Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πιρς Μόργκαν :«Ήρθε η ώρα να τα δώσουμε τα γλυπτά »

 


Ο γνωστός Βρετανός παρουσιαστής και σχολιαστής Πιρς Μόργκαν, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, αποκάλυψε, στη διάρκεια εκπομπής του Sky News Australia, μια αλλαγή στη στάση του αυτή. Μάλιστα, όπως είπε, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο BBC.



«Η συζήτηση σχετικά με το αν αυτοί οι ελληνικοί θησαυροί πρέπει να φύγουν ή να παραμείνουν, έχει διχάσει τη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ανησυχούν ότι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Λένε ότι χώρες σε όλο τον Κόσμο θα αρχίσουν να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους θησαυρών - αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο να μοιάζει με την τροπαιοθήκη της Τότεναμ» είπε με δόση ειρωνίας για τους λίγους τίτλους που έχει κατακτήσει η λονδρέζικη ποδοσφαιρική ομάδα.

Και συνέχισε, λέγοντας πως «έχω συμφωνήσει με αυτή την άποψη στο παρελθόν. Όμως, μερικές φορές κάποιος διατυπώνει μια άποψη τόσο πειστική που κάνει ακόμη και ανθρώπους σαν εμένα να αλλάξουν γνώμη. Αυτό έγινε με το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού (για τον πίνακα της Μόνα Λίζα). Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο. Τα έφερε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν, ο οποίος πλήρωσε μια περιουσία για να τα βγάλει και αργότερα τα πούλησε στην κυβέρνηση. Ισχυριζόταν πάντα ότι είχε την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήλεγχε την Αθήνα εκείνη την εποχή».

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς- ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυρούς αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός  ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του, και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία» συνέχισε, ασκώντας κριτική στην απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνέντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και ολοκλήρωσε με μια φράση, όπου, ισορροπώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου, είπε: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτλεϊ. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα».




Παύεται από τα καθήκοντά της η διοικήτρια του «Έλενα Βενιζέλου» με απόφαση Χρυσοχοΐδη


 

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, παύεται από τα καθήκοντά της η διοικήτρια του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».

Χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της εν λόγω απόφασης σχετίζεται με το γεγονός ότι επί δύο εβδομάδες υπήχε βλάβη στο κεντρικό σύστημα της θέρμανσης του νοσοκομείου, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση της ζημιάς.






Η Βρετανία εκθέτει προϊόντα εγκλήματος στο Βρετανικό μουσείο και γίνεται συνεργός στο έγκλημα του λόρδου Έλγιν


 

Η κλοπή και η παράνομη  κατοχή  για πάνω από 220 χρόνια των γλυπτών  του Παρθενώνα, που εμείς δεν ονομάζουμε Ελγίνεια γιατί ποτέ τα κλοπιμαία δεν μπορεί να έχουν την ονομασία του κλέφτη τους, και μιλάμε για ένα κακοποιό που δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ.

Το 1802 εν μέσω τουρκικής κατοχής, ο τότε πρεσβευτής της Βρετανίας στην Oθωμανική Κωνσταντινούπολη λόρδος Έλγιν ( Ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν το πλήρες όνομα)  δωροδοκώντας Τούρκους αξιωματούχους σπάει κομμάτια της ζωοφόρου του Παρθενώνα, ενώ αφαιρεί μια Καρυάτιδα καθώς και  μια κολώνα από το Ερέχθειο. 

Για να πετύχει τον σκοπό του ο κακοποιός Έλγιν, χρησιμοποιεί λοστούς και πριόνια, ενώ στην διάρκεια της βίαιας αποκοπής τους πολλά γλυπτά και μετόπες πέφτουν και καταστρέφονται για πάντα.

Άγγλος αυτόπτης μάρτυς του εγκλήματος με οργανωτή τον ατιμώρητο κακοποιό Ελγίν περιγράφει τη σκηνή :“Είδαμε αυτό το υπέροχο γλυπτό να σηκώνεται από την θέση του ανάμεσα στα τρίγλυφα. Καθώς όμως οι εργάτες αγωνίζονταν να το κατεβάσουν στη γη, ένα τμήμα της λιθοδομής χαλάρωσε και έγινε χίλια κομμάτια. Μόλις το είδε αυτό ο δισδάρης (Τούρκος υπεύθυνος στο χώρο της Ακρόπολης) δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του. Δακρυσμένος, φώναξε με έντονο ύφος :“Τέλος, Δεν πρόκειται να συγκατατεθώ σε περαιτέρω καταστροφή του ναού”. 

Με λίγα λόγια εάν δεν υπήρχε ο Τούρκος, οι Άγγλοι κλέφτες θα είχαν βεβηλώσει μεγαλύτερο μέρος του ναού του Παρθενώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κακοποιός Έλγιν σκόπευε να μεταφέρει ολόκληρο το Ερέχθειο.  

Τα μάρμαρα κοσμούσαν στην αρχή τον πύργο του κακοποιού στην Σκωτία, και μετά την χρεωκοπία του τα πούλησε στο Βρετανικό δημόσιο στην τιμή των 35.000 λιρών.

1938: Το Βρετανικό Μουσείο, που πλέον οικειοποιείται τον κλεμμένο ανεκτίμητο θησαυρό, μας μεταφέρει μέσω του τότε επικεφαλής της ομάδας καθαρισμού πως γινόταν η συντήρηση αυτών των αριστουργημάτων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς : “Για να καθαρίσω μερικά από τα πιο βρόμικα σημεία, τα έτριβα με ένα αμβλύ χάλκινο εργαλείο. Ορισμένα από αυτά ήταν τόσο μαύρα από την βρωμιά, όσο και η σχάρα από το τζάκι. Δεν υπήρχε κίνδυνος από την ενέργεια αυτή, μια και ο χαλκός είναι πιο μαλακός από την πέτρα”. Σημειώνουμε ότι με αυτή την εξοργιστική πρακτική χάνονται για πάντα τα τελευταία ίχνη των αρχικών χρωμάτων που υπήρχαν στο μνημείο, με αποτέλεσμα να χάσουν την λάμψη τους γιατί βρίσκονταν σε λάθος χέρια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ο απόγονος του κλέφτη κακοποιού λόρδου Έλγιν που έγινε και πρόεδρος μιας επιτροπής αποκατάστασης των μνημείων της Σκοτίας δίνει δύο συνεντεύξεις σε ελληνικά έντυπα όπου αποδεικνύει ότι  είναι γνήσιος συνεχιστής του διάσημου προγόνου του, χωρίς να υποχρεώνεται να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του κακοποιού προγόνου του. 

Αφού υποστηρίζει την γνωστή άποψη των Βρετανών ότι “ ..χάρη στο λόρδο Έλγιν τα μάρμαρα σώθηκαν”, όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν η δωροδοκία των τουρκικών αρχών κάνει νόμιμη την αγορά, αυτός χαρακτηρίζει την δωροδοκία “έθιμο” της εποχής… απαντά : “Αυτό ήταν το έθιμο της εποχής. Αυτή ήταν η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν σε αυτή την περιοχή του κόσμου και ίσως χρησιμοποιούν ακόμη για να κάνουν μπίζνες”.

Μήπως προβληματίζεται όταν η ΟΥΝΕΣΚΟ μιλά για την επιστροφή τους :“Όχι ιδιαίτερα. Το μόνο που κάνουν είναι να συμβουλεύουν”. Χρειάζονται πολλές δημοσιογραφικές ερωτήσεις για να φανεί στο τέλος η γύμνια των επιχειρημάτων του, και η μόνη πραγματική διαχρονική βρετανική θέση :“Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι έχετε εσείς δίκιο. Αλλά εμείς τα έχουμε, και εμείς θα τα κρατήσουμε" είπε κυνικά ο απόγονος του κλέφτη.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ


 

Ατυχές γεγονός χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ προσθέτοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι "αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου". 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το γεγονός είχε και τη θετική πλευρά του η οποία ήταν η δημιοσιότητα που πήρε το δίκαιο αίτημα της Ελλλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Δυο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι θεωρώ ότι αυτό δε θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες σχέσεις έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερος ότι είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής συνάντησης: ότι απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Παρακολουθήσαμε όλοι όσα έγιναν στο Λονδίνο. Αυτό που βρίσκω σημαντικό, γιατί ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο όχι μόνο της κλασσικής περιόδου αλλά είναι σημαντικός για τον πλανήτη, για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γιατί είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, η επανένωση λοιπόν των Γλυπτών που είναι ένα αίτημα της χώρας μας ίσως και από την αρχή της σύστασης του Κράτους αλλά βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει κι αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό, την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη. Κι αυτό ίσως είναι το μεγάλο κέρδος. Είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα αλλά θέλουν το χρόνο τους» απάντησε η Πρόεδρος της; Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, είναι απολύτως συνεπείς με το προεκλογικό της πρόγραμμα. 

«Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται στη διαδικασία της συζήτησης στις Επιτροπές το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι σε αυτό περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, ενώ έχουν ενσωματωθεί και παρατηρήσεις που έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. «Ο πυρήνας του δεν έχει αλλάξει, αυτό το οποίο έχει προστεθεί και το θεωρώ σημαντικό είναι ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια» σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και τόνισε ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως την Υγεία και δευτερευόντως την Παιδεία. Στη συνέχεια είπε ότι την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής παρέμβασης που αφορούν τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με σκοπό αφενός να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ατιμωρησίας η οποία de facto έχει ουσιαστικά ριζώσει ειδικά για τις περιπτώσεις κάποιων καταδικών αλλά και σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. 

«Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχουμε ξεπεράσει πια τους 1000 κωδικούς οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς μόνιμης μείωσης τιμής. Φυσικά καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η «δίκαιη φορολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε μια κοινωνία. Η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό αποβλέπει. Πρέπει όλοι να επιβαρύνονται ανάλογα και να αποβλέπουμε στη δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων και ελπίζω ότι εκεί κινούνται οι ρυθμίσεις τις οποίες αναφέρατε».

Μίλησε επίσης για την ανάγκη να μη σηκώνουν πάντα οι ίδιοι το βάρος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να αποβλέπουν στη βελτίωση αυτής της λειτουργίας, να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και οπωσδήποτε να στηρίζονται από τους συλλειτουργούς στη Δικαιοσύνη. «Οτιδήποτε αποβλέπει στην ορθή απονομή, στην έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης, όπως τη θέλει και η ΕΣΔΑ, νομίζω ότι είναι στην ορθή κατεύθυνση», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.



Η Τουρκία ονειρεύεται 40 Eurofighter 3ης πρός 4ης γενιάς χωρίς το οκ Ισπανίας - Γερμανίας

 


Αφού έφαγαν πόρτα, για τα F16 οι Τούρκοι ονειρεύονται την απόκτηση 3ης πρός 4ης γενιάς Eurofighter παλαιότερης τεχνολογίας, που δεν έχουν σχέση με τα 4ης πρός 5ης γενιάς Rafale που διαθέτει η Ελλάδα, και ειδικά με τα 5ης γενιάς F35 που είναι στο πρόγραμμα να έρθουν στην Ελλάδα.

Σε ενέργειες για την απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon προχώρησε η τουρκική πλευρά, με τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ να επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, μετά την απόκτηση των Rafale.

Η Τουρκία, αφού έχει φάει πόρτα απο τις ΗΠΑ, αναζητά εναλλακτικές για την προμήθεια μαχητικών. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε ότι γίνονται εργασίες για την προμήθεια Eurofighter Typhoon.

Τα Eurofighter σχετίζονται με τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Ήδη, σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, η Βρετανία και και με ερωτηματικό επειδή το λέει Τούρκος Ισπανία είναι θετικές στην πώληση και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία που δεν πείθεται με τίποτα.

«Μας λένε πως “το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς”. Αν το θέμα προχωρήσει, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter. Οι Ισπανοί και οι Βρετανοί έχουν την επιθυμία της πώλησης των Εurofighter στην Τουρκία», είπε χωρίς να υπάρχει καμία δήλωση η πληροφορία και απο τις δύο χώρες.

Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά είναι ισάξια με τα Rafale και έχουν καλύτερες επιδόσεις στους ελιγμούς και την ταχύτητα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν τα συστήματα των Rafale που κατατάσσονται σε 4ης γενίας αεροσκάφη, σε αντίθεση με τα Eurofighter που είναι σε 3ης πρός 4ης γενιάς γιατί μιλάμε για μεταχειρισμένα παλαιότερης τεχνολογίας.

«Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά. F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει να διεκδικεί 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει των υπαρχόντων F-16 της. Όμως, αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει.



«Έκανε σαν 8χρονο» αναφέρει σε εκπομπή του Ραδιοφωνικός παραγωγός για τον Σούνακ και το unfair σε Μητσοτάκη


 

Σκληρή κριτική με πολλή δόση ειρωνείας, χρησιμοποίησε ο γνωστός Βρετανός ραδιοφωνικός παραγωγός Τζέιμς Ο' Μπράιεν, ο οποίος στη διάρκεια ενός podcast στο LBC Radio, περιέγραψε - με δικά του λόγια - πώς ο Σούνακ έμαθε για όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πώς αντέδρασε στη συνέχεια. 

Μάλιστα, χαρακτηρίζει τον Σούνακ «8χρονο παιδί» που μαζεύει τα πράγματά του και γυρνάει στο σπίτι του, επειδή δεν του κάνουν τα χατίρια οι συμπαίκτες του στο ποδόσφαιρο!

Ο Ο' Μπράιεν λέει: «Ο Σούνακ κάθεται σε ένα δωμάτιο στη Ντάουνινγκ Στριτ θαυμάζοντας τους αστραγάλους του - και αυτός είναι προφανώς ο μοναδικός λόγος που φοράει τόσο κοντά τα παντελόνια του - και κάποιος του λέει: "Οοο, δεν μπορείς ποτέ να φανταστείς τι έκανε ο Μητσοτάκης" και κάποιος άλλος προσθέτει: "Υποθέτω πως ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά πρόθυμη να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Αθήνα, επειδή πρώτον χτίζουν ένα μουσείο ειδικά γι' αυτό, δεύτερον ο Τζορτζ Όσμπορν κάνει αρκετή φασαρία, ενθαρρύνοντας μια τέτοια εξέλιξη τελευταία και τρίτον αποτελεί θεωρητικά θέση της ελληνικής κυβέρνησης πολύ πριν καν γεννηθείς Ρίσι Σούνακ". Αυτό είναι λοιπόν το κλίμα στη Ντάουνινγκ Στριτ, "κοίτα τι έκανε ο Μητσοτάκης" και ο Ρίσι Σούνακ, ένας θεωρητικά ώριμος άνθρωπος, απαντά... "ωραία τότε, ακυρώνουμε τη συνάντηση"».

 «Τότε κάποιος από την ομάδα του, του λέει "κύριε πρωθυπουργέ, μπορείτε να δείξετε την ενόχλησή σας, αλλά η ακύρωση της συνάντησης θα μας κάνει να φαινόμαστε λίγο... ποια λέξη θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να συνδυάσουμε την κολακεία με τη διπλωματία... υπερευαίσθητοι, υπερβολικά ευάλωτοι στην κριτική... Δεν πιστεύω πως πρέπει να ακυρώσουμε τη συνάντηση και τότε ο Σούνακ απαντά: "Πολύ αργά, χαχαχα", πληκτρολογώντας στο τηλέφωνό του (προς τον Έλληνα πρωθυπυοργό) «Μητσοτάκη, η συνάντηση ακυρώθηκε, δέξου το, είτε σου αρέσει, είτε όχι, Ρίσι». Και έτσι, όλος ο Τύπος κάνει λόγο για μια οξύθυμη και νευρική απάντηση απέναντι μια τέλεια, ακριβή και καλά διατυπωμένη θέση, η οποία εκφράστηκε από έναν ξένο πρωθυπουργό».

Και καταλήγει: «Αλήθεια, γιατί το έκανε; Ένα ενήλικας στην κορυφή της κυβέρνησης ενήργησε με έναν τρόπο που μου θυμίζει όχι κάτι περισσότερο από ένα 8χρονο αγόρι, που μαζεύει τα ποδοσφαιρικά του πράγματα και γυρνάει στο σπίτι του, όταν οι υπόλοιποι αρνούνται να το αφήσουν να παίξει επιθετικός για 17ο διαδοχικό παιχνίδι...».



182 συλλήψεις και 4.015 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. χθες σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας


 

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια 27 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά –20.011– άτομα και –15.091– οχήματα, ενώ

  • προσήχθησαν –830– άτομα,
  • συνελήφθησαν –182– άτομα για διάφορα αδικήματα,
  • βεβαιώθηκαν –4.015– παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • ακινητοποιήθηκαν –74– οχήματα και
  • κατασχέθηκαν –2-.

Ενδεικτικά, αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου διενεργήθηκαν –665– έλεγχοι ατόμων, συνελήφθησαν -3- άτομα και βεβαιώθηκαν -44- παραβάσεις για Κ.Ο.Κ., ενώ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας, πραγματοποιήθηκαν –7– έλεγχοι ατόμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα σε περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας, σε σημεία με αυξημένη εγκληματικότητα, όπου:

  • ελέγχθηκαν –60- άτομα
  • προσήχθησαν –2– άτομα και
  • βεβαιώθηκαν –4–  παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Περαιτέρω, διενεργήθηκε πλήθος ουσιαστικών ελέγχων σε επιχειρήσεις υποδοχής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων  στη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο αυτό σε περιοχές του Δήμου Φθιώτιδας, Ρεθύμνου, Άρτας και Ημαθίας ελέγχθηκαν –46– άτομα και προσήχθησαν –2-.

Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.



Αποτυπώματα 39χρονου Αλβανού σεσημασμένου για ληστείες βρέθηκαν στο ΙΧ με την χειροβομβίδα και το καλάσνικοφ

 


Αποτυπώματα 39χρονου Αλβανού κακοποιού, ο οποίος είναι σεσημασμένος για ληστείες σε ΑΤΜ και ΕΛΤΑ βρέθηκαν στο αυτοκίνητο στο Παλαιό Φάληρο που οι Αρχές προ ημερών εντόπισαν στο εσωτερικό του χειροβομβίδα, καλάσνικοφ, γεμιστήρα και μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο αποτυπώματα και όχι γενετικό υλικό του 39χρονου. Ο άνδρας -που παραμένει εκτός φυλακής είχε συλληφθεί το 2009, αλλά και το 2019 από το τμήμα διαρρηκτών.

Το καλάσνικοφ που εντοπίστηκε μέσα στο ΙΧ στις 24 του Νοέμβρη φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε ληστείες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες το iefimerida.gr είχε δημοσιεύσει φωτογραφία-ντοκουμέντο μέσα από το εσωτερικό του ΙΧ με το καλάσνικοφ που βρέθηκε.

Αυτήν την ώρα οι έρευνες των Αρχών είναι σε εξέλιξη, καθώς οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο σχετικά με το ΙΧ που βρέθηκε γεμάτο με... πολεμοφόδια.

Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρει πλαστή πινακίδα, ενώ φαίνεται να έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. ως ύποπτο από τις 16/9. Το αυτοκίνητο εντόπισαν άνδρες της Oμάδας ΔΙ.ΑΣ., το θεώρησαν ύποπτο και σήμαναν αμέσως συναγερμό.


φωτό απο το in.gr



Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Πέρκα, Τσακαλώτος σε ρόλο στο υπό ίδρυση νέο κόμμα


 

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΚΟ των 11 που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν απόψε στο γραφείο της Θεανώς Φωτίου στα Εξάρχεια, ο Χαρίτσης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΚΟ των 11, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος και γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα. Η Έφη Αχτσιόγλου δεν ανέλαβε κάποιο αξίωμα.

Πλέον, ο Αλ. Χαρίτσης θα αναλάβει το βάρος των αντιπαραθέσεων στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το όνομα της νέας ΚΟ θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα 



Στο Ισραήλ έφτασαν οι 12 γυναίκες που απελευθέρωσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς

 


Στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται πλέον οι 12 όμηροι που απελευθερώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Στην επιβεβαίωση της είδησης ότι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού οι όμηροι της Χαμάς, ανάμεσά τους 10 Ισραηλινές, προχώρησε νωρίτερα ο IDF. Οι άλλες δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες είναι Ταϊλανδές. 

Με τη σειρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι παρέλαβε επιτυχώς τις ομήρους και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η μεταφορά των πρώην αιχμαλώτων στην Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα.

Αργότερα, θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο όπου οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξακριβώσουν την ταυτότητά τους, προτού τις φέρουν στο Ισραήλ.

«Οι οικογένειες των ομήρων ενημερώνονται από εκπροσώπους των IDF», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός. 

Έχουν δοθεί, μάλιστα, στοιχεία με τις φωτογραφίες των Ισραηλινών που έχουν απελευθερωθεί. 

Οι Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν απόψε είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη 17 ετών. Εξ αυτών, τέσσερις γυναίκες έχουν διπλή υπηκοότητα: δύο με αργεντίνικη, μία με αυστριακή και μία με φιλιππινέζικη.

Αυτές είναι οι δέκα είναι γυναίκες από το Ισραήλ που κρατούνταν αιχμάλωτες από τη Χαμάς: 



- Ditza Heiman, 84 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μητριά τριών παιδιών, γιαγιά 20 παιδιών και προγιαγιά πέντε παιδιών.


- Tamar (Tami) Metzger, 78 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Ο σύζυγός της, Yoram Metzger, 80 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.


- Ada Sagi, 75 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Μητέρα τριών παιδιών, έμαθε αραβικά και αργότερα δίδαξε τη γλώσσα σε άλλους ως έναν τρόπο να βελτιώσει την επικοινωνία με τους Παλαιστίνιους που ζουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.


- Η γεννημένη στις Φιλιππίνες Noralin Babadila Agojo, γνωστή και ως Nora ή Natalie, 60 ετών. Την πήραν από το κιμπούτζ Νιρίμ στις 7 Οκτωβρίου και ο ισραηλινής καταγωγής σύζυγός της σκοτώθηκε. Το ζευγάρι ζούσε στην κεντρική πόλη Yehud και επισκεπτόταν φίλους στο κιμπούτζ.


- Rimon Kirsht Buchshtav, 36 ετών, επίσης από το κιμπούτζ Nirim. Ο σύζυγός της, Yagev Buchshtav, 34 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.


- Η Mia Leimberg, 17 ετών, η μητέρα της, Gabriela Leimberg, 59 ετών, και το μέλος της οικογένειάς τους Clara Marman, 62 ετών. Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ απήχθησαν από το κιμπούτς Nir Yitzhak στις 7 Οκτωβρίου.


- Η γεννημένη στην Αργεντινή Ofelia Roitman, 77 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz.


- Meirav Tal, 54 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Κρατήθηκε όμηρος μαζί με τον σύντροφό της Yair Yaakov, 59 ετών.


Αναμένεται εντός των επομένων ωρών η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – πρόκειται να αποφυλακιστούν 15 γυναίκες και 15 ανήλικοι.

Από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον δέκα γυναίκες και παιδιά από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.



«Νταντάδες της γειτονιάς»: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα

 



Άνοιξε η πλατφόρμα ntantades.gov.gr προκειμένου να καταθέσουν αίτηση οι γονείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παραθέτει 15 ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα:

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής προκειμένου να λάβουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher);

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

  • Μητέρες/πατέρες φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι, ή κάθε πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη, η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και
  • Μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο, που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α. ως άνεργες.

Επισημαίνεται ότι, οι συνταξιούχοι δεν δύναται να είναι δικαιούχοι της Δράσης καθώς δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής για τη λήψη «voucher»;

Για να μπορέσετε να χαρακτηριστείτε ωφελούμενο πρόσωπο και να λάβετε voucher, θα πρέπει:

  • Το ετήσιο ατομικό εισόδημά σας να μην υπερβαίνει το ποσό των 24.000 € για το φορολογικό έτος 2022 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01/01/2022 έως 31/12/2022).
  • Να είστε εργαζόμενη/ος ή άνεργη εγγεγραμμένη στα μητρώα της ΔΥΠΑ (Προσοχή! η ανεργία αφορά μόνο στη μητέρα που υποβάλλει αίτηση).
  • Να μην τελείτε υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου ή γονικής άδειας ή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 36 του ν. 4808/2021 (ΦΕΚ/Α/101) ή να μην έχετε διακόψει ή αναστείλει την επαγγελματική σας δραστηριότητα.
  • Να έχετε ανήλικο τέκνο δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών.
  • Η διεύθυνση διαμονής σας να είναι εντός των Δήμων που συμμετέχουν στην Πιλοτική εφαρμογή της Δράσης.

 

Πώς και πότε μπορώ να υποβάλλω αίτηση;

Η υποβολή της αίτησης:

  • Γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης ntantades.gov.gr. Εκεί θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή και τη συμπλήρωση της αίτησης.
  • Μπορεί να γίνει το διάστημα 22/11/2023 έως 30/9/2024, κατά το οποίο θα είναι ενεργή η σχετική εφαρμογή, και έως εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε voucher για περισσότερα του ενός παιδιών σας ηλικίας 2 μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών θα πρέπει να υποβάλλετε ξεχωριστή αίτηση για το κάθε παιδί.

 

Ποιο είναι το ποσό του «voucher» που καλύπτει το πρόγραμμα;

Το ποσό του «voucher» ανέρχεται στα:

  • 500 € μηνιαίως, εφόσον εργάζεστε με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενη/ος, ή
  • 300 € μηνιαίως, εφόσον εργάζεστε με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή είστε εγγεγραμμένη ως άνεργη στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. (η ανεργία αφορά μόνο στη μητέρα που υποβάλλει αίτηση) ή λαμβάνετε, μέσω άλλης δράσης voucher για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που είστε εγγεγραμμένη ως άνεργη στο Μητρώο Ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α., η διάρκεια χορήγησης του «voucher» δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, με δικαίωμα χρήσης «voucher» για άλλους τρείς (3) μήνες σε περίπτωση ανανέωσης του δελτίου ανεργίας.

 

Πώς θα ενημερωθώ για την αξιολόγηση της αίτησής μου;

Μετά την υποβολή της αίτησής σας, γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων στοιχείων και δικαιολογητικών για τυχόν αναντιστοιχίες, ελλείψεις ή ασυμβατότητες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα ενημερωθείτε σχετικά μέσω e-mail για την εξέλιξη της αίτησής σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχετε δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

 

Εάν η αίτησή μου απορριφθεί, μπορώ να υποβάλλω νέα αίτηση;

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της αίτησής σας διαπιστωθούν αναντιστοιχίες, ελλείψεις ή ασυμβατότητες, θα ενημερωθείτε με e-mail για τις απαιτούμενες διορθώσεις και το σχετικό σύνδεσμο για την προβολή της αίτησης και διόρθωση τυχόν σφαλμάτων.

Στη συνέχεια, θα επανυποβάλετε την αίτηση οριστικά και θα ενημερωθείτε με e-mail για την επιτυχή διόρθωσή της.

 

Μπορώ να κάνω αλλαγή στα δηλωθέντα στοιχεία της αίτησής μου εφόσον την έχω υποβάλει;

Σε όλη τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής της Δράσης, διατηρείτε δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα και τα υποβληθέντα δικαιολογητικά, με σκοπό τη διόρθωση ή την επικαιροποίησή τους, μπαίνοντας στην αίτησή σας από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://ntantades.gov.gr/.

Επισημαίνεται ότι κάθε μεταβολή στους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού, που αφορά στον τόπο ή το χρόνο παροχής των υπηρεσιών, δηλώνεται υποχρεωτικά στο Πληροφοριακό Σύστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται σε αυτό.

 

Πώς θα επιλέξω επιμελήτρια/τή ;

Μετά την έγκριση της αίτησής σας, αποκτάται δικαίωμα πρόσβασης στο προφίλ των διαθέσιμων επιμελητριών/τών που εξυπηρετούν την περιοχή σας, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης ntantades.gov.gr. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή μαζί τους και να δρομολογήσετε τη μεταξύ σας συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναζήτησης και επικοινωνίας με τους επιμελητές και τις επιμελήτριες δεν έχετε καμία υποχρέωση ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος ή του φορέα μας για τις ενέργειές σας.

 

Ποιες πληροφορίες περιλαμβάνονται στο προφίλ των επιμελητριών/τών;

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προφίλ των επιμελητριών/τών είναι: ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, περιοχή δραστηριοποίησης, κατηγορία των υπηρεσιών που παρέχουν (στην οικία τους ή στην οικία του παιδιού ή και στα δύο), επαγγελματική κατάρτιση, φωτογραφία και βιογραφικό σημείωμα με επιπλέον στοιχεία της προσωπικής και επαγγελματικής κατάστασής τους, εφόσον το επιθυμούν.

Σε περίπτωση που η/ο Επιμελήτρια/τής παρέχει τις υπηρεσίες στην οικία της/του, στο προφίλ θα φαίνεται και ο αριθμός των ενήλικων συνοικούντων προσώπων, καθώς και η σχέση της/του μαζί τους.

 

Πώς ενεργοποιώ το «voucher»;

Αφού επιλέξετε και έρθετε σε συμφωνία με την/τον επιμελήτρια/τή, θα υποβάλλετε αίτημα στο Πληροφοριακό Σύστημα της Δράσης για χορήγηση «Αξίας Τοποθέτησης» (voucher).

Εν συνεχεία, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, θα συνάψετε ιδιωτικό συμφωνητικό με την/τον επιμελήτρια/τη, στο οποίο θα ορίζονται με ευθύνη σας οι επιμέρους όροι της συνεργασίας σας (όροι παροχής των υπηρεσιών).

Τότε μόνο θεωρείται ενεργό το «voucher» και είναι δυνατή η έναρξη παροχής υπηρεσιών.

 

Πώς θα πληρώνομαι το ποσό του «voucher»;

Για να λάβετε το ποσό του «voucher», κατά τη λήξη κάθε μήνα παροχής υπηρεσιών, απαιτείται:

  1. να καταβάλλετε τη συμφωνηθείσα αμοιβή στην/στον Επιμελήτρια/τή, εκδίδοντας εργόσημο,
  2. να αναρτήσετε στο Πληροφοριακό Σύστημα της Δράσης το αντίγραφο του εργοσήμου, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, και
  3. να δηλώσετε υπεύθυνα στο Πληροφοριακό Σύστημα της Δράσης, στο πεδίο «Υπεύθυνη Δήλωση Αποδοχής των υπηρεσιών» ότι παρασχέθηκαν οι συμφωνηθείσες υπηρεσίες από τον/την Επιμελητή/τρια.

Εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών και γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, το ποσό του «voucher» θα καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που μας έχετε υποδείξει.

Σημείωση: Η μηνιαία καταβολή ενδέχεται να μεταβληθεί εάν οι ημέρες των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι λιγότερες τους ενός μηνός.

 

Μπορώ να διακόψω τη συνεργασία μου με επιμελητή και να επιλέξω άλλον;

Σε περίπτωση που διακόψετε τη συνεργασία σας ή δεν χρησιμοποιείτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της/του επιμελήτριας/τή, υποχρεούστε να δηλώσετε τη λύση του συμφωνητικού, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, μέσα σε 10 ημέρες.

Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε επιμελήτρια/τή, απαιτείται η σύναψη νέου συμφωνητικού, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

Το «voucher» διατηρεί την ισχύ του για τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι τη λήξη υλοποίησης της πιλοτικής εφαρμογής της Δράσης.

 

Πως προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στην αίτησή μου;

Τα προσωπικά σας δεδομένα προστατεύονται σύμφωνα με το Ν. 4624/2019 (ΦΕΚ 137/Α/2019) «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις», όπως κάθε φορά ισχύει.

 

Ποιοι Δήμοι συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της Δράσης;

Οι Δήμοι που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της Δράσης είναι οι εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

1. Αβδήρων, 2. Αλεξανδρούπολης, 3. Καβάλας, 4. Κομοτηνής, 5. Ορεστιάδας ,

Αττικής

6. Αγίων Αναργύρων, 7. Καλλιθέας, 8. Κρωπίας, 9. Μάνδρας – Ειδυλλίας, 10. Νέας Ιωνίας, 11. Παλαιού Φαλήρου, 12. Περιστερίου,

Βορείου Αιγαίου

13. Ανατολικής Σάμου, 14. Ικαρίας ,15. Μυτιλήνης,

Δυτικής Ελλάδας

16. Αγρινίου, 17. Αμφιλοχίας, 18. Πηνειού, 19. Πύργου,

Δυτικής Μακεδονίας

20. Βοϊου, 21. Γρεβενών, 22. Εορδαίας, 23. Φλώρινας,

Ηπείρου

24. Αρταίων, 25. Ηγουμενίτσας, 26. Ζίτσας, 27. Πρέβεζας, 28. Σουλίου,

Θεσσαλίας

29. Ελασσόνας, 30. Καρδίτσας, 31. Παλαμά, 32. Ρήγα Φεραίου, 33. Φαρκαδόνας,

Ιονίων Νήσων

34. Αργοστολίου, 35. Βόρειας Κέρκυρας, 36. Κέρκυρας, 37. Λευκάδος, 38. Σάμης,

Κεντρικής Μακεδονίας

39. Δίου – Ολύμπου, 40. Εμμανουήλ Παππά, 41. Κορδελιού-Ευόσμου,

Κρήτης

42. Αποκορώνου , 43. Γόρτυνας, 44. Σητείας, 45. Χανίων,

Νοτίου Αιγαίου

46. Καρπάθου, 47. Άνδρου, 48. Κω, 49. Μυκόνου, 50. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, 51. Σύρου-Ερμούπολης,

Πελοποννήσου

52. Βέλλου-Βόχας, 53. Βόρειας Κυνουρίας, 54. Ευρώτα, 55. Κορινθίων, 56. Ναυπλιέων, 57. Πύλου-Νέστορος,

Στερεάς Ελλάδας

58. Ιστιαίας Αιδηψού, 59. Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννα,ς 60. Λεβαδέων, 61. Χαλκιδέων.

 

Υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας για επιπλέον διευκρινίσεις;

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση κι επίλυση τυχόν προβλημάτων των αιτούντων, διατίθεται υπηρεσία Helpdesk (τηλ.: 210 3258 080, 210 3258 090, e-mail: ntantades@yeka.gr).




Η χρονιά κλείνει με θετικές ειδήσεις από το πεδίο της οικονομίας


 

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

Η χρονιά κλείνει με θετικές ειδήσεις από το πεδίο της οικονομίας και με σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο 2024.

  • Θα ξεκινήσω με τον προϋπολογισμό του 2024, όχι για να σας αναλύσω τα στοιχεία του -ήδη άλλωστε έχουν παρουσιαστεί. Θα αναφέρω μόνο μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: είναι ο πρώτος έπειτα από 14 χρόνια που καταρτίστηκε μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων -τις πρώτες από το 2010- επαναφέρει τις «παγωμένες» από το 2012 τριετίες των μισθωτών, και τη θέση των έκτακτων υποστηρικτικών μέτρων παίρνουν μόνιμες φοροελαφρύνσεις που αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ ως αντίβαρο στον πληθωρισμό. Αν θέλαμε να περιγράψουμε με μια φράση τον νέο προϋπολογισμό θα έλεγα ότι είναι αναπτυξιακός, διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία, όμως δεν ξεφεύγει από τις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας. Το επιβεβαιώνουν και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει το 2024 διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρωζώνη, χαμηλότερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης και ταχύτερη πτώση του δημοσίου χρέους και του κρατικού ελλείμματος.
  • Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσα στη βδομάδα υποβάλαμε στις Βρυξέλλες αίτημα για να εκταμιεύσουμε 1,8 δισ. ευρώ, την τρίτη δόση φθηνών δανείων προς επιχειρήσεις από το Ταμείο, νωρίτερα απ' ό, τι σχεδιάζαμε. Συνολικά έχουν υποβληθεί στις τράπεζες επενδυτικά σχέδια για ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ! Προηγήθηκε η θετική αξιολόγηση από την επιτροπή του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Αναθεωρημένου ως προς τι; Περιλαμβάνει νέες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση αλλά και προσαρμογή της οικονομίας μας στην κλιματική αλλαγή, με επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις και μεγάλα έργα. Συνολικά πλέον το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ξεπερνάει τα 36 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ μας.
  • Να περάσω στα της Θεσσαλίας. Ένα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που παίρνουμε -όλα εξόχως επείγοντα, αλλά αυτό το ξεχωρίζω- είναι η σύσταση Ειδικού Φορέα για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, μείζον πρόβλημα με το οποίο μέχρι τώρα ασχολούνται (κρατηθείτε) 50 Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, 49 Τοπικοί και ένας Γενικός. Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα θα εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης. Ως προς τα άλλα μέτρα τώρα, τα επόμενα 24ωρα ξεκινάει η καταβολή για 2 χρόνια του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί ως προκαταβολή στις επιχειρήσεις των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον Daniel το 35% της ζημιάς που έπαθαν. Θα καλύψουμε μέχρι το 70% των απωλειών τους. Μέχρι στιγμής διαθέσαμε σε αποζημιώσεις 119,2 εκ. ευρώ σε σχεδόν 33.000 αιτούντες, ενώ συνολικά έχουν εκταμιευθεί προς πληγέντες πολίτες, αγρότες, επιχειρήσεις και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης άνω των 350 εκ. ευρώ. Ποσά σημαντικά για την αναγκαία πρώτη κρατική αρωγή και στήριξη αλλά και πρωτοφανή σε μέγεθος και ταχύτητα εκταμίευσης για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους, χάρη στην μηχανισμό κρατικής αρωγής που έχουμε δημιουργήσει εδώ και 4 χρόνια.
  • Αυτή την εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», όπου μπορούν να κάνουν αίτηση οι γονείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σας έχω γράψει για το πρόγραμμα αυτό σε προηγούμενη ανάρτηση, όταν άνοιξε η πλατφόρμα ώστε να κάνουν αίτηση όσοι επιθυμούν να γίνουν επιμελητές (η οποία παραμένει ανοιχτή για όσους ενδιαφέρονται). Τώρα, μπορούν πλέον οι γονείς βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών να καταθέσουν αίτηση για να λαμβάνουν το voucher του προγράμματος. Το ύψος του voucher είναι 500 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, και 300 ευρώ για εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή για μητέρες εγγεγραμμένες ως άνεργες στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι το ατομικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως και βέβαια, εφόσον το πρόγραμμα είναι ακόμη πιλοτικό, η διεύθυνση κατοικίας των ωφελούμενων να είναι σε έναν από τους 62 δήμους όπου εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Ευελπιστούμε να έχει επιτυχία, και να επεκταθεί σε ολοένα και περισσότερους δήμους!
  • Θα περάσω τώρα στην πλούσια νομοθετική δραστηριότητα της εβδομάδας:
    • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε την Παρασκευή, μεταξύ άλλων καθορίζει το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των data centers στην Ελλάδα. Τα κέντρα δεδομένων αποτελούν μια από τις σημαντικές σύγχρονες οικονομικές δραστηριότητες. Μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, η χώρα μας θα μπορέσει να αναδειχθεί σε hub ψηφιακής οικονομίας. Άλλες ρυθμίσεις του νομοθετήματος; Οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών σταθμών θα έχουν την υποχρέωση να φυτεύουν και να συντηρούν φυτά συμβατά με τη βλάστηση της περιοχής, θεσπίζεται πολεοδομική και περιβαλλοντική εισφορά από επιχειρήσεις με δραστηριότητες που έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αδόμητα οικόπεδα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως χώροι στάθμευσης, ως λύση στο σοβαρό πρόβλημα πάρκινγκ που έχει η πρωτεύουσα.
    • Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Οι ρυθμίσεις του θα δώσουν λύση στο πρόβλημα 150.000 εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων, απλοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση των πολιτών με περιττά κόστη όταν θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
    • Τον δρόμο για ψήφιση από τη Βουλή έχει πάρει και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών με βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και νέες αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας από τις εταιρείες διαχείρισης που αν δεν ανταποκρίνονται θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα. Χάρη στην πολιτική μας τα τελευταία 4 χρόνια τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 23 δισ. ευρώ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος προς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς έχει επίσης μειωθεί από 68,3% σε 61% ως προς το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (φυσικά πρέπει να κάνουμε κι άλλα βήματα για να μειωθεί περαιτέρω), ενώ τα πράσινα ενήμερα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε δίπλα σε όσους δανειολήπτες έχουν πραγματική ανάγκη και στήριξη από την πολιτεία με δίκαιες και αποτελεσματικές λύσεις.
    • Και τέλος, μπήκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την πλήρη αναμόρφωση/βελτίωση της λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων. Περιλαμβάνει, όπως είχαμε δεσμευτεί, την κατάργηση από τη νέα χρονιά της περικοπής του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους.
  • Τα «μικρά» που κάνουν τη διαφορά:
    • Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το γνωστό πια 1555. Στους 27 μήνες λειτουργίας του δέχθηκε σχεδόν 7.350.000 κλήσεις, με χρόνο αναμονής τα 9 δευτερόλεπτα. Οι περισσότερες απευθύνονταν στον eΕΦΚΑ, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και στον ΟΠΕΚΑ. Το 99,65% των κλήσεων αυτών διεκπεραιώθηκε, επίδοση που αποδεικνύει ότι με καλή οργάνωση και τα σωστά εργαλεία οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να επιτελέσουν άριστα τον σκοπό τους, να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.
    • Τουλάχιστον 12.000 ήταν οι κλήσεις που αφορούσαν τον Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία, μια μεταρρύθμιση καθοριστικής σημασίας για την αυτόνομη και ποιοτική διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, γι' αυτό και η υλοποίησή του είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας. Είναι διπλή η ικανοποίησή μου γιατί ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού ήταν ένα προσωπικό μου όραμα και βλέπω ότι άρχισε να ριζώνει. Εξηγώ: Έχουν κληρωθεί οι 1.250 νέοι ωφελούμενοι σε κάθε περιφέρεια της χώρας πλην Αττικής και σύντομα θα γίνει η αξιολόγηση από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.
    • Χάρηκα και με μια άλλη συνάντηση που είχα προ ημέρων, αυτή τη φορά με την ομάδα φοιτητών και αποφοίτων τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM, αρχές Νοεμβρίου στο Παρίσι με τη συμμετοχή 400 και πλέον ομάδων. Όπως μου εξήγησαν η «χρυσή» εργασία τους αφορά ένα εύχρηστο τεστ διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον προτού εκδηλωθούν τα έντονα κινητικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως διαπιστώνονται κλινικά αφότου η ασθένεια φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Μόνο περηφάνια μπορούμε να νιώθουμε για αυτά τα παιδιά.
    • Να θυμίσω με την ευκαιρία ότι θα είναι ανοιχτή έως τις 5 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα του Youth Pass για τα 150 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 102.345 αιτήσεις από 18άρηδες και 19άρηδες, και έχουμε δυνατότητα για σχεδόν άλλους τόσους, καθώς τα 30 εκ. ευρώ που διαθέσαμε αφορούν 200.000 δικαιούχους, θυμίζω χωρίς περιουσιακά ή άλλα κριτήρια. Υπολογίζουμε να πιστωθούν τα 150 ευρώ πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου και μπορούν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών.
  • Κλείνω τη σημερινή ανασκόπηση με το νέο τοπόσημο που απέκτησε η Αθήνα, στην οδό Φρυνίχου, μια σπουδαία προσφορά του ιδρύματος Ωνάση στην ελληνική πρωτεύουσα και στον ελληνικό πολιτισμό. Είναι το αθηναϊκό «σπίτι» του Κωνσταντίνου Καβάφη, η μόνιμη «κατοικία» για το αρχείο, τη βιβλιοθήκη και τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, μια μικρή κιβωτός γνώσης και τεκμηρίων που θα την επισκεφτώ με την πρώτη ευκαιρία.


ΤτΕ: Σχεδόν 18 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο εννεάμηνο


 

Τα 18 δισ. ευρώ προσέγγισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2023 καταγράφοντας αύξηση κατά 15,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας, καθώς στο διάστημα αυτό ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας έφθασε τα 27,8 εκατομμύρια και ήταν αυξημένος κατά 17,3% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 11,7%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 36,7%.

  • Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 16,7 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 15,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 21,2% και διαμορφώθηκε σε 10.8438 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 10,0%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 25,2%.
  • Όσον αφορά στην κατανομή των εσόδων, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 11,7%, και διαμορφώθηκαν στα 9.,9 δις.. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 18,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισ. ευρώ.


Αναζητείται στην Αράχωβα το ΚΤΗΝΟΣ που κακοποίησε ένα Χάσκι


 

Θηριωδία με άγρια κακοποίηση σκύλου χάσκι από ένα ΚΤΗΝΟΣ καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής μέσα στην Αράχωβα, σε περιοχή με γνωστά εστιατόρια, ξενοδοχεία και σουπερ μάρκετ, που διαθέτουν κάμερες και δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην συλληφθεί ο κακοποιός.

Συγκεκριμένα, ο σκύλος είχε φύγει από το σπίτι του ιδιοκτήτη του, ο οποίος το αναζήτησε χωρίς να καταφέρει να το εντοπίσει.

«Το σκυλί το πήραν μέσα από την αυλή του σπιτιού μου στη περιοχή Σφαλάκι, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του άτυχου Χάσκι.

«Ο σκύλος επέστρεψε μόνος του στο χώρο του την επόμενη μέρα, σε άθλια κατάσταση. Είχε αιμορραγία και φαινόταν ότι είχε κακοποιηθεί. Τον είχαν φιμώσει διότι διαπίστωσα ότι το στόμα του ήταν πρησμένο» προσθέτει.

Ο ιδιοκτήτης μετέφερε το χάσκι στο κτηνιατρείο της Ιτέας και ο κτηνίατρος που το εξέτασε, διαπίστωσε ότι είχε κακοποιηθεί στον πρωκτό του από αιχμηρό αντικείμενο. «Έφερε σοβαρό τραύμα στη περιοχή του πρωκτού από αιχμηρό όργανο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γνωμάτευση.

Ο σκύλος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση όμως μετά από 10 ώρες κατέληξε από ανακοπή. «Τον έφερα στο σπίτι όμως ο κακομοίρης δεν άντεξε και πέθανε» λέει ο ιδιοκτήτης του.

Αύριο η σορός του θα μεταφερθεί σε ιατροδικαστή στην Καρδίτσα για την διαδικασία της νεκροψίας, ενώ αναμένεται εντολή του εισαγγελέα για την αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού από τις κάμερες των γύρω επιχειρήσεων προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.







Το Νοσοκομείο που μηδένισε τον χρόνο αναμονής στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία


 

Αλλάζει σταδιακά το «πρόσωπο» των δημόσιων νοσοκομείων και η εικόνα με την οποία τα έχουμε συνδέσει. Εκτός από τις προωθούμενες αλλαγές που προγραμματίζει το Υπουργείο Υγείας για εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας, ατομικές πρωτοβουλίες μεταμορφώνουν πραγματικά την επαφή των πολιτών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τον τελευταίο μήνα έχουν…καταργηθεί οι αναμονές στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία. Σύμφωνα με ό,τι ίσχυε έως σήμερα – διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλα νοσοκομεία – για την εξυπηρέτηση στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί, ο πολίτης που είχε προγραμματισμένο ραντεβού έπρεπε πρώτα να περάσει από ένα γκισέ και να του κόψουν μια μηδενική απόδειξη, με σκοπό την καταγραφή του. Έπειτα, μπορούσε να πάει στο τμήμα ή την κλινική που είχε ραντεβού. Πριν, όμως, πάει για να εξεταστεί, η ουρά για αυτή τη μηδενική απόδειξη μπορεί να ξεπερνούσε τα 50 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ώρα που χρειαζόταν να περιμένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ είναι δωρεάν. Παρ’ όλα αυτά απαιτούν και αυτά ραντεβού, όπως και τα απογευματινά που είναι επί πληρωμή.

Η διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας έψαξε πώς μπορεί να μειώσει την αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία και αξιοποίησε μια έτοιμη εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για τα εξωτερικά ιατρεία. Διασυνδέοντας τα πληροφοριακά συστήματα έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Σήμερα, όποιος έχει ραντεβού στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού, πηγαίνει απευθείας στην κλινική και το ιατρείο (πχ χειρουργική), χωρίς να απαιτείται να περάσει πρώτα από κάποιο κεντρικό σημείο. Εκεί, η νοσηλεύτρια έχοντας στον υπολογιστή όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνει την παρουσία του πολίτη στο ραντεβού, μια διαδικασία που δεν απαιτεί παρά ελάχιστο χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η ουρά για το πρώτο στάδιο των πρωινών εξωτερικών ιατρείων στις 4/10. Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο διοικητής του Ευαγγελισμού


Το νέο σύστημα των εξωτερικών ιατρείων ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στη μείωση των αναμονών, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος. Ο…μηδενισμός των αναμονών αποκτά μεγαλύτερη αξία για τον Ευαγγελισμό που δέχεται έναν τεράστιο όγκο ασθενών. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το νέο σύστημα των εξωτερικών ιατρείων έχει εφαρμοστεί στο 70% των ιατρείων και αναμένεται να εφαρμόζεται σε όλο το νοσηλευτικό ίδρυμα έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Η εικόνα στις 22/11, μετά την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος


Η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς αποτελεί ένα «στοίχημα», η επίτευξη του οποίου θα προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την υγεία των πολιτών ενώ θα διευκολύνει κάθε ασθενή στις διάφορες υπηρεσίες υγείας, χωρίς να χρειάζεται να έχει μαζί του ένα «πακέτο» χαρτιά με εξετάσεις. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιχειρείται η «τακτοποίηση» των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και η κατάργηση των μεγάλων αναμονών.


ygeiamou.gr



Η Έλενα Ακρίτα προκαλεί τους πολίτες αναρτώντας την βουλευτική αποζημίωση και την ξεφτίλισαν


 

Προκλητική και αναίσθητη για ακόμα μία φορά η φυτεμένη από τον Αλέξη Τσίπρα βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι εκλεγμένη με την αξία της Ελενα Ακρίτα.

Οργή προκάλεσε η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα στο Instagram στην οποία η προκλητική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε τα στοιχεία της βουλευτικής της αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο, όπως είχε πει ότι θα κάνει κάθε μήνα, προκαλώντας έτσι κάθε μήνα τους πολίτες.


Ακολούθησαν οργισμένα σχόλια κάτω από την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για «πρόκληση» ως προς τις απολαβές των Ελλήνων βουλευτών και αρκετούς να παραθέτουν και να συγκρίνουν τα δικά τους οικονομικά δεδομένα ενώ δεν έλειψαν και αυτοί (Συριζαίοι οπαδοί) που επαίνεσαν την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την κίνηση της αυτή.

«81% αναπηρία,750 € σύνταξη...35 χρόνια δουλειάς και 125 ευρώ τον μήνα είναι η συμμετοχή μου στα φάρμακα μου...Μήπως Κα Ακρίτα να ξανασκεφτείτε γιατί εσείς όλοι χρειάζεστε 5000+ για να ζείτε κι εμείς η πλέμπα 600-700 €??????» έγραψε ένας από τους σχολιαστές.

«Εγώ σκέφτηκα, αχ… μακάρι να είχα αυτά τα χρήματα, για να μπορέσω να βοηθήσω τη μητέρα μου που είναι συνταξιούχος και είναι των 650 €. Γιατί εγώ τον μήνα παίρνω κάτι ψίχουλα αξίας των 150 €» έγραψε ένας δεύτερος σχολιαστής.

Σχόλια ανήρτησε και εκπαιδευτικοί γράφοντας ότι «εμείς πάντως οι καθηγητές παίρνουμε με το ζορι 1000 ευρώ χωρίς έξοδα μετακίνησης κλπ …» αλλά και γιατροί όπως αυτός που έγραψε ότι «στην εφημερια παίρνω 3,3 ευρώ την ώρα. Σε μια ώρα που μπορεί να κάνω μια επέμβαση να σώσω κάποιον, αυτό πληρώνεται 3,3 ευρώ. Και όχι, η έννοια του «λειτουργήματος» δεν είναι ικανή να μου προσφέρει τα προς το ζην. Μπορεί να μην είμαστε μόνο 300, να μη μπορούμε να έχουμε τέτοιους παχυλούς μισθούς, μάλλον δεν είμαστε τόσο σημαντικοί. Σέβομαι την προσπάθεια που κάνετε και ως επι το πλείστον συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέτε, αλλά ποιο ακριβώς είναι το νόημα του ότι έχετε μηνιαίες απολαβές κοντά στα 5000, τη στιγμή που άνθρωποι τη βγάζουν με 700 το μηνα? Τουλάχιστον μην το δημοσιεύετε αν μη τι άλλο γιατί είναι προκλητικό».

«Αυτός ο μισθός αντιστοιχεί σε 7 υπαλλήλους», «πώς είναι τα πράγματα εκεί πάνω στα σύννεφα; Εμείς εδώ στον βούρκο προσπαθούμε να επιβιώσουμε πάντως», «εγώ θα ντρεπόμουν να το δημοσιεύσω, με τους μισθούς πείνας που παίρνει η πλειοψηφία του κοσμο» ήταν ορισμένα από τα υπόλοιπα σχόλια

«Με 5κ τον μήνα κάνω και εγώ τον επαναστάτη, σα δεν ντρέπεστε λέω εγώ και οι 300 ο κόσμος υποφέρει με 700 & 800 τον μήνα και εσείς απολαμβάνετε όλα τα προνόμια», «γιατί αυτη η ανάρτηση δεν καταλαβαίνω, πρέπει να σας λυπηθούμε;οι περισσότεροι είμαστε με 700 ευρω κ τις τιμες στα ύψη,θα ελεγα είσαι πολυ προκλητικη» συνέχισαν στο ίδιο πνεύμα οι σχολιαστές με έναν εξ αυτών να καταφεύγει στην καυστική ειρωνία: «Λίγα είναι! Να κάνετε απεργία να σας δώσουμε κι άλλα...εμείς που φυτοζωούμε!».