Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ: Σχεδόν 1.200 νεκροί σε 24 ώρες


Με 1.199 νέους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 στις ΗΠΑ άρχισε ξανά να αυξάνεται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στις 20:30 τοπική ώρα (03:30 Τετάρτη, ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων δεν είχε ξεπεράσει τους 1.000 από τις 10 Ιουνίου. Συνολικά 127.322 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο από την Covid-19.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, 42.528 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Χθες το Τέξας κατέγραψε ένα νέο θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, αναφέροντας 6.975 νέες μολύνσεις. Από την έναρξη της πανδημίας, οι αρχές του Τέξας έχουν καταγράψει συνολικά 159.986 κρούσματα και 2.424 θανάτους. Μέχρι χθες, περισσότεροι από 6.500 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον ιό νοσηλεύτηκαν στην πολιτεία αυτή.

Στην Καλιφόρνια, περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό στην παλαιότερη φυλακή της πολιτείας, στο Σαν Κουέντιν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Είναι προφανές πως δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο αυτή τη στιγμή», προειδοποίησε χθες ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών. «Δεν θα εκπλαγώ εάν φθάσουμε τα 100.000 την ημέρα, εάν δεν αντιστρέψουμε την τάση», δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας προσθέτοντας: «Ανησυχώ πάρα πολύ, καθώς η κατάσταση θα μπορούσε εξελιχθεί πολύ άσχημα».

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα το Reuters, τα κρούσματα του κορωνοϊού υπερδιπλασιάστηκαν σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ στη διάρκεια του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, της Φλόριντα και του Τέξας.

Η Αριζόνα σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα σε μολύνσεις μέσα στον περασμένο μήνα με 294%, ακολουθούμενη από τη Νότια Καρολίνα με 200% και το Αρκάνσας με 179%. Τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν επίσης στην Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αϊντάχο, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, το Όρεγκον και τη Γιούτα.

Σε εθνικό επίπεδο, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 46% και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 21%.

Την περασμένη εβδομάδα, 21 αμερικανικές πολιτείες ανέφεραν ποσοστά ανθρώπων που εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό πάνω από το επίπεδο 5% που έχει καθορίσει ως ανησυχητικό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Αριζόνα έχει το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα με 24%.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 10% τον Ιούνιο σε μόλις τέσσερες πολιτείες – Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσεϊ.



Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου