Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Εισαγγελική έρευνα για την επανακατάληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

 


Ποινική έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας για την επανακατάληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, λίγη ώρα αφότου το κτήριο εκκενώθηκε μετά από αστυνομική επέμβαση.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, αφορούν τη διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και την παράνομη βία.

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας, είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά από την Κοσμητεία της Σχολής. Κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογη αναφορά είχε γίνει πριν από λίγες μέρες για την συνεχιζόμενη κατάληψη στη Νομική, προκαλώντας προκαταρκτική έρευνα, ενώ ακολούθησε χθες το πρωί η αστυνομική επιχείρηση.



Σύλληψη 10 ατόμων που συμμετείχαν σε συμπλοκή με πυροβολισμούς στη διάρκεια ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού αγώνα στον Ασπρόπυργο

 


Συνελήφθησαν 18-2-2024 το μεσημέρι, σε περιοχή του Ασπροπύργου, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και της Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, -10- άτομα (-2- αλλοδαποί και -8- ημεδαποί, από τους οποίους -2- ανήλικοι), έπειτα από συμπλοκή που σημειώθηκε με πυροβολισμούς σε ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αγώνα στον Ασπρόπυργο.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής που χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας περί αθλητισμού, φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων και όπλων, καθώς και για επικίνδυνη οδήγηση. Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των γονέων των -2- ανηλίκων για την παραμέληση της εποπτείας τους.

Ειδικότερα, κατά τη διεξαγωγή ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού αγώνα σε γήπεδο του Ασπροπύργου, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ οπαδών, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα πυροβολισμοί και ο αγώνας διακόπηκε.

Περιπολούντες αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν -3- άτομα να κρύβονται σε υψηλή βλάστηση εξωτερικά του γηπέδου και τους δέσμευσαν.

Κατά τη σωματική έρευνα των ατόμων, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν αναδιπλούμενος σουγιάς, καπνογόνο και σπρέι πιπεριού.

Ακολούθησαν συνεχείς και στοχευμένες αναζητήσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση και συντονισμό του κέντρου, για τον εντοπισμό των οχημάτων, με τα οποία διέφυγαν τα εμπλεκόμενα άτομα, με αποτέλεσμα μετά από λίγο να επιτευχθεί  η ακινητοποίηση των οχημάτων και των επιβατών τους.

Στο πρώτο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία άτομα, με ένα εξ’ αυτών να φέρει εμφανή  τραύματα συνεπεία της συμπλοκής.

Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς και ακολούθησε καταδίωξη, έως ότου ακινητοποιήθηκε με ασφάλεια, δεσμεύτηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες και βρέθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πιστόλι.

Τα οχήματα κατασχέθηκαν, ενώ στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -8- κάλυκες φυσιγγίων, βολίδα πυροβόλου όπλου και -2- φωτοβολίδες, τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Αποφασισμένοι να τον τελειώσουν - Γιώργος Τσίπρας: Αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο

 


Θέμα ηγεσίας ακόμη και προ ευρωεκλογών έθεσε ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1, και όλα δείχνουν ότι τελειώνει ο τουρίστας απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, «αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές».

O ξάδελφος Τσίπρας σε ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ελπίζει να γίνει με την παρουσία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Για το αν θα τραβήξει χρονικά η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει, να υπάρξει και να προστατευτεί το κόμμα», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το ερωτηματολόγιο αλλά και την κίνηση Κασσελάκη να απευθυνθεί στη βάση παρακάμπτοντας τα όργανα του κόμματος, ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι δεν ήταν σωστό να σταλεί το ερωτηματολόγιο σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το τελευταίο περιστατικό. «Οι συνολικές εξελίξεις έχουν σημασία. Πρέπει να αποκατασταθεί μια πολιτική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε καλά για τις ευρωεκλογές. Το αδιαμεσολάβητο δεν είναι κακό, όσο περισσότερη επαφή υπάρχει με την κοινωνία και τα μέλη είναι το καλύτερο για έναν ηγέτη. Αδιαμεσολάβητο όμως δεν σημαίνει «κάνω ό,τι θέλω».

Ανέφερε ότι μπορεί το κόμμα να συνεχίσει με τον Στέφανο Κασσελάκη αρκεί όπως είπε να υπάρχει συνεννόηση. «Ελπίζω ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει λύση, αυτή είναι η διάθεση όλων στην Π.Γ», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση αν πρέπει να φύγει ο κ. Κασσελάκης, ο Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε συντεταγμένα μέχρι τις ευρωεκλογές, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς «εγώ αποφασίζω», όπως πρέπει να είναι η λειτουργία ενός κόμματος δημοκρατικής Αριστεράς. Ελπίζω να υπάρξει λύση για μια καλύτερη προοπτική μέχρι τις ευρωεκλογές».

«Και μετά», ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Για μετά το ξανασυζητάμε. Όλα επιτρέπονται, επιτρέπεται κάθε συζήτηση, είμαστε δημοκρατικό κόμμα».

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Πάρτε το ερωτηματολόγιο. ''Τι πρέπει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα;''. Είναι άλλο πράγμα να ρωτήσεις τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να αλλάξουμε, ο πρόεδρος δεν έχει εξουσίες να ρωτήσει ο ίδιος κάποια πράγματα, ούτε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτό το ερώτημα».

Σε σχέση με το αν ο κόσμος συναινεί στις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δεν φοβάμαι καθόλου το αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει πράγματα ο κ. Κασσελάκης, δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός. Αν το έχουν κάποιοι (ως νοοτροπία), κακώς το έχουν. Η ηγεσία είναι σαν τον σεβασμό, κατακτιέται, δεν επιβάλλεται.

Ο Γιώργος Τσίπρας έθεσε και τον στόχο για τις ευρωεκλογές. «Μίνιμουμ η δεύτερη θέση», είπε. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την πολιτική λειτουργία μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν εξασφαλιστεί και έχουμε καλό αποτέλεσμα, μπορεί να μη χρειαστεί να αλλάξουμε ηγεσία. Το καλό αποτέλεσμα, το μίνιμουμ, είναι η δεύτερη θέση».

«Πρέπει να γυρίσει ο κ. Τσίπρας;», ρώτησε στη συνέχεια η Νίκη Λυμπεράκη τον Γιώργο Τσίιπρα. «Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας», απάντησε.

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να πάνε με συλλογική ηγεσία στις ευρωεκλογές ο Γιώργος Τσίπρα απάντησε αρνητικά και έθεσε το θέμα αλλαγής του προσώπου στην ηγεσία, αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Κασσελάκη.

«Όχι, θα πρέπει να υπάρξει ένας, πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές», απάντησε χαρακτηριστικά.


parapolitika.gr



Που το βρήκατε αυτό το καραγκιοζιλίκι; Σ. Κασσελάκης : Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα χάσω με 20%

 


Εκτός το απόλυτο ψέμα του Κασσελάκη ότι "Είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π,Σ εκλέχτηκα από 150.000 πολίτες με το καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος για να κάνω ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή", ενώ έχει εκλεγεί απο του μισούς δηλαδή 74.000, ο Στέφανος Κασσελάκης απο το Λονδίνο ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει πουθενά, έχει κατσικωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ας πρόσεχαν.

Παραδέχτηκε την ακαταλληλότητα του για πρόεδρος, λέγοντας ότι "αν η δομή του ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει σωστά, δεν θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος", με λίγα λόγια αφού δεν προσέχατε τώρα θα με φάτε στην μάπα και εμένα και τον Τάιλερ.

Και το κερασάκι παρά την ακαταλληλότητα του για πρόεδρος, ερωτηθείς αν η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πάνω από 20 μονάδες, αυτός θα ήταν λόγος να παραιτηθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε "όχι", και ξεκαθάρισε ότι θα τον τρώνε στην μάπα για να βάλουν μυαλό.




Βλαντιμίρ Πούτιν: «Πάτωσε» σε τηλεθέαση η συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον


 

Η συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον δεν προσέλκυσε τους τηλεθεατές της ρωσικής τηλεόρασης, καθώς δεν κατάφερε να μπει ούτε στα 10 πιο δημοφιλή προγράμματα.

Η δίωρη συνέντευξη του προέδρου Πούτιν στον συντηρητικό σχολιαστή και πρώην παρουσιαστή του Fox News κέρδισε την 20ή θέση στον κατάλογο των δημοφιλέστερων προγραμμάτων την εβδομάδα από τις 24 Φεβρουαρίου, έγραψε η Ρωσίδα ειδικός σε θέματα τηλεόρασης Αρίνα Μποροντίνα στο κανάλι της στο Telegram, επικαλούμενη στοιχεία τηλεθέασης της Mediascope.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεταδόθηκε σε πρωινή ζώνη που συνήθως έχει χαμηλή τηλεθέαση, έγραψε η Μποροντίνα, επισημαίνοντας ότι το πιο δημοφιλές κανάλι Channel One TV της Ρωσίας μετέδωσε τη συνέντευξη δύο φορές στη σειρά από τις 7 π.μ.

Ο ίδιος ο Κάρλσον δημοσίευσε την ηχογράφηση στην ιστοσελίδα του και στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X κατά την διάρκεια της αμερικανικής prime time ζώνης, που ήταν στις 2 π.μ. στη Μόσχα.

