Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ στην Αττική

 



Στην Αττική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πια στο βαθύ κόκκινο. Ως εκ τούτου, περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας της διαχείρισης της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ενός σχεδίου που είχαμε εκπονήσει στο Υπουργείο Υγείας ως ακραίο σενάριο πέρσι τέτοια εποχή, ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο και, δυστυχώς, θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα. Για αυτό, λοιπόν, με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα ενσωματώσει Παθολογικές Κλινικές από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.

Τα παραπάνω Νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες Παθολογικές Κλινικές τους σε Κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό ιδιώτες ιατροί, και ήδη λίστα με 16 παθολόγους και πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών.

Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του.

Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ερρίκος Ντυνάν θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

Το Ερρίκος Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., αντικαθιστώντας το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε Νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία, οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος.

Τα δυο Νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική στη δύναμή μας, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε και τα έχουμε αξιοποιήσει ήδη.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου