Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Η επιστολή Μητσοτάκη στην Ε.Ε. λειτούργησε - Πρόστιμο μαμούθ στην Mondelēz από την Κομισιόν

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν. 

Το πρόστιμο συνέπεσε με τις καταγγελίες Μητσοτάκη για αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές προκειμένου να κρατούν ψηλά τις τιμές σε διάφορες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης και φαίνεται ότι ήταν μια πολύ σωστή ενέργεια του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωσή της, η  Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στην άρση των αδικαιολόγητων φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού από τους προμηθευτές αποτελούν ένα είδος μη ρυθμιστικών φραγμών για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα της Mondelēz, που θεωρείται παγκόσμιος κολοσσός στον τομέα της διατροφής, εκτιμήθηκαν στα 10,8 δισ. ευρώ για το 2023 μόνο στην Ευρώπη.

Η Mondelēz, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας και μπισκότων στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει γνωστές μάρκες σοκολάτας και μπισκότων όπως, Lacta, Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone και TUC και μέχρι το 2015 μάρκες καφέ όπως HAG, Jacobs και Velours Noir.

Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ: (i) με τη σύναψη αντιανταγωνιστικών συμφωνιών ή εναρμονισμένων πρακτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ· και (ii) με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε ορισμένες εθνικές αγορές για την πώληση ταμπλετών σοκολάτας.

H Mondelēz συμμετείχε σε είκοσι δύο αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές, κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), με:

- Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής (έμποροι/«μεσίτες») θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz. Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια διάταξη που έδινε εντολή στον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

- Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, κατά παράβαση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, με:

- 'Αρνηση παροχής μεσολαβητή στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.

- Διακοπή της προμήθειας προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Ολλανδία για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Mondelēz εμπόδισαν τους λιανοπωλητές να μπορούν να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα σε κράτη μέλη με χαμηλότερες τιμές και «τεμάχισε» τεχνητά την εσωτερική αγορά. Στόχος της Mondelēz, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ήταν να αποφευχθεί ότι το διασυνοριακό εμπόριο θα οδηγούσε σε μειώσεις των τιμών σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Τέτοιες παράνομες πρακτικές επέτρεψαν στη Mondelēz να συνεχίσει να χρεώνει περισσότερα για τα δικά της προϊόντα, εις βάρος των καταναλωτών στην ΕΕ.



Συμφωνεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την πρόταση Μητσοτάκη - Τούσκ για δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας


 

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 27-28 Ιουνίου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο X: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».

Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.

Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το ζήτημα της ασπίδας που ο ίδιος έχει παρομοιάσει σε πρόσφατες δηλώσεις του με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ όταν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.



Αθλιότητα από τον τίποτα της πολιτικής Αντώναρο που αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Τουρκολάγνο

 


Τη διαγραφή και την απόσυρση της υποψηφιότητας του πολιτικού τίποτα της χώρας Ευάγγελου Αντώναρου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε νωρίτερα, για τον άθλιο χαρακτηρισμό του κ. Αντώναρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε «τουρκολάγνο». 

Το απόλυτο τίποτα της πολιτικής ζωής της χώρας Ευάγγελος Αντώναρος που έχει βρεί καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ που μαζεύει ότι περισεύει, έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση χθες στο τηλεοπτικό κανάλι Attica TV, την οποία ουδέποτε και ανακάλεσε. Αυτό που μένει να αποδειχτεί, είναι το κατά πόσο ο Στέφανος Κασσελάκης θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνει το αυτονόητο, ή αν θα πριμοδοτήσει τη χυδαιότητα και την τοξικότητα στον πολιτικό διάλογο, ειδικά απο ένα πολιτικό τίποτα.

Το δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αντώναρος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «τουρκολάγνο».

Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με τον κ. Αντώναρο, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπάρχει σοβαρό θέμα.

Η διαγραφή και η απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη!

Εκτός αν έχουν αποφασίσει στον ΣΥΡΙΖΑ να σπάσουν κάθε ρεκόρ χυδαιότητας και τοξικότητας, ξεπερνώντας ακόμα και τις εθνικές κόκκινες γραμμές.



Συνελήφθη άνδρας που χτυπούσε άγνωστές του γυναίκες στους δρόμους του Ντνίπρο


 

Ένας 34χρονος από το Ντνίπρο της Ουκρανίας συνελήφθη πρόσφατα από τις τοπικές Αρχές της Ουκρανίας, μετά από σειρά επιθέσεων που εξαπέλυσε εναντίον γυναικών στους δρόμους τις πόλεις του.

Σύμφωνα με το τοπικό site Ιnformator, που δημοσιεύει ένα σοκαριστικό βίντεο με τις επιθέσεις που καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας, ο διαταραγμένος άνδρας φαίνεται να επέλεγε τυχαία τα θύματά του.

Μία από τις γυναίκες τις οποίες ο δράστης χτύπησε μέσα στη μέση του δρόμου χρειάστηκε να μεταβεί σε νοσοκομείο για να λάβει ιατρική βοήθεια για τους εκτεταμένους μώλωπες στο σωμα της, αναφέρει το τοπικό site στο ρεπορτάζ του.

Προς το παρόν η αστυνομία στο Ντνίπρο δεν έχει αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τον άνδρα που έβαλε στο στόχαστρο τις γυναίκες της πόλης του, ενώ τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση ωστόσο, όπως επισημαίνει το τοπικό site, είναι ότι προτού συλληφθεί, ο δράστης επιτέθηκε σε πολλές γυναίκες μέρα μεσημέρι, σε κεντρικά σημεία της πόλης, χωρίς κανείς από τους περαστικούς να παρέμβει για να τον σταματήσει.



Θεσπρωτία: 14χρονος κακοποιός γρονθοκόπησε 12χρονο σε Γυμνάσιο

 


Η ανήλικη παραβατικότητα συνεχίζεται ίσως γιατί δεν έχουν ενημερώσει οι ανεύθυνοι γονείς, ότι οι νόμοι πλέον έχουν αλλάξει, έχουν αυστηροποιηθεί, και δεν περνάει απλά ένα ξυλοδαρμός ανηλίκου, όπως και ότι παίζεται η παραμονή ενός παραβατικού κακοποιού ανηλίκου στο σχολείο που είναι εγγεγραμμένος.

Θύμα ξυλοδαρμού από 14χρονο κακοποιό και συμμαθητή του έπεσε ένας 12χρονος σε Γυμνάσιο της Θεσπρωτίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το περιστατικό ενδοσχολικής βίας σημειώθηκε εν ώρα μαθημάτων, μέσα στο σχολείο.

Κατά την ίδια πηγή ο 12χρονος υπέστη διπλό κάταγμα γνάθου από τις γροθιές του 14χρονου κακοποιού, και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Οι γονείς του 12χρονου, υπέβαλαν μήνυση κατά του 14χρονου κακοποιού, των γονέων του κακοποιού αλλά και του ανεύθυνου διευθυντή του σχολείου στο Αστυνομικό Τμήμα το οποίο διενεργεί την προανάκριση.



Εφοριακοί της ΔΟΥ είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση

 


Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση αποτελούνταν από την προϊσταμένη της ΔΟΥ, τον υποδιευθυντή, τρεις εφοριακούς, μία διεκπεραιώτρια και έναν λογιστή. Άπαντες συνελήφθησαν χθες Τρίτη (21/5) και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία- κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Επιπλέον στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα, ανάμεσα τους λογιστές, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της ομάδας ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023 όταν ένας άγνωστος κάλεσε τις Αρχές και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας για επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι «Λίνα», αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου, ονόματι «Λίνα».

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης της εφορίας βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου προφανώς είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό ο εν λόγω πολίτης.

Επίσης ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.

Ειδικότερα, σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΛΙΝΑ», «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Κατά την προσαγωγή της, η προϊσταμένη της ΔΟΥ ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:


Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,

-10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

-4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,

πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και

δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.



Διήμερη επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου» (STREET CRIMES)

 



Διήμερη επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου» (STREET CRIMES) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε διήμερη (11 και 20-5-2024) επιχειρησιακή δράση, με σκοπό την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου»  (STREET CRIMES) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η δράση αναπτύχθηκε σε περιοχές της Αθήνας (Κολωνό, Καλλιθέα, Ακρόπολη και Ομόνοια) με στόχο την αποδόμηση συμμοριών που διαπράττουν κλοπές, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και τον εντοπισμό διωκόμενων ατόμων.

Κατόπιν διερεύνησης και αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν και ελέγχθηκαν ύποπτα άτομα, η δράση των οποίων ερευνούνταν προγενέστερα της επιχείρησης και ακολούθως πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου έρευνες σε οικίες και αυτοκίνητα τους.

Στην κατοχή των ελεγχόμενων ατόμων και εντός οχημάτων και οικιών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:





πιστόλι,

περίστροφο,

-28- ταξιδιωτικά έγγραφα,

πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων,

μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,

-2- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,

μαχαίρι,

-23- κινητά τηλέφωνα,

-25- ρολόγια και

το χρηματικό ποσό των -475- ευρώ.

Αποτέλεσμα των στοχευμένων ελέγχων ήταν η  σύλληψη -14- ατόμων -κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Με την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής δράσης και έπειτα από τη συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων, εξιχνιάστηκαν συνολικά -13- κλοπές από οικίες και καταστήματα, κλοπή οχήματος, κλοπή από το εσωτερικό οχήματος και -2- περιπτώσεις ληστειών σε καταστήματα με απειλή λοστού.

Για τα ανωτέρω αδικήματα, σχηματίστηκε πλήθος δικογραφιών σε βάρος ταυτοποιημένων δραστών και υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Ασταμάτητος στις παπάτζες και την απάτη ο Κασσελάκης : Θα επαναφέρουμε 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο

 


Κάντο όπως ο Τσίπρας το 2015, αυτό είναι το σχέδιο του ινφλουένσερ Στέφανου Κασσελάκη, απάτη, ψέμα, λάσπη και όποιος αντέξει.

Στριμωγμένος αφού δεν του βγήκε το σχέδιο λάσπη, κατηγορίες και κάτι θα μείνει, έφτασε στο σημείο να γίνει και πάλι Τσίπρα και να "δεσμευτεί" για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους Δημοσίους υπαλλήλους, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. 

Αυτό είπε χωρίς ίχνος ντροπής ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στους εργαζόμενους στο ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ.

«Το λέω ξεκάθαρα εάν μας τιμήσει ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του, θα είναι κάτι που θα κάνω από την πρώτη μέρα. Ο πραγματικός σας μισθός έχει μειωθεί παρά πολύ» είπε ο κ. Κασσελάκης, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

Απάντησε στις αιτιάσεις για το «που θα βρει τα χρήματα» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του, είπε να είχαμε να λέγαμε και όποιος κατάλαβε στο διαταραγμένο του μυαλό «όταν σου λένε, πού θα βρεις τα χρήματα, αυτή η ερώτηση, αγαπητοί συμπολίτες μου, είναι όταν μια χώρα πρέπει να φτιάξει το Ταμείο της από το μηδέν στα 37 δισ. Τότε κάνεις αυτή την ερώτηση. Όταν είσαι στα 37 δισ. εδώ και καιρό, έχεις ανάπτυξη, υποτίθεται, έχεις υψηλούς φόρους, έχεις στήριξη από την Ευρώπη εν μέσω covid, η ερώτηση ξέρετε ποια είναι: Πού πάνε τα λεφτά; Αυτή είναι η ερώτηση».

Είναι τόσο επικίνδυνος ο ινφλουένσερ του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε χωρίς ίχνος ηθικής και σοβαρότητας να ειρωνευτεί την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακρίβεια στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ισχυρίστηκε πως δεν βοηθά η επιστολή, χωρίς να μας εξηγήσει γιατί, και δεν το έκανε απλά γιατί δεν ξέρει απλά κατηγορεί κάθε θετικό για την Ελλάδα.

Το νούμερο Κασσελάκης νομίζοντας ότι θα γίνει αρεστός στην αριστερά, έφτασε στο σημείο να μοιράσει την οικογένεια του την μισή πατέρα, μητέρα στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, και τον παππού στο ΚΚΕ για να πιάσουμε όλα τα πόστα!! Για τέτοιο παρλαπίπα μιλάμε και γελάει όλη η αριστερά μαζί του, εκτός από τον κόσμο γενικότερα.



Ακόμα να συλλάβουν τους τρεις κακοποιούς που ξυλοκόπησαν άγρια ζευγάρι στη μέση του δρόμου στο Αιγάλεω

 



Άφαντοι παραμένουν οι τρεις κακοποιοί του ξυλοδαρμού ζευγαριού στο Αιγάλεω, κρύβονται από τις αρχές, αλλά είναι θέμα χρόνου να τους βρουν και να τους οδηγήσουν στην δικαιοσύνη.

Οι πράξεις τους δείχνουν ότι είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία και όσο κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι είναι βέβαιο ότι θα προβούν και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες τέτοιου είδους.

Η 43χρονη, θύμα της επίθεσης, αναμένεται να μεταβεί άμεσα στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να δει φωτογραφίες υπόπτων, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και βίντεο που δείχνουν ξεκάθαρα τα πρόσωπα των δραστών όπως και το αυτοκίνητο με τις πινακίδες του.

Την ίδια ώρα, ο σύζυγός της συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ, φέροντας πολλαπλά κατάγματα.




Σε περισσότερους από 145.000 νέους 18 και 19 ετών το Youth Pass 2024

 



Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του Youth Pass 2024. Πιο αναλυτικά, στους 69.825 ανήλθαν οι νέοι 18 ετών που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση έως την καταληκτική προθεσμία στις 15 Μαΐου 2024 και για τους οποίους το κόστος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.473.750 ευρώ. Επιπρόσθετα, αυτοδίκαια λαμβάνουν την ίδια ενίσχυση οι νέοι 19 ετών που είχαν κάνει ήδη αίτηση κατά το προηγούμενο έτος και οι αιτήσεις τους ανέρχονται σε 75.863 με τη συνολική ενίσχυση να φθάνει στο ποσό των 11.379.450 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, έως το τέλος του 2023, περίπου 140.000 νέοι έλαβαν ενισχύσεις που έφθασαν συνολικά σχεδόν στο ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση 1-2 εργάσιμων ημερών έως να λάβουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι. Το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
  • Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).
  • Υπενθυμίζεται πως το Youth Pass αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική εφαρμογή https://vouchers.gov.gr/youthpass θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η  Μαΐου κάθε έτους. Δικαιούχοι του Youth Pass είναι:
    • φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
    • που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και
    • υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.
  • Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.


Παρουσιάστηκε το νέο Ψηφιακό Σχολείο

 



Ψηφιακές φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότητα περιλαμβάνει το νέο Ψηφιακό Σχολείο που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων στην Ημαθία, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ψηφιακά φροντιστήρια - ένα βήμα προς το μέλλον

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο (digitalschool.gov.gr) είναι μία νέα, δωρεάν, ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη, μέσω της οποίας μαθητές από την Α’ Δημοτικού έως την Β’ Λυκείου θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε σύντομα, περιεκτικά βίντεο με διδακτικό υλικό και στο περιεχόμενο των μαθημάτων (στη λογική του Netflix).

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά και σε μαγνητοσκόπηση απογευματινές φροντιστηριακές παραδόσεις για εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, να επικοινωνούν με τους καθηγητές σε πραγματικό χρόνο και να συμμετέχουν σε διαγωνίσματα προετοιμασίας.

Η πιλοτική χρήση του Ψηφιακού Σχολείου θα αρχίσει από τη νέα σχολική χρονιά. Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμα βίντεο για τη νεοελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά που διδάσκονται στις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα προστεθεί αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, για όλες τις τάξεις έως τη Β’ Λυκείου. Τα ψηφιακά μαθήματα για την Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ψηφιακά μαθήματα για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών

Παράλληλα, μέσω του Ψηφιακού Σχολείου θα καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολείου, όπως η Γαύδος. Στις περιπτώσεις αυτές, θα δημιουργούνται τάξεις με τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, καθηγητές φυσικών επιστημών ή πληροφορικής) και για τα μαθήματα που δεν καλύπτονται από τις ειδικότητες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή θα γίνεται ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία, εντός σχολικού ωραρίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ελεύθερο και δωρεάν Ψηφιακό Σχολείο αποτελεί ένα υποστηρικτικό εργαλείο για όλους τους μαθητές, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες επειδή κατοικούν σε δυσπρόσιτες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές, σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους ή ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ηλεκτρονική πρόσβαση για τους γονείς στη δραστηριότητα του σχολείου

Το Ψηφιακό Σχολείο περιλαμβάνει επίσης ψηφιακή εφαρμογή για την τακτική επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στο σχολείο (eParents). Αρχικά οι γονείς και κηδεμόνες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις δράσεις του σχολείου, τις επιδόσεις και τις απουσίες του παιδιού, ενώ σε σταδιακά θα προστεθούν κι άλλες δυνατότητες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις.

Απώτερος στόχος είναι να ενταχθούν στο Ψηφιακό Σχολείο και υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία, όπως η πιστοποίηση προσόντων, αλλά και βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή.

Το έργο του Ψηφιακού Σχολείου υλοποιήθηκε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

 



Νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου

 


Ξεκίνησε εχθές, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης στην κομμωτική τέχνη, συνολικής διάρκειας 250 ωρών, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου, για 20 κρατούμενους. Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Λαμίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα είναι σε θέση να οργανώνουν και να λειτουργούν ένα barbershop, να αντιλαμβάνονται τις επιθυμίες των πελατών, να εκτελούν τις απαραίτητες εργασίες ανδρικού κουρέματος, βαφής μαλλιών και παραδοσιακού ξυρίσματος και περιποίησης γενειάδας, χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία κομμωτικής, να οργανώνουν την αποθήκη και να ταξινομούν τα αποθέματα των υλικών, να συνοψίζουν τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας, να συνεργάζονται και να υιοθετούν πρότυπη επαγγελματική συμπεριφορά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων των κρατουμένων σε επαγγελματικά πεδία που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, έπειτα από την αποφυλάκισή τους.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΔΥΠΑ στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην επαγγελματική κατάρτιση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.



Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

 



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», της δράσης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124 εκ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη.

  • Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη δράση, περιλαμβάνονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας: στους Δήμους Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων της Περιφέρειας Αττικής, στον Δήμο Ωραιοκάστρου της ΠΕ Θεσσαλονίκης, στον Ταμιευτήρα Μπραμιάνου, Γρα Λυγιάς και στο Φράγμα Μύρτου της ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, καθώς και στις Παραλίμνιες Περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Επίσης θα θωρακισθούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές μελέτης, οι οποίες έχουν πληγεί αφενός από καταστροφικά γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιπά έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα) και αφετέρου εξαιτίας ανθρωπογενούς παρέμβασης (για παράδειγμα αυθαίρετη δόμηση), και που εξαιτίας της απώλειας δασικών εκτάσεων, της κλιματικής αλλαγής και του άναρχου τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου.
  • Δικαιούχοι της δράσης, η οποία εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Κορινθίας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η πράξη είχε ενταχθεί αρχικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ για την ασφαλή χρονικά υλοποίησή της.

 



63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας από το τέλος του μήνα σε ολόκληρη τη χώρα

 



Την αύξηση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας από 18 σε 63- από το τέλος του μήνα -που θα λειτουργούν σε κάθε Νομό της χώρας ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μιλώντας στον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι:

  • Ήδη λειτουργεί ένα «safe house” σε κάθε Νομό, όπου φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι γυναίκες να νιώσουν ασφαλείς. Μάλιστα, όπως σημείωσε, 20.000 γυναίκες τον χρόνο αναζητούν στέγη.
  • Η βία συνέβαινε πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τώρα αποκαλύπτεται καθώς τα στόματα ανοίγουν. Καθημερινά συλλαμβάνονται 50 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία.
  • Πλέον το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίνεται στις κλήσεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.
  • Από χθες με ΚΥΑ που συνυπέγραψαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, η εφαρμογή «panic button» επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι ενήλικες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τόσο γυναίκες όσο και ηλικιωμένοι.


Κομισιόν: Η επιστολή Μητσοτάκη θα συμβάλει στο μέλλον της ενιαίας αγοράς

 



H Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων και τονίζει ότι θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο.

Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • Χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή, η οποία θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.
  • Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
  • Στην "πορεία μετάβασης προς το οικοσύστημα λιανικής" που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, για να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη.


Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος των Σκοπίων όσο αμφισβητείται η Συμφωνία των Πρεσπών

 



Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας:

  • Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία.
  • Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο.


Βίντεο-σοκ από την ομηρεία γυναικών από τους τρομοκράτες της Χαμάς - «Αυτές είναι που μπορούν να μείνουν έγκυες»

 


Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων στα χέρια της Χαμάς έδωσαν στη δημοσιότητα  ένα σκληρό βίντεο που δείχνει την κακομεταχείριση που υπέστησαν γυναίκες οι οποίες κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα που υπομένουν» τονίζουν οι οικογένειες για τις πέντε γυναίκες στρατιώτες τις οποίες βλέπουμε στο βίντεο να τις απειλούν τρομοκράτες της Χαμάς υπό την απειλή όπλων και να φωνάζουν σαν ζώα.

Το βίντεο δείχνει τη σύλληψη πέντε γυναικών από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν οι τελευταίοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Ναχάλ Οζ, στο νότιο Ισραήλ.

Όλες είναι εμφανώς σοκαρισμένες, έχουν αίματα παντού. «Πάρε φωτογραφίες», λέει ένας τρομοκράτες. Μετά τις βάζουν να καθίσουν στο πάτωμα και τους λένε ότι «τα αδέλφια μας σκοτώθηκαν εξαιτίας σας. Θα σας σκοτώσουμε».

«Αυτές είναι οι κοπέλες που μπορούν να μείνουν έγκυες», λέει ένας τρομοκράτης. Μετά, πάντα υπό την απειλή όπλων τις φορτώνουν σε ένα τζιπάκι.

Το βίντεο τραβήχτηκε από κάμερες σώματος που φορούσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς εκείνη την ημέρα, καθώς επιτέθηκαν στη βάση κοντά στη μεθόριο με τη Γάζα.

Πρόκειται για την Λίρι Αλμπάγκ, την Καρίνα Αρίεβ, την Αγκάμ Μπέργκερ, την Ντανιέλα Γκλιμπόα και την Νάαμα Λέβι.

Οι οικογένειες αναφέρουν ότι «το ενοχλητικό βίντεο είναι η πραγματικότητα της Αγκάμ, της Ντανιέλα, της Λίρι, της Νάαμα, της Καρίνα και άλλων 123 ομήρων εδώ και 229 ημέρες. Το βίντεο είναι μια απόδειξη της αποτυχίας του έθνους να φέρει πίσω τους ομήρους, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και 229 ημέρες. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να σπαταλήσει ούτε μια στιγμή ακόμη - πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα!»

Μέχρι σήμερα και οι πέντε γυναίκες είναι σε ομηρεία. Είχαν απαχθεί και άλλες δύο γυναίκες, από τις οποίες μία απελευθερώθηκε και άλλη μία δολοφονήθηκε από τη Χαμάς, η σορός της οποίας επαναπατρίστηκε.



Αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στις νέες προκλητικές δηλώσεις του ινφλουένσερ Κασσελάκη για την Χαμάς

 



Παρλαπίπας, προκλητικός ανίδεος και επικίνδυνος για την Ελλάδα ο ινφλουένσερ Στέφανος Κασσελάκης, καθημερινά δείχνει την ανεπάρκεια του λειτουργώντας σαν πανελίστας πρωινής εκπομπής, ξεστομίζοντας ότι θέλει χωρίς να σκέφτεται πριν, απλά και μόνο για να προκαλέσει.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, λέγοντας ο φαιδρός και επικίνδυνος πως «η Χαμάς κάνει τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά κάνει και ανθρωπιστικό έργο», τον ανάγκασαν σε άτακτη αναδίπλωση των δηλώσεων, αποδεικνύοντας την επικινδυνότητα του ακόμα και σε διεθνή θέματα, τα οποία είναι σοβαρά και εάν δεν ξέρεις δεν αγγίζεις.

Όπως υποστήριξε ο ινφλουένσερ και πανελίστας του ΣΥΡΙΖΑ, στις νέες του δηλώσεις για να τα μαζέψει ενώ είχε ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά  «Αναφέρθηκα στις δραστηριότητες της Χαμάς. Μια ομάδα που μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι τρομοκρατική οργάνωση. De facto. Εάν ένα κομμάτι -για οποιονδήποτε λόγο- καλύπτει ανθρωπιστικές ανάγκες, αυτό το κομμάτι πρέπει να το αναλάβει η Δύση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το βράδυ της Τετάρτης (22/5).

Στη διευκρίνιση του δημοσιογράφου του Action24 ότι «δίπλα από τη Χαμάς μπαίνει η λέξη τρομοκρατική οργάνωση», ο ίδιος απάντησε: «100% ναι».

Είχε προηγηθεί βέβαια η προ ωρών τοποθέτηση αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατς σε όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στη διάρκεια άλλης, χθεσινής του (21/5) συνέντευξης στο AtticaTV.

Συγκεκριμένα, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, το βίντεο με τους βασανισμούς ομήρων από μέλη της Χαμάς και ανέφερε: «Ο ισχυρισμός ότι "μέρος της Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες" είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι μόνο ένα μέρος του ISIS είναι τρομοκράτες. Η Χαμάς είναι μια γενοκτονική, δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση από τα κορυφαία κλιμάκια της μέχρι τη βάση της. Όλοι είναι υπεύθυνοι για τη φρικτή σφαγή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι δηλώσεις, οι διδαχές και οι ενέργειες των ηγετών της αποκαλύπτουν την πραγματική τρομοκρατική φύση της. Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστίνιους, η Χαμάς δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μέρος της. Αυτή είναι η βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύει η Χαμάς».