Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Παραλήρημα Ερντογάν κατά της κυβέρνησης - Παραλήρημα Τσίπρα κατά της κυβέρνησης



Μόνο συνεννοημένους μπορείς να τους πεις Ερντογάν - Τσίπρα, που ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, με καθεστωτική νοοτροπία βάλουν κατά της επιτυχημένης κυβέρνησης Μητσοτάκη, μήπως κερδίσουν κάτι.

Αφού πάλιωσε η υπόθεση Ανδρουλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα βλέπει ότι δεν κερδίζει, στριμωγμένος γιατί καθημερινά τον καταγγέλουν στελέχη του ότι τους παρακολουθούσε, και με τον φόβο ότι οι αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχε στήσει θα είναι περισσότερες, αμόλησε τον Σπίρτζη να κάνει και αυτός το θύμα όπως ο Ανδρουλάκης.

Με συνταγή λοιπόν Ανδρουλάκη κάνε το θύμα μήπως και κερδίσεις τίποτα, ο Τσίπρας φτιάχνει νέο αφήγημα για το σήριαλ των παρακολουθήσεων που δεν ενδιαφέρει τους πολίτες.

Το νέο αφήγημα με το "θύμα" Σπίρτζη θα παίξει στα επόμενα επεισόδια του φαιδρού σήριαλ ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα.

Νομίζοντας μάλιστα ότι θα επισκιάσει την ομιλία και την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, αμόλησε τον Σπίρτζη να κάνει το θύμα σήμερα Παρασκευή.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ζητά σήμερα ο φαιδρός ηγέτης των παρακολουθήσεων στελεχών του, Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα μετά την καταγγελία του κ. Χρήστου Σπίρτζη ότι έγινε απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ο Τσίπρας ζητά να κληθούν για ακρόαση ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εισαγγελέας – εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το «παγόβουνο» των υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού μόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση», και ξεχνώντας ότι οι καταγγελίες σε βάρος του και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ απο τα ίδια του τα στελέχη που τους παρακολουθούσε είναι καταιγιστικές!!



ΒΛΑΚΑΣ έκοβε βόλτα στην ειδική διαδρομή και παραλίγο να σκοτωθεί

 



Παραλίγο ατύχημα σε μια από τις ειδικές του EKO Ράλλυ Ακρόπολις, με έναν ΒΛΑΚΑ θεατή να «κόβει» βόλτες με τα πόδια μέσα στην πίστα, να ζητά τον λόγο και να σώζεται στο... τσακ!

Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος ασφαλείας, φώναζε στον ΒΛΑΚΑ έξαλλος, ενώ πολλοί παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν ειρωνικά και έλεγαν «μπράβο» στον άνδρα που «σοφά» επέλεξε να κόβει βόλτες μέσα στην ειδική διαδρομή. 

Ο ΒΛΑΚΑΣ πάντως δεν έδειξε να καταλαβαίνει το λάθος του και μάλιστα είπε προς τον υπάλληλο, «δεν είναι δικός σου ο δρόμος φίλε, το βουνό δεν είναι δικό σου». Φεύγοντας μάλιστα,  πέρασε από δίπλα του ένα αυτοκίνητο που λίγο έλλειψε να τον παρασύρει.

Δείτε το βίντεο με τον ΒΛΑΚΑ:



Αθλιότητα μαθήτριας ΚΤΗΝΟΥΣ στην Κρήτη που κλώτσησε γάτα

 


Οργή προκαλεί βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και καταγράφει ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης ζώου, με θύμα αυτή τη φορά ένα άτυχο γατάκι στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, από ένα ΚΤΗΝΟΣ μαθήτρια, και με άθλιες φίλες της να γελάνε με την κακοποίηση του ζώου.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, μία κακοποιός κοπέλα βρίσκεται με συνένοχες φίλες της, δελεάζει με χάδια μία γάτα και στη συνέχεια την κλωτσάει, ενώ η παρέα της γελάει άθλια δείχνοντας την ποιότητα τους. 

Μάλιστα, κάποιος βιντεοσκόπησε την κακοποίηση, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.



Για την πράξη αυτή ενημερώθηκε Φιλοζωικό Σωματείο το οποίο κινήθηκε νομικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία ανηλίκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασανισμός ζώου αποτελεί κακούργημα και επιφέρει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη, τα χρήματα της ποινής φυσικά και θα πληρώσουν οι γονείς για παραμέληση ανηλίκου και την ποινή φυλάκισης γιατί είναι τυχερή επειδή είναι ανήλικη θα την υποστεί η ίδια για να μάθει συμπεριφορές!!!



Τσούνης: Η Ελλάδα είναι leader της ανάπτυξης στην Ευρώπη

 


«Η Ελλάδα, στέκεται στα πόδια της και οι καλύτερες μέρες, είναι μπροστά της», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτ Τσούνης, από το 2ο Thessaloniki Metropolita Summit.

Ο αμερικανός πρέσβης κ.Τσούνης τόνισε πως η χώρα που στην σκληρή κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχασε το 25% του ΑΕΠ και βίωσε μεγάλη ανεργία και σκληρά κοινωνικά προβλήματα, σήμερα με ρυθμούς ανάπτυξης 7,5%-8%, είναι ο «growth leader in Europe», η χώρα με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε επίσης στα εντυπωσιακά βήματα ανάπτυξης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού που γίνονται στην Ελλάδα, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά, ότι όταν στην Αμερική τα πιστοποιητικά και οι ενημερώσεις για τον covid είναι σε χαρτάκια, στην Ελλάδα το πιστοποιητικό covid όπως και η άδεια οδήγησης είναι , ψηφιακά, στο κινητό του.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε για την μεταρρυθμιστική ηγεσία που έχει χώρα, για τις εντυπωσιακές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην χώρα για να προσθέσει ότι αυτός είναι ο λόγος που έχουν έρθει στην Ελλάδα και επενδύουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Αναφέρθηκε και στην γεωστρατηγική συμμαχία των δύο χωρών, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα τον πιο σημαντικό τους σύμμαχο στην περιοχή. Η συμμαχία αυτή, γίνεται ολοένα στενότερη και για τις δύο πλευρές καθώς η Ελλάδα αποδεικνύεται αξιόπιστος σύμμαχος και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έκανε επίσης και αναφορά και στις κοινές δημοκρατικές παρακαταθήκες των δύο χωρών, κάτι που τις φέρνει ακόμη πιο κοντά, ενώ μίλησε για τις αρχές των Ελλήνων που τους έκαναν αμέσως να πάρουν το μέρος των Ουκρανών και να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.



Καραγκιοζιλίκι Τούρκου δημάρχου «Είμαι έτοιμος να ανατιναχθώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες»

 



Ακραίο παραλήρημα άθλιων Τούρκων, που δείχνουν στην διεθνή κοινότητα πόσο επικίνδυνοι είναι σαν λαός γενικότερα.

Γελοίος καραγκιόζης Τούρκος δήμαρχος της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως «αν ο Ερντογάν είναι έτοιμος, είμαι κι εγώ έτοιμος να γίνω καμικάζι, να ανατιναχθώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες».

Ο γελοίος καραγκιόζης δήμαρχος της κωμόπολης Μπόλου στην Τουρκία προέβη σε ένα αδιανόητο παραλήρημα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Δεν έβγαλες άχνα 20 χρόνια, να πάμε αύριο να ανέβουμε στα νησιά»

Ο εκλεγμένος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωστός για τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις του κατά των Σύρων προσφύγων και άλλων θεμάτων της τουρκικής επικαιρότητας, «απασφάλισε» λέγοντας:

«Αν ο Ερντογάν είναι έτοιμος, είμαι κι εγώ έτοιμος να γίνω καμικάζι, να ανατιναχθώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο τουρκικό νησί το 2017. Έψησαν χοιρινό κάτω από τη μύτη μας. Στο Αγαθονήσι. Δεν έβγαλες άχνα 20 χρόνια που ήσουν στην εξουσία και τώρα που πλησίασαν οι εκλογές είπες να παίξεις και λίγο με τον εθνικισμό. Τώρα λέει θα πάει μια νύχτα ξαφνικά. Μα αυτοί ήρθαν μέρα μεσημέρι.

Ως Τούρκος εθνικιστής λέω να πάμε αύριο υπό τις διαταγές του αρχιστράτηγού μας Ερντογάν και να ανέβουμε στα νησιά. Όποιο καθήκον μου αναθέσει, θα είμαι έτοιμος να το φέρω εις πέρας. Θα το κάνει; Δεν νομίζω. Αν το κάνει θα χαρώ; Πολύ ευτυχισμένος θα γίνω», είπε ο Τούρκος δήμαρχος».




Κυβέρνηση για Σπίρτζη : Φτηνό θέαμα, κατά διαβολική σύμπτωση το θυμήθηκε πριν τη ΔΕΘ


Δέν γελάει, μόνο η κυβέρνηση, ο κάθε σοβαρός πολίτης της χώρας, και η διεθνή κοινότητα, γελάνε και τα κινητά τηλέφωνα με την φαιδρότητα που κινείται ο θίασος και παρακράτος παρακολουθήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές για τη χρονική συγκυρία αποκάλυψης του Χρ. Σπίρτζη ότι παρακολουθήθηκε από το Predator, που δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση και το κράτος, αφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κάνοντας λόγο για «φθηνό θέαμα» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό. Μάλιστα...» είπε ο κ. Οικονόμου μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Χρ. Σπίρτζη.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «το πρόβλημα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων έχει παρουσιαστεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλουμε συνολικά να βρούμε αποτελεσματικά αντίμετρα απέναντι σε αυτή την απειλή».

Σημείωσε ακόμη ότι «ο κ. Σπίρτζης καλώς έπραξε που κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και όποιος έχει αντίστοιχες υποψίες το ίδιο χρειάζεται να πράξει. Η Κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου και έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πολιτεία δεν προμηθεύτηκε και καμιά κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά. Αντιθέτως έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο και των συνολικότερων ενεργειών από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών, τα οποία λειτουργούν σε σειρά χωρών, παραβιάζοντας την αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών».

Για να καταλήξει ο Γ. Οικονόμου: «Σημαντική διευκρίνηση: η Κυβέρνηση επιδιώκει την ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του λειτουργούν με γνώμονα την επικοινωνία και το φτηνό θέαμα».




Αμόλησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σπίρτζη να μηνύσει αγνώστους για απόπειρα παρακολούθησης του

 



Την παρακολούθηση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη με το λογισμικό Predator καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του αφού δεν μπορεί κάτι άλλο να κρατάει ψηλά το θέμα, στο οποίο το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας παρακολουθούσε τα ίδια του τα στελέχη.

Κανονικά θα έπρεπε να πάει ο Σπίρτζης μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έπεσαν θύματα του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα.

Σύμφωνα τον ίδιο, στο κινητό του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν δύο ίχνη από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη το 2021 το Νοέμβριο, περίπου την ίδια περίοδο που είχε υποστεί την επίθεση και το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Και όλως περιέργως ο Σπίρτζης καθ΄υπόδειξη του αρχηγού των παρακολουθήσεων Αλέξη Τσίπρα, μετά απο ένα χρόνο και δύο ημέρες πρίν την ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είπε να το καταγγείλει, και μάλιστα είχε στο κινητό του τα μηνύματα κρατημένα και αποθηκευμένα.

Η μήνυση του δεν αφορά φυσικά το κράτος, γιατί απλά δεν έχει το σύστημα παρακολούθησης που επικαλείται ο Σπίρτζης, αλλά προφανώς κατά αγνώστων ιδιωτών.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μήνυμα με την ακόλουθη φράση: «Χρήστο σου έστειλα και στο άλλο». Ακολουθούσε λινκ από το blogspot_edolio5.com όπως και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Eν συνεχεία ο κ. Σπίρτζης έλαβε και άλλο SMS με τη φράση "Χρήστο, με το σημερινό θα τα χάσουν σίγουρα". Ακολουθούσε λινκ από την Εφημερίδα των Συντακτών για το θέμα των αποκαλύψεων για την ΕΥΠ.

Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης (τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας) επισκέφθηκαν το γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Για ποινικές ευθύνες μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: «Θα χρησιμοποιήσουμε όσα θεσμικά όπλα έχουμε» προφανώς βάζουν και τον εαυτό τους μέσα για τις παρακολουθήσεις Λαφαζάνη και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.




Ανδρουλάκης και ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν την ανάπτυξη ξεφτιλίζονται και την ζημιά την παθαίνει το ΠΑΣΟΚ

 



Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να ακούσει την βάση του ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει να κάνει την ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μεγάλη ζημιά στο κόμμα του που αρχίζει να τον απαξιώνει.

Ίσως η ανικανότητα του, ίσως η ενοχή του στις παρακολουθήσεις, ίσως το ότι τα έκανε σαν τα μούτρα του με την τακτική που ακολούθησε με τις παρακολουθήσεις και δεν μπορεί πλέοννα σταθεί μόνος τους στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ίσως όλα μαζί τον σπρώχνουν να κάνει αυτό που μπορεί καλά, την ουρά του Αλέξη Τσίπρα.

Και μιλάμε ότι κάνει την ουρά σε ένα απαξιωμένο, παθολογικά ψεύτη πολιτικό αρχηγό, που δεν διστάζει πουθενά, είναι χαρακτηρισμένος εντός και εκτός Ελλάδας για μεγάλος πολιτικός απατεώνας, με το πολιτικό του τέλος να είναι δεδομένο. 

Το πόσο ξεφτίλα γίνεται ο Ανδρουλάκης ακολουθώντας τον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα, είναι ο κοινός βηματισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που «συντονίστηκαν» για να επιτεθούν από κοινού στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, παραβλέποντας σκοπίμως τα πραγματικά στοιχεία που δείχνουν την οικονομία της χώρας να βαδίζει σωστά. 

Ανδρουλάκης και Τσίπρας, έκαναν αυτή την φαιδρή στρατηγική την ημέρα που η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης β’ τριμήνου 7,7%, αναθεώρησε το ρυθμό ανάπτυξης του α’ τριμήνου από το 7% στο 8% και όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι θα υπάρξει προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για όλο το 2022.

Οι πολίτες παρακολουθούν την σοβαρότητα της κυβέρνησης, και την γελοιότητα Ανδρουλάκη - Τσίπρα που με fake news αλοιώνουν την εικόνα της οικονομίας, λέγοντας ψέματα και εξαπατώντας τους πολίτες

Το πόσο εύκολα παρασύρεται ο Ανδρουλάκης ξεφτιλίζοντας το ΠΑΣΟΚ, φάνηκε και όταν  «συντονίστηκαν» με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην επίθεσή τους κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε τηλεοπτική εκπομπή είπε το αυτονόητο. Πως σύμφωνα με τον νόμο, όποιος παραβιάσει το απόρρητο αντιμετωπίζει ποινές.

Το επιτελείο του Ανδρουλάκη δεν μπήκε στον κόπο να ενημερωθεί ότι αυτό που είπε η Ντόρα Μπακογιάννη είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στο ποινικό κώδικα που ψήφισε νύχτα πριν φύγει από την κυβέρνηση το 2019 και είναι ο 4619/2019.


Με λίγα λόγια η ουρά Ανδρουλάκης, κινείται στο ότι ο Τσίπρας και αυτό στην βάση του ΠΑΣΟΚ, μετριέται σοβαρά και αρχίζουν οι παραιτήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Είναι δε αξιοσημείωτος ο συντονισμένος τρόπος με τον οποίο κινούνται εντός της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, όπου ο ένας στηρίζει τις προτάσεις του άλλου, π.χ. την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «πολυκομματικό» (και όχι πολιτικομματικό που ανέφερε η γραπτή δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου) προεδρείο της Εξεταστικής, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, καθώς δεν προβλέπεται.

Η φαιδρότητα και των δύο κομμάτων φάνηκε και στο ότι από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. απέρριψαν τα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο, που ανακοινώθηκαν χθες. Η Χαριλάου Τρικούπη ως ανεπαρκή και η Κουμουνδούρου επειδή όλα αυτά τα είχε σκεφτεί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόκανε…

Με λίγα λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η καταστροφή του ΠΑΣΟΚ, για τον Αλέξη Τσίπρα δεν λέμε γιατί είναι τελειωμένος πολιτικά και αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές.



Δένδιας : Τεράστια όξυνση της προκλητικότητας – Ευθεία απειλή για την ύπαρξη της πατρίδας μας

 


«Ζούμε τις τελευταίες μέρες μία τεράστια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και μία απίστευτη και απερίγραπτη ποιοτική αναβάθμιση που συνιστά ευθεία απειλή για την εδαφική ακεραιότητα για να μην πω για την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώπιον του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και άλλων πρώην Ευρωπαίων αξιωματούχων, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το PowerGame.

