Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Η διαδρομή του τζιχαντιστή από τη Συρία στην Πελοπόννησο

 



Ως τρομοκράτης, στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους περιγράφεται στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εις βάρος του ο 27χρονος από το Τατζικιστάν που συνελήφθη στην Τρίπολη. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ο αλλοδαπός εντοπίστηκε στην Τρίπολη και έπειτα από έλεγχό του, στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι διώκεται με «ερυθρά αγγελία» της Interpol ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Την έρευνα για την υπόθεση έφερε εις πέρας η Αντιτρομοκρατική, κλιμάκιο της οποίας μετέβη στην Τρίπολη για να τον ανακρίνει. 

Οπως ήταν αναμενόμενο, συνελήφθη δυνάμει του εντάλματος και χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Ναυπλίου συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Εναντίον του αναμένεται να κινηθούν διαδικασίες απέλασης. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο 27χρονος ήρθε το 2017 στην Ελλάδα μέσω Λέσβου. Κατεγράφη από τους υπαλλήλους της πρώτης υποδοχής στη Μόρια και το 2018 του χορηγήθηκε άσυλο. Εκτοτε έμενε με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους στην Τρίπολη, σε διαμέρισμα που μίσθωνε μη κυβερνητική οργάνωση. 

Στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής που τον ανέκριναν ο συλληφθείς αρνήθηκε ότι υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους και ουσιαστικά απέδωσε την εναντίον του έκδοση εντάλματος σύλληψης σε πολιτική δίωξή του από την κυβέρνηση της χώρας του. Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του πρόσθεσε μιλώντας στους αστυνομικούς ότι η σύζυγός του είναι αδελφή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Τατζικιστάν. Τα στοιχεία του 27χρονου δεν εντοπίστηκαν καταχωρημένα στις λίστες υπόπτων για ισλαμιστική τρομοκρατία των ελληνικών και ξένων υπηρεσιών ασφαλείας. 

Επιβαρυντικά στοιχεία

Ωστόσο, στο διεθνές ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι εις βάρος του εκκρεμούσε καταδίκη 15 ετών για τρομοκρατία, καθώς και ότι το 2016 ταξίδεψε στη Συρία και πολέμησε στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου «Χαλιφάτου». Περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν και τη δράση του θα δώσουν οι δικαστικές αρχές του Τατζικιστάν, κοινοποιώντας στις αντίστοιχες ελληνικές τα διαθέσιμα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Βιέννη, στη Νίκαια και στο Παρίσι, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα. Το θέμα απασχόλησε κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Είχε προηγηθεί μερικές ώρες νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεμάχερ για τα δραματικά γεγονότα στη Βιέννη. Αξιωματούχος του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, που ερωτήθηκε σχετικά, διευκρίνισε στην «Κ» ότι από την έως τώρα έρευνα των αυστριακών αρχών ασφαλείας δεν έχει προκύψει διασύνδεση του δράστη ή του δικτύου επαφών του με την Ελλάδα. 


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Οι μάσκες δεν στερούν οξυγόνο – Τι αναφέρει νέα έρευνα

 



Οι μάσκες προσώπου δεν στερούν από το αναγκαίο οξυγόνο όσους τις φοράνε, ούτε τους ηλικιωμένους, επιβεβαιώνει μία νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία καταρρίπτει έναν μύθο που συχνά διακινείται στο διαδίκτυο. Οι μάσκες μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά δεν κάνουν κακό στην υγεία.

Οι ισχυρισμοί ότι οι μάσκες μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλούν τοξική δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερσυσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στα -πάντα εύπιστα και συνωμοσιολογικά- μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, παρά τις διευκρινίσεις των πιο επίσημων ιατρικών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι μύθοι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» τόσο εύκολα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Νόελ Τσαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), χορήγησαν σε 25 άτομα -με μέση ηλικία 77 έτη- φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου (οξύμετρα), ενόσω φορούσαν μάσκα επί μία ώρα, καθώς επίσης μία ώρα πριν και μετά τη χρήση της.

Δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη υποξίας, δηλαδή μειωμένου οξυγόνου στο αίμα, λόγω της μάσκας. Κατά μέσο όρο το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στους ηλικιωμένους ήταν 96,1% πριν τη χρήση μάσκας, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ’ ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν. Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες», δήλωσε ο δρ Τσαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι η μελέτη δεν περιέλαβε ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Άμα βλέπεις Συριζαίους βουλευτές να μοιράζουν προπαγανδιστικά φυλλάδια είναι κοντά στο 3% το ποσοστό



Αν δεν μοιράσεις φυλλάδια εν μέσω πανδημίας πότε θα το κάνεις;;

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ πήγαν σε σταθμούς του ΗΣΑΠ και του Μετρό για να μοιράσουν προπαγανδιστικά φυλλάδια με τις θέσεις του κόμματος, στο πλαίσιο παναττικής καμπάνιας για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα φυλλάδια τα μοίραζαν χωρίς γάντια οι Νίκος Παπάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπαλάφας, περιμένοντας τον κόσμο να τα πάρει από τα χέρια τους. 

Το γελοιότερο όλων όπως φαίνεται στην φωτογραφία είναι ότι κατήγγειλαν τον συνωστισμό, ο ένας δίπλα στον άλλο και γελάει ο κόσμο μαζί τους.


Τις δράσεις τους αυτές, μάλιστα, ανάρτησαν με φωτογραφικό υλικό και στα κοινωνικά δίκτυα και φαίνεται καθαρά η αποστροφή του κόσμου στην προπαγάνδα και τα φυλλάδια ΣΥΡΙΖΑ. 



Απλά για λύπηση!!






Χρυσοχοΐδης: Φέτος δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου

 



Η Αστυνομία θα είναι μέρα-νύχτα στους δρόμους και θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέων δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μάξιμου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στα διόδια θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, ενώ από αύριο Σάββατο θα επιτρέπεται η επιστροφή μόνο για αυτούς που έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθηνά. 

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν θα γίνει, σημειώνοντας ότι δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, δεν γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου και το Πάσχα, έτσι δεν θα γιορτάσουμε ούτε το Πολυτεχνείο. 

Κάλεσε, παράλληλα, τα κόμματα να βρουν μία άλλη ημερομηνία για να γίνει ο εορτασμός.

Κατά τα λοιπά ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας αφού υπογράμμισε ότι «σαρώνει όλη την Ευρώπη» δήλωσε: «Το ζητούμενο είναι να κρατήσει λίγο και να μην ξανάρθει ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι μας. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι και θα είναι μέρα και νύχτα στους δρόμους, για να βοηθήσει στην εφαρμογή των μέτρων. H Ελληνική Αστυνομία στον καιρό της πανδημίας, είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας. Θα είμαστε κοντά στους πολίτες μέρα-νύχτα, να βοηθήσουμε την εφαρμογή των μέτρων σας. Εύχομαι σε όλους καλό κουράγιο, καλή δύναμη, για εσάς στα σπίτια σας και για εμάς στους δρόμους».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «ο εχθρός, ο βασικός εχθρός μας, είναι ο ιός και το βασικό όπλο του εχθρού μας, είναι οι συναθροίσεις. Δεν νοούνται πλέον, συγκεντρώσεις σε σπίτια, σε πλατείες, συναθροίσεις στους δρόμους. Αυτά δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτά. Κάνω έκκληση μη συναθροίζεσθε. Μη συγκεντρώνεστε τα βράδια σε διάφορα σημεία. Μη συγκεντρώνεστε πολλοί άνθρωποι στα σπίτια. Ουσιαστικά έτσι εξυπηρετούμε τη διάδοση. Από την άλλη θέλω να απευθύνω μία προειδοποίηση. Θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι αυστηροί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέων, έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν τόσο μεγάλη ζημιά».


ΑΠΕ-ΜΠΕ





Κατώτερη των περιστάσεων και η Γεννημάτα προσπαθεί να κερδίσει απο την πανδημία

 



Κατώτερη των περιστάσεων πλησιάζοντας την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των μικρών κομμάτων της βουλής εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά.

Μάλιστα εξέφρασε χωρίς να τεκμηριώνει την άποψη ότι το δεύτερο lockdown μπορούσε να αποφευχθεί, και χαρακτήρισε ανεύθυνα την απόφαση του πρωθυπουργού ως «κυβερνητική αποτυχία».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός» τόνισε η κ. Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας «η κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα», λες και μόνο στην Ελλάδα έχει έρθει ο κορονοιός.

Επέκρινε μάλιστα χωρίς ίχνος υπευθυνότητας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως καλύπτει «αποτυχημένους (αυτο)σχεδιασμούς,χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους επιστήμονες».

«Από το “βλέποντας και κάνοντας”, σήμερα πήγαμε στο “δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει”» επεσήμαε.

Η Γεννημάτα συνέχισε το ανεύθυνο παραλήρημα και κατηγόρησε, τον πρωθυπουργό για «τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που σηματοδότησε. Το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Τα περιορισμένα τεστ. Την ανικανότητα στήριξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας» και ότι άλλο της ερχόταν στο μυαλό πιστεύοντας ότι έτσι κάνει ευπεύθυνη αντιπολίτευση.

«Έχουν ευθύνες και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας και αυτοί που τους ανέχθηκαν» δήλωσε νομίζοντας ότι αυτά που λέει δείχνουν υπεύθυνο πολιτικό. 

«Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι για να βγει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία από αυτή τη δοκιμασία, χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Από τη μια η ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ανέφερε πως το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού κατά το δικό της μυαλό, θα μπορούσε να είναι και μια γενναία αυτοκριτική αλλά δεν ακούστηκε τίποτα συγκεκριμένο για τα λάθη και τις παραλείψεις. 

«Δεν κυβερνιέται η χώρα με την κυβερνητική γραμμή να μονοπωλεί την ενημέρωση των πολιτών. Όταν οι ζωές μας δοκιμάζονται με πρωτοφανή τρόπο, η κυβέρνηση οφείλει να δείχνει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και πειθώ. Σε αυτή τη μάχη που αφορά ανθρώπινες ζωές, είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Όπως πράξαμε και την άνοιξη. Ώστε να ξαναβγούμε και πάλι νικητές» κατέληξε.



Μετά το ψέμα για Μετρό Θεσσαλονίκης το σώου ανεύθυνου Τσίπρα συνεχίζεται

 



Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανίκανος να αντιληφθεί την παγκόσμια σοβαρότητα της κατάστασης και να στηρίξει σαν σοβαρός υπεύθυνος πολιτικός μια κατάσταση που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας.

Επειδή απέχει σοβαρότητας και ηθικής αποδεδειγμένα, εργαλειοποιεί την  πανδημία, προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά μέσα στο ίδιο του το κόμμα νομίζοντας ότι θα κερδίσει κάτι και στον κόσμο που τον έχει πάρει χαμπάρι.

Μία μέρα έχει περάσει από το χυδαίο και ανεύθυνο ψέμα του Τσίπρα, ότι παρέδωσε σχεδόν τελειωμένο το Μετρό Θεσσαλονίκης, και αντί να βάλει μυαλό από το κράξιμο που έφαγε με χοντρούς χαρακτηρισμούς από την κοινωνία συνεχίζει τα σώου.

Έντονη αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα για την ακύρωση της, προγραμματισμένης για αύριο, συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε για σοβαρό λόγο που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο Τσίπρας.

Αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια που αφορά όλους παίζει πολιτικά παιχνίδια κάνοντας και πάλι σώου και λέγοντας : «Μετά το νέο lockdown και την ομολογία της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει φίμωτρο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακυρώνει την αυριανή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής μου που αφορά στις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας».

 Νομίζοντας ότι θα στριμώξει τον Μητσοτάκη ενώ είναι βέβαιο ότι θα ξεφτιλιστεί και πάλι στην βουλή αναφέρει : «προτιμά το μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ και δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος και επιχειρήματα για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown».

Και τελειώνει το ανεύθυνο παραλήρημα γράφοντας αυτός η κάποιος άλλος που του τα γράφει : «Η δημοκρατία όμως δεν θα μπει σε καραντίνα. Όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη. Τα επιχειρήματα θα ακουστούν και θα νικήσουν την προπαγάνδα», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει, αύριο, Συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Alexis Tsipras
17 ώρες πριν

Μετά το νέο lockdown και την ομολογία της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει φίμωτρο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακυρώνει την αυριανή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής μου που αφορά στις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά το μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ και δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος και επιχειρήματα για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown.

Η δημοκρατία όμως δεν θα μπει σε καραντίνα.
Όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη.
Τα επιχειρήματα θα ακουστούν και θα νικήσουν την προπαγάνδα.

Γι' αυτόν το λόγο αύριο, Παρασκευή, θα παραχωρήσω Συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.





Κορωνοϊός – Κοτανίδου: Τι πρέπει να γίνει για να εισηγηθούμε τέλος στο lockdown

 



Για το τι πρέπει να γίνει για να εισηγηθεί η επιτροπή λοιμωξιολόγων το τέλος του lockdown μίλησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως η ίδια ανέφερε το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δουν να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1000.

Παράλληλα, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η κα Κοτανίδου εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Ερωτηθείς για το λόγο που συνέβη αυτό η ίδια απάντησε πως ο λόγος ήταν η ξαφνική τεράστια μετάδοση του κορωνοιού λόγω του ότι δεν ακολουθηθήκαν αυστηρά τα μέτρα.

Παράλληλα η ίδια ανέφερε πως αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κορωνοιου. Οι ΜΕΘ επίσης. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι και υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που καταλήγουν δεν καταλήγουν όλοι στις ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.

Ερωτηθείς για το αν θα προλάβουμε τις γιορτές η ίδια ανέφερε πως εξαρτάται από εμας τους ίδιους. Αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα αν δεν κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κορωνοϊός: Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

 



Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ.Σταϊκούρας περιλαμβάνουν:

1ον: Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. 

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται, με βάση τα νέα δεδομένα, στα 675 εκατ. ευρώ, μόνο για το μήνα Νοέμβριο.

Σήμερα, εκτός της επέκτασης του μέτρου, ανακοινώνουμε και μία πρόσθετη πολιτική επιλογή οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, ενόψει των εορτών: 

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

2ον: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

3ον: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν οι ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή, και καλύπτουν τους προηγούμενους μήνες. 

4ον: Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.

5ον: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6ον: Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

7ον: Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. 

Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

8ον: Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. 

Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικό πίνακα με τα ποσά της μείωσης και την αποζημίωση ανάλογα με το ενοίκιο ΕΔΩ

9ον: Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. 

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το Σάββατο, αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων. 

Το κόστος της ενισχυμένης Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στα 700 εκατ. ευρώ.

10ον: Επεξεργαζόμαστε, και σύντομα θα ανακοινώσουμε, νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος των πρόσθετων μέτρων ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Στα 800 ευρώ, από 534, αυξάνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον μήνα Νοέμβριο.

Οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου, ενώ εντός Δεκεμβρίου -πιθανότατα προς τις γιορτές- αναμένεται να πληρωθούν και τα δικαιούμενα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων Νοεμβρίου στους δικαιούχους.

Το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ. Οι εργοδότες που πλήττονται μπορούν να θέσουν σε αναστολή τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Παράλληλα,η κυβέρνηση αποφάσισε την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε περίπου 130.000 μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επιδότηση. Την ίδια ώρα, και για τους επιδοτούμενους ανέργους θα παραταθεί για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας 400 ευρώ, εφόσον έληξε ή λήγει τον Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

- Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

- Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.






Στη Γερμανία αγοράζουν μαζικά χαρτιά τουαλέτας, αντισηπτικά & αλεύρι μετά το ρεκόρ 20.000 κρουσμάτων

 



Στη Γερμανία αγοράζουν μαζικά χαρτιά τουαλέτας, αντισηπτικά & αλεύρι μετά το ρεκόρ 20.000 κρουσμάτων.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε στη Γερμανία, με τους πολίτες να σπεύδουν ξανά να αποθηκεύσουν προϊόντα, όπως χαρτιά τουαλέτας, αντισηπτικά και υλικά για είδη αρτοποιίας.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα οι καταναλωτές έσπευσαν ξανά να αποθηκεύσουν προϊόντα, όπως χαρτιά τουαλέτας, αντισηπτικά χεριών και υλικά για είδη αρτοποιίας ενόψει του δεύτερου, μερικού αυτήν τη φορά, lockdown στη χώρα τους, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα.   

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.990 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 596.583, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. 

Πρόκειται για ημερήσιο αριθμό άνευ προηγουμένου. 

Το ίδιο διάστημα, 118 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 10.930 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.   

Η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η νέα μερική καραντίνα που επιβλήθηκε από τις 2 Νοεμβρίου αύξησαν τη ζήτηση των καταναλωτών για ορισμένα προϊόντα υγιεινής και τροφίμων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.   

Οι πωλήσεις χαρτιών υγείας ήταν 139% πάνω από τον μέσο όρο τους μήνες που προηγήθηκαν της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.   

Παράλληλα οι αγορές απολυμαντικών αυξάνονταν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες και ανήλθαν σε 104% πάνω από τα επίπεδα προ κρίσης κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ωστόσο παρέμειναν χαμηλότερες από τα επίπεδα που είχαν αγγίξει κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη, όταν οι πωλήσεις σχεδόν οκταπλασιάστηκαν ορισμένες φορές.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καταναλωτές έσπευσαν επίσης να αποθηκεύσουν υλικά ψησίματος, με τις πωλήσεις αλευριού να αυξάνονται κατά 101% από τα επίπεδα προ κρίσης και τις πωλήσεις μαγιάς και ζάχαρης να αυξάνονται κατά 74% και 63% αντίστοιχα.   Ωστόσο και οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων ήταν χαμηλότερες από αυτές της άνοιξης κατά την πρώτη καραντίνα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι εκκλήσεις των πολιτικών να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα εισακούσθηκαν τουλάχιστον εν μέρει, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.   

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Πηγή: lifo.gr



Ο Τραμπ κατήγγειλε νοθεία - Τα αμερικανικά δίκτυα διέκοψαν τις δηλώσεις του

 



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε πως στις αμερικανικές εκλογές, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να του «κλέψουν τη νίκη με νοθεία».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (5/11) από τον Λευκό Οίκο ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να του «κλέψουν» την εκλογική του νίκη, την ώρα που η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων δείχνει πως ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν πλησιάζει στην επικράτηση.

«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, που έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να φιμώσει τους ψηφοφόρους μας και να κατασκευάσει αποτελέσματα» πρόσθεσε και έκανε λόγο περί «εξαφάνισης», «ως εκ θαύματος» και «μυστικά» των ψήφων των υποστηρικτών του.

«Προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει», επανέλαβε. Κατηγόρησε ορισμένες πόλεις για «διαφθορά» και κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι και εκλογικοί αντιπρόσωποι σε αυτές διαπράττουν εσκεμμένα νοθεία και καταμετρούν ψήφους που κατατέθηκαν «παράνομα». Υποστήριξε ακόμη πως τα «μεγάλα μέσα ενημέρωσης», «το χρήμα» και «οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας» είναι όλοι εναντίον του και υπέρ των Δημοκρατικών, αλλά παρά τις «επεμβάσεις» τους, το «μπλε κύμα» που προέβλεπαν οι «ψευδείς δημοσκοπήσεις» δεν ήρθε.

«Θα έχουμε πολλές δίκες», προειδοποίησε, θα ακολουθηθεί ο δρόμος «των νομικών διαδικασιών. Σε τελευταία ανάλυση, έχω την αίσθηση πως θα αποφασίσουν οι δικαστές» για το ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών.

Ο Τραμπ, που είχε ήδη αυτοανακηρυχθεί νικητής αργά το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδος), δεν μοιάζει να έχει διάθεση να αναγνωρίσει τη διαφαινόμενη νίκη του αντιπάλου του.

«Έκοψαν» τη σύνδεση με τις δηλώσεις του

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν... πανικό στα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικά, τα τηλεοπτικά δίκτυα, ABC, NBC και MSNBC διέκοψαν τη ζωντανή μετάδοση με τις δηλώσεις του.

Μάλιστα, ο παρουσιαστής του MSNBC ανέφερε χαρακτηριστικά: «ΟΚ. Εδώ είμαστε πάλι, στην άβολη θέση όχι μόνο να διακόψουμε την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά να τον διορθώσουμε. Δεν υπάρχουν παράνομες ψήφοι, δεν υπάρχει νίκη Τραμπ».

Δείτε και την αντίδραση από το NBC.



Lockdown : Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

 



Εκτάκτως πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση των πολιτών από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας για την περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών δεν θα επιτρέπονται, πέραν κάποιων εξαιρέσεων.

Συγκεκριμένα θα η μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται μόνο για:

-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

-επανένωση οικογενειών

-επαγγελματικούς λόγους

– και λόγους υγείας

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας –όπου απαιτείται αντίγραφο της φορολογίας Ε1 η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που θα λαμβάνεται από τον ιστότοπο aade.gr.





Ξαναχτύπησε ο χυδαίος Τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκης με επίθεση στον Τσιόδρα

 



Για ακόμα μία φορά χυδαίος ο γνωστός ακροαριστερός τραμπούκος, αυτός που σαν υπουργός υγείας του τσίρκου ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορηθεί για απόκρυψη νεκρών στην τραγωδία στο Μάτι, τά έβαλε πάλι με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Χυδαία επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα και στα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής υπηρεσίας εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης στην Βουλή υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι πραγματικοί επιστήμονες» καθώς λειτουργούν ως όργανα «πολιτικής προπαγάνδας» και πως αλλάζουν τις επιστημονικές τους απόψεις για να εξυπηρετήσουν το κυβερνητικό σχέδιο εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Ο ακροαριστερός τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πάλι στο στόχαστρο τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα υποστηρίζοντας ότι λέει «επιστημονικές αρλούμπες».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι και οι υπόλοιποι επιστήμονες που μετέχουν στην ειδική επιτροπή «υποκύπτουν σε πολιτικά παιχνίδια» καθώς όπως είπε δέχθηκαν να αλλάξουν τις εισηγήσεις τους σε τουλάχιστον τρία κρίσιμα ζητήματα -άνοιγμα σχολείων, τουρισμού και γηπέδων- για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών.

«Να ρωτήσω τον φίλτατο Σωτήρη. Τον Τσιόδρα εννοώ. Ισχύει ή όχι ότι η επιστημονική επιτροπή άλλαξε με πολιτική εντολή την άποψή της σε τρία θέματα; Στο άνοιγμα των σχολείων, στο άνοιγμα του τουρισμού και στο άνοιγμα των γηπέδων;» είπε ο γνωστός ακροαριστερός τραμπούκος για να συνεχίσει «η επιτροπή είχε πάρει αρνητική θέση για αυτά τα ζητήματα και την άλλαξε υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις. Εγώ δεν λέω ότι έχει πολιτική ευθύνη μια επιτροπή. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη. Όμως οι πραγματικοί επιστήμονες δεν υποκύπτουν σε πολιτικές πιέσεις και οδηγίες. Λένε και επιμένουν στις απόψεις τους. Είναι ισχυρή η καταγγελία που κάνω. Έφυγαν άτομα από την επιτροπή γιατί δεν άντεξαν αυτές τις παρεμβάσεις».

Σχολιάζοντας την συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός με τον κ. Τσιόδρα είπε: «Τι είναι αυτό που ακούσαμε σήμερα; Ότι τα μικρά παιδιά δεν κολλάνε. Τι επιστημονικές αρλούμπες είναι αυτές κ. Σωτήρη μου;

Δεν μπορώ να βλέπω την ιατρική επιστήμη να μπαίνει στην υπηρεσία της πολιτικής προπαγάνδας. Δεν θα δουλευόμαστε εδώ μέσα με επιστημονικές αρλούμπες».

Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.



Tα έντυπα κυκλοφορίας για το lockdown

 



Με ανάρτηση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης στο προφίλ του στο Facebook, o υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παραπέμπει τους πολίτες στην ιστοσελίδα forma.gov.gr σχετικά με τους τρόπους που θα μετακινούνται από τις 06:00 το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της επιβολής καθολικού lockdown.

«Από τις 06:00 του Σαββάτου, μετακινούμαστε με ασφάλεια στέλνοντας SMS στο 13033. Αναλυτικές οδηγίες και βεβαιώσεις κυκλοφορίας αναρτώνται στο https://forma.gov.gr Στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας», έγραψε στο Facebook ο κ. Πιερρακάκης.