Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

«Πόρτα» Παλαιστινίων σε Άγκυρα για ΑΟΖ: Έχουμε σύνορα με Αίγυπτο, Ισραήλ και  Κύπρο, όχι με Τουρκία


 

Νέα "πόρτα" των Παλαιστινίων στην Άγκυρα, και μάλιστα με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τόνο. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Παλαιστινιακού Κράτους Ριάντ Μάλκι απέκλεισε σε δήλωσή του οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ του Κράτους της Παλαιστίνης και της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών  Μάλκι κατέστησε σαφές ότι "δεν υπάρχει καν σκέψη αυτή τη στιγμή για συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία".


Και πρόσθεσε "Έχουμε σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι με την Τουρκία"

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι, δήλωσε ότι αυτή η διευκρίνιση δόθηκε πολλές φορές στον Τύπο εδώ στην Ελλάδα όπως επίσης και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στην πρεσβεία και επανέλαβε ότι το Κράτος της Παλαιστίνης τηρεί το διεθνές δίκαιο χωρίς εξαίρεση και του δικαίου της θάλασσας "UNCLOS "(το οποίο τονίζουν ότι συνυπέγραψαν το 2015 παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και επιθέσεις του Ισραήλ στην κυριαρχία της γης και της θάλασσας μας). 

Ο Πρέσβης Τουμπάσι πρόσθεσε, ότι "επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα πάντα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα αμοιβαία συμφέροντά μας για τη διαφύλαξη της Ειρήνης, της Ευημερίας και της Ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους".

 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Σε κρίσιμη κατάσταση πατέρας που ξυλοκοπήθηκε άγρια από νεαρούς που παρενοχλούσαν την κόρη του


 

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ένας Ρουμάνος στο Άργος το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουνίου. Ο άνδρας πήγε να ζητήσει τον λόγο από 10 άτομα που φέρονται να παρενοχλούσαν την ανήλικη κόρη του. Τα αίματα άναψαν με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του άτυχου πατέρα.

Οι πέντε κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο Πέμπτη 24.06 καθώς πήραν προθεσμία από την ανακρίτρια Ναυπλίου στην οποία οδηγήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης. Οι δύο από τους πέντε αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούνται για συμμετοχή στη συμπλοκή που εκτυλίχθηκε στο χώρο της λαϊκής αγοράς.

Ο ένας από αυτούς που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος, λόγω του ότι είναι τραυματίας από προηγούμενη συμπλοκή με Αιγύπτιους.

Ο πατέρας παλεύει για τη ζωή του, νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση στην Τρίπολη, όπου και διακομίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του anagnostis.org οι έρευνες στράφηκαν σε χούλιγκανς, καθώς μέλος του συνδέσμου κρατήθηκε και ανακρίθηκε από την ασφάλεια του Άργους. Ωστόσο τα κίνητρα που οδήγησαν στον βάναυσο ξυλοδαρμό φαίνεται πως είχαν να κάνουν με προσωπικές διαφορές και όχι με κάποια αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων.

Ο άτυχος άνδρας που υπέστη τον ξυλοδαρμό διασωληνώθηκε στη νευροχειρουργική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.




Επιστολή Μάγδας Φύσσα προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τον Βελόπουλο: «Προστατεύστε με»

 


Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα έστειλε η Μάγδα Φύσσα με την οποία ζητεί την προστασία του, με αφορμή τα περί «αποζημίωσης» 800.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τη δολοφονία του γιου της, που διακινεί ψυεδώς όπως λέει ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος.

Μεταξύ άλλων η Μάγδα Φύσσα κάνει λόγο για ένα χοντροκομμένο ψέμα και αναφέρει στην επιστολή της «σας καθιστούμε κοινωνό της αλήθειας και σας καλούμε να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο προς αποτροπή περαιτέρω διάδοσης, εξασφαλίζοντας ότι οι ανωτέρω ψευδείς πληροφορίες σε βάρος μας, διακινούμενες από τον αρχηγό του κοινοβουλευτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” δεν θα διαδοθούν εντός της Βουλής των Ελλήνων.

Η επιστολή

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,


Απευθύνομαι σ’ εσάς και ζητώ την προστασία σας, γιατί ένα εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου, το οποίο μάλιστα έχει και τη θέση προέδρου κόμματος, διακινεί στον δημόσιο χώρο μια ψευδή πληροφορία που στρέφεται προσωπικά εναντίον μου και κατ’ επέκταση εναντίον της οικογένειάς μου.


Τις τελευταίες βδομάδες ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» υποστηρίζει στις τηλεοπτικές του εκπομπές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν έχω λάβει «αποζημίωση» 800.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τη δολοφονία του γιου μου.


Πρόκειται, βέβαια, για ένα χοντροκομμένο ψέμα. Αν και είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ασκήσει μέχρι σήμερα αγωγή αποζημίωσης ούτε έχουμε λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. Η «πληροφορία» αυτή διοχετεύθηκε σκοπίμως από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής την ημέρα που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την προφανή σκοπιμότητα να σκιαστεί αυτή η σημαντική δικαστική ετυμηγορία και να παρουσιαστώ εγώ ότι δήθεν πανηγυρίζω για την είσπραξη αυτού του ποσού και όχι για τη δικαίωση της θυσίας του Παύλου. Αλλά ακόμα και τότε, εκείνοι που διέπραξαν αυτή την αθλιότητα υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση και εξαφάνισαν από το διαδίκτυο τις σχετικές συκοφαντικές «πληροφορίες».


Και τώρα έρχεται ο αρχηγός ενός κόμματος της Βουλής να επαναλάβει τα ίδια. Ενδεικτικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter στις 29.4.2021 ο κ. Βελόπουλος έγραψε τα ακόλουθα:


«Το ότι είναι μισελληνικό το νεοελληνικό κράτος της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ αποδεικνύεται εύκολα: Γρηγορόπουλος: Αποζημίωση 252.000 ευρώ (σωστά).

Μάνα Φύσσα: Αποζημίωση 800.000 ευρώ (σωστά). Μυρτώ: Αποζημίωση 0 ευρώ (έγκλημα). Πείτε μου κάνουμε λάθος;» (https://twitter.com/velopky/status/1387704014347902981)


Από κάτω, οι ακόλουθοί του φέρονται να συμφωνούν κατά 96,2% ότι το κράτος είναι «μισελληνικό» γι’ αυτό τον λόγο. Την ανάρτηση αυτή αναπαρήγαγαν στη συνέχεια και οι βουλευτές του κόμματος στους δικούς τους λογαριασμούς.


Τα ίδια επαναλήφθηκαν από τον κ. Βελόπουλο και στην προσωπική του τηλεοπτική εκπομπή στις 17.5.2021 (https://www.facebook.com/KontraRexe/posts/1975534049268469, στο 5:10΄).


Θεωρούμε απαράδεκτο σαν οικογένεια του Παύλου να διακινούνται κατασκευασμένες πληροφορίες σε βάρος μας και δη από μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σας καθιστούμε κοινωνό της αλήθειας και σας καλούμε να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο προς αποτροπή περαιτέρω διάδοσης, εξασφαλίζοντας ότι οι ανωτέρω ψευδείς πληροφορίες σε βάρος μας, διακινούμενες από τον αρχηγό του κοινοβουλευτικού κόμματος «Ελληνική Λύση» δεν θα διαδοθούν εντός της Βουλής των Ελλήνων.


Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή


Μάγδα Φύσσα



Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και αλλαγές στον ποινικό κώδικα

 


Τρεις «κομβικές πρωτοβουλίες», ξεχώρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτές είναι: το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, το καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός σημείωσε: 

«Συνεδριάζουμε για έκτη φορά φέτος, τον έκτο μήνα του χρόνου και θα ήθελα απλά εισαγωγικά να επισημάνω ότι καθώς πλησιάζουμε πια στα δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, έχουμε προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα μας».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «τα συγχαρητήρια που αξίζουν τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του κυρίου τμήματος των πανελληνίων εξετάσεων. Ανεξάρτητα από τους τελικούς βαθμούς και από τα αποτελέσματα θα επαναλάβω ότι για τους νέους μας ήταν μόνο ένας σταθμός από τους πολλούς που θα έχουν στη ζωή τους και ένα μόνο στοίχημα από τα πολλά που έχουν να κερδίσουν για την πρόοδό τους, την προκοπή τους. Όμως και αυτή η χρονιά απέδειξε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει αδυναμίες που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τη λύση τους.

Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κομβική μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, νομοθετική πρωτοβουλία που θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου.  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου.

Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη.

Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό που, δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο διαρκεί εδώ και χρόνια».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφερόμενος στην παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, γιατί όπως είπε: 

«οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου. Και είναι αλήθεια και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία, όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τελευταία, άλλωστε, δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της φέρνει αποτελέσματα μόνο όταν τίθενται στη διάθεση, στα χέρια των ειδικών.

Και με τη νέα διάταξη δυνάμεών της, η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη. Κι εκείνη, βέβαια, θα έχει τον τελικό ρόλο και λόγο για να κρίνει δίκαια. Θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν -όπως ξέρουμε- των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα. Θυμίζω ακόμα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».

Ολοκληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται «και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. Όλες, όμως, κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025. Και αυτό ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος».




Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.


Κατά έναρξη της συνάντησής τους είχαν τον παρακάτω διάλογο:


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα αγαπητή μου Στέλλα. Πολύ χαίρομαι που σε υποδέχομαι στην Αθήνα, καθώς πιστεύω, ότι φτάνουμε πια στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Και, βέβαια, η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία έχουν χορηγηθεί πια σε συμπολίτες μας. Αλλά από δω και στο εξής ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν. Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Και, βέβαια, να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τώρα όμως δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και, βέβαια, είναι απολύτως ασφαλή όλα τα εμβόλια, να το τονίσω και αυτό, έχει τη σημασία του να το λέμε. Οπότε, θα ήθελα στο πρόσωπό σου να ευχαριστήσω συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πήρε τη δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση μεταξύ χωρών, φτωχότερων, πιο πλούσιων, μεγάλων, πιο μικρών, αυτό νομίζω ήταν μία σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Πολύ σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας. Και θεωρώ επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για το τί μπορούμε να κάνουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από τα θέματα υγείας, μία συζήτηση στην οποία και εσύ θα έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπότε και πάλι χαίρομαι πολύ που σε υποδέχομαι στην Αθήνα. Σε ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα.


Στ. Κυριακίδου: Θα μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω για τη συνάντηση σήμερα να πω πόσο χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου σε αυτή τη συνάντηση, να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη τη δική σας, της Ελλάδας, του Υπουργού σε όλη αυτή τη διάρκεια της πανδημίας. Είχα την ευκαιρία, σήμερα, να επισκεφτώ και ένα κέντρο εμβολιασμού, είχαμε και μία συζήτηση με τον Υπουργό για τα θέματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Για εμάς έχει εξαιρετική σημασία να προχωρήσει -όπως είπατε και εσείς- το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλα τα κράτη-μέλη. Βρισκόμαστε σε μία -θα έλεγα- εύθραυστη φάση της πανδημίας όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός. Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξή σας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και για όλες τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει. Είναι φανερό ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και με δομικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά κρίσεις που μπορεί να έχουμε μπροστά μας. Για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο όπως είχαμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια. Έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους. Όπως και με τα εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 – 2023 και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις. Σε όλα τα κράτη – μέλη αυτό που παρακολουθούμε, σήμερα, είναι μία θα έλεγα καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ευτυχώς και στις νοσηλείες, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως ξέρετε ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι’ αυτό θέλω να σας εκφράσω πραγματικά τις ευχαριστίες, τις δικές μου, της Επιτροπής, της Προέδρου για όλη τη στήριξη της Ελλάδας όλον αυτό το δύσκολο ενάμιση χρόνο και θα είμαστε δίπλα σας για να μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί ώστε να εξέλθουμε το συντομότερο της πανδημίας.


Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.






Βασιλακόπουλος: «Ο Θεός μας φύλαξε και δεν είναι ο Πολάκης υπουργός Υγείας»

 


O πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλοκάπουλος μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο και επεσήμανε μέσα σε άλλα ότι ο φόβος για την έλευση της μετάλλαξης “Δέλτα” είναι κίνητρο για να εμβολιαστούν όλοι. 

«Ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε από την μετάλλαξη “Δέλτα” είναι να εμβολιαστούμε», οι άσχημες εξελίξεις αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, υπογράμμισε. 

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη τόνισε ότι κάνουν κάνουν κακό στην εμβολιαστική καμπάνια ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο Θεός μας φύλαξε και δεν είναι ο Πολάκης υπουργός».

Ο καθηγητής είπε επίσης πως «Αν φτάσουμε σε επίπεδα 75-80% πλήρως εμβολιασμένων τότε θα έχει λήξει το θέμα της πανδημίας».



Αρκετά με τις προκλήσεις «Παγώνουν» τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία μετά το tweet Ζάεφ

 


Εάν νομίζει ο Ζάεφ ότι έχει να κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα που τα δεχόταν όλα και ξεπουλούσε τα πάντα είναι γελασμένος. Και εάν νομίζει ότι με το να προκαλεί κάνει καλό στην χώρα του είναι επίσης γελασμένος.

Την έντονη δυσφορία της Αθήνας προκάλεσε η ανάρτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, που ανέφερε στο Twitter πως «βρίσκομαι στο στάδιο του Αμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», παραλείποντας το «Βόρεια» από το όνομα της χώρας του.

Η ανάρτηση πρόκληση που ενισχύει τις προκλήσεις από την αρχή του Euro2020, έφθασε εντός λίγων δευτερολέπτων στο Μαξίμου, με την αντίδραση να φτάνει στο «ώς εδώ και μη παρέκει».

Το Μαξίμου όπως είναι φυσικό έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και τα δύσκολα για τα Σκόπια τώρα αρχίζουν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θύμισε ποιες ήταν οι διαφωνίες της Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος είπε πως η Ν.Δ. είχε εκφράσει τις βασικότερες αντιρρήσεις της στο θέμα «γλώσσα και ταυτότητα», που το τελευταίο διάστημα επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια. 

Κατόπιν αυτών των προκλήσεων, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο… «και βλέπουμε αν και» η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα.



Παραδόθηκε ο εφοπλιστής που εμπλέκεται στη δολοφονία της Χριστίνας Κλουτσινιώτη

 


Παραδόθηκε στις αρχές της Ζακύνθου, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια,  ο εφοπλιστής που φέρεται να εμπλέκεται στην δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη.

Σε βάρος του εφοπλιστή είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εμπλοκή στην υπόθεση της δολοφονίας της Χριστίνας Κλουτσινιώτη, συζύγου του επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη.

Ο εφοπλιστής ήταν μεταξύ των ατόμων που αναφέρονταν στην πολυσέλιδη δικογραφία, καθώς, όπως αναφερόταν, σκάφος του εμπλέκεται στη δολοφονία.

Με βάση το ένταλμα, κατηγορείται για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Όπως φαίνεται από πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, το αυτοκίνητο και το σκάφος του εφοπλιστή χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι και οι αστυνομικοί θεωρούν πως είχε γνώση του σχεδίου δολοφονίας.



Εγκρίθηκε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας

 


Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας. Επόμενο στάδιο είναι η ψήφισή της από την ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε πολύ περήφανος για αυτή την εξέλιξη και επεσήμανε ότι η εν λόγω νομοθεσία όχι μόνο θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αλλά θα ενδυναμώσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους Έλληνες εταίρους.

«Καθώς αυτό το σημαντικό διακομματικό νομοσχέδιο οδεύει προς κατάθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για πλήρη εξέταση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας βελτιώνει την αμυντική της συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπι.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ Κατερίνα Σώκου μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει 125 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, εξουσιοδοτεί την ταχεία μελλοντική παράδοση F-35 στα οποία περιλαμβάνονται και τα αεροσκάφη που δεν θα δοθούν στην Τουρκία, απευθείας δάνεια της αμερικανικής κυβέρνησης για προμήθεια στρατιωτικού υλικού αλλά και προμήθεια πλεονάζοντος υλικού κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα.


Πηγή: skai.gr



12,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτος ο Τσίπρας δεύτερος ο ΚΑΝΕΝΑΣ

 


Ο εχθρός του Αλέξη Τσίπρα είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ και δεν μπορεί να τον περάσει με τίποτα. Μάλιστα η διαφορά του ΚΑΝΕΝΑ από τον Αλέξη Τσίπρα είναι στο 13%.

Μεγάλο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του OPEN.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: 



Νέα Δημοκρατία 36,9%, 

ΣΥΡΙΖΑ 24%, 

ΚΙΝΑΛ 6,8%, 

ΚΚΕ 5,5%, 

Ελληνική Λύση 4%, 

ΜέΡΑ25 3,3%. 

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14,6%.



Στο ερώτημα προς τους πολίτες ποιον εμπιστεύονται περισσότερο ως πρωθυπουργό, το 39% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 35% απαντούν ΚΑΝΕΝΑΣ και το 22% τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με την πανδημία οι ερωτηθέντες μεταξύ άλλων, απάντησαν στο αν εκτιμούν πως πρέπει να καταργηθούν οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους με το 46% να απαντά ΝΑΙ και 41% ΟΧΙ.

Παράλληλα, εκφράζουν την άποψη τους για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, σημειώνοντας πως 57% εκτιμά πως πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά ενώ το 32% διαφωνεί.

“Αγκάθια” για την κυβέρνηση φαίνεται πως αποτελούν η εγκληματικότητα και το εργασιακό. Το 48% των πολιτών δήλωσαν πως αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς στην καθημερινότητα τους συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια.

Παράλληλα το 55% πιστεύει πως η δυνατότητα διευθέτησης του ωραρίου εργασίας με τον εργοδότη, θα λειτουργήσει αρνητικά για τους εργαζόμενους.

Δείτε όλη την δημοσκόπηση :



Επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές στο σπίτι του Μπαλάσκα


 

Επίθεση με μπογιές πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης ο φεμινιστικός τομέας των αντιεξουσιαστών Ρουβίκωνας στο σπίτι του συνδικαλιστή της αστυνομίας Σταύρου Μπαλάσκα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι αυτό δεν μένει ο ίδιος αλλά η πρώην σύζυγός του με τα δύο τους παιδιά.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του αναφορικά με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τις ενέργειες του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου αμέσως μετά το ειδεχθές έγκλημα.

«Είναι βλάκας», έλεγε χαρακτηριστικά, ο Στ. Μπαλάσκας, αναφερόμενος στον 33χρονο καθ' ομολογία δολοφόνο. «Εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν ήταν ατυχές γεγονός, μέσα στον θυμό του, αν ήταν ''τα 'χασε και τρελάθηκε'', εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή», τόνιζε μεταξύ άλλων.



Συνελήφθη ο Βούλγαρος βιαστής των Πετραλώνων

 


Συνελήφθη εχθές το βράδυ ο 35χρονος Βούλγαρος που κατηγορείται για τον βιασμό της καθαρίστριας στα Πετράλωνα.

Ο 35χρονος, που κατηγορείται για παράνομη κράτηση και βιασμό της 50χρονης καθαρίστριας στα Πετράλωνα, συνελήφθη, το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου κρυβόταν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ.

Ο αλλοδαπός κακοποιός αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψη του, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ. 

Μαζί με τον αλλοδαπό κακοποιό συνελήφθη και ένας άνδρας, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία.

Ο  βιαστής κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ενώ σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο κακοποιός είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί το 2015 για τον βιασμό μιας νεαρής φοιτήτριας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή διατάραξης οικιακής ειρήνης και κακοποίηση ζώων, ενώ αποφυλακίστηκε το 2020 με τον νόμο έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Παρασκευόπουλου.



Μητσοτάκης: Η Γραμμή 4 του Μετρό θα αλλάξει την Αθήνα

 



Η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό είναι «το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης έναρξης των εργασιών.


«Είναι ένα έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα εξυπηρετήσει σχεδόν 400.000 συμπολίτες μας. Θα καλύψει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα προσδώσει σημαντική αξία στις περιουσίες σε αυτές τις περιοχές. Θα δώσει πρόσβαση στο Μετρό σε εμβληματικές περιοχές, όπως η Πανεπιστημιούπολη, το ίδιο το κέντρο της Αθήνας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.


Το Α’ τμήμα της Γραμμής 4, που θα καλύπτει την έκταση από το Άλσος Βεΐκου έως του Γουδή, θα εξυπηρετεί πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός). Συνολικά περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι όταν η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, «το ζήτημα της Γραμμής 4 φαινόταν ένας άλυτος γρίφος», όμως χάρη σε επίμονες προσπάθειες τα προβλήματα ξεπεράστηκαν.


«Φτάσαμε κοντά στην ιδέα να ακυρώσουμε το σχετικό διαγωνισμό. Επιμείναμε όμως, συνεχίσαμε και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού», τόνισε ο Πρωθυπουργός στο Άλσος Βεΐκου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.


Για το σημαντικό αυτό έργο μίλησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Αντιπρόεδρος της Αττικό Μετρό Νικόλαος Κουρέτας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ Κωνσταντίνος Μιτζάλης.


«Η Γραμμή 4 θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και τις μετακινήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας. Και βέβαια, είναι ένα έργο νέας γενιάς, σύγχρονο, φιλοπεριβαλλοντικό, το οποίο επεκτείνει το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πρωτεύουσας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.


Στις μεγάλες πόλεις της χώρας καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε τόσο το μετρό της Θεσσαλονίκης όσο και τη Γραμμή 4 στην Αθήνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.


«Με τη Νέα Γραμμή 4, περιοχές βγαίνουν από την συγκοινωνιακή απομόνωση, περιουσίες αναβαθμίζονται, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με ταχύτητα, ασφάλεια αλλά και τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.


Οι κκ. Κουρέτας και Μιτζάλης υπέγραψαν ηλεκτρονικά τη σύμβαση και οι παριστάμενοι στο Άλσος Βεΐκου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από οθόνη που βρισκόταν στη σκηνή.


Η ταυτότητα και η επίδραση του έργου


Η νέα γραμμή του Μετρό θα συνδέει πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη, τα Δικαστήρια και νοσοκομεία της Αθήνας.


Με τη Γραμμή 4 (Α΄Φάση), μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων, θα εξυπηρετούνται επιπλέον 300.000 κάτοικοι της πόλης, θα αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, ενώ θα αναβαθμιστούν όλες οι περιοχές από τις οποίες θα διέλθει.


Παράλληλα, αυξάνεται η δικτύωση των υφιστάμενων γραμμών του Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία και Ευαγγελισμός). Η Α΄Φάση της Γραμμής 4 υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.


Το έργο αναμένεται να έχει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνοντας τις μετακινήσεις με ΙΧ κατά περίπου 53.000. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης ανά ημέρα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 318 τόνους.


Αναλυτικά οι σταθμοί του Α’ τμήματος της Γραμμής 4


Ο πρώτος σταθμός, «Άλσος Βεΐκου», χωροθετείται επί της λεωφόρου Βεΐκου – Ομορφοκκλησιάς πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων.


Ο 2ος σταθμός, «Γαλάτσι», χωροθετείται στην διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου.


Ο 3ος σταθμός, «Ελικώνος», χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.


Ο 4ος σταθμός, «Κυψέλη», χωροθετείται στην πλατεία Κυψέλης.


Ο 5ος σταθμός, «Δικαστήρια», χωροθετείται σε ελεύθερο χώρο στα δυτικά του συγκροτήματος των κτιρίων των δικαστηρίων.


Ο 6ος σταθμός, «Αλεξάνδρας», χωροθετείται σε ελεύθερο χώρο στην διασταύρωση Λεωφ. Αλεξάνδρας και οδού Μουστοξύδη.


Ο 7ος σταθμός, «Εξάρχεια», χωροθετείται στην πλατεία Εξαρχείων.


Ο 8ος σταθμός, «Ακαδημία», είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2. Χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.


Η γραμμή συνεχίζει με τον 9ο σταθμό, «Κολωνάκι», στην ομώνυμη πλατεία.


Ο 10ος σταθμός, «Ευαγγελισμός», χωρoθετείται πλησίον του υφιστάμενου σταθμού και εντός του παρακείμενου πάρκου, με άμεση σύνδεση για τους επιβάτες των γραμμών 3 & 4.


O 11ος σταθμός, «Καισαριανή», χωρoθετείται στην περιοχή διασταύρωσης των οδ. Υμηττού και λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως.


O 12ος σταθμός, «Πανεπιστημιούπολη», χωροθετείται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.


O 13ος σταθμός, «Ιλίσια», χωρoθετείται στην περιοχή της πλατείας Κύπρου και της πλατείας Αόρνου στα Άνω Ιλίσια.


O 14ος σταθμός, «Ζωγράφου», χωροθετείται στην περιοχή της πλατείας Γαρδένιας στη συνοικία Ζωγράφου.


Ο 15ος σταθμός, «Γουδή», χωρoθετείται στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας και οδού Λοχ. Σπηλιόπουλου.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού


Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, φίλες και φίλοι,


Το 2006, σε μία παρέμβασή μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο, νέος βουλευτής τότε στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, είχα τολμήσει την πρόβλεψη ότι αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα και τολμηρά στην επέκταση του δικτύου του Μετρό η Αθήνα αναπόφευκτα θα παραλύσει. Πιστεύω ότι 15 χρόνια μετά η πρόβλεψη αυτή εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.


Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα θα υπογράψουμε τη συμβασιοποίηση του μεγαλύτερου δημοσίου έργου που θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Δεν θα επαναλάβω τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφέρθηκαν ενδελεχώς οι προλαλήσαντες.


Είναι ένα έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα εξυπηρετήσει σχεδόν 400.000 συμπολίτες μας. Θα καλύψει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα προσδώσει σημαντική αξία στις περιουσίες σε αυτές τις περιοχές. Θα δώσει πρόσβαση στο Μετρό σε εμβληματικές περιοχές, όπως η Πανεπιστημιούπολη, το ίδιο το κέντρο της Αθήνας.


Και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναλώσουμε ιδιαίτερη ενέργεια για να πείσουμε τους πολίτες για την εξαιρετική σημασία αυτού του έργου. Θα επαναλάβω μόνο ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα το ζήτημα της Γραμμής 4 φαινόταν ένας άλυτος γρίφος. Φτάσαμε κοντά στην ιδέα να ακυρώσουμε το σχετικό διαγωνισμό. Επιμείναμε όμως, συνεχίσαμε και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού.


Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, τις προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου, τα στελέχη της «Αττικό Μετρό» για την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο.


