Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Στρατούλης ξεφτιλίζει ΣΥΡΙΖΑ για πλειστηριασμούς και Μπάρκας ξεφτιλίζεται για να το σώσει



Σε πανικό ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις ότι οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν από τους ίδιους, και δεν μπορούν να το μαζέψουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεφτιλίζονται αφού επιχειρούν να πείσουν πως δεν γίνονταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμοί, αλλά τους διαψεύδουν πρώην σύντροφοι.

Μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ο Δημήτρης Στρατούλης έρχεται να ξεφτιλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει την υποκρισία του αναφορικά με το θέμα του πλειστηριασμού και κυρίως το καραγκιοζιλίκι του Αλέξη Τσίπρα που έφτασε στο σημείο να επισκεφθεί την Ιωάννα Κολοβού και να της χτυπήσει την πλάτη ως ένδειξη συμπαράστασης, για πλειστηριασμό που διατάχθηκε επί των ημερών του.

Ο Στρατούλης αποκάλυψε ότι μετά το 2015 πλειστηριάστηκαν πρώτες κατοικίες και μίλησε για ακραίες καταστάσεις επικαλούμενος περίπτωση που κάποιος έχασε το σπίτι του για χρέος 5000 ευρώ.

Ο Κώστας Μπάρκας που είναι γνωστό όχι έχει μπαρκάρει το μυαλό του, προσπάθησε να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αποκαλύψεις και όπως ήταν φυσικό ξεφτιλίστηκε και αυτός.




Μητσοτάκης: Εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

 


Εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG (22nd World LNG Summit), που διεξάγεται στην Αθήνα.

Κυρίες και κύριοι. Με χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα για το 22ο World LNG Forum. Θα ήθελα να απολογηθώ για τον καιρό! Είχαμε έναν εξαιρετικό Νοέμβριο, αλλά, φαίνεται πως ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά, και φυσικά μαζί του ήρθαν και οι συνέπειες. Και για το ενεργειακό μας μείγμα.

Παρατήρησα τα εισαγωγικά σας σχόλια και σκεφτόμουν πως δεν ήταν πολλοί από εσάς τους ειδικούς στη βιομηχανία, που θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που συνέβησαν το 2022. Επομένως, θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συνάντηση μας και πιστεύω πως είναι ιδανική στιγμή για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή στην Ελλάδα, καθώς, όπως γνωρίζετε έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές για το φυσικό αέριο και το Υγροποιημένο Αέριο (LNG) εδώ και πολλά χρόνια.

Και σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη βιομηχανία, είναι τιμή για την Αθήνα να σάς υποδεχόμαστε για πρώτη φορά. Είμαι βέβαιος πως θα έχετε παραγωγικές συζητήσεις τις επόμενες μέρες και νομίζω πως θα είστε πιο ακριβείς στις προβλέψεις σας για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά. Αν και δεν έχω δει αναλυτικά το υλικό για τις συζητήσεις που είχατε έναν χρόνο πριν. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω θα επισκεφθείτε – τουλάχιστον κάποιοι από εσάς – τη Ρεβυθούσα την Παρασκευή.

Ενώ η εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα – όπως την γνωρίζουμε – δεν είναι καινούργια, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια είναι ένα αναπόσταστο στοιχείο και βρίσκεται στην καρδιά του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς την Ελλάδα χωρίς πρόσβαση στο LNG και χωρίς την υποδομή που το υποστηρίζει και κάνει εφικτή τη διανομή του.

Ποτέ, όμως, δεν υπήρξε πιο σημαντική από ότι στον απόηχο του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Γνωρίζουμε πόσο οδυνηρό είναι να υπόκειται κανείς στην απαράδεκτη απόπειρα της Ρωσίας να εργαλειοποιήσει το φυσικό αέριο με στόχο να μας πιέσει ώστε να σταματήσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Όλοι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Ο εκβιασμός της Ρωσίας δεν θα περάσει, ούτε θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας.

Ωστόσο, τέτοιες εκδηλώσεις, όπως αυτή στην οποία συμμετέχουμε σήμερα, δείχνουν γιατί διαρκές μέλημά μου, ως Πρωθυπουργός, είναι η διαφοροποίηση πηγών και η ευελιξία και η εξέταση για το ποιες επενδύσεις μπορούμε να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα για να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Γιατί αυτή η πρωτοφανής κρίση, όπως επισημάνατε, αναμφίβολα χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Με υπερηφάνεια δηλώνω πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής. Είναι μια άγκυρα σε όλο και πιο ταραχώδεις θάλασσες, και τη στιγμή που μιλάμε είναι εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στους γείτονές μας και φιλοδοξεί να το κάνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον.

Η γεωπολιτική και γεωοικονομική μας εμβέλεια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Και μεγάλο μέρος αυτού, πιστεύω, οφείλεται στην ενεργειακή μας στρατηγική, ιδίως στη στρατηγική μας για το φυσικό αέριο. Βοηθά επίσης το γεγονός ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χρόνια της κρίσης και ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 6% φέτος. Έχουμε καταστήσει την ενέργεια και την ενεργειακή μας στρατηγική κεντρικό σημείο της εθνικής μας οικονομικής στρατηγικής για το μέλλον. Αν δείτε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος.

Όπως γνωρίζετε, και όπως θα δείτε, προσθέσαμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα για να επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα των εγκαταστάσεων κατά περίπου 65%. Η πρώτη μας νέα μονάδα FSRU θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη στο τέλος του 2023, αρχές του 2024. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί που εξετάζονται και οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια. Δεν θα με εξέπληττε αν κατά την επίσκεψή σας σε λίγα χρόνια, θα μπορείτε να δείτε δύο, τρία, ίσως και τέσσερα νέα τερματικά πέραν της Ρεβυθούσας, να δέχονται φορτία.

Οι υποδομές μας σε αγωγούς επίσης επεκτείνονται. Πριν από δύο χρόνια, όπως σίγουρα γνωρίζετε, εγκαινιάσαμε τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) που συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Ιταλία. Εξετάζεται ήδη η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΤΑΡ για να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό στόχο να εισάγουμε περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Και την 1η Οκτωβρίου γιορτάσαμε στη Σόφια την εμπορική λειτουργία του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Αυτός είναι ο δεύτερος αγωγός μας, προς τη Βουλγαρία, όπου οι εξαγωγές μας έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια δοκιμή αγοράς για έναν νέο αγωγό προς τη Βόρεια Μακεδονία. Και πιστεύω ότι όλες αυτές οι εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρη την περιοχή.

Θέλω να είμαι πολύ σαφής απέναντί σας: Θέλουμε να βοηθήσουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας να διαφοροποιηθούν πολύ γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο και να σπάσουμε τον ασφυκτικό κλοιό που είχε επιβάλλει η Ρωσία στους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ενεργειακή ασφάλεια. Ως χώρα, γνωρίζετε ότι έχουμε βάλει ένα στρατηγικό στοίχημα όσον αφορά το φυσικό αέριο. Σε εγχώριο επίπεδο, το φυσικό αέριο είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 80% σε μια δεκαετία. Και το φυσικό αέριο ήταν και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας για την ενεργειακή μετάβαση.

Στην Ελλάδα λειτουργούσε ένα σχετικά απλό δίκτυο, εισάγοντας φυσικό αέριο από τρία σημεία, κυρίως για εγχώρια χρήση. Ωστόσο, σύντομα θα μεταφέρουμε επιπλέον αέριο από την Κασπία Θάλασσα και φυσικά θα στέλνουμε περισσότερο αέριο προς τον βορρά, αλλά και προς την Ιταλία. Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι σε κάποιο βαθμό η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα περνάει από την Ελλάδα. Και καθώς ο κλάδος εξελίσσεται, φυσικά θα εξελιχθούμε μαζί του, σχεδιάζοντας να μεταφέρουμε βιομεθάνιο και υδρογόνο τα επόμενα χρόνια. Αλλά όπως επισημάνατε στις εισαγωγικές σας παρατηρήσεις, αυτό που απαιτεί το μέλλον είναι να διαχειριστούμε το παρόν.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές. Οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν. Οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Οι προϋπολογισμοί μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ο μόνος λόγος που μπορούμε και στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αυτό το βαθμό, είναι επειδή έχουμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν 6%.

Ωστόσο, επανακατευθύνουμε σημαντικούς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την τιμή της ενέργειας σε ανεκτά επίπεδα. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή. Και υποστηρίζω εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως πριν. Από τον Μάρτιο, υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιβάλουμε κάποιους κανόνες σε μια αγορά που δεν λειτουργεί πλέον σωστά.

Αναφέρατε τις τιμές που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Η τιμή του φυσικού αερίου άγγιξε τον περασμένο Αύγουστο τα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU). Αυτό ισοδυναμεί με ένα βαρέλι πετρελαίου που κοστίζει 600 δολάρια. Αυτή δεν είναι μια φυσιολογική τιμή. Και δεν είναι κάτι που μπορεί να είναι βιώσιμο. Πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία. Και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η τρέχουσα κρίση.

Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να επενδύσουμε σε νέα παραγωγή. Καταφέραμε να πετύχουμε εφοδιαστική επάρκεια φέτος, αλλά το καταφέραμε επειδή εξαρτόμαστε ακόμα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά. Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε περισσότερο LNG, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα, επιταχύνουμε τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ExxonMobil. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το φυσικό αέριο θα το χρησιμοποιούμε για ένα διάστημα και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε την παροχή του στους πολίτες σε λογικό κόστος.

Αυτό σαφώς δεν θα γίνει σε βάρος της ανάγκης επιτάχυνσης της εξέλιξης του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουμε εγκαταστήσει πάνω από δέκα gigawatt αιολικής και ηλιακής ενέργειας και άλλα δυόμισι gigawatt υδροηλεκτρικής ενέργειας. Και πραγματικά, μια όμορφη ημέρα του Οκτωβρίου, με ήλιο και άνεμο, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια δεν ήταν τόσο σημαντική επειδή δεν χρησιμοποιούμε κλιματισμό, καταφέραμε να τροφοδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα για 6 ώρες, χρησιμοποιώντας ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές. Ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς.

Αλλά αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό για τη μεταβατική περίοδο. Και στη μεταβατική περίοδο θα απαιτείται φυσικό αέριο, αλλά θα χρειαστεί επίσης εσάς, τον κλάδο σας, ως συνεργάτες στις προσπάθειές μας. Έχουμε δει, πιστεύω, τεράστιες καινοτομίες στη βιομηχανία του LNG τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε εμπορικό. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν έχουμε λύσει: πώς να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην προμήθεια φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τις απαιτήσεις ενός κόσμου με μηδενικούς ρύπους.

Και, φυσικά, γνωρίζουμε μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας: δέσμευση άνθρακα και αποθήκευση υδρογόνου και άλλους ευφάνταστους τρόπους επαναπροσανατολισμού πόρων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό που νομίζω ότι μας λείπει ακόμα είναι ένα εμπορικό μοντέλο που να συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία.

Γι’ αυτό, παρόλο που το προϊόν που διαχειρίζεστε και η βιομηχανία που δημιουργήσατε έχει τρομερά θετική επίδραση στην ενεργειακή μας ασφάλεια, θα σας παρότρυνα να χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να σκεφτείτε αυτές τις καινοτόμες λύσεις που χρειαζόμαστε και οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια τώρα χωρίς να υπονομεύεται η διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα μακροπρόθεσμα.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια – όπως σας είπα- στην πρώτη γραμμή της πράσινης ενεργειακής επανάστασης. Είμαστε δυστυχώς επίσης στην πρώτη γραμμή, μιας κλιματικής κρίσης.

Και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μαζί αυτές τις λύσεις. Εάν δεν το πράξουμε, τότε η δουλειά που κάνουμε σήμερα δε θα έχει καμία σημασία μπροστά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις προκλήσεις του εφοδιασμού για το μέλλον.

Για άλλη μια φορά, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Ελπίζω να επιστρέψετε κάποια στιγμή για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Σας εύχομαι να έχετε ένα επιτυχημένο συνέδριο που θα οδηγήσει σε λύσεις. Και ελπίζω το 2023 δεν θα είναι τόσο απρόβλεπτο όσο το 2022 και ότι εμείς ως ηγέτες δεν θα ξοδέψουμε τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να γίνουμε όχι ειδικοί, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μια γενική γνώση για τον περίπλοκο κλάδο σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία προτείνει η ΕΕ

 



Την σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας πρότεινε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βιντεομήνυμά που σημειώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην «φρίκη της Μπούτσα».

«Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε στο μήνυμα της.

Συμπληρώνοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

Επισήμανε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ. Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας».

«‘Εχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και την επένδυσή τους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία». Και ανέφερε ότι «μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε. Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.



Η FAZ αποδομεί τα fake ρεπορτάζ για το δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα

 


Ποιος Έλληνας θα ξεχάσει την ανθελληνική στάση του Αλέξη Τσίπρα, και του συνόλου του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας μαζί με την ΜΚΟ, να κάνουν κακό στην κυβέρνηση και την Ελλάδα πρός όφελος της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Η φαιδρότητα του ανθέλληνα Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται παρά τη διάψευση, αφού δεν έχει ζητήσει συγνώμη κανένας από την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Την έλλειψη αποδείξεων που χαρακτήριζαν τις ανταποκρίσεις του «Der Spiegel» για τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο τον Αύγουστο αναδεικνύει νέο δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Δέν είναι το μοναδικό μέσο που ξεφτιλίζει τα fake δημοσιεύματα, και όσους τα υποστήριξαν όπως ο Αλέξης Τσίπρας, και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι το έστησε ο Τσίπρας μαζί με την ΜΚΟ για να αντιπολιτευθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον απόηχο πολλών αιχμηρών γερμανικών δημοσιευμάτων που έθεταν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία του γνωστού περιοδικού, η FAZ τονίζει πως το «Spiegel» ήταν το πρώτο μεγάλο μέσο ενημέρωσης που υιοθέτησε τους ισχυρισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον φερόμενο θάνατο του 5χρονου κοριτσιού, «μολονότι δεν ήταν ουσιαστικά δυνατή μια επιτόπου αυτοψία για την ανεξάρτητη επαλήθευση της υπόθεσης στην έντονα στρατιωτικοποιημένη ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή του Έβρου».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως πλέον «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά». Παρατίθεται μάλιστα ρεπορτάζ από τον Έβρο, σύμφωνα με το οποίο ακόμα και οι γονείς του φερόμενου νεκρού παιδιού δεν είχαν κρατήσει υπάρχοντά του, δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν πού ήταν θαμμένο στη νησίδα, ούτε επιθυμούσαν την εκταφή του.

«Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το SPIEGEL, θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία, στα οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί χάνει τη ζωή του, θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες. Είναι σημαντικό το ότι στο τέλος νίκησε η αλήθεια», ανέφερε στην FAZ η συντάκτρια που έκανε την έρευνα στον Έβρο.

Τα κείμενα του «Spiegel» για το μεταναστευτικό, τα οποία έχουν αποσυρθεί από το σάιτ του περιοδικού έως ότου να ελεγχθούν, υπογράφονται από τον ανταποκριτή του στην Ελλάδα Γιώργο Χρηστίδη, γνωστό για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, και για έντονα επικριτικά δημοσιεύματα σχετικά με το μεταναστευτικό, και τον Maximilian Popp, ο οποίος τον Αύγουστο -ενώ η συζήτηση γύρω από την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» κορυφωνόταν- έγραψε αμφιλεγόμενο άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία».

η FAZ αφιερώνει μεγάλο μέρος του ρεπορτάζ της σε πρόσφατη εμφάνιση του Γ. Χρηστίδη, στο πλαίσιο ανοιχτής διάλεξης, κατά την οποία ουσιαστικά παραδέχτηκε πως η δουλειά του δεν χαρακτηρίζεται από αμερόληπτη και αντικειμενική παρουσίαση των δεδομένων.

«Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Χρηστίδης έδωσε μία εικόνα για τη συναισθηματική του κατάσταση την περασμένη Τρίτη και είπε και πώς ερμηνεύει την έννοια της αλήθειας. Σε μια ζωντανή διάλεξή του μέσω YouTube για την “Ερευνητική Δημοσιογραφία σε περιόδους κρίσης”, δήλωσε: “Το πρώτο καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να δείχνει την αλήθεια, αλλά προσοχή: τη δημοσιογραφική αλήθεια. Δεν είμαστε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομικοί... Το κριτήριο της δημοσιογραφικής αλήθειας δεν πρέπει να συγχέεται με το κριτήριο της εγκυρότητας των αποδείξεων ενώπιον δικαστηρίου”», είπε, αναφέρει η FAZ.



Ένας πραγματικά μ@λ@κ@ς φώναζε σε ΑΜΕΑ που έπεσε από αμαξίδιο «τελείωνε μ@λ@κ@»

 


Καραγκιόζηδες υπάρχουν παντού, όπως απάνθρωποι, άθλιοι και παρακμιακά άτομα.

Όλα αυτά που αναφέραμε αντιμετώπισε ένας ΑΜΕΑ, ένα καραγκιόζη, απάνθρωπο, παρακμιακό ανθρωπάκι που τον έβριζε κιόλας.

Η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας αναδεικνύει το πόσοι μ@λ@κ@ς μπορούν να γίνουν κάποια παρακμιακά ανθρωπάκια του ζουν ανάμεσα .

Τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς, βλέποντας την καταγγελία που δημοσιεύτηκε στο Facebook σχετικά με ένα περιστατικό που έγινε στα Χανιά με ένα άτομο με κινητικά προβλήματα.

Ένας νεαρός έπεσε από το αμαξίδιο του και αμέσως η πλειοψηφία όσων ήταν τριγύρω, έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Κάποιος ανυπόμονος όμως, το μικρό διάστημα που μεσολάβησε, θεώρησε σωστό να φωνάξει «Άντε τελείωνε μ@λ@κ@».

Αναλυτικά η καταγγελία, αναφέρει: «Λίγη ανθρωπιά..δεν βλάπτει! Χθες στην οδό Δαγκλή στη Χαλεπα που γίνονται έργα για οπτικές ίνες και στις δύο άκρες του δρόμου, ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο ΑΜΕΑ ανετράπη με αποτέλεσμα το ΑΜΕΑ παιδί να πέσει κάτω στον δρόμο... Άμεσα άνθρωποι που ήταν εκεί κοντά και αντιλήφθηκαν το συμβάν έτρεξαν να τον βοηθήσουν και να τον βάλουν πίσω στο αμαξίδιο του... Όπως καταλαβαίνετε αυτό θέλει λίγο χρόνο!Όσο λοιπόν κάποιοι προσπαθούσαν να σηκώσουν το παιδί…ακούστηκε από ένα αυτοκίνητο που περίμενε:. Άντε τελείωνε μ@λ@κ@»

app-facebook
ΧΑΝΙΑ Παραπονα-Καταγγελιες
την Τρίτη

Λίγη ανθρωπιά..δεν βλάπτει!

Χθες στην οδό Δαγκλή στη Χαλεπα που γίνονται έργα για οπτικές ίνες και στις δύο άκρες του δρόμου, ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο ΑΜΕΑ ανετράπη με αποτέλεσμα το ΑΜΕΑ παιδί να πέσει κάτω στον δρόμο... Άμεσα άνθρωποι που ήταν εκεί κοντά και αντιλήφθηκαν το συμβάν έτρεξαν να τον βοηθήσουν και να τον βάλουν πίσω στο αμαξίδιο του... Όπως καταλαβαίνετε αυτό θέλει λίγο χρόνο!Όσο λοιπόν κάποιοι προσπαθούσαν να σηκώσουν το παιδί…ακούστηκε από ένα αυτοκίνητο που περίμενε:. Άντε τελείωνε μ@λ@κ@@ 😡😡😡(Απο->Αρης)



Συνεχίζεται το καραγκιοζιλίκι τον Τούρκων απειλώντας την Ελλάδα

 


Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, με υψηλή διπλωματία και σοβαρή κυβέρνηση που την υπολογίζουν και την σέβονται.

Οι Τούρκοι έχουν μείνει στο τσίρκο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ο τότε ΥΠΕΞ Κατρούγκαλος έτρεχε πίσω τους για να μην μας κάνουν πόλεμο, και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γνωστός ακροαριστερός ανθέλληνας ήταν ένας εύκολος να τον κάνουν ότι θέλουν.

,Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο A Haber είπε τα πίστευτα ψέματα, και έφτασε στο σημείο να ισχυρίστεί ότι η Ελλάδα... προχωράει σε παραβιάσεις των χωρικών υδάτων καθώς και τον τουρκικό εναέριο χώρο. Μάλιστα πρόσθεσε πως η Αθήνα βασίζεται σε άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Το καραγκιοζιλίκι του Ιμπραήμ Καλίν:

«Τα αντίθετα βήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα από την Τουρκία. Δίνουμε απάντηση σε αυτά. Η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση. Δηλαδή όταν παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, τον εναέριό μας χώρο, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί και κατηγορίες εναντίον μας. Όταν υπάρχουν παραβιάσεις συνόρων, όταν υπάρχει προπαγάνδα και ενέργειες κατά της Τουρκίας τότε η Τουρκία δεν παραμένει αδρανής. Στο τέλος δεν κερδίζει από αυτό η Ελλάδα.

Αν η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την πολιτική ‘υπέρβασης’ εναντίον της Τουρκίας πάνω σε ένα άλλο ‘μεγάλο κύμα’, να γνωρίζει ότι αυτό το μεγάλο κύμα δεν συνεχίζει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνεις αν το κύμα αυτό πάει πίσω ή όταν δεν υπάρχει κύμα; Τι θα κάνεις όταν βρεθείς αντιμέτωπη με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται όλο αυτό, αυτό λέμε πάντα.

Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία… Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης (σ.σ. οι χώρες αυτές) να την συμβουλεύουν και να συστήνουν στην Ελλάδα ότι ορίζει η κοινή λογική προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι θα επωφεληθούμε από κάτι τέτοιο».




Ότι απάτη στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι λάσπη πετάξει οι πολίτες θέλουν Μητσοτάκη και κυβέρνηση Ν.Δ.

 


Ότι και να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, ότι λάσπη και να πετάξουν, όσο και να κατηγορήσουν με fake news για να πλήξουν την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καταφέρουν τίποτα και αυτό δείχνει το πολιτικό τέλος του Αλέξη Τσίπρα, του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας.

Την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του και την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καρπωθεί οφέλη από τον πόλεμο φθοράς στον οποία έχει επιδοθεί, επιβεβαιώνει μια ακόμη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία Marc και δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τρίτης από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1, δίνει και αυτή άνετο προβάδισμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ.



Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΠΑΣΟΚ 11,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 4,1% και το ΜέΡΑ25  3%. Εκτός Βουλής με 2,3% μένουν το «Εθνικό κόμμα Έλληνες» και η Εθνική Δημιουργία με 1%. Στο 3,6% ανέρχονται όσοι επιλέγουν άλλο κόμμα, στο 1,7% υπολογίζονται όσοι δηλώνουν πρόθεση να ρίξουν άκυρο ή λευκό, στο 2,1% όσων σκοπεύουν να απέχουν και στο 9,3% το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επιλογή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, ο πρωθυπουργός διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 47,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 34,3% και ακολουθεί τρίτος ο απαξιωμένος Αλέξης Τσίπρας με 33,7%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι πολίτες απαντούν ότι μπορεί:

*Να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της Ελλάδας σε περιόδους κρίσεων (50,4% έναντι 28,8%).

*Να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα (56,5% έναντι 23,3%).

*Να αντιμετωπίσει καλύτερα την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην οικονομία (41,8% έναντι 35%).

*Να διασφαλίσει καλύτερα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών (40,7% έναντι 37,6%).

*Να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα (48,6% έναντι 25,4%).

*Να χειριστεί καλύτερα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας (38% έναντι 36%).

*Να ωφελήσει περισσότερο «ανθρώπους σαν κι εσάς» (41,2% έναντι 35,5%).

Αποκορύφωμα της υπεροχής του νυν πρωθυπουργού ότι το 48,1% δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας, έναντι 29,6% που απαντά το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένα μεγάλο χαστούκι για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το 22% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σήμερα στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, το 44,2% πιστεύει τα πράγματα θα ήταν «χειρότερα» και το 29,4% απαντά «περίπου τα ίδια».

Η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά κυβέρνηση με τη ΝΔ αυτοδύναμη (31,3%) έναντι 14,% που προτιμά αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πιο εξειδικευμένο ερώτημα, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,1% ότι προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ έναντι 43,6% που προτιμά συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25. Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, ωστόσο, το 47% βάζει θετικό πρόσημο και το 51,4% αρνητικό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, είναι η ακρίβεια με 83%, ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά με 43.4%, η εγκληματικότητα με 39,4%, ο πόλεμος στην Ουκρανία με 24,9% και στην τελευταία θέση η στημένη από  ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα προσπάθεια για να σπιλώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με 16,1%.

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες


















Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για το άγνωστο ρήγμα της Εύβοια


 

Περισσότεροι από 60 μετασεισμοί στην Εύβοια σημειώθηκαν από χθες το πρωί, με τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, εντάσεως 4,9 ρίχτερ, να καταγράφεται χθες το βράδυ και να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα τρομάζοντας τους κατοίκους πολλών περιοχών.

Από την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ οι επιπτώσεις τους περιορίζονται σε υλικές ζημιές σε κτίρια και κατοικίες.

Η Νότια Εύβοια από χθες έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, συνεχείς ήταν οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονταν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με τις μεγαλύτερες να γίνονται αισθητές και στην Αττική. Η τελευταία, ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ. Το πρωί έγινε ο πρώτος μεγάλος σεισμός. Μία ώρα μετά το σεισμό μεγέθους 4,8 ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 6:32 χθες, 9 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων και με εστιακό βάθος 13,3 χλμ., σημειώθηκε στις 7:23 σεισμός 4,1 ρίχτερ και στις 07:24 νέος 4,2 ρίχτερ με επίκεντρο 8 χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Αναλυτικότερα, η πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά -βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στις 6:48, σημειώθηκε μετασεισμός 3,2 ρίχτερ στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ενα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών.

Οπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί έως 2,4 ρίχτερ, με επίκεντρο κυρίως τα Στύρα και τους Ζάρακες, στη Νότια Εύβοια.

Η Νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής, και για το επόμενο 48ωρο το φαινόμενο θα παρακολουθείται.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς δεν επηρεάζονται άλλα ρήγματα στη Στερεά Ελλάδα, όπως αυτό της Αταλάντης, γιατί δεν έχουν καμία σχέση, η περιοχή δεν έχει ξαναδώσει μεγάλο σεισμό και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σεισμολόγους.



Αυτό που οφείλει το τραπεζικό σύστημα

 


Η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, και ιδίως καθ' όλη τη διάρκεια των πολυ-επίπεδων κρίσεων των τελευταίων 2,5 ετών, έχει στηρίξει -και συνεχίζει να στηρίζει- την κοινωνία, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Στήριξη η οποία, εμμέσως, ωφελεί και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος -χάρη στην αποτελεσματική ασκούμενη οικονομική πολιτική και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας- παρουσιάζει πολύ πιο εύρωστη εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν, και ευοίωνες προοπτικές. Κάτω, όμως από τις σημερινές παραστάσεις της εισαγόμενης ακρίβειας και της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού το τραπεζικό σύστημα -όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών χρήστος Σταϊκούρας- οφείλει:

Να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του.

Να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.




Η κατάσταση και οι προοπτικές της οικονομίας

 


Η Κυβέρνησή στα τρία από τα τριάμισι χρόνια, της πρώτης τετραετίας μας βρέθηκε να διαχειρίζεται κρίσεις. Η μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο, η πανδημία, η κλιματική κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η συνεχής γεωστρατηγική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ενέσκηψαν από πολύ νωρίς, ήδη από την έναρξη του 2020 και μονοπώλησαν σχεδόν το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον.

Η Ελλάδα, σε καθεμία από αυτές τις κρίσεις, σε κάθε επιμέρους τομέα, τα κατάφερε καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στην Ε.Ε.. Αρκετά συχνά μάλιστα γίναμε παράδειγμα προς μίμηση και σε καμιά περίπτωση αντιπαράδειγμα. Αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε τυχαίο. Απαιτούσε σχέδιο, συνεχή συλλογή και ανάλυση των δεδομένων. Τεχνογνωσία, εφευρετικότητα, άριστη γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος. Απαιτούσε ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και επαγγελματική διαχείριση της καθημερινότητας. Απαιτούσε, ταυτόχρονα, άμεση αναπροσαρμογή στα απότομα γυρίσματα της συγκυρίας.

Οι δυσκολίες συνεχίζονται και η κυβέρνηση συνεχίζει προσπαθεί για να βρισκόμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά τους. Αντέχουμε, παρότι αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αναμενόμενο για μια χώρα με τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, η οποία είχε διέλθει για μια δεκαετία από την κρίση των μνημονίων. Τη μεγαλύτερη κρίση, θυμίζω, σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δημοκρατία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φυσικά, τα όσα μας συνέβησαν, κατάφεραν βαριά πλήγματα, αλλά δεν μας έριξαν στο καναβάτσο. Προχωρήσαμε, προχωράμε χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους. Και όχι μόνο αυτό. Θα βγούμε από τις κρίσεις με δυναμική που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των πλέον αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010 και μετά.

Αυτό δεν είναι απλώς πεποίθηση, ούτε ευχή. Το δείχνουν όλα τα στοιχεία. Γιατί στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια συντελέστηκε και συντελείται ένα πολύ σημαντικό έργο.

Ταυτόχρονα με τη διαχείριση των επιπτώσεων των κρίσεων στη ζωή των Ελλήνων υλοποιήσαμε και υλοποιούμε όλα όσα αποτέλεσαν δέσμευσή μας και συγκρότησαν το σχεδιασμό μας για αυτή την πρώτη μας τετραετία:

Μέτρα και πολιτικές οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την άρση των συνέπειών τους στην οικονομία και την κοινωνία.

Ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και εκσυγχρονισμό του κράτους.

Αναβάθμιση της παιδείας.

Βελτίωση της καθημερινότητας.

Εξάλειψη των αδικιών στην κοινωνική ατζέντα και εμπέδωση της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας, θωράκιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με αλλαγή παραδείγματος στη διπλωματία και την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Αυτοί ήταν οι βασικότεροι από τους άξονες του πολιτικού μας σχεδίου.

Και εν μέσω κατακλυσμιαίων κρίσεων πετύχαμε να πραγματώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού μας σχεδίου. Συγκεκριμένα:

Ο φετινός θα είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός, τα τελευταία 12 χρόνια, που συζητείται εκτός μνημονιακού περιβάλλοντος και εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Είναι ο Προϋπολογισμός επιστροφής της χώρας σε δημοσιονομική ευστάθεια.

Πιστοποιείται ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα μεγαλώνει, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υποχωρεί σημαντικά, το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται.

Ειδικότερα, η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, καθώς:

Ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι διπλάσιος το 2022 και θα είναι τριπλάσιος το 2023 του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Οι επενδύσεις αναμένεται και φέτος να παρουσιάσουν υψηλό ρεκόρ. Το 9μηνο του 2022, οι ΑΞΕ έχουν φτάσει ήδη στο 95% του συνόλου της περασμένης χρονιάς, που αποτέλεσαν ρεκόρ για την Ελλάδα.

Η χώρα μας γίνεται πόλος έλξης πολλών επενδύσεων, όπως αποτυπώνεται σε σειρά γεγονότων: Στην προσέλκυση επιχειρηματικών κολοσσών. Επιβεβαιώνεται από την πρωτιά στον ευρωπαϊκό δείκτη χρηματαγοράς MSCI. Αποδεικνύεται από έρευνα της EY, σύμφωνα με την οποία 3 στους 4 επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική επενδυτικά την επόμενη τριετία. Καταγράφεται στην Έκθεση του Economist, στην οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα 3 τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 16 θέσεων.

Η Ελλάδα εξάγει, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., περισσότερο από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Η Ελλάδα έχει, πλέον, έξι κατηγορίες αγαθών στις οποίες οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1% του Α.Ε.Π., όταν πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους είχαμε μόνο μία τέτοια κατηγορία.

Η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά και προσεγγίζει πλέον το επίπεδο εργαζομένων του 2010.

Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει στηριχθεί με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, διπλή αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ανεργίας, μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί κατά 60,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019 και κινούνται πλέον κάτω από το 10% του συνόλου των δανείων, από 44% που ήταν τον Ιούνιο του 2019.

Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., θα μειωθεί κατά 47 μονάδες από το 2020 και κατά 21 μονάδες από το 2019, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους σε ολόκληρη Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ., την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, το 2023 θα κατακτήσουμε και την επενδυτική βαθμίδα. Ο στόχος της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας στόχος απολύτως ρεαλιστικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία εν μέσω, μάλιστα, κρίσεων και στήριξης της κοινωνίας.




Τα επόμενα βήματα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

 


Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.


Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα).

Η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δεν πρέπει να συγχέεται ή να ταυτίζεται με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Η εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και θα εφαρμοστεί σταδιακά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας στο Εργάνη ΙΙ του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, εφόσον προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους και θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα. Ειδικότερα:


H β΄ φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά καταρχάς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ. Περαιτέρω θα προστίθενται σταδιακά οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τις οποίες έχει ήδη μιλήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη τονιστεί επανειλημμένα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.




Η τωρινή ανάπτυξη έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά




Κυριάκος Μητσοτάκης πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο:

«Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% -τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομία είναι πλέον πολύ πιο εξωστρεφής».

«Έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα. Αν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν δείκτη για το ενδιαφέρον που έχει καταφέρει να προσελκύσει η Ελλάδα, το 2022 ήταν μία ακόμα χρονιά στην οποία πετύχαμε ρεκόρ. Και προσδοκώ ότι θα καταγράψουμε ρεκόρ και το 2023. Υπάρχει μια μεταβλητή, για την οποία σίγουρα θα με ρωτήσετε κι έχει να κάνει με τις εκλογές και την πολιτική κατάσταση. Μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αναμένω μια νέα ώθηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην Ελλάδα».

«Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές». 




Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τη στήριξη των θυμάτων

 


Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στις δράσεις για τη στήριξή τους. Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:


Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μία μάστιγα απλωμένη, δυστυχώς, σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο. Πλέον, τη σιωπή τη διαλύουν οι ίδιες οι γυναίκες - θύματα, που βγαίνουν με γενναιότητα από τη σκιά καταγγέλλοντας παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, ακόμα και βιασμούς. Το ελληνικό #MeΤoo, όπως ονομάστηκε, προκάλεσε ένα πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία πριν από δύο χρόνια, έφερε ωστόσο μία βίαιη ωρίμανση, θέτοντας και το Κράτος, αλλά και τους πολίτες μπροστά στις ευθύνες τους.

Ο όρος «γυναικοκτονίες» μπήκε στο λεξιλόγιό μας, προσδιορίζοντας ακριβέστερα τις δολοφονίες έμφυλης βίας, ενώ σε αντίθεση με την ασυγχώρητη αδράνεια του παρελθόντος, η Κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα σε τρία πεδία: Τις θεσμικές αλλαγές, την ενίσχυση της καταστολής, αλλά και το σημαντικότερο ίσως από όλα, τη φροντίδα των θυμάτων.

Συντάχθηκαν δύο πολύ σημαντικά εθνικά σχέδια δράσης. Το σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και για την προστασία των ανηλίκων, ώστε όλες οι δράσεις της πολιτείας να λειτουργούν ταυτόχρονα ως διπλή ασπίδα θωράκισης των πιο αδύναμων ομάδων της κοινωνίας, αλλά και η επαγρύπνηση των πολιτών να στραφεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση προς αυτές τις δύο απειλές που πολιορκούν ταυτόχρονα την καθημερινότητα.

-Υπήρξαν πολύ σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Έγιναν και γίνονται τολμηρά βήματα  και στο επίπεδο της εξιχνίασης και της δίωξης αυτών των εγκλημάτων. Οι εξιχνιάσεις αυτών των υποθέσεων έχουν φτάσει στο 90%, το οποίο σημαίνει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της. Μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, το Νοέμβριο του 2019, ιδρύθηκαν οι πρώτες υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Η επιμόρφωση για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία διατρέχει πια όλη τη δομή της αστυνομίας. Τελευταίο όπλο η δωρεάν εφαρμογή του panic button, του κουμπιού πανικού.

Έχουμε σήμερα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα  και 19 δομές στήριξης, τη  γραμμή 15900,όλο το 24ωρο, αλλά και τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα οποία προσφέρουν εργασία σε γυναίκες που πέρασαν από μία τέτοια δοκιμασία.

Είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχουν ψηφιστεί από το Υπουργείο Εργασίας για την ολοένα μεγαλύτερη και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτά τα δύο στοιχεία τελικά θα οδηγήσουν πραγματικά στην αδέσμευτη δυναμική γυναίκα.

Είναι πολύ σημαντική  η προσπάθεια η οποία γίνεται στα σχολεία μας από πολύ νεαρή ηλικία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε από πολύ μικρά, από την ηλικία του νηπιαγωγείου, να μπορούν να είναι ευαισθητοποιημένα στα θέματα αυτά.

Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας


Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της η Κυβέρνηση αναπτύσει δράσεις  που αφορούν αφενός την πρόληψη και την αντιμετώπισή της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αφετέρου εστιάζουν στη φροντίδα και υποστήριξη των θυμάτων. Σε ό,τι αφορά την αποτροπή και της πρόληψη:


Έχει νομοθετηθεί -και έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη-  εφαρμογή «panic button», η οποία  και δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να καλέσουν σιωπηλά σε βοήθεια, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.

Λειτουργεί  καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων διδάσκονται θεματικές που στοχεύουν στη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας, την καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού. (Έχουν, ακόμη, προσληφθεί 3.200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τις ανάγκες των μαθητών, ενώ υποστηρικτικοί φορείς, όπως τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συνεργασίας (ΚΕΔΑΣΥ) παρεμβαίνουν άμεσα στα σχολεία σε κάθε εμφανιζόμενο περιστατικό).

Ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου η πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας και αξιολογείται ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή και ο τρόπος εφαρμογής του. Αποβλέπει στον υπολογισμό του κινδύνου φονικής βίας, της σοβαρότητας της κατάστασης και της πιθανότητας επανάληψης περιστατικών βίας. Παράλληλα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ φορέων και την καλύτερη ενημέρωσή τους με σημαντικά στοιχεία.

Ιδρύθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. και λειτουργούν την τελευταία τριετία  73 επιτελικά τμήματα και 18 επιχειρησιακά γραφεία για την αντιμετώπισή της. Στις υπηρεσίες αυτές υπηρετούν πλέον περισσότερα από 400 στελέχη.

Επεκτάθηκε η εκπαίδευση των στελεχών της  ΕΛ.ΑΣ. για με στόχο την αναγνώριση και τη σωστή αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, περιλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αξιοπρέπειας, πράξεις εκμετάλλευσης και εμπορίας. Παράλληλα, η  ενδοοικογενειακή βία έχει ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και από το 2020 έχουν διοργανωθεί περίπου 115 δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών.

Αυστηροποίηση ποινών εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής


Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προώθησε η Κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα αυστηροποίηθηκαν και οι ποινές που αφορούν σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.  Συγκεκριμένα:


Ο βιασμός ανηλίκου και ο θανατηφόρος βιασμός τιμωρούνται μόνο με ισόβια κάθειρξη, η αιμομιξία αναβιβάστηκε σε κακούργημα και η αποπλάνηση ανηλίκων τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές της, ενώ προηγουμένως υπήρχε περίπτωση πλημμεληματικής τιμωρίας.

Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης, το οποίο πολλές φορές διαπράττεται στο πλαίσιο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στην έννοια βλάβης προστέθηκαν η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

Χαρακτηρίστηκε αξιόποινη η μη συμμόρφωση συζύγων ή συντρόφων σε δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.

Αυξήθηκε από τα 10 στα 15 έτη η ποινή κάθειρξης σε περιπτώσεις κατάχρησης ανθρώπων που είναι ανύμποροι να αντισταθούν, ενώ ποινικοποιήθηκε η εκδικητική πορνογραφία.

Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις όσον αφορά την απόλυση όσων εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για αδικήματα αυτού του είδους, καθώς ο χρόνος πραγματικής έκτισης αυξήθηκε από τα 16 στα 18 έτη.

Προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο, απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5.

Η παραγραφή των εγκλημάτων αυτών όταν τα θύματα είναι παιδιά ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος, με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα.

Για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος παιδιών, τέθηκαν στο Αστικό Δίκαιο κριτήρια που ορίζουν την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, με βάση τα οποία το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει μερικώς ή ολικώς την άσκηση τη μέριμνα ή την επιμέλεια από τον υπαίτιο γονέα. Το δικαστήριο μπορεί μάλιστα, να διατάξει -μεταξύ άλλων- την καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

 Φροντίδα γυναικών που κινδυνεύουν ή είναι θύματα κακοποίησης


Οι υφιστάμενες υποδομές περιλαμβάνουν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, όπου τα θύματα έμφυλης βίας μπορούν να λάβουν κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή στήριξη, αλλά και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου τα θύματα μπορούν να διαμείνουν μαζί με τα παιδιά τους. Σε συνεργασία με τα Συμβουλευτικά Κέντρα οι Ξενώνες διευκολύνουν την πρόσβαση στις υποστηρικτές υπηρεσίες, ενώ διευκολύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την εγγραφή παιδιών σε σχολεία.


Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών


Σύμφωνα με την 3η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα:


Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων απευθύνθηκαν  συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που.

Στους Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τις ωφελούμενες γυναίκες το 43% είναι έγγαμες, το 20%  είναι ανύπαντρες, το 12% είναι διαζευγμένες και το 10% βρίσκονται σε διάσταση. Το 73% δήλωσε ότι έχει παιδί - παιδιά.