Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Πειραιάς: Κάλεσαν για 3 κλέφτες και συνέλαβαν συμμορία 7 ατόμων

 


Περιπετειώδη εξέλιξη είχε καταγγελία για απόπειρα κλοπής, μέρα μεσημέρι, σε πολυκατοικία στον Πειραιά. Κάλεσαν στην άμεση δράση για δύο - τρεις επίδοξους κλέφτες και τελικά συνέλαβαν συμμορία εφτά (7) ατόμων, με έναν αστυνομικό, μάλιστα, να αναρριχάται σε όροφο του κτιρίου προκειμένου να τους "πιάσει στα πράσα".

Είναι 13.20 το μεσημέρι όταν ένοικος πολυώροφου κτιρίου, την Τρίτη, αντιλαμβάνεται δύο (2) γυναίκες και έναν (1) νεαρό να έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό της πολυκατοικίας και να προσπαθούν να διαρρήξουν ένα εκ των διαμερισμάτων στον πρώτο όροφο. Αφού χτυπούν επανειλημμένα το κουδούνι για να βεβαιωθούν ότι λείπουν οι ιδιοκτήτες της οικίας- «στόχου», οι δύο γυναίκες 39 και 33 ετών ελέγχουν στον διάδρομο μήπως ανεβαίνει κάποιος, ενώ ο 17χρονος που είναι μαζί τους προσπαθεί να διαρρήξει την πόρτα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στο Skai.gr, τρομοκρατημένη η γειτόνισσα, η οποία αντιλαμβάνεται και βλέπει την δράση τους από το «ματάκι» της πόρτας της μέχρι που της το καλύπτουν με ένα χαρτάκι, καλεί την Άμεση Δράση. Δύο από τους δράστες (ο 17χρονος και η 39χρονη) φέρεται να βγαίνουν και να μπαίνουν σε αμάξι που ήταν σταθευμένο λίγο πιο πέρα περιμένοντας και τους υπόλοιπους. Μέσα σε λίγα λεπτά μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ φτάνει στον χώρο. Οι αστυνομικοί βρίσκουν ανοιχτή την πόρτα της  κεντρικής εισόδου και «σφραγίζουν» τους απρόσκλητους "μουσαφίρηδες" στο εσωτερικό του κτιρίου αποκλείοντας την έξοδο τους απο το σημείο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Skai.gr, ένας από τους αστυνομικούς ζητάει σκάλα από το διπλανό μαγαζί και... σκαρφαλώνει στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου προκειμένου να πιάσει επ’ αυτοφώρω τους δράστες. Τα φώτα στους διαδρόμους της πολυκατοικίας είναι κλειστά. Καθώς οι αστυνομικοί ερευνούν τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου εντοπίζουν μία δράστιδα στον πρώτο όροφο και στην συνέχεια βρίσκουν στους επάνω ορόφους να κρύβονται άλλες τρεις. Τέσσερις δηλαδή συνολικά εντός του κτιρίου. Ζητούνται ενισχύσεις. 

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στο σημείο φθάνει και δεύτερη ομάδα ΔΙ.ΑΣ μαζί με τον επικεφαλής, οι οποίοι εντοπίζουν σε δρόμο κοντά στην πολυκατοικία ένα ύποπτο όχημα στο οποίο επιβαίνουν τα δύο μέλη της συμμορίας που είχαν βγει νωρίτερα από το πολυώροφο κτίριο (τον ανήλικο και την 39χρονη) και έναν ακόμα άνδρα, 43 ετών, ο οποίος είχε τον ρόλο του οδηγού-«τσιλιαδόρου». Από επικοινωνία μεταξύ των ομάδων ΔΙ.ΑΣ που προσέτρεξαν στο σημείο θεωρήθηκε ότι τα άτομα που έλεγξαν έχουν πιθανόν σχέση με το περιστατικό της απόπειρας κλοπής στην προαναφερόμενη  πολυκατοικία, με αποτέλεσμα από την διενεργηθείσα αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση να προκύψει πως και οι εφτά (7) αποτελούν μέρος συμμορίας που είχαν σκοπό της διάπραξη κλοπών, ληστειών, απατών και άλλων έκνομων ενεργειών. 

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως σε ερωτήσεις των αστυνομικών οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι πήγαν εκεί για επαιτεία και ότι ένας ένοικος τους άνοιξε την κεντρική θύρα της πολυκατοικίας.

Στο σύνολό τους οι ημεδαποί δράστες δεν είναι κάτοικοι του Πειραιά, ενώ πρόκειται για πέντε γυναίκες ηλικίας 30 – 40 ετών και δύο άνδρες, ηλικίας 43 και 17 ετών. Μάλιστα, εκτός του ανήλικου, οι υπόλοιποι έξι (6) είναι γνώριμοι στις αρχές και έχουν συλληφθεί ξανά για κλοπές και διαρρήξεις με όμοιο τρόπο δράσης και μάλιστα δρώντας από κοινού με εναλλασσόμενους ρόλους.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρωτοδικών Πειραιά και σήμερα βρέθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας.


Άννα Μαρούλη

Πηγή: skai.gr



Επίθεση κακοποιών με μολότοφ στην τροχαία Πειραιά

 


Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν 4 κακοποιοί τα ξημερώματα στο κτίριο όπου στεγάζεται η Τροχαία Πειραιά, στην οδό Μυκάλης 74, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές σε δύο υπηρεσιακά οχήματα και στο κουβούκλιο της σκοπιάς.

Οι κακοποιοί που πέταξαν τέσσερις βόμβες μολότοφ εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά ενώ ωστόσο αργότερα συνελήφθησαν δύο ημεδαποί (24 και 20 ετών) και εξετάζεται η συμμετοχή τους.

Tην προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και έτσι και προκύψει η εμπλοκή τους θα κατηγορηθούν για κακούργημα.



Στα 39 ευρώ η επιδότηση για το ρεύμα


 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, υπερδιπλασιάζεται η μηνιαία επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναστέλλεται για πέντε μήνες η πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τις επιχειρήσεις , ενώ «παγώνουν» για ένα δίμηνο τα τέλη χρήσης του δικτύου φωταερίου.

Για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στα 39 ευρώ ανά μήνα, ενώ αυξάνεται περαιτέρω για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες» όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για παράδειγμα, εάν νοικοκυριό με κατανάλωση 300kwh όταν τον Αύγουστο θα πλήρωνε 66€ , τον Νοέμβριο θα έπρεπε να πληρώσει χωρίς την επιδότηση 110€. Μετά και την επιδότηση ο καταναλωτής θα δει μια αύξηση μόνο 5 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις αναστέλλεται για πέντε μήνες, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, η πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφελείας. «Για επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης: βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής τάσης, βιομηχανικές χρήσεις μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Έτσι μια επιχείρηση που λειτουργεί με μεσαία τάση θα γλιτώσει 17,90 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. Επιπλέον επιδότηση προβλέπεται για το φυσικό αέριο καθώς ένα νοικοκυριό δε θα πληρώσει για δύο μήνες τέλη χρήσης δικτύου. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό θα δει τον λογαριασμό του να μειώνεται από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται.



Ναυάγιο υποβρυχίου 80 ετών εντοπίστηκε στο Αιγαίο

 


Επί 80 χρόνια κειτόταν στον βυθό του Αιγαίου χωρίς να γνωρίζει κανείς την ακριβή του θέση. Αλλά η επιθεώρηση ενός υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη, έφερε στο φως ακόμη ένα ναυάγιο: αυτό του ιταλικού υποβρυχίου Jantina, το οποίο είχε βυθιστεί στις 5 Ιουλίου του 1941 από τις τορπίλες του βρετανικού υποβρυχίου ΗMS Torbay.



«Εντοπίσαμε το Jantina σε βάθος 103 μέτρων, ανοικτά της Μυκόνου» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κώστας Θωκταρίδης. «Ξέραμε πως βρισκόταν σε αυτή εδώ την περιοχή, αλλά δεν γνωρίζαμε πού ακριβώς» συμπληρώνει. Ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρις στα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που διαθέτει η εταιρία του κ.Θωκταρίδη στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων υποβρυχίων έργων, όπως είναι αγωγοί και καλώδια. Περισσότερο από «υποβρύχιος επιθεωρητής», ωστόσο, ο κ.Θωκταρίδης είναι ένας λάτρης της ναυτικής ιστορίας - πάθος που δεν τον έχει εγκαταλείψει από τα είκοσί του χρόνια.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, ο Κώστας Θωκταρίδης μετρά τον εντοπισμό τεσσάρων σύγχρονων ναυαγίων. Το πιο πρόσφατο, το οποίο εντοπίστηκε σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, ήταν το υποβρύχιο Κατσώνης. Οι ανακαλύψεις του καλύπτουν όλο τον ελλαδικό χώρο - Μύκονο, Σκιάθο, Κεφαλονιά, Σαρωνικό. Πόσα όμως ναυάγια κείτονται στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών; «Η εκτίμησή μου είναι πως συνολικά έχει εντοπιστεί το ένα τέταρτο» λέει με βάση το αρχείο ναυαγίων που διαθέτει έπειτα από χρόνια μελέτης. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ σημαντική ναυτική ιστορία. Σε κάθε περιοχή υπάρχει ιστορικός πλούτος» προσθέτει.



Ο Κώστας Θωκταρίδης κάνει, απ' όλες τις απόψεις, μια σπάνια δουλειά. Διαθέτει εννέα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα, τα λεγόμενα ROV, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε βάθος 1000 μέτρων για να συλλέξουν εικόνες και πληροφορίες. Τέτοια οχήματα χρησιμοποιήθηκαν για την επιθεώρηση ιστορικών ναυαγίων, όπως είναι αυτό του Τιτανικού. Αλλά πώς βιώνει ο ίδιος αυτή τη σχέση με τον βυθό; «Είναι συναρπαστικό, δεν συναντάς κάθε μέρα ένα υποβρύχιο, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία» απαντά.

Συγγραφέας έξι βιβλίων, μεταξύ των οποίων το « «Ναυάγια στον ελληνικό βυθό» που περιλαμβάνει την ιστορία είκοσι ναυαγίων και σχεδόν εξαντλήθηκε, ο Κώστας Θωκταρίδης, σκέπτεται τώρα να αποτυπώσει την ιστορία του Jantina και του εντοπισμού του σε ένα ντοκιμαντέρ.

Το ιταλικό υποβρύχιο, μας πληροφορεί ο Κώστας Θωκταρίδης, καθελκύσθηκε το 1932 στην La Spezia Ιταλίας και ήταν κλάσης Argonauta. Το μήκος του ήταν 61,5 μέτρα, το πλάτος 5,65 μέτρα και το εν καταδύσει εκτόπισμά του ήταν 810 τόνοι. Στην επιφάνεια είχε ικανότητα μέγιστης ταχύτητας πλεύσης 14 κόμβους, ενώ σε κατάδυση 8. Το μέγιστο επιχειρησιακό του βάθος ήταν τα 80 μέτρα. Ο οπλισμός του αποτελείτο από 4 τορπιλοσωλήνες στην πλώρη και 2 στην πρύμνη. Επίσης διέθετε ναυτικό πυροβόλο καταστρώματος 102/35.

Στο τελευταίο του ταξίδι είχε αποπλεύσει από την Λέρο. Στο υποβρύχιο επέβαιναν 48 άτομα. Το απόγευμα της 5 ης Ιουλίου 1941 έπλεε στην επιφάνεια, νότια της Μυκόνου με κατεύθυνση δυτικά. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρισκόταν το βρετανικό υποβρύχιο HMS Tοrbay, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εκτελούσε την 3 η επιθετική του περιπολία στο Αιγαίο.

«Η αναμέτρηση δύο υποβρυχίων είναι σπάνιο ναυτικό γεγονός» λέει ακόμη ο κ.Θωκταρίδης. Το HMS Torbay, σύμφωνα με το πολεμικό ημερολόγιο που συνέταξε ο κυβερνήτης του αμέσως μετά την επίθεση, εντόπισε το Jantina από απόσταση 4 ναυτικών μιλίων, σήμανε συναγερμό και όντας σε περισκοπικό βάθος πήρε θέση επίθεσης. Στις 20:16 εξαπέλυσε τορπιλική επίθεση με μια δέσμη 6 τορπιλών από απόσταση 1500 γιαρδών. Όταν ο ιδιαίτερος και συνάμα οξύς ήχος των τορπιλών που τρέχουν μέσα στο νερό έγινε αντιληπτός από το πλήρωμα του Jantina ήταν ήδη πολύ αργά.

Οι δυο πρώτες τορπίλες πέρασαν μπροστά από το ιταλικό υποβρύχιο χωρίς να βρουν στόχο. Στις 20:17 όμως η δεύτερη ομάδα τορπιλών βρήκε στόχο και δημιούργησε πολύ ισχυρή έκρηξη. Το αποτέλεσμα ήταν η τάχιστη βύθιση του ιταλικού υποβρυχίου. Από το πλήρωμα του JANTINA τελικά μόνο έξι άτομα κατάφεραν να διασωθούν κολυμπώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες μέχρι τη Δήλο.

Το όχημα που εντόπισε το ιταλικό υποβρύχιο λέγεται Super Achille. Όπως διαπιστώθηκε, το υποβρύχιο κείτεται στον βυθό με την αριστερή πλευρά, και διακρίνεται ο πυργίσκος και το πυροβόλο καταστρώματος 102 χιλιοστών. Τα περισκόπια είναι κατεβασμένα και η ανθρωποθυρίδα του πυργίσκου είναι ανοιχτή. Τμήμα της πλώρης έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο υποβρύχιο.

Και η επόμενη αποστολή; «Θέλει τον χρόνο της» απαντά ο Κώστας Θωκταρίδης. Το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος του κ.Θωκταρίδη, «Ωκεανίς», είναι ήδη έτοιμο. Έτοιμη είναι και η κόρη του που τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας. Λέγεται και εκείνη Ωκεανίς και κληρονόμησε το πάθος από τον πατέρα της.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Χάκερ χτύπησαν το FBΙ -Στέλνουν e-mail σε χιλιάδες πολίτες

 


Χάκερ παρενέβησαν στο σύστημα εξωτερικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Οι χάκερ έστειλαν δεκάδες χιλιάδες μηνύματα από έναν λογαριασμό e-mail του FBI, προειδοποιώντας για μια πιθανή κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με το Bloomberg News, που επικαλείται τον οργανισμό εντοπισμού απειλών Spamhaus Project.

Το Γραφείο είναι ενήμερο για τα ψευδή ηλεκτρονικά μηνύμα που προέρχονται από λογαριασμό του FBI, ανέφερε η υπηρεσία σε μια δήλωση προς το Bloomberg News.


Πηγή



Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον λαϊκισμό

 


Ούτε οι νέοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα είναι ως φαίνεται ικανοί να τραβήξουν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ από το τέλμα του λαϊκισμού, ο οποίος την ώρα της μάχης με το 4ο κύμα του κορονοϊού  παίζει σε διπλό ταμπλό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αντιπολιτευτική δύναμη στην Ευρώπη που εργαλειοποιεί την πανδημία. Κανείς αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ε.Ε. δεν είναι και με τους αντιεμβολιαστές και με τους εμβολιασμένους και ας ενοχλείται ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του όταν του επισημαίνεται ότι ο λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα ο εμβολιασμός δεν έχει φτάσει στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι ότι σε αυτές τις χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία κ.ά.) δεν υπάρχουν κόμματα που κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές.

Μαζί με τις σκοπίμως ανεφάρμοστες προτάσεις περί υπουργού ή επιστημόνων κοινής αποδοχής που γύρισαν μπούμερανγκ εναντίον του, κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές, σπέρνοντας συνεχώς δόσεις αμφισβήτησης του εμβολίου. Και την ίδια ώρα που φέρεται να ανάγκασε τον Πολάκη να εμβολιαστεί για να σταματήσει να αποτελεί καθημερινό θέμα ο ανεμβολίαστος γιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο ίδιος μεταφέρει τις απόψεις και την πολιτική Πολάκη, αναζητώντας ευήκοα ώτα σε όλα τα ακροατήρια.

Στις 18 Οκτωβρίου, όταν μέσα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε καλέσει να μη χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται, γιατί έτσι δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις που καταλήγουν να λειτουργούν κατά της εθνικής προσπάθειας του εμβολιασμού, ο Αλέξη Τσίπρας είχε πει πως όσες πιθανότητες έχει κάποιος να κολλήσει από την εποχική γρίπη, έχει και από τον κορονοϊό. Από τότε είχε φανεί οριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλά δεν είχε σκοπό να βάλει πλάτη ή να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα έψαχνε όλους τους τρόπους να… μποϋκοτάρει τον εμβολιασμό. Είτε στηρίζοντας άμεσα τα έωλα και σαθρά επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών περί παραβίασης Συντάγματος, άσκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων κ.λπ. είτε προβάλλοντας μηνύματα, όπως είναι ρατσιστική η άποψη ότι ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων, βάζοντας δηλαδή όπλα στη φαρέτρα των αρνητών.

Αφήνοντας πίσω όλα τα παλιά, από το δεν υπάρχουν εμβόλια μέχρι την πρόταση για φάρμακα που δίνονταν σε άλογα και τελικά απορρίφθηκαν από παντού, όλες οι πρόσφατες παρεμβάσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών είναι προσεκτικά ζυγισμένες. ώστε από τη μία να μη θίξει το κίνημα των αρνητών και των αντιεμβολιαστών και από την άλλη να στείλει και κάποια γενικά μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού και την τρίτης δόσης.

Στην περιοδεία του στη Θράκη, ο κ. Τσίπρας πήγε στο χωριό των Φερών για να επαναλάβει ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται, επιβεβαιώνοντας ότι οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από τα ψέματα. Και αυτό είναι που κάνει.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει ποτέ την ξεκάθαρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν έχει καταγραφεί ούτε μία δημόσια δήλωσή του ότι το εμβόλιο είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο κατά του κορονοϊού. Δεν έχει καταγραφεί ούτε μία δημόσια δήλωσή του εναντίον της ευθύνης των ανεμβολίαστων και των κινδύνων που προκαλούν όσοι δεν εμβολιάζονται. Αντιθέτως, φροντίζει πάντα να επικεντρώνεται σε άλλους τομείς και όχι στην ανάγκη του εμβολιασμού, να διαχωρίζει τους αντιεμβολιαστές σε αρνητές και διστακτικούς, να παρουσιάζει διαστρεβλωμένα ή αλλαγμένα νούμερα (για τη στήριξη του ΕΣΥ, τον αριθμό των ΜΕΘ κ.λπ.). Για να αναδεικνύει την ευθύνη της κυβέρνησης ως αποκλειστική ευθύνη και έτσι να μην πέφτει φως στην ατομική ευθύνη όσων δεν τηρούν τα μέτρα ή δεν εμβολιάζονται.

Και κινείται με αυτόν τον τρόπο, έχοντας άριστη πληροφόρηση για την επικινδυνότητα του ιού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είτε από την κυβέρνηση, τις δομές υγείας, τους ιατρικούς συλλόγους κ.λπ. είτε από τους συνεργάτες του.

Το γεγονός ότι πολλά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ακολουθούν αυτήν τη γραμμή η οποία έχει σκοπό είτε να προκαλέσει χάος είτε να

ψαρέψει ψήφους είτε και τα δύο μαζί, δεν τα απαλλάσσει από τις ευθύνες τους, όσο δεν αντιδρούν στην πολιτική του λαϊκισμού, ιδίως στο μείζον εθνικό ζήτημα της πανδημίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κακοποιοί έκαναν τους αστυνομικούς, μπήκαν σπίτι για δήθεν έλεγχο και πήραν 5.000 ευρώ

 


Προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, τρεις κακοποιοί έκλεψαν μια 47χρονη γυναίκα με τον 22χρονο γιο της στην περιοχή της Αναβύσσου.

Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, τρεις κακοποιοί φορώντας ρούχα και διακριτικά που προσομοίαζαν σε αστυνομικές στολές, χτύπησαν το κουδούνι της μονοκατοικίας και είπαν ότι πρέπει να προβούν σε κατ’ οίκον έρευνα, στο πλαίσιο εκτέλεσης «εισαγγελικής παραγγελίας».

Εκείνη τη στιγμή ήταν στο σπίτι μόνη της η 47χρονη γυναίκα, με τον έναν από τους τρεις «αστυνομικούς» να κάθεται στην είσοδο σε ρόλο τσιλιαδόρου και τους άλλους δύο να κάνουν άνω - κάτω το σπίτι.

Κάποια στιγμή, εμφανίστηκε και ο 22χρονος γιος της γυναίκας, οι τρεις κακοποιοί με χρήση σωματικής βίας τον πέταξαν κάτω και τράπηκαν σε φυγή, έχοντας αρπάξει πρώτα 5.000€.

Η Άμεση Δράση, έφτασε έγκαιρα ωστόσο, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των τριών κακοποιών που διέφυγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο.



Eκατό χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης

 


Ορισμένες καθοριστικές επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, όπως η ανακάλυψη της Ινσουλίνης, άλλαξαν τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη της Ιατρικής! Η Ινσουλίνη χάρησε τη ζωή και την ελπίδα στα απελπισμένα και καταδικασμένα την εποχή εκείνη νεαρά άτομα, που είχαν διαγνωστεί με Σακχαρώδη Διαβήτη και είχαν προσδόκιμο ζωής το πολύ 2-3 χρόνια! Η σημασία της ανακάλυψής της, φαίνεται από το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα με δεύτερη την Πενικιλίνη (New York Times 2010)!!

Η ιστορία της ανακάλυψης της Ινσουλίνης αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές, προκλητικές και επίπονες ερευνητικές προσπάθειες των επιστημόνων για να απαλύνουν τον πόνο και την αρρώστια και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στον άνθρωπο!

Είναι μια ιστορία γεμάτη πάθος, αγάπη για τη ζωή και την έρευνα, μα πάνω από όλα είναι μια ιστορία αναζήτησης της αλήθειας και της ανάγκης προσφοράς στην ιατρική επιστήμη και τον άνθρωπο!!

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος και τη σημασία της ανακάλυψης, αρκούν λίγα λόγια από αυτούς που έζησαν και βίωσαν τις πρώτες στιγμές της εφαρμογής της καινούργιας θεραπείας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός Διαβητολόγος E.P. Joslin (Η περίφημη Διαβητολογική Κλινική στη Βοστώνη φέρει το όνομα του) παρέλαβε το πρώτο φιαλίδιο της Ινσουλίνης , στις 6 Αυγούστου 1922. Σκεπτόμενος τι θα έπρεπε να κάνει την επομένη ημέρα και τι αποτέλεσμα θα είχε η χρησιμοποίησή της, δεν μπόρεσε να κλείσει μάτι ολόκληρη τη νύχτα... Είχε τόση αγωνία και υπερένταση, που φημολογείται, ότι δε μπόρεσε να κάνει ο ίδιος τη πρώτη ένεση Ινσουλίνης, σε μια πρώην νοσοκόμα του, που καταβεβλημένη από την ασιτία-δίαιτα της εποχής, είχε λιώσει από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την ένεση έκανε ο βοηθός του!

Μία άλλη νοσοκόμα, του άλλου κορυφαίου Διαβητολόγου της εποχής, Dr. F M Allen «πατέρα της πείνας», όπως τον αποκαλούσαν, περιέγραψε την εμπειρία της από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της θαυματουργής Ινσουλινο-θεραπείας, με την ακόλουθη περιγραφή:

« και μόνο η ψευδαίσθηση μιας καινούργιας θεραπείας, έφερνε νέα πνοή ζωής στον ένα ασθενή μετά τον άλλον! Διαβητικοί, επί εβδομάδες ανήμποροι, καχεκτικοί και καταβεβλημένοι, που δεν είχαν σηκωθεί από το κρεβάτι τους, άρχισαν να σέρνονται, σαν φαντάσματα, εδώ και εκεί, στηριζόμενοι στους τοίχους και τα έπιπλα, αναζητώντας την ελπίδα»!

Πρησμένα στομάχια, κορμιά πετσί και κόκαλο, πρόσωπα σκελετωμένα, αργές νωχελικές κινήσεις, όλες οι ηλικίες κάθε φύλου, έμοιαζαν σαν πίνακας παλιού Φλαμανδού ζωγράφου με θέμα, την ανάσταση μετά από λιμό!

Οι πρώτες δόσεις Ινσουλίνης έφθασαν στη κλινική του Morristown των ΗΠΑ, μαζί με τον Dr Allen στις 8 Αυγούστου 1922 και ο ίδιος περιγράφει:

«Ο κανόνας για όλους τους ασθενείς ήταν να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους αμέσως μετά το δείπνο. Όχι όμως εκείνο το βράδυ! Το γραφείο μου έβλεπε προς το μεγάλο κεντρικό χολ. Μπορούσα λοιπόν να τους διακρίνω στο σκοτάδι, καθώς είχαν γλιστρήσει όλοι εκεί, σαν σκιές, σιωπηλοί, σαν φαντάσματα. Δεν τολμούσαν καν να κοιταχτούν μεταξύ τους, μήπως και διαψευσθούν οι ελπίδες τους. Έτσι κάθονταν ανήμποροι κι αμίλητοι και περίμεναν με τα μάτια χαμηλωμένα!

Έξω άρχισε να νυχτώνει. Κανένας δεν είχε δει ακόμη τον Dr Allen. Η πρώτη του εμφάνιση θα ήταν, ως συνήθως, μετά το δείπνο των ασθενών. Όλοι ακούσαμε τα βήματά του στο διάδρομο. Μόλις εμφανίσθηκε στην είσοδο, δέχθηκε τα διαπεραστικά βλέμματα από εκατό απελπισμένα ζευγάρια μάτια.

Έμεινε σαν άγαλμα. Έχασε τη μιλιά του! Τους κοίταξε με λατρεία! Ήταν τα παιδιά του. Πέρασαν αρκετά λεπτά ώσπου να τους μιλήσει. Η φωνή του ήταν ένα παράδοξο μίγμα από αγάπη, έγνοια για τους ασθενείς του και ένα ενθουσιασμό που προσπαθούσε να κρύψει με κάθε τρόπο. «Νομίζω» τους είπε κομπιάζοντας «νομίζω πως υπάρχει..έχω κάτι για σας»!!

Έτσι δειλά, διστακτικά, απλά και ανθρώπινα, ξεκίνησε το «θαύμα της Ινσουλίνης».

Από την πρώτη επίσημη επιστημονική ανακοίνωση της σπουδαίας ανακάλυψης, στην Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας, στις διακοπές των Χριστουγέννων, στο New Haven του Connecticut, στα τέλη Δεκεμβρίου του 1921, μέχρι τη πρώτη κλινική εφαρμογή της, στις 11 του Γενάρη του 1922, πέρασαν περισσότερα από 100 χρόνια!!

Είναι η ημέρα, που οι επίπονες, όσο και ευφυείς ερευνητικές προσπάθειες δυο νεαρών και άσημων επιστημόνων, του Frederik G. Banding και Charles H. Best, παρά τις δυσκολίες, τις αμφιβολίες, τη δυσπιστία και τις αντιδράσεις του ιατρικού κατεστημένου της εποχής τους, χάρισαν στην ανθρωπότητα μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και στην ιατρική ένα σωτήριο «φάρμακο» μία «ορμόνη ζωής», για τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη!

Είναι οι πρώτες συγκλονιστικές στιγμές, μια νέας εποχής, στη Παγκόσμια Ιατρική πραγματικότητα!

Η ανακάλυψη της Ινσουλίνης, δεν άλλαξε μόνο τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, άλλαξε την ιστορία, την εξέλιξη και το μέλλον της Ιατρικής γενικότερα.

Ο απόηχος όμως της μεγάλης ανακάλυψης δεν έπαψε ποτέ, αφού με την ευκαιρία των 90 χρόνων από την ανακάλυψη της, το 2011 η Εταιρεία Ιστορίας της Νέας Υόρκης διοργάνωσε μία εντυπωσιακή έκθεση με θέμα τη δραματική ιστορία της ανακάλυψης της Ινσουλίνης, βασισμένη σε ένα πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον βιβλίο, που έγραψαν οι Τ.Cooper και A.Ainsberg, με τίτλο “Breakthrough” (Η Ανακάλυψη)!

Στο βιβλίο περιγράφεται μεταξύ άλλων και η αληθινή ιστορία της κόρης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Elisabeth Evans Hughes, μιας νεαρής κοπέλας που από την ηλικία των 14 χρόνων ανακάλυψε, ότι πάσχει από Νεανικό Σακχαρώδη Διαβήτη και χάρις στην ισχυρή της θέληση, τη παραδειγματική πειθαρχία στην αυστηρή διατροφή της και τις συστηματικές σωματικές-αθλητικές δραστηριότητες της, έζησε πολύ περισσότερα χρόνια, από ότι υπολόγιζαν οι Γιατροί της.

Η ανακάλυψη της Ινσουλίνης και η έναρξη θεραπείας της από τον ίδιο τον F G Banting, χάρις στις επίπονες, παρακλητικές, όσο και συγκινητικές προσπάθειες της μητέρας της, χάρισε νέα ζωή και απίστευτο μέλλον στη νεαρή κοπέλα..!

Μεγάλωσε, παντρεύτηκε, έκανε 3 παιδιά, έγινε μια πολύ γνωστή και διακεκριμένη Δικηγόρος στη Βοστώνη και πέθανε σε ηλικία 76 ετών, χωρίς κανείς να γνωρίζει μέχρι τότε, ότι είχε κάνει περισσότερες από 44000 ενέσεις Ινσουλίνης!

Η εντυπωσιακή, όσο και συγκλονιστική, ιστορία της αποκαλύφθηκε από τον εγγονό της, πολλά χρόνια αργότερα!!

Αυτό είναι ένα μικρό απόσταγμα από την ιστορία της ανακάλυψης της Ινσουλίνης και την προσπάθεια απόδοσης ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών, σε όλους όσους συνέβαλαν με τον ένα ή άλλο τρόπο, στην τεράστια αυτή ανακάλυψη, τη γρήγορη παραγωγή της και τη προσφορά της, σε αυτούς που την είχαν ανάγκη!

Η δόξα ανήκει σε όλους!! Ας τους ευγνωμονούμε παντοτινά ακολουθώντας το παράδειγμα τους!

Η Ινσουλίνη μπορεί να μη θεραπεύει, το πολύπλοκο και πολύ-παραγοντικό πρόβλημα που είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, μπορεί όμως να σου χαρίσει καλύτερη ποιότητα ζωής, πολλά και καλά χρόνια! Χαρίζει δύναμη, κουράγιο και ευεξία σε όσους τη χρειάζονται και δημιουργεί την πεποίθηση, ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην εποχή μας, δεν είναι αρρώστια αλλά τρόπος ζωής !!


ΔΡ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠ. ΖΟΥΠΑΣ - ΔΡ. ΠΕΤΡΟΣ Λ. ΘΩΜΑΚΟΣ

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ & ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ


protothema



Εκτεθειμένοι και πάλι δικαιοσύνη - αστυνομία για χάρη του Φουρθιώτη


 

Δεν μαζεύετε ο Μένιος Φουρθιώτης και δεν βάζει μυαλό!!!!

Όλα ξεκίνησαν προχθές το βράδυ όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης γυρνώντας στο σπίτι του μετά την Βουλή, βρήκε ειδοποιητήριο σύμφωνα με το οποίο καλείται την Παρασκευη 19/11 στο κτίριο της Ασφαλείας Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο τμήμα «Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» για να δώσει για να δώσει ανωμοτί κατάθεση.

Η κλήση αυτή του Παύλου Πολάκη γίνεται στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία εισαγγελέα λόγω της μήνυσης που κατέθεσε ο Μένιος Φουρθιώτης για «εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση» για αναρτήσεις του στο διαδίκτυο από το Μάρτιο του 2021.

Όπως φαίνεται ο Μένιος Φουρθιώτης, υπόδικος για κακουργήματα και πρόσφατα αποφυλακισμένος μέχρι την δίκη, δεν έχει βάλει μυαλό και συνεχίζει να χρησιμοποιεί δικαιοσύνη και αστυνομία.

Ο Παύλος Πολάκης και δικαιολογημένα σε μια οργισμένη ανάρτησή του για το ζήτημα αυτό αφού κάνει λόγο για απόλυτο εξευτελισμό της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας καταλήγει ότι πρώτον δεν θα πάει να δώσει καταθέσει την Παρασκευή, δεύτερον θα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του εισαγγελέα που διέταξε και των υπαλλήλων που υπέγραψαν την κλήση σε κατάθεση και τρίτον την αποστολή της εναντίον του μήνυσης από τον Φουρθιώτη στη Βουλή.

«Θέλω να δω 158 βουλευτές της ΝΔ και ένα του ΚΙΝΑΛ να ψηφίζουν την άρση ασυλίας μου επειδή έβγαλα στη φορά τις βρωμιές και τα λεφτά που πήρε ο Φουρθιωτης!!!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Μετά τον δικαιολογημένο  σάλο και την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αντισυνταγματική η κλήση βουλευτή στην Ασφάλεια για τέτοια αδικήματα χωρίς προηγουμένως να έχει αρθεί η ασυλία του η Εισαγγελία Πρωτοδικών εκτεθειμένη για χάρη του Μένιου Φουρθιώτη εξέδωσε ανακοίνωση που αποδίδει την κλήση Πολάκη σε προφανή παραδρομή.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής :

«Σχετικά με την πορεία της ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν εγκλησεως του ιδιώτη Μαίνανδρου Γεωργίου Φουρθιώτη κατά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη καθιστούμε γνωστά τα εξής:

»Επ αυτής παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

»Μεταξύ των άλλων ανακριτικών πράξεων ζητήθηκε με τη σχετική εισαγγελική παραγγελία η παροχή ανωμοτί εξηγήσεων από τον εγκαλουμενο βουλευτή. Τουτο συνέβη εκ προφανούς παραδρομής ενόψει των διατάξεων του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλης και 62 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο σκέλος της εν λόγω παραγγελίας ήδη ανακλήθηκε χωρίς να λάβει χώρα καμία δικονομική ενέργεια σε βάρος του ως άνω βουλευτή».

Για το θέμα μάλιστα υπήρξε επικοινωνία του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα με τη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την οποία ο κ. Τασούλας ενημέρωσε την κα Γεροβασίλη ότι δεν έχει διαβιβασθεί στη Βουλή δικογραφία κατά του Παύλου Πολάκη.

Σε επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Βουλής με την εισαγγελία, τού γνωστοποιήθηκε ότι ήταν προφανώς εκ παραδρομής και ότι έχει ανακληθεί ήδη η κλήση.



41.207 προσλήψεις στο Δημόσιο


«Κλείδωσε» ο χάρτης των μονίμων και εποχικών προσλήψεων για το 2022 στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν προβλεφθεί 15.863 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ υπό συζήτηση είναι επιπλέον 4.700 προσλήψεις εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ. Οι προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου θα ανέλθουν σε 25.344.

Οι περισσότερες προσλήψεις του 2022 αφορούν κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Εθνικής Αμυνας και των Μεταφορών, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων θα αφορά στους δήμους και τις Περιφέρειες. Θα καλυφθούν ειδικότητες όπως μηχανικοί, εργοδηγοί, νοσηλευτές, γιατροί, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί, υπάλληλοι πληροφορικής, επαγγελματίες οπλίτες και ειδικοί φρουροί.

Συνολικά, μόνιμες και εποχικές προσλήψεις θα ανέλθουν σε 41.207. Αν τελικά αποφασιστεί και η πρόσληψη 4.700 εκπαιδευτικών, οι συνολικοί διορισμοί θα ανέλθουν σε 45.907. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται 190 θέσεις οι οποίες δεν προσμετρώνται στον κανόνα 1:1, και αφορούν 141 θέσεις τακτικού προσωπικού σε Επιμελητήρια εκτός Γενικής Κυβέρνησης και ΚΥΤ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και 49 θέσεις δικηγόρων-νομικών με έμμισθη εντολή (εκτός του κανόνα 1:1).

Σημειώνεται ότι προγραμματισμός προσλήψεων πραγματοποιείται βάσει των αποχωρήσεων του 2020, των εκτιμώμενων προσλήψεων για το 2021 και των μη υλοποιημένων προσλήψεων προηγούμενων ετών.

Μόνιμοι

Τα αιτήματα προσλήψεων από το σύνολο των φορέων που υποβλήθηκαν μέσω ψηφιακού οργανογράμματος για το έτος 2022 ανήλθαν σε περίπου 23.000, αποτυπώνοντας τη σημαντική ενεργοποίηση και ανταπόκριση των φορέων. Λίγους μήνες πριν από τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, οι φορείς θα «τρέξουν» διαγωνισμούς για να στελεχωθούν με προσωπικό βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (με μόρια). Στο πεδίο των μόνιμων προσλήψεων το 2022 πρόκειται να γίνουν συνολικά 15.863 προσλήψεις (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων από στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές) για τελευταία φορά με την κατάθεση δικαιολογητικών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, γνωστοποίησε στην ΑΔΕΔΥ τη σχετική κατανομή, ενώ δεσμεύτηκε και για διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Η κατανομή των νέων θέσεων ανά υπουργείο είναι:

Υπουργείο Οικονομικών: 104 θέσεις • Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: 113 θέσεις • Υπουργείο Εξωτερικών: 64 θέσεις • Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: 3.221 θέσεις • Υπουργείο Παιδείας: 697 θέσεις • Υπουργείο Εργασίας: 450 θέσεις • Υπουργείο Υγείας: 4.716 θέσεις • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 700 θέσεις • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 1.144 θέσεις • Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: 606 θέσεις • Υπουργείο Πολιτισμού: 104 θέσεις • Υπουργείο Δικαιοσύνης: 490 θέσεις • Υπουργείο Εσωτερικών: 149 θέσεις • Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 150 θέσεις • Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 283 θέσεις • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 1.155 θέσεις • Υπουργείο Ναυτιλίας: 304 θέσεις • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 110 θέσεις • Υπουργείο Τουρισμού: 26 θέσεις • ΟΤΑ Α’ βαθμού: 817 θέσεις • ΟΤΑ Β΄ βαθμού: 324 θέσεις • Ανεξάρτητες Αρχές: 119 θέσεις • Προεδρία της Κυβέρνησης: 9 θέσεις.

Εκτός από τα νέα αιτήματα, ο νέος προγραμματισμός περιλαμβάνει έγκριση για 3.573 θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες αποτελούν δεσμεύσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός 2022 και αφορούν σε:

1.700 Επαγγελματίες Οπλίτες για το έτος 2022

683 θέσεις στο Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΟΦΥΠΕΚΑ, Γρ. Περιβάλλοντος Ελληνικού, Δασικές Υπηρεσίες)

400 θέσεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

135 σπουδαστές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2022

655 θέσεις στην ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ, οι οποίες εγκρίθηκαν κατά το έτος 2020 διακριτά και εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1:1 για το έτος 2021, καθώς συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, και θα προσμετρηθούν το 2022.

Κατά την παρουσίαση του νέου προγραμματισμού στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι ο προγραμματισμός προσλήψεων βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη δυνατότητα νέων προσλήψεων που η υπηρεσία μας είναι σε θέση να εγκρίνει για το 2022, και εμπίπτουν στον κανόνα 1:1, όπως έχει προκύψει από τις εκτιμήσεις που έχουν διενεργηθεί σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επίσης, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, περιλαμβάνει στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων τόσο της Κεντρικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος από τη μια μεριά, λαμβάνει υπόψη την προτεραιοποίηση που δήλωσαν οι φορείς στα αιτήματα, αλλά δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσια διοίκησης, καθώς η πλειοψηφία αφορά στην πρόσληψη υπαλλήλων κατηγορίας Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Εποχικοί

Για πρώτη φορά εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/συμβάσεων μίσθωσης έργου και εφαρμόζεται περιορισμός κατά 10% στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων σε σχέση με το 2020. Ετσι, ο ανώτατος αριθμός προσλήψεων εποχικού προσωπικού μετά την περικοπή του 10%, καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, τις αποφάσεις έγκρισης προσλήψεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας έγκρισης της επιτροπής της υπ’ αριθμ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών, καθώς και τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής του άρθρου 77 του ν. 4674/2020. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν σε περιπτώσεις φορέων των οποίων ο εγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων για το έτος 2020 είναι μικρότερος των 10 ατόμων. Σε συνέχεια σχετικής επεξεργασίας των εγκρίσεων που χορηγήθηκαν κατά το έτος 2020, το σύνολο εγκρίσεων για το 2020 (αριθμός θέσεων) διαμορφώνεται στις 28.160. Το ανώτατο σύνολο εγκρίσεων για το 2022 (αριθμός θέσεων) διαμορφώνεται στις 25.344, το οποίο θα κατανεμηθεί στα Υπουργεία σε συνέχεια των αιτημάτων τους για το εποχικό προσωπικό.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τις παραγωγικές προτεραιότητες που αφορούν στη στελέχωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτοί να επιτελέσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει συνολικά η χώρα για να αξιοποιήσει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Οπως εξήγησε, ο προγραμματισμός προσλήψεων που επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της 4ης Οκτωβρίου 2021 θωρακίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνοντας προτεραιότητα στις προσλήψεις προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα μηχανικών, προσωπικού για οικονομικές ειδικότητες και πληροφορικής. Προανήγγειλε μάλιστα ότι έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα έχουν τοποθετηθεί στους ΟΤΑ με διαδικασίες ΑΣΕΠ 1.000 μηχανικοί. Ανέφερε δε, ότι η συγκεκριμένη προτεραιότητα έχει τεθεί προκειμένου οι ΟΤΑ να είναι σε θέση να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τα οποία μπορούν να διοχετευτούν στην υλοποίηση κρίσιμων έργων τα οποία λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Εκτός όμως από τις ειδικότητες των μηχανικών, στην πρώτη γραμμή του δημοσίου τομέα είναι οι ιατρικές, νοσηλευτικές ειδικότητες και παραϊατρικό προσωπικό. Οπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια έτσι και το 2022 θα συνεχιστούν οι προσλήψεις για προσωπικό στα νοσοκομεία. Αλλες ειδικότητες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προκηρύξεων είναι: τεχνικοί, τεχνίτες, διοικητικοί, οδηγοί, φύλακες, βρεφονηπιοκόμοι, αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, λογιστές, χειριστές μηχανημάτων, κηπουροί, καλλιτεχνικό προσωπικό, ναυαγοσώστες, κτηνίατροι, γεωπόνοι κ.ά.

Πρεμιέρα για τον γραπτό διαγωνισμό ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Τον Σεπτέμβριο του 2022 προγραμματίζεται να γίνει ο γραπτός πανελλαδικός διαγωνισμός με το νέο σύστημα του ΑΣΕΠ, που τίθεται σε εφαρμογή και με το οποίο οι προσλήψεις θα γίνονται με έναν και μοναδικό ετήσιο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός θα αφορά θέσεις των βαθμίδων της Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ίσως και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, αλλά όχι της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) που θα καλύπτεται πλέον με άλλη διαδικασία, με κοινωνικά κριτήρια και άλλες ιδιότητες. Στον εξεταστικό τομέα, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει: εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Οι παραπάνω δοκιμασίες θα διενεργούνται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών είτε με ανάπτυξη κειμένου, είτε με συνδυασμό των δύο. Για τις περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, οι διαδικασίες παραμένουν ως έχουν, με τη διαφορά ότι διεξάγονται πλέον µε τρόπο ηλεκτρονικό και αναπτύσσονται διαλειτουργικότητες μεταξύ των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μπροστά η Ν.Δ., ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ, μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της Metron Analysis

 



Με απαξιωμένο αρχηγό, με ακατάλληλη για αντιπολίτευση Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να κατρακυλά σε ποσοστά, βλέποντας τον ΚΙΝΑΛ να ανεβαίνει και να πλησιάζει.

Ούτε το ζιβάγκο, ούτε η κίνηση των χεριών, ούτε η φωνή δεν βοηθάει τον Αλέξη Τσίπρα για να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι είναι η  μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Άρχισε η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των αποτελεσμάτων που καταγράφονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ βρίσκεται στις 10 μονάδες, και αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να ανακάμπτει με αφορμή την επικείμενη διεξαγωγή εκλογών για την ηγεσία του κόμματος και ο ΣΥΡΙΖΑ να χάνει ποσοστά ανίκανος να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η 

Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντική πτώση στο 18,3%. 

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΚΙΝΑΛ το οποίο συγκεντρώνει 9,8% και έχει διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ μικρότερη των 10 μονάδων.

Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 4,3% και το ΜέΡΑ25 στο 4%.







Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν «μάζεψε» τον Λουκασένκο

 


Μία ημέρα μετά το πυροτέχνημα του Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η χώρα του ενδέχεται να διακόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το Κρεμλίνο επανέφερε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας στην τάξη τονίζοντας ότι δεν είχε συμβουλευθεί τη Ρωσία προτού εκτοξεύσει στις απειλές του.

«Είναι μια δήλωση του προέδρου της Λευκορωσίας. Θέλω να σας υπενθυμίσω τη δήλωση του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της… Η αξιοπιστία της ως προμηθευτή και εταίρου δεν τίθεται υπό αίρεση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση, μια σαφής ένδειξη ότι οι διεθνείς επενδυτές παίρνουν πιο σοβαρά τις δεσμεύσεις της Μόσχας από τις απειλές του Μινσκ. Η παρέμβαση του Κρεμλίνου ικανοποίησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, ωστόσο, ζητούν πιο ενεργή παρέμβαση του Πούτιν για την εκτόνωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας. «Κατά τη γνώμη μας, ο Ρώσος πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση και περιμένουμε να κάνει τα αναγκαία βήματα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία εγγυάται την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Τουρκία βάζει φρένο στη μεταφορά μεταναστών προς Λευκορωσία.

Από την πλευρά της η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει την επιβίβαση Σύρων, Ιρακινών και Υεμενιτών στις πτήσεις προς Μινσκ, ύστερα από τις αναφορές που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική εταιρεία Turkish Airlines διευκόλυνε τη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε, ευχαριστώντας τις τουρκικές Αρχές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ακροδεξιοί πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρσοβία με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα και ζητώντας σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.Ο προοδευτικός δήμαρχος Βαρσοβίας και η Δικαιοσύνη είχαν απαγορεύσει την πορεία των ακροδεξιών, αλλά η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας ακύρωσε τις απαγορεύσεις και έδωσε το πράσινο φως.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Εισαγγελική παραγγελία για τον τσαρλατάνο Επόπτη που οδήγησε την γυναίκα σε θάνατο

 


Η δράση του εγκληματία τσαρλατάνου επόπτη υγείας φτάνει στο τέλος της.

Η δράση όλων αυτών των εγκληματικά ανεύθυνων τσαρλατάνων, θυμίζει την δράση του "γιατρού" που η δίκη γίνεται αυτές τις ημέρες, και έδινε ματζούνια σε καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα να πεθαίνουν επειδή τους έπειθε και τον άκουγαν.

Τα επιχειρήματα και η δράση του επόπτη υγείας, στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, και άργησε να επέμβει γιατί ο συγκεκριμένος από την αρχή της πανδημίας παίρνει στον λαιμό του ασθενείς με κορονοιό.

Η δράση του στη Θεσσαλονίκη αποδείχθηκε μοιραία για τη ζωή μίας γυναίκας. Μιας ασθενούς που τον άκουσε όταν της έλεγε να  υπογράψει για να αποφύγει τη διασωλήνωση. Ο κορονοϊός της στοίχισε τελικά τη ζωή. Το βράδυ μετά τις αποκαλύψεις, υπήρξε τελικά εισαγγελική παρέμβαση…

Ο εγκληματικά ανεύθυνος και τσαρλατάνος επόπτης υγείας, έκανε εκπομπές στο διαδίκτυο, ανέβαζε τις απόψεις του στα social media και έφτασε στο σημείο να προτρέψει γυναίκα ασθενή να μην δεχθεί τη διασωλήνωση που σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν η τελευταία της ελπίδα.

Το αποτέλεσμα ήταν να εξανεμιστούν και οι τελευταίες ελπίδες και η 51χρονη να πεθάνει στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που νοσηλευόταν. Αφού παρά τις προσπάθειες των στενών συγγενών της, να την μεταπείσουν, τα χέρια των γιατρών ήταν δεμένα.

Ο επόπτης τσαρλατάνος ομολόγησε μπροστά στην κάμερα ότι είναι από εκείνους που απέτρεψαν πολίτες να εμβολιαστούν, διαδίδοντας τα ψευδή επιχειρήματα των αρνητών.

«Από την αρχή αυτής της ιστορίας προτρέψαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Στόχος είναι η τροποποίηση του ανθρώπινου DNA». Ο ίδιος, σε φωτογραφία που έχει αναρτήσει, παρουσιάζει ως πιθήκους που του επιτίθενται ιερείς, αστυνομικούς, γιατρούς και δικαστές και μάλιστα τους αντιμετωπίζει μόνος του, ενώ δε διστάζει να προχωρήσει σε μια ακραία και απαράδεκτη ανάρτηση με κρεμάλες.

«Γιατροί,  Δικαστές και Εισαγγελείς, αστυνόμοι, Ορθόδοξοι επίσκοποι, αυτοί είναι που παρέδωσαν τα οφίκια του Υψίστου, στην υπηρεσία του διαβόλου» έγραφε ο τσαρλατάνος επόπτης. 

Πριν από ενάμιση μήνα ο πρώην επόπτης υγείας σε κανάλι που διατηρεί στο YouTube, ανέβασε βίντεο με τίτλο «Μασκοφορία: Παγκόσμιο Τελετουργικό».

Σε αυτό αναφέρει πως η χρήση μάσκας είναι βλαπτική και επαναλαμβάνει τα ανήκουστα επιχειρήματα των αρνητών περί βασανιστηρίων. Σε άλλο ιστολόγιο που απηχεί τις ίδιες απόψεις, υπάρχει κείμενο του πρώην επόπτη υγείας με ημερομηνία 31/12/2020 στο οποίο καλεί τον στρατό να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας συλλαμβάνοντας πολιτικούς, δικαστές αλλά και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το ανησυχητικό είναι ότι κανένας δεν τον παρακολούθησε ώστε να τον καταγγείλει απο την αρχή, με αποτέλεσμα ο τσαρλατάνος να συνεχίζει ανενόχλητος και ακάθεκτος.

Τελικά, κάλιο αργά παρά ποτέ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος διέταξε γενικευμένη και επείγουσα εισαγγελική έρευνα, για τη δράση του εγκληματικά ανεύθυνου τσαρλατάνου επόπτη υγείας.



Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα The Telegraph

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και στον δημοσιογράφο Gordon Rayner, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος GR – eco islands από τη Χάλκη. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επικείμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια»

«Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση»

«Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει «κοπεί» στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου.

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Boris Johnson αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα»

«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας»

«Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Boris Johnson κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο».

Για την οικονομία

«Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα του 2011, την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, υπάρχει μία νέα ενέργεια, ένας νέος ενθουσιασμός, μία νέα αισιοδοξία για τη χώρα και η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς»

«Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις»

Για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή συνταξιούχων και το GR – eco islands

«Δείτε αυτό το νησί, μιλάμε για παράδεισο. Μπορείς να περνάς τους χειμώνες εδώ και, στη συνέχεια, τα καλοκαίρια στη Σκωτία ή στη βρετανική εξοχή»

«Ελπίζουμε ότι κι άλλα νησιά θα υιοθετήσουν το μοντέλο της Χάλκης. Εν τέλει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί, σε μεγάλη κλίμακα, σε ολόκληρο τον κόσμο»



Τουρκία όπως βόρεια Κορέα - Συνέλαβαν ζευγάρι γιατί «τόλμησε» να φωτογραφήσει το «παλάτι» του Ερντογάν

 


Καταστάσεις στην Τουρκία που θα ζήλευε και το καθεστώς του Κίμ Γιονγκ Ούν, με ένα ζευγάρι Ισραηλινών και ένα Τούρκο υπήκοο να συλλαμβάνονται με την κατηγορία της κατασκοπείας, γιατί φωτογράφισαν το «παλάτι» του σουλτάνου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τρεις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διέψευσε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι το ζευγάρι «δεν εργάζεται για καμία ισραηλινή υπηρεσία».

Οι αρχές της Τουρκίες προχώρησαν στη σύλληψη του ζεύγους και του Τούρκου, όταν υπάλληλος στον πύργο Τσαμλίκα της Κωνσταντινούπολης ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι των Ισραηλινών και ο Τούρκος πολίτης έβγαζαν φωτογραφίες του σπιτιού του Ερντογάν και τις έδειχναν ο ένας στον άλλο, σύμφωνα το Anadolu.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ επικοινώνησε με τις οικογένειες των συλληφθέντων, ενώ εκπρόσωπος δήλωσε ότι το υπουργείο εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.