«Δεν είχαμε ακούσει ποτέ μέχρι τώρα οιονδήποτε να αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου», είπε ο κ. Δένδιας και ήταν ξεκάθαρος ως προς την απάντηση της ελληνικής πλευράς, λέγοντας: «Η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας δεν πτοείται από τις απειλές αυτές. Η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας απορρίπτουν τις απειλές αυτές και καλούμε τους συμμάχους, τους φίλους μας και τα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας».

Απευθυνόμενος στον κ. Ολάντ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «οι δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας είναι δεσμοί αιώνων” και “δεν ξεχνάμε τη βοήθεια που μας προσφέρατε». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «η Ελλάδα βασίζεται στη γαλλική βοήθεια, η Ελλάδα βασίζεται στη στρατηγική σχέση και στη συμμαχία που έχει με τη Γαλλική Δημοκρατία. Και θέλω να πω ξεκάθαρα και προς κάθε αποδέκτη ότι η απάντησή μας στις προκλήσεις που δεχόμαστε είναι μία απάντηση μιας σύγχρονης ισχυρής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, μια απάντηση που απορρίπτει τους αναθεωρητισμούς από οπουδήποτε και αν προέρχονται, μία απάντηση η οποία περιφρονεί νεοοθωμανικές αντιλήψεις και πρακτικές και προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό κοινό μέλλον με ομόνοια και αλληλεγγύη».

Η αλληλεγγύη και η ενότητα χρειάζονται και για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Η αλληλεγγύη και η ενότητα που διδάξατε κύριε πρόεδρε είναι στοιχεία που δυστυχώς χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη, ακόμη περισσότερο προκειμένου για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού που αναδύονται πάλι τον 21ο αιώνα. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε μία τεράστια δοκιμασία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και συνεχίζει να είναι μία τεράστια δοκιμασία. Όμως από αυτή τη δοκιμασία όπως και από τις άλλες κρίσεις, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βγαίνει ενισχυμένο».


Ε.Τ.



Ελαφρύ διάστρεμμα δεξιάς ποδοκνημικής υπέστη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

 



Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης γνωστοποίησε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέστη ελαφρύ διάστρεμμα δεξιάς ποδοκνημικής, επιβεβαιώνοντας τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προπονητή της Εθνικής Ανδρών, Δημήτρη Ιτούδη, μετά τη νίκη επί της Εσθονίας.

O παίκτης της Εθνικής μας τραυματίστηκε στο 24΄ της αναμέτρησης με την Εσθονία και δεν επέστρεψε στο παρκέ, δημιουργώντας ανησυχία στο «γαλανόλευκο στρατόπεδο», ενόψει της νοκ-άουτ αναμέτρησης στη φάση των «16», απέναντι στην Τσεχία (11/9).

Η ενημέρωση της ΕΟΚ:

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει υποστεί ελαφρύ διάστρεμμα δεξιάς ποδοκνημικής και παρακολουθείται από το ιατρικό επιτελείο για να υπάρχει διαρκής εκτίμηση της κατάστασης του».



Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16» στο Ευρωμπάσκετ 2022

 


Η Εθνική μας ομάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα να νικήσει και τους Εσθονούς με σκορ 90-69 και να κάνει το 5/5 στην φάση των ομίλων του Eurobasket. 

Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

Σάββατο 10/9


13:00 Γερμανία - Μαυροβούνιο

15:45 Ισπανία - Λιθουανία

19:00 Σλοβενία - Βέλγιο

21:45 Τουρκία - Γαλλία


Κυριακή 11/9


Ουκρανία - Πολωνία 13:00

Φινλανδία - Κροατία 15:45

Σερβία - Ιταλία 19:00

Ελλάδα - Τσεχία 21:45



Α' ΟΜΙΛΟΣ (Τιφλίδα)

1. Ισπανία 4-1 *

2. Τουρκία 3-2 *

3. Μαυροβούνιο 3-2 *

4. Βέλγιο 3-2 *

5. Βουλγαρία 1-4

6. Γεωργία 1-4



1η αγωνιστική (1/9)


Ισπανία - Βουλγαρία 114-87

Τουρκία - Μαυροβούνιο 72-68

Βέλγιο - Γεωργία 79-76


2η αγωνιστική (3/9)


Μαυροβούνιο - Βέλγιο 76-70

Βουλγαρία - Τουρκία 87-101

Γεωργία - Ισπανία 64-90


3η αγωνιστική (4/9)



Βουλγαρία - Μαυροβούνιο 81-91

Ισπανία - Βέλγιο 73-83

Τουρκία - Γεωργία 83-88


4η αγωνιστική (6/9)


Βέλγιο - Τουρκία 63-78

Μαυροβούνιο - Ισπανία 65-82

Γεωργία - Βουλγαρία 80-92


5η αγωνιστική (7/9)


Τουρκία - Ισπανία 69-72

Βουλγαρία - Βέλγιο 80-89

Γεωργία - Μαυροβούνιο 73-81


Β' ΟΜΙΛΟΣ (Κολωνία)

1. Σλοβενία 4-1 *

2. Γερμανία 4-1 *

3. Γαλλία 3-2 *

4. Λιθουανία 2-3 *

5. Βοσνία 2-3

6. Ουγγαρία 0-5



1η αγωνιστική (1/9)


Βοσνία - Ουγγαρία 95-85

Σλοβενία - Λιθουανία 92-85

Γαλλία - Γερμανία 63-76


2η αγωνιστική (3/9)


Γερμανία - Βοσνία 92-82

Λιθουανία - Γαλλία 73-77

Ουγγαρία - Σλοβενία 88-93


3η αγωνιστική (4/9)


Λιθουανία - Γερμανία 107-109

Σλοβενία - Βοσνία 93-97

Γαλλία - Ουγγαρία 78-74



4η αγωνιστική (6/9)


Βοσνία - Γαλλία 68-81

Ουγγαρία - Λιθουανία 64-87

Γερμανία - Σλοβενία 80-88


5η αγωνιστική (7/9)


Λιθουανία - Βοσνία 87-70

Γαλλία - Σλοβενία 82-88

Ουγγαρία - Γερμανία 71-106


Γ' ΟΜΙΛΟΣ (Μιλάνο)

1. Ελλάδα 5-0 *

2. Ουκρανία 3-2 *

3. Κροατία 3-2 *

4. Ιταλία 3-2 *

5. Εσθονία 1-4

6. Μεγάλη Βρετανία 0-5


1η αγωνιστική (2/9)


Ουκρανία - Μεγάλη Βρετανία 90-61

Κροατία - Ελλάδα 85-89

Ιταλία - Εσθονία 83-62


2η αγωνιστική (3/9)


Μεγάλη Βρετανία - Κροατία 65-86

Εσθονία - Ουκρανία 73-74

Ελλάδα - Ιταλία 85-81


3η αγωνιστική (5/9)


Κροατία - Εσθονία 73-70

Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 77-93

Ουκρανία - Ιταλία 84-73


4η αγωνιστική (6/9)


Εσθονία - Μεγάλη Βρετανία 94-62

Ελλάδα - Ουκρανία 99-79

Ιταλία - Κροατία 81-76


5η αγωνιστική (8/9)


Κροατία - Ουκρανία 90-85

Εσθονία - Ελλάδα 69-90

Μεγάλη Βρετανία - Ιταλία 56-90


Δ' ΟΜΙΛΟΣ (Πράγα)

1. Σερβία 5-0 *

2. Φινλανδία 3-2 *

3. Πολωνία 3-2 *

4. Τσεχία 2-3

5. Ισραήλ 2-3

6. Ολλανδία 0-5


1η αγωνιστική (2/9)


Ισραήλ - Φινλανδία 89-87

Πολωνία - Τσεχία 99-84

Σερβία - Ολλανδία 100-76


2η αγωνιστική (3/9)


Φινλανδία - Πολωνία 89-59

Τσεχία - Σερβία 68-81

Ολλανδία - Ισραήλ 67-74


3η αγωνιστική (5/9)


Πολωνία - Ισραήλ 85-76

Τσεχία - Ολλανδία 88-80

Σερβία - Φινλανδία 100-70


4η αγωνιστική (6/9)


Ολλανδία - Πολωνία 69-75

Φινλανδία - Τσεχία 98-88

Ισραήλ - Σερβία 78-89


5η αγωνιστική (8/9)


Φινλανδία - Ολλανδία 88-67

Τσεχία - Ισραήλ 88-77

Σερβία - Πολωνία 96-69



Νέα προβοκάτσια από την Τουρκία που δεν τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει!! Δήθεν 400 λαθρομετανάστες στον Έβρο

 



Μάλλον η ανθελληνική ξεφτίλα των προηγούμενων ημερών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερές οργανώσεις, που έπαιζαν το παιχνίδι της Τουρκίας, τους έγινε μάθημα και τώρα με κρύα καρδιά δεν έκαναν το χατήρι της Τουρκίας.

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, που τον έχουν πάρει χαμπάρι για την συμμαχία του με τον Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της χώρας, μαζεύτηκε αυτή την φορά.

Τέλος στο fake news με την παρουσία περίπου 400 μεταναστών σε νησίδα του Έβρου έβαλε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τις έρευνες που πραγματοποίηθηκαν νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Έβρου.

«Έπειτα από ειδοποίηση της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε απογευματινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, που φέρονταν να βρίσκονται σε νησίδα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Την επιχείρηση πραγματοποίησε ομάδα 9 στελεχών, εκ των οποίων 2 του Ερυθρού Σταυρού και ένας από τον Frontex, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών δεν εντοπίστηκαν παράτυποι μετανάστες στην εν λόγω νησίδα» αναφέρει συγκεκριμένα  η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Δήλωση για την εξέλιξη της αστυνομικής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, από την Κατερίνη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο οποίος είπε:

«Υπήρξε τουρκική νόταμ στο Καπετάν Αντρέεβο πριν από ελάχιστες ώρες με την οποία οι γείτονές μας εμφάνιζαν ότι σε νησίδα με συντεταγμένες που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν παράτυποι μετανάστες, ζητώντας να προχωρήσουμε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η Αστυνομία προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας μετανάστης εκεί».

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ψευδείς πληροφορίες που μεταφέρθηκαν από τις τουρκικές αρχές. 

Συγκεκριμένα, ανέφεραν  ότι πιθανώς να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους γνωστούς τακτικισμούς της Τουρκίας, οι οποίοι, ως συνήθως, εδράζονται πάνω στην απελπισία δυστυχισμένων ανθρώπων.

«Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άμεση και εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, διενεργούμενη στο πλαίσιο του σχεδίου «Ακρίτας»:

Στις ασύμμετρες απειλές απαντάμε με την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 

Στην προκλητικότητα απαντάμε με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου απαντάμε με τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» ανέφεραν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.



ΕΣΠΑ 2021-2027: Οκτώ ακόμα περιφερειακά προγράμματα εκκρίθηκαν από την Κομισιόν

 



Οκτώ ακόμη περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 έλαβαν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προγράμματα, που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 639,1 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» 1 δισ. 440 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 394,1 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα «Ήπειρος» 426 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 553,9 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 628,4 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 410,1 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» 287,6 εκατ. ευρώ»

Υπενθυμίζουμε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα, που έχουν πλέον λάβει έγκριση στο σύνολό τους, είναι αυξημένοι κατά 2,2 δισεκ. ευρώ (από 5,9 δισεκ. ευρώ σε 8,1 δισεκ. ευρώ).




Ενεργοποιούνται οι Ατομικοί Λογαριασμοί Δεξιοτήτων για επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων

 


Νέο εργαλείο με σημαντικό οικονομικό όφελος για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους αποκτούν πλέον άνεργοι και εργαζόμενοι. Πρόκειται για τον Ατομικό Λογαριασμό Δεξιοτήτων που θεσπίστηκε με το νόμο 4921/2022 «Δουλειές ξανά».

Ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων θα αποτελεί ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια κάθε πολίτη, για την καταγραφή τόσο των υφιστάμενων δεξιοτήτων του όσο και εκείνων που θα αποκτά εφεξής από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στα οποία θα συμμετέχει.

Ήδη, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίστηκε ότι η αξία των δικαιωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που θα χορηγηθούν μέσω των Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων στους δικαιούχους ανέργους και εργαζόμενους, θα είναι 1.500 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ αναλύεται σε:

1.100 ευρώ που είναι το σταθερό ποσό το οποίο παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων.

έως 400 ευρώ που είναι το μεταβλητό ποσό το οποίο θα χορηγείται με βάση κοινωνικά κριτήρια (φύλο, ηλικία, ειδικές ομάδες) και αντίστοιχους συντελεστές στάθμισης που έχουν καθοριστεί.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των Α.Λ.ΔΕ., ο δικαιούχος οφείλει να εξαργυρώσει τις χρηματικές/ πιστωτικές του μονάδες αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και κατάρτισης ή/και πιστοποίησης από παρόχους που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Δ.ΥΠ.Α. εντός 6 μηνών από την πίστωση του Α.Λ.ΔΕ. του.



Κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

 



Το νέο πλαίσιο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι βασικές δράσεις είναι τρεις: 


Προώθηση άμεσων μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στον δημόσιο τομέα κατά 30% μέχρι το 2030.

Δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης στο δημόσιο μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.

Θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο προβλέπονται συγκεκριμένα:


Για τα Κτίρια του Δημοσίου Τομέα: Οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων τους πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο, κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού, σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας του συνόλου των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Είναι μία υποχρέωση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Επιβάλλεται ακόμη συντήρηση των κλιματιστικών, των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του δημοσίου και ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας τους, με ορθολογική χρήση. Να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στο χώρο εργασίας και να μην παραβλέπεται η απενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μεριμνούν για το κλείσιμο των προσωπικών υπολογιστών, φώτων, συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται. Ο ενεργειακός υπεύθυνος του κτιρίου μπορεί να ορίσει σε κάθε χώρο έναν υπάλληλο που θα φεύγει τελευταίος και θα ελέγχει αν όλες οι συσκευές έχουν κλείσει. Προτείνεται, επίσης, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογης σημασίας είναι η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται (π.χ. στόρια, κουρτίνες), που θα περιορίσουν την υπερβολική ζέστη που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι.

Σχετικά με τον Οδοφωτισμό πόλεων: Προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και του καλλωπιστικού και  διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35 - 50%.

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης: Στηρίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων. Για παράδειγμα με την τοποθέτηση inverter, δεδοµένου ότι το 1/3 περίπου των δαπανών τους οφείλεται στη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

Σημειώνεται ότι τη επόμενη Δευτέρα, ξεκινάει και η πλατφόρμα για την έναρξη του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 2.500.000 τ.μ κτιρίων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Κίνητρα και αντικίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο:


Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά την ΚΥΑ περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Πρακτικά αυτό θα συμβαίνει, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις παράληψης διορισμού διοικητικών και ενεργειακών υπευθύνων, αλλά και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τους διορισθέντες.

Για τους Δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.

Για αξιόλογο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες προβλέπεται από φέτος ένα σύστημα μπόνους προς τους υπαλλήλους τους που επιτυγχάνουν τους στόχους. Θα προστεθεί ο στόχος εξοικονόμησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, για να θεωρηθεί ότι υλοποιείται πλήρως η στοχοθεσία. Αλλιώς, το μπόνους δεν θα υπάρχει. Το μπόνους λαμβάνουν οι υπάλληλοι, αλλά και οι διοικήσεις των υπηρεσιών.

Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% στην εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό τους του επόμενου έτους. Η βασική προϋπόθεση σε σχέση με αυτή τη στοχοθεσία, είναι να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του φορέα. 

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συστηματοποίησης της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο θα αναπτυχθούν επιπρόσθετες δράσεις, που θα βοηθήσουν στην άμεση επίτευξη των στόχων μείωσης της κατανάλωσης. Βασικό εργαλείο θα είναι ομάδες (task force), με ειδικούς ενεργειακούς αναλυτές. Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν δράσεις όπως:

Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τόσο των ενεργειακών υπευθύνων ανά κτίριο όσο και των εργαζομένων

Ενεργειακός έλεγχος ανά κτίριο και εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας για τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας

Διαμόρφωση και εφαρμογή, πιλοτικά αρχικά, εξειδικευμένων ανά κτίριο διαδικασιών λειτουργίας

Έλεγχος κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξη των ενεργειακών υπευθύνων στη διερεύνηση δυνατοτήτων μείωσης κόστους

Έλεγχος εφαρμογής των δράσεων μείωσης κόστους και συνεχής βελτίωση/προσαρμογή



ΙΙσχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το β' τρίμηνο 2022


 

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη καταγράφηκε και το β' τρίμηνο εφέτος στην ελληνική οικονομία, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% να βασίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του α' τριμήνου σε 8% από 7% της πρώτης εκτίμησης. Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% σε ετήσια βάση προήλθε από τις μεταβολές των εξής μεγεθών:


Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 11% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 0,8%).

Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%).

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%).

Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter:


«Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας και πάλι τις προσδοκίες.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους».