Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Το γελοίον του πράγματος...





Του Γιώργου Λακόπουλου
capital.gr

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να δηλώσουν  οι φορολογούμενοι τα μετρητά και ό,τι πράγματα αξίας κατέχουν;  Έρευνα αγοράς κάνουν; Επιστημονική μελέτη; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η απίστευτη ιδέα; Ποιο λόγο έχει το κράτος να γνωρίζει τα τιμαλφή μιας οικογένειας; Ειδικά ένα κράτος που τίθεται κάθε φορά στην υπηρεσία του κόμματος του κυβερνά.

Μένει να  φανεί αν πρόκειται για έμπνευση απίστευτης φαιδρότητας, ή επικίνδυνης δολιότητας. Αν και συχνά ό,τι φαίνεται φαιδρό μπορεί να είναι και δόλιο.

Από πλευράς σοβαρής πολιτικής η ιδέα είναι καταστροφική για τις τράπεζες. Ο στόχος είναι να επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα χρήματα που απέσυραν από φόβο -σχεδόν εκατό δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης. Η ιδέα για τη δήλωση ακόμη και των κοσμημάτων κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Με την πρώτη ευκαιρία θα πάρουν και τα υπόλοιπα -όσοι έχουν. Ή θα αδειάσουν τις θυρίδες τους -με ό,τι σημαίνει αυτό- υποψιαζόμενοι ότι κάποια στιγμή η Πολιτεία θα βάλει χέρι -ήδη πάρα λίγο να το κάνει το καλοκαίρι.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο παραλογισμός. Πως θα εκτιμήσει κάποιος την αξία όσων θα πρέπει να δηλώσει; Θα φωνάζει εκτιμητές επ' αμοιβή, ή θα πάει σε σαράφηδες; Μήπως θα ορίσει το κράτος δικούς του ανθρώπους με πιστοποίηση που θα κάνουν αυτή τη δουλειά; 

Για όποιον δεν θα δηλώσει -σχεδόν για όλους εδώ που τα λέμε, γιατί ποιος τρελάθηκε-  πώς ακριβώς θα διαπιστώνεται η παρανομία; Με εφόδους; Με δειγματοληπτικούς ελέγχους; Όποιος έχει τη στιγμή της δήλωσης 15.000 ευρώ και στη συνέχεια θέλει να τα ξοδέψει θα του αναγνωριστεί ή οφείλει να τα κρατάει ισοβίως; Το γελοίον του πράγματος είναι προφανές. 

Η καταγραφή ακόμη και των οικογενειακών κειμηλίων αποπνέει άρωμα καθεστωτισμού. Και πηγάζει από την αρρωστημένη και ανιστόρητη θεωρία: αν λιανίσεις όσους έχουν, θα σε ακολουθούσουν όσοι δεν έχουν.

Τα προσχήματα που προβάλλονται είναι ακόμη χειρότερα. Τι ακριβώς θα καταγράψουν; Ένας πολίτης απολύτως νομοταγής, που πλήρωνε κανονικά τους φόρους του  ως τώρα, γιατί πρέπει να υποστεί αυτή την εξευτελιστική διαδικασία; Η απόφαση υπολαμβάνει ότι όποιος έχει κοσμήματα πρέπει να ελεγχτεί για το ενδεχόμενο να είναι προϊόντα κλοπής, του ιδίου, ή των προγόνων του. 
Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να οργανώσει σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει ριζικά τη φοροδιαφυγή -ήτοι τον έλεγχο των συναλλαγών. Ενδιαφέρεται να οργανώσει τον έλεγχο των πολιτών.

Καταγράφοντας τα τιμαλφή τους θα γνωρίζει επομένως και την διαδρομή τους από τον έναν στον άλλο. Αλλά όπως έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Πάτρικ Ο' Ρουρκ: "Όταν οι αγορές και οι πωλήσεις ελέγχονται από τη νομοθεσία, το πρώτο που αγοράζεται και πουλιέται είναι οι νομοθέτες".





Διαρροές στελεχών από Τζιτζικώστα προς Μεϊμαράκη και Κυριάκο



Η αποδρομή στην οποία είχε περιέλθει το στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα τις τελευταίες μέρες πριν από τη… μοιραία 22α Νοεμβρίου, με τον Περιφερειάρχη να χάνει εμφανώς έδαφος και να βρίσκεται εκτός διδύμου πρωτιάς, πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδήγησε σήμερα σε ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες.

Παρά την απόπειρα… τόνωσης ηθικού με ευρήματα που εμφανίζουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να δίνει μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, από τα ίδια κέντρα που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν μια τέτοια πραγματικότητα και πριν από την 22α Νοεμβρίου, την ώρα που ο Περιφερερειάρχης κατέρρεε, και αισθανόταν την απειλή του Άδωνη Γεωργιάδη για την 3η θέση, στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα η απογοήτευση περισσεύει αυτές τις μέρες.

Έτσι, παρατηρούνται φαινόμενα διαρροής στελεχών που εξαρχής είχαν προστρέξει να τον στηρίξουν, οι οποίοι απογοητευμένοι από την αναιμική παρουσία του και την απολιτίκ καμπάνια που ακολούθησε, σε συνδυασμό με τη διχαστική ρητορική και συμπεριφορά του, να αποχωρούν πλέον από το στρατόπεδο Τζιτζικώστα, και να αναζητούν διαύλους επικοινωνίας προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δηλαδή, προς εκείνους που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις, και κατά συνέπεια θα έχουν τον σημαντικότερο ρόλο για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς την επομένη των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου, ο ένας ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο άλλος ως ο έτερος σημαντικότερος εσωκομματικός πόλος.

Η… αυτοδιάλυση του στρατοπέδου Τζιτζικώστα είχε καταγραφεί νωρίτερα και σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς πολλοί υποστηρικτές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έδιναν τον αγώνα τους στα social media, μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, και της αποκάλυψης του… “συμφώνου συμβίωσης” με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος χρεώθηκε την αποτυχία διενέργειας εκλογών, μετακινήθηκαν στον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο τελευταίος άλλωστε πιστώνεται τις πιο αυθεντικές παρεμβάσεις για το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ήταν και εκείνος που μίλησε χωρίς να κρύβει τα λόγια του, για “σύστημα της Συγγρού υπό τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, που στήριξε και ενίσχυσε την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα”.



Πηγή : ysterografa.gr


Μεϊμαράκης: Απαραίτητη η συνεννόηση με την κυβέρνηση σε ορισμένα ζητήματα



Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, ενώ αναφερόμενος στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού της ΝΔ έκανε λόγο για "αδυναμίες", λέγοντας ότι "όλο το πολιτικό σκηνικό στηρίζεται πάνω σε ένα τεχνικό σύστημα που μπορεί να κάνει και λάθος"

"Άλλο συνεννόηση, άλλο συναίνεση, άλλο στήριξη και άλλο οικουμενική. Απαιτείται όμως η συνεννόηση. Δεν μπορεί να στέλνουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν μιλάμε καθόλου. Και σας το λέει κάποιος που στην τηλεμαχία των αρχηγών με αποκάλεσαν "υπόδικο"... Υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται η συνεννόηση. Δεν μπορεί να τα διαχειριστεί το παιδί, τι θα κάνουμε, δηλαδή, αφού έχει απειρία. Θα τον αφήνουμε να πηγαίνει απροετοίμαστος; Έτσι πήγε στην Σύνοδο που δεν ήρθε η Τουρκία και μάζεψε τα hot spots εδώ μέσα, και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει και κοντεύουν να μας βγάλουν από τη Σένγκεν", είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ανέφερε: "Αν για τα hot spots με είχε ακούσει, και είχαν μείνει στην Τουρκία, και είχε βοηθηθεί η Τουρκία, και δεν θα πέρναγαν απέναντι για να πνίγονται και δεν θα είχαμε όλο το δουλεμπόριο, και η χώρα θα μπορούσε να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της".

"Εάν με είχε ακούσει και είχε φέρει τους εφαρμοστικούς νόμους και δεν ήταν τυχοδιώκτης και άπειρος θα είχαμε διαφορετική πορεία σήμερα. Γιατί έκανε εκλογές αφού με το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται πληγώνεται πάλι; Και έχει και τους 53 μέσα", συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε: "Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές δεν υπάρχει σταθερότητα πάλι. Όλοι αγωνιούν τι θα τους ξημερώσει. Μα οι εκλογές γίνονται για να επέλθει σταθερότητα η οποία είναι βασική προϋπόθεση για τα άλλα. Εγώ έτσι τα κρίνω, έτσι νομίζω. Αυτή είναι η δική μου άποψη, αυτή καταθέτω και με αυτή ζητώ να ψηφιστώ".

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού είπε: "Εγώ πιστεύω ότι η διαδικασία που ακολουθούμε έχει πάρα πολλές αδυναμίες. Τις έχω εξηγήσει. Όλο το πολιτικό σκηνικό στηρίζεται πάνω σε ένα τεχνικό σύστημα που μπορεί να κάνει και λάθος".

"Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα ή δόλος, που είπαν ορισμένοι. Και επειδή είπα δόλος, σας θυμίζω ότι εγώ επιμένω στη μήνυση, γιατί κάποιοι βιάστηκαν, και από την ημέρα που επιμένω βλέπω ότι όλοι όσοι βιάστηκαν, πλην του κ. Τζιτζικώστα και ίσως ελαφρώς και του κ. Μητσοτάκη, το παίρνουν πίσω τώρα, ότι δεν έχω ευθύνη", συμπλήρωσε και εξήγησε: "Άλλο η πολιτική ευθύνη επειδή προΐστασαι ενός μηχανισμού που έπεσαν τα κομπιούτερ. Εδώ πέφτει στο taxis που είναι κρατικό και έχουν γίνει εκατομμύρια επενδύσεων. Πρέπει να σας πω πως όποτε τις κάνουμε τις εκλογές μπορεί να ξαναπέσει. Τι θα κάνουμε; Είναι πολιτικό ζήτημα αυτό;".

"Θέλω να πω ότι αν όλοι αποδεχθούν ότι δεν έχω ευθύνη, να μην γίνει η μήνυση, αλλά πρέπει να το αποδεχθούν όλοι. Αλλιώς, ιδιαίτερα ο κ. Τζιτζικώστας που ζήτησε με στόμφο την παραίτησή μου, γιατί δεν θέλει να καταθέσουμε τη μήνυση; Τι πάνε να συγκαλύψουν όποιος δεν το θέλει; Να έρθει ο ανακριτής, ο εισαγγελέας να τα ψάξει όλα", τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Στο ερώτημα αν λέει "όχι" ο κ. Τζιτζικώστας στην κατάθεση μήνυσης απάντησε: "Βεβαίως λέει όχι. Όπως λέει και ο κ. Παπαμιμίκος όχι. Έκανα νέο γράμμα χθες προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, που παραμένει ο κ. Παπαμιμίκος γιατί μπορεί να έχει το κώλυμα αλλά προεδρεύει. Και ζήτησα να γίνει μήνυση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε όχι, ο κ. Παπαμιμίκος λέει όχι, η νομική υπηρεσία κατηγορηματικά αρνείται και εγώ ερωτώ: θα συγκαλύψουν κάτι; Φοβούνται να μπει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής μέσα; Κι αν αυτοί αισθάνονται ότι εγώ έχω την ευθύνη γιατί το φοβούνται; Εγώ το ζητώ και ζητώ το κόμμα να καταθέσει τη μήνυση. Άλλο τα ασφαλιστικά μέτρα. Μην τα μπερδεύουμε".

Στο ερώτημα αν άλλαξε τακτική μετά το "φιάσκο" της Κυριακής 22 Νοεμβρίου απάντησε: "Όλοι κάτι πρέπει να λένε. Το θέμα είναι αν αυτό που λένε στηρίζεται. Εγώ ούτε "απασφάλισα", ούτε είπα τίποτα εναντίον κανενός". Και συνέχισε: "Προσπάθησαν κάποιοι να εμφανίσουν την καθημερινότητά μου και τη συμπεριφορά μου την καθημερινή, γιατί εγώ έτσι μιλάω, ως μία εικόνα ενός ανθρώπου που έχει χάσει την ψυχραιμία του, που έχει "απασφαλίσει". Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολύ ψύχραιμα πήρα την απόφαση χάρη της ενότητας να παραιτηθώ. Αν δεν είχα αυτή τη συμπεριφορά δεν θα παραιτούμην".

Συνέχισε λέγοντας για τον Αντώνη Σαμαρά: "Εγώ στο μυαλό μου έχω ορισμένους παράγοντες-σύμβολα, τα οποία η γνώμη τους στα συγκεκριμένα ζητήματα με επηρεάζουν. Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός μου. Τον υπηρέτησα. Θεωρώ ότι ήταν πολύ καλός πρωθυπουργός. Άλλο τι έκανε ως πρόεδρος του κόμματος".

Για τις σχέσεις τους είπε: "Στήνεται μία εικόνα διαφορετική, στην προσπάθεια κάποιων. Γι' αυτό είπα ότι σχηματοποιείται μία αήθης επίθεση εναντίον μου από ετερόκλητα στοιχεία. Όταν διάβασα ότι παρόλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ζητείται η παραίτησή μου είπα, γιατί ζητάει την παραίτησή μου δεν του έκανα καμία επίθεση. Γιατί ζητάει την παραίτησή μου αφού και ο ίδιος γνωρίζει την εταιρεία κ.λπ. Ούτε είπα εγώ αν υπάρχει διαφάνεια, όλοι την ήξεραν. Άρα γιατί ζητείται η παραίτησή μου; Και τι ακριβώς είπα: επειδή τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, οφείλει να πει ότι με στηρίζει για να πάω (σ.σ. στη σύσκεψη των αρχηγών) να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Εγώ πώς θα πάω στην σύνοδο αρχηγών; Πώς θα πάω στο ΕΛΚ; Πώς θα μιλήσω για το προσφυγικό; Πώς θα μιλήσω για όλα αυτά όταν αυτός που με πρότεινε, και τη γνώμη του οποίου υπολογίζω και σέβομαι, λέει να παραιτηθώ;".

Στην επισήμανση ότι ο κ. Σαμαράς δεν υποστηρίζει τα περί παραίτησης ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: "Δημοσίως δεν ελέχθη αυτό. Και όχι μόνο δεν ελέχθη, προχθές στενός του συνεργάτης, απ' ότι πληροφορούμαι, πήγε στη Βουλή και επιβεβαίωσε άλλα".




ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr


Δικηγόρος της Χρυσής Αυγής χαστούκισε γυναίκα και απώθησε δημοσιογράφο



Σοβαρό επεισόδιο στην δίκη της Χρυσής Αυγής με τον δικηγόρο υπεράσπιση να φέρεται πως χαστούκισε κοπέλα από το κοινό και να απώθησε ξένο δημοσιογράφο.

Την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη τη Χρυσής Αυγής, καθώς μετά την αποχώρηση της πολιτικής αγωγής, η μάρτυρας Παρασκευή Καραγιαννίδου δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά και ζήτησε να συνεχίσει την κατάθεσή της στην επόμενη συνεδρίαση. Οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν πως συναινούν στην διακοπή της δίκης μετά την αποχώρησης της πολιτικής αγωγής και η Πρόεδρος παρατήρησε: "Αυτό πνεύμα γιατι δεν το επιδεικνύεται συνεχώς;"

Νωρίτερα, η Παρασκευή Καραγιαννίδου είχε περιγράψει τα γεγονότα που προηγήθηκαν της στυγερής δολοφονίας στο Κερατσίνι αλλά και τις ευθύνες του Γιώργου Ρουπακιά αλλά και του συνοδηγού του.

"Ο οδηγός του αυτοκινήτου ήξερε σίγουρα τον στόχο. Ηξερε πού να πάει και οι άλλοι που χτυπούσαν τον Παύλο Φύσσα του άνοιξαν το δρόμο", είπε η κ. Καραγιαννίδου.

Η μάρτυρας που βρέθηκε τυχαία στην περιοχή μίλησε για την επίθεση που δέχθηκε η παρέα του άτυχου μουσικού, τη στιγμή που ο Ρουπακιάς βγήκε από το αυτοκίνητο του και  μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα αλλά και για τον συνοδηγό, ο οποίος, όπως κατέθεσε, επιχείρησε να τον απελευθερώσει χτυπώντας τον αστυνομικό που προσπαθούσε  να του βάλει χειροπέδες.

Εκείνο το βράδυ, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, " Δέκα με  δεκαπέντε άτομα έτρεξαν προς το μέρος αυτής της παρέας ( του Παύλου Φύσσα). Έκαναν φασαρία, φώναζαν και φαινόταν απειλητικοί.  Δεν ήταν μια βαβούρα μεταξύ φίλων. Φορούσαν όλοι μαύρα ρούχα . Ήταν όλοι το ίδιο, μαύρες μπλούζες. Τρία  άτομα έμειναν πίσω. Κρατούσαν κάποιοι κράνη. Υπήρχαν και κάποιοι γύρω που είχαν δημιουργήσει ένα κλοιό, σαν να ήθελαν να περιορίσουν το χώρο, για να μην φύγει κανείς. Απέναντι υπήρχαν και άλλοι , κάθονταν στη γωνία και φαινόταν ότι με τις φωνές τους προσπαθούσαν  να εμψυχώσουν τους άλλους και να ρίξουν το ηθικό των παιδιών που έτρωγαν ξύλο".

Στην μάρτυρία της η νεαρή φοιτήτρια περίεγραψε με λεπτομέρειες τη στιγμή της άφιξης του Γ. Ρουπακιά και την επίθεση του στον Παύλο Φύσσα.

" Πήγε  προς τον Φύσσα και τον έπιασε  αγκαλιά με το αριστερό χέρι. Είδα κάποια κίνηση να γίνεται με το δεξί . Είδα τον αγκώνα του να κινείται προς τα πίσω. Μετά από λίγο τον άφησε και πήγε  προς το αυτοκίνητο. Τότε είδα  δυο αστυνομικούς  να φτάνουν. Πήγαν προς το σημείο της συμπλοκής και άκουσα τον Φύσσα να λέει " όχι εμένα με μαχαίρωσε δίπλα στην καρδιά αυτόν πιάστε" . Ο αστυνομικός τον έπιασε πριν μπει στο αυτοκίνητο".

Η Παρασκευή Καραγιαννίδου αναφέρθηκε και στην παρουσία ενός ακόμη προσώπου, το οποίο κάθονταν στην θέση του συνοδηγού και επιχείρησε, όπως είπε, να βοηθήσει τον Ρουπακιά να ξεφύγει από τον αστυνομικό που τον κρατούσε, χτυπώντας τον με κλωτσιές.

" Είδα ότι κάποιος βγήκε  από τη θέση του συνοδηγού . Ήταν ψηλός αδύνατος είχε κοντό μαλλί . Φορούσε σκούρα ρούχα. Βγήκε και έτρεξε  για να πάρει τον οδηγό απο τους αστυνομικούς τους έριξε μάλιστα και κλωτσιά ". Όπως κατέθεσε η μάρτυρας στην αστυνομία της υπέδειξαν φωτογραφίες και σε δυο από αυτές είχε αναγνωρίσει πρόσωπα που  έμοιαζαν με τον συνοδηγό "άλλα δεν ήμουν σίγουρη" είπε η μάρτυρας.

Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε απο τους κατηγορούμενους να σηκωθούν όρθιοι και κάλεσε την μάρτυρα να αναγνωρίσει τον συνοδηγό. Εκείνη  είπε πως ο σωματότυπος του συνοδηγού ταιρίαζει με αυτόν του κατηγορούμενου Γ. Καζατζόγλου χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιη πως επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην καταθεση της και στην ώρα που πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα του Κερατσινίου. Εκεί, όπως είπε είδε, και τον Ρουπακιά.



"Στο τμημα στο Κερατσίνι έφεραν το Ρουπακιά τον είχαν σε ένα γραφείο χωρίς χειροπέδες" για να προσθέσει,  ότι "η επίθεση που εγινε μπροστά στα μάτια μου ήταν οργανωμένη. Ήταν όλοι μαζί και έφυγαν μαζί. Φάνηκε πως ήταν συνεννοημένοι. Ακομη και τα ρούχα τους ήταν ίδια. Απο τα ΜΜΕ έχω ακούσει για τα τάγματα εφόδου και τον τρόπο που δρουν. Ότι υπάρχει ιεραρχία και εκτελούν εντολές. Σκέφτηκα οτι ήταν μέλη της ΧΑ καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχα μάθει για  την επίθεση στο ΠΑΜΕ."

Νωρίτερα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής σχολίασαν την μαρτυρία της φοιτήτριας Δήμητρας Ζώρζου η οποία κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

"Η μάρτυρας κατεδάφισε την υπερασπιστική γραμμή της συμπλοκής " είπαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής,  υπογραμμίζοντας ότι στην κατάθεση της έκανε λόγο για " ασύμμετρη  βία, πολλά άτομα, ένοπλα, οργανωμένα που κινήθηκαν εναντίον του Παύλου Φύσσα αλλά  και για εν ψυχρώ δολοφονία". Όπως επεσήμαναν από τη μαρτυρία της φοιτήτριας "προκύπτει ο  στρατιωτικός χαρακτήρας της ΧΑ και απεδείχθη  οτι υπήρξε επίθεση απο τάγμα εφόδου το οποιο ανήκε στην ΧΑ. Δεν υπήρξε συμπλοκή αλλα άδικη επίθεση εναντίον του Φύσσα ".

Από την πλευρά της η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έβαλλε κατά της αξιοπιστίας της κ. Ζώρζου δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η ίδια "είπε ότι είναι βαθειά πολιτικοποιημένη και αυτό καθιστά  πρόδηλη την  εμπάθεια μέχρι  παροξυσμού σε βάρος των κατηγορουμένων.

Όπως υπογράμμισαν, η μάρτυρας υπέπεσε "σε πρωτοφανείς  και εξόφθαλμες αντιφάσεις ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις απαντούσε πως δεν θυμάται". "Δεν συνεισέφερε παρά μόνο με ανακρίβειες" είπε χαρακτηριστικά η υπεράσπιση, συμπληρώνοντας "Προφανώς δεν ήταν στο σημείο που αναφέρει".

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η μάρτυρας έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας κάνοντας λόγο για " κραυγαλέες αντιφάσεις ".

Καταγγελίες γιά ύβρεις και σωματική βία

Yβρεις και άσκηση σωματικής βίας στο περιθώριο της δίκης της Χρυσής Αυγής  με πρωταγωνιστή συνήγορο υπεράσπισης, καταγγέλουν μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο ακροατήριο και ένας αλλοδαπός δημοσιογράφος. Ο συνήγορος υπεράσπισης φέρεται να χαστούκισε  την κοπέλα στη διακοπή της δίκης και να απώθησε βίαια τον 28χρονο δημοσιογράφο. Όπως υποστηρίζει η ίδια η κοπέλα, δέχτηκε λεκτική επίθεση και στη συνέχεια ένα χαστούκι από τον δικηγόρο, Στ. Καρυδομμάτη.

Το περιστατικό  καταγγέλθηκε στους αστυνομικούς  που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, έξω από τη δίκη στο προαύλιο, οι οποίοι συνέστησαν  στους καταγγέλοντες να καταθέσουν εαν το επιθυμουν μήνυση σε βάρος του δικηγόρου για να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, από την πλευρά του, αρνείται τα καταγγελόμενα και υποστηρίζει ότι επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί επεισόδιο σε βαρος του Γ. Ρουπακιά που εκείνη την ώρα ήταν έξω από τη δικαστική αίθουσα.




Πηγή: kathimerini.gr


Ο Παναγούλης θα ψηφίσει «όχι» στον προϋπολογισμό




Ο Στάθης Παναγούλης θα καταψηφίσει τον Σάββατο τον Προϋπολογισμό του 2016. Εξηγώντας τους λόγους για αυτή την απόφασή του αναφέρεται στα εξοντωτικά μέτρα που περιλαμβάνει για μισθωτούς-συνταξιούχους-αγρότες. Η επίθεση στην κυβέρνηση στην οποία «ο ελληνικός λαός είχε εναποθέσει τις ελπίδες του και με έκπληξη βλέπει, για μια ακόμη φορά, να γκρεμίζονται τα όνειρά του για μια καλύτερη ζωή» δεν λείπει από την ανακοίνωση του κ. Παναγούλη.

Ειδικότερα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το Σάββατο στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2016, ο Στάθης Παναγούλης, που διαγράφηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση του συμπληρωματικού πακέτου προαπαιτουμένων, αναφέρει:

«Οι αριθμοί του Προϋπολογισμού για το 2016 είναι αμείλικτοι. Ο Προϋπολογισμός του 2016 μεταφράζεται σε νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος του ήδη αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού και σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση».

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση» προσθέτει ο κ. Παναγούλης.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση επισημαίνει ακόμη ότι «ο ελληνικός λαός είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στη σημερινή κυβέρνηση και με έκπληξη βλέπει, για μια ακόμη φορά, να γκρεμίζονται τα όνειρά του για μια καλύτερη ζωή».

«Δεν μπορώ παρά να ψηφίσω ΟΧΙ σε έναν προϋπολογισμό που δεν έχει κοινωνικό πρόσημο, παρά μόνο νούμερα για να βγει ο λογαριασμός του προγράμματος και που υπηρετεί, για μια ακόμη φορά, τα ξενόφερτα μνημόνια και τους δανειστές», καταλήγει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής.



Πηγή


Βερολίνο: Θετικό που βρέθηκαν ιδιώτες για μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση



Αιχμηρό σχόλιο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι βρέθηκαν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Απέδωσε ωστόσο την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση σε λανθασμένη πολιτική.

«Στην αρχή του έτους οι ελληνικές τράπεζες είχαν επαρκή ρευστότητα. Μετά υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατέληξαν σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο διατυπώθηκαν οι όροι που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να λαμβάνει τα χρήματα της βοήθειας.

«Θα ήταν καλύτερο όλοι μαζί να είμαστε ευγνώμονες που μετά τις ταραχώδεις εμπειρίες λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα στις αρχές του έτους, έχουν μπει πάλι όλα σε μια σειρά, που έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα επί του οποίου μπορούμε να εργαστούμε. Αυτό θα κάνουμε. Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά ώστε η ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και πρόσθεσε ότι, αν αυτό συμβεί, τότε θα μπορέσει η Ελλάδα με προσπάθεια να βγει πάλι από αυτή την πράγματι επώδυνη κατάσταση. 


«Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Πηγή : tovima.gr


Ο Σταθάκης μόνο με Αλτσχάιμερ γλιτώνει: Ξέχασε να δηλώσει 38 ακίνητα και 1,8 εκατ.ευρώ!

Έμπειροι νομικοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δημιουργούν μείζον ζήτημα για τον υπουργό και σίγουρα τεκμηριώνουν το αδίκημα της ανειλικρινούς δήλωσης «πόθεν έσχες», τουλάχιστον για το 2012

Αποκλίσεις που δημιουργούν ίλιγγο εντοπίζονται στο «πόθεν έσχες» του κ. Γιώργου Σταθάκη αυξάνοντας την ορμή της πολιτικής περιδίνησης που ανοίγει για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε στην Βουλή το 2012 και αφορά το έτος 2011 δεν «έλειπε» μόνο το ένα εκατομμύριο αλλά συνολικά περίπου 1.800.000 ευρώ! Πρόκειται, για καταθέσεις στις οποίες είναι συνδικαιούχος με την μητέρα του και τον αδελφό του.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν την χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σταθάκη που ανέφερε ότι οι αποκλίσεις στην ακίνητη περιουσία αφορούν λίγα αγροτεμάχια της γυναίκας του που βρίσκονται υπό δικαστική διεκδίκηση, υποστηρίζοντας ότι στην επίμαχη δήλωση δεν έχουν δηλωθεί συμμετοχές από 3% έως 66% σε συνολικά 38 ακίνητα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ορισμένα από αυτά τα ακίνητα είναι μεγάλα και εμπορικά κτήρια στο κέντρο των Χανίων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποκλίσεις δεν εντοπίστηκαν από έρευνα των ορκωτών λογιστών αλλά από την συμπληρωματική δήλωση που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δημιουργούν μείζον ζήτημα για τον υπουργό και σίγουρα τεκμηριώνουν το αδίκημα της ανειλικρινούς δήλωσης «πόθεν έσχες», τουλάχιστον για το 2012.

Υπενθυμίζεται, ότι  η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε εχθές να παραπέμψει την υπόθεση για περαιτέρω έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές στους οποίους έχει δοθεί το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν όλα τα ερευνητικά εργαλεία που τους επιτρέπει ο σχετικός νόμος, ακόμα και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που «ενεργοποιούνται» τα ισχυρότερα ερευνητικά εργαλεία για εν ενεργεία υπουργό.

Για την ώρα ο κ. Σταθάκης σε ανακοίνωσή του επιχείρησε να μετριάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε χωρίς ωστόσο να κρύψει τον εκνευρισμό του για τον χειρισμό της υπόθεσή του από την επιτροπή. 

«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013.

Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς» αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει «Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014». Ωστόσο, το νέο ερώτημα που προκύπτει και προστίθεται σε όσα ανέκυψαν μετά την αρχική αποκάλυψη για την παράληψή του να δηλώσει 1.000.000 ευρώ είναι: «Γιατί ο υπουργός δεν είπε εξ αρχής ότι εκτός από το ένα εκατομμύριο υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία που είχε «ξεχάσει» να δηλώσει στο «πόθεν έσχες»;»


Πηγή : protothema.gr


Δυσοίωνο το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων για το 2016: Ανεργία και ύφεση «βλέπει» η έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική



Για ''δυσμενή και αβέβαιη πορεία της οικονομίας'' με ανεργία, ύφεση και καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ''κόκκινων δανείων''  μέσα στο 2016 μιλά η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αναμένεται πιθανή επιστροφή στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του νέου χρόνου.

 Η παρούσα Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική υποβάλλεται σε μία περίοδο που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους διεξάγονται ομαλά, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών.

Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν εύλογες προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 υπεβλήθη στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Ιουνίου 2015. Τότε, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ήταν σε κρίσιμο σημείο και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της είχε υπογραμμίσει με έμφαση τις αρνητικές συνέπειες μιας ρήξης με τους εταίρους και είχε υποστηρίξει ότι “η συμφωνία είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”. Λίγες μέρες μετά, στις 28 Ιουνίου, η παράταση της αβεβαιότητας κατέστησε αναγκαία τη θέσπιση τραπεζικής αργίας και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για να διαφυλαχθούν η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις.

Η επιβολή των περιορισμών επέτεινε την αβεβαιότητα και επηρέασε αρνητικά την πραγματική οικονομία.

Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και η ευρεία συναίνεση που διαμορφώθηκε ανέκοψαν τη δυσμενή και αβέβαιη πορεία της οικονομίας

Η δυσμενής και αβέβαιη πορεία της οικονομίας ανεκόπη στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου 2015, όπου οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν σε ένα πλαίσιο προαπαιτούμενων μέτρων που θα έπρεπε να ψηφιστούν από τη Βουλή, ως προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η συμφωνία που επετεύχθη στις 12 Ιουλίου 2015 κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το πρωί της 14ης Αυγούστου, μετά από ολονύκτια συνεδρίαση, με πλειοψηφία πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Η εφαρμογή της συμφωνίας προωθήθηκε τους επόμενους μήνες με την ψήφιση νομοθετημάτων που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές στο δημοσιονομικό τομέα, τη δημόσια διοίκηση και το ασφαλιστικό. Τέλος, ψηφίστηκε πρόσφατα, πάλι με μεγάλη πλειοψηφία, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες πέτυχαν να προσελκύσουν επαρκή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ δύο εξ αυτών κάλυψαν με ιδιωτικά κεφάλαια όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Είναι βάσιμο να εκτιμηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης με τους εταίρους και έχει απορρίψει την εκδοχή της ρήξης. Η βασική αυτή επιλογή στηρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική. Διαμορφώνεται έτσι, εκ των πραγμάτων, μια ισχυρή διακομματική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εγγυηθεί τη συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας και να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει μόνο ένα μικρό μέρος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η προσαρμογή που απομένει να υλοποιηθεί δεν πρέπει να γίνει με αύξηση φορολογικών συντελεστών ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που θίγουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στη μείωση των φορολογικών δαπανών με την κατάργηση των εναπομενουσών εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις της φορολογίας και της κοινωνικής ασφάλισης και στην πραγματοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα μέσω της αξιοποίησης της αδρανούσας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Η μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορεί να προέλθει, μεταξύ άλλων, από την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου, της αναγκαιότητας ύπαρξης των εκατοντάδων φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο και της δυνατότητας μεταφοράς προσωπικού είτε σε τομείς αιχμής (όπως π.χ. σε ελεγκτικούς μηχανισμούς) είτε εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές ανάγκες (π.χ. φύλακες σε μουσεία), αυξάνοντας έτσι τη συνολική παραγωγικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιπλέον, η αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας τόσο του Δημοσίου όσο και πολλών ΝΠΔΔ παραμένει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, ζητούμενο, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση πολλών οικονομικών προβλημάτων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαμόρφωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα.

Μόνο η πλήρης αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, η αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας και η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Για τις τράπεζες, η μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μείωσή τους στο επίπεδο των υπόλοιπων κρατών-μελών της ευρωζώνης. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα απαιτεί αποφασιστικότητα και λύσεις καινοτόμες, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών. Η αποκατάσταση της κανονικότητας και στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η νέα συμφωνία εστιάζεται στην ισχυροποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της οικονομίας.

Πέρα από το γεγονός ότι η συμφωνία απέτρεψε τις δυσμενείς εξελίξεις, το περιεχόμενό της είναι σαφώς θετικό, καθώς στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες που καλύπτουν τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας.

Οι βασικοί αυτοί πυλώνες είναι: Η διατήρηση και ενίσχυση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Η αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση ενός νέου ανεξάρτητου ταμείου, του οποίου ο πρωταρχικός στόχος είναι να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους, την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία από τις βασικές πηγές για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και την αποπληρωμή ενός τμήματος του νέου δανείου του ΕΜΣ.

Επίσης προβλέπονται αλλαγές που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να διατηρηθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτό κατ’ αρχάς θα απελευθερώσει πόρους που θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις και θα ενισχύσουν την απασχόληση. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιώσει το κλίμα με πολλαπλές θετικές επιδράσεις: νέες επενδύσεις, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Συνολικά εκτιμάται ότι η νέα συμφωνία, πέρα από τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στόχων, είναι εστιασμένη στη διεύρυνση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, δεδομένου ότι κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά, θα έχουν θετικές επιδράσεις, μεσοπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.

Η εξάλειψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών επιτρέπει τώρα τη στροφή στην ανάπτυξη

Όπως τονίστηκε παραπάνω, η συμφωνία με τον ΕΜΣ μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης και να διευκολύνει σημαντικά την άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής που θα επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τον ΕΜΣ και η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν ―τουλάχιστον σε αυτή τη μορφή― αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί τα προηγούμενα χρόνια οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας: τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, η απώλεια ανταγωνιστικότητας, οι δυσκαμψίες και τα εμπόδια στην αγορά εργασίας. Στους τομείς αυτούς τα δύο προηγούμενα προγράμματα πέτυχαν τους στόχους τους, με υψηλό βέβαια κόστος που συνοψίζεται στη μακρά διάρκεια και το μέγεθος της ύφεσης. Καθυστέρησαν όμως σημαντικά στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη, δηλαδή στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό ήταν και ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η ύφεση ήταν πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα επιδρά αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές

Οι καθυστερήσεις των προηγούμενων προγραμμάτων στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδήγησαν σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στην εμφάνιση των θετικών επιδράσεων, ενώ το κόστος ήταν άμεσο. Έτσι, μόλις στα τέλη του 2014-αρχές του 2015 άρχισαν να καταγράφονται οι επιδράσεις αυτές: άνοδος του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,7% και θετικοί ρυθμοί ανόδου τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 σε ετήσια βάση. Εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα είχε εδραιωθεί και το συνολικό αποτέλεσμα για το 2015 και το 2016 θα ήταν θετικό (όπως είχε άλλωστε προβλεφθεί), αν δεν είχε μεσολαβήσει η έξαρση της αβεβαιότητας από τους τελευταίους μήνες του 2014. Στην περίοδο αυτή υπήρξαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα με οξείες αντιπαραθέσεις και μια μακρόσυρτη διαδικασία διαπραγματεύσεων με αντιφατικά μηνύματα.

Η αβεβαιότητα, αλλά και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία κορυφώθηκαν με την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν άμεσες και ορατές αρνητικές επιπτώσεις - τουλάχιστον την πρώτη περίοδο – στις συναλλαγές εξωτερικού και εσωτερικού, οι οποίες απαλύνονται όσο χαλαρώνουν οι έλεγχοι. Οι στρεβλώσεις όμως που επέφεραν στις αγορές κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών έχουν έμμεσες επιπτώσεις που δεν μπορούν ακόμη να αποτιμηθούν με ακρίβεια. Μπορεί όμως βάσιμα να εκτιμηθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά βεβαίως οι έλεγχοι ανέκοψαν την εκροή κεφαλαίων και ―ως παράπλευρο όφελος― ενθάρρυναν τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2015 χαρακτηρίστηκε από πάγωμα της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των εσόδων ANFA και SMP), άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και απόκλιση των φορολογικών εσόδων από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Ως αποτέλεσμα, η ταμειακή διαχείριση για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων υποχρεώσεων κατέστη εξαιρετικά δύσκολη και χαρακτηρίστηκε από αναβολές πληρωμών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές των φορέων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και βραχυπρόθεσμο δανεισμό διαθέσιμων πόρων από φορείς της γενικής κυβέρνησης για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων προς το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς πιστωτές.

Η οικονομία  επιστρέφει σε ελαφρά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015, ωστόσο η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι πιθανή

Όπως αναλύεται στην έκθεση, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες των τελευταίων μηνών η οικονομία εμφανίζει αντιστάσεις που φαίνεται ότι θα περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένονταν. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι εξελίξεις είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί το καλοκαίρι. Ειδικότερα, ηπιότερες του αναμενομένου ήταν οι επιπτώσεις στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, παρά το αρχικό σοκ της τραπεζικής αργίας.

Σ’ αυτό συνέβαλε η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών και η βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων, αλλά και η ορθολογική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα προσωρινά στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2015, στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, και σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών στη χρηματοδότηση της οικονομίας αφενός αλλά και της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών αφετέρου, η δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα σημειώσει κάμψη, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση. Η ύφεση πάντως, σύμφωνα με όλες τις υφιστάμενες ενδείξεις, αναμένεται να είναι περιορισμένη στο σύνολο του έτους.

Για το 2016, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της υψηλής μεταφερόμενης επίδρασης (carry-over) από το 2015.

Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά και με το βαθμό ευρύτερης αποδοχής τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας είναι, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Συμπερασματικά, παρά την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015, τo δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία επανήλθε στην ύφεση. Στο βαθμό ωστόσο που περιορίζεται η αβεβαιότητα, χαλαρώνουν περαιτέρω οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κυρίως εφαρμόζονται με συνέπεια οι όροι της συμφωνίας, η ύφεση θα γίνεται ηπιότερη και θα αυξάνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Το διεθνές περιβάλλον εμφανίζεται ευνοϊκό, παρότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι

Η ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επωφεληθεί από το ευνοϊκό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και από τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ για ενίσχυση ρευστότητας. Ειδικότερα, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να καταγράφει θετικούς, αλλά μέτριους, ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται μεν συνολικά θετικές αλλά με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ο οποίος συνδέεται κυρίως με τη σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες και με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Επιπλέον, ισχυρές αβεβαιότητες και κίνδυνοι προκύπτουν από δύο πρόσφατα μείζονα ζητήματα: Τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα που συρρέουν στην Ευρώπη ―κυρίως μέσω Ελλάδος― και η έξαρση της τρομοκρατίας με κορυφαίο γεγονός τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές που θα περιόριζαν την ελεύθερη κίνηση ατόμων και εμπορευμάτων. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στο επενδυτικό κλίμα. Στην Ελλάδα ειδικότερα, η συσσώρευση μεγάλων αριθμών προσφύγων θα θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η ΕΚΤ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να αποσοβήσει τον αποπληθωρισμό και να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη

Για να αποτρέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης συνθηκών αποπληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ, το Ευρωσύστημα ακολουθεί επεκτατική νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου 2015 το επιτόκιο στην πάγια διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε -30 μονάδες βάσης. Στην ίδια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να παραταθεί επί εξάμηνο το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς τίτλων εκφρασμένων σε ευρώ το οποίο διεξάγεται από το Μάρτιο του 2015. Το πρόγραμμα αναμένεται πλέον να συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, έως ότου η τροχιά του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ευθυγραμμιστεί με το μεσοπρόθεσμο στόχο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής (πληθωρισμός κάτω αλλά πλησίον του 2%).

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και γενικότερα η ελληνική οικονομία επωφελούνται από τα ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια, τα οποία μεταξύ των άλλων ελαφρύνουν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, την οποία συνεπάγεται η πολύ διευκολυντική κατεύθυνση που έχει λάβει η ενιαία νομισματική πολιτική, συμβάλλει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Ένα σημαντικό μέρος των αναγκών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε ρευστότητα εξακολουθούσε να καλύπτεται κατά το 2015 μέσω προσφυγής στις συνήθεις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, ενώ οι τράπεζες έχουν αντλήσει πολλά κεφάλαια και μέσω των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Αυτό που περιορίζει τις δυνατότητες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να αντλήσουν και άλλη χρηματοδότηση με πολύ χαμηλό κόστος - πράγμα που θα τους επέτρεπε να στηρίξουν εντατικότερα την πραγματική οικονομία στη χώρα μας με πιστώσεις - είναι το γεγονός ότι οι τίτλοι τους οποίους έχει εκδώσει (ή εγγυηθεί) το Ελληνικό Δημόσιο δεν γίνονται αποδεκτοί από το Ευρωσύστημα στις συνήθεις πράξεις ανοικτής αγοράς. Βεβαίως, οι τίτλοι αυτοί χρησιμοποιούνται για έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος με σημαντικά υψηλότερο κόστος όμως, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο που έχει καθορίσει για όλα τα κράτη-μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Προκειμένου οι ελληνικοί τίτλοι να περιληφθούν εκ νέου στις αποδεκτές εξασφαλίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι κατ’ αρχάς αναγκαίο να σημειωθεί πρόοδος με την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία να αξιολογηθεί θετικά από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Η θετική αξιολόγηση θα καταστήσει τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους και για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, με συνέπεια άμεση και σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας, άρα και της πιστοδοτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ήταν αναγκαία

Η αβεβαιότητα, που αναζωπυρώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκάλεσε μεγάλες εκροές καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ αυξανόταν. Οι εκροές αναχαιτίστηκαν με τη θέσπιση τραπεζικής αργίας στα τέλη Ιουνίου και τη νομοθέτηση περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμούς καταθέσεων, καθώς επίσης και στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Εξάλλου, η αβεβαιότητα περιορίστηκε δραστικά με τη συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων στα μέσα Ιουλίου, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα κατά τους επόμενους μήνες. Ήδη οι τραπεζικές καταθέσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση μετά τον Ιούλιο, ενώ καταγράφηκε επιστροφή τραπεζογραμματίων από την κυκλοφορία στην Τράπεζα της Ελλάδος και επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, η εκροή καταθέσεων και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της χειροτέρευσης του οικονομικού κλίματος, κατέστησαν αναγκαία την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014. Η ΕΚΤ διενήργησε συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών. Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το ποσό των 25 δισεκ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.

Οι τέσσερις τράπεζες υπέβαλαν στην ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, με τα οποία εξήγησαν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων, εκ των οποίων έγιναν αποδεκτά μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 0,6 δισεκ. ευρώ. Κατόπιν της ψήφισης του σχετικού νόμου από τη Βουλή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης με αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν περίπου 5,3 δισεκ. ευρώ στις τέσσερις σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, κεφάλαια ύψους περίπου 2,7 δισεκ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω εθελοντικών ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων παθητικού (προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές). Τα επιπρόσθετα κεφάλαια για τις δύο τράπεζες που δεν κάλυψαν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιωτικές πηγές (περίπου 5,4 δισεκ. ευρώ) προέρχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η επίλυση του προβλήματος των δανείων σε καθυστέρηση

Η ανακεφαλαιοποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις σημαντικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές καθώς και στην αναγνώριση των απωλειών που θα προκύψουν από την επίλυση του ζητήματος των δανείων σε καθυστέρηση. Σε συνέχεια της ανακεφαλαιοποίησης, η τρέχουσα εκτίμηση για το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας ανέρχεται σε 18,1% και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη (μέσος όρος των σημαντικότερων τραπεζών ανά χώρα σε επίπεδο ΕΕ: 16,7% στο τέλος Ιουνίου 2015).

Η αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα. Η ψήφιση στις 19 Νοεμβρίου του σχετικού νόμου από τη Βουλή που καθορίζει τους όρους για την προστασία από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των νοικοκυριών. Εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιριών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάληψη δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινών πιστούχων και η βελτίωση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης, έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες και το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίσει επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου 2016 θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.

Καθώς θα σημειώνεται πρόοδος με την εφαρμογή του προγράμματος και θα παγιώνεται η υποχώρηση της αβεβαιότητας, το κόστος χρηματοδότησης θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ θα βελτιωθούν και οι συνθήκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης θα συμβάλει όχι μόνο στην επιστροφή καταθέσεων, αλλά και στην αποκατάσταση της πρόσβασης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων για άντληση χρηματοδότησης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και θα καταστήσει δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση εκ μέρους των τραπεζών των προβληματικών τους στοιχείων, θα υποβοηθήσει την περαιτέρω υποχώρηση του κόστους δανεισμού και θα αυξήσει την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, παρά τη δυσμενή επίδραση (στη ζήτηση δανείων, στο βαθμό πιστωτικού κινδύνου κ.ά.) της παρούσας οικονομικής ύφεσης.

Οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε διατηρήσιμη ανάπτυξη

Όπως ήδη αναφέρθηκε, παρά τις δυσκολίες η ελληνική οικονομία επέδειξε το πρώτο εξάμηνο του 2015 αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και το παραγωγικό δυναμικό υπέστη μικρότερες απώλειες από αυτές που αναμένονταν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους ευνοϊκούς για την ανάπτυξη όρους της συμφωνίας, δίνει στην οικονομική πολιτική τη δυνατότητα να προσανατολιστεί τώρα στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα ευνοήσουν κατ’ αρχάς την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη και την επίτευξη διατηρήσιμης, ταχείας ανάπτυξης στο μέλλον. Για να προσεγγιστούν οι στόχοι αυτοί, απαιτούνται:
  • Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη υπηρετούμενων δανείων που θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αντιμετώπιση αυτή όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά θα επιτρέψει και στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα σε δάνεια που είναι απίθανο να αποπληρωθούν. 
  • Ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας. 
  • Δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί, βραχυχρόνια, στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, σε στοχευμένα προγράμματα επανεκπαίδευσης και κυρίως σε μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα που θα εμπλουτίζουν τις δεξιότητες και θα διευρύνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης. 
  • Διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. 
  • Παράλληλες δράσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης, ο οποίος όχι μόνο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αλλά και θα βελτιώσει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. 
  • Ενίσχυση της ικανότητας του δημόσιου τομέα να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, με τη βελτίωση και απλοποίηση του θεσμικού περιβάλλοντος. 
  • Η σημαντικότερη προϋπόθεση για να τεθούν οι βάσεις της διατηρήσιμης ανάπτυξης είναι η αύξηση των επενδύσεων, έτσι ώστε σύντομα το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. 
  •  Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την αναζωπύρωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής αφού θα συμβάλουν και στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Κατ’ αρχάς οι ιδιωτικοποιήσεις, εφόσον συνοδευθούν από ισχυρή δέσμευση για μελλοντικές επενδύσεις (όπως στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων), θα ενισχύσουν τη ροή επενδυτικών πόρων σε μια οικονομία όπου τα κεφάλαια σπανίζουν. Θα συμβάλουν έτσι στην αύξηση της συνολικής ζήτησης, με θετικά αποτελέσματα στο ΑΕΠ.
  • Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η απρόσκοπτη πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί συνιστούν ένα διπλό ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές: πρώτον, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας και, δεύτερον, ότι οι επενδυτές που συμμετέχουν είναι πεπεισμένοι ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι ανοδική και οι επενδύσεις τους αποδοτικές.
Με άλλα λόγια, η ταχεία πραγματοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αφενός θα ενισχύσουν ποσοτικά την ανάκαμψη και αφετέρου θα είναι το αποφασιστικό βήμα που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Αυτό με τη σειρά του θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξεως πρόσθετων άμεσων ξένων επενδύσεων και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων. Αν, πέραν των όσων προβλέπονται στη Συμφωνία, η πορεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι ταχεία και αποτελεσματική, θα μπορούσε όχι μόνο να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και να στηρίξει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ιδιωτικοποιήσεις που στηρίζονται στην αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έχουν μηδενικό εναλλακτικό κόστος ευκαιρίας και, επομένως, υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή.



Πηγή : newspost.gr


Ποινική δίωξη εναντίον του Αλέξη Μητρόπουλου



Του ασκήθηκε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος εναντίον του Αλέξη Μητρόπουλου άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Της διαβιβάστηκε ο φάκελος από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση μετά από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση την οποία διεξήγαγε ο κ. Δραγάτσης σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής.

Η υπόθεση αφορά μηνυτήρια αναφορά της αρμόδιας ΔΥΟ για φοροδιαφυγή ύψους 300.000 ευρώ η οποία φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί πριν από 16 χρόνια. Το ποσό αυτό με τις προσαυξήσεις σήμερα αγγίζει τις 940.000 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο συνεργάτες του δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή Μητρόπουλο ότι δεν τους απέδωσε μεγάλο μέρος της αμοιβής τους για υπόθεση που είχε ως αντικείμενο πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η αποκάλυψη της διαδικασίας, που είχε γίνει από το Βήμα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ως αιτία τον αποκλεισμό του και από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και παρά της αντίθετες εισηγήσεις μελών του κόμματος.


Πηγή



Καραμανλής - Μπακογιάννη - Μειμαράκης και Σαμαράς υπογράφουν επερώτηση για το ξεπούλημα των Τραπεζών



Να αρχίσει διερεύνηση από την Βουλή για το μέγα σκάνδαλο του ξεπουλήματος των τραπεζών.

Είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που η Νέα Δημοκρατία δείχνει ενωμένη και αυτό φαίνεται από την την επερώτηση που υπογράφουν ο Κώστας Καραμανλής η Ντόρα Μπακογιάννη ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και άλλοι βουλευτές της παράταξης.

13 Βουλευτές που υπογράφουν την επερώτηση είναι : Χρήστος Σταϊκούρας, Ντόρα Μπακογιάννη, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Βρούτσης, Μάκης Βορίδης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Σάββας Αναστασιάδης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης & Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημειωτέων ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι μία από τις ελάχιστες φορές που υπογράφει μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία θέλοντας με αυτή του την ενέργεια να καταδείξει το πόσο σοβαρό είναι το θέμα ξεπουλήματος των τραπεζών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και δυνατή για να μπορέσει να αντιπολιτευτεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η οποία οδηγεί την χώρα στην κατάρρευση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί με εξωκοινοβουλευτικό υποψήφιο όπως ο κ. Τζιτζικώστας που δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε επερωτήσεις γιατί δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής μέχρι το 2019.

Στην Επερώτηση ζητούν από την κυβέρνηση εξηγήσεις για το καθεστώς κάτω από το οποίο έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτο να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η ανακεφαλαιοποίηση, ενώ επισημαίνουν παραλείψεις από την πλευρά της κυβέρνησης με "εξαιρετικά δυσμενές, για τη χώρα, αποτέλεσμα"

Συγκεκριμένα σημειώνουν πως η ανακεφαλαιοποίηση:

«Προσθέτει μεγάλο κόστος στο Δημόσιο και στους φορολογούμενους, το οποίο καταγράφεται στον Προϋπολογισμό και επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

« Συρρικνώνει δραματικά την Ελληνική ιδιωτική συμμετοχή, αποκλείοντας, στις 3 από τις 4 περιπτώσεις συστημικών τραπεζών, τους Έλληνες μικροεπενδυτές.

« Απαξιώνει τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με κόστος για τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους.

« Εκμηδενίζει σχεδόν την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ και των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω τόσο της «εξαέρωσης» των τραπεζικών μετοχών όσο και της δραστικής μείωσης των ποσοστών συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

« Οδηγεί σε αφελληνισμό τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει περιέλθει στα χέρια ξένων ιδιωτών επενδυτών και hedge funds.

« Συντελεί στην απώλεια του εθνικού ελέγχου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αφού αυτός περνάει στα χέρια ξένων επενδυτικών και «επιθετικών» hedge funds.

« Τροποποιεί, επί το δυσμενέστερο, τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».


Περιουσιολόγιο: Ηλεκτρονική δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων έως το Σεπτέμβριο 2016




Μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει τον αριθμό των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων - Δεν θα αποτελεί βάση επιβολής φόρου - Ο,τι δεν δηλωθεί θα δεσμεύεται

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών τους λογαριασμών (χωρίς τα ποσά) και των θυρίδων που έχουν μισθώσει σε τράπεζες ( χωρίς το περιεχόμενο τους) με τη δήλωση  Περιουσιολογίου που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά. 

Το περιουσιολόγιο, όπως διευκρινίζεται απο το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα αποτελεί βάση επιβολής φόρου.

Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν, και θα αποδεσμεύονται όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου.

Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου, η νομοθέτηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. 

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι για τη δήλωση των  μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί απο τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις   

Απο το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας. 

Το Περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου. Έτσι οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
  • Το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ)
  • Τα περιουσιακά στοιχεία του Περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή.
  • Στο Περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ, κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), δρόμωνες ίππους,τραπεζικούς λογαριασμούς, μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του Περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ.  Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). 

Τον βασικό κορμό αυτού αποτελεί το Οολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολόγιο (ακινήτων). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. 

Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).


Πηγή : tovima.gr


Στους πρόσφυγες η πρώτη επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα



Έκτακτο έλεγχο στην Ελλάδα ζήτησαν να πραγματοποιήσουν οι αμερικανικές αρχές για θέματα ασφαλείας και ελέγχου των σημείων εισόδου.

Με τον Τζον Κέρι συναντήθηκεο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο ίδρυμα Μέλισσα για τους πρόσφυγες.

Στον διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες ο κ. Κέρι δήλωσε ότι αναγνωρίζει «τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον οικονομικό τομέα«, ενώ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα σε αυτό το ζήτημα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται στο περιθώριο του αμερικανικού αιτήματος διεξαγωγής έκτακτου ελέγχου στην Ελλάδα για θέματα ασφαλείας, καθώς μετά την επίθεση του ISIS στο Παρίσι και τις πληροφορίες για διέλευση των τρομοκρατών από την Ελλάδα η Ουάσιγκτον εξετάζει τον περιορισμό και ενδεχομένως την αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver που αφορά την μετάβαση, υπό προϋποθέσεις, χωρίς βίζα στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της χώρας η οποία ήδη βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Και πέραν των θεωρήσεων για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ το πιο σημαντικό είναι ότι η συμμέτοχη στο πρόγραμμα Visa Waiver αποτελεί «σφραγίδα» ότι η χώρα είναι ασφαλής, με ότι σημαίνει αυτό για την τουριστική αγορά.



Στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Παρίσι έχει επικρατήσει όχι μόνο μεταξύ των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων αλλά και πολλών Δημοκρατικών η αντίληψη ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος για τις εισόδους πολιτών από χώρες που είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες στους τζιχαντιστές που κατευθύνονται η επιστρέφουν από την Συρία και κρύβονται μέσα στα καραβάνια των προσφύγων.

Ειδικά για την Ελλάδα πριν ακόμη την επίθεση στο Παρίσι είχαν καταγραφεί με ιδιαίτερη ανησυχία οι αποκαλύψεις για τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών του κυβερνητικού κόμματος με κρατούμενους καταδικασμένους για τρομοκρατία ,καθώς και καταγγελίες για συναλλαγή κυβερνητικών στελεχών με τρομοκράτες και ποινικούς. Είχε προηγηθεί και η καμπάνια για την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, που είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση των Αμερικανών.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver ήταν η εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων η καταδίκη τρομοκρατών και η υιοθέτηση των νέων σύγχρονων διαβατηρίων. Η σύλληψη Σύριων στην Ονδούρα που επιχείρησαν με κλεμμένα ελληνικά διαβατήρια να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, καθώς και η κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών να παράσχουν πληροφορίες για Σύριους και άλλους προερχόμενους από την Μέση Ανατολή για τους οποίους είχαν δείξει ενδιαφέρον, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων οι Αμερικανοί επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα για την χώρα μας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο ΥΠΕΞ.





Πηγή : thetoc.gr





7 χρόνια ένα κακούργημα σε ανακριτικό γραφείο, και φρένο μόλις άρχισε η ανάκριση για 8 μήνες;;;;;



Γιάννης Αθανασίου

Είχα γράψει ένα άρθρο μου τον Οκτώβρη με αφορμή ένα άρθρο της έγκριτης δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου που αφορούσε καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και μέσα από αυτό αναφέρθηκα σε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση ομολογημένου κακουργήματος που αφορά κατηγορούμενο γνωστό επιχειρηματία στον χώρο του γρήγορου φαγητού καθώς και πρώην στελέχη της εταιρίας του http://newsotherwise.blogspot.gr/2015/10/7_19.html

Σύμφωνα λοιπόν με νέα έρευνα πάνω σε αυτή την υπόθεση και συνομιλώντας με το ίδιο το θύμα και τους μάρτυρες του, μάθαμε ότι ενώ είχε ξεκινήσει η ανάκριση αρχές Απριλίου του 2015 μετά από πιέσεις του μηνυτή και επιστολές ανησυχίας για αυτή την καθυστέρηση προς τους ανακριτές διότι είχαν περάσει 6 χρόνια και πηγαίνει στα 7 περιμένοντας η δικογραφία στο ανακριτικό γραφείο ξαφνικά σταμάτησε.

Με το που άρχισαν να εξετάζονται μάρτυρες κατηγορίας τον Απρίλιο και με το που κλήθηκε συνεργός του γνωστού επιχειρηματία ο οποίος έχει καταδικαστεί και ο οποίος τον κατονόμασε και τον υπέδειξε για συνεργό και δράστη απάτης και υπεξαίρεσης ξαφνικά σταμάτησε η διαδικασία και μέχρι σήμερα και μετά από 8 μήνες και πάμε στους 9, έχει παγώσει και πάλι η δικογραφία από τον ανακριτή προκαλώντας ανησυχία και πολλά ερωτηματικά σε νομικούς κύκλους και φυσικά στο θύμα της απάτης.


Μάλιστα το θύμα είχε ζητήσει με έγγραφο του στον ανακριτή και αφού είχε πάρει την συγκατάθεση τους να εξεταστούν ως μάρτυρες κατηγορίας ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός και ένας δικηγόρος ο οποίος ασκεί σήμερα και άλλα σοβαρά καθήκοντα και περιέργως καθυστερεί η κλήση τους επίσης εδώ και 8 μήνες και πάμε στους 9 μήνες, η οποία θα βοηθούσε τον ανακριτή για να αποδώσει σωστά το κατηγορητήριο για το κακούργημα στον επιχειρηματία και στα εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρίας του.

Διαβάζοντας την δικογραφία τα στοιχεία είναι αδιάβλητα για την ενοχή του επιχειρηματία και ομολογημένα σε δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικούς από τον ίδιο τον συνεργό του και μάλιστα υπάρχει κατάθεση γνωστού δικηγόρου και επιφανούς πολίτη που είχε ασχοληθεί το 2002 με την υπόθεση υπερασπίζοντας το θύμα και εξαπατήθηκε επίσης από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία με ψέματα τα οποία αποκαλύφθηκαν μετά από σύλληψη του σευνεργού του  το 2007 από το τμήμα εκβιαστών της ασφάλειας Αθηνών.

Είναι πρωτοφανές να ξεκινάει η ανάκριση μήνα Απρίλιο και ξαφνικά μετά την εξέταση απο τον ανακριτή βασικών μαρτυρών κατηγορίας να φρενάρουν τα πάντα και σήμερα Δεκέμβριος πάμε στους 9 μήνες να μην κουνιέται τίποτα πάνω σε αυτή την ομολογημένη και στοιχειοθετημένη υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης με σκοπό τι άλλο τον παράνομο πλουτισμό.

Φυσικά τώρα έχουν ξεκινήσει να συντάσσονται επιστολές από το θύμα και τους δικηγόρους του με αποδέκτες τους προϊστάμενους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Εφετών και Αρείου Πάγου στην οποία ζητάει το θύμα την επιστασία τους και την έρευνα για αυτή την περίεργη καθυστέρηση καθώς είναι τουλάχιστον περίεργο να σταματάει ξαφνικά μια ανάκριση ενώ έχει αρχίσει.

Το θύμα φωνάζει ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν και η ατιμωρησία δεν θα περάσει και όπως είχαμε υποσχεθεί θα το παρακολουθούμε γιατί το θύμα μετά από 14 χρόνια δεν έχει δικαιωθεί ακόμα και δεν έχουν τιμωρηθεί όλοι οι δράστες.


Λάδι στη φωτιά η επιστολή-μαρτυρία του λιθουανού επιτρόπου για τη Λέσβο



Υποτίθεται ότι ήταν μια επιστολή που επεδίωκε να ευαισθητοποιήσει την Κομισιόν για τη βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, η μαρτυρία του λιθουανού επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις από τη Λέσβο εξόργισε την Κομισιόν, με αποτέλεσμα το κλίμα για την Ελλάδα να γίνει ιδιαίτερα βαρύ. Οδήγησε, δε, στις απειλές περί εξόδου από τη Σένγκεν προκειμένου η Αθήνα να συμμορφωθεί στα συμφωνηθέντα της 26ης Οκτωβρίου.

Κατόπιν αυτών, η Ελλάδα συμφώνησε με την Frontex επέκταση των δραστηριοτήτων της ευρωπαϊκής δύναμης στα χερσαία σύνορα με την ΠΓΔΜ, καθώς επίσης υπέβαλε αίτημα για ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης (RABIT) της Frontex στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, η Αθήνα απηύθυνε αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν τη χώρα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, είδη πρώτης ανάγκης).

Frontex: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Σύμφωνα με Τα Νέα, στην προσωπική του μαρτυρία ο λιθουανός επίτροπος δηλώνει αποτροπιασμένος, ενώ περιγράφει την Ελλάδα περίπου ως τριτοκοσμική χώρα «Ημουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλώς εξαντλημένα, παγωμένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ.

»Κανένα ασθενοφόρο, καμιά κουβέρτα. Μου είπαν ότι τρία μικρά παιδιά που είχαν φθάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές μέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα...».

Αν και η επιστολή δεν περιείχε κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο ή αριθμούς, όπως θα όφειλε ως έγγραφο ευρωπαίου αξιωματούχου, γεγονός που σχολιάστηκε (ένας από τους επιτρόπους σημείωσε ότι «οι επίτροποι δεν είναι σχολιαστές»), δημιούργησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τη χώρα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου και παρουσιάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία μάλιστα οι επίτροποι έκαναν επανειλημμένες αναφορές στην επιστολή Αντριουκάιτις, ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν».

Βαρύ κλίμα και «μικρή Σένγκεν»

Κοινοτικές και κυβερνητικές πηγές βλέπουν πίσω από τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων που στοχοποιούν την Ελλάδα κύκλους οι οποίοι επιθυμούν στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι να παραδειγματίσουν την Ευρώπη, αποβάλλοντας την Ελλάδα από τη Σένγκεν, σημειώνουν Τα Νέα.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η προ ημερών παρέμβαση του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη «μικρή ζώνη Σένγκεν», κάτι που, όπως υποστήριξε, «δεν το θέλουμε, αλλά μπορεί να αναγκαστούμε να το κάνουμε».

Στην ομάδα χωρών που θέλουν να δουν την Ελλάδα να τιμωρείται με αποβολή από τη Σένγκεν φαίνεται πως ανήκουν κύκλοι της ολλανδικής προεδρίας της Ενωσης (αναλαμβάνει το επόμενο έτος), η Κροατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και οι περισσότερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και φιλικές χώρες προς την Ελλάδα, όπως η Ιταλία, δεν την στήριξαν στο προχθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων.

Το Βερολίνο δεν βρίσκεται στην ίδια γραμμή. Γερμανικές πηγές μάλιστα διέψευδαν το δημοσίευμα των «Financial Times», στο οποίο οι Γερμανοί εμφανίζονται «οργισμένοι» με την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι όταν το Βερολίνο αναφέρεται στην ανάγκη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου ανάμεσα στις χώρες της Σένγκεν και τις εκτός Σένγκεν, είναι για να προστατευθεί η ζώνη από κινήσεις τύπου ανέγερσης φραχτών, όπως έκαναν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται μάλιστα να προβληματίζεται για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μπορεί να ξυπνήσουν τα φοβικά ανακλαστικά και οι φράχτες στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήδη απομακρύνονται με τη συμπεριφορά τους από κεντρικές ευρωπαϊκές επιλογές.
 
Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα των μαχών για την Ελλάδα θα δοθεί σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί στη σκιά της διαρροής του εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει στην Κομισιόν να αναστείλει τον Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν για «ένα ή περισσότερα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα» για διάστημα έως και δύο ετών. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν μπορεί να αναστείλει τη Σένγκεν σε εξαιρετικές περιπτώσεις για έξι μήνες.

Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, έλεγαν ότι η γενική απειλή για αναστολή της Σένγκεν προφανώς έχει στόχο να απειλήσει μόνο την Ελλάδα. Σημειώνεται πάντως ότι το σχετικό έγγραφο δεν είναι προσχέδιο συμπερασμάτων του σημερινού Συμβουλίου και ότι πρόκειται για την πρόταση του Συμβουλίου στην Επιτροπή.


Πηγή


Δεν γίνεται και την πίτα ολόκληρη και τον Αλέξη χορτάτο





Θέμος Αναστασιάδης
protothema.gr


Κανείς δεν θα προσυπογράψει τη σφαγή του λαού όσο κι αν τους «κομματοτρίβεται»!

Στων φτωχών την ολόμαυρη ράχη… Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την απελπιστική εικόνα «πολιτικών παιγνίων» (με τις συντάξεις στα ζάρια) που δίνει η πολιτική «ηγεσία» της χώρας την ώρα που συντελείται Αρμαγεδδών εντός και εκτός. Με δυο, ή μάλλον με τρία λόγια, ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Δεν γίνεται χειρότερα στο εσωτερικό απ’ ό,τι τα ’χει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και δεν γίνεται πιο επικίνδυνο περιβάλλον στο εξωτερικό με τον ασύλληπτο πόλεμο συμφερόντων που «παίζει μπάλα» με την τρομοκρατία από τη μια και την παγκόσμια οικονομία από την άλλη!!! (Μέσα σ’ όλα πετάχτηκε κι ο Αλέξης να κάνει τουρνέ και να έρθει σε επαφή με Τούρκους, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομολόγους του.

Εκανε και την Τop-100 φαιδρή δήλωση ότι «η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ε.Ε.»! Δεν καθόμαστε καλύτερα σε καμιά γωνία να μας ξεχάσουν, μη φάμε καμιά αδέσποτη;) Και μέσα τι κάνουμε; Παίζουμε τις «κουμπάρες»! Ολοι όσοι υποτίθεται ότι κρατούν τα ηνία αυτού του τόπου: πολιτικοί, κατεστημένο, συμφέροντα, ολιγάρχες, συν τα όποια Μέσα Ενημέρωσης ελέγχουν. Η Ν.Δ. ξεφτιλίστηκε μόνη της. Ούτε επίτηδες. Στην οικονομία γίνεται το ξεπούλημα του ΑΙΩΝΑ! Ή μάλλον το απόλυτο ξεπούλημα των ΑΙΩΝΩΝ! Οχι επειδή το σχεδίασε κανείς, αλλά επειδή από την ασχετοσύνη των Συριζαίων ο Τσίπρας έφτασε στο αδιέξοδο και υπέκυψε στο τελεσίγραφο: Φέρ’ τα όλα με ένα ευρώ, αλλιώς φεύγεις απ' το νόμισμα. Οπερ και εγένετο!

Οταν οι τράπεζες δόθηκαν στους ξένους από την περήφανη αριστερή κυβέρνηση που θα τις εθνικοποιούσε για… ένα σεντς τη μετοχή, με έκπτωση... 99% τρόπος του λέγειν  σε σχέση με ό,τι κόστιζαν πέρυσι π.χ., όταν πολύ πιο δυνατοί οργανισμοί όπως η ΔΕΗ έχουν χάσει αντίστοιχα  την αξία τους, όταν τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί εκτός από κάτι καλύβες, τι θα μείνει στη… θέση του; Οι συντάξεις από μόνες τους; Ούτε με θαύμα! Δεν μπορείς να βρεις οικονομικό μοντέλο, ακόμη κι αν έχεις βαρέσει ενέσεις με βαριά παραισθησιογόνα, που να λέει ότι χωρίς ΑΕΠ, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς εταιρείες και φορολογικά έσοδα θα μείνουν αλώβητες οι συντάξεις και οι μισθοί. Τους κοροϊδεύουν τους ανθρώπους ότι θα… γλιτώσουν με 10% ή 15% ακόμη κάτω («μία ακόμη μειωσούλα») και ότι στο μέλλον θα έχουν άλλα βοηθήματα και τα σχετικά συριζαϊκά παραμύθια. Εχει αποδεχθεί την εξόντωσή τους ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να το περάσει από καμία Βουλή, γι’ αυτό και… κομματοτρίβεται δεξιά κι αριστερά και… λεβέντικα. Από τη μια πλευρά οι ηλικιωμένοι, χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο τουλάχιστον στο μέλλον, κι από την άλλη, ακόμη  χειρότερα, οι εξουθενωμένοι οικογενειάρχες και δυο γενιές νιάτα, χαμένοι όλοι από χέρι.

Μόνο όταν κυλήσει ο χρόνος θα καταλάβει ο κόσμος ότι οι σειρήνες της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» τον οδήγησαν στην πιο απίθανη οικονομική καταστροφή της ιστορίας για οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα. Ο,τι και να κάνει δεν θα βρει πρόθυμους… καμικάζι αυτοκτονίας ο Αλέξης, αν και αυτό οδηγεί σε ένα άλλης φύσεως ερώτημα, πιο ουσιαστικό: Ποια κυβέρνηση, ακόμη και εθνικής ομοψυχίας, μπορεί να διαχειριστεί το σημερινό σκηνικό, πόσο μάλλον το αυριανό που θα αφήσει πίσω της η απέραντη «Συριζίλα»; Η πάλαι ποτέ «καμένη γη» που λέγαμε παλιά, θα μοιάζει… ΟΑΣΗ σε σχέση μ’ αυτό που θα παραδώσουν οι Τσιπραίοι. Μιλάμε αντικειμενικά και όχι με στόχο το «ανάθεμα».

Αυτά τα ’παμε, όποιος καταλαβαίνει έχει καλώς, όποιος όχι, τι να κάνουμε, στο κάτω-κάτω στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι. Ή μάλλον… σχεδόν όλοι! Γιατί την ώρα που η Ελλάδα βιώνει στο πετσί της την απόλυτη χρεοκοπία, μια μικρή παρέα ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ασύστολα κάνοντας τις τελευταίες αρπαχτές, ακόμη και επί πτωμάτων! Πώς όταν (χτύπα ξύλο) γίνεται κάνας σεισμός ή συντριβή αεροπλάνου και ξαφνικά εμφανίζονται κάποια άθλια υποκείμενα και αρχίζουν να ΞΑΦΡΙΖΟΥΝ και να σκυλεύουν τα κομματιασμένα πτώματα; Ε, έτσι ακριβώς, τυμβωρύχοι και βάλε. Αυτό συντελείται την ώρα που μιλάμε. Κλέβουν από τις τσέπες των ζωντανών-νεκρών Ελλήνων πολιτών. Να μην το ξεχνάμε επειδή κάνουν τις αθώες περιστερές όταν βλέπουν τις στραβές.

Δεν θα βρεθεί «πρόθυμος» να αβαντάρει τους Συριζαίους στην τελευταία τους παράσταση. Εχει κανείς όρεξη να κάτσει τζάμπα στο «σκαμνί» όταν αλλάξουν οι καιροί και γίνουν οι απολογισμοί; Ποντάρουν στον Λεβέντη, αλλά κι εκεί κάνουν λάθος… είτε τον «καταφέρουν» προσωρινά είτε όχι. Απαξ και δεν βγαίνει ο λογαριασμός, κανένας δεν είναι τόσο χαζός να εμφανιστεί ως εγγυητής του πιο ξετσίπωτου πολιτικού μπαταχτσή, την ώρα μάλιστα που εκείνος κάνει την μπάζα του. Είναι πολύ λυπηρό σίγουρα το ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συντεταγμένη εναλλακτική πολιτική λύση την ώρα που η ιδιότυπη κυβερνητική «συμ-μωρία» αναζητά τρόπους να διασωθεί. Δυστυχώς, δεν αρκεί το να βγάλει έναν όποιον αρχηγό η Ν.Δ., πόσο μάλλον όταν με τους δεδομένους υποψηφίους δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική για να γίνει κάποια μεγάλη ανατροπή.

Είναι βέβαια βασική προϋπόθεση να ξαναστηθεί η συντηρητική παράταξη στα πόδια της και να μην αυτοδιασύρεται συστηματικά. Παρά ταύτα δεν αρκεί μόνο αυτό. Δεν φτάνει ούτε το να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο αντι-Σύριζα ως εναλλακτική λύση. Ακόμη κι αν γινόταν, έστω υποθετικά, και πάλι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε από τους Δανειστές και τους ντόπιους Εξουσιαστές στων Ελλήνων την ολόμαυρη ράχη. Ιδίως στων όλο και πιο φτωχών Ελλήνων την ολόμαυρη ράχη. Σ’ αυτές τις άδικα καταδικασμένες γενιές, τόσο τις παλιές όσο ιδίως και τις νεότερες, αξίζει σίγουρα κάτι καλύτερο. Οπου, δεδομένων των συνθηκών, πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Αρα, αν όντως έχει καταλάβει τι έκανε ο Τσίπρας, να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, έστω υπό την προεδρία του. Αφού τη θέλει την καρέκλα τόσο πολύ, μη μας μαραθεί τέτοια χρυσή «ψυχή» πάνω που μετάνιωσε κιόλας. Λέει... Αλλιώς ας περάσει μόνος του το Ασφαλιστικό και καλή τύχη.