Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

AUKUS: Η μετατόπιση του κέντρου βάρους και η Ευρώπη ως νάνος

 


Το πρώτο και κύριο στοιχείο που αποκαλύπτει η ανακοίνωση της στρατηγικής συμμαχίας Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ υπό τον εύγλωττο τίτλο “AUKUS” είναι η σχεδόν νηπιώδης κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., αλλά και οι πραγματικές διαστάσεις που διαθέτουν ακόμα και μεμονωμένα εθνικά ευρωπαϊκά κράτη στη διεθνή σκηνή. Η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ περί άγνοιας της Ε.Ε. για τα διαμειβόμενα ως προς την AUKUS δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά, μόνον ως απόδειξη της αδιαφορίας που δείχνουν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έστω για το μίνιμουμ του consensus συμφωνίας σε κάποια ενιαία εξωτερική πολιτική.

Καταρχάς όποιος είχε παρακολουθήσει έστω και αμυδρά όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού μπορούσε να αντιληφθεί ότι η στροφή των ΗΠΑ προς το νέο επίκεντρο του κόσμου (το λεγόμενο “Pacific pivot”) δεν θα μπορούσε παρά να επιδράσει αρνητικά στον πάλαι ποτέ «ατλαντισμό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η AUKUS, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στη Ουάσιγκτον οι ηγέτες Ινδίας, Ιαπωνίας και Αυστραλίας, των χωρών που μαζί με τις ΗΠΑ συγκροτούν ένα άλλο σχήμα, την QUAD. Όλα αυτά τα σχήματα προφανέστατα έχουν ως στρατηγικό στόχο την ανάσχεση της Κίνας σε μια περιοχή στην οποία με διάφορους τρόπους το Πεκίνο επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της. Από τη διαφορά στα νησιά Σενκάκου με την Ιαπωνία και τις θαλάσσιες ζώνες με το σύνολο των συνοριακών χωρών, την άτεγκτη στάση στα ορεινά περάσματα του Κασμίρ και τον σκληρό εμπορικό ανταγωνισμό με την Αυστραλία, η Κίνα επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της με όρους όχι μόνο ήπιας ισχύος.

Η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακύρωσε συμβόλαια πενταετίας με τη Γαλλία, προκειμένου να προχωρήσει σε προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων από τις ΗΠΑ ήταν, επίσης, μια επίδειξη σκληρού ρεαλισμού από την Κανμπέρα. Σε πρακτικό επίπεδο ήταν αδύνατο για την Κανμπέρα να αρνηθεί την πρόταση ενίσχυσης του οπλοστασίου της με εξελιγμένα όπλα, τα οποία η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει. Από την πλευρά των ΗΠΑ, δίνεται, επίσης, το σήμα ότι η Αυστραλία αποτελεί αδιαμφισβήτητα μέρος της αμερικανικής επιρροής στον Ειρηνικό, ενώ γύρω από την Κίνα δημιουργείται ένα δεύτερο, νέο «δαχτυλίδι της φωτιάς». Προφανώς, επισήμως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν γίνεται παραδεκτό, ωστόσο η στόχευση είναι σαφής.

Η «πισώπλατη μαχαιριά», όπως περιέγραψε την ακύρωση των γαλλικών συμβολαίων ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν είναι μια υπερήφανη απάντηση, η οποία, ωστόσο δεν συνδέεται με τα δεδομένα. Πέρα από το γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν μπορούσε να αγνοήσει την προσθήκη πυρηνικών υποβρυχίων στο οπλοστάσιο της, είναι σαφές πως συνυπολόγισε και τη στρατηγική βαρύτητα που αποδίδει στην συνεργασία της με την Ουάσιγκτον. Αν λοιπόν η Γαλλία η χώρα που είναι στρατιωτικά και διπλωματικά πλέον ενεργή χώρα της Ε.Ε., τέθηκε με αυτό τον ομολογουμένως άκομψο τρόπο εκτός ανταγωνισμού, τι θα συνέβαινε σε κάθε μια από τις υπόλοιπες ξεχωριστά, αν βρισκόταν σε παρόμοια θέση. Είναι, εξίσου προφανές ότι οι χώρες της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να διαδραματίσουν απολύτως κανέναν ρόλο, παρά ενδεχομένως μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνασπισμού. Ένα στοιχείο εξίσου ανησυχητικό για την Ε.Ε., είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζεται ως γεωπολιτικός εταίρος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Και προφανώς ο λόγος δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η Ελισάβετ Β’ είναι και βασίλισσα της Αυστραλίας, άρα και αρχηγός Κράτους.

H AUKUS είναι, επιπλέον, μια πρώτη απάντηση του Τζο Μπάιντεν για αυτό που έως τώρα χαρακτηρίστηκε ως «φιάσκο» του Αφγανιστάν. Αποδεσμεύοντας πόρους και κεφάλαιο από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ μπορεί τώρα να αφοσιωθούν σε μέτωπα τα οποία συνδέονται με σχεδόν «οργανικό» τρόπο με τα εθνικά συμφέροντά τους. Ο Μπάιντεν υπήρξε πρόμαχος της αποδέσμευσης από το Αφγανιστάν ήδη από την εποχή που βρισκόταν στο πλευρό του Ομπάμα και της παράλληλης στροφής στον Ειρηνικό.

Η AUKUS δεν είναι, όπως ήδη αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν, ένδειξη αναρχίας στις διεθνείς σχέσεις. Αντιθέτως, αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη της αλλαγής των παγκόσμιων συσχετισμών. Η Ευρώπη καλείται, είτε να προσαρμοστεί, είτε να βολευτεί με μια θέση στην ουρά των εξελίξεων. Επιπλέον, αυτή η επίδειξη ωμού ρεαλισμού θα πρέπει να ταρακουνήσει και κάποιες κεφαλές εν Αθήναις, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο «μαγειρεύονται» οι εξελίξεις αυτού του βεληνεκούς. Σίγουρα όχι στη βάση καλών προθέσεων και ρητών που είναι ξεχασμένα ακόμα και από αυτούς που κάποτε τα έγραψαν.


Βασίλης Νέδος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Τώρα σοβαρά πείτε μας ένα λόγο που κρατάτε τον Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;


 

Εντονότερη είναι η αρνητική αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, σε νέα δημοσκόπηση της  ΜΡΒ.

Συγκεκριμένα, το 70% του συνόλου των ερωτηθέντων αξιολογεί την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι 25,1% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά. 

Και δεν είναι η μόνη δημοσκόπηση, σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απαξιωμένοι.

Και ρωτάμε 2μιση χρόνια αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί πέφτει αντί να ανέβει; Μήπως δεν τραβάει ο απαξιωμένος Τσίπρας; Και ο Ηλιόπουλος στην Κουμουνδούρου που χαντακώνει το κόμμα; 

Με μία κυβέρνηση που παρά τα προβλήματα, πανδημία, φυσικές καταστροφές, λειτουργεί σωστά και τα αποτελέσματα φαίνονται παντού ειδικά στην οικονομία της χώρας, δεν έχουμε αντιπολίτευση άξια και αυτό φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.  

Η κυβέρνηση με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχασε περίπου τρεις μονάδες και είναι φυσιολογικό, τις οποίες όμως δεν καρπώθηκε ούτε κατ΄ ελάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δείχνει ότι πρέπει να ανοίξουν οι εργασίες αντικατάστασης του Τσίπρα και της ομάδας που τον ακολουθεί, μήπως αποκτήσουμε μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Πληροφορούμαστε ότι έχει αρχίσει η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν ήδη να στέλνουν τα μηνύματά τους στην ηγεσία, να τους αδειάζει την γωνιά γιατί τους χαντακώνει.

Αυτό το «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς», κάτι που λεγόταν για να δώσει ελπίδες αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει ξεχάστε το δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά Αριστερά», ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Τσίπρας και αριστερά!!!

Οι πολίτες δεν τσιμπάνε με τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι πήρε την εξουσία το 2015, με ψέμα και απάτη, βάζοντας μπροστά τον Τσίπρα, με αποτέλεσμα να τον κάψουν πολιτικά.

Ο Α. Τσίπρας δυσκολεύεται να καταλάβει πώς δεν είναι πλέον η πολιτική παρουσία που μπορεί να αντιπαρατεθεί με ένα σοβαρό πρωθυπουργό, γιατί απλά όποιος ακούει τον Τσίπρα γελάει γιατί τον ξέρει, και από το ύφος του και το πρόσωπο του φαίνεται ότι τον κοροιδεύει.

Όσο οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν πως η εξουσία είναι ένα απόμακρο όνειρο, τόσο θα αυξάνεται η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα εξουσίας χωρίς την προοπτική της εξουσίας, ούτε για αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει.



Έγκυος προσπαθεί να πηδήξει από παράθυρο για να γλιτώσει από σύζυγό που την κακοποιεί

 


Σοκαριστικό βίντεο από την Βραζιλία με μία 35χρονη, που βρίσκεται στην 10η εβδομάδα κύησης, φτάνει στο σημείο να προσπαθεί να πηδήξει από το παράθυρο του σπιτιού της που βρίσκεται στον 2ο όροφο γιατί δεν μπορεί να αντέξει τον βάναυσο σύζυγό της.

Η 35χρονη όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύει η DAILY MAIL την πρώτη φορά βγάζει το πόδι της έξω από το παράθυρο, ενώ ο σύζυγός της την τραβάει βίαια μέσα στο διαμέρισμα και μετά από λίγη ώρα, η γυναίκα εμφανίζεται και πάλι στο παράθυρο και φαίνεται να γέρνει προς τα πίσω ενώ ο σύζυγός της είναι από πάνω της και την απειλεί.





ΞΕΦΤΙΛΑ ! Αστυνομικοί προσήγαγαν εκπαιδευτικούς επειδή εφάρμοσαν τα μέτρα για να κάνουν το χατήρι λιμενικού



Στην Ελλάδα του 2021 αυτός που εφαρμόζει τον νόμο, κινδυνεύει να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, επειδή κάποιοι ήθελαν να κάνουν το χατήρι σε παράνομη μήνυση προκλητικού λιμενικού επειδή δεν δέχονταν τα παιδιά του χωρίς μάσκα στο σχολείο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συγκλονιστική καταγγελία της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Πειραιά, η οποία αποκάλυψε ένα απίστευτο περιστατικό που σημειώθηκε στο Γυμνάσιο Καμινίων.

Γονέας μαθητή, λιμενικός στο επάγγελμα, μήνυσε τρία μέλη του Συλλόγου Διδιασκόντων επειδή αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του επειδή δεν είχε κάνει ούτε self test ούτε φορούσε προστατευτική μάσκα. 

Η ΕΛ.ΑΣ, ξέρωντας ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται αντί να μην ασχοληθεί και να επαναφέρει στην τάξη τον γονέα, έσπευσε στο σχολείο και προσήγαγε τους τρεις εκπαιδευτικούς. 

Γιατί; Επειδή… εφάρμοσαν τον νόμο! 

Τελικά, ύστερα από μια πολύωρη κατάθεση και αφού η Διευθύντρια του Γυμνασίου Καμινίων υπέβαλε με τη σειρά της μήνυση και αφού παρενέβη ο εισαγγελέας, οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν φυσικά ελεύθεροι. 

Το γιατί η ΕΛ.ΑΣ προσάγει με τέτοια ευκολία ανθρώπους που απλώς εφαρμόζουν τον νόμο και δεν έχουν καμία δουλειά να έχουν πάρε δώσε με τον νόμο, είναι ένα θέμα που μάλλον θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, και συγκεκριμένα αυτό το περιστατικό!!!

Εγύρονται σοβαρά ερωτηματικά για την στάση των αστυνομικών, και το αποτέλεσμα δείχνει ότι η έκαναν το χατήρι στον συνάδελφο λιμενικό αδιαφορώντας για τους νόμους, η είναι ανεπαρκείς για το επάγγελμα του αστυνομικούν γιατί απλά αυτός που τους έστειλε δεν ξέρει να εφαρμόζει τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Από την άλλη και η ελληνική δικαιοσύνη θα έπρεπε να ασχοληθεί με όλους εκείνους τους γονείς που ταλαιπωρούν εκπαιδευτικούς και όσους εφαρμόζουν τον νόμο τιμωρώντας τους παραδειγματικά.

 Με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό η ΕΛΜΕ Πειραιά κατήγγειλε ότι από τη μία τα σχολεία είναι ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία και από την άλλη οι εκπαιδευτικοί «οδηγούνται με περιπολικό στο Τμήμα από τον κάθε ένα, που κάνει μηνύσεις, επειδή δεν θέλει το παιδί του να φοράει ούτε μάσκα». 

Το σωματείο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Καμινίων που μηνύθηκαν. 

 Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ 

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την Τρίτη 14/9 γονέας μαθητή του Γυμνασίου Καμινίων, προχώρησε σε μήνυση κατά 3 μελών του Συλλόγου Διδασκόντων (Διευθύντρια, Υποδιευθυντή και την υπεύθυνο Covid), επειδή εφάρμοσαν το νόμο και αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του, μια και δεν διέθετε self-test, ενώ αρνούνταν να φορέσει και την προστατευτική μάσκα. 

Αμέσως μετά ακολούθησε το εξής εξοργιστικό γεγονός: περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σχολείο και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα σε αυτό, ώστε να τούς οδηγήσει στο Τμήμα! 

Μπροστά στα μάτια εκατοντάδων μαθητών και δεκάδων συναδέλφων, οι εκπαιδευτικοί επιβιβάστηκαν στο περιπολικό και πήγαν στο Τμήμα, λόγω της μήνυσης του γονιού που (επαναλαμβάνουμε) αρνούνταν να κάνει το παιδί του self-test, αλλά και να φορέσει μάσκα! 

Τελικά, μετά από πολύωρη κατάθεση (!), την (αναγκαστική κάτω από αυτές τις συνθήκες) υποβολή μήνυσης από τη Διευθύντρια του σχολείου και την παρέμβαση εισαγγελέα, οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν οδηγήθηκαν δηλαδή στο αυτόφωρο. Πραγματικά, τα γεγονότα προκαλούν οργή. 

Τα σχολεία από τη μία είναι ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης. 

Η ΕΛΜΕ έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά (βλέπε π.χ. ανακοίνωση υπ’ αριθμ. 277/3-9-2021). 

Οι συνάδελφοι από την άλλη, που κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τα σχολεία ασφαλή μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχοντας συνείδηση της κοινωνικής τους ευθύνης και του ρόλου τους, έχοντας συνείδηση των αυτονόητων, στοιχειωδών μέτρων (όπως η μάσκα) που πρέπει να τηρούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδηγούνται με περιπολικό στο Τμήμα από τον κάθε ένα, που κάνει μηνύσεις, επειδή δεν θέλει το παιδί του να φοράει ούτε μάσκα! 

Μα καλά, είναι δυνατόν; 

Έλεος! Τους εκπαιδευτικούς του σχολείου βρήκε να προσάγει η Αστυνομία στο Τμήμα; 

Τις τελευταίες μέρες τα φαινόμενα απειλών απέναντι σε εκπαιδευτικούς από διάφορους “αρνητές” γονείς, έχουν αυξηθεί. Σε πάρα πολλά  σχολεία εμφανίζονται μεμονωμένες περιπτώσεις γονιών που εκτοξεύουν απειλές, που απειλούν με μηνύσεις, καταθέτουν εξώδικα ή κείμενα γραμμένα από δικηγόρους (πολλές φορές πανομοιότυπα), απαιτώντας την είσοδο των παιδιών τους στο σχολείο, χωρίς μάσκα και self-test. 

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη! Να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών, αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας στο Γυμνάσιο Καμινίων και απαιτούμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιο εξοργιστικό περιστατικό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του Γυμνασίου Καμινίων» 



Γολγοθάς οι δρόμοι της Αττικής από την αύξηση οχημάτων και τροχαία πουθενά!

 


Η ΕΛ.ΑΣ. έχει μιά υπηρεσία σε παρακμή, σε πραγματική παρακμή!!

Ποιος βλέπει την τροχαία στους δρόμους; Κανένας!! 

Η τροχαία κάνει την εμφάνιση της μόνο σε ατυχήματα, για καμιά κλήση, και άντε να κανονίσει την κίνηση των οχημάτων σε περίπτωση που χαλάσει κανένα φανάρι!!

Οι οδηγοί τραβάνε καθημερινά τα μαλλιά τους με το να μην μπορούν να πάνε στο προορισμό τους από το τα μποτιλιαρίσματα.

Κεντρικοί οδικοί άξονες δέχονται τα τελευταία 24ωρα τεράστιο όγκο οχημάτων, κάνοντας τους οδηγούς να περιμένουν στωικά χωρίς την βοήθεια κανενός, να ξεμπλοκάρει το κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η προτίμηση των πολιτών στα δικά τους οχήματα λόγω Covid, είναι δεδομένη και αυτό το ήξερε και η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο προστασίας του πολίτη, αλλά δεν έκανε καμία ενέργεια ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της τροχαίας που παρακμάζει, στελεχωμένη περισσότερο με αστυνομικούς λίγο πριν την σύνταξη, που δεν μπορούν να αποδώσουν, και δόκιμους από τις σχολές.

Ενδεικτικά, μόνο στη λεωφόρο Κηφισού παρατηρείται αύξηση 15% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα και δεν υπάρχει ούτε ένα αστυνομικός της τροχαίας για χιλιόμετρα. Εάν γίνει και κανένα ατύχημα τότε όλοι οι αστυνομικοί της τροχαίας εμφανίζονται στο συμβάν αδιαφορώντας να ξεμπλοκάρουν άμεσα οι οδηγοί που θα ταλαιπωρηθούν.

Ενδεικτικό είναι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στο Κηφισό έγινε καραμπόλα 5 αυτοκινήτων στις 6μιση το πρωί και οι ουρές των οχημάτων έφταναν για 4 ώρες στα όρια τους οδηγούς.

Πόση αύξηση όμως δείχνουν τα στοιχεία των κεντρικότερων δρόμων κατά την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς την περασμένη Δευτέρα (13/09/2021) σε σχέση με την περσινή (11/09/2020);

Ειδικότερα, καταγράφεται αύξηση στις:

– Λ. Κηφισίας (προς κέντρο): 33%

– Λ. Ποσειδώνος (προς Κέντρο): 9%

– Λ. Βασ. Σοφίας (προς Hilton): 8%

– Λεωφόρο Κηφισού προς Πειραιά 12%

– Ποσειδώνος προς Γλυφάδα: 10%

– Λεωφόρο Βουλιαγμένης (προς Κέντρο) 9%.

Αυτό δείχνει ότι συγκεκριμένοι δρόμοι, αντιμετωπίζουν πρόβλημα που κάθε εβδομάδα επιδεινώνεται, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής που καταγράφει την κίνηση, τα δίνει στην Τροχαία προς αξιοποίηση και αξιοποίηση δεν γίνεται.



Tελετή ορκωμοσίας της Βερόνικας και του Εμέκα – Άλεξ Αντετοκούνμπο παρουσία του Πρωθυπουργού

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το απόγευμα στην τελετή ορκωμοσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, της Βερόνικας Αντετοκούνμπο και του Εμέκα – Άλεξ Αντετοκούνμπο, μητέρας και νεότερου αδελφού του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες πολίτες.

Παρών στην τελετή ήταν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

«Θερμά συγχαρητήρια, είστε τώρα όλη η οικογένεια Έλληνες πολίτες. Κι επειδή έχουμε πει πολλά πράγματα για τα παιδιά και πόσο περήφανους μας έχουν κάνει, θα ήθελα να πω μία κουβέντα για την κυρία Βερόνικα, για το γεγονός ότι μεγαλώσατε καταπληκτικά παιδιά, με αξιοπρέπεια και ήθος. Είστε ο πυλώνας, η κολώνα της οικογένειας. Μακάρι να ήταν εδώ μαζί σας και ο πατέρας σας, θα ήταν πάρα πολύ υπερήφανος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

«Στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο όλης της οικογένειας Αντετοκούνμπο, αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε: η Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται, ξεπερνά τις δυσκολίες, κρατά ενωμένη την οικογένειά της. Είναι η Ελλάδα που μας κάνει περήφανους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οπότε, και πάλι, Γιάννη, Άλεξ, κυρία Βερόνικα, πολλά συγχαρητήρια».

Μετά την ορκωμοσία ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Βερόνικα, τον Γιάννη και τον Άλεξ Αντετοκούνμπο και συζήτησαν για την Ελλάδα και την Αμερική, για τους δύσκολους καιρούς που πέρασε η οικογένεια, την αγαπη για το μπάσκετ, το NBA, την Εθνική Ελλάδας και την κινηματογραφική ταινία για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην χώρα μας.

Τα μέλη της οικογένειας ανέφεραν ότι σημαίνει πολλά γι’ αυτούς η σημερινή ημέρα, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει απευθυνόμενος στην Βερόνικα Αντετοκούνμπο: «Περάσατε πολύ δύσκολους καιρούς και πρέπει να νιώθετε υπερήφανη για εσάς και για τα παιδιά σας. Η ιστορία σας είναι μια ιστορία αισιοδοξίας».

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που έλαβε ΦΕΚ στις 9 Σεπτεμβρίου, η Βερόνικα και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο έχουν συμβάλει «στην προβολή της Ελλάδας σε όλη την υφήλιο μέσω των αθλητικών επιδόσεων πολύ υψηλού επιπέδου των παιδιών της οικογένειας, Γιάννη, Θανάση και Κώστα, και έχουν οργανώσει δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, αποδεικνύοντας το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που χαρακτηρίζει αυτήν την σπουδαία οικογένεια μεταναστών, η οποία αποτελεί θετικό πρότυπο σεμνότητας, ήθους και σκληρής δουλειάς».

Την ορκωμοσία της πολιτογράφησης τέλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανάσιου Μπαλέρμπα.



Γελάει ο κόσμος με Καστανίδη, ζητάει κυβέρνηση Εθνικής ενότητας λες και την έχουμε ανάγκη

 


Να έχεις μία επιτυχημένη κυβέρνηση, να έχεις ένα επιτυχημένο πρωθυπουργό που τον εμπιστεύεται ο πολίτης, και ο Καστανίδης να ζητάει κυβέρνηση εθνικής ενότητας λες και την έχουμε ανάγκη.

Οι τοποθετήσεις ορισμένων πολιτικών, είναι για γέλια και για κλάματα γιατί απλά λένε ότι θέλουν χωρίς πολιτικό κόστος.

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, για τις εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ο Καστανίδης μέσα σε άλλα που είπε τα οποία αφορούν το ΚΙΝΑΛ και όχι τους πολίτες γενικότερα, πρόβλεψε ότι θα είναι κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες μίας εθνικής εκλογικής αναμέτρησης, λές και οι εκλογές είναι παιχνίδι ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ήταν σαφής: «Η όλη συζήτηση θα γίνει αφού έχουμε μπροστά μας τους αριθμούς. Ας το αποφασίσουν πρώτα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σπεύσει σε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία. Αν για λόγους εθνικής διακινδύνευσης η χώρα δεν πρέπει να πάει σε δεύτερη εκλογική διαδικασία και πρέπει να έχει σχηματισμένη κυβέρνηση, η θέση μου είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων».

Και κανένας δημοσιογράφος δεν τον ρώτησε γιατί κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Ποιος είναι ο λόγος; Ποιες συνθήκες το επιβάλουν;

Με άλλα λόγια να λέμε ότι θέλουμε έλεος!!!



Απεβίωσε ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς


 

Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ, καθώς ο θρυλικός προπονητής, Ντούσαν Ίβκοβιτς, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, εξαιτίας προβλήματος στους πνεύμονες.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους, συνδέοντας τ' όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες. 

Ο Σέρβος νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στην εντατική νοσοκομείου του Βελιγραδίου με υγρό στον πνεύμονα, ενώ αντιμετώπιζε και χρόνια προβλήματα με την καρδιά του.

Ο Ίβκοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943, είχε καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996), του Ολυμπιακού (1996-1999 και 2010-2012) και της ΑΕΚ (1999-2001), οδηγώντας μάλιστα τους ερυθρόλευκους δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης, το 1997 και το 2012. Στο πλούσιο παλμαρέ του, είχε μεταξύ άλλων τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα.





Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών

 


Για τη  θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων -και ιδιαίτερα των Πανεπιστημίων- τίθεται στη διάθεση τους ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, http://edupass.gov.gr/, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή και θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (http://gov.gr/ - ΕΨΠ).

Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που εκπληρώνουν για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα για την περίπτωσή τους υγειονομικά μέτρα.

Τα στοιχεία  θα αποστέλλονται στη θυρίδα της εκπαιδευτικής δομής στην οποία υπηρετεί και με βάση αυτά  θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα δηλώνουν τα αποτελέσματα ελέγχου και θα εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του http://self-testing.gov.gr/.

Παράλληλα -με άλλη διάταξη- δίνεται η δυνατότητα στα Πρυτανικά Συμβούλια των ΑΕΙ να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις -έως έξι μήνες- παροχής υπηρεσιών για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων που απαιτούνται  για τη συμμετοχή τους στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Σημειώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από τη σύναψη των συμβάσεων.



Συνεχίζεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αναγνωρισμένων προσφύγων


 

Αναχώρησαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Eλευθέριος Βενιζέλος» τη Δευτέρα με προορισμό το Δουβλίνο 50 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και 15 οικογένειες με παιδιά. Χθες, Τετάρτη, αναχώρησαν αεροπορικώς από την Αθήνα 12 αιτούντες άσυλο, προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Οι αναχωρήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης αναγνωρισμένων προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Από την έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης μέχρι και σήμερα συνολικά έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η μετεγκατάσταση 4.299 αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων. Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.720 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, 1.603 αιτούντες άσυλο και 976 ασυνόδευτα ανήλικα.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME) και υλοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).



Σοκ στις ΗΠΑ: 22χρονη εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενώ ταξίδευε με το βανάκι της

 


Η μυστηριώδης εξαφάνιση μιας νεαρής Νεοϋορκέζας, που κατέγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ταξίδι στις ΗΠΑ με ένα βαν, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών, την ώρα που ένα βίντεο της αστυνομίας, το οποίο είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, φέρνει σε δύσκολη θέση τον αρραβωνιαστικό της.

Η 22χρονη Γκαμπριέλ Πετίτο είχε φύγει από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο με τον σύντροφό της Μπράιαν Λόντρι, 23 ετών, ξεκινώντας ένα ταξίδι με ένα φορτηγάκι, που επρόκειτο να διαρκέσει 4 μήνες και τους σταθμούς του οποίου μοιραζόταν συχνά το ζευγάρι με τους χρήστες του Instagram και του YouTube, όπου αναρτούσε φωτογραφίες και βίντεο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του road trip, με φόντο εντυπωσιακά τοπία σε εθνικά πάρκα της αμερικανικής Δύσης, διακρίνεται η ξανθιά κοπέλα με τα γαλάζια μάτια να διασχίζει έναν ποταμό σε κάποιο φαράγγι ή να κατεβαίνει από αμμόλοφους.

Ωστόσο, μονάχα ο Μπράιαν Λόντρι επέστρεψε στην οικία τους στη Φλόριντα την 1η Σεπτεμβρίου, ήτοι 10 ημέρες προτού η οικογένεια της Γκάμπριελ αναφέρει την εξαφάνισή της, σύμφωνα με την αστυνομία του Νορθ Πορτ, όπου το ζευγάρι διαμένει.

Τη νεαρή γυναίκα, η τελευταία επαφή της οποίας με την οικογένειά της ήταν στα τέλη Αυγούστου, την είχαν δει τελευταία φορά στο μεγαλοπρεπές εθνικό πάρκο Γκραντ Τέτον, στο Ουαϊόμινγκ.

Ο Μπράιαν Λόντρι δεν «εκδήλωσε καμία βούληση να απαντήσει στις ερωτήσεις των ερευνητών» και δεν «παρείχε χρήσιμες πληροφορίες», σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι τον θεωρεί «πρόσωπο ενδιαφέροντος για την έρευνα», χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να τον κατονομάζει επισήμως ύποπτο.

Απόδειξη του ενδιαφέροντος στα ΜΜΕ που έχει προκαλέσει η υπόθεση, η αστυνομία του Νορθ Πορτ παραχώρησε συνεντεύξεις σε «όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και σε περίπου 60 μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες 48 ώρες».

«Ο Μπράιαν αρνείται να πει στην οικογένεια της Γκάμπι πού την είδε για τελευταία φορά. Ο Μπράιαν αρνείται επίσης να εξηγήσει γιατί άφησε την Γκάμπι μόνη και οδήγησε το βανάκι έως τη Φλόριντα. Πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις», σημειώνει η οικογένεια της 22χρονης σε ένα δελτίο τύπου.

Η αστυνομία του Μόαμπ, μιας μικρής πόλης στη Γιούτα, είχε επέμβει στις 12 Αυγούστου σε ένα περιστατικό που φαινόταν να πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ του ζευγαριού, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Η νεαρή γυναίκα εμφανίζεται πολύ συγκινημένη σε ένα βίντεο που κατέγραψε η κάμερα την οποία έφερε στη στολή του ένας αστυνομικός και το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα οι δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Η Αμερική έχει συγκλονιστεί από την υπόθεση της εξαφάνισης της Γκαμπριέλ και πολυάριθμα μηνύματα έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνική δικτύωσης σε μια προσπάθεια πολίτες να προσφέρουν βοήθεια για τον εντοπισμό της. Λογαριασμοί με χιλιάδες χρήστες στο Instagram παρακολουθούν την εξέλιξη της έρευνας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Παλαιό Φάληρο: Βρέθηκε πτώμα γυναίκας στη θάλασσα



Γυναίκα αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκε νεκρή στη θάλασσα κοντά στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Παλαιό Φάληρο.

Η γυναίκα, που εντοπίστηκε, είχε λευκά μαλλιά, ήταν ηλικίας περίπου 75 ετών και ύψους περίπου 1,65 μ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φορούσε μπλε παντελόνι και μαύρη μπλούζα, ενώ κοντά στη σορό βρέθηκαν ένα αμάνικο μπουφάν μαύρου χρώματος, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, ένα πουγκί που περιείχε είκοσι πέντε ευρώ και ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια.

Η σορός ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ πρόκειται να παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.



Χυδαίες εκφράσεις από τη μητέρα της κατηγορούμενης με το βιτριόλι – «Έλεος πια, βρωμιάρηδες, ζώα»


 

Επιθετική και με χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων παρουσιάστηκε η μητέρα της δράστριας, στην επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα.

Συγκεκριμένα, σε κλήση δημοσιογράφου από την εκπομπή «Τ Live» για να τη ρωτήσει αν ήθελε να μοιραστεί κάποιες σκέψεις για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, απάντησε με αγένεια και επιθετικότητα.

«Δεν ντρέπεστε λίγο, έλεος πια, βρωμιάρηδες! Ζώα είστε; Δεν σέβεστε τίποτα; Άντε από εκεί…» ήταν η απάντηση της μητέρας της 37χρονης κατηγορούμενης.



Lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα από σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου

 


Στο επίπεδο 4 μίνι lockdown του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας.

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.

Τα μέτρα που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές είναι τα κάτωθι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.




56χρονος ψέκασε 18χρονη στα μάτια με αποσμητικό χώρου


 

Με αποσμητικό χώρου, 56χρονος ψέκασε στο πρόσωπο18χρονη κοπέλα χθες το βράδυ στην Κίσσαμο Χανίων.

Ο δράστης συνελήφθη ομολόγησε την πράξη του και παρέδωσε στους αστυνομικούς το μπουκάλι με το αποσμητικό που χρησιμοποίησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 56χρονος έχει ψυχολογικά προβλήματα, γι αυτό με εντολή εισαγγελέα οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο Χανίων.

Ο 56χρονος εμφανίστηκε μπροστά στην 18χρονη κοπέλα, η οποία περπατούσε στον δρόμο και την ψέκασε στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια.

Το κορίτσι άρχισε να φωνάζει ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Η 18χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έγινε καθαρισμός στα μάτια της και στις 2 το μεσημέρι πήρε εξιτήριο με την προϋπόθεση να επανέλθει σε συγκεκριμένο χρόνο για να γίνει ένας δεύτερος καθαρισμός προκειμένου να μην έχει κάποιο πρόβλημα.

Μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και ύστερα από έρευνες εντοπίστηκε ο δράστης και συνελήφθη.

Το περιστατικό σημειώθηκε, στην περιοχή του Μαύρου Μόλου, όταν η 18χρονη κοπέλα επέστρεφε στο σπίτι της. 



Σύνοδος κορυφής Med9 σήμερα στην Αθήνα

 


Τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Med9 πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED, εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στην Αθήνα θα είναι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει κατά την διάρκεια της Συνόδου με τους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.

«Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος:

ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,

ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν,

ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,

ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι,

ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς,

ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης,

ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα,

ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα,

ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.





11,9% μπροστά η Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση ! Το 70% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ



Στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη ΔΕΘ, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 12 μονάδες (11,9%) στην αναγωγή επί των εγκύρων.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της  εταιρείας MRB και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR δείχνει στην πρόθεση ψήφου την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,9%.  Στις 8 Ιουλίου οπότε είχε δημοσιευθεί η τελευταία έρευνα της MRB η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στις 13 μονάδες (12,9%) στην πρόθεση ψήφου. 

Με διαφορά 11,9%, στην αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37,8%,

ΣΥΡΙΖΑ 25,9%, 

ΚΙΝΑΛ 7,7%, 

ΚΚΕ 5,8%,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,0%, 

ΜέΡΑ25 3,3%

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων,  η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 10,9%. Συγκεκριμένα τα ποσοστά είναι:  ΝΔ  34,6%, ΣΥΡΙΖΑ 23,7%,  ΚΙΝΑΛ 7 %, ΚΚΕ5,3%,  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,70%, ΜέΡΑ25 3% κλπ. 

Η αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτιμάται σίγουρα ή μάλλον θετικά από το 39,9% του συνόλου των ερωτηθέντων και από το 58,2% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. 

Εντονότερη είναι η αρνητική αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, το 70% του συνόλου των ερωτηθέντων αξιολογεί την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι 25,1% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.   

Επιφυλακτικοί φαίνονται είναι οι πολίτες απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, καθώς το 58,4% τα αξιολογεί ως «καθόλου  ή λίγο αποτελεσματικά», έναντι 30,4% που τα αξιολογεί ως «πολύ ή αρκετά» αποτελεσματικά. 

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το 50% εκτιμά ότι κινείται «μάλλον ή σίγουρα προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι 25,1% που εκτιμά ότι «κινείται σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση».