Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Σκέρτσος κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα self tests: «Η τακτική της "κωλοτούμπας"

 



Σκληρή πολιτική επίθεση εξαπολύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα των self tests ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση και καιροσκοπισμό.

«Η τακτική της "κωλοτούμπας" ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς παραμένει. Από σήμερα, μάλιστα, προστίθεται ακόμη ένα ζήτημα στη μακρά λίστα των θεμάτων για τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση τα λέει "και έτσι κι αλλιώς". Αυτό των self tests».

«Μερικές μόνο από τις παλινωδίες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες στο θέμα αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ:

- Στις 23 Μαρτίου 2021, είχε διαφωνήσει κάθετα, με κεντρική του ανακοίνωση, στη μείζονα αυτή παρέμβαση δημόσιας υγείας, καταθέτοντας μάλιστα "πεντάλογο" με τους λόγους για τους οποίους τη θεωρούσε ακατάλληλη. Το έπραξε δε αυτό κόντρα στις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Δημόσιας Υγείας που είχε θέσει ως προϋπόθεση για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, την εφαρμογή της μαζικής αυτοδιάγνωσης.

- Στις 9 Απριλίου 2021, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή αφήνοντας υπόνοιες για "σκανδαλώδη" ανάθεση και παρουσιάζοντας τον πρωθυπουργό και την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ως "πλασιέ" συγκεκριμένης εταιρείας. Η εταιρία αυτή τελικά ουδέποτε συμμετείχε στον διαγωνισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αδειάζοντας πανηγυρικά τους "Κλουζώ" της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Στις 10 Μαΐου 2021, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ευθέως την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο και το εργαλείο της αυτοδιάγνωσης που επίσης ζητήθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ένα μήνα μετά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα τα σχολεία της χώρας λειτούργησαν χωρίς προβλήματα και συρροές ή εστίες μεταδοτικότητας χάρη και στα self tests.

- Σήμερα, 9 Ιουνίου 2021, με ανακοίνωσή του πάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει έστω εμμέσως -και με δυόμισι μήνες καθυστέρηση- τη χρησιμότητα των self tests και ζητάει να διατίθενται από τα φαρμακεία».

Συμπέρασμα; Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «το να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση κάθε μήνα και μια διαφορετική θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας αφενός δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση και αφετέρου αποδεικνύει τον καιροσκοπισμό με τον οποίο προσεγγίζει τη διαχείριση της πανδημίας. Ας μας πει, λοιπόν, καθαρά: συμφωνεί ή διαφωνεί με τη δωρεάν διάθεση των self tests στους πολίτες;»

«Τα self tests μαζί με τον εμβολιασμό συνέβαλαν καθοριστικά στην άρση των περιορισμών της προηγούμενης περιόδου και στη σταδιακή απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τα δεσμά της πανδημίας. Όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πολιτική». καταλήγει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.



Γελάει ο κόσμος με το υπόμνημα Παππά - Δεν ξέρω δεν είδα δεν άκουσα

 


Με ένα υπόμνημα γνήσιου Συριζαίου αποφάσισε ο Νίκος Παππάς αντί να απαντήσει στις κατηγορίες να κάνει ότι δεν ήξερε, και αρνείται παρά τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες ειδικά του Καλογρίτσα τα πάντα.

Αντί να παρουσιαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες που του καταλόγισε ο κ. Καλογρίτσας, καταθέτοντας έγγραφα και επικοινωνίες email & SMS που περιλάμβαναν διαδρομές χρημάτων, παρένθετα πρόσωπα, κρυφές ιδιοκτησίες μέσω εξειδικευμένων δικηγόρων Off -Shore, μυστικές συναντήσεις στο Μαξίμου και εν τέλει μεθοδευμένη απόπειρα χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς, κατέθεσε δια του δικηγόρου του ένα τυπικό υπόμνημα με το οποίο δεν απαντά σε τίποτα.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στο 47 σελίδων υπόμνημά του χαρακτηρίζει τις κατηγορίες σε βάρος του αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες και κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες. Υποστηρίζει ακόμη, ότι τα «White House» και «White Porscha» αναφέρονται στην οικογένεια Χούρι.

Ο Νίκος Παππάς κατά την άποψη του υποστηρίζει ότι καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα περί «μπροστινού» του σχεδίου του κ. Παππά για την απόκτηση του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel, επικαλούμενος παραδοχή του κ. Καλογρίτσα στην Προανακριτική ότι έβαλε ο ίδιος 14,5 εκατομμύρια ευρώ για το διαγωνισμό.

Αρνείται επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στη συναλλαγή των 3 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Χρήστου Καλογρίτσα και CCC, υποστηρίζοντας ότι κατά την πλευρά Χούρι (CCC) δεν τους ζήτησε κανένας τρίτος χρήματα αλλά ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας, ενώ επικαλούμενος το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος απορρίπτει και τις καταγγελίες περί αξιοποίησης των χρημάτων από τον ίδιο ή για την έκδοση της εφημερίδας Documento, επισημαίνοντας πως από το πόρισμα προκύπτει ότι τα 3 εκατομμύρια κατέληξαν νομίμως στην εταιρία του Χρήστου Καλογρίτσα και αναλώθηκαν σε παραγωγικές της ανάγκες.

Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς υποβαθμίζει τους πολυσυζητημένους κωδικούς «White House» και «White Porscha», υποστηρίζοντας πως αυτοί δεν σχετίζονται με το Μέγαρο Μαξίμου ή τον ίδιο ως υπουργό, αλλά με προσωνύμιο ενός εκ των ιδιοκτητών της CCC και υπερπολυτελές λευκό αυτοκίνητο αντίστοιχα, ενώ επιμένει πως δεν καταστρατηγήθηκε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, αφού η νομιμότητα της διαδικασίας και της συμμετοχής της εταιρίας του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα επικυρώθηκε δικαστικά.

Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής αναμένεται πλέον να κατατεθεί στις 29 Ιουνίου και να εισαχθεί εντός 15 ημερών – πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου - στην Ολομέλεια, η οποία θα λάβει την οριστική απόφαση για την παραπομπή ή μη του κ. Παππά. 



Σοκαριστική καταγγελία για βιασμό φαντάρου σε στρατόπεδο

 


Σύμφωνα με την ΕΡΤ3 μια σοκαριστική καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας για υπόθεση βιασμού φαντάρου στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια.

Ο 32χρονος πλέον πρώην φαντάρος, καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μέσα σε στρατόπεδο, και κατέθεσε μήνυση κατά 6 προσώπων στο Στρατοδικείο Αθηνών. 

Το περαστικό σημειώθηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης όπου κλήθηκε να παρουσιαστεί για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, το 2009.

Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι με εντολή ενός λοχαγού οδηγήθηκε μέσα στο ιατρείο του κέντρου όπου τρεις στρατιώτες τον ακινητοποίησαν και ο ένας από αυτούς τον βίασε, παρουσία δύο μελών του ιατρικού προσωπικού.

Με τη μήνυση του, ο 32χρονος ζητεί να εντοπιστούν οι εμπλεκόμενοι και να λογοδοτήσουν ενώπιον της στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Ο μηνυτής μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ3 για όσα υποστηρίζει ότι υπέστη. Όπως τονίζεται ο αξιωματικός ο οποίος ήταν λοχαγός διέταξε στρατιώτες να τον κακοποιήσουν σεξουαλικά καθώς τον είχε βρίσει. «Μετά από προσβολές που δέχτηκα απάντησα με ύβρεις με αποτέλεσμα να οδηγηθώ στο ιατρείο χωρίς τη θέληση μου» ανέφερε ο άνδρας. Εκεί φέρεται να τον νάρκωσαν και στη συνέχεια ακολούθησε η κακοποίηση.

Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση σύμφωνα με τον ίδιο «θα παίξει ο υπεύθυνος του ιατρείου που με βοήθησε εκεί και δύο ΕΠΟΠ γυναίκες οι οποίες ήταν αυτόπτες μάρτυρες».





Europol: Πάνω από 800 συλλήψεις σε παγκόσμια επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος

 


Οι αξιωματικοί κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν κωδικοποιημένες επικοινωνίες μεταξύ κακοποιών και έκαναν έρευνα σε πάνω από 700 χώρους, εντοπίζοντας πάνω από 8 τόνους κοκαΐνης - Το FBI ανακοίνωσε ότι σώθηκαν πάνω από 100 ζωές

Πάνω από 800 συλλήψεις, 700 τόποι ερευνών σε 17 χώρες, πάνω από 8 τόνοι κοκαΐνης και 48 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης της Europol, κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με το αμερικανικό FBI, χάρη στην επιχείρηση, σώθηκαν πάνω από 100 ζωές.

Η Europol ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της γιγαντιαίας επιχείρησης, που έγινε εφικτή μετά την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων επικοινωνιών μεταξύ κακοποιών.

«Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε εκατοντάδες αστυνομικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, από τη Νέα Ζηλανδία ως την Αυστραλία περνώντας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol.

«Έγιναν περισσότερες από 800 συλλήψεις, ερευνήθηκαν περισσότεροι από 700 χώροι, βρέθηκαν περισσότερο από 8 τόνοι κοκαΐνης» ανέφερε ο Λεκούφ.

Αν και ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πόσες συλλήψεις έγιναν σε κάθε χώρα, Σουηδός αξιωματούχος δήλωσε ότι 70 άτομα συνελήφθησαν στη Σουηδία και ένας Ολλανδός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως 49 άτομα συνελήφθησαν στην Ολλανδία.

Ο Λεκούφ διευκρίνισε πως στις χώρες που συμμετείχαν περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σκωτία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Το FBI προμήθευσε πάνω από 300 κρυπτογραφημένα κινητά σε πάνω από 100 χώρες

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στην έδρα της Europol στη Χάγη, ο αναπληρωτής διευθυντής του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Κάλβιν Σίβερς δήλωσε πως «στη διάρκεια των 18 τελευταίων μηνών το FBI προμήθευσε στις εγκληματικές οργανώσεις περισσότερα από 300 κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα σε περισσότερες από 100 χώρες, τα οποία μας επέτρεψαν να παρακολουθούμε τις επικοινωνίες τους».

«Περισσότερες από 100 απειλές θανάτου αποτράπηκαν» με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε ο Σίβερς.

Εξάλλου, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως η γερμανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 70 υπόπτους και ερεύνησε περισσότερες από 150 τοποθεσίες στη Γερμανία στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι επιδρομές στη Γερμανία επικεντρώθηκαν στο δυτικό κρατίδιο του Έσεν και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Europol, έγινε γνωστό από την εισαγγελία της Φρανκφούρτης, η οποία πρόσθεσε πως οι επιδρομές εντάσσονταν σε μια έρευνα που είχαν αρχίσει το 2018 οι αμερικανικές αρχές.


Πηγή : protothema.gr



Πύργος: Ηλικιωμένος απείλησε με όπλο παιδιά γιατί… τον ενοχλούσαν που έπαιζαν

 


Και δεύτερο περιστατικό με καραμπίνα σε μία ημέρα.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε και στην περιοχή της Δεξαμενής στον Πύργο αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr ένας ηλικιωμένος άνδρας κάτοικος της περιοχής, βγήκε από το σπίτι του κρατώντας καραμπίνα την οποία – σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες περίοικων έστρεψε προς τα παιδιά που έπαιζαν εκεί.

Τα παιδιά έντρομα έσπευσαν να κρυφτούν μη γνωρίζοντας ποιες είναι οι προθέσεις του ηλικιωμένου, που δήλωσε ενοχλημένος από το παιχνίδι των παιδιών. 

Στο σημείο έφτασαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που κατάφεραν με ψυχραιμία να αφαιρέσουν το όπλο από τον ηλικιωμένο ο οποίος φέρεται να έχει αντιδράσει και στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο.



Ανεύθυνος και επικίνδυνος πυροβόλησε για να διώξει παιδιά και τραυμάτισε ένα

 


Οργή προκάλεσε στην περιοχής Άγιος Ανδρέας Μακρυνείας στην Αιτωλοακαρνανία ο τραυματισμός ενός ανήλικου παιδιού από τα σκάγια ενός εγκληματικά ανεύθυνου 55χρονου, ο οποίος δεν δίστασε να πυροβολήσει για να εκφοβίσει την παρέα των παιδιών που τον ενοχλούσαν παίζοντας.

Το περιστατικό, που από τύχη δεν είχε τραγική κατάληξη, συνέβη το βράδυ της Δευτέρας όταν ο επικίνδυνος δράστης πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετικό όπλο για να αναγκάσει τα παιδιά να φύγουν κάτω από το σπίτι του! Όμως, ο ανήλικος δέχθηκε σκάγια στην πλάτη και τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά. 

Ο μικρός χρειάστηκε, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να του τα αφαιρέσουν οι γιατροί.

Μετά την κατάθεση που πήραν από το αγόρι, οι αστυνομικοί του σταθμού συνέλαβαν  το μεσημέρι της Τρίτης τον 55χρονο επικίνδυνο «πιστολέρο».

Το όπλο του κατασχέθηκε και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικής βλάβης, οπλοχρησία και άσκοπους πυροβολισμούς και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.





Ο Μπάιντεν θα θέσει θέμα τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στον Ερντογάν

 


«Σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές, διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε επισημάνει ότι βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι «μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας».

Οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μενέντεζ αναρωτήθηκε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο ομόλογο του όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον από την Άγκυρα.

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S-400. Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να υπαναχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία «αγκυροβολημένη» στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων. Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Δίκαιο της Θάλασσας 

Την εκτίμηση ότι η επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας θα λειτουργήσει προς όφελος των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης ο Αμερικανός υπουργός κατά τη διάρκεια ακρόασης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε στήριξη για την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας υπό το πρίσμα των προσπαθειών που καταβάλλει η Ουάσινγκτον μαζί με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπλίνκεν διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική άποψη, καθώς δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, υπενθύμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της επικύρωσης της σύμβασης κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε λόγο για ιδεοληψίες που εμποδίζουν τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους συμβάσεις. Όπως υποστήριξε, οι συγκεκριμένες αγκυλώσεις στοιχίζουν χρόνο και χρήμα στις ΗΠΑ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για οικονομικούς να κυρωθεί η σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Χαστούκι κατά Μακρόν στη νότια Γαλλία – Συνελήφθη ο δράστης

 


Δύο άτομα συνελήφθησαν στη νότια Γαλλία μετά το χαστούκι στον Εμανουέλ Μακρόν. 

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετά το συγκεντρωμένο πλήθος όταν ένας άνδρας τον χτυπά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια η ασφάλεια του σπεύδει να τον απομακρύνει και ακινητοποιεί τον δράστη και ένα ακόμη άτομο.

Το AFP τονίζει πως δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

Λίγο πριν το συμβάν ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιούσε περιοδεία στην επαρχία Ντρομ, κατά την οποία συναντήθηκε με εστιάτορες και μαθητές για να μιλήσουν για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής χαιρετισμών με το πλήθος, ένας άνδρας με πράσινο μπλουζάκι, γυαλιά και μάσκα προσώπου, φωνάζει «Κάτω η Μακρονία» και δίνει το χαστούκι.




Ο Τσίπρας με ψέμα και διαστρέβλωση προσπαθεί να ξεσηκώσει κόσμο για το εργασιακό νομοσχέδιο



Ο Αλέξης Τσίπρας πολιτικά τελειωμένος, και η Κουμουνδούρου ποντάρουν πολλά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, και επειδή φοβούνται για τον κόσμο που θα μαζευτεί, επιστρατεύουν και παράνομους λαθρομετανάστες κυρίως Πακιστανούς.

Μία μέρα πριν την απεργία, ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει ποτέ απο την Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κάτι καινούργιο κατά την συνάντηση του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, αλλά συνέχισε στην οδό της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραμύθιαζε διαστρεβλώνοντας την αλήθεια το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και είπε πώς «Με το εργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης», και έκανε λόγο ο αισχρός για «ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου».

Είπε επίσης μήπως τον πιστέψουν και πολώσει περισσότερο πώς «O κύριος Χατζηδάκης θέλει να μας πείσει ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό αποτελεί στροφή προς το μέλλον», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργατικό νόμο. Είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό. Διότι είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

«Θεωρώ ότι η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων», και δεσμεύθηκε νομίζοντας πώς θα ξαναγυρίσει στην εξουσία πως θα καταργήσει ό,τι ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, λέγοντας: «Οι απορρυθμίσεις αυτές, που είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές, δεν έχουν τη στήριξη παρά μιας μικρής μειοψηφίας, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις» και δεσμεύθηκε πως «θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό πρόσημο, να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής».

Πάλι τάζει πώς θα καταργήσει εξαπατώντας όποιους τον πιστεύουν ακόμα.



Ο νέος διοικητής ΕΦΚΑ στους υπαλλήλους: «Σηκώστε τα τηλέφωνα, απαντάτε στους πολίτες»

 


«Με πλήρη επίγνωση των τεράστιων ευθυνών, αλλά και συναίσθηση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουμε, σας καλώ να συστρατευτούμε προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των προσδοκιών που έχουν οι πολίτες από εμάς και που επιθυμούν άμεση εξυπηρέτηση, με ευγένεια και απλουστευμένες διαδικασίες» αναφέρει o διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους του φορέα, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα.

Η επιστολή : «Ο e-ΕΦΚΑ καλύπτει με την αποστολή του το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού μέσα από το τεράστιο φάσμα υπηρεσιών και παροχών που προσφέρει στους εργαζόμενους, στους εργοδότες, στους συνταξιούχους, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειές τους. Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες, τις αγωνίες, αλλά και τις απαιτήσεις τους, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση, ανθρωπιά και κοινωνικό πρόσημο. Οφείλουμε να βελτιώσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τόσο το επίπεδο εξυπηρέτησης όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επιδείξετε στον ύψιστο βαθμό τον επαγγελματισμό που σας διακρίνει και να ανταποκρίνεστε στα e-mails και στις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών. Καλώ τους διευθυντές όλων των υποκαταστημάτων και των Διευθύνσεων που εξυπηρετούν κοινό να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, για να αποκατασταθεί το συντομότερο η ομαλή επικοινωνία του πολίτη με τον e-EΦΚΑ.Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το γραφείο μου θα είναι πάντα ανοιχτό για την παρουσίαση των δυσχερειών που αντιμετωπίζετε, αλλά και των προτάσεών σας για επίλυσή τους.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθέναν από εσάς προσωπικά για τη δουλειά σας, την ανιδιοτέλεια και το σεβασμό, που επιδεικνύετε στην αποστολή σας.

Ευελπιστώ σε μία αγαστή και γόνιμη συνεργασία με καθέναν από εσάς που θεωρώ συνοδοιπόρους στο δρόμο της πραγμάτωσης του δύσκολου εγχειρήματος του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ, αλλά και της αναβάθμισής του σε έναν Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με ανθρώπινο πρόσωπο που σέβεται τον πολίτη και τις ανάγκες του, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτόν».




Δέν μαζεύουν κόσμο στην αυριανή συγκέντρωση και επιστρατεύουν Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς κτλπ

 




Δεν μπορούν να σταυρώσουν κόσμο για τις διαδηλώσεις, οπότε επιστράτευσαν την Πακιστανική κοινότητα & το ΚΕΕΡΦΑ που θα φέρει όλες της φυλές της Αφρικής &της Αραβικής χερσονήσου.

Project μετανάστες από παντού μπας και γεμίσουμε κανένα πεζοδρόμιο. Κλαυσίγελος.

Έτοιμοι προς απέλαση λαθρομετανάστες Πακιστανοί, Καμερουνέζοι, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί κτλπ, που βρίσκονται παράνομοι στην χώρας μας θα διαδηλώσουν για τα εργασιακό νομοσχέδιο και για να τους δώσουν χαρτιά και άσυλο.



Μέσα από την σελίδα της στο facebook η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), απευθύνει κάλεσμα στην απεργία της Πέμπτης, κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας. 

Τώρα τι δουλειά έχουν οι παράνομοι λαθρομετανάστες στην αυριανή απεργία για το εργασιακό, μόνο ο Τσίπρας που τους έταζε χαρτιά και αυτοί ξέρουν. 



Η απόφαση λένε πάρθηκε, μετά από συνάντηση μεταναστών και προσφύγων την Δευτέρα 7/6 με συμμετοχή των ακόλουθων: Κοινότητα Πακιστάν Ελλάδας, Κοινότητα Μπαγκλαντές, Κοινότητα Καμερούν, Κοινότητα Γουινέας, Κούρδοτουρκικές Αριστερές και Επαναστατικές Οργανώσεις, πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ, Αλγερία και Μαρόκο.

Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι οι διοργανωτές της αυριανής συγκέντρωσης, επιστράτευσαν την ΚΕΕΡΦΑ γιατί βλέπουν πως οι κινητοποίηση δεν θα έχει την συμμετοχή την οποία θα ήθελαν οι διοργανωτές.

Ένα ντού της αστυνομίας να δούμε πόσοι έχουν άδεια παραμονής και χαρτιά από όλους αυτούς.




Αντιεξουσιαστές ήθελαν να διώξουν την ΕΛ.ΑΣ. και να κάνουν το ΑΠΘ γιάφκα

 



Ένταση επικράτησε εχθές το βράδυ στην οδό Εθνικής Αμύνης στο ύψος του νοσοκομείου Γεννηματάς.

Εχθές το βράδυ και για αρκετή ώρα άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και μπαινόβγαιναν παράνομα εντός του χώρου του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, όλα ξεκίνησαν όταν νωρίς το απόγευμα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ εγκαταστάθηκαν περιμετρικά του πανεπιστημίου και πραγματοποιούσαν, σε αρκετές περιπτώσεις, ελέγχους σε όσους επιχειρούσαν να εισέλθουν εντός του.

Στόχος, έπειτα και από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις ήταν να αποτραπούν τα κορωνοπάρτι που στήνονται με αμείωτο ρυθμό το τελευταίο διάστημα και να μην εισέλθουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο campus, άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό.

Λίγη ώρα αργότερα επικράτησε μικρό ένταση όταν μικρή ομάδα τεσσάρων ατόμων πλησίασε τις δύναμης της αστυνομίας που βρισκόταν στην πύλη της Φιλοσοφικής και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν. Φώναζαν μεταξύ άλλων ότι δεν γίνεται κανένα πάρτι εδώ. 

Αντιεξουσιαστές άσχετοι με το πανεπιστήμιο, στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πύλη του ΑΠΘ που βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αμύνης, στο ύψος της Σχολής Θετικών Επιστημών.



Για αρκετή ώρα φώναζαν συνθήματα κατά της ΕΛΑΣ, των δημοσιογράφων και των Πρυτανικών Αρχών. Αστυνομικοί της ομάδας Ζ και ΔΙΑΣ βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ επικράτησε ένταση μεταξύ των αστυνομικών και των συγκεντρωμένων.

Οι αντιεξουσιαστές με θράσος άναψαν πυρσούς και φώναζαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν απέναντι να αποχωρήσουν, για να μπορούν να μπούν και να κάνουν γιάφκα κακοποιών το πανεπιστήμιο.



Στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός η Σάκκαρη

 


Η 25χρονη τενίστρια ισοπέδωσε με 6-1, 6-3 την Σοφία Κενίν, Νο. 5 στην παγκόσμια κατάταξη και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός.

Μια σπουδαία εμφάνιση από την Ελληνίδα, που χρειάστηκε μόλις 68 λεπτά για να καταφέρει να κάμψει την αντίσταση της Αμερικανίδας, η οποία πέρσι είχε φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Η Σάκκαρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που προκρίνεται σε προημιτελικά Γκραντ Σλαμ, με την Μαρία να έχει πλέον μπροστά της μια τεράστια πρόκληση. Να βρεθεί στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός!

Η Ελληνίδα τενίστρια στρέφει το βλέμμα της πλέον στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Σήμερα, μεσημέρι Τετάρτης, γύρω στις 13:30-14:00, θα αγωνιστεί κόντρα στην αθλήτρια από την Πολωνία, Ίγκα Σβιάτεκ, στο κεντρικό court Philippe Chatrier



Τσιτσιπάς - Μεντβέντεφ 3-0

 


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ισοπεδωτικός απέναντι στον Ντανίλ Μεντβέντεφ, επικράτησε με 3-0 (6-3, 7-6, 7-5) σετ και προκρίθηκε πανηγυρικά στον ημιτελικό του Roland Garros (10/6), εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.



Γιατί έκανε ένα χρόνο να συλλάβει τους δράστες στην Ζάκυνθο η ΕΛ.ΑΣ.; Ποιοι ευθύνονται;

 


Πολλά ερωτηματικά για το πώς έδρασε η αστυνομία στην δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη και ενώ ήξεραν τους δράστες.

Ο δολοφονημένος επίσης επιχειρηματίας είχε υποδείξει τους δράστες και είχε αναφέρει ότι είναι ο επόμενος στόχος.

Η ΕΛ.ΑΣ. όμως έκανε ένα χρόνο να συλλάβει του δράστες, και αυτό έγινε μετά από την πίεση των ημερών με τις δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας, και μέσα σε αυτές και του Ντίμη Κορφιάτη που είχε υποδείξει τους δράστες από το καλοκαίρι του 2020, και οι δράστες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

9 Ιουνίου του 2020 έγινε η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ντίμη Κορφιάτη, που είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία της 37χρονης συζύγου του. 

Μια ομάδα δέκα ατόμων φαίνεται να είχε συμμετάσχει στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Ντίμη Κορφιάτη πέρυσι το καλοκαίρι.

Στις 7 Μαΐου του 2021 ο Ντίμης Κορφιάτης δέχεται και δεύτερη επίθεση, αυτή την φορά επιτυχημένη, αφού οι δράστες των εκτέλεσαν μέρα μεσημέρι, μέσα σε κόσμο με ένα Καλάσνικοφ.

Σήμερα και ένα χρόνο μετά το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, αφού συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που έπρεπε για να δέσει την υπόθεση προχώρησε στη σύλληψη όλων όσων εμπλέκονταν στην δολοφονική ενέδρα του Ιουνίου του 2020.

7 άτομα έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ, δύο αναζητούνται κι ένας από τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εξόντωσης του Ντίμη Κορφιάτη, βρίσκεται στις φυλακές.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο ηθικός αυτουργός, ο άνθρωπος δηλαδή που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία ήταν ο απόστρατος αστυνομικός, ο οποίος εκείνο το διάστημα βρίσκονταν στις φυλακές.

Στρατολόγησε όχι μόνο τους εκτελεστές αλλά και τα άτομα που είχαν αναλάβει την παρακολούθηση του Ντίμη Κορφιάτη μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για την δολοφονία του. 

Ο απόστρατος αστυνομικός που ενημερώνονταν καθημερινά με κάθε λεπτομέρεια για τα πεπραγμένα του επιχειρηματία, μέσα από τις φυλακές αποφασίζει την ημέρα αλλά και το σημείο που θα γίνει η δολοφονία.

Δύο βασικοί πρωταγωνιστές της απόπειρας δολοφονίας Κορφιάτη είναι ένας επιχειρηματίας του νησιού και ένας πρώην σωματοφύλακας εφοπλιστή. Ο δεύτερος ανέλαβε χρέη οδηγού, ενώ ο πρώτος ήταν αυτός που πυροβόλησε εναντίον του επιχειρηματία και της 37χρονης συζύγου του. 

Οι σφαίρες έπληξαν το ζευγάρι με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη ζωή της και ο 54χρονος να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο βασικός στόχος όμως παρέμεινε ζωντανός και από ότι φαίνεται το "λάθος" του Ιουνίου "διορθώθηκε" τον Μάιο του 2021

Αναμένονται εξελίξεις και αποκαλύψεις, όπως και να απαντηθούν πολλά ερωτηματικά για την καθυστέρηση της σύλληψης των δραστών.



Ανίκανος ο Τσίπρας να κάνει αντιπολίτευση, θυμήθηκε τα δάνεια των κομμάτων και πήρε απάντηση


 


Ανίκανος να κάνει αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας, θυμήθηκε τα δάνεια των κομμάτων στην προ εποχή Κυριάκου Μητσοτάκη, μήπως και πλήξει με κάποιο τρόπο τον ικανότατο πρωθυπουργό που έχει η χώρα και δεν μπορεί να τον φτάσει.

Η Κουμουνδούρου και ο Τσίπρας σκέφτηκε φέρνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις δανειακές υποχρεώσεις και πήρε μια πρώτη αποστομωτική απάντηση για το τι τον περιμένει στην βουλή.

Η ανακοίνωση της  Νέας Δημοκρατίας

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020.  Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη “Αναλήψεις δανείων” που πάντα έχει ποσό 0.

 Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».



Μέχρι και ο ΚΑΝΕΝΑΣ είναι καλύτερος στα οικονομικά από τον Τσίπρα - 12,6 μπροστά η Ν.Δ.



Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σταθερά πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλη διαφορά, στα οικονομικά, και στην καταλληλότητα, σταθερά δεύτερος ο ΚΑΝΕΝΑΣ και στην καταλληλότητα αλλά και στα οικονομικά, και σταθερά στην τρίτη θέση ο τελειωμένος πολιτικά Αλέξης Τσίπρας.



Έρευνα της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Powergame, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 36,2% έναντι 23,6% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή διαφορά 12,6 ποσοστιαίων μονάδων. 

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση με 7%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Η διασπορά πρόθεσης ψήφου σε άλλο κόμμα, σε λευκό ή άκυρο, σε αποχή καθώς και σε αναποφάσιστους συγκεντρώνει ποσοστό 19,5%.

Σε ό,τι αφορά στη σύγκριση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στα θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί υπεροχή σχετικά με τη διαχείριση της οικονομίας, και στην δεύτερη επιλογή των πολιτών είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Θεωρείται ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 45,6% έναντι 27,6% του κ. Τσίπρα που βρίσκεται στην τρίτη θέση αφού δεύτερος είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 27,7%. 

Μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις στη χώρα 49,3% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δεύτερη θέση ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 27,2%, έναντι 19,6% του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι καλύτερος γνώστης των οικονομικών θεμάτων 47,2% ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 25,6% του Αλέξη Τσίπρα.






Ομιλία Πρωθυπουργού “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19”

 



Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλησα να παραβρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω και προσωπικά τη σημασία του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid – 19, που όπως γνωρίζετε ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας και το ρόλο του στην πορεία προς ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι, αλλά και την ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Είμαι ωστόσο εδώ και για έναν ακόμα απολογισμό: της μάχης με την πανδημία, που τώρα όμως γίνεται προγραμματισμός της μάχης για την ευημερία. Γιατί καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, μπορούμε πια να το πούμε, ότι από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Και χωρίς, σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε απέναντι στον κίνδυνο, φαίνεται ότι πια βαδίζουμε προς την υπέρβασή του. Και αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας.

Θυμίζω, ότι πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία, γιατί ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, συναντώντας αρχικά την έντονη δυσπιστία των εταίρων μας. Ύστερα όμως από λίγους μήνες εκείνη η πρόταση της Αθήνας, που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο αυτού του έτους, αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης. Αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος, τον Ιανουάριο δηλαδή αυτού του έτους, η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα.

Επέδειξε προνοητικότητα για το τι θα συμβεί τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Όταν βρεθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη του Δεκεμβρίου, είχα επισημάνει στους ομολόγους μου, ότι κάτι το οποίο εκείνη την εποχή φάνταζε πάρα πολύ μακρινό, το πως δηλαδή θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα το καλοκαίρι, έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συστηματικής προετοιμασίας και προεργασίας σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για να γίνει πραγματικότητα. Και αυτό καταφέραμε και το πετύχαμε σε επίπεδο Ευρώπης καθώς, όπως γνωρίζετε, για να μπορέσουμε να πετύχουμε συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό συνήθως απαιτούνται χρόνια. Αυτή τη φορά καταφέραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να το πετύχουμε σε δύο μήνες.

Και βέβαια η Ελλάδα βρέθηκε από τις πρώτες χώρες στο πρώτο κύμα. Πληροφορήθηκα ότι μόλις σήμερα προστέθηκαν, κύριε Υπουργέ, δύο χώρες ακόμα, η Ισπανία και η Λιθουανία, και φιλοδοξούμε ότι σταδιακά όλες οι χώρες θα ενταχθούν σε αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό το οποίο θα επιτρέπει την απόλυτη διαλειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων των εθνικών συστημάτων υγείας όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Θέλω να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα. Ήμασταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιήσαμε μαζικά τα self-test. Και τότε είχαμε δεχθεί αρκετή κριτική από την αντιπολίτευση. Πλην όμως τα αποτελέσματα από τα self-test είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ήμασταν η πρώτη χώρα που πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας χρησιμοποιήσαμε ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο για να μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας. Και βέβαια ως προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που πρώτη και πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην τεράστια οικονομική ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Και το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο οριστικοποιήθηκε σε μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο.

Φαίνεται, λοιπόν, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Υπουργέ, η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά συνολικά την τεράστια πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού μέσα από το gov.gr. Πιστεύω ότι πετύχαμε σε μήνες πράγματα τα οποία ενδεχομένως να χρειαζόντουσαν χρόνια για να γίνουν. Και βέβαια ως προς το πιστοποιητικό το ίδιο μαζί με τα στοιχεία τα οποία συμπεριλαμβάνει δηλώνει και την ετοιμότητα της χώρας μας να υποδεχθεί την επόμενη ημέρα.

Η έκδοσή του, όπως γνωρίζετε, είναι εξαιρετικά απλή, καταλαβαίνω ότι το έχουν ήδη αξιοποιήσει παραπάνω από 230.000 συμπατριώτες μας. Ο πολίτης εισέρχεται στη σχετική πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet μέσα από την ειδική πλατφόρμα του gov.gr, δηλώνει τα στοιχεία του αν έχει εμβολιαστεί, αν διαθέτει αρνητικό τεστ ή αν έχει ήδη νοσήσει. Αυτή η δήλωση διασταυρώνεται αμέσως, το πιστοποιητικό εκδίδεται αυτόματα.

Δεν μιλάμε, επομένως, για όσους έχουν πιστεύω δικαιολογημένες ανησυχίες για ζητήματα προσωπικών δεδομένων, για μια ταυτότητα υγείας ή για ένα ακόμα ταξιδιωτικό έγγραφο, είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είναι μια εξέλιξη η οποία τελικά ανοίγει τον δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών. Και φυσικά της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αποτελεί τελικά το ψηφιακό πιστοποιητικό μια ισχυρή, μια στέρεη γέφυρα προς τη μετά Covid εποχή.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού έρχεται να συμπληρώσει τα πολλά τα οποία έγιναν στον τόπο μας τους τελευταίους 16 μήνες. Όπως και όλες οι χώρες έτσι και εμείς θρηνήσαμε πολλές απώλειες. Όμως πλέον είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός -για να απαντήσω εμμέσως και στον προλαλήσαντα ομιλητή- ότι σήμερα δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (αν δεν κάνω λάθος είναι πέντε) όσων συμπολιτών μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έκαναν το εμβόλιο. Και δεν το έκαναν από επιλογή καθώς επειδή είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο τους τελευταίους μήνες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα.

Όμως κρατώ το θετικό. Κοίταζα λίγο τα στοιχεία: πριν από ένα μήνα στις αρχές του Απριλίου είχαμε παραπάνω από 800 συμπολίτες μας διασωληνωμένους. Σήμερα είναι κάτω από τους 360 και εκτιμούμε ότι αυτή η πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί καθώς και η πορεία των νέων νοσηλειών έχει μειωθεί δραματικά και αυτό οφείλεται σε ένα βασικά λόγο: οφείλεται στον εμβολιασμό.

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Καθώς ο εμβολιασμός προχωράει γρήγορα, χτίζεται σταδιακά το τείχος ανοσίας, τα κρούσματα μειώνονται, προστατεύουμε πρωτίστως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και σήμερα αυτοί οι σχετικά περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων, άμα δείτε τη διάμεση ηλικία αφορούν πρωτίστως πολύ νέους συμπολίτες μας οι οποίοι προφανώς ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι κατά κανόνα είναι και ασυμπτωματικοί, εξ ου και η μεγάλη σημασία των self test για να εντοπίζουμε ακριβώς αυτά τα κρούσματα. Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 6.200.000 και κάτι συνολικούς εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα. 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα μέσα από την επιχείρηση «Ελευθερία».

Είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο που συνδυάζει, όπως όλοι έχουν διαπιστώσει, την τεχνολογία από τη μία με το χαμόγελο από την άλλη, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες, αλλά πιστεύω και ένα παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση «Ελευθερία». Και βέβαια μία ειδική αναφορά αξίζει, νομίζω, και στην εκστρατεία εμβολιασμού των νησιών, στην «Γαλάζια Ελευθερία» η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού Covid και να υπογραμμίσει τα πλεονεκτήματα των νησιών. Το διαπίστωσα ο ίδιος άλλωστε στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αστυπάλαια, συνομιλώντας με τους κατοίκους είδα την ετοιμότητά τους να κάνουν το νησί τους όχι μόνο πράσινο αλλά και ασφαλές και γεμάτο επισκέπτες. Και βέβαια το παράδειγμα αυτό, το οποίο είναι ο κανόνας, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, πρέπει να απλωθεί αμέσως και σε εκείνες τις περιοχές που ακόμα υστερούν.

Υπάρχουν σήμερα περιοχές της χώρας μας για ειδικούς λόγους, κάποιοι μπορεί να είναι κατανοητοί, κάποιοι είναι ακατανόητοι σε εμένα, που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Και εκεί θα παρακαλούσα όλες και όλους, βουλευτές της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης να συνδράμουν έτσι ώστε και σε αυτές τις περιοχές, όπου μπορεί να αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό ακόμα με κάποιον σκεπτικισμό, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι πολίτες στη διαδικασία του εμβολιασμού έτσι ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και να μην έχουμε και ουραγούς. Πολύ περισσότερο που πολύ σύντομα πια όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ο μαζικός εμβολιασμός δηλαδή, των συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, για να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα του κορονοϊού. Και μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία αλλά και την τσέπη του κάθε πολίτη, την εθνική οικονομία αλλά και την πολύτιμη φήμη της χώρας μας. Και στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό.

Και να κάνω πάλι μια αναφορά σε όσα άκουσα από τον προηγούμενο ομιλητή, ο οποίος έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή ως προς την ιστορία των εμβολιασμών. Αναφερθήκατε στο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, μια προσωπικά επώδυνη ιστορία καθώς η μάνα μου είχε αρρωστήσει από πολιομυελίτιδα πριν βρεθεί το εμβόλιο. Ας πούμε, όμως, την αλήθεια. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ου αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη επιστημονική επιτυχία από αυτήν. Τώρα τα “μου, σου, του”, υποσημειώσεις, αστερίσκους, ας τα αφήσουμε λίγο στην άκρη. Όπως και αποτελεί τεράστια, τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι καταφέραμε και αναπτύξαμε εμβόλια χρησιμοποιώντας και εξαιρετικά σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι ένα θαύμα της επιστήμης αυτό το οποίο έγινε.

Σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι αυτούς τους 16 μήνες το Εθνικό Σύστημα Υείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία και όλα αυτά θα είναι πραγματικά κρίμα να ξοδευτούν σε μία αχρείαστη φθινοπωρινή αναμέτρηση με τον ιό.

Αντίθετα, θα πρέπει να γίνουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων. Στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά και τα νησιά μας. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια, τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ.

Για όλα αυτά όμως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το επόμενο διάστημα. Επιστρέφω στο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid, γιατί το θεωρώ κλειδί για τον τουρισμό, που με τη σειρά του θα κινητοποιήσει πολλούς κρίκους στην αλυσίδα της αγοράς. Θα πρέπει συνεπώς να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο ως μία εξέλιξη με υγειονομικό πρόσημο, αλλά ως μία δράση με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.

Οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση είναι θετικές για τη χώρα μας. Όμως είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική στήριξη στον κλάδο του τουρισμού καθώς κάνει τη μετάβαση από την κλειστή δραστηριότητα των περασμένων μηνών, στην ανοιχτή δραστηριότητα υποδοχής των επισκεπτών που θα έρθουν -έρχονται ήδη στην πατρίδα μας αυτό το καλοκαίρι.

Θυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το έκτακτο πρόγραμμα που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης το σύνολο των φορέων του κλάδου, 420 εκατομμύρια. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα αλλά και τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία. Σχεδόν μισό δις θα κατευθυνθεί έτσι ως άμεση επιδότηση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να στηριχθούν τους πρώτους δύσκολους μήνες της επαναλειτουργίας τους.

Είναι μία νέα δράση στο δρόμο εκείνης που -θυμίζω- προηγήθηκε για τη στήριξη της εστίασης. Πλαισιώνεται και με ένα νέο σχέδιο «Τουρισμός για όλους» αποκλειστικά για Έλληνες, για τους συμπολίτες μας. Φέτος μάλιστα θα αφορά και τον μήνα Αύγουστο χρηματοδοτώντας κατά 20% περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν 300.000 δικαιούχους του ΟΑΕΔ, ώστε να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός και να κάνουν διακοπές όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Και με αυτά τα μέτρα ολοκληρώνεται ένα πολυεπίπεδο δίχτυ προστασίας που άπλωσε εδώ και 16 μήνες η Πολιτεία για να κρατήσει όρθια την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας. Αναπλήρωσε τους μισθούς και τις εισφορές εργαζόμενων που μπήκαν σε αναστολή, μετέθεσε την καταβολή όλων των οφειλών και την εξόφληση των επιταγών, μείωσε και τελικά μηδένισε το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης. Και βέβαια οι αλλεπάλληλοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής προσέφεραν συνεχή χρηματοδότηση, συνεχή ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι μόλις της τάξης του 2,7% σε σχέση με την προ-covid εποχή, αναφέρομαι στο πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν για παράδειγμα στην Ισπανία έφτασε το 4,3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναθεωρείται από όλους προς τα πάνω και τα ελληνικά ομόλογα συγκεντρώνουν πρωτοφανή διεθνή εμπιστοσύνη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί, στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας. Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα τις σκοτεινές προσεγγίσεις.

Θα καλούσα, λοιπόν, όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά. Δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων ή και επιλεκτικών στοιχείων. Μια μικρόψυχη αμφισβήτηση, ανοιχτή στην κατηγορία, ότι μετατρέπεται σε υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε θυμίζω μόλις πέρυσι το Νοέμβριο ως εμπόριο ελπίδας που τάχα επινόησε η Κυβέρνηση. Και ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Όταν η χώρα σταθερά ακουμπά σήμερα τους 100.000. Ηχούν ακόμα τα λόγια, οι ανεύθυνες κουβέντες για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων. Ο χλευασμός των self test, τα οποία επαναλαμβάνω λειτούργησαν άψογα ή και η ύπουλη διασπορά φημών για μη εγκεκριμένες θεραπείες τις οποίες η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν παρέχει στους πολίτες.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Όπως γνωστός βέβαια είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού Covid ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας. Αλλά και οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν στην αρχή οι Ευρωπαίοι δήθεν άδειασαν την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια βέβαια έδειξε ποιος είχε δίκιο. Ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιος ο μίζερος παρατηρητής από την κερκίδα της.

Ας βάλουμε λοιπόν μία τελεία σε αυτά. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν, να μας διδάξουν και να μας αλλάξουν γιατί νομίζω ότι το έχετε αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση για την πανδημία γίνεται τελικά αντιπολίτευση στη χώρα. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν πίσω μας μαζί με τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο της ανοησίας, καθώς δεν έχουμε περιθώριο για άλλους διχασμούς. Η αντιμετώπιση του ιού με τα καλά της, με τις δυσκολίες της, είναι μία νίκη συλλογική και η γρήγορη ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό είναι μία επιταγή εθνική. Έτσι, κύριε Υπουργέ, η ομόφωνη κύρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid μπορεί σήμερα να σημάνει μία νέα αρχή.

Αντιλαμβάνομαι, αν κατάλαβα καλά, ότι μετά τις επιφυλάξεις, τους αστερίσκους, την μη δήλωση πρόθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, είναι μία θετική εξέλιξη εφόσον αυτό όντως συμβεί, θα είναι μία ενωτική ψήφος στις επιτυχίες και στις δυνατότητες της Ελλάδος. Θα είναι μία διακομματική έγκριση σε ένα σημαντικό εργαλείο που διευρύνει την ατομική ελευθερία και δίνει τελικά ώθηση στην οικονομία.

Θα είναι ένα αισιόδοξο σύνθημα τελικά για μία καινούρια δυναμική πορεία της πατρίδας μας. Άλλωστε, η παγκόσμια περιπέτεια οδήγησε σε συμπεράσματα που ήδη επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη, εκκινώντας από την υγεία και φτάνοντας τελικά στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο το κοινό ενδιαφέρον μας να εφοδιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα με εμβόλια χώρες που έχουν δυσκολία να τα προμηθευτούν, ούτε βέβαια είναι τυχαία και η πρόσφατη κατεύθυνση των πιο ισχυρών οικονομιών, να επιβληθεί ένας παγκόσμιος εταιρικός φόρος ύψους 15%. Πρόκειται για ένα ακόμα ταμπού το οποίο κλονίζεται, περιορίζοντας τον φορολογικό ανταγωνισμό και τη διεθνή φοροδιαφυγή. Κυρίως όμως, επιστρέφοντας μέρος των κερδών εκεί όπου αυτά παράγονται και όχι στην έδρα που επιλέγει μία επιχείρηση. Είναι κάτι δίκαιο. Με το οποίο η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα. Όχι μόνο γιατί ευνοεί την ίδια, αλλά γιατί κάνει πιο ορθολογικό και πιο αναπτυξιακό το παγκόσμιο περιβάλλον. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

Κλείνω κωδικοποιώντας τα τρία στοιχεία στα οποία θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν οι εθνικές προσπάθειες. Το εμβόλιο, που θα θωρακίσει οριστικά τη δημόσια υγεία. Η σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid, που θα κάνει πιο ελεύθερο το καλοκαίρι. Και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας.

Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν σταμάτησαν ποτέ την τελευταία διετία. Και η υπέρβαση της δοκιμασίας γίνεται τώρα η αφετηρία μεγάλων αλλαγών της επόμενης διετίας αλλά με ορίζοντα δεκαετίας. Ήδη η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Και είναι έτοιμη να υποβάλλει από τους πρώτους το σχέδιο της για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα η πορεία της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας, το συνολικό πλαίσιο δράσεων το οποίο έχουμε αναλάβει, η συζήτηση η οποία ξεκινά άμεσα για τον επόμενο κλιματικό νόμο δείχνουν ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο. Και οι νέες επενδύσεις δίνουν το μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας για πολλές καλές νέες δουλειές ενώ οι 1.162 πλέον ψηφιακές συναλλαγές, του κράτους με τον πολίτη, φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητα του.

Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος με τον θώρακα των εμβολίων και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Και να δουλέψουμε, επιτέλους, ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας.


Σας ευχαριστώ.