Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Μέγκαν Μαρκλ μόλις είδε ότι τους έχουν απαξιωμένους θέλει συνάντηση με τον Βασιλιά


Δημιούργησε ότι δημιούργησε για την προσωπική προβολή και έχοντας μόνο μία εμφάνιση σε ένα σήριαλ στο ενεργητικό της, είδε ότι όλα βγαίνουν εναντίον της και εναντίον του άντρα της και τώρα θέλει να συναντηθεί με το βασιλιά Κάρολο.

Μια «τετ-α-τετ» συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο φέρεται να ζήτησε η Μέγκαν Μαρκλ, πριν επιστρέψει στην Καλιφόρνια με τον Χάρι, προκειμένου να επιχειρήσει να «θεραπεύσει» τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν με τη βασιλική οικογένεια και την ευθύνη φέρει η ίδια και η συμπεριφορά της. Αυτό ισχυρίστηκε δημοσιογράφος που ασχολείται με τα «κουτσομπολιά» του Μπάκιγχαμ.

Ο Νιλ Σον, δημοσιογράφος ψυχαγωγίας, ο οποίος που έχει εμφανιστεί στο NBC News, το MSNBC και το Access Hollywood, μετέφερε ότι άκουσε από «πολύ καλή πηγή» πως η Αμερικανίδα ηθοποιός έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον νέο βασιλιά της Βρετανίας.

Ο Σον ισχυρίζεται ότι Μέγκαν θέλει να «ξεκαθαρίσει τα πράγματα» εν μέσω αναφορών ότι το ζευγάρι (Χάρι - Μέγκαν) θα επιστρέψει στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό για να δει τα παιδιά του, τον Άρτσι, τριών ετών, και τη Λίλιμπετ, ενός έτους.

«Θα ήθελε τώρα, πριν επιστρέψουν πίσω στην Καλιφόρνια, να έχει μια κατ' ιδίαν ακρόαση με τον βασιλιά Κάρολο Γ'», είπε ο Σον σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, το οποίο έχει καταγράψει πάνω από 300 χιλιάδες προβολές.

«Ακριβώς... η Μέγκαν θέλει συνάντηση ένας προς έναν με τον βασιλιά Κάρολο. Ακούσατε σωστά. Είναι μια πολύ γενναία κίνηση από την ίδια τη Μέγκαν», πρόσθεσε ο Σον.

Αναλύοντας λεπτομερώς το περιεχόμενο της επιστολής, ο δημοσιογράφος είπε: «Θα ήταν μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το κλίμα και να εξηγήσει κάποια από τη λογική πίσω από αυτό που έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια (με τον Χάρι), ειδικά η ίδια που προσπάθησε να σπιλώσει το παλάτι και την βασίλισσα. Ότι κι αν πιστεύει κανείς, η αυτοπεποίθηση της Μέγκαν είναι αξιοθαύμαστη».

Ωστόσο, ο Σον προειδοποίησε ότι παραμένει ασαφές αν η επιστολή της Μέγκαν θα είναι αρκετή για να «φτιάξει» εκ νέου τις σχέσεις του ζευγαριού με τη βασιλική οικογένεια. «Ειλικρινά, δεν έχουμε ιδέα αν αυτό πρόκειται να προχωρήσει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι συνηθίζεται να ζητείται η άμεση επαφή με τον βασιλιά μέσω επιστολής, αλλά δεν προβλέπεται να γίνει τουλάχιστον άμεσα.





Ο Τσίπρας κοροιδεύει συνειδητά αφού υπογράφοντας το 3ο μνημόνιο δεν μπορεί να κάνει ότι λέει



Δεν ξέρεις εάν πρέπει να γελάσεις η να κλάψεις με τον πολιτικό απατεώνα Αλέξη Τσίπρα που εξαπάτησε για να γίνει πρωθυπουργός και συνεχίζει να εξαπατά και να κοροιδεύει τον κόσμο.

Ο επαγγελματίας απατεώνας Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ότι θα επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ και ότι θα αλλάξει επίσης βασικές ρυθμίσεις στα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων. Μόνο που ξεχνά πως ο ίδιος έχει υπογράψει στο 3ο Μνημόνιο ότι απαγορεύεται το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου του και έτσι δεν μπορεί να κάνει τίποτα απο όσα λέει και εξαπατά τον κόσμο.

Ο Τσίπρας χωρίς φιλότιμο και ηθική, υποσχέθηκε ότι θα επανακρατικοποιήσει την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που ο ίδιος πούλησε και οδήγησε σε πτώχευση, και την Εθνική Τράπεζα.

Κινήσεις που εάν τις έκανε ο μεγαλύτερο πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, αμέσως η χώρα θα έμπαινε στο στόχαστρο των Θεσμών, αλλά και των αγορών, δημιουργώντας νέο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας.

Ο συνειδητά πολιτικός απατεώνας έχει αναλάβει με την υπογραφή του στο 30 μνημόνιο την υποχρέωση «μη αναστροφής μεταρρυθμίσεων» και είναι ανήθικο να συνεχίζει να κοροιδεύει τον κόσμο, σε καμία περίπτωση οι δανειστές μας δεν θα δέχονταν την αναστροφή τους. Αυτές οι ανεύθυνες ενέργειες του επικίνδυνου Αλέξη Τσίπρα θα αύξανε κατακόρυφα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ και οι ιδιώτες επενδυτές θα έκλειναν την πόρτα σε όποιες επενδύσεις είχαν προγραμματίσει στην Ελλάδα μεγαλώνοντας τη ζημιά.

Άρα οι εξαγγελίες του απατεώνα Τσίπρα είναι ανεφάρμοστες, καθώς ουσιαστικά προσκρούουν σε ρήτρες και υπογραφές και θα πρέπει κάποια στιγμή αυτός ο επικίνδυνος για την χώρα να αποσυρθεί απο την πολιτική ζωή της χώρας.



Δεν έχουν τέλος τα καραγκιοζιλίκια των Τούρκων : Οι ΗΠΑ «ετοιμάζουν» την Ελλάδα για μονοήμερη σύρραξη στην Αλεξανδρούπολη


 

Οι Τούρκοι γελοιοποιούνται με κάθε τους δήλωση, γελοιοποιούνται με κάθε ανάρτηση τους, δεν λένε ποτέ αλήθεια, παραπληροφορούν, προπαγανδίζουν και ξεφτιλίζονται διεθνώς.

Συνεχίζονται τα ακραία και γελοία σενάρια από τουρκικό τύπο για τα σχέδια των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumuhuriyet, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, στο πρωτοσέλιδο της φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «Βρώμικο παιχνίδι από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολή».

Σε αυτό αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να φέρουν την Ελλάδα σε μια σύρραξη με την Τουρκια, έστω και για μια ημέρα και αυτό δείχνει ότι έχει χαθεί κάθε σοβαρότητα στην Τουρκία.

Συνεχίζοντας το αφήγημα αυτό, στο δημοσίευμα σημειώνεται η Τουρκία δεν θα ηττηθεί σε αυτή την ενδεχόμενη σύρραξη, αλλά θα πάθει μεγάλη πολιτική οικονομική και στρατιωτική ζημιά.



Συνελήφθη ο πρώην παίχτης του Survivor, Πάνος Αργιανίδης που απειλούσε να αυτοκτονήσει

 


Με τη σύλληψη του πρώην παίκτη του Survivor Πάνου Αργιανίδη, γνωστός και ως μάνατζερ ράγκμπι,  έληξε το θρίλερ στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης, έληξε το περιστατικό με τον Πάνο Αργιανίδη που βγήκε με χειροπέδες από τα ΕΛΤΑ και κατευθύνθηκε προς το ΑΤ Κρυονερίου.  

Η ΟΠΚΕ έσπασε την πόρτα της τουαλέτας μέσα στην οποία βρισκόταν ο μάνατζερ ράγκμπι από τις τρεις τα ξημερώματα και απειλούσε να αυτοκτονήσει για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Στη θέα των αστυνομικών ο Πάνος Αργιανίδης σε κρίση άρχισε να τους πετάει χλωρίνη και άλλα αντικείμενα

Ο πρώην παίχτης του Survivor εργάζεται στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου ως υπεύθυνος ασφαλείας τους κτηρίου. Επί τόπου βρέθηκε η οικογένειά του, δύο διαπραγματευτές της ΕΛΑΣ, η Άμεση Δράση και άνδρες της ΟΠΚΕ.



Αρραβωνιάστηκε η κόρη της Σοφίας Βόσσου στις φυλακές Κορυδαλλού με τον Βασίλη Δημάκη

 


Η κόρη της Σοφίας Βόσσου, Ερασμία Μάνου αρραβωνιάστηκε τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη,  μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η τραγουδίστρια εξομολογήθηκε πως γνωρίστηκε με τον αγαπημένο της, μετά από ένα μήνυμα συμπαράστασης που του είχε στείλει, όταν εκείνος έκανε απεργία πείνας.

«Είμαι πάρα πολύ καλά, είναι η στιγμή που το ένιωσα. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι ο Βασίλης Δημάκης, ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο φοιτητής κρατούμενος Βασίλης Δημάκης. Κατάφερε να τελειώσει το Πανεπιστήμιο, τις Πολιτικές Επιστήμες. Οι δεσμοί μεγαλώνουν σε αυτές τις συνθήκες. Η επικοινωνία είναι δύσκολη, όλα είναι δύσκολα. Παρόλα αυτά ό,τι είναι να συμβεί, συμβαίνει και δε μπορεί να το σταματήσει τίποτα. Αυτό νομίζω», ανέφερε η κόρη της Σοφίας Βόσσου.

Οι δυο τους επικοινώνησαν πρώτη φορά όταν ο κρατούμενος έκανε «απεργία πείνας». 

Ο αρραβώνας έγινε με ειδική άδεια, παρουσία της μητέρας της Ερασμίας, Σοφίας Βόσσου.  Η Ερασμία Μάνου, ελπίζει να τελειώσει γρήγορα αυτή η ιστορία έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους και να κάνουν παιδιά.

Πριν λίγους μήνες, ο Βασίλης Δημάκης παραβίασε τους όρους της προσωρινής εκπαιδευτικής άδειας που έλαβε και απέδρασε.

Συνελήφθη από άνδρες της ΕΚΑΜ οι οποίοι έκαναν έφοδο στο σπίτι γυναίκας αλβανικής καταγωγής, γνωστής στις αρχές και φίλης του Δημάκη η οποία και τον έκρυβε από τη στιγμή που έσπασε το βραχιολάκι του.

Ποιος είναι ο Βασίλης Δημάκης  σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και την ΕΛ.ΑΣ.:

Γνωστός με το προσωνύμιο «ο ληστής με το καλάσνικοφ», ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Το 2016 αποφάσισε να πάρει το απολυτήριο λυκείου ενώ βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος. Εδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. 

Ως φοιτητής παραβίασε τους όρους με απόδραση σπάζοντας το βραχιολάκι.



Μητσοτάκης στην Τουρκία: Δεν «τσιμπάμε» στις προκλήσεις - Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα

 



Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο studio του ραδιοφωνικού σταθμού Sfera 102,2 και στην εκπομπή «Πρωϊνό Sfera» με τους Γρηγόρη Αρναούτογλου, Γιώργο Λιανό, Νάνσυ Αντωνίου και Παναγή Τζωρτζάτο.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί στο studio του ραδιοφωνικού σταθμού Sfera 102,2 και στην εκπομπή «Πρωϊνό Sfera» με τους Γρηγόρη Αρναούτογλου, Γιώργο Λιανό, Νάνσυ Αντωνίου και Παναγή Τζωρτζάτο. Ακολουθεί ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγούς της εκπομπής:


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Λοιπόν τα καταφέραμε και ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι στο studio. Kαλημέρα Πρόεδρε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, αποδέχθηκα ασθμαίνων την πρόσκλησή σας και ήρθα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα κατ΄ αρχάς. Πίστευα ότι θα βγείτε στο τηλέφωνο. Αλλά τελικά είπατε να έρθετε εδώ και χαίρομαι πάρα πολύ. Εσείς τέτοια ώρα πρωί σηκώνεστε δηλαδή; Είσαστε πρωινός τόσο πολύ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ είμαι πρωινός ούτως ή αλλιώς, οπότε δεν έκανα αλλαγή στο πρόγραμμά μου. Σηκώνομαι επτά παρά τέταρτο.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Εφτά παρά τέταρτο και κατευθείαν πηγαίνετε στη δουλειά ή κάνετε καμιά γυμναστική;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατευθείαν. Δύο φορές την εβδομάδα προσπαθώ να γυμνάζομαι νωρίς το πρωί κατά τις επτά. Αλλιώς πηγαίνω στη δουλειά, θα πιω τον καφέ μου, θα διαβάσω την εφημερίδα μου.


Νάνσυ Αντωνίου: Ακούτε ραδιόφωνο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ραδιόφωνο ακούω λίγο, αυτό έλεγα πριν στους συνεργάτες σας, ότι δυστυχώς μου λείπει πολύ το ραδιόφωνο, επειδή το ραδιόφωνο συνήθως το άκουγα στο αυτοκίνητο, όταν έμενα πιο μακριά από το γραφείο. Και πήγαινα στο γραφείο, άκουγα ραδιόφωνο και πάντα ήμουν έτσι σε μία σύγχυση αν έπρεπε να ακούω μουσικό ραδιόφωνο ή αν έπρεπε να ακούω πολιτικό.


Παναγής Τζωρτζάτος: Που καταλήξατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα, στο αυτοκίνητο όταν ακούω ραδιόφωνο, ακούω περισσότερο μουσικό ραδιόφωνο.


Παναγής Τζωρτζάτος: Ελληνικό ή ξένο κύριε Μητσοτάκη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και τα δύο.


Γιώργος Λιανός: Πρωθυπουργός που δε θέλει τις ειδήσεις και αλλάζει σε μουσικό ραδιόφωνο. Κάποια στιγμή τον κουράζουμε.


Παναγής Τζωρτζάτος: Και είναι και πολύ σωστό νομίζω, γιατί τις ίδιες ειδήσεις τις ακούμε συνέχεια.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια.


Παναγής Τζωρτζάτος: Και τις ειδήσεις τις δημιουργείτε.


Νάνσυ Αντωνίου: Έχετε και αγαπημένο τραγούδι;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολλά.


Νάνσυ Αντωνίου: Ελληνικό έχετε αγαπημένο ας πούμε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολλά, τώρα μη με βάλετε σε αυτό το τρυπάκι γιατί θα αδικήσω κάποιο.


Νάνσυ Αντωνίου: Για να το βάλουμε το είπα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Κύριε Πρόεδρε έχουμε μια επιθυμία, επειδή σε λίγο καιρό που εσείς ξέρετε και εσείς το είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οπότε είναι λίγο μακριά αυτό, λίγο. Και λίγο και πολύ, αλλά θέλω να πω ότι τότε θα σας καλούν όλοι. Οπότε εμείς αποφασίσαμε και λέω τώρα που ξεκίνησε φέτος η σεζόν να καλέσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν σχέση με τα κόμματα, τους Προέδρους, όποιος θέλει να έρθει, όποιος έχει και τη διάθεση, όποιος έχει και τη θέληση, εδώ είμαστε ανοιχτοί, να μην πέσουν τότε όλα μαζί. Ξέρετε τι γίνεται, όλα τα κανάλια, όλα τα ραδιόφωνα.


Γιώργος Λιανός: Κι εφόσον έκανε την αρχή ο Πρωθυπουργός να δούμε ποιος θα αρνηθεί, αυτό είναι μεγάλο θέμα και θα έχει πολύ ενδιαφέρον.


Παναγής Τζωρτζάτος: Πρέπει τώρα να έρθουν όλοι.


Γιώργος Λιανός: Ναι, άνοιξε ο δρόμος διάπλατα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρότι το χρώμα του studio σας, παραπέμπει σε πολύ συγκεκριμένο κόμμα…


Γιώργος Λιανός: Είναι κόκκινο, ναι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αισθάνομαι πολύ φιλόξενα.


Παναγής Τζωρτζάτος: Και σας τα είπα αλλάξτε το, δε με ακούσατε.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Είναι το χρώμα του Sfera αυτό. Kατακόκκινο είναι το χρώμα του Sfera. Έχετε αγαπημένο χρώμα κατ΄ αρχάς;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι το μπλε, ποιο άλλο;


Παναγής Τζωρτζάτος: Τι περίμενες να σου πει βρε Γρηγόρη;


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Βρε παιδιά συγνώμη, μπορεί είναι κάτι άλλο στο αυτοκίνητο που μπορεί να θέλει να οδηγήσει, στα ρούχα…Δεν ξέρω…Τι χρώματα έχετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπλε.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μπλε; Ολα μπλε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπλε, σε όλες τις αποχρώσεις.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Σε όλες τις αποχρώσεις…Εντάξει ωραία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει και πολλές αποχρώσεις το μπλε.


Νάνσυ Αντωνίου: Παιδιά μου στέλνουν οι ακροατές μήνυμα και με ρωτάνε αν όντως είστε εδώ. Είναι αλήθεια παιδιά, δε σας κάνουμε πλάκα.


Παναγής Τζωρτζάτος: Εμένα μου στείλανε και μήνυμα ότι είναι ο Λιανός που κάνει τον Πρωθυπουργό.


Γιώργος Λιανός: Δεν μπορώ να κάνω παιδιά Κυριάκο Μητσοτάκη…Δεν μπορώ.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Κάνει όμως πολλούς άλλους, κάνει τον Παπακωνσταντίνου, κάνει πολύ κόσμο. Λοιπόν Πρόεδρε λέω να σας βάλουμε σε ένα καλούπι, όχι ότι προεκτείνεστε γενικά όταν αποφασίζετε να απαντήσετε, αλλά λέω να έχετε 90 δευτερόλεπτα σε κάθε ερώτηση που θα σας κάνουμε. Έτσι απλά, θα το κάνουμε λίγο σαν debate για να έχετε λίγο έτσι το άγχος και για τους ακροατές να νιώθουν ότι πολύ γρήγορα θα γίνουν οι ιστορίες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ωραία.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Καταρχάς έχουμε μιλήσει από την εβδομάδα που ξεκίνησε το πρωινό, για την ιστορία με τα δάνεια για τους 25-39. Και ξεκινάω με αυτό γιατί λίγο τσαντίστηκα εγώ, γιατί λέω 39 και όχι 40; Θα τα πάμε έτσι λίγο αυτό, καταρχάς νιώθω ότι έχω καμιά δεκαετία…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ είσαι 38.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Εγώ είμαι 48, είμαι αρκετά παραπάνω. Λέω γιατί στα 39; Τι έπαθαν οι 40άρηδες δηλαδή; Και πιστεύω ότι θα στεναχωρηθούν όλοι. Αλλά από την άλλη, γιατί διαλέξαμε αυτή την ιστορία; Και από την άλλη πάρα πολύ ωραίο ακούγεται για πάρα πολύ κόσμο που όμως φοβάται. Δηλαδή πολλά νέα παιδιά το ακούν, αλλά σου λέει είναι κάτι καλό; Είναι αληθινό; Θα γίνει δηλαδή αυτή η ιστορία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πάμε να δούμε τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε και ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Μέχρι και πριν από δύο χρόνια ουσιαστικά, δεν είχαμε πρόβλημα στέγης στη χώρα, διότι η οικονομία δεν πήγαινε πολύ καλά, τα ενοίκια ήταν σχετικά χαμηλά και ήταν εύκολο για ένα νέο ζευγάρι, ένα νέο άνθρωπο να νοικιάσει ένα σπίτι με αξιοπρεπές ενοίκιο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα, η επίπτωση, αυτής της ανάπτυξης είναι ότι είδαμε μια πολύ απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

Οπότε άκουγα και εγώ συνέχεια, από νέους ανθρώπους ότι «έχω μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορώ να βρω σπίτι να νοικιάσω. Και σίγουρα έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία στο να αγοράσω ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να είμαι καθηλωμένος στο ενοίκιο, να ζω με τους γονείς μου». Πολλές τέτοιες ιστορίες, τις ακούτε και εσείς. Οπότε είπαμε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους. Κάπου έπρεπε να βάλουμε το όριο, το βάλαμε στα 39.


Νάνσυ Αντωνίου: Νωρίς το βάλατε το όριο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τονίζω ότι ένα ζευγάρι, αρκεί να είναι ένας από τους δύο κάτω των 40, για να μπορεί να ωφεληθεί από αυτό το οποίο σχεδιάζουμε. Και βασικός πυλώνας του προγράμματος – για να το πω πολύ απλά – είναι η δυνατότητα απόκτησης ενός σπιτιού, ας πούμε αξίας 100.000 ευρώ με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Να πάρει κανείς ένα δάνειο έτσι ώστε το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει να είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα τελικά να πληρώνει λιγότερα και να του μείνει και το σπίτι.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ωραίο είναι αυτό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς γίνεται αυτό; Διότι ερχόμαστε εμείς ως κράτος και επιδοτούμε ουσιαστικά το επιτόκιο. Για να το πούμε πολύ απλά, σε σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θέλουμε το επιτόκιο να βγει γύρω στα 275, 280 ευρώ.


Παναγής Τζωρτζάτος: Η δόση το μήνα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δόση το μήνα. Αυτή να είναι η δόση του δανείου ουσιαστικά και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορείς με χαμηλότερη δόση από αυτό που θα πλήρωνες σε ενοίκιο, τελικά να αποκτήσεις ένα σπίτι κάποια στιγμή όταν θα έχεις εξοφλήσει όλο σου το δάνειο.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Είναι ανά ζευγάρι δηλαδή. Δεν είναι ότι αν είμαι και εγώ 35 και η φίλη μου 35 έχουμε από 200.000, 100.000 και 100.000.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναλόγως.


Νάνσυ Αντωνίου: Συνήθως παίρνει ένας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοίταξε, εκτός αν θέλετε να μείνετε ξεχωριστά δεν ξέρω…Όταν τσακώνεστε, αν θέλετε να μείνετε ξεχωριστά.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τα ζευγάρια τώρα…Ξέρετε…


Παναγής Τζωρτζάτος: Αιτιολόγηση, αλλά τσακωνόμαστε συχνά.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι, ναι, θέλει ο καθένας το χώρο του.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να τρέξει από τις αρχές του έτους, θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και από εκεί και πέρα ανάλογα με το πώς θα πάει – και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά- είμαστε διατεθειμένοι να δεσμεύσουμε και άλλους πόρους από τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να το επεκτείνουμε.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τι φοβάστε ότι μπορεί να πάει στραβά; Λέω έτσι μέσα στις υποθέσεις και στα συμβούλια που κάνετε, τι θα μπορούσε να πάει στραβά σε αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν βλέπω ιδιαίτερες δυσκολίες διότι έχουμε ήδη δεσμεύσει τους πόρους. Πιστεύω ότι και οι τράπεζες θα έχουν ένα ενδιαφέρον να μπουν σε αυτή την αγορά των στεγαστικών δανείων. Θέλουμε να απλοποιήσουμε και λίγο τη γραφειοκρατία των στεγαστικών δανείων, διότι ακόμα ακούω από πολλούς ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Αλλά αυτό αποτελεί μόνο ένα πυλώνα του Προγράμματός μας για τη στέγη. Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε αυξήσει και το φοιτητικό επίδομα στέγασης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται άμεσα από αυτό το χρόνο, από τα 1.000 σε 1.500 ευρώ και αν συγκατοικεις 2.000 ευρώ.

Γιατί το κάναμε αυτό; Διότι θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά να μπορούν να συγκατοικούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να νοικιάσουν και ένα μεγαλύτερο σπίτι, άρα μπαίνουν στην αγορά και σπίτια τα οποία θα ήταν εκτός, αν ένας φοιτητής θέλει απλά να νοικιάσει μία γκαρσονιέρα.

Και βέβαια, ταυτόχρονα θέλουμε να προωθήσουμε και ένα πρόγραμμα επισκευής παλαιών διαμερισμάτων, έτσι ώστε κάποιος που μπορεί να έχει ένα διαμέρισμα, να το έχει πάρει γονική παροχή από τον γονιό του, είναι ερείπιο – να το πούμε πολύ απλά – δεν έχει λεφτά να το φτιάξει, να μπορούμε να επιδοτήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της επισκευής του διαμερίσματος είτε για να μείνει ο ίδιος είτε για να μπορέσει να το αξιοποιήσει.

Γιατί το λέμε αυτό; Έχουμε πάρα πολλά κλειστά διαμερίσματα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Αν αυτά τα διαμερίσματα μπουν στην αγορά των ακινήτων, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων και θα συμπιεστούν και οι τιμές.


Παναγής Τζωρτζάτος: Εγώ ήθελα να ρωτήσω, γιατί στέλνει και ο κόσμος τα μηνύματα….


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Φανατικός Νεοδημοκράτης, Πρόεδρε…


Παναγής Τζωρτζάτος: Σταμάτα, Γρηγόρη.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Και προσπαθεί ο ένας να εξηγήσει στον άλλον.


Νάνσυ Αντωνίου: Πες το ρουσφέτι σου, μην ντρέπεσαι.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Είναι φανατικός, προσπαθεί να…


Παναγής Τζωρτζάτος: Κύριε Πρόεδρε, εγώ ξέρετε…Δέκα χρόνια εδώ μέσα, τα καλύτερά μου χρόνια έφαγα…θα τα πούμε μετά όμως αυτά.


Γιώργος Λιανός: Generation Z.


Παναγής Τζωρτζάτος: Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια για αυτό το δάνειο, γιατί είναι πολλοί νέοι που ρωτούν.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν.


Παναγής Τζωρτζάτος: Νομίζω η τελευταία τριετία, αν με ενημέρωσαν σωστά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι διευρυμένα τα οικονομικά κριτήρια. Ο σκοπός μας ποιος είναι; Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ένα σχετικά χαμηλό εισόδημα, ας πούμε είναι στο βασικό μισθό, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σκεφτόταν ποτέ ότι θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σπίτι παίρνοντας ένα δάνειο.

Θέλουμε και αυτός ο συμπολίτης μας σήμερα να αισθάνεται ότι έχει αυτή την δυνατότητα και η απόκτηση ενός σπιτιού να μην είναι ένα απομακρυσμένο όνειρο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, μειώνεται και η επιβάρυνση για τη στέγη, διότι, όπως είπα, η δόση του δανείου θα είναι χαμηλότερη διότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα πλήρωνε σε νοίκι.


Παναγής Τζωρτζάτος: Απλά αυτό που εισπράττω εγώ είναι ότι ίσως τρία χρόνια πριν, να είχαν μία μεγαλύτερη φορολογική δήλωση και τώρα να έχουν πέσει και να μην…Αυτό δηλαδή εισέπραξα περισσότερο από την τριετία και μόνο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν κάποιος είναι στον βασικό μισθό, είναι βέβαιον ότι θα καλύπτεται. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό να πούμε – και καταλαβαίνω απόλυτα το μεγάλο πρόβλημα της χώρας σήμερα, είναι ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Είναι δυστυχώς μία επίπτωση της κρίσης. Η οικονομία αναπτύσσεται…Υπάρχουν μισθοί οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως εκεί που υπάρχει υψηλή ζήτηση και εμείς βέβαια κάναμε μία κίνηση που νομίζω ότι είναι σημαντική. Αυξήσαμε τον βασικό μισθό. Τον αυξήσαμε 50 ευρώ συν τα 13 που είχαμε ήδη δώσει, άρα 63 ευρώ συνολικά και επίκειται μία ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία…


Παναγής Τζωρτζάτος: Πότε έρχεται;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθει 1η Μαΐου του ’23. Γιατί αυτός ο χρόνος τον οποίο παρεμβαίνουμε…Διότι η διαδικασία αυτή δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία. Υπάρχει μια σημαντική διαβούλευση. Διότι είναι εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό πάρα πολύ. «Θα τον πάμε», λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης «στα 800 ευρώ». Πολύ ωραία. Το ερώτημα είναι το αντέχουν οι επιχειρήσεις αυτό; Άρα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή μεταξύ μιας αύξησης η οποία θα είναι σημαντική, θα στηρίξει τους εργαζόμενους, αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η ανεργία. Έχει μειωθεί πέντε μονάδες.

Όποιος βρίσκει δουλειά σήμερα, σε σχέση με το να είναι άνεργος, είναι η σημαντικότερη πολιτική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα των ανισοτήτων. Άρα αυτό το οποίο δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε, είναι αυτήν την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας.


Νάνσυ Αντωνίου: Πάντως να πω και μας το γράφουν και εδώ, ότι πολύ θα θέλαμε αυτό το όριο ηλικίας των 39 να ήταν διαφορετικό, γιατί για παράδειγμα γράφει μία κυρία…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μέχρι 78 – 80;


Νάνσυ Αντωνίου: Όχι, να ήταν μέχρι 50, γιατί πλέον και τα ζευγάρια παντρεύονται από μία ηλικία και πάνω.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχεις δίκιο.


Νάνσυ Αντωνίου: Πολλές γυναίκες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχεις δίκιο σε αυτό το οποίο λες. Διότι και εγώ το άκουσα αυτό και νομίζω ότι δεν είναι αδικαιολόγητο αυτό το παράπονο. «Είμαστε 40 με 50, είμαστε η γενιά που έφαγε την κρίση στο κεφάλι», αλλά τονίζω ότι αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ως ένα πρόγραμμα παρέμβασης για τους νέους.

Θεωρώ ότι εφόσον είναι πετυχημένο και θα είναι πετυχημένο και εφόσον κινηθεί συνολικά η αγορά σε αυτή τη λογική και αρχίζουν και επισκευάζονται και διαμερίσματα και καταλαβαίνει ο άλλος ότι ένα ακίνητο το οποίο μπορεί να έχει, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, είμαι απολύτως διατεθειμένος να δεσμεύσω περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διευρύνουμε το πρόγραμμα. Και επίσης θέλω να κάνουμε και κάτι ακόμα, το οποίο είναι σημαντικό. Πρώτον πρέπει να χτίσουμε περισσότερες φοιτητικές εστίες.


Νάνσυ Αντωνίου: Συμφωνώ σε αυτό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο γίνεται. Τα πανεπιστήμια να έχουν…


Γιώργος Λιανός: Και υγιείς φοιτητικές εστίες πάνω απ’ όλα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλές φοιτητικές εστίες. Θα δημιουργήσουμε φοιτητικές εστίες που θα παρέχουν στέγη σε 8.000 φοιτητές σε πέντε πανεπιστήμια. Αυτά είναι ήδη δρομολογημένα.

Το πανεπιστήμιο έχει χώρο. Είναι εύκολο με μία σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα να κάνει αυτήν την κατασκευή και να μπορεί, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό τίμημα ή και δωρεάν υπό προϋποθέσεις, ο φοιτητής να έχει μια πολύ αξιοπρεπή στέγη εντός του πανεπιστημίου.

Και αυτό κατά την άποψή μου προάγει και την υγιή φοιτητική ζωή. Είναι καλό όπου έχουμε αυτή τη δυνατότητα ο φοιτητής να ζει μέσα στο πανεπιστήμιο.


Νάνσυ Αντωνίου: Και στο εξωτερικό που το βλέπουμε και λειτουργεί αυτό το σύστημα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι και κάτι ακόμα το οποίο είναι σημαντικό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Θα το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: τι ήταν η έννοια της αντιπαροχής; Έχω ένα ακίνητο, το δίνω σε έναν κατασκευαστή, μου φτιάχνει μία πολυκατοικία και κρατώ ένα ποσοστό της πολυκατοικίας για μένα.

Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, χρησιμοποιώντας κρατικά οικόπεδα. Δίνουμε σε έναν κατασκευαστή όχι την ιδιοκτησία του οικοπέδου αλλά τη χρήση του, φτιάχνει λοιπόν ένα σύμπλεγμα κατοικιών και ένα συγκεκριμένο ποσοστό αυτών των κατοικιών είναι δεσμευμένος να τα νοικιάζει, με χαμηλό ενοίκιο σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το υψηλότερο ενοίκιο της αγοράς.


Παναγής Τζωρτζάτος: Αυτό είναι τέλειο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι το οποίο -δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα- είναι κάτι το οποίο γίνεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως κοινωνική κατοικία και μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα και στην πατρίδα μας, καθώς έχουμε στην κατοχή μας πάρα πολλά οικόπεδα τα οποία ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα.


Νάνσυ Αντωνίου: Ναι, πολλές φορές βλέπουμε ιδιοκτησίες ανεκμετάλλευτες.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τεράστια οικόπεδα που δεν κάνουν τίποτα. Μάλιστα, Πρόεδρε αλλάζω θέμα για να προλάβουμε, γιατί δε γίνεται να τα λέμε όλα, κάνουμε πρόβα με κλειστό το φως με την Νάνσυ στο σπίτι, ανάβουμε κεριά και προσπαθούμε να μπούμε στη διαδικασία…


Γιώργος Λιανός: Ότι δεν έχουμε ρεύμα.


Παναγής Τζωρτζάτος: Ρομαντικά. Ανάβουμε λίγο τζάκι…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μισό λεπτό, λέμε να μην πέσουμε κατευθείαν στην κατάθλιψη του χειμώνα, αν χρειαστεί να είναι σβηστά τα φώτα.


Νάνσυ Αντωνίου: Να την ξεκινήσουμε από τώρα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Να την ξεκινήσουμε από τώρα. Λοιπόν ρεύμα…Χειμώνας…Τώρα, επειδή κάναμε πολλές συζητήσεις ότι θα έρθετε αλλά και γενικά με τις παρέες, έχει λίγο τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Βέβαια τρομοκρατείται και από αυτά που ακούμε από την Ευρώπη, μην μπούμε τώρα σε αυτή τη διαδικασία, ξέρουμε ότι συμβαίνει πόλεμος ενεργειακός, καταλαβαίνουμε Ρωσία, αλλά ήρθε και λίγο πριν από την ιστορία της Ρωσίας και το κλείσιμο του αγωγού, η ιστορία με τη ΔΕΗ και τα ακριβά τιμολόγια και τώρα αυτός ο χειμώνας φαντάζει τρομακτικός σε όποια συζήτηση και να κάνεις.

Υπάρχει κάτι να μας πείτε που μπορεί να δώσει λίγο χαρά; Γιατί δεν ξέρω, κάποιοι μπορεί να έχουν νεύρα μαζί σας, νεύρα με τη Νέα Δημοκρατία, με την κυβέρνηση, προσωπικά με σας, ποια είναι η αλήθεια;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ΄ αρχάς αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: 10 φορές; Πω-πω.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Λοιπόν τι κάνουμε γι΄ αυτό όμως; Διότι τον πολίτη τελικά τον νοιάζει τι λογαριασμό θα πληρώνει στο σπίτι του, τι ρεύμα θα πληρώνει, τι πετρέλαιο θα πληρώνει, τι φυσικό αέριο θα πληρώνει.

Εμείς έχουμε δρομολογήσει εδώ και δύο μήνες έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, γι΄ αυτό και πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα, φαντάζομαι ότι θα ακούτε λιγότερα παράπονα σε σχέση με αυτά τα οποία ακούγατε στις αρχές του έτους για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί…


Παναγής Τζωρτζάτος: Δεν ακούμε λιγότερα, συγνώμη που σας διακόπτω, γιατί έχουν συσσωρευτεί τα χρέη μάλλον, γι΄ αυτό.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι δώσαμε επιστροφές για το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς, οι οποίες καταβλήθησαν πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Γιατί; Διότι είχαμε κάνει λάθος στον αρχικό μας σχεδιασμό πέρυσι. Είχαμε βάλει ένα όριο σχετικά χαμηλό το οποίο επιδοτούσαμε και πάνω από αυτό το όριο ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία στήριξη. Με αποτέλεσμα ένα νοικοκυριό το οποίο έκαιγε 500 κιλοβατώρες ας πούμε το μήνα, έβαζε μια θερμάστρα για να θερμανθεί, βρέθηκε με αδιανόητα υψηλούς λογαριασμούς.

Είπαμε, λοιπόν, αυτό πρέπει να σταματήσει. Ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πώς το κάναμε; Παίρνουμε όλα τα υπερκέρδη για να το πω με πολύ απλά λόγια, από τους παραγωγούς ενέργειας και τα ανακυκλώνουμε, έτσι ώστε να στηρίξουμε την τελική τιμή την οποία παίρνει ο καταναλωτής να είναι 15, 16, 17 περίπου λεπτά την κιλοβατώρα.

Είναι υψηλότερο από αυτό που ήταν; Βεβαίως ναι, αλλά δεν είναι τα 30 και 35 λεπτά τα οποία πληρώνουμε. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτές είναι οι αντοχές του προϋπολογισμού και οι τιμές αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα στο ρεύμα έχει γίνει μια σημαντική παρέμβαση. Σύντομα θα ανακοινωθεί από τον Υπουργό το πλαίσιο της παρέμβασής μας για όλο το χειμώνα. Θα πάμε σε μια κλιμακωτή επιδότηση, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο πιο πολύ δηλαδή θα εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με το περσινό σου…


Νάνσυ Αντωνίου: Ακούς; Εξοικονόμηση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Άκου τα αυτά, Γρηγόρη. Σε σχέση με τον περσινό σου…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι. Όχι, εγώ κλείνω τα φώτα. Εδώ τα ανοίγουν.


Κυριάκος Μητσοτάκης:…Σε σχέση με τον περσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα παίρνεις. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες που είναι η πραγματική οικονομία. Το φως ναι, καλό είναι να το σβήνεις. Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο ρεύμα.


Νάνσυ Αντωνίου: Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μεγάλη διαφορά, Γρηγόρη, είναι…


Νάνσυ Αντωνίου: Μας έχεις τρελάνει.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Είναι να μην πας σπίτι καθόλου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μεγάλη διαφορά είναι η θέρμανση ή η ψύξη. Δηλαδή η θερμοκρασία στην οποία…


Νάνσυ Αντωνίου: Μην μου το κάνετε αυτό, μην του το λέτε αυτό, σας παρακαλώ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί; Κρυώνεις εσύ;


Παναγής Τζωρτζάτος: Θα παγώσει η γυναίκα.


Νάνσυ Αντωνίου: Είμαι πολύ κρυουλιάρα, θα μου τα κλείσει όλα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ διαφωνούμε και με τη γυναίκα μου, εμείς τσακωνόμαστε πάντα για το air condition.


Νάνσυ Αντωνίου: Θα κυκλοφορώ με κουβέρτες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά επειδή τώρα έπρεπε να βάλω…Βάζαμε το air condition στους 25 και στους 26 βαθμούς και εγώ ζεσταινόμουν, αντίθετα το χειμώνα θα πάμε δυο βαθμούς (πιο κάτω). Που είσαι τώρα εδώ; Για να δω.

Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις ανάλογα δυο βαθμούς κάνει πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως κάνει πάρα πολύ μεγάλη διαφορά -και για αυτό και το πρόγραμμα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία- η αντικατάσταση του. Για να δω τι είναι αυτό το κλιματιστικό;


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Inverter.


Κυριάκος Μητσοτάκης: …Του παλιού κλιματιστικού από ένα καινούργιο. Για αυτό και το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» είχε τόσο μεγάλη επιτυχία γιατί μπορείς να μειώσεις κατά 30% με 40% την κατανάλωσή σου, αντικαθιστώντας μια συσκευή. Για αυτό και ήρθαμε και επιδοτήσαμε την αντικατάσταση. Αυτά ως προς την ηλεκτρική ενέργεια. Για το φυσικό αέριο το οποίο είναι μεγάλο ζήτημα γιατί έχουμε 700.000 νοικοκυριά στο φυσικό αέριο…


Νάνσυ Αντωνίου: Ναι, γιατί το αλλάξαμε όλοι. Από πετρέλαιο πήγαμε στο φυσικό αέριο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι αλήθεια…Και επειδή δεν μπορούμε τώρα, είναι λίγα τα σπίτια τα οποία μπορούν, έχουν τη δυνατότητα, έχουν κρατήσει την υποδομή να κάψουν πετρέλαιο…Αυτά τα οποία έχουν τη δυνατότητα πρέπει να το κάνουν γιατί θα είναι πιο φθηνό το πετρέλαιο φέτος αλλά θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση του φυσικού αερίου.


Γιώργος Λιανός: Εγώ που είμαι Ευρωπαϊστής, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τα βρήκαν στο να μπει μια τιμή πλαφόν; Τόσο μεγάλα είναι τα συμφέροντα τα πετρελαϊκά ή του φυσικού αερίου που δεν μπορούσε να υπάρξει μια κοινή συνεννόηση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς η Ευρώπη δεν τα κατάφερε στον τομέα αυτό…


Γιώργος Λιανός: Και το παραδέχτηκε ξεκάθαρα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οκτώ μήνες επιμένω και μιλάω για την ανάγκη να έχουμε μία τιμή στο φυσικό αέριο όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, συνολικά στο αέριο το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη. Δεν τα καταφέραμε.

Η αλήθεια είναι, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, ότι υπάρχουν κράτη τα οποία είχαν πάρα πολύ μεγάλα συμφέροντα να μην μπει ένα τέτοιο πλαφόν, διότι οι ενεργειακές πολιτικές των κρατών μελών είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικές. Όμως, θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή στην διάθεσή μας. Άρα πρέπει να παρέμβουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και θα υπάρχει μια παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θα υπάρχει μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία διότι θα υπάρχει μία φορολόγηση η οποία είναι πια οριζόντια ευρωπαϊκή οδηγία των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Θα πάρουμε λοιπόν, για να το πω πολύ απλά, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Και βέβαια, όποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, και δίνουμε 300 εκατομμύρια για το επίδομα θέρμανσης, κυρίως, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, άλλο η Φλώρινα, άλλο τα Χανιά. Για αυτό και το επίδομα θέρμανσης δίνεται με γεωγραφικά κριτήρια. Θα υπάρχει μία πρόσθετη επιδότηση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτά πιστεύω ότι συνθέτουν συνολικά μία συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης. Αλλά θέλω να το τονίσω: όποιος έρχεται εδώ πέρα και σας λέει ότι μπορούμε να πληρώνουμε τους ίδιους λογαριασμούς που πληρώναμε πριν από δύο χρόνια όταν έχει ανέβει δέκα φορές η τιμή του φυσικού αερίου, σας λέει ψέματα.


Νάνσυ Αντωνίου: Υπάρχει περίπτωση να ξανακατέβει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα. Δηλαδή, ήδη είναι σχετικά παρήγορο ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μία σχετική αποκλιμάκωση, παραμένει πάρα, πάρα πολύ ψηλά η τιμή, αλλά η πραγματική αλλαγή θα συντελεστεί όταν κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι οι πιο φτηνές, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και δεν μπορεί κανείς να μας πάρει τον ήλιο και τον άνεμο, άρα δεν είμαστε επιρρεπείς σε γεωπολιτικούς εκβιασμούς.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, επειδή προηγουμένως κοιτάξατε λίγο το…Κάνετε καμία δουλειά στο σπίτι; Δηλαδή αλλάζετε καμία λάμπα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέχρι εκεί νομίζω ότι μπορώ, ναι. Πολλά περισσότερα μην μου λέτε.


Νάνσυ Αντωνίου: Μπορείτε να τον ρωτήσετε και εσείς όμως αν κάνει.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ τι κάνεις στο σπίτι ακριβώς;


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Δεν κάνω τίποτα. Φανταστείτε ότι είμαι ηλεκτρολόγος, έχω τελειώσει ΟΑΕΔ, έχω πτυχίο ηλεκτρολόγου που μπορώ να υπογράψω μέχρι διώροφο σπίτι.


Γιώργος Λιανός: Απλά μένει στον τέταρτο για αυτό δεν κάνει τίποτα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Θέλω να πω, δεν κάνετε τίποτα και εσείς, δεν πιάνετε….


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέχρι καμια λάμπα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μία λάμπα. Ναι. Όχι, σβήνει βράδυ και θέλεις να μπεις στο μπάνιο και δεν έχει λάμπα, την αλλάζετε; Σωστά; Εγώ δεν την αλλάζω.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρω πού είναι. Οι ασφάλειες ξέρω πού είναι.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Κύριε Πρόεδρε, κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω και επειδή γενικά και η εκπομπή εντάξει, πάντα εμείς προσπαθούμε να γελάσει ο κόσμος, να είναι χιουμοριστικό, αλλά τώρα πάντα με όλο το σεβασμό προσπαθούμε να κάνουμε και τις ερωτήσεις τις σοβαρές, να σας κάνω μία ερώτηση που δεν μπόρεσε να μου την απαντήσει κανείς και έφτασα μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο και πάλι δεν μου απάντησαν: Γιατί η Ευρώπη δεν έφτιαξε ένα ευρώ, χαρτονόμισμα; Είναι κάτι που μπορεί να…


Γιώργος Λιανός: Το έχει απωθημένο αυτό.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αυτό το κράταγα μέσα μου, θέλω να σας πω ότι έψαξα εδώ και 3 – 4 χρόνια, σαν εκπομπή το έψαξα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευρώ, χαρτονόμισμα…


Παναγής Τζωρτζάτος: Στείλαμε email. Μας έβαλε και στείλαμε email στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Γιώργος Λιανός: Έχουμε εκτεθεί.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Δεν είναι τυχαίο ότι το δολάριο έχει ένα ευρώ δολάριο σε χαρτονόμισμα. Και απορώ και πραγματικά σας το λέω έτσι ειλικρινά, αν καταλάβετε την σκέψη μου, όχι, δεν είναι καθόλου γενικό.

Νομίζω ότι πολλές φορές ότι αν υπήρχε ένα ευρώ σε χαρτονόμισμα θα ήταν και τελείως διαφορετική η λογική της αξίας που έχουμε. Σήμερα έχουμε ένα κέρμα ή δύο δίευρα και ακόμα και αν θες να αφήσεις δύο ευρώ πουρμπουάρ ή ένα ευρώ, επειδή είναι κέρμα, νιώθεις και λίγο άσχημα. Και λέω γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έφτιαξαν ποτέ; Δεν ξέρω αν το έχετε σκεφτεί ή αν το έχετε συζητήσει;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Αμερική ουδέποτε συζήτησε να φύγει από το ένα δολάριο σε χαρτονόμισμα. Το έχει πάντα και θα το κρατήσει.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Εμείς γιατί ποτέ δεν το κάναμε σαν Ευρώπη το ένα…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω…Ούτε εγώ μπορώ να σου το απαντήσω. Μπορώ όμως να αναγνωρίσω, απόλυτα όμως, ότι αποδίδουμε μεγαλύτερη αξία ίσως στο χαρτονόμισμα απ’ ότι στο κέρμα. Από την άλλη το κέρμα έχει και άλλες ευκολίες.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι, καταλαβαίνετε όμως ότι σας λέω ότι θα μπορούσε να αποκτήσει διαφορετική αξία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας πω κάτι; Η μεγάλη διαφορά πια δεν θα είναι ούτε στο κέρμα, ούτε στο χαρτονόμισμα. Είναι στο γεγονός ότι πια ολοένα και περισσότερο η νέα γενιά πληρώνει ηλεκτρονικά, πληρώνει από το τηλέφωνό της ή πληρώνει από το ρολόι της.


Παναγής Τζωρτζάτος: Όλοι εδώ πλέον.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ή στο ρολόι. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Διότι όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκ των πραγμάτων μπορούν να χαρτογραφηθούν, αλλά δεν υπάρχει και φοροδιαφυγή εκεί που υπάρχει ηλεκτρονική συναλλαγή.

Και ένας από τους λόγους που και τα έσοδα του κράτους είναι αυξημένα, δεν είναι προφανώς αυτά τα οποία λέει η αντιπολίτευση ότι βάλαμε παραπάνω φόρους, λιγότερους φόρους έχουμε. Η οικονομία πάει καλύτερα, αλλά ταυτόχρονα όσο πληρώνουμε περισσότερο ηλεκτρονικά -και αυτό αφορά ιδιαίτερα τη νέα γενιά- τόσο μειώνουμε τη μικρή φοροδιαφυγή στο καφενείο, στην ταβέρνα, εκεί που ξέρουμε ότι έχουμε αντικειμενικό πρόβλημα. Άρα μου αρέσουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές και μακάρι να έχουμε τελικά λιγότερα κέρματα και λιγότερα χαρτονομίσματα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι ε; Είστε αυτής της προτίμησης. Εμείς είμαστε λίγο…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ είσαι πιο παραδοσιακός.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Εγώ αν δεν έχω χαρτονόμισμα στην τσέπη μου, Πρόεδρε, δεν πάω πουθενά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχεις και πορτοφόλι ή έχεις αυτά τα ωραία κλιπάκια που πιάνουν…Τέτοιο έχεις;


Παναγής Τζωρτζάτος: Τον συνδετήρα που τα πιάνει μεταξύ τους. Να πάμε λίγο στο θέμα Covid που μας στέλνουν εδώ; Τι περιμένουμε για το χειμώνα; Ρωτάνε, θα ξανακλείσουμε; Δεν θα ξανακλείσουμε; Τι θα γίνει με τα rapid test στις εργασίες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτό είναι δεδομένο.


Παναγής Τζωρτζάτος: Πολύ σημαντικό αυτό που μας λέτε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ πια ότι η επιδημία του Covid, όπως την ξέραμε τουλάχιστον, τελειώνει. Όμως θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ αυτοί οι οποίοι είναι ευάλωτοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν είσαι άνω των 60 πρέπει να πας να κάνεις το εμβόλιο.

Σε λίγο θα έχουμε και τα καινούρια εμβόλια τα οποία καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις και όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης για αυτούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, έτσι πρέπει να κάνουμε και το εμβόλιο του Covid. Και βέβαια εάν είσαι ευάλωτος, είναι καλό να φοράς τη μάσκα σου σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν πρόκειται να πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά τα οποία κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μάλιστα…Πρόεδρε έτσι πολύ γενικά…Πάμε καλά ή δεν πάμε καλά; Δηλαδή αν ήμασταν μια παρέα όλοι μαζί, αν καθόμασταν όλοι σε ένα τραπέζι, φανταστείτε όλη την Ελλάδα σε ένα στρογγυλό τραπέζι στην Κρήτη, ας πούμε, και κάναμε μια συζήτηση πολύ φιλική.


Παναγής Τζωρτζάτος: Ηλικιακά όμως έτσι, η γενιά που έχει φάει ξύλο, αυτό που είπαμε πριν.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι, έρχεται 2022, τα ξέρουμε όλα, ρεύματα, αυτά…Μια νέα γενιά που μεγαλώνει πάρα πολύ αγχωμένη, αλλά και η δικιά μας η γενιά που βέβαια κατηγορήθηκε για πάρα πολλά και η προηγούμενη που κατηγορήθηκε…Γενικά πως είναι το 2022, πως πάμε δηλαδή;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν με ρωτούσες το 2019, όταν έκατσα για πρώτη φορά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, πως φανταζόμουν τα πράγματα στη χώρα, δε θα μπορούσα να σου πω ότι θα μπορούσα να προβλέψω όλα αυτά τα οποία έτυχαν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά έτυχαν παγκόσμια. Στην Ελλάδα βέβαια είχαμε πρόσθετα προβλήματα: προσφυγικό, Τουρκία κι όλα τα σχετικά. Διαχειριστήκαμε πολύ μεγάλες κρίσεις.

Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η χώρα έχει μπει σε μια ρότα και ότι τα πράγματα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Δηλαδή νομίζω ότι πια αφήνουμε πίσω την δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης, αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο εισπράττουμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Δηλαδή ξέρουμε ότι τα προβλήματα που έχουμε να διαχειριστούμε δεν είναι δικά μας, δεν είναι εσωτερικά, δεν κάναμε εμείς λάθη τα οποία τα πληρώνουμε. Πρέπει να διαχειριστούμε μία διεθνή κρίση και πολλές φορές οι κρίσεις μπορεί να είναι και μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα.

Δες, ας πούμε, όλα τα ωραία τα οποία κάναμε στο ψηφιακό κράτος. Δηλαδή ποιος θα φανταζόταν, γύρνα το χρόνο πίσω, αν μου λέγατε πριν από τρία χρόνια ότι όλα αυτά τα οποία μπορείς να κάνεις από το gov.gr θα γινόταν στην Ελλάδα…Οι πιο πολλοί θα έλεγαν αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Κι όμως έγιναν μια χαρά και κυρίως οι νέοι οι οποίοι έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία είναι κάτι που το βλέπουν. Αλλά όχι μόνο εκεί, έχουμε κάνει αλλαγές σε πολλά επίπεδα, έχουμε βάλει τα θεμέλια για να αλλάξουμε πίστα, να το πω πολύ απλά. Έχουμε τελειώσει τη δουλειά; Προφανώς και όχι. Έχουμε μεγάλες δυσκολίες; Τεράστιες δυσκολίες. Αλλά νομίζω ότι η χώρα πια έχει μπει σε μία ρότα προόδου και αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών, όχι κατ΄ ανάγκην αυτοί οι οποίοι διαδηλώνουν, φωνάζουν, συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, φωνάζουν, στηρίζουν, βρίζουν, διότι έχουμε πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν, άλλοι μας υποστηρίζουν φανατικά, άλλοι μας βρίζουν φανατικά και υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αυτή είναι και η Δημοκρατία…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας, αρκεί να μην ξεφεύγουμε τελείως από τα όρια στις ύβρεις.


Παναγής Τζωρτζάτος: Σωστά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που θέλει να έχει την ησυχία του, θέλει το κράτος να τον στηρίζει όταν έχει δυσκολίες, να μπορεί να φαντάζεται ο άνθρωπος για τον ίδιο, για την οικογένειά του, για τα παιδιά του, ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Λοιπόν θέλω να μου πείτε, επειδή έτσι μου βγαίνει αυτή η ερώτηση, που σας έχουν αδικήσει και που έχουν δίκιο στα αρνητικά σχόλια για σας; Είναι λίγο έννοια αυτοκριτικής αυτό, αλλά καμιά φορά το κάνω κι εγώ σαν τηλεπαρουσιαστής. Κάποιοι με συμπαθούν – τόσα χρόνια κι εγώ, τριάντα χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά, κάποιοι δε με βλέπουν, δεν τους αρέσω και κάθομαι να δω αυτοί που δεν τους αρέσω αν έχουν σκεφτεί, γιατί με το δίκιο τους δεν τους αρέσω ή και σε αυτούς που αρέσω τι είναι αυτό. Θέλω να μου πείτε εσείς, που νιώθετε ότι σας αδικούν, και λέτε ότι «είστε άδικοι ρε γαμώτο, σε αυτό που λέτε. Είστε άδικοι». Ή σε αυτό που λέτε «σε αυτό έχουν δίκιο».


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοίταξε να δεις, καταρχάς μαθαίνεις στη δουλειά μας, όπως και στη δική σου τη δουλειά, ότι πρέπει να δέχεσαι την κριτική. Και νομίζω ότι πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει καλοπροαίρετη κριτική και κακοπροαίρετη κριτική.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Σωστά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μέρος της δουλειάς και κυρίως δεν πρέπει να σε χαλάει πολύ όλη αυτή η υπόθεση. Ειδικά με εμένα που έχω ακούσει τα εξ αμάξης. Εντάξει; Λοιπόν, κάποια στιγμή τα προσπερνάς και με ένα χαμόγελο. Δεν σου κρύβω ότι μπορεί σε ένα επίπεδο να με ενοχλεί. Μπορεί να ενοχλεί περισσότερο τη γυναίκα μου ή τα παιδιά μου, το καταλαβαίνω αυτό αλλά δυστυχώς είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσουμε.

Νομίζω ότι υπάρχει πάντα μια κριτική την οποία εγώ την ακούω. Νομίζω ότι σε ένα βαθμό είναι άδικη, που σου λέει ότι «κοίταξε να δεις, επειδή αυτός μπορεί να έρχεται από μια πολιτική οικογένεια, μπορεί να είναι ευκατάστατος, έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, δεν με καταλαβαίνει. Δεν καταλαβαίνει τον…»


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τον πόνο μου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάνω μεγάλη προσπάθεια να αποδείξω μέσα από τις πολιτικές μας, ότι πρωτίστως στρεφόμαστε στους πιο αδύναμους και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτή είναι μία συνεχής διαδικασία, να προσπαθείς να καταλαβαίνεις τις δυσκολίες του άλλου αν εσύ ο ίδιος δεν τις έχεις περάσει βιωματικά. Και αυτή είναι η αλήθεια…Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

Αλλά από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα ήταν καλό νομίζω, ειδικά στην τοξικότητα του διαδικτύου, να έχουμε λιγότερες ύβρεις και περισσότερο χιούμορ. Μου αρέσει το χιούμορ πολύ. Δηλαδή όταν βλέπω και βλέπω αυτά τα βιντεάκια με τα ντολμαδάκια και όλα αυτά τα ωραία – δεν υπάρχει δηλαδή παιδί 15 χρονών που να μην με ρωτάει για τα ντολμαδάκια, επειδή είχα πάει σε μια συνέντευξη φανταστική σε κάτι πιτσιρίκια και είχα δώσει αυτή την απάντηση.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Καταρχάς να δώσω συγχαρητήρια και στην ομάδα σας εδώ πέρα, γιατί με το που ψάξαμε καταρχήν να σας βρούμε, απάντησαν, λειτούργησαν. Έχετε μια ωραία ομάδα από πίσω. Εγώ δεν τους ξέρω τους ανθρώπους…


Γιώργος Λιανός: Μοντέρνα ομάδα.


Παναγής Τζωρτζάτος: Μοντέρνα, αυτό που λέει ο Γιώργος.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι, θέλω να πω ότι δεν έχω κανένα κέρδος και το ξέρουν, ούτε ποτέ έχω…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που είναι ίσως σημαντικό και δεν το καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ο οποίος βλέπει ένα δημόσιο πρόσωπο, είναι ότι πίσω από το ρόλο, πίσω από την αρμοδιότητα ή την ευθύνη είμαστε όλοι άνθρωποι. Με τις οικογένειές μας, τις ανησυχίες μας, τις ανασφάλειες μας.

Δεν είμαστε κάτι το διαφορετικό. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να το αντιλαμβάνονται όλοι όσοι ασκούν κριτική. Η ίδια η φύση της Δημοκρατίας έχει έμφυτη την κριτική μέσα της και ειλικρινά πιστεύω ότι μέσα από την καλοπροαίρετη κριτική μπορούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι.


Νάνσυ Αντωνίου: Να ρωτήσω και εγώ κάτι; Πώς και δεν πήγατε στην κηδεία της Βασίλισσας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πήγε η Πρόεδρος.


Νάνσυ Αντωνίου: Οπότε πρέπει να πάει ή ο ένας ή ο άλλος;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και επειδή η Βασίλισσα…Ήταν πολύ, έτσι, συγκινητική νομίζω η κηδεία την οποία παρακολουθήσαμε χθες…Και επειδή η Πρόεδρος είναι η Αρχηγός του Κράτους και η Βασίλισσα είναι η Αρχηγός του Κράτους, το σωστό και το πρέπον ήταν να εκπροσωπηθεί η χώρα….


Γιώργος Λιανός: Και το πρωτόκολλο…


Κυριάκος Μητσοτάκης: …Και το πρωτόκολλο, από την Πρόεδρο.


Νάνσυ Αντωνίου: Δεν ήξερα. Οπότε πάνε με προσκλήσεις φαντάζομαι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα καλείται, η χώρα αποφασίζει σε ποιο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση, όμως το πρωτόκολλο ορίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις εκπροσωπείται η χώρα από την Πρώτη Πολίτη.


Νάνσυ Αντωνίου: Λέτε και εσείς ότι ακούτε, αλλά άκουσε και ο Macron χθες…


Παναγής Τζωρτζάτος: Τα εξ αμάξης, χθες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή πήγε ….


Παναγής Τζωρτζάτος: Με sneakers.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρεις ότι αυτό είναι μια δυσκολία του δημόσιου βίου. Δηλαδή ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει ένα κινητό, θα σε φωτογραφίσει, αλλά είναι μέρος της δουλειάς. Το δέχεσαι…Ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει όριο μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής.


Γιώργος Λιανός: Και κρατάει αιώνες αυτή η κόντρα ανάμεσα στη Γαλλία και στην Αγγλία.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Έχετε βγει ποτέ έτσι βράδυ μονός σας ή με τη σύζυγο να περπατήσετε χωρίς να ξέρει κανείς, εκτός προγράμματος, προσωπικά ή να πάτε σε ένα ταβερνάκι οι δυο σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Έτσι; Κάνετε τέτοια ξαφνικά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Προσπαθούμε να έχουμε, να ζούμε μία…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Φυσιολογική ζωή.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δηλαδή προσπαθούμε μία φορά τη βδομάδα να βγούμε οι δυο μας. Δεν είναι εύκολο πάντα να βρούμε το χρόνο, αλλά ναι το κάνουμε.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επειδή είπατε ντολμαδάκια προηγουμένως, μαγειρεύετε εσείς;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τίποτα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τίποτα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τίποτα απολύτως.


Παναγής Τζωρτζάτος: Τίποτα; Είστε μόνος στο σπίτι…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, καμία ομελέτα.


Νάνσυ Αντωνίου: Τι λες τίποτα στον άνθρωπο; Εσείς μαγειρεύετε;


Παναγής Τζωρτζάτος: Καλά, ούτε εσύ μαγειρεύεις τίποτα. Καλά σου λέει…Του το λες…Λες….


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μόνο ο Γιώργος μαγειρεύει, ναι. Ούτε φοιτητής όταν ήσασταν; Όχι, ε;


Παναγής Τζωρτζάτος:: Ούτε μπάρμπεκιου;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπάρμπεκιου ναι, ψήνω. Αλλά το μπάρμπεκιου δεν είναι μαγείρεμα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Και πεταγόμαστε από το ένα θέμα στο άλλο…


Γιώργος Λιανός: Αρχίσατε τις σκληρές ερωτήσεις τώρα, σας βλέπω, βάζετε το μαχαίρι στο κόκκαλο.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Φεύγετε για Αμερική τώρα, οπότε …..


Κυριάκος Μητσοτάκης: Φεύγω για Αμερική το μεσημέρι, ναι.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Χθες, θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά που σας ρωτάω γιατί ξέρω ότι μας ακούει και ο κόσμος και καταγράφονται όλα και…


Γιώργος Λιανός: Ο Joe Biden μάς ακούει;


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Όχι, μιλάω για τους γείτονες. Χθες είδαμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να κάνει βόλτα στο Central Park. Ωραία εικόνα. Εμείς αυτό θέλουμε. Δηλαδή ουσιαστικά θέλουμε από όλους τους πολιτικούς και από όλους τους ανθρώπους, που καμία φορά φαντάζουν – και ο Erdoğan αυστηρός και οτιδήποτε άλλο και πάντα μας αγχώνει, γιατί εγώ μεγάλωσα σε μία Ελλάδα που πάντα νιώθαμε ότι κάθε χρόνο κάτι θα γινόταν με την Τουρκία. Υπηρετούσα την περίοδο που έγιναν τα Ίμια. Εκείνη την περίοδο ήμουν στο στρατό, έζησα μία πολύ δύσκολη κατάσταση εκεί.

Και αντιλαμβάνομαι ότι πολλές φορές είναι και δύσκολη η δική σας θέση όταν συνεχώς σε προκαλούν. Δηλαδή θυμάμαι ότι ο Παναγής, μόλις απαντήσατε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το «γιοκ» που είπατε, ο Παναγής ήρθε την επόμενη μέρα και λέει: «επιτέλους, επιτέλους δώσαμε μία απάντηση». Που όμως, αυτό ξέρω ότι πάντα και ειδικά όταν μιλάμε για τέτοια θέματα που είναι πολύ ευαίσθητα, όλα χρειάζονται μία προσοχή. Από τη μία πως να αντέξεις…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και χρειάζονται και ένα μέτρο. Εγώ να το πω πολύ απλά: η επιλογή μας να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας. Διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κρεσέντο δηλώσεων και τοποθετήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια.


Γιώργος Λιανός: Είναι πολιτικό και προεκλογικό το παιχνίδι; Γιατί δείχνει και μία έρευνα… Βγήκε και μία έρευνα η οποία….


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σίγουρα και προεκλογικό, αλλά εγώ θέλω να σταθώ σε κάτι. Έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι ίσως το πιο ενθαρρυντικό αυτό, ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους. Και για μένα το πιο ενθαρρυντικό απ’ όλα είναι ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Και πιστεύω ότι αν κάναμε την ίδια έρευνα στην Ελλάδα, θα βρίσκαμε κάτι αντίστοιχο.

Είμαστε «καταδικασμένοι» με την καλή έννοια, να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Θα είμαστε πάντα γείτονες. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο οι λαοί το αντιλαμβάνονται. Και εγώ θα καταβάλω πάντα προσπάθεια, από τη μία να είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια τα οποία θέτουμε.

Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο; Ξέρεις εγώ είπα αυτή την φράση. Και νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί στη Θεσσαλονίκη. Αλλά για σκέψου να μπαίναμε σε αυτό το παιχνίδι, που κάθε μέρα να απαντούσα στον Erdoğan και να υπήρχε μία διαρκής κλιμάκωση…

Το αποτέλεσμα ξέρεις ποιο θα ήταν; Ότι τελικά θα δηλητηριάζαμε την κοινή γνώμη. Και αυτό το οποίο υπάρχει στις κοινές γνώμες και της Ελλάδος και της Τουρκίας, μία κατανόηση ότι τελικά αυτό το οποίο ακούμε από τους πολιτικούς της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε. Διότι θα υπάρχει και επόμενη, θα υπάρχει και μεθεπόμενη μέρα και η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί και η Ελλάδα θα είναι πάντα εκεί.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μάλιστα. Πρόεδρε, έχετε πάει ποτέ για ψυχοθεραπεία σε ψυχολόγο, έχετε ποτέ ζητήσει βοήθεια; Αν είχατε ποτέ πίεση…


Γιώργος Λιανός: Έχεις ένα βλέμμα απόγνωσης τώρα που τον ρωτάς αυτό.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Όχι, εγώ έχω κάνει ψυχοθεραπεία και έχω πάει και σε ψυχίατρο, έχω πάει και σε ψυχολόγο. Θέλω να πω ότι νιώσατε ποτέ την ανάγκη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι, έχουμε…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τι θέλω να πω…Ανθρώπινα…Σας έβλεπα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το λέγαμε και με τη Νάνσυ…Λέγαμε, κοιτάξτε να δείτε, βέβαια το λέω και για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και για τον κύριο Τσίπρα και λέω, κοίταξε να δεις τώρα πόσο έτοιμοι πρέπει να είναι αυτοί οι άνθρωποι σε ό,τι τους ερωτηθεί να απαντήσουν. Πρέπει να έχετε τόσο σφαιρικές γνώσεις σε ό,τι σας πούνε και να τα ξέρετε όλα.

Από την άλλη, αν πιέζεστε, έχετε πρόβλημα στο σπίτι, κάτι ας πούμε συμβαίνει με τα παιδιά, κάτι συμβαίνει με τη σύζυγο, εμφανίζεται η οικονομική κατάσταση, έρχεται και κάτι γίνεται στραβά, ένας άνθρωπος όταν θα χρειαστεί αυτή τη βοήθεια, γιατί ξέρω ότι είναι και πολλοί, επειδή καταλαβαίνω τις ευαίσθητες ερωτήσεις ότι αν πει ένας Πρωθυπουργός, «ναι κάνω ψυχοθεραπεία» ή «ναι πηγαίνω σε ψυχολόγο», ότι από εκεί θα πιάσουν και θα πουν χίλια πράγματα…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σου πω, όμως, είναι ότι όλοι έχουμε περάσει δυσκολίες που μπορεί να έχουμε αναζητήσει βοήθεια και κάποια στιγμή θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου τα θέματα της ψυχικής υγείας.

Για μένα τα θέματα της ψυχικής υγείας, ειδικά των παιδιών και των εφήβων, είναι στην πρώτη προτεραιότητα των δημόσιων πολιτικών μας. Βλέπω ένα μεγάλο πρόβλημα ειδικά στην εφηβεία, που σε ένα βαθμό μπορεί να είναι το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο χρειάζεται πολύ πιο συγκροτημένες πολιτικές για να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Και η ψυχική υγεία πρέπει επιτέλους στη χώρα μας, να απενοχοποιηθεί από τα στίγματα του παρελθόντος. Άρα κάνεις πάρα πολύ καλά που μιλάς για το θέμα αυτό δημόσια και έχουμε μία υποχρέωση κι εμείς, ως δημόσια πρόσωπα, να μιλήσουμε απενοχοποιημένα για το ζήτημα αυτό. Και να έχουμε βέβαια και πολιτικές οι οποίες να είναι συγκροτημένες και να αντιμετωπίζουν κι αυτή την πτυχή της υγείας, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική.


Νάνσυ Αντωνίου: Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλουμε να σας πούμε…


Γιώργος Λιανός: Ναι, χρόνο έχετε;


Νάνσυ Αντωνίου: Νομίζω πραγματικά είναι τόσα πολλά και θέλω να πω ότι επειδή μας στέλνουν και πολλά μηνύματα, που εμείς δεν είμαστε δημοσιογράφοι παιδιά, δεν κάνουμε πολιτικό ρεπορτάζ…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Εσύ δημοσιογράφος είσαι, τι είναι αυτά που λες;


Νάνσυ Αντωνίου: Δεν έχω κάνει ποτέ, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με ειδήσεις, είμαι στην ψυχαγωγία. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο, ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με την πολιτική έτσι όπως το λες. Άρα μην μπαίνετε στη διαδικασία να μας γράφετε πολύ συγκεκριμένες ειδικές ερωτήσεις, δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτό.


Παναγής Τζωρτζάτος: Θέλουμε να καλύψουμε κάποια σημαντικά θέματα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Εντάξει για κάποιους όλα σημαντικά είναι, αλλά εντάξει..


Νάνσυ Αντωνίου: Είναι όλα σημαντικά, απλά δεν μπορούν να καλυφθούν και σε τόσο λίγο χρόνο.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Υπάρχουν πιο υπεύθυνοι άνθρωποι, εννοώ δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την πολιτική, που μπορούν να ρωτήσουν στον Πρόεδρο…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξάλλου στη ΔΕΘ απαντούσαμε…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι τόση ώρα.


Νάνσυ Αντωνίου: Τρεις ώρες τον είχατε εκεί και τον ρωτούσατε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρεις ώρες, αλλά νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον…και πάντα – και το καταλαβαίνω, υπάρχει μία φυσική καχυποψία γι΄ αυτές τις συνεντεύξεις. Νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία και είναι κάτι το οποίο θέλω να το κάνω και περισσότερο, να μπορώ -καλή ώρα όπως το κάνουμε σήμερα σε ένα βαθμό- να απαντώ σε πραγματικά ερωτήματα συμπολιτών μας, τα οποία να φτάνουν αφιλτράριστα, χωρίς κατ΄ ανάγκη να διαμεσολαβεί κάποιο…


Παναγής Τζωρτζάτος: Μοντάζ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι και αυτό έχει την αξία του. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντάμε σε όλα και αν κάτι δεν το ξέρουμε να λέμε με ειλικρίνεια ότι αυτό δεν το γνωρίζουμε και μπορούμε να επανέλθουμε.


Νάνσυ Αντωνίου: Μα θέλουμε τέτοιους πολιτικούς, που να είναι κοντά στον κόσμο, γιατί αυτό λέγαμε ότι δεν πάνε σε εκπομπές και σε εκπομπές όχι μόνο πολιτικές. Τώρα που ήρθατε και που κάνατε ένα βήμα τέτοιο, ίσως θα πρέπει να το καθιερώσετε.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Να το κάνετε, να πηγαίνετε.


Νάνσυ Αντωνίου: Και κάθε χρόνο να γίνεται κι αυτό και να μαζεύουμε ερωτήματα.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Πρόεδρε, πριν φύγετε θα την κάνω την ερώτηση…Πέστε μου για τις συντάξεις, γιατί ήμουνα χθες και μετά την εκπομπή έπαιζα μπιρίμπα με κάποιας ηλικίας…


Γιώργος Λιανός: Και είναι όλα παλικαράκια αυτά που έπαιζε…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι και η συζήτηση που είχαμε ήταν πάλι για τις συντάξεις και λέω έχετε να πείτε τίποτα έτσι να πούμε κάτι καλό…Έχετε να πείτε τίποτα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορώ να σου πω ότι η σύνταξή σου θα βγει στην ώρα της, να μην έχεις καθόλου…


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Γιατί….Το ξέρετε ότι στη δική μας τη γενιά, στη συζήτηση λέμε ότι «σιγά μην πάρουμε σύνταξη εμείς»;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σου πω γι’ αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία. Καταρχάς οι συντάξεις θα αυξηθούν από 1/1/23, κυρίως οι χαμηλές συντάξεις, για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Να το πω με απλά λόγια, τι ήταν η προσωπική διαφορά;


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Προσωπική διαφορά μαζί σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, προσωπική διαφορά με το κράτος. Τι ήταν η προσωπική διαφορά; Ήταν ένας μηχανισμός που όταν κόπηκαν οι συντάξεις, ουσιαστικά επειδή δεν κόπηκε καμία σύνταξη, βάλαμε ένα τεχνητό λογιστικό εργαλείο, το οποίο κράτησε τις συντάξεις εκεί που έπρεπε να είναι. Οπότε όποιος έχει προσωπική διαφορά, θα έπρεπε να είχε δει μείωση και δεν την είδε. Η αύξηση των συντάξεων θα τρώει την προσωπική διαφορά μέχρι που να τη φάει όλη και να αρχίσουν οι αυξήσεις των συντάξεων. Όμως για πάρα πολλούς συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δούμε αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει το 6% από 1/1/23.

Αλλά θέλω να πω κάτι για τους νέους το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και είναι λάθος αυτό. Και είναι λάθος να το πιστεύουν διότι έτσι είναι πιο επιρρεπείς σε ενδεχόμενους εκβιασμούς που μπορεί σε ένα βαθμό να αισθάνονται ότι και οι ίδιοι τους βολεύουν: «Να σε πληρώνω μαύρα, τι σημασία έχει τώρα;». Χάνεις τις εισφορές σου. Είναι μεγάλο λάθος να στερούμαστε σε αυτή την ηλικία εισφορές.

Και για αυτό και έχουμε προχωρήσει σε αυτή την έννοια του «ατομικού κουμπαρά» όπου ο νέος ο οποίος μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ή οποιοσδήποτε κάτω των 30 θέλει από 1/1/23, να μπορεί να βλέπει πια την επικουρική του ασφάλιση στο δικό του ατομικό λογαριασμό.

Θα ξεκινήσει με μικρά ποσά, όμως μετά από 5, 10 χρόνια το ποσό αυτό θα γίνει σημαντικό. Γιατί το λέω αυτό; Για να καταλαβαίνει ο κάθε νέος ο οποίος εργάζεται σήμερα ανασφάλιστος ή εργάζεται μερική απασχόληση αλλά δουλεύει πλήρη απασχόληση, ότι αυτό το οποίο μπορεί να κερδίζει παίρνοντας κάποια «μαύρα», το χάνει από εισφορές που θα του λείψουν κάποια στιγμή γιατί είναι δικές του. Δεν είναι εισφορές που πληρώνεις εσύ για να πάρει σύνταξη ο πατέρας σου ή ο παππούς σου. Και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική αλλαγή κουλτούρας. Θα μας πάρει καιρό να την περάσουμε στη νέα γενιά.

Έχει σημασία όμως να γνωρίζουν όλοι, ότι η απασχόληση πρέπει να είναι πλήρης. Η μερική απασχόληση πρέπει να είναι μερική απασχόληση. Όχι πλήρης που να εμφανίζεται ως μερική. Και ότι τελικά με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι ωφελημένοι.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Μάλιστα. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε πολύ.


Νάνσυ Αντωνίου: Για πολλά θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε. Να ξαναέρθετε. Τώρα που ξέρουμε και τι καφέ πίνετε.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τώρα τι θα κάνετε, αν επιτρέπετε; Πού θα πάτε τώρα;


Παναγής Τζωρτζάτος: Που θα πάει ρε Γρηγόρη; Για ποτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα έχω να πάω στο γραφείο να δω τον κύριο Klaus Regling. Ξέρεις τι εστί;


Γιώργος Λιανός: Α, των Scorpions.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ναι. Ο κ. Regling είναι ο κύριος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στον οποίον ανήκει ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους.


Γιώργος Λιανός: Άρα αυτός παίρνει καλή σύνταξη.


Παναγής Τζωρτζάτος: Να τον πάρετε με το καλό, κύριε Πρόεδρε. Και μετά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μετά θα αναχωρήσω για την Αμερική, γιατί σήμερα το απόγευμα έχω συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη. Ξεκινάει ένα τριήμερο…


Νάνσυ Αντωνίου: Τι ωραία που θα πάτε στην Αμερική.


Παναγής Τζωρτζάτος: Καλά για δουλειά θα πάει, δε θα πάει για ψώνια ο άνθρωπος.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Λοιπόν σας ευχαριστούμε…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ευχαριστώ.


Νάνσυ Αντωνίου: Ούτε ένα τραγούδι δεν του βάλαμε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μας βάλει εδώ ο Νίκος.


Γιώργος Λιανός: Ένα κρητικό.


Νάνσυ Αντωνίου: Όχι και κρητικό, να του βάλουμε ένα μοντέρνο.


Παναγής Τζωρτζάτος: Παραγγελιά. Τι θέλετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ό,τι θέλει ο Νίκος.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Λοιπόν καλή συνέχεια, ευχαριστούμε που έτσι αποδεχθήκατε την πρόσκληση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την πρόσκληση.


Νάνσυ Αντωνίου: Να ξέρετε ότι παίρνουμε και συχνά στο γραφείο εμείς κάτω και ρωτάμε πράγματα.


Γιώργος Λιανός: Καλά εμείς χτυπάμε σε όλα τα υπουργεία από το πρωί.


Παναγής Τζωρτζάτος: Κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι όταν είχατε τα γενέθλιά σας πήραμε τηλέφωνο και είπαμε στη γραμματέα σας τις ευχές μας.


Νάνσυ Αντωνίου: Ναι, σας το είπανε; Ποτέ δε σας το είπανε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Του χρόνου να στείλετε και…


Παναγής Τζωρτζάτος: Να στείλετε και κάτι.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Κι εγώ το λέω αυτό, ότι όποιος θέλει να στείλει δώρα να ξεκινήσει από τώρα. Στέλνουμε σε όλους τους πολιτικούς βέβαια η αλήθεια είναι.


Κυριάκος Μητσοτάκης: 4 Μαρτίου είναι, μπορείτε να προετοιμαστείτε, έχετε έξι μήνες.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Με το χρόνο πώς τα πάτε εσείς; Τα πάτε καλά ή αγχώνεστε που περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουμε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Με το χρόνο, όχι δεν αγχώνομαι. Κάθε εποχή έχει και την ομορφιά της. Κι εσένα κοίτα τι ωραία που σου πάει το γκρι.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι, εντάξει. Κατ΄ αρχάς να σας ζήσουν και τα παιδιά που μεγάλωσαν τώρα. Και βλέπω και τα παιδιά σας και ο καθένας έχει πάρει το δρόμο του, οπότε είμαι σίγουρος ότι σε αυτό το σημείο είστε ευτυχισμένος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για έναν πατέρα και για μια μητέρα να βλέπει τα παιδιά του…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Για οποιονδήποτε έχει οικογένεια, η οικογένεια είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Ναι σωστά. Λογικά θα συναντηθείτε με το γιο, τον έναν που είναι στην Αμερική τώρα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δω την κόρη μου ελπίζω. Θα την δω την κόρη η οποία σπουδάζει κοντά στη Νέα Υόρκη, οπότε αυτή θα είναι το ευχάριστο διάλειμμα του ταξιδιού.


Γρηγόρης Αρναούτογλου: Τέλεια. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε πολύ. Να περάσετε καλά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εγώ σας ευχαριστώ.