Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Το κλουβί με τις τρελές η Μονή Αββακούμ βρέθηκαν προφυλακτικά, λιπαντικά τζελ και άλλα... τεκμήρια


 

Οι ανακρίσεις για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ στο χωριό Φτερικούδι της Κύπρου, έχουν παρασκήνιο και μάλιστα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, και προκύπτει ότι αυτό δεν ήταν μοναστήρι αλλά το κλουβί με τις τρελές!!!!

Σύμφωνα με το protothema.gr, αξιόπιστες αστυνομικές πηγές που μίλησαν στην ιστοσελίδα Cyprus Times, ανέφεραν πως έχουν γίνει παρεμβάσεις προς τους δύο αστυνομικούς, οι οποίοι στις 5 Μαρτίου βρισκόντουσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία στο μοναστήρι στο Φτερικούδι, να γίνουν «αφαιρετικοί» στις καταθέσεις τους προς τους δύο ποινικούς ανακριτές που διόρισε ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης. Οι ανακριτές είναι ο ανώτερος δικηγόρος της του κράτους Νίνος Κέκκος και ο Δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου, ο οποίος επίσης έχει θητεύσει στο παρελθόν στη Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Cyprus Times, οι δύο αστυνομικοί προσεγγίστηκαν ώστε να παραλείψουν στις καταθέσεις τους, κάποιες «λεπτομέρειες», όπως για παράδειγμα ο εντοπισμός προφυλακτικών και λιπαντικών σκευασμάτων (τζελ) στα κελιά των μοναχών.

Τα συγκεκριμένα τεκμήρια παραλήφθηκαν από τους ανθρώπους που είχαν σταλεί από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και είναι άγνωστο αν έχουν τεθεί υπόψη της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξετάζει και καταγγελίες για σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των μοναχών.

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος (εν αργία Ηγούμενος της Μονής), γνωρίζοντας πως αυτά τα «τεκμήρια» δόθηκαν στον Μητροπολίτη Ησαΐα, επιχείρησε με πρόσφατη ανάρτηση – απολογία στο Facebook να προλάβει τα όσα θα αποκαλύπτονταν. Στην ανάρτηση ανέφερε: «Ουδέποτε ήλθαμε σε πράξεις ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ μας ή επιδιώξαμε να έλθουμε με άλλα άτομα ή πιστούς. Για φράσεις όμως της καθημερινότητας, που ακούγονται σε δημοσιευμένα στιγμιότυπα και που επαναλαμβάνουμε, ότι παράνομα καταγράφηκαν, απολογούμαστε και ζητούμε τη συγχώρεση σας, στο μέτρο που κρίνετε, ότι αυτές δεν έπρεπε να ακουσθούν από χείλη μοναχών. Είμαστε όμως άνθρωποι, που φέρουν ένα βαρύ φορτίο, με το οποίο παλεύουν κάθε μέρα. Τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, που άλλοτε τις νικούμε και άλλοτε μας νικούν. Και είναι, επαναλαμβάνουμε, ανθρώπινο, η καθημερινή συνύπαρξη μας να δημιουργεί οικειότητα, εμπιστοσύνη και εγγύτητα μεταξύ μας, που κάποιες φορές εξωτερικεύεται μέσα και από – εν τινι μέτρω για πολλούς – ‘τολμηρούς’ αστεϊσμούς, χωρίς όμως καμία περαιτέρω συνέπεια ή υπονοούμενη συνέπεια».

Ένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον «διάλογο» μεταξύ ενδιαφερομένων και των δύο αστυνομικών είναι η μη καταγραφή υπερωριών για την 5η Μαρτίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί δεν δέχονται να αποσύρουν την απαίτηση τους για πληρωμή υπερωριών. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να συμβεί καθώς θα έπρεπε να γίνει παρέμβαση στα συστήματα της Αστυνομίας, όπου είναι καταγεγραμμένες οι υπερωρίες, αφού οι αστυνομικοί είχαν μεταβεί στο Φτερικούδι με οδηγίες της ηγεσίας, μετά από την παράκληση του Μητροπολίτη Ησαΐα.

Αυτό που επισήμως έχει δηλωθεί είναι ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού είχε ζητήσει από την αστυνομία συνοδεία για ένα φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο θα παραλάμβανε από τη Μονή Αββακούμ κάποια αντικείμενα αξίας για να τα μεταφέρει στη Μητρόπολη.

Ωστόσο, οι δύο αστυνομικοί φαίνεται πως δεν περιορίστηκαν στη συνοδεία αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν παρόντες και στις έρευνες που έγιναν από τους ανθρώπους που φορούσαν κουκούλες. Αυτό μένει να ξεκαθαριστεί από τους ανακριτές, μέσα από τις έρευνες και τις καταθέσεις που λαμβάνουν.

Η τρίτη παράκληση προς τους δύο αστυνομικούς είναι, να παραλείψουν να αναφέρουν στις καταθέσεις τους, ποιοι έκαναν τις «ανακρίσεις» των μοναχών που είχαν μεταφερθεί στη Μητρόπολη. Πέραν του Μητροπολίτη Ησαΐα, φαίνεται πως ακόμα δύο άτομα είχαν αναλάβει ρόλο εκκλησιαστικών ανακριτών. Πρόκειται για δύο εκ των θρονικών επιτρόπων οι οποίοι στις 5 Μαρτίου βρίσκονταν στη Μητρόπολη. Επί τους παρόντος εικάζεται και μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, ότι στην επιχείρηση στο μοναστήρι μετείχαν και άλλοι εν ενεργεία και πρώην αστυνομικοί αλλά και πρόσωπα τα οποία εργοδοτούνται από πρόσωπο που έχει απασχολήσει αρκετές φορές την αστυνομία για παράνομη δραστηριότητα.

Κατά την διάρκεια εκείνων των ανακρίσεων προέκυψαν παραδοχές από κάποιους Μοναχούς, τις οποίες απέσυραν στη συνέχεια αποδίδοντας τες σε εκφοβισμό, απειλές και πιέσεις.

Στις παραδοχές αναφέρθηκε και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος στην ανάρτηση του αναφέροντας: «Υποχρεωθήκαμε με αφόρητη πίεση και απάνθρωπη συμπεριφορά σε ομολογία πράξεων, που ουδέποτε κάναμε»,

Αρχικώς, οι μοναχοί, διά των δικηγόρων τους, επιχείρησαν να εξηγήσουν τα όσα έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας της Μονής, λέγοντας πως υπήρξε μοντάζ και παραποίηση. Ωστόσο, γνωρίζοντας πως το μοντάζ αν είχε υπάρξει, θα μπορούσε να αποδειχθεί, άλλαξαν τακτική και εγκατέλειψαν τον ισχυρισμό, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι τα βίντεο είναι αυθεντικά και πραγματικά.

Στην ανάρτηση του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου αναφέρεται: «Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι όλα τα ‘στοιχεία’, επί των οποίων επιχειρείται να στηριχθεί η θεμελίωση των αδίκων κατηγοριών εναντίον εμού και των αδελφών της Μονής μας, είναι παράνομα και προήλθαν από μη νόμιμη καταγραφή του ιδιωτικού βίου και των ιδιωτικών συνομιλιών όλων ημών, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε. Παρ’ όλα αυτά, και μην παραγνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα έχετε δεί στιγμιότυπα από τον τρόπο ζωής μας και έχετε ακούσει ιδιωτικές συνομιλίες μας, αν και τονίζουμε, ότι η καταγραφή τους και η δημοσιοποίηση τους έγινε παράνομα, σας οφείλουμε – για όσα εν γένει έχετε δει και έχετε ακούσει για μας – μία εξήγηση από καρδιάς. Σας την οφείλουμε, για την αγάπη και την στήριξη που μέχρι σήμερα μας προσφέρατε».



Αστυνομικός ο νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά


 

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (16.04.24) στο Πασαλιμάνι, καθώς ένα άτομο έχασε τη ζωή του από την κατάρρευση κτιρίου ενώ εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο νεκρός είναι 31 ετών, ο οποίος υπηρετούσε ως ειδικός φρουρός στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής.  

Τη στιγμή της κατάρρευσης εκτελούσε εργασίες, προσπάθησε να πηδήξει σε ένα φορτηγό, για να σωθεί και στον πλάκωσε το κτίριο. Κατά πληροφορίες πρόκειται για το άτομο που είχε εγκλωβιστεί σε φορτηγό από τα μπάζα που έπεσαν από την κατάρρευση.




Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί επτά προσαγωγές ατόμων, πέντε εργαζομένων, του εργολάβου και του οδηγού του φορτηγού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά στο κτήριο βρίσκονταν εννέα εργάτες την ώρα της κατάρρευσης με τους τρεις εξ αυτών να τραυματίζονται ελαφρά από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση.

Σύμφωνα με την κάτοικο, ο άτυχος αστυνομικός «πήδηξε από το κτήριο στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα που έπεφταν».

«Ακούσαμε έναν θόρυβο, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έγινε, νόμιζα ότι ήταν μπάζα που έπεφταν από σωλήνα. Είδα τη σκόνη. Από τις φωνές των ανθρώπων που έλεγαν "καλέστε την αστυνομία" αντιλήφθηκα τι συμβαίνει» είπε ο κάτοικος της περιοχής.

«Όταν καταλάγιασε η σκόνη και βγήκαμε στο μπαλκόνι είδαμε ότι ηταν πολύ σοκαρισμένοι οι εργάτες. Πυροσβεστική, αστυνομία ήρθαν πολύ γρήγορα για να βοηθήσουν. Αυτό που είπαν είναι ότι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα. Ήταν μεγάλη η προσπάθεια να τον βγάλουν, παλεύανε πολύ ώρα» κατέληξε.



7.169 τροχονομικοί έλεγχοι και 3.214 παραβάσεις το τελευταίο τριήμερο σε στοχευμένες δράσεις παράλληλα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

 



-7.169- τροχονομικοί έλεγχοι και -3.214- παραβάσεις το τελευταίο τριήμερο σε στοχευμένες δράσεις παράλληλα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι στοχευμένοι έλεγχοι των Διευθύνσεων Τροχαίας σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις οποίες παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικών και επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Ειδικότερα, στην Αττική, το τελευταίο τριήμερο (12-14 Απριλίου 2024), κλιμάκια της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς των τοπικών Τμημάτων Τροχαίας, πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους αλλά και λοιπές επικίνδυνες παραβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν -6.886- τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν –3.144- παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:


-1.076- για παράνομη στάθμευση,

-400- για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

-291- για υπερβολική ταχύτητα,

-273- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

-232- για παραβίαση σηματοδότη,

-182- για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, εκ των οποίων -10- πλημμεληματικού χαρακτήρα,

-164- για χρήση κινητού τηλεφώνου,

-155- για ταχογράφο- ωράριο εργασίας,

-91- για παραβάσεις ΚΤΕΟ,

-83- για παραβίαση του Δακτυλίου,

-63- για αντικανονικούς ελιγμούς,

-62- για κίνηση σε Λεωφορειόδρομο,

-60- για ανασφάλιστα οχήματα και

-12- για παραβάσεις φορτηγών οχημάτων.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν -447- ζεύγη πινακίδων, -474- άδειες κυκλοφορίας, -616- άδειες ικανότητας οδήγησης, ακινητοποιήθηκαν -360- και μεταφέρθηκαν -39- οχήματα.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκη, απέτρεψαν το βράδυ της Παρασκευής (12-04-2024) συνάντηση οδηγών σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου, όπου θα προχωρούσαν σε επίδειξη ικανοτήτων (χειρόφρενο, πλαγιολισθήσεις κ.α.) με «πειραγμένα» οχήματα (εξατμίσεις, ηχοσυστήματα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν -283- οχήματα και βεβαιώθηκαν -70- παραβάσεις, από τις οποίες:


-14- για θορύβους,

-9- για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

-8- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης –

-5- για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

-5- για δυσδιάκριτες πινακίδες,

-3- για φιμέ τζάμια,

-1- για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.,

-1- για ληγμένη άδεια,

-1- για σύνεση και προσοχή και

-23- λοιπές παραβάσεις.

Επίσης, αφαιρέθηκαν -16- άδειες κυκλοφορίας, -10- άδειες ικανότητας οδήγησης και ακινητοποιήθηκαν -34- οχήματα.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.





Κολομβία: Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος μέσα σε εμπορικό κατάστημα μπροστά σε μάρτυρες


 


Κολομβιανός δημοσιογράφος, ο οποίος ερευνούσε κυρίως υποθέσεις διαφθοράς, δολοφονήθηκε την Κυριακή σε πόλη της βορειοανατολικής Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου συνολικά διαπράχθηκαν τουλάχιστον εννιά φόνοι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Ο Χάιμε Βάσκες, 54 ετών, ήταν δημοσιογράφος, δικηγόρος και αγωνιστής γνωστός επειδή «αποκάλυπτε τη διαφθορά» στην περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Γουστάβο Πέτρο, μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο πρόεδρος Πέτρο έδωσε εντολή να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για να συλληφθούν οι δράστες.

Στοιχεία και βίντεο κυκλωμάτων παρακολούθησης που δημοσιοποίησαν κολομβιανά ΜΜΕ πιστοποιούν πως ο Χάιμε Βάσκες δολοφονήθηκε την Κυριακή, μέσα σε εμπορικό κατάστημα στην Κούκουτα, μπροστά σε τουλάχιστον δέκα μάρτυρες.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να εξεταστεί και το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου, που φέρονται να πείραξαν «δημόσιοι λειτουργοί μετά τον θάνατό του», πρόσθεσε ο κ. Πέτρο.

Συγγενείς του εκλιπόντος επιβεβαίωσαν πως ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα WhatsApp χρησιμοποιήθηκε μετά το έγκλημα.

Ο θανών ήταν «αφοσιωμένος» στην «έρευνα και στην ανάδειξη στον δημόσιο διάλογο ζητημάτων για τα οποία πολλοί προτιμούν να μη μιλούν», υπογράμμισε χθες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό δίκτυο εθνικής εμβέλειας ο Τζόναθαν Μοχίκα, φίλος του Χάιμε Βάσκες.

Μέσω Facebook, ο δημοσιογράφος έκανε εκπομπές στις οποίες αποκάλυπτε παρανομίες σε δημόσιες συμβάσεις και καταχρήσεις εξουσίας των τοπικών αρχών.

«Δεχόταν μόνιμα απειλές» εξαιτίας των αποκαλύψεών του, τόνισε ο κ. Μοχίκα.

Το κολομβιανό ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου (FLIP) καταδίκασε τον φόνο και ζήτησε «ταχεία και σε βάθος έρευνα».

«Η δουλειά του Χάιμε Βάσκες, που αποκάλυπτε παρατυπίες σε δημόσιες συμβάσεις και ενέργειες διαφθοράς, τον είχε κάνει πολύ γνωστό» στους πολίτες, τόνισε ακόμη το ίδρυμα αυτό, που καταμετρά 167 δολοφονίες δημοσιογράφων από το 2006.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του FLIP, 163 δημοσιογράφοι έκαναν γνωστό πως δέχθηκαν απειλές το 2023.

Προχθές Κυριακή η γενική εισαγγελία της Κολομβίας ανέφερε μέσω X ότι ο δράστης της δολοφονίας, αφού πυροβόλησε επανειλημμένα τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή, «διέφυγε με μοτοσικλέτα».

Το Σάββατο, άλλοι τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε εμπορικό κατάστημα στην ίδια πόλη, την Κούκουτα. Ενώ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας διαπράχθηκαν συνολικά εννέα φόνοι.

Στη συγκεκριμένη περιοχή δρουν πολλές και διάφορες συμμορίες και ένοπλες οργανώσεις — ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, η οργάνωση ανταρτών ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές), καθώς και διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα.




1.046 συλλήψεις και 17.744 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ.


 

1.046 συλλήψεις και 17.744 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τελευταίο τριήμερο σε επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την επικράτεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας

Συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο τριήμερο, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά – 82.778 – άτομα και -61.788- οχήματα, ενώ

προσήχθησαν -2.907- άτομα,

συνελήφθησαν -1.046- άτομα για διάφορα αδικήματα,

βεβαιώθηκαν -17.744- παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και -88- για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας,

ακινητοποιήθηκαν -598- οχήματα, ενώ

κατασχέθηκαν -3-.

Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.



Η απαξίωση των αρχηγών της αντιπολίτευσης από τους πολίτες για την καταλληλότητα πρωθυπουργού προβληματίζει ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τις ηγεσίες τους


 



Η δημοσκόπηση της Prodata εκτός απο την υπεροχή της Νέα δημοκρατίας και την διαφορά 14,5% απο τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει το σημαντικό ότι δεν υπάρχει σήμερα πολιτικός αρχηγός εκτός απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που να μπορεί να εμπιστευτούν οι Έλληνες για πρωθυπουργό της χώρας.



Στο ερώτημα για τον ποιο πολιτικό εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό (33.5%) έναντι των αντιπάλων του, με τους Στ. Κασσελάκη και Κ. Βελόπουλο να ακολουθούν με μόλις 6%, και τον «ΚΑΝΕΝΑ», να είναι πρώτος με 40%.

Η κατάντια του Στέφανου Κασσελάκη να βρίσκεται στην ίδια θέση με τον επιστολογράφο του Ιησού Κυριάκο Βελόπουλο, δείχνει το έλλειμα ηγεσίας που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ με ένα ακατάλληλο influencer στο τιμόνι, και τους πολίτες να τον απαξιώνουν στην καταλληλότητα.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη που στην προτίμηση έχει μόλις 5%. Ο Ανδρουλάκης που είχε την ευκαιρία του να γίνει δεύτερο κόμμα, και την έχασε δείχνοντας την ακαταλληλότητα του για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, και είναι σίγουρο ότι μετά τις ευρωεκλογές θα μπεί θέμα ηγεσίας.



Για την άποψη που έχουν για τον κάθε πολιτικό ξεχωριστά, ο Κ. Μητσοτάκης έχει με διαφορά τη θετικότερη εικόνα, αφού το 33% λέει πως έχει θετική άποψη, με τον Δ. Κουτσούμπα να ακολουθεί με 27% και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου με 18%, μία μονάδα μπροστά από τον Κ. Βελόπουλο 17%, τον Ν. Ανδρουλάκη με 16%, τον Σ. Κασσελάκη με 14% κτλπ.





Ο Μιχάλης Μπλέτσας διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

 



Με εισήγηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας ορίζεται ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας.

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας:

  • Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και M.Sc.
  • Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
  • Είναι ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab και με την ιδιότητα του αυτή είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ασφάλεια όλης της ψηφιακής υποδομής που χρησιμοποιεί το εργαστήριο για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.
  • Είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους - μιας τεχνολογίας που στόχευε να βοηθήσει στο το πώς μορφώνονται τα παιδιά στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην OLPC, συνέβαλε στον βιομηχανικό σχεδιασμό, τα ηλεκτρονικά καθώς και το λογισμικό του laptop XO-1 της OLPC.
  • Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες.
  • Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής.
  • Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιρειών και μέλος ΔΣ ή σύμβουλος σε πολλές άλλες.


Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο

 



Στο Σύμφωνο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του κανονισμού Eurodac, ο κανονισμός για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Ακόμα ενσωματώνεται ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου, που θεσπίζει κοινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη-μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία. Εντάσσεται επίσης και ο κανονισμός για τη διαχείριση ασύλου και μετανάστευσης που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο νέος κανονισμός καθορίζει, άλλωστε, ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου.

Το Σύμφωνο θεσπίζει το πλαίσιο το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης, επιτρέποντας ευελιξία σε ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα, όσον αφορά την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου ή τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδηςδήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και σήμερα χαιρετίζουμε τη θετική της κατάληξη. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική μέρα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε ένα κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο κάποιοι προτιμούσαν τον διχασμό παρά τη συναίνεση. Αποδείξαμε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν ενωμένοι να τα καταφέρουν καλύτερα».



400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 303.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

 



Συνολικό ποσό 400 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την υλοποίηση των δράσεων της Προτεραιότητας 6 του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027, του πρώην ΤΕΒΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

  • Το πρόγραμμα αφορά σε 303.000 ωφελούμενους κατά μέσο όρο μηνιαίως, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κλπ.
  • Μετά την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη οργάνωση οι δράσεις θα υλοποιηθούν από τις 13 Περιφέρειες της χώρας με τον προϋπολογισμό των 400 εκατομμυρίων ευρώ να κατανέμεται ανά περιφέρεια βάσει του αριθμού των ωφελούμενων.
  • Εκτός από την παροχή τροφίμων και βασικών ειδών ανάγκης, μέσω των Περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν επίσης υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα), ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων (όπως συμβουλευτική για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας) υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών όπως πχ τα κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.


Άνοιξε η πλατφόρμα για το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

 



Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στο gov.gr για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με ποσό 50.000.000 ευρώ και αφορά ανακαινίσεις και επισκευές, σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις.

  • Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα θα τρέξει με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
  • Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
    • Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
    • Το ακίνητο να έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
    • Οι Δικαιούχοι να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€.
    • Το ακίνητο να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, να μην έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
    • Οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και να μην έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.


Πρόστιμα 206.500 ευρώ για απομιμητικά προϊόντα που πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές σε έξι επιχειρήσεις στην Κρήτη

 



Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα από στοχευμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) την περίοδο 8 έως 10 Απριλίου 2024. Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 23.897 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων.

Τα απομιμητικά προϊόντα έφεραν σήματα διεθνών οίκων και πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές, όπως τα γνήσια. Σημαντική ήταν η συνεργασία της ΔΙΜΕΑ με την ΕΛ.ΑΣ., την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Κρήτης (Ε.Λ.Υ.Τ.) και την Κινητή Ομάδα Ελέγχου Κρήτης (Κ.Ο.Ε.). 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε όλα τα επίπεδα. Όποιος αγνοεί την καταναλωτική νομοθεσία, τιμωρείται. Η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους ελέγχους σε όλη την ελληνική επικράτεια με σκοπό τον εντοπισμό εμπορικών παραβατικών συμπεριφορών και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Ανάπτυξης».



Ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις ύψους 870 εκατ. ευρώ το 2025


 

Ο βασικότερός στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τις μόνιμες παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: στον προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνεται μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση εισοδημάτων και μείωση φόρων συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ:

  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. Ευρώ και ακόμα κατά 0,5% το 2027.
  • η μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
  • η αύξηση των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
  • η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.


Τετραετία πολύ βαθιών τομών στο κράτος

 


Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου:

  • Αυτή η δεύτερη τετραετία είναι τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος. Αν η πρώτη τετραετία ήταν μία τετραετία όπου ουσιαστικά διορθώσαμε την πορεία της χώρας και αντιμετωπίσαμε κρίσεις, τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα.
  • Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της δεύτερης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε.