Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Εξοπλιστικό – μαμούθ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα



Μετά από μία δεκαετία σχεδόν απόλυτης στασιμότητας στον αμυντικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ελέω οικονομικής κρίσης, η κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Αγκυρα έπειτα και από το τουρκολιβυκό σύμφωνο λειτούργησε ως επιταχυντής και πλέον επανέρχεται στο τραπέζι η συζήτηση ακόμη και για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο τη θωράκιση της χώρας.

Φρεγάτες, μαχητικά 5ης γενιάς F-35, υπερσύγχρονα UAVs made in USA ή made in Israel, τορπίλες, μίνι drones αλλά και προηγμένα συστήματα αντίμετρων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μόνο μερικά από τα όπλα που φιγουράρουν τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο τις λίστες των αρχηγών των Επιτελείων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, αλλά γενικότερα στη δημόσια συζήτηση. Ακόμη και βουλευτές διατυπώνουν τις δικές τους προτάσεις για αγορά συγκεκριμένων όπλων, ενώ βέβαια με την τουρκική προκλητικότητα να διευρύνεται οι εταιρείες – κολοσσοί των εξοπλισμών μυρίστηκαν «ψαχνό» και πολιορκούν εκ νέου την Ελλάδα.

Σε άλλες εποχές μπορεί ήδη να κλείνονταν συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης για εξοπλιστικά – μαμούθ. Εντούτοις σήμερα, μολονότι βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή, μεγάλες οικονομικές δυνατότητες δεν υπάρχουν. Αλλωστε μόλις προ ημερών ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι στα εξοπλιστικά «οι πιστώσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανερχόμενες στα 530 εκατομμύρια ευρώ», ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι οριακά αυξημένος σε σχέση με το τρέχον έτος. Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο προοπτικές: «Η επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση από το Ειδικό Αποθεματικό και η διάθεση επιπλέον κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες».

Υπό αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Αμυνας και το Μαξίμου επικεντρώνονται σε πρώτη φάση στην αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Αυτή την περίοδο δηλαδή καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να «τρέξουν» ταχύτερα οι διαδικασίες τόσο για την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 στη μορφή Viper, αλλά και για την υποστήριξη με ανταλλακτικά των αεροσκαφών Mirage. Επιπλέον, με το νέο έτος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Οπως γίνεται αντιληπτό η Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτοί που έχουν «πληγωθεί» περισσότερο από τη δεκαετία της κρίσης.

Οι φρεγάτες

Την ίδια ώρα πάντως, σε Μαξίμου και Πεντάγωνο επιχειρούν να κινηθούν και με λελογισμένες κινήσεις και παρεμβάσεις για την ανανέωση του στόλου. Για παράδειγμα συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους Γάλλους – μετά και την υπογραφή προσυμφώνου τον περασμένο Οκτώβριο του υπουργού Αμυνας με τη γαλλίδα ομόλογό του – για την αγορά δύο γαλλικών σύγχρονων ψηφιακών φρεγατών τύπου Belh@rra ή 2+2 (δύο αρχικά και άλλες δύο αργότερα). Οι επαφές των δύο πλευρών συνεχίζονται με τις ομάδες εργασίας, της Γαλλικής και Ελληνικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group. Με τον έως τώρα σχεδιασμό η Ελλάδα θα μπορεί να παραλάβει δύο φρεγάτες από το 2024. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες έχουν μεγάλες δυνατότητες αεράμυνας που ικανοποιούν τις ελληνικές απαιτήσεις για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ομως η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους Γάλλους εξτρά απαιτήσεις εξοπλισμού που ανεβάζουν το κόστος.

Το οικονομικό και ο τρόπος χρηματοδότησης πάντως παραμένει το μεγάλο αγκάθι, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλλει τεράστια ποσά. Στις συζητήσεις που γίνονται πάντως με τη γαλλική πλευρά έχει επανέλθει και το σενάριο της απόκτησης δύο ελαφρύτερων πλοίων μέχρι την απόκτηση των Belh@rra.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – και στην περίπτωση τελικώς που η συμφωνία για την αγορά των γαλλικών φρεγατών προχωρήσει – η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group επιδιώκει να προτείνει στη χώρα μας μια σειρά αντισταθμιστικών ωφελημάτων εντελώς όμως διαφορετικού τύπου σε σύγκριση με όσα συνηθίζονταν σε εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, να αναπαραχθεί ένα μοντέλο συνεργασίας της Naval που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες που απέκτησαν γαλλικά πλοία, όπως η Αίγυπτος και η Αυστραλία. Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία στην Ελλάδα πρότυπων ερευνητικών κέντρων εκπαίδευσης, η δημιουργία ενός νέου «οικοσυστήματος» και τεχνογνωσίας στο πεδίο της αμυντικής, αλλά και της συνδεδεμένης βιομηχανίας μέσω της συνεργασίας στα πεδία της συντήρησης και της εκπαίδευσης. Βούληση της εταιρείας δε είναι το «οικοσύστημα» αυτό να λειτουργεί όσον καιρό θα βρίσκεται και η γαλλική φρεγάτα (που θα έχει αποκτηθεί από την Ελλάδα) σε υπηρεσία. Ηδη, οι Γάλλοι έχουν ξεκινήσει επαφές με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Ενα τέτοιο κέντρο – Τεχνητής Νοημοσύνης – εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Σιγκαπούρη εμπλέκοντας νεοφυείς επιχειρήσεις και δημιουργώντας θέσεις για ερευνητικό προσωπικό.

Ηδη προχθές εξάλλου η Νaval ανακοίνωσε ότι έπειτα από αξιολόγηση θα συμπεριλάβει 8 ελληνικές εταιρείες στην παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα. Σ’ αυτές θα ανατρέχει η γαλλική εταιρεία κάθε φορά που θα χρειάζεται κάποια υπηρεσία ή προϊόν από αυτά για τα οποία έχουν επιλεγεί. Δηλαδή «οι ευκαιρίες θα περιλαμβάνουν τόσο γαλλικά όσο και διεθνή προγράμματα της Naval Group, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα γαλλικών φρεγατών FDI καθώς και τις επιπρόσθετες οι οποίες είναι υπό συζήτηση για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας».

Σενάρια για F-35

Η κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας τις τελευταίες ημέρες έφερε όμως ξανά στο προσκήνιο και τα σενάρια για την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Ακόμη και βουλευτές φέρεται ότι έχουν ζητήσει την αγορά ενός σμήνους F-35.

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το κόστος των αεροσκαφών είναι υψηλό και επιπλέον απαιτούνται σύγχρονες υποδομές για την ένταξή τους στην Πολεμική Αεροπορία που τώρα δεν τις διαθέτουμε. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου προ μηνών είχε δηλώσει ότι τα F-35 είναι μονόδρομος διότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται άλλο μαχητικό 5ης γενιάς, όμως είχε διευκρινίσει πως έχουμε ζητήσει μελέτη από τις ΗΠΑ για να μας ενημερώσει για το κόστος τους και ό,τι άλλο απαιτείται για την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα.


Ταυτόχρονα η Αθήνα «τρέχει» τώρα να καλύψει το χαμένος έδαφος και στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι συζητήσεις με το Ισραήλ για την απόκτηση δύο UAVs τύπου Heron, πιθανότατα υπό τη μορφή leasing είναι στο τελικό στάδιο. Ταυτόχρονα όμως – όπως έχει επιβεβαιώσει και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος – υπάρχουν επαφές και με τους Αμερικανούς για την απόκτηση δύο ή τριών MQ-9. Η ελληνική πλευρά ποντάρει και στις πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ – άλλωστε οι Αμερικανοί έφεραν στη Λάρισα για επίδειξη το υπερσύγχρονο UAV ΜQ-9 Guardian – και στην ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας.


Παράλληλα, τόσο Αμερικανοί όσο και Ισραηλινοί, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ακόμη και για τη συμπαραγωγή UAVs με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι προ ημερών το Πολεμικό Ναυτικό έκανε γνωστό ότι θα ενισχύσει κυρίως τα μεγάλα πλοία του με μικρά drones.

Στο πλαίσιο των ενεργειών ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσονται και οι προσπάθειες αναβάθμισης του τυφεκίου G3. Πρόκειται για αλλαγές που θα τοκάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης. Στόχος είναι τονέο τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους στρατιώτες. Οπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» το αναβαθμισμένο τυφέκιο θα φέρει μεταξύ άλλωνπτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβήκαιδυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδας, φακός.


Μάνος Χαραλαμπάκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ


Ο Ντόναλντ Τραμπ, η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη -Πιο επικίνδυνος από Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν



Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου. 

Ο Τραμπ είναι ο πιο επικίνδυνος από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, απάντησαν οι 2.024 ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα.

Πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 41%) είπαν ότι μεταξύ των πέντε ηγετών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Το 17% επέλεξε τον Κιμ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Χαμενεΐ βρέθηκαν μαζί στην τρίτη θέση με 8% ενώ ο Σι θεωρείται ο «λιγότερο απειλητικός» όλων, με ποσοστό 7%.

Πέρσι, σε παρόμοια δημοσκόπηση, το ινστιτούτο είχε ζητήσει από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν τον «πιο επικίνδυνο» μεταξύ των Τραμπ, Κιμ και Πούτιν. Σχεδόν οι μισοί, το 48%, έκριναν ότι ο Τραμπ συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη.


Τα ΜΑΤ θα φέρουν διακριτικά στη στολή τους



Την πάγια υποχρέωση όλων των αστυνομικών να φέρουν στη στολή τους τα ειδικά διακριτικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους, υπενθυμίζει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά και την πρόσφατη διαταγή που εξέδωσε.

Σύμφωνα με αυτή, για τις μονάδες αποκατάστασης τάξης, δηλαδή τους υπηρετούντες στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), προβλέπεται επιπλέον ειδικός αριθμός, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους κι αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας.

Η υποχρέωση περί αναγραφής του αριθμού στο κράνος είχε καθιερωθεί με ανάλογη διαταγή το 2010.




Ρουκέτα από τη Γάζα στο Ισραήλ - Σε καταφύγιο ο Νετανιάχου



Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν «έναν αριθμό στόχων», θέσεις «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, γνωστοποίησε το επιτελείο μέσω Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

Μια ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τον θύλακα αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος χθες Τετάρτη το απόγευμα, είχε ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα.

Στην παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν του Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού της αεράμυνας διακόπτοντας μια συγκέντρωση όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον χώρο, όπως κατέγραψαν τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο Νετανιάχου επέστρεψε αργότερα για να συνεχίσει την ομιλία του και είχε να απευθύνει σε αυτούς που εκτόξευσαν τη ρουκέτα μια προειδοποίηση.

«Όποιος έριξε [ρουκέτες] την προηγούμενη φορά δεν είναι μαζί μας πια», τόνισε ο δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz. «Κι όποιος έριξε τώρα, καλά θα κάνει να αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου είχε χρειαστεί να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το χώρο όπου εκφωνούσε προεκλογική ομιλία και τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα Πέμπτη το Λικούντ, το δεξιό κόμμα στο οποίο ανήκει ο Νετανιάχου, αναμένεται να διεξαγάγει ψηφοφορία για να αναδείξει τον ηγέτη που θα το οδηγήσει στις νέες πρόωρες εκλογές της 2ας Μαρτίου.

Η πιθανότερη έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται η επανεκλογή του Νετανιάχου στην ηγεσία του Λικούντ. Ο μοναδικός αντίπαλός του, ο Γκιντεόν Σάαρ, αυτοπροβάλλεται ως πιο ακέραιος και έντιμος από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Ο Σάαρ προφανώς απευθύνεται σε όσους θέλουν το κόμμα να μπει σε μια νέα εποχή, εν μέσω του σάλου που έχει προκαλέσει η απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις δύο προηγούμενες πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν φέτος. Με τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη διάλυσή της και την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τον έναν χρόνο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr


Ατύχημα με τρενάκι στον Μύλο των Ξωτικών



Ένα βίντεο από το τρενάκι λούνα παρκ στο «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, όπου σημειώθηκε την Τρίτη το ατύχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία παιδιά, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το βίντεο, το οποίο κατέγραψαν επισκέπτες και ανέβηκε στο cyclades24.gr.

Το ατύχημα, πιθανότατα, οφείλεται σε λάθος χειρισμό του υπευθύνου που ήταν στην αρμοδιότητά του το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Στο σημείο έφτασαν αρκετά άτομα να απεγκλωβίσουν τα παιδιά και να προλάβουν τα χειρότερα, και αμέσως τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Σε βάρος του ιδιοκτήτη του παιχνιδιού στο λούνα παρκ σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ η Αστυνομία διενεργεί προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος.



Πηγή


Έπεσαν χαστούκια στη βουλή της Βοσνίας - Δείτε βίντεο



Σκηνές απείρου κάλλους στο κοινοβούλιο της Βοσνίας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για το ΝΑΤΟ.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ντράγκαν Λούκατς απευθυνόταν στο Σώμα και ο 26χρονος βουλευτής της αντιπολίτευσης Ντράσκο Στανιβούκοβιτς τον διέκοπτε.

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο αντρών, με τον Λούκατς να προκαλεί τον Στανιβούκοβιτς να πάει προς το μέρος του. Ο τελευταίος δεν δίστασε να το κάνει και τότε ο Λούκατς του πέταξε τα χαρτιά του στο πρόσωπο, τον χαστούκισε και , αφού τον αποκάλεσε «πίθηκο», του ζήτησε να επιστρέψει στη θέση του.

Η συνεδρίαση διεκόπη, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του Ντράγκαν Λούκατς.




Πηγή : protothema.gr


Διευθυντές φυλακών με «βαρύ» μητρώο


Σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας φέρνει στο φως εσωτερική έρευνα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», από τον έλεγχο της αρμόδιας γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν εντοπιστεί υποθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων που, αν και ελέγχονται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, παραμένουν στην υπηρεσία και σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρούν θέσεις ευθύνης εντός των φυλακών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διευθύντριας σωφρονιστικού καταστήματος στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και σωφρονιστικού υπαλλήλου, που αν και καταδικασμένος σε ποινή φυλάκισης 7 ετών για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε κατάστημα κράτησης, επανήλθε στην υπηρεσία καθώς η υπόθεσή του παραμένει επί σειράν ετών σε εκκρεμότητα στα πειθαρχικά συμβούλια.

Τον Φεβρουάριο του 2016 αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα για κατοχή ναρκωτικών, ανάμεσα στα οποία ο 40χρονος διευθυντής των φυλακών Τρικάλων. Αφορμή για τη μυστική αστυνομική επιχείρηση ήταν πληροφορίες που είχαν φτάσει στην Ασφάλεια Τρικάλων, σύμφωνα με τις οποίες ο διευθυντής της τοπικής φυλακής εισήγαγε κοκαΐνη στο κατάστημα κράτησης. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τέθηκε υπό παρακολούθηση και το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου 2016 εντοπίστηκε να αγοράζει κοκαΐνη και να πηγαίνει στη φυλακή. Στην είσοδο του καταστήματος κράτησης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν στην κατοχή του 0,7 γραμμάρια κοκαΐνης. 

Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα και ενάμιση χρόνο αργότερα, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας του επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 ετών με αναστολή. Τέθηκε σε αργία και παραπέμφθηκε στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ωστόσο, 3,5 χρόνια μετά, η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα και μάλιστα μετά τη συμπλήρωση δύο ετών, τον Μάρτιο του 2018 αποφασίστηκε η άρση της αργίας και ο υπάλληλος επανήλθε στην ενέργεια.

Η αρμόδια γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου απέστειλε προ μηνός επιστολή της στην πρόεδρο του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε ως συνέπεια την επαναφορά του υπαλλήλου στην ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρωτοδίκης στην απάντησή της επικαλείται μεταξύ άλλων φόρτο εργασίας καθώς, όπως αναφέρει, στο πειθαρχικό εκκρεμούν περίπου 20 πειθαρχικές παραπομπές, ορισμένες παλαιότερες του 2016. Η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αποδίδει ευθύνες για την κωλυσιεργία και στην προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που άλλωστε προΐσταται των πειθαρχικών συμβουλίων.

Η υπεξαίρεση

Χαρακτηριστική είναι και η υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από το ταμείο σωφρονιστικού καταστήματος της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τη διαχείριση του ταμείου της φυλακής σωφρονιστικός υπάλληλος διώκεται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, ενώ προ εβδομάδων αποφασίστηκε η παραπομπή στο πειθαρχικό της διευθύντριας της φυλακής για παράβαση καθήκοντος και αμέλεια. Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε διαχειριστικός - οικονομικός έλεγχος στη συγκεκριμένη φυλακή, που ξεκίνησε το 2016 από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στην έκθεσή τους, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», οι επιθεωρητές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την επιτόπια επίσκεψη του κλιμακίου στην ελεγχόμενη υπηρεσία διαπιστώθηκαν σοβαρότατες οργανωτικές και λειτουργικές αρρυθμίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα, καλύπτουν δηλαδή όλη την ελεγχόμενη περίοδο (2010-2016) και προφανέστατα επέδρασαν αρνητικά στην τήρηση της νομιμότητας».

Εις βάρος του «ταμία» της φυλακής η εισαγγελία άσκησε το καλοκαίρι του 2018 δίωξη για υπεξαίρεση και πλαστογραφία με την κατηγορία ότι ιδιοποιήθηκε ποσό που αγγίζει τις 30.000 ευρώ, κλέβοντας συστηματικά χρήματα από το ταμείο του κυλικείου της φυλακής, το ταμείο «σιγαρέτων» των κρατουμένων ακόμα και το φιλόπτωχο ταμείο της φυλακής. «Η συνολική αξία των παρανόμως αναληφθέντων και παρακρατηθέντων ποσών στην οποία αποσκοπούσε ο κατηγορούμενος με την ως άνω εξακολουθητική παράνομη συμπεριφορά του ανήλθε κατά το επίδικο χρονικό διάστημα στο ποσό των 27.340 ευρώ, που σύμφωνα με τις συνθήκες των συναλλαγών και τις τρέχουσες αξίες της αγοράς κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο» επισημαίνεται στο κατηγορητήριο εις βάρος του υπαλλήλου.

Ακόμα, περιγράφεται ότι ο υπάλληλος συνέτασσε πλαστά έγγραφα για δαπάνες εργασιών συντήρησης της φυλακής, που όμως ποτέ δεν πραγματοποιούνταν. Κάλυπτε με τον τρόπο αυτό παράνομες αναλήψεις χρημάτων από το ταμείο της φυλακής.

Η διευθύντρια

Η ποινική δίκη του υπαλλήλου, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές είναι προσδιορισμένη για τις αρχές του νέου έτους. Στο μεταξύ, όμως, τον Οκτώβριο του 2019, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψε σε πειθαρχική δίκη τη διευθύντρια της φυλακής κρίνοντας, προφανώς, ότι φέρει ευθύνη για τις ατασθαλίες του υφισταμένου της.

Το σχετικό έγγραφο φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2019 και υπογράφεται από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. Σε αυτό επισημαίνεται ότι η διευθύντρια της φυλακής «δεν άσκησε με προσήκουσα εποπτεία τα καθήκοντά της, με συνέπεια  τη δημιουργία ταμειακού ελλείμματος». Στο ίδιο έγγραφο παρατίθεται λίστα με ούτε λίγο ούτε πολύ... 22 διοικητικού χαρακτήρα λάθη και παραλείψεις στα οποία υπέπεσε η διευθύντρια της φυλακής. Η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου της παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεχίζει τον εσωτερικό έλεγχο στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκανε ληστείες σε ΕΛΤΑ και εταιρίες της Θεσσαλονίκης



Εξαρθρώθηκε συμμορία τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις ένοπλων ληστειών σε εταιρείες και ΕΛ.ΤΑ της Θεσσαλονίκης, καθώς και κλοπές οχημάτων

‘Έπειτα από άμεσες ενέργειες αστυνομικών στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας σε εταιρεία, συνελήφθησαν τα δύο μέλη της συμμορίας

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους χρησιμοποιούσαν οπλισμό και μάσκες αμφίεσης ή κουκούλες για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ στους τόπους τέλεσης των ληστειών μετέβαιναν με κλεμμένα οχήματα όπου τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες

Η άμεση κινητοποίηση και η ενδελεχής έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας σε εταιρεία, οδήγησαν στην εξάρθρωση συμμορίας και τη σύλληψη των μελών της που ενέχονται σε δύο (2) ακόμη περιπτώσεις ληστειών και τριών κλοπών οχημάτων.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 37 και 43 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της «Συμμορίας», «ληστείας», «διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής», «Πλαστογραφίας», «Αντίστασης», παράβασης του Νόμου «Περί όπλων», «Απόπειρας ανθρωποκτονίας», παράβασης Νομοθεσίας περί «Ρυθμίσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων» και παράβασης του Νόμου «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι συλληφθέντες συνέστησαν συμμορία τουλάχιστον από τα τέλη Ιουνίου 2019 προκειμένου να προβαίνουν στην τέλεση ληστειών και κλοπών οχημάτων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν οπλισμό (καλάσνικοφ, πιστόλια κατά περίπτωση) για τη διάπραξη των ληστειών, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους είτε με ολοπρόσωπες μάσκες (αμφίεσης ηλικιωμένων), είτε με κουκούλες τύπου full face . Επιπλέον, για τη μετάβασή τους στους τόπους τέλεσης των ληστειών χρησιμοποιούσαν οχήματα που είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, τοποθετώντας πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Αναλυτικότερα, πρωινές ώρες χθες (24-12-2019), οι παραπάνω προσέγγισαν εταιρεία ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων στη Νεοχωρούδα, όπου ο 37χρονος αφαίρεσε με την απειλή πιστολιού εισπράξεις της επιχείρησης ύψους (13.000) ευρώ και στη συνέχεια έβαλε δύο φορές εκφοβιστικά στον αέρα, ενώ ο 43χρονος έβαλε μία φορά προς την κατεύθυνση έτερου υπαλλήλου χωρίς να προκύψει τραυματισμός.

Έπειτα από άμεσες ενέργειες αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, τα μέλη της συμμορίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα στην περιοχή της Σταυρούπολης, ενώ κατά την ακινητοποίησή τους προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων και φέροντας οπλισμό μετέβησαν σε εταιρεία ψιλικών στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και στα ΕΛ.ΤΑ. Λαγκαδά αντίστοιχα, όπου στην πρώτη περίπτωση απείλησαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απείλησαν τους εργαζόμενους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (2.500) ευρώ περίπου από το ταμείο και κοσμήματα υπαλλήλων.

Επιπλέον προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2019 αφαίρεσαν τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από τις περιοχές της Πυλαίας, του Λαγκαδά και της Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής, τα οποία χρησιμοποίησαν ως μέσα μετάβασης στους τόπους των ληστειών.

Έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικίες, αποθήκες και στην κατοχή των συλληφθέντων:

Το συνολικό χρηματικό ποσό των 1355 ευρώ,
(1) μικροδέμα κάνναβης,
(1) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( taser ),
(1) κυνηγετικό όπλο,
(1) κινητό τηλέφωνο,
(1) εμφανώς πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας,
(2) κουκούλες τύπου full face,
(2) φορητοί πομποδέκτες συντονισμένοι σε συχνότητα της Αστυνομίας,
(3) ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές,
(1) αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κατά τη σύλληψή τους,
ενώ σημειώνεται ότι τα παραπάνω κλεμμένα οχήματα εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση τυχόν εμπλοκής τους σε άλλες παρόμοια αδικήματα.




Κυρ. Μητσοτάκης από την Κάσο: Θα υπερασπιστούμε την εθνική ακεραιότητα με κάθε μέσο


Μαζί με τους κατοίκους, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους του νοτιότερου νησιού των Δωδεκανήσων, της ακριτικής Κάσου, έκανε Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους του νησιού.

«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στο διάλογο: «Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι», τόνισε.


Στο φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών»

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το φυλάκιο «Κασιωτών Αγωνιστών» της ακριτικής νήσου όπου υπηρετούν ένας αξιωματικός, τέσσερις οπλίτες και Δυνάμεις Εθνοφυλακής. Αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνοντας πως στέκεται με σεβασμό απέναντί τους για το σπουδαίο έργο που επιτελούν για την πατρίδα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν πνεύμα ενότητας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ. Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Δεν είμαστε εδώ για να ξαναδιχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Είχα δεσμευτεί από την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θέλω να είμαι πρωθυπουργός και των Ελλήνων οι οποίοι δεν μας υποστήριξαν».

Νωρίς το πρωί, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν κατά την άφιξή του στην Κάσο οι φορείς του νησιού και παιδιά φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή στην καρδιά του χειμώνα και άκουσε τα κάλαντα και τις μαντινάδες από τους κατοίκους. «Είναι μεγάλη χαρά και το 'χουμε τιμή μας, γιατί ήρθε ο Πρωθυπουργός στο ηρωικό νησί μας» ανέφεραν. «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνησή μου που σήμερα ανήμερα Χριστούγεννα βρίσκομαι μαζί σας στην ηρωική, στην μαρτυρική, στην ακριτική Κάσο» απάντησε ο πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό.

Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε μαζί με τους κατοίκους του νησιού τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, και αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα της Κάσου. Στη συνέχεια περπάτησε στα γραφικά σοκάκια και δοκίμασε παραδοσιακά εδέσματα.

Σημαντικότατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά το 2020

Μιλώντας στους κατοίκους της Κάσου για το κόστος ζωής στα μικρά νησιά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι για να φτάσει ένα προϊόν από την Αθήνα στην Κάσο εκ των πραγμάτων θα επιβαρυνθεί με μεταφορικό κόστος το οποίο θα αυξήσει τελικά την τιμή του και αυτό είναι άδικο για αυτούς οι οποίοι επιλέγουν, κόντρα στις συνθήκες και αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες τού να ζει κανείς σε ένα ακριτικό νησί, να παραμένουν εδώ στην Κάσο. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και μπορώ να σας πω από σήμερα ότι στα πλαίσια της νέας πολιτικής μας για τον φόρο που αφορά την ακίνητη περιουσία, για τον ΕΝΦΙΑ, για το 2020 θα υπάρχει ειδική πρόνοια με σημαντικότατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για να σας προσφέρουμε μια μικρή πρόσθετη ανακούφιση ως προς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των ίσων ευκαιριών: «Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα τα οποία οι προηγούμενοι δεν έλυσαν και θα κριθούμε και εμείς τελικά ως κυβέρνηση από την αποτελεσματικότητά μας στο να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι για τον έναν και μοναδικό μαθητή της Γ' Λυκείου, ο οποίος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το μάθημα της πληροφορικής, ότι, ναι, και για ένα παιδί στην ακριτική Κάσο πρέπει να υπάρχει καθηγητής Πληροφορικής. Και δεσμεύομαι, θα βρω τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα γιατί στον πυρήνα της άποψή μας για το πώς πρέπει να διοικείται η χώρα και για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένη η ελληνική κοινωνία κρύβεται η έννοια των ίσων ευκαιριών. Θέλω το παιδί το οποίο μεγαλώνει στην Κάσο, εδώ, ο μικρός Μηνάς που πάει στην πρώτη δημοτικού, θέλω να ξέρει καθώς θα μεγαλώνει στην Κάσο ότι έχει ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες να διαπρέψει στη ζωή του με ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη».

Ενόψει της νέας χρονιάς και της νέας δεκαετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας σε όλους τους Έλληνες: «Σε λίγες μέρες από τώρα θα ξεκινήσει η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Η προηγούμενη δεκαετία δεν ήταν μια καλή δεκαετία για τη χώρα μας. Από το 2010 όταν μπήκαμε στην κρίση μέχρι και σήμερα γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, πόνεσαν, υπέφεραν, πολλά νέα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Όμως θέλω να κρατήσετε την αισιόδοξη πλευρά αυτής της ιστορίας. Αντέξαμε κόντρα στις προβλέψεις διαφόρων. Αντέξαμε, σταθήκαμε στα πόδια μας, παραμείναμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και είμαστε τώρα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία».

«Πρώτο μας μέλημα ως κυβέρνηση -δεν το έχουμε κρύψει- είναι να ανατάξουμε την οικονομία και να ξαναμπούμε σε μία γενναία ανάπτυξη η οποία θα μπορέσει να δημιουργήσει πάνω απ΄ όλα πολλές και καλές θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα. Μιλάμε για ανάπτυξη για όλους, και μιλάμε και για ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη παντού σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει γωνιά της Ελλάδος, δεν μπορεί να υπάρχει νησί της Ελλάδος, δεν μπορεί να υπάρχει ορεινό χωριό της Ελλάδος, το οποίο να μην αισθάνεται ότι πρέπει να γίνει συμμέτοχο σε αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική. Θέλω λοιπόν κλείνοντας να σας μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας: Θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην Κάσο οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