Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ο χάρτης εμβολιασμών στην Περιφέρεια

 


Μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν τακτικά τεστ ώστε να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού.



Η περιφέρεια που είναι πρώτη στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση είναι τα Ιόνια Νησιά με 55% του πληθυσμού και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 52% και η Αττική με 51%.

Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται αρκετά πίσω καθώς έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 39% του πληθυσμού.

Στα Ιόνιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, καθώς τις έχει λάβει το 47%. Στο Νότιο Αιγαίο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 39%. 

Στη Στερεά Ελλάδα έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 31%, ενώ έχει εμβολιαστεί το 32% του πληθυσμού σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Πελοπόννησο.



Νέο σαμποτάζ στη δημόσια υγεία από τον ΣΥΡΙΖΑ με διασπορά fake news

 


Για σαμποτάζ στη δημόσια υγεία εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ, απαντώντας στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση δήθεν ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες αγνοώντας την επιτροπή των ειδικών.

Αναλυτικά, το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ αναφέρει:

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βγάζει ανακοινώσεις με fake news ποντάροντας στο σαμποτάζ της εθνικής προσπάθειας για λίγους αντιπολιτευτικούς πόντους. Σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι δήθεν ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες αγνοώντας την επιτροπή των ειδικών.

Πρώτον ουδέποτε ζήτησε κανείς από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες. Αντίθετα το μόνο που άλλαξε ως προς τη χρήση μάσκας αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη μη υποχρεωτική χρήση της σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η μάσκα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό καθώς και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Δεύτερον η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της ίδιας της επιτροπής των ειδικών. Συγκεκριμένα στην ενημέρωση της 23/6/21 η κ. Χατζηευαγγέλου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Συνεπώς εισηγούμαστε την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.

Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δείξει πότε και πού μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήσης της μάσκας παραμένει απαραίτητη».

Δυστυχώς το σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία συνεχίζεται με βασικό εργαλείο τα fake news και την επένδυση στην καταστροφή. Ευτυχώς για τη χώρα όπως απέτυχαν 1,5 χρόνο τώρα, θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν.



Επικίνδυνη έξοδος από το Αφγανιστάν

 


Την Πέμπτη το βράδυ, χωρίς να ενημερώσουν τοπικούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν. Πολίτες εισέρρευσαν από την αφύλακτη πύλη και επιδόθηκαν σε λεηλασίες πριν καταφθάσει ο εθνικός στρατός. Ετσι τελειώνει η μακρότερη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αποσύρει τις τελευταίες μάχιμες μονάδες από τη χώρα, πάνω από 20 χρόνια μετά την εισβολή και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Τώρα, οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη μία περιοχή μετά την άλλη· εκτιμάται ότι μέσα σε δύο χρόνια θα τις ελέγχουν όλες. Οσο μακριά και αν μας φαίνεται αυτή η χώρα, το μέλλον του ταλαιπωρημένου λαού της μας αφορά άμεσα. Αφενός, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας είναι Αφγανοί, οπότε η επιδείνωση των συνθηκών στη χώρα τους θα ωθήσει κι άλλους προς την προσφυγιά. Αφετέρου, ο πολυπράγμων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βρει τρόπο να εκμεταλλευθεί την αμηχανία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το μέλλον του Αφγανιστάν.