Aπογοητευμένος ο Πούτιν

Ενώ οι ρωσικοί κρατικά ελεγχόμενοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί προώθησαν με ενθουσιασμό τη συνέντευξη στον Κάρλσον και βίντεο από την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο ίδιος ο Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευσή του στην πρώτη του συνάντηση με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Παραπονέθηκε σε έναν Ρώσο δημοσιογράφο αυτή την εβδομάδα ότι ενώ ο Κάρλσον άκουσε υπομονετικά τις απαντήσεις του, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μονολόγου σχετικά με την ιστορική του άποψη για τη σύγκρουση που ανάγεται στον 9ο αιώνα και δεν έκανε σκληρές ερωτήσεις που θα επέτρεπαν στον Πούτιν να δώσει εξίσου «αιχμηρές» απαντήσεις, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.



economistas.gr



Η Μετσόλα τελειώνει ανθέλληνες Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα


 

Το μήνυμα ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από ποτέ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την δεύτερη να συγχαίρει τη χώρα μας για τα βήματα υπεράσπισης της διαφάνεις και της ισότητας, δίνοντας ένα τέλος στην αθλιότητα ανθελλήνων Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών που θέλουν να κάνουν κακό στην Ελλάδα, όπως προσθέτουμε και Έλληνες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που θα έπρεπε να ντρέπονται.



Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επικοιδομητική τη συνεργασία της Ελλάδας με το ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας «κομβική στιγμή τις επερχόμενες ευρωεκλογές καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ευρώπης την επόμενη πενταετια».

«Ο διάλογος για τα κοινά προβλήματα πρέπει να διεξάγεται με ευθύνη πέρα από μύθους που δημιουργούν ανυποστατα συμπεράσματα καθώς η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο συκοφαντιών πότε με την ιστορία της μικρής Μαρίας από τον Εβρο που αποδείχθηκε παραμύθι διακινητών, πότε με μεθοδεύσεις για το κράτος δικαίου που είναι ισχυρότερο από ποτέ στη χώρα μας και μάλιστα υπήρξε απάντηση από τον Άρειο Πάγο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Μοιάζει παράδοξο δυνάμεις που συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαϊκά συνθήματα να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της δικαιοσύνης. Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαική Επιτροπή που διαθέτει την αμεροληψία για να κρίνει το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε με νόημα ότι «αλλού είναι οι κίνδυνοι για την ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν από την ψήφο των ευρωπαίων στις ευρωεκλογές».

«Εμείς αντιτάσσουμε την προστασία των δικαιωμάτων με τελευταία τη μεταρρύθμιση ελευθερίας, ισονομίας και δικαιοσύνης για τον γάμο των ομοφύλων. Είναι πολιτικές που αναγνωρίζονται από τους εταίρους και έγκριτα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την θετική έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, ο Economist μας κατέταξε στην 20αδα των χωρών με την καλύτερη δημοκρατία. Ας μην ανησυχούν ορισμένοι, η Δημοκρατία ζει και προοδεύει στον χώρο που γεννήθηκε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρομπέρτα Μέτσολα συζήτησαν το μεταναστευτικό αλλά και το «πώς η ευρώπη θα αποκτήσει αυτονομία, τι σημαίνει να έχει ένα αμυντικό βραχίονα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε κινητοποιήσεις αγροτών που θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα εκφράζοντας πολλά αιτήματα που είναι δίκαια σχετικά με την ταχύτητα που μεταβαίνει ο πρωτογενής τομέας στην πράσινη μετάβαση».


Οι δηλώσεις Μέτσολα 


Η κυρία Μέτσολα αφού σημείωσε ότι «υπάρχουν ελάχιστα καλύτερα μέρη από την Ελλάδα για να βρεθεί κανείς» στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για τη δέσμευσή σας και την αφοσίωση σας» επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε την έξοδο από την επιτήρηση εν μέσω κρίσεων και πολέμων.

«Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων στις ευρωεκλογές. Τώρα που η επιστολική ψήφος είναι πραγματικότητα μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο την Δημοκρατία» είπε ακόμα η κυρία Μέτσολα.

Όπως σημείωσε «με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε φλέγοντα ζητήματα όπως η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και τη στήριξη στους αγρότες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πανευρωπαική κατάσταση και δεν θέλουμε κανείς να μείνει πίσω».

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το κράτος δικαίου. Γι' αυτο επιμείναμε να υπάρχει μια έκφραση που αφορά όλα τα κράτη μέλη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πολιτικοποιήσουμε τέτοια ζητήματα. Χαιρετίζω τα σημαντικά βήματα στην Ελλάδα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφάνειας και της ισότητας. Συγχαίρω την Ελλάδα για την ψήφιση της ισότητας στον γάμο των ομοφύλων. Ήταν σημαντική απόφαση στο κοινό ταξίδι για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε στις δηλώσεις της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγχαίρω την Ελλάδα για την ψήφιση της ισότητας στον γάμο των ομοφύλων. ¨Ηταν σημαντική απόφαση στο κοινό ταξίδι για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Δημοσιοποίηση φωτογραφιών 78χρονου κατηγορούμενου για βιασμό της εγγονής του κατ’ εξακολούθηση

 


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος 78χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη την 2-2-2024 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος του κατηγορουμένου ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο (την εγγονή του) κατ’ εξακολούθηση που δεν συμπλήρωσε τα -12- έτη, κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα -14- έτη από οικείο κατ’ εξακολούθηση, γενετήσιων πράξεων μεταξύ συγγενών κατ’ εξακολούθηση και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση με παθόντα νεώτερο των -12- ετών.

Πρόκειται για τον:

ΤΣΟΜΑΡΗ Μιχαήλ του Χρήστου και της Σμαρώς, γεννηθέντα την 24-12-1946 στη Θεσσαλονίκη.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην πρωταρχική ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τέτοιες αξιόποινες πράξεις που προσβάλλουν το έννομο αγαθό της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και στην περαιτέρω διερεύνηση της συμμετοχής του κατηγορουμένου σε έτερες αξιόποινες πράξεις όμοιας φύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-4612883 του Τμήματος Ασφαλείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας από 15:00’ ώρα της 19-2-2024 μέχρι την 15:00’ ώρα της 19-8-2024, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Συνελήφθησαν 3 νεαρά άτομα ανάμεσα τους και ανήλικοι που αποπειράθηκαν να ληστέψουν 21χρονη στην Αργυρούπολη

 


Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες της 18-2-2024, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελληνικού- Αργυρούπολης, -3- άτομα, ηλικίας 17 και 18 ετών, για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ σε βάρος των γονέων τους έχει σχηματισθεί δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας τους 

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι προσέγγισαν 21χρονη και με χρήση σωματικής βίας (λαβή κεφαλής) την ακινητοποίησαν και αποπειράθηκαν να της αφαιρέσουν προσωπικά της αντικείμενα. Η 21χρονη κατάφερε να απεμπλακεί και οι δράστες διέφυγαν.

Περιπολούντες αστυνομικοί, μετά από στοχευμένες αναζητήσεις εντόπισαν τους κατηγορουμένους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ελληνικού- Αργυρούπολης, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Στην κατοχή τους  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

σιδερογροθιά,

-2- αναδιπλούμενα μαχαίρια,

κόφτης και

κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Να μας εξηγήσουν πώς ένας δημοτικός υπάλληλος καθαριότητας δουλεύει με τηλεργασία; Καθαρίζει με τηλεπάθεια;

 


Φταίει ο δήμος Ερέτριας - Αμάρυνθου; Φταίει ο δήμαρχος; Φταίει το καραγκιοζιλίκι των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών που ανέχονται τέτοιες γελοιότητες; 

Κάποιος φταίει και εκτός από τον δημοτικό υπάλληλο καθαριότητας του δήμου Ερέτριας που ζει σε σπηλιά στα Τρίκαλα Κορινθίας, θα πρέπει να περάσει ΕΔΕ και αυτός που τον έστειλε δήθεν τηλεργασία, και μην εκπλαγούμε εάν αποκαλυφθεί ότι ο παλαιοχριστιανός είναι κανένας συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ, που δεν δουλεύουν καθόλου και πληρώνονται.

Με την αποκάλυψη της πρωτόγονης ζωής του κατά δήλωση του παλιοχριστιανού, μάθαμε ότι υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι καθαριότητας που δουλεύουν εξ αποστάσεως, και το θέμα είναι ποιος μας δουλεύει όλους; Και να μας πουν τον τρόπο που καθαρίζουν; Με τηλεπάθεια;

Τι ακριβώς δουλειά έκανε ο συγκεκριμένος απο τα Τρίκαλα Κορινθίας στον δήμο Ερέτριας;

Τι ακριβώς τηλεργασία έκανε απο το λαγούμι χωρίς τεχνολογία; Με σήματα καπνού; 

Ο πρώην δήμαρχος να μας εξηγήσει τι ειδους εργασία προσέφερε ο δημοτικός υπάλληλος; Πώς μάζευε τα σκουπίδια με τηλεργασία; Να απολογηθεί και αυτός στην Ελληνική δικαιοσύνη! Και να επιστραφούν τα λεφτά που πληρωνόταν ο δημοτικός υπάλληλος πίσω στον δήμο!!!



6 στους 10 θεωρούν παράνομες τις καταλήψεις των πανεπιστήμιων από ακροαριστερούς - αριστερούς

 


Ένα δυνατό «Όχι» λέει η πλειοψηφία των πολιτών στις καταλήψεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από ακροαριστερούς και αριστερούς που θεωρούν τσιφλίκι τους τις σχολές, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion Poll.

Το 53,4% βλέπει θετικά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το 39,7% αρνητικά. 

Η πλειοψηφία της κοινωνίας 60,1% λέει όχι στις καταλήψεις, 6 στους 10 πολίτες δηλαδή, λένε όχι στις παράνομες αυτές ενέργειες ακροαριστερών και αριστερών σε βάρος της πλειοψηφίας των φοιτητών.




Μήνυμα κομματικής συστράτευσης και εγρήγορσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός στην πίτα του Οργανωτικού


 

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην κοπή της πίτας του Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος όρισε ως “αντίπαλο” τη χαλαρή ψήφο.


Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα Αττικής, κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, αγαπητά στελέχη του κομματικού μας μηχανισμού, πόσο χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση κάθε χρόνο εδώ.

