Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Μπάιντεν: Παλαιολιθική πρακτική η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας


 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήτες του Τέξας και του Μισισίπι, ισοδυναμούν με «παλαιολιθική λογική» εν μέσω της αύξησης των νεκρών από την πανδημία.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει ένα μήνυμα για τους κυβερνήτες, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος. Ελπίζω όλοι να το έχουν καταλάβει μέχρι τώρα, αυτές οι μάσκες έκαναν τη διαφορά».

Αν και παραδέχτηκε ότι η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων καθιστά ευκολότερη την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας όλοι να παραμείνουν σε εγρήγορση, να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι αυτή η λογική του Νεάντερταλ, ότι "Τώρα, όλα πάνε καλά, βγάλτε τη μάσκα, ξεχάστε τη". Έχει ακόμη σημασία», τόνισε. Υπενθύμισε επίσης ότι πάνω από 511.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εμβολιαστούν όλοι.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ φτάνουν περίπου τα 50.000 καθημερινά, μολονότι έχουν μοιραστεί ήδη περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

«Είναι κρίσιμο, κρίσιμο, κρίσιμο, να ακούτε την επιστήμη: πλένετε τα χέρια σας, με ζεστό νερό, συχνά. Φοράτε μάσκα και τηρείτε τις αποστάσεις. Το ξέρω ότι το ξέρετε. Θα ήθελα να το ξέρουν και κάποιοι από τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας», συνέχισε.

Την Τρίτη, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ήρε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και είπε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά από την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια απόφαση έλαβε στη συνέχεια και ο κυβερνήτης του Μισισίπι Τέιτ Ριβς.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

naftemporiki.gr



Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για τα F35, όποτε είναι και η Ελλάδα προχωράμε

 



Ερωτήσεις σχετικές με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δέχθηκε ο Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Ο αμερικανός πρέσβης σε ερώτηση σχετικά με τις φρεγάτες ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα ικανό ελληνικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι η Αμερική "δεν πουλά απλά μέταλλο", αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας, σημειώνοντας ότι η πρόταση τους "θα είναι ασυναγώνιστη".

Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παραδώσει F35, όποτε είναι και η Ελλάδα, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, καθώς ή ίδια η Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών των F-35 στη χώρα μας.

Βέβαια, ο κ.Πάιατ διευκρίνισε πως πρόκειται η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά συνεργάτης του κ.Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μία πιθανή συμφωνια Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.



Ελασσόνα : Θολό, καφέ το νερό στη Λάρισα

 


Προβλήματα στο δίκτυο νερού στην πόλη της Λάρισας προκάλεσε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ.

Το νερό που αναβλύζει από τις βρύσες στα σπίτια στην Λάρισα είναι χρώματος καφέ και φυσικά δεν είναι πόσιμο, σύμφωνα με το onlarissa.gr.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΛ: «Μην το πίνετε»

Εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε την Τετάρτη 03 Μαρτίου 2021 στην περιοχή της Λάρισας, παρατηρήθηκε σήμερα Πέμπτη 04/3/2021 θολότητα στο νερό σε διάφορα σημεία του δικτύου της πόλης.

Από τη ΔΕΥΑΛ γίνονται οι προβλεπόμενες ενέργειες εντοπισμού και διακοπής των γεωτρήσεων που δημιουργούν το πρόβλημα άντλησης θολού νερού. Η υδροδότηση της πόλης θα συνεχιστεί κανονικά από εναλλακτικές γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΛ που δεν παρουσιάζουν προβλήματα θολότητας. 

Μέχρι να ολοκληρωθεί από τη ΔΕΥΑΛ η διαδικασία καθαρισμού και απομάκρυνσης της ποσότητας θολού νερού που έχει εισέλθει στα δίκτυα ύδρευσης συστήνεται στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΛ που διαπιστώνουν την ύπαρξη θολού νερού στις βρύσες τους να μην το χρησιμοποιήσουν για πόση, μέχρις ότου στις βρύσες τους να έρθει καθαρό (διαυγές) νερό. Εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να απαιτηθεί έως και ένα 24ωρο για την πλήρη ανανέωση του νερού του δικτύου.

