H φονική έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, στη Γάζα, προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη για το χτύπημα, το μέγεθος αυτού, αλλά και τον αριθμό των απωλειών, και όλα συγκλίνουν για στημένο χτύπημα της Χαμάς που μπορεί και να μην το έκαναν καταλάθος.
Η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας είχε για άλλους δεκάδες για άλλους εκατοντάδες άμαχους που έχασαν τη ζωή τους, και πήγε να πλασαριστεί για έγκλημα πολέμου, με υπεύθυνη την Χαμάς που το έστησε.
Η έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη περίπου στις 19:00 τοπική ώρα, και το νοσοκομείο φέρεται να χτυπήθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση, η απο λάθος της Χαμάς, η επίτηδες απο την Χαμάς.
Ζωντανά πλάνα από το Al Jazeera που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα έδειχναν ένα έντονο φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα και μετά να σημειώνεται η έκρηξη.
Με το που έγινε το χτύπημα ήταν έτοιμοι Χαμάς και Παλαιστινιακή Αρχή να πουν το αφήγημα και να κατηγορήσουν το Ισραήλ ενώ ήξεραν ότι ήταν στημένο και θυσίασαν κόσμο για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους όπως κάνουν πάντα άλλωστε με αθώες ψυχές.
Οι τρομοκράτες υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την επίθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε, επρόκειτο για ρουκετά της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, και αυτό ήταν ξεκάθαρο στα βίντεο. Προς απόδειξη αυτού παρουσίασε βίντεο, φωτογραφίες, γραφικά και έναν διάλογο μεταξύ μελών της Χαμάς που αναφέρονται στο χτύπημα αυτό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξακαθάρισε ότι, όπως φαίνεται, το χτύπημα προήλθε από την άλλη πλευρά, δηλαδή την Παλαιστίνη και όχι το Ισραήλ. Αυτή ήταν και η άποψη αξιωματούχου της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, που μίλησε στο AFP και στο γερμανικό ΝΤV υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σε αμερικανικό έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών το οποίο είδαν πολλά διεθνή ΜΜΕ χθες, στο οποίο δίνεται και αριθμητική εκτίμηση για τους νεκρούς, σε ότι αφορά στο μέγεθος των ζημιών σε εγκαταστάσεις που προκάλεσε το χτύπημα, ανέφερε ότι υπήρξαν «μόνο ελαφρές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», με «καμία παρατηρήσιμη ζημιά στο κύριο κτίριο του νοσοκομείου και κανένα κρατήρα πρόσκρουσης», γράφει η βρετανική Guardian.
Οι ανταποκριτές του AFP στο σημείο είδαν δεκάδες πτώματα, με γιατρούς και πολίτες να ανασύρουν πτώματα τυλιγμένα σε λευκά υφάσματα, κουβέρτες ή μαύρες πλαστικές σακούλες. Στο προαύλιο του νοσοκομείου διακρίνονταν κηλίδες αίματος και καμένα αυτοκίνητα, αλλά όχι χτύπημα στο κτίριο του νοσοκομείου.
«Οι εικόνες του νοσοκομείου μετά την έκρηξη που δημοσίευσε η ομάδα δορυφορικής παρακολούθησης Maxar δείχνουν ότι τα κτίρια του νοσοκομείου φαίνονταν κυρίως άθικτα», γράφει ο Guardian.
Ανάλογη εικόνα έδωσε και ο αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που μίλησε σε AFP και NTV λέγοντας ότι το κτίριο του νοσοκομείου δεν καταστράφηκε. Το νοσοκομείο είχε πιθανότατα εκκενωθεί εκ των προτέρων - όπως είχε διατάξει ο ισραηλινός στρατός για μια ολόκληρη σειρά κλινικών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Το κτίριο δεν καταστράφηκε» και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι «εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο πάρκινγκ όπου προσγειώθηκε η ρουκέτα», προσέθεσε ο εν λόγω ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος υποστηρίζει πως έχουν προκληθεί και στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά με λάθη σε ρουκέτες, σύμφωνα με τη Liberation.
Η εκρηκτική κατάσταση στη Γάζα, η ένταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, κάνει δύσκολο ακόμα και τον απολογισμό των θυμάτων, για να καταρριφθεί πλήρως το αφήγημα των τρομοκρατών της Χαμάς.
Η Παλαιστινιακή πλευρά εξαρχής μιλούσε για 500 περίπου νεκρούς την ώρα που αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών κάνει λόγο για 10 με 50 και η αμερικανική πλευρά για 100 με 300, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία αλλά στημένα πλάνα που έδινε η πλευρά της Παλαιστίνης και οι τρομοκράτες της Χαμάς.
Από την μεριά του αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με το γερμανικό ΝΤV, το γαλλικό AFP και τις εφημερίδες Liberation και Le Parisien, αμφισβήτησε ανοιχτά τον αριθμό των νεκρών που έδωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.
«Δεν υπάρχουν 200 ή ακόμη και 500 νεκροί, αλλά μάλλον μερικές δεκάδες, πιθανότατα μεταξύ 10 και 50», δήλωσε χαρακτηριστικά η ευρωπαϊκή αυτή πηγή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «μάλλον δεν ευθύνεται» για τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τα «σοβαρά στοιχεία» που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών. Ο αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε, ακόμη, ότι το κτίριο δεν καταστράφηκε.
«Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τους πιθανούς αριθμούς των θυμάτων και η εκτίμησή μας μπορεί να εξελιχθεί, αλλά αυτός ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αντανακλά μια συγκλονιστική απώλεια ζωής», αναφέρεται στο έγγραφο σύμφωνα με τις αναφορές του γαλλικού AFP.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους θανάτους όλων των αμάχων και εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», σημειώνεται στο έγγραφο.
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τους 471 νεκρούς που είχαν περιγράψει αρχικά οι υγειονομικές αρχές του θύλακα που κυβερνά η Χαμάς, και όλα δείχνουν ότι φορτώθηκαν για να εξυπηρετήσουν το αφήγημα των τρομοκρατών.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, από την πλευρά της, κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» με «εκατοντάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων, «συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, μελών του υγειονομικού προσωπικού», αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι το έγκλημα διαπράχθηκε απο τους τρομοκράτες της Χαμάς με την κάλυψη των Παλαιστίνιων.