Θέλω επίσης να τονίσω ότι η «Αττικό Μετρό» η οποία ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 30 χρόνια έχει αποκτήσει πια μία πολύ μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα.


Έχει δίκιο ο Διευθύνων Σύμβουλος όταν είπε ότι έχει ίσως μοναδική εμπειρία στο να μπορεί να κατασκευάζει περίπλοκα σιδηροδρομικά έργα, υπόγεια έργα, σε περιοχές με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Και φυσικά το ίδιο θα κληθεί να κάνει και τώρα.


Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της κοινοπραξίας να υλοποιήσει το έργο αυτό εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού. Όμως να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το έργο αυτό είναι τόσο σημαντικό, είναι τόσο μεγάλο, που θα προκαλέσει προσωρινή αναστάτωση σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας.


Θα χρειαστούμε τη στήριξη και των Δήμων έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτή η αναστάτωση να έχει την μικρότερη δυνατή επίπτωση στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή των γειτονιών από τις οποίες θα περάσει το Μετρό.


Η σημασία του έργου, όμως, είναι τόσο μεγάλη που πιστεύω ότι με λίγη υπομονή θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες έτσι ώστε εντός χρονοδιαγράμματος, σε οκτώ χρόνια από τώρα, όπως είπε και ο κ. Μιτζάλης, το Μετρό της Γραμμής 4 να κάνει την πρώτη του διαδρομή. Σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τη μετάβαση στο μέλλον ως προς τις μαζικές μεταφορές του λεκανοπεδίου.


Το έργο του Μετρό είναι ένα μόνο από τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογεί αυτή η Κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες σχετικά με τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα τα οποία σκοπεύουμε να δρομολογήσουμε από εδώ και στο εξής.


Και βέβαια είναι ένα έργο το οποίο ξεκινάει σε μία εποχή που η χώρα μας γυρίζει σελίδα, καθώς αφήνουμε πίσω μας πια την πανδημία, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά ευοίωνες. Σε αυτή την ανάπτυξη θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης αλλά και φυσικά για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών παντού στην Ελλάδα, ειδικά στο λεκανοπέδιο, ειδικά στην πυκνοκατοικημένη μας Αθήνα.


Η Γραμμή 4, αλλά και οι μελλοντικές επεκτάσεις οι οποίες δρομολογούνται, θα προσφέρουν μετακινήσεις ασφαλείς, φιλικές προς το περιβάλλον. Θα ξανακάνουμε την πόλη μας μία πόλη φιλική, βιώσιμη, μία πόλη με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μία πόλη στην οποία θα χαιρόμαστε να εργαζόμαστε και να ζούμε.


Καλή επιτυχία στο έργο και εύχομαι πραγματικά τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε συμφωνήσει να τηρηθούν στο ακέραιο.


Ευχαριστώ πολύ.



Σταύρος Δογιάκης: Αυτοκτονία με δύο σφαίρες

 


Η ζωή του Σταύρου Δογιάκη, το τελευταίο διάστημα είχε αλλάξει ριζικά. Όπως κατέθεσε ο αδερφός του στην αστυνομία, ο 53χρονος μετά από δεκαετίες στην ταβέρνα «Κρητικός» αποχώρησε μεταβιβάζοντας το μερίδιο του στον αδερφό του, έναντι του ποσού των 650.000 ευρώ. 

Ο Σταύρος Δογιάκης, έγραψε ένα σημείωμα λίγων λέξεων που ανέφερε ότι τα αφήνει όλα στον αδερφό του.

Δίπλα στον Σταύρο Δογιάκη υπήρχε ένα κουτί με χρήματα, τα οποία κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς για να γίνει η καταμέτρηση και να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό.

Τι ήταν αυτό που επηρέασε τη ζωή του επιχειρηματία και τον έκανε να αυτοπυροβοληθεί και μάλιστα με δύο σφαίρες σε διαφορετικά σημεία;



Ο 53χρονος προσπάθησε να αυτοκτονήσει αρχικά πυροβολώντας τον εαυτό του στην καρδιά. Όμως, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πράξη του καθώς η πρώτη σφαίρα προκάλεσε διαμπερές τραύμα και δεν βρήκε στόχο με αποτέλεσμα να επιχειρήσει και δεύτερη φορά, ακουμπώντας το πιστόλι στον κρόταφο και πατώντας τη σκανδάλη, δίνοντας ουσιαστικά τη χαριστική βολή στον εαυτό του.

Το αν συναντήθηκε με κάποιον, οι αστυνομικοί προσπαθούν να το διερευνήσουν, ενώ το εννιάρι πιστόλι που χρησιμοποίησε ο αυτόχειρας, έχει σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για να εξεταστεί.

Σήμερα αναμένεται και η ιατροδικαστική έκθεση.



Ενεργειακός κόμβος με νέο σταθμό LNG η Αλεξανδρούπολη


 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή το ελληνικό αίτημα για παροχή χρηματοδότησης ύψους 166,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό.

Ο σταθμός θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), καθώς και σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει την FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΕΣΦΑ).

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) του νέου τερματικού σταθμού:

θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 17,6 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη σε υπεράκτια απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή.

θα έχει συνολική δυναμικότητα παράδοσης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως.

Ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ θα είναι δυνατό να χρησιμοποιείται για υδρογόνο.




Ελληνικό: Η επόμενη μέρα ξεκίνησε

 


Στην επόμενη ημέρα, την οποία σηματοδοτεί η έναρξη των εργασιών συγκεκριμένων έργων ανάπτυξης στο Ελληνικό, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, βρίσκεται πλέον ολόκληρο το επιτελείο της Lamda Development, μετά την γνωστοποίηση ότι στις 25 Ιουνίου θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος, ποσού 300 εκατ. ευρώ και θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας την εβδομάδα που μας πέρασε αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ καθώς εκδόθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ και διευθετήθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ τα θέματα που σχετίζονται με την αναβλητική αίρεση που αφορά την άδεια λειτουργίας του Καζίνο.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης πράσινης, ψηφιακής πόλης, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Ενός νέου χώρου ψυχαγωγίας, χαλάρωσης, περιπάτου, άθλησης, προσβάσιμος σε όλους.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί τα έργα που ξεκινούν είναι:

Ένα μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού πάρκου

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Το παράκτιο μέτωπο.

Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική, το οποίο με εμπορικούς χώρους 72.000 τ.μ. θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι. Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στον σταθμό «Ελληνικό» του μετρό, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Χώροι γραφείων και ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο, στη βόρεια πλευρά του ακινήτου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Μια Galleria που θα κατασκευαστεί κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά,

Δύο Ξενοδοχεία στην παράκτια ζώνη

Περίπου 800 κατοικίες διαφόρων ειδών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.)

Ουρανοξύστης κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, επίσης στο παράκτιο μέτωπο, κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Με την έναρξη του έργου, που ήδη έχει ξεκινήσει μήνες πριν με τις πρόδρομες εργασίες, δημιουργούνται 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 30.000 και στη φάση ολοκλήρωσης θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

Η ανάπλαση του Ελληνικού σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων, θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους στο κράτος στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής του.



Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» προτείνει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής



Η Επιτροπή μετά από σχετικό ερώτημα του Πρωθυπουργού, σε περίπτωση που δεν αποδώσει η προσπάθεια πειθούς και υπό τον όρο ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν  εύρυθμα οι δομές υγείας δίνει το πράσινο φως στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), προτείνοντας μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας πριν από τη λήψη της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό:

Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.)  εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

Μέτρα ενθάρρυνσης- αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή  υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοστεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί  να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.



Καθοριστική η συμβολή του προληπτικού εργαλείου του self test στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού


 

Με την μαζική χρήση των self tests, τα οποία διατέθηκαν δωρεάν στους πολίτες, επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου, είχαν διατεθεί 30,4 εκ. self tests σε περισσότερους από 4,4 εκ. πολίτες από 10.349 φαρμακεία.

Χάρη σε αυτό το μέτρο δημόσιας υγείας καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από σελφ τεστ, από τις 12/4 έως σήμερα, περισσότερα από 34.250 θετικά κρούσματα Covid-19.

Ως προς τη συμβολή των self tests στην ανεύρεση και απομόνωση ασυμπτωματικών κυρίως φορέων του ιού, άρα και στον περιορισμό της μεταδοτικότητάς του στην κοινότητα, αρκεί να πούμε ότι κατά τον μήνα Μάιο το 37% στο σύνολο των θετικών κρουσμάτων οφείλονταν στα δωρεάν self tests ενώ κατά τον Ιούνιο το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 57%.

Χωρίς τα self tests 34.250 συμπολίτες μας το προηγούμενο δίμηνο δεν θα είχαν διαγνωστεί και καταγραφεί ως θετικά κρούσματα με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφαλή λειτουργία επιχειρήσεων, σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της μαζικής αυτοδιάγνωσης.

Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών. Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η Ελλάδα εμφανίζεται «πράσινη» στον σχετικό χάρτη του ευρωπαϊκού ECDC με δείκτη θετικότητας κάτω του 1%.