Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Ποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν τους περισσότερους θανάτους από κοροναϊό

 


Οι επτά χώρες που θρηνούν επί του παρόντος τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό τους βρίσκονται στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας.

Με 307 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Ουγγαρία είναι, μεταξύ των χωρών με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, η πλέον πληγείσα σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ακολουθεί η Τσεχική Δημοκρατία (281 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (280), η Βόρεια Μακεδονία (258), η Βουλγαρία (254), το Μαυροβούνιο (251) και η Σλοβακία (226).

Συνολικά, το Μαυροβούνιο, η πιο αραιοκατοικημένη από αυτές τις επτά χώρες (628.000 κάτοικοι), έχει καταγράψει 1.578 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Η Τσεχική Δημοκρατία, η πιο πυκνοκατοικημένη σε αυτήν την ομάδα κρατών (10,7 εκατομμύρια κάτοικοι), έχει καταγράψει 30.088 θανάτους.

Το Μαυροβούνιο και η Τσεχική Δημοκρατία είναι επίσης οι δύο χώρες με περισσότερους από 100.000 κατοίκους που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 που αναφέρθηκαν στον πληθυσμό από την αρχή της πανδημίας, αντιστοίχως με 15.839 και 15.505 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Γενικότερα, εννέα από τις 10 χώρες με περισσότερους από 100.000 κατοίκους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, σε αριθμό θανάτων που αναφέρθηκαν στον πληθυσμό, βρίσκονται στην Ευρώπη. Έπειτα από αυτές τις πρώτες επτά χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ακολουθούν το Βέλγιο (215 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), η Βραζιλία (215) και μια άλλη βαλκανική χώρα, η Σλοβενία (210).

Η Ευρώπη στο σύνολό της είναι η περιοχή με τα περισσότερα θύματα της Covid-19, έχοντας σήμερα, Παρασκευή, στις 17.00 ώρα Ελλάδας, 1.130.491 νεκρούς και 52.724.615 κρούσματα, ακολουθούν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (1.024.435 νεκροί, 32.493.431 κρούσματα) και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς (618.685 θάνατοι, 34.612.033 κρούσματα).

Η πανδημία της Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr



Παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα επί ΣΥΡΙΖΑ το έργο Πάτρα - Πύργος για να εξυπηρετήσουν εργολάβο.

 


Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι το έργο παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα επί ΣΥΡΙΖΑ για να εξυπηρετήσουν τον αγαπημένο τους εργολάβο.

Το Πάτρα – Πύργος θα είχε σήμερα ολοκληρωθεί, εάν δεν είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει το έργο σε οκτώ κομμάτια, για να εξυπηρετήσει τον τότε αγαπημένο της εργολάβο κ. Καλογρίτσα, υπενθύμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM.

Ο κ. Καραμανλής σχολίασε καταρχάς ότι μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ο χθεσινός ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι δήθεν είχε ξεκινήσει το έργο και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το σταμάτησε. Μίλησε λοιπόν με στοιχεία και νούμερα και είπε τα πράγματα με το όνομα τους:

Το Πάτρα – Πύργος είχε δημοπρατηθεί ενιαίο το 2014 από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί κι οι πολίτες θα χρησιμοποιούσαν έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

«Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί είναι και επίκαιρο το θέμα με αυτά που συμβαίνουν στη Βουλή αυτές τις ημέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι βόλευε το σπάσιμο του έργου σε οκτώ κομμάτια τον τότε αγαπημένο του εργολάβο, που ήθελαν να φτιάξει κανάλι», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Επισήμανε ότι το αποτέλεσμα ήταν πως το έργο έμπλεξε με κίνδυνο να μην έχει χρηματοδότηση και δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλυσε τα προβλήματα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτον, βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια.

Δεύτερον, δουλέψαμε συστηματικά και τελικά πετύχαμε την αλλαγή στάσης της Κομισιόν για τη δυνατότητα χρηματοδότησής του πέραν του 2023.

Τρίτον, το εντάξαμε στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Τέταρτον, με εξίσου συστηματική προσπάθεια, πήραμε το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν για την ένταξη του έργου στην παραχώρηση», ανέφερε.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι: «Τώρα είμαστε στο τελικό στάδιο», καθώς αναμένεται το οριστικό ΟΚ και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Επισήμανε ότι το θέμα συζητήθηκε και με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ και πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα το έργο αυτό.

«Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια κάναμε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια», υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Απάντησε δε στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι μπουλντόζες δεν είχαν μπει ποτέ και δεν υπήρξε καμία πρόοδος εργασιών στο Πάτρα – Πύργος και εξήγησε ότι δε θα ολοκληρωνόταν ποτέ το έργο, γιατί ο κ. Καλογρίτσας είχε κηρυχθεί έκπτωτος στις τέσσερις εργολαβίες, που είχε πάρει. Ανέφερε μάλιστα αναλυτικά τι παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά από 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ:

-Στο 1ο τμήμα δεν είχε γίνει καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.

-Στο 2ο, αντί για 33% είχαμε πρόοδο εργασιών στο 14%. Αυτό ήταν και το καλύτερο από τα οκτώ.

-Στο 3ο τμήμα, δεν έγινε καμία εργασία γιατί εκκρεμούσε στο ΣτΕ.

-Στο 4ο, δεν έγινε καμία εργασία, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.

-Στο 5ο, είχαμε υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,12%.

-Στο 6ο τμήμα, είχαμε υλοποίηση εργασιών μόνο στο 2%.

-Στο 7ο, είχαμε υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,62%.

-Και στο 8ο, μετά από υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,1%, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος.

«Δηλαδή στα οκτώ τμήματα, είχαμε εναλλάξ τέσσερα που δεν είχαν καν ανάδοχο και τέσσερα που είχαν πρόοδο έργου λίγο πάνω από το μηδέν. Αυτό είναι το έργο για το οποίο είναι περήφανοι στο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Τόνισε ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα με το που θα δοθεί η τρίτη και τελευταία έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και εκτίμησε ότι δεδομένου πως πρόκειται για πεδινό έργο, θα είναι έτοιμο τέλη 2023 – αρχές 2024.

Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση της κ. Γιαννάκου και της κ. Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε ότι δείχνει πως μία Κυβέρνηση μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά υπάρχει χώρος για να εκφραστεί και κάθε άλλη άποψη.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε και υπογράμμισε ότι η συμφωνία κυρώθηκε και ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι τα πρωτόκολλα αυτά δεν έχουν σχέση με την κύρωση. «Όταν έρθει η ώρα να έρθουν στη Βουλή, τότε θα τα συζητήσουμε» είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που πάντα χειρίζεται τα θέματα με εθνική ευθύνη και σοβαρότητα. Υπενθύμισε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει προεκλογικά πως, από τη στιγμή κύρωσης της συμφωνίας δεν θα υπήρχε οδός επιστροφής.


Πηγή : newsauto.gr



Κορωνοϊός: Κάνατε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου; Τι να προσέξετε από εδώ και πέρα

 



Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 εξακολουθούν να τηρούν ορισμένα μέτρα προστασίας για τα οποία μιλάει στο ygeiamou η κυρία Ελένη Πατρόζου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΥΓΕΙΑ

Τα εμβόλια του Covid-19 μας έχουν γεμίσει όλους ελπίδα καθώς αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουμε ότι μέχρι να είναι ευρέως διαθέσιμα και να επιτύχουμε τα υψηλά ποσοστά ανοσίας αγέλης που απαιτούνται για να τερματιστεί η πανδημία, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να επιστρέψουν μερικώς σε κάποιες από τις δραστηριότητες τους, συνεχίζοντας όμως να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για την ασφάλεια τους όσο και για τους οικείους τους.

Ποια άτομα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα;

Τα άτομα που θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα είναι:

• Όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον τελευταίο εμβολιασμό.

• Όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Janssen ή της Johnson & Johnson

και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

• Όσοι έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις εμβολίου Astra Zeneca και έχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό

Σε περίπτωση που δεν πληροίτε τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν θεωρείτε ότι έχετε εμβολιαστεί πλήρως καθώς δεν έχετε ακόμη αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού.

Ποια μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρείτε ακόμα και αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως;

Μετά τον εμβολιασμό σας και μέχρι να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα (όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης) θα πρέπει να συνεχίσετε να εφαρμόζετε τα μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Αυτό γιατί είναι πιθανό ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι αν έρθουν σε επαφή με τον ιό μπορούν να τον μεταφέρουν, παρότι οι ίδιοι δεν εμφανίζουν κατά κανόνα συμπτώματα.

Τα μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να τα εφαρμόζετε όταν:

• Βρίσκεστε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

• Συγκεντρώνεστε με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

• Επισκέπτεστε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό COVID-19 ή συζεί με άτομο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

• Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως;

Να βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους με άλλα άτομα πλήρως εμβολιασμένα χωρίς να φοράτε μάσκα ή να τηρείτε αποστάσεις 2 μέτρων.

Αν έρθετε σε επαφή με άτομο με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS Cov-2 δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός. Θα πρέπει ωστόσο να παρακολουθείτε την εμφάνιση συμπτωμάτων για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης

Τι γνωρίζουμε και τι μαθαίνουμε ακόμα;

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου ιδιαίτερα από σοβαρή ασθένεια ή θάνατο καθώς μας παρέχουν προστασία εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να αντιδράσει στον ιό. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού COVID-19, αλλά καθώς όμως περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο περισσότερη γνώση αποκτούμε. Θα χρειαστούν πρόσθετες αξιολογήσεις και κλινικές δοκιμές για να εκτιμηθεί με ασφάλεια, πόσο χρόνο διαρκεί η προστασία μας από τον ιό μετά τον εμβολιασμό, πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων του ιού και αν μπορεί ένα άτομο πλήρως εμβολιασμένο να μεταδώσει τη νόσο Covid-19.


Ελένη Πατρόζου είναι Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

ygeiamou.gr



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel


 

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδέχομαι και πάλι στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον καλό φίλο Charles Michel, που γιορτάζει μαζί μας τα 40 χρόνια παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρώπη και, ταυτόχρονα, τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Είναι δύο ορόσημα με διαφορετικό ιστορικό βάθος που, όμως, σφραγίζουν την εθνική μας πορεία και κυρίως δίνουν νόημα και κατεύθυνση στο μέλλον της. Και καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Χάρη σε αυτήν οργανώθηκε η κοινή μας άμυνα απέναντι στον κορονοϊό, εξασφαλίστηκε ένα ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη. Και βέβαια τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό που απελευθερώνει τις μετακινήσεις.

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία μαζί με τον Charles να κάνουμε μία επίδειξη του πώς θα είναι αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό. Είναι μία σημαντική, πιστεύω, ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρώπης.

Είναι κατακτήσεις που δεν προέκυψαν ούτε εύκολα ούτε αυτονόητα και χαίρομαι διότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε και στα τρία αυτά μέτωπα.

Έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην πατρίδα μας, έχουμε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των κρατών-μελών της ηπείρου. Και βέβαια -όπως είπαμε- πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, ενός σημαντικού εργαλείου που θα επιτρέψει, επιτέλους, στους ευρωπαίους πολίτες να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο διάστημα η Ευρώπη απέδειξε και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό: ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει, υπερβαίνοντας αγκυλώσεις όταν βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα. Και σήμερα βαδίζει προς την επόμενη μέρα οπλισμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, πέντε μέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, και δεν νομίζω ότι θα είχαμε πετύχει το αποτέλεσμα αυτό χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση και τη διαπραγματευτική δεινότητα του Προέδρου του Συμβουλίου.

Πετύχαμε όμως κάτι πάρα πολύ σημαντικό: το NextGenerationEU, το οποίο ξεκίνησε ως μία ιδέα την οποία είχαμε καταθέσει σε μία επιστολή μας μαζί με οκτώ αρχηγούς κρατών-μελών και κυβερνήσεων στον φίλο Charles τον Μάρτιο. Τότε φάνταζε σε πολλούς ένα όνειρο θερινής νυκτός. Έγινε όμως πράξη πέντε μήνες μετά, για να διαθέτουμε σήμερα αυτό το σημαντικότατο κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα στηρίξει την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, αλλά και θα μας επιτρέψει να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς μία πιο ψηφιακή, μία πιο πράσινη, μία πιο κοινωνικά συνεκτική Ευρώπη.

Αποδείξαμε λοιπόν ότι η ευρωπαϊκή διαδρομή, ναι, μπορεί να έχει κάποιες δύσκολες στιγμές, όμως οι επιτυχίες της είναι πολύ-πολύ περισσότερες. Και κάθε νεότερος απολογισμός είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και η δυναμική πορεία της είναι σταθερά προς το μέλλον.

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε και για τις εξωτερικές μας σχέσεις. Ο ίδιος γνωρίζει πια καλά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισα για ακόμα μία φορά την καθοριστική συμμετοχή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα μιας περιοχής, ενός χώρου, ο οποίος είναι ζωτικός όχι μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά είναι ζωτικός για τα συμφέροντα της Ένωσης συνολικά. Και ταυτόχρονα είναι κομβικός για τη διεθνή νομιμότητα και την ασφάλεια.

Όπως γνωρίζεις φίλε Charles, η χώρα μας υπήρξε η πρώτη από το Νότο της Ευρώπης και η πρώτη βαλκανική χώρα που έγινε δεκτή στην Κοινότητα. Και από τις προεδρίες που άσκησε οι δύο μάλιστα ταυτίστηκαν με διευρύνσεις. Συνεπώς, το άνοιγμα της Ένωσης προς νέα κράτη, και ιδίως αυτά των Δυτικών Βαλκανίων, δεν είναι μόνο μία συνειδητή πολιτική επιλογή μας αλλά θα έλεγα είναι και μία ιστορική αποστολή η οποία πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, συμβαδίζοντας πάντα ασφαλώς με την επέκταση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου.

Από τη συζήτησή μας φυσικά δεν έλειψαν και τα θέματα που αφορούν την Τουρκία. Εμείς εξακολουθούμε να εμμένουμε στη θέση μας, η οποία είναι κρυσταλλίνη. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε. είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα πού θα οδηγήσει σε έναν διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άλλωστε αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Η κοινοτική συμπαράσταση, επομένως, προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο μία αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και μία ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινή είναι και η οπτική μας για τη Λιβύη, όπου με την ενεργοποίηση της Ένωσης θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων που μετατρέπουν τις εσωτερικές αναδιατάξεις σε περιφερειακές ανακατατάξεις.

Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία. Πιστεύω ότι καταφέραμε και πολύ γρήγορα πήραμε αποφάσεις που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει τελικά θέση στην ήπειρό μας.

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία με τον φίλο Charles να συζητήσουμε όλο το πλέγμα των σχέσεων Ελλάδος – Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θυμηθούμε βέβαια ότι την τελευταία φορά που που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας που ταυτόχρονα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τον ευχαρίστησα και πάλι για το πόσο σημαντικό ήταν τότε να έχουμε τη δική του παρουσία αλλά και των δύο άλλων Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα μας έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορα της, τα οποία ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και να εκφράσουμε την απόρριψη μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν προσφυγες, μεταναστες, άνδρες γυναίκες, παιδιά, και τους κάνουν στην ουσία πιόνια σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές.

Καλώς ήρθες λοιπόν και πάλι φίλε Charles στην Ελλάδα και σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στους εορτασμούς μας για τα 40 χρόνια από την είσοδό μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θέλω να γνωρίζεις ότι η Ελλάδα του 2021 είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση, μία χώρα που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, μία χώρα που από τις πρώτες κατέθεσε το Σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμούμε ότι θα είναι και από τα πρώτα Σχέδια που θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία χώρα η οποία φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως εξάλλου της αξίζει, όχι μόνο στα δρώμενα της περιοχής μας αλλά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις συνολικά.

Καλώς ορίσατε και πάλι.



Charles Michel (ανεπίσημη μετάφραση από τα γαλλικά): Κύριε Πρωθυπουργέ, πολύ καλέ μου φίλε Κυριάκο,

Είναι τεράστια η χαρά μου που βρίσκομαι για τρίτη φορά στην Ελλάδα από την έναρξη της θητείας μου. Θα έχω για άλλη μια φορά την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί σου για την ουσία της κοινής μας δέσμευσης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χθες συμμετείχαμε μαζί σε μια πολύ όμορφη επετειακή εκδήλωση και παρά τις όποιες προκλήσεις που μας περιβάλλουν, νιώσαμε τη θετική ενέργεια, νιώσαμε την ελπίδα, νιώσαμε αυτή την ευρωπαϊκή αισιοδοξία.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι μόνο πολιτικής φύσης. Είναι επίσης μια ανθρώπινη περιπέτεια. Και μάλιστα πρόκειται για μια περιπέτεια στο πλαίσιο της οποίας η διαπροσωπική εμπιστοσύνη είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την ικανότητά μας να υλοποιήσουμε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Γι’ αυτό και σε ευχαριστώ ειλικρινά για την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Για την εμπιστοσύνη που προσδίδεις στη δυναμική των εργασιών μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να προωθήσουμε ιδέες και έργα, ώστε να ενισχύσουμε τη συνοχή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Το ανέφερες κι εσύ, το συζητήσαμε και σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πρόκληση: την πανδημία της Covid-19. Από το ξέσπασμα αυτής της κρίσης, που πλήττει την Ευρώπη και τον κόσμο, καταφέραμε να εργαστούμε από κοινού, καταρχάς για να επενδύσουμε στην έρευνα κι έπειτα για να μπορέσουμε να παραδώσουμε τα εμβόλια, να αυξήσουμε την παραγωγή των εμβολίων για να υποχωρήσει ο κίνδυνος της πανδημίας.

Και βλέπουμε ότι είναι σημαντικό σταδιακά να ανοίξουμε ξανά τις κοινωνίες, να ανοίξουμε ξανά τις οικονομίες και να φροντίσουμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στο επίπεδο της πρόκλησης, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη.

Ανέφερες και παρουσίασες νωρίτερα το πρώτο Πιστοποιητικό Covid, το οποίο αποτελεί μετουσίωση της βούλησης να εργαστούμε από κοινού.

Και πράγματι, είχα την δυνατότητα να είμαι ο ίδιος μάρτυρας, μαζί σου, όταν πρώτος γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εδώ και αρκετούς μήνες ήδη, συνέβαλες στη συσπείρωση ενός ορισμένου αριθμού συναδέλφων για να προωθηθεί η ιδέα ότι θα έπρεπε από τούδε και στο εξής να προετοιμαστεί η δυνατότητα επανεκκίνησης με ένα στοιχείο που αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου: την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, κάτι που θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σίγουρα στην Ελλάδα, στο πεδίο του τουρισμού.

Ήταν μεγάλη μου χαρά που βρέθηκαν μαζί σου στην παρουσίαση το πρωί, η οποία αποτελεί ένα σημάδι ελπίδας. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.

Το δεύτερο ζήτημα, η κοινή μας δέσμευση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα για να καταφέρουμε να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ισχυρή, για να εγγυηθούμε την βελτίωση των συνθηκών ζωής και την κοινωνική συνοχή.

Ανέφερες ένα σημαντικό σημείο. Μια σημαντική απόφαση που λάβαμε από κοινού τον προηγούμενο Ιούλιο, μια ιστορική απόφαση στην ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Κινητοποιήσαμε 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 750 συνδέονται αποκλειστικά με την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Χθες ήταν μια σημαντική μέρα γιατί ήμασταν μαζί στην εκδήλωση όπου έγινε η αναδρομή στα 40 χρόνια δέσμευσης και προσήλωσης (της Ελλάδας) στην ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα χθες ο συμβολισμός ήταν χαρακτηριστικός- τα 27 κράτη-μέλη ολοκλήρωσαν τις νομοθετικές διαδικασίες για την απόφαση για τους ίδιους πόρους που είναι μέρος της ευρύτερης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της απόφασης να επενδύσουμε από κοινού, και να εφαρμόσουμε μαζί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προωθήσουμε την ευημερία στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Θα έχουμε την ευκαιρία τους επόμενους μήνες να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων με βάση θεμελιώδεις δεσμεύσεις σχετικά με το μοντέλο ευρωπαϊκής ευημερίας που θέλουμε: δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερη καινοτομία, μεγαλύτερη ανάπτυξη, για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής, αλλά και για την ψηφιακή ατζέντα. Το είδαμε και στην περίπτωση του Covid. Είμαστε σε ένα κόσμο όπου οι ψηφιακές δυνατότητες μπορούν να μας προσφέρουν τις ευκαιρίες, διατηρώντας τις αξίες μας και τον σεβασμό στη χρήση των δεδομένων, όπως ήδη γίνεται στην περίπτωση του ψηφιακού πιστοποιητικού που παρουσιάστηκε εδώ στην Ελλάδα.

Και έπειτα υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα που μας ενώνει. Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δύναμη στο πεδίο των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών. Η ΕΕ είναι μια δύναμη γιατί υπάρχει μια εσωτερική αγορά που μετουσιώνει τις οικονομικές μας δυνατότητες. Είναι μια δύναμη γιατί ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να εμπνέεται από τα στάνταρ μας, για τα οποία αποφασίζουμε στο πλαίσιο της ΕΕ, όσον αφορά το περιβάλλον, ενδεχομένως επίσης και στο ψηφιακό πεδίο. Θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να έχουμε μεγαλύτερη γεωπολιτική ισχύ, για να υπερασπιστούμε καλύτερα τις αξίες μας και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας.

Είχαμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να θίξουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, τη σχέση με την Τουρκία. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο του Ιουνίου. Οι συζητήσεις μας μάς επιτρέπουν να προετοιμαστούμε για αυτό, ώστε να οικοδομήσουμε ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή, προκειμένου να εκφράσουμε ισχυρές και σταθερές θέσεις, συμβατές με τις αξίες και τα συμφέροντά μας.

Θίξαμε και άλλα διεθνή ζητήματα, τις διατλαντικές σχέσεις, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και μία πρώτη θεσμική σύνοδος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Θίξαμε και μια νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, το βλέπουμε στα κράτη της Ανατολής αλλά και γενικότερα στον κόσμο: οι μεγάλες δημοκρατίες και η ΕΕ είναι αντιμέτωπες με απόπειρες αυταρχικών καθεστώτων να καταπιέσουν τις αξίες της ελευθερίας, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις αξίες. Θα πρέπει, ως ΕΕ, να αναλογιστούμε, να εργαστούμε και να δράσουμε από κοινού, όχι μόνο να αρκεστούμε στο να αντιδρούμε όταν κάποιος μας δοκιμάζει ή μας προκαλεί. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αναπτύξουμε στρατηγικές διορατικές που προετοιμάζουν τον κόσμο του αύριο, ο οποίος ελπίζουμε πως θα διακατέχεται περισσότερο από τις αξίες, τις ελευθερίες, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στα οποία τόσο πιστεύουμε. Αυτά ήταν κάποια στοιχεία που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Για άλλη μια φορά, Κυριάκο, από τα βάθη της καρδιάς μου, σε ευχαριστώ θερμά. Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι μαζί σου σήμερα εδώ, να μοιράζομαι αυτή τη στιγμή, να ανταλλάσουμε απόψεις σε θέματα και πνευματικής φύσεως αλλά και σε επίπεδο φιλίας.

Προερχόμενος από τις Βρυξέλλες όπου ο καιρός είναι πιο μουντός, αυτό το φως και ο γαλάζιος ουρανός στην Ελλάδα μου κάνουν πολύ καλό. Αυτό το φως και ο γαλάζιος ουρανός είναι επίσης φως για ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Καθώς ξεκινά η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δεν αμφιβάλλω ότι εδώ υπάρχει μια πηγή έμπνευσης που θα μας είναι πολύ χρήσιμη για τον διάλογο που θα συνεχίσουμε και τις δράσεις που θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε στην υπηρεσία των 450 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την προσήλωση και την δέσμευσή σου, για τη φιλία μας και την καλή μας συνεργασία.





Όταν ο Κεδίκογλου έκραζε την άλλη "στελεχάρα" Θεοχαρόπουλο που πήγε στον θίασο ΣΥΡΙΖΑ

 


Πριν γελάσουμε με τις μεταγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν εκεί στο ΚΙΝΑΛ να τελειώνουν με το θέμα ηγεσία, να γίνει η αλλαγή που χρειάζεται γιατί δεν θα μείνει κανένας με την ακατάλληλη Γεννηματά.

Είναι τραγικό τι μπορείς να κάνεις για να επιβιώσεις πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γεμίσει με πολιτικά νούμερα που ψάχνουν ξεχασμένα πολιτική στέγη μήπως και επιβιώσουν στην πολιτική.

Ένα νέο νούμερο στον θίασο ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Συμεών Κεδίκογλου που ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής , πρ. βουλευτής και υφυπουργός του Γιώργου Παπανδρέου.

Διαβάζουμε στην dailypost.gr με ημερομηνία 11 Απριλίου 2019, το άρθρο κράξιμο του Κεδίκογλου στο άλλο πολιτικό νούμερο του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ, Θεοχαρόπουλο που προσχώρησε τότε στον ΣΥΡΙΖΑ.



Διαβάστε :

Φυσικά κάθε φορά υπάρχει μια πρόφαση: αρχικά έγινε πρόεδρος της τραυματισμένης και αδύναμης πια ΔΗΜΑΡ για να την σώσει από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, αργότερα λόγω… Πρεσπών θα την έριχνε επαναδιασπασμένη στις αγκάλες του! Το ότι κάθε φορά εξυπηρετούνται ταυτόχρονα οι δικές του προσωπικές επιδιώξεις είναι μάλλον σύμπτωση… Έτσι, περιφέροντας το κουφάρι ενός κόμματος με ιστορική διαδρομή αλλά πλέον κόμμα-σφραγίδα με άγνωστο αριθμό μελών ανά την επικράτεια, διαπραγματεύεται και παίρνει το μέγιστο δίνοντας ελάχιστα.

Αρχικά το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας σε μια κρίσιμη φάση του να δείξει ένα άνοιγμα κ μια διεύρυνση του πρόσφερε την εκλόγιμη πρώτη θέση στο φηφοδέλτιο Επικρατείας. Και μην έχετε αμφιβολία ότι αν του την ξαναέδινε ακόμη θα…κατακεραύνωνε ως ανίκανη την παρούσα κυβέρνηση. Είχε όλο το προηγούμενο διάστημα προβολή και προνόμια αρχηγού και συνεπώς προνομιακή θέση στη μάχη του σταυρού. Όμως όχι! Ξανά τη σιγουριά του διορισμένου, κόντρα στα υπόλοιπα «κορόιδα» που δίνουν τη μάχη. Αν και κατανοητή, εμπεριέχει ένα περίεργο μίγμα θράσους, ανασφάλειας αλλά και υπερτροφικού εγώ η απόφαση να μην υποβάλλεσαι στη βάσανο του σταυρού αλλά να επιδιώκεις εσαεί θέση χωρίς ποτέ την άμεση λαϊκή νομιμοποίηση! Έτσι, αν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, κατά παρόμοιο τρόπο θα εξασφαλίσει τα ίδια, από το ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά! Με τίμημα βέβαια την καταπάτηση κόκκινων γραμμών…

Θα πρέπει παρ όλα αυτά να διδάσκεται στα αμφιθέατρα σαν case study επιτυχούς διαπραγμάτευσης. Ίσως να πρέπει μάλιστα να σταλεί επικεφαλής σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναθεώρησης των οικονομικών δεικτών της χώρας μας. Και μπορεί στο ποσοστό το υπερπλεονάσματος τελικά να μην τα κατάφερνε, δε θα με εξέπληττε όμως αν επέστρεφε ως διάδοχος του κ. Γιουνκέρ έχοντας κερδίσει τη χηρεύουσα θέση του προέδρου της Ευρωπαικής επιτροπής!



Πελώνη: Η αλήθεια δεν ήταν ποτέ συμβατή με τον κ. Τσίπρα


Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά στην βουλή λαϊκίζοντας και λέγοντας ψέματα.

Την συμπεριφορά Τσίπρα σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Ο κ. Τσίπρας μάς έχει συνηθίσει στο να λαϊκίζει, να ψεύδεται και να δημαγωγεί. Το ίδιο έκανε και σήμερα», επισημαίνει σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στην τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις και κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας πήγε στη Βουλή και τον κατήγγειλε ότι δεν προσήλθε να του απαντήσει και μάλιστα σε ερώτηση που αφορούσε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, σε μια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων. Η συζήτηση αυτή, με σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει:

«Όσον αφορά δε στην εφαρμογή του νόμου για τη φύλαξη των ΑΕΙ, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το μέγεθος της ανευθυνότητάς του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής, με βάση δημοσιεύματα, δίχως να μπει στον κόπο να διασταυρώσει στοιχειωδώς την ακρίβειά τους. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ». Και καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Πελώνη: «Αλλά η αλήθεια δεν ήταν ποτέ συμβατή με τον κ. Τσίπρα».



