Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Οι πολίτες δεν πιστεύουν κανένα! Καμμένος:«Ποτέ δεν έγινε ο διάλογος που λέει ο Παπαγγελόπουλος ενώπιον Τσίπρα»



Φυσικά και κανένας για ακόμα μία φορά δεν έμαθε την αλήθεια και ξεφτιλίστηκε ο Πάνος Καμμένος!!


Ο Ελληνικός λαός δεν πιστεύει κανένα, δεν υπολογίζει κανένα και περιμένει η δικαιοσύνη να τιμωρήσει όσους έχουν εμπλοκή στο παρακράτος και το παραδικαστικό. Από την συνέντευξη Καμμένου φαίνεται τι βρώμα έχει κρατήσει ο ένας για τον άλλο έτοιμη να την εκτοξεύσει έτσι και κινδυνέψει με αποκαλύψεις.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος λέγοντας : «Επέλεξα εδώ και περίπου έναν χρόνο να αποσυρθώ από τα κοινά και τις δημόσιες εμφανίσεις. Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, διαφωνώντας στη Συμφωνία των Πρεσπών… επέλεξαν κάποιοι συγκεκριμένοι που θα τους κατονομάσω, και για συγκεκριμένους λόγους να θίξουν την τιμή και την υπόληψή μου μετά από ένα χρόνο. Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω δημόσια».

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι τον συκοφαντούν και την στήνουν εις βάρος του και επεσήμανε ότι θα αναρτήσει στο twitter φωτογραφίες και κάποια από τα στοιχεία που υπάρχουν δίνοντας μήνυμα σε πολλούς συντρόφους αποδέκτες. 

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος "έχει υποχρέωση να βγει και να ξεκαθαρίσει ότι αυτός ο διάλογος και η συνάντηση δεν έγιναν ποτέ". Συμπλήρωσε, δε, για τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του: "Μπορεί με τον Αλέξη Τσίπρα να διαφωνήσαμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποχώρησα από την κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας υπήρξε θεσμικός πρωθυπουργός, που δεν θα επέτρεπε να γίνουν τέτοιου είδους συζητήσεις, ούτε να υπάρχει τέτοιο ύφος".

Ακούστε την συνέντευξη τύπου και βγάλτε τα συμπεράσματα σας: 




MRB: Με 18,2% μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ





Με ποσοστό 18,2% προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφει  η εταιρεία MRB το μήνα Ιούνιο.


Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 40,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,9%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,6%ΚΚΕ με 5,2%, Ελληνική Λύση με 3,8%ΜέΡΑ 25 με 2,8%Χρυσή Αυγή με 1,5%.



«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 13,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%.


Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».


Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.



kyriakos_tsipras

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».


H δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.



dimotikotita_politikw

Στο ερώτημα «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».
Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι:  Ανεργία με 49,3%,  Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.

simantika_prblias
Η πανδημία του Covid -19 έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ζωή της χώρας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ως προς το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.

koronoios_sptemv



koronoios__
koronoios3
Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών»,  οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».




protothema.gr


Τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» βάζουν λουκέτο



Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» βάζουν λουκέτο έχοντας γονατίσει από οικονομικά προβλήματα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παλιά ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Με έδρα τα Σπάτα, το 85 ετών σχολείων φαίνεται ότι δεν θα χτυπήσει κουδούνι για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με γονείς μαθητών που μίλησαν στο in.gr, ειδοποιήθηκαν από το λογιστήρια ότι δεν θα μπορέσει το σχολείο να δεχθεί μαθητές. Μάλιστα επιστρέφουν τις προκαταβολές που είχαν δοθεί για τη χρονιά 2020-2021 ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να κλείσουν όλες τις υποθέσεις.

Οι δυσκολίες για το ιστορικό σχολείο είχαν φανεί εδώ και μερικά χρόνια καθώς τα υψηλά δάνεια για την κατασκευή του υπερσύγχρονου σχολείου στην περιοχή των Μεσογείων, έγιναν βρόχος για τους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί, εξυπηρετώντας προφανώς τον δανεισμό του. Μάλιστα μαζί με το δημοτικό σχολείο είχε περί τα 1.000 παιδιά τα οποία τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν νέο σχολείο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζηρίδης έχει ανοικτό δίαυλο με τρία ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να διοχετευτούν εκεί τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες όταν δεκάδες γονείς αρνούνταν να καταβάλουν τα δίδακτρα με πρόσχημα τον κοροναϊό και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ετσι η «μαύρη τρύπα» των χρεών μεγάλωσε με αποτέλεσμα την εξέλιξη που περιγράφουμε πιο πάνω.

Πολλά ακούγονται για το μέλλον του σχολείου καθώς τα κτίρια είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν και θα ενδιέφεραν πολλά σχολεία να τα αγοράσουν.

Ιστορία
1933

Ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης, ένας άνθρωπος με όραμα και διορατικότητα, ιδρύει έναν πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον Πειραιά, το «Λύκειον η Αθηνά».

1941

Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο Πειραιάς βομβαρδίζεται και τα σχολεία κλείνουν. Ο Γεώργιος Ζηρίδης ανοίγει εκ νέου το σχολείο στην Πλατεία Βικτωρίας.

1957

Tο σχολείο επεκτείνεται στη Βίλα Παληού στη Γ΄ Σεπτεμβρίου. Το σχολείο διακρίνεται για την ποιότητα και την προσφορά του στην παιδεία και κατακτά την εμπιστοσύνη της αθηναϊκής κοινωνίας.

1962

Το «Λύκειον η Αθηνά» μεταφέρεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και αποτελεί έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό οργανισμό που εμπνέει και ανοίγει νέους δρόμους στην παιδαγωγική γνώση.

1964

Γίνεται η αδελφοποίηση με το Αγγλικό Σχολείο «King Edward’s School».

1971

Η νεαρή κόρη του Γεωργίου Ζηρίδη, Κατερίνα Ζηρίδη, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του σχολείου. Δύο χρόνια αργότερα, ο Παναγιώτης Ζηρίδης, αδελφός της Κατερίνας Ζηρίδη, γίνεται και αυτός μέλος της διοικητικής ομάδας.

1983

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster της Γερμανίας.

1984

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το δημόσιο λύκειο «Ακρόπολις» της Λευκωσίας.

1994

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με την Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους..

1995

Δημιουργείται το Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης που ενσωματώνει τις νέες παιδαγωγικές τάσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ιδρύεται το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού (ΚΑΠ) με στόχο την αντιμετώπιση μαθησιακών, αναπτυξιακών και ψυχολογικών δυσκολιών των μαθητών.

1997

Ο Παναγιώτης Ζηρίδης έχει ήδη αποφασίσει να μην ακολουθήσει τη νέα πορεία του σχολείου.

1999

Η τρίτη γενιά της οικογένειας Ζηρίδη, Τζωρτζίνα και Μάνια Σπέντζου εισέρχεται δυναμικά στον εκπαιδευτικό οργανισμό μετά από πολυετείς σπουδές στην Αγγλία και την Αμερική στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Δημιουργείται το Τμήμα Μαθητικής Φροντίδας με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Καθιερώνεται ο Θεσμός των Υποτροφιών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να φοιτήσουν ως υπότροφοι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη πιστοποιούνται κατά ISO 9001. Είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός οργανισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος εγκαθιστά και εφαρμόζει συστήματα ποιότητας.

2000

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης.

Δημιουργείται το Τμήμα Φροντίδας Γονέων, το οποίο αποτελεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς

Εισάγεται στο σχολείο το πρόγραμμα εφαρμογής της Θεωρίας των Πολλαπλών Ευφυϊών από το Πανεπιστήμιο του Harvard, το οποίο ενθαρρύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.

2002

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη εγκαινιάζει στα Σπάτα ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών σχεδιασμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πάνω από 4000 προσκεκλημένων, τα εγκαίνια πραγματοποιεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

2003

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι το πρώτο σχολείο στην Ευρώπη που διακρίνεται για τη «Δέσμευση στην Αριστεία» (Committed to Excellence) από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Διοίκηση της Ποιότητας (European Foundation for Quality Management-EFQM).

2004

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη πιστοποιείται κατά ISO 14001 για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης του περιβάλλοντος. Δημιουργείται το πρόγραμμα «Τόποι Πολιτισμού» στο Δημοτικό.

2006

Δημιουργείται το ZED CLUB, ένα club επιμόρφωσης, αθλητισμού και προσωπικής ανάπτυξης για όλες τις ηλικίες.

2007

Δημιουργείται το Ωδείο Ζηρίδη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη βραβεύεται για 2η χρονιά από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα της Διοίκησης (EFQM). Είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα με Ευρωπαϊκό Βραβείο «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία».

2008

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ποιότητα και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος επαναπιστοποιείται κατά τα διεθνή πρότυπα ποιότητας ΙSO 9001 και ISO 14001.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη αδελφοποιείται με το σχολείο Ελλάς- Μακεδονία της Ακτής Ελεφαντοστού.

2009

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι το πρώτο ελληνικό, μη διεθνές σχολείο, το οποίο γίνεται μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Ε.C.I.S. Ένας οργανισμός. ο οποίος προωθεί τα ιδεώδη και τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα στο χώρο της εκπαίδευσης και λειτουργεί ως καταλύτης στην προώθηση κι εφαρμογή των καινοτομιών.

2010

Το σχολείο αδελφοποιείται με την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου.

Στην Αμπέτειο Σχολή του Καίρου

2011

Δημιουργείται το Ziridis Coaching Center.

Τέλη 2011 η Νέα Γενιά Ζηρίδη εξασφαλίζει την αποκλειστική συνεργασία με την Liverpool International Football Academy Soccer Schools.

2012

Δημιουργείται το «Zirdis Club» με σκοπό την ενίσχυση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ γονέων, αποφοίτων και συνεργατών της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

2013

Συνεργασία με τα CAMBRIDGE INTERNATIONAL SCHOOLS και δημιουργία δίγλωσσου προγράμματος. Το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αυτή την συνεργασία.

Δημιουργία iPAD SCHOOL: η Νέα Γενιά Ζηρίδη επενδύει στην ψηφιακή εκπαίδευση, τοποθετώντας διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και εισάγοντας, προαιρετικά, τα IPAD στην διδασκαλία της Δ’ Δημοτικού και της Α΄Γυμνασίου. Το 50% από τα γνωστικά αντικείμενα της τάξης θα πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση των i-pads στη διδασκαλία, αξιοποιώντας, παράλληλα, και τους διαδραστικούς πίνακες μέσω του συστήματος Apple – TV”.

2014

Ακόμα μία σημαντική συνεργασία: η Νέα Γενιά Ζηρίδη εντάσσεται στο δίκτυο γερμανικών σχολείων Pach.

2015

Τιμώντας μια σημαντική προσωπικότητα για την ιστορία του σχολείου, τo κτήριο του Γυμνασίου ονομάζεται «Ιωάννης Ματιάτος».


Πηγή : in.gr


Πτώχευση εν λειτουργία για Pizza Hut και Wendy’s



Πέραν του λιανεμπορίου και ο κλάδος της μαζικής εστίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες χειμάζεται εξαιτίας της πανδημίας, όπως στην περίπτωση πτώχευσης της NPC International, της μεγαλύτερης δικαιοδόχου των εμπορικών σημάτων Pizza Hut και Wendy’s, ιδιοκτησίας Yum Brands. Η NPC International συγκεκριμένα ζήτησε προστασία έναντι των πιστωτών της. Αυτό σημαίνει ότι η Yum Brands ενδεχομένως να έχει ζημίες 54,2 εκατ. δολαρίων από δυνητικά έσοδα που θα προέρχονταν από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των προαναφερθέντων εμπορικών σημάτων, όπως εκτιμούν αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NPC International είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία περισσότερων από 1.200 εστιατορίων της Pizza Hut και σχεδόν 400 της Wendy’s ανά τον κόσμο. Αμφότερα τα εμπορικά σήματα είναι γνωστά και στην Ελλάδα, αν και εκείνο της Wendy’s  δεν είχε μακρόχρονη παρουσία.

Σε δημοσίευμα του CNBC αναφέρεται ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα εστιατόρια και τις αλυσίδες τους, η Pizza Hut ήταν μία από τις ελάχιστες εταιρείες που εμφάνισαν αύξηση στις πωλήσεις τους την περίοδο της πανδημίας και ειδικά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Και αυτό επετεύχθη χάρις στην αύξηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών και την παράδοση φαγητού κατ’ οίκον. Αυτό όμως δεν μπορούσε να αντισταθμίσει το γεγονός ότι επί χρόνια οι πωλήσεις σε αυτή την αλυσίδα με πιτσαρίες μειώνονταν, με αποτέλεσμα η δικαιοδόχος NPC International να έχει επωμισθεί χρέος της τάξεως του σχεδόν 1 δισ. δολαρίων. Βέβαια, το ότι η τελευταία υπήχθη σε καθεστώς πτώχευσης δεν σημαίνει πως τα εστιατόρια που διαθέτει θα παύσουν να λειτουργούν. Σε ανακοίνωσή της η Pizza Hut διευκρίνισε πως θα εξακολουθήσει να εξυπηρετεί την πελατεία τους, διότι η NPC International έκανε μία προκαταρκτική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της. «Μπορεί η πτώχευση της NPC International να ήταν αναμενόμενη, αλλά ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την αλυσίδα των εστιατορίων μας», όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Pizza Hut. «Ενόσω η NPC International τελεί σε διαδικασία πτώχευσης, εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας αναδιάρθρωσης με σαφώς χαμηλότερα επίπεδα χρέους, με έμφαση της ιδιοκτησίας στη βέλτιστη απόδοση και την ενίσχυση των επενδύσεων στα εστιατόρια».  Για την Ιστορία, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρώτο εστιατόριο της Pizza Hut άνοιξε από την NPC International το 1962 και εισήχθη μετά 22 χρόνια στο χρηματιστήριο, ενώ αποσύρθηκε το 2001. Εκτοτε η δικαιοδόχος ανήκε διαδοχικά σε μία σειρά ομίλων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ το 2018 πουλήθηκε στους επενδυτικούς ομίλους Delaware Holdings και Eldridge Investment Holdings. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παρατείνεται η εξ αποστάσεως εργασία μέχρι τις 31 Ιουλίου



Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την παράταση της δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρατείνεται, μέχρι και την 31η Ιουλίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α΄ 55), ως ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνελήφθη 15χρονος που μαζί με τον συνεργό του 19 ετών είχαν κλέψει 28 ΙΧ



Στην αυτόφωρη σύλληψη νεαρού ημεδαπού 15 χρονών, προχώρησαν ξημερώματα της 01-07-2020 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, όταν τον ακινητοποίησαν σε περιοχή του Ευόσμου, μετά από καταδίωξη του κλεμμένου οχήματος που επέβαινε.

Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία του συνεργού του 19 ετών, που αναζητείται, με τον οποίο νωρίτερα και προκειμένου να αποφύγουν επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, είχαν αναπτύξει ταχύτητα.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου έως και 1 Ιουλίου 2020, δρώντας στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο κέντρο πόλης και στην περιοχή της Καλαμαριάς, προέβησαν από κοινού στη διάπραξη συνολικά 28 κλοπών οχημάτων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.


Σφαγή στο Μεξικό με τουλάχιστον 24 νεκρούς : Τους ξάπλωσαν και άρχισαν να τους πυροβολούν


Επίθεση ενόπλων άφησε τουλάχιστον 24 ανθρώπους νεκρούς και 7 τραυματίες χθες σε κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην πόλη Ιραπουάτο της πολιτείας Γκουαναχουάτο στο κεντρικό Μεξικό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σε λίμνη αίματος

«Ατομα έφτασαν με κόκκινο όχημα, δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αρχική εκτίμηση, υπάρχουν 24 νεκροί και 7 τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας του Ιραπουάτο, Πέδρο Κορτές.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι ένοπλοι δράστες ανάγκασαν τα θύματα να ξαπλώσουν στο έδαφος και τα δολοφόνησαν.

Φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης δείχνουν τουλάχιστον 11 πτώματα γεμάτα αίματα να κείτονται μπρούμυτα στο έδαφος ενός δωματίου.

Οι αρχές αναζητούν το όχημα με το οποίο έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οι δολοφόνοι.
Η επίθεση είναι μια από τις χειρότερες σφαγές από τότε που ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε την προεδρία πριν 19 μήνες.

Πλήττεται σκληρά από βία
Μετά από μία μέρα βίας, ο μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει η χώρα να «βυθιστεί στην αναρχία και τις ταραχές».

Η πολιτεία Γκουαναχουάτο, ένα από τα κύρια βιομηχανικά κέντρα της χώρας, με μεγάλα εργοστάσια κατασκευαστών αυτοκινήτων, πλήττεται σκληρά από βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Εγκληματικές οργανώσεις όπως τα καρτέλ Νέα Γενιά Τζαλίσκο και το Σάντα Ρόσα ντε Λίμα επιχειρούν σε αυτήν την πολιτεία, και εμπλέκονται σε εκβιασμούς, απαγωγές και κλοπές καυσίμων, εκτός από εμπόριο ναρκωτικών.

Στις 21 Ιουνίου, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 26 ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στο καρτέλ Σάντα Ρόσα ντε Λίμα.
Η ανακοίνωση προκάλεσε αποκλεισμούς δρόμων και πυρπολήσεις οχημάτων στις πόλεις Κελάγια, Σαλαμάνκα και Βιγιαγκράν.

Τα κέντρα αποκατάστασης αποτελούν στόχο εγκληματικών συμμοριών στον πόλεμο για τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Μακελειά
Στις 6 Ιουνίου, δέκα άνδρες δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε κέντρο αποκατάστασης εξαρτημένων στο Ιραπουάτο.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εμπρηστική επίθεση από ύποπτα μέλη συμμορίας σε μπαρ στο λιμάνι Κοατσακοάλκος του νότιου Μεξικού τον περασμένο Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Πάνω από 4.000 τεστ σε «κόκκινους» επιβάτες στα αεροδρόμια



Το άνοιγμα των πτήσεων και η άφιξη των τουριστών στη χώρα συνοδεύτηκαν και με τα απαραίτητα δειγματοληπτικά τεστ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ περίπου 4.000 τεστ έγιναν μέχρι τις 20:00 η ώρα το βράδυ σε «κόκκινους» επιβάτες στα 8 από τα 27 συνολικά αεροδρόμια της χώρας.

Αναλυτικά, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200
Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται 5 ακόμα πτήσεις
Ηράκλειο: 500
Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί
Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι  αναμένονται ακόμα 2 πτήσεις
Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60
Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.


Πηγή


Συνεδρίαση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα την Τουρκία




Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία», είπε ο Γάλλος υπουργός στο κοινοβούλιο. «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr




ΗΠΑ: Σχεδόν 1.200 νεκροί σε 24 ώρες


Με 1.199 νέους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 στις ΗΠΑ άρχισε ξανά να αυξάνεται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στις 20:30 τοπική ώρα (03:30 Τετάρτη, ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων δεν είχε ξεπεράσει τους 1.000 από τις 10 Ιουνίου. Συνολικά 127.322 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο από την Covid-19.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, 42.528 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Χθες το Τέξας κατέγραψε ένα νέο θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, αναφέροντας 6.975 νέες μολύνσεις. Από την έναρξη της πανδημίας, οι αρχές του Τέξας έχουν καταγράψει συνολικά 159.986 κρούσματα και 2.424 θανάτους. Μέχρι χθες, περισσότεροι από 6.500 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον ιό νοσηλεύτηκαν στην πολιτεία αυτή.

Στην Καλιφόρνια, περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό στην παλαιότερη φυλακή της πολιτείας, στο Σαν Κουέντιν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Είναι προφανές πως δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο αυτή τη στιγμή», προειδοποίησε χθες ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών. «Δεν θα εκπλαγώ εάν φθάσουμε τα 100.000 την ημέρα, εάν δεν αντιστρέψουμε την τάση», δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας προσθέτοντας: «Ανησυχώ πάρα πολύ, καθώς η κατάσταση θα μπορούσε εξελιχθεί πολύ άσχημα».

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα το Reuters, τα κρούσματα του κορωνοϊού υπερδιπλασιάστηκαν σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ στη διάρκεια του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, της Φλόριντα και του Τέξας.

Η Αριζόνα σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα σε μολύνσεις μέσα στον περασμένο μήνα με 294%, ακολουθούμενη από τη Νότια Καρολίνα με 200% και το Αρκάνσας με 179%. Τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν επίσης στην Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αϊντάχο, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, το Όρεγκον και τη Γιούτα.

Σε εθνικό επίπεδο, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 46% και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 21%.

Την περασμένη εβδομάδα, 21 αμερικανικές πολιτείες ανέφεραν ποσοστά ανθρώπων που εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό πάνω από το επίπεδο 5% που έχει καθορίσει ως ανησυχητικό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Αριζόνα έχει το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα με 24%.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 10% τον Ιούνιο σε μόλις τέσσερες πολιτείες – Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσεϊ.



Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


ΙΣΝ: Δωρεά 174 υπερσύγχρονων ΜΕΘ και ΜΑΘ



«Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά αρρώστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής του, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Και δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια, αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα, πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορωνοϊού. Η οποία μέσα στην τραγωδία της ήταν μία ευκαιρία να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19

«Το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό»

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως: «το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό. Γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού. Υπερέβαλαν εαυτόν για να μπορέσουμε, σήμερα, να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο -όλοι σας- βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι. Διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές».

«Δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει αναξιοποίητο. Είχαμε πονεμένες ιστορίες δωρεών στο παρελθόν που είχαν κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Δεν είναι εύκολο πάντα. Αλλά, νομίζω, ότι με επιμονή και με σύστημα καταφέρνουμε να ξεπερνούμε αυτά τα εμπόδια. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα».

«Κράτος και κοινωνία πολιτών να ενώσουμε δυνάμεις»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεργασία μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα: «Κανείς δεν μπορεί μόνος του πια σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο. Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναντικατάστατο αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα -ειδικά για τον τομέα της υγείας- την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για πλήρη έλεγχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον πλήρη έλεγχο και τη διαφάνεια των διαδικασιών: «Χρέος μας -και το έχουμε δρομολογήσει αυτό ως πρωτοβουλία- είναι να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ταιριάζει στην ουσία, τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του συστήματος Υγείας. Θέλω να ξέρει ο κάθε δωρητής πού πήγαν τα λεφτά του. Και θέλω να μπαίνει και μία ταμπέλα εκεί που έχει δώσει τα χρήματα του, αν πρόκειται για φυσική υποδομή και να υπάρχει αυτή η αναγνώριση και αυτό το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στο κοινό καλό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης αλλά και τη συνεχή συμβολή του ΙΣΝ στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζουμε οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον. Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα σύγχρονα, πολύπλοκα προβλήματα. Είμαστε εδώ, παρόντες, να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθειά μας σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ Ανδρέα (Δρακόπουλος – Πρόεδρος ΔΣ του ΙΣΝ), Κυρίες και κύριοι,

Είχα ετοιμάσει μια ομιλία αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω από στήθους. Ξεκινώντας με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πέτυχαν σήμερα η χώρα να είναι παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας.

Και μιλώντας, εδώ, από αυτόν τον ιστορικό και εμβληματικό χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό. Γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού, υπερέβαλαν εαυτόν για να μπορέσουμε, σήμερα, να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο -όλοι σας- βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι. Διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές.

Βεβαίως, μπήκε και ένα λιθαράκι από την πολιτική ηγεσία. Και θέλω να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Υγείας και όλους τους συντελεστές του Υπουργείου, τον Υφυπουργό, τους Γενικούς Γραμματείς, τους άξιους συνεργάτες οι οποίοι σε πνεύμα συνεργασίας υποστηριζόμενοι πάντα από τους Διοικητές των ΥΠΕ, τους Διοικητές των νοσοκομείων μας, αντιμετώπισαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα μια πρωτοφανή κρίση. Έναν άγνωστο ιό για τον οποίο ξέραμε πολύ λίγα πράγματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση την οποία περιέγραψε με ακρίβεια και ο Ανδρέας (Δρακόπουλος) και η κυρία Κοτανίδου.

Γνωρίζαμε, στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πρέπει να σας πω ότι η αύξηση των κρεβατιών εντατικής θεραπείας αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και πριν μας χτυπήσει ο κορωνοϊός. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά αρρώστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής του, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Και δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια. Αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα, πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορωνοϊού. Η οποία μέσα στην τραγωδία της ήταν μία ευκαιρία να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Ναι μπορέσαμε και επιστράτευσαμε ό,τι υπήρχε για να δημιουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας -προσωρινά σε πρώτη φάση- και φυσικά μόνιμα στη συνέχεια και θα έρθω σε αυτό. Για να μη βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με αυτό το οποίο έζησαν άλλες χώρες. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε και πρέπει να σας πω ότι -και μιλάω σε ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή- ότι και στις πιο δύσκολες μέρες απήχαμε πάρα πολύ από το να γεμίσουν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Και αυτό επέτρεψε φυσικά στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, να ασχοληθούν περισσότερο και με μεγαλύτερη
φροντίδα με τους ασθενείς τους οποίους είχαμε.

Και αυτό το πετύχαμε χάρη στην Ελληνική κοινωνία και χάρη στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τις κατευθύνσεις μας, υπάκουσαν τις οδηγίες των ειδικών -όχι γιατί τους περίμενε η αστυνομία να τους βάλει πρόστιμο σε περίπτωση που δεν έστελναν το μήνυμα- αλλά γιατί κατάλαβαν ότι μέσα από την ατομική ευθύνη έρχεται τελικά η συλλογική ευημερία. Και ήταν μία μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα μας. Ένα μάθημα συλλογικής εμπιστοσύνης το οποίο εμπεδώθηκε και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως “κόρην οφθαλμού”.

Και τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση. Το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Και εκεί έρχεται η πολύ σημαντική, πρόσθετη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την οποία σας μίλησε πολύ αναλυτικά και την παρουσίασε ο Ανδρέας σήμερα.

Γνωρίζετε όλοι ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υπάρξει αρωγός του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά και με τα ειδικά ελληνικά προβλήματα, τα προβλήματα της χώρας μας. Και δεν θα ήθελα εδώ να απαριθμήσω όλες τις σημαντικές δωρεές, από τα νοσηλευτικά του ΕΚΑΒ τα οποία κάθε μέρα σώζουν ζωές, μέχρι την εμβληματική πρωτοβουλία για τη δημιουργία τριών νέων ψηφιακών νοσοκομείων, νέο παιδικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, νοσοκομείο στην Κομοτηνή, Γενικό Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, γενικό νοσοκομείο στη Σπάρτη, γενέτειρα τόπο με τόσο σημαντικές αναφορές του Σταύρου Νιάρχου. Τα προγράμματα εκπαίδευσης, στέκομαι ειδικά σε αυτό για το τραύμα, πόσες ζωές χάνονται άραγε σε νοσοκομεία αυτές τις κρίσιμες στιγμές -το σκέφτομαι συχνά- όπου η ανθρώπινη ζωή παίζεται σε λίγα λεπτά και που το σωστό από το λάθος Είναι στην κυριολεξία η διαφορά μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Και, βέβαια τώρα, η εμβληματική πρωτοβουλία για τον COVID-19, 31 εκατομμύρια από τα 60 που έχουν ήδη διατεθεί, διατίθενται στην Ελλάδα για μόνιμες δομές, κρεβάτια εντατικής θεραπείας -174 τον αριθμό- συν αυτά τα οποία θα προστεθούν στα τρία εμβληματικά νοσοκομεία.

Αλλά και μία δωρεά με διαφορετικό χαρακτήρα στην οποία συμφωνήσαμε, παρότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και θέλω να το τονίσω αυτό. Ένα ιδιωτικό ίδρυμα να έρθει στην ουσία και να δώσει μία πρόσθετη αμοιβή -πέρα και πάνω από αυτά τα οποία έκανε το ελληνικό κράτος το οποίο στήριξε όλο το υγειονομικό προσωπικό με έκτακτο επίδομα Πάσχα- ήρθε το Ιδρυμα Νιάρχος και στήριξε αυτούς τους τέσσερις και κάτι χιλιάδες ανθρώπους που έδωσαν πραγματικά τη μάχη της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, με το ίδιο ποσό ως μία επιπρόσθετη έμπρακτη αναγνώριση ως ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Ίδρυμα αλλά και από όλη την ελληνική κοινωνία γι’ αυτά τα οποία οι άνθρωποι αυτοί, έκαναν.

Αλλά φυσικά και τα προγράμματα εκπαίδευσης και η κυρία Κοτανίδου, ο κύριος καθηγητής, ο κύριος Ρούσσος, όλοι όσοι έχουν φέρει την εντατική σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα παγκόσμια θα έχουν τώρα την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις γνώσεις σε μία επόμενη γενιά γιατρών και ελπίζω να βρούμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι να θέλουν να αγκαλιάσουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα του να είσαι σε μία μονάδα εντατικής. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εντατικές δεν είναι μόνο για τον covid, είναι όπως είπατε για όλα τα δύσκολα περιστατικά. Οι εντατικές είναι και για τη γρίπη -θα τις ξαναχρειαστούμε- και ο δικός μου ο στόχος ήταν από την πρώτη στιγμή να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και θα φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα φτάσουμε από δημόσιες επενδύσεις, από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από την εμβληματική πρωτοβουλία της Βουλής η οποία, εδώ στο «Σωτηρία», θα έρθει να προσθέσει 50 καινούργια κρεβάτια εντατικής. Και αυτή η δέσμευση μας μέχρι το τέλος του έτους να είμαστε περίπου στα 11 με 12 κρεβάτια εντατικής ανά 100.000 κατοίκους θα έχει γίνει πράξη από την Ελληνική Κυβέρνηση. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Και, εδώ έρχομαι, να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο είπε ο Ανδρέας. Κανείς δεν μπορεί μόνος του πια σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο. Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναντικατάστατο αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα -ειδικά για τον τομέα της υγείας- την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Και επειδή είχα την ευκαιρία -το ξέρουν όλοι οι συνεργάτες οι οποίοι βρίσκονταν στις καθημερινές συσκέψεις- δεν υπήρξε μέρα κατά τη διάρκεια της κρίσης όπου δεν είχαμε καθημερινή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη άσκηση. Και θέλω να πω και εδώ ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσει να προχωρήσει η δωρεά με την απαραίτητη ταχύτητα. Σήμερα ψηφίστηκε στη Βουλή και η κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αν είστε μερικές φορές απαιτητικοί, μας βοηθάτε να γίνουμε και εμείς καλύτεροι. Μέσα από τη συνεργασία μαθαίνουμε και εμείς και γίνεται και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύτερο γιατί εδώ δεν συζητάμε μόνο -και αυτό είναι κάτι που θέλω να τονίσω- δεν συζητάμε μόνο για υποδομές, η επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά την άποψή μου, έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Η πρώτη είναι οι υποδομές, ναι, χρειαζόμαστε κρεβάτια εντατικής όπως το είπατε κυρία Κοτανίδου σε έναν κόσμο όπου πια περισσότερα πράγματα θα γίνονται κατ’ οίκον από το σπίτι, μέσω τηλεϊατρικής, μέσω απόστασης, τα νοσοκομεία θα πρέπει να δίνουν έμφαση στα περιστατικά τα οποία πραγματικά θα πρέπει να νοσηλεύονται και βέβαια τα πιο δύσκολα από αυτά τα περιστατικά, είναι τα περιστατικά τα οποία καταλήγουν τελικά στις Μονάδες Εντατικής και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας οπότε ένα σκέλος είναι οι υποδομές.

Το δεύτερο είναι οι άνθρωποι. Έχουμε προσθέσει σχεδόν 5.000 νέο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ναι κάναμε express διαδικασίες εκεί που έπρεπε να πάρουν πολύ καιρό. Θα κρατήσουμε αυτή την προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, όχι για να φύγουν. Και γνωρίζαμε ότι είχαμε ελλείψεις, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε νέους γιατρούς οι οποίοι θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Και βέβαια οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα αν δεν εκπαιδεύονται. Η Ιατρική προχωράει τόσο γρήγορα πια που η συνεχής εκπαίδευση, η συνεχής κατάρτιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να είναι πιστός στον Όρκο του Ιπποκράτη τον οποίο έχει δώσει. Να μαθαίνει συνέχεια και για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος. Μπορεί ως ποσό να είναι σχετικά μικρό, γιατί πάντα οι υποδομές στοιχίζουν πιο πολύ, αλλά η προστιθέμενη αξία αυτών των προγραμμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Και ο τρίτος πυλώνας είναι η ψηφιακή επανάσταση και το πώς η τεχνολογία αλλάζει συνολικά την ιατρική. Είτε μιλάμε για τον ιατρικό φάκελο ασθενούς, εμβληματική πρωτοβουλία. Συνδρομολογείται από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δεν γίνεται να μην έχουμε όλη την πληροφορία τον ασθενών σε ένα σημείο συγκεντρωμένη, πάντα διασφαλίζοντας το απόρρητο της πληροφορίας είτε μιλάμε για την οργάνωση των νέων νοσοκομείων -και χαίρομαι γιατί τα νέα νοσοκομεία, τα τρία εμβληματικά- δεν θα είναι απλά πανέμορφα και φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά θα είναι και νοσοκομεία τα οποία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του τι σημαίνει να μετασχηματίζουμε ψηφιακά τα νοσοκομεία μας, πόσο χρόνο κερδίζουμε, πόσες δαπάνες γλιτώνουμε, πόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για το κόστος παροχής της υγείας και βέβαια τι τεράστιες δυνατότητες ανοίγονται πια. Βρίσκω συναρπαστικό όλο αυτόν τον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και τις εφαρμογές στην ιατρική. Είτε θα είναι συσκευές που θα φοράνε και θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το γιατρό μας να μας προειδοποιούν για περιστατικά, είτε είναι η δυνατότητα κάλυψης αναγκών στα απομακρυσμένα μας νησιά μέσα από τηλεϊατρική -όπου έχουνε γίνει βήματα αλλά μπορούν να γίνουν τόσα πολλά περισσότερα- και βέβαια μιας και μιλάμε για νησιά ένα μεγάλο ευχαριστώ ειδικά στη δωρεά που αφορά τα δύο αεροπλάνα και τα δύο ελικόπτερα για τις αεροδιακομιδές οι οποίες θα γίνονται, πια, για να μπορούμε να τις κάνουμε στοχευμένα να μην επιβαρύνουμε την Πολεμική Αεροπορία με εξοπλισμό, με αεροπλάνα, με ελικόπτερα, ειδικά σχεδιασμένα σε αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια αυτοί οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους θα δουλέψουμε. Πηγαίνοντας προς τα μπροστά, διότι η δουλειά δεν σταματάει, και βέβαια με μία ειδική φροντίδα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που νομίζω, ότι είναι ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας και χρειάζεται να την ξαναδούμε από την αρχή, τολμώ να πω μέσα από μία δημιουργική σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ώστε να φτάνουν στα νοσοκομεία τα περιστατικά τα οποία πρέπει να φτάνουν πραγματικά, γιατί τα νοσοκομεία είναι για να κάνω συγκεκριμένα πράγματα και δεν χρειάζεται να κάνουν πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει κάποιος άλλος.

Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας υπερπολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια την οποία κάνουμε. Τονίζω -όχι μόνο στα χρήματα- αλλά και στην τεχνογνωσία την οποία μας δίνει, καθώς είναι ένα Ίδρυμα το οποίο έχει το δάχτυλό του πάνω στον παλμό όλων των σημαντικών εξελίξεων, ειδικά στον τομέα της ιατρικής επιστήμης.

Κλείνω με μία αναφορά πιο γενική στην σημασία της μεγάλης ευεργεσίας και της φιλανθρωπίας. Σε μία συνέντευξη που έδωσε ο Ανδρέας είπε ότι «ναι, όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Κινητοποιήθηκαν πολλά υγιή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή την κρίση του COVID-19. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, εξοπλισμό που θα μπει στις εντατικές. Σημαντικές δωρεές που πλησίασαν τα 90 εκατομμύρια σε είδος και σε χρήμα. Xρέος μας -και το έχουμε δρομολογήσει αυτό ως πρωτοβουλία- είναι να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ταιριάζει στην ουσία, τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του συστήματος υγείας. Θέλω να ξέρει ο κάθε δωρητής πού πήγαν τα λεφτά του. Kαι θέλω να μπαίνει και μία ταμπέλα εκεί που έχει δώσει τα χρήματα του, αν πρόκειται για φυσική υποδομή και να υπάρχει αυτή η αναγνώριση και αυτό το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στο κοινό καλό.

Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και σε αυτόν τον τομέα και το Ίδρυμα είναι εμβληματικό ως προς την δράση του και, νομίζω, δείχνει το δρόμο τον οποίον πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι και τον ακολουθούν. Πιστέψτε με. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, ειδικά στη φάση και στην κρίση την οποία αντιμετωπίζει.

Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει αναξιοποίητο. Είχαμε πονεμένες ιστορίες δωρεών στο παρελθόν που είχαν κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Δεν είναι εύκολο πάντα. Αλλά, νομίζω, ότι με επιμονή και με σύστημα καταφέρνουμε να ξεπερνούμε αυτά τα εμπόδια. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα.

Θα κλείσω από εκεί που ξεκίνησα: Λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στους ήρωες πίσω από τις μάσκες. Σε αυτούς που μας έμαθαν ότι μπορεί κανείς να χαμογελάει και με τα μάτια, δεν χρειάζεται να βλέπουμε το στόμα του, και σε όλους αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή μη λογαριάζοντας τον κίνδυνο, ξεπερνώντας το φόβο μιας ασθένειας καινούργιας για την οποία δεν ξέραμε πολλά πράγματα, και που έβγαλαν ασπροπρόσωπους τη χώρα ώστε σήμερα να μπορούμε πρώτη μέρα να ανοίγουμε τον τουρισμό και να έχουμε αυτές τις πολύ ωραίες σκηνές στα αεροδρόμια μας να έρχονται επισκέπτες και να μας λένε: Ναι ερχόμαστε στην Ελλάδα γιατί είναι πραγματικά ασφαλής χώρα. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε και αυτήν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να το υποστηρίξουμε. Ο ιός, βέβαια, δεν έχει φύγει γι’ αυτό και τα μέτρα προστασίας, τα βασικά μέτρα, πρέπει να τηρούνται. Κάναμε, όμως, ένα μεγάλο βήμα, κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη και όλοι μαζί κράτος, ιδιωτικός τομέας, κοινωνία των πολιτών, θα πορευτούμε προς ένα πιο αισιόδοξο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ».

174 νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.

Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.

Η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η δωρεά του ΙΣΝ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, δηλαδή η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση των κρεβατιών θα «θωρακίσει» περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την μακρόπνοη προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις αρχές του 2020 η Ελλάδα διέθετε 565 λειτουργικές κλίνες σε ΜΕΘ, λιγότερες από έξι ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που την τοποθετούσε κάτω από το μισό του κοινοτικού μέσου όρου. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε πολύ γρήγορα να αυξήσει σε 1.017 τον αριθμό των κρεβατιών, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες κλίνες, ανοίγοντας άλλες που είχαν κλείσει λόγω ελλείψεων, αξιοποιώντας τις υποδομές στρατιωτικών νοσοκομείων και χρησιμοποιώντας Μονάδες ιδιωτικών κλινικών δίχως οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της Covid-19 έδωσε στη χώρα το χρονικό περιθώριο ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας που επιστρατεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες επανέρχονται στην αρχική τους χρήση, αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μόνιμα κρεβάτια σε 1.200 -δηλαδή 12 ανά 100.000 άτομα- ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας έως το τέλος του 2020.

Η δωρεά του ΙΣΝ συμπληρώνεται από άλλες δωρεές που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από το έργο ανασχεδιασμού και ενίσχυσης των ΜΕΘ που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των εργαζομένων στις ΜΕΘ

Πέραν της δημιουργίας των νέων κλινών, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.