Με αφορμή την πίτα της Γραμματείας του Οργανωτικού βρισκόμαστε όλοι μαζί για να ευχηθούμε να έχουμε μία καλή χρονιά, να μπορέσουμε μαζί να χαράξουμε την πορεία για ένα πιο αισιόδοξο 2024, ένα 2024 που συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της μεγάλης μας παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, της πολιτικής μας οικογένειας, της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω καταρχάς να πω ένα ξεχωριστό, πολύ μεγάλο ευχαριστώ στη Γραμματεία Οργανωτικού και στο Στέλιο Κονταδάκη. Νομίζω τους αξίζει. Σας αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.

Σκέφτομαι, καθώς βλέπουμε άλλα κόμματα να έχουν κάποια μικρά εσωτερικά ζητηματάκια, πόσο μεγάλη δύναμη είναι για τη Νέα Δημοκρατία να έχει αυτόν τον συμπαγή οργανωτικό ιστό, με κομματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε γωνιά της χώρας, με αγωνίστριες και αγωνιστές που δίνουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για να υπηρετήσουν τις αξίες και τις ιδέες της μεγάλης μας παράταξης. Και γι΄ αυτό είμαι σήμερα εδώ, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, γιατί θέλω από καρδιάς όχι μόνο να σας ευχηθώ χαρά και υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας, να έχουμε μία καλή χρονιά, αλλά να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τις μάχες και τους αγώνες που δώσαμε μαζί το 2023 για τις δύο μεγάλες εκλογικές μας επικρατήσεις και για το γεγονός ότι σε δύο επαναλαμβανόμενες κάλπες καταφέραμε και αυξήσαμε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την εκλογική μας επικράτηση το 2019.

Εκλογικές νίκες που για εμάς είναι μια παρακαταθήκη ευθύνης να υλοποιήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, αταλάντευτα και με συνέπεια το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, όπως ακριβώς λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να πράξουμε.

Και αυτό κάνουμε, φίλες και φίλοι, εν μέσω δυσκολιών, εν μέσω αναταράξεων. Είμαστε συνεπείς στην εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό. Κρατάμε το τιμόνι της χώρας σταθερό. Οδηγούμε την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες. Εξασφαλίζουμε την προκοπή για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Θυμάμαι στην αρχή της νέας κυβερνητικής μας θητείας, μας ασκούσαν κάποιου είδους κριτική ότι δήθεν δεν είχαμε βρει γρήγορα τον κυβερνητικό μας ρυθμό και καθυστερούσαμε να πάμε τη χώρα σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα ακούμε ακριβώς το ανάποδο: μια κυβέρνηση η οποία τρέχει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Όμως με το βλέμμα μόνο στραμμένο στην πρόοδο και στο μέλλον, έχοντας ήδη να επιδείξουμε σημαντικά αποτελέσματα.

Πάρτε για παράδειγμα την οικονομία. Εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος θα αναγνωρίσει, φίλες και φίλοι, το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας. Μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης έχουμε κάνει πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πιο ασθενή νοικοκυριά δοκιμάζονται.

Έχουμε, πιστεύω, φίλες και φίλοι, αφήσει τις χειρότερες μέρες του πληθωρισμού πίσω μας. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Όμως θέλω να το επαναλάβω και εδώ, από αυτή την πολύ μεγάλη και ωραία εκδήλωση: θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους καταστρατηγούν τους κανόνες που αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν υπερκέρδη στις πλάτες των Ελλήνων, παραβιάζοντας ψηφισμένους νόμους, είναι γελασμένοι και θα υποστούν τις συνέπειες του ελληνικού κράτους.

Όμως, φίλες και φίλοι, η οικονομία αναπτύσσεται. Δημιουργείται πλούτος σήμερα στη χώρα. Σε λίγους μήνες από τώρα θα αυξήσουμε και πάλι τον κατώτατο μισθό, αλλά αποδίδω ξεχωριστή σημασία στα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο μέσος μισθός στη χώρα μας πια αυξάνεται γρηγορότερα και από αυτό το οποίο εμείς οι ίδιοι περιμέναμε.

Σας είχα πει κάτι πριν από τις εκλογές του 2023. Ποιός είναι ο στόχος μας; Κατώτατος μισθός 950 ευρώ, μέσος μισθός 1500 ευρώ. Σήμερα είμαι περισσότερο σίγουρος παρά ποτέ ότι αυτούς τους στόχους θα τους πετύχουμε. Και όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να υλοποιούμε τις υπόλοιπες πολιτικές μας, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, παραδείγματος χάριν, στην υγεία.

Σήμερα κάναμε τις σχετικές ανακοινώσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και αυτό το οποίο δεν ανέφεραν όσοι με μεγάλη ευκολία επέκριναν την πολιτική μας, είναι το γεγονός ότι εμείς θα μπορέσουμε να δώσουμε πρόσβαση στα απογευματινά χειρουργεία, ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι περιμένουν πολλά χρόνια για ένα χειρουργείο να το κάνουμε δωρεάν. Να έρθουμε δηλαδή εμείς ως κράτος να αγοράσουμε απογευματινά χειρουργεία και να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αδύναμους συμπολίτες μας να κάνουν ένα χειρουργείο το οποίο θα έπρεπε να είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικά προοδευτική και κοινωνική πολιτική. Πριν από 15 μέρες βρέθηκα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στον Πειραιά, και είδα το νοσοκομείο πώς ήταν και το νοσοκομείο πώς γίνεται τώρα: με σύγχρονους θαλάμους, ένα αξιοπρεπές νοσοκομείο που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους όσοι χρειάζεται να νοσηλεύονται εκεί.

Αυτά γίνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θέλω να θυμίσω, καθώς έχουμε μπροστά μας και ευρωεκλογές, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης εμείς το φέραμε στην πατρίδα μας. 36 δισεκατομμύρια ευρώ διαπραγματευτήκαμε και εξασφαλίσαμε ως πρόσθετη προωθητική αναπτυξιακή ώθηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως, βέβαια, εμείς ήμασταν και αυτοί που εξασφαλίσαμε ότι οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν θα μειωθούν για τους Έλληνες αγρότες. Και καθώς έχουμε μπροστά μας και την άφιξη των αγροτών στην πρωτεύουσα, θέλω να επαναλάβω, για ακόμα μία φορά, ότι αυτή η κυβέρνηση είχε ανοιχτά και τα αυτιά της και τις πόρτες της στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και εμείς ήμασταν αυτοί που εξασφαλίσαμε τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και που δώσαμε τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στους αγρότες μας πολύ χαμηλότερες από αυτές που ενδεχομένως και οι ίδιοι να περίμεναν.

Γιατί εμένα, φίλες και φίλοι, δεν με ενδιαφέρει μόνο να γυρίσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πίσω στα χωράφια τους και στις δουλειές τους. Θα γίνει αυτό. Με ενδιαφέρει να δώσουμε μόνιμη λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, ώστε τα νέα παιδιά τα οποία θα θελήσουν να παραμείνουν στη γη των πατεράδων τους και των παππούδων τους ή να αναλάβουν κτηνοτροφικές δραστηριότητες, να ξέρουν ότι μπορούν να έχουν ένα καλό μέλλον μπροστά τους.

Γι’ αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα αγωνιζόμαστε και όταν θα έρθει η ώρα να διαπραγματευτούμε τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική -ας το σκεφτούμε αυτό πάλι ενόψει ευρωεκλογών-, αναρωτιέμαι: ποια παράταξη θέλετε να είναι δυνατή με δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο; Η Νέα Δημοκρατία, η δοκιμασμένη παράταξη της Ευρώπης, που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει προς όφελος των Ελλήνων, ή κάποιοι άλλοι, των οποίων τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια στην καλύτερη περίπτωση επιεικώς αμφισβητούνται;

Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, οι εκλογές τις οποίες έχουμε μπροστά μας έχουν μια ξεχωριστή σημασία. Και επειδή ακούω διάφορα, ξέρετε, για χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές, για ψήφο διαμαρτυρίας, να το πω ξεκάθαρα, όπως το αισθάνομαι: στα πεντηκοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά. Θα πάμε συντεταγμένα, θα πάμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα πάμε να μιλήσουμε για την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά κυρίως θα πάμε να μιλήσουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Ναι, πιστεύω ότι κάθε Έλληνας, ανεξαρτήτως του αν ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία ή αν δεν μας ψηφίζει, πρέπει να αισθάνεται μια ικανοποίηση για το γεγονός ότι η εικόνα της πατρίδας μας στην Ευρώπη έχει αλλάξει άρδην. Για το γεγονός ότι η χώρα βραβεύεται ως η καλύτερη χώρα του κόσμου από περιοδικά σημαντικά όπως ο «Economist» και το γεγονός ότι τα ίδια περιοδικά έρχονται να αμφισβητήσουν αυτούς οι οποίοι στο Ευρωκοινοβούλιο, με σκοπό μόνο να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία, έρχονται και συκοφαντούν, όχι τη Νέα Δημοκρατία, τη χώρα -προσέξτε- και βάζουν την υπογραφή τους πίσω από ψηφίσματα τα οποία ζητούν τι; Να κοπούν ευρωπαϊκοί πόροι από την Ελλάδα επειδή δήθεν υπάρχουν προβλήματα στο κράτος δικαίου.

Την απάντηση κρατήστε την. Θα τη στείλουμε συστημένη στις 9 Ιουνίου δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη εκλογική νίκη, εκλέγοντας στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδείξει μέσα από την πολιτική τους ή την επαγγελματική τους διαδρομή ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας στο ευρωψηφοδέλτιό μας όλες τις κοινωνικές ομάδες, όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Γιατί; Γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι, σήμερα είναι η πλατιά κοινωνική παράταξη που εκφράζει τα όνειρα και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω σε αυτή τη μάχη να πάμε πλήρως συντεταγμένοι και να αξιοποιήσουμε και ένα ακόμα όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, άλλη μια σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θέσπισε αυτή η κυβέρνηση -και αναφέρομαι στην επιστολική ψήφο. Επιτέλους, οι απόδημοι Έλληνες, αλλά προσέξτε, και όποιος το επιθυμεί εντός Ελλάδος μπορεί, μπαίνοντας με πολύ απλό τρόπο στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι ήδη στον αέρα, να ζητήσει να ψηφίσει επιστολικά.

Και αν μεν για τους απόδημους μας αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία, γιατί τους δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το σπίτι τους και να μην τρέχουν σε Προξενεία και σε Πρεσβείες που μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Ανοίγω μία παρένθεση: μιλούσα με την Υπουργό. Είχαμε εγγραφές στην πλατφόρμα από εξωτικές χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και η Ακτή Ελεφαντοστού, γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού στον κόσμο που θέλουν να συμμετέχουν στις εθνικές κάλπες.

Αλλά αυτή η δυνατότητα έχει και μία ξεχωριστή αξία για τους συμπολίτες μας στην πατρίδα μας. Άτομα με αναπηρία που θα μπορούν επιτέλους να ψηφίσουν από το σπίτι τους χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν σε ένα εκλογικό κέντρο που μπορεί να μην έχει την υποδομή να τους υποδεχθεί. Ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, εργαζόμενοι -προσέξτε: αυτοί που δήθεν κόπτονται για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, κουβέντα δεν είπαν τώρα που δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που μπορεί να είναι σε ένα νησί και δεν μπορούν να γυρίσουν να ψηφίσουν, να ψηφίσουν επιστολικά.

Μαθητές. Θυμίζω ότι ψηφίζουν οι 17αρηδες και σε αυτές τις εκλογές. Οι εκλογές είναι 9 Ιουνίου. Ένα παιδί δίνει πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί να μη θέλει εκείνη την ημέρα να έχει την έγνοια του να πάει να ψηφίσει, αλλά θέλει και πρέπει να συμμετέχει στις εκλογές. Μπορεί να γραφτεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά του.

Και αυτή είναι ακόμα μία απάντηση, γιατί τελικά η πλατιά μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που στηρίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας, διότι δημοκρατία δυνατή χωρίς δυνατή συμμετοχή δεν νοείται. Και θέλουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή και στις ευρωεκλογές, για να έχουμε πρόσθετη πολιτική νομιμοποίηση από τη μεγάλη νίκη την οποία θα πετύχουμε.

Άρα, και κλείνω με αυτό, γιατί πρέπει να κόψουμε και πίτα σήμερα και εμείς τις παραδόσεις, βλέπετε, τις τηρούμε στην παράταξή μας, το στοίχημα αυτών των ευρωεκλογών είναι ίσως περισσότερο παρά ποτέ στοίχημα συμμετοχής. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι μία κάλπη διαμαρτυρίας. Ότι αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Βλέπετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Την επόμενη μέρα η Ευρώπη θα χρειαστεί να σταθεί δυνατή στα πόδια της για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, για τα ζητήματα της άμυνας. Προσωπικά έχω πρωτοστατήσει ώστε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναν ισχυρό αμυντικό πυλώνα. Όλα αυτά τα πράγματα έρχονται τώρα στην επιφάνεια με αφορμή και τις πολλές γεωπολιτικές κρίσεις. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ισχυροί την επόμενη μέρα.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να συνυπογράψω με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον φίλο μου τον Donald Tusk. Δύο κόμματα στηρίζουν επίσημα την  υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen και είμαστε εμείς και οι ομόλογοί μας στην Πολωνία. Γιατί είμαστε τα πιο δυνατά κόμματα στην Ευρώπη. Και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Και αυτό πιστεύω. Γι’ αυτό αγωνίστηκε εξάλλου όχι μόνο ο ιδρυτής μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και όλοι όσοι έδωσαν αγώνες όχι μόνο για να μπει η Ελλάδα στην Ευρώπη, για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, για να συγκλίνει πάλι με την Ευρώπη και για να γίνουμε Ευρώπη παντού και να είμαστε και πρωταθλητές στην Ευρώπη εκεί που μπορούμε πραγματικά να είμαστε.

Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας να σας πω και πάλι από καρδιάς ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Να σας πω πόσο χαίρομαι, αγαπητέ μου Στέλιο, κάθε φορά να βρίσκομαι στην ετήσια πια παραδοσιακή εκδήλωση. Να ευχηθώ σε εσένα, στη Γραμματέα μας, τη Μαρία Συρεγγέλα, μια νέα γυναίκα που έχει δώσει μεγάλο δυναμισμό στην κομματική μας οργάνωση, στον Γιάννη Σμυρλή, σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να σας ευχηθώ υγεία, χαρά σε εσάς, στις οικογένειές σας.

Να σας καλέσω από τώρα προκαταβολικά στο πανηγυρικό συνέδριο, ετήσιο συνέδριο το οποίο θα έχει πανηγυρικά χαρακτηριστικά, το οποίο θα κάνουμε σε δύο μήνες από τώρα. Θα είναι ένα συνέδριο απολογισμού της ευρωπαϊκής μας πορείας, θα είναι ένα συνέδριο γιορτής, θα είναι όμως και ένα συνέδριο πανελλαδικής επιστράτευσης του κομματικού μας μηχανισμού, των παλαιών αγωνιστών της Νέας Δημοκρατίας, των νέων φίλων της παράταξής μας, όλων αυτών που συνενώθηκαν και δημιούργησαν αυτό το πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού που πηγαίνει τη χώρα σταθερά, τολμηρά μπροστά. Μόνο μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά, καλή δύναμη, υγεία και χαρά σε όλες και σε όλους.



Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς έσπασαν αυτοκίνητα και κινδύνεψαν ασθενείς του Γεννηματά

 



Επικίνδυνοι αντιεξουσιαστές που είναι εδώ και μήνες εντός του ΑΠΘ χρησιμοποιώντας το ως ορμητήριο, επιτέθηκαν στους άνδρες των ΜΑΤ και κινδύνεψαν ασθενείς και προσωπικό του «Γεννηματάς» που έξω από το νοσοκομείο την ώρα των επεισοδίων.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά την πορεία διαμαρτυρίας ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών και αναρχικών για την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στην Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έκανε το πρωί της Δευτέρας η ΕΛΑΣ.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν από άτομα που ήταν εντός του ΑΠΘ και βγήκαν για να επιτεθούν στους άνδρες των ΜΑΤ. Πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα και οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης ενώ οι αναρχικοί συνέχισαν να επιτίθενται μέσα από το ΑΠΘ, το οποίο είναι εδώ και μήνες μπάτε ακροαριστεροί και αλέστε.



Φθορές προκλήθηκαν σε ΙΧ αθώων πολιτών από τις πέτρες που πέταξαν οι κακοποιοί προς τα ΜΑΤ και έπεσαν στα αυτοκίνητα. Έξω από το νοσοκομείο Γεννηματάς και την ώρα των επεισοδίων υπήρχαν στην είσοδο ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό, με τους αντιεξουσιαστές να μην υπολογίζουν τίποτα και κανένα. Για αυτόν τον λόγο οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν τους κακοποιούς.






Δώρο αυτοκίνητο έκανε ο δικτάτορας Πούτιν στο δικτάτορα Κιμ

 


Οι αιμοσταγής δικτάτορες καλοί φίλοι, και στους καλούς φίλους, αυτούς του 10 καθεστωτικούς που έχουν μείνει φίλοι, τους κάνουμε δώρα.

Ένα αυτοκίνητο παρέλαβε ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ως προσωπικό δώρο από τον καταζητούμενο δικτάτορα της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).

Οι δύο καθεστωτικές χώρες, στις οποίες ηγούνται επικίνδυνοι δικτάτορες, έχουν συσφίξει τους δεσμούς τους μετά τη συνάντηση Κιμ-Πούτιν τον Σεπτέμβριο και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, αφού η παγκόσμια κοινότητα τους έχει στην μαύρη λίστα. 

Άλλωστε οι επιλογές τους είναι περιορισμένες λόγω των διεθνών κυρώσεων: στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.



Το ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο παραδόθηκε στον δικτάτορα Κιμ στις 18 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το KCNA συμπληρώνοντας ότι η αδερφή του βορειοκορεάτη ηγέτη «διαβίβασε τις ευχαριστίες του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον Πούτιν» κι υπογραμμίζοντας ότι το δώρο καταδεικνύει τις ξεχωριστές σχέσεις των δύο ηγετών σε προσωπικό επίπεδο.

Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει τον τύπο του αυτοκινήτου, ούτε πώς μεταφέρθηκε από τη Ρωσία. Ο δικτάτορας Κιμ φέρεται να είναι λάτρης των τεσσάρων τροχών και να διατηρεί συλλογή από πολυτελή οχήματα που έχει φέρει λαθραία στη χώρα του.

Τον Σεπτέμβριο, κατά την επίσκεψή του σε διαστημικό κέντρο της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο Κιμ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προεδρική λιμουζίνα Aurus Senat του Πούτιν και ο Ρώσος δικτάτορας τον προσκάλεσε στο πίσω κάθισμα.

Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας είχε φθάσει οδικώς στο κοσμοδρόμιο με μια λιμουζίνα Maybach που έφερε με το τρένο με το οποίο ταξίδεψε από την Πιονγκγιάνγκ.

Η εν λόγω λιμουζίνα και άλλες με τις οποίες έχει θεαθεί ο Κιμ –συμπεριλαμβανομένων αρκετών Mercedes, μιας Rolls-Royce Phantom και μιας Lexus– εμπίπτουν στη λίστα των ειδών πολυτελείας που, σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαγορεύεται η εξαγωγή τους στη Βόρεια Κορέα.




Το καθεστώς Πούτιν δολοφόνησε και τον Ρώσο πιλότο που είχε αυτομολήσει στην Ουκρανία


 

Άλλη μία δολοφονία Ρώσου από το καθεστώς του καταζητούμενου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρώσος πιλότος που αυτομόλησε στην Ουκρανία με το ελικόπτερό του πέρυσι, βρέθηκε νεκρός σε υπόγειο γκαράζ στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα, με το σώμα του διάτρητο από σφαίρες, μετέδωσαν σήμερα ουκρανικά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE μετέδωσε ότι ένα πτώμα που βρέθηκε την 13η Φεβρουαρίου στην πόλη Βιγιαχογιόσα, κοντά στο Αλικάντε, στη νότια Ισπανία, ανήκει στον πιλότο Μαξίμ Κουζμίνοφ, ο οποίος είχε προσγειώσει το ελικόπτερό του, ένα Mi-8, στην Ουκρανία τον περασμένο Αύγουστο. Διέμενε στην Ισπανία με ουκρανικό διαβατήριο και διαφορετικό όνομα.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού GUR επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ο Κουζμίνοφ πέθανε στην Ισπανία, αλλά δεν διευκρίνισε τα αίτια του θανάτου του. Και η ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda γράφει ότι βρέθηκε πτώμα που έφερε τραύματα από σφαίρες.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε πτώμα που έφερε τραύματα από σφαίρες, αλλά δεν ανακοίνωσε την ταυτότητα του θύματος. Πηγή στη δύναμη της ισπανικής χωροφυλακής είπε στο Reuters ότι το θύμα ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ψεύτικη ταυτότητα.

Η ισπανική εφημερίδα La Informacion, η οποία έγραψε πρώτη για τον πυροβολισμό, αναφέρει ότι οι ανακριτές αναζητούν δύο υπόπτους που διέφυγαν με όχημα, το οποίο βρέθηκε αργότερα καμμένο σε κοντινή πόλη.

Η αυτομόληση του Κουζμίνοφ στην Ουκρανία παρουσιάστηκε πέρυσι ως μεγάλη επιτυχία για το Κίεβο. Η GUR είχε δηλώσει τότε ότι είχε ενθαρρύνει τον Ρώσο πιλότο να αυτομολήσει.

Ο Ρώσος πιλότος, που διαφωνούσε με την εισβολή στην Ουκρανία, αυτομόλησε στις ουκρανικές δυνάμεις, παίρνοντας μαζί του το ελικόπτερο Mi-8 του οποίου ήταν κυβερνήτης. Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τότε ότι τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, που δεν γνώριζαν τις προθέσεις του, «σκοτώθηκαν μετά την προσγείωση».

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι προετοίμαζε «επί μήνες»αυτήν την επιχείρηση, αφότου ο Μαξίμ Κουζμίνοφ, επικοινώνησε με τις ουκρανικές δυνάμεις και ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας.

Όταν βρήκε την ευκαιρία, κάποια στιγμή που πετούσε με το ελικόπτερο κοντά στα σύνορα, κατέβηκε χαμηλά μέχρι που έφτασε στο σημείο που είχε προσυμφωνηθεί με τους Ουκρανούς, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς έγινε αυτό.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι ο Κουζμίνοφ υπηρετούσε στην 319η μοίρα ελικοπτέρων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Πριμόριε, στη ρωσική Άπω Ανατολή.



Ο Κασσελάκης παραδέχεται ότι είναι ακατάλληλος για αρχηγός : Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν σωστά δεν θα ήμουν αρχηγός


 

Ο τουρίστας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δηλώσεις, μιλώντας στον επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, και παραδέχτηκε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρό κόμμα δεν θα ήταν αυτός αρχηγός

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ψέματα χωρίς να πει την αλήθεια ότι τον ψήφισαν δηλαδή 74.285 και όχι 150.000 μέλη : «Είμαι ο πρόεδρος του κόμματος, 150.000 άνθρωποι με ψήφισαν από τη βάση και βγήκα με καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή στα μέλη».

Στο ερώτημα αν προτού δημοσιεύσει το ερωτηματολόγιο στο isyriza ρώτησε κάποιο στέλεχος του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι, η δομή όπως είναι, αντανακλά αυτό που επιθυμούν πραγματικά τα μέλη; Δεν είμαι εγώ και τα μέλη εναντίον της δομής. Πρέπει να ακούσουμε τα μέλη, ας τους μιλήσουμε. Αν οι δομές λειτουργούσαν εγώ δεν ήμουν αρχηγός».



Σε μονοψήφια πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ - Πρωτιά της ΝΔ - Δεν μπορεί να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ

 



Νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στις ευρωεκλογές και μάλιστα με υψηλό ποσοστό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της OPINIONPOLL για το ACTION 24, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. 



Η Ν.Δ. προηγείται με 29.5% στην πρόθεση ψήφου,

το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 12.2%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια πλέον 9.8%, 

το Κ.Κ.Ε 7.7%, 

η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 7.1%, 

η ΝΙΚΗ 3.1%, 

η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2.9%, 

οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 2%, 

η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.2%, 

το ΜΕΡΑ 25 1.8%, 

το ΑΛΛΟ 3.1%, 

ενώ το Λευκό/ Άκυρο εντοπίζεται στο 1.7%, η αποχή στο 4.9% και οι Αναποφάσιστοι αποτελούν το 12% όσων απάντησαν. 


Στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται 21.2% του ΠΑΣΟΚ και 24.2% του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεντρώνει 36.2% ( - 2.4% σε σχέση με τη μέτρηση Δεκεμβρίου για το ACTION 24) , το ΠΑΣΟΚ 15% ( - 0.5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 12% ( - 1.4%) , το Κ.Κ.Ε 9.5% ( +0.3%) , η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8.7% ( + 2%), η ΝΙΚΗ 3.8% ( + 0.3%), οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 2.5% ( - 0.2%) , η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.7% ( + 0.1%), το ΜΕΡΑ 25 2.2% ( - 0.1% ), το ΑΛΛΟ 3.8%( + 0.8%). 







Ο Κ. Μητσοτάκης δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός, με 41.6% ( 44.3% τον Δεκέμβριο) και ακολουθούν, οι Δ. Κουτσούμπας με 39.1% ( 42.6% τον Δεκέμβριο) , ο Ν. Ανδρουλάκης με 30.6% ( από 35.3% ), η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29.9% ( από 29.7% )  , ο Κ. Βελόπουλος με 25.6% ( 26.2) , ο Σ. Κασσελάκης με 22.2% ( από 26.9%) , ο Α. Χαρίτσης με 19.1% ( από 22.3%) , ο Δ. Νατσιός με 15.2% ( από 12.7%) και ο Β. Στίγκας με 8.5%( από 9.6%).  Όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση στην δημοφιλία πλην Ζωής Κωνσταντοπούλου και Δ. Νατσιού. 



Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται μακράν ως ο καταλληλότερος Πολιτικός Αρχηγός για Πρωθυπουργός με 36.9% ( 37.3% τον Δεκέμβριο), με τον Σ. Κασσελάκη μόλις στο 7.2% ( από 7.8%) , τον Ν. Ανδρουλάκη με 6.4% ( από 5.6%) , τον Κ. Βελόπουλο στο 5.8% ( από 4.6%) , τον Δ. Κουτσούμπα με 4.2% ( από 4.4%) , την Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3.2% ( από 2.3%), τον Δ. Νατσιό με 1.7% ( από 0.8%), τον Α. Χαρίτση με 0.7% ( από 0.7%) και τον Β. Στίγκα με 0.3% ( από 0.5%). Ο ΚΑΝΕΝΑΣ επιλέγεται από το 29.4% (από 33.1%) και το 4.1% δεν απαντά ( από 2.9%). 



Έπιασε νέο παραμύθι ο Κασσελάκης ότι πρότυπο του είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου μήπως και επιβιώσει πολιτικά

 


Ο υπό προθεσμία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μίλησε εχθές στο London School of Economics, με θέμα «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση». Στη συζήτηση, που συνδιοργανώθηκε με το Hellenic Observatory, συμμετείχε επίσης ο καθηγητής και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, Κέβιν Φέδερστοουν.

Στην έναρξη της εκδήλωσης και κατά την παρουσίαση του Κασσελάκη, ο κ. Φέδερστοουν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, για να τον διορθώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Είναι σύζυγος, όχι σύντροφος. Δουλέψαμε σκληρά για να γίνει αυτό αποδεκτό στην Ελλάδα», τώρα πώς δούλεψε ο ίδιος σκληρά μαζί με τον Τάιλερ αυτό είναι άλλη συζήτηση. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς αυτοπροσδιορίζεται και τοποθετείται ιδεολογικά στην πολιτική, ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε εαυτόν ως «προοδευτικό», ενώ δεν αρνήθηκε ότι έχει μελετήσει και τον Μαρξ. Όλη μου η ζωή υπήρξε αντισυστημική, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στεκόμενος τόσο στη θητεία του στον ναυτιλιακό χώρο, αλλά και στην εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι το πρότυπο που θαυμάζω, γιατί είναι κάποιος που κατάφερε να ενώσει τη χώρα, εκείνη την εποχή, μετά από χρόνια διχασμού και διώξεων της Αριστεράς από τη Δεξιά» είπε ο Κασσελάκης, όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο «πολιτικός ήρωάς» του, και ανάθεμα εάν ξέρει τι λέει και ποιος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά έτσι του είπαν να λέει από εχθές.

Δήλωσε επίσης ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει υπάρξει πολύ πιο προοδευτική από αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ απέρριψε ως ψευδείς τις αναφορές ότι στο παρελθόν ψήφιζε το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που οδήγησε στην εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ούτε ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, ούτε κάποιος άλλος από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα τον ενθάρρυνε να είναι υποψήφιος, ούτε όμως και τον αποθάρρυνε. «Υπήρξε ουδέτερος» σε όλη τη διαδρομή, υπογράμμισε για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Μιλώντας, δε, για την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είπε ότι «κανένας δεν τον πίεσε να παραιτηθεί» και πως η πλειοψηφία των μελών ήθελαν να παραμείνει.



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

 



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Μάρα Ζαχαρέα: Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε, και σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή.


Έχουν γίνει πάρα πολλά την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελα όμως να τα πούμε στη συνέχεια της συνομιλίας μας. Προτιμώ να ξεκινήσουμε από την καθημερινότητα του πολίτη και να σας ρωτήσω για το θέμα της ακρίβειας, που είναι το πρώτο που τους καίει.

Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμάκωση, αλλά δεν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει με τον ανάλογο ρυθμό στα τρόφιμα. Τι θα γίνει με αυτό; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα, πέρα από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, κα Ζαχαρέα, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και χαίρομαι που ξεκινάτε αυτή τη συνέντευξη από τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς όλες οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες. Κατά συνέπεια πρέπει να είναι και η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιορίσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο έτσι ώστε να πιέσουμε περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό, για να μειωθούν οι τιμές μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που ήδη πιστεύω ότι αρχίζουν και αποδίδουν.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α., η σχετική υπηρεσία του κράτους επιφορτισμένη πια με τους ελέγχους, έχει επιβάλλει πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι παραγωγοί εάν αυξάνουν τις τιμές τους, με ποινή αν θέλετε, τον αποκλεισμό τους από προωθητικές ενέργειες.

Έχουμε βάλει περιορισμούς, παραδείγματος χάρη, στα περιθώρια κέρδους στο βρεφικό γάλα και πιστεύω ότι όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σύντομα στο να βλέπουμε και μειώσεις τιμών. Σε συνδυασμό με το «μείον 5%» το οποίο έχουμε κάνει, και με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού.

Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, είναι και ευρωπαϊκό. Όμως, η δομική αντιμετώπιση, κα Ζαχαρέα, του προβλήματος της ακρίβειας λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Μάρα Ζαχαρέα: Καλά κάνετε και το λέτε γιατί θα σας το ρωτούσα αυτό. Πότε το βλέπετε να αυξάνεται ο μισθός; Δηλαδή, έχετε δεσμευτεί για 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Φέτος μπορεί να ξεπεράσει τα 820, 830 ευρώ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία με την οποία καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. Άρα, θα σας συνιστούσα να κάνουμε λίγη υπομονή. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο, κα Ζαχαρέα, ο κατώτατος μισθός. Βλέπουμε μια συνολική αύξηση του επιπέδου των μισθών στην ελληνική οικονομία. Βλέπουμε περισσότερους συμπολίτες μας τώρα να βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότερους κατ΄ αναλογία συμπολίτες μας να είναι στον κατώτατο μισθό.

Και αυτό, ξέρετε, είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και η οποία οδηγεί και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου και τόσο τελικά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς τους για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που θέλουν.

Μάρα Ζαχαρέα: Να επιστρέψω σε αυτό που είπατε για τα σούπερ μάρκετ. Μήπως οι πολυεθνικές προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο, ένα πρόστιμο που θα βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά να συνεχίσουν να πωλούν ακριβά γιατί έτσι μακροπρόθεσμα κερδίζουν περισσότερο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ερώτημά σας είναι εύλογο. Θα απαντήσω με δυο τρόπους: πρώτον, ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά σημαντικά και για πολυεθνικές εταιρείες και δεύτερον, θα σας έλεγα ότι η ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας πολυεθνικής εταιρείας όταν εντοπίζεται να παραβαίνει το νόμο -και όπως έχετε δει δεν έχουμε διστάσει να ονοματίσουμε συγκεκριμένες εταιρείες που προβαίνουν σε τέτοιου είδους κινήσεις-, θα σας έλεγα ότι κάνει τελικά πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην πολυεθνική εταιρεία. Και νομίζω ότι την ενθαρρύνει τελικά να αλλάξει συμπεριφορά.

Τι θέλω, κα Ζαχαρέα, για να το πω με πολύ απλά λόγια: η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά τελικά, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο.

Μάρα Ζαχαρέα: Τώρα, μαζί με την ακρίβεια στα τρόφιμα υπάρχει και το αγροτικό πρόβλημα. Δηλαδή, οι αγρότες λένε ότι από το χωράφι μέχρι το ράφι οι τιμές πολλαπλασιάζονται και επίσης λένε ότι έρχονται αντιμέτωποι με ελληνοποιήσεις προϊόντων.Τι φταίει για αυτό; Ότι δεν ήταν οι έλεγχοι επαρκείς τα προηγούμενα χρόνια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, οι αγρότες, φαντάζομαι θα το συζητήσουμε και στη συνέχεια, έχουν πολλά αιτήματα προς την κυβέρνηση και θα έλεγα ότι αρκετά είναι δικαιολογημένα. Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά.

Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, των παράνομων ελληνοποιήσεων, είναι διαχρονικό. Αυτή η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια και έχει περιορίσει αρκετά την έκταση του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, και με αυτόν τον τρόπο σε ένα βαθμό έχουν «αποσβέσει» και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

Εκεί πράγματι, στις ελληνοποιήσεις, είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει.

Τι βλέπω, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι μία ένδειξη αρκετά ενθαρρυντική πια; Ότι χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, βλέπω για πρώτη φορά αρκετούς παραγωγούς οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς. Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών.

Ξέρετε, πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, ψάχνει την καλύτερη προσφορά, ψάχνει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Όμως μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής, μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει, να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές.

Μάρα Ζαχαρέα: Οι αγρότες, όπως ξέρετε, έρχονται στην Αθήνα. Αυτό είναι το σχέδιό τους, αυτή είναι η επιδίωξή τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τούς είπε την Παρασκευή που μας πέρασε ότι δεν θα τους αφήσει να φτάσουν στο Σύνταγμα. Ήθελα να ρωτήσω: μέχρι πού θα τους αφήσετε να φτάσουν τελικά; Γιατί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τους είδαμε στο Παρίσι, τους είδαμε στις Βρυξέλλες, τους είδαμε στη Ρώμη έξω από το Κολοσσαίο. Εδώ τι θα γίνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων.

Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή.

Μάρα Ζαχαρέα: Άρα, εσείς δεν έχετε αντίρρηση να δούμε τρακτέρ στο Σύνταγμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντα η προϋπόθεση είναι, κα Ζαχαρέα, πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα.

Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα.

Μάρα Ζαχαρέα: Ότι έχουν δίκιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, επιστροφή του στο αγροτικό πετρέλαιο. Το ρυθμίσαμε και για το 2024 και με δέσμευση…

Μάρα Ζαχαρέα: Είπατε ότι θα δούμε μία μόνιμη λύση σε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και με δέσμευσή μου από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες για το πώς αυτό το ποσό το οποίο έχουμε καθορίσει…

Μάρα Ζαχαρέα: Μόνιμη λύση σημαίνει και κατάργηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή.

Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο, κα Ζαχαρέα, να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό.

Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για εμένα πρέπει να σας πω ότι το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας…

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι και ένα μέσο πίεσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ -σε πρώτη φάση θα είναι ο Υπουργός Γεωργίας αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο- θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Μάρα Ζαχαρέα: Εσείς έχετε κάποιον άσσο στο μανίκι για αύριο που θα βρίσκονται οι αγρότες στην Αθήνα; Κάτι που μπορείτε να δώσετε παραπάνω;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος.

Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους.

Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα.

Μάρα Ζαχαρέα: Για να προχωρήσουμε από το αγροτικό, έτσι όπως βλέπετε εσείς να τρέχει ο Προϋπολογισμός, υπάρχει περίπτωση να μπορείτε στους ευάλωτους συμπολίτες μας να δώσετε κάτι την περίοδο του Πάσχα; Πριν; Μετά; Γιατί έχει ακουστεί κι αυτό, αλλά έχει μείνει λίγο θολό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να σας συγχαρώ, κα Ζαχαρέα, όχι εσάς προσωπικά, αλλά συνολικά τους δημοσιογράφους, για την ταχύτητα με την οποία προεξοφλούν την επόμενη παροχή πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από όλα αυτά τα οποία έχουμε ήδη κάνει. Γιατί το λέω αυτό;

Μάρα Ζαχαρέα: Δεν τα σκεφτόμαστε και μόνοι μας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ξέρω, δεν έχετε άδικο σε αυτό.

Εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες μία σημαντική στήριξη της οικογένειας, με μία έκτακτη αύξηση του επιδόματος γέννας, η οποία θα λειτουργήσει και αναδρομικά για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2023. Το γνωρίζουν δηλαδή οι γονείς που γέννησαν παιδιά ότι θα πάρουν και ένα πρόσθετο βοήθημα, πέραν των 2.000 ευρώ που ήδη έχουν πάρει. Και φυσικά αυτοί που θα γεννήσουν παιδί το 2024 θα δουν αυξημένη αυτή την ενίσχυση, το επίδομα το οποίο δώσαμε.

Δώσαμε έκτακτες αυξήσεις στους γιατρούς για τις υπερωρίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί σε ετήσια βάση ένας γιατρός να κερδίσει μέχρι και 2.000 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Όλα αυτά είναι από το, θα έλεγα, πλεόνασμα του Προϋπολογισμού.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω και διότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω.

Μάρα Ζαχαρέα: Να δούμε το στεγαστικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν μία οικογένεια. Έχετε εξαγγείλει κάποια μέτρα σε αυτό το κομμάτι, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό. Το ξέρετε, το ακούτε και εσείς γύρω σας, ότι τα ενοίκια είναι πια ένα πρόβλημα στη χώρα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ενοίκια γι’ αυτούς που νοικιάζουν είναι μεγάλο πρόβλημα. Και είναι πολύ στενάχωρο, δυσάρεστο, και απαιτεί αντιμετώπιση από την πολιτεία, όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν ένα μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους για ενοίκιο.

Και όντως έχετε δίκιο να λέτε ότι έχουμε κάνει πράγματα και θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν πολύ επιτυχημένο γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους συμπολίτες μας να αποκτήσουν σπίτι και να πληρώνουν τελικά μια δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν στην ελεύθερη αγορά ένα αντίστοιχο σπίτι. Και βέβαια το σπίτι τελικά θα είναι δικό τους.

Έχουμε μια σειρά από προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί. Προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δυνατότητά μας να ανακαινίσουμε παλιά κλειστά διαμερίσματα και να μπορέσουν αυτά τα διαμερίσματα να διατεθούν στην αγορά. Έχουμε αυτή τη στιγμή παραπάνω από 700.000 κλειστά σπίτια και διαμερίσματα. Την εποχή της κρίσης δεν είχε νόημα…

Μάρα Ζαχαρέα: Θα δώσετε κίνητρα στους ιδιοκτήτες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δίνουμε ήδη. Έχουμε ήδη προγράμματα, παραδείγματος χάρη το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Και ξέρετε, ο ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή έχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Πριν από δύο-τρία χρόνια έλεγε «πού να βάλω λεφτά τώρα να το φτιάξω αυτό το διαμέρισμα αφού και να το νοίκιαζα χαμηλό ενοίκιο θα έπαιρνα».

Τώρα, τα ενοίκια έχουν ανέβει. Άρα, περισσότερο έσοδο για τον ιδιοκτήτη με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος. Αρχίζει να έχει νόημα αυτό το κλειστό διαμέρισμα να το επισκευάσει κανείς, να το αναβαθμίσει ενεργειακά, να το…

Μάρα Ζαχαρέα: Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος εξετάζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή πρέπει να σας πω ότι ο ΟΠΕΚΑ διαθέτει σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες. Όπως, επίσης, θέλω να θυμίσω ότι αυξήσαμε -έχει μια αξία να τα λέμε αυτά διότι ξεχνιούνται μερικές φορές μέσα στο δημόσιο διάλογο- ότι εμείς αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. Ήταν 1.000 ευρώ, το πήγαμε 1.500 ευρώ και για τους φοιτητές που συγκατοικούν 2.000 ευρώ. Σκεφτείτε, δηλαδή, δύο φοιτητές που μπορεί να συγκατοικήσουν θα έχουν 4.000 ευρώ συνολική βοήθεια το χρόνο. Δεν το λες και μικρό ποσό, ειδικά για εκεί που είναι τα ενοίκια σε κάποιες επαρχιακές πόλεις.

Αλλά θα κάνουμε και άλλα πράγματα. Golden Visa -είχαμε μια συζήτηση στη Βουλή, θα την θυμάστε, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι συμπίπτουμε σε αυτόν τον τομέα σε αρκετές επισημάνσεις. Θα ανέβουν τα όρια της Golden Visa πια στις 800.000 ευρώ για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και λογικά θα πάει στις 400.000 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε οι επενδύσεις που γίνονται στην Golden Visa να είναι για πολύ ακριβότερα ακίνητα τα οποία δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα ή σπίτι το οποίο θα νοικιάσει μια ελληνική οικογένεια.

Μάρα Ζαχαρέα: Να πάμε στα πολιτικά τώρα. Ψηφίστηκε, είναι πια νόμος του κράτους, για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προκάλεσε αρκετές αναταράξεις σε όλα τα κόμματα, το 1/3 της Νέας Δημοκρατίας δεν το ψήφισε. Είδαμε μετά και πανηγυρισμούς, βέβαια, που ψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο. Σας προβληματίζει ενόψει ευρωεκλογών κάποιο πολιτικό κόστος; Και το ρωτώ αυτό γιατί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν το έβλεπε θετικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, έκανα αυτό το οποίο θεωρούσα ότι ήταν σωστό. Και είναι μία παρέμβαση για την οποία πιστεύω ότι έχει έρθει πια η ώρα της. Νομίζω ότι το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο, εξαντλητικά θα έλεγα, ενδεχομένως περισσότερο από άλλα θέματα. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία, από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Βέβαια, εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε κομματική πειθαρχία και σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου. Και νομίζω ότι πετύχαμε και στη Νέα Δημοκρατία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε ως κόμμα. Και αυτό είναι μία κατάκτηση όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, για τη δημοκρατία συνολικά. Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος στη Βουλή, με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα δεξιά, που νομίζω όμως ότι είναι βαθιά μειοψηφικές φωνές.

Προχωρήσαμε σε αυτή την -πιστεύω- σημαντική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Και νομίζω ότι, ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί άνθρωποι οι οποίοι είχαν θέσει, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε θέσει ως στόχο ζωής να πετύχει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μια ικανοποίηση, μια χαρά.

Όμως, θέλω να επιμείνω πάρα πολύ στο γεγονός ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν.

Θέλω να θυμίσω ότι και εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε περιπτώσεις να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπέστην καμία απολύτως συνέπεια, σήμερα είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού. Αυτή είναι η δύναμή μας, το γεγονός ότι μπορούμε…

Μάρα Ζαχαρέα: Γράφτηκε κιόλας ότι οι βουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν ή οι Υφυπουργοί που είναι σε Υπουργεία που πρέπει να τρέξουν το νομοσχέδιο αυτό, ότι πιθανώς να έχουν κυρώσεις στο μέλλον, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σημειώνει».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, σας απάντησα.

Μάρα Ζαχαρέα: Εσείς λέτε ότι όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας απάντησα ήδη. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι απολύτως συνεκτική και σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη. Εκφράζω, όμως, την ικανοποίησή μου γιατί τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -θα έλεγα ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο το αντικείμενο αυτό θα έπρεπε να είναι θεωρητικά ένας πολύ πιο «προνομιακός χώρος»- στήριξαν το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο πια είναι νόμος του κράτους.

Μάρα Ζαχαρέα: Έρχεται ένα άλλο νομοσχέδιο που φαίνεται ότι και αυτό θα φέρει πολιτικές αναταράξεις, είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι έχει αντισυνταγματικότητα μέσα του το νομοσχέδιο αυτό από τη μία και από την άλλη ότι θα φτιάξει «φοιτητές δύο ταχυτήτων».

Ο φοιτητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στην Ιατρική για παράδειγμα, πρέπει να γράψει 19. Στο μη κρατικό πανεπιστήμιο και με 10 μπορεί να μπει στην Ιατρική σχολή, δηλαδή με την ελάχιστη βάση του επιστημονικού πεδίου. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική που έχει ξεκινήσει πριν αρχίσει η συζήτηση μέσα στο Κοινοβούλιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θέλω να θυμίσω ότι η μεταρρύθμιση αυτή αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω επίσης να σας πω ότι αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως τους πρώτους μήνες μάς κατηγορούσαν για κάποια σχετική καθυστέρηση στην υλοποίησή του κυβερνητικού έργου, τώρα έρχονται και λένε το ακριβώς ανάποδο: «μα, τα ανοίγετε όλα τα θέματα μαζί. Κάνετε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις. Τι συμβαίνει; Μήπως δημιουργηθεί πολλή αναταραχή στην κοινωνία».

Η δική μου πεποίθηση είναι πολύ σαφής: δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Και θα εξακολουθούμε να τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς για όλη την τετραετία. Γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε.

Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο ερώτημά σας: κοιτάξτε να δείτε, τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυσή του.

Από εκεί και πέρα, όντως θα επιτρέψουμε υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο ειρήσθω εν παρόδω το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε.

Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο η περισσότερη άμιλλα με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το έχουμε δει σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την προϋπόθεση, το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχει κίνδυνος για «φοιτητές δύο ταχυτήτων»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το πιστεύω, διότι, κοιτάξτε να δείτε, τελικά, αν ο πολύ δυνατός φοιτητής επιλέξει την Ιατρική σχολή και καταφέρει να περάσει στην Ιατρική σχολή, γιατί αυτό υποβαθμίζει το επίπεδο της Ιατρικής σχολής;

Αντίθετα, θα σας έλεγα, το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας.

Αυτό που με νοιάζει είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαφυλάξει τον ρόλο του ως ένας «φάρος ποιότητας» και εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα. Βλέπω τις αντιδράσεις. Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις.

Όπως βλέπετε, έχουμε εκκενώσει την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ουκ ολίγες φορές. Εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και στέλνω και ένα μήνυμα ξεκάθαρο: ότι αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει.

Μάρα Ζαχαρέα: Ποιο θα είναι όμως τελικά το πρακτικό αποτέλεσμα; Γιατί και το πρωί πήγε η αστυνομία για να διαλύσει την κατάληψη κι όταν έφυγε έγινε ανακατάληψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι: όσες φορές χρειάζεται. Και σε συνεννόηση πια με τα πανεπιστήμια, γιατί έχουν και οι Πρυτάνεις μία ευθύνη, να δούμε σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων, τα οποία θα μπορέσουν να τα θωρακίσουν σε μία πιο σταθερή βάση, ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας, κα Ζαχαρέα, κατέστη εφικτή επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και μπορεί πια η αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια.

Μάρα Ζαχαρέα: Και σας λένε: «γιατί το κάνατε αυτό, φέρνετε τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα σε περίοδο εξετάσεων;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε τώρα, πάντα θα υπήρχε μία βολική δικαιολογία. Δεν το ακούω αυτό το επιχείρημα, εξάλλου βρήκαμε τρόπο να γίνουν οι εξετάσεις. Θα υπήρχε πάντα κάποιος άλλος λόγος γιατί πρέπει να περιμένουμε. Επαναλαμβάνω και θα το τονίσω αυτό, γιατί αποτελεί για μένα και μια φιλοσοφία για τη δεύτερη τετραετία: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η χώρα πρέπει να τρέξει. Πρέπει να τρέξει προς το μέλλον, σε πάρα πολλά επίπεδα. Κάνουμε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές τις κάνουμε μαζί. Θα σας έλεγα ότι μερικές φορές θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε και θα ξανασηκωθούμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας, όμως η συνολική κατεύθυνση γι’ αυτόν τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, για τον οποίον έχω μιλήσει πολλές φορές, αυτή η πορεία θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας.

Μάρα Ζαχαρέα: Και από τα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία. Απογευματινά χειρουργεία. Και εκεί υπάρχει κριτική, ότι όποιος έχει κάποια χρήματα θα πηγαίνει γρήγορα το απόγευμα να χειρουργείται, όποιος δεν έχει, ο φτωχός, ο ευάλωτος συμπολίτης μας, θα περιμένει το πρωί πότε θα υπάρχει κενό και λοιπά, με κινδύνους για την υγεία του. Τι γίνεται με αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ΄ αμοιβή στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι το οποίο είναι κατοχυρωμένο στα πιο πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Και πιστεύω ότι και ο Υπουργός Υγείας έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία, για το πόσο σημασία έχει να υπάρχει μια ενιαία λίστα χειρουργείων. Να ξέρει δηλαδή η διοίκηση των νοσοκομείων ποιος προηγείται ποιανού και να μπορεί να ελέγχει τους γιατρούς ώστε να σιγουρευτούμε ότι η λίστα αυτή τηρείται.

Και βέβαια, αυτό το οποίο δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο έναν σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μπορεί να τα προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές. Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας ο οποίος μπορεί να περιμένει δύο χρόνια για να κάνει μια αρθροπλαστική ισχίου, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Ξεκινώντας λοιπόν από πίσω προς τα μπρος, από τις μεγάλες αναμονές, θα έρθουμε και θα παρέχουμε έναν αριθμό τέτοιων χειρουργείων, όπου εμείς ουσιαστικά θα πληρώνουμε την αμοιβή του γιατρού και του αναισθησιολόγου και δεν θα επιβαρύνεται ο ασθενής.

Θεωρώ ότι είναι μια παρέμβαση η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολλά χρόνια και τώρα την υλοποιούμε. Ξέρετε, στην Ελλάδα είμαστε, θα έλεγα, οι πρωταγωνιστές στο να συζητούμε διεξοδικά μεταρρυθμίσεις και ουραγοί τελικά στο να τις υλοποιούμε. Ε, έχει έρθει αυτή η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτά τα οποία λέει και να τολμάει να σπάσει και κάποια αυγά, έτσι ώστε όμως να μπορέσουμε πραγματικά να λύσουμε την ουσία του προβλήματος, που είναι εν προκειμένω -σε κάποια χειρουργεία και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος πολύ πιο έντονα από ό,τι σε κάποιες άλλες- οι πολύ μεγάλες αναμονές, οι οποίες για εμένα…

Μάρα Ζαχαρέα: Στην επαρχία κυρίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως…οι οποίες για εμένα δεν είναι αποδεκτές.

Μάρα Ζαχαρέα: Σήμερα ανακοινώθηκε και η επιστολική ψήφος. Με αφορμή αυτό να ρωτήσω για τις ευρωεκλογές. Αντίστροφη μέτρηση. Βάζετε κάπου τον πήχη; Φοβάστε τη χαλαρή ψήφο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να σας πω πόσο ικανοποιημένος είμαι για το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου φέρνει την σφραγίδα αυτής της κυβέρνησης. Και είναι πράγματι μεγάλη μεταρρύθμιση.

Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση σε δύο επίπεδα: πρώτον, για τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδας, οι οποίοι μπορούν πια εύκολα να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να τρέχουν σε κάποιο προξενείο το οποίο μπορεί να είναι πολύ μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Αλλά είναι και μια μεγάλη μεταρρύθμιση -και αυτό πρέπει να το πούμε και να το εξηγήσουμε στους πολίτες- για τους συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Την επιστολική ψήφο μπορείτε να την αξιοποιήσετε και εσείς, εγώ, όποιος θέλει, χωρίς κανέναν περιορισμό. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ζητώ αυτοί που θέλουν να κάνουν χρήση αυτής της επιλογής να το κάνουν συντομότερα και όχι αργότερα.

Αλλά σκεφτείτε λίγο πόσους ανθρώπους βλέπετε να ταλαιπωρούνται στα εκλογικά κέντρα, ανάπηρους συμπολίτες μας, ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Θα μπορούν να ψηφίσουν από το σπίτι, χωρίς ταλαιπωρία, όπως και εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, οι μαθητές που θα δίνουν πανελλήνιες.

Δηλαδή, είσαι 17 χρονών σήμερα, θέλεις να ψηφίσεις αλλά δεν θέλεις τώρα να έχεις την έγνοια να τρέχεις στο εκλογικό κέντρο όταν μπορεί την μεθεπόμενη μέρα να γράφεις ένα σημαντικό μάθημα. Να εγγραφείς στην πλατφόρμα του Υπουργείου και να μπορείς να ψηφίσεις επιστολικά.

Είναι λοιπόν και μια απάντηση η επιστολική ψήφος στη μειωμένη συμμετοχή, που δεν ταλανίζει μόνο την Ελλάδα. Ταλανίζει όλες τις, θα έλεγα, δυτικές δημοκρατίες και πιστεύω ότι με τον τρόπο της θα βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής.

Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας: οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη, με τη δική της ξεχωριστή σημασία. Γιατί ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές; Να το θυμηθούμε: για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Το ποσοστό από μόνο του καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξουν. Έχουμε 21 ευρωβουλευτές συνολικά ως χώρα, προφανώς ως Νέα Δημοκρατία θέλω να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους. Θέλω να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και βέβαια, μετά, στην κρίση των πολιτών θα είναι το ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή. Εμείς θα φροντίσουμε να καταρτίσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό, έτσι ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τάξεις…

Μάρα Ζαχαρέα: Όχι «celebrity ψηφοδέλτιο» που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι «ψηφοδέλτιο celebrity», αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα.

Μάρα Ζαχαρέα: Βάζετε κάπου τον πήχη ότι «θα είμαι ευχαριστημένος»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τονίζω ότι είναι μία εθνική κάλπη, έχει μία ιδιαιτερότητα…

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι και μία χαλαρή ψήφος. Και μία ευκαιρία να δείξουν στην κυβέρνηση…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ας φροντίσουμε, λοιπόν, εμείς ως Νέα Δημοκρατία, να μην την κάνουμε χαλαρή. Για εμένα δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η κάλπη. Καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη.

Σκοπεύω και να περιοδεύσω και να εξηγήσω στους πολίτες γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ευρώπη, το να υπάρχει μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι καλό τελικά για την Ευρώπη και είναι καλό για την Ελλάδα. Διότι αυτά τα οποία γίνονται στις Βρυξέλλες μάς αφορούν άμεσα.

Μάρα Ζαχαρέα: Να κλείσουμε με το κράτος δικαίου. Υπήρξε ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αρκετά σκληρό για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις υποκλοπές, στο ναυάγιο της Πύλου, στις συνθήκες του Τύπου και ούτω καθεξής.

Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα κατά τη δική σας κρίση; Ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» ή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μίας κόντρας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωσοσιαλιστών ενόψει ευρωεκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είμαι άνθρωπος καλοπροαίρετος, ο οποίος δέχεται πάντα την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς αυτό το ψήφισμα νομίζει ότι μιλάει για μία άλλη χώρα.

Λίγες μέρες αφότου ψηφίστηκε αυτό το κείμενο ο «Economist» μας αναβάθμισε σε «πλήρη δημοκρατία», δίνοντάς μας καλύτερο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, παραδείγματος χάριν.

Πιστεύετε εσείς πραγματικά σήμερα -δεν σας ρωτώ να μου απαντήσετε, ρητορικό είναι το ερώτημα- ότι υπάρχει ζήτημα έκφρασης και γνώμης και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Το ανάποδο θέμα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχουμε. Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και βέβαια αν κάποιος θέλει να βρει το δίκιο του και αν αισθάνεται ότι με κάποιον τρόπο έχει προσβληθεί ή έχει γραφτεί κάποια ανακρίβεια, έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να το διεκδικήσει.

Βγήκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και είπε: «σταματήστε να κάνετε υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη». Ποιος είναι ο ευρωβουλευτής ο οποίος θα έρθει να πει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι «καθυστερείτε για την υπόθεση των Τεμπών», παραδείγματος χάρη; Και πού το ξέρει; Και με ποιό δικαίωμα έρχεται και παρεμβαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη;

Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι η Δημοκρατία μας είναι τέλεια. Λέω ότι στην ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τελικά αυτό είναι το κριτήριο, υπάρχουν επισημάνσεις. Κάποια από αυτά γράφονται και στο ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου, διότι δεν θέλω να είμαι τελείως αφοριστικός. Και αγωνιζόμαστε μονίμως να κάνουμε τη δημοκρατία…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, κατά τη γνώμη σας, που πρέπει να γίνουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και να σας πω και κάτι ακόμα το οποίο νομίζω ότι έχει μια σημασία: αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές διότι την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει, όπως το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν, να μπορεί να συνεννοηθεί με τους Φιλελεύθερους, με τους Σοσιαλιστές, ενδεχομένως με τους Πράσινους, ίσως με κάποιες πιο λογικές φωνές στα δεξιά μας.

Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη, να μην πυροβολούμε τα πόδια μας. Αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, για το Θεό. Δηλαδή, αν πάτε να το πείτε σε οποιονδήποτε στις Βρυξέλλες, θα γελάει αυτή τη στιγμή με την κατάσταση η οποία υπάρχει.

Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει το ΕΛΚ και γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει εμένα πολιτικά. Είμαστε ένα πολύ ισχυρό κόμμα εντός του ΕΛΚ, και ίσως το πιο ισχυρό κόμμα. Βολεύει τρεις μήνες πριν τις εκλογές να βγάλουμε και ένα ψήφισμα το οποίο να «πυροβολεί» τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το οποίο είναι ασυγχώρητο όμως, κα Ζαχαρέα, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν, έβαλαν την υπογραφή τους δηλαδή κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα.

Και γι’ αυτό είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη. Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Μάρα Ζαχαρέα: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ, κα Ζαχαρέα.