Γελάει η υφήλιος με το κιτς σόου του δικτάτορα Ερντογάν με φόντο την Αγία Σοφία

 


Με ένα καθεστωτικό σώου, ο δικτάτορας Ερντογάν έκανε την υφήλιο να γελάει με το γούστο του.

Με ένα κακόγουστο συνδυασμό φωτορυθμικών και προκλητικών μηνυμάτων πάνω από την Αγία Σοφία, γιόρτασε ο ισλαμιστής δικτάτορας τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια της «εκδήλωσης» ακούστηκε δεν έλειψε και το μήνυμα στον καθεστωτικό ηγέτη : «ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», ενώ λίγο αργότερα πάνω από το βυζαντινό μνημείο εμφανίστηκε ξαφνικά, μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας, ο Μωάμεθ ο Πορθητής και επιγραφή 1453.

Δείτε το τούρκικο καραγκιοζιλίκι :





Ανώμαλος στο Παλαιό Φάληρο καθόταν στην αμμουδιά με τα γεννητικά του όργανα σε κοινή θέα

 


Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 28.05.2021, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περνούσαν από την λεωφόρο Ποσειδώνος, στον γνωστό Φλοίσβο.

Περνώντας τα πληρώματα από την πλευρά της παραλίας είδαν τον 42χρονο από το Καζακστάν να βρίσκεται στην αμμουδιά με το παντελόνι κατεβασμένο και τα γεννητικά του όργανα σε… κοινή θέα, την ώρα μάλιστα που στο σημείο βρίσκονταν σοκαρισμένοι με το θέαμα περαστικοί.

Οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν και ο άνδρας, ομογενής από το Καζακστάν, κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους βρίζοντας τους. Ο άνδρας αντιστάθηκε κατά την σύλληψη του, σπρώχνοντας τους άνδρες της ΔΙΑΣ και συνελήφθη.

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 42χρονου άνδρα που κατηγορείται για εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, αλλά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.



Και βόλτα με το κότερο οι καθεστωτικοί ηγέτες Πούτιν - Λουκασένκο

 


Οι καθεστωτικοί ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο πήγαν βόλτα με το κότερο, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω του σκανδάλου που έχει προκαλέσει η εκτροπή από τις λευκορωσικές αρχές της πορείας του αεροσκάφους της RyanAir που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους προς το Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού λευκορώσου δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο στην προκλητική βόλτα με το σκάφος οι καθεστωτικοί πρόεδροι συζήτησαν θέματα «οικονομικής συνεργασίας» και «αντιμετώπισης της πανδημίας», αλλά επίσης και το περιστατικό με το αεροσκάφος της RyanAir.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προκάλεσε και πάλι λέγοντας ότι η Μόσχα επιθυμεί «εις βάθος έρευνα» για τις συνθήκες του περιστατικού και κατηγόρησε την Δύση ότι «έβγαλε βεβιασμένα συμπεράσματα».

Συνασπισμός 27 χωρών, ανάμεσά του οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν με σημερινή τους ανακοίνωση την απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σοκαριστική και χωρίς προηγούμενο ενέργεια, που συνιστά «κατά μέτωπον επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».





Μιχαηλίδου: Αλλάζουμε τα ηλικιακά όρια για την υιοθεσία και την αναδοχή

 


Για τις αλλαγές στις υιοθεσίες και στην αναδοχή παιδιών συζήτησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ενημέρωση 10-12» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κα. Μιχαηλίδου, διευκρίνισε πως από εδώ και στο εξής διευρύνεται το ηλικιακό όριο των ζευγαριών στα 25 έως 75 έτη.

«Έχουμε απλουστεύσει πάρα πολύ το διαδικαστικό κομμάτι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη για τα ζευγάρια. Με το νέο αυτό σύστημα από τον Ιούλιο του 2020 βγάλαμε από τις δομές 700 παιδιά. Σήμερα, δίνουμε ένα βοήθημα από το κράτος, ως ελάχιστη βοήθεια για τα έξοδα ανατροφής ενός παιδιού, ενθαρρύνοντας περισσότερους ανθρώπους να προβούν στην αναδοχή», ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου.

Στην πλατφόρμα https://paidi.gov.gr/ είναι αναρτημένες όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για ολόκληρη τη διαδικασία και για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας.



Δημοσκόπηση MRB : Η κοινωνία θέλει αλλαγές στην δικαιοσύνη και στην ασφάλεια

 


Η έρευνα της MRB, δείχνει ότι η κοινωνία χτυπάει καμπανάκι στην κυβέρνηση για το σύστημα δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Δύο χρόνια το υπουργείο δικαιοσύνης και ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, δεν έχει καταφέρει να αλλάξει του νόμους έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ, και παραμένει στο ΘΑ κάνουμε αλλαγές, ΘΑ αυστηροποιήσουμε τους νόμους για τους σκληρούς εγκληματίες. 

Η αποκαλυπτική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB για το TheTOC σχετικά με την εγκληματικότητα, την αστυνόμευση και τις ποινές που προβλέπει για τα βίαια εγκλήματα ο Ποινικός Κώδικας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Πρωθυπουργό παρά να δεί τι γίνεται και να αλλάξει όσους πρέπει να αλλάξει.

Οι Ελληνες πολίτες νιώθουν ανασφάλεια, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση και πιο αυστηρές ποινές για τα βίαια και ειδεχθή εγκλήματα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αρκετά υψηλά ποσοστά αποδοχής, και σωστά αλλά κάτι δεν πάει καλά στην φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και αυτό δείχνουν και τα ποσοστά της δημοσκόπησης.

Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης :















Αιχμές από τη γιαγιά της 11χρονης: «Το παιδί περιπλανιόταν νύχτα κι εκείνη δήλωσε την εξαφάνιση το πρωί»

 



Ερωτήματα για τον τραγικό θάνατο της 11χρονης Ιωάννας στα Χανιά που έπεσε από ύψος 20 μέτρων σε βραχώδη περιοχή στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.

Ενώ έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της νεκροτομής τα οποία κάνουν λόγο για ακαριαίο θάνατο από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από την πτώση της, οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να δώσουν απάντηση στους λόγους που συνέβη αυτή η τραγωδία. Η κηδεία της 11χρονης Ιωάννας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όπου η μητέρα της έφτασε δέκα λεπτά πριν τη λήξη της, συνοδευόμενη από αστυνομικούς.

Οι σκιές στο οικογενειακό περιβάλλον, η φυλάκιση του πατέρα της και το διαζύγιο των γονιών της το οποίο επήλθε μετά από την βίαιη συμπεριφορά του, έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, οι οποίες εστιάζουν στις συνθήκες διαβίωσης της μικρής Ιωάννας. Ατύχημα ή αυτοκτονία; Η απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα και όπως όλα δείχνουν θα είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί.

Την ίδια στιγμή, η γιαγιά της 11χρονης, μητέρα του πατέρα της για τον οποίο η πρώην σύζυγός του δήλωσε ότι είχε δημιουργήσει ψυχικά τραύματα στα παιδιά της (σημειώνεται ότι είχε ξυλοκοπήσει άγρια την δασκάλα τους στο σχολείο μπροστά στα έντομα μάτια τους) αφήνει αιχμές για τη μητέρα.

«Το παιδί περιπλανιόταν τη νύχτα κι εκείνη δήλωσε την εξαφάνιση το άλλο πρωί. Βέβαια δεν ήμουν ούτε μπροστά ούτε να έβλεπα τι συμβαίνει και γιατί πήγε πρωί βράδυ; Δεν έπιασε το τηλέφωνο να πει ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει αλλά δεν μου άρεσε καθόλου αυτό. Έπρεπε να μας ειδοποιήσει έστω να βγούμε και εμείς λίγο να το ψάξουμε μπορεί να το είχαμε βρει, μπορεί να ζούσε, μπορεί να είχε χτυπήσει μπορούσε να ζούσε» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Η γιαγιά της κάνει λόγο για ανείπωτο πόνο: «Ο πόνος αυτός είναι πολύ πολύ οδυνηρός και δεν περνιέται εύκολα. Αν έθαβαν εμένα δεν θα στεναχωριόμουν… να θάψω εγώ το εγγόνι μου; Να θάψω εγώ το εγγόνι μου; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Είναι ένα χαστούκι με δυο παλάμες, όχι με μία και με τρεις μπορώ να πω… αλλά δυστυχώς πλέον είναι αργά τα πράγματα δεν αλλάζουνε αυτή την στιγμή. Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον μας ο μπαμπάς, τον παππού, την γιαγιά να είμαστε μια γροθιά»  δήλωσε και τόνισε ότι τα πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους: «Εγώ αυτή την στιγμή, θέλω πρώτα να ηρεμήσουμε , να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Εγώ βλέπω ότι έχασα την εγγόνα μου και είμαι τριπλά στεναχωρημένη» δήλωσε και υπέθεσε ότι η Ιωάννα ζαλίστηκε και παραπάτησε.


Πηγή



2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένοι στην χώρα μας

 


Το ορόσημο των δύο εκατομμυρίων εμβολιασμών με δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ξεπέρασε η Ελλάδα και συγκεκριμένα εχθές φτάσαμε τον αριθμό των  2.054.129.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Βασιλακόπουλο εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κοροναιό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή την στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς την ώρα που είναι ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο η χώρα θα έχει άλλη εικόνα καθώς όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες εισέρχονται στο πρόγραμμα «Ελευθερία», με διαρκώς αυξανόμενη προσφορά εμβολίων.