Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές στην Ελλάδα σε 7 ερωτήσεις - απαντήσεις: Οι έδρες, η αυτοδυναμία, η τύχη του Σαμαρά, η διάσωση της Ελλάδας


«Καθώς οι ελληνικές εκλογές πλησιάζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, πολλοί παρατηρητές αναρωτιούνται τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και για το μέλλον της ευρωζώνης μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times. Και προσπαθούν με επτά ερωτήσεις και απαντήσεις να εξηγήσουν τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής για την Ελλάδα, τους πολιτικούς αντιπάλους αλλά και την Ευρώπη.

Ερώτηση: Πόσες έδρες χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να κατακτήσει την αυτοδυναμία;

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τυπικά 151 έδρες αλλά θα χρειαστούν αρκετά περισσότερες προκειμένου ο κ. Τσίπρας να αισθανθεί ασφαλής στην εξουσία. Ένας εριστικός συνασπισμός διαφορετικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας συνιστώσας με το όνομα «Αριστερή Πλατφόρμα», η οποία έχει δηλώσει πως «συμφωνεί διαφωνώντας» με το κόμμα σε ορισμένα πολιτικά θέματα μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα στον έλεγχο των κρίσιμων κοινοβουλευτικών ψήφων.

Ερώτηση: Τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτήσει την αυτοδυναμία;

Απάντηση: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος αλλά δεν καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία -ακόμη κι αν λάβει το μπόνους των 50 εδρών- ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να σχηματίσει έναν συνασπισμό με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα. Θα προτιμούσε αυτός να γίνει με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κάτι που ωστόσο ο σταλινιστής ηγέτης του απορρίπτει με κάθε τρόπο. Ο πιο πιθανός συνέταιρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τότε το Ποτάμι, ένα μετριοπαθές κεντροαριστερό κόμμα, που ιδρύθηκε πέρυσι από τον Σταύρο Θεοδωράκη, έναν τηλεοπτικό δημοσιογράφο. Μια ακόμη πιθανότητα είναι ο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εξωτερικών. Αν και πολλοί κατώτεροι σοσιαλιστές πολιτικοί έχουν ήδη προσχωρήσει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πιθανό η Αριστερή Πλατφόρμα να θέσει βέτο σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ καθώς το κόμμα στο παρελθόν υποστήριξε την λιτότητα συμμετέχοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Ερώτηση: Τι θα σήμαινε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της χώρας;

Απάντηση: Η διάσωση της Ελλάδας θα εκτοχιαζόταν αυτοστιγμή αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποποιούνταν τη λιτότητα και έθετε σε εφαρμογή τις υποσχέσεις του για μείωση των φόρων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να ανακουφίσει αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλεί «ελληνική ανθρωπιστική κρίση» χωρίς παράλληλα να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης.

Ερώτηση: Μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς πρόγραμμα διάσωσης;

Απάντηση: Όχι χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας αν η χώρα ξεμείνει από μετρητά για να καλύψει την αποπληρωμή του μεγάλου δημόσιου χρέους της τους επόμενους μήνες. Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί να συμφωνήσει σε μια περαιτέρω επέκτασή του για αρκετούς μήνες με τους πιστωτές. Η παράταση θα έδινε μια επιπλέον ανάσα στην Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το 2015. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει το σλόγκαν «όχι άλλα μνημόνια», αυξάνοντας τους φόβους ότι, εκτός κι αν δεν κάνει μια εντυπωσιακή πολιτική αναστροφή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναβιώσει την πιθανότητα ενός Grexit.

Ερώτηση: Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πιο δημοφιλή τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία;

Απάντηση: Οι Έλληνες ψηφοφόροι ζητούν απεγνωσμένα να δουν το τέλος της λιτότητας μετά από τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους τα τελευταία 4,5 χρόνια. Και, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, αισθάνονται αγανακτισμένοι απέναντι στην προθυμία, όπως την αντιλαμβάνονται, της Νέας Δημοκρατίας, να προστατέψει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Εντωμεταξύ, οι μετριοπαθείς συντηρητικοί ανησυχούν ότι το κόμμα έχει μετακινηθεί υπερβολικά προς τα δεξιά, υιοθετώντας τα τελευταία χρόνια σκληροπυρηνικές θέσεις για τη μετανάστευση και άλλα κοινωνικά θέματα.

Ερώτηση: Τι θα συμβεί στον Αντώνη Σαμαρά αν η Νέα Δημοκρατία χάσει τις εκλογές;

Απάντηση: Οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η επιτυχημένη εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση της κυβερνητικής συμμαχίας έχει εδραιώσει τη θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού. Μια θέση όμως που ίσως τεθεί εν αμφιβόλω αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές με διαφορά μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Ένας από τους πιθανούς διαδόχους θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εργάστηκε στενά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Ως μέλος πολιτικά ισχυρής οικογένειας, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να τύχει ευρείας πολιτικής στήριξης. Αλλά ίσως επιλέξει να περιμένει προτού προσπαθήσει να ανατρέψει τον κ. Σαμαρά.

Ερώτηση: Πώς θα υποδεχτεί η υπόλοιπη Ευρώπη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Με αρκετή αγωνία: ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν τότε το πρώτο «κόμμα διαμαρτυρίας- όπως αποκαλούνται- που θα ανερχόταν στην εξουσία μιας ευρωπαϊκής χώρας, στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στη γερμανική πολιτική στην Ευρωζώνη και δίνοντας κουράγιο σε άλλα πολιτικά κινήματα της Ευρώπης όπως οι ισπανοί Podemos ή το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ακόμη κι αν η φιλοδοξία του κ. Τσίπρα είναι να ηγηθεί μιας αριστερής πολιτικής άνοιξης στην Ελλάδα μοιάζει μάλλον υπερφίαλη.



Πηγή : imerisia.gr


Σαμαράς: «Δεν θα υπάρξουν άλλοι φόροι και περικοπές - ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ατύχημα»



«Οι θυσίες πιάνουν τόπο», δηλώνει, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι το χρέος θα ρυθμιστεί και ότι η χώρα βγαίνει σταδιακά από τα μνημόνια.

Στην τελευταία προεκλογική του συνέντευξη ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι φόροι και περικοπές, μιλάει αναλυτικά για σταδιακές φοροελαφρύνσεις και προσθέτει ότι τα χαμένα εισοδήματα θα επανέλθουν, σε υγιή βάση.

Υπερασπίζεται την πολιτική των τελευταίων χρόνων, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να γυρίσει ένα κουμπί και να γίνει ξανά «φυσιολογική» μέσα σε μία στιγμή. Παράλληλα, τονίζει ότι έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Στρέφει τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η πιστωτική ασφυξία αποτελούν «ατύχημα» που δεν πρέπει να συμβεί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το "ατύχημα" που πρέπει να αποτρέψουμε. Μπορεί να οδηγήσει και σε έξοδο από το ευρώ. Γιατί χωρίς κανόνες δεν υπάρχει ευρώ» λέει ο κ. Σαμαράς.

«Δείξαμε ότι είναι επικίνδυνοι» προσθέτει και δηλώνει ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα ελλείμματα, νέα μνημόνια, αναγκαστικό δανεισμό και επιστροφή στην ύφεση. Η πολιτική αυτή παραδίδει τη χώρα χειροπόδαρα στους δανειστές, συμπληρώνει.


Τσίπρας: «Το plan B της τρόικας είναι να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»



«Την Κυριακή ο λαός καλείται να επιλέξει αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, o δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα, ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» είπε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Ζάππειο.

«Ο φόβος τελείωσε. Ο φόβος ανήκει στο παρελθόν. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Απευθυνόμαστε στον κάθε Ελληνα και στην κάθε Ελληνίδα και του ζητάμε αυτή την Κυριακή να ψηφίσει για την Ελλάδα, να ψηφίσει για το μέλλον και να ενώσει τη δύναμή του με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τη μοναδική ασφαλή επιλογή ότι θα σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν την έχουμε ακόμη κατακτήσει και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών».

«Η ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη της επόμενης κυβέρνησης απαιτεί καθαρή λαϊκή εντολή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτώμενος για τις διερευνητικές εντολές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Δεν ψηφίζουμε για την τρίτη εντολή, ψηφίζουμε για την πρώτη».

«Στόχος είναι η ανεύρεση τριών δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο καυσίμων και το μαύρο χρήμα. Αυτά προβλέπονται στο πρόγραμμά μας και είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε» δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «είναι απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες».

«Δεν θα τηρήσουμε υπογραφές που δεν δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση»

Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία.

«Τα μνημόνια τα απορρίπτει την Κυριακή ο λαός με την ψήφο του» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές που δεν δεσμεύουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Είναι προφανές, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει τρόικα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούλιο, χρονικό ορόσημο που θέτει - όπως τόνισε - και η απόφαση του Μ. Ντράγκι για την αγορά ομολόγων, θα έχει επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής λύση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Το νέο ορόσημο που τίθεται τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ο Ιούλιος, «περιθώριο που θέταμε και εμείς από την αρχή. Θυμίζω τις σχετικές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«H χθεσινή ανακοίνωση Ντράγκι έσβησε και το τελευταίο επιχείρημα περί ασφυκτικού χρόνου για τη διαπραγμάτευση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε λέγοντας ότι «H ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι προσδιορίζει ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης και αυτό είναι με ορίζοντα τον Ιούλιo».

«Για εμάς αποτελεί δέσμευση ότι θα συγκρουστούμε μέσα και έξω. Ομως οι πιο δυνατές συγκρούσεις θα είναι μέσα στη χώρα. Εξω διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Η Ευρώπη αλλάζει, έστω και με μικρά βήματα. Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει τη μεγέθυνση αυτής της διαφαινόμενης αλλαγής στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνησή του με τους δανειστές της Ελλάδας.

Οι «εντός συγκρούσεις», εξήγησε, θα γίνουν με το κατεστημένο, που σχετίζεται με τη διαπλοκή, με οσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες αλλά συνεχίζουν να τις διοικούν, με όσους πήραν αποφάσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, με μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Όχι με διάθεση ρεβανσισμού», έσπευσε να σημειώσει ο κ. Τσίπρας, αλλά αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

«Η τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός»

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, για τις οποίες «πρέπει επίσης να μιλήσουμε», επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται καταπάτηση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, βασικών εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που αποτελούν κοινοτικά κεκτημένα. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για την Ευρώπη», ενώ το ίδιο απαράδεκτο είναι να κυβέρνάται μια ευρωπαϊκή χώρα με email από ξένα κέντρα, είπε.

Σε ό,τι αφορά το με ποιους θα διαπραγματευτεί, τόνισε ότι «η τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός, καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το θεσμό», υπενθυμίζοντας και την έρευνα που διαξάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τα έργα και τις ημέρες της στις χώρες που ανέλαβε.

Το θέμα, τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, είναι «να πάμε στη διαπραγμάτευση δυνατοί», κάνοντας άλλη μία αναφορά στην ανάγκη να δοθεί ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με εκλογικό ποσοστό που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει.

Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, η μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει αυτό το περιβόητο «plan B» για το οποίο κατηγορουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αυτοδυναμία, ώστε να αναγκαστεί να συνεργαστεί με δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των δανειστών και να υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την εθνική προσπάθεια. Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, όλοι, και πρωτίστως οι δυνάμεις της Αριστεράς, θα πρέπει να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Απαντώντας στην ερώτηση της συντάκτριας των «ΝΕΩΝ» Βούλας Κεχαγιά για τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η φορολογική ελάφρυνση είναι από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο Σταύρος Δήμας έχει συμβολίσει τις μνημονιακές δυνάμεις του χθες και υποψηφιότητά του έχει "καεί" από τον κ. Σαμαρά.

«Bασικό κριτήριο για προτεινόμενο Πρόεδρο θα είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει»

«Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε στη Βουλή» δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας. «Θα αναγνωστεί στις προγραμματικές δηλώσεις στη νέα Βουλή» πρόσθεσε.


Πηγή : tanea.gr


Ιαπωνία: Κανένα μήνυμα για την τύχη των ομήρων μετά τη λήξη του τελεσιγράφου



Κανένα νέο δεν υπάρχει για την τύχη των δύο Ιαπώνων απαχθέντων από το Ισλαμικό Κράτος, μετά την λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η οργάνωση.
«Δεν έχει υπάρξει κανένα μήνυμα» αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο των 72 ωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει δηλώσει πως η σωτηρία της ζωής των δύο ανδρών είναι ύψιστης σημασίας, αλλά και πως η Ιαπωνία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στο Ίντερνετ ένας μαυροντυμένος άντρας που κρατάει μαχαίρι στεκόταν ανάμεσα στους γονατισμένους Κέντζι Γκότο και Χαρούνα Γιακάουα και απειλούσε ότι θα τους σκοτώσει, αν το Τόκιο δεν κατέβαλε εντός 72 ωρών στο Ισλαμικό Κράτος 200 εκατ. δολάρια.
Η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί πως η προθεσμία ήταν μέχρι σήμερα στις 2:50 μ.μ. (τοπική ώρα, 07:50 ώρα Ελλάδας). Η προθεσμία παρήλθε χωρίς να γίνει κάτι γνωστό για την τύχη των ομήρων.

Το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο ήρθε σε επαφή μέσω του Ίντερνετ με έναν φερόμενο «εκπρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους», μετέδωσε το πρωί ένα απόσπασμα μιας συνομιλίας στην οποία ο εν λόγω συνομιλητής λέει πως «αργότερα πρόκειται να εκδοθεί ανακοίνωση».
Σήμερα το πρωί η μητέρα του απαχθέντος δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο παρακάλεσε τις ιαπωνικές αρχές να σώσουν το γιο της.


Πηγή : naftemporiki.gr


Αυτές είναι οι 50 μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες, σύμφωνα με εκπαιδευτικό site




Σε μια προσπάθεια όχι μόνο να καταγράψει τις μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες, αλλά και να προτείνει μία νέα προσέγγιση για το τι κάνει κάποιον να θεωρείται σήμερα "ιδιοφυία", το Αμερικάνικο εκπαιδευτικό site thebestschools.org συνέταξε την περασμένη Τρίτη μία ενδιαφέρουσα λίστα με τους πενήντα πιο επιτυχημένους στον τομέα τους και χαρισματικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, κωμικοί, μουσικοί, συγγραφείς, γιατροί, ακόμα και street artists και ράπερς συνθέτουν την εξαιρετικά ποικιλόμορφη λίστα που έχει προκαλέσει συζητήσεις. Λέει η ομάδα του site: " Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη ιδιοφυία; Η εικόνα ενός επιστήμονα που πειραματίζεται πάνω από δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίου; Το πορτρέτο ενός μεγάλου χαρισματικού καλλιτέχνη με μοναδικό στον κόσμο ταλέντο στην ζωγραφική; Ένα παιδί-θαύμα που κουβαλά την στερεοτυπική εικόνα του κοινωνικά απροσάρμοστου; Ή μήπως ένας αθλητής που μοιάζει να ξεπερνά με τις επιδόσεις του τους νόμους της φυσικής; Κάθε ένας από τους παραπάνω ορισμούς είναι σωστός, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με αμέτρητους άλλους. Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ βαρετός αν αποτελούταν μόνο από ένα είδος ιδιοφυών ανθρώπων. Χρειαζόμαστε τους μηχανικούς όσο και τους διασκεδαστές, τους ακαδημαϊκούς όσο και τους οραματιστές επιχειρηματίες, τους χαρισματικούς μουσικούς όσο και τους αστροφυσικούς." Τα κριτήρια της επιλογής Σύμφωνα με τους συντάκτες της λίστας, η ιδιοφυία ενός ατόμου αντικατοπτρίζεται στην ικανότητά του να διαμορφώσει ριζικά την εποχή του και το επαγγελματικό πεδίο στο οποίο κινείται. Έτσι, στην παρακάτω λίστα θα δείτε προβλέψιμα ονόματα όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και οι ιδρυτές της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν, αλλά και ονόματα όπως ο Banksy, ο GZA, ο skater Tony Hawk, ο Jackie Chan, ή ο κωμικός Conan O' Brien. Η μικρότερη σε ηλικία ιδιοφυία της λίστας είναι ο 24χρονος Νορβηγός σκακιστής Magnus Carlsen, ενώ η μεγαλύτερη ο Stan Lee – ιδρυτής της Marvel και μεγιστάνας του τύπου.

Ανάμεσα στους 50 εν ζωή πιο χαρισματικούς ανθρώπους του κόσμου βρίσκεται και ένας Έλληνας.
Ο Ευάγγελος Κατσιούλης Ευάγγελος Κατσιούλης είναι ψυχίατρος, κι έχει ένα από τα υψηλότερα IQ που έχουν καταγραφεί ποτέ, με 205 στην κλίμακα Stanford-Binet scale. Ο Ευάγγελος Κατσιούλης γεννήθηκε στο 1976 στα Ιωάννινα, και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2000. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Ιατρική Πληροφορική (2001-2003) και στη Φιλοσοφία (2008-2013) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Και το διδακτορικό του, πάνω στην Ψυχοφαρμακολογία (2009-2013), ολοκληρώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο Κατσιούλης έχει διακριθεί σε κάθε κλάδο με τον οποίο έχει ασχοληθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ογκολογίας, της Νευρολογίας, της Ψυχιατρικής και της Ψυχοφαρμακολογίας, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην έρευνα για τα αντιψυχωτικά φάρμακα.

 Η λίστα με τις 50 μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες του κόσμου Οι ιδιοφυΐες κατατάσσονται με αλφαβητική σειρά (στα Αγγλικά), αφού σύμφωνα με το thebestschools.org είναι αδύνατη η μεταξύ τους σύγκριση.
1. Paul Allen, επιχειρηματίας - συνιδρυτής Microsoft
2. Banksy, καλλιτέχνης- street artist
3. Warren Buffet, επιχειρηματίας
4. Magnus Carlsen, σκακιστής
5. Jackie Chan, Πολεμικές Τέχνες
6. Robert Christgau, κριτικός
7. Joel Coen, σκηνοθέτης (αδελφοί Κοέν)_
8. Elias James Corey, χημικός
9. Natalie Zemon Davis, ιστορικός
10. Richard Dawkins, εξελικτικός βιολόγος - ηθολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης
11. Placido Domingo, τραγουδιστής της όπερας
12. Bob Dylan, μουσικός
13. Ashton J. Eaton, δεκαθλητής
14. Federico Faggin, μηχανικός
15. Sean Fanning, προγραμματιστής - ιδρυτής του Npaster
16. Stephen Fry, Βρετανός ηθοποιός, κωμικός
17. Bill Gates, προγραμματιστής, ιδρυτής Microsoft
18. Wayne Gretzky, παίκτης χόκεϊ
19. Tenzin Gyatso, πνευματικός ηγέτης
20. GZA, ράπερ (Wu Tang Clan)
21. Tony Hawk, skater
22. Stephen Hawking, φυσικός
23. Shirley Ann Jackson, φυσικός
24. Bill James, στατιστικός
25. Michael Jordan, μπασκετμπολίστας - Chicago Bulls
26. Tawakkol Karman, ανθρωπιστής
27. Evangelos Katsioulis, γιατρός
28. Christopher Langan, μάστερ των Τεστ
29. Stan Lee, μεγιστάνας του τύπου (Marvel)
30. Yo-Yo Ma, τσελίστας
31. Cormac McCarthy, συγγραφέας
32. Sir Ian McKellen, ηθοποιός (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Χ-ΜΕΝ, κ.α.)
33. Nate Silver, στατιστικός
34. Elon Musk, μηχανικός - εφευρέτης
35. Barack Obama, πολιτικός -Πρόεδρος ΗΠΑ
36. Conan O'Brien, κωμικός
37. Larry Page, επιστήμονας υπολογιστών
38. Maya Plisetskaya, μπαλαρίνα
39. Judit Polgar, σκακίστρια
40. Marilyn vos Savant, αρθρογράφος
41. Amartya Sen, οικονομολόγος
42. Tom Stoppard, θεατρικός συγγραφέας
43. Aung San Suu Kyi, πολιτικός
44. Terrence Tao, μαθηματικός
45. Peter Thiel, επιχειρηματίας
46. McCoy Tyner, πιανίστας της τζαζ
47. Craig Venter, φυσιολόγος
48. Oprah Winfrey, μεγιστάνας των media
49. Anna Wintour, δημοσιογράφος μόδας, διευθύντρια της Αμερικάνικης Vogue
50. Mark Zuckerberg, ιδρυτής του facebook -μεγιστάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης


Πηγή: lifo.gr


Εισπράχθηκαν μόλις... 270 εκατ. από τα 2,2 δις των προστίμων


Πρόστιμα και φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ επέβαλαν το 2014 τα δυο μεγάλα ελεγκτικά κέντρα της χώρας σε 1.700 μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Ωστόσο από το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν μόλις...270 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το έτος 2014:
διενεργήθηκαν 1.700 έλεγχοι, σε μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου
καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα άνω των 2,2 δισ. ευρώ
εισπράχθηκαν ήδη ποσά άνω των 270 εκατ. ευρώ
είναι σε διαδικασία είσπραξης και ρύθμισης το υπολειπόμενο ποσό.
Ειδικότερα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) ολοκλήρωσε 738 ελέγχους, βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα ύψους 226,78 εκατ. ευρώ και εισέπραξε 50,8 εκατ. ευρώ.

Από τους 738 ολοκληρωμένους ελέγχους:

117 αφορούν offshore εταιρίες, καταλογίστηκαν 51,07 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 15,1 εκατ. ευρώ.

538 αφορούν υποθέσεις εμβασμάτων με τα ποσά των φόρων και προστίμων που καταλογίστηκαν να φθάνουν 174,45 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 35,49 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. αφορούν σε εμβάσματα εξωτερικού, off shore εταιρείες και λοιπές υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου (π.χ. ακίνητα, λίστα Λαγκάρντ, έμμεσες τεχνικές δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π.).

Το ποσοστό εισπραξιμότητας ανέρχεται σε 36,7%, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικό μέρος του ανωτέρω ποσού που έχει βεβαιωθεί, δεν έχει ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο (δηλαδή έχει ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους και πληρώνεται κανονικά σε μηνιαίες δόσεις, η προθεσμία των οποίων δεν έχει λήξει). Επίσης, το 84% των ανωτέρω εισπραχθέντων ποσών κατά το 2014, εισπράχθηκαν κατά το Β΄ εξάμηνο του 2014.

Επίσης, κατά το β΄ εξάμηνο του έτους 2014 διενεργήθηκαν αποκλειστικά από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και τακτικοί έλεγχοι με τις έμμεσες τεχνικές και συγκεκριμένα:
Συντάχθηκαν Εκθέσεις σε 9 Υποθέσεις,
Συντάχθηκαν Σημειώματα του άρθρου 28 του Ν. 4174/2013 σε 12 Υποθέσεις, από τις οποίες υποθέσεις αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να ολοκληρωθούν (δηλαδή να συνταχθούν εκθέσεις ελέγχου) και

Βρίσκονται δε σε αναμονή απαντήσεων από Τράπεζες σε άλλες 20 Υποθέσεις.

Το Β΄ εξάμηνο του 2014 η λειτουργία του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. ενισχύθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, με απόφαση της ΓΓΔΕ συνεστήθη Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου υπαγόμενο στον Προϊστάμενο του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., με αρμοδιότητα την διενέργεια φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων όλης της Επικράτειας, κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
Με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. τοποθετήθηκε στο Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Προϊστάμενος. Ο Προϊστάμενος του τμήματος μαζί με δέκα εννιά ελεγκτές έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία των Οικονομικών Εισαγγελέων και ήδη διενεργούν έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, ύστερα από την έκδοση εισαγγελικών παραγγελιών. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 20 εισαγγελικές παραγγελίες και αντίστοιχες εντολές μερικού φορολογικού ελέγχου εισοδήματος.
Επίσης, με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. συνεστήθη Τμήμα Ελέγχου ΙΑ΄ με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, υπαγόμενο στην Υποδιεύθυνση Ελέγχων Β΄ του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., με ημερομηνία έναρξης λειτουργίας την 08/10/2014.

Με απόφαση της ΓΓΔΕ τοποθετήθηκε στο ΙΑ΄ Τμήμα Ελέγχου Προϊστάμενος. Ο Προϊστάμενος του τμήματος μαζί με εννέα ελεγκτές έχουν εγκατασταθεί σε γραφεία στην Θεσσαλονίκη και ήδη διενεργούν έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, ύστερα από την έκδοση 35 εντολών πλήρους φορολογικού ελέγχου εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων.

Τέλος, με σκοπό την επίσπευση των φορολογικών ελέγχων και την αποτελεσματικότερη πραγματοποίησή τους εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, 2 αποφάσεις για τον έλεγχο των υποθέσεων εμβασμάτων.
Να σημειωθεί επίσης ότι πλέον των ανωτέρω ολοκληρωμένων ελέγχων, το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. έχει διενεργήσει 107 φορολογικούς ελέγχους εμβασμάτων και off shore εταιρειών, για τους οποίους έχουν συνταχθεί και επιδοθεί αντίστοιχα «Σημειώματα Διαπιστώσεων Ελέγχου». Οι εν λόγω φορολογικοί έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) ολοκλήρωσε 962 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν σε 2,048 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 219,36 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των 2 ελεγκτικών κέντρων για το 2014, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, δήλωσε ότι:

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι συνεχής. Η βελτίωση της στόχευσης των προς έλεγχο υποθέσεων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2014-2015 προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση πλήρων και μερικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.».



Πηγή : fpress.gr


Συνταρακτικές αποκαλύψεις – Πώς οι δανειστές «έριξαν» την κυβέρνηση Σαμαρά – Θέλουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και γιατί;



Οι αποκαλύψεις που κάνει τo πρακτορείο Reuters σήμερα για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και πώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο θα έπρεπε να κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα.
Οι αποκαλύψεις είναι συνταρακτικές αφού επί της ουσίας περιγράφεται πώς οι δανειστές αποφάσισαν και «έριξαν» την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί έριξαν τον Σαμαρά; Επειδή θέλουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί;
Δύο είναι οι λογικές απαντήσεις που μπορούν να δοθούν. Η πρώτη είναι ότι ξένος παράγοντας έχει αποφασίσει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και επειδή δεν είναι εφικτό να το κάνουν οι ίδιοι, διευκολύνουν τις διαδικασίες να το κάνει η Ελλάδα από μόνη της, όπως άλλωστε «απειλεί» ο ΣΥΡΙΖΑ τους δανειστές!

Η δεύτερη απάντηση είναι η επιβολή νέων ποιο σκληρών μέτρων για τον λαό. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά εξάντλησε κάθε δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων και έχοντας απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση.

Πλέον μόνο μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίσει το έργο της αυστηρής λιτότητας και επίθεσης κατά της μεσαίας τάξης με τον μανδύα επιβολής μέτρων κατά της πλουτοκρατίας!

Έχει αξία να διαβάσετε στη συνέχεια όλο το παρασκήνιο και την μεθόδευση των δανειστών να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Όπως σημειώνεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η τρόικα και οι εκπρόσωποι των δανειστών ώθησαν τα πράγματα στην κατάσταση που είναι σήμερα, δηλαδή σε αδιέξοδο, σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και σε νέα θύελλα στην ευρωζώνη..
«Στα μέσα Νοεμβρίου φάνηκε η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ως προς τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό. Η Τρόικα έκανε λόγο για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να εξευρεθούν, ενώ η ελληνική πλευρά μιλούσε για 500 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν εξαγριωθεί από το αίτημα των δανειστών να αυξηθεί το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ένα δισεκατομμύριο του προηγούμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές, στις 29 Νοεμβρίου, που τους έλεγε πως το 2015 θα είναι χρονιά υψηλής ανάπτυξης και μείωσης του κινδύνου, επομένως το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να μειωθεί», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άκαμπτη στάση των δανειστών οδήγησε την Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Οι δανειστές απάντησαν πως ήθελαν περισσότερα χρήματα στο αποθεματικό σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας που θα οδηγούσε σε εκλογές, άρα σε καθυστέρηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα χτυπούσε τους στόχους του προγράμματος».

Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα, παραδέχεται στο Reuters: «Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Μας έδιναν την εντύπωση (οι Τροϊκανοί) πως δεν είχε σημασία τι είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν».
Όπως σημειώνει και το πρακτορείο, μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντ” αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη.
Η τακτική αυτή των δανειστών ήταν καθοριστικής σημασίας για την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, καθώς το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα, όπως είχε υποσχεθεί, τον υποχρέωσε να μείνει χωρίς όπλα για να κερδίσει τους βουλευτές στη μάχη για την Προεδρική εκλογή, ενώ παρουσιάστηκε αποδυναμωμένος στα μάτια των ψηφοφόρων που έπεσαν στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη συρρίκνωση του πολιτικού κεφαλαίου του έφερε πιο νωρίς την προεδρική εκλογή, έχασε και πλέον προκάλεσε εθνικές εκλογές.

«Η συντηρητική πολιτική Σαμαρά είχε ήδη εξαντλήσει τα επίπονα μέτρα, τους έκτακτους φόρους, την περικοπή στους μισθούς. Πιθανά νέα μέτρα λιτότητας θα χαρακτηρίζονταν ως η πολιτική του αυτοκτονία», γράφει το Reuters.

Πηγή : crashonline.gr






BBC - Τσίπρας σε ψηφοφόρους: Σταματήστε την εθνική ταπείνωση




Λίγα 24ωρα πριν από τις κρισιμότερες εθνικές εκλογές, τα διεθνή βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το BBC, σημείωσε ότι είναι κοντά να μπει ένα τέλος στην εθνική ταπείνωση.

Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν την πρωτιά, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τους πολίτες σαφή εντολή ώστε να μπορέσει να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας στη χώρα.

Επανέλαβε την υπόσχεσή του για διαγραφή κατά 50% του διεθνούς χρέους της Ελλάδας όταν τερματιστεί η τρέχουσα συμφωνία διάσωσης.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το BBC, έχει υποστεί βαθιές περικοπές που συνδέονται με τη διάσωσή της.

Οι εκλογές της Κυριακής παρακολουθούνται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές που φοβούνται πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία τη χώρας και την έξοδό της από το ευρώ.

"Η εθνική ταπείνωση θα τελειώσει τη Δευτέρα. Θα τελειώσουμε με τις εντολές από το εξωτερικό.

Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα" είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Mark Lowen του BBC αναφέρει πως πολλοί Έλληνες είναι έτοιμοι να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα μια ευκαιρία, πιστεύοντας ότι η ζωή τους δεν μπορεί να γίνει χειρότερη.

Η χώρα έχει περάσει από βαθιά ύφεση και το 1/4 του εργατικού δυναμικού της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δηλώσει ότι δεν θα κυβερνήσει με όσους υποστηρίζουν τις πολιτικές της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να βρει εταίρο αν δεν κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία.

Εκπρόσωπος της Άγκελας Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως η Γερμανία αναμένει η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας διάσωσής της.

Υπό αυτούς τους όρους, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ υποστήριξε με 240 δισεκατομμύρια την Ελλάδα με αντάλλαγμα τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με δημοσκόπηση της Metron Analysis που θα δημοσιευτεί σήμερα Παρασκευή να του δίνει "αέρα" έως 5,3 από 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενώ άλλη δημοσκόπηση της Rass θέλει προβάδισμα 4,8 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς θα διοργανώσει την τελική προεκλογική συγκέντρωση σήμερα, καθώς οι δύο πλευρές κάνουν μια τελική ώθηση για να κερδίσει ένα ποσοστό από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Πηγή: BBC


Καλώς ήλθατε στην Κολομβία των Βαλκανίων




Tου Θεοχάρη Α. Φιλιππόπουλου

Επιτέλους τα καταφέραµε. Έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια κρίσης και θυσιών, φτάσαµε στο σηµείο µηδέν. Ένας ολόκληρος λαός καλείται να πάρει µια γενναία απόφαση για ένα θέµα που µας ταλανίζει εκατοντάδες χρόνια. Πού ανήκουµε; Πού θέλουµε να ανήκουµε; Αυτό είναι το διακύβευµα της Κυριακής, δεν είναι ούτε το Μνηµόνιο, ούτε οι παροχές, ούτε ο ΕΝΦΙΑ, ούτε κάτι άλλο. Είναι τόσο απλό. Θέλουµε να γίνουµε Ευρώπη ή να είµαστε µια τριτοκοσµική χώρα τύπου Λατινικής Αµερικής, µε όλα τα χαρακτηριστικά της Κολοµβίας;

Θα σας πω εγώ τι θέλει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Θέλει να παριστάνει τον Ευρωπαίο (χωρίς, όµως, τις υποχρεώσεις που διέπουν τον ευρωπαϊκό πολιτισµό), µε τα λεφτά των Ευρωπαίων (γιατί είναι πιο έξυπνος και πιο µάγκας από τους Κουτόφραγκους), αλλά ταυτόχρονα να είναι βαθιά Ανατολίτης στη νοοτροπία, που βλέπει το κράτος σαν κάτι που δεν τον αφορά και απλώς πρέπει να το αποµυζά.

Είναι ο ίδιος που φυλάκισε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη1 (που ηγήθηκε της απελευθέρωσης της χώρας), που δολοφόνησε τον Καποδίστρια2 (τον πρώτο µεταρρυθµιστή), που καταψήφισε τον Ελ. Βενιζέλο γιατί πίστεψε στη µεγάλη ιδέα των φιλοβασιλικών (και έσπασε τα µούτρα του µε τη Μικρασιατική Καταστροφή) και που, δυστυχώς, σε κάθε περίπτωση που έπρεπε να πάρει τη µεγάλη απόφαση, πήρε τη λάθος απόφαση.

Και τώρα; Τώρα του φταίνε όλοι. Και θέλει κάτι «νέο». Ή µήπως απλώς θεωρεί ότι ζει έναν κακό εφιάλτη και πρέπει επειγόντως να ξυπνήσει για να επιστρέψει στην προηγούµενη κατάσταση; Τι θέλει, τέλος πάντων;

Θέλει απλώς πίσω την προηγούµενη ζωή του. Να του χαρίσουν τα δάνειά του, να µην πληρώνει φόρους, να πάρει αυξήσεις, να του διορίσουν το παιδί του στο Δηµόσιο. Αυτά τα τόσο απλά θέλει, που τα είχε τόσες δεκαετίες εύκολα και άκοπα και του τα στέρησαν η τρόικα, η Μέρκελ, οι τοκογλύφοι, οι κακοί ξένοι που µας ζηλεύουν, γιατί εµείς ζούµε αλέγκρα, ενώ εκείνοι οι µίζεροι, µε πρώτους και χειρότερους τους Γερµανούς, δεν ξέρουν τι θα πει ζωή, και γλέντι, και ελληνική λεβεντιά και θέλουν να µας κλέψουν τον ήλιο µας, τις παραλίες µας, τη θάλασσά µας• µας µισούν οι άθλιοι και µας επιβουλεύονται. Ευτυχώς, όµως, εµείς βρήκαµε αυτό το καλό παιδί, το όµορφο και επικοινωνιακό, τον λεβέντη µας, τον Αλέξη τον Τσίπρα, που θα πάει στην καταραµένη Ευρώπη και θα τους τρίξει τα δόντια, και µε τον τσαµπουκά του θα τους υποχρεώσει να µας χαρίσουν τα δανεικά (µη σας πω ότι θα τους πείσει να µας δανείσουν κι άλλα), και θα διώξει κλοτσηδόν την τρόικα, και θα κλείσει το τηλέφωνο στα µούτρα του Ντράγκι (έτσι τον συµβουλεύει η οικονοµική διάνοια που λέγεται Βαρουφάκης), κι έτσι θα ζήσουµε εµείς καλά και οι εχθροί µας χειρότερα. Και µετά θα ξυπνήσουµε!

Οµως τότε θα είναι πολύ αργά. Γιατί τότε θα ξεκινήσει ο πραγµατικός εφιάλτης. Και τότε θα καταλάβει ότι τα παραµύθια στην πραγµατική ζωή δεν έχουν ποτέ αίσιο τέλος. Δεν είναι χολιγουντιανή περιπέτεια η ζωή και, το κυριότερο, δεν είναι πρόβα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η τωρινή, δεν έχεις τη δυνατότητα να ξαναπαίξεις τη σκηνή. Παίζεις, χάνεις, πεθαίνεις (όπως επίσης είπε ο Βαρουφάκης). Τελεία και παύλα.

Χωρίς κινδυνολογίες και παροξυσµούς, γιατί χορτάσαµε ήδη από αυτά.

Ό,τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στέκει ούτε στα πιο τρελά όνειρα. Επιστροφή στο παρελθόν δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι πλέον σκληρή δουλειά, παραγωγικότητα, σοβαρότητα, πρόγραµµα και σχεδιασµός παντού, ανταγωνισµός, συνεχής προσπάθεια και κόπος για όλα. Μαζί και σκληρές µεταρρυθµίσεις για απελευθέρωση όλων των αγορών, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη βασίζεται στο κράτος δικαίου, την καταπολέµηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και θέτει κανόνες.

Και, για να µην παρεξηγούµαι, αυτό που περιέγραψα δεν είναι η Ελλάδα του σήµερα, είναι αυτή η Ελλάδα που πρέπει να θέλουµε να γίνουµε –αν θέλουµε.

Η Ελλάδα που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, που έχει ήδη πεθάνει και δεν ανασταίνεται ξανά. Ακόµα και αν φύγουµε από την Ευρώπη, οπότε θα γίνουµε ολοκληρωτικά Κολοµβία ή κάτι παρόµοιο τέλος πάντων, το µοντέλο της Μεταπολίτευσης δεν θα επανέλθει ποτέ. Θα έρθει η απόλυτη φτώχεια, η εγκληµατικότητα (βλέπε Βενεζουέλα και στα δύο θέµατα), η απόλυτη παρακµή, η διεθνής αποµόνωση.

Θα µου πείτε, µας τα λες αυτά γιατί θέλεις να µας πείσεις ότι η σηµερινή κυβέρνηση πέτυχε; Σας απαντώ. Εννοείται ότι έχει διαπράξει τροµερά λάθη, µε πρώτο και χειρότερο ότι αντέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ευρωεκλογές και µετά. Ότι δεν προχώρησε τις µεταρρυθµίσεις όπως έπρεπε και µε την ταχύτητα που υπέδειξε η Κοµισιόν και ότι αδίκησε πάµπολλους πολίτες. Σίγουρα δεν είναι η κυβέρνηση που απαιτούσαν οι περιστάσεις. Όµως σήµερα είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει σε αυτό που λέγεται Ευρώπη. Και αυτό από µόνο του αρκεί.

Γιατί την Κυριακή θα συγκρουστούν αυτοί οι δύο κόσµοι. Το χθες µε το αύριο. Η λογική µε την παράνοια, η πρόοδος µε την οπισθοδρόµηση. Κάντε απλώς µια σύγκριση ανάµεσα σε δύο ανθρώπους.

Τον Φορτσάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και αυτό το ανεκδιήγητο σούργελο τον Πελεγρίνη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η σύγκρουση των δύο κόσµων. Ο ένας επεδίωξε την πειθαρχία και την οργάνωση στο πανεπιστήµιο και ο άλλος ενθάρρυνε το µπάχαλο και προστάτευσε τα συµφέροντα των συντεχνιών. Αποφασίστε ποιος θα θέλατε να διδάσκει τα παιδιά σας.

Και µετά αποφασίστε ποια Ελλάδα θέλετε. Μια συγκροτηµένη Ελλάδα ή το απόλυτο µπάχαλο;

Ενδεχόµενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανεπιφύλακτα θα προκαλέσει τεράστια ζηµιά στη χώρα. Το ζητούµενο είναι κατά πόσο η ζηµιά θα είναι αναστρέψιµη ή όχι. Και στο τέλος, φυσικά, τη ζηµιά δεν πρόκειται να την πληρώσει ούτε η Γιάννα Αγγελοπούλου ούτε ο Δηµήτρης Δασκαλόπουλος, που µε την πρώτη ευκαιρία έκαναν χαρούλες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκ του ασφαλούς (µε µερικά εκατοντάδες εκατοµµύρια στο εξωτερικό), θα την πληρώσει και πάλι ο δύσµοιρος φορολογούµενος. Μόνο που τότε δεν θα δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε. Τώρα πια θα ξέρει.


Υ.Γ. 1: Πέρα από την παράνοια και το ακαταλόγιστο που χαρακτηρίζουν το «πρόγραµµα» του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα έπρεπε στοιχειωδώς να προβληµατίσει τους πολίτες είναι η απόλυτη εγωπάθεια και αλαζονεία που αναβλύζει από την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα. Ο τόσο στοχευµένος µιµητισµός του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και το περισπούδαστο ύφος θα έπρεπε κάπως να υποψιάσουν τον κόσµο για την κενότητα του περιεχοµένου.

Τέλος, ξεκάθαρα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακραίες απολυταρχικές τάσεις, που θα αποκαλυφθούν µε την πρώτη ευκαιρία. Εκτός από την άκρατη αλαζονεία που προανέφερα, θα ήθελα να επισηµάνω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει κόµµα του ελληνικού Κοινοβουλίου που να έχει θέσει σε καθεστώς καραντίνας δηµοσιογράφο τηλεοπτικού σταθµού (τον Γιάννη Πρετεντέρη) επειδή διαφωνεί (έστω και ακραία) µε τις απόψεις του. Ταυτόχρονα, έθεσε σε καραντίνα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, επίσης γιατί δεν τους αρέσουν οι θέσεις του και ο τρόπος που τις εκφράζει. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει από κανένα άλλο κόµµα, διότι, ως γνωστόν, στη δηµοκρατία δεν υπάρχουν αποκλεισµοί λόγω ιδεών. Στη δηµοκρατία, όσο και αν διαφωνείς, κάθεσαι και ακούς την άλλη άποψη – δηµοκρατία σηµαίνει ανοχή στη διαφορετικότητα. Κι όµως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί ότι –δήθεν– είναι ο απόλυτος εκφραστής του λαού (έτσι πιστεύουν και πολλοί δικτάτορες, όπως ο Κιµ Γιονγκ Ουν στη Β. Κορέα), το έπραξε. Θυµηθείτε αυτή την παρατήρηση, πιθανόν να φανεί χρήσιµη αργότερα...

Υ.Γ. 2: Το αστείο είναι ότι όλος ο πλανήτης, συµπεριλαµβανοµένης της κοµµουνιστικής Κίνας, κινείται προς την κατεύθυνση των αγορών και της φιλελεύθερης οικονοµίας. Ακόµα και η Κούβα κάνει µεταρρυθµίσεις... Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ξoφληµένο οικονοµικό µοντέλο σοβιετικού τύπου. Δεν είναι τελείως τρελό;

Σηµ. 1: Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη διάρκεια του πρώτου ελληνικού εµφυλίου µεταξύ 1823 και 1825, µόλις δύο χρόνια µετά την επανάσταση του ’21!

Σηµ. 2: Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε από την οικογένεια Μαυροµιχάλη (πλούσια οικογένεια της Μάνης), ως εκδίκηση για τη φυλάκιση του πατριάρχη της οικογένειας, Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη, ο οποίος αρνούνταν να πληρώσει φόρους στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος!


Πηγή : capital.gr


Σαμαράς: Να μην κρατάμε ομπρέλα τώρα που η ΕΕ θα βρέχει λεφτά



Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σηματοδοτεί την εκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, που «άνοιξε το πορτοφόλι», καθώς θα «παίρνει ομόλογα, δηλαδή χαρτιά και θα μοιράζει χρήμα» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το πρωί της Παρασκευής.

«Την ώρα που θα βρέχει λεφτά, να μην κρατάμε εμείς ομπρέλα» επισήμανε, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Με ενδιαφέρει να δώσω μια εικόνα για τις κοσμογονικές εξελίξεις που συνέβησαν χθες» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ζωντανής συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1.

«Φεύγει πια η Ευρώπη από τη νοοτροπία της λιτότητας και μπαίνει στη λογική της ανάπτυξης. Ανοιξε και το πορτοφόλι της» είπε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό τώρα που ανοίγει το πορτοφόλι, να μην κινδυνέψουμε εμείς να κρατάμε ομπρέλα την ώρα που θα βρέχει χρήματα...»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε πρώτα στο πακέτο Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 15 δισ. ευρώ θα είναι για την Ελλάδα.

Εν συνεχεία έκανε μνεία για την υπαγωγή των τραπεζών στον ELA, για την έκτακτη χρηματοδότηση λόγω έλλειψης ρευστότητας, σημειώνοντας: «Αφαιρέθηκαν πολλές καταθέσεις και κατέληξαν οι τράπεζες στο να ζητήσουν την έκτακτη βοήθεια» και προσθέτωντας: «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία εξάρτησης από εκεί που είχαμε φύγει από αυτό το πράγμα».

Ακολούθως, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, λέγοντας: «Έρχεται η ΕΚΤ και δίνει 1,1 τρισ. εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Θα παίρνει ομόλογα, δηλαδή χαρτιά, και θα μοιράζει χρήμα. Θα κυκλοφορήσει το χρήμα».

Επισήμανε ότι ο όρος για να πάρει από αυτά τα χρήματα η Ελλάδα είναι να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τρόικας. «Όσο είσαι στη διαδικασία αξιολόγησης δεν θα παίρνεις ούτε ευρώ». Έστρεψε, δε, τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι εάν επιχειρήσει να τροποποιήσει το πρόγραμμα [δηλαδή το μνημόνιο], κάτι που -όπως είπε- αμφιβάλλει πολύ ότι θα το δεχθεί η Ευρώπη, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.

«Την ώρα που θα βρέχει λεφτά, κινδυνεύουμε να μην μας βρέξει ούτε σταγόνα. Με τσαμπουκάδες δεν γίνεται ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι εξαγγελίες του προκαλούν φόβο, ενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα και πως δεν είναι ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ σημείωσε ότι θα τεθούν υπό κίνδυνο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ανατροπή τις τελευταίες ημέρες.

Τόνισε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα έρθει τρίτος ή τέταρτος ή πέμπτος, αλλά ποιος θα έρθει πρώτος. «Κάποιος, ο οποίος για παράδειγμα ψηφίζει Ποτάμι, και είναι υπέρ της Ευρώπης, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, να ξέρει ότι στην ουσία αφαιρεί το δικαίωμα από τη ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα, και θα έχει υπουργό Μεταρρυθμίσεων τον κ. Στρατούλη».



Newsroom ΔΟΛ


Τα 2 πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ



Τα 2 πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, σύμφωνα με «τα Νέα Σαββατοκύριακο», θα περιέχουν μέτρα άμεσης ανακούφισης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως επίσης και ώθησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα μέτρα θα δίνουν ανάσα στις ευπαθείς ομάδες και στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης με την εφαρμογή των Μνημονίων (άποροι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι).

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας επιτρέπουν τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, χωρίς όριο δόσεων, ενώ καταργούνται η προσωποκράτηση και η ενεργοποίηση της διαδικασίας του Αυτοφώρου για οφειλέτες του Δημοσίου. Επίσης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα απαγορεύει την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds.



Πηγή : tribune.gr


Ουκρανία: 262 νεκροί σε 9 ημέρες - Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ντονέτσκ


Η αναζωπύρωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία στοίχισε μόνο σε ένα εννιαήμερο 262 ζωές, με τον ΟΗΕ να μιλά για την πιο αιματηρή περίοδο από το Σεπτέμβριο -ο συνολικός αριθμός από τον Απρίλιο ξεπερνά τους 5.000.

Την ίδια ώρα, οι φιλορώσοι στο Ντονέτσκ απορρίπτουν την επιδίωξη ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο ενώ η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί «ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες» πως έχουν περάσει στην επίθεση στα ανατολικά μετά την υποχώρηση από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Την Παρασκευή, η υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε πως από τον Απρίλιο έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική σύρραξη τουλάχιστον 5.086 άνθρωποι.

«Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα αρκετά υψηλότερος» ανέφερε ο ΟΗΕ, λέγοντας πως ειδικά το τελευταίο εννιαήμερο ήταν το πιο αιματηρό από την «εκεχειρία» του Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, το Κίεβο ανέφερε την Παρασκευή πως «ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες παραβίασαν όλες τις συμφωνίες (...), περνούν στην επίθεση σε όλη τη γραμμή του μετώπου», όπως δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ζαχαρτσένκο: «Σταματούμε τις προσπάθειες για εκεχειρία»

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένσκο, αρχηγός των φιλορώσων στο Ντονέτσκ, απέρριψε οποιαδήποτε νέα εκεχειρία με το Κίεβο δηλώνοντας πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν επίθεση σε όλη την περιφέρεια.

«Δεν θα υπάρξουν πλέον από την πλευρά μας απόπειρες να μιλήσουμε για μια εκεχειρία» με τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε ο «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ιντερφάξ και Ρία Νόβοστι. «Θα εξαπολύσουμε επίθεση σε όλη την περιφέρεια του Ντονέτσκ» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό πως η ΕΕ θα συζητήσει την Τρίτη την αύξηση της έκτακτης βοήθειάς της προς την Ουκρανία μέχρι τα 2,5 δισεκ. ευρώ, πάνω από το 1,8 εκατ. ευρώ που είχε ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την αύξηση του ποσού κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Τα μεσοπρόθεσμα δάνεια θα είναι για φέτος και για την επόμενη χρονιά και πιθανόν να δοθούν σε τρεις ή περισσότερες δόσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Απορρίπτουν οι φιλορώσοι συζητήσεις για εκεχειρία

Ο αρχηγός των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία απέρριψε την επιδίωξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ απειλεί να βγει εκτός ελέγχου. Την ίδια στιγμή, το Κίεβο κατηγόρησε «ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες» πως έχουν περάσει στην επίθεση στα ανατολικά μετά την υποχώρηση από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

«Ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες παραβίασαν όλες τις συμφωνίες (...), περνούν στην επίθεση σε όλη τη γραμμή του μετώπου» δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένσκο, αρχηγός των φιλορώσων στο Ντονέτσκ, απέρριψε οποιαδήποτε νέα εκεχειρία με το Κίεβο δηλώνοντας πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν επίθεση σε όλη την περιφέρεια.

«Δεν θα υπάρξουν πλέον από την πλευρά μας απόπειρες να μιλήσουμε για μια εκεχειρία» με τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε ο «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ιντερφάξ και Ρία Νόβοστι. «Θα εξαπολύσουμε επίθεση σε όλη την περιφέρεια του Ντονέτσκ» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό πως η ΕΕ θα συζητήσει την Τρίτη την αύξηση της έκτακτης βοήθειάς της προς την Ουκρανία μέχρι τα 2,5 δισεκ. ευρώ, πάνω από το 1,8 εκατ. ευρώ που είχε ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την αύξηση του ποσού κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Τα μεσοπρόθεσμα δάνεια θα είναι για φέτος και για την επόμενη χρονιά και πιθανόν να δοθούν σε τρεις ή περισσότερες δόσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.



Πηγή : tovima.gr


Ντράγκι: Νομισματική ενίσχυση για την Ελλάδα μόνο κατόπιν συμφωνίας (μνημόνιο)




Με επιπλέον όρους η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, επισήμανε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Μόνο εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκάστοτε αξιολόγηση, θα είναι δυνατή η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Τόνισε, πως αυτός δεν είναι ξεχωριστός κανόνας για την Ελλάδα, αλλά κανόνας που βρίσκεται σε εφαρμογή προ πολλού. «Δεν έχουμε έναν ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να υλοποιηθούν», σημείωσε.

Όπως αναφέρει μάλιστα μια από τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα «κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων [...] η δυνατότητα υπαγωγής [στην ποσοτική χαλάρωση] θα αναστέλλεται και συνεχίζονται μόνον σε περίπτωση θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε δε πως οι αγορές ελληνικών τίτλων θα είναι δυνατό να αρχίσουν μόνο από τα μέσα Ιουλίου, αφού θα έχουν αποπληρωθεί τα ομόλογα που λήγουν τότε, καθώς ήδη έχουν γίνει μεγάλες αγορές ελληνικών ομολόγων.

Η «δύναμη πυρός» του προγράμματος της ΕΚΤ θα ανέλθει σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, περιλαμβάνοντας όμως τα ήδη υφιστάμενα προγράμματα αγοράς ιδιωτικών χρεογράφων και καλυμμένων δανείων, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί το μερίδιο που θα επενδυθεί σε δημόσιο χρέος.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει το Μάρτιο και θα διαρκέσει «τουλάχιστον» ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, και συνεπώς θα έχει συνολική δύναμη περίπου 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, με τον κ. Ντράγκι να αποσαφηνίζει πως αγορές θα συνεχιστούν και μετά από αυτό το σημείο, αν κριθεί απαραίτητο για να τονωθεί ο επικίνδυνα χαμηλός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ.

Σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, το ρίσκο από την αγορά των ομολόγων που εκδίδουν κράτη και θεσμοί της ευρωζώνης θα ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις κεντρικές τράπεζες του εκάστοτε κράτους-μέλους. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει «αμοιβαιοποίηση» του επενδυτικού ρίσκου μόλις για το 20% των νέων αγορών δημόσιου χρέους. Το 8% των αγορών θα διακρατείται από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως στις αγορές της η ΕΚΤ δεν θα απολαμβάνει τη θέση του προνομιούχου πιστωτή.

Οι αγορές θα γίνονται στη δευτερογενή αγορά και με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης στην Ευρωτράπεζα.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία από την ΕΚΤ πρέπει να μην υπονομεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έστειλε από τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Παραπλήσιο πολιτικό μήνυμα έστειλε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας πως επαφίεται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη, ώστε να στηριχθεί η πρωτοβουλία της ΕΚΤ.

Δείτε ΕΔΩ την πλήρη δήλωση Ντράγκι

Το τεχνικό κομμάτι του προγράμματος ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr


Το ελληνικό ξενοδοχείο που βρίσκεται στα πέντε κορυφαία του κόσμου!



Στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων ξενοδοχείων του κόσμου αναρριχήθηκε το Sani Beach στη Χαλκιδική.

Το resort των αδερφών Ανδρεάδη ψηφίστηκε από τους χρήστες του Tripadvisor ως το πέμπτο καλύτερο στον κόσμο για οικογενειακές διακοπές και το δεύτερο καλύτερο στην Ευρώπη.
Η κατάταξη «Tripadvisor Travellers Choice Awards 2015» βασίζεται στις αξιολογήσεις εκατομμυρίων χρηστών και η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 25 ξενοδοχεία.
Πρώτο στην κατηγορία «family», σε ολόκληρο τον κόσμο, έρχεται το Cavallino Bianco Family Spa Grand Hotel στην Ιταλία.

Στη λίστα με τα 25 κορυφαία ελληνικά ξενοδοχεία, τις 10 πρώτες θέσεις κατέλαβαν κατά σειρά κατάταξης οι μονάδες Lindos Blu (Ρόδος), Sani Asterias Suites (Χαλκιδική), Sani Beach Hotel (Χαλκιδική), Τrapezaki Bay Hotel (Κεφαλονιά), Canaves Oia Hotel (Σαντορίνη), Αμμος (Χανιά), Μykonian Villa Collection (Μύκονος), Porto Sani Village (Χαλκιδική), Elite Suites by Amathus Beach (Ρόδος) και Lindos Mare Hotel (Ρόδος).


Πηγή : imerisia.gr


Eurostat: Στο 176% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το γ' τρίμηνο του 2014



Στο 176% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 171% του ΑΕΠ ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν, την Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 92,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι 91,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Στην «ΕΕ των 28» το δημόσιο χρέος έφτασε το 86,6% του ΑΕΠ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 85,3% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2014 έφτασε το 176% του ΑΕΠ (315,5 δισ. ευρώ), έναντι 177,5% του ΑΕΠ (317,5 δισ. ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 171% του ΑΕΠ (317,7 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ κατέγραψε, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα (176%) και ακολουθούν η Ιταλία (131,8%), η Πορτογαλία (131,4%) και η Ιρλανδία (114,8%).

Το χαμηλότερο χρέος κατέγραψε η Εσθονία (10,5%), το Λουξεμβούργο (22,9%) και η Βουλγαρία (23,6%).

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 18 κράτη-μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε δέκα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+16,8 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κροατία (+7,3) και στη Βουλγαρία (+6,6). Τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους κατέγραψε η Ιρλανδία (-9,4), η Πολωνία (-8,0) και το Λουξεμβούργο (-5,0).



Πηγή : tanea.gr


ΔΝΤ: Ετοιμοι να συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση προκύψει



Το ΔΝΤ σέβεται τις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μέρι, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ταμείο είναι έτοιμο να συζητήσει με όποια κυβέρνηση προκύψει την Κυριακή.

Ο κ. Μέρι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς δεν επιθυμούσε να ξεφύγει από το γραπτό κείμενο που είχε μπροστά του και να αναμειχθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο στις ελληνικές εκλογές. Δεν επιθυμώ, είπε, να προβώ σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «ανάμειξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων του «Εθνους» ο κ. Μέρι τόνισε ότι μετά τις εκλογές, το ΔΝΤ αναμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση. Όταν τον ρωτήσαμε να μας εξηγήσει τη διαδικασία που τηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις, και για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα, το Ταμείο ή η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος απάντησε:
«Το ΔΝΤ θα εμπλακεί πλήρως στις συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Ο τοπικός αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα μπορούσε να συντονίσει τη διαδικασία».
Το «Εθνος» υπέβαλε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι αν εκλεγεί (στην πρωθυπουργία) δεν θα δεχθεί να μιλήσει με τα στελέχη της τρόικας, αλλά μόνο με τα αφεντικά τους. Για να αποφύγει να απαντήσει, ο κ. Μέρι είπε ότι είναι «τελείως υποθετικό (το ερώτημα)» και απέφυγε οποιονδήποτε άλλο σχόλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα επιχειρήσει να συναντήσει τους νέους συνομιλητές του Ταμείου από τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Εάν η απάντηση είναι αρνητική τότε το Ταμείο θα υιοθετήσει τη στάση που υιοθέτησε με την Ουγγαρία. Θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα περιμένει την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ή την επιστολή με την οποία θα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση ο τερματισμός του Προγράμματος και των δόσεων που έχουν απομείνει.
Πάντως, το ΔΝΤ έχει Πρόγραμμα για την Ελλάδα, και θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση, είτε είναι του κ. Τσίπρα είτε του κ. Σαμαρά, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Εκτης Επιθεώρησης. Η συνέχιση ή όχι των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την απάντηση του νέου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου, το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει το Πρόγραμμά του, το οποίο «τρέχει» μέχρι το 2016.
Κατά τα άλλα, το Ταμείο δεν θεωρεί ως «πιθανό ενδεχόμενο» το Grexit. Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της πιθανότητας της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, τόνισε ότι «δεν το θεωρούμε ως πιθανό ενδεχόμενο».
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απάντησε και σε ερώτημα που αφορούσε την πιθανότητα πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος. Είπε ότι «μια αναδιάρθρωση χρέους είναι σοβαρή υπόθεση» και -όπως είπε και η κ. Λαγκάρντ στην Ιρλανδία- «μια αναδιάρθρωση θα έχει συνέπειες».
Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, συνέχισε, κυκλοφορεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Αποστολή του ΔΝΤ και με βάση αυτή την έκθεση προκύπτει εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Πηγή : ethnos.gr


Mαζιώτης : O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας




Αθήνα: Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε ο Νίκος Μαζιώτης με κείμενό του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και με το οποίο αναφέρεται στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές τύπου Γ’, όπου μεταφέρθηκε και κρατείται από τις 30 Δεκεμβρίου 2014.

Όπως αναφέρει, «δεν είναι αυτονόητο ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις του αγώνα των κρατουμένων για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'». Υπογράφοντας για μια ακόμη φορά ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, απευθύνεται μέσω του Indymedia στη «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές» και επιχειρεί να αναλύσει το νομοθετικό αλλά και πολιτικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία αυτού του τύπου φυλακών.

Αναφέρεται σε «κρατούμενους μέλη ενόπλων επαναστατικών οργανώσεων» ανά την Ευρώπη που εξέτισαν ή εξακολουθούν να εκτίνουν ποινές σε ανάλογες φυλακές, «που σε σύγκριση με αυτές οι ελληνικές φυλακές και οι φυλακές τύπου Γ' του Δομοκού μοιάζουν με παιδική χαρά». Ο Νίκος Μαζιώτης μέσα από το κείμενό του καλεί τους «πολιτικούς κρατούμενους (…) να οργανωθούν και να βάλουν το πλαίσιο ενός τέτοιου αγώνα» προκειμένου να ανατρέψουν τις τρεις επιβαρυντικές διατάξεις που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου έκτισης ισόβιας κάθειρξης, τη μη χορήγηση αδειών και τη μη χορήγηση εργασίας μέσα στη φυλακή, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Τους συνιστά μάλιστα να μην έχουν «αυταπάτες στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση για κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'».

Πηγή: news.in.gr 


Μόνο ο Καμπάτσο και ο Διαμαντίδης θα θυμούνται αυτό το ματς





Ο Αρης Λαούδης γράφει για την αναμενόμενη «βαριά» ήττα του ελλιπέστατου Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη, την Αλμπα που έχει φέρει τα πάνω - κάτω στον όμιλο και τον Καμπάτσο που ήταν τυχερός που έκανε τον... παλαιστή στον Διαμαντίδη κι όχι σε κανέναν άλλον.

Η... υποχρέωση βγήκε στη Μαδρίτη και το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό με τα προβλήματα που μαστίζουν τον Παναθηναϊκό το τελευταίο διάστημα. Με τόσες απουσίες, σ’ ένα ρόστερ με συγκεκριμένες ελλείψεις, το -18 από τη Ρεάλ ήρθε απόλυτα φυσιολογικά για τους «πράσινους» που στοχεύουν σε άλλα εκτός έδρας παιχνίδια κι όχι σ’ αυτό απέναντι στο φαβορί του ομίλου.

Ο Παναθηναϊκός άντεξε όσο άντεχαν οι 7-8 ετοιμοπόλεμοι παίκτες που ήταν στη διάθεση του Ιβάνοβιτς, είχε κάποια λίγα καλά διαστήματα, όπως για παράδειγμα αυτό στη γ’ περίοδο, όταν πλησίασε και στους 4 πόντους, αλλά δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, δεδομένου ότι αγωνίστηκε μ’ έναν ψηλό, με... μισό σμολ φόργουορντ και δύο γκαρντ που είναι απαραίτητα σε παιχνίδια τέτοιου ρυθμού.

Αν σ’ αυτό προσθέσουμε τα 22 λάθη του Παναθηναϊκού έναντι μόλις 9 της Ρεάλ, το ποσοστό στα τρίποντα που μετά βίας ξεπέρασε το 25% και το γεγονός ότι οι «πράσινοι» έβγαλαν το ματς με μόλις 18 φάουλ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Ενδεχομένως μάλιστα, το σκορ να ήταν μεγαλύτερο, αν η Ρεάλ ήταν σε καλύτερη μέρα ή αν ο Λάσο «πατούσε» γκάζι και δεν έκανε συντήρηση, βλέποντας τον Παναθηναϊκό σ’ αυτή την κατάσταση.

Σε ατομικό επίπεδο δεν έχεις να πεις πολλά. Ο Διαμαντίδης είχε κέφια από το ξεκίνημα, ο Σλότερ είχε τα κλασικά καλά διαστήματα, αλλά του έλειψε η διάρκεια, ο Νέλσον άργησε να μπει στο πνεύμα του ματς, ενώ ο Μπατίστα πάλευε απελπιστικά μόνος του και σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κρίνεται με επιείκεια. Ο Μπλουμς έδωσε το μακρινό σουτ, ενώ ο Χαραλαμπόπουλος έπαιξε στην αρχή των δύο ημιχρόνων, αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ο Ιβάνοβιτς προτίμησε να παίξει με χαμηλό σχήμα και τον Διαμαντίδη σε θέση «3».

Κι αν η ήττα αυτή δεν «πονάει» δεδομένων των προβλημάτων, το «διπλό» της Αλμπα επί της Γαλατασαράι στην Τουρκία, μάλλον «πόνεσε» και προβλημάτισε τον Παναθηναϊκό. Οι Γερμανοί «καθάρισαν» πρώτα την Μπαρτσελόνα, πέτυχαν σπουδαία νίκη στην Πόλη και στην ουσία αναγκάζουν τον Παναθηναϊκό να πετύχει τα ίδια ή να απαντήσει με δικά» του «διπλά» σε Τουρκία και Βερολίνο για να βρεθεί τουλάχιστον στην ίδια αφετηρία.

Με λίγα λόγια ο όμιλος έχει γίνει άνω – κάτω, κάθε αγωνιστική που περνάει φέρνει κι ένα ανάποδο αποτέλεσμα κι ως εκ τούτου οι εκτός έδρας νίκες είναι πλέον μονόδρομος. Τα τρία επόμενα παιχνίδια (Γαλατασαράι εντός, Αλμπα εκτός, Ερυθρός Αστέρας εντός) είναι εξαιρετικά κρίσιμα, ειδικά το δεύτερο απέναντι στους Γερμανούς, με την προϋπόθεση πάντα πως το ΟΑΚΑ θα παραμείνει αλώβητο.

Υ.Γ1: Ο Καμπάτσο την είδε... Χαλκ στο φινάλε και η κίνησή του είναι πέρα από κάθε λογική. Οι σφυγμοί των παικτών είναι δικαιολογημένα στο κόκκινο, αλλά το να κάνεις λαβή παλαιστή και να την ολοκληρώνεις μάλιστα μέχρι ο αντίπαλος να πέσει στο έδαφος, δεν έχει προηγούμενο.

Πάλι καλά που το ‘κανε στον σχετικά ψύχραιμο (έστω και με δυσκολία) Διαμαντίδη, γιατί διαφορετικά θα έτρεχε και δεν θα έφτανε. Θέλει μυαλό και αυτοσυγκράτηση τα πρώτα δευτερόλεπτα του συμβάντος για να σκεφθείς πως είσαι ο Διαμαντίδης με τις τρεις Ευρωλίγκες και δεν αξίζει να ασχολείσαι περισσότερο απ’ ό,τι του πρέπει...



Πηγή : gazzetta.gr


Απίστευτοι διάλογοι Πυρήνων για τον Ξηρό




Τα προφυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν αποφασίσει να σκοτώσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό αμέσως μετά το χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού που είχε στόχο την απόδραση τους, αλλά και ποινικών.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την αποκρυπτογράφηση των δύο καρτών μνήμης που βρέθηκαν σε κρύπτη σε ταμπακιέρα στη γιάφκα του Λουτρακίου. Σύμφωνα με την αστυνομία μάλιστα θα τον σκότωναν και θα εξαφάνιζαν το πτώμα του.

Στα κωδικοποιημένα σημειώματα των «πυρήνων» με την 22χρονη Αγγελική, η οποία αναζητείται από την αντιτρομοκρατική καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον επιχειρησιακό βραχίονα της οργάνωσης, φαίνεται, ότι χρησιμοποίησαν τον Ξηρό σε δύο επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας και στην εφορία Κορυδαλλού και επειδή απέτυχαν τα χτυπήματα, το «χρέωσαν» στον τρομοκράτη της 17Ν.

Στα σημειώματα μάλιστα αποκαλούν συνεχώς τον Ξηρό μ@@@@α και βλάκα, ενώ φοβούνται ότι εάν συλληφθεί θα τους «καρφώσει» στην αντιτρομοκρατική, όπως είχε κάνει το 2002 με τα μέλη της 17Ν. Στα γράμματα που βρέθηκαν υπάρχει η εξής επικοινωνία :

ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αυτό που κάνω να το ξέρετε είναι δύσκολο, δεν μπορώ να τον ανέχομαι. Όταν τελειώσει η ιστορία θα του σπάσω το κεφάλι. Κάνω υπομονή να γίνει το σχέδιο. Τα υπομένω όλα για σας.

«ΠΥΡΗΝΕΣ»: Αυτό που κάνεις εσύ μέσα σε λίγους μήνες, άλλοι δεν θα τα κατάφερναν. Θα μπορούσαμε να βρούμε δύο παιδιά και να τον κανονίσουμε τον σκατόψυχο και να τον πετάξουν μέσα σε ένα ρέμα. Υπομονή όμως. Μόλις τελειώσει η επιχείρηση και είμαστε ελεύθεροι θα «απολυθεί».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Κάνω υπομονή για να είμαι δίπλα του και να συνεργάζομαι. Πόσο θα αντέξω;

«ΠΥΡΗΝΕΣ»: Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα με το σχέδιο γιατί αλλιώς μπορεί να τον πιάσουν τον βλάκα και όταν τον πάνε στην αντιτρομοκρατική θα μας "δώσει" όλους, όπως έκανε ο μ@@@@@ς και με τη 17Ν. Είχε δίκιο ο Κουφοντίνας.

Μάλιστα όταν δεν εξερράγη το παγιδευμένο δέμα στο Α.Τ. Ιτέας ένας από τους προφυλακισμένους «Πυρήνες» έστειλε σημείωμα στον Ξηρό μέσω της Αγγελικής που σύμφωνα με πληροφορίες του έγραφε : "Πόσο μ@@@@@ς είσαι έβαλες λίγα εκρηκτικά, έπρεπε να έχεις ανατινάξει το αστυνομικό τμήμα...».

Πηγή: iefimerida.gr