Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Πέτσας: Γραφικός και επικίνδυνος ο Μουτζούρης



Γραφικό και επικίνδυνο, με τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός Έλληνα, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον κ. Μουτζούρη με αφορμή την απρεπή χειρονομία και τα σχόλια του απέναντι στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα με τον κ. Μουτζούρη.», δήλωσε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ, ενώ προσέθεσε πως ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν θα γίνει δεκτή γιατί θα είναι υποκριτική.

«Τι συζήτηση να κάνετε με αυτόν τον άνθρωπο», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως ο κ. Μουτζούρης θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.

«Δεν είναι πλάκα», θέλησε να επισημάνει ο κ. Πέτσας, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Μουτζούρης είπε ότι δεν θα έρθει στη σύσκεψη για το θέμα των κλειστών δομών, αλλά και η κυβέρνηση δεν θα τον καλούσε μετά από τα τελευταία γεγονότα.




Οι επιπτώσεις σε αγορές και οικονομία από την πιθανή εξέλιξη του κοροναϊού σε πανδημία


Τις πιθανές επιπτώσεις σε αγορές και οικονομία από την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού και την πιθανότητα εξέλιξής του σε πανδημία εξετάζει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της. Οι πιο ευάλωτες, όπως επισημαίνει, είναι οι αναδυόμενες αγορές και οι οικονομίες που έχουν μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό. Κλειδί, όπως τονίζει, είναι οι απαντήσεις που είναι πρόθυμες να δώσουν οι κυβερνήσεις, στο δημοσιονομικό μέτωπο, και οι κεντρικές τράπεζες στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Οι πτώσεις των τιμών των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα αντανακλούν τους φόβους ότι τα περιστατικά του κοροναϊού εκτός Κίνας θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας ευρύτερης εξάπλωσης που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, όπως σημειώνει. Προς το παρόν, η Capital Economics προβλέπει ένα συγκρατημένο "χτύπημα" στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, σχεδόν αποκλειστικά λόγω των επιπτώσεων στην Κίνα. Αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις μιας σοβαρής πανδημίας θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυρές όσο αυτές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι ο ιός θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα. Η Capital Economics αναμένει ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο -2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο (σε σύγκριση με την πρόβλεψη πριν τον κοροναϊό για ανάπτυξη 5%). Δεδομένου ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας οικονομίας, το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο κατά 1,4% και στο 1,6% από 3,0% προηγουμένως.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα γίνει με την παραγωγή και τι θα αποκατασταθεί, αλλά με πολλά εργοστάσια να έχουν κλείσει, αναμένεται η ανάκαμψη να είναι μικρή. Έτσι, η Capital Economics κόβει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας για το σύνολο του 2020 από 5% στο 3%, γεγονός που θα μειώσει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,4%, και στο 2,5%.

Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Από την αρχή του ξεσπάσματος του ιού ήταν σαφές ότι οι επιπτώσεις θα ήταν ευρείες.  Και η άνοδος των νέων κρουσμάτων εκτός της Κίνας υποδεικνύει έναν αυξανόμενο κίνδυνο μιας "παγκόσμιας πανδημίας", όπως τονίζει η Capital Economics. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, υπάρχουν πέντε παράγοντες με βάση τους οποίους μπορεί να εξεταστεί το πώς θα μεταδοθεί αυτό το οικονομικό σοκ.

Ο πρώτος είναι ο άμεσος αντίκτυπος στις πληγείσες οικονομίες λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τη συγκράτηση του ιού. Ο δεύτερος είναι ο αντίκτυπος στις άλλες οικονομίες λόγω της αλυσίδας εφοδιασμού και του εμπορίου. Τρίτον, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο κόσμος και ο βαθμός στον οποίο αποφασίζουν να αποφύγουν δραστηριότητες αναψυχής όπως ταξίδια ή ψώνια. Ο τέταρτος είναι ο αντίκτυπος στη χρηματοπιστωτική αγορά. Και τέλος είναι η απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Άμεσος αντίκτυπος

Κανείς δεν ξέρει πόσο θα εξαπλωθεί ο ιός ή πόσο σοβαρή θα γίνει η κατάσταση στις χώρες που έχουν ήδη πληγεί. Η Νότια Κορέα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ιράν και η Σιγκαπούρη αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η προσθήκη αυτών στο βάρος που έχει η Κίνα στην παγκόσμια οικονομία, σημαίνει ότι σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομίας έχει επηρεαστεί άμεσα.

Είναι πιθανόν οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν πρόσφατα να λάβουν τελικά δρακόντεια μέτρα παρόμοια με εκείνα που ακολουθούνται στην Κίνα. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία περιορισμένων διακοπών λειτουργίας στην Ιαπωνία και την Ιταλία υποδηλώνει ότι η οικονομική αναστάτωση είναι απίθανο να είναι τόσο σοβαρή. Και ακόμα κι αν τα μέτρα περιορισμού γίνουν πιο επιθετικά, αυτό θα περιορίσει τουλάχιστον τον κίνδυνο της μετάδοσης σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, εάν τα κρούσματα αρχίσουν να εκτείνονται ταχύτατα και χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν, τότε οι αρχές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι ο έλεγχος έχει χαθεί και δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί ή διακοπές λειτουργιών (shutdowns). Ενώ αυτό θα ήταν μια καταστροφική κατάσταση από την άποψη της δημόσιας υγείας, οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες για κάθε οικονομία απ ό,τι ήταν για την Κίνα, κατά την άποψη της Capital Economics.

Έμμεσος αντίκτυπος

Ποιες είναι οι έμμεσες επιπτώσεις; Οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο και επομένως είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου άμεσα στοιχεία στα μακροοικονομικά δεδομένα για διατάραξη της παραγωγής εκτός της Ασίας, αν και υπάρχουν διάφορες αναφορές ότι συγκεκριμένοι κατασκευαστές (ιδίως των αυτοκινήτων) στις ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ θα είναι το κλειδί για τον προσδιορισμό τυχόν διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού. Ενώ το εμπόριο είναι ένα μικρό μερίδιο του ΑΕΠ των ΗΠΑ, το μέγεθος της οικονομίας σημαίνει ότι είναι ένας σημαντικός προμηθευτής και αγοραστής προϊόντων από άλλες χώρες. Η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι δύο από αυτές έχουν ήδη πληγεί σοβαρά.

Πώς θα αντιδράσουν οι κοινωνίες

Ο τρίτος παράγοντας είναι ο βαθμός στον οποίο ο κόσμος αρχίζει να απομονώνεται, αποφεύγοντας τους δημόσιους χώρους, τα καταστήματα, τους κινηματογράφους, τα εστιατόρια κλπ. Τέτοια φαινόμενα είναι ήδη εμφανή στην Κίνα, όπου η κυκλοφορία πολιτών και οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ακινήτων έχουν μειωθεί. Και οι αφίξεις τουριστών στην Ταϊλάνδη έχουν μειωθεί κατά 50% σε ετήσια βάση. Σαφώς, σημειώνει η Capital Economics, όσο πιο πολύ ο ιός εξαπλώνεται, τόσο μεγαλύτερες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις. Σε περίπτωση πανδημίας, οι χειρότερα πληγείσες οικονομίες θα περιλαμβάνουν εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, της Αιγύπτου και της Ιταλίας.

Το SARS προσφέρει ένα χρήσιμο δείκτη για τις επιπτώσεις. Κατά το ξέσπασμά του το 2003, υπήρξαν πολύ λίγα κλεισίματα εργοστασίων και, αντιθέτως, οι επιπτώσεις στις εν λόγω οικονομίες προήλθαν από τις προσπάθειες του κοινού να απομονωθεί. Το ΑΕΠ στις πληγείσες οικονομίες μειώθηκε πολύ απότομα, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε πλήρως. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι, ενώ οι περιορισμοί της παραγωγής εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να καλύψουν πλήρως το χαμένο έδαφος, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν λιγότερους περιορισμούς. Μόλις ο ιός περιοριστεί, ο κόσμος μπορεί να μπει σε μία φάση αγοραστικής μανίας.

Μετοχές, ομόλογα, νομίσματα

Ο τέταρτος παράγοντας είναι ο αντίκτυπος στη χρηματοπιστωτική αγορά. Και αυτό τείνει να είναι προσωρινό, όπως δείχνει η ιστορία προηγουμένων κρίσεων στην υγεία. Ωστόσο, η περαιτέρω εξάπλωση και η εμφάνιση επιπτώσεων στην οικονομία θα προκαλέσει σαφώς περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών, ενώ οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο, με τα νομίσματά τους να μπαίνουν σε μία φάση ισχυρής υποτίμησης. Παράλληλα, το sell-off στις αγορές ομολόγων είναι επίσης πιθανό, ανάλογα βέβαια με το αν οι κεντρικές τράπεζες φανούν έτοιμες να ανταποκριθούν.

Η απάντηση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών

Αυτό οδηγεί στον πέμπτο και τελευταίο παράγοντα, ο οποίος είναι η πιθανή απάντηση από το μέτωπο της πολιτικής. Μέχρι στιγμής, έχει υπάρξει στοχοθετημένη στήριξη, με τις κινεζικές αρχές να παρέχουν επιδοτήσεις και δάνεια στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο και σε εκείνους που εμπλέκονται στην πρόληψη και θεραπεία του κοροναϊού. Μόνο μερικές μικρές οικονομίες με στενούς δεσμούς με την Κίνα έχουν μειώσει τα επιτόκια.

Οι οικονομίες που μόλις βιώνουν την εξάπλωση του ιού, θα χρησιμοποιήσουν πιθανώς παρόμοια στοχοθετημένη δημοσιονομική στήριξη. Οι εκτεταμένες μειώσεις επιτοκίων είναι απίθανες, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας ή των χρηματοπιστωτικών αγορών. Για παράδειγμα, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι η Fed έχει την τάση να "απαντά" στις αντιστροφές της καμπύλης αποδόσεων με τη χαλάρωση της πολιτικής. Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι και ικανοί να αντιδράσουν γρήγορα, οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού θα μειωθούν σημαντικά, τονίζει η Capital Economics.

Συμπερασματικά, στο καλύτερο σενάριο το "χτύπημα" στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,4%, έτσι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2,5% το 2020. Ωστόσο, εάν το "χτύπημα" στις οικονομίες που επηρεάστηκαν μέχρι στιγμής ήταν τόσο μεγάλο όσο αυτό στην Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη ενδέχεται να μειωθεί φέτος στο 2%. Μια παγκόσμια πανδημία που περιλαμβάνει αναταραχές στο εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και νομισματικές κρίσεις σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφική  όσο το 2009, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5%.


Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr


Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά για Novartis μετά τις αποκαλύψεις


Την κλήτευση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ως μάρτυρα στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής αποφάσισε η πλειοψηφία.

Οι αποκαλύψεις από τον Σάμπι Μιωνής σάστισαν την Προανακριτική της Βουλής και διευρύνει την έρευνα και το κατηγορητήριο κατά του Παπαγγελόπουλου. Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, φέρεται να κατήγγειλε ουσιαστικά πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον εκβίαζε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου (συγκεκριμένα στο γραφείο του Νίκου Παππά), ζητώντας του να καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να λήξει η αντιδικία του με εκδότη.

Συγκεκριμένα, πάντα κατά τον κ. Μιωνή, ο Δ. Παπαγγελόπουλος σε εκείνη τη συνάντηση του ζήτησε 350.000 ευρώ προκειμένου «να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα» του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη, στο πλαίσιο της αντιδικίας που είχε με τον επιχειρηματία, μετά από σειρά δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν με τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, στη συνάντηση εκείνη, που έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου 2016, «ο Ν. Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί και ανέφερε να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά (σ.σ.: συνεργάτης του Σ. Μιωνή) και για τον Φιλιππάκη πως πρέπει να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε “και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει”, εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αφτιά μου. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως «ο Ν. Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα».

Ωστόσο, αυτό που καθιστά συγκλονιστικούς τους ισχυρισμούς του Σ. Μιωνή είναι πως κατέθεσε ένα έγγραφο στην Προανακριτική Επιτροπή, το οποίο φαίνεται όχι απλά να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, αλλά μοιάζει να περιγράφει ένα πολυδαίδαλο παραδικαστικό κύκλωμα ΣΥΡΙΖΑ!

Το έγγραφο αυτό, κατά τον Σ. Μιωνή, του το παρέδωσε η πλευρά Φιλιππάκη (μαζί με το συνεργάτη του εκδότη, Αλέξανδρο Τάρκα) και περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ώστε να λήξει η αντιδικία τους. Όμως, εκτός από την εκατέρωθεν απόσυρση αγωγών και τα άρθρα που θα δημοσιεύονταν στην εφημερίδα για να «φτιάξουν το προφίλ» του Σ. Μιωνή, στο έγγραφο αναφέρεται και ο τρόπος με τον οποίο θα λήξουν οι δικαστικές… περιπέτειες του επιχειρηματία.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος πως εάν υπάρξει συμφωνία Φιλιππάκη – Μιωνή, «η ερευνούσα Εισαγγελική Αρχή εισηγείται ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία και κλείνει την προκαταρκτική έρευνα για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο. Στη συνέχεια, η απόφαση αρχειοθέτησης επικυρώνεται από την Εισαγγελία Εφετών». Τα παραπάνω αφορούν μήνυση κατά του Σ. Μιωνή για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που στρεφόταν και κατά του δικηγόρου του και συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου.

Αντίστοιχα, για δίωξη που αφορά το αδίκημα της απάτης, το έγγραφο αναφέρει «η τέταρτη ειδική ανακρίτρια εισηγείται την αρχειοθέτηση και για τα δύο πρόσωπα και επιδίδει τυπική κλήση. Άλλος εισαγγελέας συμφωνεί στην αρχειοθέτηση και η απόφαση πάει στη συνέχεια προς επικύρωση».

Ο εκδότης και ο συνεργάτης του, δηλαδή, φαίνεται να λένε πως έχουν όλους τους τρόπους για να κατευθύνουν τη Δικαιοσύνη! Οι εισαγγελικές πράξεις αρχειοθέτησης αναφέρονται στο έγγραφο ως δεδομένες, αφού για αυτές μοιάζει να αρκεί… ένα απλό νεύμα του εκδότη! Ο Σ. Μιωνής, καταθέτοντας στην Προανακριτική, φέρεται να εκτίμησε πως «ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες».

«Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις. Ολα όσα συνέβησαν σε μένα χρησιμοποιώντας το όνομα Παπασταύρου ήταν οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πλουτισμό αλλά και το πολιτικό όφελος. Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους», φέρεται να σχολίασε ο κ. Μιωνής, παραφράζοντας την περίφημη φράση που είχε πει ο Δ. Παπαγγελόπουλος έξω από το Μαξίμου στις αρχές του ’18.

Σε αυτό το ιδιότυπο «παραδικαστικό κύκλωμα» μάλιστα, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Σ. Μιωνής ενέταξε και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη: «Εξέδιδε εντάλματα σύλληψης εναντίον μου, ως το αγαπημένο παιδί του Παπαγγελόπουλου. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στην υπόθεσή μου και στη Novartis. Καταγγελία στην Αμερική και ψευδομάρτυρες».

Μάλιστα, ο κ. Μιωνής φέρεται να δήλωσε πως έχει αποδείξεις για τις χρηματικές απαιτήσεις Παπαγγελόπουλου, αναφέροντας «δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι’ αυτό. Οποτε μου ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω». Σε ερώτηση μάλιστα του βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Μαρκόπουλου εάν εννοεί πως έχει ηχητικό υλικό, ο επιχειρηματίας το υπονόησε: «Εκανα ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατευτώ. Αν χρειαστεί θα τα προσκομίσω στη Δικαιοσύνη. Εχω ό,τι χρειάζεται», επανέλαβε.

Η Τουλουπάκη δεν δέχτηκε να καταθέσει στην επιτροπή, και δεν θα εξεταστεί σήμερα η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στη γραμματεία της επιτροπής διαβιβάστηκε επιστολή της κ. Τουλουπάκη στην οποία διατυπώνει αντιρρήσεις για τον τρόπο κλήτευσής της.


με πληροφορίες από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ


Τρία τα κρούσματα του Κορωνοϊού στην Ελλάδα ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις στο καρναβάλι στην Πάτρα



Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας, θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε και το παιδί της 38χρονης το οποίο πήγε κανονικά την Δευτέρα και την Τρίτη στο σχολείο του αλλά δεν πήγε την Τετάρτη.

Το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου είναι και η μητέρα του σε απομόνωση. Το παιδί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι σε καλή κατάσταση όπως και η μητέρα του με ήπια συμπτώματα. Επιβεβαιώθηκε και ένα κρούσμα στην Αθήνα.

Παράλληλα ακυρώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το καρναβάλι της Πάτρας.


Το γράμμα 12χρονου που έγινε viral -Αφησε τον σκύλο του σε καταφύγιο για να τον σώσει από τον βίαιο πατέρα του



Ένα πανέμορφο κουτάβι, ένα παιχνίδι για σκύλους και ένα σημείωμα από τον 12χρονο ιδιοκτήτη του στο Μεξικό έγιναν viral στο διαδίκτυο.

Ο μικρός σκύλος με τα εκφραστικά μάτια, βρέθηκε στην πόρτα καταφύγιου για αδέσποτα ζώα στην Πολιτεία του Μεξικού στις 13 Φλεβάρη. Ο σκύλος ήταν μέσα σε ένα χαρτόκουτο και μαζί του, είχε και ένα γράμμα, το οποίο φαίνεται πως έγραψε ο μικρός Αντρές.

Ο 12χρονος από την πολιτεία του Μεξικό εξηγούσε σε αυτό πως αποφάσισε να αφήσει τον αγαπημένο του σκύλο στο καταφύγιο, για να τον σώσει από την βιαιότητα του πατέρα του.

Η είδηση έκανε γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου, με τους χρήστες του Facebook να στέλνουν εκατοντάδες μηνύματα στο καταφύγιο προκειμένου να υιοθετήσουν τον μικρό Ρενέ, όπως ονόμασαν οι υπεύθυνοι του καταφυγίου τον σκύλο.

Το συγκινητικό γράμμα του 12χρονου Αντρές που άφησε τον σκύλο

Το γράμμα, το οποίο και φαίνεται ανάμεσα στις φωτογραφίες που ανάρτησε το καταφύγιο που παρέλαβε τον σκύλο προκάλεσε τη συγκίνηση, αλλά και την αγανάκτηση των χρηστών του Facebook.


«Το όνομά μου είναι Αντρές και είμαι 12 ετών. Η μαμά μου και εγώ αποφασίσαμε να τον αφήσουμε σε εσάς. Όλα αυτά πίσω από την πλάτη του μπαμπά, γιατί εκείνος σκεφτόταν να τον πουλήσει. Αλλά πάντα χτυπάει και κλωτσά τον σκύλο. Μια φορά τον κλώτσησε τόσο δυνατά που η μικρή του ουρά τραυματίστηκε. Ελπίζω πως μπορείτε να τον βοηθήσετε και να τον φροντίσετε. Σας αφήνω ένα παιχνίδι, ώστε να μην με ξεχάσει» έγραφε σε αυτό ο 12χρονος Αντρές.

Ο σκύλος και το μήνυμα της φιλοζωικής

«Το κουτάβι που έγινε viral στο διαδίκτυο όταν το 12χρονο αγόρι αποφάσισε να τον αφήσει στο καταφύγιο μαζί μας ώστε να είναι πιο ασφαλές από την κακοποίηση του πατέρα του, ονομάζεται Ρενέ» έγραψε το καταφύγιο σε νέα ανάρτησή του για την υπόθεση. Από το καταφύγιο εξηγούν πως το παιδί δεν είναι από την πόλη μας, ωστόσο μένει από την Πολιτεία του Μεξικού.



Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου σχολιάζουν πως θα ήθελαν πολύ ο κόσμος να ενδιαφέρεται για αδέσποτα χωρίς αυτά να έχουν προηγουμένως γίνει viral στο Facebook.

Μάλιστα, πριν 12 ώρες το καταφύγιο πόσταρε μια νέα φωτό της Ρενέ με το παιχνίδι που της άφησε ο 12χρονος για να μην τον ξεχάσει...

RENE con su peluche que le dejo su humano de 12 años para que nunca lo olvidara 😪.
RENE with the stuffed animal that his 12 years old human lef him so he wouldn't forget it 😪.
See More


Πηγή: iefimerida.gr 


Μιλγουόκι: Εξι νεκροί από πυρά απολυμένου στην ποτοποιία Molson Coors


Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά μέσα στις εγκαταστάσεις μιας πασίγνωστης στις ΗΠΑ εταιρείας παραγωγής μπίρας με έδρα την πόλη Μιλγουόκι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές· τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το μακελειό διέπραξε υπάλληλος της επιχείρησης που είχε μόλις πληροφορηθεί την απόλυσή του.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εργοστάσιο και τις διοικητικές υπηρεσίες της Molson Coors νωρίς το απόγευμα όταν ο ένοπλος, 51 ετών, άνοιξε πυρ πριν κατά τα φαινόμενα στρέψει το όπλο στον εαυτό του, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας του Μιλγουόκι, ο Αλφόνσο Μοράλες.

Πέντε άνθρωποι, όλοι τους υπάλληλοι της Μόλσον Κουρς, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του, διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της πολιτείας Ουισκόνσιν, ο Τομ Μπάρετ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανείπωτη τραγωδία».

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέρα από τους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν, δεν υπάρχουν τραυματίες.

Πριν ανακοινωθεί ο απολογισμός από τις τοπικές αρχές, τον είχε ήδη δημοσιοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραχώρησε νωρίτερα συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στο σχέδιο της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού.

«Ένας φρικτός δολοφόνος άνοιξε πυρ μέσα στο εργοστάσιο της ποτοποιίας Μόλσον Κουρς, αφαιρώντας τη ζωή πέντε ανθρώπων και τραυματίζοντας άλλους, ορισμένους σοβαρά», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Είναι φοβερό. Φοβερό. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους κατοίκους του Ουισκόνσιν και στις οικογένειες» των θυμάτων, πρόσθεσε.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης του μακελειού είχε απολυθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα από την ποτοποιία, που παράγει τις μπίρες Coors και Miller, και φόραγε ακόμα τη φόρμα εργασίας της εταιρείας.

«Οι εργαζόμενοί μας είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», διαβεβαίωσε η διοίκηση της Μόλσον Κουρς, η οποία το τρέχον διάστημα προχωρά σε αναδιάρθρωση η οποία προβλέπει την κατάργηση 400 ως 500 θέσεων εργασίας. Η ποτοποιία, που πρόσφατα μετέφερε τη φορολογική έδρα της από το Ντένβερ στο Σικάγο, πρόσθεσε πως συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές στην έρευνα που διενεργείται.

Η αστυνομία του Μιλγουόκι ανέφερε μέσω Twitter νωρίτερα ότι εκτυλισσόταν «σοβαρό συμβάν» στο εργοστάσιο, περί τις 14:οο τοπική ώρα (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας) και παρότρυνε τους πολίτες να μείνουν μακριά από το εργοστάσιο, που οι ντόπιοι αποκαλούν το αποστακτήριο του Μίλερ.

Δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά και ισχυρή δύναμη βαριά οπλισμένων αστυνομικών έσπευσαν στο εργοστάσιο, κατέγραψαν πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Πολλά σχολικά ιδρύματα γύρω από τον χώρο της ποτοποιίας κλείδωσαν τις πόρτες τους, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

«Ο βρεφονηπιακός σταθμός τέθηκε σε κατάσταση αποκλεισμού στις 14:20. Δεν ακούσαμε τίποτα, αλλά βλέπουμε δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας από το παράθυρο», είπε η Μπρι Τάουνσεντ, εκπαιδευτικός σε σχολικό ίδρυμα κοντά στην ποτοποιία, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προσευχόμαστε για τις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους», ανέφερε μέσω Twitter η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Το Κογκρέσο έχει καθήκον, για εκείνους, να πάρει αληθινά μέτρα για να σταματήσει η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων».

«Ας βρούμε τη δύναμη και τη βούληση να αναλάβουμε δράση εναντίον της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων και να μην αποδεχθούμε ποτέ το απαράδεκτο», ανέφερε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ο Πιτ Μπούτιτζετζ, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η νομοθεσία για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία των Αμερικανών είναι ούτως ή άλλως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι σφαγές του είδους δεν σταματούν να επαναλαμβάνονται στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, SPUTNIK, TASS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ελέγχονται πολλά ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα



Πολλά είναι τα ύποπτα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για ταξιδιώτες από την Βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cnn.gr, οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα, με στόχο την αποφυγή διασποράς του ιού, είναι οι κάτωθι:

-   Ιχνηλάτηση επαφών- με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

-   Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

-   Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.


Γερμανία: Το μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση μόνο της Ελλάδας ή της Ιταλίας



Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας ή της Ιταλίας, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ασκώντας εμμέσως κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, όπως είπε, αποφασίζει μονομερώς και μετά ζητά τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων.

«Πρέπει και θέλουμε να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα. Είναι πιθανόν καλύτερο και πιο λογικό να ασχοληθούμε πολύ πιο έντονα με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, αλλά και με την Συρία, αν το θέμα είναι να δώσουμε στέγη στους πρόσφυγες εκεί, κατά κάποιον τρόπο με αξιοπρέπεια. Θα βοηθούσαμε τους ανθρώπους πολύ περισσότερο, εάν εμπλεκόμασταν πιο πολύ. Κάνουμε ήδη πολλά, αλλά ίσως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, προκειμένου να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στοιβάζονται σε αυτά τα άθλια προσφυγικά κέντρα, κατά κάποιον τρόπο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», δήλωσε ο κ. Μερτς χθες βράδυ στην Θουριγγία.

Ο κ. Μερτς συνέχισε: «Όταν έρχονται στην Ευρώπη, όταν έρχονται στην Ελλάδα, στην Λέσβο, όταν έρχονται στην Ιταλία, στην Λαμπεντούζα, τότε δεν πρόκειται για πρόβλημα της Ελλάδας, ή για πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά για κοινό πρόβλημα όλων ημών. Λέμε, εδώ και πάρα πολύ καιρό: ασχοληθείτε εσείς με αυτό. Όχι. Πρέπει να το φροντίσουμε όλοι, από κοινού. Και πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκούς κανόνες για το πώς θα το χειριστούμε».

Αυτό όμως προϋποθέτει, πρόσθεσε, η Γερμανία να μη λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους και μετά να τους λέει πως πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

«Αντίστροφη είναι η σωστή σειρά: πρώτα να μιλάμε με τους ευρωπαίους εταίρους και μετά να λύνουμε από κοινού τα προβλήματα, όχι πρώτα να αφήνουμε το πρόβλημα να δημιουργηθεί και μετά να λέμε ‘τώρα πρέπει να μας βοηθήσουν άλλοι’. Η Ευρώπη δεν λειτουργεί έτσι», συμπλήρωσε ο κ. Μερτς.


Πηγή : protothema.gr


Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο! Αδειάζουν τα ράφια στην Θεσσαλονίκη



Διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ύπαρξη κρούσματος κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη η κίνηση των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ήδη έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια με το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα παξιμάδια!

«Από τις 13:00 η κίνηση του καταστήματος είναι αυξημένη κατά 150% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής ημέρας» δήλωσε στο thestival, διευθυντής καταστήματος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν αποθέματα όμως αν συνεχιστεί αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, τότε σύντομα όλα τα ράφια θα είναι άδεια» ανέφερε ο διευθυντής.



«Προμηθεύτηκα μεγάλη ποσότητα κατεψυγμένων προϊόντων για μα μην ξεμείνω. Έχω καταψύκτη μεγάλο και θα τον γεμίσω. Τι θα κάνω αν αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ. Φροντίζω για να έχω» δήλωσε στο thestival.gr, 65χρονη συνταξιούχος που γέμισε μέχρι πάνω με φαγώσιμα το καρότσι του σούπερ μάρκετ.

Ήδη από εχθές, ανέφερε προϊστάμενος αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη Voria.gr, έρχονται καταναλωτές και προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Υπεύθυνος έτερου σούπερ μάρκετ τονίζει πως την τελευταία ώρα έχει αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση του κόσμου στο κατάστημα.

Πολλοί είναι οι πελάτες που ζητούν και αντισηπτικά, τα οποία ωστόσο έχουν εξαντληθεί από τα ράφια.


Να σημειωθεί πάντως πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν προς τους πολίτες  ψυχραιμία. Ο πανικός είναι πάντοτε κακός σύμβουλος και σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Το thestival επικοινώνησε με τις κεντρικές διευθύνσεις δυο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αυτό που τόνισαν τα στελέχη των δυο ομίλων είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσο πρόβλημα επάρκειας και κατά συνέπεια δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

«Αυτό που θα γίνει τις επόμενες ημέρες είναι να στέλνουμε αυξημένες παραγγελίες στα καταστήματά μας. Μόλις αδειάζουν τα ράφια οι υπάλληλοι μας θα τα ξαναγεμίζουν» σημείωσε ο γενικός διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης.




Χυδαιότητα Μουτζούρη που δείχνει το ήθος του «Να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός»




Η απόλυτη χυδαιότητα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.

«Να κι αν είναι οργισμένος» ο πρωθυπουργός, με την αντίστοιχη κίνηση των χεριών του να δείχνουν τα γεννητικά του όργανα, εμφανίζεται να λέει σε ένα πραγματικά αποκαλυπτικό και χυδαίο βίντεο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο περιφερειάρχης ακούγεται να δηλώνει... πατριώτης και να χαρακτηρίζει τα ΜΑΤ που πήγαν στο νησί της Λέσβου, ως «στρατό κατοχής, στρατό του Ερντογάν».

Κάνοντας τον μάγκα ξέροντας ότι κάποιος τον γράφει λέει και ο κόσμος παρακολουθεί : «Μην μου κάνει παλικαριές ο πρωθυπουργός εμένα, δεν είμαι κανένα παιδάκι». «Μην τον ανάψεις (σ.σ. τον πρωθυπουργό, γιατί τώρα τον έχει πιάσει...» συστήνει μάλιστα στον κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας ότι διαβάζει σε διάφορα sites ότι ο πρωθυπουργός είναι οργισμένος με τον ίδιο. «Ε, κι εγώ μπορώ να σου πω, να κι αν είναι οργισμένος» προσθέτει, συνοδεύοντας τα λόγοα του με την χαρακτηριστική κίνηση των χεριών του προς τα γεννητικά του όργανα.



Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, περιέγραψε και τα ΜΑΤ στη Λέσβο, ως «στρατό κατοχής, στρατό του Ερντογάν». Παράλληλα, αφήνει υπονοούμενα ότι μπορεί να μην πάει στην προγραμματισμένη με τον πρωθυπουργό συνάντηση την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και η κυβέρνηση του απάντησε και του μήνυσε να μην πάει : «Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης»