Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ασφαλιστικό: Ποιες γυναίκες μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 55 [λίστα]



Μπορεί να ακούγεται... δύσκολο με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει τελευταία στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, όμως κάποιοι ασφαλισμένοι μπορεί να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, πριν από τα 62 έτη.

Κερδισμένες είναι κυρίως οι γυναίκες που έχουν ασφάλιση πριν από το τέλος του 1992:

Συγκεκριμένα:


  • Γυναίκες που έχουν ασφάλιση ΙΚΑ, συμπλήρωσαν το 55ο έτος το 2010 και έχουν 4.500 ένσημα μπορούν να βγουν στη σύνταξη.
  • Γυναίκες που συμπλήρωσαν τα 55 το 2011 μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη από τα 56 τους με 4.500 ένσημα.
  • Εργαζόμενες με ασφάλιση ΙΚΑ και 4.500 ένσημα, εάν συμπλήρωσαν το 55ο έτος το 2012, βγαίνουν σε μειωμένη σύνταξη στα 57, ενώ στα 62 βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη εάν συμπλήρωσαν το 60ό έτος το 2012.
  • Γυναίκες με 10.000 ένσημα το 2011 βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη στο 56ο έτος και σε πλήρη στα 58 έτη με 10.400 ένσημα.
  • Γυναίκες που συμπλήρωσαν 10.400 ένσημα το 2012 βγαίνουν σε σύνταξη πλήρη ή μειωμένη έξι μήνες αργότερα σε σχέση με τα παραπάνω όρια.





Πηγή:  iefimerida.gr


Δύο πρώην της ΕΡΤ και o ένας ετοιμάζεται να ξαναχωθεί αλληλοκατηγορούνται : Αρβανίτης βγάζει στη «φόρα» το μισθό του Θεοδωράκη στην ΕΡΤ




«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του Ποταμιού και του διευθυντή του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» Κώστα Αρβανίτη με φόντο τις σπατάλες στην ΕΡΤ.

«Για να μάθει για τις σπατάλες ο ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσει κάποια στελέχη του – ας ξεκινήσει από τον Κώστα Αρβανίτη και τον Κώστα Βαξεβάνη», ανέφερε το Ποτάμι, προκαλώντας την αντίδραση του Αρβανίτη.

«H σημερινή ανακοίνωση του Ποταμιού που αφορά στις αμοιβές αλλά και στα εσωτερικά του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», έχει μέγιστο ενδιαφέρον σε ότι αφορά στην εγκυρότητα της πληροφόρησης. Θα βοηθήσουμε λοιπόν στο ρεπορτάζ δίνοντας τις αμοιβές τόσο τις δικές μου στην διαδρομή στην ΕΡΤ, όσο και του ηγέτη του κόμματος κυρίου Σταύρου Θεοδωράκη», αναφέρει ο Κ. Αρβανίτης και προσθέτει:

«Την εποχή που ο κος Θεοδωράκης ήταν στην ΝΕΤ ελάμβανε 23.490 μικτά για μία εκπομπή ωριαία, ενώ εγώ ελάμβανα 4226 μικτά περίπου 2.600 καθαρά για καθημερινή τετράωρη εκπομπή και καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Πόσο μάλλον την περίοδο της πρωινής ενημέρωσης 2012 – 2013, όταν οι καθαρές αποδοχές μου από την ΕΡΤ, δεν ξεπέρασαν τα 1500, όπως και των άλλων συναδέλφων με βάση την ΣΣΕ.

Η σημερινή προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου του «Ποταμιού» έχει βασικό στόχο να παρουσιάσει ότι όλοι είμαστε ίδιοι ή σχεδόν ίδιοι. Να απαξιώσει την προσπάθεια για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ».

Ο Κώστας Αρβανίτης επισυνάπτει τις λίστες αμοιβών την «εποχή που ο κύριος Θεοδωράκης ήταν πρωταγωνιστής στην ΝΕΤ», καθώς και την τελευταία σύμβασή του στην ΕΡΤ .



«Σε ότι αφορά στο Κόκκινο έχω δηλώσει ότι είμαι και παραμένω  στο ραδιόφωνο που με τόσο κόπο χτίζουμε καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους μου, τόσο πολιτικά όσο και δημοσιογραφικά ο κος Θεοδωράκης πλέει στην θολή μετριότητα του ποταμιού του», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Η ανακοίνωση από το Ποτάμι

«Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκαν αν το Ποτάμι γνωρίζει τις σπατάλες, που έγιναν στην ΕΡΤ. Και βέβαια τις γνωρίζουμε και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μην επαναληφθούν. Αλλά πριν ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνθεί στο Ποτάμι για να μάθει για τις σπατάλες, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποια από τα στελέχη του, που σήμερα δραστηριοποιούνται στα κομματικά ΜΜΕ αλλά την περασμένη δεκαετία δούλευαν στην ΕΡΤ ΑΕ.

Ας ξεκινήσει από τον Κώστα Αρβανίτη και τον Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι όπως ήδη έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους στο «Κόκκινο», ετοιμάζονται να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην καινούργια ΕΡΤ. Αν δεν βρουν άκρη με τα δύο αυτά συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς είμαστε στην διάθεσή τους και για να τους υποδείξουμε και άλλα στελέχη τους, που πρωταγωνιστούν σήμερα στην επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχαν για χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην ΕΡΤ ΑΕ. Κατά τα λοιπά περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μια ουσιαστική απάντηση στην κριτική που κάναμε στο νομοσχέδιο”.


Πηγή : opinionpost.gr


115 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ



Μια ολόκληρη στρατιά αστυνομικών φαίνεται πως είχε ο Αντώνης Σαμαράς για την προστασία του, κάτι που φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η απόφαση του Γιάννη Πανούση να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που φρουρούν υψηλά πρόσωπα, είχε ως συνέπεια να φτάσουν οι περικοπές και στους αστυνομικούς που φρουρούν τα γραφεία της ΝΔ και τον Πρόεδρο του κόμματος, κάτι που μάλλον δεν άρεσε στον πρώην Πρωθυπουργό.

Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε ο ίδιος με τον Υπουργό για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια του, ωστόσο τα νούμερα είναι μάλλον εναντίον του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην προσωπική του φρουρά βρίσκονταν 65 αστυνομικοί, ενώ στα γραφεία της ΝΔ υπήρχαν ως αποσπασμένοι άλλοι 50 αστυνομικοί.

Το εξωφρενικό αυτό νούμερο εξόργισε τον Υπουργό, ο οποίος δεν παρέκκλινε της θέσης του, ούτε έπειτα από την παρέμβαση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά.

Έτσι πλέον, η γαλάζια αστυνομική προστασία θα έχει απώλειες. Μετά τη συμφωνία Σαμαρά - Πανούση, αποχωρούν 9 στελέχη από την προσωπική φύλαξη του προέδρου και άλλοι 35 από τα γραφεία της ΝΔ. Δηλαδή από 115, οι αποσπασμένοι στη γαλάζια «προστασία» θα μείνουν 71, αλλά κάτι μας λέει πως έπεται και νέος γύρος περικοπών...


Πηγή : newsbomb.gr


Reuters: Η Κύπρος παίρνει αποστάσεις από το «δράμα» της Ελλάδας



Αποστάσεις από την Ελλάδα στο θέμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους παίρνει η Κύπρος, η οποία, ακολουθεί τον δικό της δρόμο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters. «Οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ ασκούν πιέσεις στην ιστορική συγγένειά της με την Κύπρο, καθώς η Λευκωσία παίρνει αποστάσεις από την Αθήνα προσπαθώντας να διασφαλίσει την παρουσία της στο νομισματικό μπλοκ», αναφέρει το Reuters.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «η Κύπρος θέλει να καταρρίψει την αντίληψη ότι οι δύο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, καθώς ανησυχεί ότι θα μπορούσε κι αυτή ίσως να παρασυρθεί από την Ελλάδα σε περίπτωση κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η τύχη της Κύπρου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημαντικό τεστ για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντιμέτωπη με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

«(Το να μοιραζόμαστε μία) γλώσσα είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε η ίδια οικονομία είναι κάτι τελείως διαφορετικό» δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.
«Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει υπάρξει σε μεγάλο βαθμό επιμελής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που έλαβε το 2013. Υπήρξε μικρή λαϊκή διαμαρτυρία παρά τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε.

Οι δρόμοι των δύο χωρών έχουν αποκλίνει πιο απότομα από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα και απαιτώντας μία μείωση του επίσημου χρέους της.

Η κεντροδεξιά κυπριακή κυβέρνηση κατηγορεί τον πρώην κομμουνιστή Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών που κατέστησε την τελική διάσωση πιο επώδυνη.

Η Κύπρος ελπίζει να επιστρέψει στον δανεισμό από τις αγορές ομολόγων φέτος, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ μία τέτοια προοπτική για την Αθήνα είναι μικρή.

Οι εμπορικοί δεσμοί Ελλάδας – Κύπρου είναι μέτριοι. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανία στην πώληση υπηρεσιών στην Κύπρο, όπως είναι οι διακοπές, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας ως «πελάτης» της Κύπρου, επισημαίνει το Reuters.

Η πρώην βρετανική αποικία έχει επίσης περιορίσει τους τραπεζικούς δεσμούς της με την Ελλάδα που οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες, όταν τα ελληνικά ομόλογα είχαν αναδιαρθρωθεί ή «κουρευτεί». Ήταν αυτές οι απώλειες που έθεσαν σε «θανάσιμο» κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και οδήγησαν στη διάσωση.

«Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην Ελλάδα», δήλωσε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρος. “Αλλά αν υπάρξουν προβλήματα, οι τράπεζες εδώ είναι αποκομμένες”.


Πηγή : kathimerini.gr


«Συμφέροντα επέβαλαν τις αλλαγές στον φαρμακευτικό κλάδο»



Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Για εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα, τα οποία επέβαλαν τις αλλαγές στον φαρμακευτικό κλάδο και τις κάλυπταν με τον μανδύα της τρόικας, της οποίας ποτέ δεν ήταν επιταγές, αλλά πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος. Μάλιστα, παρουσίασε επιστολή της ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή σχετικό ερώτημα φαρμακοποιού της Αθήνας, που «αποδεικνύει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος, είναι η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Η απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχεδόν στο σύνολό τους ελήφθη με πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο κ. Λουράντος μίλησε επίσης για «αγκάθια» που συναντούν στο διάβα της καθημερινότητάς τους οι χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό αδυνατούν να πληρώσουν για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς τριπλασιάστηκε η συμμετοχή τους την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αχαΐα, 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν επαρκεί το εισόδημα τους για την κάλυψη της φαρμακευτικής του περίθαλψης, ενώ κατά 40% μειώθηκε η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία έχει μετακυληθεί στις τσέπες των ασφαλισμένων, αφού η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 12,8% το 2012, ανέβηκε στο 24,4% στα τέλη του 2013, για να εκτιναχθεί στο 33,35% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η στάθμη των φαρμάκων στον δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 21,6%, είπε ο κ. Λουράντος, σημειώνοντας ότι «οι ασφαλισμένοι δεν είναι λογιστικά νούμερα και αριθμοί που πρέπει να ευημερούν, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα» και ζήτησε από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από το τεράστιο πρόβλημα της χαμηλής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αυξηθεί από τα 2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Μέχρι σήμερα, τόνισε ο κ. Λουράντος, έχουμε λάβει θετικές διαβεβαιώσεις, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. «Δυστυχώς όμως, η κατάσταση του ασθενούς παραμένει επιβαρυμένη και όσο ο χρόνος περνάει, επιδεινώνεται. Οι ασφαλισμένοι στενάζουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, οι φαρμακοποιοί στενάζουν γιατί δεν έχουν φάρμακα και ο ΕΟΠΥΥ στενάζει λόγω χαμηλού προϋπολογισμού».

Ο κ. Λουράντος μίλησε για «χάος» από την εφαρμογή του ωραρίου των φαρμακείων που «απορύθμισε πλήρως τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την κατάργηση των εφημεριών των φαρμακείων και την εξαφάνιση των φαρμακείων της γειτονιάς» και από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες, όπως είπε, βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.

Υπενθύμισε τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η μετεκλογική υλοποίησή τους είναι η βάση της μακροβιότητας ενός κόμματος στην εξουσία».


Πηγή : newsbeast.gr


Τι μου είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το κατοχικό δάνειο



Νίκος Φελέκης

Έλεγε στον Νίκο Φελέκη: «Το θέμα της επιστροφής του δανείου είναι πολύ σαφές. Δεν υπάρχει κάτι που να θέτει σε αμφισβήτηση τη διεκδίκησή του»

Σε μια περίοδο που η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από την ελληνική πλευρά αναζωπυρώνεται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία παλαιότερη συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη, στην οποία ο αείμνηστος Έλληνας πολιτικός αναφερόταν εκτενώς στο ζήτημα του κατοχικού δανείου.

Το «κουβάρι» της συζήτησης εκείνης ξετυλίγει ο ίδιος ο δημοσιογράφος:

Ήταν Παρασκευή απόγευμα, 17 Νοεμβρίου 1995, όταν σχημάτιζα τον αριθμό τηλεφώνου της κατοικίας του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Ήθελα να μιλήσω μαζί του για ένα σοβαρό θέμα: το αναγκαστικό δάνειο που είχε συνάψει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο του 1942 με το Γ΄ Ράιχ.

Η εφημερίδα «Επενδυτής», την οποίαν διηύθυνα, είχε το προηγούμενο Σάββατο αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωση ζητούσε από την ενωμένη Γερμανία του Χέλμουτ Κολ την επιστροφή του κατοχικού δανείου (38 εκατ. χρυσές λίρες), το οποίο τότε υπολογιζόταν σε 17 δισ. δολάρια ή 4 τρισ. δραχμές με βάση την ισοτιμία δραχμής - δολαρίου εκείνη την εποχή.

Θυμάμαι τις λεπτομέρειες του τηλεφωνήματος, επειδή είχα το θλιβερό προνόμιο να είμαι ο τελευταίος δημοσιογράφος που μίλησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν εισαχθεί, δύο μέρες μετά, στο Ωνάσειο, που ουσιαστικά σήμανε το πολιτικό και βιολογικό τέλος του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειώσω εδώ ότι εκείνη την περίοδο ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πολιτικά στριμωγμένος λόγω εσωκομματικής αμφισβήτησης από την «ομάδα των 4» (Σημίτης, Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου, Παρ. Αυγερινός), σκανδάλων και σκανδαλώδους συμπεριφοράς της «αυλής» του, και ιδιαίτερα της συζύγου του Δήμητρας Λιάνη.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε την περίοδο εκείνη στον «Επενδυτή»

Αποφασισμένος να διεκδικήσει από τη Γερμανία το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο της Τραπέζης της Ελλάδος, ύψους περίπου 4 τρισ. δραχμών, είναι ο πρωθυπουργός, ακόμη και μετά την απόρριψη από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών της ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης.

Μάλιστα, με δήλωσή του στον «Ε» τονίζει τα εξής: «Το θέμα της επιστροφής του δανείου είναι πολύ σαφές. Δεν υπάρχει κάτι που να θέτει σε αμφισβήτηση τη διεκδίκησή του. Το διαχωρίζουμε από τις αποζημιώσεις, που είναι ευρύτερο και άλλης υφής ζήτημα. Η διεκδίκηση της επιστροφής του κατοχικού δανείου δεν πρέπει να σχετίζεται με τις καλές σχέσεις που έχουμε με τη Γερμανία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σ’ αυτές τις σχέσεις, όμως το αίτημά μας είναι δίκαιο και θα επιμείνουμε σ’ αυτό».

Ο Α. Παπανδρέου, όταν του ζήτησα να μου περιγράψει την προ τριακονταετίας συνάντηση που είχε με τον τότε καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας για το θέμα του δανείου, μου είπε: «Πήγα στη Βόννη το 1965 και συνάντησα τον καγκελάριο Λούντβιχ Έρχαρτ προκειμένου να του θέσω, όπως είχα την εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του πατέρα μου, Γ. Παπανδρέου, το θέμα των επανορθώσεων και της επιστροφής του δανείου.

Ο Έρχαρτ αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά μου είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε έως ότου υπάρξει συμφωνία ειρήνης. Δεν συμφώνησε ακριβώς να μας επιστραφεί το δάνειο, αλλά αναγνώρισε σαφώς το δίκαιο της απαίτησής μας, την ικανοποίηση της οποίας παρέπεμψε όμως σε μέλλοντα χρόνο, μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, αφού η Γερμανία τότε ήταν χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική.

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνομιλίας μας, αφού εξήρε τη στάση του «Ε» να κάνει πρωτοσέλιδο το θέμα του δανείου (ως γνωστόν, ο «Ε» πρώτος και κατ’ αποκλειστικότητα στο προηγούμενο φύλλο του, της 11ης Νοεμβρίου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιδίδει ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία με την οποία ζητείται η επιστροφή του κατοχικού δανείου ύψους 4 τρισ. δρχ.), εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται τόσο σημαντικά θέματα.

«Η πολιτική βουλιάζει στην παρακμή. Ασχολείται με τα μικρά, τα ευτελή και τα προσωπικά, αντί να επικεντρώνει το ενδιαφέρον, την ενασχόληση και τις προσπάθειές της στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας. Και το θέμα της επιστροφής του δανείου είναι σημαντικό και εθνικής σημασίας», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και σίγουρα εκείνους που με πράξεις και δηλώσεις τους συντηρούν το κλίμα νοσηρότητας και παρακμής που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Ο τρόπος αλλά κυρίως το ύφος με το οποίο ο Α. Παπανδρέου μού διατύπωνε τις απόψεις του μου έκαναν πραγματικά εντύπωση. Μια σταγόνα πίκρας για τη μιζέρια της πολιτικής και μια σπίθα έξαψης για την ουσία του θέματος του δανείου.

Όσο τον άκουγα, η φωνή μου μπλεκόταν με τη σκέψη μου που ανέτρεχε σε όσα μου είχε πει στενός του συνεργάτης. «Με τον Ανδρέα μπορείς να συζητήσεις επί μακρόν θέματα στρατηγικής και μεγάλα -που αφορούν το σύνολο της χώρας- πολιτικά προβλήματα. Τα καθημερινά και τρέχοντα τον παγώνουν και τον κάνουν τυπικό και μάλλον απόμακρο συνομιλητή».

Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού ίσως και να έχει δίκιο, όμως ποτέ δεν μου έχει δώσει πειστική απάντηση για την ευθύνη του Α. Παπανδρέου στη σημερινή παρακμή και έκπτωση της πολιτικής. Ας είναι.

Και ας επανέλθω στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, την πολιτική πτυχή της οποίας φιλοδοξεί να προσεγγίσει το παρόν σημείωμα. Κατ’ αρχάς η απόρριψη -και μάλιστα με χαρακτηριστικό «γερμανικό» τρόπο και ύφος- της ελληνικής νότας μάλλον πανικό δείχνει. Η κυβέρνηση του Χ. Κολ γνωρίζει αρκούντως καλά ότι το αίτημα της κυβέρνησης του Α. Παπανδρέου είναι μια «επιθετική» διπλωματική ενέργεια.

Οι Γερμανοί -και αν δεν το ξέρουν- εκτιμούν -και σωστά- ότι η Ελλάδα, θέτοντας επισήμως για πρώτη φορά ζήτημα επιστροφής του κατοχικού δανείου, στοχεύει σε πολύ περισσότερα από αυτή καθαυτή την επιστροφή του δανείου.

Θέλει να μετατρέψει το δάνειο σε «δοκό ισορροπίας» των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αναβαθμίζεται εξ αντικειμένου στη διακρατική -και όχι μόνο- σχέση με τη Γερμανία. Μετατρέπεται από νάνος που τρώει κλωτσιές από τον γίγαντα σε εταίρο με τουλάχιστον λόγο και δικαιώματα.

Εφεξής υπάρχει ένα διαπραγματευτικό ατού που μπορεί να ανασύρεται και να αξιοποιείται. Το εύκολο και ίσως ευκταίο για τη γερμανική διπλωματία θα ήταν να επιστραφεί το δάνειο (μέρος ή όλο σε μετρητά ή με άλλους συμψηφισμούς, δεν έχει σημασία) και να «καθαρίσει» εφάπαξ με την Ελλάδα, στέλνοντάς τη στη θέση που ήταν.

Όμως αυτό θα άνοιγε τους «ασκούς του Αιόλου» και την όρεξη και των υπολοίπων κρατών που διεκδικούν αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Το καλύτερο για τους «βόρειους φίλους» μας θα ήταν να υπάρξει μυστική -όπως και με το Βέλγιο- διευθέτηση. Όμως αυτό θα ακύρωνε το διπλωματικό και πολιτικό όπλο της Ελλάδας και θα αποδείκνυε ότι η ενέργεια της ρηματικής διακοίνωσης έγινε χωρίς σχεδιασμό και στρατηγική προβολή στο σύνολο των εφαπτόμενων σχέσεων των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

«Το δίλημμα του φυλακισμένου», που φαίνεται να αντιμετωπίζει σ’ αυτή την περίπτωση η Γερμανία, δεν πρέπει όμως να παρασύρει την κυβέρνηση στην «αποκοτιά του υπερφίαλου». Τώρα οι τόνοι πρέπει να πέσουν.

Οι εντυπώσεις άλλωστε κερδήθηκαν, ενώ η Χάγη, αλλά και στην ακραία περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πάντα υπάρχουν. Το βήμα έγινε και δεν μπορεί να μείνει μετέωρο λόγω των δημοσίων και «ιδιωτικών» απειλών παραγόντων της γερμανικής πλευράς «για τις εκκρεμότητες της Ελλάδος στην περιοχή της και στην Ευρώπη». Πρέπει να ολοκληρωθεί. Να πατήσουμε σταθερά, και όταν χρειαστεί, κάνουμε και το επόμενο.

Για την Iστορία σημειώνουμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που έθεσε και επισήμως, με νότα, το θέμα της επιστροφής του κατοχικού δανείου.

Με εντολή του ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας ετοίμασε ρηματική διακοίνωση, την οποίαν ανέλαβε να παραδώσει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο τότε πρέσβης μας στη Γερμανία κ. Μπουρλογιάννης.

Η νότα απερρίφθη από τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και οι επόμενοι πρωθυπουργοί, Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής, δεν ανακίνησαν εκ νέου το θέμα.

Σήμερα, και υπό τις παρούσες συνθήκες έντασης μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας λόγω της, μέχρι τούδε τουλάχιστον, αρνητικής στάσης των Γερμανών στο «ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας» της χώρας μας, είναι επίσης δύσκολο -αν όχι «αυτοκτονικό» πολιτικά- να τεθεί.

Αργότερα και σε λιγότερο ταραγμένους καιρούς θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει το θέμα, ευελπιστώντας όχι ίσως στην καταβολή χρημάτων, αλλά στην ικανοποίηση του αιτήματος μέσω κάποιων άλλων μεθόδων.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένα τμήμα του να συμψηφισθεί με την ανάληψη από τους Γερμανούς της υποχρέωσης να εκτελούν μεγάλα έργα στη χώρα μας, όπως ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, τον οποίον όμως μάλλον αναλαμβάνουν οι Γάλλοι, η ενίσχυση της πολεμικής μας μηχανής, η αποπληρωμή μέρους του εξωτερικού μας χρέους, το οποίο ειδικά στη σημερινή δημοσιονομική συγκυρία θα ήταν «δώρο Θεού» κ.ά.

Για την Iστορία επίσης σημειώνουμε ότι πριν από τον Α. Παπανδρέου το θέμα είχε θέσει ο Αντ. Σαμαράς (υπουργός Εξωτερικών της Ν.Δ.) στις 18 Απριλίου 1991, υπό τύπον όμως προφορικού ερωτήματος στον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκένσερ, στη διάρκεια συνομιλιών στην Αθήνα, και εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του κατοχικού δανείου, καθώς και το ύψος στο οποίο υπολογίζεται σήμερα. Το 1942, και προκειμένου να ενισχυθεί ο Ρόμελ στις επιχειρήσεις του στην Αφρική, οι δυνάμεις κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας πήραν από την Τράπεζα της Ελλάδος με αναγκαστικό δάνειο -που υπεγράφη στη Ρώμη στις 14 Μαρτίου 1942- 38 εκατ. χρυσές λίρες (άλλοι υπολογισμοί με βάση το δολάριο αναφέρουν απαίτηση 135,8 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ έτους 1947).

Για πρώτη φορά ετέθη θέμα επιστροφής του δανείου στη διάσκεψη του Παρισιού (Δεκέμβριος 1945 - Ιανουάριος 1946) από το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας καθηγητή Ιωάννη Σμπαρούνη.

Το δάνειο δεν επεστράφη ποτέ, αφού το 1953 με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου η καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων ανεβλήθη μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το λεγόμενο «γερμανικό ζήτημα» (η ενοποίηση, δηλαδή, των δύο Γερμανιών).

Η Ελλάδα, το 1964 και επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, στέλνει στη Βόννη τον καθηγητή Άγγελο Αντωνόπουλο και το 1965 τον τότε υπουργό Συντονισμού Α. Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσουν τη διευθέτηση του προβλήματος. Ο τότε καγκελάριος Λούντβιχ Έρχαρτ απάντησε (όπως αποκάλυψε ο Α. Παπανδρέου στη Βουλή στις 28/5/1991) ότι «το δάνειο θα επιστραφεί μόλις κλείσει το θέμα της Γερμανίας.

Το Τείχος του Βερολίνου πέφτει, οι δύο Γερμανίες ενοποιούνται, αλλά η κυβέρνηση Κολ αρνείται τη νόμιμη ελληνική απαίτηση με το αιτιολογικό ότι «η συνθήκη των 4+2» (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία + Δ. Γερμανία - Α. Γερμανία) που ενοποιεί τις δύο Γερμανίες δεν ισοδυναμεί με συνθήκη ειρήνης.

Οι δολιχοδρομίες των Γερμανών θεωρούνται όμως αστήρικτες από νομικής πλευράς, όπως έχουν αποφανθεί έγκυροι ειδικοί επιστήμονες. Το ύψος του δανείου που πρέπει σήμερα να επιστρέψει η Γερμανία θα χρειαστεί αρκετούς προϋπολογισμούς για να προσδιοριστεί.

Η εγκυρότερη εκδοχή πάντως θεωρείται αυτή του καθηγητή Α. Αγγελόπουλου, ο οποίος στις 5/3/1991 το εκτιμούσε στα 15 δισ. δολάρια. Με επιτόκιο 3% το 1995 ανερχόταν στα 16,8 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 3,7 τρισ. δραχμές.

Δεν γνωρίζω πόσο μπορεί να αποτιμάται σήμερα, αφού έχουμε αλλαγή ισοτιμιών, ύπαρξη κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος (ευρώ), συχνές αλλαγές επιτοκίων, δεν είναι όμως και δύσκολο να βρεθεί εάν συσταθεί από κοινού μία ομάδα ειδικών προς τούτο.

Σίγουρα όμως δεν έχει δίκιο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αξιότιμος κύριος Αντρέας Πέσκε, όταν υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδος.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα δεν έχει διευθετηθεί και εξακολουθεί να υφίσταται. Είναι διαφορετικό ζήτημα και λάθος τακτική να συσχετίζεται με τη σημερινή οικονομική και δημοσιονομική κρίση της χώρας ή να εντάσσεται στον «θόρυβο» των ημερών ως απάντηση στα αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Το θέμα πρέπει εν ευθέτω χρόνω να επανεξεταστεί με νηφάλιο τρόπο και με δημιουργική προσέγγιση εκατέρωθεν ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών επ’ ωφελεία και των δύο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Πηγή : protothema.gr


Μητρόπουλος: «Σκληραίνουν οι δανειστές, συνεχίζουν τον εκβιασμό και την πίεση»


«Οι δανειστές συνεχίζουν τον εκβιασμό και την πίεση» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος, σε δηλώσεις του στον Real FM, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη διπλή τρόικα, δηλαδή την διπλή επιτήρηση που θα έχει η χώρα μας, η οποία θα είναι τόσο πολιτική όσο και τεχνική. «Αυτό το σύστημα διπλής επιτήρησης, πολιτικό και τεχνικό δεν είναι η καλύτερη των εξελίξεων, εκεί που πήγαμε να αποφύγουμε τον έλεγχο. Έχουμε πολιτικό έλεγχο. Εχουμε Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και έχουμε τεχνικό έλεγχο. Φαίνεται ότι οι δανειστές συνεχίζουν τον εκβιασμό και την πίεση, σε αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι επιζητούσε η κυβέρνηση και θα προήγαγε το ελληνικό ζήτημα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν βλέπω να γίνονται ηπιότεροι οι δανειστές, βλέπω να σκληραίνουν, γι' αυτό και από εμάς απαιτείται ψυχραιμία, ενιαίος λόγος, στήριξη της κυβέρνησης, γιατί θα έχουμε σκληρότερη αντιμετώπιση τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.


Πηγή : imerisia.gr


Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του που κατηγορείται για ένταξη στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς



Τα στοιχεία και φωτογραφίες του 39χρονου, που συνελήφθη στις 28 Φεβρουαρίου σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Αθηνών για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά από σχετική εισαγγελική διάταξη. Πρόκειται για τον Χρήστο Ροδόπουλο, του Ηλία και της Βασιλικής, ο οποίος γεννήθηκε στις 10-9-1976 στην Αθήνα.

Ο Ροδόπουλος κατηγορείται για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κατασκευή, προμήθεια και κατοχή από κοινού εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών, παράνομη κατοχή πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων, με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι από τις εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι γενετικό υλικό του 39χρονου συλληφθέντα ταυτίζεται με γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί:

- Σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (φάκελος) που εστάλη στον πρόεδρο Εφετών Αθηνών, αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, Δημήτριο Μόκκα, και ανεφλέγη στο σπίτι του, την 1η Σεπτεμβρίου 2013 στην οικία του.

- Σε αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε βραδινές ώρες της 23ης Μαρτίου 2014 στην κεντρική είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται η ΔΟΥ Κορυδαλλού, ο οποίος εξουδετερώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

- Στον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό (δέμα) που απεστάλη στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, στις 30 Απριλίου 2014.

- Σε πειστήρια, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κρησφύγετο-«γιάφκα» που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου, μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, στις 3 Ιανουαρίου 2015.

- Σε πειστήρια, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο άλλο κρησφύγετο-«γιάφκα» στην Ανάβυσσο Αττικής, όπου διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός μέχρι τη σύλληψή του.

Παράλληλα, δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες πλαστού δελτίου ταυτότητας με τα στοιχεία: Τσιριγώτη Γεωργία του Βασιλείου και της Φωτεινής, γεννηθείσα 18-1-1990 στην Αθήνα Αττικής, δημότης Κηφισιάς Αττικής, με αριθμό δημοτολογίου 36204/5 και ύψος 1.65, στο οποίο υπάρχει φωτογραφία της συλληφθείσας Αγγελικής Σπυροπούλου.







Το συγκεκριμένο πλαστό δελτίο ταυτότητας βρέθηκε και κατασχέθηκε κατά τη διενέργεια έρευνας σε μονοκατοικία στο Αιάντειο Σαλαμίνας.


Πηγή: skai.gr


Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος...Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά




Ψύχραιμος και όρθιος, καθώς προηγουμένως είχε αρνηθεί τη δυνατότητα, που του προσέφερε ο πρόεδρος της Έδρας, να καθίσει, απολογείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορούμενος για παρέμβαση υπέρ συγγενικών του προσώπων, στη λίστα Λαγκάρντ, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ψύχραιμος και όρθιος, καθώς προηγουμένως είχε αρνηθεί τη δυνατότητα, που του προσέφερε ο πρόεδρος της Έδρας, να καθίσει, απολογείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορούμενος για παρέμβαση υπέρ συγγενικών του προσώπων, στη λίστα Λαγκάρντ, στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Είμαι απολύτως αθώος, αρνούμαι τις κατηγορίες» είπε μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου και πρόσθεσε: «Στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού του 2010, μάλλον μήνα Μάιο με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας. Είναι εποχή που η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, έχει υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Είναι μια εποχή που η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει τη χώρα. Πολλές φορές ήμασταν μάρτυρες μιας φήμες ότι δεν θα υπήρχαν ΑΤΜ.

Ο κ. Μπίκας σε συζήτηση μαζί μου, μου είπε ότι ο ομόλογός του στη Γαλλία του είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που έχουν κλαπεί και αφορούν σε καταθέσεις φορολογουμένων [...]. Σε ένα από τα eurogroup, στο περιθώριο των συζητήσεων, "πιάνω" την ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζήτηση που είχα με τον Μπίκα. Η κ. Λαγκάρντ επιφυλάσσεται και δεν μου απαντά αμέσως. Επανέρχεται στο επόμενο eurogroup τον Ιούλιο και μου λέει: "ναι, έχουμε τα στοιχεία, αλλά είναι κλεμμένα από ελβετική τράπεζα. Η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική, δεν θα πείτε ότι τα πήρατε από εμάς".

Συμφώνησα και μου έδωσε το όνομα Γάλλου αξιωματούχου. Επιστρέφω στην Αθήνα με όνομα και τηλέφωνο, καλώ τον κ. Πλασκοβίτη και του ζητάω να έρθει σε επαφή με το άτομο στο τηλέφωνο, που μου δόθηκε. Όταν ο κ. Μπίκας με επισκέφθηκε, ήταν η πρώτη φορά που κάναμε κουβέντα για τη λίστα Φαλτσιανί [...]. Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2010 και ο Πλασκοβίτης μου λέει "έκανα τη συνεννόηση, είμαστε έτοιμοι. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να έρθουν τα στοιχεία, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι".

Τον Σεπτέμβριο πήγα στο Παρίσι για ένα συνέδριο και στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης ο κ. Χαλαστάνης που ήταν τότε ο πρέσβης μας στο Παρίσι ενημερώθηκε ότι θα μας δοθούν απόρρητα στοιχεία από Γαλλία. Δεν θυμάμαι κατά πόσο κουβεντιάσαμε πώς θα έλθουν τα στοιχεία, με σάκο, ή με άνθρωπο...

Κάποια στιγμή, Σεπτέμβρη (του 2011), η διευθύντρια του γραφείου μου, η κ. Χατζή, μου είπε ότι ήρθε ένας φάκελος από την πρεσβεία μας στο Παρίσι. Αυθορμήτως της είπα ότι είναι τα στοιχεία με καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό».

Αμέσως, κατά δήλωση του ιδίου του κ. Παπακωνσταντίνου, έβγαλε το CD από τον φάκελο και το έβαλε στον υπολογιστή. Είδε μέσα χιλιάδες ονόματα. Τόνισε, δε, πως στοχευμένη αναζήτηση δεν έκανε στο CD και πως ακολούθως, έθεσε θέμα ότι τα δεδομένα που υπήρχαν στο CD ήταν παράνομα, όπως εξάλλου του είχε πει και η κ. Λαγκάρντ.

«Είχα στα χέρια μου ένα υλικό, που θέλω να το χρησιμοποιήσω, αλλά έχω ενδοιασμούς και αποφασίζω να δώσω στο ΣΔΟΕ ένα δείγμα από τα αρχεία που υπάρχουν στο CD» συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Δίνω στον συνεργάτη μου, κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, να βγάλει τα μεγαλύτερα ποσά και πράγματι μετά από την επιστροφή μου από το εξωτερικό, μου έδωσε μια λίστα σε χαρτί και μου είπε ότι είναι περίπου δύο δισ.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή, στην ιστορία, των κυρίων Καπελέρη και Διώτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως κάθε μήνα τα έσοδα του ελληνικού κράτους πρέπει να είναι 4 δισ. Η εισπραξιμότητα του ΣΔΟΕ είναι κάτω του 1%. «Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αποφάσισα να κάνω μια αλλαγή στο σημείο αυτό. Στη θέση του κ. Γεωργακόπουλου τοποθέτησα τον κ. Καπελέρη. Ο κ. Καπελέρης μετακοιμίζει στη γενική γραμματεία φορολογίας και παράλληλα είναι επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Η θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ μένει κενή και ένας συνάδελφός μου προτείνει τον κ. Διώτη. Σε μια εποχή, που θέλαμε να καταδείξουμε τη σοβαρότητα των θεμάτων της φοροδιαφυγής, κρίναμε ότι είναι μια καλή επιλογή. Μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς σκεφτήκαμε ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Σχετικά με τη λίστα που μεταγράφηκε σε στικάκι usb, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το cd, ζητώ από την γραμματεία μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb, το οποίο εγώ κρατώ στο δικό μου γραφείο. Είναι μια περίοδος που η χώρα είναι πάλι μπροστά στην άβυσσο. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί β΄πακέτο διάσωσης. Εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έγινε τυπική παράδοση και παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Βενιζέλο. Στην απολογία του αναφέρθηκε εκτενώς στον «διάδοχό» του. Είπε: «Μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος. Παρέμεινε όλη η ομάδα μου, σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια. Από τη στιγμή που έφυγα από το υπ. Οικονομικών δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μου με τον κ. Διώτη».

Σημείωσε δε πως ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο, για να τον ρωτήσει ο,τιδήποτε για τη λίστα. «Θα ήταν εύλογο να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει: "Γιώργο, τι είναι αυτό;". Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ» σημείωσε και συνέχισε: «Κι ενώ εγώ πλέον ασχολούμαι με άλλα πράγματα, η χώρα πάει σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος μου ζητάει να μην είμαι υποψήφιος. Γίνονται εκλογές, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται και εγώ γυρνάω σπίτι μου. Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2012 και αρχίζουν και μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι. Με ρωτούν τι γίνεται με τη λίστα. Τους απαντώ: "δεν ξέρω τι λέτε". Και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Παπακωνσατντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιανί. Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει "γίνεται σάλος για ένα στικάκι που μου έδωσες"».

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, ένα μόνο τηλεφώνημα δέχθηκε από τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα και αυτό -όπως είπε- ήταν σε ανοικτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες.
Ειδικότερα, είπε: «Τελικά μου τηλεφωνεί ο Βενιζέλος και από ό,τι έμαθα εκ των υστέρων με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες γι αυτά που λέμε. Του επαναλαμβάνω από την αρχή την ιστορία».

«Δικάζομαι κάθε ημέρα... Ποιο τεκμήριο αθωότητας; Το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά το βράδυ εκείνο» είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρός μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπίζονταν. Δεν είχα κανέναν. Η δε ΝΔ ήταν χαρούμενη, γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του μνημονίου... Ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή οι συνεργάτες μου... Τους ρωτάγανε ακόμη και τι κόμμα ψήφισα [...]. Εξαιρετικά δύσκολο, κύριε πρόεδρε, να σας εξηγήσω πώς ήταν η ψυχολογική μου κατάσταση, όταν μου είπαν ότι από τη λίστα... Βλέπω δημοσιεύματα ότι είμαι ο νούμερο 1 καταζητούμενος. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «στημένη ιστορία». «Η ιστορία αυτή είναι στημένη. Δεν έχω κάνει καμία διαγραφή, καμία νόθευση. Δεν θα διανοούμην ποτέ να το κάνω» είπε.

Πηγή: skai.gr


Ασφυκτικά γεμάτες οι δομές προστασίας παιδιών



Ασφυκτικά γεμάτες, και με τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει κλείσει, λειτουργούν οι δομές προστασίας παιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις πολλαπλάσιες από τις δυνατότητές τους ανάγκες.

Μόνο πέντε παιδιά επιπλέον θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους επόμενους μήνες στα σπίτια τους τα Παιδικά Χωριά SOS, καθώς όπως τονίζει στα Νέα ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας του φιλανθρωπικού σωματείου Στέργιος Σιφνιός, οι αιτήσεις συνεχώς αυξάνονται αλλά «οι δομές είναι κορεσμένες».

«Αυτή τη στιγμή διαμένει ο μέγιστος δυνατός αριθμός, δηλαδή 200 παιδιά. Την ίδια ώρα οι αιτήσεις για το 2014 αφορούσαν επιπλέον 54 παιδιά, τα οποία δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δεχθούμε» αναφέρει, επισημαίνοντας πως αν υπήρχαν πόροι «είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά». Ωστόσο, «η οικονομική στήριξη προς φορείς όπως εμείς μειώνεται λόγω της κρίσης».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Χαμόγελο του Παιδιού που το 2014 δέχθηκε στα 11 σπίτια μόνιμης φιλοξενίας του 56 παιδιά επιπλέον από αυτά που θα μπορούσαν να αντέξουν οι χώροι του. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα η συντονίστρια του προγράμματος προστασίας παιδιού και εφήβου στο οποίο υπάγονται τα σπίτια του Οργανισμού, Χαρά Γροσδάνη, ήταν περιπτώσεις παιδιών για τις οποίες δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική και έπρεπε άμεσα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Κατά την περυσινή χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 125 αιτήματα για θέματα φιλοξενίας, που αφορούσαν 209 παιδιά. «Από αυτά μπορέσαμε να δεχθούμε μόνο 56» λέει η κ. Γροσδάνη, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο η δική τους δουλειά δύσκολη, αλλά και των Εισαγγελέων, αφού «ο ρόλος τους θεσμικά περιορίζεται στο να βγάζουν αποφάσεις προς το συμφέρον των παιδιών. Ωστόσο, αναγκάζονται να αναζητούν χώρους όπου θα φιλοξενηθούν τα παιδιά αυτά, κάτι που δεν είναι καν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις».

Με μηδενική κρατική χρηματοδότηση λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια η Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου Άγιος Αλέξανδρος, που φιλοξενεί άπορα, ορφανά ή κακοποιημένα κορίτσια από 6 έως και 24 ετών.

Η Περιφέρεια Αττικής έκλεισε τη στρόφιγγα, καθώς δεν πιστοποίησε τη δομή με την αιτιολογία της «έλλειψης προσωπικού». Η υπεύθυνη της Στέγης και παιδαγωγός Έλενα Κόγια κάνει λόγο για «φαύλο κύκλο», καθώς η υποχρηματοδότηση δεν επιτρέπει τη στελέχωση της δομής με το απαιτούμενο προσωπικό.

Σύμφωνα με την κ. Κόγια, από το 2010 και έπειτα η επιχορήγηση μειώθηκε από τις 150.000 ευρώ στις 40.000 ετησίως. Κατά συνέπεια, όσες συμβάσεις έληξαν δεν ανανεώθηκαν, ενώ οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι καθημερινές ανάγκες των παιδιών καλύπτονται από την Ελ.Κόγια, μία μαγείρισσα, μία καθαρίστρια και μία νυχτερινή επιμελήτρια. Ανάσα στη λειτουργία της Στέγης δίνουν η εθελοντική εργασία ειδικών (π.χ. ψυχολόγων) και οι δωρεές από ιδιώτες.

Παράλληλα, ενώ η Στέγη έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 24 κοριτσιών, στην πράξη ανοίγει την πόρτα της μόνο σε «ήπια» περιστατικά, εξαιτίας της απουσίας μόνιμου κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου, ενώ αιτήματα κοινωνικών λειτουργών νοσοκομείων για τη φιλοξενία παιδιών ορισμένες φορές απορρίπτονται.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια και ιδίως στη νησιωτική χώρα, όπου ο χάρτης είναι άδειος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία δομών για τη φιλοξενία ανηλίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λέσβος, όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδική φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, παρά τις αυξημένες ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, σε διάστημα τριών μηνών, είχαν καταγραφεί 4.700 αφίξεις μεταναστών.

Ανύπαρκτες είναι οι δομές και για παραμελημένα παιδιά, ενώ ο μοναδικός ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες ανοίγει τις πόρτες του και σε ανηλίκους.

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μία από τις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η λειτουργία τέτοιων δομών μέσω ΕΣΠΑ. Και έχουμε εισηγηθεί τα κέντρα αυτά να λειτουργήσουν στις έδρες των περιφερειών» λέει στα Νέα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη.

Οριακή είναι η κατάσταση και στους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων - αιτούντων άσυλο τής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Μακρινίτσα Βόλου.

«Η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι οριακή. Οι ανάγκες των δομών καλύπτονται από τη χρηματοδότηση, την οποία λαμβάνουμε μεταγενέστερα. Εμείς όμως πρέπει να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες των ανηλίκων σε πραγματικό χρόνο. Δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά ύστερα από πέντε μήνες που θα πάρουμε τη χρηματοδότηση. Πρέπει να το κάνουμε τώρα και γι' αυτό λειτουργούμε επί πιστώσει» δηλώνει η συντονίστρια των τριών ξενώνων Ίρις Πανδίρη.

Newsroom ΔΟΛ


Επιστρέφουν στα θρανία οι αιώνιοι φοιτητές



Την κατάργηση κάθε νομοθετικής πράξης που οδηγεί σε διαγραφή φοιτητών θα προωθήσει το προσεχές διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, διαβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης.

Ο κ. Χασάπης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία επί πτυχίω φοιτητών της Νομικής και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τους οποίους συζήτησε τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών από τα μητρώα των σχολών τους στις 30/4/2015.

Ο γενικός γραμματέας επιβεβαίωσε τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να καταργήσει κάθε νομοθετική πράξη που οδηγεί σε διαγραφή φοιτητών και να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό αναδρομικά στο προετοιμαζόμενο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.


Πηγή 


Αμερικανοί πράκτορες, μέθυσαν και έπεσαν στα στηθαία προστασίας του Λευκού Οίκου



Μια άτυχη στιγμή, που έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τον Λευκό Οίκο, είχαν δυο πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που μετά από κατανάλωση αλκοόλ οδήγησαν το αυτοκίνητό τους στα στηθαία προστασίας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Μυστική Υπηρεσία, υπεύθυνη για την προστασία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ανοίξει τη διαδικασία εσωτερικής έρευνας εναντίον δυο μελών της, για τα οποία υπάρχουν μαρτυρίες ότι μετά από ένα "μεθυσμένο βράδυ" χτύπησαν με το αυτοκίνητό τους τα στηθαία ασφαλείας που είναι εγκαταστημένα μπροστά από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Όπως αναφέρεται, το περιστατικό συνέβη στις 4 Μαρτίου όταν αξιωματικοί που ήταν παρόντες στο αμερικανικό προεδρικό μέγαρο προσπάθησαν να σταματήσουν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι οδηγούσαν ένα αυτοκίνητο και να τους κάνουν αλκοτέστ ώστε να μετρηθεί το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους.

Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, Μπράιαν Λίρι, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Washington Post ότι έχει ήδη ανοίξει η έρευνα, δηλώνοντας ότι αυτή έχει ανατεθεί στον Γενικό Επιθεωρητή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS). Δεν παρείχε καμία άλλη ένδειξη σχετικά με τη φύση των κατηγοριών εναντίον των δυο πρακτόρων ο ένας εκ των οποίων είναι υπεύθυνος για την προστασία της ομάδας του προέδρου Ομπάμα.

Μια σειρά από γεγονότα μαστίζουν την ελίτ των μυστικών πρακτόρων που αποτελείται από περίπου 6.500 άνδρες και γυναίκες των οποίων τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη μόνιμη προστασία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και περίπου τριάντα προσωπικοτήτων.
Η εικόνα της Μυστικής Υπηρεσίας έχει αμαυρωθεί τα τελευταία χρόνια από τα σκάνδαλα που σχετίζονται με την πορνεία και το αλκοόλ, ενώ η επιχειρησιακή της αξιοπιστία καταβαραθρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν ένας πολίτης με ένα μαχαίρι κατάφερε να περάσει το φράχτη του Λευκού Οίκου, να τρέξει δεκάδες μέτρα έως ότου μπει σε ένα δωμάτιο υποδοχής όπου εκεί συνελήφθη.


Πηγή : news247.gr


Βρούτσης: Δεν είναι γραφικός ο Ρωμανιάς, είναι υποκριτής και λαϊκιστής



«Μπήκαν στο υπουργείο ως ηγεμόνες που έρχονται να κατακτήσουν και να ανακαλύψουν θησαυρούς, σήμερα έρχεται η τρόικα και για να θολώσουν τα νερά, πετάνε μια “μπαρούφα”»

Σφοδρή επίθεση κατά του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρωμανιά για τις λανθασμένες αναλογιστικές μελέτες, αλλά και τα περί ασχετοσύνης του ίδιου, ο κ. Βρούτσης δήλωσε στα Παραπολιτικά FM: «Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά μετριάζει τη λύπη μου ότι τα λέει ένας άνθρωπος γνωστός, χθες το ΠΑΣΟΚ τον ονόμασε γραφικό, εγώ θα πω ότι πρόκειται περί υποκρισίας και λαϊκισμού».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας στη συνέχεια κατηγόρησε τόσο τον κ. Ρωμανιά όσο και τον κ. Στρατούλη ότι αντί να κάνουν τη δουλειά τους επιδίδονται σε μικροπολιτική: «Ένας άνθρωπος που έπρεπε να ασχολείται με την δουλειά του και αυτός και ο υπουργός, να δουλεύουν νυχθημερόν για το πώς θα βγάλουν πέρα τα ασφαλιστικά ταμεία, πως θα αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, πως θα μειώσουν την εισφοροδιαφυγή κάθονται και κάνουν μικροπολιτική. Εγώ κατανοώ όμως ότι μπήκαν στο υπουργείο ως ηγεμόνες που έρχονται να κατακτήσουν και να ανακαλύψουν θησαυρούς, κατάλαβαν ποια είναι η πραγματικότητα και αντί να ασχοληθούν με την δουλειά τους βλέποντας τα δύσκολα δηλαδή πρώτον είδαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυτά που υποσχέθηκαν βλέποντας αυτό κάνουν το πολύ απλό, επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Σήμερα έρχεται η Τρόικα, θα συναντηθούν με την Τρόικα οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας τι θα πρέπει να κάνουμε; Να ρίξουμε λίγο καπνό, να θολώσουμε τα νερά και πετάνε μια “μπαρούφα”».

Όσονα φορά στην αναλογιστική αρχή διευκρίνισε: «Η αναλογιστική αρχή του υπουργείου Εργασίας δημιουργήθηκε το 2002 κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις όπως έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι ανεξάρτητη αρχή, συγκροτείται και στελεχώνεται από πολύ υψηλόβαθμα στελέχη που ασχολούνται με την οικονομετρία και παίρνουν παραδοχές και λειτουργούν με κανόνες και πλαίσια και οδηγίες που έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Αν ισχύει αυτό που είπε ο κ.Ρωμανιάς θα έπρεπε σήμερα να έχει πάει και στην Δικαιοσύνη να πει ότι έγινε παραπλάνηση και κλοπή του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα να φέρει όλο τον “κρυμμένο θησαυρό” στην Βουλή να αποκαταστήσει τις συντάξεις. Σήμερα άκουσα τον κ.Σκουρλέτη ο οποίος πήρε πίσω τα περί Δικαιοσύνης άρα αποδόμησε τον κ.Ρωμανιά και δεύτερον δεν είδα να κάνουν καμία κίνηση να έρχεται τίποτα στην Βουλή να μειώνουν τα όρια ηλικίας. Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται αυτό το επικοινωνιακό αλαλούμ».


Πηγή : protothema.gr


Σόιμπλε: «Ανοησίες» ότι προσέβαλα τον Βαρουφάκη



«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την κατηγορία που του αποδίδεται ότι προσέβαλε τον Γ. Βαρουφάκη, γεγονός για το οποίο η Αθήνα προέβη σε έντονο διάβημα προς το Βερολίνο.

«Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα συνάδελφό μου, αυτό είναι ανοησίες», δήλωσε ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Reuters σχετικά με το ελληνικό διάβημα προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Είχε προηγηθεί έντονο διάβημα προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αππό τον πρεσβευτή της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, μετά από σχετική εντολή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστεί η ελληνική δυσαρέσκεια για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, που διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.

Όπως διευκρίνισε το μεσημέρι της Πέμπτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο προφορικό διάβημα αφορά στο σύνολο των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι οποίες σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών ήταν σε υποτιμητικό τόνο για την κυβέρνηση γενικότερα. Δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητήθηκαν έντονα οι προθέσεις της κυβέρνησης να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, ο κ. Σόιμπλε έκανε ερμηνείες λένε οι διπλωματικές πηγές και προσπάθησε να εκθέσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και χρησιμοποίησε ορολογία, η οποία γνωρίζει ότι δεν υφίσταται πλέον στην ορολογία της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών προσέθεταν ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδρά σε κάθε αντιδεολογική συμπεριφορά των εταίρων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.


Πηγή : ethnos.gr


ΗΠΑ: Πυροβόλησαν δύο αστυνομικούς στο Φέργκιουσον του Μιζούρι



Δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, σύμφωνα την εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά τη νύκτα έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αρχηγού στης αστυνομίας της πόλης Τόμας Τζάκσον. Διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση του Τζάκσον μετά τον φόνο του άοπλου νεαρού μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου 2014, που προκάλεσε κατακραυγή σε ολόκληρη τη χώρα.

Το περιστατικό συνέβη την ώρα που αστυνομικός κλοιός είχε σχημαστισθεί μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώθηκε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας Τόμας Τζάκσον, έπειτα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που κατηγορεί για ρατσιστική συμπεριφορά την αστυνομία της πόλης.

Ο ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε στο πρόσωπο και ο άλλος στον ώμο. Νοσηλεύονται και έχουν τις αισθήσεις τους. "Τούς πυροβόλησαν επειδή είναι αστυνομικοί', δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο Μάρκους Ρόινερ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήταν τεταμμένη και ότι ακούγοντας τους πυροβολισμούς θεώρησε ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από το CNN ακούγονται πυρά και εμφανίζονται άνθρωποι να απομακρύνονται τρέχοντας από τον τόπο του συμβάντος σε μία κίνηση πανικού. Ακούγονται κραυγές και στη συνέχεια δύο αστυνομικοί πέφτουν κάτω.

Ο Τζον Μπέλμαρ δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυρών. Σύμφωνα με τον Μάρκους Ρόινερ, τα πυρά προήλθαν από την πίσω πλευρά της ομάδας των συγκεντρωμένων. Ωστόσο πρόσθεσε ότι "το να φορτωθούν αυτήν την κατηγορία είναι τελείως άδικο".

Στο μεταξύ, χθες, Τετάρτη, παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας Τόμας Τζάκσον, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ήταν ιδιαίτερα επικριτική σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης στο περιστατικό της δολοφονίας ενός μαύρου άοπλου εφήβου από λευκό αστυνομικό.

Η παραίτηση του Τόμας Τζάκσον είναι η τελευταία σειράς παραιτήσεων αξιωματούχων μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που καταγγέλλει σειρά ρατσιστικών καταχρήσεων εκ μέρους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης του Φέργκιουσον.

Πηγή : express.gr


Τραγωδία στο Βύρωνα : Αντρας με βρέφος έπεσαν από μπαλκόνι


Όπως σας είχαμε ενημερώσει ένας άντρας και ένα βρέφος  έπεσαν λίγο μετά τη μία σήμερα το μεσημέρι από μπαλκόνι τετάρτου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Μεσολογγίου στο Βύρωνα, με αποτέλεσμα να διακομιστούν στο νοσοκομείο, όπου λίγη ώρα αργότερα το μωρό άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως έγινε γνωστό το μωρό ήταν το παιδί της αδερφής του άντρα και ήταν ένα κοριτσάκι 4, 5 μηνών. Η αδελφή του αυτόχειρα  είχε πάει για ψώνια και το είχε αφήσει στο θείο για να το προσέχει την ώρα που έλειπε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άντρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και σε μία στιγμή παράκρουσης, βγήκε στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας και αφού πέταξε το κοριτσάκι στο κενό, έπεσε και ο ίδιος.

Ένα δέντρο ανέκοψε την πτώση του και πέτυχε να επιζήσει και να διακομιστεί σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Το κοριτσάκι διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Παίδων» σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή...


ΕΚΤΑΚΤΟ : Αντρας μαζί με βρέφος έπεσαν από μπαλκόνι στο Παγκράτι!




Σοκ ένας άντρας έπεσε στο κενό από μπαλκόνι πολυκατοικίας -σύμφωνα με πληροφορίες από τον τέταρτο όροφο- το μεσημέρι της Πέμπτης, κρατώντας στην αγκαλιά του ένα βρέφος!







Η Τουρκία πλήρωσε τζιχαντιστές για να κάψουν αρχεία της Γενοκτονίας των Αρμενίων



Ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων φέρεται να κατέβαλε η Τουρκία, προκειμένου να καούν τα αρχεία της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το ermenihaber.am, που επικαλείται το Demokrat Haber, η Τουρκία δωροδόκησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να καούν τα έγγραφα που φυλάσσονται στο Ινστιτούτο της Αιγύπτου (Institut d’Égypte).

Την είδηση φέρεται να αποκάλυψε σε συνεδρίαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης ο ιδρυτής του κόμματος της Δημοκρατικής Τζιχάντ (Democratic Jihad), σεΐχης Ναμπίλ Να’έεμ, τονίζοντας ότι «οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι και η Αίγυπτος θα πρέπει να τιμωρήσει την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Veto, που έχει την έδρα της στο Κάιρο, ορισμένα από τα έγγραφα που διατηρούνταν στο Ινστιτούτο, παρουσιαζόμενα σε διεθνή δικαστήρια θα έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το αρχείο του Αιγυπτιακού Ινστιτούτου πήρε φωτιά στις 17 Δεκεμβρίου 2011, και τα περισσότερα από τα αποδεικτικά στοιχεία κάηκαν.

Το Αιγυπτιακό Ινστιτούτο ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα το 1798 και είναι αφιερωμένο στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας. Το συγκρότημα στεγάζει σχεδόν 200.000 έγγραφα και χειρόγραφα, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από το 1500.

Πηγή: tribune.gr


Τασία Χριστοδουλοπούλου: Θα φέρω τους μετανάστες να μείνουν στο υπουργείο, έχουμε πολλούς διαδρόμους


Δεν έχει τέλος το σήριαλ με το θέμα των μεταναστών, οι οποίοι από την Αμυγδαλέζα επιστρέφουν με πούλμαν στο κέντρο της Αθήνας και να μένουν ελεύθεροι, μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Μάλιστα η νέα δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην εκπομπή «Αυτοψία» και τον Αντώνη Σρόιτερ αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα η κα Χριστοδουλοπούλου είπε «τους αφήσαμε στην Ομόνοια γιατί εκεί είναι το φτηνό φαγητό, οι συμπατριώτες τους, το μετρό. Το επιχείρημα “γιατί όχι στην Εκάλη;” απαντώ τι να κάνουν στην Εκάλη....! Είναι σαν το ερώτημα “γιατί δεν τους πάει η υπουργός στο σπίτι της;”! Επειδή το Υπουργείο εδώ έχει γίνει το σπίτι μου θα τους φέρω εδώ, στο Υπουργείο, αν ενοχλούν. Έχει πολλούς διαδρόμους…»

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πως πολλοί από τους μετανάστες δεν έχουν κάποιο σπίτι για να μείνουν με αποτέλεσμα να διανυκτερεύουν ως άστεγοι στους δρόμους.
Ωστόσο αυτό που οι τηλεοπτικές κάμερες και φωτογραφικοί φακοί των ΜΜΕ καταγράφουν καθημερινά δεν το αποδέχεται η αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου που υποστηρίζει ότι «το ότι κοιμούνται στο δρόμο και δεν έχουν πού να πάνε και ότι ψάχνονται είναι ψέμα», σημειώνοντας ότι «στους όρους που έχουμε βάλει είναι να δηλώσει οικία κατοικίας αλλά και Αστυνομικό Τμήμα που θα πρέπει να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες».



Πηγή: iefimerida.gr 


Ξεψύχησε η 17χρονη μαθήτρια που έπεσε από μπαλκόνι στη Ρώμη


Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών από το βράδυ της 4ης Μαρτίου η μαθήτρια δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά της

Εχασε τη μάχη για τη ζωή η 17χρονη μαθήτρια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η νεαρή κοπέλα υπέκυψε στα τραύματά της.


Η μαθήτρια της τρίτης Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας είχε πέσει -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες-  από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου, όπου διέμενε, στη διάρκεια της εξαήμερης εκδρομής του σχολείου της στη Ρώμη, στις 4 Μαρτίου.

Εκτοτε, έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.  Η 17χρονη κοπέλα χειρουργήθηκε στο κεφάλι, καθώς έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Κατά την διάρκεια της επέμβασης, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι του νοσοκομείου, αντιμετωπίστηκε ένα αιμάτωμα που το κορίτσι παρουσίαζε στο κεφάλι.

Η κατάσταση της υγείας της ήταν σοβαρή και κρίσιμη και οι γιατροί άκρως επιφυλακτικοί.

Αυτή τη στιγμή η μαθήτρια αναρρώνει στην μονάδα εντατικής θεραπείας, με την κατάστασή της να παραμένει σοβαρή και κρίσιμη. «Οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κάρλο Σαΐτο, εκπρόσωπος των ιταλικών υγειονομικών αρχών.

Όπως είχε διευκρινίσει, μιλώντας στο protothema.gr, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αναστασία Μαυρίδου,  το ατύχημα συνέβη το βράδυ της 4ης Μαρτίου, μετά το δείπνο, όταν τα παιδιά ανέβηκαν στα δωμάτιά τους, στο ξενοδοχείο στην οδό Cristoforo Colombo, στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας προκειμένου να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους, ενόψει της προγραμματισμένης αναχώρησής τους, σήμερα.


Η άτυχη μαθήτρια ένιωσε κάποια στιγμή ελαφρώς αδιάθετη. Κατόπιν, ανέβηκε στο δωμάτιό της, πήρε παυσίπονο και, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ένιωσε καλύτερα, ενώ μάλιστα επικοινώνησε με τη μητέρα της και την ενημέρωσε γι' αυτό. Λίγο αργότερα, κατέβηκε στο εστιατόριο και έφαγε με τους συμμαθητές της, ενώ όταν οι καθηγητές έστειλαν τα παιδιά στα δωμάτιά τους να ετοιμάσουν τα πράγματά τους για την αναχώρηση της επομένης, γύρω στις δέκα το βράδυ, η μαθήτρια φαίνεται πως και πάλι είπε στις δύο συμμαθήτριές της που έμεναν μαζί της ότι δεν αισθανόταν καλά.


Από εκεί και πέρα, μέχρις ότου η μαθήτρια βρέθηκε στο έδαφος, έχοντας πέσει από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη.


Πηγή : protothema.gr


Καταγγελίες για μη καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τον Δήμο Καλλιθέας



Από την Τρίτη 10/3/2015 είχαμε δεχτεί στο NOW καταγγελίες για το ότι πηγαίνοντας οι δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος που υπάγονται στους Δήμους Καλλιθέας και των δήμων που εξυπηρετεί ο παραπάνω δήμος δεν είχε πιστωθεί το επίδομα στους λογαριασμούς τους.

Σήμερα Πέμπτη 12/3/2015 οι καταγγελίες εντάθηκαν και μάλιστα πηγαίνοντας οι δικαιούχοι στα ΕΛΤΑ να πληρωθούν έβλεπαν μέχρι και τους δικαιούχους από δήμους τις επαρχίας να πληρώνονται αλλά ο δικός τους λογαριασμός που πιστώνεται από τον Δήμο Καλλιθέας δεν είχε τα λεφτά του επιδόματος με αποτέλεσμα όλη η Ελλάδα να πληρώνεται εκτός από τους δικαιούχους που υπάγονται στον δήμο Καλλιθέας.

Ο ΕΛΤΑ φυσικά έλεγε ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα και ότι τους πιστώνουν αυτά τα λεφτά δίνουν.

Ασχοληθήκαμε με το θέμα προσπαθώντας να βρούμε μια άκρη και προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Διεύθυνση πρόνοιας της Καλλιθέας στα τηλέφωνα 2132101249 έως 51 και όπως ήταν φυσικό το ένα ήταν εκτός λειτουργίας προσωρινά όπως έλεγε το μήνυμα και τα άλλα δύο πότε μιλούσαν και όταν κτυπούσαν κανένας δεν απαντούσε.

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Καλλιθέας κύριο Δημήτρη Κάρναβο ο οποίος είναι γνωστός για την ευαισθησία του σε κοινωνικά θέμα και θέματα πρόνοιας ο οποίος μας είπε ότι " Εμείς έχουμε καταβάλει τα χρήματα άμεσα από την προηγούμενη εβδομάδα και δεν γνωρίζω γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση θα το κοιτάξω"

Τελικά μία είναι η ουσία ότι και πάλι ταλαιπωρείται ομάδα δικαιούχων ατόμων με ειδικές ανάγκες και κανένας εκτός από τον Δήμαρχο που έδωσε μια απάντηση δεν γνωρίζει τίποτα.


Δημόσιο: Στάση πληρωμών για 230.000 άτομα που λαμβάνουν μέρισμα



Μια επιστολή που χαρακτηρίζεται βόμβα έστειλε η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου του Δημοσίου στο υπουργείο Εργασίας προειδοποιώντας ότι από τον επόμενο μήνα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το μέρισμα σε 230.000 συνταξιούχους.
Επί της ουσίας το Ταμείο προειδοποιεί ότι έχει τι δυνατότητα να δώσει ακόμη ένα μέρισμα, αλλά μετά τέλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος το Ταμείο με βάση το καταγραφόμενο έλλειμμα θεωρεί ότι μπορεί να δώσει και το μέρισμα Απριλίου, αλλά μετά αδυνατεί να δώσει χρήματα.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές το Ταμείο ζητά χρηματοδότηση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά σε μια περίοδο που είναι το κράτος το οποίο εξαντλεί τα ταμειακά αποθέματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι εάν δεν βρεθεί άλλη λύση το Μετοχικό Ταμείο βαίνει προς κραχ και ήδη μετράει έναν μήνα αντίστροφα...


Πηγή : newsit.gr


Το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ και 850 εργαζόμενοι "παράπλευρη απώλεια" του ελληνογερμανικού πολέμου



Ο ελληνογερμανικός πόλεμος μαίνεται και τίποτα δεν δείχνει προς το παρόν ότι υπάρχει διέξοδος για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών, με ευθύνη κυρίως του Βερολίνου. Κι όπως σε κάθε πόλεμο υπάρχουν και “παράπλευρες απώλειες”.

Μία απ΄ αυτές αφορά άμεσα τις ΕΔ ,ειδικότερα το ΠΝ και την ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Ο λόγος για το τελευταίο υποβρύχιο τύπου 214 και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που απασχολούν 850 εργαζόμενους.

Το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ λοιπόν κινδυνεύει να μην παραδοθεί ποτέ στο ΠΝ. Γιατί αυτό;

Το υποβρύχιο έχει “κανιβαλιστεί” για τις ανάγκες των προηγούμενων τριών που έχουν παραδοθεί στο ΠΝ. Για να ολοκληρωθεί η ναυπήγησή του από τους εργαζόμενους πρέπει τα συστήματα που του έχουν αφαιρεθεί να παραγγελθούν. Δυστυχώς από τους Γερμανούς.

Αυτό είναι ένα θέμα.

Το δεύτερο είναι ότι οι Γερμανοί ενδέχεται να χρειαστεί να παρέμβουν σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στις δοκιμές των υποβρυχίων στη θάλασσα. Ειδικά αν προκύψει κάποιο θέμα στο οποίο οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων δεν θα μπορούν να παρέμβουν όχι απαραίτητα επειδή δεν θα μπορούν, αλλά επειδή αν κάτι πάει στραβά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επίκλησης εγγυήσεων .

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανησυχούν πολύ για τις εξελίξεις . Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν ακόμη γίνει δεκτοί από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο . Και θέλουν να συναντηθούν μαζί του γιατί θελουν να του εξηγήσουν ότι είναι άλλο θέμα οι εργαζόμενοι και άλλο οι αμαρτωλές συμβάσεις των υποβρυχίων που υπογράφηκαν με όρους που μόνο τους Γερμανούς εξυπηρετούσαν. Ο Καμμένος είναι η αλήθεια ότι έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στην μεταβίβασή τους στον Σάφα αλλά δεν έχει πει κάτι συγκεκριμένο για τους εργαζόμενους. Κι αυτό προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία.

Υπάρχει κίνδυνος να φθάσουμε μέχρι και στο κλεισιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά; Αν δεν προχωρήσει η ναυπήγηση του τέταρτου υποβρυχίου 214, τότε το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα μείνουν ξανά χωρίς έργο και συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Συμπέρασμα; Οι Γερμανοί πρέπει να πιεστούν και να κυνηγηθούν ανελέητα! Τα όσα έκαναν με τα ελληνικά υποβρύχια είναι απαράδεκτα παρά τα όποια ελληνικά λάθη. Στην πλάτη μας και με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων "έκλεισαν" παραγγελίες σε άλλες χώρες και πρώτα απ΄ όλα με την Τουρκία!

Θα πρέπει όμως αυτό να γίνει ταυτόχρονα με την διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού ΠΝ που χρειάζεται τον ΚΑΤΣΩΝΗ, αλλά και την εξασφάλιση των εργαζομένων. Από τους οποίους ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μόνο κέρδος θα έχει από την συνάντηση που θα έχει μαζί τους. Ξέρουν το θέμα "απ΄ έξω κι ανακατωτά"


Πηγή : onalert.gr


Την άρση ασυλίας του Θοδωρή Ζαγοράκη αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο



Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή τής Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Ζαγοράκη. Ψηφίζοντας δι' ανατάσεως της χειρός, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ενέκρινε σχετική έκθεση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Σώματος, με την οποία ζητείτο η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι:

- Ο Θεόδωρος Ζαγοράκης αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βλάβης εξ αμελείας και για παράλειψη τήρησης των κανόνων ασφαλείας στο χώρο εργασίας, στην Ελλάδα, και η ποινική του δίωξη αφορά εργατικό ατύχημα που συνέβη στις 13 Μαΐου 2010 εις βάρος ενός υπαλλήλου της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ, και συγκεκριμένα στο γήπεδο της ομάδας αυτής στη Θεσσαλονίκη, και ασκείται κατά του Θεοδώρου Ζαγοράκη υπό την ιδιότητα του προέδρου και νόμιμου εκπροσώπου της ομάδας.

- Η εικαζόμενη αξιόποινη πράξη προφανώς δεν συνδέεται με την ιδιότητα του Θεόδωρου Ζαγοράκη ως βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά τελεί, αντιθέτως, σε συνάρτηση με το αξίωμά του ως προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ.

- Η ποινική δίωξη δεν αφορά άποψη εκφρασθείσα ή ψήφο δοθείσα κατά την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατά συνέπεια δεν υφίστανται υπόνοιες ότι σκοπός της ποινικής διαδικασίας είναι να παρακωλυθεί η πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή, δεδομένου ότι η ποινική δίωξη έχει ασκηθεί πολλά χρόνια πριν την ανάληψη των καθηκόντων του βουλευτή.





Στο νοσοκομείο οι απεργοί πείνας Κουφοντίνας, Σοφιανίδης


Στο νοσοκομείο της Λαμίας μεταφέρθηκαν από τις φυλακές του Δομοκού οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Γιώργος Σοφιανίδης, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, αφού οι γιατροί που τους επισκέφθηκαν στις φυλακές έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις έως τις 9.30 το βράδυ και στη συνέχεια επέστρεψαν στις φυλακές Δομοκού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο κατά τη διαδρομή από το Δομοκό στη Λαμία όσο και γύρω από το νοσοκομείο όπως επίσης και μέσα σε αυτό βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που κυριολεκτικά είχαν αποκλείσει την περιοχή.

Βασικά τους αιτήματα είναι η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, για λόγους υγείας.


Παραιτείται ο διοικητής της Αστυνομίας του Φέργκιουσον



Πρόκειται για τον έκτο αξιωματούχο του Φέργκιουσον που παραιτείται μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης που απέδιδε στις τοπικές Αρχές ρατσιστική νοοτροπία σε βάρος των μαύρων.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός της Αστυνομίας στην πόλη Φέργκιουσον των Ηνωμένων Πολιτειών, στον απόηχο πολύκροτης έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης που απέδιδε στις τοπικές Αρχές ρατσιστική νοοτροπία σε βάρος των μαύρων.

Η παραίτηση του διοικητή Τόμας Τζάκσον ακολουθεί τις παραιτήσεις ή απολύσεις πέντε ακόμα τοπικών αξιωματούχων. Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης, δυο αστυνομικοί, ένας δικαστικός υπάλληλος, ο τοπικός δικαστής και ο διαχειριστής της πόλης έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Ο κ. Τζάκσον είχε αρχικά αντισταθεί σε εκκλήσεις για την παραίτησή του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ έχει δηλώσει πως πρόθεσή του είναι να αναδιαρθρώσει το αστυνομικό σώμα του Φέργκιουσον, πιθανώς διαλύοντάς το και οικοδομώντας το εκ του μηδενός.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά το θάνατο του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον τον περασμένο Αύγουστο. Σώμα ενόρκων έχει κρίνει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Γουίλσον, ο οποίος παραιτήθηκε προ μηνών όμως επιμένει πως πυροβόλησε τον έφηβο βρισκόμενος σε αυτοάμυνα.

Ο θάνατος του Μπράουν προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το ακανθώδες ζήτημα των φυλετικών σχέσεων αλλά και ειδικότερα της σχέσής μεταξύ της Αστυνομίας και των μαύρων.

Πηγή: skai.gr






Διακοπή και ο Ολυμπιακός στους «4»


Περίπου δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό της, η ΑΕΚ είχε χθες την ευκαιρία να πατήσει γερά με τα δυο της πόδια στον πάτο της ιστορίας της και να εκτιναχτεί, ξανά, στον αφρό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για 89 λεπτά η Ενωση ζούσε το δικό της όνειρο, το οποίο μέσα σε μια στιγμή, μετατράπηκε σε απόλυτο εφιάλτη. Ηταν, όταν ο Χάρα μέσα από τη μικρή περιοχή έστειλε με ανορθόδοξο τρόπο την μπάλα στα δίχτυα του Ανέστη (0-1), γκολ που πανηγυρίστηκε έντονα τόσο από τον Βίτορ Περέιρα όσο και από τους παίκτες των «ερυθρολεύκων».

Το πάρτι περίπου 70.000 φιλάθλων της ΑΕΚ διεκόπη με τον πλέον απρόσμενο τρόπο, ενώ στη συνέχεια αρκετοί από το πέταλο των οργανωμένων προσπάθησαν να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο, πετώντας διάφορα αντικείμενα. Αμεσα, οι παίκτες του Ολυμπιακού κατευθύνθηκαν προς τα αποδυτήρια με τον διαιτητή Καλογερόπουλο να ακολουθεί τα νέα αυστηρά μέτρα της Πολιτείας και να διακόπτει το παιχνίδι. Η προσωρινή διακοπή μετετράπη σε οριστική, αφού παρά τις πιέσεις των ανθρώπων της ΑΕΚ, η απόφαση δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα πλέον η Ενωση να κινδυνεύει με αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, με δύο ή τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και με βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο.

Στο αγωνιστικό σκέλος, η αναμέτρηση ξεκίνησε με μία αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό στο 11΄, όταν ο Αφελάι αντικατέστησε τον Ντουρμάζ. Και οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν αρκετά νευρικές με αποτέλεσμα τις πολλές λανθασμένες μεταβιβάσεις. Η πρώτη καλή φάση σημειώθηκε στο 33΄ με τον Μάνταλο να επιχειρεί σέντρα από δεξιά αλλά ο Αραβίδης δεν μπόρεσε υπό την πίεση του Μποτία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Εξι λεπτά αργότερα, ο Μανιάτης (τραυματίστηκε σοβαρά και αποχώρησε στο 52’) προσπάθησε να «απαντήσει» αλλά το σουτ του, από καλή θέση, κατέληξε αρκετά πάνω από τα δοκάρια του Ανέστη.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Ενωση... αγριεμένη. Στο 55΄ ο Μάνταλος έχασε μοναδικό τετ α τετ στο οποίο νικητής ανακηρύχθηκε ο Ρομπέρτο, ενώ στο 58΄ ο ίδιος παίκτης είδε το σουτ του να φεύγει λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Ισπανού τερματοφύλακα. Μέχρι το 70΄ η ΑΕΚ ήλεγχε το ματς, αλλά στα τελευταία λεπτά το άγχος και η απειρία έγιναν οι χειρότεροι σύμβουλοι. Ο Ολυμπιακός «κέρδιζε» μέτρα στο γήπεδο και στο 76΄ ο Ντοσεβί έχασε μοναδική ευκαιρία να σκοράρει προ κενής εστίας, αφού έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Στο 82΄ οι αμυντικοί των «κιτρινόμαυρων» απομάκρυναν πάνω στη γραμμή τον κίνδυνο, ενώ στο 85΄ ο Ντομίνγκες σούταρε μόλις άουτ.

Οι προσπάθειες των παικτών της ΑΕΚ να κρατήσουν με νύχια και με δόντια το 0-0, που σε συνδυασμό με το 1-1 του αγώνα στο Καραϊσκάκη θα τους έδινε την πρόκριση, έμειναν ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή τους, εξαιτίας του γκολ του Χάρα στο 89΄.

«Η τηλεόραση θα δείξει γιατί έγινε η διακοπή. Το ποδόσφαιρο έχει βαλτώσει. Η Πολιτεία έχει τη διάθεση να το αλλάξει. Ετσι δεν προχωράμε μπροστά» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη και της διαιτησίας.

Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει ότι ο Σαλίνο χτυπήθηκε στους πανηγυρισμούς και ότι ο Σιόβας κινδύνευσε από σιδερολοστό.

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Σοϊλέδης, Τζανετόπουλος, Λαμπρόπουλος, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Πλατέλλας (87΄ Ντούνης), Μπαρμπόσα (81΄ Ρόβας), Μάνταλος (67΄ Ντακόλ), Αραβίδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς (65΄ Φορτούνης), Μανιάτης (52΄ Κασάμι), Ντομίνγκες, Ντουρμάζ (11΄ Αφελάι), Ντοσεβί, Χάρα.

• Την παραμονή του χθεσινού αγώνα, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Χαράλαμπος Καλογερόπουλος, κατήγγειλε πως έξω από την οικία του άγνωστοι πέταξαν φέιγ βολάν με σκοπό να τον επηρεάσουν. Επίσημη θέση για το γεγονός πήρε η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της.

Πηγή


3,754 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Δημοσίου τον Ιανουάριο



Την "τρύπα" στα κρατικά ταμεία επιβεβαιώνουν στα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 419 εκατ. ευρώ από 1,877 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν και έναντι ετήσιου στόχου 5,595 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπου ο ετήσιος στόχος είναι έλλειμμα 898 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο καταγράφηκε έλλειμμα 83 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 537 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Το έλλειμμα οφείλεται στην "τρύπα" στις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 341 εκατ. ευρώ και στις παροχές οι οποίες είναι 195 εκατ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν φτάσει στα 3,754 δισ. ευρώ και οφείλονται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ (1,228 δισ. ευρώ ) και στα νοσοκομεία (708 εκατ. ευρώ).

Με φόντο τα στοιχεία αυτά εστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα εγκύκλιος σε υπουργεία και φορείς για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2016- 2019 στο οποίο καλούνται όλοι να "παντρέψουν" τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Η προθεσμία που δίνεται είναι έως τις 30 Μαρτίου.


Πηγή : megatv.gr