Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Oπου νομίζει ότι φυσάει ο άνεμος εκεί και ο Τσίπρας

 


Οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματός του για την επιλογή του -την επομένη της καταψήφισης του υποχρεωτικού εμβολιασμού- να μεταβεί στη Μύκονο για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση δεν πτόησαν τον κ. Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στη Μύκονο για να… υπερασπιστεί τον δοκιμαζόμενο λαό έναντι των μέτρων προστασίας που επιβάλλει η κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «ανικανότητα και αβάσταχτη ελαφρότητα».

Επειδή όμως στη Μύκονο δεν επεβλήθη κανένα lockdown, πηγαίνοντας στο «νησί των ανέμων», του διεθνούς jet set, των πανάκριβων, privé κορονοπάρτι, της «ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού» όπως ο ίδιος είπε, άλλαξε τη φρασεολογία του και από lockdown που είχε πει έκανε λόγο για «mini lockdown», δυσαρεστώντας κάπως τους οπαδούς του που δυσανασχετούν έναντι των μέτρων προστασίας.

Μάλιστα, κάποια στιγμή που στα στενά της χώρας βρήκε κάποιους να κάθονται έξω από ένα τραπέζι και να διαμαρττύρονται επειδή η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα -ένας μάλιστα ήταν συμμαθητής του και θυμήθηκαν μαζί «τότε που έφευγαν οι καρέκλες στην πενθήμερη εκδρομή στη Ρόδο»-, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε άρση των έκτακτων μέτρων όχι επειδή η κατάσταση σταθεροποιείται, αλλά επειδή είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί το νησί «για να αναδείξει το πρόβλημα».

«Η Μύκονος είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, όμως, φέτος, είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε «όταν κάνεις για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε έναν χρόνο το ίδιο λάθος, τότε δεν πρόκειται για αστοχία ή ατυχία, αλλά για ανικανότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει και φέτος ακριβώς τα ίδια λάθη που έκανε και πέρυσι» και εξήγησε πως «άνοιξε χωρίς αυστηρά υγειονομικά μέτρα τις πύλες εισόδου της χώρας, άνοιξε χωρίς μαζικό τέστινγκ και ιχνηλάτηση.

«Αντί για όλα αυτά, συνέχισε να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες με τα self tests, στους επιχειρηματίες, στις ναυτιλιακές εταιρίες. Την ευθύνη πάντοτε δηλαδή οπουδήποτε αλλού, εκτός από την κυβέρνηση» και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Ο τουρισμός αλλά και η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρά θέματα. Την καλούμε έστω και τώρα να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, να κάνει εκτεταμένο τέστινγκ και ιχνηλάτηση, να δημιουργήσει έστω και τώρα ξενοδοχεία καραντίνας. Την καλούμε, όμως, ταυτόχρονα, μετά το μίνι lockdown στη Μύκονο, που δίνει πολύ αρνητικό σήμα για κάθε προορισμό και για τον ελληνικό τουρισμό, να προχωρήσει σε μία επιθετική καμπάνια προκειμένου να ξαναδώσει το σήμα ότι οι διακοπές στα ελληνικά νησιά είναι ασφαλείς υγειονομικά διακοπές».

Αφήνοντας τους συντρόφους του πίσω στην Αθήνα να αναρωτιούνται ποιους ακριβώς πήγε να «υπερασπιστεί» ο κ. Τσίπρας στη Μύκονο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται την αντίθεση της εικόνας του από τη μία να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και από την άλλη να τάσσεται στη Βουλή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

«Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει από την αρχή της πανδημίας το ίδιο ποίημα. Μονίμως προβλέπει μια καταστροφή που δεν έρχεται. Περιοδεύει στο “νησί των ανέμων”, επαναλαμβάνοντας λόγια του αέρα. Το συνηθίζει, άλλωστε, όπως αποδεικνύει η στάση του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες. Ας μας εξηγήσει λοιπόν πώς ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και σε συγκεκριμένες ομάδες, τώρα ανακάλυψε την… προαιρετική υποχρεωτικότητα και δεν ψηφίζει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Η νέα θέση του δεν μας εκπλήσσει. Γιατί αυτός είναι. Και όσο κι αν θέλει να το κρύψει, στην υπόθεση των εμβολιασμών, κάνει κουμάντο ο κ. Πολάκης», περιορίστηκε να πει στην απάντησή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.


Γεννηματά: Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Εμβολιαστείτε!

Σε αντίθεση με τα μισόλογα του κ. Τσίπρα και τα αντιεμβολιαστικά παραληρήματα Πολάκη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε χθες -κατά τη συνάντησή της με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο- με ξεκάθαρη θέση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στέλνοντας ισχυρό μήνυμα προς όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Με χαρά βρίσκομαι στην πατρίδα μου και ξεκινώ τις συναντήσεις μου με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος δημόσια πήρε θέση υπέρ του εμβολιασμού. Είναι θετικό που η Εκκλησία έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικού φυλλαδίου. Η πανδημία καλπάζει.

Καλώ όλους τους πολίτες να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης, τη φωνή της λογικής και να εμβολιαστούν. Σήμερα ξεκινά και η καμπάνια του Κινήματος Αλλαγής. Το μήνυμά μας είναι: Νοιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε. Θέλουμε να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Λέμε ναι στον εμβολιασμό, όχι στο διχασμό.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Εργαζόμενοι υπουργείου Πολιτισμού: Να ξεμπλοκάρουν τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Να σταματήσουν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες

 



Ξεκάθαρη θέση υπέρ της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό Βενιζέλου, και κατά των εμποδίων που θέτει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που η πλειοψηφία πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κηρύσσοντας απεργίες, και άλλες ομάδες στην υλοποίηση μιας ειλημμένης από το ΚΑΣ απόφασης, επισφραγισμένης και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παίρνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ μέσω μιας ανακοίνωσης – ανοιχτής επιστολής.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την «απεργία - αποχή» που κήρυξε ο Σ.Ε.Α για τους εργαζόμενους στο έργο του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και προκειμένου να μην διαστρεβλώνεται η πλειοψηφούσα άποψη των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α, ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ ενημερώνουμε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ανάγκη αυτή προκλήθηκε έπειτα από την αβυσσαλέα προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων, εντός του Υπουργείου, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α είμαστε ίδιοι με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Υπάρχουμε οι πολλοί που είμαστε με τη νομιμότητα και την αποδοχή των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων του Υπουργείου μας, όπως το Κ.Α.Σ, και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Υπάρχουν και οι λίγοι που συνεχώς και αδιαλείπτως προσπαθούν δημιουργώντας εντυπώσεις να καταργήσουν τις πλειοψηφίες και τις νόμιμες αποφάσεις εξυπηρετώντας προσωπικές επιδιώξεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η υποκειμενικότητα που διέπει τους συγκεκριμένους κύκλους γίνεται εύκολα αντιληπτή με μία χρονολογική αναδρομή στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα από την οποία φαίνονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αντιδράσεις των ίδιων φορέων.

Συγκεκριμένα από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 η μόνη μεγάλη και επιτυχής ενέργεια του ΥΠΠΟΑ στο Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν η απόσπαση των σπουδαίων μνημείων που είχαν αποκαλυφθεί στο σταθμό «Αγίας Σοφίας», εν μια νυκτί, με μελέτες που δεν είχαν καν τεθεί υπόψιν του ΚΑΣ χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως πρόνοια για την επανατοποθέτησή τους και φυσικά χωρίς καμία απολύτως αντίδραση από τον Σ.Ε.Α, με τον οποίο, η τότε πολιτική ηγεσία, βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση και ταύτιση απόψεων!

Εν συνεχεία ήρθε η άλλη μεγάλη επιτυχία το 2017 της τότε ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, η οποία ήταν η πολυδιαφημισμένη σε μερίδα του τύπου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «λύση» για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων. Η περίφημη «λύση» παρέμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια στα χαρτιά, τα οποία δεν είχαν ούτε καν υπογραφή μελετητή!! Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα κανείς να μην εμφανιζόταν ως υπεύθυνος για την εκπόνησή τους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου.

Η στάση της ηγεσίας του ΣΕΑ άλλαξε όταν άλλαξε και η κυβέρνηση της χώρας. Τότε και μετά την απόφαση του Κ.Α.Σ για προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων αποφάσισαν να… πάρουν τα «όπλα» και να ξεκινήσουν «ανένδοτο αγώνα». Έτσι κάλεσαν παναττική συγκέντρωση έξω από το ΣΤΕ όταν εκδικαζόταν η υπόθεση. Μία συγκέντρωση η οποία στέφθηκε από την πρωτοφανή επιτυχία να μαζευτούν 10 άνθρωποι κρατώντας ένα θλιβερό πανό. Στην πορεία η ηγεσία του Σ.Ε.Α εξαπέλυσε, με τους πολιτικούς συνεργάτες της, μια διεθνή εκστρατεία με ψεύδη και αντικειμενικό στόχο μόνο να συκοφαντήσει όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας, όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ), τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τώρα δεν δίστασαν, παρότι επιστημονικός σύλλογος και όχι συνδικαλιστικό Σωματείο, ενεργώντας ως παράρτημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καλέσουν σε απεργία αποχή τα μέλη τους και σε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το σταθμό Βενιζέλου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια προβολής και προσωπικού πολιτικού κέρδους.

Σε αυτόν τον θλιβερό κατήφορο δεν θα τους ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ. και ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ δεν θα τους επιτρέψουμε να «τζογάρουν» με την εργασία των συναδέλφων μας. Ειδικά μετά και την έκδοση της απόφασης του ΣΤΕ, την οποία όλα τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ οφείλουμε να σεβαστούμε.

Στο πλαίσιο και αυτής της απόφασης καλούμαστε να εφαρμόσουμε με απόλυτα επιστημονικό τρόπο και με αυστηρή τήρηση των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τις εργασίες στο χώρο των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να αποσπαστούν με ασφάλεια και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν ακέραια στον ίδιο χώρο με την ολοκλήρωση του έργου, ορατά στο επιβατικό κοινό και προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες.

Επισημαίνουμε δε, πως γνωρίζουμε ότι η μελέτη απόσπασης-επανατοποθέτησης, που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, εκπονήθηκε από εξειδικευμένο μελετητή με τεράστια εμπειρία σε παρόμοια έργα και προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια την επαναφορά των αρχαιοτήτων στην αρχική τους θέση, με στόχο την μέγιστη διατήρηση του αυθεντικού στρώματος και των υποβάσεων των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν. Είμαστε επίσης απολύτως βέβαιοι ότι (παρ’ όλες τις κραυγές) τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ όλων των ειδικοτήτων θα συμβάλουν ανάλογα με την ειδικότητά τους στην επιτυχή προστασία των αρχαιοτήτων.

Πλέον έχουν ενεργοποιηθεί οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να βρουν λύσεις και να εκπονήσουν τις σχετικές μελέτες για την επανατοποθέτηση των αρχαίων και στο σταθμό Αγίας Σοφίας. Ως εκ τούτου είμαστε σίγουροι ότι οι δύο αυτοί σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα μεταμορφωθούν σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Θα αποτελέσουν πόλο έλξης και θα προσφέρουν στον επισκέπτη και στις μελλοντικές γενιές μια συμπληρωματική εικόνα του αστικού ιστού της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής πόλης, η οποία δεν έχει διασωθεί σε κανένα άλλο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Εν κατακλείδι, ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ, δηλώνουμε πως τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων του Υπουργείου μας και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαραστεκόμαστε στο έργο των συναδέλφων μας και αντιμαχόμαστε αυτούς που για αλλότριους σκοπούς δαιμονοποιούν ένα τεράστιο έργο, με επίφαση την δήθεν βούληση τους για «προστασία των αρχαιοτήτων». Μια βούληση που, όπως αναφέραμε παραπάνω, μεταβάλλεται κατά το δοκούν και ανάλογα με τις επιδιώξεις τους. Η υποκρισία δεν θα γίνει ποτέ κυρίαρχη τάση στο ΥΠ.ΠΟ.Α.



ΝΔ για Μάτι: Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους

 


«Η σημερινή θλιβερή επέτειος από την τραγωδία στο Μάτι δεν είναι μέρα κομματικής αντιπαράθεσης αλλά ημέρα πένθους και περισυλλογής. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε ευθύνες, τις οποίες άλλωστε διερευνά η δικαιοσύνη και μίλησε μόνο για την ανάπλαση της περιοχής», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει:

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους. Καλούν για συγγνώμη για τις εγκληματικές αμέλειες ή μήπως για τις στημένες συνεντεύξεις με τους δορυφορικούς χάρτες και το θέατρο που έπαιζαν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, όταν ήξεραν ότι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κι ότι η φωτιά έχει σβήσει και ρωτούσαν πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα;

«Ψάχνω να βρω λάθος αλλά δεν βρίσκω», έλεγαν αμέσως μετά την τραγωδία. Δεν περιμέναμε ούτε τώρα ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οφείλουν όμως τουλάχιστον να δείχνουν σεβασμό στη μνήμη των νεκρών συνανθρώπων».



Ξεκινά η λειτουργία της υπηρεσίας myEFKAlive

 


Την νέα ψηφιακή υπηρεσία myEFKAlive παρουσίασαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για ένα νέο εναλλακτικό κανάλι εξυπηρέτησης καθώς επιτρέπει την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από υπάλληλο του ΕΦΚΑ μέσω τηλεδιάσκεψης/βιντεοκλήσης.

Από σήμερα, μέσω του myEFKAlive θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων (πλην της Κω που θα ενταχθεί στο σύστημα στις 10 Αυγούστου καθώς τα υποκαταστήματα της βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης). Ειδικά για ασφαλισμένους σε ακριτικά ή απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όπου δεν λειτουργούν υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν αρκετές από τις συναλλαγές τους με τον Φορέα, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν από νησί σε νησί για να εξυπηρετηθούν.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να ενταχθούν στην υπηρεσία το σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας, καθώς και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και εντός του 2022 να καλύπτεται το σύνολο της επικράτειας.



Επιταχύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

 


Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης». Το νομοσχέδιο:

Περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις σχετικά με την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που διαθέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να παρέχει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.

Επιπλέον, εισάγει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για το διάστημα από τις 3 έως τις 17 Ιουλίου 2021 και έλαβε συνολικά 416 σχόλια, τα οποία λήφθηκαν υπόψη και αξιολογήθηκαν πριν από την κατάθεση της τελικής του εκδοχής. Θα ακολουθήσει η διαδικασία επεξεργασίας του από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και κατόπιν θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.



Παραδόθηκε το πρώτο Rafale με ελληνικά χρώματα


 

Μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, είναι η σειρά του Rafale να φορέσει με υπερηφάνεια τα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Παρελήφθη στη Γαλλία μόλις έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, το πρώτο από τα συνολικά 18 αεροσκάφη «RAFALE».

Πρόκειται για το αεροσκάφος, το οποίο μαζί με τα επόμενα πέντε που προέρχονται από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμεύσουν για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Γαλλία, πριν μεταφερθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο twitter μία φωτογραφία του πρώτου αεροσκάφους Rafale που παρέλαβε η Ελλάδα και έγραψε τα εξής: «Το πρώτο από τα συνολικά 18 Ελληνικά Rafale. Ένα αεροσκάφος υπεροχής, νέας γενιάς, που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας μας και ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν».



Συντονισμός Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στα τουρκικά σχέδια


 

Αμέσως μετά τις τουρκικές εξαγγελίες, για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Υπογράμμισε -με σχετική ανάρτησή του- ότι είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Και γι’ αυτό δεν θα γίνουν ανεκτές.

Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις ΗΠΑ η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας “εναλλακτικές” ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε. Η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε “εναλλακτική” διευθέτηση. Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε …. Οι ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας. Παρά τις σοβαρές προκλήσεις, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας».

Χθες Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Λευκωσία, όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι «ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας». Τόνισε ότι «η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι «η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας όπως πάντα θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Αξίες που μας διέπουν».

 



Πήγαν να τον σκοτώσουν για τα μάτια μιας κοπέλας

 


Εναν 30χρονο και έναν 22χρονο συνέλαβαν τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας και τους κατηγορούν ότι πριν από περίπου έναν χρόνο παραλίγο να σκοτώσουν έναν 22χρονο στρατιώτη, έξω από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σε ραντεβού που είχαν κλείσει στο Facebook.

Ο 30χρονος έχει σχέση με μία νεαρή κοπέλα, η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με έναν φίλο του θύματος. Η συνάντηση είχε κλειστεί για τα ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου του 2020. Ο 30χρονος πήγε με τον 22χρονο και ακόμα έναν φίλο τους, ενώ ο πρώην σύντροφος με τρεις φίλους, μεταξύ των οποίων και το θύμα.

Αντί να λύσουν, όμως, τις διαφορές τους, διαπληκτίστηκαν έντονα και ο 30χρονος έβγαλε ένα πιστόλι και ξεκίνησε να πυροβολεί τον 22χρονο στρατιώτη, ακόμα και όταν έπεσε στο έδαφος, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος τον κλωτσούσε με όλη τη δύναμή του.

Ο νεαρός στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο, υπεβλήθη σε χειρουργεία, ενώ ακόμα και σήμερα νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναπηρίες, οι οποίες προέκυψαν από τα τραύματά του.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας αξιοποίησαν μαρτυρίες, πληροφορίες, βίντεο από κάμερες ασφαλείας, δεδομένα από κινητά τηλέφωνα και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες. Κατά τις έρευνες, που πραγματοποίησαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρήκαν ένα πιστόλι με αλλοιωμένο τον σειριακό αριθμό, ένα πιστόλι - μπρελόκ, αλλά και ναρκωτικές ουσίες.


Πηγή



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας

 


«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Το λέω αυτό διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι συμπολίτες που χάνουν τη ζωή τους, ακόμα είναι συμπολίτες μας ανεμβολιαστοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Γενικο Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας, στις 20 Ιουλίου του 2020.


«Σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Πιστεύω ότι αν το λέγαμε αυτό πριν από 6 μήνες, όλοι θα θεωρούσαν ότι αυτός ο στόχος δεν θα ήταν εφικτός. Όμως τα καταφέραμε, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», πρόσθεσε.


«Ακουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας και σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα -και αύριο αν είμαστε έτοιμοι- θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε, να έχουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη και τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη νέα μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου, που αποτελείται από εγκαταστάσεις 31.000 τετραγωνικών μέτρων. Tο νέο νοσοκομείο αναβάθμισε ουσιαστικά τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Εύβοια και τη γειτονική Βοιωτία, καθώς διαθέτει νέα ιατρικά πρωτόκολλα και υποδομές που απουσίαζαν από το παλιό νοσοκομείο, όπως -μεταξύ άλλων- τμήματα Νευρολογίας, Αγγειοχειρουργικής και Γαστρεντερολογικής με ενδοσκοπήσεις, υπερσύγχρονο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ψηφιακό ορθοπαντογράφο, ξεχωριστό Ογκολογικό τμήμα και πλήρως ανεπτυγμένο τμήμα Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας.


Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε επίσης από την ενίσχυση του παλιού και στη συνέχεια του νέου νοσοκομείου με έμψυχο δυναμικό. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν γίνει συνολικά 221 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αυξηθούν κατά 36%, καλύπτοντας τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα αλλά και τις ανάγκες που προκάλεσε ο κορονοϊός.


Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τη ΜΕΘ-ΜΑΦ, η οποία διαθέτει 12 κλίνες και έχει φροντίσει κρούσματα Covid-19, επισκέφτηκε τον χώρο όπου στεγάζονται τα χειρουργεία, και στη συνέχεια μετέβη στο υπερσύγχρονο ενδοσκοπικό τμήμα.


Τελευταία στάση του Πρωθυπουργού ήταν το εμβολιαστικό κέντρο που διαθέτει το Γ.Ν. Χαλκίδας, το οποίο έχει χορηγήσει περισσότερες από 43.000 δόσεις σε διάστημα έξι μηνών.


Το νέο νοσοκομείο είναι μία από τις 12 δομές εμβολιασμού στην Εύβοια και τη Σκύρο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», οι οποίες διαθέτουν συνολικά 31 εμβολιαστικές γραμμές.


Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας «τρέχουν» επίσης επιχειρήσεις για την εμβολιαστική κάλυψη δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων οικισμών. Σε συνεργασία με την αρμόδια 5η Υγειονομική Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με την υποστήριξη του ιατρικού συλλόγου της περιοχής, έχουν γίνει περίπου 1.000 εμβολιασμοί.


Η «πορεία» του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας


Το έργο συμβασιοποιήθηκε επί διακυβέρνησης ΝΔ, το 2009. Παρά τις χρηματοδοτικές δυσκολίες, οι κτιριακές εργασίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2017, δίχως όμως να ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της μετεγκατάστασης των νοσοκομειακών υπηρεσιών.


Από τον Ιανουάριο του 2020 υλοποιήθηκαν, χάρη στη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, της 5ης ΥΠΕ, της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, χωροθέτησης αρχαιολογικών ευρημάτων και δημιουργήθηκε ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου. Ως αποτέλεσμα καταστεί δυνατή η μεταφορά από το παλιό νοσοκομείο, η οποία ολοκληρώθηκε εντός τριών ημερών, δίχως οποιαδήποτε έκπτωση ή διακοπή στις παρεχόμενες υπηρεσίες.


Το Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα και οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.


Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου της Χαλκίδας Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη:


Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα αυτόν τον χώρο, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, είχα συναντήσει ουσιαστικά ένα γιαπί. Σήμερα επιστρέφω και βρίσκω ένα σύγχρονο λειτουργικό νοσοκομείο. Ένα όνειρο της Εύβοιας εδώ και 30 χρόνια έχει γίνει πράξη. Και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όχι μόνο την 5η υγειονομική περιφέρεια και τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και όλους τους εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν εν μέσω πανδημίας να μετεγκατασταθούν από τις παλιές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε αυτό το νέο κτίριο.


Να λειτουργήσουν με τρόπο υποδειγματικό και να υποστηρίξουν συνολικά τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, ειδικά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα που μας πέρασε, όταν εδώ πέρα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, φιλοξενήσατε ασθενείς από την Ευρυτανία, από τη Φλώρινα, από τη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας πράξη το δόγμα μας ότι στις δύσκολες στιγμές όλη η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια.


Το νοσοκομείο Χαλκίδας έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πρότυπο νοσοκομείο για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο οραματιζόμαστε και το οποίο βήμα – βήμα, υπό την κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, θέλουμε να οικοδομήσουμε. Αυτό αφορά αφενός το κτιριακό εξοπλισμό, όλα αυτά τα πολύ ωραία, τις πολύ ωραίες εγκαταστάσεις που είδαμε σήμερα, αφορά την τεχνολογία, τη δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε ροή πληροφορίας σχετικά με το φάκελο των ασθενών εντός του νοσοκομείου αλλά και μεταξύ νοσοκομείων.


Και είχα την ευκαιρία σήμερα να δω ο ίδιος υπερσύγχρονα συστήματα διαχείρισης πληροφορίας εντός των χειρουργείων, τα οποία είμαι σίγουρος ότι κάνουν τις ζωές των γιατρών και των επισκεπτών μας πολύ πιο εύκολες και τελικά βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αλλά βέβαια όλα αρχίζουν και όλα τελειώνουν με τους ανθρώπους μας με τους γιατρούς τους νοσηλευτές το υποστηρικτικό προσωπικό θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά.


Ξέρω και ενημερώθηκα ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποιες ελλείψεις, αναμενόμενο είναι, καινούργιο νοσοκομείο είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο ξέρετε ότι έχουμε έναν μακροχρόνιο προγραμματισμό για το πώς θα καλύψουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη τη χώρα και αυτό φυσικά αφορά και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.


Σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Πιστεύω ότι αν το λέγαμε αυτό πριν από 6 μήνες, όλοι θα θεωρούσαν ότι αυτός ο στόχος δεν θα ήταν εφικτός. Όμως τα καταφέραμε, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.


Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Το λέω αυτό διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι συμπολίτες που χάνουν τη ζωή τους, ακόμα είναι συμπολίτες μας ανεμβολιαστοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν.


Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας έτσι όπως το θέλουμε και αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, όχι μόνο την κεντρική επικοινωνία η οποία εδώ και πάρα πολλούς μήνες είναι πολύ έντονη αλλά και τοπικές πρωτοβουλίες.


Ακουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας και σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα -και αύριο αν είμαστε έτοιμοι- θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε, να έχουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού.


Η έμφαση μας εξακολουθεί να στρέφεται στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά αυτοί οι οποίοι είναι σε ηλικίες 40, 50, 60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που σήμερα είναι διακοπές στα νησιά και οι οποίοι πιθανόν να κολλήσουν και να φέρουν τον ιό πίσω στα σπίτια τους, στους γονείς τους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Αυτοι είναι η πιο επίφοβοι σήμερα. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αυτοί πρέπει να είναι οι πιο προσεκτικοί διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό είναι το τελευταίο μήνυμά μου, ότι και εμβολιασμένοι προσέχουμε, φοράμε τις μάσκες μας, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς εξακολουθούμε να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών.