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ να αναλάβει τη φύλαξη του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ. Ζητεί να μη χρειαστεί να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών που είναι ήδη εκεί (περίπου 600), να συμμετάσχουν δυνάμεις από την Ουγγαρία και το Πακιστάν, άλλες χώρες να παρέχουν υπηρεσίες (όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για τη φύλαξη του αεροδρομίου καθώς και τους αναγκαίους πόρους. Οσο επιδεινώνονται οι συνθήκες στη χώρα, είναι αναμενόμενο ότι οι ΗΠΑ, στη βιασύνη τους να φύγουν, θα ενδώσουν σε ολοένα και περισσότερες τουρκικές απαιτήσεις. Αυτό αφορά όχι μόνο όσα σχετίζονται με τη φύλαξη του αεροδρομίου αλλά πιθανώς και άλλα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα ΗΠΑ – Τουρκίας. Ενδεικτικό είναι ότι τελευταίως δεν ακούγονται πολύ τα καυτά ζητήματα των πυραύλων S-400 και της υποστήριξης που οι ΗΠΑ παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας. Οι ΗΠΑ προσφάτως άσκησαν κριτική στην Τουρκία για τη στρατολόγηση ανηλίκων σε περιοχές υπό τη κατοχή της στη Συρία, για τον τρόπο που διαχειρίζεται θρησκευτικές μειονότητες, και για τους S-400. Το φθινόπωρο θα δικασθεί στη Νέα Υόρκη η υπόθεση της κρατικής Halkbank, που κατηγορείται για την παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει κάποια ύφεση μεταξύ των δύο χωρών όσο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το Αφγανιστάν.

Τακτική του Ερντογάν είναι –για να «αφοπλίζει» ξένους παράγοντες– να φαίνεται ότι κάνει πίσω σε κάποια μέτωπα, χωρίς όμως να παραχωρεί τίποτα. Ετσι, ενώ τα ερευνητικά σκάφη που προκάλεσαν τόση ένταση πέρυσι βρίσκονται δεμένα, και ενώ ο Ερντογάν προχώρησε σε συζητήσεις με την Ελλάδα και τη Γαλλία, την ίδια ώρα δηλώνει ότι η Τουρκία δεν κάνει πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αζερμπαϊτζάν. Αρνείται να αποσύρει τους Σύρους μισθοφόρους του από τη Λιβύη, ισχυρίζεται ότι θα προχωρήσει σε εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένει στην παγίωση της διχοτόμησης της Κύπρου. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς, έως τώρα, κάποια επιτυχία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην τελευταία σύνοδό του, δεν αναφέρθηκε στην Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Συνεχίστηκε, όμως, η κουβέντα για περαιτέρω χρηματοδότηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και οι προμήθειες ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία εξελίσσονται απρόσκοπτα. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει «παραχωρήσει» τη διαχείριση της Τουρκίας στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν θα αξιοποιήσει την έξοδο των Αμερικανών από το Αφγανιστάν με κάθε δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό θα υπάρξει ύφεση στα καυτά μέτωπα μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, έως τη στιγμή που η Τουρκία θα μπορεί να επιβάλλει νέα κεκτημένα στις επιδιώξεις της. Το παιχνίδι, όμως, δεν είναι χωρίς ρίσκο. Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει την Αγκυρα να μην αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου. Ενδέχεται, λοιπόν, οι τουρκικές δυνάμεις να εμπλακούν σε μια διαμάχη πέραν των δυνατοτήτων τους και να πληγεί βαριά η εικόνα τους. Επίσης, συμμαχώντας με τον Βίκτορ Ορμπαν εντός ΝΑΤΟ (προς χαρά του Βλαντιμίρ Πούτιν), ο Ερντογάν υπογραμμίζει στα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. ότι και οι δύο ηγέτες πρεσβεύουν κάτι πολύ ξένο ως προς τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η φιλοδοξία, η αλαζονεία και οι τακτικισμοί του Ερντογάν οδηγούν σε νέους κινδύνους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι ΗΠΑ, που κρατούν όλη την τράπουλα σε σχέση με την Τουρκία, της δίνουν ένα ισχυρότατο χαρτί χωρίς να φαίνεται ότι λογαριάζουν τις πιθανές επιπτώσεις, ούτε στην Κεντρική Ασία, ούτε στην περιοχή μας.


Νίκος Κωνσταντάρας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Κτηνωδία Τούρκου κρέμασε τον γιό του έξω απο το αυτοκίνητο

 


Το γύρο των social media στην Τουρκία κάνει ένα βίντεο που τράβηξε οδηγός σε κεντρικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης.  

Το video δείχνει ένα ΚΤΗΝΟΣ "πα - ΤΕΡΑΣ" να έχει κρεμάσει ένα παιδάκι έξω από την πόρτα ενός αυτοκινήτου που είναι εν κινήσει. 

Οδηγός κατέγραψε το περιστατικό με το κινητό του και το ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα social media. Η αστυνομία άρχισε έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, τον οποίο και εντόπισε από την πινακίδα του αυτοκινήτου και τον συνέλαβε την ίδια ημέρα. 

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το ΚΤΗΝΟΣ, ισχυρίστηκε ότι με αυτό τον τρόπο ήθελε να τιμωρήσει τον τρίχρονο γιο του που είχε κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας.    

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο





Γαλλία: Απελάσεις ισλαμιστών εξπρές  - Αλλάζει το προφίλ των τρομοκρατών

 


Περισσότεροι από 250 άνθρωποι στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια. Με μια νέα πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης εντείνονται οι έλεγχοι σε υπόπτους για τρομοκρατία ή άλλα βαριά εγκλήματα με στόχο είτε την τιμωρία τους από τη γαλλική δικαιοσύνη είτε την άμεση απέλαση στις χώρες προέλευσης.

Ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι (Ifri) Μαρκ Εκέρ δηλώνει στη DW: «Το προφίλ των δραστών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς δεν είναι πια γάλλοι υπήκοοι, δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, ούτε έχουν πάει σε γαλλικό σχολείο. Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν έρθει πρόσφατα στη χώρα. Κάποιοι είχαν άδεια παραμονής, κάποιοι είχαν κάνει αίτηση ασύλου, ενώ άλλοι βρίσκονταν παρανόμως στη Γαλλία».

Όσοι απελάθηκαν δεν επιστρέφουν στη Γαλλία

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, στη Γαλλία έχουν καταγραφεί στις βάσεις δεδομένων 23.000 δυνάμει τρομοκράτες. 1.115 από αυτούς δεν είχαν ξεκαθαρισμένο στάτους παραμονής και έτσι οι αρχές απέλασαν περισσότερους από τους μισούς στις πατρίδες τους. Οι υπόλοιποι είτε εκτίουν ποινές, είτε βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης.

Τους γάλλους ειδικούς ανησυχεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι δράστες τρομοκρατικών ενεργειών δεν ήταν γνωστοί στις αρχές. Ο τσετσενικής καταγωγής Αμπουλάχ Α. ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο αποκεφάλισε τον καθηγητή ιστορίας Σαμουέλ Πατί, αλλά και ο Τυνήσιος, ο οποίος λίγο αργότερα σκότωσε τρεις ανθρώπους σε εκκλησία στη Νίκαια, ήταν άγνωστοι στις διωκτικές αρχές.

«Ο Τυνήσιος βρίσκονταν παράνομα στη Γαλλία και είχε εισέλθει στη χώρα περίπου ένα μήνα πριν από την τρομοκρατική επίθεση», εξηγεί ο Μαρκ Εκέρ.

Ανοιχτό παραμένει αν η αύξηση των απελάσεων αποκλιμακώσει την τεταμένη κατάσταση στον τομέα ασφαλείας στη Γαλλία. Ο γάλλος ειδικός θεωρεί μάλλον απίθανη μια επιστροφή στη Γαλλία όσων απελάθηκαν λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών εισόδου, αλλά και του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

 

Πηγή: DW - Αντρέας Νολ/ Στέφανος Γεωργακόπουλος

skai.gr



Επέτειος σήμερα για το κλάμα της Περιστέρας

 


Τα δάκρυα στα Λεγραινά. Χύνονται ποτάμι. Εφούσκωσε η θάλασσα. Έρχεται τσουνάμι...

Πέρασαν 6 χρόνια και ακόμη δεν ξέρουμε αν η Περιστέρα κλαίει επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας ή επειδή ο Αλέξης τα έκανε σκατά έδειξε την ανεπάρκεια του για την ζημιά των 100δις και το υπερ-ταμείο των 99 χρόνων και κατάλαβε τι τον περιμένει.

Ούτε ο Αϊνστάιν δεν είχε τόσο γρήγορη εξέλιξη.

Ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που το 2015 ήταν δασκάλα σε δημοτικό, το 2016 αποσπάτε διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν της άρεσε και το ίδιο έτος το 2016 αποσπάται το ΕΜΠ, το 2017 για να μην τους κράξουν επειδή την έκαναν πρύτανη νομιμοποιείται ώς διοικητική υπάλληλος, το 2018 διορίζεται ώς διδάσκουσα στο ΕΜΠ και το 2020 εκλέγεται επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τη δήλωση «Κάθε 5η Ιουλίου εγώ κλαίω» της Περιστέρας Μπαζιάνα, συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα, δεν κατάλαβε ποτέ γιατί την είπε και για τον πραγματικό λόγο που κλαίει εκτός την μεγαλύτερη πολιτική «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα μοναδική στα χρονικά και στην ιστορία της Ελλάδας.

«Τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή -ναι, κυριολεκτώ», είχε δηλώσει το 2018 σε συνέντευξή της η κ. Μπαζιάνα και ακόμα δεν ξέρουμε τον πραγματικό λόγο.

«Ο Τσίπρας το πήγε ως το όριο της αντοχής που είχε η χώρα. Μέσα σ’ αυτή τη δίνη δεν άλλαξε τον χάρτη των αξιών του, δεν τάχτηκε υπέρ των ισχυρών, είναι πάντα με την πλευρά των ανθρώπων του μόχθου. Υπάρχει μια αλήθεια που εκείνη την περίοδο καταπλακώθηκε μέσα στην ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης. Της αλήθειας ότι ο Τσίπρας το οδήγησε μέχρι εκεί που μπορούσε να το πάει, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης για ό,τι είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό αλλά και της ευθύνης μπροστά στο διακύβευμα. Γι' αυτό δεν δέχομαι τις κατηγορίες περί προδοσίας και εξαπάτησης. Δεν είχε άλλα στο μυαλό του κι άλλα έκανε, δεν είπε ψέματα, δεν οπισθοχώρησε. Πάλεψε να διαχειριστεί μια σκληρή, αμετακίνητη κατάσταση που ορθώθηκε μπροστά του άκρως απειλητική» είπε για να γελάει ο κόσμος και να εξοργίζεται περισσότερο με τον άντρα της και ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ.





Δείπνο Μητσοτάκη στην Αντίπαρο με Τζεφ Μπέζος, Άντερσον Κούπερ, Τομ Χανκς, Μπάρι Ντίλερ

 


Η εικόνα της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με τα παρακμιακά χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό φαίνεται σε όλους τους τομείς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Αντίπαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, και έδωσε το «παρών» σε δείπνο με τον επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος, τον μεγαλοεπιχειρηματία και παραγωγό του Χόλιγουντ Μπάρι Ντίλερ, την κορυφαία σχεδιάστρια μόδα Νταιάν φον Φούρστενμπεργκ, τον δημοφιλή ηθοποιό Τoμ Χανκς με την σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον αλλά και τον δημοσιογράφο του CNN Άντερσον Κούπερ.

H βραδιά, κύλησε με χαλαρή συζήτηση για το ελληνικό καλοκαίρι, τα νησιά, την σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας, τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και για σχέδια να γυριστούν κι άλλες ταινίες στη χώρα μας.




70 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο


 

Σχεδόν 70 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα στις οποίες συνολικά επιχείρησαν 985 πυροσβέστες με 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 421 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Όλες οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο.



Συντριβή C-130 στις Φιλιππίνες

 


Ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων που μετέφερε στρατεύματα μάχης συνετρίβη κατά την προσγείωση νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, σε νότια επαρχία της χώρας. Σε 45 ανέρχονται οι νεκροί εκ των οποίων τουλάχιστον 29 στρατιώτες -επιβάτες του αεροσκάφους- είναι νεκροί και δύο πολίτες, ενώ 50 άτομα έχουν διασωθεί από τα φλεγόμενα συντρίμμια. 



Αυτόπτες μάρτυρες είδαν στρατιώτες να πηδούν από το C-130 λίγο πριν τη συντριβή και την έκρηξη που σημειώθηκε αμέσως μετά. Το αεροπορικό δυστύχημα συνέβη κοντά στο αεροδρόμιο του Τζόλο, στην επαρχία Σούλου, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται καθώς στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 96 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις πιλότοι και πέντε μέλη του πληρώματος.



Το Lockheed C-130 Hercules ήταν ένα από τα δύο πρώην αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που παραδόθηκαν φέτος στις Φιλιππίνες ως μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Το αεροσκάφος φέρεται να συνετρίβη καθώς δεν κατάφερε να μπει στο διάδρομο προσγείωσης.

Πολλοί επιβαίνοντες είχαν λάβει πρόσφατα τη βασική στρατιωτική τους εκπαίδευση και είχαν σταλεί σε αυτό το νησί στο πλαίσιο μιας κοινής επιχειρησιακής δύναμης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε αυτή την περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ο στρατός έχει πολύ αισθητή παρουσία στις νότιες Φιλιππίνες λόγω της δράσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, που θεωρείται από την Ουάσινγκτον τρομοκρατική οργάνωση.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ αποτελείται από ένα δίκτυο μαχητών στους οποίους αποδίδονται αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές ξένων τουριστών και χριστιανών ιεραποστόλων.


Πηγή : Cnn.gr



Tσακρής στον ΣΚΑΪ: Είμαστε σε τροχιά τέταρτου κύματος κορωνοϊού

 


Σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορωνοιού ακόμη και εντός Αυγούστου, επιβεβαιώσε πως είμαστε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας, κληθείς να σχολιάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή την στιγμή όλη την Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και την χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαικά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πιθανό ακόμη και εντός του καλοκαιριού να δούμε τοπικές εστίες υπερμετάδοσης και εκεί θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής συμπληρωματικών μέτρων.

Ο κος Τσακρής, επεσήμανε την αναγκαιότητα και την αξία του εμβολιασμού, σε αυτή τη φάση. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πλέον νεαρές ηλικίες, και σε αυτές ακριβώς αναμένουμε πλέον να βλέπουμε εξάρσεις του ιού.

"Οι νέοι θα λέγαμε στην ουσία οδηγούν αυτή τη στιγμή την πανδημία, γενικότερα σε ευρωπαικό επίπεδο" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν συντεταγμένα μέτρα και οι νέοι να καταλάβουν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.


Πηγή: skai.gr



Κεφαλονιά: Στάχτη 10.000 στρέμματα δάσους

 


Οριοθετήθηκαν όλα τα πύρινα μέτωπα, τα οποία από το μεσημέρι του Σαββάτου έκαιγαν στην Νότια πλευρά της Κεφαλονιάς.

Λόγω της πυρκαγιάς είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα, Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στις οικίες τους.

Ο υπολογισμός, πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνες έχουν γίνει στάχτη ενώ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καθώς μέσα στα δάση υπήρχαν στάβλοι με ζώα, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να σωθούν και κάηκαν.








Τραγωδία στην Κύπρο με 4 νεκρούς


 

Τραγωδία άνευ προηγουμένου στην Κύπρο. 

«Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Ιουλίου στην περιοχή του Αρακαπά στην ορεινή Λεμεσό, έκαψε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και στοίχησε τη ζωή σε 4 ανθρώπους.



Αργά το απόγευμα της Κυριακής  η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στα μέτωπα είναι διαχειρίσιμη, ενώ οι πυρόπληκτες περιοχές κηρύχθηκαν ασφαλείς.

Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια μικρή εστία, όταν ο ύποπτος, ηλικίας 67 ετών έκαιγε χόρτα για να καθαρίσει το χωράφι του και μία σπίθα ξέφυγε σε κοντινή απόσταση που υπήρχαν χόρτα. Από εκεί, άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 67χρονου, που μεταφέρθηκε ως ύποπτος στο Περιφερειακό Δικαστήριο Λεμεσού και διατάχθηκε να τεθεί υπό οκταήμερη κράτηση.


Μετά την αύξηση των κρουσμάτων σενάριο για επιστροφή της μάσκας

 


Ο τετραψήφιος αριθμός -1.001- κρουσμάτων προχθές έπειτα από πολλές ημέρες σταθεροποίησης του σε τριψήφιο, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους όλων για μια ενδεχόμενη και όχι πολύ μακρινή ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης.

Τα σενάρια είναι πολλά μετά και την εκτίναξη των κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα τα κρούσματα του Σαββάτου που ξεπέρασαν τα 1.000, οι ειδικοί περιμένουν να δουν την άνοδο του κύματος πριν από το τέλος Ιουλίου που εκτιμούσαν αρχικά.

Η ανατροπή της καλής και ελεγχόμενης επιδημιολογικής πορείας πιθανότατα θα ανατρέψει και το χαλαρό ελεγκτικό πλαίσιο που είχε τεθεί στους πολίτες από τους αρμόδιους. Το πρώτο μέτρο που όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί και πάλι είναι η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους - μέτρο του οποίου η άρση είχε προβληματίσει αρκετά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όπως έδειξε και η αυστηρή σύσταση για τον τρόπο χρήσης της μάσκας την περασμένη Πέμπτη την οποία έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

To μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης γράφει στο facebook :

"Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:

1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα

2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα

3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα

4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα" έγραψε ο ειδικός, παραθέτοντας τους αριθμούς που πυροδοτούν την ανησυχία στο μέγιστο.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε και τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:

α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)

β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)

γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα

δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Gkikas Magiorkinis
10 ώρες πριν

Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:
1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:
α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

445
11
30


Αποχαιρέτησε η Ελλάδα τους Ολυμπιακούς Τσεχία - Ελλάδα 97-72


Κατώτερη των περιστάσεων, η Ελλάδα έκανε αποκαρδιωτική εμφάνιση, γνώρισε τη συντριβή από την Τσεχία (97-72) στον τελικό της Βικτόρια και την είδε να προκρίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Άντερσον, Κρέγιτς


ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 32-22, 50-43, 81-54, 97-72


ΤΣΕΧΙΑ (Γκίνζμπουργκ): Άουντα 20 (7/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 3/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μπάλβιν 14 (4/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 3/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μποχάτσικ 15 (3), Παλίζα, Πέτερκα, Σαμούρα, Σατοράνσκι 12 (2/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/4 βολές), Σιλμπ 8 (4/4 δίποντα), Σενάλ 9 (3/4 τρίποντα), Σιρίνα 3 (1), Βέσελι 16 (7/9 δίποντα, 2/2 βολές, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα), Βιοράλ


ΕΛΛΑΔΑ (Πιτίνο): Αντετοκούνμπο, Καλάθης 9 (3/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3 ασίστ, 3 λάθη), Χρυσικόπουλος 3 (1), Γιαννόπουλος 3 (1), Κασελάκης, Κατσίβελης 5 (1/1 δίποντο, 3/4 βολές), Καββαδάς, Λαρεντζάκης 12 (2/3 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/2 βολές), Μήτογλου 12 (4/6 δίποντα, 4/5 βολές, 4 ριμπάουντ), Παπαγιάννης 14 (7/9 δίποντα), Ρογκαβόπουλος 3 (1), Σλούκας 11 (2/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 2 ασίστ, 3 λάθη)


Τα ομαδικά στατιστικά της Τσεχίας: 26/34 δίποντα, 11/25 τρίποντα, 12/16 βολές, 37 ριμπάουντ (26 αμυντικά - 11 επιθετικά), 25 ασίστ, 11 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 17 λάθη


Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 19/34 δίποντα, 8/26 τρίποντα, 10/15 βολές, 25 ριμπάουντ (14 αμυντικά - 11 επιθετικά), 12 ασίστ, 9 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 14 λάθη



Εμβολιάζονται και τα... λεμόνια


 

Τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να γίνουν προϊόντα πολυτελείας καθώς διάφορες ποικιλίες κινδυνεύουν από αρρώστιες

Έχει ζέστη και αέρα συνήθως στην τεράστια έκταση καλλιέργειας εσπεριδοειδών στο Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας, περίπου μια ώρα έξω από το Λος Άντζελες.

Ο ερευνητής Κίραν Γκάντχεβ δείχνει νεαρές λεμονιές, ύψους μόλις μισού μέτρου, που μόλις εμβολιάστηκαν… όχι κατά του κορωνοϊού αλλά στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας εσπεριδοειδών του Πανεπιστημίου Ριβερσάιντ. Για να εμβολιάσει τις λεμονιές ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Όπως εξηγεί: «Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι φλοιού από ένα μολυσμένο δέντρο, κόβουμε τον κορμό κάθετα και οριζόντια. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κομμάτι του μολυσμένου δέντρου στο υγιές».

 Ο μολυσμένος φλοιός φέρει ίχνη από το γενετικό υλικό ενός ιού, που οδηγεί στο κιτρίνισμα των φύλλων, ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των φρούτων που τελικά παράγει το δέντρο (Yellow Vein Disease). Μάλιστα οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν τα πρώτα ίχνη της εμφάνισης της νόσου ακόμη και στα φύλλα νεαρών δέντρων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των δέντρων μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μικρή δόση του ιού και να μην μολυνθεί ξανά. Όπως εξηγεί ο Γκάντχεβ, το νέο εμβόλιο για τα εσπεριδοειδή βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών μελετών, ενώ διερευνάται παράλληλα η ασφάλειά του.

H επικίνδυνη ασθένεια Citrus Greening

Οι μελέτες του Πανεπιστημίου Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας επικεντρώνονται σε διάφορες ασθένειες των εσπεριδοειδών, όπως η ιδιαίτερα ανησυχητική νόσος Citrus Greening ή «ασθένεια των πράσινων εσπεριδοειδών», όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί. Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας, Γεώργιος Βιδαλάκης: «Το φυτό σταματά να φωτοσυνθέτει, οι ρίζες πλέον χάνουν τη δύναμη να αναπτυχθούν και το δέντρο σε λίγα χρόνια μας αποχαιρετά».

Η ασθένεια προέρχεται από την Κίνα. Από το 2005 εντοπίζεται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδίως στην Φλόριντα. Ήδη έχει οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς λεμονιών και πορτοκαλιών. Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για οικονομικές απώλειες εκατομμυρίων μακροπρόθεσμα.

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών

Ένας επιπλέον παράγοντας που ευνοεί την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στα εσπεριδοειδή είναι η κλιματική αλλαγή. Ο Γεώργιος Βιδαλάκης παρατηρεί: «Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, είναι γεγονός. Μειώνεται ο κύκλος ζωής ορισμένων εντόμων και μεταλλάσσονται οι βιότοποι». Σύμφωνα με τον ειδικό, το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες επικίνδυνες ασθένειες είναι επίσης κληρονομικές. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδέχεται στο μέλλον τα λεμόνια και τα πορτοκάλια να γίνουν είδη πολυτελείας, αν δεν προστατευθούν άμεσα. Δεν θα εξαφανιστούν, όπως λέει, αλλά ενδεχομένως να ακριβύνουν, ενώ η συγκομιδή τους θα γίνεται σε ορισμένες μόνο περιόδους.

Στο πλαίσιο του Κλινικού Προγράμματος Προστασίας Εσπεριδοειδών, το οποίο διευθύνει ο Γ. Βιδαλάκης, μεγάλο βάρος πέφτει επίσης στην καλλιέργεια υγιών μοσχευμάτων εσπεριδοειδών που θα μπορέσουν να δώσουν μελλοντικά λύσεις σε αγρότες και κηπουρούς. «Χωρίς τις έρευνές μας, πολλές ασθένειες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σαν πυρκαγιά». Ωστόσο μέχρι να εγκριθούν αντίστοιχα εμβόλια για τα εσπεριδοειδή, μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

 

Καταρίνα Βίλχελμ, ARD Λος Άντζελες

Πηγή: Deutsche Welle