Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Βρέθηκε αρχαίο μνημείο στην Παιανία

 


Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν, στα ΝΔ του λόφου Κατσουλέρθι.



Η αναφορα του υπουργείου Πολιτισμού : «το μνημείο σώζεται αποσπασματικά, σπασμένο σε δυο τμήματα. Εικονίζονται δυο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος: στη δεξιά πλευρά η νεκρή καθισμένη σε περίτεχνο δίφρο (κάθισμα), στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο. Είναι ενδεδυμένη με διάφανο ιωνικό χιτώνα και ιμάτιο. Στην αριστερή πλευρά, μπροστά στη νεκρή, στέκεται η θεραπαινίδα της, στηρίζοντας με θλίψη το κεφάλι της με το αριστερό χέρι. Το θέμα της παράστασης είναι τυπικό στα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου αι.π.Χ. και συναντάται στην εντοιχισμένη επιτύμβια στήλη στον Ι.Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, στην στήλη της Ηγησούς από το νεκροταφείο του Κεραμεικού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και στην στήλη της Μνησαρέτης από την Βελανιδέζα (Γλυπτοθήκη Μονάχου). Η απόδοση των μορφών στο επιτύμβιο της Παιανίας σχεδόν ολόγλυφων εντυπωσιάζει και χρονολογεί το μνημείο στην περίοδο πριν ο Δημήτριος Φαληρέας απαγορεύσει δια νόμου (317 π.Χ.) την κατασκευή πολυτελών ταφικών μνημείων.

Το ανάγλυφο μεταφέρθηκε προς φύλαξη και συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας. Η ανασκαφή εξελίσσεται και είναι πιθανόν να εντοπισθούν και άλλα θραύσματά του. Στο οικόπεδο ανασκάπτονται επίσης κατάλοιπα και άλλων εποχών».



Εισηγήσεις – «βόμβα» στον Τσίπρα: «Διάλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνε νέο κόμμα»

 



Τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδρυση νέου κόμματος εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, του κύκλου των άμεσων συνεργατών του, αλλά και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας με τα οποία ο ίδιος συνομιλεί.

Η πληροφορία αποκτά σημασία, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Τσίπρας, που ήταν κατηγορηματικά αρνητικός και είχε απορρίψει αντίστοιχες εισηγήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, τώρα το σκέπτεται. Λέγεται μάλιστα ότι, αν δεν θεωρούσε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ενδεχομένως να είχε λάβει ήδη τις αποφάσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα κυριαρχεί η άποψη ότι έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και αποδοχή στην ελληνική κοινωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το κόμμα «τραβάει προς τα κάτω» τον αρχηγό του. Πιστεύουν, ακόμα, πως το ότι εμφανίζεται να αμφισβητούνται οι θέσεις του σε καίρια ζητήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ (ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση, συνεργασίες, εθνικά, άμυνα, τρομοκρατία κ.ά.) τον αποδυναμώνει σταδιακά ακόμα και έναντι εκείνων που δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του κ. Τσίπρα.

Υπάρχουν βεβαίως οι «ρομαντικοί», που επισημαίνουν στον κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νήμα που τον συνδέει με τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά πλέον είναι λίγοι. Οι περισσότεροι εκ των έμπιστων συνομιλητών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν την άποψη ότι, για να καταφέρει να συνδέσει την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, που είναι η μεγάλη του πολιτική φιλοδοξία, αλλά -κυρίως- για να ξαναγίνει ανταγωνιστικός στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία επί ίσοις όροις, πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα.

Ο κ. Τσίπρας αμφιταλαντεύεται. Γνωρίζει ότι, εκ του αποτελέσματος, έκανε σωστά όταν δεν άκουσε τον καλοκαίρι του 2015 όσους του έλεγαν να μην προχωρήσει σε διαγραφές, επειδή όσοι θα βρίσκονταν εκτός θα έκαναν νέο κόμμα της Αριστεράς που θα κινούνταν ανάμεσα στο 5% και στο 10%. Ο κ. Τσίπρας δεν τους άκουσε, το Αριστερό Ρεύμα μαζί με μεμονωμένα πρόσωπα αποχώρησαν, αλλά οι φόβοι για διάσπαση δεν επαληθεύτηκαν.

Γνωρίζει πως έκανε λάθος όταν άκουσε τον περασμένο Ιούλιο εκείνους που του έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να περάσει το κόμμα από τη διαδικασία της αυτοκριτικής και της απόδοσης ευθυνών, που θα έβγαζε τα παλαιά στελέχη εκτός κάδρου και θα αναδείκνυε νέα, αλλά με συγκρουσιακό τρόπο. Και ότι με λίγες διορθωτικές κινήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν έτοιμος να εκμεταλλευτεί τα λάθη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και θα ανέκαμπτε γρήγορα.

Τώρα όμως του λένε ότι πρέπει να αφήσει τους συναισθηματισμούς και να προχωρήσει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Να απευθύνει γενικό προσκλητήριο και όποιος θέλει να ακολουθήσει. Χωρίς όρους, προϋποθέσεις και συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι για θέσεις και οφίτσια. Του λένε ακόμα ότι -ανεξαρτήτως του χρόνου των επόμενων εκλογών- ο χρόνος που έχει για να πάρει μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία δεν είναι απεριόριστος. Και ότι, αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα υπάρξουν πολλοί που θα τον ακολουθήσουν.

Όχι μόνο από τις κινήσεις και τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και από το Κίνημα Αλλαγής, προκαλώντας καίριο η ακόμα και τελειωτικό κτύπημα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Του λένε ότι, αν θέλει να ανταγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία -αν όχι σε αυτές, στις επόμενες εκλογές-, πρέπει να διαμορφώσει έναν νέο πολιτικό φορέα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε» να καταστεί παλιό και φθαρμένο προϊόν στη συνείδηση των πολιτών μόλις μέσα σε λίγα χρόνια ύπαρξης. Και ότι όσοι αντιτάσσονται στη Δεξιά περιμένουν τα πάντα από τον ίδιο και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα.

Εκείνοι που πιστεύουν πως η δημοσκοπική καθίζηση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και ιδεολογικής αδυναμίας του αρχηγού τους. Εκείνοι που θεωρούν πως οι διαρροές της Κουμουνδούρου περί κομματικής γραφειοκρατίας ή οι ειρωνικές αναφορές σε «τάσεις» και «ρεύματα» γίνονται για να καλύψουν το ηγετικό έλλειμμα του αρχηγού.

Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι η έλλειψη πυξίδας, ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων και η κίνηση εκκρεμές ανάμεσα στον λαϊκισμό και στις θέσεις της Αριστεράς είναι η αιτία για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ανταγωνιστικός στη μάχη για την εξουσία. Και ότι, σε τελική ανάλυση, η εμφάνιση της προσέγγισης της Σοσιαλδημοκρατίας ως στρατηγικού στόχου -της Σοσιαλδημοκρατίας, που είναι ο μεγάλος ηττημένος στην Ευρώπη και στον κόσμο τις δύο τελευταίες δεκαετίες- είναι η απόδειξη του καιροσκοπισμού του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο δεν πρέπει να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί που λένε πως όλες οι υπόγειες κατηγορίες περί στελεχών που «προκαλούν την κοινωνία», επιδεικνύουν «προκλητική συμπεριφορά» ή «παλαιοκομματική νοοτροπία» έχουν σκοπό την επικράτηση της άποψης ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνά και η επανάκαμψη του κ. Τσίπρα στην εξουσία μπορεί να γίνει μόνο με ένα νέο κόμμα εδραιωμένο στο Κέντρο, που θα εκτείνεται από την Αριστερά ως τη Δεξιά.

Αυτοί που θεωρούν ότι ο «πολακισμός» και οι υπόγειες και σκοτεινές διαδρομές του Ν. Παππά κάνουν μεγαλύτερο κακό από την υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα ή την καταψήφιση της αγοράς των Rafale. Εκείνοι που θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας κάνει λάθος να θέλει να εμφανίσει τον εαυτό του ως συστημικό και «politically correct» που θα επικαλείται την Αριστερά και τις ιδέες της μόνο επιδερμικά και για επικοινωνιακούς λόγους, για να ξαναγίνει πρωθυπουργός.

Το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό, ιδεολογικό αλλά και προσωπικό. Κυρίως είναι βαθύ και αγεφύρωτο. Πολύ μεγαλύτερο από τα χρόνια της διακυβέρνησης. Και μπορεί να υπάρχουν αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως εκείνοι που ήταν παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ- που βλέπουν στον κ. Τσίπρα την ικανότητα να συνδέσει την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, υπάρχουν όμως και εκείνοι που αναρωτιούνται μήπως τελικά δεν είναι ικανός για να τον κρατήσει ενωμένο…


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής



Βίντεο – ντοκουμέντο από την ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ στον Εύοσμο

 


Τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δύο ληστές, σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Ευόσμου το απόγευμα του Σαββάτου, δείχνει το βίντεο ντοκουμέντο της ληστείας που αποκαλύπτει το GRTimes.gr.

Οι δύο δράστες εισέβαλλαν στο υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ, λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και  χρησιμοποίησαν καραμπίνα για να απειλήσουν το προσωπικό της επιχείρησης και να αρπάξουν τις εισπράξεις.

Ο ένας δράστης φορούσε κόκκινο μπουφάν και λευκό κράνος για να κρύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ενώ ο δεύτερος, μαύρο μπουφάν και κράνος. 

Όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, με τους δράστες να φεύγουν στη συνέχεια με μηχανή.





Σαν σήμερα το 1994 ο σύντροφος του ΣΥΡΙΖΑ Κουφοντίνας δολοφόνησε τον Μιχάλη Βρανόπουλο

 


Μας θυμίζει η omadaalithias.gr, πώς το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 1994 έπεσε νεκρός από σφαίρες του συντρόφου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κουφοντίνα εκτελεστή της 17, ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος.

Η δολοφονία έγινε στην την οδό Σόλωνος στις 9 το πρωί.

 Η 17 Νοέμβρη με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας και αποκάλυπτε ότι η απόφαση για την εκτέλεσή του είχε ληφθεί ήδη από τον Ιούνιο του 1993.

Ο λόγος της εκτέλεσης του Βρανόπουλου ήταν ότι η τρομοκρατική οργάνωση θεωρούσε σκάνδαλο την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με «υπ' αριθμόν δύο υπεύθυνο, μετά το Μητσοτάκη, τον Βρανόπουλο».

Το χρονικό της εκτέλεσης

Ο Μιχάλης Βρανόπουλος βρισκόταν στο θωρακισμένο όχημά του και ακολουθούσε το καθημερινό δρομολόγιο από το σπίτι του στο Κολωνάκι στο γραφείο του. Τη στιγμή που κατέβηκε από το αυτοκίνητο και πλησίασε την είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το γραφείο του, ένας άγνωστος τον πλησίασε και τον εκτέλεσε.

Τον πυροβόλησε πέντε φορές. Αμέσως ο οδηγός του Νικόλαος Γρίσπος έσπευσε να τον βοηθήσει και τραυματίστηκε και αυτός. Ο Βρανόπουλος σωριάστηκε στο έδαφος μέσα σε μία λίμνη αίματος.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας με απόλυτη ψυχραιμία, αφού πυροβόλησε το θύμα του στη συνέχεια με αργά και σταθερά βήματα, διέσχισε τη Σόλωνος και ανέβηκε σε παπάκι που οδηγούσε ο συνεργός του Σάββας Ξηρός.

Όπλο του εγκλήματος ήταν το ιστορικό 45αρι της οργάνωσης.

Αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο σημείο και άκουσε τους πυροβολισμούς έτρεξε στο σημείο και σε μία προσπάθεια να σώσει τη ζωή του θύματος, επιβιβάσε τον Μιχάλη Βρανόπουλο σε ένα ταξί και τον πήγε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Στη διαδρομή προς το νοσοκομείο ο Μιχάλης Βρανόπουλος είπε στον αστυνομικό «με σκότωσε η 17 Νοέμβρη». Ο ένστολος ρώτησε το θύμα πως το ξέρει οτι ο εκτελεστής ήταν μέλος της 17 Νοέμβρη, με τον Βρανόπουλο να απαντά: «Μου το είπε ο φίλος μου ο Ηρακλής»!

Τελικά ο πρώην διοικητής της ΕτΕ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ενώ ποτέ δεν έμαθε κανείς τι εννοούσε και ποιος ήταν ο Ηρακλής.



Προφυλάκισε και τη σύζυγο του Ναβάλνι το καθεστώς στην Ρωσία

 


Η αστυνομία του καθεστώτος στην Ρωσία προφυλάκισε εχθές τη Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία διαδήλωση στη Μόσχα.

Την σύλληψη και προφυλάκιση της ανακοίνωσε η ίδια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ενώ βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στη Μόσχα, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις είναι παράνομες και έχει προφυλακίσει εκατοντάδες 1.614 διαδηλωτές.


 






Τραγικά ανεύθυνοι : Αδιανόητες εικόνες στην Ερμού

 


Χιλιάδες κόσμου πήγαν στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να κάνουν την βόλτα τους, συνδυάζοντάς την με την έρευνα αγοράς, λόγω και των χειμερινών εκπτώσεων στα καταστήματα.

Ο κόσμος είναι κατά εκατοντάδες στην Ερμού και μόνο αποστάσεις δεν τηρούνται.

Απείθαρχοι ανεύθυνοι πολίτες, συνωστίζονται έξω από τα μαγαζιά, ενώ η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους για τα απαραίτητα έγγραφα και sms των καταναλωτών.

Ευτυχώς όλοι φοράνε μάσκα, και έχουν αντισηπτικά και γάντια στα χέρια μερικές φορές γάντια. 




Σοκάρουν οι αριθμοί της φρίκης: 4.000 περιστατικά βιασμών τον χρόνο, μόλις 200 καταγγέλλονται

 


Ένα στα 24 περιστατικά βιασμών, εντός και εκτός των «οικιακών» τειχών, καταγγέλλεται στις αστυνομικές αρχές. Περίπου 4.000 βιασμοί, σεξ χωρίς συναίνεση, διαπράττονται ετησίως στη χώρα μας, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, δηλαδή περίπου 10 κατά μέσο όρο την ημέρα, ωστόσο περίπου 200 καταγγέλλονται ετησίως στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Από το σύνολο των βιασμών που διαπράττονται, το ποσοστό που καταγγέλλεται κυμαίνεται μεταξύ 7%-10%, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό που φθάνει στο ακροατήριο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης. Από το 2010 έως το 2020, δηλαδή ένα χρονικό διάστημα 11 χρόνων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 1.781 περιπτώσεις βιασμών, 792 απόπειρες, με 2.377 θύματα γυναίκες και 298 άνδρες, ενώ έχουν εξιχνιαστεί 1.618 από αυτούς. Ομως, αστυνομικοί και ιατροδικαστές έχουν ενδείξεις που τους οδηγούν στην εκτίμηση πως ο αριθμός το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχεται σε τουλάχιστον 45.000!

Ελλάδα και Σουηδία

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό πως γυναίκες, αλλά και άνδρες, μένουν… φιμωμένοι κάτω από ένα καθεστώς λανθασμένης αυτοτιμωρίας και ενοχής, προερχόμενης από την ντροπή και τον φόβο κοινωνικής κατακραυγής και απομόνωσης, η οποία πολλές φορές τους μετατρέπει από θύματα σε «θύτες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, που βρήκε τη δύναμη ύστερα από 25 χρόνια να αποκαλύψει όσα τη «βασάνιζαν» όλα αυτά τα χρόνια, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση αντίστοιχων καταγγελιών και αποκαλύψεων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., συνδέσμους με υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών και καταγγελιών στην Ευρώπη. Στη Σουηδία, χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό, το 2020 δηλώθηκαν 4.800 βιασμοί, όταν στην Ελλάδα δηλώθηκαν 172 βιασμοί και 70 απόπειρες, ενώ εξιχνιάστηκαν 68 περιπτώσεις βιασμών.


Στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., είχαν δηλωθεί 1.781 βιασμοί, 792 απόπειρες. Είχε εξιχνιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή οι 1.618 από αυτούς, καθώς οι δράστες προέρχονταν από το οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον των θυμάτων.                                                                                                                               Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ήταν 2.675, εκ των οποίων 2.377 ήταν γυναίκες και 298 άνδρες. Χρονιά-«ρεκόρ» ήταν το 2010, οπότε και είχαν καταγραφεί 215 βιασμοί, 77 απόπειρες, 214 είχαν εξιχνιαστεί, ενώ τα θύματα ήταν 263 γυναίκες και 32 άνδρες. Η επόμενη χρονιά με «μεγάλα νούμερα» ήταν το 2019, οπότε και είχαν καταγραφεί 182 περιπτώσεις βιασμών, 75 απόπειρες, είχαν εξιχνιαστεί οι 70, ενώ τα θύματα ήταν 217 γυναίκες και 49 άνδρες.

Την τελευταία τετραετία, στην Αττική καταγράφηκαν συνολικά 262 βιασμοί, 125 απόπειρες, είχαν εξιχνιαστεί 208 υποθέσεις και συνελήφθησαν 274 δράστες (142 ημεδαποί, 132 αλλοδαποί). Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη δηλώθηκαν 59 βιασμοί, 22 απόπειρες, εξιχνιάστηκαν 67 υποθέσεις και συνελήφθησαν 78 δράστες (30 ημεδαποί, 48 αλλοδαποί).

Το 2020 στην Αττική καταγράφηκαν 74 βιασμοί, 32 απόπειρες, 59 υποθέσεις εξιχνιάστηκαν και συνελήφθησαν 76 δράστες. Τον ίδιο χρόνο στη Θεσσαλονίκη δηλώθηκαν 11 βιασμοί, 5 απόπειρες, εξιχνιάστηκαν 14 υποθέσεις και συνελήφθησαν 19 δράστες βιασμών.

Εκθεση

Σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται ότι μία στις 22 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ μία στις 12 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία. Το 90% των γυναικών και γενικά των θυμάτων δεν καταγγέλλουν τον βιασμό τους.

Κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα σημειώθηκαν 1,48 βιασμοί ανά 100.000 κάτοικους, τη στιγμή που στην Αγγλία και στην Ουαλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 71,05/100.000 κατοίκους, 64,06 στη Σουηδία, 55,63 στην Ισλανδία, 42,89 στη Νορβηγία, 32,64 στη Σκωτία, 29,42 στη Δανία, 21,14 στη Φιλανδία, 21,13 στη Γαλλία.

Ειδικοί, ψυχολόγοι και αστυνομικοί αναφέρουν ότι τα χαμηλά ποσοστά καταγγελιών βιασμών στη χώρα μας οφείλονται σε έναν μεγάλο βαθμό στο «βασανιστήριο» της ακροαματικής διαδικασίας. Σε μια δικαστική αίθουσα οι ερωτήσεις δικαστών και συνηγόρων προκαλούν μια καταρράκωση, ταπείνωση και εξευτελισμό των θυμάτων, σαφώς δυσανάλογα συναισθήματα, όταν μάλιστα οι ποινές των δραστών είναι χαμηλές συγκριτικά με τη σοβαρότητα του αδικήματος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών μόνο δέκα έχουν νόμους που ορίζουν ως βιασμό το σεξ χωρίς συγκατάθεση. Οι υπόλοιπες έχουν δομήσει τους νόμους τους με βάση τη βία, την απειλή βίας, τον εξαναγκασμό ή την αδυναμία υπεράσπισης του εαυτού.

Σημειώνεται πως σε ένα άλλο παρεμφερές αδίκημα του βιασμού, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, την τελευταία τετραετία καταγράφηκαν περίπου 14.000 περιστατικά, με ένα μικρό ποσοστό από αυτά να τυγχάνει δικαστικής παρέμβασης, παρά μόνο τα κραυγαλέα και αυτά που κατέληξαν στη δολοφονία…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Αλλάζουν τα όρια επιβατών στα ΙΧ, ταξί και φορτηγά από αύριο Δευτέρα

 


Αλλάζουν τα τρέχοντα όρια επιβατών σε αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά από αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», που δημοσιεύθηκε, Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

• α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

• β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Τι θα ισχύει για τα διπλοκάμπινα και τα ΒΑΝ

Επιπλέον, από την ίδια ημέρα και ώρα θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα 4 άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.



Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

 


Το πράσινο φως για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με covid – 19 έδωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. 

Η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως ανέφερε ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας, Σπύρος Δευτεραίος. 

Τι αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η επιτροπή αποφάσισε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ». 

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες. 

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος. 

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ. 

Μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της μεγάλης πολυκεντρική τυχαιοποιημένης μελέτης Colcorona που ολοκληρώθηκε στον Καναδά σε περίπου 5.000 ασθενείς COVID 19 από την οποία «προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορονοϊό» όπως αναφέρει ο Π. Γαργαλιάνος.

Το ζήτημα τέθηκε εκτάκτως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν η φθηνή αυτή θεραπεία θα μπορούσε να μπει στο πρωτόκολλο θεραπείας για ασθενείς covid -19 και στη χώρα μας, κάτι που τελικώς έγινε.

Η απόφαση θα αναρτηθεί επισήμως αύριο το μεσημέρι από τον ΕΟΔΥ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη – την GRECCO-19 – με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA)

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η κολχικίνη 

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν προέκυπταν τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο COVID-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο – δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου. 

Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και τις θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της στην περικαρδίτιδα όπως αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.

Η αρχική ιδέα της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του Ναβάλνι

 


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις «μαζικές συλλήψεις» και «τη δυσανάλογη χρήση βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σήμερα στη Ρωσία με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. «Θα συζητήσουμε την Δευτέρα τα επόμενα βήματα, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, την ώρα που χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κατηγορηματικά τη χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κατήγγειλε μέσω του Twitter την «καταστολή των δικαιωμάτων» των Ρώσων πολιτών. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι ανήρτησε στον ιστότοπό της «δρομολόγια» των διαδηλώσεων για να ενθαρρύνει τους συγκεντρωμένους και ζήτησε «εξηγήσεις». Η πρεσβεία είχε καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, αναφέροντας τις περιοχές στις οποίες προγραμματίζονταν συγκεντρώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρωσία, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του ίδιου του Ναβάλνι. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητικό οργάνωση OVD-Info, έχουν συλληφθεί 2.501 άνθρωποι σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, η οποία κρατήθηκε για μερικές ώρες σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη ρωσική αστυνομία για «ξυλοδαρμούς αδιακρίτως» και «αυθαίρετες συλλήψεις».

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι έγιναν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο στη Μόσχα κατέβηκαν στους δρόμους περίπου 20.000 άνθρωποι. Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για 4.000 συγκεντρωμένους. Μέχρι και στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας, περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν, μολονότι η θερμοκρασία στην περιοχή έχει πέσει στους -50 βαθμούς Κελσίου.

Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Πούτιν κλέφτη», «Ναβάλνι, είμαστε μαζί σου» και «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».

Στη Μόσχα, διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν , με χιονοπόλεμο εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν με τα γκλομπ.

Νωρίς το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στη φυλακή Ματρόσκαγια Τισίνα, όπου κρατείται ο Ναβάλνι. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους ξυλοκόπησαν και διέλυσαν το πλήθος.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, μέλος της ομάδας του Ναβάλνι, υποστήριξε ότι στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα συμμετείχαν 250-300.000 άνθρωποι. «Είναι κάτι χωρίς προηγούμενο», τόνισε στο κανάλι του Ναβάλνι στο Youtube, ανακοινώνοντας ότι θα οργανωθούν νέες διαδηλώσεις «το επόμενο Σαββατοκύριακο».

Στην Αγία Πετρούπολη, το πλήθος κατέκλυσε τη Λεωφόρο Νιέφσκι ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο Βλαδιβοστόκ και το Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις και συλλήψεις.


Πηγή