Από τη ΔΕΥΑΛ ανακοινώνεται ότι θα γίνεται διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους καταναλωτές.  μέχρι την επίλυση του προβλήματος. Τα σημεία διανομής θα ανακοινωθούν σε λίγο με νεότερη ανακοίνωση.



Το twitter γλεντάει την Νοτοπούλου με την ΒΛΑΚΕΙΑ που έγραψε


 

Το έχουμε ξαναπεί ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν προκαλούν στηρίζοντας τους τρομοκράτες της 17Ν, μας προσφέρουν πολύ γέλιο και ειδικά η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι από τα πρώτα νούμερα στον θίασο.

Το twitter σήμερα γλεντάει την βλακεία που έγραψε τις τελευταίες ώρες το νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κοροναϊού θέλησε να σχολιάσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει το IQ να το κάνει σωστά και θέλοντας να κάνει ένα λογοπαίγνιο έγραψε στο Twitter:

«Στα πόσα χιλιόμετρα βάδην καίγεται ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης; Και στα πόσα… «έξυπνα μέτρα» καίγεται μια ανέμελη κυβέρνηση;» και ανήρτησε μια φωτογραφία με ένα κουλούρι, γράφοντας τον αριθμό 2.000 km.


Από την ώρα που έγραψε το παραπάνω η Νοτοπούλου όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν πως γίνεται να πρέπει να περπατήσεις 2.000 χιλιόμετρα μόνο για να κάψεις τις θερμίδες από ένα κουλούρι;;; Μάλλον ήθελε να πεί 2.000 μέτρα αλλά δεν την βοήθησε το μυαλό που έχει για να το αντιληφθεί.




Καμία σοβαρότητα οι Τούρκοι - Τσαβούσογλου προαναγγέλλει συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου για ΑΟΖ


 

Γελοίος και χωρίς καμία σοβαρότητα εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και είπε ότι η Άγκυρα προτείνει στο Κάιρο την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας.

Οριοθέτηση των θαλασσίων τεμαχίων από το Κάιρο δεν μπορεί να γίνει γιατί οι περιοχές προς έρευνα φαίνεται να ακολουθούν την μονομερή διχοτόμηση των θαλασσίων ζωνών που επιδιώκει η Τουρκία και οποιαδήποτε πρόταση είναι εκ του πονηρού. 

Ένα από τα θαλάσσια τεμάχια που αδειοδοτεί το Κάιρο εφάπτεται στην περιοχή που δημιουργείται από τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν οριστεί μονομερώς από την Άγκυρα. Χωρίς να το ανακοινώνουν δημόσια δηλαδή, στην αιγυπτιακή γραφειοκρατία του υπουργείου Ενέργειας μοιάζουν να αποδέχονται ότι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού – που είναι το όριο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, το Κάιρο έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μια περιοχή που εφάπτεται με την ζώνη την οποία μονομερώς η Άγκυρα έχει ανακοινώσει σαν υπαγόμενη στη δικαιοδοσία της για την εκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών. 




Παρατείνεται η δημοσιονομική ευελιξία

 



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες μια επικαιροποιημένη προσέγγισή της, συντονισμένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιονομικής πολιτικής, ως απάντηση στις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης. Η προσέγγιση αυτή, ακολουθεί τις ορθές επιλογές που έχουν γίνει από τον Μάρτιο του 2020, σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin, με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας, για την άμεση, έγκαιρη, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Έτσι, με βάση τις νέες προτάσεις, που συζητούνται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης:

Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022.

Δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, μόλις περιοριστούν οι κίνδυνοι σε υγειονομικό επίπεδο, τα μέτρα θα γίνονται σταδιακά πιο στοχευμένα και θα στρέφονται προς την επίτευξη ανθεκτικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Θα αξιολογηθεί, από το 2023 και μετά, η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Θα ληφθεί υπόψη για τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδραση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θα συμβάλει στην υπέρβαση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και στην ισχυροποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις αυτές ικανοποιούν απόλυτα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Eurogroup και στο Ecofin. Η συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας – λαμβάνοντας, πάντα, υπόψη τα εκάστοτε διαθέσιμα ταμειακά περιθώρια της χώρας – και το υπόλοιπο πλέγμα προτάσεων δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικά, στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, χωρίς, όμως, να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 



Μητσοτάκης : Μόρια δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Χίου, και ανατολικής Σάμου:

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα αναλάβαμε μία δέσμευση. Να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό - μεταναστευτικό στη ρίζα του. Και παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε τους πρώτους μήνες πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με εξαιρετικά αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, λαμβάνοντας όμως υπόψη από την άλλη, ότι πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά την εθνική στρατηγική, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε να συμφωνηθεί νωρίτερα και όχι αργότερα.

Μας προέκυψε μία καταστροφή πού ήταν το συμβάν, ο εμπρησμός που έγινε ουσιαστικά στη Μόρια όμως μέσα από αυτή την καταστροφή προέκυψε κάτι καλύτερο. Η Μόρια τελείωσε και θα ξαναφτιάξουμε και τον χώρο στην Μόρια, θα φτιάξουμε ένα πάρκο θα τον αποδώσουμε στον δήμο. Μόρια δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει, όπως θα τελειώσει και η υφιστάμενη υποδομή η οποία παρά τον προσωρινό της χαρακτήρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτό το οποίο υπήρχε στην Μόρια.



Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ στην Αττική

 



Στην Αττική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πια στο βαθύ κόκκινο. Ως εκ τούτου, περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας της διαχείρισης της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ενός σχεδίου που είχαμε εκπονήσει στο Υπουργείο Υγείας ως ακραίο σενάριο πέρσι τέτοια εποχή, ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο και, δυστυχώς, θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα. Για αυτό, λοιπόν, με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα ενσωματώσει Παθολογικές Κλινικές από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.

Τα παραπάνω Νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες Παθολογικές Κλινικές τους σε Κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό ιδιώτες ιατροί, και ήδη λίστα με 16 παθολόγους και πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών.

Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του.

Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ερρίκος Ντυνάν θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

Το Ερρίκος Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., αντικαθιστώντας το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε Νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία, οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος.

Τα δυο Νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική στη δύναμή μας, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε και τα έχουμε αξιοποιήσει ήδη.




Νέο νούμερο στο σώου στηρίζουμε Κουφοντίνα ο Σάββας Κωφίδης!!

 


Χωρίς καμία σοβαρότητα και η κουτσή Μαρία παίρνει θέση για λίγα λεπτά δημοσιότητας υπέρ του εκτελεστή τρομοκράτη Κουφοντίνα.

Σειρά στο σώου στήριξη στον δολοφόνο εκτελεστή Κουφοντίνα, πήρε ο πρώην ποδοσφαιριστής Σάββας Κωφίδης, και περήφανα τα ακροαριστερά και αριστερά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σημαία την δήλωση του.

Η στήριξη : 

Πρώτα απ’ όλα ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Νοέμβρη» και παρέδωσε εκούσια τον εαυτό του στην κρίση της δικαστικής εξουσίας. Κρίθηκε και καταδικάστηκε στην ανώτερη ποινή που του αναλογούσε με τους νόμους, σαν συνέπεια των πράξεών του.

Έχω την αίσθηση πως η σημερινή κυβέρνηση δεν ικανοποιήθηκε με την ποινή. Θα προτιμούσε ίσως θανατική καταδίκη. Ακόμα, έχω την αίσθηση, ο Κουφοντίνας δεν θα ταραζόταν με την ποινή θανάτου αν του επιβαλόταν. Η κυβέρνηση δράττεται της ευκαιρίας, σαν εκτελεστική κρατική εξουσία, με πρόφαση τους νόμους, γιατί άλλοτε τους επικαλείται κι άλλοτε τους παρακάμπτει, ακόμα και τους δικούς της, άθλιους νόμους, για να γίνει η επιθυμία της πραγματικότητα: ο θάνατος του Κουφοντίνα. Είναι ένα είδος ξεκαθαρίσματος, δηλαδή. Μια επίδειξη ισχύος της κρατικής εξουσίας.

Εδώ όμως, συμβαίνει το εξής: Καταδικάζεται η τρομοκρατία, απ’ την άλλη όμως συντηρείται και νομιμοποιείται η κρατική τρομοκρατία. Όχι απέναντι στον Κουφοντίνα αλλά απέναντι σε κάθε κρατούμενο. Η τρομοκρατία και στην παιδεία, και στην υγεία, στις ατομικές ελευθερίες, στα δικαιώματα ζωής του λαού. Για την τρομοκρατία αυτή του κράτους πώς θα αποδώσουμε δικαιοσύνη;

Ήδη παραβιάζουν τα δικαιώματα στην καθημερινότητα. Δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα για κράτος δικαίου. Το δίκαιο προέρχεται από την κοινωνία. Δεν είναι απλά η περίπτωση ενός κρατουμένου που κάνει απεργία πείνας. Αύριο θα περάσουν έναν άλλο νόμο που θα καταργεί κάτι άλλο.



Παπαχριστόπουλος δικαιολογεί Δρίτσα και δεν θέλει να πεθάνει ο εκτελεστής Κουφοντίνας


 

Ο γραφικός πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας στο Radio North 98 καλέστηκε να σχολιάσει την επίμαχη δήλωση Δρίτσα, για το αν και κατά πόσο… τρομοκρατούσε η 17Ν.

«Τον Θοδωρή τον ξέρω χρόνια. Τον ξέρω πώς σκέφτεται και τι κάνει. Ξέρω πόσο σοβαρός και σωστός πολιτικός είναι. Η αίσθησή μου είναι άλλη από αυτή την ερμηνεία που πολλοί έδωσαν στη δήλωσή του» είπε ο Παπαχριστόπουλος αρχίζοντας το παραμύθι να δικαιολογήσουμε τον Δρίτσα.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Θοδωρής έχει καμία σχέση - είναι ήσυχος άνθρωπος - με 17 Νοέμβρη, ούτε με τίποτα απ΄ όλα αυτά. Δεν έχει σχέση με αυτά που του αποδόθηκαν. Η αίσθησή μου είναι… ξέρετε καμιά φορά μια λέξη μόνο να σου ξεφύγει κάπως… κάτι…» είπε για να πεί ο Παπαχριστόπουλος.

Όσον αφορά το θέμα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και της σχετικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Παπαχριστόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε : «Η βλακεία είναι ανίκητη. Ο θάνατος του Κουφοντίνα θα ευνοήσει κάποια αριστερά κόμματα. Εγώ όχι, δεν θέλω. Θέλω να μην πεθάνει αυτός ο συγκεκριμένος κρατούμενος και ακόμη και τώρα, ειλικρινά σας το λέω, με τις όποιες δυνάμεις έχω, παλεύω να βρεθεί λύση γιατί είναι στο παρά πέντε. Δεν είναι καλό για τη χώρα, πάει πολλά χρόνια πίσω».





Μπακογιάννη : Το ίδιο πόνεσε η μάνα του Φύσσα το ίδιο πόνεσε και η μάνα του Αξαρλιάν

 


Η Ντόρα Μπακογιάννη σήμερα στον ΣΚΑΪ, είπε με όλη την σοβαρότητα που την διακρίνει, τα πράγματα όπως πρέπει, παρά την προκλητική στάση του Συριζαίου δημοσιογράφου που ήταν το πάνελ και έδειξε το πόσο επικίνδυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι εντάσσονται σε αυτόν.

Κάλεσμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να σπάσει τη σιωπή του και να κόψει σχέσεις με στελέχη του που δίνουν ιδεολογική και πολιτική κάλυψη στην τρομοκρατία απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη συνέντευξη του Θ. Δρίτσα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη διευκρίνησε  πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο δημοκρατικό τόξο και υπογράμμισε, ότι η βία δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη δημοκρατία άκρα αριστερά ή άκρα δεξιά... Το ίδιο πόνεσε κι η μάνα του Φύσσα το ίδιο πόνεσε κι η μάνα του Αξαρλιάν.

“Την ώρα που ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει την πανδημία και αγωνιά για το οικονομικό του αύριο τις τελευταίες 20 μέρες ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στο θέμα Κουφοντίνα είχα αποφασίσει να μην παρέμβω, αρνήθηκα και για λόγους αυτοπροστασίας, είναι πολύ δύσκολος αυτός ο διάλογος, και δεν ήθελα με κανένα τρόπο να παρέμβω για να μη δοθούν λανθασμένα μηνύματα, αλλά αποφάσισα να παρέμβω γιατί ο κ. Δρίτσας κατάφερε σε συνέντευξη 20 λεπτών να συμπυκνώσει όλα τα μηνύματα την πολιτική ανοχής προς την τρομοκρατία. Δηλαδή κατάφερε να πει όλα αυτά που κράτησαν ζωντανή την τρομοκρατία στην Ελλάδα” είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Χρωμάτισε όπως και οι τρομοκράτες τα θύματα τους, 'ήταν δεξιοί, βέβαια ο Μπακογιάννης δεν ήταν δεξιός'... Δηλαδή τι θέλει να πει ο κ. Δρίτσας ότι οι άλλοι που ήταν δεξιοί μπορούσαν να πεθάνουν; Ο Αξαρλιάν 20 ετών, τι ήταν; Έχει κανένα φάκελο κανείς για να ξέρει τα πολιτικά του πιστεύω; Όταν οι τρομοκράτες δολοφονούσαν τα θύματά τούς κολλάγανε ταμπέλα. Και συνεχίζεται αυτή η διαφοροποίηση σήμερα”.  “Λέει ο κ. Δρίτσας ότι δεν τρομοκρατήθηκε κανείς από τη 17Ν. 'Τρομοκρατούσαν οι πολιτικές'. Τι σημαίνει ότι τις πολιτικές ασκούσε το κράτος. Άρα τρομοκρατία ασκούσε το κράτος. Τον Χρήστο Μάτη τον σκότωσαν επειδή φορούσε τη στολή του αστυνομικού και το εθνόσημο. Δηλαδή βλέπανε μπροστά τους το κράτος. Το 'τρομοκρατούσαν οι πολιτικές'... Μα αυτό ακριβώς το επιχείρημα κράτησε ζωντανή την τρομοκρατία”. 

“Κατηγόρησα τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί επέτρεψε στη νεολαία του να στοιχηθεί πίσω από ένα πανό που έγραφε 'γεννήθηκα 17 Νοέμβρη' τι θα πει αυτό για παιδιά 20 ετών; τι θέλει να πει ο ο ποιητής; Γιατί δεν ακολούθησαν την πάγια πολιτική του ΚΚΕ για ξεχωριστή πορεία με δικά τους πανό εφόσον διαφωνούσαν και όχι τα “η πλατεία Συντάγματος θα γίνει Κουφοντίνα κοκ”. Όταν έβλεπα παιδί μεγάλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτεί το δολοφόνο του άνδρα μου, εγώ δεν τοποθετήθηκα, δεν πιστεύω στην οικογενειακή ευθύνη κι όταν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης της 17 Νοέμβρη έλεγα ότι δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη".

"Τώρα είναι μια ευκαιρία, επειδή οι άνθρωποι που υποστηρίζουν αυτές τις λογικές πιστεύω ότι αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της Αριστεράς, κάλεσα τον κ. Τσίπρα να σπάσει τη σιωπή του, να βγει και να καταδικάσει αυτές τις λογικές, διότι άλλως πως αδικεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το μικρό κομμάτι που έχει και σήμερα εμφυλιοπολεμικές ιδέες πρέπει να κοπεί. Ένα μικρό κομμάτι της Αριστεράς έχει προνομιακές σχέσεις με αυτό το χώρο δίνει ιδεολογική και πολιτική κάλυψη”. 

“Ο κ. Γεωργιάδης είπε εν το συνόλω σημαίνει ότι υπάρχουν στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προνομιακή σχέση με αυτό το χώρο, και δίνουν ιδεολογική και πολιτική κάλυψη στην τρομοκρατία. Θέλετε να πούμε ονόματα; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο δημοκρατικό τόξο. Ευκαιρία για τον Τσίπρα να βγει να κόψει αυτές τις λογικές οριστικώς και αμετακλήτως να τιμήσει στην πράξη όσους τον έστειλαν στη Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα διαδηλώνει με τα δικά της συνθήματα, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσουν να λένε αυτά που είπε ο κ. Δρίτσας". 

“Ο Δρίτσας ξεκινά να πει 'ένοπλος', ήθελε να πει ένοπλος αγώνας, Δεν την είπε, σταματά. Και λέει την τρομοκρατία 'όπως τη λένε'. Αυτό το μικρό κομμάτι που επιδεικνύει ανοχή στην ένοπλη βία, σε αυτό το μικρό κομμάτι υπάρχουν και στελέχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ο Μπερλίνγκουερ όταν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δολοφόνησαν τον Άλντο Μόρο είπε στην οικογένεια του αν με απαγάγουν μην διαπραγματευτείτε με τους τρομοκράτες και όλη η ηγεσία με τον Μπερλίνγκουερ ήταν παρούσα στις κηδείες καραμπινιέρι. Οι ιστορικοί ηγέτες της Αριστεράς Φλωράκης και Κύρκος την ημέρα της δολοφονίας του Μπακογιάννη τον χειροκροτούσαν, αυτοί κράτησαν τη δημοκρατία μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες τη δημοκρατία στη χώρα” επισήμανε. 

“Κανείς δε θέλει τον Κουφοντίνα νεκρό. Η Δικαιοσύνη όπως πάντα σε ένα κράτος δικαίου αποφασίζει. Οι νόμοι ισχύουν για όλους” ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στη δήλωση της δικηγόρου του Κουφοντίνα κ. Κούρτοβικ, ότι είναι προσβλητικό να αποκαλείται δολοφόνος, δήλωσε ότι “θα ήταν λάθος να τον ονομάσω δολοφόνο όσο ήταν υπόδικος. Σήμερα με απόφαση της Δικαιοσύνης ο Κουφοντίνας είναι δολοφόνος 11 ανθρώπων, και οι συγγενείς των θυμάτων θα συνεχίσουν να τον λένε δολοφόνο αντιλαμβάνομαι ότι δεν του αρέσει να τον λένε δολοφόνο, αυτό έπρεπε να το σκεφθεί πριν σηκώσει το 45αρι και σκοτώσει 11 ανθρώπους”.





Μήνυμα του πρωθυπουργού: Ας “τσικνίσουμε” μόνο με την οικογένεια μας

 


«Ας τσικνίσουμε μόνο με την οικογένεια μας - Είναι κρίμα τώρα που βλέπουμε την έξοδο, να γίνει μεγάλη ζημιά - Όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά σύντομα λιανεμπόριο και σχολεία»





Ηλεκτρονικά τσιγάρα με χασισέλαιο στα νότια προάστια

 



Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 24-2-2021 στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας Αλβανός και ένας Έλληνας για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Στο πλαίσιο δράσεων της ανωτέρω Υπηρεσίας για τη σύλληψη εμπόρων-διακινητών ναρκωτικών και διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση των ανωτέρω στη διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων, εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Ειδικότερα, ο Έλληνας επιβαίνοντας σε ταξί κατελήφθη να παραλαμβάνει από τον Αλβανό χάρτινη σακούλα που περιείχε -4.210- γραμμ. κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας ( skunk ) προς περαιτέρω διακίνηση. Ενώ, ο Αλβανός κατελήφθη να κατέχει με σκοπό τη διακίνηση προς τρίτους στην οικία του στη Γλυφάδα -82- στειλεούς με χασισέλαιο.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας ( skunk ) βάρους -4.210- γραμμ.,

-82- στειλεοί με χασισέλαιο,

-2- μαχαίρια,

-2- "επιχειρησιακά" οχήματα (Δ.Χ.Ε. και Ι.Χ.Ε.),

ζυγαριά ακριβείας,

συσκευή εντοπισμού,

χρηματικό ποσό -830- ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



CNN Turk: «Σε μια νύχτα όλα τα νησιά θα περάσουν στην πλευρά της Τουρκίας»

 



Νέες θεωρίες και απειλές από την τουρκική πλευρά

Πληθαίνουν στην Τουρκία οι… «ειδικοί» και οι «αναλυτές» που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, εκφράζοντας ενίοτε θεωρίες που δυναμιτίζουν το κλίμα των σχέσεων με την Ελλάδα. Το θέμα δημιουργείται όταν τέτοιου είδους ακραίες απόψεις, φιλοξενούνται και προβάλλονται από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως αυτό του CNN Turk.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα προκλητικά υποστήριξε ο Εράι Γκιουτσουλέρ, απόστρατος αξιωματικός που σήμερα διδάσκει σε πανεπιστήμιο και θεωρείται στην Τουρκία από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Ο Γκιουτσουλέρ επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ για την έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Θράκης και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντική» για την Τουρκία. Δήλωσε συγκεκριμένα : «Η Αλεξανδρούπολη είναι πολύ σημαντική. Η Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 1920, όταν ο ελληνικός στρατός επιτέθηκε στην Τουρκία, ήταν ένα μέρος που χρησιμοποιήθηκε ως βασικό σημείο μεταφορών. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα άκρως βολικό σημείο. Δεν είναι τυχαία η ίδρυση και χερσαίας και ναυτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Επιπρόσθετα σε αυτό 4 ακόμη βάσεις στην ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας και εντέλει και στην Κρήτη και στην Κύπρο. Βλέπετε όταν ρωτάμε για ποιο λόγο κάνετε τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις;” μας λένε πως είναι για την Ρωσία. Ρωτάω λοιπόν που είναι η Ρωσία ; Που είναι εδώ η Ρωσία ; … Ενδεχομένως από στρατηγική σκοπιά, σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να είναι κατά της Ρωσίας, αλλά εδώ σε πρώτο στάδιο ο στόχος είναι η Τουρκία» επεσήμανε.

Αναλύοντας τη θεωρία του για «περικύκλωση» της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ο Γκιουτσουλέρ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως τα αμερικανικά όπλα στην Αλεξανδρούπολη μπορεί στο μέλλον να στραφούν κατά της Τουρκίας, αλλά και πως μ’ εντολή της Ουάσιγκτον η Αθήνα δεν παραδίδει τους 8 αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Κάποιοι σκέφτονται πως “είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να μας γίνει επίθεση” . Πλέον δεν μπορείτε να το σκέφτεστε αυτό. Αν εδώ υπάρχει οπλισμός δεν υπάρχει καμία εγγύηση σχετικά με το προς τα που και σε ποιον θα στραφούν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση σχετικά με το σε ποιόν και πως θα σκάσουν και θα πυροβολήσουν. Περικυκλώνουν, αυτά είναι πολιορκία, κάθε ένα από αυτά έχει και μια σημασία. Μπορούμε να σκεφτούμε πως είναι μια δύναμη που με κάποιο τρόπο, έχει στόχο σε μια δυνητική σύρραξη, σε μία γενική επιχείρηση, να περιορίσει την Τουρκία. Αυτή την στιγμή κανένα από αυτά δεν συνιστά μια άμεση απειλή κατά της Τουρκίας. Υπάρχει βέβαια εδώ μια κακή προαίρεση (…) Δείτε εδώ ακόμη και πίσω από την απόκρυψη και προστασία στην Ελλάδα εκείνων των πραξικοπηματιών και προδοτών, πίσω απ’ όλα βρίσκεται η Αμερική» δήλωσε.

Αν και ο Γκιουτσουλέρ εκφράζει ανησυχίες για την παρουσία των ΗΠΑ στην Θράκη και τη στενή συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον στον στρατιωτικό τομέα, δηλώνει προκλητικά πως δεν τα θεωρεί απειλή για την Τουρκία, η οποία μπορεί να … «καταλάβει» τα νησιά του Αιγαίου σ’ ένα βράδυ. «Τώρα αν με ρωτάτε αν το αντιλαμβάνομαι αυτό σαν μια συμβατική απειλή κατά της Τουρκίας, όχι δεν το βλέπω. Διότι να εισέλθουν σε κάτι τέτοιο, εέε πως να το πω, υπάρχει μία τουρκική παροιμία. “Πας για κάτι καλύτερο και χάνεις και αυτό που έχεις, διότι σε μια νύχτα όλα τα νησιά θα περάσουν στην πλευρά της Τουρκίας’’» τόνισε.


Παναγιώτης Σαββίδης

protothema.gr



Αυτά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν

 


Ένα κομμάτι ακροαριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί μαζί τον Αλέξη Τσίπρα, συνδέονται με την τρομοκρατία και  τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Θα θυμίσουμε ένα προς ένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης υπέρ των τρομοκρατών στη δίκη της "17 Νοέμβρη" 

Βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα να έχει πάρει όρκο σιωπής και να μην καταδικάζει προκλητικές δηλώσεις ακροαριστερών στελεχών όπως ο Θοδωρής Δρίτσας, και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνουν επιθετικά στα ΜΜΕ προσπαθώντας να μπερδέψουν την κοινωνία, να τους θυμίσουν τις σχέσεις συντρόφων τους με την τρομοκρατία.

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται άνθρωποι που βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες των τρομοκρατών της 17Ν, και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να σιωπά. Ούτε μία διαγραφή! Ούτε μία δήλωση απόλυτης καταδίκης των απόψεων των συνεργατών του και δεν είναι η πρώτη φορά, το έχει κάνει και παλαιότερα.

Αρχίζουμε για να μην ξεχνάμε : 


Δημήτρης Στρατούλης πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη.

Νίκος Μανιός, γιατρός, ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, τον οποίο χαρακτήρισε «ιδεολόγο εργάτη επαναστάτη» και μίλησε για κατασκευασμένες κατηγορίες.

O επικεφαλής της συνιστώσας «ΡΟΖΑ» Νίκο Γιαννόπουλο (μάρτυρα υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα) που τον χαρακτηρίζει «αγωνιστή με ευγενή κίνητρα» και τη 17 Νοέμβρη «μία αριστερή οργάνωση». 

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, μάρτυρα υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού που είχε επιτεθεί στη δικαιοσύνη για την καταδίκη των μελών της 17 Ν, κάνοντας -μεταξύ άλλων- λόγο, για "δίκη φρονημάτων".

Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μπελαντή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις "για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων της 17Ν» από κοινού με τον Κουφοντίνα και σε εκδηλώσεις της «επιτροπής για την απελευθέρωση του Α. Γιωτόπουλου".

Τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μάρτυρα υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη.

Τον Παναγιώτη Λάμπρου πρώην Βουλευτή  και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μάρτυρα υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη.

Τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάρτυρες υπεράσπισης του Χριστόδουλου Ξηρού Τίτο Καρίμαλη, Γιώργο Μαρκατσέλη, Δημήτρη Καρακώστα, Μανώλη Σαρρή. 

Yπέρ του Σάββα Ξηρού, συνηγορώντας στην κατ' οίκον νοσηλεία του είχαν βρεθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Κατερίνα Κατριβάνου.



Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα -



Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Ακόμη νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Συγκεκριμένα στο ‘’βαθύ κόκκινο’’ κατατάσσονται οι εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Σημειώνεται ότι  στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε χθες την περιοχή.

Ακόμη, αλλάζει από σήμερα η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής:

- Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α' και Β' Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α' κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α' κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Ακόμη νέα δεδομένα ισχύουν σχετικά με τις τελετές στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) καθώς ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Σχετικά με τα σχολεία στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