Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ηλ. Μόσιαλος: Η Κομισιόν άργησε να κάνει παραγγελίες

 



Αργοπορία στις παραγγελίες των εμβολίων χρεώνει στην Ε.Ε ο  καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εταιρία κάνει παζάρια με αγοραστές εκτός ΕΕ, αλλά μπορεί να απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές της AstraZeneca ή κάποιας άλλης εταιρίας με τρίτες χώρες, χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια», είπε μιλώντας στο MEGA και πρόσθεσε:

«Αλλά θέλω να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε. Οι Αμερικανοί έκαναν τα συμβόλαια τους από το καλοκαίρι, και πολλές άλλες χώρες. Η εταιρία λέει ότι το πρόβλημα δεν θα υπάρχει μετά το πρώτο τρίμηνο παραγωγής εμβολίων. Να μην ξεχνάμε και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορούσε τους Άγγλους όταν έδωσαν έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer την 1η Δεκεμβρίου, ότι το δίνουν με ελλιπή στοιχεία. Καθυστέρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου να δώσει έγκριση σε αυτό το εμβόλιο, και μετά αύξησαν την παραγγελία που είχαν από την Pfizer», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Άλλοι έκαναν τις παραγγελίες τους νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να είχε φροντίσει να κλείσει τις προαγορές. Ήδη είδαμε ότι η Pfizer συνεννοήθηκε με άλλη εταιρία για να παράξει 100 εκατ. δόσεις», συνέχισε ο κ. Μόσιαλος.

«Όλες οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας γίνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ποσότητες των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένες και δεσμευμένες. Το λογικό θα ήταν να υπάρχουν πιέσεις έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε συνεργασία και με άλλες εταιρίες», σημείωσε ο ίδιος.

«Σε ό,τι μας αφορά ως χώρα, δεν είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται τα πράγματα. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιασμένους 1,2 εκατ. Έλληνες. Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού μας, και περίπου 1 εκατ. αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Περίπου δηλαδή το 40-45% των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Αν η AstraZeneca δεν έχει πρόβλημα μετά το πρώτο τρίμηνο θα ενισχυθούν οι εμβολιασμοί. Στο χειρότερο σενάριο μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καλυφθεί όλοι οι ευάλωτοι, στο καλό σενάριο θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε καταστροφικό σενάριο», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Η Βρετανία προσπαθεί να ξεφορτωθεί Ευρωπαίους πολίτες -Τι τους τάζει

 



Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian να προσφέρει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο 2.000 λίρες συν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τους για να τους πείσει να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Χωρίς να το δημοσιοποιήσει το Λονδίνο, προσφέρει από 1ης Ιανουαρίου ένα πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής των πολιτών της ΕΕ στις χώρες τους στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τη μετά-Brexit εποχή μόλις μερικούς μήνες πριν εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για απόκτηση ιδιότητας μονίμου κατοίκου στη Βρετανία.

Το πρόγραμμα EU Settlement Scheme της βρετανικής κυβέρνησης, για την αίτηση εγκατάστασης στη Βρετανία, τυγχάνει σημαντικής προβολής, με διαφημίσεις παντού στη Βρετανία. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών στις πατρίδες τους, που αποκάλυψε ο Guardian.

Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ έχουν σιωπηρά προστεθεί σε όσους αλλοδαπούς προβλέπεται να έχουν οικονομικό κίνητρο αποχώρησης από τη Βρετανία, όπως δηλαδή οι μετανάστες.

Το κίνητρο των 2.000 λιρών (2.265 ευρώ) στον καθένα πολίτη συν το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου αντιβαίνει στη δεδηλωμένη πρόθεση των βρετανικών αρχών να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει στο έδαφός της τους πολίτες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες αξιωματούχων της ΕΕ αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης που αναφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση αιτημάτων εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών, με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τόσους είναι πλέον ευάλωτοι, ακόμη και άστεγοι.



Πηγή: skai.gr



Αριστεροί και ακροαριστεροί ετοιμάζονται για συλλαλητήριο αγνοώντας τα μέτρα για την πανδημία

 


Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια από ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, φοιτητικούς συλλόγους και μαθητικές οργανώσεις.

Το συλλαλητήριο προγραμματίστηκε από ακροαριστερές και αριστερές, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε αυτό θα συμμετέχουν ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΔΠΤΕ.

Παράλληλα ανεύθυνα ετοιμάζονται να παρευρεθούν και αριστεροί και ακροαριστεροί συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ.

Στην ΟΛΜΕ δεν αρέσει ούτε η θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και φυσικά ούτε η φύλαξη των πανεπιστημίων από κακοποιούς, συντρόφους αντιεξουσιαστές, και ακροαριστερές παρατάξεις.




Ταραντίλης : O ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα

 


«Είναι πραγματικά λυπηρό που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται τα ίδια τα γεγονότα και προκαλεί την κοινή λογική» τονίζει σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

«Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ για οποιοδήποτε πρόβλημα φταίει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην αρχή έφταιγε για τις συνέπειες της πανδημίας. Στη συνέχεια για τις οικονομικές επιπτώσεις της και την ύφεση σε όλη την ευρωζώνη. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φταίει επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή!» πρόσθεσε ο ίδιος και επεσήμανε πως είναι καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα.

«Επιτέλους, έχει το δικαίωμα να ζει στον δικό του κόσμο.  Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αγνοεί τί συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Και μπορεί να έχει τη δική του θέση, όχι, όμως και τη δική του πραγματικότητα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





Με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι οι ανήλικοι της Αργυρούπολης

 


Όπως ήταν φυσικό οι ανήλικοι αρνήθηκαν της βαρύτατες κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί. Οι τρεις ανήλικοι φέρονται ως μέλη σκληρής συμμορίας ανηλίκων στα νότια προάστια της Αθήνας.

Οι τρεις νεαροί αφέθηκαν ελεύθεροι από τον ανακριτή με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους καθώς και επιτήρηση από κοινωνικό λειτουργό.

Τα θύματα της συμμορίας των ανήλικων είναι δύο με το ένα να έχει δεχτεί χτυπήματα με μαχαίρι ενός ο άλλος νέος ξυλοκοπήθηκε άγρια. Οι δράστες τους άρπαξαν τηλέφωνα και χρήματα.

Σε βάρος των τριών κατηγορουμένων έχουν κατά περίπτωση απαγγελθεί κατηγορίες για ληστεία κατά συρροή, συμμορία, παράνομη οπλοφορία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, και οπλοχρησία.




Δολοφονική επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών στο Μενίδι

 


Δολοφονική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μενίδι, όταν μια ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Όλα άρχισαν λίγο πριν τις 08.30 το βράδυ της Τετάρτης, μια οργανωμένη ομάδα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί στην οδό Λιοσίων 42, στο ύψος του Δημοτικού σχολείου στο Μενίδι, επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν σπεύσει στο σημείο για να τους ελέγξουν. 

Από την δολοφονική επίθεση δεν υπήρξε τραυματισμός.

Άμεσα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ και όπως έγινε γνωστό μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 35 προσαγωγές ατόμων τα οποία έχουν οδηγηθεί στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Πολλά απο τα άτομα που έχουν προσαχθεί είχαν και αποθηκευμένες μολότοφ.



858 τα νέα κρούσματα - 274 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι

 



Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.