολιτικούς λόγους.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) μίλησε για «ανεκδιήγητη αναφορά του κ. Φίλη για γενοκτονία που η Βουλή έχει ψηφίσει» και ζήτησε «να πάρει θέση η Βουλή, να αποδοκιμαστεί ο Υπουργός παιδείας και με ψηφοφορία. Τις προσωπικές απόψεις να τις πει στην παρέα του».

Στήριξη στον υπουργό Παιδείας επιχείρησε να δώσει η υφυπουργός του Σία Αναγνωστοπούλου που διαμαρτυρήθηκε έντονα από τα έδρανα με τον κ. Λοβέρδο να της εξηγεί πως: «Τα σκέρτσα των σαλονιών της επιστήμης δεν αφορούν την πολιτική – να καταδικάσουμε ρητά τον Υπουργό». Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έγιναν σήμερα στη Βουλή

Γεγονός είναι, πάντως, πως ο κ. Φίλης με τις δηλώσεις του για τους Ποντίους κινδυνεύει να μετατραπεί σε persona non grata, δηλαδή σε ανεπιθύμητο πρόσωπο, σχεδόν για το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Αμφισβητώντας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις την επιστημονική ακρίβεια του όρου «γενοκτονία» για την μαζική εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού, ο κ. Φίλης τοποθέτησε τον εαυτό του στο μάτι ενός κυκλώνα οργισμένων αντιδράσεων και κατακραυγής, ακόμη και από τους ίδιους τους συντρόφους του εντός ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε επίσης σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στην πλέον ακατάλληλη συγκυρία, καθώς υπάρχει μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Κάποια από αυτά, μάλιστα, όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφορούν αμέσως τον κ. Φίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί ευθέως με τον υπουργό του για το ζήτημα που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να διαμηνύσει μέσω «κυβερνητικών κύκλων» ότι διαχωρίζει τη θέση του: «Υπάρχει απόφαση της Βουλής που την έχουμε ψηφίσει για την γενοκτονία των Ποντίων, δικαίωμά του Νίκου Φίλη, είναι όμως οι προσωπικές απόψεις» είναι η φράση του Αλέξη Τσίπρα όπως διέρρευσε τεχνηέντως το Μαξίμου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπύκνωσε σε δύο tweets την ενόχληση που πολλοί, επώνυμοι και μη, ένιωσαν με τις άστοχες και άκαιρες δηλώσεις του κ. Φίλη, γράφοντας: «Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί αναγνωρισμένο θεσμικά και ιστορικά γεγονός. Προκαλεί κατάπληξη η χθεσινή αντιεπιστημονική τοποθέτηση Φίλη. Η Παιδεία χρειάζεται ανθρώπους με μόρφωση, καλλιέργεια, αίσθημα ευθύνης, συνείδηση. Όχι προχειρολόγους που μαθαίνουν στην πλάτη των παιδιών».

Κι αν οι επικρίσεις της κ. Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποδοθούν εν μέρει στην γνωστή κόντρα της με τον κ. Φίλη, αντίστοιχη επιφύλαξη δεν υπάρχει για τον νυν πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι «πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και κρίνεται γι' αυτές».

Αναταραχή όμως και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει προκληθεί από τις δηλώσεις Φίλη. Εναντίον του τάχθηκε ευθέως ο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης: «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έντονη ήταν επίση η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη διαφορά στην ορολογία: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο 'γενοκτονία', γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής».

Με τη σειρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη δήλωσε: «Η καταγωγή μου είναι από το Πόντο. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κερασούντα και είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Η δήλωση του κ. Φίλη ήταν ατυχής και έτσι πρέπει να την ερμηνεύσουμε στην επιτροπή μας (σ.σ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς)».

Το φάντασμα του «συνωστισμού»

Δυναμική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνικό αίσχος», ενώ παραλλήλισε τον υπουργό Παιδείας με την κα Μαρία Ρεπούση: «Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Ρεπούση και τον περίφημο 'συνωστισμό' στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού».

Σε δήλωση αποδοκιμασίας του υπουργού Παιδείας προχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την εκπρόσωπο τύπου, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη να δηλώνει ότι «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923. Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση! Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και το Ποτάμι καταδίκασαν τις δηλώσεις Φίλη. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ως νυν αρχηγός καθώς και οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Φίλη, ενώ 45 βουλευτές του κόμματος απαίτησαν την αποπομπή του υπουργού. «Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ενώ με απόφασή της, το 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως 'Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο', εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «θλιβερό» τον υπουργό Παιδείας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία» έγραψε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter.

Ομοβροντία ποντιακών πυρών κατά Φίλη

Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο. Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου. Παρόλ' αυτά, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πχ ότι η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ίδιο έχουν κάνει επίσης τα κοινοβούλια της Κύπρου, της Σουηδίας και της Αρμενίας, επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία.

Η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέμα γενοκτονιών σε όλον τον κόσμο, το 2007 αναγνώρισε και επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων. Μάλιστα στην απόφαση-ψήφισμα η IAGS υποστηρίζει: «Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες. Εκτιμώντας ότι η oθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η oθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ των έτων 1914 και 1923 συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

Αποφασίζεται η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)».

Αύριο στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Πόντιοι: O υπουργός τους αγνόησε

Να τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση και να αποδοκιμάσει τις θέσεις του υπουργού Παιδείας, ακόμη και να τον αποπέμψει από τη θέση του ζητούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ποντιακών φορέων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν με άρθρο του στην «Αυγή», ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσει. «Πιστεύουμε ότι σήμερα ως υπεύθυνος υπουργός Παιδείας θα επαναπροσδιορίσετε τις μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα απόψεις σας», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή που υπέγραφε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης. Για την ιστορία, η συνάντηση όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά ο κ.Φίλης επέστρεψε δριμύτερος, εμμένοντας στις αμφιλεγόμενες θέσεις του. «Νιώθω λύπη και αγανάκτηση για όσα άκουσα» λέει στο protothema.gr ο κ. Παρχαρίδης. Και καταγγέλλει ότι «ο υπουργός είναι πλήρως ανιστόρητος, προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και διαστρεβλώνει την ιστορία. Η αναγνώριση στηρίζεται σε νομικά κριτήρια και ιστορικά ντοκουμέντα. Δυστυχώς, από τη θέση του υπουργού Παιδείας πια, περνά ένα μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία των Ποντίων και κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να προχωρήσει στην αναγνώριση της.

Θέλαμε να συναντηθούμε και να του εξηγήσουμε με ιστορικά ντοκουμέντα και νομικά κριτήρια αυτό που αναγνωρίζεται επισήμως από άλλες χώρες και θεσμούς. Λυπάμαι πολύ, αλλά ο κ.Φίλης όχι μόνο δεν μας δέχτηκε, αλλά ούτε μια απάντηση δεν έστειλε. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο κ. Φίλης θα ενημερωνόταν για τα ιστορικά γεγονότα και σήμερα δεν θα επαναλάμβανε αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό ζητάμε νέα συνάντηση με τον κ. Φίλη, να ενημερωθεί και να διευκολυνθεί και ο ίδιος από τη δύσκολη θέση στην οποία έβαλε τον εαυτό του» τονίζει ο κ. Παρχαρίδης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση εφόσον δεν ανακαλέσει.

Την αποπομπή του υπουργού ζητεί ευθέως και o πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης, ενώ παραλληλα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις «ανιστόρητες» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. «Δυστυχώς ο κ. Φίλης επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και από την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε εκφράσει την θέση μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική πλευρά. Αν ο κ. Φίλης δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, ας αναγνωρίσει την επίσημη θέση της Ελλάδας επί του θέματος. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την παιδεία των παιδιών μας στα χέρια τέτοιων ανθρώπων» δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Αναστασιάδης, καταλήγοντας: «Ο κ. Φίλης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση, γι' αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαντήσει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις του κ.Φίλη. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παύσει τον υπουργό Παιδείας από τα καθήκοντά του».

Νομικά εκτεθειμένος ο υπουργός;

Το χρονικό του όλου ζητήματος περί την γενοκτονία των Ποντίων έχει ως εξής: Το βράδι της Δευτέρας ο κ. Φίλης είπε στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star ότι «έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην αιματηρή εθνοκάθαρση και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια. Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και, επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό δήλωσαν μετά τις αντιδράσεις ότι όσα είπε ο κ. Φίλης αποτελούν «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό». Αμέσως οι ποντιακές ενώσεις εξέφρασαν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ νομικοί κύκλοι διατύπωσαν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Κι αυτό διότι η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ).

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορει να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.


Πηγή 



Παπαγγελόπουλος: Υπάρχουν σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης




Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τον 'Αρειο Πάγο και ενημερώθηκε και για την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου

Σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης, εντόπισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, μετά τη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και την πρόεδρο του Α.Π., Βασιλική Θάνου.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Ζαγοραίου, ξεκίνησε από την Εισαγγελία Εφετών, κατόπιν παρερμηνείας εγγράφου της κυρίας Κουτζαμάνη.  

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Εισαγγελέα και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ζήτησα ενημέρωση για ορισμένα θέματα που ρίχνουν σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης η οποία, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να λειτουργεί σε άπλετο φως. Μεταξύ άλλων ζήτησα ενημέρωση και για την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίου, όπως πληροφορήθηκα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με διαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν έχει κινήσει αυτή την πειθαρχική διαδικασία. Κατόπιν τούτου γεννώνται ερωτηματικά αν είναι σύννομη η διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και θεωρώ ότι πρέπει το θέμα αυτό να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα.

Θα παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μου σχετικά με την εν λόγω υπόθεση αλλά και όποια άλλη στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιούνιο η κυρία Κουτζαμάνη είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να διερευνηθούν οι καταγγελίες  επιχειρηματία   που έκανα λόγο ότι ταυτόχρονα τρεις εισαγγελείς των ερευνούν, κάτι που δεν είναι σύνηθες.

Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Εφετών ο οποίος εξέλαβε, όπως όλα δείχνουν, ότι είχε λάβει εντολή διενέργειας πειθαρχικού ελέγχου και έτσι άρχισε να καλεί τους εισαγγελείς στο γραφείο του.

Όμως, η ενεργεία αυτή του εισαγγελέως Εφετών προκάλεσε  δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία
έφεραν τους εν λόγω εισαγγελείς να εκφοβίζονται, ενώ  προσπαθούσαν   να ασκήσουν έντιμα το λειτούργημά τους.

Άλλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πειθαρχικές διώξεις των εισαγγελέων που εξέτασαν τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ο κ. Ζαγοραίος και ομάδα εισαγγελέων πήγαν στο Παρίσι και εξέτασαν εκεί τον άνθρωπο που υπέκλεψε  τη λίστα Λαγκάρντ.

Κάτι όμως για το οποίο η κυρία Κουτζαμάνη δεν είχε ενημερωθεί, αν και  ιεραρχικά είναι στην κορυφή της  εισαγγελικής πυραμίδας, αλλά το πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου.

Αντίθετα, η αποστολή των Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι ήταν γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην συνέχεια και συγκεκριμένα χθες η κυρία Κουτζαμάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβίβασε  όλα τα δημοσιεύματα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη και του παρήγγειλε να διενεργήσει έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί το τι ακριβώς έγινε στην υπόθεση αυτή και το πως παρερμηνεύθηκε το έγγραφό της με το οποίο ζητούσε την διενέργεια έρευνας και όχι πειθαρχικής έρευνα.

Σήμερα, ο κ. Παπαγελλόπουλος επισκέφθηκε τον ¨Άρειο Πάγο και κατά τις συναντήσεις που είχε τόσο με την κυρία Κουτζαμάνη, όσο και με την κυρία Θάνου, συζητήθηκε και το επίμαχο θέμα του πειθαρχικού ελέγχου των εισαγγελικών λειτουργών.

Πάντως, δικηγορικοί κύκλοι κάνουν λόγο για περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο ηγεσιών στο δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου.



Πηγή : protothema.gr


Δικαιοσύνη στη Σταμάτη: "Φέρε τα λεφτά της εγγύησης για να παραμείνεις ελεύθερη"




Του Παναγιώτη Στάθη

"Φέρε τα λεφτά της εγγύησης για να παραμείνεις ελεύθερη", είναι το νέο μήνυμα που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε το μεσημέρι το αίτημα της κατηγορουμένης για άρση του όρου της καταβολής εγγυοδοσίας λόγω απορίας που είχε καταθέσει η κα Σταμάτη, συνεπώς έχει προθεσμία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου να καταθέσει τις 50.000 ευρώ άλλως θα οδηγηθεί κε νέου στις φυλακές.  

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν μείωση της χρηματικής εγγύησης των 50.000 ευρώ που της επέβαλε ως όρο για την αποφυλάκιση της πριν από λίγες μέρες. Με βάση την προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι 31 Οκτωβρίου οι κατηγορούμενοι δε χρειάζονταν να καταβάλλουν τις εγγυοδοσίες λόγω των capital control. 

Η ισχύς της απόφασης αυτής όμως εξέπνευσε και δεν ανανεώθηκε με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι (και η κα Σταμάτη) να πρέπει να καταβάλλουν τα χρήματα μέχρι τις 6/11. Υπενθυμίζεται οτι η κατηγορουμένη  έχει προσφύγει μέσω των συνηγόρων της Φρ. Ραγκούση και Γιάννη Παγορόπουλου κατά της απόφασης  του Υπουργού Δικαιοσύνης βάσει της οποίας έληξε η αναστολή καταβολής εγγυήσεων, με το σκεπτικό ότι τα capital control παραμένουν εν ισχύ.
 
Η προσφυγή της συζητείται αύριο στο Δ' τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου



Πηγή : capital.gr


Κτύπησε και η Ρεπούση: «Τα Κοινοβούλια δεν έχουν καμία δουλειά να αποφαίνονται για το ιστορικό παρελθόν»




Είναι δουλειά της ιστορικής επιστήμης να αποφαίνεται, να ερευνά και να κρατά ζωντανό το παρελθόν, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 η Μαρία Ρεπούση, σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Ν. Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
«Τι δουλειά έχουν τα κοινοβούλια να αποφαίνονται για το παρελθόν; Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι» σημείωσε, για να εξηγήσει: «Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, διότι τα εθνικά κοινοβούλια -δεν μιλάω για τα διεθνή φόρα, ούτε για τον ΟΗΕ-, δεν έχουν δουλειά να αποφαίνονται για το ιστορικό παρελθόν. Υπάρχει η ιστορική επιστήμη η οποία ερευνά, συμπληρώνεται, αλλάζει μέσα στα χρόνια και έχει να κάνει με τη διατήρηση του ιστορικού παρελθόντος, δηλαδή με το να το καθιστά κάθε φορά ζωντανό. Το πρώτο λάθος -κατά την άποψή μου-, βρίσκεται εκεί».
Με αφορμή τις δηλώσεις του Ν. Φίλη, είπε:

«Τα εθνικά κοινοβούλια προχώρησαν και όχι μόνον αποφαίνονται για το παρελθόν, χαρακτηρίζουν τι έγινε και τι δεν έγινε, αλλά έχουν ψηφίσει και νόμους που ποινικοποιούν την αντίθετη άποψη. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

» Από το 2008 υπάρχει μια διεθνής πρωτοβουλία που ονομάζεται 'Ελευθερία για την Ιστορία'. Έχει υπογραφεί από 1.374 επιφανείς ιστορικούς, από 49 χώρες σε όλο τον κόσμο, η οποία κάνει έκκληση στον ορθό λόγο των πολιτών και υποστηρίζει ότι η ιστορία δεν μπορεί να είναι σκλάβα ούτε της επικαιρότητας, ούτε της εθνικής εξωτερικής πολιτικής του κάθε κράτους, ούτε να γράφεται καθ' υπαγόρευση της μνήμης, που δεν είναι ενιαία, είναι ανταγωνιστική.

» Σε ποιο κόσμο οδηγούμαστε, μέσα από αυτή την ανάμειξη της πολιτικής στην ιστορία; Εάν κάποια κοινότητα, κάποιο έθνος, κάποια θρησκευτική ομάδα, αισθάνεται ότι έχει λόγους να διεκδικήσει, ποινικά, κάποια αναγνώριση, υπάρχουν διεθνή φόρα και ο ΟΗΕ που διασφαλίζει αντικειμενικότητα στις αποφάσεις και την χρησιμοποίηση των όρων, γιατί όλα αυτά είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας».

Σχετικά με τη διάταξη για ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης αναφορικά με τις αναγνωρισμένες από την Βουλή των Ελλήνων Γενοκτονίες, η ίδια τόνισε:
«Μια διάταξη που δεν ψήφισε τότε ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εγώ προσωπικά, παρόλο που το κόμμα μου τότε, η ΔΗΜΑΡ είχε ταχθεί υπέρ αυτής. Την θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτή η ιστορία των νόμων της μνήμης, τι πρέπει να θυμόμαστε και τι πρέπει να ξεχάσουμε και ποιος τιμωρείται για το τι θυμάται και τι λέει, έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα.

» Στη Γαλλία έγιναν δίκες με βάση τους νόμους της μνήμης. Εάν θεσπίσουμε τέτοιες πρακτικές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από πολύ καλές προθέσεις, δηλαδή η ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος ήταν αυτή που οδήγησε στο να ψηφίζονται οι σχετικές διατάξεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

» Εκεί, στην άρνηση του Ολοκαυτώματος, κρυβόταν στην ουσία η δικαιολόγηση της ναζιστικής θηριωδίας. Αν και η αφετηρία ήταν σωστή, οδηγούμαστε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Στην Ελλάδα, έχουμε καταλήξει να ασκείται ένα είδος εθνικής τρομοκρατίας.
» Η εθνική ορθότητα έχει φτάσει να τρομοκρατεί κάποιον ιστορικό, πολιτικό, που μπορεί να έχει μια διαφοροποίηση στην κυρίαρχη εθνική άποψη. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Και δεν είναι αλήθεια το επιχείρημα που λένε τώρα για τον κ. Φίλη, ότι είναι υπουργός Παιδείας, διότι τα έχω υποστεί κι εγώ -που δεν ήμουν υπουργός Παιδείας-, ιστορικοί, αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι τόλμησαν να θέσουν κάποια ερωτήματα στο κυρίαρχο εθνικό αφήγημα. Πρέπει ανεξαρτήτως κομμάτων, να βγουν οι φωτισμένοι άνθρωποι αυτού του τόπου -γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί- και να μιλήσουν».
Για τις ανακοινώσεις των κομμάτων σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, η κ. Ρεπούση δήλωσε: «Προσωπικά, τρόμαξα με τις ανακοινώσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι πολύ ανησυχητικά».



Πηγή : imerisia.gr


Πόσο κοντά βρεθήκαμε σε μια έκρηξη του Ηφαιστείου στη Σαντορίνη το 2012. Ποιες οι εκτιμήσεις για το μέλλον



Έτσι με αφορμή το παράδειγμα της Σαντορίνης, καθώς το 2011 και το 2012 παρατηρήθηκε αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για πιθανή νέα έκρηξη του ηφαιστείου, μια ομάδα γεωλόγων αποφάσισε να ερευνήσει το φαινόμενο.

Μάλιστα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ScientificReports, τρεις γεωλόγοι, συμπεριλαμβανομένης και μιας Ελληνίδας της Κυριακής Δρυμώνη, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Όσον αφορά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης αυτό εξερράγη πριν από περίπου 3.650 χρόνια, ωστόσο παρατηρείται κάποιου είδους δραστηριότητα με πιο πρόσφατη αυτή του 2011 και 2012 και δεδομένου ότι ο τουρισμός στο νησί μπορεί να φτάσει και τις 50.000 το καλοκαίρι ακόμη και μια μικρή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές προβλήματα.

Οι επιστήμονες αναφερόμενοι στην αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Σαντορίνη το 2011 και το 2012, σχολιάζουν ότι σύμφωνα με την μελέτη το μάγμα στο εσωτερικό των βράχων του ηφαιστείου της Σαντορίνης πράγματι αναζωπυρώθηκε.

Η δραστηριότητα προκλήθηκε από μάγμα που ανέβηκε από μεγάλα βάθη στην επιφάνεια (4χιλιόμετρα βάθος) και συγκεκριμένα σε θαλάμους με προϋπάρχον μάγμα. Με μετρήσεις που έκαναν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 21 εκατ. κυβικών μέτρων μάγματος εισήλθαν στους συγκεκριμένους θαλάμους. Αυτό έγινε σε δύο φάσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Όμως για να υπάρξει έκρηξη θα πρέπει η πίεση που ασκεί το μάγμα στους βράχους να ξεπεράσει την εξωτερική πίεση κάτι που δεν συνέβη. Όμως τίθεται το ερώτημα πόσο κοντά απείχαμε από μια τέτοια εξέλιξη;

Για να προκύψει ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, θα πρέπει το μάγμα να ξεπεράσει τα 0.04 κυβικά χιλιόμετρα. Την περίοδο 2011 -2012 το μάγμα έφτασε στην μισή ποσότητα μόλις μέσα σ΄ένα χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως μια έκρηξη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι απίθανη.

Όμως πριν από τον όποιο πανικό πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά βασίζονται σε μοντέλα και δεν μπορούμε μα μιλάμε για ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.




Πηγή : huffingtonpost.gr


Υπάρχουν ακόμα σοβαροί πολτικοί : Η Ντόρα στη συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων και δημοκρατίας



Όταν οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας ασχολούνται με το εάν θα ζήσουν τον μύθο του μέσα από ένα debate αγνοώντας τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών που τους ξεσκίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Μια κυβέρνηση που την εκπροσωπούν τύποι όπως ο Φίλης σε μια Ελλάδα που υποφέρει και παρακμάζει υπάρχουν ακόμα σοβαρές πολιτικές προσωπικότητες που προσπαθούν με την παρουσία τους και την σοβαρότητα τους να δείξουν ότι Ελλάδα έχει πολιτικούς που μπορούν να κάνουν την διαφορά και δεν είναι όλοι όπως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκπροσωπεί τη χώρα μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στο Παρίσι.

Από εκεί ανέβασε και μία φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Twitter.


K.B.


Η Γαλλίδα που έμεινε 25 χρόνια κλειδωμένη στη σοφίτα επειδή αγάπησε τον λάθος άνδρα



Ιστορία έρωτα και τιμωρίας από τον 19ο αιώνα..

Ο έρωτας με τον λάθος άνδρα ήταν στο παρελθόν μεγάλη υπόθεση για τις οικογένειες που είχαν κόρες.

Μια τέτοια τραγωδία αφηγείται και η ιστορία μιας νεαρής Γαλλίδας από το 1876, την οποία η μητέρα της κλείδωσε στη σοφίτα επί 25 ολόκληρα χρόνια.

Στο Παρίσι του 1876, η 25χρονη Blanche Monnier αναζητούσε έναν άνδρα για να «ταχτοποιηθεί». Ερωτεύτηκε όμως έναν μεγαλύτερό της, πάμφτωχο δικηγόρο.
Εκείνη ήθελε να τον παντρευτεί αλλά η μητέρα της δεν τον ενέκρινε.

Και ξαφνικά, η Blanche απλώς εξαφανίστηκε.
Κανείς στη Γαλλία δεν την ξαναείδε.

Η μητέρα και ο αδελφός της την πένθησαν και συνέχισαν τη ζωή τους. Πίσω από αυτό το προσωπείο, ωστόσο, έκρυβαν ένα τρομακτικό μυστικό.



Στις 32 Μαΐου του 1901, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Παρισιού έλαβε ένα μυστηριώδες γράμμα. Ήταν ανυπόγραφο και ανέφερε: «έχω την τιμή να σας ενημερώσω για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Αναφέρομαι σε μια ανύπαντρη γυναίκα που είναι κλειδωμένη στο σπίτι της Madame Monnier. Λιμοκτονεί και ζει μέσα στα σκουπίδια εδώ και 25 χρόνια-με μια κουβέντα, ζει μέσα στη βρώμα».



Σοκαρισμένη από την επιστολή, η αστυνομία αποφάσισε να ερευνήσει την οικία Monnier παρά την εξαιρετική φήμη της οικογένειας. Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το σπίτι ανακάλυψαν μια πόρτα κλειδωμένη με λουκέτο στον επάνω όροφο. Όταν έσπασαν το λουκέτο, μια απαίσια μυρωδιά τους έπνιξε.

Προς μεγάλη έκπληξή τους αντίκρισαν μια αποστεωμένη γυναίκα, θαμμένη μέσα σε φαγητό και τις ίδιες της τις ακαθαρσίες, να αιφνιδιάζεται από το φως που δεν είχε δει τα τελευταία 25 χρόνια.
Η Blanche Monnier με βάρος πλέον στα 25 κιλά είχε μείνει φυλακισμένη για ένα τέταρτο του αιώνα. Το διάστημα αυτό δεν είχε αντικρίσει άλλον άνθρωπο ούτε καν το φως.



«Η άτυχη γυναίκα ήταν ξαπλωμένη εντελώς γυμνή πάνω σε ένα σάπιο χαλασμένο στρώμα. Γύρω της τα απορρίμματα είχαν δημιουργήσει ένα στρώμα πάνω από τα πάντα: ακαθαρσίες, κομμάτια κρέατος, λαχανικά, ψάρια και μουχλιασμένο ψωμί», ήταν η τρομακτική περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα.
«Υπήρχαν έντομα που περπατούσαν πάνω στο κρεβάτι. Ο αέρας ήταν τόσο βαρύς που δεν μπορούσες να ανασάνεις, η δυσοσμία ήταν τόσο έντονη που δεν αντέχαμε να συνεχίσουμε την έρευνα».
Η Madame Monnier, που είχε λάβει και βραβείο για την προσφορά της στην πόλη, συνελήφθη αμέσως.
Πέθανε στη φυλακή 15 ημέρες αργότερα αφότου είχε ομολογήσει την αποτρόπαια μοίρα που επιφύλασσε στην κόρη της. Όταν η νεαρή κοπέλα αρνήθηκε να διακόψει τη σχέση της με τον δικηγόρο, εκείνη την κλείδωσε στο μικροσκοπικό δωμάτιο μέχρι να κάνει πίσω.



Για 25 χρόνια η Blanche έτρωγε τα αποφάγια από τα γεύματα της μητέρας της. Η «ποινή» της συνεχίστηκε ακόμα και μετά το θάνατο του αγαπημένου της, το 1885.
Ο αδελφός της, Marcel, δικάστηκε για την παροχή βοήθειας στη μητέρα τους και καταδικάστηκε  σε 15μηνη φυλάκιση. Αργότερα υποστήριξε πως η αδελφή του θα μπορούσε να φύγει όποτε ήθελε αλλά εκείνη επέλεξε να μην το κάνει. Εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος.
Η Blanche Monnier, γνωστή στη Γαλλία και ως «La Séquestrée de Poitiers», πέθανε το 1913 σε σανατόριο.



Πηγή : newsbeast.gr


Ο Φίλης έγινε η «νέα Ρεπούση» εξοργίζοντας ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ



Τον υπουργό Παιδείας που αμφισβήτησε τη γενοκτονία των Ποντίων «άδειασε» ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών - Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την αποπομπή του - Οργή στις ενώσεις των Ποντίων τις οποίες είχε αγνοήσει ο κ. Φίλης όταν ζήτησαν να τον ενημερώσουν για το θέμα.

Σε persona non grata, δηλαδή σε ανεπιθύμητο πρόσωπο, σχεδόν για το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας κινδυνεύει να μετατραπεί ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. Αμφισβητώντας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις την επιστημονική ακρίβεια του όρου «γενοκτονία» για την μαζική εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού, ο κ. Φίλης τοποθέτησε τον εαυτό του στο μάτι ενός κυκλώνα οργισμένων αντιδράσεων και κατακραυγής, ακόμη και από τους ίδιους τους συντρόφους του εντός ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε επίσης σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στην πλέον ακατάλληλη συγκυρία, καθώς υπάρχει μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Κάποια από αυτά, μάλιστα, όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφορούν αμέσως τον κ. Φίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί ευθέως με τον υπουργό του για το ζήτημα που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να διαμηνύσει μέσω «κυβερνητικών κύκλων» ότι διαχωρίζει τη θέση του: «Υπάρχει απόφαση της Βουλής που την έχουμε ψηφίσει για την γενοκτονία των Ποντίων, δικαίωμά του Νίκου Φίλη είναι όμως οι προσωπικές απόψεις» είναι η φράση του Αλέξη Τσίπρα όπως διέρρευσε τεχνηέντως από το Μαξίμου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπύκνωσε σε δύο tweets την ενόχληση που πολλοί, επώνυμοι και μη, ένιωσαν με τις άστοχες και άκαιρες δηλώσεις του κ. Φίλη, γράφοντας: «Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί αναγνωρισμένο θεσμικά και ιστορικά γεγονός. Προκαλεί κατάπληξη η χθεσινή αντιεπιστημονική τοποθέτηση Φίλη. Η Παιδεία χρειάζεται ανθρώπους με μόρφωση, καλλιέργεια, αίσθημα ευθύνης, συνείδηση. Όχι προχειρολόγους που μαθαίνουν στην πλάτη των παιδιών».

Κι αν οι επικρίσεις της κας Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποδοθούν εν μέρει στην γνωστή κόντρα της με τον κ. Φίλη, αντίστοιχη επιφύλαξη δεν υπάρχει για τον νυν πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι «πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και κρίνεται γι' αυτές».

Αναταραχή όμως και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει προκληθεί από τις δηλώσεις Φίλη. Εναντίον του τάχθηκε ευθέως ο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης: «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έντονη ήταν επίση η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη διαφορά στην ορολογία: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο 'γενοκτονία', γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής».

Με τη σειρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη δήλωσε: «Η καταγωγή μου είναι από το Πόντο. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κερασούντα και είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Η δήλωση του κ. Φίλη ήταν ατυχής και έτσι πρέπει να την ερμηνεύσουμε στην επιτροπή μας (σ.σ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς)».

Το φάντασμα του «συνωστισμού»

Δυναμική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνικό αίσχος», ενώ παραλλήλισε τον υπουργό Παιδείας με την κα Μαρία Ρεπούση: «Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα Ρεπούση και τον περίφημο 'συνωστισμό' στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού».

Σε δήλωση αποδοκιμασίας του υπουργού Παιδείας προχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την εκπρόσωπο τύπου, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη να δηλώνει ότι «Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923. Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση! Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και το Ποτάμι καταδίκασαν τις δηλώσεις Φίλη. Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ως νυν αρχηγός καθώς και οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Φίλη, ενώ 45 βουλευτές του κόμματος απαίτησαν την αποπομπή του υπουργού. «Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ενώ με απόφασή της, το 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως 'Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο', εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «θλιβερό» τον υπουργό Παιδείας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία» έγραψε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter.

Ομοβροντία ποντιακών πυρών κατά Φίλη

Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακόμη και από τον αθλητικό κόσμο. Όπως ήταν φυσικό, δε, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923 το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου. Παρόλ' αυτά, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι Πόντιοι υπέστησαν «εθνοκάθαρση» και όχι γενοκτονία, αγνοώντας πχ ότι η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ίδιο έχουν κάνει επίσης τα κοινοβούλια της Κύπρου, της Σουηδίας και της Αρμενίας, επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία.

Η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS, International Association of Genocide Scholars) η οποία θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέμα γενοκτονιών σε όλον τον κόσμο, το 2007 αναγνώρισε και επίσημα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων. Μάλιστα στην απόφαση-ψήφισμα η IAGS υποστηρίζει: «Εκτιμώντας ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες. Εκτιμώντας ότι η oθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η oθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ των έτων 1914 και 1923 συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

Αποφασίζεται η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη)».

Πόντιοι: O υπουργός τους αγνόησε

Να τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση και να αποδοκιμάσει τις θέσεις του υπουργού Παιδείας, ακόμη και να τον αποπέμψει από τη θέση του ζητούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ποντιακών φορέων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν με άρθρο του στην «Αυγή», ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσει. «Πιστεύουμε ότι σήμερα ως υπεύθυνος υπουργός Παιδείας θα επαναπροσδιορίσετε τις μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα απόψεις σας», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή που υπέγραφε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης. Για την ιστορία, η συνάντηση όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά ο κ.Φίλης επέστρεψε δριμύτερος, εμμένοντας στις αμφιλεγόμενες θέσεις του. «Νιώθω λύπη και αγανάκτηση για όσα άκουσα» λέει στο protothema.gr ο κ. Παρχαρίδης. Και καταγγέλλει ότι «ο υπουργός είναι πλήρως ανιστόρητος, προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και διαστρεβλώνει την ιστορία. Η αναγνώριση στηρίζεται σε νομικά κριτήρια και ιστορικά ντοκουμέντα. Δυστυχώς, από τη θέση του υπουργού Παιδείας πια, περνά ένα μήνυμα στην Τουρκία, την ώρα που το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία των Ποντίων και κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να προχωρήσει στην αναγνώριση της.

Θέλαμε να συναντηθούμε και να του εξηγήσουμε με ιστορικά ντοκουμέντα και νομικά κριτήρια αυτό που αναγνωρίζεται επισήμως από άλλες χώρες και θεσμούς. Λυπάμαι πολύ, αλλά ο κ.Φίλης όχι μόνο δεν μας δέχτηκε, αλλά ούτε μια απάντηση δεν έστειλε. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο κ. Φίλης θα ενημερωνόταν για τα ιστορικά γεγονότα και σήμερα δεν θα επαναλάμβανε αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό ζητάμε νέα συνάντηση με τον κ. Φίλη, να ενημερωθεί και να διευκολυνθεί και ο ίδιος από τη δύσκολη θέση στην οποία έβαλε τον εαυτό του» τονίζει ο κ. Παρχαρίδης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση εφόσον δεν ανακαλέσει.

Την αποπομπή του υπουργού ζητεί ευθέως και o πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης, ενώ παραλληλα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις «ανιστόρητες» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. «Δυστυχώς ο κ. Φίλης επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει. Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και από την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε εκφράσει την θέση μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική πλευρά. Αν ο κ. Φίλης δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, ας αναγνωρίσει την επίσημη θέση της Ελλάδας επί του θέματος. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την παιδεία των παιδιών μας στα χέρια τέτοιων ανθρώπων» δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Αναστασιάδης, καταλήγοντας: «Ο κ. Φίλης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση, γι' αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαντήσει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις του κ.Φίλη. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παύσει τον υπουργό Παιδείας από τα καθήκοντά του».

Νομικά εκτεθειμένος ο υπουργός;

Το χρονικό του όλου ζητήματος περί την γενοκτονία των Ποντίων έχει ως εξής: Το βράδι της Δευτέρας ο κ. Φίλης είπε στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star ότι «έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην αιματηρή εθνοκάθαρση και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια. Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και, επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό δήλωσαν μετά τις αντιδράσεις ότι όσα είπε ο κ. Φίλης αποτελούν «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό». Αμέσως οι ποντιακές ενώσεις εξέφρασαν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ νομικοί κύκλοι διατύπωσαν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Κι αυτό διότι η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ).

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορει να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.



Πηγή


Β. Μεϊμαράκης: Tο αριστερό παραμύθι πρέπει να τελειώνει



Κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του σε εκδήλωση στην Πάτρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε: «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν μπορεί να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση» συνέχισε λέγοντας : «τα ψέματα άρχισαν να φαίνονται», αναφερόμενος σε μία σειρά κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων, που όπως είπε, «δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών».

Yποστήριξε ότι «το αριστερό παραμύθι πρέπει να τελειώνει» και τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει νέα μέτρα, αντί για ισοδύναμα.

Είπε επίσης : «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Τσίπρας;» και ανέφερε ενδεικτικά τους φόρους που επιβάλλονται στους αγρότες και στην μικρή ελληνική ζυθοποιία, που όπως είπε πλήττονται ακόμα περισσότερο.

Ακόμη, ο Β. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, επικρίνοντας  την κυβέρνηση, επειδή όπως είπε, «δέχεται 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη από τους δανειστές». Πρόσθεσε: «Θέλουμε κι εμείς να λυθεί το μεταναστευτικό, ανθρώπινα, αλλά όχι σε βάρος των Ελλήνων».

Έκανε την αυτοκριτική του για την κυβερνητική περίοδο της ΝΔ λέγοντας ότι ελήφθησαν μέτρα που δεν ήταν ευχάριστα. Πρόσθεσε όμως ότι :  «η διαφορά εκείνης της περιόδου με τη σημερινή, είναι ότι τότε οι Έλληνες είχαν την ελπίδα, πως βγαίνουμε από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος στην εσωκομματική διαδικασία και στα όσα ακούγονται, υπενθύμισε ότι τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου, αλλά όπως πρόσθεσε, του απάντησαν αρνητικά επικαλούμενοι το καταστατικό.


Σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΑμεΑ κατά του Μνημονίου



Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν ομοσπονδίες και οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, που διαδηλώνουν ενάντια στη φτωχοποίηση και τη εξαθλίωση των παιδιών τους και των οικογενειών τους, όπως αναφέρουν.


Κεντρικό σύνθημά της διαμαρτυρίας είναι ότι δεν θα γίνουν εξιλαστήριο θύμα κανενός μνημονίου και απαιτούν άμεση λήψη μέτρων και δημόσιων πολιτικών προστασίας των ΑμεΑ, δεν δέχονται ούτε ένα ευρώ περικοπή στα επιδόματα αναπηρίας και στις αναπηρικές συντάξεις.

Τα ΑΜΕΑ δίνουν νέο ραντεβού στην γενική πανεργατική απεργία, στις 12 Νοεμβρίου.


Αυξήθηκαν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι οφειλέτες



Σε 2,1 εκατ. εκτιμώνται οι καταναλωτές που καθυστερούν ή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, από 2,5 εκατ. που ήταν πριν λίγες εβδομάδες.

Σε 2,1 εκατ. εκτιμώνται οι καταναλωτές που καθυστερούν ή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, από 2,5 εκατ. που ήταν πριν λίγες εβδομάδες. Η μείωση του αριθμού αποδίδεται, από τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφενός στο πρόγραμμα διακανονισμών που τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι και έδωσε την ευκαιρία σε καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές να τακτοποιήσουν σε δόσεις το χρέος τους, αφετέρου στην επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση της ΔΕΗ, επιστρατεύοντας και το «όπλο» των αποκοπών στην προσπάθεια να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ωστόσο, το ύψος των οφειλών από 1,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο διαμορφώνεται τώρα στα 2,2 δισ., εξαιτίας και των capital controls, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΓΕΝΟΠ κυμαίνονται στο επίπεδο των 2,5 δισ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου των καταναλωτών που τροφοδοτούνται με το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο, ούτως ώστε όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να επανέλθουν στις κανονικές χρεώσεις που ισχύουν για τους λοιπούς καταναλωτές. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την υπογραφή εξατομικευμένων συμβάσεων.

Στο μεταξύ, από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από Κοινοπραξία Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αερίου. Πλειοδότης για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή, έχει αναδειχθεί η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η μεταβίβαση του 17% σε ευρωπαϊκή εταιρία (ώστε το ποσοστό της αζέρικης πλευράς να πέσει στο 49 %) μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.



Πηγή: skai.gr


Συνελήφθη δάσκαλος για αποπλάνηση 10 μαθητριών!



Ο 51χρονος, ο οποίος είναι και πατέρας, έδινε «χαρτζιλίκι» στις μαθήτριές του για να ικανοποιήσει τις νοσηρές ορέξεις του, ενώ απειλούσε τα κορίτσια ώστε να κρατήσουν κλειστά τα στόματά τους

Σοκ έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η είδηση ότι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας πέρασαν σήμερα χειροπέδες σε ένα άντρα ο οποίος εργαζόταν σε δημοτικό σχολείο της πόλης, έπειτα από καταγγελίες που υπήρξαν σε βάρος του για αποπλάνηση μαθητριών!

Ο εκπαιδευτικός, 51 ετών και πατέρας, βαρύνεται με τις κατηγορίες της «αποπλάνησης παιδιών», «προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας», «κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια», «ασέλγειας σε ανήλικο έναντι αμοιβής» και «απειλής».

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από καταγγελία ανήλικης μαθήτριας, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες καταγγελίες της διεύθυνσης του σχολείου όπου δίδασκε και εκπροσώπου της αρμόδιας διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, ο συλληφθείς δάσκαλός από το 2011 προέβη κατ' επανάληψη σε ασελγείς πράξεις εναντίον συνολικά δέκα μαθητριών, ηλικίας από 10 έως 13 ετών σήμερα. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, σε ορισμένες περιπτώσεις έδινε «χαρτζιλίκι» στα θύματά του προκειμένου να ικανοποιήσει τις νοσηρές ορέξεις του, ενώ φέρεται πως χρησιμοποιούσε απειλές σε βάρος των μαθητριών, ώστε αυτές να κρατήσουν κλειστά τα στόματά τους και να μην αποκαλύψουν τίποτα στους οικείους τους.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για αποπλάνηση παιδιών, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής και απειλή.

Κατά πληροφορίες, ο 51 ετών άνδρας απομακρύνθηκε το τελευταίο διάστημα από το δημοτικό σχολείο, όπου υπηρετούσε, ύστερα από τις καταγγελίες που έφτασαν στη διεύθυνση του σχολείου για τη δράση του.



Πηγή: seleo.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ

Σκίτσο ΜΟΛΥΒΙ ΔΕΞΑΜΕΝΗ



Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

<<.....Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδας !
Αυτοί οι πολιτικοί , αυτοί οι Βουλευταί , εκατάστρεψαν το Έθνος !
ΑΝΑΘΕΜΑ τους !
Κάψιμο θέλουν όλοι τους !!! >>
Α .Παπαδιαμάντης .

Καλό μήνα  να έχουμε αγαπημένοι μου . Νοέμβριος λοιπόν κάπου 50 ημέρες για τα Χριστούγεννα  κι εμείς εδώ να μετράμε , και να ξαναμετράμε τους φόρους που ένας , ένας σκάει στα χέρια μας  και τελειωμό δεν έχουν .Προσπαθούμε να βρούμε λιμάνι απο την ανοιχτή θάλασσα των μνημονείων , αλλά δεν ξέρουμε που είναι το λιμάνι ...έτσι κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός.
Τώρα που είπα για θάλασσα θυμήθηκα την Τ. Χριστοδουλοπούλου που είχε πει για τους μετανάστες - πρόσφυγες ότι : << Λιάζονται στις πλατείες και μετά..εξαφανίζονται ..>>  Έλα μου που δεν εξαφανίζονται ! Ήρθαν για να μείνουν Κ . Χριστοδουλοπούλου . Το προβλημά μας δεν είναι αυτοί οι βασανισμενοι άνθρωποι , αλλά η χώρα μας ...Είναι υπό κατάληψη...Οταν οι μετανάστες είναι περισσότεροι απο τους Έλληνες  τότε ναι υπάρχει πρόβλημα !
Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τα δικά της παιδιά , πως μπορεί να κοιτάξει τους μετανάστες ;
Το Αιγαίο γέμισε πτώματα και περισσότερα είναι τα παιδιά ! Που έιναι η Ευρώπη των λαών ;
Βάλτε καλύτερα πλοία να πηγαίνουν απέναντι να τους παίρνουν  ! Αλλά είναι πολλά τα λεφτά που βγάζουν οι λαθρέμποροι με την ανοχή της Τουρκίας ! Αυτό δεν το βλέπει η Ευρώπη  ;
Όταν οι πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους , σ' αυτή την δυστυχία...
Απλά ..πετάει στην Ελλάδα κάποια εκατομμύρια ευρώ και ...κόψτε το λαιμό σας ! Μάλιστα !
Έχω να πω : <<  Οι αμαρτίες πληρώνονται στην ..άλλη ζωή.. Αλλά οι..βλακείες σας σε αυτή !!!!
Κατά τ' άλλα μαθαμε ότι ο Α. Φλαμπουράρης κατάφερε να ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων .
Ωραία ..δεν φτάνει το χρέος εκατομμυρίων που έχει , και το σκάνδαλο με την Ε.Υ.Δ.Α.Π στην Αίγινα..
άντε καλέ..Βγάλτε του και κάρτα σίτισης . Ε ! Μα πια ! Αν ήταν κάποιος άλλος και χρώσταγε στο Δημόσιο θα τον κλείνατε φυλακή .
Μάθαμε και για τις καθαρίστριες του Υ.Οικονομικών. Μετά τον αγώνα στα πεζοδρόμια για τη επαναπρόσληψή τους ..Τώρα  εντάχθηκαν και σε θέσεις σε Υπουργεία ! Είπαν ότι είχαν πτυχία.....
Τι να πω ; Ένα είναι σίγουρο στην Ελλάδα ..δεν πλήττεις ποτέ !
Όλα είναι στον αέρα ασφαλιστηκό , φαρμακοποιοί , Φ.Π.Α , Τ. Κυκλοφορίας , απεργίες , τα πλοία 48ωρη απεργία και τα κόκκινα δάνεια πιο κόκκινα πεθαίνεις ! Τι θα κάνουν οι κυβερνώντες ; Θα πετάνε το κόσμο έξω ..αλλά Ισπανία ; Οι δανειστές δεν κάνουν εκπτώσεις , εμείς και το μνημόνειο και τους μετανάστες . Αρχίζει και γυαλίζει το μάτι μου ! Το δικό σας ;
Τώρα αν θα έρθει αυτή την εβδομάδα ο Υ. Εξωτερικων της Γερμανίας στην Αθήνα δεν έχει κάτι να μου πεί.. Ο Α . Τσίπρας ..Θα είναι το ιδιο χαρούμενος  όπως και με τον Ολάντ λες και έσκισε τα μνημόνεια για τέτοια χαρά μιλάμε...Τι μετάλαξη είναι αυτή !!!;;
Το μόνο χαρούμενο την εβδομάδα που πέρασε ήταν ο Α. Πετρούνιας που πήρε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  στην ενόργανη γυμναστική και μας έκανε υπερήφανους ! Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ !
Και κλείνωντας θέλω να πω : << Δεν βλέπετε που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα παλιοψάθα ; >>
 Ι. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ .

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Κοντοχωριανοί μου η τρέλα στο τηλεχωριό συνεχίζεται
Καλεσμένος στο πρωινό του ΑΝΤ 1 ήταν ο Φ.Σεργουλόπουλος . Εκεί λοιπόν κουβεντα στην κουβέντα ο Φωτης είπε στον Λιάγκα ότι : << Με πρόσβαλες που είπες πως θα μεγαλώσει το παιδί μου με εμένα >> !
Κιτρίνισε , κοκκίνισε ο Λιάγκας πηγε να το μαζέψει ..αλλά δεν πέτυχε ..Έτσι ζήτησε τουλάχιστον δύο φορές συγνώμη  ! Καλύτερα να τρώμε παρά να μιλάμε ....
Τα μηχανάκια της AGB κάνουν πάρτι με την μάχη της τηλεθέασης ! Άλλοι ..κλαίνε...
Η Ε. Μενεγάκη παραμενει σταθερη αξία !
Το πρωινό του ΑΝΤ 1 το ίδιο !
Τα << Καλημερούδια >> στο MEGA ...τρέχουνε..
Ο Φ.Σεργουλόπουλος και η Μ.Μπακοδήμου  στο STAR το ίδιο..
Το Σαββατοκύριακο οι εκπομπές σε παραγματική μάχη !
Το << Σου -Κου >> στον ΑΝΤ1 άρχισε πτωτική πορεία ..κλάμα..
Το ίδιο και στον ALFA με την εκπομπη της Κ. Καινούργιου το << Λόγω TiVis >>.
Aχ βρε Κατερίνα έγινες << Κεντρικιά >>  Αλλά...ούτε η εκπομπη πάει καλά , και στα προσωπικά σου δράμα ! Μα να χωρίσεις ; Όλα....χάλια ! Υπομονή Κατερίνα ...Έτσι είναι ...Εσύ ξέρεις να τα φέρνεις βόλτα..... !
Το Tip της εβδομάδας !
Δεκαήμερο εκπτώσεων !
Πηγαίνετε στα μαγαζιά χαζεύωντας σίγουρα θα βρείτε καλές ευκαιρίες !
Αγοράστε έτσι ..σε πείσμα των καιρών !
Και μην ξεχνάτε η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας !
Αυτά και άλλα την άλλη εβδομάδα
με την Χαριτίνη !


«Χτυπούσαν σκληρά και ανελέητα τα παιδιά με τα μαστίγια και τα τρυπούσαν με τα ξίφη τους για να μην κλαίνε. Παντού βλέπαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και γερόντων». Μαρτυρίες από τη γενοκτονία των Ποντίων...




«Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλονται σφαγαί.. εις Κερασούντα.. εις Τραπεζούντα και αλλού. Εάν κατάστασις συνεχιστεί, Ελληνισμός Πόντου εξαφανισθήσεται, πριν η διπλωματία προλάβει ασχοληθεί περί αυτού». Με αυτό το απελπισμένο τηλεγράφημα τον Ιούλιο του 1920, η Επιτροπεία Ποντίων ενημέρωνε με σπαρακτικό τρόπο τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τα γεγονότα που αποτέλεσαν την αρχή του τέλους του Ποντιακού Ελληνισμού. Κατά την περίοδο 1914- 1923, οι Τούρκοι θανάτωσαν πάνω από 200.000 Έλληνες του Πόντου. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο υπάρχουν ιστορικοί και ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι αγγίζει τις 350.000. Η σφαγή ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου εκτουρκισμού της ευρύτερης περιοχής του Πόντου και στόχος δεν ήταν μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι Αρμένιοι. Οι διώξεις είχαν αρχίσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν τον χαρακτήρα της οργανωμένης γενοκτονίας....

Χιλιάδες Πόντιοι εκτοπίστηκαν με τη βία από τα χωριά τους... 


Την «εκκαθάριση» ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων το 1911, τη συνέχισε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ολοκλήρωσε με φριχτό τρόπο ο Μουσταφά Κεμάλ από το 1916 έως το 1923. Τα πρώτα χρόνια, οι Έλληνες του Πόντου οδηγούνταν στα λεγόμενα τάγματα εργασίας, τα Αμελέ Ταμπουρού, όπου μετά από εξαντλητικές πορείες και την ασιτία, οι περισσότεροι δεν άντεχαν και πέθαιναν. Αργότερα, οι διώξεις πήραν το χαρακτήρα της γενοκτονίας και οι Τούρκοι δεν έδειχναν κανένα έλεος. Σκότωναν εν ψυχρώ άνδρες γυναίκες και παιδιά. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες Στις 19 Μαΐου του 1919 (η ημερομηνία έχει καθοριστεί επίσημα σαν ημέρα μνήμης) ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα με τις δυνάμεις του. Τότε άρχισε η δεύτερη και πιο φριχτή φάση της ποντιακής τραγωδίας. Σύμφωνα με τον πρόξενο της Αυστρίας στην Τραπεζούντα: «οι Τούρκοι εφαρμόζουν τακτική εκτόπισης του πληθυσμού, δίχως διάκριση και δυνατότητα επιβίωσης, από τις ακτές στο εσωτερικό της χώρας, ώστε οι εκτοπισμένοι να είναι εκτεθειμένοι στην αθλιότητα και τον θάνατο από την πείνα»....

Στις 19 Μαΐου του 1919 ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα με τις δυνάμεις του... 


Πολλοί προκειμένου να σωθούν από τη σφαγή, κατέφυγαν στα γύρω βουνά, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού σκορπίστηκε στα βάθη της Μικράς Ασίας και την Ελλάδα. Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν έχουν καταγραφεί και τεκμηριώνουν τη γενοκτονία. Σε άρθρο του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη διαβάζουμε τη συγκλονιστική περιγραφή μιας αμερικανίδας δημοσιογράφου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων: «Καθ’ οδόν συναντούσαμε ομίλους γερόντων, παιδιών, σε μια ατέλειωτη πορεία μαρτυρίου, όπου έπεφταν νεκροί από την εξάντληση και από τα χτυπήματα των συνοδών Τούρκων. Οι περισσότεροι εκλιπαρούν τον θάνατον. Στην πόλη Μεζερέχ ξαφνικά ακούσαμε φωνές περίπου τριακοσίων μικρών παιδιών, μαζεμένων σε κύκλο. Είκοσι τσανταρμάδες – χωροφύλακες που κατέβηκαν από τα άλογά τους- χτυπούσαν σκληρά και ανελέητα τα παιδιά με τα μαστίγια και τα τρυπούσαν με τα ξίφη τους για να μην κλαίνε. Το θέαμα ήτο πρωτοφανές, φρικώδες! Τα παιδάκια έσκυβαν κι έβαζαν τα χεράκια τους πάνω στο κεφάλι για ν’ αποφύγουν τα χτυπήματα. Μία μητέρα που όρμησε για να σώσει το παιδί της δέχτηκε το ξίφος στην καρδιά κι έπεσε κατά γης. Πάθαμε νευρική κρίση! Παντού βλέπαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και γερόντων. Η Αμερικανική Υπηρεσία υπολογίζει τους Έλληνες που εξολόθρευσαν οι Τούρκοι στη Σεβάστεια σε τριάντα χιλιάδες!» Οι Νεότουρκοι έβγαλαν και πολλές φωτογραφίες γύρω από τα πτώματά των Ελλήνων του Πόντου. Σε κάποιες φαίνονται να χαμογελούν… Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν αυτό που οι Τούρκοι αμφισβητούν. Ότι έγινε οργανωμένη γενοκτονία των Ποντίων....

Τούρκοι φωτογραφίζονται δίπλα στο κρεμασμένο Πόντιο που βρήκε φρικτό θάνατο….... 


Ο Χ. Τσιρκινίδης συμπεριέλαβε τη μαρτυρία του θείου του Ευριπίδη, στο βιβλίο «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Με πολλά βάσανα φτάσαμε στην Κερασούντα. Η πόλη ήταν γεμάτη από ρακένδυτους πρόσφυγες που έφυγαν από την τρομοκρατία των Τούρκων. Εκεί στην Κερασούντα μας προειδοποίησαν οι συμπατριώτες μας. Μαζεύουν όλους του Έλληνες και τους μεν μεγάλους τους κλείνουν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για να τους εξορίσουν, κάθε φορά που συμπλήρωνε ο αριθμός των 250 ατόμων, τους δε μικρούς τους οδηγούν με μικρά καύκια σε άγνωστα μέρη. Στην εκκλησία δεν συμπληρώθηκε ποτέ ο αριθμός 250, γιατί εκεί χωρίς φαγητό, νερό, μέσα στις ίδιες τους τις ακαθαρσίες, σε λίγες μέρες πέθαιναν οι περισσότεροι. Με τα ίδια μας τα μάτια είδαμε εγώ και ο αδελφός μου να μεταφέρουν τα παιδιά λίγο παρά έξω από την Κερασούντα και εκεί να τα  παραδίδουν στους άγριους τσέτες αντάρτες. Αυτοί τα άρπαζαν από τα πόδια και χτυπούσαν τα κεφάλια τους πάνω στα μεγάλα βράχια της ακτής μέχρι να πεθάνουν». Παρόλο που η πράξη των Τούρκων συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν γενοκτονία, βάσει του διεθνούς ορισμού, οι Τούρκοι δεν το παραδέχονται. Η επίσημη άποψή τους είναι πως οι θάνατοι και οι διώξεις των χιλιάδων ποντίων συγκαταλέγονται στις συνήθεις απώλειες του πολέμου.  ...



Πηγή : mixanitouxronou.gr


Είπε όχι σε πρόταση γάμου και τότε την έκαψε ζωντανή



Μια νεαρή Πακιστανή υπέκυψε σήμερα στα εγκαύματα που υπέστη από έναν άνδρα επειδή αρνήθηκε να τον παντρευτεί, δήλωσε ένας γιατρός.

Η 20χρονη Σόνια Μπίμπι δήλωσε στην αστυνομία από το νοσοκομείο στο οποίο εισήχθη στα τέλη του Οκτωβρίου, ότι ο πρώην σύντροφός της, ο 24χρονος Λατίφ Άχμεντ, την περιέλουσε με πετρέλαιο και έβαλε φωτιά στα ρούχα της όταν απέρριψε την πρόταση γάμου που της έκανε.

Οι γιατροί αποτίμησαν αρχικά ότι η νεαρή βρισκόταν εκτός κινδύνου, αλλά όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός του κύριου νοσοκομείου της περιοχής Μουλτάν, τα εγκαύματά της μολύνθηκαν, προκαλώντας σήμερα τον θάνατό της.

Όπως διευκρίνισε ο γιατρός Ναχίντ Σόντρι, η 20χρονη έφερε εγκαύματα στο 40 με 50% της επιφάνειας του σώματός της.

Το περιστατικό αυτό συνέβη σε ένα απομονωμένο χωριό της περιοχής Μουλτάν, στην επαρχία Πουντζάμπ, και η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της αστυνομίας έδειξαν ότι ο κατηγορούμενος έβαλε φωτιά στα ρούχα της 20χρονης "αφού αυτή αρνήθηκε να τον παντρευτεί".

Κάθε χρόνο στο Πακιστάν, εκατοντάδες γυναίκες σκοτώνονται από τους οικείους τους σε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή σε άλλα που γίνονται για την υπεράσπιση της οικογενειακής τιμής.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Aurat, που αγωνίζεται για να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών στην συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία του Πακιστάν, περισσότερες από 3.000 γυναίκες έχουν πέσει θύμα επιθέσεων αυτού του είδους από το 2008.



Πηγή : newsit.gr


Ντάισελμπλουμ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η εκταμίευση των δόσεων



Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζει οτι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος

Οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης διαμηνύει σε ενημερωτική επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι θα ασχοληθεί με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό 3 δισεκ. ευρώ, αναφέρεται στην επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους 2 δισεκ. και 1 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτουμένων. «Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτουμένων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δισεκ. ευρώ. Η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτουμένων από την πρώτη ομάδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διαβούλευση με τους θεσμούς», αναφέρεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών. Όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια. Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση».

«Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δισεκ. εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δισεκ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο Μνημόνιο» προσθέτει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος απέστειλε νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει μια καθαρή ρήξη με το παρελθόν αλλά «ακόμα η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση» τόνισε στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.



Πηγή: skai.gr