Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Ανακοινώθηκε και επίσημα η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων

 



Την ολοκλήρωση συμφωνίας για τη δημιουργία και λειτουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο) για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που θα υπογραφεί από το Ισραήλ και την Ελλάδα, αξίας 1,68 δισ. δολαρίων για 20 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, γνωστοποιεί στην ανακοίνωσή της.

«H συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και φίλο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία στην προώθηση αυτού του έργου και την έγκριση του από την ελληνική κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ (Benny Gantz).

Αναφερόμενη στη σημασία της συμφωνίας αυτής, η ισραηλινή πρεσβεία τονίζει πως αποτελεί μια επιπλέον έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, της στενής συνεργασίας και της φιλίας τους. Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία-ορόσημο ανοίγει περαιτέρω νέους ορίζοντες συνεργασίας, στρατηγικής, οικονομικής και άλλης, αλλά και εκτίμηση στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να επιλέξει το Ισραήλ ως εταίρο της Ελλάδας σε αυτό το έργο, ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η έγκριση της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας, προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής πολεμικής αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο), με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF). Η ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo, διευκρινίζει και σημειώνει ότι τα αεροσκάφη αυτά, γνωστά και ως «Lavi», χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πολεμικής αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit System θα παρέχει την τεχνογνωσία και υλικά για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών σχολών πολεμικής αεροπορίας, τονίζει η πρεσβεία του Ισραήλ.


Πηγή



Αποσυμφόρηση φυλακών μέσω κοινωνικής εργασίας

 


Σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών μέσω αναβάθμισης του θεσμού της κοινωνικής εργασίας αντί φυλάκισης επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση 1.500 «μικροποινιτών» μέσω αντικατάστασης της ποινής φυλάκισης με την υποχρέωση παροχής κοινωφελούς εργασίας κυρίως σε δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην ισχύουσα νομοθεσία, ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εφαρμογή του θεσμού είναι περιορισμένη.

Οι αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο αναμόρφωσης του σωφρονιστικού κώδικα που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και σε αυτή θα συμμετέχουν δικαστές, εισαγγελείς, ακαδημαϊκοί καθώς και διοικητικά στελέχη φυλακών. Σύμφωνα με συνεργάτες της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, στόχος είναι η νέα ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ότι χρήση της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να κάνουν καταδικασμένοι για οικονομικές υποθέσεις και αδικήματα μικρής «επικινδυνότητας», όπως απάτες, ακάλυπτες επιταγές, χρέη προς το Δημόσιο. «Κάποιος που καταδικάστηκε για απάτη με ΦΠΑ δεν έχει θέση στη φυλακή», σχολιάζουν τα στελέχη της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ενα από τα πιθανά ενδεχόμενα είναι η ρύθμιση να «πιάσει» καταδικασθέντες, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές έως 6 έτη, τους λεγόμενους «μικροποινίτες». Ο πληθυσμός τους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας υπολογίζεται σε 1.500 άτομα. Σήμερα, το άρθρο 104Α του Ποινικού Κώδικα προβλέπει μετατροπή της ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στις περιπτώσεις που επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει διαφορετικά. Ακόμα, υπάρχει σκέψη να δοθεί δυνατότητα για κοινωφελή εργασία και σε όσους έχουν συσσωρεύσει πολλές πλημμεληματικές ποινές, δεν έχουν δικαίωμα αναστολής και λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των χρηματικών ποινών. Σε όλες τις φυλακές της χώρας βρίσκονται σήμερα 11.400 κρατούμενοι, αντί 9.700 που είναι η μέγιστη χωρητικότητά τους.

Η κοινωνική εργασία θα γίνεται κυρίως στους δήμους. Στην καθαριότητα και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από «χέρια», όπως ο καλλωπισμός πάρκων ή πλατειών. Για αυτό εξάλλου υπάρχει σκέψη να δοθούν κίνητρα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να στηρίξουν το μέτρο. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο στον μηχανισμό να μετάσχουν επιπλέον Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς συνδεδεμένοι με το Δημόσιο, όπως είναι για παράδειγμα τα γηροκομεία και οι δομές φιλοξενίας ΑμεΑ. Οι κρατούμενοι θα εργάζονται κανονικά και θα επιστρέφουν σπίτι τους. Θα τηρείται απουσιολόγιο, ενώ θα καθιερωθεί και σύστημα αξιολόγησης της εργασίας των καταδικασθέντων. Σε περίπτωση που αυτή κρίνεται ελλιπής, τότε θα παύει το ευεργέτημα της κοινωφελούς εργασίας. Η χρήση ή μη της δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας θα αποφασίζεται από το δικαστήριο και θα ανακοινώνεται στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η δήλωση της κ. Νικολάου

«Υπάρχουν φυλακισμένοι οι οποίοι δεν έχουν καμιά θέση στα καταστήματα κράτησης. Θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπέρ του κοινωνικού συνόλου, εκτίοντας την ποινή τους μακριά από κελιά και κυρίως αποφεύγοντας τον κοινωνικό στιγματισμό και την αποσύνδεση από την οικογένειά τους. Η αποσυμφόρηση των φυλακών πρέπει να είναι κεντρική πολιτική επιλογή κάθε κυβέρνησης. Οι αλλαγές, όμως, δεν μπορούν να γίνονται με προχειρότητα και με ρυθμίσεις – κουρελού που εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Οπως για παράδειγμα ο νόμος Παρασκευόπουλου με τον οποίο “αποσυμφορήθηκαν” οι φυλακές και από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, με πολύ σοβαρά αδικήματα», επισημαίνει η Σοφία Νικολάου, σε γραπτή δήλωσή της στην «Κ».

Τον περασμένο Μάρτιο είχε καταρτιστεί σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών, με αφορμή τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Προέβλεπε την πρόωρη αποφυλάκιση έως και 1.500 κρατουμένων, που εκτίουν μικρές ποινές για οικονομικής φύσης εγκλήματα καθώς και όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έως 12 μήνες, πλην εξαιρέσεων. Το σχέδιο είχε τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καταρτίστηκε από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα ετίθετο σε ισχύ μόνο εάν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας το απαιτούσαν. Παρότι υπήρξαν μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στις φυλακές Διαβατών και Λάρισας τελικά, η ενεργοποίηση της ΠΝΠ δεν κρίθηκε αναγκαία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις κρατουμένων με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ αναφορά στο θέμα έχει κάνει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Στις κινητοποιήσεις έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού καθώς και έγκλειστοι στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού.


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Πρόστιμα σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης που δεν χορηγούν εμβόλια εντός εβδομάδος από την παραλαβή τους

 



Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διανείμει περισσότερες από 13.000.000 δόσεις εμβολίου σε Πολιτείες και εδάφη σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά μόνο περίπου 4.000.000 έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, που ενημερώθηκαν τελευταία φορά το Σάββατο.

Ο επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, δρ Χάουαρντ Ζάκερ, ενημέρωσε τα νοσοκομεία για τις πιθανές ενέργειες σε επιστολή του την Κυριακή, ανέφερε ο Κουόμο στη συνέντευξη Τύπου. «Δεν θέλω το εμβόλιο σε ψυγείο ή σε καταψύκτη, το θέλω στο μπράτσο κάποιου», είπε. «Εάν δεν κάνετε το καθήκον σας, αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα λειτουργίας του νοσοκομείου».


Πηγή: iefimerida.gr



Προϊστάμενος εταιρείας κούριερ έσπασε τη μύτη διανομέα γιατί παρέδωσε τις μισές παραγγελίες

 



Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες στα Γλυκά Νερά Αττικής καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr, προϊστάμενος πολύ μεγάλης εταιρείας κούριερ, έσπασε τη μύτη διανομέα διότι παρέδωσε… μόνο τα 70 από τα 160 δέματα που του είχαν ανατεθεί μέσα σε μία μέρα!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπάλληλος, με 20ετή υπηρεσία στη συγκεκριμένη εταιρεία κούριερ, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε -λόγω των ιδιαιτέρως δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν- να αντεπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο εργασίας, δεδομένης και της πίεσης που υφίστανται τον τελευταίο καιρό οι ταχυμεταφορικές εταιρείες. Ο εργαζόμενος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον ημερήσιο στόχο, παραδίδοντας τελικά μόλις τα 70 από τα 160 δέματα που ήταν προγραμματισμένα για χθες.

Ο προϊστάμενος, οργισμένος από αυτή την έκβαση, απαίτησε να παραδοθούν όλα τα δέματα άμεσα, αδιαφορώντας για τα εμπόδια που προέκυψαν λόγω κακοκαιρίας. Τότε ο εργαζόμενος, φανερά εκνευρισμένος λόγω έλλειψης κατανόησης, απάντησε στον προϊστάμενό του… «να τα παραδόσεις εσύ!». Και ο προϊστάμενος του… απάντησε με μία δυνατή γροθιά στο πρόσωπο, σπάζοντάς του τη μύτη.

Ευθύς αμέσως ο διανομέας, σοκαρισμένος από τη χειροδικία, επικοινώνησε με την αστυνομία για να καταγγείλει την επίθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία συμβούλεψε το θύμα να παραστεί στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταγγείλει το γεγονός και να εξεταστεί από ιατροδικαστή προτού μεταβεί στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, ο εργαζόμενος κατέθεσε μήνυση εναντίον του προϊσταμένου του και ακολούθησαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ο ίδιος εξετάστηκε από τον ιατροδικαστή προκειμένου να διαπιστωθεί η επίθεση σε βάρος του, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου δέχτηκε την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


protothema.gr



Ζαχαριάδης : Ο Μητσοτάκης δεν έχει πάγκο! Λείπει Νοτοπούλου - Κωνσταντινέας- ομπρελοκρατούσα Χατζηγεωργίου κτλπ

 


Γελάει ο κόσμος με τον Ζαχαριάδη που είχε το θράσος να πει ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάγκο.

Θέλοντας να σχολιάσει τον ανασχηματισμό και χωρίς ντροπή για το παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε τον κόσμο να γελάσει και να θυμηθεί.

Όπως είπε ο γίγαντας της πολιτικής Ζαχαριάδης, «το σχήμα είναι μικρό, πολλές γυναίκες, είναι επιτελικό».

Τόνισε, ότι η φάση που βρίσκεται η χώρα μας είναι δύσκολη και ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός δείχνει αμηχανία και έλλειψη «πάγκου», έχοντας υπόψη του την Νοτοπούλου, την ομπρελοκρατούσα, τον Καρανίκα, τον Πολάκη, τον Κωνσταντινέα, τον Παπαχριστόπουλο και τις άλλες στελεχάρες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι και λίγες μιλάμε για το 80% του τσίρκου.

Ο γίγαντας της πολιτικής με ακροαριστερό θράσος είπε χωρίς να ντρέπεται «Όλοι οι άριστοι της χώρας εξαντλήθηκαν σε 1,5 χρόνο διακυβέρνησης;» διερωτήθηκε. Όπως είπε, δεν έχει αντιληφθεί τους λόγους που έγινε ο ανασχηματισμός, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει καταλάβει ποιοι τομείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Παίρνει πάνω του προσωπικά ο πρωθυπουργός τα προβλήματα και τις επιδόσεις στην οικονομία, το κακό άνοιγμα του τουρισμού αλλά και τις παλινωδίες στην Παιδεία»

Και πρόσθεσε για να προσφέρει περισσότερο γέλιο «Σε λίγες ώρες ο ανασχηματισμός θα έχει ξεχαστεί καθώς ήδη από τη χθεσινή ειδησεογραφία κυριαρχούν άλλα προβλήματα όπως είναι τα σχολεία και Εκκλήσια». Παρόλα αυτά όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «τα προβλήματα επιστρέφουν και δεν βλέπουμε λύσεις».






Τζουμχουριέτ: Η Τουρκία υποχώρησε - Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι νόμιμη, ή εφαρμόσιμη

 


Επιτυχία της Ελλάδας και της Αιγύπτου θεωρεί τη μεταξύ τους συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδης. 

“Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις για έξι μήνες είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής. Δεν είναι ρεαλιστικό, ούτε νόμιμο, ούτε εφαρμόσιμο να αυξάνεις την έκταση της 'Γαλάζιας Πατρίδας' αφού την έχεις εντάξει στη θεωρία της ΑΟΖ σε έκταση 464.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων” σημειώνει.

“Δεν μπορείς να εντάξεις στη Γαλάζια Πατρίδα όλη τη θεωρία σου για ΑΟΖ. Κι αυτό αποδείχθηκε, καθώς δεν μπορέσαμε να στείλουμε πλοίο στις περιοχές που συμφώνησε η Ελλάδα με την Αίγυπτο. Η Τουρκία αναγκάστηκε να υποχωρήσει” επισημαίνει ο τούρκος δημοσιογράφος. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, συνεχίζει το βιολί του... “Πετύχαμε τους στόχους μας με την τουρκολιβυκή συμφωνία, κάναμε μεγάλο βήμα για να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στην ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο” ισχυρίστηκε ο Τσελίκ. 


Πηγή: skai.gr



Νέες περιπέτειες νέο σκάνδαλο για τον ΣΥΡΙΖΑ : Στη Βουλή η δικογραφία Folli Follie για Φλαμπουράρη, Χαρίτση

 



Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία που αφορά στη διαχείριση της υπόθεσης της Folli Follie, καθώς από τις δικαστικές έρευνες, προέκυψαν στοιχεία με αναφορές σε δύο πρώην υπουργούς τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αλέξανδρο Χαρίτση.

Στο εισαγγελικό έγγραφο διαβίβασης του φακέλου στη Βουλή σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι ο φάκελος πάει στη Βουλή προς διερεύνηση για «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων διαλαμβανομένων στην έκθεση της αρμοδίας ανακρίτριας κατ΄άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτή και φυσικά πρόσωπα».

Η  Εισαγγελία της Αθήνας ξεκίνησε παράλληλα έρευνα για τη διερεύνηση αδικημάτων, όπως η δωροληψία και η δωροδοκία αλλά και παραβάσεις του νόμου περί μεσαζόντων για τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα που δεν είναι πλέον βουλευτής, που φέρεται να είχε δεχθεί χορηγία από τη ελεγχόμενη εταιρεία ύψους 80 χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, νοσοκομείου της περιφέρειάς του, ενώ στην ίδια έρευνα ελέγχονται ο άλλοτε μεγαλομέτοχος της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας Νικόλαος Σάκος.

Επίσης, στο πλαίσιο των γενικευμένων ερευνών για την υπόθεση της Folli Follie ανασύρθηκε από το αρχείο η σχετική δικογραφία για τη διαχείριση της υπόθεσης της Folli Follie από την επιτροπή Κεφαιαλογοράς. Η ανάσυρση έγινε από τον εισαγγελέα Σπ. Παππά που είχε κάνει την αρχειοθέτηση και η έρευνα θα διεξαχθεί υπό το φως των νέων δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Στ. Αραχωβίτη, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για άρση της ασυλίας του και όχι με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών που κινείται για τους άλλους δύο πρώην υπουργούς Αλ. Φλαμπουράρη και Αλ. Χαρίτση.



«Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν κοιτάζουν στην Αθήνα» λέει ιταλική εφημερίδα

 



Στροφή υπέρ της Ελλάδας στις γεωπολιτικές συμμαχίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν βλέπει η ιταλική «Il fatto quotidiano», στη διαδικτυακή της σελίδα, σε ανάλυση του Francesco de Palo.

«Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν κοιτάζουν στην Αθήνα. Η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο υπέρ της Αθήνας, η οποία εν τω μεταξύ ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα με την αγορά 18 τελευταίας γενιάς μαχητικών Rafale. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να βασιστεί στις ελληνικές βάσεις για συντήρηση και προμήθειες. Αμερικανικοί όμιλοι όπως η Tesla και η Microsoft στοιχηματίζουν επίσης στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά την αλλαγή στην ηγεσία του Λευκού Οίκου, το επίκεντρο των νέων πολιτικών δεν είναι μόνο το Ιράν. Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν «ξεκινά με ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα έχει απήχηση σε ισορροπίες και επιρροές σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρω-Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή».


Η Ελλάδα υποψήφια για τον ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα θεωρείται υποψήφια για να αναλάβει τον ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, εκδιώχνοντας την Τουρκία, της οποίας η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ αποδυναμώνεται προς όφελος του κόλπου της Σούδας, στην Κρήτη. Στην αμερικανική βάση, τα έργα ανάπλασης εξελίσσονται και πολύ σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας για περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια και φρεγάτες.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί τόσο τεχνικά όσο και γεωπολιτικά, λόγω μιας διπλής επένδυσης στον αεροναυτικό τομέα. Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία , με τα πρώτα έξι να παραδίδονται πριν το τέλος του 2021, αντικαθιστώντας σταδιακά τα Mirage 2000s και F-16s. Η Ελλάδα σκέφτεται το ενδεχόμενο της πολύπλοκης αγοράς F-35 από τις ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προορίζονταν για την Τουρκία, ωστόσο η πώλησή τους πάγωσε από το Πεντάγωνο, λόγω της εξαγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με αποτέλεσμα να υπάρξει διπλωματική κρίση Άγκυρας – Ουάσινγκτον.

«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση για τα ελληνικά ταμεία, που δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιος πριν από λίγα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρεμβάσεων της τρόικας», αναφέρει το κείμενο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια αντισταθμίστηκε με αμερικανικές επενδύσεις.

Οι σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις

Μεγάλη αμερικανική επένδυση θεωρείται η εξαγορά του ναυπηγείου Νεώριον στη Σύρο, που πλέον ανήκει στην αμερικανική εταιρεία ONEX, είναι πιστοποιημένο από τον 6ο στόλο των ΗΠΑ και από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, για τη συντήρηση στρατιωτικών πλοίων. Με αυτόν τον τρόπο, το αμερικανικό Ναυτικό  σχεδιάζει την ανακατανομή εργασιών συντήρησης του έκτου στόλου στα ελληνικά ναυπηγία.

Ο αναλυτής αναφέρεται και στην επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της Microsoft στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Για την υπογραφή της συμφωνίας επισκέφθηκε την Ελλάδα το νούμερο 1 της Microsoft, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιακού κέντρου δεδομένων που θα αυξήσει το επενδυτικό δυναμικό της Ελλάδας, στην οποία ήδη λειτουργεί η Tesla, με το εργαστήριό της να στεγάζεται στον «Δημόκριτο» με στόχο να δημιουργήσει τρένο χωρίς οδηγό.

Στρατηγικός φάκελος η ενέργεια

Πλην της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, και των τομέων της άμυνας και της τεχνολογίας, προστίθεται κι άλλος ένας στρατηγικός φάκελος: η ενέργεια.

Από την Ελλάδα θα περάσουν ταυτόχρονα τρεις νέοι αγωγοί φυσικού αερίου που επανασχεδιάζουν τους χάρτες συμμαχιών και συγκρούσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων: οι TAP, TANAP και Eastmed. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής σε Μεσόγειο και Βαλκάνια, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία μεταξύ του πρώην υπουργού των ΗΠΑ Ρος και του Έλληνα επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο οποίο περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου. Από εκεί ανοίγει ένας διάδρομος σε όλη τη βαλκανική κορυφογραμμή, από τον οποίο μπορούν να διέλθουν ΝΑΤΟϊκά και αμερικανικά στρατεύματα.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε «ένα άλλο υλικοτεχνικό έργο που θα αναλάβει ρόλο σε ολόκληρη τη σκακιέρα: η Καρπάθια Οδός από την οποία θα ξεκινήσει ένα είδος διασυνδέσεων. Ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Λιθουανία: ένας κάθετος διάδρομος από το νότο και το βορρά, στον οποίο διατυπώνονται οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που θα έχουν επίσης επιπτώσεις στην ισορροπία των ακόμη άλυτων κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η Τουρκία».


Πηγή : protothema.gr



Δημοσκόπηση κόλαφος για Ερντογάν: Αν γίνονταν εκλογές θα έχανε από τον δήμαρχο της Άγκυρας

 



Χαστούκι ήταν η δημοσκόπηση που έγινε στην Τουρκία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έδειξε πως αν γίνονταν τώρα εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος θα τις έχανε.

Ο Μανσούρ Γιαβάς Δήμαρχος της Άγκυρας φάνηκε πως είναι πολύ δημοφιλής για τη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll, φαίνεται ότι ο Γιαβάς προηγείται με 43,9% στην προτίμηση των πολιτών έναντι του 40,7% του Ερντογάν. Σε άλλους τομείς ο Τούρκος πρόεδρος προηγείται.

Σχετικά με την οικονομία, οι Τούρκοι ρωτήθηκαν αν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση της Τουρκίας. Το 64,8% δήλωσε «καθόλου ικανοποιημένο», ενώ μόνο το 21,7% δήλωσε «ικανοποιημένο».

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας το 49,5% απάντησε η «οικονομία», το 13,2% ο «κορωνοϊός» και το 12,3% η «ανεργία».

Παράλληλα, για άλλη μια φορά ο Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας πως η ασφάλεια της Ευρώπης ξεκινά από την Τουρκία.

 


Πηγή: skai.gr







Εορδαία: Πέντε Ιερείς και Μοναχοί θετικοί μετά τη χειροτονία μοναχού

 



Πέντε Ιερείς και Μοναχοί του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης νόσησαν από την covid-19 και τα κρούσματα συνδέονται με τη χειροτονία που έγινε πρόσφατα στη Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρδάσσης.

Συνολικά στο χωριό Εμπόριο Εορδαίας, από το οποίο κατάγεται ο μοναχός που χειροτονήθηκε στο μοναστήρι, έχουν νοσήσει 13 άτομα ανάμεσά τους ο ιερέας του χωριού με τον διάκο. Όλοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ από την πρώτη στιγμή ενημέρωσαν για την κατάστασή τους συγγενείς και φίλους, καθώς και με όσους ήρθαν σε επαφή. Ένας που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πήρε σήμερα εξιτήριο.

Στο μεταξύ οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα  στην Κοινότητα Εμπορίου είχαν ως αποτέλεσμα να μην διεξαχθεί ο δωρεάν έλεγχος ταχείας ανίχνευσης covid-19 (rapid test), αποκλειστικά σε άτομα που μετακινούνται με αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Εμπορίου, Σάκη Μπόζια, η διαδικασία θα επαναληφθεί σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ΕΟΔΥ, ενώ περισσότεροι από 50 κάτοικοι βρέθηκαν σήμερα με τα αυτοκίνητά τους στο σημείο που θα γινόταν τα τεστ στο χωριό.


Πηγή: ΕΡΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μετά τις αντιδράσεις, θα παραστεί τελικά ο αρχιεπίσκοπος στην ορκομωσία

 


Μετά τις αντιδράσεις που πήγε να προκαλέσει η στάση του αρχιεπισκόπου, θα παραστεί τελικά στην ορκωμοσία των νέων υπουργών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τη νέα εξέλιξη ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είχε δηλώσει πως ο Ιερώνυμος δεν θα είναι αυτός που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς, αλλά βλέποντας τις αντιδράσεις, αποφάσισαν να αλλάξουν στάση.



Συνελήφθη στις ΗΠΑ ο ηγέτης των Proud Boys

 



Την σύλληψη του ηγέτη της αμερικανικής ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys («Περήφανα αγόρια») χθες Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε η αστυνομία, δύο ημέρες πριν από τη διαδήλωση εναντίον της κύρωσης από το Κογκρέσο της εκλογής του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ενρίκε Τάριο, 36 ετών, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος το οποίο εκκρεμούσε σε βάρος του για τη συμμετοχή του στην καταστροφή ενός πανό με το σύνθημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») που ανήκε σε εκκλησία της αμερικανικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης, τη 12η Δεκεμβρίου, όταν είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια.

Γεννημένος στη Μικρή Αβάνα, στο Μαϊάμι, ο Τάριο, που δηλώνει «Αφροκουβανός», κατηγορείται για καταστροφή περιουσίας της εκκλησίας των μεθοδιστών Asbury United, που έχει κυρίως Αφροαμερικανούς για ποίμνιο, καθώς μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσής του φέρονται να έκαψαν το πανό.

Σχηματίζεται εξάλλου δικογραφία σε βάρος του διότι είχε στην κατοχή του δυο γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας για τουφέκια εφόδου όταν συνελήφθη, κάτι που είναι παράνομο, διευκρίνισε η αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας.



Ο Ενρίκε Τάριο ενέχεται σε μια ακόμη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε χθες: μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης Proud Boys κατηγορείται από την ιστορική εκκλησία Metropolitan AME, που επίσης έχει μέλη κυρίως Αφροαμερικανούς, ότι κατέστρεψε ένα δικό της πανό στα επεισόδια του περασμένου μήνα. Στη διαδήλωση εκείνη είχαν τραυματιστεί από μαχαίρια αρκετοί άνθρωποι, ενώ δεκάδες είχαν συλληφθεί.

«Η συμπεριφορά των ‘Proud Boys’ στην Ουάσινγκτον τη 12η Δεκεμβρίου 2020 αποτελεί ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στη μακρά και φρικιαστική ιστορία της βίας που ασκούν πλήθη λευκών οπαδών της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής εναντίον χώρων λατρείας των μαύρων», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά της εκκλησίας αυτής.

Η σύλληψη του ηγέτη της ακροδεξιάς οργάνωσης καταγράφηκε την παραμονή των διήμερων κινητοποιήσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα σε ένδειξη υποστήριξης στον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι εκείνος κέρδισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όχι ο Τζο Μπάιντεν.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον έκανε σαφές ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, ειδικά από πλευράς οργανώσεων όπως η Proud Boys, και προειδοποίησε πως όποιος οπλοφορεί στις διαδηλώσεις — πράγμα που κάνουν συχνά τα μέλη της οργάνωσης — θα συλλαμβάνεται.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υποκινήσει βία ή να εκφοβίσει τους πολίτες μας», τόνισε η Δημοκρατική δήμαρχος της πόλης Μιούριελ Μπάουζερ.

Πάνω από 300 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να συνδράμουν την αστυνομία, την πυροσβεστική και τους τραυματιοφορείς αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τη διοίκησή της.


Πηγή



Αντί να ντρέπονται στον ΣΥΡΙΖΑ που παραλίγο να πτωχεύσουν την ΔΕΗ λένε τον Χατζηδάκη άχρηστο

 



Θα έπρεπε να απολογούνται σε δικαστήρια οι Συριζαίοι, για το που πήγαν τα λεφτά της ΔΕΗ και κόντεψε να πτωχεύσει η εταιρία.

Όπως επίσης θα έπρεπε να έχουν ανακουφιστεί που, η νέα ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Χατζηδάκη έσωσε την ΔΕΗ και την έκανε και πάλι κερδοφόρα.

Αντί λοιπόν να λένε ευτυχώς που γλιτώσαμε τις ποινικές ευθύνες, αμόλησαν τον γνωστό ακροαριστερό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, να κουνήσει με θράσος το δάχτυλο στην κυβέρνηση για την τοποθέτηση του Χατζηδάκη στο υπουργείο εργασίας.

Μιλάνε για το υπουργείο εργασίας, που οι Συριζαίοι μείωσαν τις συντάξεις, και μείωσαν μισθούς από την εισφορά αλληλεγγύης, για να μπορούν να κάνουν τους επιτυχημένους ο Τσίπρας και οι σύντροφοι.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 ο ακροαριστερός Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι το καινούργιο σήμα της κυβέρνησης αφορά την αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας.

«Δεν νομίζω ότι περιμένουν οι πολίτες κάτι παραπάνω πέρα από έναν επικοινωνιακό θόρυβο για τις πρώτες ημέρες. Αυτό που είναι καινούργιο σήμα είναι η αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι όντως έχει γίνει μπάχαλο η ιστορία με τις συντάξεις. Είναι όμως κι ένα νέο σήμα γιατί ο κ. Χατζηδάκης έχει συνδέσει το όνομά του με επιθετικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι το 2021 θα είναι μία πολύ κακή χρονιά και για το ασφαλιστικό σύστημα και για τους εργαζόμενους»




Κρατάει μούτρα ο αρχιεπίσκοπος και δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία των νέων υπουργών

 


Τουλάχιστον ο αρχιεπίσκοπος που νόσησε από τον κορονοιό και είδε τα συμπτώματα θα μπορούσε να είναι σοβαρότερος στις αποφάσεις του, αντί αυτού προτίμησε να κάνει μούτρα στην κυβέρνηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα είναι εκείνος που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς σήμερα.

Ο Αρχιεπίσκοπος επρόκειτο να βρεθεί στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό, αλλά μετά την κόντρα που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση θα κρατήσει μούτρα.

Όπως αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας -εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου- ο Ιερώνυμος δεν θα είναι αυτός που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς.



Σε καθολικό lockdown η Αγγλία

 



Σκληρότερα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στη Βρετανία, επέβαλε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.  

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο lockdown για ολόκληρη την Αγγλία, σκληρότερο από εκείνο που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, και ξεκίνησε λέγοντας ότι οι συλλογικές προσπάθειες θα είχαν αποδώσει στην καταπολέμηση της παλιάς παραλλαγής του ιού, αλλά η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, 50% - 70% πιο γρήγορα.

Τα νοσοκομεία στη χώρα υφίστανται μεγαλύτερη πίεση από ποτέ και οι νοσηλείες στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 30% την τελευταία εβδομάδα. «Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε.

Το lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων οι πολίτες θα κληθούν να παραμείνουν στις κατοικίες τους και οι εργαζόμενοι να δουλέψουν από τα σπίτια τους. Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που εμπορεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η μετακίνηση από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για 5 λόγους:

Μετακίνηση στην εργασία, μόνο εάν είναι αδύνατη η εργασία από το σπίτι

Αγορά βασικών τροφίμων και φαρμάκων

Άσκηση με ένα ακόμη άτομο, μία φορά την ημέρα 

Παροχή φροντίδας σε τρίτο πρόσωπο

Αναζήτηση ιατρικής φροντίδας

Όλα τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα κολέγια θα είναι κλειστά. Οι εξετάσεις είναι πλέον απίθανο να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι φοιτητές δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο και θα περιοριστούν στην τηλεκπαίδευση. Η προσωπική διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό κρίσιμων μαθημάτων, όπως η ιατρική.

Εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης μπορούν να συνεχίσουν την παράδοση κατ' οίκον, αλλά το αλκοόλ δεν θα επιτρέπεται πλέον σε «πακέτο».

Οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί με εφαρμογή κανόνων κοινωνικών αποστάσεων, όπως και οι παιδικές χαρές. Εντούτοις κλείνουν οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, τα γήπεδα τένις και τα γήπεδα γκολφ. Τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπονται, αλλά ο επαγγελματικός αθλητισμός, συμπεριλαμβανομένης της Premier League, ενδέχεται να συνεχιστούν.





Κυβέρνηση πρός Ιερά Σύνοδο : Δεν μπορείτε να αγνοείτε τον νόμο για κλειστές εκκλησίες - Αντιληφθείτε την κρισιμότητα

 



Απάντηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την εγκληματικά ανεύθυνη απόφαση της εκκλησίας να εναντιωθεί στην απόφαση της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς, προαναγγέλλοντας πως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν για τους πιστούς τα Θεοφάνεια με το έτσι θέλω.   

Το Μαξίμου ζητά από την Εκκλησία να τηρήσει τα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες, τονίζοντας πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί.»  

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου   

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.   

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.   

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. 

Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.» 



Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν νηπιαγωγεία και δημοτικά

 



«Πράσινο φως» στο άνοιγμα μόνο δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου, αλλά με αυστηρά μέτρα, έδωσε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Tα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Υπάρχει επίσης η σκέψη να εφαρμοστεί κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.