Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ληστεία με καλάσνικοφ στο Λαύριο και λεία 1 εκατ. ευρώ


 

Ληστεία σε βάρος υπαλλήλων χρηματαποστολής ιδιωτικής εταιρείας έγινε λίγο πριν από τις 16:00 στο Λαύριο με λεία 1 εκατομμύριο ευρώ.

Όλα συνέβησαν τη στιγμή που το αυτοκίνητο της χρηματαποστολής σταμάτησε έξω από γνωστό κατάστημα παιχνιδιών προκειμένου οι υπάλληλοι να παραλάβουν τα χρήματα. Ένας από τους υπαλλήλους μπήκε στο κατάστημα, ενώ ένας άλλος παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητο περιμένοντας τον συνάδελφο του.

Τότε ήταν που το σχέδιο των δραστών μπήκε σε εφαρμογή. Οι τέσσερις ληστές, φορώντας λευκές φόρμες και χειρουργικές μάσκες, αρχικά προσέγγισαν με το όχημα τους το πίσω μέρος του αυτοκινήτου της χρηματαποστολής και του έσκασαν όλα τα λάστιχα με αιχμηρό αντικείμενο.

Στη συνέχεια απείλησαν τον οδηγό με καλάσνικοφ. Ένας από τους δράστες τοποθέτησε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου κάτι που προσομοίαζε με εκρηκτικό μηχανισμό, που ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για κροτίδα, ενώ έριξε χρώμα στο όχημα, στη θέση του οδηγού. 

Ο υπάλληλος υπό το καθεστώς φόβου άνοιξε την πόρτα του οχήματος με αποτέλεσμα οι ληστές να αποσπάσουν 15 σάκους με χρήματα. Το ποσό σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και θα εξετάσει όλα τα ευρήματα και στοιχεία από κάμερες που σίγουρα υπάρχουν στο σημείο προκειμένου να εξιχνιάσει την υπόθεση και να συλλάβει τους δράστες.



Μουζουράκης στη δίκη για Κιβωτό του Κόσμου: Με κλειστά μάτια θα εμπιστευόμουν το παιδί μου στον πατέρα Αντώνιο


 

Ως άτομα που έδιναν αγάπη στα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, περιέγραψε σήμερα τον πατέρα Αντώνιο και τους επτά συγκατηγορουμένους του στη δίκη για τις σωματικές κακοποιήσεις ανηλίκων τροφίμων της ΜΚΟ, ο Πάνος Μουζουράκης.

Ο Μουζουράκης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο σε βάρος της ΜΚΟ και χαρακτήρισε τη στάση του πατρός Αντωνίου απέναντι στις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζει «πνευματικό παραδειγματισμό»!

Μεταξύ άλλων στην κατάθεση τουανέφερε για τον πατέρα Αντώνιο: «Όταν τον συνάντησα περνούσα κάποια σκοτάδια. Είχα χάσει την πίστη μου σε εμένα και τους ανθρώπους. Ο τρόπος που λειτουργούσε μέσα μου ο πατέρας Αντώνιος ήταν καθαρτικός. Έχω πάρει πράγματα από εκείνον. Έβλεπα τα παιδιά να παίζουν μπάσκετ και με το που εμφανίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, υπήρχε από αυτά ανοιχτή πρόσκληση χαράς να μπει στο παιχνίδι. Αν ήταν σατράπης, δεν φαντάζομαι ότι θα δεχόταν τόση χαρά και αγάπη από τα παιδιά. Τα βλέμματα των παιδιών με έπεισαν. Εγώ έχω 3 αδέλφια και γίνονταν ο χαμός μέσα στο σπίτι μας. Εκεί έβλεπα ακόμη και αυτόν που θα χαρακτήριζε κάποιος αλητάμπουρα φυσιογνωμικά να παίρνει από το χέρι και να καθησυχάζει αλλά παιδάκια. Αυτό που έκανε ο πατέρας Αντώνιος λειτουργούσε στα παιδιά».

Υπεράσπιση: Έχετε μια κόρη. Αν υπήρχε λόγος να εμπιστευτείτε το παιδί σας σε μια Δομή θα το εμπιστευόσασταν; Σε μια δομή με τον πατέρα Αντώνιο;

Μάρτυρας: Με κλειστά μάτια.

Υπεράσπιση: Όταν ακούσατε για τις καταγγελίες τι σκεφτήκατε;

Μάρτυρας: Ότι κρύβεται κάποια σκοπιμότητα. Συνδέοντας το παζλ των γεγονότων που εξελίσσονταν εκείνο το διάστημα και το ότι οι καταγγελίες έρχονταν από παντού φαίνονταν οργανωμένο όλο. Δεν ξέρω αν υπήρχε καθοδήγηση. Έρχονταν όλα, τα οικονομικά οι καταγγελίες. Παρόμοιες υποθέσεις σαν του πατρός Αντωνίου ή έχουν εκδικαστεί ή έχουν κουκούλωμα από τα ΜΜΕ.

Υπεράσπιση: Εσείς μετά από αυτές τις καταγγελίες συνεχίσατε να έχετε πνευματικό τον πατέρα Αντώνιο;

Μάρτυρας: Δεν ήθελα να τον βάλω σε θέση να εξομολογηθώ, γιατί αισθανόμουν πιο πολύ ότι εμείς πρέπει να τον στηρίξουμε. Όλη αυτή η στάση του είναι ένας πνευματικός παραδειγματισμός.




Drone «συνέλαβε» Ρώσο στρατιώτη και οι Ουκρανοί χειριστές του χάρισαν τη ζωή

 


Καρέ-καρέ καταγράφηκε η «σύλληψη» Ρώσου από drone στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο, οι χειριστές από το τάγμα Κ-2 της 54ης Ταξιαρχίας αφού εντόπισαν τον Ρώσο στρατιώτη αρχικά του έριξαν χειροβομβίδες.

Όταν, όμως, καταλάγιασε η σκόνη που σηκώθηκε και διαπίστωσαν ότι ήταν ακόμα ζωντανός, οι χειριστές έστειλαν το drone να πλησιάσει τον Ρώσο στρατιώτη, ο οποίος καταγράφηκε να εκλιπαρεί για τη ζωή του.

Η επόμενη κίνηση των Ουκρανών χειριστών του drone που δεν είναι Ρώσοι του δικτάτορα Πούτιν για να συμπεριφερθούν ανάλογα, ήταν να ρίξουν ένα μπουκάλι νερό με ένα μήνυμα στο οποίο αναγραφόταν η φράση «ακολούθησε το drone μέχρι πάνω από τα αναχώματα».

Ο Ρώσος στρατιώτης υπάκουσε στις εντολές και τελικά παραδόθηκε και συνελήφθη από Ουκρανούς που βρίσκονταν σε παρακείμενο ανάχωμα.





Αυτός είναι ο 62χρονος που ασελγούσε επί τρεις μήνες σε 12χρονο αγόρι στην Καρδίτσα

 



Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αστυνομία τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 62χρονου που ασελγούσε επί τρεις μήνες σε 12χρονο αγόρι σε κοινότητα του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον:

• ΜΑΝΤΖΙΑΡΑ Αλέξανδρο του Αθανασίου, γεν. την 20-08-1962 στο Γαλάτσι Αττικής


Οι αρρωστημένες ορέξεις του 62χρονου ανώμαλου αποκαλύφθηκαν έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε στην Ασφάλεια η αδελφή του ανηλίκου παιδιού.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο αδίστακτος παιδεραστής ο οποίος είχε μετακομίσει τους τελευταίους μήνες στο χωριό από μεγάλη πόλη, είχε προσεγγίσει στα μέσα Ιουνίου τον ανήλικο αδελφό της στέλνοντάς του γραπτά ερωτικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου και από τότε ως και τις 11 Σεπτεμβρίου προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του. Το 12χρονο αγόρι έδωσε κατάθεση παρουσία παιδοψυχιάτρου και επιβεβαίωσε όσα κατήγγειλε η αδελφή του.

Ο 62χρονος συνελήφθη και οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του, όπου βρήκαν μια φωτογραφία του ανήλικου και κατέσχεσαν τέσσερα μαχαίρια το ένα εκ των οποίων μήκους 29 εκατοστών, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και δύο υπολογιστές το περιεχόμενο των οποίων εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας που του άσκησε δίωξη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου κάτω των 12 ετών και παιδική πορνογραφία και τον παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί.



Χρυσοχοΐδης: 9.000 συλλήψεις ανηλίκων στο 8μηνο, στο 10201 οι καταγγελίες για παραβατικά παιδιά


 

Στο θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων,  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως είπε το 2023 έγιναν 6.150 συλλήψεις ανηλίκων ενώ το 2024 οι συλλήψεις ανήλικων έφτασαν τις 9.000 την ώρα που τα περιστατικά είναι κατά 20% λιγότερα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην περιοχή της Γλυφάδας για την οποία είπε ότι «έχουμε πολλά προβλήματα με 3.000-4.000 παιδιά που μαζεύονται σε πλατείες και συμπληρώνουμε εμείς μετά λόγου γνώσεως ότι πρόκειται για παιδιά από άλλες συνοικίες. 

Εκεί υπάρχει και ένστολη και χωρίς στολή παρουσία, εκεί υπάρχει διάλογος αστυνομικών με παιδιά, δημιουργούνται σχέσεις, αντλούνται πληροφορίες, είπε και ειλικρινά και εμείς και ο κόσμος θα θέλαμε να έχουμε ένα βίντεο με τέτοια προσέγγιση.

Ωστόσο κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς και για τα παιδιά μια ποινική διαχείριση που αρμόζει σε παιδιά, Είναι δύσκολο αυτό, να κλείσεις ένα παιδί σε αναμορφωτήριο. Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες». 

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η αστυνομία «έχει καθιερώσει το 10201 στο οποίο μπορούν να δίνονται πληροφορίες για παραβατικά παιδιά, είναι πανελλαδικής εμβέλειας» ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα εφαρμοστεί η εφαρμογή Save Youth ένα panic button για τα παιδιά. Θα μπαίνει στο κινητό με μια εφαρμογή που θα δίνει σήμα στο 100 και αμέσως θα υπάρχει ανταπόκριση».




Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε καταυλισμούς Ρομά

 


Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε καταυλισμούς Ρομά στη δυτική και τη βορειοανατολική Αττική στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους χρησιμοποιώντας ειδικούς πολιορκητικούς κριούς για να ανοίξουν τις πόρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προχώρησαν συνολικά σε περισσότερες από 10 συλλήψεις ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας στους καταυλισμούς της Δυτικής Αττικής (Βλυχό, Νέα Ζωή και νεόκτιστα Ασπροπύργου) εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα οχήματα, ρούχα που έφεραν οι συλληφθέντες σε διαρρήξεις, αντικείμενα που είχαν κλαπεί, 3.000 ευρώ, μια καραμπίνα και αρκετά φυσίγγια.

Μάλιστα ένας από τους κατηγορούμενος είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των συλληφθέντων φέρονται να εμπλέκονται σε περισσότερες από 90 διαρρήξεις.

Όσον αφορά στην επιχείρηση που έγινε στη βορειοανατολική Αττική συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων, και δύο που εμπλέκονται σε υποθέσεις με πυροβολισμούς. Από την έρευνα των αστυνομικών εντοπίστηκαν αρκετά αντικείμενα (πιθανόν κλοπιμαία) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε και ρευματοκλοπή.






Δίωξη για τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης - Παίρνει χρήματα από την Τουρκία και ενεργεί υπέρ της

 


Δίωξη σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, άσκησαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν ότι σχετίζονται με τις έρευνες για χρηματοδότηση της καμπάνιας του από την Τουρκία προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για το τουρκικό προξενείο στο Μανχάταν, το κτίριο απέναντι από τον ΟΗΕ.

Δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για το αδίκημα της λειτουργίας ως ξένου πράκτορα μετά την αποδοχή χρημάτων από ξένες οντότητες.

Ο ίδιος στην πρώτη αντίδρασή του υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε επειδή αναφέρθηκε στην κρίση με τους μετανάστες που αντιμετωπίζει η Νέα Υόρκη.

«Γνώριζα πάντα ότι αν στήριζα τους κατοίκους της Νέας Υόρκης θα αποτελούσα στόχο, και αυτό έγινε. Αν ασκηθεί δίωξη σε βάρος μου, είμαι αθώος και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε σε δήλωσή του στη New York Post.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άνταμς θα παραδοθεί στις αρχές των ΗΠΑ κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα ζητήσω η εκδίκαση να γίνει άμεσα ώστε οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να μάθουν την αλήθεια» ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.

Εκτός του Άνταμς στην ίδια υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα δύο άτομα, η Μπριάνα Σαγκς που είχε την αρμοδιότητα της συγκέντρωσης δωρεών και ο Γουίνι Γκρέκο ο οποίος ήταν υπεύθυνος των σχέσεων του δημάρχου της Νέας Υόρκης με χώρες της Ασίας. Στη δικογραφία θα ονοματίζονται επιπλέον τρία άτομα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.

Η επικείμενη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση του, την ώρα που η δημοτικότητά του πέφτει. Εξάλλου η υπόθεση ενδέχεται να αποτελέσει πλήγμα για τους Δημοκρατικούς λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Τουλάχιστον τέσσερις ομοσπονδιακές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, εκ των οποίων τρεις από την εισαγγελία του Μανχάταν, εις βάρος του δημάρχου και συνεργατών του, κάποιοι από τους οποίους παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πριν λιγότερο από έναν χρόνο ομοσπονδιακοί πράκτορες κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές του δημάρχου της Νέας Υόρκης και πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της Μπριάνα Σαγκς, επικεφαλής της ομάδας συγκέντρωσης δωρεών για την προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η εισαγγελία του Μανχάταν ερευνούσε αν η προεκλογική ομάδα του Άνταμς το 2021 συνωμότησε με εταιρείες που συνδέονται με την Τουρκία ώστε να λάβει παράνομες δωρεές.

Από την πλευρά τους οι New York Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η εισαγγελία κλήτευσε πρόσωπα από την προεκλογική εκστρατεία και το γραφείο του δημάρχου αναζητώντας πληροφορίες για τη λήψη παράνομων δωρεών από πέντε ακόμη χώρες: το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες πολλά πρόσωπα από τον στενό κύκλο του δημάρχου της Νέας Υόρκης έχουν παραιτηθεί, ανάμεσά τους ο υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας και ο υπεύθυνος για ζητήματα παιδείας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Έντουαρντ Καμπάν, που επίσης ερευνάται, παραιτήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, έναν χρόνο αφού ανέλαβε την ηγεσία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Κοντολογίς, οι κατηγορίες αφορούν το εάν ο δήμαρχος και η στενή του προεκλογική ομάδα, συνεργάστηκαν με την Τουρκία προκειμένου να λάβουν παράνομες δωρεές, με αντάλλαγμα διευκολύνσεις προς τις τουρκικές αρχές.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή έρευνα εξέτασε αν ο Έρικ Άνταμς πίεσε τους αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης να υπογράψουν, παρά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, για να εγκαινιαστεί το νέο τουρκικό προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο «Σπίτι της Τουρκίας», ένα κτήριο-μεγαθήριο, απέναντι από το κεντρικό κτήριο του ΟΗΕ, η σημασία του οποίου ήταν τέτοια, που στα εγκαίνια είχε παρευρεθεί μέχρι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



«Είναι ένα όμορφο, υπέροχο επίτευγμα. Η τουρκική κοινότητα πρέπει να είναι περήφανη», έλεγε ο Έρικ Άνταμς αναφερόμενος στο «Σπίτι της Τουρκίας», τον Νοέμβριο του 2021, λίγο καιρό μετά τα εγκαίνια.



Συνελήφθη 14χρονος μαζί με τον πατέρα του που είχε κινητό και απείλησε καθηγήτρια πως «θα της σπάσει τα μούτρα»

 


Στην σύλληψη ενός νταή ανηλίκου και του πατέρα του για το "μπουμπούκι" που μεγάλωσε, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές το μεσημέρι της Πέμπτης μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε την Τετάρτη σε σχολείο στην περιοχή του Αλίμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η καθηγήτρια έκανε παρατήρηση στον μαθητή για τη χρήση κινητού, παίρνοντας του το τηλέφωνο και πηγαίνοντάς τον στη διευθύντρια του σχολείου. 

Ο 14χρονος νταής μαθητής της Β' γυμνασίου απάντησε «θα σου σπάσω τα μούτρα» και φεύγοντας από το γραφείο του διευθυντή, έσπασε ένα αντικείμενο που βρήκε στον χώρο.

Στην συνέχεια υπεβλήθη πολύ σωστά μήνυση, με αποτέλεσμα ο ανήλικος μαθητής του γυμνασίου και ο πατέρας του να συλληφθούν για απειλή, φθορά και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, αντίστοιχα. 

Ο εισαγγελέας διέταξε να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, όπου θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι να περάσουν αυτόφωρο και οι δύο.



Φλωρίδης για παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων: Έρχονται αυστηρότερες ποινές για τους γονείς


 

Και άργησε!!!

Για τις αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση των γονιών τα παιδιά των οποίων εμπλέκονται σε βίαια περιστατικά μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ανακοίνωσε ότι έρχεται νέο πλαίσιο που θα κλείσει τα κενά.  

«Έχει γίνει εκτεταμένη παρέμβαση στο ποινικό σύστημα της χώρας και παρόλα αυτά υπάρχουν κενά. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλα τα κενά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά. Για την 14χρονη, δεν είναι κενό αλλά δεν είναι αυτά που θα αναλογούσαν στην ποινική ευθύνη των γονέων που αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς εποπτεία. Σε λίγες μέρες θα το κλείσουμε και αυτό. Υπάρχει μια ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια στα παιδιά τους, η οποία δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα που επέρχεται. Και εκεί θα παρέμβουμε. Τα περισσότερα αποδίδουν, όμως υπάρχουν λίγα και κρίσιμα κενά. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Οι γονείς που ασκούν την σωστή φροντίδα στα παιδιά τους έχουν θετικό αποτέλεσμα. στην συντριπτική πλειοψηφία ισχύει αυτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν ασκείται η επιμέλεια και η φροντίδα που πρέπει. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που είναι σε έξαρση και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ρίζα του. Η ρίζα του είναι η φροντίδα που πρέπει να ασκούν οι γονείς. Με τον νόμο που είχε μπροστά του ο εισαγγελέας, σωστά έπραξε. Έχουμε πάρει ένα πρόγραμμα που αφορά σε παιδιά που είχαν παραβατική συμπεριφορά πριν και είχαν δεχθεί αναμορφωτικά μέτρα, ανέλαβαν να είναι μέντορες σε παιδιά που είναι τώρα παραβάτες. Υπήρχε ένας 13χρονος χάκερ που έσπασε όλη την κυβερνοασφάλεια των υπουργείων. Και επειδή δεν είχε συναίσθηση του τι κάνει, ενημέρωνε και τα υπουργεία ότι τους έσπασε τον τάδε κώδικα. Τον έπιασαν αυτόν, και το παιδί αυτό είναι μέντορας πλέον. Αυτός έτυχε να πέσει σε καλούς δικαστές οι οποίοι είδαν ότι είναι διάνοια και του έδωσαν μία δυνατότητα να εξελιχθεί. Στα 16 του έτη, ήρθαν οι Ισραηλινοί να τον πάρουν για τις δικές τους εταιρείες. Αλλά δεν μπορούσε να πάει γιατί ήταν ανήλικος. Τώρα δουλεύει σε μια μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα» πρόσθεσε. 

Ο Γιώργος Φλωρίδης είπε επίσης ότι «θα έπρεπε να υπάρχει συμβουλευτική υπηρεσία για τους γονείς, και το άλλο, να έρθει ένα ποινικό σύστημα το οποίο να έχει συνέπειες για εκείνον που δεν προσέχει την οικογένειά του ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις. Εξετάζουμε όπου υπάρχουν ρωγμές στο ποινικό μας σύστημα να τις κλείσουμε. Για το να κόβονται επιδόματα για όσους παρανομούν, δεν είναι στην δική μου ευχέρεια. Η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει στον κόσμο μας έκανε να θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. δεν είναι το τέλειο, έχει ρωγμές, αλλά χτίζουμε πάνω σε αυτή την βάση. Τα αποτελέσματα πιστεύω θα αρχίζουν να φαίνονται. Τώρα, αν κανείς κάτι και το δικαστήριο σου δίνει αναστολή, αν κανείς ξανά κάτι, πας στην φυλακή δεν έχει δεύτερη ευκαιρία».




Λος Άντζελες: Ένοπλος κατέλαβε λεωφορείο με επιβάτες


 

Επιβάτης λεωφορείου σκοτώθηκε στο Λος Άντζελες, αφού ένοπλος επιβιβάστηκε στο όχημα για να αρπάξει ομήρους και ακολούθησε μια εντυπωσιακή καταδίωξη από την αστυνομία στους δρόμους της πόλης.

Ο ύποπτος ανέβηκε στο λεωφορείο λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα και η καταδίωξη κράτησε περίπου μία ώρα, εξήγησε η αστυνομία του Λος Άντζελες.





Στο όχημα επέβαιναν ο οδηγός και μόνο δύο επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο οδηγός κράτησε την ψυχραιμία του αν και οδηγούσε υπό την απειλή όπλου, ακολουθούμενος από δεκάδες περιπολικά.

Ο οδηγός «έδειξε απίστευτη αυτοκυριαρχία και σήμανε τον αθόρυβο συναγερμό για να ειδοποιήσει τις δυνάμεις της τάξης», είπε η Τζάνις Χαν, δημοτική σύμβουλος του Λος Άντζελες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η αστυνομία έριξε στον δρόμο καρφιά για να σκάσουν τα λάστιχα του οχήματος, το οποίο τελικά σταμάτησε σε μια διασταύρωση, στο κέντρο της πόλης. Η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων (SWAT) κρίθηκε αναγκαία επειδή ο ύποπτος παρέμεινε μέσα στο λεωφορείο, μαζί με τους ομήρους. Οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το όχημα και ανέβηκαν επάνω, χρησιμοποιώντας μη θανατηφόρα πυρομαχικά και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Ο ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκαν, συνελήφθη.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, ο ένας από τους επιβάτες τραυματίστηκε από σφαίρες και πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο δεύτερος επιβάτης και ο οδηγός δεν έπαθαν τίποτα.



Ακροδεξιά εξτρεμίστρια καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών για σχέδιο επίθεσης στις ΗΠΑ

 



Εξτρεμίστρια της αμερικανικής άκρας δεξιάς καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει 18 χρόνια κάθειρξης επειδή απεργαζόταν σχέδιο επίθεσης σε υποδομές του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού γύρω από τη Βαλτιμόρη, πόλη σε μικρή απόσταση από την Ουάσιγκτον, με κατά πλειονότητα μαύρο πληθυσμό.

Η Σάρα Κλεντάνιελ, 36 ετών, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2023 στην πολιτεία Μέριλαντ, ταυτόχρονα με ομοϊδεάτη της, τον Μπράντον Ράσελ, συνιδρυτή της αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης Atomwaffen, από τη Φλόριντα (νοτιοανατολικά).

Και οι δύο ανήκουν στο κίνημα του λεγόμενου «επιταχυντισμού», στο οποίο είναι στρατευμένοι ιδίως οπαδοί της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής. Αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κι έχει εμπνεύσει επιθέσεις σε διάφορες άλλες περιοχές του κόσμου· σκοπός του είναι να επισπεύσει «πόλεμο ανάμεσα στις φυλές», που χαρακτηρίζει αναπόφευκτο.

Η ομολογία της Κλεντάνιελ

Η Σάρα Κλεντάνιελ ομολόγησε τον Μάιο του 2024 ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον υποδομών του συστήματος ηλεκτροδότησης στο Μέριλαντ και πως είχε στην κατοχή της όπλο - παράνομα, καθώς είχε ποινικό μητρώο.

Καταδικάστηκε χθες αντίστοιχα σε 18 και 15 χρόνια κάθειρξης για τις δυο κατηγορίες, ποινές που θα εκτίσει κατά συγχώνευση (15 χρόνια στη φυλακή, τρία χρόνια ελεύθερη υφ’ όρον, ισόβια υπό περιοριστικούς όρους), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ήθελε να καταστρέψει ολοσχερώς την Βαλτιμόρη»

«Η Σάρα Μπεθ Κλεντάνιελ επιδίωκε να ‘καταστρέψει ολοσχερώς’ την πόλη της Βαλτιμόρης, στοχοποιώντας πέντε υποσταθμούς του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, στο όνομα της βίαιης ρατσιστικής ιδεολογίας της», σχολίασε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

«Η κατηγορούμενη απεργαζόταν σχέδιο για την παράλυση του δικτύου ενέργειας σε όλη την περιφέρεια της Βαλτιμόρης και για να βλάψει χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να εφαρμόσει εξτρεμιστικό βίαιο πρόγραμμα με ρατσιστικά κίνητρα», πλειοδότησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), ο Κρίστοφερ Ρέι.


Πηγή



Χανιά: Τρεις συλλήψεις μαθητριών για τον ξυλοδαρμό ανήλικης

 



Σε τρεις συλλήψεις ανήλικων μαθητριών προχώρησε η ΕΛΑΣ, μετά τον ξυλοδαρμό μίας άλλης μαθήτριας στα Χανιά.

Το επεισόδιο έγινε έξω από το 2ο Γυμνάσιο Μουρνιών το μεσημέρι της Τρίτης, με ορισμένους να απαθανατίζουν την στιγμή στο κινητό. 

Τα τρία κορίτσια που συνελήφθησαν, είναι 14, 15 και 16 ετών και κατηγορούνται για σωματική βλάβη. Μαζί τους συνελήφθησαν και οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Να τονιστεί πως το περιστατικό έλαβε γρήγορα τέλος, καθώς ένας ενήλικας μπήκε στη μέση να τους χωρίσει.



Ψάχνουν τον 18χρονο υποκινητή του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης στην Γλυφάδα

 



Επιβάλλεται και η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα όσο αφορά τους γονείς των παραβατικών παιδιών γιατί όλα ξεκινάνε από το σπίτι.

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες γύρω από τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονη κοπέλας στο περασμένο Σάββατο στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα.

Οι κακοποιοί γιατί για κακοποιούς πρόκειται που βρίσκονται πίσω από την αποτρόπαια επίθεση κυκλοφορούσαν φωτογραφίες της άτυχης κοπέλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσκάλεσαν ανήλικους μαθητές να δουν και να βιντεοσκοπήσουν τον ξυλοδαρμό, ενώ πριν την επίθεση είχαν βγει στους δρόμους και την αναζητούσαν επί σχεδόν μια ώρα σε όλη την Γλυφάδα.

Μετά την ιατροδικαστική εξέταση οι κατηγορίες θα αναβαθμιστούν και οι εμπλεκόμενοι ανήλικοι κακοποιοί θα αντιμετωπίσουν κακούργημα.

Μέχρι αυτήν την ώρα, το ανήλικο κορίτσι, φέρεται να περιγράφει στις Αρχές τρία πρόσωπα. Δύο παραβατικές 14χρονες συμμαθήτριες της και ένα ακόμα επικίνδυνο με βίαιο παρελθόν 16χρονο κορίτσι. Σημειώνεται πως η μια από τις τρείς ανήλικές, φέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αντιμετωπίζει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, και να έχει βίαιο ιστορικό.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο έχει μπει και η εμπλοκή ενός 18χρονου, ο οποίος περιγράφεται σε μαρτυρία ως υποκινητής του επεισοδίου και φέρεται να φοράει καπέλο και να έχει στο λαιμό του ένα χαρακτηριστικό τατουάζ.

Ο πατέρας της 14χρονης μίλησε στο Mega :

«Ζαλίζεται διαρκώς και θα μπούμε για εξετάσεις, μαγνητική κ.λπ. Οι δράστριες είναι ελεύθερες, άφαντες, ουδείς έχει ζητήσει συγγνώμη, είτε από τις δράστριες είτε από τις παρευρισκόμενες στο γεγονός ανήλικες, είτε οι γονείς αυτών. Ουδείς έχει ζητήσει συγγνώμη. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει με αυτές ελεύθερες και με το τρομερό μένος που τις διακατέχει ότι δεν οργανώνουν αυτή τη στιγμή την τρίτη και ίσως μοιραία επίθεση προς το παιδί μου, η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη φυσική ασφάλεια του παιδιού μου».

«Η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη φυσική ασφάλεια του παιδιού μου. Έχω κινηθεί καθ' όλα νόμιμα, εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο. Το αναζητούσαν (σ.σ. το παιδί) στη Γλυφάδα, να το πάνε να το στήσουν εκεί που το στήσανε και να το διαλύσουν. Το παιδί είναι εκτός σχολείου, θα γυρίσει κάποια στιγμή, απροστάτευτο, μη ξέροντας πώς θα χειριστούμε τη φυσική του ασφάλεια από εδώ και πέρα», τόνισε.



Χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

 


Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.


Εξοχότατε, κυρίες και κύριοι, καταρχάς, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Mike και τον Drake για την πολύ ευγενική τους προσφώνηση. Καμία επίσκεψη στη Νέα Υόρκη δεν είναι ποτέ, μα ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς μια συγκέντρωση της δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας αυτής της υπέροχης πόλης. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ που λειτουργείτε, όπως είπε ο Drake, ως μια πολύ σταθερή και ισχυρή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας.

Σήμερα είναι μια ακόμη ευκαιρία να τιμήσουμε διακεκριμένα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωσή μου, υποχρέωσή μας, να αναγνωρίσουμε το πολύ ιδιαίτερο έργο που γίνεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για να διατηρηθούν αυτοί οι ισχυροί δεσμοί ζωντανοί και ισχυροί. Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφαία εκδήλωση της οποίας ήταν, πιθανότατα, όταν είχα το μοναδικό προνόμιο να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου το 2022.

Ήταν μια ευκαιρία για εμένα να μιλήσω για τους ανθεκτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας, να τονίσω την κοινή δημοκρατική μας παράδοση, να μιλήσω λίγο για τις προκλήσεις που οι σύγχρονες δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν σε αυτή την εποχή της πόλωσης. Αλλά από εκείνη την ομιλία αυτό που μάλλον θυμάμαι περισσότερο είναι η υπερηφάνεια στα θεωρεία όταν είδα τα πρόσωπά σας, τα πρόσωπα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, να παρακολουθούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να απευθύνεται στο νομοθετικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Εργαζόμαστε για να κάνουμε αυτή τη σχέση όσο πιο δυνατή γίνεται.

Ξέρω ότι επίκεινται εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος και αν εκλεγεί, όποιον και αν επιλέξει ο αμερικανικός λαός να τον εκπροσωπήσει στο ανώτατο αξίωμα, αυτή η σχέση θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, γιατί αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών μας.

Η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή. Είναι προς το συμφέρον όλων να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση και να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο.

Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τα θεμέλια της χώρας μας, ως μια ευημερούσα και δημοκρατική κοινωνία. Αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αφορούσαν τη σταθεροποίηση της χώρας, την αναγνώριση ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών μας, την επιστροφή στις τάξεις των κανονικών ευρωπαϊκών χωρών, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφορούν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου άλματος προς το μέλλον, την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των υποβόσκοντων προβλημάτων που μας κράτησαν πίσω για πολλά, πολλά χρόνια. Διασφαλίζοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες άμεσες επενδύσεις, ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, ότι θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, θα αυξήσουμε τους μισθούς και, όπως είπε ο Drake, θα ενθαρρύνουμε περισσότερους Έλληνες που μετανάστευσαν κατά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να επιστρέψουν.

Να ενθαρρύνουμε περισσότερους Ελληνοαμερικανούς, αν όχι να επιστρέψουν να «μας δουν με άλλο μάτι», να επενδύσουν στην Ελλάδα, να περάσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, να χτίσουν διαπροσωπικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το project. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς κάποια εκλογική αναμέτρηση. Είμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αισθάνομαι ότι η εντολή που έλαβα από τον ελληνικό λαό είναι εντολή για τολμηρές αλλαγές. Δεν με ενδιαφέρει απλώς να διαχειρίζομαι τις υποθέσεις του κράτους. Με ενδιαφέρει να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα που πραγματικά μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ευημερούσα δημοκρατική κοινωνία που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αυτό είναι το όραμά μου, και θέλουμε εσάς, την ελληνοαμερικανική κοινότητα, να είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

Γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές.

Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό. Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε.

Είναι, πιστεύω, σημαντικό για εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Δεν συμφωνώ με το επιχείρημα ότι αν συμβεί αυτό -και θα γίνει-, θα εξάγουμε την πόλωση που υπάρχει στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Όχι,πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα από απόσταση, να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, να μένετε μακριά από τα μικροπολιτικά ζητήματα που αρκετά συχνά μας βυθίζουν σε ανούσιες συζητήσεις οι οποίες δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Προσβλέπω ιδιαίτερα στη συμμετοχή σας.

Θα ήθελα επίσης να ξέρετε ότι ένα από τα μεγάλα project μας όσον αφορά στην αλληλεπίδρασή με τις διπλωματικές μας αποστολές, με τα Προξενεία μας, είναι να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη. Η ψηφιακή τεχνολογία θα μας βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι ένα μεγάλο project που έχω για τα επόμενα τρία χρόνια. Έχουμε μία νέα Γενική Πρόξενο στη Νέα Υόρκη, έφτασε μόλις πριν από μια εβδομάδα. Σας στείλαμε μία από τις καλύτερες. Ανυπομονώ πολύ για τη δουλειά που θα κάνει εδώ. Να είστε βέβαιοι πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας κάνουμε υπερήφανους για την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε αυτούς τους δεσμούς.

Ως άνθρωπος που έχει περάσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, που έχει δει να αθετούνται υποσχέσεις διαφόρων κυβερνήσεων όταν μιλούσαν για τη σημασία αυτής της σχέσης, θέλω να διασφαλίσω ότι λειτουργούμε διαφορετικά. Θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε αυτό. Θέλουμε να γίνετε μέρος της επιτυχίας της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πολύ για την παρουσία σας εδώ. Είναι πραγματικό προνόμιο να σας βλέπω, να σας σφίγγω το χέρι.



Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη κλιμάκωση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.



Είχαν συλλάβει τους Ρομά πάνω από δέκα φορές και αυτοί κυκλοφορούσαν ελεύθεροι κλέβοντας - ληστεύοντας

 



Εξαρθρώθηκε εγκληματική συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από οικίες στην Αττική.

Συνελήφθησαν -14- μέλη της συμμορίας κυρίως Ρομά και επιπλέον -9- για άλλα αδικήματα, από τους οποίους οι -2- με ένταλμα σύλληψης για υπόθεση πυροβολισμών στη Δυτική Αττική.

Εξιχνιάσθηκαν -121- κλοπές από οικίες, με παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 360.000 ευρώ.

Τα μέλη της συμμορίας είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στη διάπραξη διαρρήξεων με τον τρόπο της παραβίασης αλουμινένιων θυρών και μπαλκονόπορτων, ενώ κατά τη τέλεση αυτών είχαν σχεδόν πάντα τετραμελή σύνθεση και διακριτούς ρόλους καθώς ακόμα και αν τις πραγματοποιούσαν με εναλλαγή των μελών τους, οι ρόλοι παρέμεναν ίδιοι.

Αρκετά από τα μέλη έχουν επάνω τους τον μισό ποινικό κώδικα και όμως κυκλοφορούσαν ελεύθεροι με τις ευχές τις δικαιοσύνης για να ρημάζουν τα σπίτια του κόσμου.

Από την περαιτέρω έρευνα – προανάκριση, την ταύτιση δακτυλικών αποτυπωμάτων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού και άλλων ανακριτικών μεθόδων πιστοποιήθηκε η εμπλοκή της συμμορίας και εξιχνιαστήκαν -121- κλοπές από εσωτερικό διαμερισμάτων και συγκεκριμένα:

-92- κλοπές από οικίες στην περιοχή της Ηλιούπολης,

-4- κλοπές από οικίες στην περιοχή του Αλίμου,

-3- κλοπές από οικίες στην περιοχή της Γλυφάδας,

-3- κλοπές από οικίες στην περιοχή της Βοιωτίας,

-2- κλοπές από οικίες στην περιοχή του Περιστερίου,

-2- κλοπές από οικίες στην περιοχή του Κερατσινίου,

-2- κλοπές από οικίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής,

 -2- κλοπές από οικίες στην περιοχή του Χαϊδαρίου,

-2- κλοπές από οικίες στην περιοχή του Μοσχάτου – Ταύρου,

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή της Καλλιθέας,

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου,

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή του Ιλίου,

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας,

 -1- κλοπή από οικία στην περιοχή της Κηφισιάς,

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας,

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή της Δάφνης,

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή του Πειραιά και

-1- κλοπή από οικία στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Ενδεικτικές είναι δύο περιπτώσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης που αν και είχαν συλληφθεί πάνω από δέκα φορές, κυκλοφορούσαν ελεύθερα με τις ευχές της δικαιοσύνης για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Πρόκειται για ένα 18χρονο συλληφθέντα τον Κ.Ν., που η πρώτη του σύλληψη σημειώθηκε στις  23/12/2021 για «Απόπειρα Ληστείας κατά Συναυτουργία», διότι αποπειράθηκε με δύο συνεργούς του, με χρήση βίας και αφού ακινητοποίησαν έναν ανήλικο να του αρπάξουν το κινητό του, ωστόσο το θύμα κατάφερε να τραπεί σε φυγή και να διαφύγει.

Ακολούθησε δικογραφία σε βάρος του για «Κλοπή κατά Συναυτουργία», διότι και πάλι με συνεργούς τους, αφαίρεσαν αλκοολούχες φιάλες από σούπερ μαρκετ.

Στις  23/05/2022 συνελήφθη στο ΤΑ Κολωνού για «Απόπειρα Κλοπής κατά Συναυτουργία», καθώς επιχείρησε να εισβάλει σε ισόγειο διαμέρισμα , όμως έγινε αντιληπτός.

Στις 27/08/2022 συνελήφθη στο ΤΑ Ζωγράφου για  «Απόπειρα Κλοπής κατά συναυτουργία», για διάρρηξη διαμερίσματος  1ου ορόφου όπου είχε αναρριχηθεί.

Στις 23/02/2023 συνελήφθη στο ΤΑ Φυλής για «Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος», καθώς πιάστηκε τη στιγμή που πετούσε σε κάδο χρηματοκιβώτιο, ενώ είχε διαρρηκτικά εργαλεία.

Στις 10/08/2023 συνελήφθη στο ΤΑ Ηρακλείου για «Κλοπή κατά συναυτουργία», έπειτα από διάρρηξη διαμερίσματος 1ου

Και στις 10/11/2023 συνελήφθη στο ΤΑ Νέας Ιωνίας για «Απόπειρα Κλοπής κατά συναυτουργία».

Ένα άλλο μπουμπούκι  19χρονος Τ.Δ. έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας σε τουλάχιστον δυο διαρρήξεις στην περιοχή της Ηλιούπολης, κατά τους πρώτους μήνες του έτους 2024, και η εγκληματική του δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από 10 χρονών.

Στις 18/06/2017 συνελήφθη στο Α’ ΤΑ Αιγάλεω για «Απόπειρα Ληστείας κατά συναυτουργία», διότι, με τρεις συνεργούς του, αποπειράθηκαν να αρπάξουν χρήματα από ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, απειλώντας τον με πιστόλι.

Στις  12/08/2017 συνελήφθη στο Α’ ΤΑ Αιγάλεω, για «Κλοπή κατά συναυτουργία»,

Στις  23/05/2017 συνελήφθη στο ΤΑ Αγίου Ιωάννη Ρέντη, για διάρρηξη οχήματος που ήταν παρκαρισμένο σε πάρκινγκ εμπορικού κέντρου  και την αρπαγή ηχοσυστημάτων

Στις 09/09/2019 συνελήφθη στο ΤΑ Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, για  «Απόπειρα Κλοπής κατά συναυτουργία»

Στις  27/10/2020 συνελήφθη στο ΤΑ Αιγάλεω, για «Κλοπή κατά συναυτουργία», διότι αποπειράθηκε να αρπάξει χρήματα  από διερχόμενο αλλοδαπό, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Στις 07/05/2022 συνελήφθη στο ΤΑ Φυλής για «Ληστεία», καθώς άρπαξε χρήματα από γυναίκα αφού πρώτα την χτύπησε

Στις 09/11/2022 συνελήφθη στο ΤΑ Χαϊδαρίου, για «Κλοπή κατά συναυτουργία»

Στις  09/02/2023 συνελήφθη στο ΤΑ Χαλανδρίου για  «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής,

Τετελεσμένες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια», τον έπιασαν την ώρα που μετέφερε με συνεργούς του πλήθος κλοπιμαίων, που είχαν αρπάξει από διαρρήξεις σπιτιών στο Χαλάνδρι

Στις 22/04/2023 συνελήφθη στο ΤΑ Περάματος, για «Απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία»

Στις 04/08/2023 συνελήφθη στο ΤΑ Περάματος, για  «Απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία»

Στις 28/10/2023 συνελήφθη στο ΤΑ Ασπροπύργου, για «Κλοπή κατά συναυτουργία»

Στις  06/04/2024 από το Τμήμα Ασφαλείας Περάματος σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για  «Απόπειρα Κλοπής και Κλοπή, κατά συναυτουργία»,

Και στις 18/07/2024 συνελήφθη στο ΤΑ Γλυφάδας, για  «Κλοπή κατά συναυτουργία».




Οι 18 παρεμβάσεις μας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα

 



O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί με σκοπό τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα πέντε ακριβώς μήνες μετά την προηγούμενη συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και δρομολογούμε.

Ακολουθούν οι 18 παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των Σιδηροδρόμων:

  1. Παραδόθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σύμβαση 717 για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Οι εγκαταστάσεις από Δομοκό μέχρι Λάρισα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την κακοκαιρία «Daniel», τον Σεπτέμβριο του 2023, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση από τη σήραγγα της Όθρυος μέχρι την είσοδο της Λάρισας.
  2. Ολοκληρώθηκε η παράδοση, το Νοέμβριο του 2023, της Σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS – Level 1), επί της γραμμής.
  3. Υπεγράφη η Σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και Hitachi Rail για την επαναφορά σε λειτουργία του ETCS επί συρμών.   
  4. Υπεγράφη, τον Δεκέμβριο του 2023, η Σύμβαση του έργου του Δυτικού Προαστιακού Αττικής, ύψους 95,7 εκατ. ευρώ.
  5. Ολοκληρώθηκαν, εντός του τελευταίου έτους, έργα που αφενός συμπληρώνουν – σταδιακά – βασικούς σιδηροδρομικούς άξονες και αφετέρου συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.
  6. Ελήφθησαν μέτρα αποκατάστασης εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ.
  7. Βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή ανάθεσης σειρά εργολαβιών για τη συντήρηση υποδομών.
  8. Εξασφαλίστηκε η αναγκαία χρηματοδότηση για να γίνει, για πρώτη φορά, η αντικατάσταση 90 αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) παλαιάς τεχνολογίας, συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ.
  9. Εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δέντρων και της βλάστησης κατά μήκος του σιδηροδρομικού άξονα.
  10. Ολοκληρώθηκε σειρά ενεργειών για την ωρίμανση και ανάθεση νέων συμβάσεων για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου:
  11. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), τον Ιανουάριο του 2024, για το έργο της αναβάθμισης της μονής γραμμής, με διπλασιασμό αυτής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.
  12. Προκηρύχθηκε νέο έργο, η γραμμή στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες, για τη σύνδεση του Εμπορευματικού Λιμένα Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
  13. Ωριμάζουν οι μελέτες για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης και τη Σιδηροδρομική Σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης.
  14. Ενισχύθηκε, οικονομικά, ο ΟΣΕ, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των έργων συντήρησης.  
  15. Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ.
  16. Προχωρά η μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.    
  17. Προχωρά η οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου από τις εκτεταμένες ζημιές που προέκυψαν από τον «Daniel», με προδιαγραφές σημαντικής επαύξησης της ανθεκτικότητας αυτού.
  18. Εξασφαλίστηκε συγχρηματοδότηση σημαντικών νέων έργων από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 



Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών στο σύστημα Υγείας

 


Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 35.464.000 ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι ο περαιτέρω ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ και η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσα από ένα ενιαίο πολυκαναλικό σύστημα που θα αποτελέσει τον κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας για δομές και υπηρεσίες υγείας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης, κεντρική ενιαία εφαρμογή λήψης και διαχείρισης αιτημάτων, μηχανισμός συντονισμού ομάδων καθοδήγησης των ληπτών υπηρεσιών υγείας, σύγχρονα κανάλια εξυπηρέτησης, διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης κοινού, υπηρεσίες συμβούλου για την ποιοτική αξιολόγηση μέσω μετρήσεων απόδοσης, για τη συνεχή βελτίωση του μηχανισμού εξυπηρέτησης, καθώς και μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.




Υποχρεωτικά τα POS στα ταξί - Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου

 



Αυστηροποίηση της διαδικασίας και των προθεσμιών για την τοποθέτηση των ειδικών ταμπελών στο εσωτερικό των ταξί με τις οποίες οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν τους πολίτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών και μέσω POS προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

  • Το νέο αυστηρότερο πλαίσιο κρίθηκε απαραίτητο καθότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) αρνήθηκε να παραλάβει τις ειδικές ταμπέλες προκειμένου να τις διανείμει στα μέλη της και στη συνέχεια εκείνα να τις επικολλήσουν στα οχήματα τους. Υπενθυμίζεται πως οι ταμπέλες αυτές παρήχθησαν από την ΑΑΔΕ, με μηδενικό κόστος για τους ιδιοκτήτες ταξί και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές αντίστοιχων σημάνσεων που έχουν εγκατασταθεί σε ταξί πολλών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Βουδαπέστη, Μαδρίτη κα).
  • Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται, παράλληλα, η υποχρέωση διανομής των ειδικών ταμπελών από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και σε περίπτωση εκ νέου άρνησης της τότε προβλέπεται η διανομή τους από τα κατά τόπους σωματεία. Για όσα σωματεία αρνηθούν και αυτά να διευκολύνουν τους εκμεταλλευτές ταξί, παραλαμβάνοντας και διανέμοντας σε αυτούς τις ταμπέλες που έχει παράξει η ΑΑΔΕ, τότε προβλέπεται η υποχρέωση παραγωγής ταμπελών από τους ίδιους τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ταξί, με δική τους χρέωση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ.
  • Όσοι ιδιοκτήτες ταξί αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του νόμου τότε προβλέπεται η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ ανά παράβαση.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου! Οι εκπρόσωποι των ταξί είχαν την υποχρέωση να παραλάβουν και στη συνέχεια να διανείμουν την ειδική σήμανση που ενημερώνει τους πελάτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών και μέσω POS. Η άρνηση παραλαβής των σημάνσεων -που δωρεάν παρήγε για τους επαγγελματίες ταξί η ΑΑΔΕ- πρακτικά σημαίνει άρνηση εφαρμογής της νομοθεσίας. Δεν θα γίνω απλός παρατηρητής της παρανομίας ούτε είμαι πρόθυμος στο να κλείνω τα μάτια σε περιπτώσεις άρνησης εφαρμογής του νόμου. Για αυτό και προχωρούμε σε αυστηροποίηση των προθεσμιών και της συνολικής διαδικασίας προκειμένου το πολύ σε 5 εβδομάδες από σήμερα οι επαγγελματίες ταξί να έχουν υλοποιήσει την υποχρέωση τους. Μια υποχρέωση που ισχύει άλλωστε σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης!».

 



Σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

  • Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
  • Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN:

  • Ήταν η έκτη συνάντησή μας κατά τον τελευταίο χρόνο. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι, όπως θυμάστε, είχαμε τριβές τα τελευταία χρόνια.
  • Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών-, να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.


Ξεκίνησαν 5 νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ για κρατούμενους και απεξαρτημένους

 



Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν πέντε νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ σε Γρεβενά, Τρίπολη και Ρέντη για κρατούμενους και απεξαρτημένους. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν τα εξής προγράμματα:

  • «Κοπτική-Ραπτική» διάρκειας 250 ωρών, με σκοπό 15 κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Γρεβενών να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη σχεδίαση και κατασκευή ειδών ένδυσης αξιοποιώντας κατάλληλα υλικά, να γνωρίζουν τους κανόνες και τις μεθόδους της μοδιστρικής τέχνης, να γνωρίζουν τις βασικές αρμοδιότητες του επαγγελματία κοπτικής – ραπτικής και τις διαδικασίες προετοιμασίας του επαγγελματικού χώρου.
  • «Μαγειρική Τέχνη – Ζαχαροπλαστική» διάρκειας 350 ωρών, με σκοπό 15 κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Γρεβενών να είναι ικανοί να εκτελούν επαρκώς τις απαραίτητες διεργασίες για την προετοιμασία και παρασκευή γευμάτων και γλυκισμάτων σε  εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, να αξιοποιούν σωστά τον διαθέσιμο εξοπλισμό της κουζίνας, να διασφαλίζουν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και να προσεγγίζουν το πεδίο της αναζήτησης εργασίας με θετική στάση έπειτα από την αποφυλάκισή τους. 
  • «Συντηρητές Κτιρίων» διάρκειας 250 ωρών, με σκοπό 15 κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρίπολης να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν την τεχνολογία υλικών των κτιρίων, να εκτελούν επεμβάσεις διορθωτικής συντήρησης-επισκευής, να εφαρμόζουν τις κατάλληλες τεχνικές αποκατάστασης βλαβών στις υδραυλικές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και να πραγματοποιούν απλές ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά.
  • «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών» διάρκειας 250 ωρών, με σκοπό 15 κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Τρίπολης να είναι σε θέση να επιλέγουν τα κατάλληλα υλικά για την επεξεργασία των γυψοσανίδων και των ελαιοχρωματισμών, να κατασκευάζουν γυψοσανίδες, να εκτελούν τις απαραίτητες εργασίες προετοιμασίας επιφανειών για ελαιοχρωματισμό, να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν οροφές και τοιχώματα από γυψοσανίδες, να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας αλλά και να συνεργάζονται και να υιοθετούν πρότυπη επαγγελματική συμπεριφορά.
  • «Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες Χρήσης Η/Υ» διάρκειας 80 ωρών, με σκοπό 15 απεξαρτημένοι ωφελούμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν τη χρήση βασικών εφαρμογών Η/Υ για την υποστήριξη των εργασιών μιας επιχείρησης ή οργανισμού, ενισχύοντας τη δυνατότητα πρόσβασης των συμμετεχόντων στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στον κλάδο της οικονομίας και διοίκησης. Οι καταρτιζόμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 2,50 ευρώ καθαρά ανά ώρα κατάρτισης, ενώ θα καλυφθούν στη διάρκεια της κατάρτισης με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 



Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο


 

Στόχος η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η απλούστευση των διαδικασιών και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την  επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα έξι βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής: 

  1. H Κυβέρνηση δεσμεύεται πως η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί ως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, προσφέροντας ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας. 
  2. Επιταχύνεται και ψηφιοποιείται η διαδικασία διόρθωσης χωρικών μεταβολών Παράλληλα καθιερώνεται ένα απλοποιημένο πλαίσιο για τη διόρθωση γεωμετρικών δεδομένων, όπως τα όρια οικοπέδων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια, ενώ μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας, οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ώρα. 
  3. Θα γίνεται χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο Συμβολαίων και έτσι το Κτηματολόγιο θα γίνει ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την λήψη διοικητικών αποφάσεων μειώνοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες και επιταχύνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. 
  4. Δίνεται εξωδικαστική λύση για οικόπεδα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία. Σε περιπτώσεις όπου οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή. Αυτό προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους. Επιπλέον, σε περιπτώσεις για παράδειγμα πολυκατοικιών όπου από νεότερη μέτρηση προκύπτει νέο εμβαδόν διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης πλέον θα μπορεί να προβαίνει στην μονομερή τροποποίηση του συμβολαίου του, υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρχει και για τα γεωτεμάχια με κτίσμα. 
  5. Απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, με έμφαση στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί  άμεσα στο κτηματολογικό γραφείο, αντί του Δικαστηρίου. 
  6. Πλέον καθίσταται δυνατή η μονομερής τροποποίηση σύστασης χωρίς να είναι απαιτούμενη η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας όταν πρέπει να αλλάξουν τα τετραγωνικά σε νέο συμβόλαιο.


Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση του έργου για το «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης»


 


Η απόφαση της επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της σημασίας του έργου, τόσο για την ενδυνάμωση του ρόλου και των προοπτικών της Ελλάδας ως κόμβου στη μεταφορά ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ως πηγή για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.

Το επιλέξιμο κόστος μέσω ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση του έργου, ανέρχεται σε 202 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης αναμένεται την 1η Οκτωβρίου.




Νέες επιδοτήσεις 319 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» και έναρξη υπαγωγής αιτήσεων στη δράση «Φορτίζω Παντού»

 



  • Στις 24 Σεπτεμβρίου θα πιστωθεί, με την 2η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 319 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», το ποσό των 1.018.295,88, ευρώ. Από αυτά, το ποσό των 868.029,36 ευρώ, αφορά 296 φυσικά πρόσωπα. Συνολικά, θα επιδοτηθούν 322 ηλεκτρικά οχήματα.
  • Από τον Αύγουστο του 2024, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ποσού 1.161.290,45 ευρώ σε 349 δικαιούχους για 352 ηλεκτρικά οχήματα.
  • Παράλληλα, εκδόθηκε η πρώτη απόφαση υπαγωγής αιτήσεων στη δράση «Φορτίζω Παντού». Αφορά 19 αιτήσεις για την υλοποίηση 27 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αντιστοιχούν σε 70 σημεία επαναφόρτισης (ρευματοδότες), με ανώτατο συνολικό εγκεκριμένο ποσό δημόσιας ενίσχυσης ύψους 1.106.706,05 ευρώ.


101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ»

 


Το ποσό των 101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών. Ειδικότερα, σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών συμφώνησε να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή βοήθειας στην Eλλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, και τη Γαλλία, σχετικά με έξι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2023. Η βοήθεια θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινητοποιηθεί για συνολικό ποσό 1.028,54 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 231,78 εκατ. ευρώ ως προκαταβολών, εκ των οποίων αντίστοιχα:

  • 101,53 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη μεσογειακή καταιγίδα «Ντάνιελ» σε πολλές τοποθεσίες στην κεντρική Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, τον Σεπτέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 25,38 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.
  • 446,64 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ιταλία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή Emilia-Romagna τον Μάιο του 2023 (378,83 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένου του ποσού 94,71 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, και στην περιοχή της Τοσκάνης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2023 (67,81 εκατ. ευρώ).
  • 428,41 εκατ. ευρώ για παροχή βοήθειας στη Σλοβενία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα τον Αύγουστο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.
  • 5,20 εκατομμύρια ευρώ για παροχή βοήθειας στην Αυστρία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στις νότιες περιοχές της τον Αύγουστο του 2023.
  • 46,76 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στη Γαλλία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στην πρώην περιοχή Nord-Pas-de-Calais τον Νοέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 11,69 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.


Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης: Υπεγράφη το “Πλαίσιο Κατανόησης”

 



Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών, σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, υπεγράφη Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης, μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαναστασίου. Στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες.

  • Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα͘͘͘͘.
  • Πρόκειται δε για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.