Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Προσπάθειες Παρασκευόπουλου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για τις νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ Ρωμανού



Το θέμα της φοίτησης του Νίκου Ρωμανού αλλά και τυχόν άλλων κρατουμένων με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) επανέρχεται, μετά τις βολές που δέχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω δημοσιευμάτων για την διάταξη νόμου που σχεδιάζεται.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη, η οποία βρίσκεται στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, αρμόδιο να κρίνει την αίτηση ενός νεαρού κρατούμενου που είναι και φοιτητής, όπως ο Νίκος Ρωμανός, είναι πλέον το συμβούλιο των φυλακών και όχι ο ανακριτής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, πρόκειται για τον ανακριτή της τρομοκρατίας κ. Νικόπουλο, ο οποίος έχει απορρίψει πολλές φορές το αίτημα του κρατούμενου για φοίτηση με βραχιολάκι στο ΤΕΙ της Αθήνας, όπου έχει περάσει.

Οι βολές που δέχθηκε ο Νίκος Παρασκευόπουλος προκάλεσαν την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία γίνεται λόγος για «συντονισμένη προσπάθεια ανακάλυψης ατοπημάτων».

Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους περνά η απόφαση για τη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατουμένους από τον ανακριτή στο πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής και τον εισαγγελέα και δηλώνει ανοιχτός σε κάθε άποψη που θα προάγει το κράτος δικαίου.

«Η συντονισμένη προσπάθεια για ανακάλυψη ατοπημάτων στην νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σειρά τώρα έχει η γνωστή ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων με "βραχιολάκι". Το Υπουργείο προκρίνει να επαφίεται η σχετική κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα. Λόγος: ο εισαγγελέας - επόπτης της φυλακής είναι γνώστης, όχι μόνο της κατηγορίας ή της καταδίκης, αλλά και της πορείας του κρατουμένου και των συνθηκών της εκτέλεσης της ποινής, δεδομένα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στον ανακριτή της υποθέσεως. Θεωρεί άραγε κανείς ακατάλληλους για τη σχετική κρίση τον εισαγγελέα και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά: θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολύ προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Παρακάμπτει τις κραυγές και ευχαριστεί τους πολίτες και τους αρμόδιους που συμβάλλουν με τα σχόλια τους στην ευρύτερη νομοπαραγωγική διαδικασία».




Πηγή: iefimerida.gr


Το ΔΝΤ έχει χειρότερο μυαλό από το ΣΥΡΙΖΑ ζητάει νέες μειώσεις μισθών



Τις θεωρεί ως λύση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας

Τις συνέπειες από τον περιορισμό κατά 2% του ρυθμού αύξησης των μισθών στην Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση εξετάζει μελέτη στελεχών του ΔΝΤ (IMF Discussion Note).

Η μελέτη, με τίτλο: «Μετριασμός των τιμών σε περιπτώσεις κρίσης», εξετάζει τις επιπτώσεις από μία μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών κατά 2% σε πέντε χώρες της Ευρωζώνης - την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία - και εγκρίθηκε για δημοσιοποίηση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Η ονομαστική αύξηση των μισθών  περιορίσθηκε απότομα, αλλά οι μισθοί δεν μειώθηκαν σχετικά με τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες που επλήγησαν από την κρίση (σ.σ.: έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, όπου σημειώθηκαν πολύ μεγάλες μειώσεις των ονομαστικών μισθών την τελευταία 5ετία)», σημειώνει η μελέτη.

Και προσθέτει: «Μεγαλύτερος μετριασμός των μισθών είναι αναγκαίος στις οικονομίες αυτές μεσοπρόθεσμα για να αυξηθεί η απασχόληση και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Στο μοντέλο που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΔΝΤ λαμβάνουν υπόψη, «για σκοπούς προσομοίωσης έναν συντονισμένο, εξωγενή περιορισμό του ρυθμού αύξησης των μισθών (wage inflation) κατά 2%.

«Ένας τέτοιος μετριασμός, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί σε μία μόνη χώρα, θα οδηγήσει στην έκρηξη της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα στην παραγωγή βραχυπρόθεσμα είναι προς συζήτηση», συμπεραίνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας: «Και αυτό γιατί ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των μισθών  και ο χαμηλότερος πληθωρισμός, ή ενδεχομένως ο αποπληθωρισμός, μπορεί να μειώσουν την εσωτερική ζήτηση και να αυξήσουν το πραγματικό βάρος του χρέους και, άρα, να έχουν αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα υπάρξει στην ανταγωνιστικότητα».

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η μελέτη θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα, αν μπορεί αυτή να γίνει πιο χαλαρή - είτε με μείωση επιτοκίων είτε με άλλα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η μελέτη, θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα σε όλη την Ευρωζώνη.



To διαβάσαμε στο tovima.gr


Νέα αντικοινωνικά μέτρα 2,2 δις το 2016 για αγρότες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά!



Διαβάζουμε στο newsit.gr

- Το 2016 θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
- Από αυτά, τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν σε νέους φόρους και το 1,4 δισ. ευρώ σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
- 150 εκατ. ευρώ η "λυπητερή" για τα νοικοκυριά - 88 εκατ. ευρώ για τους αγρότες
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν επιπλέον 144,2 εκατ. ευρώ για έσοδα από ενοίκια
- Δείτε αναλυτικά τη λίστα με όλους τους φόρους του 2016

Με «κενά» ως προς το σκέλος των μέτρων και πρόβλεψη για μηδενική ύφεση φέτος κατατέθηκε χθες ο προϋπολογισμός του 2016 στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, το 2016 θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν σε νέους φόρους και το 1,4 δισ. ευρώ σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.



Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, περίπου 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 4,2 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον «αέρα». Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και εισφορών, φέρνοντας σε ακόμα δυσκολότερη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα κενά και... το "μάρμαρο"

Στο κείμενο του προϋπολογισμού υπάρχουν ακόμα «κενά», υπό την έννοια ότι από τις παρεμβάσεις 1,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό, τα 645 εκατ. ευρώ παραμένουν αδιευκρίνιστο το πώς θα προέλθουν. Παράλληλα, υπάρχει και «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς από το ασφαλιστικό προβλέπεται η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016, αλλά από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί δεν προκύπτει αυτό το ποσό.

Επίσης, δεν ξεκαθαρίζει εάν θα υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ένα μέτρο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει μέρος των περικοπών στις συντάξεις. Ταυτόχρονα, παρόλο που υπάρχει ποσοτικοποίηση για το τι θα αποδώσουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων (συνολικά 300 εκατ. ευρώ), δεν είναι σαφές το πώς θα προκύψουν τα επιπλέον έσοδα, αφού τα ακριβή μέτρα δεν περιγράφονται.

Σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος, τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι αγρότες θα καταβάλουν περίπου 88 εκατ. λόγω των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησής τους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν επιπλέον 144,2 εκατ. ευρώ για έσοδα από ενοίκια.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα και φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ από το 2016 και η εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα.

Οι νέοι φόροι του 2016

- Αναμόρφωση κώδικα ΦΠΑ: 883 εκατ. ευρώ
- Αναμόρφωση συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 314 εκατ. ευρώ
- Αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων: 150 εκατ. ευρώ
- Αύξηση συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων: 53,8 εκατ. ευρώ
- Τροποποιήσεις στους νόμους των ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο: 10,5 εκατ. ευρώ
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες: 114,2 εκατ. ευρώ
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες: 42,9 εκατ. ευρώ
- Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: 14,5 εκατ. ευρώ
- Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της αποχής από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων από τα ΚΤΕΟ: 40,9 εκατ. ευρώ
- Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση: 13 εκατ. ευρώ
- Ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων: 10,2 εκατ. ευρώ
- Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια: 142,2 εκατ. ευρώ
- Επέκταση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερφών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές: 100,1 εκατ. ευρώ
- Αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος στους αγρότες: 32,1 εκατ. ευρώ
- Αναμόρφωση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος: 150 εκατ. ευρώ
- Επιβολή ειδικού τέλους, ανά στήλη, κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ: 189,7 εκατ. ευρώ
- Λοιπές παρεμβάσεις: 110 εκατ. ευρώ

Τουλάχιστον οι... προβλέψεις είναι θετικές

Επί της ουσίας, οι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία θα εξειδικευτούν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που θα ακολουθήσουν. Πάντως, θετική εξέλιξη αποτελούν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για το 2015 εκτιμάται ότι η ύφεση τελικά θα είναι μηδενική (αντί 1,3% τελευταίας πρόβλεψης), καθώς η οικονομία αντέδρασε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στην κρίση που διήλθε λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε, αλλά και από την επιβολή των capital controls και την τραπεζική αργία. Το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στα 175,6 δισ. ευρώ φέτος και θα υποχωρήσει στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016, για το οποίο το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα είναι επίσης μικρότερη η ύφεση και θα διαμορφωθεί στο 0,7% από 1,3%.

Η βελτίωση αυτή, οδήγησε σε μείωση των αναγκών για επιβολή μέτρων. Χωρίς να αλλάξουν αισθητά οι δημοσιονομικοί στόχοι (φέτος θα πρέπει να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ), τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μειώθηκαν σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού κατά 647 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αφορά, όμως, κυρίως τα μέτρα του 2015 (492 εκατ. ευρώ) και όχι του 2016 που η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει «βαριά».

Σε ό, τι αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 316,5 δισ. ευρώ φέτος ή στο 180,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 θα αυξηθεί στα 187,8% του ΑΕΠ ή στα 327,6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναφέρει στον προϋπολογισμό ότι μετά τη νέα ρύθμιση για το χρέος, η Ελλάδα θα μπορέσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να επιστρέψει στις αγορές.

Οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για το 2016

1. Μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα. Φέτος, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,3%, ενώ η ιδιωτική να αυξηθεί κατά 0,5%.

2. Νέα κάμψη των επενδύσεων κατά 3,7%, αλλά με μικρότερο ρυθμό από ό,τι φέτος (8,4%).

3. Αύξηση των εξαγωγών κατά 1,9% μετά από μηδενική μεταβολή τους φέτος.

4. Μικρή ενίσχυση των εισαγωγών (0,6%), όταν φέτος προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 1,9%.

5. Μείωση της απασχόλησης κατά 0,4%. Το 2015 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,8%.

6. Σταθεροποίηση της ανεργίας στο 25,4%.



Πηγή: Καθημερινή


Κλειστοί σήμερα όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες



Όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib), αφού στην πόλη αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο ανώτατο όριο εξαιτίας μιας «επικείμενης» απειλής.

«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (...) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η Stib σήμερα το πρωί στον ιστότοπό της.

«Τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν, όμως κάποια τραμ επηρεάζονται από το μέτρο αυτό», εξηγεί η Stib, η οποία θα αποφασίζει «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την αστυνομία μέρα με την ημέρα αν θα ανοίξουν και πάλι οι σταθμοί».

Οι βελγικές αρχές αύξησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ανώτατο όριο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο κρίσεων OCAM, κάνοντας λόγο για μια «επικείμενη» απειλή.

Το OCAM αύξησε στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ για την υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 3.

Εκτός από τα μέτρα που αφορούν το μετρό, το κέντρο κρίσεων συνέστησε σήμερα «στις διοικητικές αρχές των 19 κοινοτήτων (της περιοχής των Βρυξελλών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων εκδηλώσεων» και «την αναστολή των αγώνων της Α’ και της Β’ κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο».

Παράλληλα πρότεινε να συσταθεί στους πολίτες «να αποφεύγουν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι» και «να ενισχυθεί το δυναμικό της αστυνομίας και του στρατού».


Πηγή : ethnos.gr


Μονό εμείς έχουμε χάσει την μπάλα! Σκόπια προς Ελλάδα: «Θα σας γυρίζουμε όσους μετανάστες μας γυρίζουν»



Διαβάζουμε στο protothema.gr

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ, επισήμανε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει την πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εφόσον αυτές αρχίσουν να διαχωρίζουν τους πρόσφυγες πολέμου από τους οικονομικούς μετανάστες

«Οι μεταξύ μας διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών ασφαλείας για ζητήματα που σχετίζονται με την Ισλαμική τρομοκρατία και το κύμα προσφύγων» επισήμανε το βράδυ της Παρασκευής σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο κ. Ιβανόφ σημείωσε ότι από τα Βαλκάνια έφυγαν περίπου 1000 «μαχητές» για την Συρία και το Ιράκ από τους οποίους έχουν επιστρέψει 600, εξήντα εννέα από του οποίους στην ΠΓΔΜ.

Όπως υπογράμμισε, η χώρα του θα ακολουθήσει την πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εφόσον αυτές αρχίσουν να διαχωρίζουν τους πρόσφυγες πολέμου από τους οικονομικούς μετανάστες.

«Αν δούμε ότι η Βόρεια Ευρώπη κάνει κάτι τέτοιο, θα κάνουμε και εμείς το ίδιο», είπε συγκεκριμένα.

Ο κ.Ιβανόφ επιβεβαίωσε ότι η Σερβία «επέστρεψε» στην ΠΓΔΜ τριακόσιους Ιρανούς τους οποίους τα Σκόπια έστειλαν στα σύνορα με την Ελλάδα, οι οποίοι με την σειρά τους μπλόκαραν την σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το σημερινό αδιαχώρητο στην Ειδομένη.



Τελικά ο κύριος Πανούσης φαίνεται να δικαιώνεται για τις καταγγελίες του;





Κώστας Βουκελάτος

Το πρόβλημα Πανούση για την κυβέρνηση τελικά δεν είναι ούτε υπερβολικό ούτε τυχαίο, ειδικά μετά τις εξελίξεις και τα σημερινά δημοσιεύματα περί έτοιμης διάταξης από τον υπουργό δικαιοσύνης κύριο Παρασκευόπουλο που απελευθερώνει τον τρομοκράτη Ρωμανό, ο οποίος Ρωμανός πριν από λίγες ημέρες είχε απειλήσει ευθέως τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για λεηλασίες, καταστροφές και φωτιές και καλούσε σε ένα ακόμα μαύρο τρομοκρατικό Δεκέμβρη.

Οι καταγγελίες Πανούση έχουν βάθος πολύ βάθος αλλά είναι έτοιμη και θέλει χωρίς να φοβάται η δικαιοσύνη να αναδείξει όλες τις παραμέτρους που θα οδηγήσουν σε όλα αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συναλλάσσονται με τρομοκράτες και ποινικούς και μιλάνε μαζί τους λες και είναι φιλαράκια από παλιά;

Ο κύριος Πανούσης δεν κρύβει τίποτα λέει καθαρά σε όλους τους έλληνες μέσα από τα ΜΜΕ ότι δύο βουλευτές και ένα μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθέως σχέσεις με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδες ένοπλης δράσης και εδώ τώρα θα πρέπει να μάθουμε τι εξυπηρετεί αυτή η σχέση μεταξύ αυτών των ανθρώπων «συντρόφων» καλύτερα.

Τελικά δεν είναι τραβηγμένες οι καταγγελίες για τις απειλές κατά της ζωής Πανούση από ποινικούς και τρομοκράτες και αυτό φαίνεται ειδικά και από τις συνομιλίες των τρομοκρατών Πυρήνων της φωτιάς που παραδέχονται ότι καλά έκαναν και του έβαλαν την βόμβα γιατί τους χαλούσε τα σχέδια ώστε να περάσουν ευνοϊκές διατάξεις από το υπουργείο δικαιοσύνης για την κράτηση τους που θα φτάνουν όπως δείχνουν τα σημερινά δημοσιεύματα στα parapolitika.gr μέχρι και στην αποφυλάκιση ορισμένων από αυτούς.

Εμείς γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα τις επιβεβαιωμένες σχέσεις των πέντε του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μάρτυρες υπεράσπισης των μελών της 17 Νοέμβρη αλλά δεν ξέραμε ότι οι πέντε μπορεί να είναι δεκαπέντε και δεν είναι μόνο η συμπάθεια των πέντε στην 17 Νοέμβρη αλλά είναι και άλλοι εκτός των πέντε που έχουν συμπάθεια σε και σε άλλες ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτό είναι επικίνδυνο για όλους μας γιατί αυτό το κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά δυστυχώς την χώρα.

Θα σου πει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερες τι ψήφιζες;

Δεν κρύψαμε ποτέ την συμπάθεια μας σε αυτά τα πρόσωπα και τις πρακτικές τους!

Δεν θέσαμε ποτέ υπό αμφισβήτηση τον αντιδημοκρατικό ρόλο αυτών των ένοπλων τρομοκρατικών δυνάμεων!

Και έχουν δίκιο γιατί αυτά τα ξέραμε πάντα εύρισκε δικαιολογίες για την δράση τους όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν διάφορα για να τους δικαιολογήσουν όπως το περίφημο η «φτώχεια οδηγεί στην εξέγερση» φτώχεια την οποία σήμερα έχουν οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ φροντίσει να γιγαντωθεί στην χώρα.

Πότε δεν τους είπε τρομοκράτες όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του τους  έλεγαν «άτομα του χώρου» και ρητόρευαν στα ΜΜΕ υπέρ αυτών αλλά τώρα όμως είναι κυβέρνηση και δυστυχώς νομοθετεί υπέρ αυτών και δεν πρέπει να τους αφήσει η ίδια η δικαιοσύνη να το πράξουν.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων αλλά ποτέ όμως δεν είχαν κανένα είδους τέτοιας φιλικής διαπραγμάτευσης στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων με ποινικούς και τρομοκράτες προκειμένου  να νομοθετήσουν κατόπιν των εντολών τους.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά ποιος ο ρόλος του υπουργού δικαιοσύνης και ειδικά μετά το δημοσίευμα των parapolitika.gr;

Ποιες οι σχέσεις τρομοκρατικών ομάδων με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Απλά και κατανοητά τα ερωτήματα του ελληνικού λαού που παρακολουθεί τα όσα περίεργα και επικίνδυνα δημιουργούν οι επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ποινικούς και τρομοκράτες και περιμένει να επιμεριστούν οι ποινικές ευθύνες ειδικά στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν την δημοκρατία και το σύνταγμα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών.



Η αμερικανική πρεσβεία είχε προειδοποιήσει το Μαξίμου για τον Παρασκευόπουλο




Η πρεσβεία των ΗΠΑ εδώ και καιρό είχε φροντίσει να αποστείλει προς το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, θα έπρεπε να αλλάξει.

Από τις εξελίξεις προκύπτει ότι το γράμμα δεν πήγε στον κανονικό αποδέκτη.

Επειδή με τα θέματα της τρομοκρατίας δεν «παίζουν» οι Αμερικανοί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν τα τελευταία γεγονότα σε μια ετεροχρονισμένη αντίδραση που έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.



Πηγή : parapolitika.gr


Τελικά ποιός είναι ο ρόλος του Παρασκευόπουλου μετά την αποκάλυψη των Παραπολιτικών για τον Ρωμανό ;




Διαβάζουμε στα parapolitika.gr  ότι ο Παρασκευόπουλος επιβεβαιώνει κιόλας την αποκάλυψη των Παραπολιτικών για τον Ρωμανό.

Τελικά ο Πανούσης φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου υπερβολικός!!

parapolitika.gr

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση

Επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη της εφημερίδας Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όπως αποδεικνύεται από όσα είπε μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο κ. Παρασκευόπουλος θεσπίζει διάταξη για να λαμβάνουν άδεια φυλακισμένοι χωρίς την σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την κράτησή τους.

Η φωτογραφική διάταξη δίνει την δυνατότητα να λαμβάνει άδειες ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός  ο οποίος πρόσφατα – υπενθυμίζεται - είχε καλέσει σε γενικό ξεσηκωμό μια εκστρατεία δράσης με το όνομα «Μαύρος Δεκέμβρης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται να ανακρούει πρύμναν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά αφήνοντας σε δηλώσεις του στο Μέγκα ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στη ρύθμιση.

Για το ίδιο θέμα υπήρξε επίσημη απάντηση και από το Υπουργείο Δικαιοσύνησης το οποίο με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

Η συντονισμένη προσπάθεια για ανακάλυψη ατοπημάτων στην νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σειρά τώρα έχει η γνωστή ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων με "βραχιολάκι". Το Υπουργείο προκρίνει να επαφίεται η σχετική κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα. Λόγος: ο εισαγγελέας - επόπτης της φυλακής είναι γνώστης, όχι μόνο της κατηγορίας ή της καταδίκης, αλλά και της πορείας του κρατουμένου και των συνθηκών της εκτέλεσης της ποινής, δεδομένα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στον ανακριτή της υποθέσεως. Θεωρεί άραγε κανείς ακατάλληλους για τη σχετική κρίση τον εισαγγελέα και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου ;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά: θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολύ προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Παρακάμπτει τις κραυγές και ευχαριστεί τους πολίτες και τους αρμόδιους που συμβάλλουν με τα σχόλια τους στην ευρύτερη νομοπαραγωγική διαδικασία.



Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας σε περίπτωση εκτεταμένης επίθεσης κατά των τζιχαντιστών



Τι απαντάει o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ηλίας Κουσκουβέλης...                                
Λίγες μόλις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η Γαλλία ζητάει τη συνδρομή των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παροχή βοήθειας με σκοπό την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας, ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, απαίτησε να εφαρμοστεί το άρθρο 42 της συνθήκης της Λισαβόνας. Συνθήκη, η οποία συντάχθηκε και ενεργοποιήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική και της 11ης Μαρτίου στο σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, παρέχοντας βοήθεια στους Γάλλους, και να σεβαστεί το θεσμικό πλαίσιο της συνθήκης, όπως εξηγεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, κάτοχος της Έδρας "ΓΕΕΘΑ - Θουκιδίδης" στις στρατηγικές σπουδές, Ηλίας Κουσκουβέλης.

«Πρόκειται για τα άρθρα 42 και 43 της ενοποιημένης συνθήκης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 42 αναφέρεται στην κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας, γνωστή ως common security and defence policy. Μάλιστα η παράγραφος 1 του άρθρου 42 αναφέρεται σαφώς σε αποστολές διασφάλισης της ειρήνης, πρόληψης συγκρούσεων και διαχείρισης της διεθνούς ασφαλείας», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Η παράγραφος η όποια υποχρεώνει τα μέλη της Ε.Ε. σε ένδειξη αλληλεγγύης

Σύμφωνα με τον Ηλία Κουσκουβέλη, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παράγραφος 7 του ίδιου άρθρου, η οποία αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Όπως σημειώνει το κράτος αυτό οφείλει να λάβει βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη με βάση τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ.
Τι ισχύει σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 43 προσθέτει ότι σε περιστατικά τρομοκρατίας, τα κράτη μπορούν να συμβάλουν με αποστολές που θα πραγματοποιούν και στόχο θα έχουν την καταπολέμηση ανάλογων φαινομένων, υποστηρίζοντας τρίτα κράτη στο έδαφός τους.
«Η βοήθεια από την Ελλάδα εξαρτάται από τις δυνατότητές της»

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας τονίζει ότι η παροχή βοήθειας εξαρτάται από τις δυνατότητές της. «Συγκεκριμένη ενότητα στο άρθρο 42 διαχωρίζει τα κράτη που έχουν τη δυνατότητα, καθώς κι εκείνα που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Επομένως, ό,τι οφείλει να πράξει η Ελλάδα, θα προκύψει μετά από απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν προβλέπεται όμως ο αυτοματισμός – κάτι που ορίζει η συνθήκη του ΝΑΤΟ -, σύμφωνα με τον οποίο κάθε κράτος έχει πολύ συγκεκριμένες δυνάμεις με συγκεκριμένη διοικητική διάκριση», συμπληρώνει ο κύριος Κουσκουβέλης.
«Αναπόφευκτη η βοήθεια από πλευράς της Ελλάδας»

Για τον ίδιο η παροχή βοήθειας από την πλευρά της χώρας μας είναι αναπόφευκτη, καθώς όπως λέει: «δεν μπορώ να φανταστώ πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αρνηθεί τον ανεφοδιασμό της Γαλλίας ή την παραχώρηση ορισμένων συστημάτων».
Σε διπλωματικό επίπεδο σημειώνει πως η στάση της χώρας μας θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι έχει αιτηθεί και εκείνη κατά καιρούς αλληλεγγύη, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και σε οικονομικά ζητήματα.
Εάν επιθυμούμε να έχουμε ανάλογη βοήθεια στο μέλλον πρέπει να δώσουμε το «παρών»

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 42 και 43 εξηγεί, πως όταν πραγματοποιούνταν οι διαπραγματεύσεις για την καθιέρωσή τους, η χώρα μας ανέκαθεν τασσόταν υπέρ των διατάξεων αλληλεγγύης, πολιτικής ασφαλείας και άμυνας, έχοντας κατά νου τυχόν δικές της… περιπέτειες στο μέλλον. «Εάν πάντως επιθυμούμε να έχουμε μία σταθερή και αξιόπιστη πολιτική στάση έναντι των εταίρων μας, δεν θα πρέπει να είμαστε εκείνοι, οι οποίοι θα αρνηθούμε να φανούμε συνεπείς στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Είναι προφανές όμως ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας – και λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί – είναι περιορισμένες».

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης χαρακτηρίζει πολιτική την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί, ενώ θεωρεί δεδομένο ότι όλα τα κράτη θα προσπαθήσουν να φανούν αλληλέγγυα, υιοθετώντας διαφορετικό βαθμό έκφρασης και υλοποίησης της αλληλεγγύης.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή της δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο εξής όμως, ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η αλληλεγγύη της στην πράξη είναι κάτι που θα αποφασίσει το Συμβούλιο Υπουργών. Ωστόσο, εκτιμώ ότι πιθανές κινήσεις εκτός Ευρώπης υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελούν υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ αλλά και του ΟΗΕ. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι εάν οι Ευρωπαίοι επιχειρήσουν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, θα είναι σαν να πέφτουν στην πολιτική παγίδα την οποία στήνουν οι τζιχαντιστές».
«Η Ελλάδα δεν αποκλείεται ως πιθανός στόχος των τζιχαντιστών»

Στο ερώτημα εάν κινδυνεύει η Ελλάδα να γίνει στόχος του Ισλαμικού Κράτους, στην περίπτωση που προσφέρει χείρα βοηθείας προς τη Γαλλία, ο ίδιος απαντάει πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις του μαύρου χάρτη του ISIS, οφείλεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις. Παρόλ’ αυτά είναι γνωστό ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο δεν την αποκλείει από τους πιθανούς στόχους των τζιχαντιστών. Εάν πάντως αποφασίσουν να επιτεθούν στη χώρα μας, αυτομάτως θα ακυρώσουν το δίαυλο επικοινωνίας, καθώς λειτουργούμε για εκείνους ως πιθανό πέρασμα».

Αναλύοντας τη βοήθεια, την οποία θα κληθούμε να δώσουμε σε περίπτωση γαλλικής επέμβασης ή πολεμικής σύγκρουσης, εκτιμά ότι αποκρυσταλλώνεται σε επίπεδο παροχής εγκαταστάσεων και επικοινωνιών. «Σε ό,τι αφορά στην παροχή ανθρώπινου δυναμικού άλλωστε υπάρχουν κράτη, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από την Ελλάδα».

«Είναι δεδομένο σε κάθε περίπτωση ότι δεν δικαιούμαστε να ζητάμε τη βοήθεια της Γαλλίας σε οικονομικά ζητήματα – ειδικά κατά τον Ιούλιο – και στη συνέχεια να οπισθοχωρούμε. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υποδέχεται σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τον Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, και στη συνέχεια φαινόμαστε ασυνεπείς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το νέο βιβλίο του Ηλία Κουσκουβέλη, καθώς και για την ακαδημαϊκή του δράση μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του.
www.newsbeast.gr



Πηγή : eglimatikotita.gr


EuroWorking Group: Θετική εισήγηση αλλά δεν εκταμιεύεται ακόμη η δόση



Θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ.ευρώ έκανε το κουαρτέτο προς το EuroWorking Group ωστόσο το τελικό «πράσινο φως» θα δοθεί πιθανότατα την Δευτέρα από τον ESM.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, στην συνεδρίαση του EuroWorking Group επήλθε «ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων. Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση στην έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδος και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν γνώση της προόδου της χώρας.

Ωστόσο απομένουν ακόμη κάποιες «λεπτομέρειες» που έχουν απομείνει. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, που μίλησαν στο Reuters, υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα και ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως και μια σε βάθος και λεπτομερής ανάλυση που δεν έχουν γίνει ακόμη». Το κουαρτέτο στην εισήγησή του προς το EWG έχει σημειώσει μια μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, όπως και άλλες τρεις που πρέπει να προχωρήσουν.
Οι εκκρεμότητες αυτές θα έχουν διευκρινιστεί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου και πάντως μέχρι την Κυριακή, αναφέρουν πηγές της Ε.Ε.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα από το ΔΣ του ESM, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου και θα εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και της μεταφοράς των αναγκαίων, για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, κεφαλαίων στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).



Πηγή:  iefimerida.gr 


Φυλάκιση 20 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 76χρονο που πυροβόλησε σκύλο



Σε συνολική ποινή φυλάκισης 20 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, ένας 76χρονος άνδρας ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης, είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά με καραμπίνα ένα αδέσποτο σκύλο που βρισκόταν μέσα στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του στη περιοχή Λουκίσια...

Το αδέσποτο είχε μεταφερθεί σε κτηνιατρική κλινική ενώ ο 76χρονος είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο για τα οποίο, όπως επίσης διαπιστώθηκε, είχε λήξει η άδεια κατοχής του, χωρίς ο συλληφθείς να έχει προχωρήσει στην ανανέωσή της.

Τελικά το δικαστήριο έγινε δύο εβδομάδες μετά, όπου με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, ο 76χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 20 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.  Σημειώνεται ότι ο 76χρονος αρνήθηκε ότι πυροβόλησε το σκύλο, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η μαρτυρία αστυνομικού που είδε κηλίδες αίματος στο προαύλιο χώρο του σπιτιού.




Πηγή: eviaZoom


Ο Έλληνας που κατάφερε να ξεφύγει από τους τζιχαντιστές



Τον τρόπο με τον οποίο ξέφυγε από τους ενόπλους μέσα από το πολυτελές ξενοδοχείο Radisson Blu περιέγραψε στο BBC

Τον τρόπο με τον οποίο ξέφυγε από τους ενόπλους μέσα από το πολυτελές ξενοδοχείο Radisson Blu περιέγραψε στο BBC ο Έλληνας Μιχάλης Σκαπούλης, που εργάζεται στην περιοχή.

Όπως είπε ο ίδιος ήταν νωρίς το πρωί και βρισκόταν στο γυμναστήριο, όπως κάνει κάθε πρωί. «Κάθε πρωί 6 με 7 πηγαίνω στο γυμναστήριο. Κάθε μέρα βλέπω συνήθως τα ίδια άτομα. Γύρω στα 6 άτομα. Σήμερα ήμουν εγώ και άλλα δύο άτομα. Είχα τη μουσική και δεν άκουσα πυροβολισμούς. Όμως στη συνέχεια πήγα στο λόμπι από την πίσω πόρτα. Άνοιξα λίγο την πόρτα και είδα στο πάτωμα σφαίρες. Έκλεισα την πόρτα και έφυγα πίσω στο γυμναστήριο και από την πίσω πόρτα του γυμναστηρίου βγήκα έξω. Είχε αστυνομία και με πήγαν σε ασφαλές μέρος» είπε τηλεφωνικά στο BBC.

Το πρωί ένοπλοι που φαίνεται ότι είναι τζιχαντιστές, φωνάζοντας «Allahu Akbar» (Ο Θεός Είναι Μεγάλος, στα αραβικά) και πυροβολώντας εξαπέλυσαν επίθεση σε πολυτελές ξενοδοχείο γεμάτο με ξένους ενοίκους στην πρωτεύουσα του Μάλι το Μπαμακό, παίρνοντας 170 ομήρους, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας και με την διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ασφαλείας του Μάλι τρεις όμηροι είναι νεκροί.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων απελευθερώθηκαν 80 όμηροι.



Πηγή


Με «προσωπική συνέντευξη» και μαγνητοφωνάκι θα επιλέγει διευθυντές Εκπαίδευσης ο Φίλης



Επαναφέρει το κριτήριο επιλογής, που είχε αποσύρει, μετά το σάλο, ο προκάτοχός του, Αριστείδης Μπαλτάς - Η συνέντευξη μάλιστα θα μοριοδοτείται περισσότερο από τη μόρφωση και την εμπειρία, ενώ το μαγνητόφωνο «διασφαλίζει τη διαφάνεια», κατά το υπουργείο Παιδείας

Στελέχη εκπαίδευσης με κριτήριο την προσωπική συνέντευξη επαναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.


Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κριτήριο, μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, είχε αφαιρεθεί από τον προκάτοχό του, Αριστείδη Μπαλτά, ο κ. Φίλης το επαναφέρει σε σχέδιο νόμου που απέστειλε στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, για το οποίο οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών πρέπει να απαντήσουν έως την Τρίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται και «μαγνητόφωνο», για να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

Το κριτήριο της συνέντευξης για την επιλογή των υποψηφίων των Διευθυντών Εκπαίδευσης θα έχει 15 μόρια, αποτελώντας στην ουσία το βασικό κριτήριο επιλογής και στη συνέχεια θα ακολουθούν κριτήρια, όπως η μόρφωση και η εμπειρία.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα κρίνουν τους υποψηφίους θα αποτελούνται από τον περιφερειακό διευθυντή κάθε περιοχής (διορισμένο από την κυβέρνηση), ένα σύμβουλο και έναν καθηγητή πανεπιστημίου (διορισμένους από τον υπουργό Παιδείας) και δύο αιρετούς εκπροσώπους των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών.

Το κριτήριο, εκείνο της ψήφου των διευθυντών των σχολείων κάθε περιοχής που ισούται με 12 μόρια, ακυρώνεται, εάν δεν ψηφίσει το 65% του εκλεκτορικού σώματος.

Παράλληλα, δυνατότητα να προχωρήσουν με την υποψηφιότητά τους έχουν και όσοι δεν συγκεντρώνουν την αποδοχή των συναδέλφων τους. Όπως αναφέρεται στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, «υποψήφιο στέλεχος, το οποίο δεν συγκεντρώνει κατά τη μυστική ψηφοφορία τουλάχιστον το 20% των έγκυρων ψήφων συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής, χωρίς να προσμετράται στη συνολική του μοριοδότηση το ανωτέρω ποσοστό επί των 12 μορίων».

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται:

«Συνέντευξη

ββ) Με συνέντευξη των υποψηφίων από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής του άρθρου 16Α που προστίθεται με το παρόν, με 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

Για τη μοριοδότηση της συνέντευξης το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής συνεκτιμά και τα παρακάτω στοιχεία: Τα στοιχεία που ο υποψήφιος αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, τα οποία αποδεικνύονται με τα απαραίτητα παραστατικά (αντίγραφα βεβαιώσεις κ.ά.) και τα οποία δεν έχουν μοριοδοτηθεί, όπως άλλες σπουδές, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση, οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχή σε αυτά με την ιδιότητα του εισηγητή, του μέλους της επιστημονικής ομάδας ή του επιμορφωτή, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πρωτοβουλίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, σχετική με την εκπαίδευση διοικητική ή καθοδηγητική εμπειρία, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και αριστεία. Η εισαγωγική επιμόρφωση του υποψηφίου και οι δραστηριότητες (σεμινάρια, ημερίδες, επιμορφωτικές συναντήσεις κ.λ.π.) που αποτελούν υπηρεσιακές υποχρεώσεις δεν μοριοδοτούνται. Το συμβούλιο επιλογής δύναται να ζητήσει περαιτέρω στοιχεία και ιδίως πρακτικά συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων.

Το συμβούλιο επιλογής δύναται με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του διευθυντή εκπαίδευσης.

ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΟ

Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία της συνέντευξης».


Πηγή : protothema.gr


Τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης πρότεινε ο Λεβέντης



Ο Βασίλης Λεβέντης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο γιατί, όπως λένε και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προϊόν εκβιασμού. Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο σε καμία κυβέρνηση αν δεν έχουμε απάντηση στα 9 σημεία που έχουμε δώσει στο πρωθυπουργό για την ανασύνταξη της χώρας».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι, «είναι η μόνη λογική λύση στην προσπάθεια να σηκωθεί η Ελλάδα όρθια».

«Μην την αρνείστε, γιατί όσο το αρνείστε τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι ευθύνες σας. Είναι λάθος η μισή Βουλή να είναι εναντίον της άλλης μισής Βουλής», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης εξαπέλυσε επίθεση σε όλα τα κόμματα κατηγορώντας τα ότι με τις πολιτικές και τη στάση τους συμβάλλουν στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα είναι ανένδοτη, ασυμβίβαστοι και δεν θα προδώσει την εντολή αυτή που πήρε από τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Λεβέντης, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός βαδίζει σε μάταιο δρόμο», «του φεύγουν άνθρωποι», είπε και προσέθεσε ότι «το να βάζεις φίμωτρο στους βουλευτές σου είναι ανέντιμο».

«Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα στους βουλευτές του. Τους λέει ψηφίστε τα μέτρα και θα μας κουρέψουν το χρέος. Κοροϊδεύει τους βουλευτές του. Η κατάληξη θα είναι να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσει παραίτηση. Ας το κάνει τώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.



Πηγή




Παναθηναϊκός - Λοκομοτίβ Κουμπάν 71-77



Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε νικητής στο ΟΑΚΑ (71-77 η Λοκομοτίβ Κουμπάν) κι έβαλε τον Παναθηναϊκό σε δύσκολη θέση ως προς την πρόκριση στο ΤΟΡ 16. Τέταρτος (2-4) μαζί με την Καρσίγιακα.

Ο Παναθηναϊκός ήθελε να επαναλάβει την εμφάνιση με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά η Λοκομοτίβ Κουμπάν επανέλαβε τη δική της απ' την πρεμιέρα και τον νίκησε και στο ΟΑΚΑ.

Πλέον ο Παναθηναϊκός συνεχίζει απ' το 2-4 στον γ' όμιλο της Ευρωλίγκας, όσο μετρά κι η Καρσίγιακα, η οποία τον περιμένει (27/11, 19:45/novasports 2) να διευθυτήσουν την υπόθεση της τέταρτης θέσης.

Ο ρωσική ομάδα (5-1 μαζί με τη Μπαρτσελόνα) του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έχει ν' αγχώνεται για οτιδήποτε...

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός άρχισε με 5/10 δίποντα, 0/4 τρίποντα & 0/2 ελεύθερες βολές και 3 λάθη στην πρώτη περίοδο, αλλά περιόρισε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν σε 0/3 δίποντα & 4/6 τρίποντα και 8 λάθη στη δεύτερη κι αναπλήρωσε γρήγορα το χαμένο έδαφος (από 8-21 στο 10' σε 29-30 στο 20'). Παρά τα 2 φάουλ των Ραντούλιτσα & Γκιστ απ' τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και τα 3 του Νικ Καλάθη απ' την έναρξη της τρίτης περιόδου κάθε άλλο παρά μείωσε την ένταση στην άμυνα, αλλά ο Μάλκομ Ντιλέινι την εξέθεσε με 20 πόντους απ' το 25' (δεν είχε σκοράρει πριν) μέχρι το 29' (52-59)! Εν τέλει ο Παναθηναϊκός δεν είχε πώς να σταματήσει ή τουλάχιστον πώς ν' απαντήσει στον Βίκτορ Κλαβέρ και δεν απέφυγε την ήττα.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Βίκτορ Κλαβέρ πήρε... ασίστ απ' τον Μάλκομ Ντιλέινι στα μισά της τέταρτης περιόδου και με 7 συνεχόμενους πόντους (layup, τρίποντο & κλέψιμο και layup) έκανε το 66-74 στο 37', ενώ με 2/2 ελεύθερες βολές από δικό του επιθετικό ριμπάουντ έκανε και το 69-76 -27,8".

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Αντώνης Φώτσης ήταν θεατής κυριολεκτικά με τη Ζαλγκίρις Κάουνας και μεταφορικά τώρα, μετρώντας όλα κι όλα 1 κόψιμο κι 1 λάθος σε 11:16.



ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Παναθηναϊκός με 1/2 ελεύθερες βολές του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα μείωσε σε 69-74 στα -1:35 κι ο Μάλκομ Ντιλέινι με λάθος πάσα στα -1:14 του έδωσε την ευκαιρία να μειώσει ακόμη περισσότερο, αλλά οι Γκιστ (σίδερο στα -55") & Φελντέιν (air ball στα -48") αστόχησαν σε διαδοχικά τρίποντα κι η αντίστροφη μέτρηση μόλις είχε αρχίσει.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός κρατά την προσπάθεια απ' τη δεύτερη περίοδο και μετά κι η Λοκομοτίβ Κουμπάν την επιβεβαίωση των δυνατοτήτων της.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός ξεχνά πώς δέχθηκε 23 πόντους σε 8 λεπτά απ' τον Μάλκομ Ντιλέινι και την πρώτη εντός έδρας ήττα του κι η Λοκομοτίβ Κουμπάν τα 18 λάθη της.

Τα δεκάλεπτα: 10-21, 29-33, 54-59, 71-77

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς (2ασ.), Γιάνκοβιτς 9 (1τρίπ., 2ρ.), Φώτσης, Ραντούλιτσα 11 (5ρ., 2ασ.), Φελντέιν 14 (3τρίπ., 4ρ., 2ασ., 2κλ., 2λ.), Διαμαντίδης 4 (6ασ., 2κοψ., 3λ.), Γκιστ 11 (1τρίπ., 3ρ., 2ασ.), Καλάθης 10 (2τρίπ., 3ρ., 5ασ., 4κλ., 2λ.), Κούζμιτς 7 (6ρ.)

Λοκομοτίβ Κουμπάν (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 23 (4τρίπ., 5ρ., 5ασ., 4λ.), Σίνγκλετον 6 (3ρ.), Ντρέιπερ 10 (3τρίπ., 3λ.), Κλαβέρ 13 (1τρίπ., 7ρ.), Μπίκοφ (2λ.), Βορόνοφ (2ρ.), Ζούμπκοφ 5 (1τρίπ., 4ρ.), Φεσένκο 4 (6ρ., 3ασ., 3λ.), Μπρόκχοφ 16 (4τρίπ., 3ασ.)



Πηγή : gazzetta.gr



Άνδρας το άτομο που ανατινάχθηκε στο Σεντ Ντενί



Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι δεν ήταν τελικά η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν το άτομο που τινάχτηκε στον αέρα κατά την έφοδο της αστυνομίας

Η εξαδέλφη του φερόμενου ως εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι, η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, η οποία σκοτώθηκε την Τετάρτη στην επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί, δεν ήταν βομβίστρια αυτοκτονίας, σε αντίθεση με όσα πίστευαν αρχικά οι αστυνομικοί, έγινε γνωστό σήμερα από μια αστυνομική πηγή.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι ερευνητές είχαν δηλώσει ότι ένα πρόσωπο που βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί ανατινάχτηκε πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο.

Η αστυνομία πίστευε μέχρι τώρα ότι επρόκειτο για μια γυναίκα.

Όμως, σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πραγματικότητα ο καμικάζι ήταν ένας άνδρας.





«Μίνι» ζώνη Σένγκεν προτείνει η Ολλανδία



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Προτάσεις για τη δημιουργία «μίνι» ζώνης Σένγκεν, από την οποία θα αποκλειστούν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία συζητήθηκαν χθες στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν από την Ολλανδία, προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, αλλά κατέστησαν εμφανείς τις όλο και μεγαλύτερες πιέσεις που ασκούνται στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

Για την ώρα, τα συμφωνηθέντα σχέδια μεταρρυθμίσεων αφορούν τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν. «Η ευρωπαϊκή επιτροπή συμφώνησε να παρουσιάσει ώς τα τέλη του χρόνου σχέδιο μεταρρύθμισης του κώδικα συνόρων της ζώνης Σένγκεν, ώστε στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης να διενεργούνται συστηματικοί και υποχρεωτικοί έλεγχοι για όλους τους ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων όσων έχουν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης» δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ μετά τη σύνοδο των υπουργών. Δηλαδή, κατά την επιστροφή στη ζώνη Σένγκεν από χώρες εκτός αυτής, δεν θα υπάρχουν δύο σειρές ελέγχου, μία για κατόχους διαβατηρίων Σένγκεν (που συχνά δεν ελέγχονται) και μία για τους λοιπούς, αλλά όλοι θα υφίστανται τους ίδιους ελέγχους και τις ίδιες καθυστερήσεις.

Αυτό είναι πταίσμα μπροστά στις καθυστερήσεις που ήδη σημειώνονται σε σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν, λόγω της προσωρινής αναστολής ισχύος της συνθήκης μεταξύ Γαλλίας-Βελγίου, Γαλλίας-Λουξεμβούργου, Γερμανίας-Αυστρίας και Δανίας-Σουηδίας. Κάποιες από αυτές τις έκτακτες αναστολές έχουν στόχο τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και άλλες τον έλεγχο της τρομοκρατίας.

Τη μόνιμη κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης, που είναι ένα από τα πιο ορατά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ζητούν αντιμεταναστευτικά κόμματα παντού στην Ευρώπη, από το UKIP της Βρετανίας (που δεν βρίσκεται στη Σένγκεν) ώς το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το Κόμμα της Ελευθερίας της Ολλανδίας.

Η ολλανδική πρόταση για «μίνι Σένγκεν» που θα περιλαμβάνει μόνο τις χώρες Μπενελούξ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, διατυπώθηκε υπό την πίεση αυτή.

«Οι Ολλανδοί πρότειναν να περιοριστεί η συνθήκη του Σένγκεν μόνο σε μία μικρή μερίδα χωρών» έγραψε χθες στο περιοδικό Spiegel ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

«Αναστέλλοντας την ισχύ της συνθήκης, μπορεί κανείς να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παράλληλα με την αναστολή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια (μικρότερη) ζώνη ελεύθερης μετακίνησης έξω από τα πλαίσια των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η μοναδική ελπίδα για το μέλλον της Ε.Ε. είναι η μετατροπή της σε κοινότητα δύο ταχυτήτων, αφού η Ε.Ε. των 28 έχει αναλάβει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να διεκπεραιώσει - ευρώ, Ουκρανία, Συρία, πρόσφυγες, τρομοκρατία. Μόνο ο πυρήνας μπορεί να φέρει όλες αυτές τις προκλήσεις εις πέρας. Η πρόταση της Ολλανδίας δεν είναι επεξεργασμένη εις βάθος, γιατί δεν είναι τόσο απλό να αλλάξει κανείς τη Σένγκεν. Αλλά δεν θα την αγνοούσα, γιατί η Σένγκεν έχει αποτύχει. Οφείλουμε να σκεφτούμε εναλλακτικές» καταλήγει ο Γερμανός αναλυτής.



Πηγή : kathimerini.gr


Μάλι: Τουλάχιστον 27 νεκροί-«Εγκέφαλος» της επίθεσης ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ




Στους 27 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά από την επίθεση τζιχαντιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μάλι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αξιωματούχος του στρατού της χώρας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης, σκοτώθηκαν δύο από τους ένοπλους τζιχαντιστές. Η «κόλαση» της εννιάωρης ομηρίας έληξε μετά την κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Μαλί και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Τελικώς, την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν από κοινού δύο ισλαμιστικές οργανώσεις, η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν και Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το ξενοδοχείο κατάφεραν να διαφύγουν 20 Ινδοί, 12 Γάλλοι, επτά υπήκοοι Αλγερίας, έξι Αμερικανοί, έξι Τούρκοι, τέσσερις Κινέζοι, δύο Γερμανοί και ένας υπήκοος Γουινέας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για τις εθνικότητες των νεκρών.



Ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ ο «εγκέφαλος»;

Ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, «είναι αναμφίβολα πίσω» από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε εξάλλου πριν από λίγο ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη σημερινή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν.

Το χρονικό της επίθεσης 

Πάνοπλοι τζιχαντιστές εισέβαλαν περίπου στις 7:00πμ (τοπική ώρα) σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μπαμακό και κράτησαν 170 ανθρώπους ομήρους για αρκετή ώρα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι 140 ήταν επισκέπτες του ξενοδοχείου και οι υπόλοιποι 30 εργαζόμενοι.

Οι τζιχαντιστές (από 2-13 σύμφωνα με διαφορετικές αναφορές) φέρεται να μπήκαν μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου, παραβιάζοντας την μπάρα ασφαλείας με όχημα που έφερε διπλωματικές πινακίδες, πυροβολώντας και φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).
Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δηλώνουν ότι η αστυνομία περικύκλωσε το ξενοδοχείο και έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συνοικία, ενώ οι οι ειδικές δυνάμεις έχουν μπει στο Radisson. Η Γαλλία παρέχει επιμελητειακή στήριξη και στέλνει στο Μπαμακό 50 κομάντο της επίλεκτης ομάδας GIGN, ενώ συμμετέχουν και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Μάλι μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν 80 άτομα, καθώς οι τζιχαντιστές φαίνεται ότι «δεν γνώριζαν καλά τους χώρους του ξενοδοχείου». Οι 12 υπάλληλοι της Air France που βρισκόταν στο ξενοδοχείο είναι όλοι σώοι, όπως και οι 5 εκ των 7 υπαλλήλων της Turkish Airlines που απελευθερώθηκαν.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters, οι δράστες άφησαν ελεύθερους ορισμένους ομήρους μουσουλμάνους, αφού διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός Έλληνα που βρισκόταν στο ξενοδοχείο

Καταδικάζει ο Μπαν Γκι Μουν 

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε σήμερα «την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu. Σε  δελτίο τύπου, ο Μπαν Γκι Μουν εκφράζει την «ανησυχία του σχετικά με το γεγονός ότι αυτές οι επιθέσεις διαπράχθηκαν σε μια χρονική στιγμή όπου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ της κυβέρνησης του Μαλί και των ανταρτών Τουαρέγκ.

Μια ειρηνευτική συμφωνία υπογράφθηκε το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου μεταξύ της Μπαμακό και ορισμένων από τις οργανώσεις των ανταρτών.

Ο Μπαν «καταγγέλλει κάθε απόπειρα να προκληθεί ένα πλήγμα στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει «την απόλυτη στήριξή του στις αρχές του Μαλί στη μάχη που δίνουν εναντίον των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων».

Ο Μπαν επισήμανε επιπλέον ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) «προσέφερε βοήθεια στις αρχές του Μαλί στη διαχείριση της κρίσης» στο ξενοδοχείο Radisson.



Πηγή : ethnos.gr