Και βέβαια θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση της νομοθετικής ρύθμισης την οποία σήμερα ψηφίσαμε στη Βουλή και ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό πια θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και απέναντι στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν δώσει να βάζουν πάνω από όλα τη φροντίδα της υγείας των ασθενών τους. Και πάλι συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχετε κάνει και θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά στο νοσοκομείο, στην υγειονομική περιφέρεια, όπως το έχουμε κάνει και οι οποίες ελλείψεις υπάρχουν και αυτές συν τω χρόνω με μεγάλη ταχύτητα θα καλυφθούν. Ευχαριστώ πολύ.



Ντράγκι: «Όποιος απευθύνει έκκληση κατά του εμβολιασμού, απευθύνει έκκληση υπέρ του θανάτου»

 


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε πριν από λίγο στα νέα μέτρα της κυβέρνησής του, σε ό,τι αφορά την χρήση του «πράσινου πάσου» των εμβολιασμένων πολιτών.

«Όποιος απευθύνει εκκλήσεις κατά των εμβολιασμών, απευθύνει έκκληση υπέρ του θανάτου, του δικού του και των άλλων», υπογράμμισε ο Ντράγκι. «Καλώ όλους τους Ιταλούς να εμβολιαστούν αμέσως για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», πρόσθεσε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε, δε, ότι «με το πράσινο πάσο προστατεύονται οι οικονομικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις της χώρας».

Όπως εξήγησε και ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, είναι τρία τα κύρια μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021, ενώ για την ενδεχόμενη έγκριση νέων περιορισμών, αλλάζουν τα κριτήρια αναφοράς: δεν θα δίδεται, πλέον, κύριο βάρος στον δείκτη μετάδοσης Rt και στον αριθμό νέων κρουσμάτων, αλλά στο ποσοστό των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

Μια περιοχή θα μετατρέπεται σε κίτρινη ζώνη αν οι ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ ξεπερνούν το 10% της χωρητικότητας και το 15% στο σύνολο των νοσοκομειακών κλινών. Για την κήρυξη πορτοκαλί ζώνης θα απαιτείται, αντίστοιχα, ποσοστό 20% στις ΜΕΘ και 30% στους νοσοκομειακούς θαλάμους και για επιβολή, τέλος, κόκκινης ζώνης, τα νέα ποσοστά που αποφασίστηκαν είναι το 30% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και το 40% σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες.

Το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου» θα είναι αναγκαίο για την είσοδο σε γυμναστήρια, παραστάσεις, πισίνες, εκθεσιακά κέντρα, καθώς και σε διαγωνισμούς για προσλήψεις εργαζομένων. Παράλληλα, θα χρειάζεται και για να μπορεί να καθίσει κανείς σε εσωτερικούς χώρους καφέ μπαρ και εστιατορίων. Προς το παρόν, δεν αποφασίστηκε η υποχρεωτική κατοχή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για την είσοδο σε τραίνα και αεροπλάνα.

Σχετικά, τέλος, με την νέα σχολική χρονιά, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι ο κύριος στόχος είναι να μπορέσουν οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι η κυβέρνησή του δεν γνωρίζει αν θα αποφασιστεί τελικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Έως τώρα, στην Ιταλία έχει εμβολιαστεί το 85% των δασκάλων και καθηγητών.


Πηγή : protothema.gr



Ντροπή σου ρε Φίλη! Χωρίς συγνώμη αναφέρθηκε στα παιδιά της Κεραμέως γνήσιος Συριζαίος


 

Είναι δύσκολο σε Συριζαίο και ειδικά ακροαριστερό, να έχει ηθική και συναίσθημα, ώστε να αντιλαμβάνεται τι λέει και τι κάνει.

Αυτό απέδειξε εχθές ο Νίκος Φίλης με την απάνθρωπη και ανήθικη συμπεριφορά του στην βουλή.

Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να έχει και όρια, αλλά κανένας Συριζαίος δεν έχει όρια γιατί απλά δεν έχει ηθική.

Τα όρια αυτά αφορούν την μη εμπλοκή των παιδιών στα οποία θέματα, ιδεολογικά, πολιτικά και προσωπικά έχει ο κάθε πολιτικός απέναντι στον αντίπαλό του, κάτι που ο Νίκος Φίλης δεν υπολόγισε γιατί απλά είναι Συριζαίος.

Ο ανήθικος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση που είχε στην επιτροπή της Βουλής με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια και είναι τέτοιο το θράσος του που δεν ζήτησε ούτε συγνώμη.

Στην προσπάθειά του να κατηγορήσει τη Νίκη Κεραμέως για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και για τα παιδιά που θα μείνουν φέτος λόγω χαμηλής βαθμολογίας εκτός πανεπιστημίων, ενέπλεξε τα παιδιά της υπουργού λέγοντας τα εξής:

"Έχετε 2 παιδιά μικρά, κυρία υπουργέ, όταν μεγαλώσουν θα θυμούνται, θα ακούσουν ότι η μητέρα τους στα χρόνια αυτά, που ήταν μικρά αυτά τα παιδιά, κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 18χρονα παιδιά από τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το παράσημο σας. Το μαχαίρι βάλτε μέσα όταν μιλάτε. Ντροπή σας, είστε και μητέρα νέων παιδιών. Είστε απαράδεκτη. Έχετε ένα μαχαίρι και το ανεμίζετε, μαζί το τυλίγετε με δημοσκοπήσεις ψεύτικες, στημένες, που τις διαψεύδει η ζωή.”

Η κ. Κεραμέως απάντησε στην ανηθικότητα του Φίλη και ζήτησε το λόγο : "Οσο διαφορετικές απόψεις και να έχουμε, ποτέ, κύριε Φίλη, ποτέ, δεν έχω αναφερθεί στην προσωπική σας ζωή, ποτέ δεν έχω αναφερθεί στην οικογένειά σας, ποτέ δεν έχω αναφερθεί στο παιδί σας, ποτέ. Γιατί όσες διαφορές κι αν έχουμε, όση ιδεολογική απόσταση και αν έχουμε, έχουμε πάνω απ’ όλα σεβασμό στον άλλον, αλλά και επίγνωση της δημόσιας θέσης και της ευθύνης που όλοι έχουμε σε αυτή την αίθουσα και ξέρουμε- εμείς τουλάχιστον- να διαχωρίζουμε την πολιτική αντιπαράθεση από την προσωπική ζωή του καθενός.

Αυτές ακριβώς είναι οι ρητορικές που θέλουμε να καταπολεμήσουμε μέσα από την Παιδεία. Οταν, κύριε Φίλη, επικαλείστε τη μητρική μου ιδιότητα για να με ψέξετε για τις επιλογές της Κυβέρνησης, όταν καταφεύγετε σε αναφορές στα δύο μικρά μου παιδιά για να διατρανώσετε με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή σας στην εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας, τότε ο πολιτικός πολιτισμός δέχεται ένα πολύ σημαντικό πλήγμα.”

Μετά την τοποθέτηση της Κεραμεώς, ένας σοβαρός μη συριζαίος βουλευτής με ηθική θα καταλάβαινε το λάθος του και θα ζήταγε με κάποιο τρόπο συγνώμη για το ατόπημα του, αλλά επειδή ο Φίλης είναι ένας ακροαριστερός Συριζαίος η ανύπαρκτη ηθική του δεν το επιτρέπει.

Ο Φίλης απάντησε ως εξής: "Είναι προφανές ότι δεν έχω τίποτα με την οικογένεια της κυρίας Κεραμέως. Αλίμονο. Κι αν θεωρεί ότι την προσβάλλει που αναφέρθηκα στα δύο παιδιά της, καμία αντίρρηση. Είπα "τι θα πείτε στα παιδιά αυτά, όταν δουν, μετά από χρόνια, ότι επί των ημερών σας ως υπουργός, συνέβη αυτή η αποτρόπαια πράξη, της σφαγής περίπου 20.000 παιδιών από τα πανεπιστήμια".

Αν αυτό το θεωρείτε ότι προσβάλλει τα παιδιά σας, καμία αντίρρηση. Δεν επιμένω. Αλλά, μου δώσατε το δικαίωμα να το κάνω αυτό. Έχετε κάνει δημόσια δήλωση ότι το παιδί σας, όταν γεννήθηκε, είπε πρώτη τη λέξη "Μητσοτάκης" και μετά τη λέξη "μπαμπάς". Είναι γραπτό, το έχετε πει και δεν το έχετε διαψεύσει. Το παίρνω κι αυτό πίσω, όμως. Έχετε δικαίωμα εσείς να λέτε ότι θέλετε για τα παιδιά σας και την οικογένειά σας. Καμία αντίρρηση”.

Την ανήθικη συμπεριφορά του Νίκου Φίλη σχολίασαν αρνητικά συνάδελφοι του βουλευτές, που τον βλέπουν να κατρακυλάει όπως το κόμμα του και ο αρχηγός του σε ανήθικα ατοπήματα.



Κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης: Κλείδωσαν αρχεία του εσωτερικού δικτύου ζητώντας λύτρα

 


Αρχεία του εσωτερικού δικτύου -όπως λίστες με ονόματα και μισθοδοσίες- βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγνώστων, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση ransomware στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οι άγνωστοι έστειλαν mail στις υπηρεσίες του δήμου, «τρυπώνοντας» στα αρχεία, ενώ φέρονται να ζήτησαν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν.

Η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- επιβεβαιώνεται ότι πραγματοποιήθηκε κυβερνοεπίθεση με στόχο τα λύτρα.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν επιβεβαιώνεται ότι τα λύτρα που ζητούνται ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης φέρεται να είπε στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι διαθέτει αντίγραφο ασφαλείας (backup) για όλο το αρχείο του και δεν θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Οι αρχές ξεκινούν έρευνα για την ταυτότητα των δραστών της κυβερνοεπίθεσης, καθώς και για την «τρύπα» στο σύστημα, την οποία εκμεταλλεύθηκαν οι χάκερς για να πραγματοποιήσουν την επίθεση ransomware.

Νωρίτερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στα πληροφοριακά συστήματα, ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ειδοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες νομικές ενέργειες.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Φθιώτιδα: «Μην τολμήσει να κουνηθεί κανείς» - Έτσι έπιασε τους κακοποιούς με το καλάσνικοφ

 


«Θα μπορούσε να είμαστε νεκροί τώρα. Ζούμε από την ψυχραιμία και τον ηρωισμό του αστυνομικού που τράβηξε γρήγορα το όπλο. Ευχαριστώ το Θεό που είμαστε ζωντανοί...», λέει στο Lamiareport ο άνθρωπος που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τέσσερις κακοποιούς.

Στα χέρια της αστυνομίας είναι οι τέσσερις κακοποιοί οι οποίοι τα ξημερώματα της Τετάρτης προσπάθησαν να ξηλώσουν το ΑΤΜ της Εθνικής στα Καμένα Βούρλα. Οι δράστες εγκατέλειψαν το κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν και αφού έκλεψαν ένα κόκκινο Nissan, εξαφανίστηκαν.

Το μοιραίο λάθος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport οι δράστες κατευθύνθηκαν προς το Θεολόγο. Εκεί γύρω στις 7:00΄το πρωί έκαναν το λάθος να κλέψουν ένα μηχανάκι από έναν επαγγελματία της περιοχής, ο οποίος τους είδε την ώρα που απομακρύνονταν με το μηχανάκι που άρπαξαν και το κόκκινο Nissan.

Ο επαγγελματίας, που αναζητούσε το μηχανάκι σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ενημερώθηκε στις 7:30΄το απόγευμα από έναν φίλο του, ότι το είδε παρατημένο κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Λεκούνα, καθώς επίσης και ένα κόκκινο Nissan μέσα στο ελαιοπερίβολο, σε απόσταση 200 μέτρα περίπου από την παραλία.

Είχαν το καλάσνικοφ στα πόδια τους

Ο επαγγελματίας ενημέρωσε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας οι αστυνομικοί της οποίας εσπευσαν στο σημείο, έχοντας την ενημέρωση ότι τα οχήματα είναι εγκαταλειμμένα στην περιοχή, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι κακοποιοί είναι ακόμα εκεί.

Όταν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας έφτασαν στην περιοχή, ο επικεφαλης αξιωματικός της Ασφάλειας ζήτησε από τον επαγγελματία να τον οδηγήσει στο σημείο που είχαν εντοπιστει τα κλεμμένα οχήματα. Αρχικά είδαν το μηχανάκι που ήταν κοντά στο δρόμο, ενώ διέκριναν και μέσα στο ελαιοπερίβολο το κόκκινο Nissan.

«Μην τολμήσει να κουνηθεί κανείς»

Προχωρώντας προς το σημείο ο επαγγελματίας με τον αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους κακοποιούς, οι οποίοι είχαν κάνει μπάνιο στη θάλασσα και εκείνη την ώρα ντυνόντουσαν έχοντας το καλάσνικοφ στα πόδια τους.

Η αντίδραση του αστυνομικού ήταν άμεση και καθοριστική. Πριν οι τέσσερις κακοποιοί προλάβουν να πάρουν στα χέρια τους το καλάσνικοφ ο επικεφαλής της Ασφάλειας τράβηξε το όπλο του και είπε με απίστευτη ψυχραιμία «Μην τολμήσει να κουνηθεί κανείς γιατί θα πυροβολήσω... ».

«Όσο ζω δεν θα ξεχάσω αυτές τις στιγμές που μου φάνηκαν αιώνες. Θα μπορούσε να είμαστε νεκροί τώρα. Ζούμε από την ψυχραιμία και τον ηρωισμό του αστυνομικού που τράβηξε γρήγορα το όπλο. Ευχαριστώ το Θεό που είμαστε ζωντανοί...Αυτοί κοιτούσαν μια εμάς και μια το καλάσνικοφ που ήταν στα πόδια τους. Αν το άρπαζαν θα γινόταν μακελειό... », ειπε στο LamiaReport φανερά συγκλονισμένος ο επαγγελματίας, που νόμιζε ότι έβλεπε αστυνομική ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport στο αυτοκίνητο βρέθηκαν εκρηκτικά και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Αθήνα, όπου φαίνεται να εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις σε βάρος τους για "χτυπήματα" σε ΑΤΜ και όχι μόνο. Μάλιστα σε μια από τις περιπτωσεις είχαν πυροβολήσει με το καλάσνικοφ, ενώ φέρεται να πυροβόλησαν και στα Καμένα Βούρλα, αφού βρέθηκε κάλυκα από καλάσφνικοφ στο σημείο που εγινε το αποτυχημένο χτύπημα τα ξημερώματα Τετάρτης .

Από τους καλύτερους αξιωματικούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας που συνέλαβε τους δράστες είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Φθιώτιδας, πολύ χαμηλών τόνων, ο οποίος με τη συστηματική και ουσιαστική δουλειά που κάνει χρόνια τώρα, έχει εξιχνιάσει πολλές και δύσκολες υποθέσεις, αλλά και με το χαρακτήρα του έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό όλων των συναδέλφων του και των ανώτερων του.


Πηγή : lamiareport.gr



Κατάσχεση -351- κιλών και -725- γραμμαρίων κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά

 



Στα πλαίσια διυπηρεσιακής συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΚΑΤ. και τη συνδρομή του Γραφείου DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα 12 έως 19 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε εντός του Λιμένα Πειραιά, ευρείας κλίμακας δράση έρευνας εμπορευματοκιβωτίων προερχομένων από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σκοπός των ανωτέρω ερευνών ήταν ο εντοπισμός και η κατάσχεση ποσοτήτων κοκαΐνης, που τυχόν αποκρύπτονταν εντός φορτίων νόμιμων εμπορευμάτων, προς αποφυγή της διάχυσης αυτών στην Ευρωπαϊκή αγορά των ναρκωτικών.

Συνολικά ελέγχθηκαν πάνω από -150- εμπορευματοκιβώτια.

Σε ένα εξ αυτών, προερχόμενο από τη Γουατεμάλα, με νόμιμο φορτίο συσκευασίες (τσουβάλια) καφέ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διακόσιες ενενήντα οκτώ (298) συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων πενήντα ενός (351) κιλών και επτακοσίων είκοσι πέντε (725) γραμμαρίων.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών διενεργείται προανάκριση, ενώ κλήθηκε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση και έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία, με τις ομόλογες Αρχές του εξωτερικού, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών.






Ενέδρα σε άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. στον Άγιο Παντελεήμονα - Τους επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες

 


Καρτέρι σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έστησαν άγνωστοι το βράδυ της Τρίτης στον Άγιο Παντελεήμονα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο άτομα.

Μάλιστα το μένος των δραστών ήταν τέτοιο, που κατά την διάρκεια της επίθεσης με πέτρες και μπουκάλια, φώναζαν, «Θάνατος στους ΔΙ.ΑΣ» και «έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας».

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 23:00 το βράδυ όταν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ δέχτηκαν κλήση για τρία άτομα που ξυλοκοπούσαν μια γυναίκα.

Φτάνοντας στο σημείο οι αστυνομικοί δεν διαπίστωσαν ενδείξεις επεισοδίου και άμεσα αντιλήφθηκαν πως ίσως το τηλεφώνημα ήταν παραπλανητικό με σκοπό να τους στήσουν ενέδρα.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή άγνωστα άτομα εμφανίστηκαν από ταράτσα υπό κατάληψη κτιρίου από αντιεξουασιαστές και ξεκίνησαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια, βρίζοντας και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ.

Δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά.

Ο ένας δέχτηκε πέτρα στο κράνος και ο δεύτερος μπουκάλι μπύρα στον ώμο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να απεμπλακούν από το σημείο χωρίς το επεισόδιο να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα όπου κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων.


Πηγή : lawandorder.gr



Ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς, αναρχικός αλληλέγγυος


Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε πρόσφατα την κυβέρνηση ότι δεν έδωσε τα στοιχεία του αστυνομικού-μαστροπού της Ηλιούπολης διότι είναι μέλος της ΝΔ.

«Μην τα κουκουλώνετε!», φώναζε, με πάθος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Bουλή, ζητώντας από τον πρωθυπουργό όνομα και κομματική ταυτότητα του δράστη.

Δυσκολεύομαι να βρω τις λέξεις για να εξηγήσω πόσο λάθος είναι αυτός ο τρόπος σκέψης. Έχει ήδη αναλυθεί, προφανώς, εμβριθέστατα, από εγχώριους νομικούς και συνταγματολόγους αυτή η στρεβλή λογική. Με την περίπτωση του αστυνομικού της Ηλιούπολης έχουμε ένα ακόμα επεισόδιο της δήθεν αριστερής αρετής και ηθικής, η οποία σπάει τα μούτρα της για πολλοστή φορά. Το μονοπώλιο του καλού, δυστυχώς, δεν έχει εμπορική έδρα στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε να το εμφυτεύσει αυτό, στα μυαλά των οπαδών του, και με την υπόθεση Λιγνάδη. Αλλά η πραγματικότητα έρχεται πάντα με φόρα για να διαψεύσει τις αυταπάτες περί αριστερής και δεξιάς ηθικής στο έγκλημα.

Είναι τουλάχιστον πρωτόγονη πολιτική σκέψη να «χρωματίζεις» κομματικά το ποινικό δίκαιο. Είναι επικίνδυνο στις καθιερωμένες θεωρίες της εγκληματολογικής ανάλυσης να εφευρίσκεις και κομματικές. Ποιος εγκέφαλος σκέφτηκε ότι μόνο αν είσαι ΝΔ δολοφονείς ή βιάζεις;

Και τι γίνεται αν είσαι Αριστερός δολοφόνος; Αν είσαι αναρχικός Εξαρχείων; Τι θα πουν ορισμένοι αν αποδειχθεί ότι ο τύπος που δολοφόνησε την 26χρονη Γαρυφαλλιά ανήκε όντως σε ομάδες αλληλέγγυων και αναρχικών, όπως λέγεται; Το υπαινίχθηκε ήδη ο δικηγόρος της άτυχης κοπέλας, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας για «συγκεκριμένη κοινωνιολογική προσέγγιση» του 30χρονου δολοφόνου. Ο οποίος, αφού ξυλοκόπησε την άτυχη γυναίκα, την πέταξε στα βράχια και την άφησε να ξεψυχήσει στη θάλασσα. Η δικαιολογία που έδωσε για την ειδεχθή πράξη του ήταν ότι με την κοπέλα «χάλασε η φάση». Τόσο αδιάφορα, τόσο κυνικά. Σε ποιο κόμμα ανήκει αυτή η συμπεριφορά; Ο δολοφόνος είχε μια ευκαιρία να τη σώσει όταν έπεσε στο νερό και ήταν ζωντανή, αλλά την άφησε να πνιγεί. Και τώρα, με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες της αποτρόπαιας πράξης του, θέλοντας να πείσει, μέσω του δικηγόρου του, ότι πάσχει δήθεν από ψυχικό νόσημα.

Δολοφόνος, δειλός, κυνικός. Αυτά έχουν σημασία, αν αποδειχθούν. Για αυτά τα εγκλήματα πρέπει να καταδικαστεί και όχι γιατί ανήκει σε κάποιον πολιτικό χώρο.

Πόσο απαράδεκτο, ανιστόρητο, επικίνδυνο είναι το επιχείρημα ότι υπάρχουν εγκλήματα κομματικής απόχρωσης. Το έργο ξαναπαίχτηκε από την αντιπολίτευση, τον περασμένο χειμώνα, και με την υπόθεση Λιγνάδη, διότι, προφανώς, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η τακτική φέρνει ψήφους. Επικίνδυνα μονοπάτια, παλαιοκομμουνιστικής κοπής, σαν αυτά που ακούμε διαχρονικά από την Αριστερά ότι τα εγκλήματα του Στάλιν είναι «καλύτερα» από εκείνα του Χίτλερ. Είναι η ίδια λογική που στην επέκτασή της δικαιολογεί και την εγχώρια τρομοκρατία. Όπως έχει πει και ο Αλιβιζάτος, υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ μια προκατάληψη υπέρ του πολιτικού εγκληματία, που έχει να κάνει και με το κινηματικό του παρελθόν. Έφτασε αυτή η λογική, πρόσφατα, να εξηγεί και τον θρίαμβο του Αντετοκούνμπο: «Έχετε αναρωτηθεί γιατί όλη η Ελλάδα νιώθει περήφανη με τον Γιάννη, αλλά όχι με τον Τσιτσιπά;», έγραψαν τρολς στο Twitter, διότι, προφανώς, στο συριζόμετρο, εκτός από το έγκλημα, έχουν κομματικό υπόβαθρο ο πρωταθλητισμός και η αριστεία.

Οπότε, δεν θα ήταν ίσως περιττό να επαναλάβουμε τα αυτονόητα: Στεκόμαστε απέναντι στους συζυγοκτόνους, εγκληματίες παντός είδους και σε κάθε εγκληματική πράξη. Τους αξίζει η μεγαλύτερη και η πιο παραδειγματική ποινή. Αλλά το ίδιο απέναντι στεκόμαστε στη μισαλλοδοξία και στον κομματισμό. Απέναντι στον τυφλά κομματικοποιημένο και χυδαίο λόγο. Το «Φτάνει πια!» το λέμε για κάθε κακοποιό αλλά και για τη δήθεν ανώτερη ηθική που προβάλλεται, καταχρηστικά, από κόμματα. Διαφωνούμε, όπως έλεγε και ο Ρούσβελτ, με όσους λένε «είναι γιος σκύλας, αλλά δικός μας γιος σκύλας».


Σοφία Γιαννάκα

Πηγή: iefimerida.gr 



Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

 


Εγκρίθηκε με ευρύτερη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Υπερ της ρύθμισης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ οι ανεύθυνοι και ανεπαρκείς σε όλα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία ενέταξε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό το προσωπικό του ΕΚΑΒ και άνοιξε παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, ορίστηκε ότι οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν προκειμένου να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από το ανεμβολίαστο προσωπικό, δύνανται να παρατείνονται για τρεις ακόμα μήνες.

«Τα περιθώρια στενεύουν», είπε και υπογράμμισε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί και παράλληλα με την πειθώ χρειάζονται και μέτρα».

Αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους τις αντιπολίτευσης που έδειξαν για ακόμα μία φορά ότι δεν διαθέτουν, ούτε σοβαρότητα, ούτε υπευθυνότητα, έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ που για ακόμα μία φορά απέδειξε γιατί τον έχει απαξιώσει ο πολίτης, καταλόγισε πολιτικό καιροσκοπισμό και αλληθωρισμό προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η κατάσταση δεν επιτρέπει επαμφοτερίζουσες στάσεις ή μισόλογα», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να ψαρεύει σε θολά νερά και να αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει για τη χώρα και την οικονομία περαιτέρω έξαρση της πανδημίας. «Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο κατά της covid-19».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 85% του ιατρικού προσωπικού και το 69% του νοσηλευτικού.