Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Νέες θέσεις κάθε μέρα, κωπηλάτες σε γαλέρα..




Γράφει ο Πάνος Παπαγιαννόπουλος 


Ακούω στα κανάλια μέλη της κυβέρνησης να υπερηφανεύονται για την αύξηση των θέσεων εργασίας και την μείωση της ανεργίας και εξοργίζομαι.. 

Έχετε υπόψη σας κύριοι τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά εργασίας??? 

Γνωρίζετε για εργολάβους, απατεώνες και εργοδότες σωματέμπορους που εκμεταλεύονται αναίσχυντα τον ανθρώπινη ανάγκη?? 

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται 400 το μήνα και εργάζονται ακόμα και 12 ώρες την ημέρα χωρίς άδειες και ρεπό?? 

Σας έχουν ενημερώσει για χαρτιά συμβάσεων εργασίας λευκά, όπου ο εργοδότης συμπληρώνει ότι θέλει, αφού υπογράψει ο εργαζόμενος ή για συμβάσεις που αλλά περιγράφουν και άλλα ζητάνε στην πραγματικότητα από τον σκλάβο άμοιρο που ψάχνει λίγη ζωή ?? 

Γνωρίζετε ότι άνθρωποι υπογράφουν για δώρα και επιδόματα άδειες χωρίς ποτέ να τα εισπράξουν με τον κίνδυνο μην απολυθούν??

Γνωρίζετε ότι το σλόγκαν που κυριαρχεί είναι :"ΑΥΤΆ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΆΜΑ ΓΟΥΣΤΆΡΕΙΣ!! "

Γνωρίζετε, γνωρίζετε, γνωρίζετε?? 

Όχι δεν γνωρίζετε ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε.... 

Όταν οι ΣαμαροΒενιζέλοι κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον κατώτατο μισθό και ξεπούλησαν αγώνες και με αίμα ποτισμένες διεκδικήσεις εργαζομένων, είσασταν μαζί με τον λαό απέναντι τους στους δρόμους.. Τώρα?? Τώρα κοιτάτε αλλού και υπόσχεστε καλύτερες μέρες και συνιστάτε υπομονή..

Είμαι περίεργος να δω πως θα αντιδράσετε όταν βρεθείτε εσείς απέναντι από τον λαό.. 

Γιατί ένα χρόνο μετά και ακόμα υποφέρω.. 

Γιατί ένα χρόνο μετά ακόμα υπάρχουν άστεγοι, άνεργοι, άνθρωποι εξαθλιωμένοι, άνθρωποι που αυτοκτονούν κάθε μέρα.. 

Γιατί Αριστερά που να μην υπερασπίζετε πρωτίστως τον εργαζόμενο ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ.



Από σχολή Τασίας και η Έλενα Κουντουρά : «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ !!!»




Με περίσσιο θράσος η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην εκπομπή ON LINE με τη Μαρία Αναστασοπούλου, δήλωσε ότι το προσφυγικό ωφέλησε τη Λέσβο, αφού οι οργανώσεις που βρίσκονται στο νησί – ΜΚΟ, εθελοντές κλπ – αφήνουν αρκετά χρήματα.

Προφανώς η κ. Κουντουρά αγνοεί, ή κάνει πως δεν γνωρίζει, ότι η πτώση του τουρισμού στη Λέσβο είναι τέτοια, που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί σε άλλο Ελληνικό τουριστικό προορισμό.

Ο Γιάννης Συνάνης μιλώντας νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ανέφερε τα ποσοστά πτώσης του τουρισμού στη Λέσβο – πάνω από 67% ο ξένος τουρισμός, γύρω στο 30% μειωμένες οι αφίξεις των Τούρκων, γύρω στο 20% κάτω ο εγχώριος τουρισμός – για τα οποία η κ. Κουντουρά δήλωνε ότι δεν γνωρίζει αν ισχύουν αυτά τα νούμερα – όφειλε να τα γνωρίζει – τα οποία αποτελούν την ταφόπλακα, όλων σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού.

Η κ. Κουντουρά επανέλαβε – εμμέσως πλην σαφώς – ότι η οικονομία στη Λέσβο είναι καλή, εξαιτίας των οργανώσεων που βρίσκονται στο νησί και αφήνουν χρήματα.

Όσο για την αναφορά του Γιάννη Συνάνη, ότι δεν πάτησε το πόδι της στα πληγωμένα από το προσφυγικό πρόβλημα νησιά, αρκέστηκε να πει ότι έστειλε blogers κλπ, για να ενισχύσουν την τουριστική προβολή των νησιών του Βορειοαναταλικού Αιγαίου.




Πηγή : lesvosNews.gr


Τεράστια ανάσα για το ελληνικό ποδόσφαιρο - Σπουδαίες οι τρεις νίκες στο Europa League





Οι τρεις νίκες για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στα πρώτα παιχνίδια των πλέι-οφ του Europa League, έδωσαν βαθιά ανάσα στην Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA και στη μάχη για παραμονή στη 15η θέση.

Τέτοια βραδιά είχε αρκετά χρόνια να ζήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι τρεις εκπρόσωποι που απέμειναν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα μετά τους αποκλεισμούς για ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα, κατάφεραν όχι μόνο να σημειώσουν νίκες αλλά ουσιαστικά να εξασφαλίσουν και την είσοδο στους ομίλους.

Η Ελλάδα, η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 15η θέση, παλεύει ώστε να μην πέσει από αυτήν προκειμένου από τη σεζόν 2018-2019 να μη χάσει ένα εισιτήριο σε κάθε διοργάνωση.

Οι νίκες για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ προσέφεραν 0,600 βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία πλησίασε σε απόσταση αναπνοής την Κροατία αλλά και την Ολλανδία.

Πέρα από την άνοδο όμως τα σημαντικά είναι στην... πλάτη μας. Οι Ρουμάνοι λογικά θα μείνουν μόνο με την Στεάουα στους ομίλους του Europa League αφού η Αστρα μετά την ισοπαλία της με την Γούεστ Χαμ δύσκολα θα έχει ελπίδες πρόκρισης στον επαναληπτικό.

Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται στη 17η θέση θα έχει δύο ομάδες σίγουρα στους ομίλους ενώ ανοιχτή παραμένει η υπόθεση πρόκριση για την Αούστρια Βιέννης, η οποία επικράτησε 2-1 της Ρόζενμποργκ αλλά θα έχει δύσκολο επαναληπτικό.

Υπενθυμίζεται πως κάθε νίκη πριμοδοτείται με δύο βαθμούς και κάθε ισοπαλία με έναν, ενώ διαιρείται με τον αριθμό των εκπροσώπων κάθε χώρας στην Ευρώπη (πέντε στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ρουμανίας, τέσσερις στην περίπτωση της Κροατίας και της Αυστρίας). 

Οι πιο αισιόδοξοι ίσως βλέπουν και επιστροφή στην 12η θέση, η οποία θα φέρνει τον πρωταθλητή απευθείας στους ομίλους ωστόσο η απόσταση από Τσεχία και Ελβετία είναι ακόμη αρκετά μεγάλη.





Πηγή: iefimerida.gr 


Στα επίπεδα του 2015 ίσως και χαμηλότερα ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων



Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες

Στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία μεσοσταθμική πτώση μεταξύ 5% και 8% υπολογίζει το τζίρο, για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τη θερινή εκπτωτική περίοδο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «αν και το εμπόριο είχε προσδοκίες να κινηθεί η αγορά καλύτερα από την περυσινή περίοδο τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία πτώση που μπορεί να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 5% και 8%, καθώς ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο εμπόριο.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα της ΕΣΕΕ φαίνεται να υπάρχει χαμηλός τζίρος στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας (τουριστικούς προορισμούς) κάτι που μεταφράζεται από τη συνομοσπονδία ως επίπτωση του προσφυγικού προβλήματος αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία γενικότερα, παρά την πορεία των τουριστικών αφίξεων».

Είναι ενδεικτικό, κατά τον κ. Κορκίδη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ότι φέτος, η αγορά της Αθήνας κινήθηκε πτωτικά, και στοιχεία του εμπορικού συλλόγου της περιοχής αναφέρουν πτώση του τζίρου περίπου 10%.

Ο κ. Κορκίδης σχολίασε: «υπάρχουν καλοκαιρινά μελτέμια στο εμπόριο και τρικυμία στην αγορά», ενώ ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η έρευνα της ΕΣΕΕ για την πορεία των θερινών εκπτώσεων.


Πηγή : tovima.gr


Θα καταστρέψουν οικογένειες και επιχειρήσεις για να πιάσουν τους στόχους και μετά τι;



Η ανικανότητα της κυβέρνησης διαλύει τις οικογένειες τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας βυθίζοντας μας περισσότερο στην ύφεση.

Για να μπορέσει να είναι εντάξει στα όσα έχει υποσχεθεί στους δανειστές και για να καλύψει όπως μπορεί την ανικανότητα της, αδίστακτα φτωχοποιεί και καταστρέφει περιουσίες οικογενειών και επιχειρήσεων.


Διαβάζουμε στο protothema.gr 

Κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι οι κατασχέσεις να έχουν αυξηθεί πάνω από 30%

Με «τσουνάμι» κατασχέσεων σκοπεύει να καλύψει την υστέρηση εσόδων του Ιουλίου η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει ήδη λίστες με τους οφειλέτες, οι τραπεζική λογαριασμοί των οποίων θα βρεθούν στο στόχαστρο των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτως ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να επιτευχθούν οι στόχοι, δίχως να χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη», κάτι που θα επέφερε επιπλέον φθορά στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Βάσει του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, έχει αναληφθεί η δέσμευση για την είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές, ενώ στο μέτωπο των νέων οφειλών έχουν δεσμευτεί για είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο.

Βάσει της ίδιας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καλύπτοντας το 52% των οφειλετών έως τον Σεπτέμβριο και το 55% έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι οι κατασχέσεις να έχουν αυξηθεί πάνω από 30%.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι σε 755.806 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 60.732 κατασχέσεις, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται ακόμη 1.492.088 οφειλέτες. Σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ δεκάδες ακίνητα οφειλετών βγαίνουν στο «σφυρί».

Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών. Από τις αρχές του 2014, οπότε οι κατασχέσεις «έτρεχαν» με ρυθμό 17.000 τον μήνα, καταγράφεται μια αλματώδης αύξηση, η οποία συνδέεται με την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών πάνω από τα 90 δισ.





Το Twitter διέγραψε 360.000 «τρομοκράτες»



Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τους τελευταίους έξι μήνες διέγραψε 235.000 λογαριασμούς χρηστών, στο πλαίσιο του αγώνα που καταβάλει για να περιορίσει τις δημοσιεύσεις μηνυμάτων που προωθούν την τρομοκρατία.

Συνολικά, από τα μέσα του 2015 το Twitter έχει κλείσει 360.000 λογαριασμούς με "τρομοκρατικό περιεχόμενο".

Οι όροι χρήσης του αμερικανικού ιστοτόπου απαγορεύουν την εκτόξευση βίαιων απειλών και την προώθηση της τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των όρων αυτών, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα παραμείνει άπραγη απέναντι στις εκκλήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να παρεμποδιστεί η τζιχαντιστική προπαγάνδα μέσω του διαδικτύου.

«Οι καθημερινές διαγραφές έχουν αυξηθεί κατά 80% σε σύγκριση με πέρσι και κορυφώνονται αμέσως μετά τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων" υπογραμμίζει το Twitter σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο επίσημο μπλογκ του. Αν και παραδέχεται ότι "δεν έχει τελειώσει" ακόμη, τονίζει ότι οι προσπάθειές του "θα συνεχίσουν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα" συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς "αυτού του είδους της δραστηριότητας εκτός του Twitter».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει βελτιωθεί ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να διαγραφεί ένας λογαριασμός μόλις υποδειχθεί ως ύποπτος, ενώ έχει γίνει πρόοδος και προς την κατεύθυνση να εμποδιστούν οι χρήστες να επανέλθουν αμέσως, δημιουργώντας έναν νέο λογαριασμό στην πλατφόρμα του.

Το Twitter επαναλαμβάνει πάντως ότι δεν διαθέτει «κάποιον μαγικό αλγόριθμο» που να αναγνωρίζει το «τρομοκρατικό περιεχόμενο», όπως έχουν αναφέρει κι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Το Facebook και το YouTube βασίζονται επίσης, σε μεγάλο βαθμό, στις καταγγελίες άλλων χρηστών για να εντοπίζουν παράνομο περιεχόμενο και στη συνέχεια οι ομάδες των ειδικών που έχουν συγκροτήσει αποφασίζουν αν θα διαγράψουν τους λογαριασμούς.



Πηγή : kathimerini.gr


Φιάσκο: «Πετσόκοψαν» χιλιάδες συντάξεις αλλά τα ελλείμματα παραμένουν



Έρχεται και δεύτερο πακέτο περικοπών στις επικουρικές και για όσους παίρνουν κάτω από 1.300 ευρώ;

Στο βρόντο φαίνεται να πηγαίνουν οι μεγάλες περικοπές που προγραμματίστηκαν για 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης, αφού τα χρήματα που το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι θα εξοικονομήσει «κόβοντας» τις επικουρικές όσων παίρνουν πάνω από 1.300 ευρώ δεν επαρκούν για να κλείσουν τα ελλείμματα και οι «μαύρες» τρύπες.

Παρά τις περικοπές, το ταμειακό πρόβλημα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ρευστοποίηση ομολόγων, ύψους 50 ως 90 εκατ. ευρώ, δεν λύνεται και σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το Plan B το οποίο προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση ενός δεύτερου πακέτου περικοπών ακόμη και σε όσους συνταξιούχους βρίσκονται κάτω από τα 1.300 ευρώ.

Οι μειώσεις στις συντάξεις που ξεκίνησαν τον Αύγουστο συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο ενώ οι αναδρομικές μειώσεις από τον Ιούνιο αποδίδουν μόλις 24 εκατ. ευρώ τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η εφαρμογή των μειώσεων στις επικουρικές θα αποδώσει στο ΕΤΕΑ περί τα 145 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα φτάνει στα 550 εκατ. ευρώ, και με τα κρυφά χρέη ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

Πάντως ακόμη και από κορυφαία στελέχη του ΕΤΕΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα ήταν προτιμότερο οι μειώσεις που γίνονται τώρα και φτάνουν μέχρι το 40% για 250.000 συνταξιούχους να μοιράζονταν σε περισσότερους συνταξιούχους αλλά με μικρότερα ποσοστά. Έτσι το βάρος θα ήταν μικρότερο ενώ τώρα οι 250.000 συνταξιούχοι και άγριες περικοπές υφίστανται αλλά και χωρίς να έχουν αντίκρισμα.



Πηγή : protothema.gr


Ακτινοβολία στο σπίτι: Τι ισχύει με Wi-Fi, κινητά και ασύρματα – Κανόνες προστασίας



Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν πολλά και προφανή οφέλη. Όμως οι ακριβείς πιθανές βλάβες είναι ακόμα απροσδιόριστες, τα ερωτήματα είναι πολλά και δικαιολογημένα επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στους πολίτες.

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ακτινοβολία, φυσικής ή ανθρώπινης προέλευσης, είτε είμαστε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Είμαστε εκτεθειμένοι στη γήινη και κοσμική ακτινοβολία και το πιο σημαντικό στην ακτινοβολία του ήλιου.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από πάσης φύσεως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές WiFi ή Bluetooth εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η ακτινοβολία που μας περιβάλλει χωρίζεται σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα. Η ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες-x, ακτίνες-γ) είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ενώ οι βιολογικές επιδράσεις της μη ιονίζουσας δεν είναι γνωστές και έτσι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η επικινδυνότητά της.

Η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, που σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διασπά χημικούς δεσμούς, δηλαδή δεν προκαλεί βλάβη στο DNA, το οποίο είναι μια πιθανή αιτία για την εμφάνιση καρκίνου.

Αν και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα βλάβες, μπορεί έμμεσα να δημιουργήσει προβλήματα, ιδίως μετά από μακροχρόνια έκθεση.

Πώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει τον οργανισμό

Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί την κύρια βιολογική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Αυτό το φαινόμενο αξιοποιείται στους φούρνους μικροκυμάτων και επιτρέπει να ζεσταίνουμε γρήγορα το φαγητό.

Τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα επιδράσεων σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και κάτω από το όριο, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης έκθεσης.

Ποιες οι συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις πιθανές βλαπτικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και για το λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες όμως καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Ορισμένες από αυτές δείχνουν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου και του δέρματος, λευχαιμία, στειρότητα, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, αϋπνία και κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των ασθενειών που έχουν ενοχοποιηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και τις έρευνες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον αυξημένο κίνδυνο, ωστόσο υπογραμμίζει πως απαιτείται επιπλέον έρευνα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Εφόσον το τοπίο είναι ακόμα θολό σχετικά με την επικινδυνότητα των συσκευών καλό θα ήταν να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Κάποιες απλές οδηγίες που αν τις ακολουθήσουμε μπορεί να σώσουν την υγεία μας είναι οι εξής:

Αποφύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε περιοχές με χαμηλό σήμα (γιατί τότε η ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία έχει υψηλότερη ένταση) και σε κλειστούς χώρους με πολλές μεταλλικές επιφάνειες: π.χ. αυτοκίνητο, ασανσέρ (αντανάκλαση της ακτινοβολίας)

Ο καλύτερος τρόπος για να μιλάτε στο κινητό είναι να το έχετε στο μεγάφωνο και να υπάρχει μία απόσταση από τον εγκέφαλο. Διαφορετικά να προτιμάτε να μιλάτε με ενσύρματα ακουστικά. Αν και εκπέμπεται κάποια ακτινοβολία είναι καλύτερα, γιατί απομακρύνεται το κινητό από το σώμα.

Προσπαθήστε να μειώσετε γενικά τις ώρες που μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο.

Μην έχετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα γεννητικά όργανα.

Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο του σπιτιού ή της δουλειάς με ένα ενσύρματο.

Αποφύγετε τις πολλές ασύρματες συσκευές στην κατοικία σας (π.χ. τηλέφωνα, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, δίκτυο internet, συσκευές Bluetooth, ηχεία κ.ά.)

Κλείνετε όλες τις συσκευές όταν πάτε για ύπνο (υπολογιστής, τηλέφωνο κλπ). Το ίδιο ισχύει και για το ασύρματο ρούτερ.

Το ασύρματο ρούτερ είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένο σε ένα δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται πολύ.

Αποφύγετε να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμάστε (προστατεύστε ιδίως το κεφάλι σας)

Απομακρυνθείτε από το φούρνο μικροκυμάτων όταν είναι ενεργός.



Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Ρίο 2016: Ασταμάτητος ο Γουσέιν Μπολτ



Ο Γιουσέιν Μπολτ κατέκτησε το 3ο συνεχές μετάλλιο στην καριέρα του στα 200μ και το 8ο συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ τερμάτισε σε 19.78 στον τελικό του αγωνίσματος κατά την 7η ημέρα των αγώνων στους Ολυμπιακούς του Ρίο και πλέον βρίσκεται κοντά στο στόχο που έχει βάλει να φθάσει τα εννέα χρυσά μετάλλια και να γράψει τη δική του χρυσή σελίδα στη διοργάνωση.

Πλέον έφτασε τα 8 χρυσά μετάλλια κι «έπιασε» στη σχετική κατάταξη τον Αμερικανό Ρέι Γιούρι, που έχει επίσης οκτώ μετάλλια, όλα χρυσά. Πλέον, το βλέμμα του Μπολτ είναι στραμμένο στην σκυταλοδρομία 4χ100μ, όπου θέλει το χρυσό μετάλλιο για να φθάσει τα 9 και να γράψει ιστορία, αφού θα «πιάσει» τον Φινλανδό Πάαβο Νούρμι και τον Αμερικανό Καρλ Λιούις. Οι δύο θρυλικές μορφές του στίβου έχουν κατακτήσει από 9 χρυσά μετάλλια (ο Νούρμι συνολικά έχει 12, αφού έχει και 3 ασημένια και ο Λιούις 10, αφού έχει και 1 ασημένιο).

Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Καναδός Άντρε ντε Γκρας με 20.02 και το χάλκινο ο Γάλλος Κριστόφ Λεμέτρ με 20.12.

Η κατάταξη στον τελικό

1.Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα)     19.78

2.Αντρε Ντε Γκρας (Καναδάς)     20.02

3.Κριστόφ Λεμέτρ (Γαλλία)       20.12

4.Ανταμ Τζέμιλι (Βρετανία)      20.12

5.Τσουράντι Μαρτίνα (Ολλανδία)  20.13

6.ΛαΣόν Μέριτ (ΗΠΑ)             20.19

7.Εντουαρντ Αλόνσο (Παναμάς)    20.23

8.Ραμίλ Γκουλίγεφ (Τουρκία)     20.43 


Ο επόμενος στόχος του Μπολτ: Προσπαθώ να είμαι μεταξύ Άλι και Πελέ

Μία ακόμη νίκη στα 4χ100μ απομένει ακόμη στον Μπολτ για να γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό μετά την επικράτησή του κατά την 7η ημέρα και στα 200μ (19.78). Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, που γνώρισε για μία ακόμη φορά την αποθέωση από τους θεατές, έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί τη νέα χρονιά, αν πιάσει το στόχο του με τρεις νίκες σε 100μ, 200μ, 4χ100μ σε ισάριθμες Ολυμπιάδες, αφού μάλλον δεν έχει κίνητρο για να συνεχίσει.

«Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτε άλλο. Τι άλλο πρέπει να κάνω για να αποδείξω στον κόσμο ότι είμαι ο μεγαλύτερος αθλητής;», δήλωσε ο Μπολτ στους δημοσιογράφους που την Κυριακή κλείνει τα 30 χρόνια του και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να γίνω ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία του αθλητισμού. Να είμαι μεταξύ του Άλι και του Πελέ. Ελπίζω να πετύχω το στόχο μου όταν θα έχουν ολοκληρωθεί αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Σπουδαία επιτυχία είχαμε και για τον Καναδό Άντρε ντε Γκράσε στα 200μ που κατετάγη δεύτερος με 20.02 και ο οποίος είχε πάρει ένα ακόμη μετάλλιο (χάλκινο) στα 100μ. Η δικαίωση των προσπαθειών του ήρθε και για έναν μεγάλο Ευρωπαίο σπριντερ, τον Γάλλο Κριστόφ Λεμέτρ που κατετάγη 3ος με 20.12, παίρνοντας τη νίκη στο φώτο-φίνις από τον Βρετανό Άνταμ Τζέμιλι που έκανε τον ίδιο χρόνο.

Πάντως, χρόνια είχαμε να δούμε 4 συνολικά Ευρωπαίους αθλητές σε τελικό 200μ, αφού εκτός των Λεμέτρ και Τζέμιλι, έτρεξαν ο Ολλανδός Τσουράντι Μαρτίνα (5ος με 20.13) και ο Τούκος -Αζέρος στην καταγωγή- Ραμίλ Γκουλίεφ (8ος με 20.43).

Ο Μπολτ σε αριθμούς

Όνομα: Γιουσέιν

Επώνυμο: Μπολτ

Εθνικότητα: Τζαμάικα

Ημερομ. Γέννησης: 21/08/1986

Ύψος: 1.96μ

Βάρος: 94κ

Αθλημα/Αγώνισμα: Στίβος/σπριντ

Διακρίσεις:

Ολυμπιακοί Αγώνες:

. 100μ: 1ος (2008, 2012, 2016)

. 200μ: 1ος (2008, 2012, 2016)

. Σκυταλοδρομία 4x100μ: 1ος (2008, 2012)

Παγκόσμια πρωταθλήματα:

. 100μ: 1ος (2009, 2013, 2015)

. 200μ: 1ος (2009, 2011, 2013, 2015), 2ος (2007)

. Σκυταλοδρομία 4x100μ: 1ος (2009, 2011, 2013, 2015), 2ος (2007)

Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ: 9.58 (16/08/09 στο Βερολίνο)

Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ: 19.19 (20/08/09 στο Βερολίνο)

Παγκόσμιο ρεκόρ στα 4x100μ: 36.84 (11/08/12 στο Λονδίνο)

Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς: 5 φορές (2008, 2009, 2011, 2012, 2013)



Πηγή : antenna.gr


Συνάντηση Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα



Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα θα έχει σήμερα Παρασκευή στις 4.30 το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στα νέα γραφεία του κόμματος.

Η  τελευταία συνάντηση των δύο ήταν στις 2 Μαρτίου , με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να ασκεί όλο αυτό το διάστημα έντονη κριτική και για το θέμα της αντιπολιτευτικής γραμμής.

Η Νέα Δημοκρατία περιμένει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τον φθινόπωρο και δεν περισσεύει κανένας


Τουρκία: Χόρευαν σε γάμο την ώρα της έκρηξης



Η τρομακτική στιγμή της έκρηξης ενός παγιδευμένου οχήματος στην επαρχία Βαν της Τουρκίας καταγράφηκε από την κάμερα που απαθανάτιζε ένα ευτυχισμένο ζεύγος νιόπαντρων να χορεύει σε γαμήλιο γλέντι.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν τεθεί σε εφαρμογή το φονικό σχέδιο των τρομοκρατών, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 70, οι νεόνυμφοι, συγγενείς και φίλοι χορεύουν αμέριμνοι.

Την ευτυχία στα πρόσωπά τους σβήνει, όμως, ο εκκωφαντικός ήχος της έκρηξης και μία λάμψη που προκαλεί τον πανικό ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.

Στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτυπώνονται οι στιγμές πανικού που βίωσαν οι καλεσμένοι, καθώς φαίνονται να τρέχουν για να κρυφτούν κάτω από τραπέζια, είτε απομακρύνονται από τη βιτρίνα του χώρου που διοργανώθηκε το γλέντι.

Ακούγονται φωνές, μικροί και μεγάλοι τρέπονται σε φυγή και η μουσική έχει πάψει να παίζει, ενώ τα παράθυρα της αίθουσας θρυμματίζονται στο δευτερόλεπτο και σύννεφο σκόνης γεμίζει το χώρο.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ενώ το παγιδευμένο όχημα είχε στόχο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, περιπολικά και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την έκρηξη σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση, ωστόσο Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες στοχοθετούν πολύ συχνά αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εξάλλου, ο κυβερνήτης του Βαν, Μεχμέτ Παρλάκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επέρριψε ευθύνες στην «τοπική τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στην εκτός νόμου οργάνωση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Λίγες ώρες αργότερα, μία ακόμα έκρηξη σκόρπισε το θάνατο αυτή τη φορά στην πόλη Ελαγίζ, με θύματα τρεις αστυνομικούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος επισκέφθηκε το αρχηγείο της αστυνομίας που ήταν στόχος των δραστών, επέρριψε ευθύνες στο PKK.

Όπως είπε, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούν τυφλές επιθέσεις αυτοκτονίας σε όλη τη χώρα όποτε είναι δυνατό και η Άγκυρα έχει αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού έπειτα από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις.





Πηγή : e-radio.gr


«Περήφανοι ως Έλληνες» Μάντης και Καγιαλής έφεραν το 5ο μετάλιο




Με το χάλκινο μετάλλιο στα στήθη θα επιστρέψουν από το Ρίο οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει το βάθρο από τις προηγούμενες ημέρες στην πρώτη τους Ολυμπιακή παρουσία. 

Οι Έλληνες ιστιοπλόοι των 470 τερμάτισαν 10οι σήμερα, ενώ είχαν και ένα απρόοπτο πρόβλημα με το πανί τους στην τελευταία σημαδούρα και τελικά δεν κατάφεραν να προσπεράσουν τους 2ους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν στη medal race. 

«Χρυσοί» ήταν οι Κροάτες Σίμε Φάντελα/Ιγκόρ Μάρενιτς, οι οποίοι προπορεύονταν πριν από την έναρξη της κούρσας και έστω με την 8η θέση σήμερα τα κατάφεραν.

Αυτό ήταν και το 5ο ολυμπιακό μετάλλιο για τη χώρα μας στους Αγώνες του Ρίο. 

Συνέχισαν την επιτυχία των 470

Αυτό είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Αναλυτικά τα μετάλλια της ελληνικής ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα):

ΧΡΥΣΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1960 Dragon ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γεώργιος Ζαΐμης 
(πλήρωμα Νηρεύς)

1996 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

2004 470 Γυναικών Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1972 Finn Ηλίας Χατζηπαυλής

2004 Ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης

ΧΑΛΚΙΝΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ

1980 Soling Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης

2008 Yngling Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη

2016 470 Ανδρών Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής


Το who is who των δύο ιστιοπλόων 

Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο. 

Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν... πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014. 

Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ

Η ιστιοπλοΐα μπήκε στη ζωή του Παναγιώτη Μάντη στην ηλικία των 8 ετών, με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο των Τζιτζιφιών Καλλιθέας να τον βάζει για πρώτη φορά σε σκάφος, στην κατηγορία των μικρών, όπου κατάφερε να κερδίσει πολλά μετάλλια. Το 1994 πήρε μεταγραφή στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιώς και μετά την κατηγορία των Optimist ασχολήθηκε με τα 420, με τα οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. 

Το 2001 άρχισε να ασχολείται με την Ολυμπιακή κατηγορία των 470, με τα οποία χάραξε... γραμμή για μία σπουδαία καριέρα πλούσια σε διακρίσεις μέχρι τη σημερινή κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Είχε προηγηθεί βέβαια η τρίτη θέση που είχε καταλάβει μαζί με τον Παύλο Καγιαλή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2013 και 2014.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.: 30/9/1981, ΑΘΗΝΑ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.70 – 63κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ι.Ο. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΠΠ Ν.Α. 2001 - 2002 (470), 5ος ΕΠ Ν.Α. 2002 (470), 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ

Το ταλέντο του Παύλου Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα έγινε διακριτό στην ηλικία των 7 ετών, όταν και έκανε τα πρώτα του βήματα στο ιστιοπλοϊκό όμιλο του Πόρτο Καρρά στην κατηγορία των Optimist. Γρήγορα ενσωματώθηκε στην Εθνική Ομάδα και συγκεκριμένα στα 12 του χρόνια, έχοντας προχωρήσει στις κατηγορίες των 420 και 470 με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Θεσσαλονίκης. 

Οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των 470 Νέων Ανδρών, ενώ το 2003 μεταπήδησε στην Αθήνα για να έχει πιο έντονες προπονήσεις. Σήμερα ανήκει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Βουλιαγμένης, έχοντας πανηγυρίσει με τον Μάντη τις τρίτες θέσεις στα Παγκόσμια του 2013 και 2014 και φυσικά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14/7/84, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.84 – 74κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ν.Ο. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΕΦΑΑ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΕΠ 2010, 2ος ΕΠ 2015, 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ



Πηγή : tovima.gr


Καθεστώς αποτελεί η μερική απασχόληση με χαμηλές αποδοχές



Με τον πλέον ξεκάθαρο και συνάμα ανησυχητικό τρόπο παγιώνεται η επικράτηση των προσλήψεων με ελαστική και υποαμειβόμενη απασχόληση, κυρίως νέων έως 29 ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τον Ιούλιο του 2016, καθώς από τις 201.793 προσλήψεις το 54,16% αφορούσε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι για έκτο συνεχόμενο μήνα οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως καταγράφονται από το σύστημα «Εργάνη», είναι θετικές, και μάλιστα σημείωσαν τον Ιούλιο την υψηλότερη επίδοση επταμήνου έτους από το 2001 έως σήμερα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας.

Νέοι και φθηνοί

Το σύστημα «Εργάνη» καταδεικνύει αφενός την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας, που έχουν ως συνεπακόλουθο την επικράτηση σημαντικά χαμηλών αμοιβών, αφετέρου δείχνει ότι οι επιχειρήσεις υπό το βάρος της αύξησης του μη μισθολογικού κόστους, απολύουν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους για να προσλάβουν μικρότερους και κατά κύριο λόγο φθηνότερους απασχολούμενους. Ετσι σε 201.793 προσλήψεις τον Ιούλιο, με μερική απασχόληση ήταν το 38,87% ή 78.432 θέσεις, ενώ το 15,29% ή 30.859 θέσεις αφορούσαν εκ περιτροπής εργασία. Συνολικά τον Ιούλιο αποχώρησαν από τη μισθωτή απασχόληση, είτε (κατά κύριο λόγο) γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους, είτε γιατί οδηγήθηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση, 182.512 άτομα, με αποτέλεσμα το συνολικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να προκύψει θετικό κατά 19.281 θέσεις εργασίας. Οι νέες αυτές θέσεις εργασίας προκύπτουν από την επικράτηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων στις ηλικίες εργαζομένων από 15 έως 24 ετών (+22.533 θέσεις) καθώς και από 25 έως 29 ετών (+2.004 θέσεις). Από τους 30άρηδες και προς τα επάνω επικράτησαν οι απολύσεις. Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 οι απολύσεις ήταν κατά 4.088 περισσότερες από τις προσλήψεις, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 υπερίσχυσαν οι απολύσεις κατά 1.145 άτομα, ενώ και στους 64+ οι απολύσεις ήταν κατά 23 περισσότερες από τις προσλήψεις.

Φτωχοί εργαζόμενοι

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δημιουργία των... φτωχών εργαζομένων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς από τις 1.265.383 προσλήψεις που έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 οι 657.698 (51,2%) αφορούσαν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας που οδηγούν σε χαμηλούς μισθούς κάτω των 400 ευρώ και αντίστοιχα μειωμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα, 477.416 προσλήψεις αφορούσαν μερική και 180.2828 εκ περιτροπής απασχόληση. Το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν πάντως θετικό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 253.945 νέες θέσεις εργασίας στο υπό εξέταση επτάμηνο.

Μέσα σε έναν χρόνο από τον Ιούλιο του 2015, πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls, που είχε ως συνέπεια αρνητικό ισοζύγιο κατά 16.658 θέσεις, προκύπτουν φέτος 35.939 νέες θέσεις εργασίας.

Σε επίπεδο φύλου διαπιστώνεται ότι οι προσλήψεις είναι... ανδρική υπόθεση, καθώς από τις 19.281 νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα οι 15.871 αφορούσαν άνδρες, έναντι μόλις 3.410 που αφορούσαν γυναίκες.

Προσλήψεις στην εστίαση

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, είναι φυσικό οι υπηρεσίες εστίασης να βρίσκονται στην πρώτη θέση των κλάδων με τις περισσότερες προσλήψεις (θετικό ισοζύγιο 19.448 θέσεων) και ακολουθούν τα καταλύματα (9.878), η βιομηχανία τροφίμων (6.912), το λιανικό εμπόριο (4.693) και το χονδρικό εμπόριο (619 θέσεις εργασίας). Αντίθετα, λόγω λήξης της σχολικής περιόδου, οι απολύσεις επικράτησαν κατά 20.753 θέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

Τέλος, σε επίπεδο περιφέρειας, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι μόνο στην Αττική επικράτησαν οι απολύσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν 15.157 θέσεις εργασίας. Ολες οι άλλες περιφέρειες «γέννησαν» απασχόληση τον περασμένο Ιούλιο, με το Νότιο Αιγαίο να καταγράφει το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο (8.605 θέσεις εργασίας).



Έντυπη Καθημερινή